«Справедливий» фріланс, або як можна втратити місяць
Ця історія про те, як я місяць робив дизайн сайту, який дуже сподобався клієнту і за який мені не заплатили.
Подивимося на яскравому прикладі, як працює «Безпечна» угода та Арбітраж на FreelanceHunt.com, і що взагалі можна з цим зробити. Я напишу лише суть. Скріншоти можна не читати, вони для підтвердження моїх слів.
Початок липня. На фріланс-біржі знаходжу замовлення на доопрацювання сайту для продукту. Бачу перспективу проекту і пропоную клієнту щоб він задумався про створення нового сайту:
— Для такого продукту вам потрібен новий сайт — говорю я
— Згоден — відповідає клієнт
— Я можу зробити дизайн для вашого майбутнього сайту
— Давайте!
Пишу докладний опис послуги. Він погоджується. Успіх! Клієнт згоден, і я стаю щасливим виконавцем замовлення!
Клієнт затвердив мій докладний ТЗ на дизайн сайту. Він погодився на умови, які я запропонував.
Важливий момент. Розробкою я не займаюсь. Розвинені анімації не роблю. Лише дизайн. Тому детально описую свою послугу клієнту — що і в якій послідовності робитиму. Це уточнене технічне завдання, яке затвердить клієнт:
Клієнт погоджується, затверджує умови та резервує кошти:
Після цього я ще раз детально розписую, що робитиму, не бачу жодних перешкод і приступаю до роботи.
Перші результати дуже подобаються клієнту. Підсумковий результат також:
Однак у момент, коли 99% робіт завершено, клієнт несподівано вирішує поцікавитися — я весь сайт зроблю?
Моя реакція:
Я ще не розумів, що це обернеться великими неприємностями. Спокійно відповідаю:
Розвиток проблеми
Клієнт знову хвалить дизайн, але вже з АЛЕ.
Ну і з цього моменту все пішло навперекій. Подальші події не грали якоїсь істотної ролі, але зайняли 3 тижні. Весь цей час я йшов клієнтові на зустріч, виявляв терпіння, намагався допомогти і мирно вирішити питання. Я зробив набагато більше, ніж мав. Але клієнт відмовився платити. Це ж не весь веб-сайт! У результаті він звернувся до арбітражу:
Отже, що ми маємо:
Я якісно виконав у повному обсязі, обумовлену раніше та затверджену роботу, і хочу отримати за неї оплату. Начебто справедливо? Однак клієнт так не думає. 7500 грн. за дизайн — надто багато. Він починає вимагати від мене повністю готового сайту і не отримавши підтримки, звертається до арбітражу. Нашу спірну ситуацію розсудить неупереджений бік.
У мене забрали 7500 ₴ та місяць часу
Я був дуже спокійний. Ситуація дослівно цитується правилами сайту:
«При проведенні Арбітражу не враховується суб’єктивна думка замовника чи фрілансера. Комісія перевіряє лише результат на відповідність задачі, зазначеній у проекті до затвердження умов.»
До прийняття умов я уточнив ТЗ, детально описав, з чого складається моя послуга, після чого умови були прийняті, і я виконав умови на всі 100%. Думав у гіршому випадку, за несправедливого арбітражу, буде поділ коштів 50/50, тому що за якоюсь логікою я ж зробив половину роботи над сайтом.
Але ж ні! І після всіх ясних фактів, правил та підтверджень, арбітраж виносить рішення:
Ну як вам? Один я бачу в цьому цілковиту несправедливість? Сильна впевненість, що арбітр взагалі не вивчав наші листування та робочу сферу проекту. Він просто подивився на опис початкового завдання про доопрацювання сайту і порівняв з тим, що зробив я.
При спробі прояснити ситуацію, арбітр ніс якусь нісенітницю про автомобілі і т.д. Загалом, дуже довга історія, але суть я вам доніс.
Все що міг зробити, я зробив. Окрім звернення до суду. Думав, можна якось хоча б перевірити ще раз арбітраж. Однак у службі підтримки клієнтів я дізнаюся, що FreelanceHunt взагалі не пов’язаний з компанією, яка проводить арбітраж. Ось вам її реквізити, пишіть туди і з’ясовуйте:
Спробуйте знайти щось за цими реквізитами:
Solutions For Freelancers Ltd. IBC NO: 218431, Global Gateway 8, Rue de la Perle, Providence, Mahe, Seychelles
Я не знайшов. Але мені підкинули сайт цієї загадкової та зовсім не пов’язаної з freelancehunt.com компанією. А ось і він — freelancehunt.work Так. Жодного зв’язку.
Знайшов контакти, пошту та написав туди листа, з проханням розібратися з арбітражем. Чекаючи 2 тижні і не отримавши відповіді, пишу цей пост.
Підведемо підсумок:
- Клієнт погодився з моєю пропозицією про створення нового сайту
- Клієнт погодився, щоб я зробив дизайн для нового сайту
- Клієнт погодився з моїм детальним ТЗ та офіційно затвердив його. Після чого я почав роботу
- Я в повному обсязі виконав ТЗ (можу показати все)
- Якоїсь миті клієнт захотів повністю весь сайт, проте в ТЗ про це абсолютно нічого не було написано.
- Він звертається до арбітражу і я програю його, не отримавши жодної оплати
Висновків можна зробити багато. Я сподіваюся, цей пост збере плюсів і на цю ситуацію звернуть увагу представники FreelanceHunt і розберуться. На мою думку, так це очевидна несправедливість.
Іноді після розголосу фрілансерам повертали гроші.
Якщо ви на моїй стороні, поставте будь ласка лайк, поділіться. нехай таких ситуацій не буде на фрілансі.
Facebook: Підтримати лайком
(закріплений пост)
Дякую за увагу! 😉
59 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів