Зберегти нерви, здоров’я та продуктивність — чи можна прокачати стресостійкість

Від редакції DOU: цей матеріал належить до категорії UGC (User Genereted Content). Іншими словами, це користувацький блог. Читаючи матеріал, зверніть увагу на матеріал Відсутність медичної освіти, співпраця з ОПЗЖ та неетичне ставлення до клієнтів: розслідування про Спартака Субботу. Редакція DOU не може визначити правдивість фактів, наведених у розслідуванні, тож залишаємо їх на розсуд читачів.

Мене звуть Спартак Суббота — я психотерапевт, медичний психолог і кандидат психологічних наук. Понад 8 років веду приватну практику, читаю лекції та займаюся дослідницькою діяльністю.

Не думаю, що когось можна здивувати тим фактом, що з початку повномасштабного вторгнення найчастіше до мене звертаються з питаннями, пов’язаними саме зі стресом. Релокейт до іншої країни чи області, стан невизначености, постійне інформаційне навантаження, розділення родини, навіть непорозуміння з близькими й колегами, хейт в соціальних мережах через «занадто позитивні фото», втома та дедлайни, які не закінчуються... Як бачимо — причин для стресу вистачає.

Одразу маю дві новини: хорошу і не дуже. Щодо другої — стресостійкість, фактично, неможливо «прокачати». Хороша — є лайфхаки, які допоможуть зменшити вплив стресу. Про них і поговоримо в матеріалі.

Стресостійкими народжуються

Для початку розберемося із визначенням поняття «стрес». Фактично, стрес — це частина адаптації до змін у зовнішньому середовищі. Тобто, перед тим, як освоїтися в нових умовах, стати більш продуктивними та успішними нам таки доведеться дещо постресувати.

Щоб адаптуватися нашій нервовій системі потрібно витратити певну кількість енергії. Чим більше стресових агентів впливає на нас — тим швидше витрачається запас стійкості. В певний момент психіка може просто не подолати поріг стресу. Як результат — вигорання, апатія, депресія тощо.

Щодо стресостійкості — це здатність витримувати певний обсяг стресових агентів та інтенсивність стресу. І у кожного ця межа індивідуальна. Тут і виникають запитання: «Як збільшити цей показник? Чи це взагалі можливо?». На жаль — ніяк.

В моїй практиці часто бувають випадки, коли людина, замість того щоб зменшити стресові фактори або просто відпочити, вольовими зусиллями намагалася впоратися з усіма емоційними навантаженнями. Оскільки була впевнена, що такі виклики собі зроблять її стійкішою. Але подібні експерименти завжди мають зворотний ефект.

Або, як приклад, нещодавно мені поставили запитання: «Як працювати в постійному стресі та не вигоріти?». Це до речі, не унікальний випадок. Людям часто здається, що є формула, яка допоможе стати стресостійкими та витривалими. Але її не існує.

Річ у тім, що стресостійкість пов’язана з біологічними характеристиками. Тобто, люди просто народжуються більш або менш стійкими до стресу. Але цілком в наших силах «прокачати» стрес-резильєнтність.

Стресостійкість VS резильєнтність

Резильєнтність — це здатність нервової системи впоратися зі складними життєвими подіями та відновлюватися після труднощів чи стресу. Якщо стресостійкість, умовно кажучи, це планка стресу, з якою ми можемо впоратися без шкоди для здоров’я, то резильєнтність — навички, які дозволяють чинити опір стресу та виявляти психічну стійкість.

І над ними якраз можна працювати та удосконалювати. Підвищити індивідуальну резильєнтність до стресу допоможуть наступні поради:

1. Слідкуйте за харчуванням. Досить банальна, але дієва порада, якою часто нехтують. Після пробудження в організмі людини підвищена концентрація кортизолу, відомого як гормон стресу. Щоб привести його до норми достатньо повноцінно поснідати. Якщо ж ви цього не зробите — для організму це стане справжнім викликом. Власне, тому ми часто роздратовані зранку.

І це лише один приклад. Незбалансоване харчування, дефіцит чи профіцит калорій, ненормоване харчування чи перекуси «на ходу» роблять наш організм більш вразливим до будь-яких подразників.

2. Дотримуйтеся режиму сну. В моїй практиці досить часто трапляються випадки, коли люди сплять по кілька годин на добу, щоб встигнути зробити всі заплановані справи. Як результат — їхня продуктивність падає. Відповідно, розв’язання задач потребує ще більше часу, який знову «позичають» коштом сну. Виходить замкнуте коло. Саме в період сну наше тіло та нервова система відновлюються. І якщо не давати собі час на повноцінний відпочинок, ми просто виснажуємо організм. Як результат — ми не можемо впоратися навіть з невеликими навантаженнями та викликами.

3. Відмовтеся від нездорової конкуренції. У мене є знайомий, який ледь не довів себе до нервового зриву через конкуренцію з колегами. Найцікавіше, що він відповідав за свій, окремий, напрямок роботи. Тобто, конкурентів у нього фактично не було. Але він намагався контролювати інших, відстежувати їхній обсяг роботи та у будь-який спосіб показати, що він може робити більше та краще.

Він сам створив собі складнощі, з якими не впорався. Такий підхід виснажує та має зворотний ефект — ми втрачаємо продуктивність та мотивацію. Тому як в роботі, так і в побуті, орієнтуйтеся на себе, свої знання та навички й покращуйте їх.

4. Розділіть місце відпочинку та роботи. Це здебільшого стосується тих, хто працює віддалено з дому. Важливо мати окреме місце для роботи, оскільки наш мозок асоціює місце з діяльністю. Тобто, якщо ви з тих людей, які не проти попрацювати прямо в ліжку, маю погану новину — надалі ваша нервова система сприйматиме це місце як «робоче», тож проблеми зі сном гарантовані. І навпаки, якщо ви працюєте в кімнаті, де зазвичай відпочиваєте, то є ризики, що ви просто не зможете сконцентруватися на роботі. І перший і другий випадок — стрес для нашого організму, оскільки нам щоразу треба знову адаптуватися до нових умов, що потребує певних зусиль. Тому, важливо організувати окремий простір для роботи та відпочинку.

5. Комбінуйте активності. Дуже важливо перемикатися з когнітивних процесів на фізичні. Коли ми постійно зайняті розумовими процесами, перерви на прогулянки, спорт тощо дозволяють нервовій системі більше відпочивати, що дає організму ресурси для відновлення після стресу з найменшими втратами для здоров’я.

6. Не пийте каву зранку. Багато хто звик починати ранок з кави. Нам видається, що вона додає нам сили та бадьорить. Але це не зовсім так. Насправді кофеїн є антагоністом аденозинових рецепторів мозку. Якщо простими словами — кава не бадьорить, а «блокує» відчуття втоми. Тож після філіжанки цього напою зранку, ми просто не відчуваємо, як виснажуємо свій організм. Як результат — не можемо розумно розподілити власні ресурси, та перенавантажуємо організм і нервову систему. Тому пити каву в першій половині дня — погана ідея.

7. Зрозумійте цінність своєї роботи. Мозок влаштований так, що нам необхідно бачити результати та цінність своєї роботи. Незалежно від того, чи це звичайне прибирання у квартирі, чи робота над важливим проєктом, — ми здатні витримати наднавантаження та стрес, якщо розуміємо, для чого це робимо та який результат отримаємо. Це мотивує та робить нас більш витривалими. І навпаки, якщо ваша діяльність не приносить вам задоволення та реалізації — це шлях до вигоряння.

Стрес як точка росту

Як я вже зазначав, стрес — це частина адаптації. Фактично, без нього неможливо рухатися до нових цілей та висот. Перша співбесіда, перший проєкт, релокейт до іншого міста чи країни тощо — це про стрес. Але з часом нервова система звикає, і нова робота стає комфортною для нас, а нові проєкти радше надихають, ніж лякають.

Навіть зараз, в надскладних умовах, ми адаптуємося, будуємо нові плани, мріємо, працюємо тощо. Так, ми не можемо повністю убезпечити себе від викликів життя, і тим паче не можемо змінити власні фізіологічні особливості та стати байдужими до будь-яких зовнішніх подразників. Та дбаючи про свій фізичний та психологічний стан, цілком можливо мінімізувати вплив зовнішніх факторів та зберегти здоровий глузд за будь-яких обставин.

👍ПодобаєтьсяСподобалось51
До обраногоВ обраному16
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я так понимаю что в статье под «стрессоустойчивость» понимается физические возможности организма справляется с гормонами, которые выделяются во время стресса. Это действительно нельзя тренировать. Думаю все же большинство понимают под стрессоустойчивостью какие-то ментальные способности противостоять стрессу, т.е. то что в статье называется резильентностью. Другими словами у стрессоустойчивого человека выделится меньше норадреналина и кортизола в стрессовой ситуации

стаття актуальна, бо при епідемії всі забували про це, а вплив стресу на організм завжди відбувається ( коли хтось образив, коли не поснідав, не виспався, погані новини почув...); у нас у всіх різна реакція і ми починаємо якось з цим справлятись і це їжа, звички; метаболізм теж у кожного свій і тому наслідки 5 чашок кави на нас різний;може буде цікава інформація тут 👉https://www.genetyka.com.ua/ru/blog/chto-takoe-metabolizm/

Дуже корисна стаття, дякую.
Наскільки я розумію такі стимулятори як кава, алкоголь, тютюн та інші взагалі людині не потрібні. Те що в житті ми використовуємо «побутовий допінг» вказує на те, що живемо якось неправильно — в режимі постійно форсажу. Хоча я сам вживаю каву і деколи алкоголь, вважаю хоча б наступні покоління потрібно відучити від цих зайвих звичок, а ще краще не «підсаджувати» на них.

Спорт забыл.
Пришёл на тренировку, отп***ил там кого-то, может даже умелого. Потом смотришь на менеджера и думаешь: как эту падлу душить буду если припрёт. Сразу стресс отпускает, а менеджеру пиздеть не хочется — чувствует, сука, дыхание смерти.

перегрупування на вулицю.

Зачем на улицу? Домой, готовить добытого менеджера, или я не охотник? Только нужно в уксусе вымочить

а руки? на руки посмотрел? не в говне случайно?

Теория о вреде кофе с утра разработана такими же диванными экспертами, которые обосновывают правильность перехода на сыроединие, травоединие, веганство и пользу булимии

Кофеин снижает чувствительность к аденозину, то есть, по сути, блокируют аденозиновые рецепторы, которые сигнализируют нервной системе про вегетативный голод, про усталость, если простыми словами. Чувство усталости ослабевает, и организм начинает использовать те запасы АТФ, которые обычно хранятся на «черный день». То есть человек не чувствует себя бодрее, а просто временно не ощущает усталости.

Это простая нейробиология. Пить кофе утром не вредно, просто не имеет смысла, поскольку кофе пьют для того, чтобы чувствовать себя лучше, активнее и т.д. Но по сути, мы просто «блокируем» чувство номы и неразумно распределяем свой ресурс. Как результат — быстрее его расходуем и устаем.

Для себя установил строгий лимит 1-2 чашки кофе в день, и только днем. И можно пить безкофеиновый или арабику, где кофеина меньше намного

Мне вот интересно, почему говоря о кофе вспоминают только про аденазин? Помимо блокировки аденазиновых рецепторов кофе обладает еще и психостимулирующим эффектом, который к аденазиновым рецепторам не имеет отношения:
— утром у человека большая часть аденазиновых рецепторов свободна, т.к. мозг отдохнул, в таком случае — от куда берется психостимуляция, какие там к черту «запасы на черный день», если к утру АТФ успели перезарядиться?
— вечером условно почти все рецепторы заняты аденазином, и кофеин блокирует оставшиеся, в таком случае, опять же — почему возникает психостимуляция, а не переход от состояния усталости к состоянию обычной утренней бодрости без кофе?

Утром кофе пьют не для блокировки аденазиновых рецепторов, а ради психостимулирующего эффекта, который к аденазину и усталости не имеет никакого отношения.

Стимуляция подобного рода без конкретной необходимости не является полезной. Потому что помимо стимуляции психики он также стимулирует вегетативную нервную систему. Как результат: учащается сердцебиение, увеличивается потливость, может появиться тремор. И это не самые положительные эффекты от кофе, которые нам нужны.

Но если человека не смущает то, что он будет просто увеличивать износ своего организма за счёт дополнительной стимуляции по утру, и если его устраивает жизнь, где нужно постоянно утром себя стимулировать — почему бы и нет? Решает проблему с помощью стимуляторов, а не организации своей жизни и ее качества — выбор каждого. В принципе, человек может принимать любые стимуляторы, вплоть до наркотических, если посчитает необходимым. И мы не можем это предотвратить или контролировать.

Почему, говоря о кофе, вспоминают только про аденозин? По факту, кофеин принимают для того, чтобы взбодриться и чувствовать силы, а это в первую очередь связано именно с аденозином.

Во время секса тоже повышается сердцебиение, появляется потливость, усталость, изнашивается не только ваш организм, а еще и партнера, т.к. ему натираете внутри все и те же самые эффекты появляются, кроме тремора. Не самые положительные эффекты. Вывод отказаться от секса или др*чить в руку

Как самоотверженно)

Разница только в том, что секс это витальная потребность, от которой отказаться в принципе нельзя, потому что это навредит здоровью. А употребление кофе не является витальной потребностью, оно в принципе не является никакой необходимостью для организма.

По логике вашего комментария вообще можно не двигаться и лежать дома. Вы просто доводите до абсурда и допускаете когнитивную ошибку, которая называется сверхобобщение.

С таким успехом можно оправдать даже убийства других людей, по аналогии: когда убиваем людей, у нас тоже учащается сердцебиение, как и при сексе, так что теперь не убивать людей?

Це ж як швидко треба це робити?

Треба робити це обережніше
Бо можна ще і порвати щось

Пити каву після третьої години дня врази гірше, так як порушується нічний сон, що має більш негативний вплив на організм. Кофеїн повнісю виводиться з організму більше восьми годин і заважає глибокому сну.

почти каждый день кофе пью в 16-17, а спать ложусь в 22-23. Со сном вообще никаких проблем. По ощущениям кофеин выводится часа за 2-3, как описывали — снижение продуктивности, сначала разгон организма, а потом торможение. Вот вечером пить кофе или перед сном, согласен, полный вред.

Зараз всі українці отримують імунітет проти стрессу

Краще випити каву вранці, ніж в обід або ввечері
www.ted.com/...​al&utm_source=tedcomshare

«А я б ото краще вина випив» ©

Буратино і Гурвинек апетитно кіряють самогонку

Не пийте каву зранку

полная ерунда, все равно что запретить курение (сам не курю). Много лет пью кофе, как только продрал глаза, завариваю только 100% дорогую арабику, в которой в 2 раза меньше кофеина по сравненю с робустой. С утра воспринимается как легкий тонизирующий напиток. Если вы, конечно, пьете шмурдяк с 50% или 70% робусты или какой-то маккофик 3 в одном, то конечно, такая доза кофеина высаживает немалое количество энергии впустую. Хотя согласен, кофе — бесполезная зависимость, но уже отказаться от него невозможно. Есть дорогие вкусные сорта кофе в отличие от помоев, которые готовят в кофейнях на улицах и в киосках

Что если зайти с другой стороны: как можна не создавать стресса ?

Не работать с му*аками ©

ну, наверное, лучше начинать с себя, иначе: что если другие думают также?

Так или иначе всем не угодишь. Shit happens.
Но если о человеке очень многие говорят что он му*ак то пожалуй так и есть.

Ну, того же человека, который крадёт, общество называет вором.

«Мысль рождает действие, действие — привычку, привычка — характер, характер — судьбу.» © — «Самоучитель совершенной личности. 10 шагов на пути к счастью.»

Даже самый закоренелый вор начинает воровать по нужде, а продолжать может по привычке, даже когда его материальные нужды удовлетворены.

Один из нравственных принципов, что описывает «джама и нияма», называется астея, что буквально означает «неприсвоение чужого».

Прочитати книжку «Мистетцтво пофігізму»

Та є куди... Проїхався за кермом зранку в понеділок, згадав усі матюки, які колись знав, і навіть вигадав парочку нових.

Можна, але починати потрібно в дитинстві

Не пийте каву зранку

не пейте кофе утром, не пейте алкоголь вечером, не ходите налево, избегайте стресса — жить будете долго хотя и скучно

спасибо за статью!

Помимо бухалова и секса в жизни еще огромное количество развлечений.
Мама, разве ты не знаешь?

да-да, Прохоров, и именно поэтому в воскресеный теплый день ты тратишь свое время не на огромное количество развлечений, а пишешь мне 🤷

он с тобой равзвлєкається?
чи не збоченетсь?

чи не збоченетсь?

мало того
он делает это через доу 😱

Блин, куда я попал? 😂

Окуеть_чё_происходит_вообще.jpg

Мені здалося, що силові тренировки підвищують стресостійкість. Чи то не стресостійкість а витривалість.. Бо там тренер доводить тебе до точки «я вже більше не можу» а потім «ну ще один підхід і все» і виявляється що можеш

Імєнно.
Сало — сила!
Спорт — могила!

думаю, це залежить від людини. для мене сама думка, що треба йти на тренування — це вже стрес

6. Не пийте каву зранку.

Ешьте булочку с сосиской, и никаких специй
©

Спартак Суббота... Серйозно? Бісить коли вигадують собі якісь укурені імена і потім ще й гордо їх пишуть. Та піди в РАЦС і зміни ім’я чи прізвище, якщо тобі не подобається Петро Голодупенко. Але на щось адекватне. Вершина тупості — прізвище на основі назви свого міста. Та ти, б**, не полководець чи князь! В один час у нас і в РФ була ще мода називатися «Русских». Це просто іспанський сором, що ми живемо поряд з подібними неандертальцями.

Суббота

Встречал реальных людей с такой фамилией. Спартаков не встречал.

Не дуже розумію ваше обурення, бо Спартак Суббота — мої офіційні ім’я та прізвище.

Чудовий коментар по темі статті, дякую!

opendatabot.ua/c/44700730

ТОВ «НАЦІОНАЛЬНИЙ НАУКОВО-НАВЧАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ ДОКАЗОВОЇ ПСИХОТЕРАПІЇ»
Дата заснування 21.07.2022
Директор Суббота Спартак Олександрович
Основний вид діяльності 58.29 Видання іншого програмного забезпечення

От-от. Цей аферюга виліз з дупи недавно і корчить з себе експерта. Ім’я змінив щоб виглядало краще за оригінальне. Типова історія коли реєструють ГО з авторитетною назвою, де ця особа єдиний член і роблять ілюзію експертності. Відомий аферист Бебик має кілька таких і сам себе хвалить, сам свої ж книги видає...

А, Lendiel не вигадане?)

Ні не вигадане, недоумку. Це українізована версія угорського слова lenguel, яким закарпатське місцеве населення називало вихідців з Польщі, включаючи тогочасний Львів.

Дякую за пояснення, недоумку)

Варто приймати факт того, що не у всіх у світі ім’я Іван.
Перш ніж писати коменти, хоча б погуглили чию статтю читаєте.

«Неандерталець» в даній ситуації тільки ви. Не знаючи реальних фактів, істин чи правди та пишучи цю маячню — ви лише показуєте свій низький рівень інтелекту чи розуму, якщо вони взагалі присутні. Тому, іспанський сором можете відчувати лише за власну необізнаність та незграбність.

Він тебе трахає чи просто нічим зайнятися? Один коментар на сайті й то на захист афериста. Мав би я гроші на генеалога, приватного детектива і запити до держустанов про зміну імені то була б інша розмова. А взагалі, мене не дуже хвилює що там якесь підзаборне чмо думає.

Ah, I See You’re a Man of Culture As Well

Тренуйте ’здоровий пофігізм’!

8. Уникайте замовників з Ізраїлю.

Зачастую хотят купить на грош пятаков.

Їбуть мозок, додають сивини, порушують домовленості намагаючись посунути особисті кордони.
Емоційно нестабільні і люблять сварки.

Але не те, що саме українських виконавців пригнічують, вони один з одним так само поводяться.
Чого їм і бажаю, але без нашої участі.

Завжди є виключення, не всі замовники з Ізраїлю погані, є живі приклади

Отменить мой утренний кофе? Никогда.

точно по сабжу

Зберегти нерви, здоров’я та продуктивність — чи можна прокачати стресостійкість

Зробити зранку каву це священий обряд багатьох людей, я краще звільнюся ніж мені заборонять пити каву. Просто на багатьох галерах замість смачної кави закуповуть лайно, яке ще лежало десь півроку, це да, пити його шкідливо для організму.

Якщо відмолятися то точно не тоді коли в стресі, тому що зміна звичок це теж стресс і треба бути що називається «в ресурсі»

Підписатись на коментарі