Стартап на селі. Або мій спосіб допомогти ЗСУ

Передісторія

Коли трохи пройшов первинний шок початку війни — то виявилось, що якимось чином я опинився в маленькому селі на Черкащині. Тож я прийшов до тями та став собі думати: «А чим я зараз можу бути корисний?».

Звісно, що з перших днів я донатив на ЗСУ, купував усілякі ніштяки для тероборони, намагався доносити правду до росіян і таке інше. Але це все такі штуки, якими займався, мабуть, кожен.

А хотілося якось залучити саме мої навички. От, наприклад, як маркетологи на початку війни робили рекламні кампанії з таргетингом на московію. А чи міг би я щось зробити як продакт-менеджер?

І от що я вигадав.

• По-перше, нам же потрібно якось замінювати росіянські продукти та сервіси — і щоб не користуватися ворожими програмами з етичних міркувань, і щоб вони не збирали наші дані, і щоб (борони боже) не платити туди гроші.
  • По-друге, було б вельми непогано запускати щось нове в Україні: щоб підтримати економіку та сплачувати податки.
  • Також, зараз з’явилося багато біженців та емігрантів. Ще й людей, які працюють з іноземними замовниками, стає більше. Багатьом з них потрібна англійська.

Отже, в якийсь момент це склалося в єдину картину — я вирішив створити новий продукт: додаток для вивчення англійської мови. Такий, що буде орієнтований саме на українців.

Звісно, спочатку подивився, що зараз є на ринку — там чимало додатків для вивчення англійської, але майже нема україномовних. І навіть ті, що є, — це просто грубий переклад інтерфейсу. Думаю, не треба пояснювати, чим відрізняється переклад від локалізації.

В мене ж була можливість зробити все як треба. До того ж, завдяки великому досвіду в edtech, я мав власний віжн, як я хочу навчати людей — щоб це було фаново та ефективно.

Як це зроблено?

Спочатку витратив десь тиждень на дослідження сучасних low-code інструментів — бо, нагадаю, я ж продакт, а не розробник. Розглядав Bubble, Backendless, Thunkable та ще десяток інших. Врешті-решт зупинився на Construct 3. Це досить потужний конструктор ігор, але ж, маючи певну уяву, там можна робити не тільки іграшки :)

Робив додаток цілком самотужки, приблизно два місяці, в режимі «з ранку і до глибокої ночі». Біля місяця витратив на код, а решту часу — на контент та фінальне шліфування.

Якщо стисло, то от що треба зробити, щоб запустити власний додаток:

1. Вигадати концепт додатку — типу що воно буде і навіщо.
  2. Зробити UX-прототипи усіх екранів.
  3. Обрати фреймворк (або декілька фреймворків).
  4. Продумати, як будуть зберігатись дані, тобто архітектуру бази даних.
  5. Накодити усю логіку додатку.
  6. Намалювати дизайн та придбати необхідні зображення.
  7. Зверстати зовнішній вигляд додатку з урахуванням адаптивності.
  8. Написати контент додатку (в моєму випадку це всі уроки + вправи + озвучка).
  9. Зібрати оце все разом та добре потестувати, щоб нічого не ламалося.
  10. Підготувати промо-матеріали для стору (іконки, скріни, ASO-тексти і таке інше).
  11. Якщо в додатку є монетизація — то зареєструвати акаунт продавця в Google Play, відкрити ФОП, додати до нього відповідний КВЕДи, відкрити ФОП-рахунок у банку.
  12. Зарелизити додаток (я робив це в декілька етапів, додаючи тестувальників на кожному).
  13. Написати статтю на dou, щоб люди хоч дізнались, що такий додаток взагалі існує.

Отже, досить балачок, зустрічайте «Lazy Eng»

Google Play:

play.google.com/...​?id=com.ventarron.lazyeng

Наразі є деякі обмеження, бо перша версія то MVP:

• Додаток доступний тільки в Google Play.
  • Написано тільки один курс для початківців.
  • UI-дизайн там не хапає зірок з неба.
  • Хоч додаток вже працює як треба, але про всяк випадок, запустив його в режимі бета-тесту. Через це додаток не можна знайти в пошуку, тільки відкрити за прямим посиланням.

Якщо все гаразд і користувачам сподобається додаток, то вже буду портувати його под iOS, писати нові курси, замовлти професійній UI-дизайн і таке інше :)

Ідея додатку така: невеличкі послідовні уроки, які містять прості пояснення правил граматики та їх закріплення в інтерактивних тренуваннях. Ну і докупи додав там трохи фіч на кшталт персонального словника.

Якщо кому цікаво, то більш детальний опис принципів навчання є у самому додатку.

Щодо монетизації — то це купівля курсів. Ніякої такої чухні, як дратуюча реклама чи тимчасові підписки, там нема.

Моя думка така: якщо користувач пройде курс цілком (а це біля 50-ти цікавих уроків), то це буде 100% корисно для його англійської і точно корисніше, ніж один урок з викладачем. А весь курс коштує саме як один урок з викладачем.

Отже, пропозиція така, що «немає сил відмовитись» ©.

Як це допоможе ЗСУ та Україні?

Ну, по-перше, там виходить чимало податків (20% ПДВ + 5% ЄП + ЄСВ), а по-друге, буду відправляти 50% прибутку на ЗСУ (думаю, що до фонду «Повернись живим»).

Отже, якщо вам подобається така ініціатива, то ви можете допомогти декількома способами:

• Долучитись до тесту і надіслати свій фідбек/враження/ідеї на пошту [email protected]
  • Поставити додатку 5 зірочок в Google Play.
  • Розповісти друзям чи пошарити посилання на додаток в соцмережах.
  • Власне скористатися додатком за призначенням: придбати курс та займатись англійською.

P.S. Тут на DOU іноді жаліються, мовляв, в Україні замало продуктових компаній, лише аутсорс. Тож от вам кейс, як продукт можна зробити навіть самотужки, сидячи в маленькому селі. Якщо у вас є якісь питання щодо створення додатку — пишіть у коментарях, все розповім.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Доброго дня усім Я шукаю однодумців які зможуть довести мій проект до фінала він заключається в тому щоб зберегти наші збройні сили піхоту танки і інше обладнання від fpv Дронів

Напевно, буду тут трохи ділитися успіхами додатку (звісно, якщо вам це цікаво).

Вже запустив робочу версію, бо тестери не знайшли якихось значних проблем.
Також попрацював з ASO і запустив рекламну кампанію в Google Ads (її результати на скріні: imgur.com/ELLQP3V).

Отже, наразі, вийшло вивести додаток на перше місце (!) по запиту «вчити англійську мову» в розділі «Нове».

Щиро кажучи, я дещо засмучений підтримкою dou-спільноти.
Бо чомусь чекав на деякий інтерес до теми та бажання допомогти. Натомість отримав лише 3 скептичні коментарі :’(

Але ж, якщо хтось таки хоче допомогти, то найкраще, що ви можете зробити зараз:
• знайти додаток «LazyEng» за запитом на кшталт «вчити англійську»;
• завантажити його;
• поставити додатку 5 зірочок.

Буду щиро вдячний за будь яку допомогу.
Нагадаю, що моя мета — запустити успішний український продукт, який з часом буде спроможний замінити хоча б деякі росіянські сервіси з вивчення англійської.

А як у вас з українською?
Наче завжди вчать до КиЄва.
Наче й невеличка помилка, але якщо воно повторюється декілька разів — додаток хочеться закрити одразу.

Звісно, що моя українська ідеальна.
А кожен, хто вважає інакше — просто звик до якогось власного місцевого суржику.

Але питання в іншому — а чи ви не москальський шпигун та диверсант? ( ͡❛ ︹ ͡❛)

Бо тільки москальський диверсант, побачивши якусь ініціативу, спрямовану одночасно на відродження української мови та підтримку української економіки — буде хаяти її за якусь там невеличку помилку. Це ж в русні так прийнято — хаяти всїх, хто намагається зробити щось конструктивне.

А у нас в Україні кожен рагуль знає, що не бува бета-версії додатку без помилок в контенті. Більш за те, візьміть будь-яку «серйозну» книжку з англійської, яку складають усілякі професори, а потім друкують мільйонними тиражами — і подивіться, скільки там знаходять і виправляють помилок в наступних редакціях.

Отже, якщо ви москальский шпигун, то нам з вами не по дорозі.
А від справжніх українців я очікую доброзичливої допомоги в створенні українського продукту. Он навіть пошту залишив, куди можна надсилати будь-які зауваження та побажання.

( ͡❛ ︹ ͡❛)
підтримку української економіки

Якось ви дуже гаряче реагуєте на критику.
Якщо у вас монетизація за рахунок продажу курсів, то вочевидь ваш контент має бути вичещений.
Тим більше це не десь далеко, а на старті знайомства з продуктом.
Наче ж для виявлення таких проблем ви і створили даний топік.

Так, це правда, топік потрібен, щоб розповісти про додаток та послухати критику.

Та я думав, буде зрозуміло, що я трохи бешкетую — бо я ж не професор філології, моя українська не ідеальна і насправді я не вважаю вас московським засланцем :)

Але ж я сприймаю DOU як досить душевне товариство професіоналів. А зараз ми ще й об’єднані загальною бідою. Тож хотілося б, щоб люди були трохи добріші, а тут за цілий день ніхто жодного доброго слова не написав.

Наприклад, якби ви сказали щось на кшталт: «Друже, в тебе там помилка», то я був би щиро вдячний. А так виходить, що і з українською моєю щось не так, і додаток краще б ото одразу закрити, бо більшого він і не вартий.

До речі, «до Києва» вже пофіксив, дякую.

Подождем 10К установок :)

Ну, в моєму попередньому додатку «Verb Bro» вже 25 000 + установок (з середньою оцінкою 4,68) — якщо цікаво, подивіться на тому ж акаунті розробника.

Але у «Lazy Eng» великої кількості інсталів поки що не буде, бо він у бета-тесті, а значить немає органічного трафіку. Оце хочу щоб трохи люди подивились, може щось ще врахувати-пофіксити і вже потім публікувати робочу версію.

1. Яка у Вас цільова аудиторія?
2. У Вашому додатку використовується якась унікальна методика вивчення англійської?
3. Чим Ваш додаток кращій за інші?
4. Чому саме у Вас я повинен купувати курси? А не, наприклад, у компаній які цим умовно-професійно займаються.

П.С: Вибачте, але більше схоже на пет проект ніж на продукт.

А чому ж пет-проект не може бути продуктом? :)
Це пет-проект і продукт одночасно.

Щодо ваших запитань:
1. Українці з початковим рівнем англійської (а це більш як половина ринку).
2. Так, у курсах використана авторська методика навчання англійської. Вона базується на глибокому знанні проблем, що виникають у студентів, які вивчають мову (я багато років працював в edtech). Детальніше ви можете прочитати про це в самому додатку (розділ «Філософія додатку»).
3. Наскільки мені відомо, це поки що перший та єдиний додаток, де не просто перекладено інтерфейс, а який зроблено саме для України. Окрім того, тут є авторська методика вивчення мови + потішні неформальні уроки + зручний UX + мила доброзичлива графіка. Чи ви знаєте інший додаток із такими якостями?
4. Ви не повинні. Але комусь сподобається і він купує. Питання ж не стоїть так, що «всі куплять» або «всі не куплять». Питання лише в тому, який буде відсоток конверсії в купівлю.

Підписатись на коментарі