«Справедливий» фріланс, або як можна втратити місяць

Ця історія про те, як я місяць робив дизайн сайту, який дуже сподобався клієнту і за який мені не заплатили.

Подивимося на яскравому прикладі, як працює «Безпечна» угода та Арбітраж на FreelanceHunt.com, і що взагалі можна з цим зробити. Я напишу лише суть. Скріншоти можна не читати, вони для підтвердження моїх слів.

Початок липня. На фріланс-біржі знаходжу замовлення на доопрацювання сайту для продукту. Бачу перспективу проекту і пропоную клієнту щоб він задумався про створення нового сайту:

— Для такого продукту вам потрібен новий сайт — говорю я
— Згоден — відповідає клієнт
— Я можу зробити дизайн для вашого майбутнього сайту
— Давайте!

Пишу докладний опис послуги. Він погоджується. Успіх! Клієнт згоден, і я стаю щасливим виконавцем замовлення!

Клієнт затвердив мій докладний ТЗ на дизайн сайту. Він погодився на умови, які я запропонував.

Важливий момент. Розробкою я не займаюсь. Розвинені анімації не роблю. Лише дизайн. Тому детально описую свою послугу клієнту — що і в якій послідовності робитиму. Це уточнене технічне завдання, яке затвердить клієнт:

Клієнт погоджується, затверджує умови та резервує кошти:

Після цього я ще раз детально розписую, що робитиму, не бачу жодних перешкод і приступаю до роботи.

Перші результати дуже подобаються клієнту. Підсумковий результат також:

Однак у момент, коли 99% робіт завершено, клієнт несподівано вирішує поцікавитися — я весь сайт зроблю?

Моя реакція:

Я ще не розумів, що це обернеться великими неприємностями. Спокійно відповідаю:

Розвиток проблеми

Клієнт знову хвалить дизайн, але вже з АЛЕ.

Ну і з цього моменту все пішло навперекій. Подальші події не грали якоїсь істотної ролі, але зайняли 3 тижні. Весь цей час я йшов клієнтові на зустріч, виявляв терпіння, намагався допомогти і мирно вирішити питання. Я зробив набагато більше, ніж мав. Але клієнт відмовився платити. Це ж не весь веб-сайт! У результаті він звернувся до арбітражу:

Отже, що ми маємо:

Я якісно виконав у повному обсязі, обумовлену раніше та затверджену роботу, і хочу отримати за неї оплату. Начебто справедливо? Однак клієнт так не думає. 7500 грн. за дизайн — надто багато. Він починає вимагати від мене повністю готового сайту і не отримавши підтримки, звертається до арбітражу. Нашу спірну ситуацію розсудить неупереджений бік.

У мене забрали 7500 ₴ та місяць часу

Я був дуже спокійний. Ситуація дослівно цитується правилами сайту:

«При проведенні Арбітражу не враховується суб’єктивна думка замовника чи фрілансера. Комісія перевіряє лише результат на відповідність задачі, зазначеній у проекті до затвердження умов.»

До прийняття умов я уточнив ТЗ, детально описав, з чого складається моя послуга, після чого умови були прийняті, і я виконав умови на всі 100%. Думав у гіршому випадку, за несправедливого арбітражу, буде поділ коштів 50/50, тому що за якоюсь логікою я ж зробив половину роботи над сайтом.

Але ж ні! І після всіх ясних фактів, правил та підтверджень, арбітраж виносить рішення:

Ну як вам? Один я бачу в цьому цілковиту несправедливість? Сильна впевненість, що арбітр взагалі не вивчав наші листування та робочу сферу проекту. Він просто подивився на опис початкового завдання про доопрацювання сайту і порівняв з тим, що зробив я.

При спробі прояснити ситуацію, арбітр ніс якусь нісенітницю про автомобілі і т.д. Загалом, дуже довга історія, але суть я вам доніс.

Все що міг зробити, я зробив. Окрім звернення до суду. Думав, можна якось хоча б перевірити ще раз арбітраж. Однак у службі підтримки клієнтів я дізнаюся, що FreelanceHunt взагалі не пов’язаний з компанією, яка проводить арбітраж. Ось вам її реквізити, пишіть туди і з’ясовуйте:

Спробуйте знайти щось за цими реквізитами:

Solutions For Freelancers Ltd. IBC NO: 218431, Global Gateway 8, Rue de la Perle, Providence, Mahe, Seychelles

Я не знайшов. Але мені підкинули сайт цієї загадкової та зовсім не пов’язаної з freelancehunt.com компанією. А ось і він — freelancehunt.work Так. Жодного зв’язку.

Знайшов контакти, пошту та написав туди листа, з проханням розібратися з арбітражем. Чекаючи 2 тижні і не отримавши відповіді, пишу цей пост.

Підведемо підсумок:

1. Клієнт погодився з моєю пропозицією про створення нового сайту
  2. Клієнт погодився, щоб я зробив дизайн для нового сайту
  3. Клієнт погодився з моїм детальним ТЗ та офіційно затвердив його. Після чого я почав роботу
  4. Я в повному обсязі виконав ТЗ (можу показати все)
  5. Якоїсь миті клієнт захотів повністю весь сайт, проте в ТЗ про це абсолютно нічого не було написано.
  6. Він звертається до арбітражу і я програю його, не отримавши жодної оплати

Висновків можна зробити багато. Я сподіваюся, цей пост збере плюсів і на цю ситуацію звернуть увагу представники FreelanceHunt і розберуться. На мою думку, так це очевидна несправедливість.

Іноді після розголосу фрілансерам повертали гроші.

Якщо ви на моїй стороні, поставте будь ласка лайк, поділіться. нехай таких ситуацій не буде на фрілансі.

Facebook: Підтримати лайком

(закріплений пост)

Дякую за увагу! 😉

👍ПодобаєтьсяСподобалось12
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

лично я когда проект "глобальный«(типа вся система, сайт, и так далее) делаю сноску в конце вида
«дизайн я не делаю,видеоматериалы и фото предоставляется вами, обучение в стоимость не включено, суппорт включен до 10 дней после обьявления МНОЙ окончания работ(зато бесплатно), система требует для работы сервера не менее чем такойто конфигурации, предоставляемые клиентом на этапе ХХХ, дополнительные установки либо переустановки по вине клиента не включены»

Особенно часто бывает последний пункт. Клиент берет дешевый хостинг, на него все ставится после чего начинаются проблемы или хостинг вообще пропадает(в прошлом месяце так было).
Следующий по частоте — суппорт вне гарантийного срока.

Еще иногда добавляю(для срочных и мелких проектов), что естимейт начинается после предоставления всех доступов и оплаты/escrow(тоже нередко спорят, сначала ssh доступ две недели дают а потом «почему вы за две недели не сделали»).

По теме — вы неверно указали вашу зону ответсвенности(ну из доступного куска переписки).

>7500 UAH за 10 дней
П****ц. Может, лучше в грузчики?

Класична проблема виконавця — «то шо є слишком сложна, давайте переделаем всьо с нуля, шоб мені було всьо понятно». Тільки тут виконавець ще й не в змозі самостійно все переробити.
Висновок тут один — не вмієш зробити краще ніж воно є, роби те що просять і не випендрюйся.

Чисто пройоб виконавця. В цій ситації варто було б вимагати від кілєнта створити нове замовлення на обговорений бюджет, але де б в ТЗ був тільки дизайн. Звісно, клієнт редиска, він міг би, коли побачив, що ви невірно один одного зрозуміли, передомовитись і і взагалі почати вирішувати проблему. Так і виконавець, як тільки побачив, що очікування клієнта не співпадають із тим, що він пропонує, мав настоювати на проясненні позицій.

Арбітраж зробив правильно. ТЗ не виконано.

Вполне поучительная история о том, как автор за 7500 грн. и месяц времени купил себе немножко ума и ценного опыта. Теперь в переписке будете обязательно указывать, желательно, красным шрифтом и капсом:
«Моя работа включает ТОЛЬКО ДИЗАЙН, никаких версток и программирования я НЕ выполняю».

І він ще втратив акаунт з проектами та відгуками. І коштувало воно 7500 грн?

Моя работа включает ТОЛЬКО ДИЗАЙН, никаких версток и программирования я НЕ выполняю

А з чого ти взяв, що клієнт, який робить «сайт за 7500 грн» знає, що той складається з дизайну, верстки і програмування :)

Напевно тому, що до цього мені траплялися лише «розумненькі» клієнти :) Але згоден, що я мав краще комунікувати.

Ха, мне попадалися чуваки, которые потом еще и удивлялися что нужен сервер или хостинг.
Ну как же, еще каждый месяц платить!

А потом еще «а почему мой сайт в гуле не на первой странице? Как, ещё и за это платить?»

справедлива резолюція:
помірялися піпіськами, сховали й розійшлися

Вибачте, але не правий саме ви. Ви не уточнили, що робите лише дизайн. Зі свого немалого досвіду на фрілансі знаю, що багато клієнтів вважають, що на дизайн 1 тз, а потім буде розробка і окреме тз.

Як правило у них є юрист на ставці, іноді тупа трошки система, треба розмовляти як юрист. Тож підключати друзів з юриспунденції. Тут можливо було тиснути саме на те, що сторони не домовлювались про верстальника. Слово «верстка» не фігурує при домовленності про вартість та виконання робіт між замовником та виконавцем. Термін «кінцевий продукт» не фігурував при попередніх домовленностях про вартість продукту. Юристи би ще щось додали. Якщо є можливість пишіть ще на один арбітраж...

з власного досвіду знаю, що freelancehunt — **уча помийка. років 5 тому працював там будучи студентом і мав кілька схожих досвідів. після цього лишив по всім можливим сайтам купу негативних відгуків про цю «біржу» та й пішов на апворк. останній, до речі, теж не ідеальний, але порівняно з фрілансхантом — небо та земля.

що можу вам порадити: розповсюдьте цю історію, де тільки можна, та й кидайте цю шарагу. лишається сподіватися, що лохів (і це я вас не намагаюсь образити, сам такий був), які там працюватимуть, ставатиме дедалі менше.

Я коли тільки починав фрілансити теж намагався щось довести клієнту, було багато арбітражу і навіть я щось виграв, але врешті решт мій акаунт став токсичним, я його закрив і я почав все з нуля. Також намагався розповсюдити інфу про сайт та клієнта якомога більше, але згодом зрозумів, що ваша репутація, яку ви заробили за багато років, коштує набагато-набагато більше ніж потенційний виграш від арбітражу. Тому в мене тепер тактика така, якщо я відчуваю, що або я не зрозумів клієнта або він і все зараз переросте в конфлікт, то я зразу заморожую його, вибачаюсь перед клієнтом(навіть якщо я думаю що він неправий) і віддаю гроші. Краще більше не працювати з цим клієнтом чим втратити те що напрацьовано і стати токсичним, отримати поганий відгук і втратити потенційних клієнтів.
Доречі, наскільки я зрозумів, то ТС втратив свій акаунт, який довго будував.

Багато чого є, а от опису/посилання на завдання немає. Це наводить на думки. Хотілося б почути і протилежну версію.

Будь-ласка: imgur.com/2bp41eO Як я й казав — виправлення існуючого сайту.

Просто я не зрозумів, що клієнт не зрозумів мене) Детально описуючи свою послугу, я думав, що якщо клієнт на неї погоджується, то ніяких проблем немає. І зробивши те, що обіцяв, не отримав грошей. У цьому й бачу несправедливість. Якби я сказав — роблю вам весь сайт, а потім бац — лише дизайн, це одне.

а що таке «добавить фишек»?

Це ж стандартне ТЗ клієнта, ще з 90-их :)

Тоді це червона мітка під яку можна підігнати все що завгодно. Судячи з опису завдання та переписці, то клієнт дійсно не відрізняє сайт, дизайн, верстку і т.д. Ну а ТС міг би це передбачити, це ж не перший проект... Щось мені здається тут не вся історія і судячи з того що біржа видалила акаунт ТС, то було ще щось...

Спілкуючись із клієнтом, я не побачив, що він чогось не розуміє. Якщо клієнт погоджується з тим, щоб я зробив певний обсяг роботи і не ставить запитання аж до 99% виконання, то чому я винен? Так, я міг краще з ним комунікувати, але хіба я відповідаю за те, що він погодився з тим, що прочитав? Це безпечна угода. І я кожний прописаний пункт виконав.

А видалили мене одразу після публікації постів на різних майданчиках. Я сам шокований, що так швидко. Пояснивши це тим, що маю погане співвідношення арбітражів до виконаних угод.

Враховуючи, що я півтора роки не заглядав на сайт і взяв 1 проект, то так, 1 до 1 це погане співвідношення. Але ж ви бачили вердлікт судді. Негативний відгук мені не надіслали.

P.S. у мережі багато подібних історій саме по ФрілансХанту, але дізнався про них вже після ситуації :)

Спілкуючись із клієнтом, я не побачив, що він чогось не розуміє.

Звикай. Це у кожного буває. В мене колись давно топовий український сайт купив рекламу на моєму старому порталі. Начеб-то ж там великий сайт, якийсь футбольний, вже не пам’ятаю (сотня тисяч відвідувачів на день, а то й більше), повинні розуміти масштаби і все таке. Тим більше, їм же була доступна вся моя статистика.

Але, коли через тиждень повідомив їм кількість показів і кліків (було стандартне значення), вони зробили дуже великі очі і сказали, що помилися, розраховували на значно менші цифри і не можуть стільки заплатити. За тиждень десь на $500 накапало. І це нормальні покази і кліки, не боти. Виходить, просто кинули, може так і планували. Після цього я на такі суми тільки через ФОП підписувався, хватить вірити людям.

клиент хотел целый сайт за 180 баксов ?
хехе ну удачи ему, на этом трудном пути.
какой дизайн, какой сайт, тут даже на Wix конструктор не хватит денег...

Так СНГ клієнт. В таких ти взагалі задаром маєш працювати)

Тут немає головного — посилання на саме завдання на сайті або хоча б скріни. Все інше можемо тільки додумувати. Може 180 баксів ще і забагато, якщо ТС хотів набити руку та отримати гарне рев’ю.

Будь-ласка: imgur.com/2bp41eO Як я й казав — виправлення існуючого сайту.

Просто я не зрозумів, що клієнт не зрозумів мене) Детально описуючи свою послугу, я думав, що якщо клієнт на неї погоджується, то ніяких проблем немає. І зробивши те, що обіцяв, не отримав грошей. У цьому й бачу несправедливість. Якби я сказав — роблю вам весь сайт, а потім бац — лише дизайн, це одне.

Был случай — лет 20 назад знакомые говорят мне, «тут товарищ сайт желает, не хочешь сделать?»

Ну, почему бы и нет — приехал к нему, «занимаютсь авто, да, хочу сайт, денег, правда, много не могу выделить, баксов 200-250». Ну, думаю себе, можно и на эту сумму что-то сделать (тогда это были еще неплохие бабки). Спрашиваю, чего барин изволит на сайте видеть? Человек, ничтоже сумяшеся, открывает vw.com и говорит «Ну, что-то типа этого!»

До сих пор жалею, что не поинтересовался у него, а купить фольксваген за «200-250 баксов» он не пробовал?

— Ваш сайт говно, давайте сделаем новый.
— Давайте.
— Вот дизайн.
— Кросивое. А где сайт?
— Какой сайт? К пуговицам зачёркнуто дизайну претензии есть?
— К дизайну нет, дизайн хороший.
— А где тогда деньги?
— Там же где и сайт.

В целом проблема стара как мир — кривая коммуникация. Считай, что купил себе немного жизненного опыта — если клиент радостно соглашается на «давайте все переделаем вместо пары правок», то скорее всего вы друг друга недопоняли.

Дизайнер сам ремонт в квартире согласно своего дизайна делает? Про разделение труда слышали?

Если уж пользоваться этой аналогией, то представь что ты отправляешь дизайнеру фото стены в комнате с просьбой придумать сюда удобные полки которые хорошо впишутся в интерьер, а в ответ слышишь «да интерьерчик у вас так себе, давайте может вообще все переделаем?»

То, что клиент так легко согласился в обсуждаемом случае (хотя «переделать все» — это редко когда хорошая идея, потому что это дольше, дороже и вот это вот все) — по идее должно быть красным флагом («меня точно поняли правильно?»)

Ну я теж коли читав цю статью, не зовсім зрозумів що тс тільки дизайн сайту робить, а не весь сайт.
@Александр Кантемиров, Ви запропонували клієнту зробити сайт. Так а де сайт?
В тз на фріланс-біржі — я так розумію — вказано внести правки на сайт. Ви вправки не внесли. Роботу не виконано. Про які ще гроші йде річ???

Діло було так:

1. Клієнт погодився з моєю пропозицією про створення нового сайту. Він захотів новий сайт.
2. Клієнт погодився, щоб я зробив дизайн для нового сайту. У відгуку (який не можу показати, оскільки заблокували), я йому запропонував зробити дизайн.Клієнт погодився з моїм детальним ТЗ та офіційно затвердив його. Після чого я почав роботу
3. Я в повному обсязі виконав ТЗ (можу показати все)
4. Якоїсь миті клієнт захотів повністю весь сайт, проте в ТЗ про це абсолютно нічого не було написано.
5. Він звертається до арбітражу і я програю його, не отримавши жодної оплати

1. Клієнт погодився з моєю пропозицією про створення нового сайту. Він захотів новий сайт.
4. Якоїсь миті клієнт захотів повністю весь сайт, проте в ТЗ про це абсолютно нічого не було написано.

То ви запропонували зробити новий сайт чи ні?
Також, Ваше ’уточнене технічне завдання’ на рівні ’может малюсенкий бриф вам скину’ на мою думку — це жахливо. Можливо, Вам потрібно навчитися краще документувати ТЗ, щоб уникати подібних ситуацій.

Напевно, під «Запропонував зробити новий сайт» ви бачите мою обіцянку зробити цілий сайт клієнту. Можливо, я не точно висловився.

Я сказав клієнту — під такий продукт вам потрібний новий сайт. Клієнт погодився, що йому потрібно зробити новий сайт. Далі я сказав, що можу зробити дизайн для сайту, який захотів клієнт. Клієнт погодився. Потім я розписав, що входить у поняття «дизайн», він погодився, затвердив ТЗ та розпочали роботу. Я не казав, що зроблю йому весь сайт.

Він найняв 3Д аніматора для сайту, не вимагав цього від мене. Значить, він розумів, що є різні фахівці під різні завдання.

Напевно, під «Запропонував зробити новий сайт» ви бачите мою обіцянку зробити цілий сайт клієнту. Можливо, я не точно висловився.

Саме так, що ж іще там можна побачити інше?
І більшість на ДОУ так бачить.
І клієнт так побачив, і арбітраж теж, тому його рішення цілком логічне.
Ситуація прикра, але апелювати нема до чого — винна крива комунікація саме з Вашої сторони.

Так Ви пункт перший не виконали.

Я сказав клієнту — під такий продукт вам потрібний новий сайт. Клієнт погодився, що йому потрібно зробити новий сайт. Далі я сказав, що можу зробити дизайн для сайту, який захотів клієнт. Клієнт погодився. Потім я розписав, що входить у поняття «дизайн», він погодився, затвердив ТЗ та розпочали роботу. Я не казав, що зроблю йому весь сайт.

Він найняв 3Д аніматора для сайту, не вимагав цього від мене. Значить, він розумів, що є різні фахівці під різні завдання.

Напевно, під «Запропонував зробити новий сайт» ви бачите мою обіцянку зробити цілий сайт клієнту.

саме так

Можемо навіть провести голосування на dou. Думаю не тільки я так бачу)

А я навіть і не бачив, що це може бути сприйнято інакше, адже в голові була лише одна версія, яку я спробував пояснити :) Дуже шкода, що я не роз’яснив цей момент краще.

Насправді, це досить типова поведінка клієнтів. На Upwork також замовники та посередники звикли, що сайт одразу робиться «під ключ». Дуже мало замовлень тільки на дизайн сайту, багатьом потрібен вже працюючий проект. Доречі, виконавців на такі таски (дизайн + розробка) вистачає і вони працюють по демпінговим рейтам.

Тобі потрібно забути про FH та спробувати попрацювати на Upwork, але тільки на дизайні сайтів буде важко заробити пристойні кошти. Спробуй попрацювати з Webflow/Elementor/WIX та робити сайт під ключ, зараз можна знайти непогані замовлення по рейтам від $30-40 за годину. Але, як вже зазначалося раніше, конкуренція велика

На галеру треба йти, будеш за кілька років мати ті самі 30$ і ще час на фріланс

на якій галері у нашій галактиці веб дизайнер отримує 30 баксів на годину?

Клієнт мудак, а платфома очевидно завжди буде на стороні клієнта ( бо клієнтів менше і вони більш цінні)
Співчуваю( Навряд чи вдасться повернути бодай половину, арбітраж там певно більше фейковий. Щиро раджу свічнутися з наших бірж на іноземні.

Мудак тут только один, и это не клиент

пропоную клієнту замість кількох неефективних правок зробити новий сайт.

и «я наговнякаю вам дизайн, дальше сами» — это совершенно разные вещи.

2 помилки:
1. Місцева біржа
2. Місцевий замовник

а скоріше за все навіть з Ізраїлю

Ще й руснявий замовник, це завжди жах, навіть якщо він переїхав кудись із РФії.

freelancehunt.com/...​lya-produkta/1082215.html
Замовник з Києва. Розробляє український продукт. Має гарні відгуки, давно працює на біржі. Має не одне успішно завершене завдання.
Майже вся лівобережна Україна розмовляє російською мовою. Здається, що ви просто мовне гівно, що розколює країну на правильних і не правильних українців. Звісно у вас не має такої мети, але результат саме такий.

З вашої переписки незрозуміло, що ви збираєтесь зробити лише дизайн сайту. Ви запропонували новий сайт. Можливо в тексті не вся переписка, але ДО прийняття умов повинно бути щось на кшталт: Ціна проєкту вказана за лише за дизайн нового сайту.
Ваша цитата

Пропоную клієнту замість кількох неефективних правок зробити новий сайт. Він погоджується. Я під таку справу пропоную створити дизайн для майбутнього сайту.

Ви запропонували клієнту новий сайт, от він його і вимагає.
Погано сформульоване ТЗ веде то такого результату як ваш, на жаль.

Співчуваю вашій неприємній ситуації.
Маленька порада: смайлики в реченнях залиште тупій школоті. Ділове листування має виглядати трохи серйозніше.
Бажаю вдачі з наступними клієнтами.

Дякую. Ну я взагалі не позиціоную себе як серйозного-серйозного дизайнера, хочеться навпаки більше живого та людяного спілкування, а не роботизованого:) Особливо коли це малий бізнес. Ви вважаєте, це може заважати при роботі з клієнтами?

> Ви вважаєте, це може заважати при роботі з клієнтами?

Я вважаю щось одне, інші люди можуть думати щось інше.
Для мене максимально формалізована ділова мова є додатковим шансом показати себе як серозного ділового професіонала. Підкреслюю, що це як додатковий критерій, а не основний. Можливо стиль «живого спілкування зі смайликами» зайде якомусь легковажному екстраверту схожому на вас, але особисто для мене це буде скоріше мінусом при порівнянні двох людей з однаковим портфоліо, з однаковими іншими даними.

Человек, который ожидает смайлики в тексте деловой переписки как правило фиговый клиент.
Лучше его отсечь на этапе поиска контракта.
Кстати низкая цена и отсутвие у клиента понимания, чего ему точно надо — тоже флаги.
Работы всегда больше, чем времени на ее выполнение, мир большой.

Підписатись на коментарі