Працевлаштування початківців в IT під час війни

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Всім привіт! Ходять чутки що зараз під час війни, початківцям(джуніорам) в айті фактично нереально знайти свою першу роботу.Чи є тут серед вас такі, які знайшли свою першу роботу в цей складний для всіх період? Якшо такі знайдуться , то попрошу вас коротко описати те, як ви цього добились, через які перешкоди проходили і скільки часу ви протратили на пошуки першого оферу. Всім дякую!

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Привіт!
Чесно кажучи, не знаю, наскільки мій відгук буде релевантним для шукачів зайнятості devs/QAs чи дизайнерів, але загалом для початку роботи в сфері ІТ- підійде😁
Я прочитала багато історій як про довгий, складний і вимучений шлях до ІТ індустрії, так і про: «Просто пощастило». Про себе можу відмітити, що бажання працювати та розвиватись у даній сфері в мене було завжди («найкрутіша індустрія!» як-не-як). Проте із всіх можливих зайнятостей я могла уявити себе хіба в ролі помічниці/перекладача, тому що маю відповідну освіту.
Власне, від цього я й відштовхувалась при створенні резюме, у якому слово «ІТ» не фігурувало й близько.
Під час близько двох місяців у мене було багато співбесід/оферів, та відмовлялась тут уже я (не подумайте, що я така перебірлива, просто ввважаю, що робота повинна подобатись аби приносити профіт як для роботавцяб так і для працівника. Тому доки я маю шанс обирати, я це зроблю☺️).
І тут у якийсь момент мені приходить меседж із пропозицією співбесіди від ІТ-компанії на посаду Lead Generation Manager.
Чесно? Я подумала, що це помилка, чи жарт якийсь)) Але ні, уже майже два місяці я працюю та розвиваюсь у цій сфері! І вірю, що це лише початок

Я вже років десять як не джун, але зараз теж змінюю роботу + дівчина почала вчитися фронту, може комусь допоможу.

1. Наполіруйте свої профілі, особливо на лінкеді. Це означає в т.ч. зробити нормальний URL, а не сгенерований. Додавайте навички, проходьте тести, додавайте проекти (навіть самі для себе ті що робили). Поле з освітою значить що туди треба вписати освіту, а не «а фіг з нею, самі запитають або в CV прочитають».

2. Якщо у вас немає досвіду роботи в купу років в інших компаніях — у вас мають бути проекти. Хочете пройти на Angular — значить зробіть собі SPA на ньому та покладіть кудись у відкритий доступ (з браузера + репозиторій). Ідуя байдуже, хоч To-Do List пишіть.

3. Резюме має бути нормальне, PDF до 2 сторінок. Ніхто писанини на 4-6 листів читати не збирається, єдине про що це каже — про неспроможність формулювати думки у потрібному форматі. Воно має показувати ваші досягнення, а їх можна знайти майже у будь-якому проекті (навіть якщо той проект викинули в смітник і в реліз він не потрапив).

4. Ваші ТЗ будуть перевіряти в IDE. Якщо там немає форматування та вона показує варнінги/еррори — вважайте одразу відмова. Або Jetbrains з коробки, або VSCode з купою плагінів поверх.

5. На співбесідах вам треба продати розуміння того, як працюють проекти, бізнес і що вони зможете розібратися в яку сторону треба гребти. Джунів навряд будуть ганяти по усьому API фреймворків, але базові розуміння треба мати. Бачите якісь додаткові ліби в вакансії — гугліть, розбирайтесь. Не погулити — отримаєте заслужену відмову.

Привіт. Активно шукала роботу з початку війни. За цей час відправила купу відгуків (точно не рахувала). Пройшла співбесіди у 5 компаній, у одній з них двічі. Так от другий раз виявився успішним. Була технечна співбесіда, частково англійською, з проєктним менеджером і, насамкінець, інтерв’ю з клієнтом повністю англійською. І от в результаті маю заповітний офер.
Весь цей час активно навчалася, займалася англійською, тож на останній співбесіді показала себе значно краще, ніж на першій.
В будь якому випадку, знайти зараз першу роботу дуже важко. Але треба стратися, бо все одно робота сама себе не знайде)

Не треба скрізь маркувати себе словом Junior — ти відлякуєш поверхневих ейчарів від розгляду твоєї кандидатури. Поверхевих ейчарів абсолютна більшість. Пиши просто Developer, нехай вчитуються у твоє резюме та відчувають бажання зв’язатись із тобою щоб зрозуміти твій рівень — бінго, ейчар тобі відповів.

говорили, що їм потрібен 1+ рік досвіду

Тю, ну намалюй собі 2+ років досвіду, як в тому анекдоті про «ну й ви теж говоріть». Невже думаєш що ейчар буде якимось чином з’ясовувати наскільки це правда? Хай так — для цього як мінімум треба відповісти на твій запит і почати з тобою діалог про роботу — отже знову бінго :)

Якщо ти відправлял CV, яке в тебе у профілі, то відмовляли справедливо. І будуть продовжувати відмовляти, бо у 2022 році CV російською — це самовбиство.

Там не в мові справа, воно виглядає як хз що. 4 хаотичні колонки без досвіду, без досягнень і через червоний фон роздрукувати неможливо (може десь їх ще друкують)

Закінчив курси JS-react, на початку війни звільнився і писав всюди на Jinny, LinkedIn і ще десь, здається спілкувався з приблизно 20ма компаніями, отримав кілька відгуків, і два тестових, обидва дуже об’ємні. Одне завалив, хоча дуже старався, але тупо не встиг, бо на ходу розбирався з купою нових для мене технологій. Друге теж було для мене зовсім нове, але дуже цікаве, тож я з ним впорався, хоч цілий тиждень робив. Після позвали на співбесіду, але жодного технічного питання не задали і прислали офер. На пошуки роботи пішло 5 тижнів. Вважаю себе дуже везучим, працюю вже 5 місяців в статусі Junior JS Developer. Софт скіли, як бачите, дуже важливі. І хороше резюме і сторінка на лінкедін теж.

у вас був якись технічний бекграунд перед курсами? чи на курси поступали без суміжніх навичок?

Ну, залізничник за спеціальністю, все що в універі було, це півроку чи то паскаль чи то бейсік, навіть не згадаю. Так що вважайте, з нуля прийшов.

Привіт спільнота!
Поділюсь з Вами ще однією історією світчера і що з цьго вийшло
Пошук роботи QA почав з осені, тоді ще було багато вакансій та мало відгуків на них ( приблизно 1 до 10 ). Перші співбесіди показали, що знання з курсів майже нічого не варті .... окрім красивих наявності шаблону для створення звітів по знайденним дефектам. Після перших 2-3х провалених співбесід почався новий етап підготовки до реальних вимог компаній і самостійного вивчення матеріалів.
Наступний крок наважився зробити в Лютому, тут вже ситуація з проходженням співбесід стала кращо, значно кращою: із 10 відправленних відгуків на вакансію отримав 5 запрошень. Поки проходив всі кроки найму: скрінінг, тестове, тех співбесіда, настали незворотні зміни і заморозка вакансій.
В такому підвішеному стані все було до Травня. За цей час кількість відгуків зросла до 100 на вакансію і якщо ти відправив відгук на 3-4й день після розміщення вакансії — автоматично поза конкурсом, бо ти вже в другій сотні бажаючих. А ще користуючись таким напливом бажаючих працювати, вимоги до кандидатів зросли або зп зменшилась.
Пройшовши конкурс 1 до 100, прокачавши самостійно хард скіли, виконавши більше 15 тестових, попрацював на біржі з реальними клієантами — осб такий шлях у 8м місяців для отримання оферу.
PS. Вакансії трейні чи стажування не розглядав,

Скільки пройшло часу від закінчення курсів? Й якщо не секрет, що за курси?

Привіт спільнота!
Поділюсь з Вами ще однією історією світчера і що з цьго вийшло
Пошук роботи QA почав з осені, тоді ще було багато вакансій та мало відгуків на них ( приблизно 1 до 10 ). Перші співбесіди показали, що знання з курсів майже нічого не варті .... окрім красивих наявності шаблону для створення звітів по знайденним дефектам. Після перших 2-3х провалених співбесід почався новий етап підготовки до реальних вимог компаній і самостійного вивчення матеріалів.
Наступний крок наважився зробити в Лютому, тут вже ситуація з проходженням співбесід стала кращо, значно кращою: із 10 відправленних відгуків на вакансію отримав 5 запрошень. Поки проходив всі кроки найму: скрінінг, тестове, тех співбесіда, настали незворотні зміни і заморозка вакансій.
В такому підвішеному стані все було до Травня. За цей час кількість відгуків зросла до 100 на вакансію і якщо ти відправив відгук на 3-4й день після розміщення вакансії — автоматично поза конкурсом, бо ти вже в другій сотні бажаючих. А ще користуючись таким напливом бажаючих працювати, вимоги до кандидатів зросли або зп зменшилась.
Пройшовши конкурс 1 до 100, прокачавши самостійно хард скіли, виконавши більше 15 тестових, попрацював на біржі з реальними клієантами — осб такий шлях у 8м місяців для отримання оферу

Нашел trainee Android dev , в последствии через два месяца стажировки стал junior в той же компании .

Начал поиск как только началась война , лишившись работы . И сразу стал доучивать чего не знал .

В итоге за месяц попал на trainee . Делал тестовое для двух компаний , и одно собеседование .

навчались самостійно чи після курсів?

Шукаю роботу фронтендера 1.5 міс. Зробив близько 20 відгуків з них відповіли 7 компаній. Зробив 2 тестових, вони м’яко кажучи були явно не на рівень трейни/джуна (це мені говорять досвідчені друзі та я і сам це відчував) в обох случаях відмова. Функціонал був робочий, але як сказали нестабільний) Вакансій дуже мало, кожен день серчу безліч ресурсів. Як мені сказав один HR в нас на отклік джуна близько 450 кандидатів. Ситуація патова(

Доброго дня. Напрямок Front-end React. Досі роботу не знайшов.
До війни потрапив на навчання Front-end у NIX, після 24-го лютого навчання було призупинено і відновлено лише у червні. Увесь період цієї паузи подавав свою CV в різноманітні компанії. Для пошуку вакансій частіше всього використовую сайт DOU, Djinni, work.ua і robota.ua.
На жаль помітив як неохоче компанії дають фідбек. На Djinni отримати відповідь на свою заявку майже не можливо.
В загалі, після початку війни, подав приблизно 60-70 заявок, виконуючи по 1 тестовому завданню кожні 2-3 тижні.

зараз (осінь) попит має вирости, то ж може скоро вдасться щось знайти

та і кількість бажаючих теж зросла, і чи далі тим більше стає

Кількість бажаючих зросла вже давно. Та й в Індії наприклад бажаючих набагато більше, а ринку все одно мало

Я закінчив стажування але на роботу не взяли. Шукаю роботу вже трохи більше 3 місяців — ще не отримав навіть одного запрошення на співбесіду. Вакансій практично немає а якщо щось і попадається — то сотні відгуків у перші години.

Влаштувався на позицію junior react developer на початку серпня.

Активно роботу ніколи не шукав, але останні 5 місяців перед працевлаштванням рідко відгукувався на вакансії і набори на курси. В першому випадку до співбесіди дійшло тільки раз (зараз розумію, що в мене було жахливе резюме), а на курси перед війною отримав 2 запрошення від львівських компаній (курси знайшов, до речі, тут, на доу), успішно здав технічні тести (на той час я вже більш менш орієнтувався в js, і з страхом та почуттям безвихідності дивився в сторону реакту), але вибирати не довелось бо одна з компаній, через початок війни відклала початок курсів, про що мене ввічливо повідомив hr. Через місяць hr першої компанії, курси якої я відвідував, написав що вони не мають змоги продовжити навчання і відкладають його на невизначений період.

Довго не сумував, бо лекції були такі собі, і майже одразу зі мною сконтактувався hr тієї першої компанії, і втішила новиною що вони відновлюють навчання. Далі 2 місяці лекцій і домашнього завдання, півтори місяці командного проекту з менторами і після фінальних технічної і hr співбесід отримав перший офер.

Якщо мене не виженуть після випробувального періоду, то я б сказав що мені пощастило і шлях до оферу був не найважчий (хоча і доводилось стресувати і приділяти багато часу проекту, але етап штурму мейлів рекрутерів і двох десятків співбесід я пропустив), бо на курси я пройшов до війни, хоч навчання і почалось пізніше, а тоді на джинні не було 200 відгуків на мою посаду впродовж кількох годин.

Отаке.

Харківські компанії завжди охоче брали до себе студентів ХНУРЕ. На 4 курсі майже всі вже були інтернами в ІТ компаніях.
За те, що початківцям так складно потрапити на співбесіду — дякуйте усіляким вайтішним говно-курсам. Там, де «малюють» кандидатам фейкові резюме, відправляють на спів-бесіду аби дізнатися питання і потім вчать інших «курсантів» заучити відповіді. Тобто підхід до співбесіди як до іспиту — визубрити і здати. Тому HR вже навчилися виявляти таких «засланців» від курсів — і відправляють їх резюме на смітник.
Не йдіть на «вайтишні» курси, а якщо там були — ніколи про це не згадуйте! Не приходьте на співбесіду з фейковим резюме і підготовленими питаннями — вас легко розкриють. І після цього вже нікуди не покличуть на собес (HRи дуже швидко обмінюються інформацією).
Пам’ятайте: кожна співбесіда коштує грошей. Щонайменше 2 співробітника та година часу — це приблизно $50. Запрошувати на співбесіду тисячі бажаючих до ІТ — стане в копієчку!
P.S. Доречи цікаво: а чому ніхто не практикує платні співбесіди? Для будь яких охочих: плати $50 і твої знання перевірять. Якщо підтвердив достатню кваліфікацію — $50 повертають, а може і офер роблять. Для мідлів та синьорів можна навіть доплачувати за собес: платиш $50 — повертають $100. Навіть тим, хто не шукає роботу, може бути сенс перевірити себе та заробити бонус.
Вайтішникам ці $50 за собес повинні платили курси — якщо добре вчили то гроші повернуться. Або хай держава оплачує співбесіди з тих коштів, яки вони виділили на розпил «ІТ націю».

Останній абзац це якийсь крик душі жадібного роботодавця

Та не, это не жадность а проблемы менеджмента. Провести аналитику беклога, интервью с командами, выявить техлакуны и составить портрет идеального кандидата для HR — это слишком сложно, тут же думать надо, а не писать в месеннджер «ну что, еще не готово?»

Для будь яких охочих: плати $50 і твої знання перевірять

Во-первых практикуют.
Во-вторых это стоит намного дороже и никто не дает оффера.
В-третьих для этого надо получить аккредитацию. Потому что проверка знаний каким-то бобром с dou равнозначна по ценности диплому от любых компьютерных курсов.

В-третьих для этого надо получить аккредитацию.

Я навіть не казав про «віддавати співбесіду на атсорс» — такого немає сенсу робити. Та і ніхто не буде довіряти стороннім оцінкам.
Мова про те, що якщо ми шукаємо, скажімо, джуна собі на проект — то співбесіду будуть проводити члени команди. У робочий час! Скільки співбесід людина може провести за тиждень без падіння перфоманса? Ну хай по годині кожен день — 5 годин у тиждень, 5 кандидатів. Хай уся команда так робить — 10 людей, 50 кандидатів на тиждень. А на вакансію шлють сотні резюме!
І ось у чому ділема: частину резюме доводиться просто «викидати»! Хоча може серед них і був гарний кандидат, який багато чого вже сам навчився — але не вміє красиво писати резюме. І замість нього на співбесіду HR оберуть 50 красивих резюме з курсів. Команда витратить 50 годин аби тільки дізнатися що у резюме — брехня, а кандидат завчив відповіді на «100 типових питань» і насправді нічого не вміє.
Я писав про інший підхід: кожен з команди за додатковий бонус у $50 може в овертайм проводити співбесіди будь-якого кандидата, який заплатив. Якщо кандидат підходить — чудово! Він не втрачає гроші, отримує офер, компанія закриває вакансію! Якщо це черговий «вайтишнік» — то він отримує спробу потренуватися за гроші і прийти іншого разу, коли навчиться та збере ще грошей.

А якщо кандидат не збрехав в резюме і підтвердив свої знання, але компанія все одно взяла когось здібнішого, хто тоді буде платити йому за витрачений час і гроші? Тільки без оцього «він отримав неоцінений досвід» і тд

Я знав, що айтішники часто чсвшні, але «плати, щоб отримати змогу працювати в нас», то звісно новина

Ну я же говорю — проблема в менеджменте. Вместо того, чтоб попросить эксперта, который выслушает пожелания команды и составит портрет идеального кандидата для HR (на уровне HR компетенций) — вы теряете деньги, отнимая оплаченное время у команды.

Це все добре, але є одне але: тестове завдання. Вони майже у кожній вакансії для початківців. Якщо кандидат впорався з тестовим — запрошують на технічну співбесіду. Не впорався — не запрошують. Тому кандидат витрачає час на тестове, а команда витрачає час на технічну співбесіду з кандидатом, який виконав ТЗ якісно. Равноцінний обмін?

Платити за те щоб у мене була змога пройти співбесіду, це такий крінж )
Тобто я подаю щомісяця приблизно по 10 заявок на роботу, це 500$ на місяць щоб просто поспілкуватись с HR та тім лідом, які задають одні й ті самі питання від співбесіди до співбесіди. Ну це топ, що мені ще сказати )

Наймаєш 20 людей з вулиці на зп 400 баксів, вони проводять 1к спевбесід за місяць читаючи запитання з листочка, 50к — 8к = 42к профіту=)

Привіт!
Минулої осені закінчила курси з UI/UX дизайну і з того часу шукаю роботу. До війни було все активніше — було багато співбесід, багато тестових. Перед початком війни вже пройшла усі спевбесіди в одну компанію і була впевнена, що офер у мене в кишені. Проте з початком війни позицію, що варто було очікувати, закрили. Від того часу пошуки продовжила, але стало в сотні разів складніше. Вакансій одиниці і навіть Junior позиції вимагають 1-2 роки досвіду.
В мене класна англійська, тож подавалась і на позиції чи стажування за кордоном, проте відмовляють.
Влітку вийшло потрапити на літню академію до львівської компанії, але без працевлаштування, адже нас було 20 студентів. Проте це все одно був класний досвід.
Продовжую пошуки, намагаюсь підтримувати звʼязок із рекрутерами та пишу декому періодично, розповіла усім друзям про пошуки. Далі працюю над портфоліо, роблю pet проєкти та тестові, почала слухати курс про UI розробку.
Навіть почала розповідати у своєму інстагамі про пошуки роботи і маю вже маленький фан-клуб підтримки)
Загалом, намагаюсь не втрачати надії.

Привіт! Не звертай увагу на вимоги досвіду роботи і подавай резюме! Твоє портфоліо — це вже досвід. Пиши рекрутерам бажаної компанії у LinkedIn і у першому ж повідомленні давай посилання на власні проекти з проханням переглянути їх у першу чергу. Буде багато відмов, але багато хто погодиться на співбесіду. З готовими проектами для портфоліо і зі спілкуванням таким чином максимум місяць-два на пошуки буде.

Поділіться будьласка , що це була за академія ?

Почала вивчати самотужки скіли потрібні для професії Бізнес Аналітика, ще в грудні 2021. Я на той час працювала як соммельє, тож нічого спільного з ІТ не мала. Хіба стали в нагоді навички спілкування і проведення івентів і воркшопів. Вчилась на курсах Лінкедін, Курсери, на ресурсах компаній, читала блоги і книгу Вігерса Software Requirements. Було складно, постійні емоційні гойдалки через війну і особисті перепетії не дозволяли повністю зосередитись. Але я намагалась кожну вільну хвилину від основної роботи навчатись. Перечитувала вакансії і стараль вивчити ті скіли, які були прописані в позиції. Резюме вислала з кілька сотень. Відгукнулись тільки 3 компанії. Від 2 отримала офер у кінці березня. З травня працюю в відділі Digital Solutions на посаді БА.

Юніті/С# почав вчити 5 місяців назад. Тиждень назад знайшов добре оплачувану роботу, де я виступаю більше в ролі консультаната по створенню покер руму, бо я взагалі професійний гравець в покер. Коли відгукувався- думав що мене без досвіду будуть відправляти назад, але тут вийшло так, що програмісти сильні, покеристи слабкі, і я вчусь, отримую зп, і у мене досить м’який світч вийшов. Шукав на апворк і це моя перша робота.

Отримав офер перед початком війни.
І не вийшов на роботу, спочатку говорили, що потрібно зачекати, а потім сказали, що не можуть брати нових працівників.

Не початківець, але, за місяць до початку війни провалив кілька собесів з американськими стартапами на задачках з літкоду. І кожен раз це був 3-4 раунд і здавалося вакансія вже в гаманці. Воно і на краще. Знайшов європейську компанію з гарним балансом full remote що і вам раджу. Але якщо бажаєте бути ковбоєм, працюйте над вмінням продавати себе та рішайте задачки. Опен сорс, пет проекти це минулий вік.

як знайшов? Через який ресурс?

На linkedin іноді проскакують непогані варіанти якщо в полі city вказати worldwide. На djinni теж але там забагато галерних посередників.

Усім привіт!
Закінчила 2 курси з UX/UI design. Намагалась знайти работу у Києві та це було досить важко, бо всі хотіли брати джуна вже з досвідом. Після початку війни у лютому почала відправляти усюди своє резюме, не дивлячись на країну. Мені відповіли досить швидко з Португальської компанії Hyphen. Я пройшла 3 співбесіди і мене взяли на роботу не дивлячись на те, що я не знаю португальської мови.
Це аутсорсна компанія, тому мене розпреділили у офіс іншої португальської компанії Cofidis, у мене є ментор, якому я допомагаю у всоьому, робимо юзер тестування, працюємо зі всіма розмірами екранів, розробляємо нові продукти. Комунікація на англійській (мій рівень Intermediate+) Авжеж треба вчити португальську, бо усі зустрічі з клієнтами, з керівництвом, кореспонденція на португальській. але на мене не тиснуть з цим, головне, що я розумію усі завдання і виконую усе в поставлені сроки. Працюю там вже 5 місяців. Дуже рада, що вони погодились допомогти українцям у складні часи та прийняли у свій соціум!

Влаштуватися напряму в іноземну компанію вже легше ніж в Україні в аутсорс чи продукт

Нажаль, працювати хочеться вдома

через який ресурс шукали та подавали заявку?

У телеграм-чатах. Тоді було дуже багато файлів з лінками на вакансії . Добрі люди зкидували усе що бачили у інтернеті мабуть

а можна кілька адрес таких чатів, будь ласка?

Шукала роботу після завершення курсів QA трохи більше місяця. Відправила CV рекрутерам 293 рази. З них зі мною хоч на якийсь контакт вийшло 11 компаній. Частина відсіяли мене на якомусь з етапів, частину — я, бо не бачила себе в цих проектах, або не підходили варіанти майбутнього розвитку в межах компанії. З того, що полегшило пошук роботи саме мені — володіння мовами (англійська та польська) та готовність/можливість до релокейту.
До фінального інтерв’ю дійшла у двох європейських компаніях. Першою з них надіслала офер саме та компанія, в якій я дуже хотіла працювати.
Найскладніше з усього процесу працевлаштування було отримати хоча б перший контакт з рекрутером, а не ігнорування або шаблонне повідомлення з реджектом :)

293, очманіти! Респект за наполегливість

То ти отримала офер?) теж qa, тож дуже цікаво як воно там взагалі)

Так, отримала офер від компанії дуже відомих лоукостерів) з цікавого — пройти співбесіду там виявилось значно легше, ніж в деякі українські компанії. Там від джуна не вимагають 2 роки досвіду та вбитого дракона)
Якщо розглядаєш релокейт, то дуже раджу сайт just join it. Там є Ukrainians friendly вакансії і зручний пошук по потрібним параметрам

Шукав роботу рівно два місяці. До цього три місяці проходив курс, потім ще місяць робив проекти на портфоліо. Шукав роботу всюди: на LinkedIn, DOU, Djinni, Indeed, Glassdoor, але потрапив у компанію, що знайшла моє резюме на rabota ua, і я туди успішно пройшов тех. інтерв’ю.

Статистика: близько 80 відгуків, 10 з них запропонували співбесіду (і всі 10 інтерв’ю були англійською або частково англійською), 2 оффери (в одному випадку відмовився я).
Відмовляли після співбесід в основному через софт скілли (!!!).

Поради:
1. Найефективнішим при пошуку роботи вважаю варіант шукати рекрутерів на LinkedIn (порадив би ще Djinni, але там чомусь більшість HR’ів заходять в мережу раз у місяць або просто ігнорують), додавати їх у контакти та писати їм у приватні. Саме після переписок з рекрутерами кількість пропозицій на співбесіди пішла вгору.
2. Не забивати на софт скілли і добре продумувати відповіді на питання, що їх стосуються. Ви можете ідеально підготувати всі технічні питання, а компанія вам неочікувано відмовить, бо ви «занадто активний у спілкуванні», «занадто творчий», «незібраний», чи ще щось.
3. Кожного разу просити зворотній зв’язок. Багато рекрутерів можуть проігнорувати, а багато хто напише вам дійсно доречні поради з того, що саме треба покращити.
4. Вчити англійську. Більшість компаній вимагає Intermediate level і в більшості випадків хоча б частково співбесіда буде англійською. Більший вибір зі знанням мови.
5. Не боятись відгукуватись на вакансії, де вимагається досвід роботи. Писати натомість рекрутерам супровідний лист з посиланнями на свої практичні проекти чи приклади, що демонструють ваші навички, і ви здивуєтесь, але в багатьох випадках на вас звернуть увагу і хоча б запросять на співбесіду (рівно як і в багатьох проігнорують або ж все рівно напишуть, що досвіду недостатньо).
6. Не здаватись ні в якому разі і шукати роботу до переможного, попри відмови та невдачі!
7. Ну і потратити трохи часу на підготовку якісного резюме.

Та в принципі не так то й складно, особливо якщо ти студент якоїсь там КПІшки/КНУ, з робочими мізками який кодить у фрі тайм.

Из них только 1 из 100 что можно говорить вообще о чем-то ( то есть не сильно лучше чем «самоучки»)

Мені пощастило влітку за місяць влаштуватися. Сам я займаюся програмуванням вже декілька років, проте особливо глибоко не заходив, тому треба було ще добре дослідити особливості джави. В цілому одна компанія мені відмовила, а інша взяла на співбесіду, тестове завдання і врешті на посаду джуна. Думаю мене на інтерв’ю спасав багаж комп’ютерної освіти, хоч і ще незакінченої. А в тестовому вже перевірялися практичні навички, які я потроху набивав у своїх невеличких програмах

Знайшов роботу в квітні місяці, Перед війною закінчив навчання на QA. Роботу шукав декілька тижнів та отримав оффер з першого разу. Повністю розумію і підтримую людей з думкою про "Краще багато куди відправити CV та мати можливість обирати, але я для себе прийняв тот факт що в ці важкі часи не приходиться обирати, особливо початківцю без досвіду роботи.

Шукаю 2 місяці. Навчався самостійно впродовж 1,5 років на власних проектах. Всі відмовляють з поясненнями, що шукають сінйорів, або стаж від 3 років.

Шукаю роботу вже майже 2 місяці. Одночасно проходжу курси від компанії,але курси більше для галочки(бо потрапити в компанію можливо лише через курси або якщо ти senior та вище) і вони ну дууууже розтягнуті,вже пів року точно є. За цей час був на 3х технічних інтерв’ю,але без успіху,бо щось у джаві новачкам тяжко,тому або закінчу нескінченні курси(сподіваюсь скоріше ніж буду стояти в черзі за пенсію)і вже потраплю на работу,або знайдеться вакансія де мені пощастить і я отримаю офер

Шукала рівно 2 місяці, курси закінчила ще на початку року (курси були, чесно кажучи, не дуже))
Розумію, що скоріш за все більше пощастило, бо зі свого боку з кожи вон не лізла особливо: моніторила джіні, доу, лінкдін, відгукувалася на вакансії, де вимагали досвід, навіть не маючи його (врешті решт взяли на позицію, де потрібен був 1 рік досвіду)
Правда загалом за два місяці було співбесід 5 від сили( тому нехай щастить усім з пошуками!

На яку позицію вас взяли?

шукала взагалі позицію python розробником, але взяли в QA automation займатися автотестами на пайтоні

Створив ак на джині і зі мною зв’язалася маленька компанія з Італії, практично взяли без співбесіди, бо з розмовною англійською в мене біда, як і взагалі з англійською. Єдине технічне питання, яке було це: «Як довго ви вивчаєте Сі шарп?», на що я відповів: «1 рік». Мені здається, що мене взяли через війну і я перший, хто потратив їм на очі. Працюю вже 3 місяці.

мене взяли через війну

файний тренд

Півтора місяці курсів і попав на стажування на позицію trainee software engineer

Три з половиною місяці. Мониторив вакансії кожен день, оперативно відгукувався на них, робив тестові завдання, проходив співбесіди. Думаю, що до війни процес був таким же. Перешкод особливих не було, до відмов і відсутності фідбеку відносився спокійно.

Підписатись на коментарі