Мої 2,5 місяці пошуку — від першого інтерв’ю до першого робочого дня
Привіт, DOU-спільното, нумо знайомитись! Я — Юля, мені 23 роки, і я світчер😁 Останні 2,5 місяці я працюю на посаді ІТ-рекрутера в EdTech-компанії GoIT, шукаю досвідчених девів на ролі викладачів наших Fullstack курсів.
Старанні пошуки роботи й перші досягнення на новій посаді вже позаду, тож зараз я маю що розповісти про пошук роботи без досвіду. Сподіваюсь, мій досвід стане в пригоді іншим, хто зараз перебуває в активному пошуку роботи та сумнівається у власних силах.
З чим я прийшла на ринок пошуку роботи
Чи можу я вважатися світчером? Мабуть, так, адже останні 3 роки я працювала SMM-менеджеркою і менторкою на навчальних онлайн-проєктах. І там, і там я відчувала себе досить впевнено, але розуміла, що неофіційна робота на фрилансі — не те, що дає твердий ґрунт під ногами (особисто для мене).
Що доля могла подарувати мені разом з початком повномасштабної війни? Правильно, звільнення😂 Але вже зараз, пропрацювавши 2,5 місяці на новому місці, я можу пожартувати з тієї ситуації. Адже завдяки їй я, здається, знайшла ту саму роботу мрії, чого бажаю і тобі.
Тож, першу свою співбесіду я пройшла 11 квітня, а отримала офер 23 червня. Тоді я, як і багато хто з jobseeker’ів, спершу розпорошувала увагу і сили на декілька напрямів, аби знайти хоч якусь роботу, навіть якщо її умови чи обов’язки були не ок для мене. «Нічні зміни? Холодні дзвінки? Ставка $300? Я вся ваша, лише візьміть на роботу!» — не треба так🤪
Отже, ким теоретично я могла працювати? Спойлер: майже для кожного пункту я мала приблизно 0% досвіду, але з кожного винесла щось корисне для себе.
🔸Accounts Receivable Manager в Pharmbills
Компанія наймає людей без досвіду з хорошою англійською, але для цього треба пройти досить тривалий процес відбору. Спочатку я виконала тест на логіку і знання англійської, потім було декілька інтерв’ю (включно з повністю англомовними, оскільки робота передбачала спілкування з клієнтами з США),
Як наслідок, взяли не мене, але я круто прокачала English в процесі інтерв’ю й тренінгу з native speaker. Це допомогло мені не лякатися питань англійською на наступних співбесідах.
З цього випливає порада № 1: підтягни свою англійську. З того, що особисто я бачила на DOU, Djinni та інших ресурсах, зараз англійська is a must, особливо якщо хочеш отримувати компенсацію в $. Тож аби привести свій upper-intermediate в тонус, у той період я дивилася фільми/ серіали англійською без українських субтитрів, а також практикувалась у спікінгу. Став 👍, якщо теж уявляєш себе на інтерв’ю, коли сидиш у ванні :)
🔸Менеджер з лідогенерації в соцмережах в UUUSoftware.com
Для цієї позиції також розглядали кандидатів без досвіду, і тут я могла б застосувати свої навички комунікації в соцмережах. Я виконала 2 тестових, на які в цілому витратила години три, а у відповідь отримала... нічого.
Тож тепер я знаю, як НЕ треба. Тепер вже працюючи рекрутеркою, я відповідаю на всі відгуки, хоч і не завжди швидко, через їхню кількість. Дякую за досвід, ідемо далі :)
🔸Students Interviewer в Mate academy
Це єдина позиція, для якої я мала релевантний досвід, тож «якщо мене не взяли сюди, то я взагалі безнадійна», — думала я. Я ніколи так не помилялась, а ти, мій читачу, вчись на чужих помилках😅 Однак, це було перше фінальне інтерв’ю, на якому я відчувала себе досить впевнено, адже мала круту підготовку.
Моя порада № 2: готуйся, а не імпровізуй. Оскільки справити перше враження двічі не можна, я багато читала перед співбесідами: про види інтерв’ю, типові питання, як себе поводити, на що звертають увагу рекрутери і т.д. Як результат, я склала Гугл док з відповідями на ~30 питань двома мовами (укр+eng). Але якщо ти не такий control freak, як я, то можна обійтися й усною підготовкою. Головне — це її наявність, яка надасть тобі впевненості.
🔸Безліч моїх відгуків на позицію «Рекрутер»
Лише в процесі пошуку, після численних відмов, я вирішила все ж прислухатися до себе — а чим я взагалі хочу займатися? До цього я 3 роки працювала на посадах, які так чи інакше прокачували потрібні для рекрутера навички: комунікацію та організаційні скіли (ті ж мультитаскінг з тайм-менеджментом). Саме тому, примірявши на себе робочий день рекрутера, я зрозуміла, що це моє.
Тому порада № 3: порівняй попередній досвід з майбутнім. Якщо ти — світчер, важливо відштовхуватися від багажу скілів, який ти напрацював/ла, та уявити майбутні обов’язки до найменших деталей, аби потім не розчаруватися.
І одразу порада № 4: self-education ніхто не скасовував. Так, попередній досвід можна ефективно використовувати і на новій посаді, але з ймовірністю 99% все ж є знання, яких тобі не вистачатиме. Тоді я відверто не знала азів (відмінність Java і JS, каналів сорсингу тощо). І позаяк після 24 лютого Ed-платформи надали безоплатний доступ до багатьох курсів, я пройшла HR & Recruiting від Genius і Prometheus, а також багато гуглила. Як результат, на інтерв’ю в Luxoft мені сказали, що серед кандидатів без досвіду я маю одну з кращих теоретичних підготовок. На роботу не взяли, але приємно😀
Та все ж таки я не зможу порахувати, скільки інтерв’ю я пройшла за час пошуків та скільки відмов отримала, доки не знайшла my happy place. Іноді серед причин називали навіть «різницю у світогляді». Втім, завжди виділялося людяне ставлення до мене, як до кандидатки, тож усі рекрутери, які надсилають фідбеки після інтерв’ю, отримують плюсик в карму :)
🔸IT Рекрутер в GoIT
Вакансія GoIT була однією з тих, де досвід також не був ключовою вимогою. Ще мене підкупило те, що це EdTech компанія, а я вже мала досвід роботи саме на навчальних онлайн-проєктах. Але все ж після всіх отриманих відмов я вже не покладала багато надій на цю позицію, і тому не нервувала на співбесіді, а просто впевнено розповідала про себе, свої очікування і таке подібне.
Як результат, фінальне інтерв’ю пройшло на «ура», я загорілася місією компанії, і на наступний день отримала офер. Я розуміла, що компанія, яка наймає джуна без досвіду, певним чином ризикує, тому моя головна мета була — не розчарувати. Mission completed! І якщо вийшло в мене, то вийде і в тебе😁
Порада № 5: ніколи (!!!) не зупиняйся, скільки б відмов ти не отримав/ла. Те, що дійсно твоє, 100% чекає на тебе попереду. Можливо, зараз для тебе це здається недосяжним, але 3 місяці тому я теж не могла передбачити, що стану ІТ Рекрутером і закрию 18 позицій за 9 тижнів.
Тож успішних пошуків омріяної роботи кожному! Ти зможеш💛
67 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів