Стартап на селі. Або мій спосіб допомогти ЗСУ
Передісторія
Коли трохи пройшов первинний шок початку війни — то виявилось, що якимось чином я опинився в маленькому селі на Черкащині. Тож я прийшов до тями та став собі думати: «А чим я зараз можу бути корисний?».
Звісно, що з перших днів я донатив на ЗСУ, купував усілякі ніштяки для тероборони, намагався доносити правду до росіян і таке інше. Але це все такі штуки, якими займався, мабуть, кожен.
А хотілося якось залучити саме мої навички. От, наприклад, як маркетологи на початку війни робили рекламні кампанії з таргетингом на московію. А чи міг би я щось зробити як продакт-менеджер?
І от що я вигадав.
- По-перше, нам же потрібно якось замінювати росіянські продукти та сервіси — і щоб не користуватися ворожими програмами з етичних міркувань, і щоб вони не збирали наші дані, і щоб (борони боже) не платити туди гроші.
- По-друге, було б вельми непогано запускати щось нове в Україні: щоб підтримати економіку та сплачувати податки.
- Також, зараз з’явилося багато біженців та емігрантів. Ще й людей, які працюють з іноземними замовниками, стає більше. Багатьом з них потрібна англійська.
Отже, в якийсь момент це склалося в єдину картину — я вирішив створити новий продукт: додаток для вивчення англійської мови. Такий, що буде орієнтований саме на українців.
Звісно, спочатку подивився, що зараз є на ринку — там чимало додатків для вивчення англійської, але майже нема україномовних. І навіть ті, що є, — це просто грубий переклад інтерфейсу. Думаю, не треба пояснювати, чим відрізняється переклад від локалізації.
В мене ж була можливість зробити все як треба. До того ж, завдяки великому досвіду в edtech, я мав власний віжн, як я хочу навчати людей — щоб це було фаново та ефективно.
Як це зроблено?
Спочатку витратив десь тиждень на дослідження сучасних low-code інструментів — бо, нагадаю, я ж продакт, а не розробник. Розглядав Bubble, Backendless, Thunkable та ще десяток інших. Врешті-решт зупинився на Construct 3. Це досить потужний конструктор ігор, але ж, маючи певну уяву, там можна робити не тільки іграшки :)
Робив додаток цілком самотужки, приблизно два місяці, в режимі «з ранку і до глибокої ночі». Біля місяця витратив на код, а решту часу — на контент та фінальне шліфування.
Якщо стисло, то от що треба зробити, щоб запустити власний додаток:
- Вигадати концепт додатку — типу що воно буде і навіщо.
- Зробити UX-прототипи усіх екранів.
- Обрати фреймворк (або декілька фреймворків).
- Продумати, як будуть зберігатись дані, тобто архітектуру бази даних.
- Накодити усю логіку додатку.
- Намалювати дизайн та придбати необхідні зображення.
- Зверстати зовнішній вигляд додатку з урахуванням адаптивності.
- Написати контент додатку (в моєму випадку це всі уроки + вправи + озвучка).
- Зібрати оце все разом та добре потестувати, щоб нічого не ламалося.
- Підготувати промо-матеріали для стору (іконки, скріни, ASO-тексти і таке інше).
- Якщо в додатку є монетизація — то зареєструвати акаунт продавця в Google Play, відкрити ФОП, додати до нього відповідний КВЕДи, відкрити ФОП-рахунок у банку.
- Зарелизити додаток (я робив це в декілька етапів, додаючи тестувальників на кожному).
- Написати статтю на dou, щоб люди хоч дізнались, що такий додаток взагалі існує.
Отже, досить балачок, зустрічайте «Lazy Eng»
Google Play:
play.google.com/...?id=com.ventarron.lazyeng
Наразі є деякі обмеження, бо перша версія то MVP:
- Додаток доступний тільки в Google Play.
- Написано тільки один курс для початківців.
- UI-дизайн там не хапає зірок з неба.
- Хоч додаток вже працює як треба, але про всяк випадок, запустив його в режимі бета-тесту. Через це додаток не можна знайти в пошуку, тільки відкрити за прямим посиланням.
Якщо все гаразд і користувачам сподобається додаток, то вже буду портувати його под iOS, писати нові курси, замовлти професійній UI-дизайн і таке інше :)
Ідея додатку така: невеличкі послідовні уроки, які містять прості пояснення правил граматики та їх закріплення в інтерактивних тренуваннях. Ну і докупи додав там трохи фіч на кшталт персонального словника.
Якщо кому цікаво, то більш детальний опис принципів навчання є у самому додатку.
Щодо монетизації — то це купівля курсів. Ніякої такої чухні, як дратуюча реклама чи тимчасові підписки, там нема.
Моя думка така: якщо користувач пройде курс цілком (а це біля
Отже, пропозиція така, що «немає сил відмовитись» ©.
Як це допоможе ЗСУ та Україні?
Ну, по-перше, там виходить чимало податків (20% ПДВ + 5% ЄП + ЄСВ), а по-друге, буду відправляти 50% прибутку на ЗСУ (думаю, що до фонду «Повернись живим»).
Отже, якщо вам подобається така ініціатива, то ви можете допомогти декількома способами:
- Долучитись до тесту і надіслати свій фідбек/враження/ідеї на пошту [email protected]
- Поставити додатку 5 зірочок в Google Play.
- Розповісти друзям чи пошарити посилання на додаток в соцмережах.
- Власне скористатися додатком за призначенням: придбати курс та займатись англійською.
P.S. Тут на DOU іноді жаліються, мовляв, в Україні замало продуктових компаній, лише аутсорс. Тож от вам кейс, як продукт можна зробити навіть самотужки, сидячи в маленькому селі. Якщо у вас є якісь питання щодо створення додатку — пишіть у коментарях, все розповім.
12 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів