Релокація в Бухарест. Чи варто сюди переїжджати і на що звертати увагу

Привіт, мене звати Андрій Микитюк, я VP of Client Success в SoftServe. На початку війни я був у бізнес поїздці за кордоном, і згодом перші чотири місяці прожив у Польщі. Потім вирішив переїхати у Бухарест.

Румунія не настільки популярна локація для переїзду, як Польща, однак багато ІТ-компаній розвивають тут свої хаби. В червні цього року девцентр тут відкрила моя компанія, також я бачив інформацію, що офіс у Румунії відкрив Ciklum. Зі мною по сусідству живе дівчина з EPAM.

У цій статті я хочу поділитися першими враженнями від Бухаресту, можливо, він виявиться цікавим для тих, хто теж розглядає цю локацію. Сподіваюся, що ви знайдете для себе щось корисне.

Три країни за час війни

28 січня ми з командою мали онлайн-зустріч, де обговорювали ситуацію в Україні. На той час я жив біля Львова та не зовсім уявляв, які настрої панують в Києві, Дніпрі та Харкові. Ціллю зустрічі було розповісти про проактивні дії компанії та трохи заспокоїти колег. Можливо, когось я і заспокоїв, але рівень моєї тривоги зріс в рази. Спрацював «закон сполучених посудин», і коментарі харків’ян «Путін нападе» були переконливішими, ніж дані розвідки США.

Вроцлав, 26 червня, 2022

Після цієї події ми з дружиною спакували тривожну валізку (яку можна закинути в машину) і тривожний наплічник (з герметичним пакетом для важливих документів та сухпайком для виживання в екстремальних умовах). Час йшов, рівень моєї тривоги спадав і вже 20 лютого я полетів у відрядження в Нью-Йорк. Перед від’їздом я заспокоював сім’ю, що швидше за все в Україні нічого не почнеться.

24 лютого вранці за українським часом я, ледь стримуючи свою паніку, зателефонував дружині і сказав лиш декілька речень: «Росія почала війну, обстрілюють всю територію України. Спробуй переїхати кордон. Зараз не читай жодних новин, в тебе є максимум година, щоб вийти з дому».

З трьома дітьми і в мирний час не просто за годину зібратись та вийти з дому, але моя дружина справилась відмінно. Ну і, звісно, заздалегідь спакована валізка та речі дуже прискорили цей процес.

Два тижні ми прожили в Німеччині, чотири місяці в Польщі, а влітку переїхали в Бухарест. Я став першим легалізованим українським працівником SoftServe у Румунії, і наразі компанія планує наймати в команду як місцевих спеціалістів, так і українців.

Чому я обрав Румунію

В компанії у мене є два основні вектори роботи. Перший — це розвиток Middle East напрямку, і другий — це співпраця з великим акаунтом, що налічує понад 200 працівників. З початком війни ця компанія не виводила нікого з України, однак частково найм таки перевела за кордон. Можливо, це не всім очевидно, але наявність частини команди за кордоном дає можливість українським працівникам залишатись на плаву.

На початку березня ми мали близько 40 відкритих вакансій у наших хабах у Польщі та Болгарії, проте через великий ажіотаж (адже й інші проєкти переводили найм у ці хаби), вони були перевантажені. Вже під час війни у нас відкрився офіс у Румунії, тож ми вирішили перевести ці позиції на нього.

Від початку війни я з дружиною та трьома дітьми чотири місяці мешкав у Польщі. Коли діти закінчили навчальний рік в польській школі, ми почали будувати довготермінові плани. Тож постав вибір: можна було поїхати в Дубаї, щоб розвивати напрямок на Близькому Сході, або ж в Бухарест, аби бути ближче до процесів відкриття нового офісу, формування команди і розвитку цього хабу. З точки зору бізнесу, обидва напрямки були важливі, тож я виходив з особистих міркувань.

До моменту переїзду я був у Румунії лиш один раз 10 років тому, коли їхав з сім’єю в Болгарію. Мої спогади були досить лімітовані: це найкрасивіша дорога в світі Трансфегерешан, замок Дракули та макароноподібні електричні дроти. За 10 років нічого не змінилось, тут і далі в багатьох місцях висять такі спагеті на електричних стовпах :)

Замок Дракули, 6 серпня 2022

Після переїзду реальність перевершила мої очікування. По-перше, я хвилювався щодо мови, однак виявилося, що тут англійська досить поширена і її рівень використання значно вищий, ніж в Україні та Польщі. По суті в лікарні, банку чи магазині доволі просто порозумітись. Вивіски не дублюються англійською, для цього використовую функцію камери в Google Translate.

По-друге, лише лінивий не підколов мене на тему ромів. Та після переїзду я вкотре переконався у тому, що це всього лише стереотипи.

Наостанок, я не хотів переїздити в кам’яні джунглі. Бухарест виявився надзвичайно зеленим містом з великою кількістю водойм. А далі від центру міста взагалі дуже затишно.

Процес легалізації

Щоб легалізуватися у Румунії, потрібно було всього тричі вийти з дому.

• Найперше, необхідно отримати тимчасовий захист, так званий temporary protection status. Якщо у перші місяці війни були довгі черги, то зараз на це знадобилося пів години. Я отримав TPS для себе і сім’ї на наступний день після приїзду. Він дає право на проживання та роботу в країні.
  • Друга важлива річ — банківський рахунок для отримання оплати праці. Щоб відкрити рахунок, мене запитували тільки паспорт та TPS. Мене приємно вразило, що в Бухаресті у банківських установах вільно розмовляють англійською.
  • Наостанок, потрібно пройти медичний огляд. Відповідно до румунського Кодексу праці, кожен працівник зобов’язаний пройти базовий медичний огляд перед оформленням на роботу.

Ще один важливий крок — це підписання документів з роботодавцем. Але оскільки наша компанія в Україні давно впровадила для цього електронні підписи, то в Румунії вирішили піти тим же шляхом і використовувати мобільну аплікацію Evrotrust. В Румунії здебільшого ще користуються паперовими документами, тож деякі місцеві кандидати були приємно здивовані.

Пошук житла

Житло в Румунії (як і в Польщі) винайняти не так легко, як в Україні. У мене склалося суб’єктивне враження, що через великий наплив українців на початку війни, які винаймали квартири на рік, а потім розривали договір і поверталися додому, орендодавці зараз неохоче здають нерухомість українцям. Так, у контракті прописана можливість розірвання, однак для власників це зайві витрати часу та енергії.

Тому, щоб винайняти житло, важливо довести свій намір довготривалого перебування. В моєму випадку було достатньо листа з корпоративної поштової скриньки від мого керівника, в якому підтверджувалося, що я перебуватиму в Румунії щонайменше рік.

Спершу я хотів шукати квартиру через місцевого рієлтора, однак спробувавши, у мене склалося враження, що кожен рієлтор має свій обмежений пул квартир та не співпрацює з іншими. Для мене їхніх варіантів виявилося недостатньо, тож я скористався мобільним застосунком Imobilare, на карті відфільтрував варіанти, які підходили мені за параметрами, та написав десятку рієлторів у Whatsapp. Далі пішов на перегляд кількох квартир (треба бути готовим, що, як і в Україні, частина оголошень неактуальні), і знайшов ту, яка найкраще мені підходить.

Крім того, житло на довгостроковий термін можна шукати на порталах Imobiliare, Storia.ro чи OLX. Щодо цін, то вони здебільшого стартують від 300 євро в місяць за квартиру площею 80-90 квадратних метрів. Якщо ви розглядаєте варіант ближче до центру, то ціна відповідно зростає в середньому до 500 євро і більше.

Інші особливості життя в Румунії

Ціни. Життя у великих містах, особливо у столиці, дорожче. За моїми оцінками, ціни досить схожі до Польщі. В середньому сімейний бюджет для двох людей на місяць складатиме 600-800 євро, не враховуючи вартість житла.

Підтримка українців. Румуни подібні до нас, вони досить тепло ставляться до українців і готові допомогти. Одного разу на паркінгу румунська сім’я побачила номерний знак нашого авто й активно почала пригощати наших дітей абрикосами. Я спочатку намагався ввічливо подякувати і відмовитись, але потім зрозумів, що для них цей момент був надзвичайно важливим. Непросто передати текстом, це було дуже сентиментально. Хоча, якщо порівнювати з Польщею, то тут значно менше теми війни в інформаційному просторі.

Бухарест, 30 серпня 2022 — перший день школи

Школи. Для мене було важливо, щоб діти навчались офлайн англійською мовою. В Бухаресті є 5 хороших приватних інтернаціональних шкіл, хоча потрібно бути готовим, що вони дорожчі за приватні локальні школи.

Ось список:

• British School of Bucharest.
  • American International School of Bucharest.
  • Cambridge School of Bucharest.
  • International School of Bucharest.
  • King’s Oak British International School.

Покупки та доставка. Це те, що, мабуть, «наболіло» усім українцям за кордоном. Я вирішив купити електрочайник, такий самісінький, як в мене колись був. Замовив через сайт Vexio, почекав пару тижнів, вони мовчали, тож я скасовував замовлення. Ну окей, невдалий сервіс вибрав. Замовив через більш популярний Emag, от вже чекаю 12 днів, побажайте мені успіху! Можливо, чайник виявився рідкісний, ще потестую на інших товарах:)

З плюсів, то тут більш поширені поштомати, що однозначно зручно. Окрім того, є багато кластерних торгових центрів, де все зібрано в одному місці. Мені найбільше подобається Baneasa Shopping City+IKEA+Dedeman. Це свого роду Бермудський трикутник, де можна запросто втратити орієнтацію в просторі й часі.

Банкінг. Шукати локальний Monobank тут марно (хіба Revolut, але він британський). Я завантажив топ 5 мобільних аплікацій румунських банків та обрав Banca Transilvania, поки політ нормальний.

Географія. В Румунії тепліше, ніж в Україні, й особисто для мене це великий плюс. У грудні середньодобова температура вдень +4°С, тоді як в Україні буде 0°С і нижче. Крім того, за три години від Бухареста можна доїхати до моря, за півтори години — до Карпат.

Що треба знати перед переїздом

Вікіпедія каже, що українці — четверта за чисельністю етнічна спільнота в країні. Війна прискорила плани багатьох компаній щодо переїзду в Румунію, тож тут зростає як ІТ-спільнота, так і ком’юніті українців в цілому. За даними UNCHR, станом на липень в країні перебувало понад 83 000 українців, що змушені були втікати від війни.

Для тих, хто планує переїжджати в Румунію, рекомендую переглянути цей детальний гайд від міжнародної експертки з підбору персоналу Уляни Мороховської, з якою я мав нагоду познайомитися і чиїм документом скористався не один раз. Тут зібрана інформація майже про все, що потрібно знати українцю — про перетин кордону, проживання, медицину, пошук роботи і так далі.

Якщо ви вже надумали переїжджати за кордон, то однозначно Румунія варта уваги. Якщо ваша компанія має дочірній бізнес тут, то сміливо легалізовуйтеся — цим ви збережете декілька робочих місць для тих українців, що лишаються вдома. Для багатьох клієнтів наявність частини команди за межами України є обов’язковим пунктом по диверсифікації ризиків.

Я твердо вірю, що Україна переможе, а тим часом ми будемо наближати цю перемогу економічними силами!

👍ПодобаєтьсяСподобалось17
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

«а тим часом ми будемо наближати цю перемогу економічними силами!»...
Лучше бы не писали в конце. Довольно хитрожопая фраза выехавших людей/семей, хоть и не подразумевали чего-то плохого.

Галєра відправила ТС в Румунію, от він і намагається заманити туди гребців, щоб допомогти львівському вусатому бізнесмету заробити статки. Гарна спроба, но ніт.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Фільми в кінотеатрах йдуть румунською мовою?

хто в курсі чи може малолітня дитина так як і дорослий провозити до 10к євро готівкою на территорію Румунії та ЄС?

Був свого часу в букурешті вашому кілька раз

Чистота, жара, блєск, а йдеш по вулиці — звідкись завжди якийсь смрад несе мусорний. І це в центральних вулицях. Може щось помінялося, було це так давненько

В тімішоарі й центральних містах типу сібіу все ж якось більш по-людськи, сібіу взагалі шикарне місто, а бухарест не сподобався. Є якийсь совково-показушний душок

В Бухаресті є історичний, європейський район, без совку

Галєра відправила ТС в Румунію, от він і намагається заманити туди гребців, щоб допомогти львівському вусатому бізнесмету заробити статки. Гарна спроба, но ніт.

Написав гребець не з галери...
Software Engineer в Avenga

ще один гребець не з галери Senior Software Engineer в United Software 😁

Там нормальне вино. Якщо пошукати.

(Написав погонщик з іншої гелери)

Нормальне вино можна і в нас на Закарпатті знайти)
Або можна заморочитись і самому зробити вино, заодно буде хоббі щоб не сидіти за веслом цілий день

посмотри, ТС не простой «гребец», a VP. В Румынии можно нанимать синьоров дешевле, чем в Украине, а перепродавать тушки можно по хорошему рейту в Калифорнию. Собственно я и объявил на галере итальянский бойкот найму девелоперов с других стран, в Украину риск-менеджеры с Европ и Америк не заводят проекты, а галера хочет, чтоб мы собесили синьоров с Польш, Румынии и т.д. Галера расширяется а украинцам все меньше и меньше работы

Уровень девелоперв в Румынии ниже того, что в Украине считается плинтусом

Ліваки не люди.
(написав вільний весляр-офтальмолог)

Все-таки, основна стаття витрат у автора статті з 3-ма дітьми буде не квартира в Румунії.

Оскільки автор сам дає приклад, розберем:
British School of Buharest:
Nursery — Year 6:
€ 17386 + reservation deposit / pupil
3-є дітей молодшого щкільного віку = $4346 в місяць
Ну ок, це сам центр, беремо Kings Oak на околиці Бухареста:
Primary/Secondary = 13950€/year
Reception Class ( 4-5 yars) = 9950€/year

Отже, як не крути, $3000-4000 в місяць буде набігати. Чи будете ви платити стільки за western education, живучи у відносно бідній країні, без планів за рік-другий рухатись далі на захід.

Приватні школи в Румунії сплачуються за весь навчальний рік. Тому помножуємо ці прекрасні цифри на 3 і віддаємо на початку навчального року, якщо стільки буде. Потім щомісяця сплачуємо «продльонку» (150-250 євро), обіди (100 євро) і кому треба розвозку (10-40 євро на день). Тож ще маємо близько 500 євро за дитину в місяць. Але в Румунії є бесплатна українська школа для дітей 1-6 шостого класів, в якій можна навчатись офіційно, а можна в якості слухача.
А ще в Румунії 47% податку для негромадян і зарплати нижчі, ніж в Україні. Якщо дуже добре домовитись, можна отримати той самий гросс, що і в Україні, та на виході це буде півзарплати. Звідки самі румуни беруть гроші на школи для дітей, мені дуже цікаво, до речі.
Щодо квартир — по цінах в статті досить реальні цифри. Але яка б дорога не була на вигляд квартира, які б забезпечені не були господарі, ремонти, меблі, сантехніка та інше все одно дешеві. Вони навіть для себе так роблять. Хіба що на телевізорах не економлять
Ну і самі румуни. Далеко не всі ставляться до українців добре. Зараз за півроку вони до нас звикли і вже так не прискіпуються, але спочатку було досить некомфортно.

Гроші з контрабанди і зароблені в Західній Європі + подальше інвестування. Наприклад третина готелів Буковеля належить румунським контрабандистам. А інша третина, до речі, рашикам.

Думав, що бритиші беруть оплату наперід по триместрах. Значить в Румунії не все-так стабільно — перестраховуються.

Приватні школи в Румунії сплачуються за весь навчальний рік. Тому помножуємо ці прекрасні цифри на 3 і віддаємо на початку навчального року, якщо стільки буде. Потім щомісяця сплачуємо «продльонку» (150-250 євро), обіди (100 євро) і кому треба розвозку (10-40 євро на день). Тож ще маємо близько 500 євро за дитину в місяць. Але в Румунії є бесплатна українська школа для дітей 1-6 шостого класів, в якій можна навчатись офіційно, а можна в якості слухача.
А ще в Румунії 47% податку для негромадян і зарплати нижчі, ніж в Україні. Якщо дуже добре домовитись, можна отримати той самий гросс, що і в Україні, та на виході це буде півзарплати. Звідки самі румуни беруть гроші на школи для дітей, мені дуже цікаво, до речі.
Щодо квартир — по цінах в статті досить реальні цифри. Але яка б дорога не була на вигляд квартира, які б забезпечені не були господарі, ремонти, меблі, сантехніка та інше все одно дешеві. Вони навіть для себе так роблять. Хіба що на телевізорах не економлять
Ну і самі румуни. Далеко не всі ставляться до українців добре. Зараз за півроку вони до нас звикли і вже так не прискіпуються, але спочатку було досить некомфортно.

Цікаво, що Румунія схоже вважається багатьма українцями дещо відсталою країною і воно в чомусь так і є, проте вона має втричі більше gdp per capita порівняно з нами та регулярно потрапляє до переліку найшвидше зростаючих економік світу. Дивно як це може поєднуватись

1.відсоток тіньової економіки приховує великий шмат ВВП
2. різниця в купівельній спроможності (різниця в цінах фактично) нівелює абсолютні показники ВВП — див. en.m.wikipedia.org/...​of_countries_by_GDP_(PPP
3. відносні цифри зростання легше демонструвати найгіршим в своєму класі (Румунія — одна з бідніших стран не світу, а ЄС)

Ви у вікіпедії привели не той рейтинг, треба PPP per capita. І тут ми вже бачимо, що Румунія на 48 а Україна на 101 місці.
І фіг з ним, з тим місцем, але Румунія має показник більш ніж вдвічі кращий за середньо-світовий, а Україна трохи менший за середній. Різниця дуже велика. І після 24 лютого звісно тільки зростає.
en.m.wikipedia.org/...​s_by_GDP_(PPP)_per_capita
Також треба розуміти, що навіть маючи однаковий показник по парітету купівельної спроможності, завжди краще виглядає та країна, яка багатша в абсолютних цифрах, бо її купівельна спроможність вища на світовому ринку.

Також Румунія обіймає кращі або значно кращі позиції майже по всіх економічних рейтингах.
georank.org/economy/romania/ukraine

Тому, я б не став нівелювати той факт, що Румунія і Ураїна поки що знаходяться по різні сторони середньої температури по лікарні і ставити їх на одну ланку.

+ Румунія в НАТО, а також у неї нормальна армія і флот (кораблики британські 80-х років), а в 2024 буде ще й непогана авіація (передадуть 32 норвезькі Ф-16). Сподіваюсь румунські модернізовані МіГ-21 не попадуть в Україну, хоча, зважаючи на словенські Т-55 — цілком можливо, і це сумно...

хоча, зважаючи на словенські Т-55 — цілком можливо, і це сумно...

Це ті що апгрейднув Ізраїль і Чмут казав, що вони досить такі норм: mil.in.ua/...​ast-ukrayini-tanky-m-55s.
Доречі Азербайджан проапдейтив Су-25 і тепер вони несуть кераванні бомби і можливо крилаті ракети на 240 км. Нам би хоч пару таких..

Багатьма українцями всі країни вважаються відсталими, бо там нема монобанка , дії і манікюрчика в неділю ввечері

Так то воно так, але це також значною мірою впливає на комфорт і якість життя.

як на мене краще записатись на манікюр чи до лікаря за 2 місяці і придбати продукти в нормальний робочий час, ніж бути збитим п`яним прокурором на «заробленному» джипі

Какова вероятность того, что среднестатистический украинец будет сбит?
При этом неоднократно слышу истории как люди с острыми болями не могут попасть к врачу заграницей.

достатньо того, що така ймовірність взагалі є, не кажучи про інші прояви «правової» держави.

Такая вероятность есть в любой стране мира вообще-то. Единственное, чем мы отличаемся от культурных стран, это последствиями для нарушителя. Но если человек труп, то факт, что нарушителя посадят, его не воскресит.

ну звісно в Німеччині чи Швейцарії така йомовірність також є, але значно меньша ніж в Україні. Окрім фатального випадку може бути травмування і необхідність лікування, забезпечення зсиротілої родини, не кажучи про відсутнісь справедливості і безкарність, що породжує і далі такі випадки

Конечно, можно травмироваться, но мы же на айтишном форуме, да? Тут у всех страховки, потому говорить о финансах на реабилитацию в нашем случае не актуально.

тобто з вашої логіки п’яний порушник не повинен відповідати ні фнансово ні юридично, бо є страхівка, а якщо айтішніка зібють на смерть то і так вже не повернеш?

Моя логика в том, что вероятность, что меня собьют(а я КРАЙНЕ задротски отношусь к переходу через дорогу, даже на зебре) настолько мизерная, что не считаю этот риск хоть сколько-либо актуальным.

вас можуть збити навіть на зупинці або на тротуарі. якщо вам це важливо, збити можуть взагалі не вас, а водія не покарають, що регулярно і відбувається

Если меня собьют на остановке, то первое, что меня будет волновать — состояние моего здоровья и только когда я его зарешаю, я буду бегать чтобы наказали виновного.

якщо у вас невелика зарплатня, а операція коштуватиме дорого, то як ви його «зарєшаєтє»?. а покарати винного не вийде, бо він вже зарішав, якщо буде на чому бігати і пробувати

Я выше уже написала, что копеечная зп не имеет ничего общего с данным форумом, к тому же у всех тут страховки, так что финансовый вопрос не стоит вообще.

страховка не поверне вам здоро’я навіть якщо ви СЕО, і те що тут форум небідних людей не знімає питання корупції і безкарності, постраждати від якої може ваш сусід, знайомий, чи просто людина з одного з вами міста. Звісно, якщо вас це не турбує, то можна сховатися за високою огорожею, найняти охорону і купити собі найдорожчий у світі протез за айтішну страховку

І як ви вважаєте, де б ви хотіли опинитися в ситуації коли вас збили на дорозі — в Україні з українською медициною або в тій же Німеччині?

Я жила в Германии и обращалась там к врачам, ничего особенного.
При этом в Украине я сломала палец на ноге как-то раз и обратилась в государственный травмпункт так как он был в 2х кварталах от меня — мне настолько всё понравилось(не стебусь), что когда через пару лет я растянула связки, то даже не звонила в страховую — снова поехала в тот травмпункт.

коли ви зламали палець, то медицина всюди однакова — в більшості випадків наклали гіпс і все. Ну хіба шо колись в Україні в травмпунктах навіть гіпса і бінтів не було, але то вже давно минуло, якщо мова про велики міста, може десь в провінції ще досі так само.
Але ось коли вас збила машину — то тут включається ціла система яка впливає на кінцевий результат — і розвинутість швидкої допомоги, і зглагодженність дій екстрених служб — поліції, пожежної, швидкої. І транспортна система — корки, наявність і функціональність відокремлених полос для ОТ або екстренних служб. І в кінці кінців устаткування, рівень персоналу, наявність всіх передових технологій в амбулансі. Та нав елементарна наявність потрібної крові на переливання.

А вот не всюду — моя сестра в Польше 8 часов просидела в травмпункте в «живой очереди» со сломанной рукой, а приняли её только тогда, когда она устроила скандал.
В то же время я припоминаю, как я сходила в Германии к простому терапевту с простудой(в доковидные времена): у меня померяли температуру и сказали, что жить буду, за это взяли 10 евро при том, что у меня была страховка. Если меня собьет в Германии машина, то после лечения мне по идее придется продать почку чтобы его оплатить)

Если меня собьет в Германии машина, то после лечения мне по идее придется продать почку чтобы его оплатить)

нет. Смысл большинства адекватных гос систем страхования в том, что как раз с простудой можно справиться и самому, а вот с какой-нибудь штукой пострашнее тебе помогут и почку продавать не надо будет.

Цікаво чому тоді у фільмах часто показують бідолаг які не можуть оплатити якесь критичне лікування і йдуть грабувати когось?

Цікаво чому тоді у фільмах часто показують бідолаг які не можуть оплатити якесь критичне лікування

в фильмах еще супермена показывают и вампиров

це про СШП, у них немає адекватної системи державного страхування. Ми тут наче Німеччину і інші європейські країни обговорювали

В то же время я припоминаю, как я сходила в Германии к простому терапевту с простудой(в доковидные времена): у меня померяли температуру и сказали, что жить буду, за это взяли 10 евро при том, что у меня была страховка.

Думаю, что налогоплательщики не особо хотят оплачивать работу врачей для тех, кто не может самостоятельно себе померять температуру. 10 евро как-то даже по божески еще.

При чем тут вообще налогоплательщики к моей страховке, за которую они не платили? Это в Украине я могу пойти в аптеку и купить почти любые лекарства, а в Германии много что по рецепту и приходится идти к врачу.

парацетамол и чай без рецепта)

Она в Польше уже 10+ лет живёт на ПМЖ)))
А то что с переломом 8 часов ни привета ни ответа, то это однозначный факап больницы, они всегда могли сказать, что у них завал и перенаправить в другую, а не кормить завтраками.

коли ви зламали палець, то медицина всюди однакова — в більшості випадків наклали гіпс і все

знакомый в германии сломал ключицу
сказали прийдешь через две недели — сделаем

сломал ключицу

а он гипс себе хотел на ключицу или чего ожидал? ))

Часто ключица ломается с смещением и нужно делать операцию. Да и просто перелом как-то фиксируют бандажом. В любом случае на рентген отправить должны сразу

В любом случае на рентген отправить должны сразу

И отправляют. В любой принимающей по скорой больнице есть рентген и попасть туда вообще не проблема. Могут не отправить только в двух случаях:
1. Человек пздт
2. Человек не может связать двух слов и внятно описать что случилось и что болит, потому дежурный в емердженси понятия не имеет что с ним делать. Особенно если внешне повреждений нет и человек в адеквате

Единственное, чем мы отличаемся от культурных стран, это последствиями для нарушителя.

Ні. Скандинавія і Нідерланди яскравий приклад — якщо будувати дорожну інфраструктуру грамотно, то й порушень буде менше. Якщо на вулиці знак 30, то там будуть шикани, вузькі смуги, лежачі поліцейські і так далі. На такій вулиці перевищувати будуть ну вже зовсім довбодятли. В нас же головний критерій хорошої дороги — хороший асфальт. Виїжджаєш на Клочковську в Харкові і перед тобою широчезна пряма дорога без обмежень. І всі їдуть 80+. Ну і невідворотність покарання і розмір штрафів грає теж свою роль.

Не тільки це — ще розведеня пішоходних потоків від автомобільних, відсутність переходів без світлофорів через більш ніж 1 смугу дороги, відсутність повороту наліво через більш ніж 1 зустрічну смугу без відокремленної секції світлофору на поворот. Всюди «смарт» світлофори, повністю відсутні світлофори на трассах, в тому числі ті що проходять через місто, ну і так далі, дуже багато елементів всієї системи.
А взагалі починати розмову про безпеку і відмінності треба насправді навіть не з інфраструктури, а з різниці вимог і звичайно коррупційних можливостей отримання водійського посвічення.

Три роки в NL. Жив у Харлемі (не дуже велике місто, район Еуропавайк) — два рази мене мало не збили на зебрі, у мене під вікнами (Еуропавеґ) чувак на поршаку летів так низенько, шо потім з кювету його гелікоптер забирав, про щонічні перегони байкерів я вже мовчу, і насамкінець — у мене у дворі чувак дуже полюбляв паркуваться на газоні (у мене серце кров’ю обливалося — бо газони там офігезні). Так шо різне буває, якшо там жити..

Я правильно розумію що в Нідерландах тебе можуть ледве не збити на пішохідному переході, ти можеш паркуватись на газонах і не понесеш ніякої відповідальності?)

Так, можеш не понести, а можеш і понести, якшо поліція попалить. Як і майже всюди у світі..

А в Европе пьяных водителей нет?) Думаю если вас собьют, вам будет без разницы это украинский чиновник или немецкий работяга с завода)

При этом неоднократно слышу истории как люди с острыми болями не могут попасть к врачу заграницей.

Може потому что с острой болью это в скорую?

Нет, хроническая мигрень, с которой мой знакомый несколько дней назад в Лос Анджелесе пришел к врачу, не считается поводом для обращения в скорую. В итоге ему реально 1,5 месяца минимум с ней жить так как «ближайший» слот ему нашли на 29 октября.
Кстати, в прошлый раз ему местные врачи эту мигрень так и не смогли зафиксить — ему пришлось через пол мира лететь домой.

Ой, та не перегібай вже так.
Мав два випадки в Штатах.
1. Якась алергічна реакція, пішов у простий кабінет якийсь, там щось вкололи і пройшло. Обійшлось десь у 200 баксів. Тоді не було норм страховки.
2. Запалення вуха. Записався в той же день у кабінет в звичайній аптеці. По страховці(в бізнестріпі) прийняли, виписали антибіотик, пройшло за 3 дні.

В жодному з випадків не доводилось чекати 1.5 місяця.

Кстати, а что именно значит

обращения в скорую.

Если речь об Emergency Room, так она и не предназначена для хронических заболеваний

Это не было бы проблемой если к обычному врачу не приходилось бы ждать слота месяц+

до звичайного сімейного лікаря не буде таких прям слотів. Місяць+ то може бути до якогось вузького спеціаліста.

Невропатолог обыкновенный, просто более толковый, чем тот, который не смог помочь вообще.
В США просто полный звиздец с медициной по нескольким причинам: высокие зп медиков порождают высокие цены на их услуги, высокая стоимость учебы приводит к недостаточному количеству медперсонала и последнее, наверное, самое интересное — в США могут лишить лицензии за неправильный диагноз, потому врачи со сложными диагнозами часто тянут резину и приписывают плацебо лишь бы не ошибиться с диагнозом.

просто полный звиздец с медициной

С постсоветским менталитетом — «пока могу терпеть, значит не страшно, как не смогу — спасите-помогите, срочно мне скорую и операцию на завтра» — да, тут так не работает. Твое здоровье — вот и будь добр им планомерно заниматься, это тебе надо в первую очередь

в США могут лишить лицензии за неправильный диагноз

Ну, если при остром аппендиците просто прописали активированного угля — не знаю, возможно. Вообще, нормальные врачи оплачивают специфические страховки «от профессиональных ошибок», как раз для случаев

ошибиться с диагнозом.

Вообще очень напоминает страшилки вида «Моцарт не композитор, я сам не слышал, но мне Изя вчера напел»

При чем тут терпеть? Человек уже больше года в США вылечить не может хронику — лечение не помогает вообще.

В Україні мені більше 30ти років не можуть вилікувати хроніку, нічого не допомагає, хоча багато чого робили. Не впевнений, що проблема на стороні лікарів

Как раз на стороне врачей — дома ему всё смогли подлечить, в итоге он пришёл к врачу-рукожопу в США с заключением нашего врача и попросил назначить такое же действующее вещество и только тогда ему полегчало.

Вообще очень напоминает страшилки вида «Моцарт не композитор, я сам не слышал, но мне Изя вчера напел»

Лол, саме тому при лікарнях там ще штат юристів щоб врегульовувати проблеми зі скаргами пацієнтів

Лол, саме тому при лікарнях там ще штат юристів щоб врегульовувати проблеми зі скаргами пацієнтів

Лично сталкивался ?

As a side note, можешь посоветовать, как получить в Украине вменяемую компенсацию за некорректное лечение (я примеров такого «лечения» могу привести вагон и тележку только по своей семье\родственникам)

Или реальным пацанам жаловаться в западло?

В суд подавати на лікаря.

Ходити два місяця із болячкою яка болить і заважає працювати, ну такоє.
Якби не війна, то «ні всьо так однозначно».

це щось з серії про найкращу у світі безкоштовну медицину і найсмачніший пломбір

Це щось із серії як добре, що у нас хоч і місцями, але капіталізм все ж перемагає, як ми бачимо на прикладі розвитку приватної медицини в Україні VS зарегульованість багатьох крїн ЄС де неможна прийти і прямо сьогодні полікувати заплений нерв у зубі.

в приватній клініці і за наявності стріхівки можна. В Україні далеко не найкраща і найдоступніша в Європі медицина

Тогда почему до войны/COVID целые чартеры бронировались под медицинский туризм в Украине? Знаю, только из Лондона каждую неделю летело 3 самолёта.

ну звичайно ж за найкращою і найдоступнішою в Європі медициною. А ще за найсмачнішим пломбіром і подалі від геїв і педофілів своїх)

Ти можеш скільки завгодно придумувати самі кучеряві й дотепні порівняння, але це не заперечить факту, що в Україні все дуже ок з приватною медициною і що дофіга уєзжашок дійсно каталися сюди до війни лікувати зуби і подібне.
Якщо маєш конкретні факти які це заперечують — вперед або продовжуй далі фігурально мастурбувати смєхуєчками про геїв і пломбір.

Це свідчить про те, що тут кваліфікована праця вартує копійки в порівнянні з розвинутими країнами

вона то дешева, але це якщо пощастило вижити..

Приватний бізнес, якими є приватні клініки, можуть буквально поставити будь-який цінник на свої послуги, нема обмежень.
Але чи піде хтось в такий заклад, де буде необгрунтований оверпрайс? Ні.
В даному випадку є ринок, є попит і пропозиція які балансують між собою. Собі в збиток вони точно працювати не будуть.
Отож, якщо там працюють висококваліфіковані спеціалісти які вчились і практикувались не дин рік, то мабуть, цим спеціалістам платять. І платять достатньо аби вони продовжували бути на своїх місцях, а не «войті вайті» чи йшли на будь-яку іншу роботу.
Якщо на вашу думку, комусь із них недоплачують в приватних лікарнях, то це свідчить лише про ваше помилкове розуміння ринку.

Я впевнений, що навіть у приватних українських лікарнях, та і будь-яких інших сферах професіоналам платять меньше того, що вони заслуговують. Якраз утримуючи баланс між середньою українською зарплатнєю і їх бажанням свічнутись або поїхати за кордон. Єдине, що утримує спеціалістів в Україні це інертність і недостатність інформації про реальну вартість праці. І те , що тут дешеві послуги — це аж ніяк не соціальне благо, яке дотується державою, а просто бідність. Щодо іноземців, які їздять на шопінг, медичний чи секс туризм до бідних країн , то це не через тотальний брак коштів чи відсутність локальних спеціалістів, а через банальне бажання зекономити

Тобто виходить що якщо кодер в каліфорнії заробляє 200к, а в німеччині 100к то там кодерам не доплачують? І німеччина значить бідна країна?

В Україні і 60к ввжається для багатьох в ІТ хорошою зп проти каліфорнійських 200-300.

професіоналам платять меньше того, що вони заслуговують. Якраз утримуючи баланс між середньою українською зарплатнєю і їх бажанням свічнутись або поїхати за кордон. Єдине, що утримує спеціалістів в Україні це інертність і недостатність інформації про реальну вартість праці. І те , що тут дешеві послуги — це аж ніяк не соціальне благо, яке дотується державою, а просто бідність.

Застосуйте це до будь-якого працівника в Україні та ЄС/США і отримаєте однакову відповідь.

Нет людей которым недоплачивают, нет которым переплачивают — ты работаешь ровно за ту сумму на которую согласился

уєзжашок дійсно каталися сюди до війни лікувати зуби і подібне.

ну катались и надеюсь скоро снова это станет возможным

потому что было так — за пару недель до приезда в Киев я звонила в одну приватную клинику и меня с моим тогда ещё супругом записывали на удобные нам даты и всегда получалось, что за 3 дня были отремонтированы/отбелены зубы, сделаны чек апы, вколоты ботоксы, взяты консультации по результатам чек апа и все это стоило не больше 1.5К на двоих. в Германии я могу сделать все тоже самое, но не в частной клинике. стоить оно будет даже дешевле потому что страховка, но не вместится в 3 дня, а будет «размазано» на несколько месяцев, в разных клиниках, в неудобное для меня время и с очередями. но качество будет не хуже.

Невже і ботокси по страховці?

ботокс не только в косметологии используется

Цікаво, а де ще? Гіпергідроз? Це покривається?

Мигрени, тремор, судороги

Гипергидроз не знаю оплачивает ли страховка.

Хотела бы я такую страховку чтобы ботокс покрывал)) А ещё эпиляцию и ногти xD

— «Якщо маєш конкретні факти які це заперечують»
— www.numbeo.com/...​e/rankings_by_country.jsp
— А мама кота мого сусіда в Німеччині 3 роки в черзі чекала, а в Україні за вечір подорожником вилікували

що дофіга уєзжашок дійсно каталися сюди до війни лікувати зуби і подібне

Але не через те, що медицина в Україні краща, а просто дешевша. Який сенс йти до лікаря в ЄС якщо раз на квартал буваєш в Україні? Підеш до свого лікаря в Україні, який знає що тобі робив, знає вподобання і тп.

багатьох крїн ЄС де неможна прийти і прямо сьогодні полікувати заплений нерв у зубі.

Це із серії «мені рабінович наспівав».
Взагалі нема проблем прийти сьогодні і полікувати запалений нерв у зубі.
Наприклад, перелік вільних слотів на термінову стоматологічну допомогу просто в одній з стоматологічних мереж в різних їх відділенях
distriktstandvarden.se/akut
А їх таких мереж багато.

Вы забыли упомянуть, что только за осмотр возьмут 995 крон ~ 90 евро(в Украине это бесплатно). Страшно подумать, сколько будет стоить само лечение, которое страховки обычно не покрывают.

як вони там взагалі виживають в своїх гейропах...))

Реальный кейс: парниша — офисный планктон в Лондоне, у него разболелся зуб, в кармане 600 фунтов до зп. Звонит в частную клинику, ему озвучивают 1к за фикс, звонит в государственную — говорят, что на ближайшее время записи нет, советуют сидеть на обезбаливающем месяц аж пока не смогут его принять. В итоге он купил билеты на виззеир(само собой, это было не в этом году), улетел в Киев, сделал зуб и ещё чуток денег осталось.
Потом он понял, что он такой не один и стартонул медицинский туризм из Лондона в Киев(это я о нём в соседнем треде писала).

Лол) Если человек только начал карьеру, то ему само собой, не будут предлагать миллионы)))

Вылечил в Украине за 100 долл зуб в Кривом Роге, за который не брались в хорошей канадской клинике, а в специализированной сказали, можем попробовать за 1400 без гарантии. На результат работы криворожского дантиста пришли посмотреть вся канадская клиника. Не верили что такое возможно. 3 года после полет нормальный.

А в африці можна за 25 доларів в місяць найняти неповнолітню повію..Все це нагадує фільм Євротріп, коли америкоси за пару центів придбали пів-братислави. Є чим пишатися

Расскажу-ка я тоже байку про украинских стоматологов. Незадолго до войны заболел зуб мудрости. Так сильно заболел, что решил я его пойти и выдрать, ибо лечить бесполезно. Записался на приём в «Европейскую стоматологию» в славном городе Харькове. Прихожу туда, дают мне опросник с сопутствующими проблемами со здоровьем. Указываю, что есть пищевая аллергия и ВСД. Что есть, то есть, никуда ж не денется. Доктор сие посмотрел и отказался зуб вырывать. Видите ли риски большие. Говорит: хочешь выдрать — иди в коммунальную клинику, а он этого делать не будет. Ну а в коммунальную клинику я так и не попал, зуб периодически побаливает, но в принципе терпимо при нынешнем положении вещей.

Архивесело. Радуйтесь, что не знаете, что это такое. Вот «Европейская стоматология» при таких делах зубы вырывать не берётся.

Радуйтесь, что не знаете, что это такое.

Это когда «у меня болит что-то, я не знаю что, напишите мне что-нибудь в диагноз и выпишите какое-то лекарство» ? :)))

«у меня болит что-то, я не знаю что, напишите мне что-нибудь в диагноз и выпишите какое-то лекарство»

мне от ВСД хорошо помогает джин тоник из Лидла

мне от ВСД хорошо помогает джин тоник из Лидла

А мне физкультура и компьютерные игрушки

кибер-спорт?

Нее, просто поиграть в стратежку, квест, выживание
Без соревнований
Последние дни залип в Oxygen Not Included

Нет, это когда повышается внутричерепное давление и вызывает очень неприятные симптомы головной боли и т.п. Если у Вас такого не бывает и не знаете, что это такое, то радуйтесь. С лекарствами от этого реально плохо дело обстоит, т.к. реально только снимать симптомы на некоторое время.

Дай угадаю, к стоматологу до этого ходили только когда что-то болит?

я поясню. ВСД не существует. Вам поставили диагноз-затычку, который означает «Я не знаю, как докопаться до настоящей проблемы или вижу, что проблемы нет, поставлю ВСД, пусть идет с миром»

Хотите сказать, что внутричерепное давление не может повышаться? Ну-ну, если у Вас не повышается, то радуйтесь, у Вас его нет. А тем, у кого оно есть, приходится учиться с этим жить.

внутричерепное давление

Чим тобі його міряли?

нет, я хочу сказать, что диагноз ВСД это равносильно диагнозу «ну чем-то заболел». Повышенное внутричерепное давление это внутричерепная гипертензия, которая случается у одного на 100к человек. И даже внутричерепная гипертензия — это такая полузатычка, когда врачи не уверены в причине. А причиной может быть например даже хроническая болезнь почек.

У нас же ВСД ставят кому попало и с самыми разными симптомами. Я конечно не знаю, чем именно вы болеете и болеете ли, но ВСД — это не диагноз, а отмазка. Еще раз проговорю, я не отрицаю ваших симптомов.

У меня тоже был диагноз ВСД, потому что в обмороки падала) с давлением в черепе все ок) объективно это диагноз на все случаи жизни когда докторам лень)

кстати сам лечил зубы в Европейской стоматологии , вполне доволен

ВСД.

похоже на отмазку
бывают «сложные» зубы мудрости — когда лежит горизонтально , или глубоко в кости, или очень близко к челюстному нерву, тогда не все берутся и такое надо уметь удалять, чтобы потом лицо на несколько недель не стало как у Сталлоне или как будто Кличко перепутал где боксерская груша

Огляд в Україні безкоштовний? Якось слабо віриться. Хіба що це якась «акція» з умовами, щоб потім в тій самій клініці лікуватися.

Як завжди перший погляд не враховує різність контексту.
Разові ціни так, в середньому в 2-3 рази вище.
Але наприклад, дитяча стоматологія до 23 років повністю безкоштовна. З двумя дітьми це немаловажно.
Плюс тут є знижки в залежності від витрат протягом року. Після того як витратив 3000 крон, то далі буде вже 50% від ціни, що вже робить ціни на рівні як в Україні. Якщо витратив більше 10 тисяч то вже приблизно 85% знижки.
Плюс якщо проблеми с зубами носять якийсь системний характер, потребують операцій чи щось таке, чи умовно кажучи вас збила машина на вулиці и вибила вам кучу зубів — то це вже буде рахуватися звичайною медициною, і бути ремонтуватися в рамках звичайних трат на медицину — тобто максимум в 1500 крон на рік витрат із кишені.

Ну ось теж показова штука різниці контексту. Огляд 160 грн.
Але ж не дарма зазначено:
Оглядовий стерильний пакет 150,00
Консультація 400,00
Рентгенографія 110,00
і т.д. І в середьному випадку мабуть вже виходить всі 820 грн, якщо не більше.
У нас огляд 995 крон — але це і за огляд, і за консультацію, і за рентген.

Камон, мне пломба стоила тут 1200 грн за всё и ровно 15 минут в кресле.
И как бы странно это ни звучало — с зубом, который 3 других врача не могли сделать, всё шикарно.

а ви не думали про те, що там такі ціни, тому що працівникам платять мало?

Нет, просто это скилл — за 15 минут запломбировать зуб(2 зуба он мне делал 25 минут).
Таким образом он может полечить намного больше людей и принести больше денег, чем в прошлой клинике, где я была, там мне 3 часа ковыряли этот же зуб, из которых только час кофердам натягивали и ещё 2 часа делали видимость бурной деятельности.

та европейская медицина завидует украинской. всем же известно кто к кому на стажировки ездит.

помню еще хвастовство из девяностых о том сколько зубов может вырвать стоматолог как показатель профессионализма.

И как бы странно это ни звучало — с зубом, который 3 других врача не могли сделать, всё шикарно.

а інші 3 лікарі які не вміють пломби ставити це все та сама чудова українська стоматологія чи то агенти кремля?

Хреновые стоматологи есть в каждой стране

Тут таких рабіновічів сотні на форумі. Навряд чи на це були б масові скарги, якби це був міф.

Це так, саме от «рабіновічів» вистачає :)
Я так скажу, із серії знання принципу звільняє від необхідності знання деяких фактів.
Рівень якості життя людей в багатих країнах Європи в середньому помітно вище ніж в середньому в Україні. Так, можуть бути якісь незручності, можуть бути якісь локальні проблеми, і можуть бути якісь локальні особливості. Але якщо для якості життя щось є дійсно важливим воно тут точно на рівні системи буде як мінімум не гірше реалізовано, ніж в Україні.
Не може бути такого, що щось дійсно необхідне більшості людей і воно в Україні є, а в західній Європі його нема.
Так, може посеред ночі термінову стоматологію в Україні знайдешь швидше і ближче. Але в цілому те що потребує термінового медичного втручання не буде вимагати чекати стільки як розповідають «рабіновічі».

ну це ж типу боліло-боліло у Рабіновіча, аж нарешті через місяць і три дні в північ біль став нестерпний — і одразу виникло питання чому це профільний спеціаліст не чекає бідну хвору людину в ніч з пʼятниці на суботу на безкоштовний прийом і треба йти в аптеку за німесилом і записуватись на понеділок.. доколе?

де неможна прийти і прямо сьогодні полікувати заплений нерв у зубі.

Хз як там в інших країнах ЄС, але в Польщі можна. Достатнто піти в приватну клініку.

Ходити два місяця із болячкою яка болить і заважає працювати, ну такоє.

Если мешает работать то берешь больничный и тусишь дома. С нормальными социальными гарантиями, а не украинскими галерными «10 дней больничного в год»

Та толку с того сик лива если от него болеть меньше не станет? Болезнь лечить надо и как можно быстрее, иначе переростёт в хронику.

Болезнь лечить надо и как можно быстрее, иначе переростёт в хронику.

Є якесь підтвердження цій теорії? Більше схоже на медичну школу подорожника і антибіотиків при простуді «для профілактіки».

Если болит что-то, то надо это решать, а не лечь и надеяться, что само пройдёт.
Ваш кэп.

Не знаю що у вас за кеп, але доволі багато чого що «болить» таки просто само проходить і не потребує ніякого лікування.

Если что-то болит, то это сигнал организма, что что-то не ок.
Возможно, никакие колёса глотать не нужно, но нужно сходить на обследование, которое покажет рут коз и укажет, что, например, нужно больше двигаться или вместо бега заниматься на орбитреке.

доволі багато чого що «болить» таки просто само проходить і не потребує ніякого лікування.

XD
любое «болит», если не лечить, пройдет рано или поздно само собой

Ну або винесуть вперед ногами. Теж дуже ймовірний сценарій, якщо ігнорувати і не лікуватись.

У Румунії немає джипів? Чи немає п’яних водіїв?

всюди є. мова про їх кількість і безкарність, що є породженням тотальної корупції.

Збити можуть усюди, і збитому може вже бути все одно, на якому джипі хто там їхав, коли йому поміч навіть вчасно не нададуть, бо в нього рівень страховки не той.

ага, повна європа п’яних прокурорів, суддів, митників і депутатів за кермом. Все як у нас

поміч навіть вчасно не нададуть, бо в нього рівень страховки не той.

Навіть якщо страховки немає, то лікувати будуть. Просто потім виставлять рахунок.

Я даже погуглила статистику смертности на дорогах, нашла за 2019 год, мы как раз между Румынией и Польшей с крайне небольшой разницей

Але в Польші і манікюр недорогий :)

Абсолютно згоден, не зовсім розумію для чого людям взагалі кудись релокуватись, якщо вони не готові прийняти ті чи інші мінуси проживання в іноземній країні.

Пане Гіга, знатний срач розвели із вашого коментаря, і як завжди у всіх темах на ДОУ, ті хто виїхав прибігають в коментарі із пяними прокурорами, а ті хто залишились в Україні із записами на прийом до лікаря). Кожен варіант(емігрувати чи залишатись) має плюси та мінуси особисто для кожної людини, в залежності від її життєвої ситуації, тому хз нащо тут оце тратити час і строчити всім купу коментарів не по тємі)І так кожен залишиться при свому, тим паче, що тепер уже нікуди не поїдеш найближчий рік)

Ну чому ж відразу «срач»? Ми культурно і аргументовано з шановним панством ведемо дискусію. В даному випадку я намагаюся припідняти рожеві окуляри представників айті-товариства, яким через призму відносно високої по українським міркам зарплати вважається, що наша країна за рівнем життя не поступається європейським , а в даному випадку навіть переважає «відсталу, циганську» Румунію. Я ж намагаюся довести, що системні проблеми з корупцією, верховенством права, рівенем зарплат і соціальних послуг у нас сягли такого рівня, що війна стала лише тригером для зростання хвилі еміграції, а не причиною.

багато українців просто порівнюють відомо що з пальцем — життя громадянина із життям негромадянина. Ну спробуйте з паспортом Узбекістану скористатися дією в Україні.

А ще в Румунії супермаркет працює у неділю :’(

Румыния сейчас это то, чем должна была стать Украина еще в 2015 — 2016, но не стала и по сей день

Там огромный гэп между уровнем жизни в селах и городах. Местами пропасть.

В Букурешть средний киевский айтишник начинает с беспокойством смотреть на цены в ресторанах.

«а тим часом ми будемо наближати цю перемогу економічними силами!»...
Лучше бы не писали в конце. Довольно хитрожопая фраза выехавших людей/семей, хоть и не подразумевали чего-то плохого.

З чисто прагматичних причин, це добре, особливо, якщо пан Андрій продовжує платити податки в Україні.
Андрію, до речі, а чиїм податковим резидентом ви є?
Із «загальнлюдських» причин таке писати це зашквар, враховуючи, що сотні тисяч якщо не мільйони чоловікв не мають змоги виїхати з України.

Так. Але хіба в тому зашкварі винен Андрій? Навряд чи.
Давай чисто гіпотетична ситуація: вранці майже всі українці мобілізувалися та пішли на фронт або евакуювалися. Вніманіє, вапрос: Чому ще до вечора будуть разграбовані будинки, квартири та гаражі?

Моя відповідь — що в самій Україні стільки пухлин із метастазами, а її правові механізми настільки знищені самою державою, що мобілізація прискорює її смерть. З точки зору суб′єкта економіки вона вже мертва та знаходиться на штучній підтримці. Варто вимкнути апарат — і все.

Звичайний приклад: Багато хто із Києва поїхав одразу як почалося вторгнення. Але у сам Київ російська армія не заходила. Зате роздали до біса зброї, насамперед бандформуванням: вони були проінформовані де роздаватимуть. То хто масово пограбував квартири тих, хто поїхав? Хто злив інфу, куди заходити? Офіційна версія — то зробили руські. По Харкову, наскільки мені казали, ситуація навесні була ще гірша.

Тому для серйозної мобілізації потрібно озброїти населення із реєстром зброї, та дати змогу навчитися. Здогадайся, чому влада 30 років цьому протидіяла, так само як і закону про зброю, фактично давши право на зброю лише злочинцям. Ось наприклад відповідь Зеленського на петицію про зброю: НЕ НА ЧАСІ. Та сама відповідь Порошенка. І щось мені підказує, вони навіть не самі відповідали, фактично відповідь надано мусорською мафією, яка фактично і гальмувала процес усі ці 30 років.
Чому не зроблять зараз? Бояться, що мобілізація піде не по плану. І населення не погодиться, що жоден член жодного злочинного угруповання ніколи не буде мобілізований. Але можуть формувати окремі злочинні банди, яким буде надано «дах» від держави. Хто такий Оніщенко ми всі знаємо.

Тому вважати виїзд із держави зрадою... ну не варто. Це все одно що вважати зрадниками робітників банкрутного підприємства, які не хочуть чомусь працювати задарма. Особливо знаючи, що підприємство збанкрутовано штучно, і дехто дуже непогано на цьому заробив. Допоки в країні не буде відновлено правовий режим, вона по суті є великим бандформуванням. І ті, хто воює мають фінансуватися та оснащуватися настільки добре, щоб вони хотіли воювати. Усі інші — мають щонайменше не заважати, але робити все для відновлення того самого правового стану. А для цього потрібна зброя у громадян.

Якщо правовий лад відновлено не буде — то «переможці» позаздрять «переможеним». Бо ті «дурні» вже на війні із окупантом і змушують дотримуватися бодай елементарних правових основ. А наші ще й не починали. Бо інакше заборона на виїзд була б вже ліквідована.

Звісно, що Андрій не винен у війні та всіх подальших наслідках, винна в цьому лише русня.
Не варто взагалі ставити питання, що хтось наразі винен в чомусь.

Я просто констатую факт, що очікувано у дуже багатьох підгорить гузиця від чергової теми про релокантів.

Будь ласка обережніше. Це ж ДОУ. Тут люди не з черги за гречкою прийшли.
Вам хто цю ахінею про зброю та Київ та грабежі написав? Ви що серьозно в ЦЕ повірили настиільки щоб цитувати?
Таку солов’евську пропаганду тільки в черзі за водою в Донецьку можуть розказати.
Соромно таке лайно пистаи проміж освітненіх громадян.

Не зважай, це lorem ipsum генератор, його ніхто не читає крім новачків

Він на увазі економіку власної родини, а не те що ви собі надумали.

Ну якщо він донатить хоч відсотків 10 від свого доходу, то ІМХО має право.

серьёзно — это 50% от сеньерской зп. остальное это налог на совесть.

Враховуючи, що це сім’я із 5 людей які живуть на одну зарплату хоч і в бідній, але все ж європейській країні де треба знімати не найменшу і не найдешевшу квартиру, оплачувати не найгірші школи трьом школярам і решта витрат, то я маю великі сумніви, що там виходить хоча б 1% донатити. Дуже хочу помилятися.

Учитывая его должность, он там явно не бедствует)

Само собою, але повторюся, це 5 людей + європейська країна + все в оренді + платні школи + ( далі дуже суб’єктивно, не знаю Андрія особисто і це моя фантазія ) люди звикли до певного рівня життя в Україні, тому навряд вони сильно даунгрейднулись в цьому плані.

У многих жены работают тоже, да и цены там не такие и высокие, у меня даже косметологша смогла себе позволить Бухарест, при чем поселилась в самом мажорном райончике.

А ви не цікавились скільки в Європі складають статки працівників б’юті індустрії?
Ви будете ДУЖЕ здивовані.
там хтось вище згадував манікюрчік про який варто забути. І це в першу чергу викликано ціною цього манікюрчика.
Про зачіки по 250 гривень можете не думати. Готуйте такуж суму але в валюті Європи.

Я делала и ногти и волосы и пирсинг заграницей. Да, намного дороже, чем у нас, но меня скорей смущает не цена, а то, что уровень специалистов в Европе намного ниже, при чем об этом говорят все поголовно мои подруги, которые уехали.

Про рівень спеців — повністю згоден. Я не маю пояснення цьому факту.

Та самая моя косметолог, которая уехала в Бухарест, была там на тренинге и сказала, что местные косметологи там скучали и постоянно просили «пропустить скучную теорию и перейти к практике», по идее они не чувствуют достаточной конкуренции и потому нет мотивации развиваться как у наших.

Ой, чергові «наспіви Рабіновічей». За бажанням «ваших» спеціалістів вже давно без проблем можна знайти в будь-якій країні Європи, і по ціні теж можна знайти хто зробить «під столом» за вдвоє дешевше ніж офіційно.

та ладно тебе, пусть работают
как говорится — если звезды зажигаются, значит это кому то нужно

я просто не розумію оце ниття по поводу «рівень спеціалістів» :)
В більшості випадків це питання смаку. Знайти українських парикмахерів чи манікюрщіц можна в будь-якій місцевій групі украінців. Так, важко знайти місцевого «крутого спеціаліста» який зробить шось таке th.bing.com/...​nzE=&risl=&pid=ImgRaw&r=0 треба тільки кудись в українське гетто за таким йти :)

Сорян, но на фотке мрак, от такого специалиста бежать надо, а не искать его.
Парням не понять, что такое спаленые волосы или аллергия после маникюра.

Конечно можно, но вот соотношение цены-качества будет совсем другим.

Що означає співвідношення ціна-якість? Ціни в Європейських країнах на такі послуги безумовно вище — просто тому що робоча сила дорожче, і податки вище. Але до чого тут якість?

Например, хочу я филлер в нос уколоть.
В Киеве у хорошего специалиста это будет 250 евро за 1 мл.
В Европе это будет х2 если не х3, а за 250 евро меня так уколят, что аж не рада буду.

Ще раз — будь які косметичні процедури помітно дорожче, ніж в Україні. Але не думаю, що якість цих косметичних процедур, до речі як і якість препаратів і засобів нижча ніж в Україні.
А ще чим більше пропорційно в ціні закладено ціну засобів типа того ж ботоксу — тим меньше різниця з Україною — тому що вартість засобів в Україні така ж, а буває що й вище ніж в Європі з якої вони і імпортуються.

Нет, уровень среднестатистических бьюти специалистов небо и земля.
Для примера бросаю пример работы моей знакомой, которая несколько лет делает ПМ в Италии www.facebook.com/...​/3339279289511024/?type=3
И мастера, у которого делаю ПМ я в Киеве www.instagram.com/p/CfVk2UhqjiV
Само собой, все мастера выкладывают только те работы, за которые не стыдно. На работы первого мастера и те техники, в которых она их делает без слёз не взглянешь, молчу уже о том, что так называемая волосковая техника оставляет некрасивые последствия.
Думаю, на этом обсуждение красоты можно заканчивать)

ПМ

тут да )) ПМ в Европе — это как будто фломастером нарисовали, очень очень мало хороших спецов

ой бля, я минолого року в Україні аж злякався, що там кожна друга ходить з намальованими бровами. І в кожному другого випадку виглядає це жахливо. Може просто в європейських спеціалістів роблять? :)

Это они просто рисуют карандашом из Евы каждый день))

я минолого року в Україні аж злякався, що там кожна друга ходить з намальованими бровами

катался в Украину бап рассматривать?

Явно зубы делать и по врачам ходить xD

Ну звичайно, де б я іще на них подивився?

Возле посольства можно, чтоб далеко не ехать

Так, ну ты оказывается еще иксперд и по макияжу, похаживаешь походу в Швеции на ПМ.

будь які косметичні процедури помітно дорожче

та ну нет
если речь идет не о маникюре, а о косметологии, то не сильно дороже, если говорить о пластической хирургии, то в Европе дороже, но не так, чтобы прям уж космос, плюс в Европе предлагают страховку на случай если что придется переделывать. и еще в Европе, по крайней мере в Германии, если говорить об уколах красоты, то делают более «натурально», не каждый спец согласится делать например «дакфейс», потому что репутация. может в Украине тоже самое, не знаю — сужу по количеству дакфейсов и напрочь лишенных ботоксом мимики лицам

В Европе это будет х2 если не х3

300 евро/мл Juvederm

Juvederm это бренд, а не препарат, в зависимости от зоны пременения может стоить совсем разных денег.

Он дешевле того, что идёт в нос.
А тот, что колется в верхние слоя кожи, если не ошибаюсь, самый дорогой.
Кстати, у них в линейке есть филлеры с разной длительностью. Например, одни будут год стоять, тогда как другие в той же зоне — 2 года.

почем в нос я хз
у моего косметолога в Берлине цена на скулы, щеки, подбородок, «профиль Джоли» 250 евро/мл — цена была в июне, работает она с juvederm, stylage, belotero, princess

Тому що в Європі всі платять податки і робочі отримують не набагато менше мідл прогерів) Звичайно, що зручно жити, коли всі навколо бідні, а ти входиш в 10% багатших

Зручно жити коли є можливість купити нормальне авто і житло. А не велосипед і конуру для собаки бо віддав все на податки.

А ще зручно коли є вибір на чому можна комфорто їхати: на авто, велосипеді, трамваї чи потягу)

Дивлячись як у Європі роблять обмеження то на авто там не сильно і покатаєшся

Помню, как в Германии ехала на блаблакаре и девочка-водитель гнала 160км всю дорогу xD

Там зелені ниють що через швидкість викидів багато. Хочуть заборонити безліміт на автобанах

Ну хз, бачу люди їздять, сльозами салом від дискримінації не заливають)

Звичайно, що зручно жити, коли всі навколо бідні, а ти входиш в 10% багатших

Зручно себе обманювати в тому, що людина не шукає вигоду, щоб оправдати вищі ціни, що це не особо то й мінус)

Sergey, сколько раз вам в жизни делали маникюр? ну в смысле, вы на основании чьего опыта сравниваете?

Я не зрозумів до чого питання. В моєму комменті написано, що українських спеціалістів з манікюра давно вже не проблема знайти в будь-якому великому європейському місті — заходиш в локальну группу українців в різних соцмережах і там завжди хтось буде пропонувати послуги манікюра, або якщо спитати, то багато хто порадить «нашого крутого спеціаліста».

Реально хорошего специалиста даже в Киеве найти проблема.
Из моего опыта то долго делают ногти(один раз мне наращивание делали 5+ часов), то кутикулу покромсают(кровь текла из каждого пальца реально), то перепилят и потом пальцы болят, то не держатся и через пару дней уже слазят.
А самое коварное это дешманские материалы, от которых развивается аллергия и опухают пальцы.
К сожалению, у меня лично были все эти кейсы и я перебрала 10+ мастеров пока нашла нормального.
Мастер-украинка != скилловый мастер

Ну так звичайно, що низька ціна в Україні як правило означає економія на матеріалах — це стосується хоч манікюра, хоч інгрідієнтів в їжі, хоч ремонта в оселі. У нас такої практики тут нема, висока ціна дозволяє не використовувати найдешевші компоненти.

Высокая цена не является гарантией хороших материалов увы.

но высокая цена это далеко не всегда, что используются хорошие материалы, что в еде, что в ремонте.

висока ціна дозволяє не використовувати найдешевші компоненти.

Ти правда такий наівний, чи просто навмисно робиш з себе дурника?)

з тебе дурника роблю навмисно :) Хоча для цього особливо ніяких зусиль непотрібно.

з тебе дурника роблю навмисно

надіюсь це допоможе в твоїй адаптації))

ну просто всегда ржачно, когда человек рассуждает о том, чего ни разу не делал.
а жена ваша какие процедуры делает каждый месяц? сколько раз ходит к косметологу? на массаж? на занятия с персональным тренером? на аппаратную косметологию? профессиональную покраску и уход за волосами?

на занятия с персональным тренером?

Навряд в Швеції доступні персональні тренери звичайному рядовому) Та і нащо оце воно треба, можна в ютубі знайти. відоси. Зате високі ціни дозволяють в залах Швеції мати такі гантелі, на яких біцуха качається в 2 рази швидше! Там просто не використовують дешеве залізо в них.

и второй момент — при доступности украинок в Европе все мои знакомые в Европе без маникюра. почему? у хорошего мастера нет мест. а под твой график подстраиваются только тайки. в Украине сфера услуг в целом подстраивается под тебя. тренер после работы, уход в выходные. если «срочно надо» — то мастер примет и в 6 утра (если вы в нормальных отношениях или доплатите).

все мои знакомые в Европе без маникюра. почему?

потому что пофигу на маникюр

вообще у меня пул историй от знакомых про сферу красоты, одна другой стремнее. в конечном итоге все забивают.

ой, что це за маячня взагалі? Звичайно «терміновий манікюр» в 6 ранку хз нафіг треба, такого тут нема.
Но звідки ці висновки про те що не роблять манікюр, бо до мастера не попасти? Всі ці послуги доступні і зручні по часу.
Заходите на сайт www.bokadirekt.se, вибираєте послугу і місце і знаходите і бронюєте час на все що забажаєте.

Ага, записываешься к кому попало, а потом как-то так www.instagram.com/p/CjXwKV7j0ng

Ну так не треба тупити і записуватись до кого попало. Там є рейтинги і відгуки і по закладу вцілому і по кожному з майстрів. В кінці кінців можна знайти свого майстра і до нього і записатись.

Я мастеров 10 обошла пока нашла нормального, это не так просто)

А що в Україні якось інакше чи що? Те ж саме — ходиш поки не знайдеш того хто подобається. Хіба що може ви просто в німеччині не могли собі дозволити хороший салон, а в Україні можете дозволити піти в місце подорожче де шанс знайти хорошого майстра вище, а не робити маникюр в кіоску біля метро.

я вообще не понимаю в чем прикол. в фб в группах полно украинских мастериц, переехавших как сейчас, так и 5 лет назад и которые делают все то же самое что и на родине. Может оно и дороже выходит, но разница не настолько высока.
А плохие отзывы по европейским мастерам — ну вы же в Киеве не ходите стричься или маникюриться в ларек у метро, вот и здесь не надо.

Оце ти зря написала, зараз прибіжить Борисенко і буде доказувати що рівень вищий, це просто ви не шарите в красі, приїхав в чуху країну — адаптовуйся до їх стилю!

up: вже прибіг, пізно)

Речь о какой Европе? В Румынии и на Балканах тоже такие расценки на маникюр?

Подивився статистику — такі ні. Європа різна. Балкани виглядають як церковні миші. Дивно.

Румунії до Європи ще далі ніж нам, був у Бухаресті 5 днів минулого року, ще більший совок ніж типовий райцентр в Україні. І таксист бідкався що молодь виїзжає в більш успішні країни.

Я в курсі, але по европейським стандартам навіть ми ближче ніж Румунія

ну це сугубо наш стереотип що румунія зачухане дно і там цигани, просто у нашого брата нема в голові діфолтного напряму в румунію як на захід — звісно всі зразу думають про польщу

румунія коптить не гірше за польщу в плані економіки і в плані айті і якості життя, в топі європі по швидкості і доступності нету теж

хоча про бухарест згоден

Головна причина того, що Україна не в ЄС і НАТО — це побоювання цих структур щодо конфронтації з Росією.
Буш-старший в 1991 навіть приїзжав в Київ агітувати щодо невиходу України зі складу СРСР, яке там НАТО.

Щось жодного разу такої претензії не бачив від тих, хто вже у війську.

Серед країн колишнього соц. табору з точки зору політики, комфорту і безпеки для українців підходять лише Словенія і Хорватія.

А з Польшею що не так?

Як показує цей рік, історія має властивість повторюватися, в минулого було багато утисків українців з боку поляків.

Так, згідно історії окупація рашки почалася з прохання допомоги у московського царя, бо поляки життя не давали. Саме з моменту надання військової допомоги рашкою і почалася ося оця херня.
Та й турки жару добре давали.
Про німців то й згадувати нема чого.
Але зараз все навпаки і Поляки чи не найбільше допомагає Україні. Німці до речі теж, не зброєю, а більше підтримкою біженців.
Хз як тут розібратися і як з оцим усим жити.
А як країна для подальшого життя, як на мене, Польша дуже гарний варіант: однакова ментальність, майже однакова мова, член ЄС та має розвинуту економіку.

Зараз звичайно так, але хто-зна що буде років через 50.

Цього ніхто не знає, може бути й таке що знову станемо братськими народами, але в ролі старших братів буде Україна.
Врешті-решт вина звичайних росіян лише в амебності та нездатності підсрачниками виперти ту срану гебню, яка про совок мріє.

Німеччина до речі якраз і зброєю добре допомагає, серед європейських країн точно в топ-3

Купа знайомих з компанії, яким у лютому та трохи раніше вдалося виїхати до Румунії, вже поїхали з неї до інших країн, по відгукам теж саме — жалюгідна страна, житло та якість життя. Бруд, сміття, злодії, шльондри та нікчемні люди, житло та якість ремонтів в жахливому стані. Де комуняки правили нічого гарного не залишається

бруд, сміття, злодії і шльондри ... і що це мені нагадує....

Стежини, квіти-чебреці
Мене зовуть у Грабівці,
В моє дитинство, у село,
Де хороше мені було. ;)

Мене в Бухаресті найбільш вразило те, що там помітно дві раси людей: білі — освічені та розумні люди та цигани — цигани, як цигани, бомжують, колупаються в смітниках, розводять срач та інше.
При цьомі і ті, і інші румуни.
А так чесно не розумію чого туди їхати: звичайне постсовкове місто, місцями чисто та гарно, але здебільшого усюди срач. Плюс мова — це взагалі щось інше і якщо польську чи болгарську розумієш без вивчення, то там треба вчити заново. Нашо воно треба мені не зрозуміло.

Прожил здесь уже более полугода, и у меня в отличие от тс, нет цели заманить кого-либо в свою компанию.

Плюсы:
— ЕС
— лучшие в ЕС условия по налогам для IT
— качественные продукты питания
— дешевая аренда жилья
— довольно высокий уровень владения английским среди столичного населения

Минусы:
— Низкий уровень образования в стране
— Чуждый менталитет
— Почти невозможно получить высокий уровень сервиса на специфические услуги (напр. ремонт)
— Без знания языка, почти очень трудно решать нетривиальные вопросы
— Отношение ко всем делам как в других южных странах (необязательность и пофигизм)
— Негативное отношение (свысока) среди тех, кто не владеет английским

Итого: Это была субъективщина, теперь факты. Самый высокий процент проституток в западных странах по отношению к общему количеству женщин (что хорошо говорит о качестве образования и последущем трудоустройстве в стране для женщин). Ежегодная депопуляция на уровне −0.7-0.8%, из которых миграционая убыль населения даже превышает естественую. Категорически не рекомендую для ПМЖ.

Вишенька на тортик: мова. Якщо польська мова здасться вам знайомою, то румунська — то адище для більшості наших. Тому якщо вибір де залишитись надовго, а може й на завжди — я б рекомендував починати знайомство саме з мови.

Чому так: бо вивчити мову — це заново вивчити те, що ви вже знаєте, але іншою мовою. І що більше ви знаєте, то вищим для вас є мовний бар′єр, бо вас же не влаштує середовище дурнів, вам потрібні розумні. А ви там будете нижче дурня допоки мову не вивчите на рівні розумного прошарку суспільства. Або... змушені будете залишитися у середовищі мігрантів, а от чи криміналізується воно через безправність біженців — здогадайся з одного разу. Цей процес вже йде семимильними кроками.

Тому для тих, хто в Україні, і хоче переїхати саме до сусідніх держав, є інше рішення: переїхати на ті території України, які ці держави претендують, і відносно яких буде суттєве спрощення інтеграції для людей. Але є одне суттєве «але»: саме з тих територій Україна намагатиметься мобілізувати якнайбільше. Арестович вже заявив що хоче 5,5 мільйони поставити «пад ружйо». Пояснюю: це він так пошепки об’явив громадянську війну. Він звичайно ж не орган влади, але це рупор влади, наміри держави озвучує досить відверто.
Шлях отримати паспорт іншої країни, проживаючи в Україні, де юре є правопорушенням. Але якщо ви ходите як румун, крякаєте як румун, і в паспорті написано румун — ви румун.

Цей вектор простіший наприклад для родичів, яких не так вже й легко перевезти в плані того, що їм важче знайти роботу по той бік кордону. Що до жінок — нагадую, мобілізацію відклали на рік, але це вилами по воді писано, у будь-який момент кажуть «надо» — і дами бальзаківського віку підуть і піхотинці... піхотинки... піхотинкині... коротше, самі побачите, хто насправді піде за руським кораблем при спробі протягнути це ще раз. 8 березня вже відміняли.

Румыния для запада это банановая республика, после Чаушеску осталась нищета, криминал, по улицам шатаются стремные личности, бомжи, люмпены и остальные опустившиеся личности. Везде грязь, помойка срач. Люди просирают последние деньги в казино. Погуглите или посмотрите что такое роайон Ферентарь. Автор явно ошибся со страной, уж лучше в Албании жить, там хоть и нищета, но зато такого срача и криминала нет

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Бухарест це п****ць.
Звісно я там не жив, але декілька тижнів поневірянь по Румунії маю (Сату-Маре, Клуж-Напока, Бухарест, Констанца)
Румунія це точно не та країна де хотілось би жити ні в плані сервісу, ні в плані безпеки ні в плані естетики. Принаймні в порівнянні з великими українськими містами станом на 23 лютого.

P.S. звісно все вищенаведене- моя особиста думка і в мене немає на меті знецінити враження автора. Якщо йому заходить — то класно

це мав бути типу дотеп? ти не перебєш віпі серва по фінансам

так, і тут непочано облаштувався

Зі мною по сусідству живе дівчина з EPAM

Дві галери — одна родина!

10%. Ліміт для українського сеніора замалий (точну цифру не пам’ятаю, тільки свої враження і висновок), після перевищення податок більший

47% для негромадян (37% для громадян). І ставки нижчі, ніж в Україні

Підписатись на коментарі