Будет ли великий исход айтишников в Европу после окончания войны?

Пожалуй, сложно найти в современном мире другую такую страну, которая бы пролила столько крови и заплатила бы такую цену за желание идти своим курсом. Десятки тысяч погибших цивильных и тысячи военных, десятки городков и сел в оккупации, постоянная угроза ядерного удара и, в общем-то, невозможность планировать свою жизнь даже в краткосрочной перспективе. Это цена, которую платит Украина за свою волю.

В Украине патриотические настроения сильны как никогда. Но некоторые вещи из истории и воспоминаний не вычеркнуть. В частности, как большая часть Киева уже 24-го февраля после начала бомбежки столицы села на свои иномарки и в многочасовых пробках двинулась на Запад. Причем уезжали самые разные люди — как средний или пред-средний класс, так и, разумеется, мажоры и дети «элитариев» (если они каким-то чудом не поехали «в отпуск» еще за неделю-вторую до вторжения). По словам Кличко 10 марта 2022 — «Киев покинул каждый второй житель столицы» (по другим данным — в Киеве тогда оставалось еще меньше людей).

Друг-программист рассказывал как 24-го февраля наблюдал трассу у выезда из Киева: 5 утра с копейками — одна-две машины просвистели очень быстро, явно превышая скоростные ограничения. Через пять минут еще пяток машин. Тоже очень быстро пронеслись. Потом еще машин 50. А затем вообще всё стало. Причем было очень много мажорных тачек. Поразительным образом вместе с этими машинами как ветром сдуло и их владельцев — отважных альфачей-бородачей, которые выщипывали себе брови, чтоб придать мордашке более серьезный «волчий» взгляд, и устраивали ночные покатушки без глушителей на радость киевлян. А ведь сколько на них было надежды в этой войне!

15 марта не от хорошей жизни Кличко в своем Телеграм-канале призвал мужчин-киевлян возвращаться и защищать город:

«Многие женщины и дети уехали в безопасные места, это понятно. И многие мужчины, увозившие свои семьи, вернулись в город. Я обращаюсь к тем, кто этого еще не сделал! Мужчины-киевляне! Возвращайтесь! Надо защищать наш город и свое будущее! А не сидеть где-нибудь и сочувствовать!»

Также, по данным Пограничной службы, с начала крупномасштабного вторжения РФ за попытку незаконного пересечения границы задержали 6.4 тысячи военнообязанных парней. Были умники, которые выряжались в женщин, другие пытались спрятаться в транспортных средствах, один даже в бейби-бокс запаковался. Немало хитрецов покупало липовые документы о наличии у них или их детей разных болезней, о похоронах жен или рождении детей. Был даже товарищ, которого, согласно записи в документе, комиссовали из-за «тяжелых родов». С 24 февраля разоблачили более 700 товарищей, у которых были подделанные справки якобы от военкоматов о непригодности к военной службе по состоянию здоровья. Стоимость такой «справки» могла составлять $3K долларов. Но за пересечение границы «ценник» мог достигать и 4, 8, а то и 10 тысяч долларов. Очевидно, что в Украине не так много людей, которые могли бы позволить себе такое «удовольствием». И очевидно, что немало кто из этих «искателей счастья» были айтишниками. Иначе как объяснить их повальное увлечение инициативой Минцифры о возможности выезжать в командировку за границу при залоге в 200 тысяч гривен? Откуда у «простых смертных» такие деньги?

Этот маленький экскурс в историю не для того, чтоб срамить кого-то. В конце концов, у каждого по-своему работает центральная нервная система — кто-то в случае опасности цепенеет, кто-то бьет, ну а кто-то бежит. Это лишь зарисовка о том, что на словах человек может бить себя пяткой в грудь и с пеной у рта рассказывать какой он патриот, а на деле окажется, что он сбегает при первой же опасности. Либо же при первой же возможности.

Украину сейчас ждет два эксперимента.

Эксперимент #1

Сколько парней или семей уедет из Украины, когда откроют границы военнообязанным? Тысячи? Десятки тысяч? Мы не знаем. Но то, что эти люди будут, и что их количество будет зависеть от убедительности победы Украины в этой войне — это факт. Очевидно, что при развале РФ или параде ВСУ на Красной площади количество потенциальных эмигрантов будет минимальным. Но также и ожидаемо, что при «заморозке» военных действий или условном «Минске-3» с перспективой еще более кровопролитной войны через несколько лет, желающих уехать будет значительно больше. Впрочем, нельзя списывать со счетов и тот факт, что сотни тысяч мужчин с началом войны вернулись из заграницы в Украину, чтоб защищать её с оружием в руках. Быть может, они переосмыслят Украину и себя в ней, и примут решение остаться в Украине на постоянку.

Эксперимент #2

Сколько граждан Украины покинет страну, когда мы победим в войне и вступим в ЕС? С одной стороны, у нас перед глазами пример Польши, которая в 2004 вступила в ЕС. Тогда из Польши уехали на заработки 2 миллиона человек. Если в 2002, до вступления, на заработки уехали 700 тысяч поляков, то в 2007 искателей заграничного счастья уже было 2.3 миллиона. Тогда как в 2015 году в одной Великобритании работало 12% всего трудоспособного населения Польши. Украинцы и так миллионами работали гастарбайтерами, особенно после начала войны в 2014, и особенно в Польше (из-за чего у поляков тогда несколько испортилось отношение к украинцам). Однако очевидно, что с открытием для украинцев трудового рынка ЕС, не только гастарбайтеры расширят свою географию, но и не помышлявшие доселе об этом «белые воротнички» со знанием языков.

Таким образом Украине нужно готовиться не только победить в войне против РФ, но и жить в послевоенном мире, в котором возникнут дополнительные вызовы в виде эмиграционных настроений, которые и до войны были традиционно высоки. Однако есть надежда, что всё будет хорошо. Очевидно, что после победы над РФ Украина уже не вернется ментально в состояние 23-го февраля 2022. Те же украинцы, которые рванут в Европу, станут возвращаться — не в последнюю очередь из-за того, что осознают — жить в Европе туристом или на постоянной основе — как говорят в Одессе: «две большие разницы». Вдруг окажется, что жить за кордоном дорого даже несмотря на европейские зарплаты, медицина там зачастую хуже или как минимум менее доступна, сервис медлительный и некачественный, интернет медленный и дорогой, бюрократия порой похлеще нашей, да и свобод по факту значительно меньше.

Захотел поиграть в футбол во дворе? Можно попасть на штраф в несколько тысяч евро — с 2014 года в Испании действует закон, запрещающий играть в футбол или другие виды спорта вне специально предназначенных для этого мест. Оказался на улице в Голландии без документа, удостоверяющего личность? Штраф 100 евро. За этот же проступок в Испании могут слупить 1000 евро. Если же покажешь в Германии кому-нибудь язык или другой жест — это будет стоить 150 евро. И это я еще даже не затронул ковид-штрафы по примеру Австрии, где за отказ от вакцинации каждые полгода нужно было прощаться с суммой в 3600-7200 евро, либо же присесть в тюрьму на 4 месяца.

Европа бывает разной. Премьер-министр Украины Шмыгаль говорит, что Украина может вступить в ЕС в течение двух лет. Поэтому неплохо бы уже сейчас, на берегу, договориться — в каком качестве Украина хочет видеть себя в ЕС, и какие именно из европейских ценностей она хотела бы перенять. Чтоб не получилось так, что боролись и мечтали об одном, а получилось другое.

Конечно это всё тема даже не одной статьи. Более подробно о подводных камнях жизни в Европе и о том, почему украинцам почти нет смысла эмигрировать Европу я рассказываю в своей недавно вышедшей книге «Декаданс Европы, Ренессанс Украины» (ссылки у меня в профиле), которую теперь можно найти и на книжном рынке на Почайной (бывшая «Петровка») — 22 ряд 1 место.

Всем спасибо за внимание!

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Юрий, здравствуйте.

Вы написали отличную статью! Если вы согласитесь ее немного отредактировать, мы с удовольствием опубликуем ее на нашем ресурсе.

Список желаемых правок:
— упомяните термин «Гейропа», акцентируйте внимание на однополых браках и общем падении нравственности.
— там, где вы перечисляете курьезные европейские законы, упомяните про ювенальную юстицию.
— расскажите про наплыв мигрантов и проблемы с ним связанные.

Да, и конечно же нужно будет поменять местами Украину на РФ и заменить «вторжение» на «СВО».

С ув., администрация Mail.RU

Інша справа у нас. Захотів — викинув сміття з балкону, захотів припаркувався як лось на газоні, захотів — послав поліцейського, ніяких штрафів. Романтіка. Можна ще збити людей на зупинці на смерть, а потім відкупитися, можна тиряти гроші з бюджету і якщо є чим підкупити суддю, прокурора або ще когось, або навіть краще якщо ти чинуша, то тобі нічого не буде. Можна стати митником і пропускати за хабарі хоть-шо, а можна стати контрабандистом і давати на лапу митникам. Можна стати депутатом і лобіювати повернення куріння в грормадських місцях. Країна можливостей

Не знаю чи поїду з України, але оці пів року тримання людей в неволі — всіх слух нафіг хз влади. Всі хто був і нічого не робив. Якщо поїду — спеціально піду голосувати проти «слуг».

Вибачте, накипіло за пів року. Дурдом. «Владу не критикують» залиште рашці. Якби не критикували, вже б жінки не виїзні були. Нехай вирішують проблему, або дають вирішити її тим хто може.

Сложилось впечатление, что я на [email protected] зашёл, а не на DOU. При всем уважении к автору, но я не знаю каким образом он пришёл к тому, что такие примитивные взгляды нужно описывать в целой книге и нескольких статьях. Я б порекомендовал либо чуть глубже погружаться в предмет обсуждения или заняться чем-то другим

В Іспанії ніхто не перевіряє документи. Скоріше перевірять сумку у подозрітєльних тіпочків чим документи.
По-друге, тут на кожному кроці футбольні і тенісні корти. Грати на тротуарі немає сенсу. В парках і на пляжі роблять пікнікі з пивом. Головне не нажиратися до ригачкі.

П.С. у автора ломка, не витримав пару годин до п’ятниці.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Враховуючі останні новини то скоро буде міграція принанні одного айтівця з сім’єю з Європи, але не в Украину, а кудись подалі, на Балі наприклад

Парадокс в тому, що якщо хтось викладе книгу автора в відкритий доступ, то автор не повинен буде обурюватись цим, тому що Україна — вільна країна, це не ваші загнивачі європи, де нема свободи) Ну а навіть якщо обуриться — нехай спробує відстояти своє авторське право)

Вже обговорювали, нажаль, автору ідея не сподобалась, тому що «ета другоє» :)

Так в вільній країні не питають чи подобається чи ні :)

Боюсь, автор, при найменшій можливості побіжить в суд. Потім напише книгу — чому в Україні не варто жити через беззаконня :)

Какой мне смысл выкладывать книгу в открытый доступ, если я еще не распродал весь напечатанный тираж? Вот распродам — можно будет и про открытый доступ поговорить :-)

Та я ж і кажу що якшо хтось викладе, ясно що вам нема сенсу)

Вдруг окажется, что жить за кордоном дорого даже несмотря на европейские зарплаты, медицина там зачастую хуже или как минимум менее доступна

а можна приклади і більш докладніше ?

Можна книгу десь безкоштовно почитати ?

Можете полистать на Почайной (22 ряд 1 место), если вы в Киеве и если позволит продавец :-)

Скажу так, тількі зі свого кола −67.... Петиції люду на ігнорі, совок все так же живий і т.д. Досить цих пустих надій та ризикі.

Ні, я хочу крізь сльози сміятись,
Серед лиха співати пісні,
Без надії таки сподіватись,
Жити хочу! Геть, думи сумні!

Я на вбогім сумнім перелозі
Буду сіять барвисті квітки,
Буду сіять квітки на морозі,
Буду лить на них сльози гіркі.

І від сліз тих гарячих розтане
Та кора льодовая, міцна,
Може, квіти зійдуть — і настане
Ще й для мене весела весна.

Обриваються звільна всі пута,

Що в’язали нас з давнім життєм;

З давніх брудів і думка розкута —

Ожиємо, брати, ожиєм!

Ожиємо новим ми, повнішим

І любов’ю огрітим життєм;

Через хвилі мутні та бурливі

До щасливих країв попливем.

Через хвилі нещасть і неволі,

Мимо бур, пересудів, обмов,

Попливем до країни святої,

Де братерство, і згода, й любов.

Ми ступаєм до бою нового

Не за царство тиранів, царів,

Не за церков, попів, ані бога,

Ні за панство неситих панів.

Наша ціль — людське щастя і воля,

Розум владний без віри основ,

І братерство велике, всесвітнє,

Вільна праця і вільна любов!

Треба твердо нам в бою стояти,

Не лякаться, що впав перший ряд,

Хоч по трупах наперед ступати,

Ні на крок не вертатися взад.

Се ж остатня війна! Се до бою

Чоловіцтво зі звірством стає,

Се поборює воля неволю,

«Царство боже» на землю зійде.

Не моліться вже більше до бога:

«Най явиться нам царство твоє!»

Бо молитва — слаба там підмога,

Де лиш розум і труд у пригоді стає.

Не від бога те царство нам спаде,

Не святі його з неба знесуть,

Але власний наш розум посяде,

Сильна воля і спільний наш труд.

Я дуже сподіваюся що буде навпаки

Після нашої Перемоги дуже багато людей з усього світу захочуть жити і працювати в Україні

Так и до войны никто особо не хотел что изменится после ?

Давайте розмірковувати логічно Куди і чому люди взагалі хочуть переїджати?

Ну люди разные но на первом месте у всех точно безопасность что уже не реально в Украине. А до войны не ехали потому что самая бедная и корумпированая страна Европы.

Безпека то так Але років за 5 все розмінуємо Крім того В Ізраїлі теж є певні небезпеки з відомих причин Але бажаючих там жити теж чимало (включаючи мене)

Израиль не самая бедная и не самая корумпированая страна Азии подозреваю что причина в этом )

Хто нам заважає стати заможними?

Кому нам? Попрошу «вас» держать цепкие руки подальше от моего кармана

Нам це Україні Не зовсім зрозумів яке відношення має мій коментар то Вашої кишені

Украина большая, люди в ней разные. Кому то уже хорошо

Комусь так І дійсно всі люди різні Я наприклад не можу вважати себе заможним якщо мій сусід жебракує Так саме я ставлюся і до своєї Батьківщини Нікому цю думку не нав’язую Просто ділюся своїм сприйняттям світу

Але ж таких як ти, від сили, 5% населення території.

Мені здалося що вже значно більше

Тут треба дивитися, чому

мій сусід жебракує

Бо є чимало людей яким так простіше ніж навчатися та шукати роботу.

Так Але я не мав на увазі граничні випадки

А я не про граничні випадки.
Чимало людей сидять на субсидіях, допомогах чи на шиї в родичів бо пивко на лавці під під’їздом саме себе не вип’є.

Ще є ті, що роками ниють про низьку заробітну плату, але одразу тригиряться на пропозицію зміни роботи.

Це до кого питання? До людей які бачать у всьому перепони і максимум від життя для них це іпотека в берліні чи сша ))))

Ну людей багато і всі різні Крім того люди мають властивість змінюватися

Не нужно преувеличивать уровень жизни израиля, уровень их армии включая пво.. кстати почитайте в группах фб что экс совки пишут. Честно, не хотелось бы жить в таком...

Мне не надо читать) если вы жили в Украине то там однозначно сильно лучше) А экс совков читать не надо это они только в русских группах фб пишут исключительно

Экс-совки (и не экс) — очень сильно представлены в Израиле. И далеко не только в инфопространстве. Повсюду на улицах русская речь с «акающим» акцентом, магазины с русскими продуктами (со всякими пряниками и докторской колбасой), и конечно же в баньку они ходят со своими вениками, с которых сыпятся листики. Там же, совершенно наплевав на окружающих, они закрывают своими панамками датчики влажности, чтоб было жарко как для «настоящех русскех мужэковъ». В общем, увы, но более «совковую» страну, чем Израиль — еще надо поискать.

Они все кучкуются в определённых раенах их не сложно избегать

более «совковую» страну, чем Израиль — еще надо поискать.

Украина же )

Да вот нет. Где-то в 90х Украина возможно и была более совковой, чем Израиль. Сейчас же всё с точностью до наоборот. Жизнь, как всегда, иронична — бегущие от совка в совок и угодили.

По поводу районов — Израиль-то маленький. Особо не избежишь)

Я не сталкивался с совками живя в Израиле вообще. Может это зависит от круга общения больше?

Не знаю, думаю вам каким-то образом очень повезло попасть в какую-то аномалию)

От що ви наробили! Взяли і придушили ще одну мрію...)

Ну що совок навіть з приставкою екс не найкраще явище з вами погоджуся

Мені б, не хотілось жити з екс совками :)

Ну а кому хотілося б

На доу достатньо таких персонажів :)

Так можно просто не посещать заминированные территории. Их ведь не так и много, не вся же страна.

на первом месте у всех точно безопасность что уже не реально в Украине
років за 5 все розмінуємо

В Німеччині, навіть через 77 років, буквально кожного тижня, знаходять бомби і снаряди. І це тільки у мене в місті.

Так Мої прогнози дещо оптимістичні Але то не змінює суті

Так и до войны никто особо не хотел что изменится после ?

Ну як, всі ж хотять жити і працювати в Іраці, Афганістані, Сирії або Малі.

Сарказм з приводу риторичного питання цілком зрозумілий Сподіваюся що всі погодяться що люди їдуть туди де вище рівень життя Але 1) Після Перемоги Україна отримає великі інвестиції що призведе до шаленого росту економіки 2) Рівень життя — це не тільки фінанси Багато хто захоче жити в країні яка перемогла монстра і врятувала світ

1) Разворуют
2) Мало кто захочет по такой причине

1) Сподіваюся що скоро зможемо побороти корупцію
2) Економічний ріст призведе до зростання загального рівня життя

Рекордно быстрый экономический рост в истории был у «азиатских тигров» это срок в 50 лет. Тут надо ещё рамки временные поставить. Да если выиграть войну и победить коррупцию то лет через 50 страна выйдет на новый уровень. Но что ей мешало в течении 30 лет это сделать?

Наша killer feature — ми стали справжнім Народом
Ми стали Народом Патріотів

Звісно що раніше сильно заважала корупція і совкова свідомість

Звісно що раніше сильно заважала корупція і совкова свідомість

Это никуда не деллось на данный момент и война даже не повод прекратить воровать

Головне то зміна свідомості
І цей процес вже незворотній

Ціна звісно неприпустима велика на мою думку
Але маємо те що маємо

Головне то зміна свідомості

Не произошло: слуги народа п***или, пиздят и будут п***ить

Ну частково не згоден Якщо є певні покидьки то це не означає що винен увесь Народ

— Дедушка, а что же теперь будет?
— Что было то и будет
©

Что было, то и будет,
и что делалось, то и будет делаться опять.
Нет ничего нового под солнцем!

жижу кольколь, лицеві аксесуари нось-нось, могилізація і кріпацтво та цензура:стали справжніми бубекалом і мумекалом

Дуже цікаво але геть не зрозуміло

Що не ясно? Те що надягали намордники і заставляли приймати експерементальну бодягу, і населення як стадо баранів себе поводило.

Плюс, це супроводжувалось ростом кількості населення... Як населення почало скорочуватись, і ріст зупинився

Я сподіваюся на протилежну залежність Економічний зріст призведе до бебі буму

Через 50 лет большинству аудитории доу будет в самом лучшем случае 70 лет )

Ну то значить у наших дітей і онуків буде краще майбутнє Але воно само себе не побудує

Так говрила моя прабабушка и не просто говрила а ещё и ветеран войны была и труда. Но так и не дождались «лучшего будущего» даже правнуки

Ну чому, воно таки краще. Просто все ще далеко до хорошого.

Головне ніколи не здаватися Ніколи

Чувак, назови мне хоть одну причину по которой из сытой Швеции нужно приехать строить будущее для твоих детей

Якщо ти живеш в Швеції (гіпотетично) і вважаєш що твоя країна ніяк не пов’язана з навколишнім світом — то мабуть краще нікуди не їхати А ще можна не виходити з хати як є харчі в холодильнику

Я живу на Украине и хочу умереть от старости, в покое и комфорте, лет через 200

Так вип’ємо за те...

Чувак, вышесказанное не совместимо с тем чтобы что-то там отстаивать, отстраивать etc. Поэтому я не буду

Що саме з чим саме не сумісно?

Не сумісна парламенсько-президеньська республіка і совкова диктатура.

Не зовсім зрозумів До чого диктатура до України?

А что в Украине нет никаких признаков узурпации власти ( везде ставятся свои люди) и механизмов принуждения населения ( ограничения базовых прав человека)?

Ви можете назвати хоч одну країну де мало проблем?

Могу кучу стран назвать где нет таких проблем уже минимум 50 лет

Ну то в них є інші проблеми І ще невідомо які більше Крім того Важливо не те які в нас є проблеми А те як ми їх вирішуємо Чи я не прав?

Вот именно что вы правы! И государство хорошо показало как именно оно решает проблемы и как относиться к людям.

Ну в тому і проблема Як чекати що хтось щось робить то можна довго чекати Як то кажуть проблема не в тому що ми дорослі а тому що дорослі — то ми То ж вже час дорослішати

Ніколи не пізно

В яких країнах нема принужденія ?

Принуждение к чему? Такого принуждения как в Украине нет нигде разве что в северной Корее

Що саме Ви маєте на увазі?

Как минимум насильная мобилизация (отказ от 3 до 5 лет тюрьмы), запрет на выезд всем мужчинам от 18 до 60. Это крепостное право государства в отношении своих граждан. Такое государство нафиг не нужно

Наївно надіятись, що будь-яка альтернативна держава не зробить ті самі обмеження в кризовій ситуації)))

Тільки чомусь в халепу вляпалася не будь-яка альтернативна держава. А постсовкова

в корону в багатьох європейских країн з дому не можна було вийти не те що з країни

в корону в багатьох європейских країн з дому не можна було вийти

В «багатьох»? Це скільки, в двух чи в одній? І як там, по всій країні так було, чи в одній області?

Вы еще забыли про комендантский час в Европе во времена ковида ;-) а он был (прописью — комендантский час). Я уж молчу про «пса в аренду» и про отслеживание полицией «нарушителей» по размеру заказываемой пиццы (как в Бельгии). У меня в книге есть упоминание про ковидный беспредел в ЕС — так вот, в этом безумстве участвовали далеко не «1-2 страны». Минимум — добрая половина, причем самых «сочных» типа Испании, Австрии, Германии, Бельгии и так далее.

У меня в книге есть упоминание про ковидный беспредел в ЕС

В Китаї до сих пір карантини. В Україні вже знову ввели масочний режим в окремих містах. Що ти там про «бєспрєдєл» писав?

Ну Китай то понятно — от коммуняк добра ждать не приходится. А наши умники всё успокоиться не могут — каргокультят Европу. Впрочем, впервые слышу, что где-то в Украине снова вводят масочный режим. Надеялся, что с этой инфодемией уже покончено.

Впрочем, впервые слышу, что где-то в Украине снова вводят масочный режим.

ternopilcity.gov.ua/news/62234.html

С каким либо самопожертвованием — его не будет

Мені здається що відповісти по суті на коректне питання не дуже важко у випадку якщо з Вашого коментарю не зовсім зрозумілий його сенс Звісно у випадку якщо Ви дійсно бажаєте щоб Ваш співрозмовник Вас зрозумів Крім того на мою думку взаємоповага річ зовсім не зайва

Мені здається що відповісти по суті на коректне питання не дуже важко у випадку якщо з Вашого коментарю не зовсім зрозумілий його сенс Звісно у випадку якщо Ви дійсно бажаєте щоб Ваш співрозмовник Вас зрозумів Крім того на мою думку взаємоповага річ зовсім не зайва

Вас Фоголь вкусив? Додам ліків: ..,,,...,,, )))

Пізно Ситуація безнадійна)

Поясняю популярно: в мои планы не входит делать что-либо для улучшения ситуации на Украине — живу для себя и семьи. Так понятно?

Максимально зрозуміло Дуже дякую за пояснення Але тут я бачу певний зв’язок Родина якщо я вірно зрозумів наразі живе в Україні? Якщо так — то на мою особисту думку ці речі є взаємопов’язані Хоча то лише моя думка...

Зрозумів Ну свою думку я висловив Вашу теж зрозумів

Ви навчаєте ваших учнів захищати себе. На мій погляд, ви робите корисну справу для соціума, у якому існуєте, тобто для міста, у якому живете, для країни.

А був в історії хоч один такий приклад?

Чудове питання
1) Японія після 2 світової
2) Сінгапур
3) Штати минулого сторіччя

www.statista.com/...​ulation-japan-historical

В Японії ріст населення не пов’язаний з другою світовою і економічними ростом

На мою думку аналогія пряма У нас теж війна В нас теж інвестують В нас теж немає (і не було) імперських амбіцій

Я про ріст населення говорив.

Економічний зріст призведе до бебі буму

Але економічне зростання беззаперечне

Яке, частково, спричинене постом населення.
Подивись на демографічну структуру України. Там біда. І навіть якщо почнеться бебі бум, в чому сумніваюсь. Того результати будуть років через 25...

Краще пізно

Дякую кер. Якби ти ще треба читав перед тим як відповідати — було б безцінно :)

А тут щось мудре пишуть? Думаю, що рандомне АІ.
Пан не згоден, що в Японії від"ємний ріст?

Ну, власне я тому казав «кеп»
Мова про ріст азіатських японії після другої світової.

і як це пов"язано з темою:

Будет ли великий исход айтишников в Европу после окончания войны?

Людина привела азіатських тигрів як приклад того що може бути з Україною після війни... Блін почитай тред 😂

А може і не бути.
До чого тут тигри?

Що саме Ви вважаєте невірним і чому?

що буде так, але так не буде, тому що інші чинники

Ну як воно буде не знаємо ні Ви ні я Кожен ділиться своїми думками з цього приводу Ну а називати брідом те з чим не згодні — як на мене дещо сумнівна аргументація

брєд думати що колись було десь так, то наступного разу буде подібне десь

Ну може точно так і не буде Але історію вчити треба Мене попросили навести приклади з історії — я навів

після ДСВ була інша структура населення в згаданих країнах

Як ви вірно помітили двох однакових кейсів бути не може Але є певна схожість за певними ознаками Саме тому я вирішив коректним навести відповідні приклади

Дельфіни мають певну схожість з рибами.

Прекрасний приклад Але яка Ваша особиста думка по темі статі? Яким Ви бачите наше майбутнє?

Ваше? Це платна інформація.

Насправді — брєд так не думати. Проблема і тому, що так як в Україні, — ще не було ніде і ніколи.
Ми перша відносно розвинена країна, яка в пост індустріальному світі отримала війну такого рівня на своїй території..

Про громадянську? Ну це таки більше до індустріального суспільства, і в нас не громадянська війна, народ в Україні, як на диво цільний як давно не було

Можливо. Тим не менше, аґпитання не до мене, я просто відповідав на тезу, про тигрів

за 30 років не стали тигром, але скоро станем .. Логіка

Те що не стали тигром за 30 років ще не означає що ми їм не станемо скажімо за 50 років На мою думку це цілком логічно Там де автор статі помітив загрози я помітив можливості І те і те логічно валідно Як буде насправді — залежить від нас і нашого ставлення до ситуації Ви з цим незгодні?

З чим, що ваше майбутнє залежить від вас? Частково залежить.

З тим куди люди будуть їхати після нашої Перемоги — в Україну чи з України?

Якщо війна до останнього українця, то я би не пераймався куди будуть їхати.

Спочатку країні треба вижити, потім вже розмірковувати якою вона стане

Ну це питання скоріше до автору статті Я лише ділюся своєю відповіддю на питання яке зачепає стаття

Автор просто фантазує, Україну у стані війни порівнювати з іншими країнами немає сенсу, бо війна повна непередбачуваними подіями, і невідомо чим і коли закінчиться.

Та не тільки війна Ніхто з нас не знає що станеться за хвилину

Не согласен с вами. Нужно думать как выжить, но уже и стелить солому на ближайшее послевоенное будущее. Иначе можно упустить важный момент.

так слуги стелять, усуваючи «конкурентів»

А хто не бореться з конкурентами з політиків? Махатма Ганді?

Ти ж на проекті в інших сенйорів не в репозиторію не баниш, паспорт не відбираєш, кримінальні справи не заводиш, навіть якщо вони в камєнтах пишуть, що пір-рев"ювер клоун.

Ми ж не знаємо яке нас очікує післявоєнне майбутнє. Наша країна взагалі може бути стерта з мапи світу. Або бути в такому стані, що наврядчи хто захоче повертатися. Тому куди стелити солому зараз зовсім не зрозуміло

Наша країна взагалі може бути стерта з мапи світу

Як ?

Окупація і далі анексія, конц табори, вигнання населення, масові вбивства

Ти вже перемогу святкуєш, чи як? На рашці мобілізація йде, якщо ти не в курсі. Тому окупувати є чим

Тому окупувати є чим

Ти знаеш скільки намобілізували ? кого намобілізували ?

Там головне — яку арту і РСЗО з танками їм дадуть.
Але все одно, приводів для радощів немає аж ніяких.

План 300 тисяч, а по факту може бути в рази більше. А щодо якості, то ми в такій самій ситуації, якщо у відповідь почнемо грести всіх підряд, а може й гірше

За скільки років можна намобілізувати 300 тис ?

Років? За кілька днів. Деякі через пару днів вже будуть на фронті. Декому повезе більше і пройдуть якусь підготовку.

300к гарматного м"яса, очевидно, вже зібрали.

Вони і 1М нагребуть за осінь, є якісь сумніви?

У вас є якась інфа ? І нам покажіть, про 300к наприклад , чого вони до цього не могли зібрати 300к ?

У вас є якась інфа ?

наприклад, аксьонов заявив що по Криму вже закінчився набір, всіх набрали

чого вони до цього не могли зібрати 300к ?

до чого? Мобілізація ж тільки почалася

Раніше не змогли, бо не було «законного» примусу.
А зараз — самі подумайте, в 140М країні шаряться воєнкоми з поквартирними обходами.

Ти не розумієш чим відрізняється добровільна мобілізація від примусової?

Шапкозакидацтво ще нікому в світі не допомагало.
Вони до лютого так само ржали з «патєшних хахлов».

Розумію, ось приклад
t.me/Tsaplienko/16849

Треба меньше орієнтуватися сугубо на нашу пропаганду, яка займається «підбадьорюванням населення». Це звичайно корисна справа для морального духу, я теж з радістю дивлюсь такі відео, але вони не підходять для об’єктивної оцінки реальності.
Зараз всі дивляться на ці величезни черги на кордонах россії з втікачами від мобілізації. Картинки вражаючі, але 200к втікачів сильно не позначаються на мобілізаційних можливостях всередині росії. Якихось массових протестів ми теж не побачили, крім як в Дагестані. Де зараз дадуть задню, і це не вил’ється ні в які массові протести в інших регіонах. А значить що вони зможуть набрати і 300к, і 1000к.
Мільйон орків з іржавими калашами це все одно мільйон орків з калашами. У нас теж в ВСУ не всі 700к відбірні рембо.
Навіть якщо вони не додадуть сильно на передовій більше людей може виправити проблеми з логістикою, охороною займаних территорій, охороною логістичних маргшрутів.
Все це навіть при благополучному кінці затягує війну. А затягування війни це й ще більше втомленності військ, ще більше збільшення проблем всередині країни, руйнування економіки, ще більше фінансових проблем в Європі і в США, які позначаються на рівні підтримки України.
Якщо завтра россія зможе бахнути не північний потік, а якійсь норвежський газопровід. Чи трансатлантичні інтернет кабелі. То може різко всім стати не до України.
Я це не для того, щоб сказати що все погано — я вірю що і військову підтримку будуть нарощувати, і в Росії економіка в наближчий рік повинна серйозно навернутися, тим більше з повальною мобілізацією. Але цей час ще треба протриматися. І міліон п’яних орків це теж життя наших військових і цивільних.

Орки с ржавыми калашами замёрзнут и выдохнутся ещё до попадания на фронт — рашке не во что одеть/обуть и нечем их накормить.

ой блін, меньше слухайте це гівно.
Замовлять одяг з взуттям десь в Кітаї в крайньому випадку. З грошима поки що не так все погано в Росії. В Україні гірше.

Логістика. Щоб 300 тис не розбіглися, потрібно постійно підвозити їм жрачку, а взимку -якось обігрівати.

ну ось велика частина з них і буде займатися вирішенням проблем з логістикою.
300к — це меньше ніж живе в якомусь Луганську. Якось вони там не голодають і не замерзають.
А в якомусь розваленому Харькові, Миколаєві, не кажучі вже про Краматорськ якийсь не буде проблем з логістикою, їжею і теплом для людей?

З хаймарсами кожна ± значна купа свинособак-окупантів є принадною ціллю для ЗСУ. Тому де їм буде жити?

тут ще питання, наскільки оцінки нашого генштаба втрат росіян близьки до реальності.
Якшо вони сильно занижені через те що враховуються тільки підтверджені втрати — то може бути. Але якщо вони ± саме такі і є або навіть завищені, то при умовно-середніх сьогоднішних 400 людей в день, то шоб просто перемолоти 300к це знадобиться 2 роки. Ясно що це не включає поранених і що для перемоги не потрібно перебити всіх. Просто для розуміння порядку цифр — за півроку ми вибили приблизно 100к разом з пораненими. А це в 3 рази більше.

Разом із пораненими більше. Плюс, це поки ± рівні сили. За умови переваги — втрати будуть рости експоненціально...

Висувається теорія (хз, чи справдиться), що денні втрати русні суттєво збільшаться.
Шляхом, наприклад, застосування осколкових Хімарсів по більш масштабних скупченнях ворога, ніж в випадку лише контрактної його армії.

Тут треба дивитися не на число мобіків, а на кількість техніки. Якщо у русні немає техніки, то можуть і мільйон мобілізовувати, це тупо смертники.

Там не треба знищувати кожного, плюс поранених як правило ще більше, плюс втрати техніки і офіцерський склад який важко поповняти.
А тупо мясо не треба перебільшувати його значення

Логістика. Щоб 300 тис не розбіглися, потрібно постійно підвозити їм жрачку, а взимку -якось обігрівати.

Ахах, та от буквально сьогодні свіже відео. Мобілізованих просто висадили посеред поля, де лежить сніг! Ні їжі, ні навіть палаток не дали. І ніхто не розбігся, мовчки мерзнуть :)

Ну і скільки будуть мерзнути? Без жрачки і тепла все це воїнство деградує неймовірними темпами.

Якщо завтра россія зможе бахнути не північний потік, а якійсь норвежський газопровід. Чи трансатлантичні інтернет кабелі. То може різко всім стати не до України.

Ну логічно що якщо терорист бахнув твою трубу а твій сусід, як раз бореться з цим терористом, то треба допомагати, ну або самому почат боротись з терористом

та да. Плюс через те, що вірусяться відео з ржавими калашами та тампонами, може скластить враження що то будуть міліон зомбі голі босі, що не є реальністью. Ясно що в якіхось частинах повний треш з амуніцією і т.д., але нажаль таке херня не скрізь. Також призвуть всяких 50 річних учасників попередніх війон, які як не як мають бойовий досвід. Тому радості тут мало, тимбільше в нас заращ мобілізація також піде більше активно через це.

К бейби-буму приведет в первую очередь коллективное бессознательное. Причем после войны бейби-бум будет как в Украине, так и, вероятно, в РФ.

С чего это вдруг бэби бум? Был ли хоть где-нибудь в мире возврат к «бумовой» рождаемости после её падения до того? Ну кроме собсно бэби бума 50ых. Единственного и последнего

Ну дасть Бог не останнього
Як не було то буде

Не варто обмежувати задуми лише поточними умовами

Причем после войны бейби-бум будет как в Украине, так и, вероятно, в РФ.

в рф мож и будет, а в Украине не будет ибо девки сдрыснули на запад и им понравилось

Ща европейская осень и зима может выпинать часть назад. А ещё временное жильё имеет свойство заканчиваться.

На чужині майже завжди гірше ніж вдома
Але не в тому суть моєї аргументації

Аргументировать можно как то более рационально? Что такое «чужина» конкретно и чем там хуже? Дома это там где тебе и твоей семье комфортно и безопасно. Все остальное это мифы для формирования рабского мышления (удобное для государства тоталитарного типа чтобы холопы не разбегались)

Дім це там де ти народився Думка виключно моя особисто Я її нікомe не нав’язую

То есть мой дом в Казахстане?))

Згідно із логіки викладеного мною раніше — так Принаймні історична Батьківщина І цього ніхто не може змінити Я не стверджував що інше місце не може стати Вашим домом Але те місце де ви народилися і де пройшло ваше дитинство назавжди залишиться особливим і буде приходити до вас у снах Чи я не правий?

Я родился в семье из Украины в Казахстане, до 10 лет жил в Мурманске, по национальности еврей где моя родина?)

Палестинцы там другого мнения)

Так вони ж хіба не семіти?

Вряд ли они против, чтоб вы с семьей туда переехали :-)
Им пофиг...

Дім це там же тобі добре, а не там де народився :) Там де народився — це батьківщина.

А коли ці два поняття збігаються — на мою думку то є подвійна вдача Ви не згодні з цим?

Ну, так, нажаль, не всім так щастить, інакше б не було міграції :)

Ща европейская осень и зима может выпинать часть назад.

у нас беженцам более менее нормально — пособие, жилье и отопление оплачивает социалка, студентам разрешили получать Бафёг (кредит под обучение) и ВНЖ на 2 года.

У нас некоторые ещё по бесплатным отелям живут

У нас некоторые ещё по бесплатным отелям живут

мне кажется у нас молодежь обустроится. кто заехал весной, те к концу зимы уже закончат интеграционный курс и у них ещё ВНЖ на год будет, там найдут куда себя пристроить. я сегодня в спортзале в периодевалке подвисла — захожу, а там девки и тетки расфуфыренные, тут с момента открытия фитнесстудии такого цветника не наблюдалось и все из Украины беженки. грустными или растерянными они не выглядели (что лично меня радует)

Ой не кажіть будь ласка за всіх дівчат Багато хто повернувся Багато хто не виїджав Багато хто в цю мить захищає нас з вами Багато хто віддав своє життя за те щоб ми з вами зараз могли розмовляти Давайте будемо їх хоча б поважати Це найменше з того що ми можемо зробити

Ой не кажіть будь ласка за всіх дівчат

я не говорю за всех и не считаю, что выехать и не вернуться это нечто преступное

Багато хто не виїджав

я не знаю сколько выехало, могу только сказать, что сейчас на улицах Берлина в разы больше украинской и русской речи, чем полгода назад. именно в разы, если раньше может пару раз в неделю где услышишь, то сейчас по несколько раз на день. и в основном это девушки и женщины с маленькими детьми.

и в основном это девушки и женщины с маленькими детьми.

Що на мою думку абсолютно логічно і вірно

Нє ну а шо Мені подобається Звучить як план А дитину можна назвати Perl чи Ruby)

подвійні імена ніхто не відміняв

Java Junior, закривай вже свої ресурси і іди спати Бо завтра знову Performance буде низький і Stakeholders будуть скаржитись Я вже замахався твої баги виправляти І досить сперечатися — як будуть зауваження то створи Meeting у Google Calendar і не забудь про людьску Agenda І звісно ж Meeting Notes з тебе А не так як минулого разу)

в рф мож и будет, а в Украине не будет ибо девки сдрыснули на запад и им понравилось

Надо будет завозить репродуктивный материал с юга. Может в Иране с революцией не задастся, девчонок оттуда — сюда. А те, кто уехал(вакантные), в большинстве случаев, и так были испорчены постмоденрном, толку с них в вопросах репопуляции не много.

тільки спочатку кожному ІТнику по негрипопці і філіпінці

Можна з цього моменту детальніше?

Хочеться мілфу, а вийде, як завжди, черепаха, і та лише на брошурці :)

Та нє Черепахи то на суп хіба що Та й те шкода

Ну трохи грубо але збігається з моїм баченням майбутнього України

гугл пошук по ключовим фразам видає лише порно сайти, можна детальніше що то за ©

Я мав на увазі наступне Згідно із тим що я казав раніше — після Перемоги до нас будуть їхати люди з усього світу До речі частково це поможе вирішити демографічну проблему

після Перемоги до нас будуть їхати люди з усього світу
Васюки переименовываются в Нью-Москву, а Москва — в Старые Васюки. Ленинградцы и харьковчане скрежещут зубами, но ничего не могут поделать. Нью-Москва становится элегантнейшим центром Европы, а скоро и всего мира.
— Всего мира! ! ! — застонали оглушенные васюкинцы.
— Да! А впоследствии и вселенной.

Ні ну а чим ця казка гірше казку про зраду і те що все погано і ні в кого нічого не вийде і все одно ми всі помремо? Саме цікаве те що реальністю стане та казка в яку ми по справжньому віримо Вибор лише за нами

Ні ну а чим ця казка гірше казку про зраду і те що все погано і ні в кого нічого не вийде і все одно ми всі помремо?

Ну, хотя бы тем, что исторически у украинцев все проспать получалось много раз, а построить центр всего мира — ни одного.

Саме цікаве те що реальністю стане та казка в яку ми по справжньому віримо Вибор лише за нами

Вы можете верить хоть в деда мороза, у вас нет никакого выбора, дадут ли Украине достаточно оружия, чтобы отмахаться от оккупантов и достаточно денег, чтобы хоть как-то выжить, не говоря уже о том, чтобы восстановиться. Если у кого из нас есть в какой то выбор в этом вопросе, то разве что у меня, как у американского избирателя.

Е нє Тут я не погоджуся Може мої слова виглядають як божевілля Але я поясню чому Мене бісить оця позиція Нам дадуть чи не дадуть Буде гарний босс чи поганий босс Дружина буде умнічка чи з кепським характером Та скільки вже можна від усього залежати Вірніше не так Скільки можна ставити себе в залежність від усього Хто ми? Ми взагалі існуємо чи є тільки декорацією для чужих рішень? Мені відповідати не обов’язково Дайте відповідь собі Але благаю — не брешіть собі Ніколи

Але я поясню чому Мене бісить оця позиція Нам дадуть чи не дадуть Буде гарний босс чи поганий босс Дружина буде умнічка чи з кепським характером

Хорошая попытка подмены понятий, но нет: босс и жена — это целиком вопрос личного выбора, а на выбор «дадут — не дадут» вы не можете повлиять чуть менее, чем никак. В этом плане вы самая что ни на есть «декорация для чужих решений».

Не згоден Як дадуть меньше зброї чи дадуть пізніше — то загине більше дітей і жінок І то вже той хто давав чи не давав хай дає сам собі відповіді чому він це робив чи не робив А наш вибір — захищати рідну землю та врешті і весь світ за великим рахунком — включаючи і вас — ми вже зробили Ми по суті вже перемогли Кожен з нас Коли ця перемога буде визнана формально — то вже залежить від багатьох причин Так що не смійте красти нашу перемогу Все одно не вийде Навіть якщо фізично знищать кожного українця — нашу перемогу не зможе вкрасти вже ніхто З чим вас і вітаю

А наш вибір — захищати рідну землю

Так с чем не согласны то? Выбор защищать родную землю есть, а выбор

реальністю стане та казка в яку ми по справжньому віримо

— это уже у тех, кто поставляет оружие и оплачивает банкет.

та врешті і весь світ за великим рахунком — включаючи і вас

В моей молодости подобные односторонние заявления «мы вас типа защищаем а вы за это должны отстегивать нам кучу денег» назывались «крышевание», так что спасибо, но нет: америка более 200 лет худо бедно справлялась с защитой самой себя без помощи Украины и есть обоснованные подозрения, что справимся и впредь.

Ми по суті вже перемогли

Так в чем тогда проблема то? Выпьем за победу и по домам копать картошку :)

захищати рідну землю

Скільки маєш гектар землі у власності?

Меньше гектара Але вся Україна наша

В тебе хоч менше гектара є.
Кажу, що таких як ти, може 5% від свідомого населення.

І взагалі Краще вмерти вільним ніж жити рабом І я за свої слова відповідаю

І взагалі Краще вмерти вільним ніж жити рабом

Проблема в том, что, когда станет вопрос ребром, вас никто и спрашивать не будет, согласны ли Вы жить рабом: автомат в зубы и вперед умирать свободным.
UPD: А вообще термин «свободный человек» по отношению к тем, чья свобода перемещения строго ограничена определенным периметром — это отдельная тема :)

І я за свої слова відповідаю

Как именно?

1 ну хто не хотів тут жити — мав безліч можливостей змінити місце проживання 2 я наприклад маю законне право поїхати з країни Але з зрозумілих причин не збираюся їм користуватися Принаймні зараз 3 у мене всі контакти відкритті Мені нема чого і від кого ховатися Моє сумління чисте Хочете — приїжджайте на горнятко кави Ну або ж чаю як каву не любите Але з вас тортик) 4 якщо чесно якби я зараз був не в Україні мене б більше мучило сумління Не розумію якщо чесно — як вам з цим вдається боротися Я маю на увазі з власним сумлінням

я наприклад маю законне право поїхати з країни

Тогда Вас можно поздравить: вы достаточно свободный человек, в отличии от десятка миллионов остальных украинских мужчин.

у мене всі контакти відкритті

В свете подобных пафосных заявлений без номера В/Ч контакты немного не полные. Или Вы из диванной сотни?

Не розумію якщо чесно — як вам з цим вдається боротися

Не понимание того, что у других людей может быть все совершенно по другому — это естественно и проходит по мере умственного взосления, хотя и не у всех.

В свете подобных пафосных заявлений без номера В/Ч контакты немного не полные. Или Вы из диванной сотни?

Значить тортика не буде (((

Ти можеш виїхати з України на легальних підставах, а от більшість не може. Тому тобі легше рефлексувати про свободу.

Навіть не буду сперечатися з цим

а от більшість не може. Тому тобі легше рефлексувати про свободу.

Ну, так і є.
От ти був виїхав, а потім купився на щось (5%?) і тепер вже не можеш.
Гірко....

Я виїхав, бо тренд галєрний був такий. А не тому що в Польщі менші податки.
І зараз би виїхав. Сіно за козою не ходить.
І 5% не 5%, а якщо взяти різницю на курсах 42.5 і 36.56, то ще +16% «податку на обмін валюти».
А в гривні від початку року зубожіння на 52%.

Ну ти повернувся, а тут така халепа.
Життя — біль.
Я ж про це.

Я давно повернувся, а халепа від початку ковідобмежень, це тільки її продовження. Далі сіквел — голод 2023..2024 (перепрошую за спойлер)

Голод, але якщо сири не їсти і м’ясо, то ок 😂

Кому що,
золотому мільярду запропонують опаришів (замість гов"ядини),
а решті щось на кштал як на Цейлоні (міндобрив нема, їжте екологічно чисте), вна неньці думаю, ще не забули як працювати на городі/дачі лопітою.

Это можешь узнать у dna_exp, он же бубен, он же автор мема)))

щось не виходить, можна лінк?

Вот
+/- тред
dou.ua/...​rums/topic/32490/#2037173
Но вообще милф много раз упоминали))

та он сам по возрасту уже милфа, куда ему еще? xDDD

(милфа мужского пола это как? пилф или филф?)

Хуилф же.

ну да, а то если пилф, то там не понятно — то ли папик, то ли пенсионер

ну да, а то если пилф, то там не понятно — то ли папик, то ли пенсионер

Или просто поц

Навіть без остаточної окупації, так жити (без ядерної парасольки ) вже не можна

Навіть без остаточної окупації, так жити (без ядерної парасольки ) вже не можна

Wat? Ми не про парасольку, а про мілф Бубна

Так я люблю Україну!
Я тут народився і тут хочу жити!
Так я люблю Україну!
Сильно люблю і буду любити!
Так я люблю Україну!
Свою Родину, свою Сім’ю!
Мені є що втрачати, є кого любити,
І я сильно ціную те, що люблю!

А мне похер. Хочу жить там, где жопа в тепле

І маєте повне право

Совкое наследие, рашка и ее агенты влияния

А то это все вражеские агенты воруют и совковые методы сейчас используют? Или при власти сейчас агенты влияния ?))

Сосед научил, а местным понравилось пить и курить...ну и еще у литвина боліла україна))))

Сподіваюся

Блажен кто верует

Економічний ріст призведе до зростання загального рівня життя

С чего вдруг этот рост будет?

Ну завжди є і щось хороше і щось погане Наш вибір — на чому ми акцентуємо нашу увагу Хіба ні?

Після Перемоги Україна отримає великі інвестиції

«стара» Україна не отримає ніяких великих інвестицій. а в новій не буде податків по 5 відсотків і подарованих хаймарсів — все доведеться купити на зароблене

Та звісно що треба багато працювати

Але інформаційну війну ми вже виграли
І це дуже важливо
Навіть дорожче грошей

люди їдуть туди де вище рівень життя

Що таке рівень життя ? Де рівень життя вищий в Німеччині чи Польщі чи Швейцарії чи в Норвегії ?

Ну добре А яка тоді Ваша версія? Я маю на увазі версію відповіді на питання куди і чому їдуть люди

взагалі на планеті, та фіг його знає)) одні дійсно тому, що десь буде вище зарплата другі, за погодою

www.youtube.com/watch?v=3Vw9nwSwozc

Чому цей чоловік приїхав сюди?)

Ты головой наверное сильно ударился. В коррумпированной стране ещё и послевоенная разруха

1 Не варто переходити на особистості навіть якщо Ваша думка не збігається з моєю
2 Чи буде корупція як до так і після війни залежить від вас з нами
3 Чи буде занепад чи процвітання — так саме напряму залежить від нас з вами

на чому грунтується віра? на якомусь карго культі?

Віра не повинна на чомусь грунтуватися за визначенням Це на 100% вкусовщіна

Не от меня: я сделаю все, чтобы показать дулю кому я должен — я им всем прощаю

Та какой исход айтишников в европу, все на фронт пойдут и там и лягут

Судячи з того, що сьогодні сказав орестович, то так і буде. Призовуть усіх, хто не зміг втікти

Еще не поздно стать зятем какого-то депутата. Хотя, вероятно, там большая конкуренция.

Дивишся арестовича щоюб покращити свої навикі піз**жа?)

В сырых могилах 3-й мировой
Айтивцям снятся цветные сны
Их кости порой видны под первой травой
Когда сойдёт снег в начале весны

додам матеріалу в наступний том книги

— не можна вигулювати собак по пляжу в період з 1 квітня до 1 жовтня (виявляється не всім подобається лежати в піску з гавном)
— не можна проводити будь які роботи в шафці з електрообладнанням в богом даній квартирі (не всім сусідам подобається пожежі в результаті «робіт виконаних мамкиними умільцями» )
— не можна відкрити салон лазерної епіляції на дому просто тому шо в тебе є прилад (не всім подобається відсутність спецтренінгів, страховки)
— не можна агресивні породи собак (не всі чомусь подобаються травми)

Пожалуй, запишу в плюсы Европы как минимум п. 1 и п. 4

— не можна дати по морді якщо хтось не правий (навіть якщо це ушльопок і заслуговує на це)
— не можна паркуватись на газонах НАВІТЬ якщо в тебе позашляховик і кліренс без проблем це дозволяє
— не можна визвати тьолочьок в сауну — треба їхати самому на їх точку

не можна визвати тьолочьок в сауну

не факт. в мене є підозра шо сусід викликає інколи

напевно це тоже треба писати в мінус — бездуховність і як результат легалізована розпуста

не можна дати по морді якщо хтось не правий (навіть якщо це ушльопок і заслуговує на це)

Журбинка

та ладно тебе, по всем трём пунктам можно )

не можна дати по морді

- можна, но могут доебаться мусорки местные.

не можна вигулювати собак по пляжу в період з 1 квітня до 1 жовтня

В IJmuiden есть зона для собак на пляже.

не можна агресивні породи собак

Питбулей иногда вижу. Хз, проходят ли их хозяева какие-то курсы

ну так, в нас теж є пляж для собак цілорічний, а от на людський собакам можна тільки поза сезоном

— не можна агресивні породи собак

в Берлине можно, нужно только иметь разрешение, которое выдают по окончании курсов где учат обращаться с такими собаками

Нiц, айтишники слишком ленивы

Той випадок, коли питання «чому не українською» навіть не виникає

Пора уже придумать новый вопрос. Вот версия на украинском: www.yakaboo.ua/...​opi-renesans-ukraini.html

З 6 вересня, українцям, при отриманні німецького громадянства, не потрібно більше відмовлятися від українського! Враховуючи, що раніше основною бюрократичною проблемою був саме вихід з українського громадянства, то тепер процедура максимально спрощена. Умови залежать від землі, але, загалом, якщо ти інженер (айтішник), то треба екзамен B1, та й.. усе.

З іншої сторони, Україна не визнає подвійне громадянство, але на практиці я не чув, щоб це застосовувалось.

P.S. Скоріш за все, подібна процедура скоро буде і в інших країнах.

Там по моему нет отказа требовать выхода из укр. гражданства «на веки вечные», а только на время войны. Мол госконторы заняты другими вопросами, война, поэтому приказываем считать невозможность выхода из гражданства доказанной.

То есть важно/удобно для тех кто уж оттянул в Дерьмашке нужное количество лет и сейчас находится в процессе натурализации. Хотя... В связи с волнами мобилизации все вынужденно отказавшиеся наверное перестали кусать локти.

Ми напишемо в інстанцію, запитами умови

Умови залежать від землі, але, загалом, якщо ти інженер (айтішник), то треба екзамен B1, та й.. усе

и 12-18+ мес ожидания

Юрий, вы начали задавать хорошие вопросы, но а итоге скатились с наративам уровня рашковой пропаганды. Возможно вы были еще слишком молодым в 2005-2008, но я отчётливо помню как в раше зарождалась волна наративов «Избався от долларов», «Европе конец», «Запад загнил» итд. Обычно авторы подобных книг и статей делились строго на два типа: одни уже имели недвигу и «карман» в этой вашей «загнивающей» Европе и писали подобное гавно за деньги, а другие никогда не выезжали дальше своего засцаного двора.
Делить все вокруг на строго Белое и строго Чёрное — удел незрелой, инфантильной личности(я не про вашу личность, а вообще). В мире и жизни так не бывает, что все или очень хорошо или очень плохо. Всегда происходит что-то среднее.
Что касается Европы. Очевидно, что в Европе прямо сейчас происходит кризис. Кризис экономический и стратегический. Европа давно потеряла свою зубастость и создается ощущение что она плывет по слабеющему течению достижение дедов и европейской цивилизации в целом. Европейские политики сейчас — импотенты, которые по-моему этого даже не стесняются.
Я могу согласиться, что скорее всего Европа не подходит людям амбициозным, решительным и рисковым. Но есть и другие люди. Есть люди, которым не нужны машины за 120к, дома на 500 квадратов и другие атрибуты успеха. Этим людям хочется тихонько жить в чистоте, ездить в транспорте с кондиционером. Знать, что полиция выполняют свою работу и законы работают. Ну и конечно приятно осознавать себя в окружении таких же соседей, а не маньяков с культом Смерти.
С другой стороны есть Украины. Страна — «Дикий Запад» Европы. У большинства людей уровень их ответственности заканчивается порогом их квартиры. Всем насрать на всех. Законы не работают, чиновники тоже. Но Украина может предьявить миру экзистенциальную стратегию. Мы знаем зачем хотим жить, мы знаем какую страну мы хотим видеть в будущем. В Украине можно быстро заработать(да, не всегда законно и честно, но заработать можно), реализовать свои амбиции про машину за 120к и дом в 500 квадратов будучи при этом не старым. Но за это мы платим п****цом который происходит сейчас....
Так что как мне кажется, вывод таких статей как ваша должен быть такой: Есть жизнь такая, но есть такие минусы. Есть жизнь вот другая, но в ней тоже есть недостатки. Выбирайте то, что вам подходит больше

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Будет, если основная масса айтишников доживет до окончания войны.

Ты думаешь, пока в Свинороссии будут грести мясо сотнями тысяч, наши будут сидеть сложа руки?

Ага будуть грести, скільки казочок на доу, можна прочитати )

Багато на доу любителів рашкопропаганди.
Брать її і розсмоктувати
Нічого не завадить, але мало хто піде от і все
Навіщо півроку брали три села, якщо так легко можна було зробити мобілізацію?

Не треба називати фантазії реальністю

Плюс 10 років в’язниці за відмову.

10 років в’язниці або смерть що вибираєш ?

Смерть не 100% далеко, а 10 лет 100% так что выбор будет очевидным

80% смерть, 10 років також можна в суді погратись.

Это где 80% смертности? Что за чушь такое возможно разве что только после применения ядерного оружия

Без толкового высшего образования и не такое насчитаешь, теорвер сильно хромает

Порахуйте будь-ласка шанс вижити на передку, там де йдуть найсуворіші бойові дії?

для чего считать столь малочисленную группу? считать нужно от общего числа. классическая формула P=m/n дальше сам

Нас цікавить ті кого мобілізують, яких скоріш за все будуть відправляти на передок

«скорее всего» отличное основание для расчетов, так держать

для чего считать столь малочисленную группу?

Куди мобіків направлять ?

куда хочешь туда и направляй :)

Будьте обережні з цим Сашком, він же рахувати не вміє. Скоріш за все HR або копірайтер
dou.ua/...​rums/topic/40022/#2487674

Який там зараз відсоток по іпотеці в Польщі 10%?
В Єврозоні я так розумію 5%?

а что там, фикс на N лет не принят?

все индивидуально, знаю людей в Польше у которых практически сразу подняли процент

у мну 2.2% на 20 лет зафиксирован, не самый низкий, но ниже, чем дают сейчас.
Пока никто не заикается про повышение

2.2 это от банка, а плюс еврорибор? Вообще пересмотра нету ?

Евро что?
Пока нету, всё стабильно. Фикс на долгий срок дороже плавающей ставки был, плата за их риск.

ну іпотека завжди, там процент від банку плюс єврорібор така формула. Він до цього часу єврорібор завжди був 0%, після початку війни він почав рости.
Зараз майже 3% здається.
І банківський відсоток він фікований, а єврорібор домазує банк завжди

www.swedbank.ee/...​e/calculator?language=RUS

по слову «єврорібор»

гуглиться тільки ця стаття на доу

ну може це якось підключається коли ставка перестає бути фіксованою. а до того часу, принаймні в нідерландах, шо написано в дороговорі то і буде. ставка може тільки впасти по мірі виплат (при виплаті 85 і 65 відсотків іпотеки)

У вас є в договорі через який час буде перегляд ставки ?

там є до якого часу ставка не може переглядатися :)

От і відповідь ) а ставка формується так «Ставка банку» + EURORIBOR

а яка мені різниця яка формула відсотків якшо 1) в договорі єдина цифра 2) вона і пізніше буде єдина швидше за все 3) коли закінчиться фіксований період я не планую вже мати мортгадж

Ну це в Нідерландах значить так, в інших країнах по різному. В Польщі для знайомих практично зразу підняли як тільки Виборг виріс

Ну це в Нідерландах значить так, в інших країнах по різному. В Польщі для знайомих практично зразу підняли як тільки Виборг виріс

В Німеччині ставка теж фіксована. Впевнений в Польщі теж саме. А виросла вона тому, що або хтось пожлобився взяти фіксовану ставку, або закінчився період фіксованої ставки.

це ж опція. ну і вона фіксована в дві сторони — якби ставки впали то так само прийшлось би чекати 10 років

ставки впали то так само прийшлось би чекати 10 років

А вот и нет. Рефинансирование делается несложно.

ключове слово «робиться». а там вже включаються нюанси — наприклад вже не матчишся під умови

Штрафные санкции на упущенные проценты в NL.

Есть тарифные классы в зависимости от процента долга к текущей стоимости. Звонишь, мол хата подорожала, снижайте процент и высылаешь им последний репорт, который можно онлайн скачать

ну або не подорожчала а вже просто виплатив потрібний відсоток. на ріпорт треба 500 євро потратити. то має суттєво подорожчати. той шо онлайн врді не канає

Хватило распечатать пдф с wozwaardeloket

В Єврозоні я так розумію 5%?

В Эстонии 3.5 — 4. В последнее время появляются варики с фиксированной ставкой, но хз что там по цифрам. Другой момент что в Эстонии аж два места для жизни, а в Таллинне хорошее жильё сейчас примерно 4-5к евро за квадрат. Что на фоне средней зарплаты около 1800 выглядит весьма странно.
Но Польша с 10% вообще пичалька.

Фіксована вона не назавжди, я думаю максимум рік два
Особливо найс для тих хто взяв іпотеку на 700к — 1 млн, там нормальна просадочка

На 5 лет. Но хз на сколько оно имеет смысл. Фиксированная будет больше, и кто знает до скольки взлетит еурибор. Если сильно — офигеешь платить потом, ещё и не понятно что в общем с экономикой будет при таких раскладах. Если не сильно — выйдет одно на одно.
Вообще, учитывая соседей, я бы сейчас в Эстонии особо ничего не брал)

Фіксована вона не назавжди, я думаю максимум рік два

Стандартна фіксована ставка в Німеччині це 10 років

Що тут у нас іпсошники в комментах живуть і процвітають ?)

Буде, як тільки побачать нові ціни в McDonalds

Гамбургер
Київ — 48 грн (1.33 євро)
Ганновер — 1.29 євро

Він хоч смачний в тому Ганновері?

Ціна в різних містах, а іноді, навіть в різних ресторанах одного міста, трохи відрізняється. Але, навіть, 1.40 євро, це та ж сама українська ціна. А, як давно відомо, ціна на одне і те саме в Україні і розвинених країнах не може бути одинаковою :)

ціна на одне і те саме

У вас там бургери з туалетного паперу. Яке ж воно таке саме?

Яке ж воно таке саме?

Магія інфляції в Україні

В Китае вкуснее)
Но в целом, соглашусь, что в Украине один из самых вкусных Маков, как минимум в Европе.

Да, соглашусь. В моем рейтинге:
1. Китайский Мак
2. Украинский Мак
3. Польский Мак

Индекс Мака конечно показательно, но есть большое НО!

Я мак давно обхожу стороной — ибо цена — неадекватная на фаст-фуд такого уровня,
тут либо дешевле и вкуснее — шаурма,
или чуть дороже и вкуснее — нормальная бургерная.

Я правильно зрозумів, що автор пропагує расизм і ксенофобію в книжці, де є Україна в назві, і цю книжку допустили до друку? Книгу не читав, але в коментарях сам автор розділяє людей по кольору шкіри та країні, до якої вони належать, і читати це бридко. Сподіваюсь, ніхто закордоном не побачить цього сорому

Сподіваюсь, ніхто закордоном не побачить цього сорому

Буде добре, якщо він не сприйме це як підказку і не перекладе її на німецьку :)

а канцел Булгаков, це що?
а лок 1860 в самадемократичній?
а коль-коль жижу і примус до лицевих аксесуарів?
це як тоді?

Если человек не понимает почему цивилизованные люди живут так как живут, то ему стоит задуматься почему он дурак. Развитая цивилизация одинаковая на всех континентах, нету никакого параллельного развития, есть один верный путь и тысячи ошибочных.

«Если человек бездумно следует какому-либо образу жизни, то ему уже поздно задумываться, почему он дурак» (это я лишь перефразировал ваши слова, не обессудьте :-)
Чем ваш подход отличается от аргументации в духе «так делают в Париже»?

— А если человек понимает, почему цивилизованные люди живут так, как живут, но не хочет так жить, будучи при этом цивилизованным — он уже не дурак?

— И если нет параллельного развития, то почему даже в Европе страны отличаются друг от друга? В Польше не любят беженцев и настороженно относятся к ЛГБТ; в Германии любят ЛГБТ и чернокожих меньше, чем в Великобритании (один мой шапочный знакомый-айтишник именно по этой причине переехал из Великобритании в Германию); в Европе не прижился БЛМ, зато он расцвел пышным цветом в США вместе с движением defund police; В одних цивилизованных странах аборт вне закона, в других — на здоровье; эвтаназия — туда же, и так далее. Выходит, цивилизованность тоже может иметь 50 оттенков?

Вы приводите в пример текущую повестку, как определения цивилизации. Пролетарский подход — судить по новостям о данности, как обьективной картине реальности. Вы будто бы специально подражаете деструктивной повестке, или просто глупы, что ей поверили. Проблема ЛГБТ и БЛМ существует только на экране и вашей голове.

Наївність на наївності, наївністю погоняє.
По-перше, люди живуть всюди по різному. Штати сильно відрізняються від Іспанії, Іспанія від Китаю, Китай від Швеції.
Якщо вам здається що всюди домінує «західна» культура, то по-перше не всюди, а по-друге, це не каже що вона правильна, а інші неправильні. Це значить що їхав рендом через рендом, і десь Аннушка влучно розлила олію. Не розлила би — славили б арабською мовою Будду (ﷺ) і пост-раціоналізували це як єдиний правильний варіант розвитку.

Сходу приклад з голови. Александр Македонський під час своїх завоювань познайомився з буддизмом, і грекам в принципі це зайшло. До такої ступіні, що деякий час існувала штука як «греко-буддизм». Александр помер рано, між наступниками почався срач, і буддизм не зміг інтегруватись в імперію. Ви ж не скажете, що якась містична сила вбила Александра, відкинувши хибний шлях розвитку з греко-буддизмом?

Вы путаете разницу в мифах и обычаях общества с разницей в нравственности.

Так що те, що те відрізняється в часі і просторі, і нема одного «правильного» варіанту.
Те, що сьогодні норма, завтра — аб’юз, і навпаки. Те, що в штатах норма, в Іспанії wtf señor.

Вы опять путаете повестку и текущий сентимент с нравственными правилами.

Ви напевно кажете про якусь вашу власну моральність.
Так-то навіть всередині одних шаттів є срач між прихильниками свободи вибору та традиційності вибору, між прихильниками та противниками абортів (тут одразу кілька питання — а що є людина, і що є вбивство, і чи варто приводить дитину в потенційно лажове середовище сиротинця з клеймом дитини від гвалтувальника).
Туди ж — моральність суїциду, привіт Швейцарія. Або чи є жінка людиною, привіт «розвинені» саудити.

Ваши размышления основаны на точке зрения текущей общественной морали вашего региона развития, даже не проживания. Нравственные правила, которые не меняются со временем и идеологией, позволяют понять суть вещей как они есть, а не как их воспринимают в данный момент. Например, самый глупый вопрос, что вкуснее соленое или сладкое, будет зависеть от состояния, поэтому на него нету однозначного ответа. Уровень нравственной логики основанный на многоуровневых условиях и решает большинство моральных дилемм.

Нравственные правила, которые не меняются со временем и идеологией

Так що за правила-то? З мого досвіду, чим більше людина топить за «єдино можливі правила» тим більше ймовірність що це саме вона обмежена своїм «регіоном розвитку»
Я-то чудово знаю (і потроху вчусь слідувать) мінімум одну моральну систему, яка написана не Платоном, але теж антична, яка теж шикарно розрулює от все на світі. І чия система правильніша?

Если вы хотите понять разницу, почитайте Диалоги Платона, потом вернитесь.

Елітіст в треді, всі в бочку.
Це того Платона, у якого ідеальна держава — це комуністична аристократія? :-)

Прочитайте, потом делайте выводы. Навешивание ярлыков и «не читал но осуждаю» признаки невежества.

Робить мені нема чого, як зараз кидать все і читать Платона, бо пан елітіст з бочки не може навіть тезово донести свою думку.
«прочитай талмуд і тоді зрозумієш» — це більше схоже на невігластво.

Тогда я вам ничем не могу помочь.

Наївність на наївності,
пост-раціоналізували
Александр Македонський під час своїх завоювань познайомився з буддизмом

Ти якийсь зарозумний для цієї статі і коментів, тут треба набирати побільше, посмердючіше і кидати в опонента:)

Поэтому неплохо бы уже сейчас, на берегу, договориться — в каком качестве Украина хочет видеть себя в ЕС, и какие именно из европейских ценностей она хотела бы перенять.

Якщо ми вже почали, ось ЗА що особисто я:

Захотел поиграть в футбол во дворе? Можно попасть на штраф

бо дійсно є спеціально призначені місця, в києві їх на мій погляд достатньо, в іншіх населених пунктах — треба будувати.

Оказался на улице в ... без документа, удостоверяющего личность? Штраф

Дуже добре! Будь уважний.

Если же покажешь в ... кому-нибудь язык или другой жест — это будет стоить 150 евро

Супер! Будь чемний та поважай оточуючих. Доречі — це і тебе самого захищає від усяких дикунів. Файно, щоб цього дотримувалися жорсткіше, бо читали, що іноді в Німеччині росіяни ображають українців. От і вліпити їм штрафи!
Далі:
читав раніше, що в Німеччині (а можливо і в інших країнах) існують штрафи за кидання сміття на вулицях. Зараз бачу, що іноді щось валяється, а в деяких місцях — навіть багато сміття. Мабуть скасували штрафи. Гарно б повернути і Україні також це узяти за правило.

росіяни ображають українців

Человека нельзя обидеть. Он может обидеться только сам.

Мабуть скасували штрафи.

Или же это результат политики «мультикультурализма» ;-)

Человека нельзя обидеть. Он может обидеться только сам.

Можна. Ти не так так переклав. Це слово ще перекладається ( за версією гугла) «оскорбить».

Или же это результат политики «мультикультурализма» ;-)

Можливо. Так, я писав, що ти не знаєш недоліків Європи, виходить — 1 знаєш, але чомусь не написав його.
В цілому я не думаю, що будь у якій культурі люблять бруд і сміття, але розумію, що деякі відносяться до цього невимогливо. Було б добре, щоб у Європі цих емігрантів виховували.

Можна

Людини образити (оскоробить) не можна, людина сама на автоматі вирішує як реагувати на ту чи іншу дію. Інша справа що хомо сапієнс лінтяї, яким влом працювати на собою, щоб усвідомлено відловлювать такі речі. Вигідніше корчить безпорадних жертв.

Не згоден.
Коли хтось висловлює якісь лайні слова, або використовує брудні епітети — це і є — висловлювати образи, незалежно від реакції персони, на яку це спрямовано.
Наприклад, каже «ты дурак, скотина, урод!»
Це як?

Человека нельзя обидеть. Он может обидеться только сам

одни із моїх моїх начальників казав приблизно так, що мучжина не обіжается, а огорчаєтся,
а обіжені, це ті у кого «вашє мєсто у параші»

Захотел поиграть в футбол во дворе? Можно попасть на штраф в несколько тысяч евро — с 2014 года в Испании действует закон, запрещающий играть в футбол или другие виды спорта вне специально предназначенных для этого мест. Оказался на улице в Голландии без документа, удостоверяющего личность? Штраф 100 евро. За этот же проступок в Испании могут слупить 1000 евро. Если же покажешь в Германии кому-нибудь язык или другой жест — это будет стоить 150 евро.

Ти перерахував хуліганство під визначення свободи?

Дивно.
Якесь блазництво :)

Ну если для вас поиграть во дворе в «квадрат» — это хулиганство, тогда вам и правда ментально ближе будет Европа, а не «хулиганская» Украина :-)

Любому здоровому человеку «ментально ближе будет Европа». Ты на выходных хочешь отдохнуть, а не слушать как в пяти метрах от дома гупают часами мячом. Для любых занятий, включая спорт, есть соответствующие места. Хочешь кататься на скейте — иди в скейтпарк, а не разучивай как сделать олли под моим балконом.
Не верю, что кто-то может сознательно делать настолько плоские умозаключения...

Проблема в тому, що в Україні їх нема. Точніше вони є, але не розраховані на таку кількість дітей.... Чи хтось в здоровому глузді буде грати футбол на дорозі, коли поруч є майданчик з воротами і розміткою? :)

Чи хтось в здоровому глузді буде грати футбол на дорозі

Коли мова про дітей, до чого тут здоровий глузд? Їх треба привчати і щоб батькам не було ліниво — є стимул, штраф.

Навіть для дітей, коли є дорога а поруч поле — виберуть поле. Тут не в штрафах проблема а в інфраструктурі...

Щодо інфраструктури — треба її будувати.
Але топік-стартер пише про Європу.
Наприклад в німецькому місті, де я зараз, достатньо гарних майданчиків.

Такі речі радше стимулюють бути чайлдфрі.

Погоджуюсь, але ви змінюєте контекст. Мова була трохи про інше. В Індії нормально і потреби спривити на вулиці, але, на жаль, це не від гарного життя. Так само і у нас. Але в цілому це не ок.

Я і кажу що це не ок. Це велика проблема. Її просто штрафами не вирішиш. В Ельфіях її вирішили, а автор з цього зробив недолік

Не знаю, що таке «квадрат», а в футбол доцільно грати на облаштованому майданчику. І вважаю, що ця заборона грати де прийдеться також захищає дітей, бо в моєму дитинстві гра у будь які активності в багатьох дітей закінчувалася травмами.

Не знаю, що таке «квадрат»

варіант пінгпонга копаним м"ячем

На чотирьох.

Але нинішні діти не грають, останні квадрати бачив на початку 2010х

У мене в навколишніх школах (Швеція) квадрати «квадрату» розліновані на подвір’ї by default. Дуже здивувався коли вперше натрапив.

бо в моєму дитинстві гра у будь які активності в багатьох дітей закінчувалася травмами.

Я об этом тоже писал в своей книге. О том, как дети, живущие в плюшевых условиях, оказываются неприспособленными к жизни в суровом мире.

Я об этом тоже писал в своей книге.

Ти Вмілий ПіАрщик куди завгодно додаєш нагадування про книгу :)
З іншого боку, нагадує старий анекдот про студента біофаку, що до екзамену вивчив тільки про блох і у кожному питанні білету розповідав саме про них.

дети, живущие в плюшевых условиях, оказываются неприспособленными к жизни в суровом мире.

Коли я був дитиною, навкруги не було не то що плюшевих, а взагалі ніяких умов для дітей :) Грали у футбол просто на розсипу каміння у дворі і після гри йшли додому лікувати рани.

Зато видите каким сильным вы стали!

Головне я мав на увазі показування язика — це справжнє хуліганство. Вважаю, це не стосується малих дітей, їх не штрафують, а от дорослого — треба.

Вдруг окажется, что жить за кордоном дорого даже несмотря на европейские зарплаты, медицина там зачастую хуже или как минимум менее доступна, сервис медлительный и некачественный, интернет медленный и дорогой, бюрократия порой похлеще нашей, да и свобод по факту значительно меньше.
Вдруг окажется, что ............ и свобод по факту значительно меньше.

Оце брехня. Не треба так.

Вы говорите «оце брехня, не треба так», а я за три с половиной года написал книгу, использовав около 150 источников, которая доказывает обратное. Даже банальный пример с торрентами и бесплатным онлайн-кино (которые во многих европейских странах вне закона) говорит о том, что, как минимум, в чем-то в Европе меньше свобод, чем в Украине.

Хватает бесплатных онлай-кинотеатров, однако контент там небольшой, ибо для такого нужно разрешение правообладателей. Я думаю, объяснять ну нужно почему так?)
Теперь мне стало чуть понятней, для вас свобода это нарушение прав других людей или организаций. В таком случае я знаю страны, где вам будет очень комфортно)

банальный пример с торрентами

Піратство то не гарно.

Возможно, но невозможность купить — тоже не оч хорошо.
Например, Фотошоп уже не купишь — тебе лишь оставляют опцию с подпиской.

Очень больно. Вместо того, чтоб один раз купить себе вещь, приходится платить за неё всю жизнь, переплачивая многократно.

Очень больно. Вместо того, чтоб один раз купить себе вещь, приходится платить за неё всю жизнь, переплачивая многократно.

А можно твою работу QA один раз купить и всю твою жизнь пользоваться твоими услугами без подписки ежемесячной?

От негідники, зробили софт і хочуть за нього гроші. Ти ж безкоштовно звісно працюєш?
Доречі, де можна твою книжку на торренті скачати? Скинь лінк

Доречі, де можна твою книжку на торренті скачати?

Так можнаж купити, оцифрувати і на торент 🤔

А якщо аффтар до суду на мене за це подасть? 😂

Давайте я вам более трендовый вариант предложу — оформите подписку на мою книгу. На год ;-)

Звісно безкоштовно наскільки я розумію, як з безкоштовним онлайн кіно?

Платно конечно. Но я не буду запрещать вам скачивать свою книгу на торренте. Ведь вы, как сознательный европеец, наверняка будете не против заплатить мне за книгу, даже зная, что ее можно скачать бесплатно, верно?

Саме так і роблю. Я от тільки не.в Європі а в США. Мені простіше купити підписку на місяць на дійсней плюс і подивитись мандалорця, ніж задрочуватись з качаннями з торрента.

Но я не буду запрещать вам скачивать свою книгу на торренте.

Усьо, тему можна закривати, автор дозволив юзати свою книгу безкоштовно.
Одна проблема, я просив

Чи ти нам дозволяєш і розповсюдження безкоштовне?

Чи ти нам дозволяєш і розповсюдження безкоштовне?

Я же сказал — «платно конечно».

Але при цьому топиш за безкоштовний перегляд фільмів і можливість скачати фотошоп з торрента?

Фильм — это, все-таки, крайний случай. Во-первых, фильмы зачастую сверхуспешны в финансовом плане даже несмотря на пиратство. Кроме того, над фильмами работают сотни людей (а над книгой — единицы). Я не вижу смысла делать Голливуд еще богаче, чем он есть. Особенно учитывая то, что они экспортируют всему миру свою культуру. Но я считаю, что за украинские фильмы украинцам обязательно нужно платить — так как это напрямую влияет на окупаемость и стимул писать дальше. А вот другим странам — необязательно, учитывая то, что мы хотим экспортировать свою культуру миру. При правильно выстроенных процессах фильм сможет зарабатывать за счет внутреннего рынка и проката в кино (в принципе, как и книга).

Что же касается книги, то логично предположить, что она должна быть как минимум платная для украинцев. Я платил украинскому редактору, корректору, верстальщику, дизайнеру и издательству, и потому рассчитываю, что мне заплатят как украинскому автору. Но если какой-нибудь немец или американец захочет почитать мою книгу — я буду этому только рад. Заплатит — отлично. Не захочет — ну и поделом. Я ведь уже получил свою прибыль на внутреннем рынке.

Я не вижу смысла делать Голливуд еще богаче, чем он есть

Отгять і подєліть? Було вже, проходили :)

, то логично предположить, что она должна быть как минимум платная для украинцев

Ні

Логічно, що якщо автори вважають що контент має бути платний — він має бути платний. Якщо автор хоче — він робить його безкоштовним. Якщо автор хоче підписку — має бути підписка.
Все решта — крадіжка, як її не подавай.

Право красти — порушує право на отримання винагороди за свою працю.
Для знедоленого люмпена — перше право, природнє. Для людей які роблять продукт — навпаки. Логічно — це вибрати той варіант, до якого ти належиш. Відповідно, і жити в тому суспільстві, яке максимально захищає ТВОЇ права.

Украинские айтишники: в Украине девелоперы зарабатывают в несколько раз больше чем в Европе и США

Тоже Украинские девелоперы: за фильмы пускай платят богатые европейские девелоперы. У нас тут свои свободы в виде торрентов

Те же Украинские девелоперы: почему никто не локализирует игры в Украине?

оформите подписку на мою книгу. На год ;-)

ну попробуй, может зайдет
есть авторы, на которых я готова подписаться, даже если они выпускают что нибудь один раз в пару лет. просто если я хочу, чтобы человек творил и хочу читать его книги в будущем, то чего б не подписаться то? автору ж тоже надо что то кушать и каждый день, так что норм концепт

От негідники, зробили софт і хочуть за нього гроші. Ти ж безкоштовно звісно працюєш?

Я вже бачу судовий процес: автор книги про вседозволеність в Україні, подав до суду на користувача форуму, який виклав його книгу на торент :)

подав до суду на користувача форуму, який виклав його книгу на торент :)

Фіг то вирахуєш.

opensource — ні не чув

Оплата за роботу/продукт/ліцензію — не чув, чи чукча не чітатєль?

і?
яка робота на мільонах електронних копій?

Кількість проданих копій * на вартість копії — показник потрібності і якості виконаної роботи. Тому робота над 1 копією і на 1млн — це велика різниця.

робота над 1 копією і на 1млн — це велика різниця

як копія 1байта, і 1Мегабайта,

Ніт, зовсім не так :) може написати мегабайт гуана, яке нікому непотрібне.
Це як втомою визначати потрібність роботи.

опенсорс до безкоштовності ніякого відношення не має

розвінчувач міфів,
напиши книжку, і продавай!
за ідею можеш не платити, бери за дармо

так і купа книг, які розповсюджуються безкоштовно, або на які строк дії авторських прав вже минув, бери и читай / друкуй як хочеш і скільки хочеш

использовав около 150 источников

Джерела ще треба правильно вибирати, а також твоє толкування — своєрідне.

Даже банальный пример с торрентами и бесплатным онлайн-кино (которые во многих европейских странах вне закона) говорит о том, что, как минимум, в чем-то в Европе меньше свобод, чем в Украине.

Тобто коли людина щось купує для особистого використання, а потім тиражує — це свобода?
І хай ті кляті власники контенту терплять збитки.

Даже банальный пример с торрентами и бесплатным онлайн-кино

бесплатно можно быть только то, что человек сам согласен отдать безвозмездно, а иначе — это воровство

Даже банальный пример с торрентами и бесплатным онлайн-кино (которые во многих европейских странах вне закона) говорит о том, что, как минимум, в чем-то в Европе меньше свобод, чем в Украине.

саобода красти?

Но то, что эти люди будут, и что их количество будет зависеть от убедительности победы Украины в этой войне — это факт.

Це не єдиний фактор, що може/буде впливати на рішення.
Вже зараз видно з коментів, як тут, так і в соцмережах, що дуже важливою є поведінка влади зараз під час війни. Такі тоталітарні методи, як повна заборона виїзду, для багатьох стали червоним світлом, яке не вимкнеться після відкриття кордонів.
То ж навіть при повній перемозі України, яка, як на мене, виглядає цілком вірогідною — ми бачимо, що ЗСУ неперевершені, дії уряду не запевняють у кращому житті, а навпаки.
На жаль.

Ще питання у швидкості перемоги. Якщо війна затягнеться на декілька років, навіть найбільших патріотів доженуть думки про виїзд.
Ну і як пройде цьогорічна зима теж надважливе питання. Як будуть проблеми з опаленням великі, можна чекати на збільшення охочих до виїзду.

Проблеми з опаленням булт весь час.
Бо опалювали відсотків на 60 вулиці.
Ну, там де нема індивідуального опалення....
А де воно є у містах? 🤔

Для індивідуального опалення зазвичай потрібний газ, а чи буде він взимку — це питання досить цікаве

До речі, сніг кажуть у Карпатах випав. Зима.... Вже

Зима во Львове будет немного не такой как в Харькове или Киеве/Днепре. Ибо банально в последние прилетает больше и к фронту они ближе.

В Киеве будет ок. В Харькове вряд ли ок.

Ещё есть Днепр, Запорожье, Кривой Рог, Харьковская область и много других мест со знаком вопроса.

Там усюди не автономне опалення? тоді біда...

Автономка завязана на газу. А рашка его немного перекрыла. У Европы конечно есть свои провайдеры, но 1) цена, 2) наличие необходимого объема.
Если средний житель той же Германии может потянуть газ за 300+ евриков, наши просто не будут платить.

Тобто зараз у Запоріжжі (будь-яке інше місто, назвіть самі) нема газу у квартирах?

То есть сейчас ещё не зима и потребление даже по высоким ценам можно субсидировать из тех денег что нам дают.
У меня месседж один: цыплят по осени считают.

Ціни на газ поки що не зросли.
Чи зрослуть за місяць — не знаю.

Щодо споживання, ну прийдеться не кочегарити квартиру до «комфортних» +25, а одягати шкарпетки та кофти.
Хоча, я не знаю яка по потужності зима у Харкові.

Я буду только рад если мы спокойно переживём эту зиму. Тогда у рашки не останется шансов ну или как минимум их станет сильно меньше.

Маємо витримати. Бо опцій не багато

Зростуть, ось в одній з областей на опалення вдвічі збираються підняти cbn.com.ua/...​aryfy-bilsh-nizh-vdvichi

В багатьох містах центральне опалення, тому хз як пережити зиму. Так і навіть там де автономне, котел без електрики не працює, а з електрикою теж біда може бути.

Ну про електрику чутки, що ми до ЕС під"єднані. ХЗ, може то все і не правда....
А центральне опалення — то є зло.
Давно потрібно було змінити концепцію.
але маємо те що маємо

Та хоч би і приєднані до мережі ЄС, але ж можуть бити по підстанціях, які розподіляють електрику, як по Харківській ТЕЦ. Тобто не по ній самій вдарили, а по підстанції біля неї. По-друге, можуть не витримати електро мережі у багатоквартирних будинках, коли будуть грітися електро обігрівачами. В мене наприклад є знайомі, які живуть в общагє де немає ніякого опалення зовсім, то виходить всі мешканці там будуть включати обігрівачі, і як мережі це витримають, я хз.

Центральне опалення не завжди зло, є міста, які опалюються з ТЕЦ, то тепло більш нікуди діти після видобутку електроенергії.

Ну, побачимо. Вибору ж нема.

Центральне опалення не завжди зло,

Та ні, це завжди зло. Якщо врахувати ще й тепловтрати при транспортуванні...
Навіть будинкова котельня не може оптимальною бути для абсолютно всіх мешканців.

Та ні, це завжди зло.

Ні
Великий прилад має більший КПД, ніж маленький
Це ти бачиш всюди: вантажівки з їжею замість малих авто, танкери а не човники, величезний сухий вантаж морями а не човники, видобуток струму на АЕС а не генератором у кожній домівці, і так само це стосується опалення.

Ну з АЕС проблема лише в мінімально можливому розмірі :)
В решті — це проблеми логістики а не ККД.

Яка може бути мова про кпд якщо ті всі котельні не реагують на температуру повітря? Люди часто вікна відчиняють бо котельня жарить як не у себе хоча за вікном потепліло.

Яка може бути мова про кпд якщо ті всі котельні не реагують на температуру повітря? Люди часто вікна відчиняють бо котельня жарить як не у себе хоча за вікном потепліло.

Тому що це вже питання якості релізації системи. Магістраль повинна бути гаряча, а до житлових приміщень тепло треба подавати через теплообмінник. Поступово центральне опалення модернізують та встановлюють усе належне обладнання.

Поступово центральне опалення модернізують та встановлюють усе належне обладнання.

Ага, після того тим як поборять корупцію

не путай ефект маштабування і розмір

Та ні, це завжди зло.

Куди дівати залишкове тепло з ТЕЦ? Або наприклад авдіївський КХЗ — з коксових цехів є тепло, і його використовують для опалення міста. Чому це зло?

Там де нема нема і зайвої теплової енергії.

І це робить центральне опалення «завжди злом»? :) Навіть там де є залишкове тепло?

Щоб судити однозначно потрібно спробувати обидва варіанти.
Я спробував.

Я суджу з точки зору економії: або тепло з ТЕЦ чи заводу просто піде у повітря, або піде на опалення квартир. Що тут є злом, здається, очевидно, тому не розумію про що мова

Живу там де нема ТЕЦ ото і все.
Там централізоване — зло 🙄

У більшості міст і містечок немає ніякого заводу збоку.

У більшості міст і містечок немає ніякого заводу збоку.

Ну от там і зло. Де є завод або ТЕЦ — не зло.

В мене наприклад є знайомі, які живуть в общагє де немає ніякого опалення зовсім,

Тобто там вже постійно включали обігрівачі і нічого

Там взимку не жили скоріш за все, або мінімум людей. Зараз це помешкання повне переселенцями.

Буде автомат вибивати.
А самий розумний буде бігати та вмикати

Автомат вибиває коли навантаження є більшим за допустиме для мережі (ваш к.о.). Якщо мережа в тому приміщенні на таку кількість електро нагрівачів не розрахована, то автомат буде вирубатися скільки до нього не бігай, хіба що пальцем його тримай поки проводка не вигорить

Це теорія.
У реальному житті воно чомусь інакше.
Довелось жити взимку у будинку на 200 квартир, що грілись камінами.
Вибивало не нонстоп.
А потім автомат замінили на такий, що витримує більше.
Такий лайфхак 🙃

В моєму реальному житті теж було інакше, але в іншу сторону — проводка в під’їзді почала горіти при звичайному навантаженні, без електро опалення. Тому на стабільне постачання електрики цієї зими не можна розраховувати, треба готуватися до блекаутів.

Вона горить там де лише каміни.
Або старі будинки?
То ж не усюди.
У новобудовах напевно інакше?
Блекаути будуть. Куди без них :(

Тут не треба вгадувати, тут просто все. Ті міста або райони, де є центральне опалення, не мають таку потужну електромережу, щоб обігріти кожну квартиру електрикою. Тому в разі зникнення опалення і вмиканні обігрівачів десь буде автомат вибивати, десь проводка горіти, десь підстанція вийде з ладу, десь ТЕЦ не витримає навантаження і так далі.

Та напевно ніякі міста не мають електромережу, що витримає обігрів всього електрикою.
Тож все однаково...

ну э резон поставити кондиціонер тоді

Ха-ха, переселенці без житла, живучі на допомогу і гуманітарку, будуть ставити інверторні кондиціонери в общагє. Та й резону з нього взимку немає, так само жере електроенергію, а ккд низький

Та не, ккд як раз в 3 рази кращий
А жере в 5 разів меньше

В 3 рази він кращий за умов невеликої різниці температур на вулиці і в приміщенні. При мінусових температурах тепловому насосу потрібно зробити дуже багато роботи, щоб з морозного повітря передати теплову енергію у відносно тепле приміщення. Тому ефективність в цьому випадку низька

Нормальна ефективність більша ніж у електрообігрівача

Чим нижче температура, тим менша ефективність.

Та не, ккд як раз в 3 рази кращий
А жере в 5 разів меньше

В морози максимум в 1,5-2 рази ккд краще ніж у обігрівача.
Крім того, ціна кондиціонера, здатного в мороз нижче −15 працювати, захмарна. І працювати він за таких умов буде на максимальній потужності (біля 2 кВт/код), як і обігрівач. Так, економія буде, але ж навантаження на мережу те саме, що в обговорюваній ситуації робить це зовсім безглуздим задумом. Ну і плюс складність в обслуговуванні, обмерзання, обмеження робочого діапазону по нижній температурі... Це не заміна опалюванню, хіба що пощастить і не буде сильних морозів.

Це заміня опалюванню і при −10 — 15 нам нормальній ккд.
Є таке поняття тепловий насос почитай.
Ніякого складного обслуговування там нема, нормальний кондиціонер- тепловий насос видає гарний ккд при температурі −10 — 15 в враховуючи що більшість зими буде −5 це взагалі топ.
Один кондиціонер буде виробляти як два обігрвачі.

www.youtube.com/watch?v=-_mNGwAUpPk

Ось подивись люди обігрівають без проблем
Ціна там нормальная
tcl-aircon.ua/...​-pump-inverter-r32-wi-fi

Є таке поняття тепловий насос почитай

Знаю, я ж написав про це двома повідомленнями вище.

Це заміня опалюванню

Це хіба що в приватному будинку як у відео, але я мав на увазі багатоквартирні. Ну поставиш один такий, а інші кімнати, ванна, туалет?

Ніякого складного обслуговування там нема

Та там навіть у відео автор каже, що буду «фєном розморожувать» зовнішній блок :) І кабель для обігріву ще встановлювати, реле. В порівнянні з обігрівачем це складна і не дуже надійна система. Особливо у воєнний стан. Ну і ціна майже 40к це і є захмарна, якщо знову ж таки брати до уваги воєнний стан і не нульовий ризик залишитися без електроенергії.

І кабель для обігріву ще встановлювати, реле

Так то у нього простенькі кондиціонери той що я кинув вже сам розморожується

ванна, туалет?

Ти збираєшся ставити кондиціонер в туалет ?)) Доу такий доу

Ну поставиш один такий, а інші кімнати, ванна, туалет?

можем ставити по меньше декільки сюрприз люди так роблять

Ти збираєшся ставити кондиціонер в туалет ?)) Доу такий доу

Я спитав про опалювання інших кімнат, а не куди ще ставити кондиціонери :) Чи пропонуєш ванну не отоплювати? Що з пліснявою?

можем ставити по меньше декільки сюрприз люди так роблять

Може і роблять, але, здається, ти говориш про мирний час. Я не уявляю кому зараз допоможе порада із встановленням кондиціонерів. Тим переселенцям у тимчасовому житлі? Тим, хто живе десь у прифронтовому місті і ризикує без будинку взагалі залишитися? Чи тим, хто подалі від фронту, але може без електрики сидіти?

Я спитав про опалювання інших кімнат, а не куди ще ставити кондиціонери :)

Можна купляти декілька по меньше кондиціонерів а не один великий,

Чи пропонуєш ванну не отоплювати?

Як отоплюєш ванну зараз ?

Тим переселенцям у тимчасовому житлі?

У них у кожного по 5 кімнат там ?

Можна купляти декілька по меньше кондиціонерів а не один великий,

От я прикинув для своєї двокімнатної квартири, треба 3 кондиціонера (на кухню ще). Щоб встановити все — це дофіга роботи, як ремонт зробити. Плюс це багатоповерхівка, треба вишку підганяти. І ще треба встановити так, щоб був доступ до зовнішніх блоків з вікон квартири, не впевнений що це можливо. Я б таким точно не займався під час війни.

Як отоплюєш ванну зараз ?

Сушка для рушників від центральної гарячої води

Я поставив собі під час війни.
Та взагалі ремонт доробили під час війни ))
Двері між кімнатні поставили, кондиціонер.
Навіть більше діти в садочок в школу пішли

Сміливо. Я теж таким був коли купляв квартиру в Харкові 4 роки тому. Більше ні.

У них у кожного по 5 кімнат там ?

Навпаки по троє тісняться в одній кімнаті. А що це змінює?

А центральне опалення — то є зло.
Давно потрібно було змінити концепцію.
але маємо те що маємо

Розкажи це європейцям зараз. Ті, у кого центральне опалення, платять копійки за гарячу воду і опалення, в порівнянні з тими, хто сам себе обігріває газом, мазутом чи ще там як.

У них центральне таке, що труби по місту йдуть та повітря обігрівають?

У них центральне таке, що труби по місту йдуть та повітря обігрівають?

Принцип той же, але масштаби менші. Вода нагрівається вже локально, наприклад на окремий будинок, або на п’ять будинків, що стоять поруч.

Вода нагрівається вже локально, наприклад на окремий будинок, або на п’ять будинків, що стоять поруч.

Так це вже інша річ.

в Chemnitz такое видела — большая тепловая станция в городе и потом эти уродские трубы в лучших традициях совка по городу

обогревают ли они воздух — не знаю, снаружи они не были утеплены, но может как то хитро внутри

в других местах с центральным отоплением это все спрятано, наверное, под землю

могут быть под землей и в толстой оболочке идти от какого-то центрального источника тепла

Увы, видел только над землёй.
Имхо под землёй ещё хуже.
Прорывы будут замечать только когда почти ппц.
Мы говорим про пост СССР, верно?

В NL уже пару лет как движухи по отключению от газа, периодически вижу, как трубы кладут, несколько лет назад мимо дома тянули тоже, но сам пока газом греюсь.

Трубы кладут?
Для подачи горячей воды-для-отопления?

Наверное я не до конца понимаю систему.
Если я греюсь «газом» сам, то я ж в котле воду нагреваю. Причем сам регулирую и температуру в жилье и потребление газа.

В случае же труб под землёй, какая-то котельная греет воду на всех (газом?) и качает эту воду (привет теплопотери) по городу.

Неужели это уменьшает потребление газа?

Для Украины ещё учесть «в квартире жара, открываем окна»

Не, індивідуальне опалення завжди краще

Не, індивідуальне опалення завжди краще

При індивідуальному, ти можеш попасти на дуже великі бабки. В Німеччині деякі домогосподарства будуть платити до 1000 євро в місяць за опалення. Таких небагато, так як ціна тут фіксується зазвичай. Але, якщо тобі треба от в листопаді підключитися на новий контракт, то можеш попасти на бабки.

Плюс, як я вже писав, коли один котел на будинок або на декілька будинків, то труби не йдуть по місту.

При індивідуальному, ти можеш попасти на дуже великі бабки.

Там оплата не згідно використаного об"єму газу (лічильник)?

Там предоплата, которая в конце расчетного периода пересчитывается.

и совсем не видно причин, почему пипл с коллективным отоплением не попадет на бабки)

У нас ща фиксированные контракты тупо не предлагают. Клиентов разорившихся поставщиков перекидывают оставшимся на флекс тариф.

Там оплата не згідно використаного об"єму газу (лічильник)?

Саме так, але ціна енергоносіів (газ, мазут) змінюється постійно. Зазвичай, у всіх фіксована ціна надовго, але всі ж читали новини, що періодично газ купляють компанії, то за 1000 євро, то за 4000 євро. Ти просто можеш попасти на період, коли ціни погані. Для абсолютної більшості це не актуально, але комусь не пощастило.

Ну, насправді «типовий» Українець, що живе у 2-поверховому власному будинку, або у 4-кімнатній квартирі, теж за отоплення платитиме ОГО
... якщо не економно юзати

Вы все правильно не понимаете xD

Теоретически тепло могут отбирать от предприятий (промзону Амстердама правда хотят выпинать нафиг) и от «эко»-сжигания древесины (в Димене контора из Греталенда построила ТЭЦ)

Практически это огромное поле для распила бабла и доения налогоплательщиков

Практически это огромное поле для распила бабла

Се ж Европа. Хіба там пилять? :-)

по европейски, с заботой о населении)

Та що ви таке говорите, пан Шрьодер не дасть збрехати :)

В случае же труб под землёй, какая-то котельная греет воду на всех (газом?) и качает эту воду (привет теплопотери) по городу.

Неужели это уменьшает потребление газа?

В случае индивидуального отопления ты жжешь газ чтобы греть воду. В случае централизованого как правило газ жгут чтобы делать что-то другое (вырабатывать электроэнегрию, плавить металл, ...), а горячая вода — побочный продукт. И поэтому ею выгодно отаплиливать даже с учетом транспортных потерь в сети (это лучше, чем тупо греть атмосферу). Кроме того, производство может жечь не газ, а мазут, уголь и все такое (особенно в кризисные периоды).

Конечно, идея лепить централизованную котельню где жгут топливо чтобы греть атмосферу при транспорте — это бред, индивидуальные котлы намного эффективнее. Но я сомневаюсь что так кто-то сегодня делает (максимум, котельня на многоквартирный дом)...

Но я сомневаюсь что так кто-то сегодня делает (максимум, котельня на многоквартирный дом)

Та навіть в Києві так роблять, у мене своя котельня в ЖК ще з 2013 року. Тобто воду гріють вже на місці і вона вулицю не гріє.

Конечно, идея лепить централизованную котельню где жгут топливо чтобы греть атмосферу при транспорте — это бред,

Обычное дело при СССР.
Не знал, что от него избавились например в районе хрущовок или подобном.

Обычное дело при СССР.
Не знал, что от него избавились например в районе хрущовок или подобном.

Совок и эффективность — антонимы. Я думал обсуждается как щас делают, сорри если «контекст выпал» :)

У нас чет совсем не так в сравнении с индивидуальным газовым котлом

www.r-bloggers.com/...​-prices-some-time-series

German wholesale electricity prices in August 2022 are extremely high with an average of 397 Euro / MWh (EPEX day ahead prices until 19th of August). That is more than 10 fold the average prices in 2019 (38.3 Euro / MWh) and 2020 (31 Euro / MWh). There are several reasons.

German wholesale electricity prices in August 2022 are extremely high with an average of 397 Euro / MWh

І, де обіцяні 4 євро за кіловат?

2.5 ціна за кіловат це ціна на біржі, а потім ще ціна формується для розддрібного покупця.

2.5 ціна за кіловат це ціна на біржі, а потім ще ціна формується для розддрібного покупця

Ти ж сам вище дав ціну на біржі 39.7 центів за кіловат

1000 кіловат поділити на 400 евро

400 євро треба ділити на 1000 кіловат, щоб ціну кіловата взнати.

Українські айтішники вже не ті...

Технический бекграунд) Там ещё с термодинамикой траблы ( судя по идее отопления кондиционером зимой)

Ось тільки що знайомий з Германії написав, ціна 70 центів кіловат

Тобв компанія продає по ціні біржі за мегават ?

В нас були сервіси які продавали по ціні wholesale + якісь там гроші щомісячно за пвдписку, 10 баксів чи що. Було класно користувачам, поки не прийшов страшний мороз 2020 :)

В Техасі — так :) тиждень чи 2, коли навернулась електромережа

Ось тільки що знайомий з Германії написав, ціна 70 центів кіловат
Тобв компанія продає по ціні біржі за мегават ?

1. Ось ціна прямо зараз на мою адресу при 3000 kWh за рік: 0.3443 EUR за kWh ibb.co/x1Jh59y. У мене ціна на 25% нижча, бо я підключався 3 місяці тому. Але, навіть 0.3443 це спеціальний тариф, де ціна фіксується мінімум на рік. Без фіксації, реальна ціна зараз 0.2711 євро ibb.co/N1hxRpQ. Якщо ціна зміниться, попереджають мінімум за 6 тижнів.

2. Доречі, зараз приймається пакет допомоги населенню на 64 млрд євро. Один із пунктів, ціна кіловата, до 3000 кіловат, не більше 0.3 євро

Будуть газову плиту вмикати. Чи духовку.

І будуть труїтися чадним газом, аж до літальних наслідків.

Завжди є вибір. Вмерти від холоду або грітись газом контрольовано.

Що значить контрольовано? Ось лягаєш спати, вмикаєш плиту, вентиляції немає, бо всі щілини забиті щоб зберегти тепло. І зранку вже не прокидаєшся від отруєння.
Грітись газом в багатоквартирному будинку не допоможе. Тобто себе ти обігрієш, можливо, але жити в такому будинку не зможеш.
youtu.be/QgiXrBoDBX8?t=390

На ніч можна вимикати

А ще і вдень прийдеться вимикати щоб не угоріти. Це не заміна опаленню

в Латвії кіловат вже під 4 евро коштує, нічого живі.
В Україні поки 5 центів

Питання життя та смерті в першу чергу не в ціні кіловату, а в обстрілах інфраструктури

Ти кинув лінку що піднімають ціну на опалення, так що питання в ціні

Лінку я кинув у відповідь на

Ціни на газ поки що не зросли.
Чи зрослуть за місяць — не знаю.

І там не про електрику, а про ціну на опалення.

Є десь лінк про мораторій на підняття цін.
Так що хз як воно буде.
Навіщо вгадувати

Ну так електрикою в теж люди опалюють

в Латвії кіловат вже під 4 евро коштує, нічого живі.

Ти щось наплутав, на сьогодні 38 центів
euenergy.live

В Киеве будет ок

16 градусів в квартирі, це ок?

У мене минулої зими з опаленням +18 було. Спеціально так тримав, бо вище вже не комфортно.
Чесно не знаю, чи +16 відчував би якось.
Потрібно спробувати цього року.

А.. згадав. Коли жив у селі, то у кімнаті було +22 (кафельна пічка), а на кухні +8 +10 :-)
Нормуль.
До речі простуд тоді було на порядки менше, бо організм загартовувався.

Але то таке, «вкусовщина». Знаю людей, що влітку при +25 мерзнуть...

18 відчувається як дубарь. Усі кофти, штани, теплі кшарпетки, все вже надягнене, але таке собі. Якщо дивлюсь телевізор, то тільки під ковдрою, плюс весь той одяг, що я вже згадував.
20 — більш менш
22 — все ще в кофті але вже комфортно

18 відчувається як дубарь. Усі кофти, штани, теплі кшарпетки, все вже надягнене, але таке собі.

Отже Ви «змерзляк»
Я при +18 у боксерках по квартирі ходжу

То якась аномалія :)

Ну я тіпа спортивний :-)
І мені реально не холодно.
Як іншим — не знаю, бо все ж індивідуально.
Але при 20+ сидіти у кофтах — то як на мене перебор.

То може ти саме ходиш, а не сидиш або лежиш, або в тебе градусник зламаний, не повірю, що при 18 буде комфортно сидіти за б годину без штанів та кофти :)

Ну хожу.. на кухню :-)
Нормально сидіти.
Всі ці речі — вони індивідуальні, ось так.

Ти не бачив як у Скандинавії у шортах діти бігають?
Я от нещодавно був у Карпатах.
Там зранку реально холодно, вітер, неприємно.
Спускаюсь у гостьовому будинку до хазяїв на веранду. Веранда не отоплюється.
Хазаїн у шортах та майці, а його дружина босиком взагалі...
Ото да. Вони там звикли, і дискомфорту не відчувають....

Бігати в шортах я можу і в +5, але ми ж не про це, а про температуру в помешканні.

Якщо б це все було індивідуально, то не було би санітарних норм, які встановлюють мінімальну температуру в помешканні у 18 градусів. І це не про комфорт, а про нормальне функціонування організму. Може є і виключення, наприклад, спортсмен з якось якимось супер метаболізмом

то не було би санітарних норм, які встановлюють мінімальну температуру в помешканні у 18 градусів.

Так усе за нормами.
Я ж про +18 вище писав, а не про +16.

Так 18 це мінімум, щоб нормально жити, а не мінімум для комфорту. Комфорт буде посередині між спекою та холодом. Знаходитися в приміщення в шортах можна або в спеку, або при комфортній температурі, але ж не в холоді. Тому щось в тебе не те, або градусник зламаний, або хз..

Ну припускаю, похибку термометра (до +2). Тут і про +20 вище писали, що холоднувато...
Та й особливості організму теж припускаю. ХЗ як то насправді.

Можливо то ще від вологості залежить.
Зараз маю 47% і 22.2 градуси.
В спортивних штанах і кофтині якось не дуже комфортно. В ноги холодно :)
Може то старість :) Але 18 градусів то все одно явно мало щоб у приміщенні сидіти у шортах. Та навіть при 20 буде не дуже комфортно.

Можливо в мене вологість менша.
Не міряв

+18 це вже не комфортно, а при +16 вже треба ходити в двох штанах і двох кофтах,

Двоє штанів та кофт при +16 — то теплолюбива людина.

16 градусів в квартирі, це ок?

За моїми відчуттями — 16 градусів в Києві, це як 18 у Німеччині. У нас тут вологість повітря більше.

Ну вологість більше за все напрягає.
Але я ж не знаю, як то 18 у Німеччині.

От наприклад сьогодні йду по вулиці.
В мене city рюкзак з ноутом 15-кою
Я у осінній курточці-на-сорочку + t-shirt під сорочкою.
Ходжу швидко.
Після 1.5км пішки — мені вже парко стає....
Температура +8 (як раз табло з термометром проходив)
А хтось при такому мерзне як пес...

Але я ж не знаю, як то 18 у Німеччині.

Якщо порівняти з 18’С у Києві, то трошки холодніше. Випрані речі сохнуть набагато довше, постіль в 22:00 перед сном іноді відчувається як сира — лялькаєшся у неї, а тепло від тіла буде тільки хвилин через 10. Вдома у нас тепло одразу.

Випрані речі то таке. Залежить від вітру, де балкон...
Постіль як сира, то ж у квартирі щось «мокро». З цим шось робити треба.
Сушити повітря (?)

Та сушимо) відкриті вікна, а потім закриваю та вмикаю опалення

Просто волого тут)

У вас там сушильних машин не завозять?))

Ты что это же избыточное потребление и углеводный след!

Це ок. От 0 градусів буде не ок. Чомусь дописувач вище думає, що Київ в «домікє», і рашисти нічого не зроблять. А дивлячись на їх дії.... Можна все очікувати

Є думка, що Київ захищений максимально. тому ОК.
Але то лише думка....

А є киянин, який вже тричі наблюдав приліт по лук’янівці, по дврз
Тому я дуже радий за думців які думкою багатіють, але реальність чомусь протилежна

Тричі?
Харків’яни мабудь усміхаються гірко

Я маю відчувати провину за харків’ян? до чого це?

Не, просто порівняння.
При тому, що Ви написали та потерли, toxic? :)

за останні три місяці ?

Чи в 41шому прилітало ?

до чого ваш висер? нещодавно через весь Київ ракета пролетіла і влучила під Вишгородом

Ну це не погано враховуючи війну... 18 було б взагалі добре.

Ще питання у швидкості перемоги. Якщо війна затягнеться на декілька років, навіть найбільших патріотів доженуть думки про виїзд.

Тіпа фу не перемогли за пів року, ну всее, тоді я буду їхати

Не з цієї причини, а тому що, маючи кошти, айтішники змушені сидіти по домам, нехай і війна «десь далеко». В той час, як ті хто живуть в Європі, або США живуть повноцінним життям. Рік це ще можна терпіти, але більше, тим паче після корони, сумніваюся.

Ага айтішніки зараз сидять по Буковелям, не повноцінно )
В той час як європейці дивляться на зростаючі відсотки по іпотекам і цінам на кіловат електроенергії))

Рік це ще можна терпіти,

чому рік?
де рік там і десять...

чому рік?

Тому що рік вже була корона і люди знають що це таке. Втрачати більше життя ніхто вже не був згоден, тому про корону й забули, хоча вона є й зараз.

Так а навіщо втрачати. У пляжного волейбола можна й в Україні спектися.

Стрес він має схильність накопичуватись. І тут два варіантаи, або при певній межі людина звикає, або її задовбало і вона поїде.
Не виключений також варіант, що через пів року людина буде валізи збирати, а через рік — вже звикне до нової реальності і змириться :)

Стрес він має схильність накопичуватись

А який зараз стресс в тому ж Києві ?

А який зараз стресс в тому ж Києві ?

1. В країні війна, вона хоч і далеко, але це війна і тому може прилетіти в будь який момент. Просто як помста за контратаку, як було в Харкові.

2. Не зрозуміла ситуація зимою, може бути, що не буде електрики або опалення. Знаю людину, яка саме через це планує виїхати в Європу, хоча до цього трималася в Києві.

3. Можуть забрати воювати в будь-який момент, наприклад якщо орки оголосять мобілізацію і кинуть ще 100000 тіл на фронт.

4. Ціни на все ростуть дуже швидко, на прикладі того ж макдональдсу: майже вдвічі за півроку.

5. Хто планував купити житло, тепер реально стресує. В країні війна, але ціни сильно вниз не пішли. Та й купувати страшно.

6. Не можливо поїхати на відпочинок за кордон і взагалі не зрозуміло, коли можна буде виїхати. Це б мене напрягало найбільше, враховуючи скільки я подорожую.

7. Ті, хто зараз живе в різних країнах, не можуть побачити свою родину.

8. Поїхав зранку на дачу, ввечері назад можуть не пустити, ночуй в машині біля заправки.

Поїхав зранку на дачу, ввечері назад можуть не пустити, ночуй в машині біля заправки

Реальна ситуація, в мене одразу декілька знайомих нещодавно ночували різних трасах, під Києвом

Уявлення не маю. Але по відгуках знайомих — які постійно ниють що вже задовбали сирени, повістки і т д, думаю що він існує :)

не знаю, де знайомі живуть, які сирени, в Києві їх неділями не буває.

Був на вихідних в кінотеатрі, зал забитий

просто нервы не железные и у каждого есть свой лимит ((

А, це паламарчук. Знову пронос. Оце так людина, жити однією боротьбою з вітряними млинами

Привітаєм Юрія з професійним успіхом!
Тираж його книги розкуплено, тому що поганого піару небуває)!

На кпдв изображен автор, весь в белом.

ага, толпи трактористів в Германію, інфа 146%

медицина там зачастую хуже или как минимум менее доступна

после данного высказывания — можно прекращать читать статью.

Захотел поиграть в футбол во дворе? Можно попасть на штраф в несколько тысяч евро — с 2014 года в Испании действует закон, запрещающий играть в футбол или другие виды спорта вне специально предназначенных для этого мест.

то-то мои дети ходят играть в футбик куда попало и их даже не сажают в тюрьму , а полиция даж приезжает поболеть

доля правди є. С дружиною одночасно захворіли, вона поїхала в германію, я тут залишився.
тут я отримав через хелсімі онлайн-консультацію, на наступний день пішов, отримав тест, отримав курс лікування. Дружина там пішла, її навіть не обстежили, тупо виписали лікарняний, чи як там називається і відправили. По ітогу я вже майже тиждень здоровий, а в неї досі тримається невелика температура і горло

С дружиною одночасно захворіли

Чим?

а в неї досі тримається невелика температура і горло

І вона з цим пішла і Німеччині до лікаря?

тримається невелика температура і горло
отримав курс лікування

І шо ж це за «курс лікування» такий? :)
У нас можна теж в той самий день отримати «онлайн-консультацію», просто не розумію навіщо в таких випадках консультація? Що там можна в перший день почути крім «випійте парацетомол та пийте побільше рідини»?.
Той хто розповідає, що в країнах з GDP per capita > $50k медицина гірше ніж в країні з $3k GDP per capita — просто ідіот, який не розуміє про що базікає.
Про доступність в деяких випадках можна погодитись, але теж в більшості дискусій це все маніпуляції з якимись крайніми випадками, про доступність приватної медицини за свої гроші в Києві в порівнянні з державної медициною в селі на 100 людей, чи у випадках коли західна медицина просто не вважає, що потрібна медична допомога, а українська приватна за гроші готова виписувати будь-які «курси лікування» або дослідження.
Ну а коли ще про цю всю доступність медицини розповідається під час повномасштабної війни в країні — то взагалі все зрозуміло з автором. Чомусь як раз найважчих поранених намагаються всіх перенаправити на лікування в ті самі західни країни, і не дивно — саме тому що там медична система знаходиться на принципово іншому рівні і можливостях.

Ммм, люблю коли якісь ангулярщики сперечаются з людьми дотичними до медицини. Це частний випадок, і таких знаю багато, як і картину загалом.
Не потрібно розповсюджувати дешеву демагогію.. Де мені в перший день прописали курс?
Де ви це побачили? Навіщо ви брешете?

Чомусь як раз найважчих поранених намагаються всіх перенаправити на лікування в ті самі західни країни

Знов маніпуляція. Схід окуповано, у великих містах сходу і півдня України постійні обстріли, у т.ч. лікарень. Вони не справляються з таким навантаженням, до того ж багато наших лікарів уїжджають закордон і легко знаходять там роботу. А розкажіть про стоматологічні туризми, коли навпаки жителі західних країн приїздили сюди за якістю за помірну ціну? Що мовчите, скуштували ... ?
Розкажіть про терміни на два місяці вперед, коли тобі потрібно зараз обстежитись. А тобі треба чекати тому що ТЕРМІН. І так в багато чому
Давайте ще про банківський сервіс германії посперечаємось. Давайте докажіть наскільки там краще. (тільки не уводіть демагогією в стабільність — в умовах постійних потрясінь та війн.) Давайте розкажіть що банківський сервіс там краще. І я вам тупо по всім аспектам пройдусь. Паламарчук тролить та перегибає. Але люди які там були, пожили, прекрасно розуміють, що багато чого в нас КРАЩЕ. І якби не війна, то мало хтоб так рвався туди, маючи добрий рівень життя тут

Не потрібно розповсюджувати дешеву демагогію.. Де мені в перший день прописали курс?

Ти сам заявив, що твоя родина ходить у лікарню через хворе горло і температуру

Чомусь як раз найважчих поранених намагаються всіх перенаправити на лікування в ті самі західни країни

Знов маніпуляція. Схід окуповано, у великих містах сходу і півдня України постійні обстріли, у т.ч. лікарень. Вони не справляються з таким навантаженням

в клиниках немецкого бундесвера раненнных украинских военных лечили начиная с 2014 года. например germany.mfa.gov.ua/...​ci-pribuli-do-nimechchini

Ну якщо була їх ініціатива, і безкоштовно — чому відмовлятись. Якби теоретично ви воювали з рашкою, а ми собі спокійно жили — то і ми б приймали німців, як жест доброзичливості

то і ми б приймали німців, як жест доброзичливості

І як, багато сирійців прийняла Україна під час їхньої війни з рашкою?

клиники бундесвера специализируются на борьбе с мультирезистентными микробами и в этом сильно преуспели. украинских военных отправляют сюда когда в украинских клиниках уже сделать ничего не могут.

клиники бундесвера специализируются на борьбе с мультирезистентными микробами

А є щось, в чому німецькі лікарні, не спеціалізуються? Німеччина стабільно серед кращих країн в медичному плані
immigrantinvest.com/...​-healthcare-countries-en

хорошая медицина в Германии, не знаю почему на нее бочку катят. конечно может быть проблема у неместных, кто не совсем понимает эту систему, но вот чтобы прямо говорить, что украинская медицина лучше... не знаю, лично я могу припомнить всего пару случаев, когда в Украине было лучше, но там речь шла о частных клиниках и врачах по знакомству. если в Германии я обращусь в частную клинику и к врачу по знакомству, то сам понимаешь ))

що багато чого в нас КРАЩЕ.

Но точно не медицина, могу вам сказать как человек с медобразованием и 10 лет стажа работы по специальности. А не ангулярщик ) А точнее медицина в Украине полная жопа. Оценивать надо не время и стоимость «лечения» ОРВИ...

легко знаходять там роботу.

Прям так легко? Ким? Чорними трасплантологами? :)

за помірну ціну

Так то за ціною їдуть. В Мексика теж американці їздять. Якість вона буде ± однакова в норм клініці що тут, що там.

потрібно зараз обстежитись

Потрібно це взагалі як? Якщо в тебе медікал емердженсі — ідеш в невідкладну допомогу, платиш бабло.
Якщо в тебе щось серйозне — тобі ЗАВЖДИ знайдуть слот між пацієнтами

Давайте розкажіть що банківський сервіс там краще

Я хз за Німеччину, але в США банківський сервіс набагато кращий...

Давайте ще про банківський сервіс германії посперечаємось. Давайте докажіть наскільки там краще. (тільки не уводіть демагогією в стабільність — в умовах постійних потрясінь та війн.) Давайте розкажіть що банківський сервіс там краще. І я вам тупо по всім аспектам пройдусь.

Ну давай заслушаем)))
Делал счет и карточки своим родителям — скачал апку (С24), зарегались, прошли видеоидент и карты сразу готовы — привязал их в гугл пей и погнали. Сами карты через день лежали в почт ящике. Нормальный сервис?
У меня премиум аккаунт в Коммерцбанк — 13 евро в месяц. В банке был один раз — когда заключал договор 6 лет назад. Все вопросы решаются онлайн через персонального менеджера, новые карточки приходят по почте автоматически. К аккаунту еще прилагается куча страховок, реально действующих по всему миру.
Также есть еще счета в онлайн банках N26 (кстати с которого был содран Монобанк) и С24 — там тоже все без проблем как-то работает.
Какие еще банковские услуги нужны?
Кредиты — до 100к без проблем оформляются полностью онлайн.
Переводы — есть услуга мгновенного перевода.
Акции/Ценные бумаги — в личном кабинете есть раздел для работы с ними.
Депозиты — открываются и управляются тоже онлайн.
Кроме прочего, можно например онлайн оформить покупку золота/монет и их привезут инкассаторы на дом.
Я за 6 лет жизни здесь так и не понял, в чем именно лучше Приват или Моно.
Может кто-то обьяснит наконец, в чем же именно украинские банки

КРАЩЕ

?

Может кто-то обьяснит наконец, в чем же именно украинские банки

Приват, моно все то же, за минусом сираховок и акций.
Это не лучше, это так же.

Это далеко не первый раз я слышу что украинские банки «лучше». Правда пока ни один человек не объяснил, чем же именно Монобанк лучше чем C24 :D Наверное только котиками и цитатам )))

Не лучше, а те же яйца :)
Опять таки, чтоб говорить лучше, нужно попробовать.

P. S.
Commerzbank я юзал в те времена, когда он был в Украине.
И его онлайн банкинг в первую очередь.
Давно это было, банкинг был весьма скудный, по сравнению с П24 на то время.
Но все минимально необходимое там было

Правда пока ни один человек не объяснил, чем же именно Монобанк лучше чем C24

тю, ну в Моно на понятном языке кнопка «Деньги отправить», а не то чтобы эти ваши Commerzbank и прочие Шпаркассы

А з карти на карту другу у вас можна за 30 секунд перевести? І ще якось я з Приват 24 через Мастеркард знайомому в німеччині 50 евро відправив, він був дуже здивований що такі фінти можливі без Вестерн Юніон чи інших платіжних операторів.

А з карти на карту другу у вас можна за 30 секунд перевести?

В Німеччині ніхто не переводить на карту, в цьому немає потреби. Тут взагалі у primary карти немає номеру, тільки у кредитки.

Переводять на IBAN, тобто на рахунок, і так, це 30 секунд. Але, якщо сума невелика (наприклад збираємо на подарунок в офісі), то переводять пейпалом, це набагато зручніше і швидше.

Тут взагалі у primary карти немає номеру

Visa/Mаstercard немає номеру?
Чи primary card то щось інше?

Так. Пластик, на якому написаний IBAN, а не номер картки

В моєму банку так. Одна картка (1) прив’язана до IBAN, тобто до рахунку в банку. На ній немає 16-цифрового номеру. Нею можна платити в німецькому магазині, або зняти гроші з банкомату.

Друга картка (2) Visa або Mastercard, з 16-цифровим номером, нею можна платити скрізь, і знімати гроші. Все, що сплачено цією карткою, іде в мінус, тобто в кредит. Кожного місяця цей кредит автоматично гаситься з основної картки, тобто з основного рахунку.

Наприклад:
Я був у Словаччині і витратив 600 євро карткою (2). В онлайн банкінгу показано
Основний рахунок: 1000 євро
Кредитний: −600 євро
Залишок: 400 євро

Якщо більше нічого не витрачати, то 13-14 числа наступного місяця будет показано так:
Основний рахунок: 400 євро
Кредитний: 0 євро
Залишок: 400 євро

Зазвичай, карткою (2) я не користуюся в Німеччині взагалі. Пейпал і амазон підв’язані до основого рахунку. Хіба що це якийсь інтернет магазин, де можна платити тільки Visa/Mastercard і не можна Paypal / Sofort (картка 1).

в вирутальных банках проще — сразу делается виза или мастеркард, котоаря напрямую привязана к счету — все как в обычном украинском банк.

а боли нету, что ее видят как мастеркард, а не как цирроз маэстро? В NL до сих пор куча мест, где такое не примут, бо цена транзакции выше)

цирроз маэстро

Эти еще выпускают? хренасе....

Зазвичай, карткою (2) я не користуюся в Німеччині взагалі.

А їжу у магазинах, пальне, одяг...
То все карткою (1)?

Тобто 1 — то дебітна, 2 — кредитна, і кредиткою вдома по мінімуму?

А їжу у магазинах, пальне, одяг...
То все карткою (1)?

Тобто 1 — то дебітна, 2 — кредитна, і кредиткою вдома по мінімуму?

Все карткою (1). Картка (2) потрібна за кордоном в основному

1 — то дебітна

Теоретично так, практично — по ній також можна в мінус залазити

А з карти на карту другу у вас можна за 30 секунд перевести?

Echtzeitüberweisung

знайомому в німеччині

многие местные живут еще в 19 веке))))

Більше того, можна відправити на імейл або номер телефону.
З карти на карту — вайс

Оце ж треба було так бомбанути. Мова йшла про медицину, але тут вже накрутили весь оставашечний діскурс разом.
Навіть «ангулярщику» достатньо розуміння що вірусну простуду не треба «лікувати» і до медицини це не має відношення.
Відправляли на лікування і раніше, до поточної війни. Якщо ви хочете стверджувати що рівень медицини в Німеччині нижче ніж в Україні, то я соррі тут не допоможу. Я «ангулярщик», а не психіатр.

Чому дружина не використала можливість онлайн консультації? Чи ти думаєш це українське ноу хау? :)
Що за така страшна хвороба, і який фуфломіцин від неї допомає? :)

Давайте, убедите человека, что ему «показалось». Что на самом деле в Европе проще получить медицинскую помощь, и что болезнь — не болезнь ;-) Вон, даже во всяких Испаниях очень любят назначать «Ибупрофен» от всего подряд — эдакий европейский вариант «подорожника». «Разболелись» они, понимаешь, симуляторы-тунеядцы.

Ібупрофен != Фуфломіцин. Це дуже дієвий препарат і насправді один з двох які найбільш потрібні в побуті. І один з двох перших які призначають лікарі у випадку інфекційних і запальних процесів (більшість болячок).
Тому — мимо

Це дуже дієвий препарат

Тільки люди забувають пити достатньо води приймаючи ібупрофен

И вычищать нормально свои зубья, чтоб меньше бактерий заводилось.

Что на самом деле в Европе проще получить медицинскую помощь, и что болезнь — не болезнь ;-)

В «Європі» лікарі не змушені «іти в айті», що багато говорить про якість медицини та освіти там і тут. Ось же, сусідній топік
dou.ua/forums/topic/40028

Свобода — понятие относительное.
Одному нужна свобода насрать посреди улицы, а другому нужна свобода не видеть кучи говна.
И они обратно зависимы.
Автор пытается убедить что в Европе свобод «насрать на улице» меньше. О чем тут спорить, можно только согласиться. Что означает что свобод «не видеть кучи говна посреди улицы» больше. Опять же, можно только согласиться. И дальше каждый сам для себя выбирает какая именно ему свобода нужнее.

Ще скажіть що в Європі не можна на мотоциклах ганяти 100+ км/год. в населених пунктах

А Семухин-то все никак не сумонится 😩

Тільки свобода не робити називається обмеження або заборона.

Нагадало про відьемний наступ

Автор чисто набрасывает говна на вентилятор в надежде продать книгу, кек

Автор чисто набрасывает говна на вентилятор в надежде продать книгу, кек

Згоден, але після такої статті тут, купувати ще й книгу про таке — це божевілля якесь :)

Неочевидна істина — в цій країні немає «після» війни, принаймні із точки зору спонсорів війни. А зважаючи, що США отримує від того мегаприбутки на торгівлі газом та нафтою, віддаючи на війну менше 1% від виторгу — я не бачу причин щоб не затягувати війну, даючи рівно стільки, щоб вистачало на терор.

Тому «великий ісход» станеться задовго до. Чому ще не стався — не розумію, невже не є очевидними ризики для бізнесу? Хоча б навіть і енергетичні проблеми.

Як путлер програє, відкриваються великі перспективи. Фактично — монополія на космос, атомне роззброєння РФ та усі дорогі матеріали та компоненти з ракет, шахт підводних човнів тощо які можна буде скупити за безцінь. Підрив ціни сировинного постачання до Китаю і виправлення торгівельного балансу і конкурентноздатності американьский продуктів та послуг на внутрішньому і міжнародних ринках. Покращення на ринку громадянської авіації, транспортні ільюшени та нажаль і ани втрачають ринок. Майже монополія на ринку озброєнь, суттєва доля ринку продовольства, металу та прокату бо РФ та Україна фактично провалюються, атомного палива тощо. Путлер по суті подарував Америці вихід з глибокої кризи. Нікому так не вигідна поразка РФ як Америці. Федерація отримала один з найбільших геополітичних і відповідно економічних провалів з важкою кризою, яка не минучя за цим, за усю історію її існування. По суті як після смерті Івана 4 Грозного відбулась смута — це приблизно те саме, що буде за володимиром путіним. І це після, по суті перемог у Сирії та Афганістані, що дали контороль світових цін на нафту і газ які вже контролювались з Кремля. Для Америки ситуація була вже ахова довелось друкувати грощі та ще збільшувати державний борг якого і так на двісті років в перед. Пів року війни зробили з Америки знову світовий локомотив з ідей, устрою суспільства, культури і способу життя на який орієнтується більшість іньших країн адаптує і копіює їх. А федерація усім показала, що вона із своїм монархічним устроєм, подібним до імперії древніх персів та царя Дарія, здатна створити армію яку зупинять 14 HIMARS сучасні 300 спартанців гоплітів у залізних обладунках, проти шостий тисячної армії бронзовими вилами та косами переробленими на зброю.

Біда в тому що для нас ця епопея може затягнутися на достатній час для занепаду.
парашка розвалится, але чи буде Україна на довоєнному рівні питання досить гостре.

Так нас чекають тяжкі повоєнні роки. Докорінна зміна економіки, докорінна зміна суспільства — а можливо, ще війни з колишніми союзниками та з сусідами — бо в політиці не існує друзів, в політиці існують лише інтереси. Справжні відносини з Угорщиною вже видно, з Румунією вони не дуже то і краще — ті давно хочуть нашу частину Дунаю і Бессарабію. Тимчасово ми на одному боці, та нагадаю про суд за великомучний острів Змеїний та морську акваторію із газовим шельфом. Також відомо, що вони готували і військову операцію. Абсолютно нікому в Європі не потрібна наша промисловість, бо конкуренти не подобаються нікому. Тобто налаштовуємось, світ такий самий якім він був тисячі років тому і ще довго буде. СРСР, Великобританія та США були союзниками протягом другої світової, та майже одразу стали ворогами і так ставалось безліч разів в історії.

Докорінна зміна економіки, докорінна зміна суспільства

можна простіше — деградація і занепад, або ж одним словом: Руїна

Абсолютно нікому в Європі не потрібна наша промисловість, бо конкуренти не подобаються нікому.

можна піти далі, «українці абсолютно нікому не потрібні, хіба Росії»

Ні не руїна. Перше усіляких януковичи з гетьманцевими остаточно допобачення. Для існування цієї моделі суспільства вже більше нема жодної бази. Далі суттєве змінення самої структури економіки держави, з експорту металу та зерна на як я думаю переробку сировини та споживчі товари. Малу промисловість — одяг, меблі, взуття можливо якась техніка по типу кухонних блендерів. Ці бізнеси почали отримали старт зараз на оборонних роботах і після війни матимуть вже систему для продовження роботи. За авіацію, космос, турбіни, автомобілі, сільгосп техніку тощо можемо забути надовго. Це усе і було вже не конкурентно здатне і майже загинуло, тепер вже можна сказати, що загинуло. Відновлення потребує трильйонних затрат та і просто створює конкуренцію скажімо Німеччіні. Велика доля від економіки знову буде ВПК, де більша частина буде локалізація та ремонт певно з якимись нашими компонентами, накшталд покришок, стекол тощо. Свій максимум це, певно БТР чи РЗСВ. Відповідно з іншою структурою економіки: зміни в освіті, більше виробничих спеціальностей, зміни в устрою міст та сел під нові умови праці і життя людей, відповідно транспорті, енергетиці, торгівлі тощо. Мрії про ІТ і високі технології як базис — то казки про Нові Васюки. ІТ вже обвалились сподіваюсь дно вже пройшли, та попит на світових ринках ще довго не буде таким самим як він був. Власних чіпів та хочь яких небуть резисторів ми вже давно не виготовляєм тому сподіватись, що тут буде філіал кремнівої долини — наївно. Відповідно новим провідним солов’ям знову стануть такі собі непмани в малинових піджаках, та це вже будуть дещо іньщі люди ментально і морально. Докорінно іньше ставлення до військових, як воно має бути в здоровій державі. Дуже жвавий політикум, ще більше партій, скандалів, заказних шоу тощо От такий особисто мій прогноз.

Вони ж в євросоюзі
Доведеться вийти спочатку

«Суровые годы проходят
в борьбе за свободу страны.
За ними другие приходят
Они будут то же трудны!»
10 років — бандитизм, 12 років — олігархія та корупція, 8 років — війна, потім на нас чекають тяжкі повоєнні роки ...
Знається просто деяким людям ПОДОБАЄТЬСЯ терпіти і страждати в очікуванні обіцяного «світлого майбутнього».
P.S. Мій приятель звалив до Європи ще у 1995 році відразу після ВУЗу — він вже 27 років живе у майбутньому, яке ми тільки мріємо колись побудувати!

До того 70 років комунізму, та побудова світлого майбутнього з дефіцитами та чергами. А щодо Європи з Америкаю — там теж не такий вже й сахар, а по суті інші країни. І так само як і у нас між заможною людиною і коли по карманах повітря гуляє — то дві великі різниці. Тещо буде скрута і перебудова майже усього — це за історичним досвідом неминуче. Постраждалим від війни країнам добре ще не ставало одразу ніколи. Ані Західній Німеччини ані Південній Кореї. А Боснії та Герцеговині й досі ще погано.

А щодо Європи з Америкаю — там теж не такий вже й сахар, а по суті інші країни. І так само як і у нас між заможною людиною і коли по карманах повітря гуляє — то дві великі різниці.

Різниця безумовно є, але у Європах хоч трохи намагаються для людей з вітром у кишенях зробити краще життя.
В нас такого ніхто ніколи не робив. Чи будуть після війни — питання. Я вважаю, що ні. Буде як раніше — корупція та розкрадання бюджету. І щоб це виправити прийдеться знову битись.

В Украине разрешают играть в футбол в подворотне, только не особо это помогает. На выходе какие-то алиевы и милевские получаются вместо рамосов и иньест. На самом деле постыдился бы про футбол в этом высере что-нибудь писать

Вот тут кстати разрешают играть в футбол алиевым и милевским www.youtube.com/...​dLwJuTsY&feature=youtu.be

Милевский — білорус, доки не почав бухати та тусити по клубах в порушення режиму, грав то він добре. Це усіх стосується хто з алкоголем не може з’ясувати стосунки. Програмістів які мали такі самі проблеми нажаль я знаю декілька і голова золота, да через зеленого змія — з діркою. P.S. За невеликі гроші є обладнані майданчикі де можна по грати, батько у своєму тімі діти в іньших. Там де ще нема — після перемоги сподіваюсь буде, за звичай з місцевою владою можна домовитись за різні секції вони там зазвичай дуже люблять такі ініціативи бо п’янство на вулицях та биті бутилки це на сам перед для них головна біль.

Міля, а ще у Дніпрі був Сашко Рикун, обидва свої таланти футболні на дні пляшки загубили.

Футболістів-алкоголіків було дуже багато в усіх країнах.

Да, белорус, а алиев русский, но в системе нашего футбола оба лет с 15-ти. И разрешение играть где угодно им не особо помогло. Не знаю правда ли в Испании такие штрафы за игру в футбол в неположенном месте, в любом случае их система работает гораздо лучше и производит мировых звёзд постоянно. За последние лет 20 сборная Испании всегда претендент на победу в евро или ЧМ , а у нас единицы чего-то достигают. И даже те кто достигают делают это только когда сваливают в очень раннем возрасте. Я вот даже за Зинченко недавно думал. Останься он играть до сегодняшнего момента в чемпе Украины — был бы серой массой

Этот закон действует в Испании с 2014 года. Так что звездам испанского футбола повезло, что они успели провести свое детство, играя в футбол во дворах, до ограничений. Новое поколение футболистов еще не подросло, так что пока рано говорить о долгосрочных последствиях закона, можно лишь предполагать.

Плевать всем на эти запреты включая полицию. Это я из практически столицы футбола говорю о том что вижу воочию.

они успели провести свое детство, играя в футбол во дворах, до ограничений

"Слышал звон..." это называется. Чуть менее чем все звезды (и вообще профи) с малых лет в системе спортивных школ, и играли они не во дворах, а на полях клубов под руководством тренеров клубов с 5-6 лет. Может и есть какие-то единичные самородки в профи сейчас, которые на улице скилл прокачали, но вряд ли — нагрузки и скорости давно уже такие, что система бьёт масть...

Важко грати в сутбол без сітки на воротах. Доводиться багато бігати за м’ячем :)

Не знаю чи поїду з України, але оці пів року тримання людей в неволі — всіх слух нафіг хз влади. Всі хто був і нічого не робив. Якщо поїду — спеціально піду голосувати проти «слуг».

Вибачте, накипіло за пів року. Дурдом. «Владу не критикують» залиште рашці. Якби не критикували, вже б жінки не виїзні були. Нехай вирішують проблему, або дають вирішити її тим хто може.

всіх слух нафіг із влади

Саме тому слуги зацікавлені, щоб війна тривала якомога довше. Бо ж можна «чесно заробляти» із «допомоги» країні. За воєнного стану аж нічого не заважає Зеленському [читай Єрмаку] стати диктатором, аж допоки не продасть усе що можна продати.

Щось у мені такі теми підбурюють «унутрішній конфлікт». С одного боку я ніколи не виїздив з України і навіть усе життя мешкав на одному (не найкращому) районі Харкова. Тобто коли пишуть «нікуди не їдьте», «нема ніде краще, ніж вдома», «Батьківщина — понад усе», «де народився — там і згодився» і таке інше — це в цілому збігається з моєю поведінкою.
Але чомусь розум хоче кричати: «Не повторюйте моїх помилок — тікайте як тільки буде змога!».
Я гадаю справа у тому, що стиль життя, чи «менталітет» країни має співпадати з цінностями життя людини! Наприклад для мене спокійне, розмірене життя на одному місті — найкраще. Але «спокійне і розмірене» — це аж ніяк не про моє тутешнє життя у Харкові! Але коли я народився в Україні, і навіть коли став дорослим щоб обирати шлях — ніхто не попередив мене що життя в Україні — це як у сейсмонебезпечній зоні! Тобто усе дешевше, грошей залишаться більше, рівень життя кращій — але і ризик відповідно вищій!
Якби я міг дати собі пораду у минуле — я б, звичайно, радив, доки молодий, їхати до якоїсь стабільної країни і там вже роками облаштовувати собі «хатку» у безпеці і розрахунку на спокійну старість.
Тобто батьківщину треба любити — але спочатку цю батьківщину краще обрати самому!

Не знаю, меня с детства предупреждали. Называли Россию «Мордором» еще до того, как это стало мейнстримом и говорили, что нужно уезжать максимально далеко от РФ, потому что чем она ближе, тем опаснее. И это еще в начале мирных 2000-х. Вам, наверное, не повезло, что рядом не оказалось шарящих людей / диссидентов, которые вкусили на себе всех прелестей совка.

Ну и всегда возникает следующий вопрос — а если б с вашей «новой» Родиной случилась беда — как бы вы действовали тогда? И не жалели бы, что не выбрали другую страну?

с вашей «новой» Родиной случилась беда — как бы вы действовали тогда?

Если ты сознательно выбрал страну у которой нет сил вести войну силами контрактных армий (своей и союзников), вопросов к стране должно быть меньше (что очевидно).
Другой разговор что многие живущие здесь не сильно то и выбирали где жить ибо для переезда нужны ресурсы, а выбор 1\1 вариантов не особо про выбор)

рівень життя кращій — але і ризик відповідно вищій!

А вот тут важный момент. Когда многие говорили о недостатках Украины до 24 февраля, упоминали коррупцию, неработающие законы, отсутствие социала и низкий уровень жизни среднего гражданина (что выливается в озлобленность, готовность брать взятки, повсеместное хамство и многое другое). Я ни разу не слышал чтобы в качестве опасностей Украины кто-либо упоминал рашку.

А вот тут важный момент. Когда многие говорили о недостатках Украины до 24 февраля, упоминали коррупцию, неработающие законы, отсутствие социала и низкий уровень жизни среднего гражданина (что выливается в озлобленность, готовность брать взятки, повсеместное хамство и многое другое). Я ни разу не слышал чтобы в качестве опасностей Украины кто-либо упоминал рашку.

Может стеснялись раскрывать истинные мотивы. Много уехало в 2014-15, якобы «разочаровавшись темпами реформ», ну мы то знаем...

стеснялись раскрывать истинные мотивы.

Будто это что-то зазорное)

Когда многие говорили о недостатках Украины до 24 февраля, упоминали коррупцию, неработающие законы, отсутствие социала и низкий уровень жизни среднего гражданина (что выливается в озлобленность, готовность брать взятки, повсеместное хамство и многое другое). Я ни разу не слышал чтобы в качестве опасностей Украины кто-либо упоминал рашку.

Я завжди казав, що у нас немає ворогів (всі ці вигадані корупції і соціалки), окрім рашки.
А те, що ти і тобі подібні не хотіли це чути і вигадували вигадані причини, аби не будувати рів з крокодилами — то над цим вам варто поміркувати.

Придуманные коррупция и проблемы соц услуг? Мы точно в одной стране жили всё это время?
Посмотри на эту войну и на действия правительства.
Сам факт наличия людей которые между спокойным западом Украины выбирают районы Харькова ибо боятся повесток и идти на фронт ни на что не намекает?)

аби не будувати рів з крокодилами

Я ж верно понимаю что ты не такой? Ты ров строил. Научи, пожалуйста, как старший товарищ, что же надо было делать из того что делал ты, но наверняка не делал я.

Придуманные коррупция и проблемы соц услуг?

Так, вигадані. Вигадані руснею та корисними ідіотами русні для приховування дійсно екзистенційних проблем.
Це все хронічні хвороби, які максимум дещо знижують якість життя, але ніяк не впливають на тривалість і не можуть призвести до передчасної смерти.
А русня — головний і фактично єдиний ворог — один з сенсів існування якого — повна ліквідація України.
Боротися з корупцією до того як вирішені екзистенційні питання — в кращому разі просто дурість, в гіршому — зрада.

Сам факт наличия людей которые между спокойным западом Украины выбирают районы Харькова ибо боятся повесток и идти на фронт ни на что не намекает?)

Що такі люди боягузи? Ну, це не новина.

Так, вигадані. Вигадані руснею та корисними ідіотами русні для приховування дійсно екзистенційних проблем.

Це не з України різні «Суркіси» їздили по декілька разів і вивозили сотні мільонів доларів кешем? Нічого не декларуючи, просто за хабар.

Це лише трішки погіршило існування Жука, не сильно :)

Трильйони.
Це не особливо впливало на розвиток країни. А ниття про повальну корупцію — впливало.

Боротися з корупцією до того як вирішені екзистенційні питання — в кращому разі просто дурість, в гіршому — зрада.

Бороться с коррупцией надо было придыдушие 30 лет, и коррупция во время войны это и есть реальная зрада. Именно благодаря коррупции у Украины нет ни ВПК, ни авиации, ни современного вооруженния. Это именно коррупция «строила дороги» во время войны с 2014 года и разминировала потенциально опасные участки. Коррупция не даст решить никакие другие проблемы потому что её уровень не совместим с жизнью для государства вообще

Ні, це не так. Головна проблема була — заперечення реальності і відмова від визнання рашки основним ворогом. І навіть зараз кожаєви і ко вірять, що раз вони російськомовні, то рашка їх не займе.

навіть зараз кожаєви і ко вірять, що раз вони російськомовні, то рашка їх не займе.

Ніде від нього такого не чув 😳

Головна проблема була — заперечення реальності і відмова від визнання рашки основним ворогом.

Так эта проблема и есть следствие глубокой коррупции и цинизма в органах власти

1. Всё ещё не получил ответ на то что делал ты, но не делал я\любой другой гражданин Украины для «построения рва от рашки».
2.

Це все хронічні хвороби, які максимум дещо знижують якість життя, але ніяк не впливають на тривалість і не можуть призвести до передчасної смерти.

Есть весьма известная серия жвачек «Love is...», думаю наверняка видели. Я немного расскажу что «коррупция is...».
Так вот, коррупция это когда вводят дом в эксплуатацию без лицевых счетов и потом собирают на эти счета деньги. Коррупция это когда соседний к этому дом оставляют без котлов автономного отопления, хотя уже «уплочено». Коррупция это когда разминируют дороги, ожидая наступления. Коррупция это когда продают фуры гуманитарки. Коррупция это когда тебя некачественно обслужили в мед клинике, а записи о твоём посещении исчезают. Коррупция это когда на зимнюю форму солдатам на нуле собирают волонтёры...
А так вы абсолютно правы

вигадані руснею та корисними ідіотами русні для приховування дійсно екзистенційних проблем.

3.

Що такі люди боягузи? Ну, це не новина.

Звучит как осуждение, а осуждать, имхо, можно только если сам на фронте.
Ну и к тому же. Люди выбирают неиллюзорный риск попадания бомбы\ракеты от русни в сравнении с относительно небольшим шансом мобилизации на ноль. Уверен что это про трусость, а не про сознательный выбор?

Коррупция это когда разминируют дороги, ожидая наступления

Які це дороги розмінували ?

По цій лінкі не бачу факту встановленого що чонгар було розміновано

По цій лінкі не бачу факту встановленого що чонгар було розміновано

Та ти і орків не бачиш в Херсоні, які туди через «замінований» Чонгар за пару годин доїхали. Не здогадався, чому саме Херсон взяли за день? Бо там все ж було «заміновано» і ВСУ тримали сили на інших напрямках.

А що саме було заміновано?
Є десь нормальна інфа?
Бо бачив відоси, шо шпарятьпо шосе.
Але щосе навряд чи мінували (під асфальтом).
Мова про мости хіба?

Є чутка що розмінували.
Про те, що все заміновано почув лише у контексті «р