Python чи Javascript в 2023?

Вітаю шановне панство! Яку мову програмування для вивчення з нуля краще обрати? Python чи Javascript? Яка з цих мов більш актуальна буде в 2023? Чи взагалі краще шось інше обрати для навчання?

Про мене: 28 років, без сімʼї, маю стабільний але не дуже прибутковий заробіток, якщо постаратись то матиму десь 6 вільних годин для навчання кожного дня. З математикою в школі проблем не було, зараз все забув, при потребі думаю згадаю. Англійська на рівні дивлюсь ютуб англійською, зможу і туторіали осилити, але сам ні слова звʼязати не можу.

Хто що може порадити?

P.S. До токсичних підколів в стилі «ще один мрійник виліз» або «в IT гроші з неба не сипляться» або «йди в ЗСУ там платять теж норм» готовий, але краще коли дасте толкові поради по темі

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Можно бросить монетку. Оба варианта норм.

Що краще купити — вантажівку чи седан?
Правильно поставлене питання містить в собі відповідь.
Спочатку треба зрозуміти що саме ти хочеш робити

знайомі, що погодились менторити, є і там, і там?

З математикою в школі проблем не було

Здесь она нужна на уровне 5 класса, плюс минус делить умножить, такое помните?

Ага. Особенно если это Python и ML)

if (python & ML) Mathematics
else Arithmetic

0.6
что-то другие значения не выходит получить, что я делаю не так

Скільки буде 0.3 + 0.3?
0.6
что-то другие значения не выходит получить, что я делаю не так

А якщо це два double?)
Зараз ліньки шукати ту статтю, де результат обчислення ряду для double та decimal дуууже відрізняється, але це непогана ілюстрація

Взагалі-то ілюструється за допомогою
0.1 + 0.2
або 0.1 + 0.2 == 0.3

js — у консолі браузера
python, julia, erlang — у REPL-і
F# відрізняється — для додавання пише вірну відповідь, для порівнянь — пише false :)

у всіх інших не перевіряв, але якщо вони юзають ті самі IEEE представлення, то буде те саме

Щось мені підказує що F# пише вірну відповідь тільки тому що далі 0.3 не показує)

Все это понятно и верно. Но имеет ли это все отношение к математике?

Сам стандарт IEEE 754, программисту надо знать что он существует внутри типа float. Если что-то пошло не туда (что со мной случалось раз в 10 лет) — надо использовать decimal. Все.
mikemcl.github.io/decimal.js

В этом алгоритме действий я не вижу никакой математики.
Да, когда читаешь про ML там реально мозг сворачиваться начинает.

В этом алгоритме действий я не вижу никакой математики.

Ну якщо не бачиш, то не бачиш))

Просто когда люди думают о программировании они представляют что-то такое:
mathprofi.ru/...​tegraly_clip_image022.gif

И понимают что ну его к черту. А мы и близко ничем подобным не заняты.

Вибирати треба не мову, а напрям: мобайл, фронтенд, бекенд, корпорації або стартапи й так далі, й виходячи з цього вже обирати мову. Вони усі плюс-мінус однакові, й мова це максимум 10% від того що треба знати (ну ок, для джуна мабуть 50%). Тому треба вибирати що ви хочете писати й потім вже дивитись на якій мові це зазвичай пишуть.
Якщо не знаєте що вам цікаво — беріть JS, а потім TS однозначно, на даний момент це найкраща інвестиція. Роботи багато, сама мова дуже потужна (я про TS), дозволяє писати будь що — фронтенд, бекенд, мобайл, десктоп, працює швидко, ліби дуже зручні.

Тому треба вибирати що ви хочете писати й потім вже дивитись на якій мові це зазвичай пишуть.

У випадку трейні/джуна на нинішньому ринку навряд чи такий вибір існує

треба інвестувати в підготовку. прийти зі знаннями лише синтаксису мови на співбесіду... мабуть, навіть, не вийде, резюме відсіється без співпадіння по ключовим(django, React, Expressjs etc).
Інвестувати у все недоцільно.

Так, джун не зможе вибрати виважено, однак різниця між напрямами доволі суттєва, залежить від того, що харить, а що мотивує.

залежить від того, що харить, а що мотивує.

Саме так, я навіть на собі це відчув, мені програмування здавалось дуже скучним, бо я писав на андроїд, мотивація була дуже низька. А потім відкрив для себе бекенд й стало дуже цікаво. Прикол у тому, що поки я не спробував, я як раз вважав навпаки, що на андроіді ти пишеш саме те що бачить юзер, повинно бути цікаво, а бекенд сидиш там щось в бд ганяєш, ну скукота ж. Хоча й там й там була Java.

Англійська на рівні дивлюсь ютуб англійською, зможу і туторіали осилити, але сам ні слова звʼязати не можу

Це перше що треба фіксати бо це займе 6+ місяців. Тобі на співбесіді мають ставити апер інтермід левел англійської щоб був хороший шанс потрпити на норм роботу джуном.

Я б вибрав JS (хоча правильно говорити фронтенд, бо самий JS нікому не потрібен).
Гугли курси from zero to master frontend (на udemi 20$, думаю що і на торентах можна знайти)
zerotomastery. io/career-paths/become-a-frontend-developer/

Якщо дивитися ютьюб англійською, та повторяти за влоггером, то проблема «зв’язати два слова» за два тижні зникне 😎

Якщо дивитися ютьюб англійською, та повторяти за влоггером, то проблема «зв’язати два слова» за два тижні зникне

В мене так не було, не зважаючи на інтермід рівень перших кілька тижнів(місяців?) клієнтам було важко відповідати.
ІМХО, досвід генерувати англійські питання/відповіді не з’явиться після повторень за кимось.

Ну це один з методів.
Я і сам без написаного can speak freely only after 3-4 shots 🤣🤣🤣
Якщо без щотів, то буду загакуватисьчас від часу

бо самий JS нікому не потрібен

Бекендерам не потрибен? 🤓

djinni.co/salaries
Ідеальна спеціалізація та, де
— багато вакансій
— велика зарплатна вилка
— відношення кандидати/вакансії найменше
— кандидати отримують найбільше пропозицій.

Для всіх спеціалізацій ваш вік, сімейний стан та англійська матимуть приблизно рівне значення. Значення рівня математики буде більше варіюватися для деяких спеціальностей.

Такий підхід дасть вам побачити, що є й щось за межами цих двох мов. Наприклад, чому б не Голенг?

Голенг

Примітивізм без дженеріків і ексепшинів. Недаром навіть її засновник казав, що то мова для ідіотів. Але на хвилі хайпу за неї багато платять, тому якщо є здатність терпіти дич типу if err != nil та загрібати кілобакси — цілком варік.

По тому що я бачу зараз — то дуже часто для реалізації окремих нових веб-сервісів для яких важливий перформанс вибирают саме Golang замість Java. Тому є декілька аргументів, і хайп там взагалі не на першому місці.

Не ходи в айти, не ходи в айти, да
Не ходи в айти, не ходи, никогда
Не ходи в айти, не ходи, не надо
Потерянную жизнь не компенсирует зарплата

Кого краще обрати в 2023 році блондинку чи брюнeтку?

По сабжу: python

А чому, наприклад, не QA? Стати тестувальником набагато простіше, ніж розробником

В плані необхідних знань дійсно простіше, але там конкуренція на кожну вакансію для початківців захмарна.

Простіше — то простіше, але і в рази нудніше. Особливо мануал. Я б скоріше таксував, ніж працював мануалом.

Можливо. Але Automation QA — це практично розробник.

Ну так. Тому це загалом ще ок варіант. Хоча я певний період працював автомейшином (так склалося в компанії), і потім сказав, що ну його нафіг, давайте мені щось цікавіше)

Чому ще ніхто не написав для початку вчити англійську?
Читати туторіали це добре, але хоча б на дейліках доведеться розказувати людям чим займаєшся

Згідно теорії Ескобара... — спробуй обидві:)
Напиши парсер і порахуй скільки разів тут в коментарях пропонували ту чи іншу мову. Чи для чого тобі там знадобилося вчити програмування?

Згадка про мову програмування в коментарях зустрічається:
Python — 14 разів
JavaScript — 10 разів

P.S. Рахував парсер, мені лінь)

Оце інженерний підхід!)

Взагалі ці мови мають значний оверлап сфер застосування. Однак JS додатково юзається на фронтенді і в мобільній розробці (React native), а Python вміє в ML і Big Data. Тому обирайте на свій смак. Мені особисто не сподобалась екосистема пайтона, хоча і у JS з цим не все ідеально. Ну і на ринку пайтона конкуренції більше через нижчий поріг входження

Да ви задрали своїм вебом, вчіть електроніку, у нас людей не вистачає, причому глобально.

В галузі. Просто діди вже по зрозумілим причинам уходять на пенсію, а нових людей не приходить. Іноді здається що люди вважають, що FPGA це шось із LGBTQIA+. Українська мікроелектроніка завжди була в сраці, але зараз, є шанси, шо вона здохне, благо ще якось безпілотна авіація дригається, але толку з неї, якщо в ту ж лелеку пхають американські мікросхеми, а не українські.

Ну так галузь занадто вузька, щоб очікувати притоку новачків.

Не така вона і вузька. Треба просто з держави трохи грошей витрясти, шоб перезапустити галузь.

я розумію нащо платити пенсію пенсіонерам, нащо платити з бюджету радіоаматорам якщо можна купувати нормальні мікросхеми у США та ще й дешевше я не розумію.

Для захисту суверенітету держави. Може нагадати, що державний сектор знаходиться на серверах делл, з мережевою інфраструктурою циско, а більшість комп’ютерів під керуванням віндовс? А шо Україна буде робити, якщо вдруг накладуть санкції? А на Україну можуть накласти санкції, бо коли починається мова про створення атомної бомби, європа різко закінчується, а Україна буде робити свою бомбу, відкрито чи таємно, але буде.

бо коли починається мова про створення атомної бомби

)))))

От коли патронний завод побудують тоді будемо говорити, а то це бла бла

Будувати завод для натівських боєприпасів, на натівскі бабки звучить як «Ракету сюда»

Так а ви самі щось там вище про ядеру зброю несете. Якщо у нас немає можливості робити некеровані снаряди, то про яку ядерну зброю можна казати?

Про просту, зразка 44 року. Бух на бєлгород, і Хіросіма.

Нахіба? Щоб потім їх ядерка полетіла?

Будто Москва знає, шо в них є Бєлгород.

Ви ведете дискусію чи прикалуєтесь?

Санкции могут наложить не за это, а если власти попробуют подписать с РФ сепаратный мир, который не устроит Вашингтонский обком.

Нам не потрібно вводити санкції, тому вони не будуть цього робити, вони просто перестануть надавати допомогу.

Просто если к этому ещё добавиться торговое эмбарго, то будет полный пушистый зверь всему и IT в первую очередь.

Тому про яку ядерку дискутують диванні експерти.

А шо Україна буде робити, якщо вдруг накладуть санкції? А на Україну можуть накласти санкції, бо коли починається мова про створення атомної бомби, європа різко закінчується, а Україна буде робити свою бомбу, відкрито
чи таємно, але буде.

Є сумніви, що в українців загалом та тут на форумі зокрема є бажання жити в країні на кшталт Ірану чи Північної Кореї (ядерна бомба + західні санкції).

україна — не рашка — санкції це про расєю

а Україна буде робити свою бомбу, відкрито чи таємно, але буде

Дурень думкой багатіє

в нас не соціалізм, а капіталізм — держава не має цим займатися, бізнес сам має вміти вирішувати свої проблеми

Ем, ну да ж, Кремнієва долина з’явилась не завдяки державним бабкам, SpaseX літає не завдяки державним бабкам, Тесла взагалі ніяк не пов’язана з госдепом США. Нє, нє, нє. Бізнес це окремо ж, бо капіталізм. Бізнес апріорі не може вирішувати свої проблеми без держави.

Кремнієва долина з’явилась не завдяки державним бабкам

але розробки Xerox, ARPAnet, Unix — на державні, а без таких досягнень ніякої кремнієвої долини не було б

Враховуючи скільки вакансій зараз є на fpga на джині, зарплати розробників і складність роботи то сенсу вчитися мало.
Плюс електронщикам+ко жучать удальонку бо манагери не можуть організувати роботу і доставку інструментів, тому особисто я рухаюся до виходу з цієї сфери.

а ті хто не дуже старий, ідуть в програмування, в той же самий веб — щоб отримувати щось біше ніж 10.000 грн, вірніше вше пішли років 10 тому назад )))

а шо вы хотели, 20 лет все хотят специалистов подешевле, а потом — раптом нема умных, ага.

Вельми звична зарплата для науковців в Українських вишах.
😳

Ви багато бачили науки в українських вишах? В дуже багатьох випадках це просто амортизація безробіття для молоді та тих, кого не взяли нікуди більше (викладачі, що стали ними одразу після випуску).
І це є пишу з 11 років досвіду роботу в навчальних закладах, 8 з яких — викладачем.

Не бачив.
Бачив здебільшого не молодих.

кого не взяли нікуди більше (викладачі, що стали ними одразу після випуску).

Ну, оці люди вчать наших дітей.
Це хіба ок? 🤔

Біда ж в тому, що при такому підході і не буде науки.
Хоча.... Мабудь їх і не потрібно.
Ринок вирішив та й усе.

це тільки через ВУЗ, самому навряд чи реально

Об’єктивно, без всіляких точок зору шо JS гівно, або Python гівно — JS кращий вибір для того щоб стартонуть. Так, це далеко не ідеальна мова, але зараз вона всюди. У вас буде більший вибір на ринку праці і по моєму досвіду, зайти в IT простіше зі сторони фронтенду. А вже як станете більш меньш на ноги то будете вже думати про те щоб вивчити якусь іншу мову, або свічнутися кудись.

Якщо хочеш у фронтенд — вчи js, якщо бекенд — то phyton. Різні мови краще підходять для різних задач. Бенефіти js: сі подібний синтаксис, можна серверну логіку писати на node.js
Бенефіти phyton: нескладний синтаксис, відкриті двері в Machine Learning та Big Data, а також Computer Science. Та головний критерій — вибирай те що більше подобається)

На node писати серверну логіку можна, але — НЕ ТРЕБА! Візьміть щось іньше справді, Python/Django, Java, .NET, Go, D, Rust тощо. Не тримає ця хрінь навантаження на сервері, нема ні потоків ні файберів (корутин) нормально паралелизація чи яка небудь асинхроність фактично не може бути зроблена без костилів по типу нативних сішних модулей.Використання пам’яті — дика-дичина, навіть гірше за Java виявилась яку я вважав чемпіоном з пере-використання пам’яті (що вже не так починаючи десь з 9-ї версії), підтюнити GC як треба теж нема можливості. Коротше node це для якихось не дуже навантажених сервісів, чи щоб інструменти різні щоб Angular/React/Vue працювали коли верстається фронтенд.

Якщо з вашою задачею не справляється NodeJS, то Python розглядати точно немає сенсу, одразу треба брати Go чи Rust. NodeJS використовується коли потрібно швидко та зручно описати бізнес-логіку, яка складається з I/O і нескладних обчислень (приклад — написання API для надання доступу до даних з БД). В такому сценарії використання навантаження на рантайм NodeJS мінімальне, бо всі I/O операції які й займають найбільшу кількість часу виконуються асинхронно. Але якщо використовувати NodeJS не за призначенням, а намагатися виконувати на ньому важкі обчислення чи обробляти великі обсяги інформації — звісно будуть проблеми.

Правильне питання не те, яку мову треба вивчати, а те, ким хочеш працювати — frontend, backend, Data Science, mobile, etc. і вже під вибраний напрямок вибирати мову програмування, бо мова — це один інструмент серед багатьох, які треба вивчити, а не клас програміста, як в РПГ

Отож бо і я не помітив заради чого ТС хоче вчити ту мову програмування.

Если хочешь хороший язык, но в среднем самую низкую зп и самое плохое среди бекенда соотношение заявок/откликов на джине.
Не надо сюда

Немає ніякого значення, чи з пітона ти почнеш, чи з жабоскрипта. Головне почати. Можеш монетку підкинути. Все одно це буде процес початкового роздупляння, в ході якого тобі буде зрозуміліше, куди йти й що вчити, жодні пояснення тобі не допоможуть доки ти сам не намочиш ноги.

На данному етапі у тебе немає бекграунду, який дозволить тобі зрозуміти пояснення досвідчених спеціалістів та зрозуміти самому, до чого в тебе хист — це дозволяє зробити тільки практика.

Отже, вибирай будь-яку мову й починай програмувати — цей процес і дасть тобі відповідь на питання «пітон чи жабоскрипт» (може ти й обидві мови захочеш опанувати, а може й ніяку з цих двох).

C++
И у пистона, и у жабаскрипта особых перспектив уже нет

В другую сторону откаты пошли. Плюсовики наверное просто так скриптовые языки придумывали, писали интерпретаторы с них на плюсах и прикручивали к плюсовым же программам для придания динамических возможностей оным? И JavaScript и Python сами по себе старички из прошлого столетия, как и C++, появились: 4 декабря 1995 и 20 февраля 1991 соответственно. Вопрос идёт о разных уровнях абстракций. Естественно если на работе не писать сам браузер или machine learning фреймверк, то можно с плюсов и не начинать, все равно датасайнс и фронтенд не шибко предполагает особых алгоритмических навыков, главное делать заказчику чтобы модно было. Решать простые бизнес задачи. Конечно проф подготовка бекенда, десктопа или мобайл программиста без системного базиса из ассемблера и С, с курсами по архитектуре компьютера, операционными системам, дискретной математикой, численными методами и теорией баз данных и знаний не совсем полноценная.

Чому?Нові сайти і аппки будуть потрібні завжди, а поки автор python-а в Google, навряд чи йому загрожує занепад як сталось з perl-ом наприклад

обидві мови будуть актуальні ще десятки років. інша справа що ніші в яких їх використовувати — різні.

і навіть якщо створити новий топік «яка ніша буде краща в XXXX році?» — мало що дасть. скільки людей стільки ж і думок.

JavaScript майже усюди можна замінити

Angular, Vue можно просто щось своє склепати чи навіть OMG — jQuery. Та і React-щіки пишуть на TypeScript насправді і доволі давно.

Я хотів запитати якою мовою програмування можливо замінити javascript фреймворки.

Ти притворяєшся чи як?
Якщо у браузері нативним є javascript, то і фреймворки будуть javascript-овими.
Навіть якщо є інша мова, яка компілюється у js, все одно внизу «все буде javascript»

Інша альтернатива — повністю малювати все самому на канвасі через wasm або із javascript-а
Ось демки, як це зроблено на zig
github.com/...​ark/cosmic/tree/master/ui — сама ліба
https://www.cosmic.ooo/zig-ui/ — демо

і все одно тут без «клею» на javascript обійтись не можна

повторю своє питання: і що?
я залишив коментар про те що обидві мови програмування будуть актуальні ще десятки років. те що ви можете щось чимось замінити — це ваша справа.

Можна взагалі пробувати Flutter/Dart. Норм динаміку по вакансіям показує і кандидатів не так багато

Кандидатів значно більше, ніж вакансій

З математикою в школі проблем не було, зараз все забув, при потребі думаю згадаю

не Python

Вивчив спочатку пітон (десь 4-5 міс), потім додатково жс за місяць ( після пітону дуже легко зайшов). Все на базовому рівні звісно.

Гадаю, ідеальне рішення. На перших співбесідах був серйозний козир (я пайтон позиції розглядав).

Норм варiант — спробувати що зайде, на тому й працювати. Вакансiй вистачить.

Пошукай туторіал, де тре зробити якийсь мінімальний CRUD з Django та Vue — і зроби. А тоді спробуй зрозуміти, що тобі більше до вподоби: фронтендна частина з її CSS, чи бекендна — з її SQL. Так і зрозумієш, що обрати.
Підхід звичайно примітивний, але зазвичай щось з двох викликає більшу відразу і небажання стикатися ув повсякденній роботі

Я б обрав базовий курс з програмування — CS50 наприклад.
А так звісно пітон.

Учитывая исходные данные я бы делал так: заходишь в раздел работа, смотришь количество вакансий в разделе Frontend, в разделе Python. Дальше смотришь с десяток описаний и запоминаешь с 10-к размеров зарплат из тех вакансий где они указаны. Дальше выбираешь Javascipt/Typescript. Шутников намекающих на СиСи Плюс Плюсы в треде не слушаешь. Закончишь тем, что окажешься на проекте с COM технологией, с роем мух над ЭЛТ монитором

Та обидві мови ок — вивчай ту яка більше подобається. Жодна з них нікуди не подінеться в 2023 році.

багато подібних тем на форумі, пошукайте. не має різниці який зараз рік.

Не так побудував питання. До чього відчуваєш хист — frontend чи data since AI/ML ? Під мовою на справді мається на увазі спеціалізація предметної «області задачі автоматизації» чи buiseness domain.

Підписатись на коментарі