@Donate1024Bot — бот для щоденних донатів на ЗСУ

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Вітаю шановне панство.

Я зробив телеграм-бота для щоденних нагадувань про донати. Підключаєте його і щоранку бот надсилатиме вам інформацію про збір: короткий опис, скільки зібрано, скільки залишилося, реквізити—картки та монобанки. Ваша справа—прочитати і прийняти рішення задонатити. Бот називається «1024» від розміру суми яку щодня доначу я. Кожен день—новий збір. Всім користувачам відправляється однаковий збір щоб внести максимальний імпакт.

👉 @Donate1024Bot

Наразі через бот опубліковано 23 збори та зібрано більш ніж 250 000 гривень. Середня потужність аудиторії бота—15 000 гривень на день. Стабільно донатять ~30 людей.

Ось як виглядають щоденні повідомлення:

Збори мені надсилають користувачі боту через нього ж, або мої знайомі волонтери. Якщо збір від знайомого то він отримує позначку «верифіковано».

Бот збирає статистику по наповненню монобанок та підраховує суму, яку задонатили через нього.

Крім бота працює дашборд на якому можна переглянути всі збори та подивитися на графіки наповнення монобанок і статистику:

👉 https://donate1024.org/

Закликаю вас приєднуватися до мене у марафоні щоденних донатів по 1024 гривні:

Історія розробки бота в деталях:

Q&A

Навіщо бот?

У мене була проблема—я став менше донатити на потреби армії. Я не хочу вкладати багато грошей у великі фонди, Притули, або ПЖ. Мене більше цікавлять маленькі збори на конкретні підрозділи. Наприклад, підрозділу ССО на пікап, який ми збирали раніше. Якщо я зустрічаю якийсь збір на тих каналах які читаю, на дрон, на навушники, ще на щось, то я завжди закидую туди грошей. Але такі збори в мому інфополі з’являються нечасто.

Як ти перевіряєш що збір справжній?

Є верифіковані збори які проводять мої безпосередні знайомі. Вони відмічені зірочкою в боті та бейджиком на дашборді. В інших випадках доводиться покладатися на довіру. Я зайду на сторінку збору та подивлюся що це живий акаунт який вже робив збори раніше, публікував звіти і так далі. 100% верифікакцію скаму я проводити не зможу. Бот видасть вам текст оголошення та посилання на першоджерело де ви самі можете переконатися що я не підмінив номер картки а волонтер—не скамер.

Куди йдуть гроші?

Бот дає посилання на монобанки зазначені в оригінальному зборі. Я не пропускаю гроші через себе.

Навіщо донатити щодня? Хочеш витратити 1000$, закинь їх на початку місяця і май спокій.

Коли закидуєш раз на місяць то втрачаєш відчуття що робиш щось корисне і забуваєш про війну. Нагадування потрібні нам щоб не забувати про те, що хоча в Києві двіж йде повним ходом, люди гульбанять, щодня десятки наших найкращих людей гинуть на Півдні та Сході.

Я вже зробив підписку на KOLO, чим твоя ідея краще?

KOLO це добре, але коли кидаєш гроші у гігантський баняк, то воно якось не відчувається. Я хочу допомагати «маленьким» волонтерам та підрозділам.

Який алгоритм видачі оголошень?

select * from posts where posted_count = 0 order by random() limit 1

Як ти відстежиш що був донат?

По графікам наповненості монобанки видно що зазвичай збір стоїть до моменту публікації в боті, та після неї. Можете переконатися у цьому самі на дашборді.

Ось є People’s Project чим ти відрізняєшся?

Це фонд який бере збір, проводить через себе на нього гроші і звітує потім. Я ж просто беру лінки з фейсбуку, телеграму та ДОУ і видаю вам. «Агрегатор волонтерки».

А ще є «Вишибанки»

На сайт ніхто заходити не буде, бот це максимально просте рішення яке буде пушити користувача.

Чому 1024 гривні?

Мені здається що це хороша сума від якої не станеш біднішим, та яка буде суттєвою для збору. Наприклад щоб закрити 100 000, потрібно всього сто таких як я. В такому режимі на місяць буде витрачатися 30 тисяч гривень. Вважаю що будь-який айтівець з зп більше 3000$, а таких я переконаний тут багато, може вкластися у перемогу.

Ви можете донатити більше (2048, 4096) або менше (512, 256), на ваш розсуд.

На чому зроблений проект?

Ruby on Rails, Postgresql, Redis, Daisy UI, fly.io, GitLab.

Скільки часу витратив на проект?

~40 годин чистого часу на даний момент:

Чим можу допомогти?

Мені потрібен дизайнер який намалює лого та картинку для соцмереж краще ніж мій медскілз.

👍ПодобаєтьсяСподобалось22
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Тим часом бот працює вже четвертий місяць. Опубліковано 155 зборів, зібрано 4 400 000 гривень(!!!)

Підключайтесь — t.me/Donate1024Bot

Новини бота:

@Donate1024Bot—це бот для нагадування про щоденні донати на ЗСУ. Кожного дня вранці він надсилає збір та посилання на монобанку. Я зробив бота щоб не забувати донатити та мати нову ціль щодня. Новий день—новий збір. Підключайтесь → @Donate1024Bot!

0. Перший мільйон🥳

Можна абсолютно впевнено сказати що через бот вже було зібрано більше мільйона гривень. Я порахував це по статистиці монобанок. Чудовий результат! Дякую всім, хто регулярно робить внески.

1. Звіти

Якщо ви підключені до бота то вам вже приходило кілька звітів по зборам. На днях я доробив цю функцію та додав їх і на сайт також: donate1024.org/reports. Більшість зборів які ми публікуємо, досить великі і закриваються довго, тому звітів небагато, але сподіваюсь що буде більше!

2. Зміна алгоритму

Користувачі присилають в бот лінки на збори. Я при нагоді їх переглядаю та схвалюю.

Було: щодня бот обирав рандомний збір серед підтверджених. Через це деяким зборам «не щастило» і вони так і не були опубліковані, незважаючи на те що були давно схвалені. Причина цього в динамічному розмірі черги, тому що вона постійно наповнюється. Того тижня я перестав додавати нові збори і дочекався поки збори не закічаться.

Стало: щодня бот бере найстаріший підтверджений збір. Якщо я додав збір—значить він точно рано чи пізно опублікується, немає сенсу у рандомі. Тому зараз збори публікуються в порядку додавання їх у чергу. Я буду аппрувити збори маленькими батчами по 7+ штук на тиждень вперед. Так у нас буде підтримуватися актуальність і збори не будуть висіти.

Звичайно що бажаючих додати свій збір значно більше ніж є доступних слотів. Я додаю збір якщо він задовольняє наступним критеріям: є лінк на соцмережу яка не блокує незалогінених юзерів, є опис кому що і навіщо треба, є монобанка.

Таким чином функція рандому перекладається на мене, тому що я не буду набирати зборів на місяць вперед а потім чекати поки вони всі опублікуються, бо втрачається актуальність.

3. Double-spending problem😐

Один з користувачів відправив один і той самий збір багато разів. Я це прогледів і ствердив два з них бо не мав unique constraint для адреси монобанки. Перша публікація була півтора місяці тому, а друга тиждень тому. Раніше я сам собі придумав правило згідно якому збір може бути опублікований тільки один раз, але тут прогледів. Звісно гроші підуть на добру справу, але осад залишився. Тому незабаром додам constraint та буду уважнішим.

4. Перформенс оптимізації🚀

Зробив багато покращень у коді боту та сайту щоб він працював швидше і їв менше ресурсів. Детальніше тут: Перформенс оптимізації @Donate1024Bot.

5. Закриті збори

Ми успішно закрили три-чотири збори. Частина з них мала суму меншу ніж потужність аудиторії. Хоча я вже три рази обіцяв щось з цим зробити🤦‍♂️, поки що обмежувався лише тим що видаляв збори де сума була менше 30 тисяч. Планую зробити запобіжник щоб збір, в якого сума до закриття на 20% менше, ніж середня потужність за останній тиждень, не публікувались🤷‍♂️.

6. Середній чек падає📉

Ще два тижні тому щодня стабільно збирали 40 тисяч. Зараз ця сума впала до 35😕. Тому підключайтеся! Я планую активності щоб залучити більше аудиторії, бо після останнього маркетингового пушу бот більше не зростав. Кількість користувачів які бачать повідомлення валандається в районі 650 людей.

Мені не вистачає в цьому БОТі меседжів пруфів що допомога дійшла адресату.
Складається вращення що донатиш просто аби закрити цифру.
Я довіряю організаторам боту і вірю в їх чесність, але тим не менше мені не вистачає позитивного закріплення, яке наприклад є в тому ж фонді Притули, де він прямо відзвітовується з фото — «Ось ваші гроші конвертнулися в рації, а тут в тепловізори, ось так вони виглядять». Ще краще коли отримувачі допомоги підтверджуть факт її отримання.
Надіюся така дрібничка допоможе більше захотити людей користуватися ботом

Вже чотири подяки надіслали всім хто робив відповідні донати. Можливо ви не робили донат на конкретно ті збори, або подяки не потягнули на повноцінні пруфи. (upd: бачу що ви дійсно не донатили на ті збори).

В будь-якому разі звітність я збираюся додати незабаром. З термух на азов будуть фотопруфи. По деяким іншим зборам теж є світлини, але наразі я немаю куди їх додати 🤪. Все буде.

Надіюся така дрібничка допоможе більше захотити людей користуватися ботом

💯

допомога дійшла адресату

Ви донатите напряму на монобанку організатора збору, а не на мою 🤔 Сьогодні наприклад був збір який органузовує безпосередньо мінометник.

🫡Звіти додано donate1024.org/reports

Привіт від Вишибанок! Класний проєкт 💙💛

45К зібрали на термо білизну для ССО завдяки боту 💪💪💪

Дякую, сьогодні настрій підняли:) +40к нам на донат завдяки вашому боту
dou.ua/forums/topic/39562

Дякуємо вам за донати💪

Просте, та ефективне рішення! Молодець!

Те що нагадування приходять в 9:00, а не в 10:24 — втрачена можливість поіронізувати :)

Доначу другий тиждень поспіль, політ нормальний

Дякую за підтримку ❤️!

Крута ініціатива!

Дякую ❤️

Чи є можливість добавити наш донат? dou.ua/forums/topic/39562

Так, підключаєте бота, там в меню обираєте /add, пишете свій лінк, ми перевіряємо і додаємо.

Можна, а збори хто буде в гугл календар додавати?

получается твоему боту нужно ровно две функции — ссылка на календарь и добавить сбор

Я розумію що це пост іронія, але в «ссилці на календар» не додаш динамичну статистику монобанок. А з відгуків топ донатерів це корисна фіча.

Підписатись на коментарі