B2B та бухгалтерія в Польщі

Привіт.

Питання до тих, хто проживає в Польщі і працює через B2B зі спрощеною системою оподаткування (JDG, Ryczałt 12%, VAT).

Щодо бухгалтерії, то є дві опції:

1. «Живий бухгалтер» (коштує 250-300 злотих на місяць)

2. Сервіси онлайн бухгалтерії (коштують 20-60 злотих на місяць)

Який у вас досвід ведення бухгалтерії? Чи веде свою бухгалтерію хтось сам?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному7
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А хтось знає, можна бути працевлаштованим по umowa o prace та одночасно мати B2B контракт для фрілансу? Податки тоді розраховуються для двох окремих сутностей — для людини як найманого працівника і підприємницької одиниці?

Логично, что как в Украине придётся подавать 2 отдельные декларации и платить налоги независимо.

Поставив ФОП на суспенд, бо поки можна юзати український + Wise, а там видно буде

Так проблема з обміном податковою інфою за 2023 рік. Тобто твоя схема ± робоча до кінця цього року

Взагалі Польша сказала що українці під протектом звільняються від норми про обов’язкове податкове резидентство, а це до кінця літа 2023

Насправді, такого листа не існує, і в Польщі про нього не знають Наша компанія досліджувала це, ми кидали запит і міністерсво фінансів не знає нічого про такий лист. При чому, він навіть виглядає не так як повинен (шапка, структура, підпис і т.п.).

Ну фіг знає, новина норм розплилася, до мене питань від Польщі не було (хоча наче вже 183 дні вийшли)

Питання будуть на початку наступного року, коли потрібно буде заповнювати PIT декларацію, і прийдеться вказувати свої доходи. Також, якщо візьмуться за бюджет, то податкова може «трясти» рандомних людей і раніше.

То вони будуть мільйони людей під протектом трясти на декларації?

Тому що абсолютна більшість з них — жінки з дітьми, які бігають за допомогами Польші / ООН по різним програмам — там трясти нічого.

З тих хто працює — майже всіх взяти вже в найм і за ним платять податки.

Відсоток тих хто сидить на ремоуті — менше 1% і ще спробуй їх знайди

Ем... Насправді, я радий бачити такі оптимістичні сподівання :)

Відсоток тих хто сидить на ремоуті — менше 1% і ще спробуй їх знайди

Якщо не заводити гроші на польські рахунки (для оплати житла, харчувань в школах/садках, інші оплати які можна зробити тільки через банк) то теж думаю що все буде ок.

Але з 2023 почне (можливо?) діяти обмін податковою інфою і тут вже можуть бути проблеми.

Ну і ти вже 6+ місяців в Польщі, якщо досі не вернувся то сімнівно що скоро вернешся, знач треба легалізовуватись. Без офіційного доходу це проблемно

Ну для себе я думаю муватись в Словакію і кастити ВНЖ, він сам по собі вимагає якийсь оборот по місцевому ФОПу

Якщо не заводити гроші на польські рахунки

Є заводи, але це по більшій частині поповнення своїми ж грошима, заробленими в Україні та знятими в період до 183 дня

Половина вже працевлаштовані. А виплати йдуть з бюджету ЄС переважно.

Наївно вважати, що імігрантів пустили з якоюсь іншою метою. Польський уряд добре пам’ятає, як дешева українська рабсила врятувала їхню економіку в 2008. А тепер буде ще й складова фахівців з високими зп-податками.

А обміну інфою за 2022 не передбачається? Звідки такі відомості?

Все залежить від рівня доходів та бажання бути спокійним за податкові наслідки. Мінімальна ціна кваліфікованого ведення обліку JDG платника VAT еквівалент 50-70 евро.
Якщо ви не є бухгалтером або не хочете їм тут стати, то жодного сенсу вести то самому немає. Сума не велика, а шанс на помилку є завжди! Ви ж у випадку з JDG відповідаєте всім своїм майном, не забули?!

Те саме можна і про нашого ФОПа сказати, але не треба вчитись н років щоб заповнити кілька декларацій.

Не треба забувати про те що якщо у вас бухгалтер то він несе відповідальність за вашу бухгалтерію. І в нього викуплена страховка на це, а якщо ви самі то і відповідальність на вас. Переважно через це я і мої знайомі мають кщенгових

Живий бухгалтер коштує від 150, але це, якщо документів до 5ти шт. в місяць.
Ричалт не у всіх = 12%, у мене 8.5%, а є і 5% це залежить від вашого PKWiU.
І не завжди ричалт вигідніше, бо є ще 9% на ЗУС. і залежить чи є у вас витрати, чи тільки прибуток.
Мені вігидніше на Ліньовому на 19% а ніж на Ричалті 8.5%

Я ще зустрічав думку, що для архітектів можна застосовувати 8.5% замість 12%

sip.lex.pl/...​t-od-przychodow-185158877

Але, наскільки я зрозумів, то потрібно отримати індивідуальне тлумачення.

Привіт! А по якому PKWiU в тебе 8.5%?
Можеш будь ласка порадити бухгалтера свого, або фірму в якії обслуговуєшься?

на LN проверь личку.

Привіт,
Порадьте будь ласка і мені бухгалтера або фірму?

Скиньте будь-ласка мені також в ЛС

І не завжди ричалт вигідніше, бо є ще 9% на ЗУС.

Так на ZUS йде фіксована сума в звлежності від середньої зп а не від доходу?
Скинь плз лінку де описано що на зус треба платити 9%

poradnikprzedsiebiorcy.pl/...​-dochodu-i-bez-odliczenia
Składka zdrowotna stanowi 9% obliczonej według powyższych zasad podstawy. Przy czym nie może być niższa od 9% minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danym roku

Печально, до 2022 був % від середньої ЗП а не від доходу.
Інкубатори тепер поза конкуренцією)

Дивно, всі актуальні калькулятори які не рахують 9% зус від доходу.

www.infakt.pl/...​ry/zmiany-podatkowe-2022

Aktualizacja: 27 lipca 2022 r.

Sprawdź, która forma opodatkowania będzie dla Ciebie najkorzystniejsza po wprowadzeniu zmian podatkowych z 1 lipca 2022 r. Wystarczy, że podasz swoje miesięczne przychody oraz koszty, a w wyniku kalkulatora otrzymasz swoje miesięczne zarobki na rękę.

i.imgur.com/FMJJOOJ.png

отут t.me/JDG_PBH чат для ІП, де так само гортаючи історію, читаючи закріплені повідомлення, все можна знайти

а від якої зп вигідно переходити з UoP та B2B?

www.kalkulatorb2b.pl і wynagrodzenia.pl/kalkulator-wynagrodzen треба порахувати для себе бо багато всього індивідуально. Приблизно можно думати вже від ±12к

Я використовую inFakt найліпший сервіс. Потопу таксера, але там можна бухгалтера вибрати в самому сервісі. Польська податкова система непроста

Можу поділитися моєю рефералкою може комусь буде корисно
www.infakt.pl/polecam/iana-makogon

Живий бухгалтер однозначно. Пізніше, коли вже в’їхав у деталі, то можна пробувати онлайн сервіси.

самому легко десь натупити і отримати потім від податкової штраф
якщо в злотих доходи то ще можна онлайн бухгалтерію
але коли появляється валюта то краще бухгалтер, бо там курсова різниця, магазин валюти і так далі
плюс якщо платник VAT то всі покупки на свою фірму треба трекати щоб VAT правильно підрахувати

плюс якщо платник VAT то всі покупки на свою фірму треба трекати щоб VAT правильно підрахувати

звучить як щось пагане, насправді можливість купувати техніку, автотранспорт, меблі без ПДВ(зі знижкою 23%). але є свої нюанси. якщо не хочете — можна все купляти як фіз особа.

плюс якщо платник VAT то всі покупки на свою фірму треба трекати

Не треба, а можна, щоб заплатити менший VAT, справа добровільна.

Підписатись на коментарі