Екзамен ISTQB FL: як складати вдома, вибір провайдера та переваги GASQ
Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Підписуйтеся на DOU | QA!
Привіт! Я Інна, QA в Parimatch Tech. І на початку повномасштабної війни я склала іспит ISTQB FL на 100% з дому.
Коли я планувала складати цей іспит (тоді ще був мирний час), то страшно боялась процедури Remote exam. Хто такі ці провайдери? Які в них вимоги? Як відрізняється ціна? Які етапи реєстрації? Як не зафакапити проходження тесту, просто натиснувши не ту кнопку? Чи є вимоги до девайсів? Як запросити додатковий час?
Ці та багато інших питань лише додавали мені стресу до й так перевантаженої силабусом голови. Я хотіла перекинути це напруження на інших людей і здати в «режимі офлайн»: просто приїхати на таксі до місця призначення, сісти в аудиторії за стіл та спокійно скласти свій іспит.
Проте, після 24 лютого життя саме зробило вибір формату за мене.
Для того, щоб ви не мучили себе такими ж питаннями, а з впевненістю та повною готовністю йшли на іспит, я вирішила поділитись у цій статті зібраною важливою інформацією.
Підемо за таким планом:
- Які є провайдери для складання ISTQB.
- Як я обрала провайдера і чому саме GASQ.
- Організаційні питання: реєстрація, підготовка, іспит, завершення.
Які є провайдери для складання ISTQB
Зараз на офіційному сайті ISTQB можна скористатись зручним пошуком провайдера та вибирати будь-якого до душі. На сайті присутні наступні фільтри:
- країна;
- мова іспиту;
- провайдер (раптом ви конкретного хочете знайти);
- тип іспиту.
Ось результати пошуку провайдерів по фільтру: Україна, ISTQB СTFL:
Раніше такої функції на сайті не було. Проте зараз це значно спрощує пошук. Залишилось відібрати слушного з цього списку.
Чому я обрала провайдера GASQ
Є декілька критеріїв, за якими обирала саме я:
Ціна
Зібрала для вас ціни іспиту ISTQB CTFL з вибірки вище. Як бачите, GASQ є найдешевшим провайдером на сьогодні:
American Software Testing Qualifications Board (ASTQB — ISTQB in the U.S.) |
$229 |
Association for Testing and Software Quality Assurance (AT*SQA) |
$229 |
BCS |
£192 |
Brightest GmbH -> Pearson Vue |
€190 |
Certible GmbH |
€240 |
CertInstitute UG (той самий GASQ — редіректить) |
— |
Cert-IT GmbH |
€225 |
GASQ Service GmbH |
€160 |
iSQI GmbH |
€200 |
Можливість пройти тестовий іспит в системі
Це те, що мене дуже підкупило! Сам іспит — це вже стресова подія, а тут ще, уявіть, ви не можете знайти відповідну кнопку на екрані, або й взагалі наклікали вже таке, що й вийшли з іспиту, не відповівши на питання. Точно не те, за що я б хотіла переживати.
GASQ надає можливість пройти тестовий іспит на їх платформі, яка буде ідентичною реальному іспиту (різниця лише в тому, що за вами ніхто ще не спостерігає). Ви маєте змогу познайомитись з інтерфейсом програми, поклацати кнопки, які вам треба знати або просто хочеться перевірити, розібратись з навігацією і т.д.
❗️Тестовий іспит доступний тут
Крім того, є можливість побачити іспит зі сторони проктора (це людина, яка спостерігає за вами під час іспиту та має право перервати його, якщо зафіксує порушення правил. Гроші не поверне ;))
Щоб зрозуміти, з чим та з ким я стикнуся після натискання кнопки «Почати» на екрані комп’ютера, я знайшла відео на YouTube з одним із прокторів даного провайдера. Це відкрило для мене завісу перед іншою стороною іспиту — стороною екзаменатора.
З відео можна дізнатись:
- як проходить іспит очима спостерігача-проктора;
- які правила комунікації з проктором;
- які правила поведінки на іспиті: що можна і не можна робити;
- які кнопки натискати або не натискати під час іспиту;
- як проходить підготовчий етап до іспиту;
- як завершувати іспит;
- та деякі інші деталі процесу.
GASQ: реєстрація, підготовка, іспит, завершення
Етап 1. Реєстрація та оплата
Іспит обираємо тут: GASQ -> Certification -> Remote Exams
Для ISTQB CTFL можна одразу переходити для заповнення форми.
- Дату можна обирати мінімум за 3 дні до іспиту.
- Час обрати можна будь-який, якщо ви складаєте іспит англійською (проктори знаходяться по всьому світу).
- Не забудьте поставити галочку на чекбоксі Time Bonus. Це ваш запит на додаткові 15 хвилин для НЕ носія англійської мови. Ці дані будуть підтверджуватись перед іспитом з документа, що посвідчує вашу особу.
- Тут нічого не змінюємо і натискаємо «Book now!».
Далі ви потрапите на сторінку перевірки ваших введених даних. Уважно передивіться їх, оскільки будь-які зміни після оплати будуть вам коштувати додаткових €20. Після здійснення оплати на вашу пошту прийде Invoice із заброньованою датою іспиту.
Слідом за Invoice прийде наступний лист на пошту, де досить детально з усіма необхідними інструкціями та посиланнями розписано, що робити далі:
Етап 2. Підготовка
Кімната: це має бути приміщення з дверима, ні в якому випадку не open space (я складала в себе вдома у вітальні за обіднім столом).
Техніка: обов’язково комп’ютер або ноутбук (вимога до розширення екрана — чим більше, тим краще, оскільки на моніторі в 13 дюймів може обрізатись або приховатись частина питання), зі справною камерою та мікрофоном; обов’язково додатковий девайс (просять телефон чи планшет) з камерою. Організуйте собі можливість заряджати всю цю техніку під час іспиту. На комп’ютері/ ноутбуці встановлений Chrome; на телефоні/планшеті — достатньо місця для завантаження ще одного додатка.
❗️Радять встановити всі оновлення та перезавантажити девайси перед іспитом
Стабільний інтернет: без пояснень.
Документи: ваше photo ID. Організатори перераховують такі варіанти документів: паспорт, ID картка, студентський квиток, водійське посвідчення.
Виконати кроки з електронного листа, інакше ви не отримаєте посилання-запрошення на іспит:
- встановити ProctorExam chrome plugin;
- пройти System Check не менш ніж за 48 годин до іспиту (перевіряється мікрофон, камера, звук, демонстрація екрана, мобільний додаток Proctor).
Тільки після цього протягом пари днів ви отримаєте персональне посилання на ваш слот.
Етап 3. Іспит
- Перед іспитом впевніться, що:
— кімната добре освітлена та тиха;
— з вами в кімнаті нікого немає;
— коло вас відсутні будь-які сторонні предмети (краще пустий стіл); - Підготуйте ваш документ.
- Перейдіть за посиланням на пошті в кабінет іспиту.
Далі вас попросять показати документ, провести камерою телефону навколо ноутбуку та показати кімнату (всі кутки, під столом, стелю). Також перевірять вуха, щоб не було ніяких навушників.
Деякі нюанси:
- Якщо з вами пропаде зв’язок посеред іспиту, то у вас буде вікно у 2 години для того, щоб повернутися. Якщо вас не буде на зв’язку більше цього часу, то треба буде писати у підтримку з проханням перенести іспит на іншу дату (це безплатно).
- Говорити чи співати під час іспиту заборонено.
- Ніяких блокнотів чи ще чогось для нотаток, проте можна використовувати білу дошку для нотаток в зоні видимості камери (але вас попросять провести додаткову перевірку дошки).
- Заборонено робити перерви на туалет.
- Заборонено використовувати навушники.
- Заборонено мати додаткові монітори та інші девайси.
Етап 4. Завершення
По завершенню іспиту натискайте кнопку «Finish» (червону).
Ваші результати з’являться одразу на екрані у вигляді 100% шкали з розподілом на розділи (теми силабусу).
Додатково результати іспиту прийдуть на вашу пошту, а ще через пару днів — сертифікат.
Тож, бажаю усім успішної здачі!
Сподіваюсь ця стаття покриває більшість питань, які вас хвилюють. Додавайтесь до мене у LinkedIn або Instagram та діліться вашим досвідом складання іспиту ;)
11 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів