Потрібна стратегічна порада 2

Проект на якому я зараз працюю для мене є прибутковим і комфортним, але цікавих (з точки зору розвитку) тасок — обмаль.

Як правильно використовувати вільний час, щоб така робота не призвела до деградації: пет-проект, фріланс, друга робота, літкод, сертифікація?

Що покращить мої шанси на найм на більшу ЗП згодом?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А що скажете про контріб’юти в опесорц? Чи це може буди плюсом при наймі, чи це накшталт пет-проджектів?

Тут есть несколько вариантов:

1. Взять еще проект на парт-тайм
2. Прокачать скиллы и взять смежную должность в проекте к текущей
3. Прокачать скиллы и свичнутся на новую должность в проекте.

Если нехватает потока новых знаний, то вариант 2 и 3 — идеальный.

Про 2 варіант можна детальніше. Я не зовсім зрозумів, типу ще й тестувальником підробляти?

Кроме тестировщика еще есть множество Non-Technical профессий.
Если на текущий момент в разработке, то скажем, это хорошо стыкуется с BA.

Тре буде запитати в менеджера

Тут на самом деле все гораздо проще чем кажется.
Представим себе такую образную «скалу». И у каждого в команде есть свой инструмент для ее замера/бурения и т.д.
У тебя в команде свой инструмент, но ты хочешь освоить еще один.
Далее твой опыт превращается в такую образную «вилку».
Ты уже владеешь как одним инструментом, так и другим.
Образно говоря, вместо одного «меча», у тебя уже 2 «меча».
И это замечательно, так как обучение не останавливается.

Можна взяти щось з девопс задач, прокачати знання кубернетіса чи клауда, з такими скілами гарно насипають.

Цього б я дуже хотів: з минулого проекту пішов, тому що обіцяли-обіцяли, що залучать мене до міграції в AWS, та так того і не сталося. Нинішній проєкт зроблений на клієнтовому власного виробництва клауд провайдері і відповідно усі девопсові таски на відповідній тімі.

Я б взяв якийсь цікавий фріланс, почуття грошей дозволяє мені не забити на саму роботу. Ну або ж готуватись кудись в ФААНГ на далеку перспективу, особисто мені просто подобається літкод порозв’язувати час від часу та почитати цікаві статейки на медіум, додатково розбиратись з архітектурами та систем дизайнами я поки не можу себе змусити, краще на роботі цим займусь. Живу концептом, що вільний час він для того і вільний, щоб не паритись околоробочими заняттями, краще в робочий час ефективно закривати таски і ще встигати вкладати в саморозвиток (годину в день, тобто 5-6 годин на тиждень мені вистачає на ці справи)

краще в робочий час ефективно закривати таски і ще встигати вкладати в саморозвиток

ну власне я під вільним часом цей саморозвиток і мав на увазі. Просто є більша кількість на такий саморозвиток — осі і питання.

Так фріланс де ти не профік а навчаєшся це ще знайти треба

Так судячи з контексту автор розбирається в своєму проекті, то в чому проблема?

— пет-проект — можливо. не обов’язково «суспільно-корисний» або унікальний, але просто зацікавила технологія — видумав якусь штуку, яку прикольно було б зробити — пару тижнів просидів за проєктом, набив шишок — проєкт можна викинути, а досвід вже трохи з’явився

друга робота — складно. зате якщо добре піде, то можна зробити цю другу першою і єдиною :)

літкод — якщо цікаво — то круто, плюс непогана інвестиція для співбесід. якщо вирішення саме по собі не цікаво, і якихось прямих застосувань (співбесіди чи хз що) не видно на обрії — скоріше за все швидко заб’єш.

сертифікація — можливо. готуватись до сертифікації взагалі корисно, навіть якщо не проходити власне екзамен.

на форумі напевно одні екстрасенси, зараз почнуть гадати, що там трапилось на проекті і чому він став нецікавий. а коли ви туди йшли був цікавий?
поспілкуватися з керівництвом зовсім не варіант? :)

я хіба питав

що там трапилось на проекті і чому він став нецікавий

? чи читати уважно не варіант?

а коли ви туди йшли був цікавий?

хоча це не має ніякого відношення до питання — так, був інший (цікавий) скоуп задач

має.

Ось питння

Як правильно використовувати вільний час, щоб така робота не призвела до деградації: пет-проект, фріланс, друга робота, літкод, сертифікація?

.
Усі в темі його зрозуміли вірно окрім вас.

Дати відповідь на це питання:

ви не в змозі?

Створіть з цього приводу тему — може прийду ти відпишуся там.
Цю тему я створив з іншим питанням.

-дайте савєт
-запитують деталі...
-сделайтє сєбє атдельнюю тєму

-запитують деталі...

яке відношення мої розмови чи не розмови з керівництвом мають до мого питання — «чим зайняти вільний час»?

якщо ви йдете до керівництва і розказуєте як є, то ви обговорюєте як зробити щоб і вам було цікаво і ви росли, а ще за це отримували гроші. «вільний час» (я так розумію по за межею роботи) витратіть на сім’ю, здоров’я.

Щиро дякую (без іронії), що ви хочете мені дати більш вірну з вашої точки зору рекомендацію, але, скажімо так, дуже довго доведеться пояснювати тут чому саме я ( не можу / не хочу ) поки що цей проект полишити, тому і питався чим зайняти вільний час. І вільний не в сенсі — після роботи, а в сенсі — вільний час у робочі години, адже робота не настільки багато його забирає.

чому саме я ( не можу / не хочу ) поки що цей проект полишити

де я написав, що ви повинні його полишити?
У вас такі відносини з керівництвом, що якщо ви скажете що задачі нецікаві то вас виставлять за двері?

Ні, але це аутстаф — ти просто робиш з чого є вибрати, або змінюєшь проект (не варіант для мене зараз). Моє керівництво може хіба руки розвести, а з боку замовника такі самі люди.
В такому випадку я вбачаю за краще для себе бути більш готовим до зміни проекту, але не шило на мило, а на кращий і на кращих умовах.

припустимо, що керівництво вас застукало у «вільний час», що ви зайчик. Що буде?

))) Та я не проти, хоча тут вже є людина, що виконує ці обов’язки, але це все одно буде обмежено тими самими тасками, а саме по собі лідство знайти кращий проект на кращих для мене умовах аж ніяк не допоможе.

я ж не кажу замінити його. беріть більше менторства, більше ревью, запропонуйте якесь покращення: перейти на нову бібліотеку, покрити код тестами і т.д. До чого я веду — ріст, який ви хочете, буде набагато ефективнішим, якщо це робити на реальних задачах, а не пет-проектах(я не проти них, але на них інша атмосфера і відношення). Можливо у вас бажанння отримати більше грошей за той самий час(теж нормально і нічого поганого не має в цьому) — то фріланс. Але будьте готові, що основний проект просяде, на фрілансі проекти заваляться і ви все втратите. Якщо це ок, то чому не ризикнути?

Я бы свалила.
Зачем тратить свое свободное время, которое лучше приделить семье, на работу?
p.s. обучение = работа, за которую не платят.

Є обставини які змушують мене затриматись хоча б до весни, а по весні хотілося б бути як найближче на рівень кращої за умовами роботи.

теж колись pet social network робив :)

Особисто я просив би складніші задачі, для прикладу, якийсь технічний борг на проєкті — прокачав би знання і мав би цікаві кейси розповісти на співбесіді, як щось пофіксив, що муляло всім цілий рік.

Якщо є бажання прокачати знання, то, як на мене, найкраще книги і досвід. Початковий досвід з якоюсь конкретною технологією можна на домашньому проєкті здобути — давно хотів спробувати TailwindCSS?, то береш його і на ньому щось робиш. Просунутий досвід найкраще на роботі шукати, бо на роботі можуть бути такі кейси, які не став би колупати на домашньому проєкт.

Книги раджу читати якісь загальні, без прив’язки до якоїсь технології: про те як робити мікросервіси, про те як працюють бази даних, червону книгу з кабанчиком і т.д..

Літкод — то якщо у FAANG мітиш, в Україні не бачив співбесід з ним, та й маю відчуття, що літкод в перспективі замінять і там на якісь загальні system design інтерв’ю.

Фріланс — в моєму випадку допоміг знайти першу роботу, але потім на роботі отримував більше знань, а на фрілансі була якась простецька робота. Можливо якщо займатися фрілансом на повний робочий день, то й будуть складні задачі, але в мене такого досвіду немає.

замінять і там на якісь загальні system design інтерв’ю

так там теж типові задачі літкоду замість просто поговорити

Особисто я просив би складніші задачі, для прикладу, якийсь технічний борг на проєкті

намагався декілька разів, але марно — є скоуп лайна, яке нікому з девелоперів замовника не цікаво робити — бери й роби. Там бувають і цікаві задачі з точку зору ознайомлення, але таких 1 до 10.

червону книгу з кабанчиком і т.д..

доречі так, тре її почитати

є скоуп лайна

зробити щоб після тебе було краще, ніж до тебе (принцип бойскаута); щоб легасі став не легасі — хіба це не цікаві задачі?

єйбогу, шо за мантра шо роботодавець забов’язен розвивати девелопера та обов’язково давати йому тільки цікаві челендж-задачі. Роботодавець же не нянька. «розвивайся самостійно!».
А вільний робочий час — це благо, яке можна використовувати наприклад так — 50% на свої справи (проф та особистий розвиток, побутові речі), і 50% на покращення проекту (ака рефакторінг).

шо за мантра шо роботодавець забов’язен розвивати девелопера та обов’язково давати йому тільки цікаві челендж-задачі

Ви що читали взагалі? Я десь писав, що роботодавець зобов’язаний мене розвивати?

вільний робочий час — це благо, яке можна використовувати наприклад так — 50% на свої справи (проф та особистий розвиток, побутові речі

— ось про що мова.

просив би складніші задачі, для прикладу, якийсь технічний борг

А шо просить?)
Тех долг никому в *** не уперся на проекте)
Его починка не принесёт денег.

Тут надо заходить издалека.
Искать тот самый тех долг починка которого принесёт прибыль. Вот это по настоящему сложно. Надо понимать всю систему и бизнес чтобы вычленить такие задачи)

Читати кн6ижки з архітектури та best practices.
Потім змінити роботу на +3000.

Була саме така думка, як раз шукаю. Але дедлайни таки навпаки будуть, гадаю )

Это на столько нелепо что даже не знаю откуда начать)
Вы бы ещё за бесплатно предложили пойти.
А что касается отсутствия дедлайнов у стантапов... Вы это серьезно?)

Походити по співбесідах, зібрати питання, які не знаеш, і починати їх вчити.

Походить по собесам и собрать больное воспаление интервьюеров)))

Пет-проект, якщо є цікава ідея що не дає спати вночі(:. Інакше, якщо у вас напрям приблизно меінстрімовий — літкод.

Пет-проект банальный, просто буде можливість задіяти майже усі звичайні для моноліту інструменти.
Питання тому й назріло, що я читав, що в компаніях менше цікавляться пет-проектами.

В такому випадку думаю все ж літкод(:

Додам тільки що під «літкодом» розумію не тільки його, а і системний дизайн, і всілякі поведінкові питання, типові для співбесід в топові компанії.

Підписатись на коментарі