В чому секрет мовчанки навколо Nginx?

Почав придивлятися до хостинг провайдерів і куди б не пішов, кругом бачу згадки Nginx. В списках підтримуваних технологій є, в блогах роз’яснення налаштувань купа матеріалів. Це і в наших провайдерів і в міжнародних. Я хоч і далекий від технічної сторони сфери хостингу, але що таке Nginx знаю і маю уявлення про їх масштабність. Це фактично третина веб севрерів у світі. Технологія досить таки закореніла.

І все б нічого, але цей продукт відверто російський. Не дивлячись на те що Nginx вже поглинутий американською компанією, яка до того ж допогала Україні, їх офіс продовжує функціонувати в Москві, принаймні за даними Вікіпедії. Скажімо які небудь американські компанії з офісамина на росії, по типу Semrush, висловили свою позицію щодо російської агресії і там же в коментарях логічно отримали купу очікуаних отвєточок. У випадку з Nginx повна мовчанка як в їх Твіттері, так і загалом навколо їх творіння.

Я дуже не люблю накидати на вентилятор, але дуже цікаво зрозуміти логіку чому немає такого санкційного ставлення до Nginx.

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Цікавить, як засновники nginx наразі відносяться до війни в Україні? Які зараз є альтернативи ?

Писали що в 22 році Сисоєв залишив компанію F5, яка зараз продовжує займатись Nginx.
Менеджмент наче проти війни. Може хтось із розробників працює з оркостану, не знаю.

А щодо альтернатив, нічого окрім Lighttpd і не згадується. Це якщо потрібен повноцінний універсальний веб-сервер щоб швидко і статику роздавав, та був реверс-проксі.
А Envoy, istio, haproxy — вони трохи під інше заточені.

Вотка — изобретение свинособак. От неё лучше откажитесь.
От оливье — не откажусь.

Вотка — изобретение свинособак.

Есть значительные шансы, что изобретение поляков.
Московиты продавили в 1960-х мировое патентное мнение в свою сторону, но именно что силовыми методами.

Мабудь, це трохи краще за вікипедію
support.f5.com/csp/article/K59427339

• F5 has ceased all sales, closed our office in Moscow, and has no one employed out of Russia.
  • All F5 contributions to NGINX open source projects have been moved to other global locations. No code, either commercial or open source, is located in Russia
  • All customer support cases are being routed through resources in other locations.

Цікаво, як тоді співставояються оці два факти:
github.com/...​nginx/graphs/contributors
та

All F5 contributions to NGINX open source projects have been moved to other global locations. No code, either commercial or open source, is located in Russia

Дунін ще в Червні робив коміти. Сам він в Росії згідно LinkedIn/ Чи це дві окремі гілки розвитку продукту. Те що маємо на Гітхабі та те що випускає F5?

А що тут не так? Навіть видна перерва в комітах від Дуніна, поки він, схоже, релокувався кудись із РФії.

А ще є С++ STL (by Alexander Stepanov). І воно вже давно в стандарті мови.
Мабуть, тому на форумі стільки топіків, що С++ помер, вже купу років.

А ще є С++ STL (by Alexander Stepanov).

Він з розпадом СРСР уїхав, і, здається, не пропагував «вяличие Расеи».

Степанов емігрував з СРСР до США в 1977 році і STL написав вже там, працюючи на Selicon Graphics. А задумав у вісьмедисяті коли працював в Bell Laboratories, разом з Риччі та Страустропом. Бібліотеку було опубліковано 1994, по суті до першого міжнародного стандарту мови С++ — ISO/IEC 14882 (С++ 98) як такої. Тобто на момент виходу STL пан Степанов сімнадцять років жив, працював та викладав в США, що як на мене класифікує його як американьця російского походження. Сучасна стандартна бібліотека пішла вже далеко віт Степанова, багато в чому його дизайн — костиль і комітет ще з тих часів стояв на засадах прийняття в стандарт костилів. Зараз воно йде краще, що цікаво, теж через колишніх росіян в процессі.

формально он не росийский как и тетрис. а на хостингах как правило стоят старые добрые апачи.
И вообще если продукт опенсорс то какая разница если прямой прибыли кацапам не приносит. а если платный типа одноце то имеем полное право воровать и ставить пиратские копии.

є емоційна реакція, а є раціональна(якщо не розглядати небезпеку з навмисними бекдорами чи таким чимось).

Перестати користуватись чимось російським, незважаючи на активну ліцензію — це емоційне. Не сплачувати наступний рік і підготуватись до переходу — це раціональне. Хостери розробнику платять щорічно? Чи яка там бізнес модель?

Так само і від китайської техніки ок відмовлятись, але викидати вже куплене — дивно.

Сама по собі емоційна реакція норм, але вимагати від оточуючих треба саме раціональної. Звісно, якщо мета саме раціональна — зменшити доходи ворога, ослабити його, а не емоціональна — відчути себе в оточені однодумців.

Зараз, наскільки я розумію, йде заклик до обох: економічного та емоційного відчуження. Тобто не тільки обрізати фінансові потоки, а й взагалі позбутися максимально всього російського як такого, що належить і нагадує тих, хто нищить нашу державність.

І чому ви згадали про китайські товари?

а й взагалі позбутися максимально всього російського як такого, що належить і нагадує тих, хто нищить нашу державність.

десь _має_ бути межа. Навіть наемоційніші не будуть підривати власні будинки, бо збудовані за Совєтів, чи виривати проводку, якщо якісь елементи її зроблені в рф.

І чому ви згадали про китайські товари?

Тайвань, Гонконг, удмурти. Ще одна схиблена імперія. Те що вони наразі проти нас не воюють(але підтримують рф), це значить, що не треба на то зважати.

яка стидоба. звісно, уйгури. На удмуртів пох. Як і на бурятів.

Може тому що це ОпенСорс і халява. Звісно, башляти туди щось та брати преміум — самі розумієте.

NGINX — це як викрутка для майстра. Його люблять за швидкість. Інших переваг окрім швидкості та опенсорснутості в нього нема. Навіть досить прості задачі динамічного розподілу навантаження чи навіть банальна переадресація точка-точка на основі бази даних — то для нього вже занадто.

Найчастіша його роль — банально робити базову фільтрацію запитів та віддавати статичний контент. От для статики він дійсно няшечка.

PS. Nginx ще й рашу переживе. І звісно ж свого фаундера.

Отже бойкоту продуктів просто тому що вони російські та ворожі немає? Є тільки з метою нефінінсування війни через податки, а якщо фінінсування нема і щось вільне в доступі то воно не огидне хоч і російське, вірно?

В розумних людей — так. Вони розуміють, що ворог — не Росія як народ чи територія, але як організоване злочинне угруповання, яке зараз при владі. Воно ворог не тільки нам, але й власній країні.

Я більше скажу, в Україні при владі також не рожеві поні. Настільки не рожеві, що левову частку лайна, яке є в російському законодавстві, притягли до нас. Наприклад, цензуру.

В тому то й справа що воюємо ми якраз з усією російською нацією. Рушити нашу країну та вбивати приїжджають звичайні росіяни, політика путіна знаходить підтримку в більшості звичайного народу. Без такої загальної підтримки війна б не відбулася.

На відміну від планктону, я коли хочу знати думку людей — знаю від них особисто. Бо будь-які агрегатори окрім незалежних (які роблять дослідження не по замовленню), грішать тим, що отримують саме ті відповіді, які потрібні.

Я вважаю, що абсолютне право росіян, так само як і українців — знати правду про свою державу, і чому ми воюємо, проти кого і з ким [ці відповіді різняться]. Бо якщо те знатиме більшість — війна закінчиться, бо не буде охочих. До речі, по обидва боки.

Як не дивно, найкращий спосіб завершити війну зараз — це опинитися в спільному інформаційному просторі. Але і Росія, і Україна — роблять усе, щоб війна продовжувалася чим довше, тим бажаніше. Російській владі це потрібно щоб зберегти країну від розпаду... бо так не хочеться ліквідувати вертикаль влади та проводити федералізацію (а доведеться). Українській — бо за війну дають американських грошей, значно більше, аніж можна було накрасти із власної економіки. Останнє, до речі, не припинялося і не припиниться.

PS. З 1 вересня розпочалася «масштабна приватизація», іншими словами, країна остаточно пішла «з молотка». Звичайно, українська влада вам про це не розкаже, що українці по суті захищають... лише право повернути борги, які Україні намалювали під виглядом військової «допомоги». Цим правом навіть скористатися не вдасться, бо для того потрібен правовий режим — а його під час війни не просто знищують, а зачищають до зеркального блиску, щоб навіть думки не спадало, що в українців можуть бути якісь права.

Тому драйвер війни по обидва боки той самий — намагання влади якомога швидше перейти до феодального ладу із кріпосним правом. Ну і звичайно ж, ліквідація письменності. Чому це роблять? Бо дибіли. Феодальний лад найкраще підходить для керування дибілами, бо жодної відповідальності нести не треба, роби що хочеш, карай кого завгодно і як завгодно. Єдина проблема у тому, що доходу такий режим не приносить, виключно дає грабувати природні ресурси, разом із населенням (воно також стає ресурсом), але ЗАХИСТИТИ феодальний лад від колонізатора — вже нема кому.

Тому по суті, Росія воює за право бути колонізованою Китаєм, Україна — за право бути разграбованою США (колонізована вона вже), Європа — йде шляхом України, і Польща цим парадом головує.

Чому нам потрібен спільний інформаційний простір? Щоб заморозити процес, і дати Китаю та США повоювати між собою. Дати Китаю повоювати із Росією. Дати правовому режиму пустити ростки на конфліктних територіях, до Росія не може діяти нахабно (бо втратить імідж, а разом із тим отримає розпад армії), а Україна — ... і от тут я ставлю знак питання, який може перетворитися на могильний крест держави.

Єдиний правильний вектор України зараз — це формувати КОНФЛІКТ на окупованих територіях, разом із включенням їх в єдиний інфопростір з Росією. Але конфлікт за правилом вікна Овертона, тобто вибивати собі права (дадуть тимчасово чи задекларують), а потім — транслювати це на Росію з метою щоб вертикаль влади почала громадянську війну в своїй країні — саме через ці права, коли їх ультимативною вимогою заявлять росіяни (звісно ж організовані та спровоковані). На відміну від військових дій (які не залежать від правового процесу) — процес конфліктної інтеграції можна тримати гарячим вічно і за невеликий кошт.

Чому це НЕ буде зроблено: Бо палка о двох кінцях, і те саме вікно Овертона прилетить вже в Україну. А владі України відверто нема що відповісти своєму народу, коли навіть на зарплатах військовим йде тотальний схематоз. Інакше кажучи, спільний простір потрібен нам ще більше за їх. В іншому випадку командування рівня бригад буде воювати «гарматним м′ясом», бо так більше можна «заробити» на схемах. З боку ДНР, до речі, також були мутки, що власне радикально знижує темпи просування: у них система мотивації побудована так, що чим повільніше йдуть, тим більше видоять бюджету з Росії.

Якщо коротко: Cui prodest?

Рептілоїдам же ж? Воно-то так, але в думках мул...чи не мул? а?

Можна мені це розгледіти?

Що ви маєте на увазі під зривом кришки консервів?

Це виключно російський вислів. З вашого дозволу, я не буду його пояснювати щоб не підгодовувати тролів.

Мається на увазі активація ватніка коли кількість теорій змов про рептилоїдів починає набирати неадекватних масштабів.

На заході там всякі Чомські, у нас Пєніє.

Інколи здається що хтось добре файнютив GPT модель. Тексти наче різні, але про те саме.

Ой всё.
20 лет это стадо выбирает этого гбшника.
Они все виноваты. И будут отвечать.
Хорошие усские — это миф.

Отже бойкоту продуктів просто тому що вони російські та ворожі немає?

Він не російській, а BSD2
Також не зрозуміло, що саме ви пропонуєте бойкотувати.
Увесь совт, де є російська локалізація?
Увесь софт, де є коміти зроблені росіянами-ватниками?
Коміти зроблені росіянами-ватниками?
Коміти зроблені росіянами?

Я не закликаю до бойкоту, я намагаюся розібратися де проходить лінія між тим що бойкотується і що не бойкотується із російського і чому.

не можете для себе вирішити?

Чесно кажучи, мені неприємно буде користуватися хостингом знаючи що мій сайт хоститься на все ж російському nginx. Скільки б його не переробляли, корінна ідея лишається незмінною. Це особисто моє сприйняття, але тут є люди які не вважають це підсанкційною технологією і вже з ними спорити і щось доводити, а потім отримувати купу лайна в свою адресу я точно не хочу.

Врешті цією темою я хочу зрозуміти де проходить лінія між бойкотом і зашкваром.

Санкції це про раціональне. Емоціональний підхід суто індивідуальний і не думаю, що у вас вийде виділити якусь «більшість», щоб приєднатись до такої групи.
Проведіть експеримент в уяві, який саме варіант створює відчуття справедливості. І слідуйте йому.

Мені, наприклад, ок, допоки гроші не йдуть в казну рф та в карман якомусь черговому людожеру. Я і raiserFS юзав, коли автора вже судили за вбивство. Хтось так не зможе — тоді не треба мучитись, є альтернативи.

Вирішуйте.

Якраз за 1С багато розмов і тут на форумі і загалом в мережі:
dou.ua/forums/topic/37501
www.radiosvoboda.org/a/25320145.html

А за Nginx прямо ні разу не бачив.

Кто что куда отправляет? 1С?
В нормальной конторе приложение незнает какя модель процессора у сервера. А тут доступ в инет...

Зараз працюю з istio та envoy, до цього років 10-11 nginx дуже любив як балансер та для статики, ще раніше — apache, але то такі давні часи були, коли ще на співбесідах питали різницю між php4 та php5. Альтернативна є, але треба чітко розуміти під які потреби проекту, можливо вам підійде HAProxy або Traefik

Є альтернатива github.com/caddyserver/caddy, на DOU є всього одна вакансія з Caddy.
Caddy маловідомий в Україні, але відомий в московії.

Поки продовжую використовувати Nginx в одному домашньому проєкті, звісно варто замінити.

Так, останні роки його коміти переважають. Але він росіянин і за війну він мовчить.

Хіба він зобов’язаний публічно висловлювати свою думку?

Звісно не повинен, але мовчання є згодою на дії. Принаймні така риторика нашого суспільства.

Дуже нерозумно підтримувати цю риторику. Вона емоційна та не раціональна.

Нє всьо так однозначно!?

Все однозначно. Як і те, що риторика «мовчить значить підтримує» є дитячою.

Якщо вже настільки нічого робити й так хочеться доколупатись до людини, передивіться його твітер (а саме вподобайки) — там одразу зрозуміло підтримує чи ні.

Ця риторика зовсім не дитяча, після видачі згоди на політичний курс не потрібно її постійно підтверджувати.

а ось часу маю мало, дивитись твітер не буду), повірю вам на слово

Щоб видати згоду її потрібно саме видати :) До людини ж докопались бо «він росіянин і мовчить». Він мовчить бо має право. При цьому по соц мережам видно що він проти. Я називаю таку логіку дитячою, бо вона буквально про біле та чорне — голосно підтримує, або ж голосно проти. Але між білим та чорним ще 16,7 мільйона відтінків.

додам і я трішки філософії ), там де мова про смерть (знищення, руйнацію...) там є лише тільки чорне чи біле, а там де мова про створення (розвиток, творення), там може бути безліч відтінків, навіть більше чим 16,7 мільйонів ;)

В мене нема доказів, але я думаю ©

Тому що показати який ти патріот створиши топік на Доу про зраду від генезіз, або підтримати пост в Instagram про зраду від Crocs — це одне. А от бойкотувати веб-сервер яким ти сам користуєшься, або твоя компанія — це інше, бо виходить що і ти зрадник тоді. А хто хоче бути зрадником? Дурних нема.

Тому що показати який ти патріот створиши топік на Доу про зраду від генезіз

Компанія IntellectoKids (part of Genesis) розглядає кандидатів з росії-московії.

Для створення тем про Genesis потрібно витрачати час, який я б збільшим задоволенням вклав на написання технічної статті, та хоча б про Go Wasm.

Видає 404 за посиланням

Знаю, редакція DOU ще має привести статтю до ладу, виправити мої помилки та додати свої помилки, але результат буде краще.

Кстати — хороший вопрос, тем более, что Сысоев — был против Украины, по крайней мере в 2015

Якщо можна лінк в студію, був би вдячний.

Відносно України там тільки одна згадка про Березовського, що він давав гроші на Помаранчеву революцію і також відмічено що після неї в Україні почався бардак і типу Березовського це не хвилювало. Ніяких згадок про Крим. Ну ще якась подяка Думі

Підписатись на коментарі