Як я потрапив у Amazon. Історія українського розробника з натяком на те, що «все можливо»
Привіт, мене звати Артур. 6,5 років я працював в українській IT-компанії inVerita, а перед початком повномасштабного вторгнення росії ми поїхали на відпочинок за кордон. І саме звідси почалась найцікавіша «подорож», в кінці якої я потрапив у Amazon.
Я вирішив розповісти свою історію, як я потрапив у Amazon, аби показати, що в цьому світі немає нічого неможливого навіть тоді, коли здається, що все зламалося і потрібно починати життя спочатку.
Окрім того, Amazon, як одна з компаній FAANG, відома своїм особливим підходом до найму працівників. Про це теж трохи розповім з власного досвіду.
Передісторія та початок роботи з Android
Зараз буде коротка передісторія, як мене закинуло до Львова, а тоді в Канаду. Проте все по черзі. Отож. Майже 7 років тому я переїхав з Херсона до Львова. В рідному місті я навчався на напрямку програмування. А комп’ютерами цікавився з самого дитинства.
Переїхавши до міста Лева, знайшов свою першу роботу дуже випадково. Мій перший проєкт був на Android, ще на старті цієї операційної системи. Тоді я мало знав про неї, тому було колосальне навчання. Добре, що мої наставники дуже мені допомагали. З особливим теплом згадую «Android room» — так ми називали спейс Android-розробників, саме там було найбільше навчання та Knowledge sharing.
Також я всіляко старався навчатися поза роботою і відвідував багато вебінарів та лекцій у Львові. На той час це приємно дивувало, бо тоді в Херсоні майже не було нічого подібного.
Протягом 6,5 років роботи у компанії я мав декілька проєктів. Один з найцікавіших, який мені запам’ятався — коли ми займалися редагуванням прошивок. Якщо коротко, то при підключенні планшета до пристрою, пристрій повинен бачити його не як планшет, а як носія пам’яті. Через планшет можна було перевстановити Windows, iOS, а в майбутньому планували додати функціонал зміни прошивки на PlayStation. Це захоплювало тим, що доводилося розбиратися, як працює операційна система Android на рівні пристроїв, «під капотом».
Через деякий час у моїй компанії стало менше Android-проєктів, тому я перейшов на Flutter. Перший проєкт був пов’язаний з акціями, ми розробляли додаток для аналізу. Клієнт давав нам повну свободу у виборі мов, на яких ми могли писати код, тому я спробував Rust.
Пізніше почав цікавитися Python, ця мова підходила для моїх власних прототипів. Далі я зрозумів, що Python мені цікавий і останній мій проєкт в компанії я писав цією мовою.
Північноамериканський пошук роботи
В ніч на 24 лютого ми з дружиною поїхали до Польщі, ми не вірили, що почнеться війна, тому мали з собою обмаль речей. Декілька тижнів ми жили в Польщі, потім ще кілька — в Німеччині.
Тоді ми дізналися, що Канада надає можливість українцям отримати робочу візу і вирішили спробувати свою вдачу. На щастя для нас, вдалось швидко оформити всі документи та полетіти в Канаду.
Спершу був етап освоєння та розуміння нової реальності, паралельно працюючи в inVerita. Але мій дозвіл на роботу має термін у 3 роки, тому я зрозумів, аби залишитися тут надовше, мені потрібно знайти роботу. Звідси почався мій шлях у світ північноамериканського рекрутингу.
Першим здивуванням для мене було те, що коли в Україні тобі часто пишуть рекрутери і є багато пропозицій роботи, то в Канаді все зовсім по-іншому: тут ти сам розсилаєш резюме і, зазвичай, не отримуєш на них відповіді. Жодної.
Тобі потрібно «брати» кількістю надісланих листів з резюме. Тому я проходив багато інтерв’ю у різні компанії.
Але конкретно з Amazon звернулись до мене перші. Я почав конектитись з різними людьми в LinkedIn, коли рекрутер з Amazon написав мені з пропозицією, що їм потрібен спеціаліст в команду. Позиція, яку я розглядав, була орієнтована на США, але це не було проблемою, оскільки в них є офіс у Торонто і я зможу працювати там.
Далі ми почали процес підготовки до інтерв’ю. Мені дали ресурси для ознайомлення з процесом співбесід в Amazon та для розуміння, в чому різниця зі звичайними співбесідами в інші компанії.
Співбесіда в Amazon. Leadership principles компанії
Технічна співбесіда — це одна з частин інтерв’ю. Основна частина — це так звані Behavioral questions.
Як це працює? У компанії є близько двадцяти Leadership principles, котрі описують унікальність культури Amazon і того, як компанія веде свій бізнес. І дотримання цих принципів, за словами Amazon, робить компанію найкращим роботодавцем, найбезпечнішим місцем для роботи та найбільш клієнтоорієнтованою компанією на Землі.
Ось детальніше про Amazon Leadership principles:
- Customer Obsession. Лідери починають з замовника і працюють у зворотному напрямку.
- Ownership. Лідери — власники. Вони думають довгостроково і не жертвують довгостроковою цінністю заради короткострокових результатів.
- Invent and Simplify. Керівники очікують і вимагають від своїх команд інновацій та винахідництва та завжди знаходять способи спростити.
- Learn and Be Curious. Лідери ніколи не перестають навчатись і завжди прагнуть самовдосконалюватися.
- Hire and Develop the Best. Лідери підіймають планку продуктивності кожним наймом і підвищенням.
- Insist on the Highest Standards. Лідери мають невпинно високі стандарти — багато людей можуть вважати ці стандарти невиправдано високими.
- Think Big. Лідери створюють і задають сміливий напрямок, який надихає на результати. Вони думають по-іншому і шукають способи обслуговування клієнтів.
- Bias for Action. Багато рішень і дій є оборотними і не потребують детального вивчення. Ми цінуємо продуманий ризик.
- Frugality. Досягайте більшого з меншими витратами.
- Earn Trust. Лідери уважно слухають, говорять відверто і шанобливо ставляться до інших.
- Dive Deep. Лідери працюють на всіх рівнях та залишаються на зв’язку з усіма деталями.
- Have Backbone; Disagree and Commit. Лідери зобов’язані з повагою оскаржувати рішення, якщо вони не згодні, навіть якщо це незручно або виснажливо.
- Deliver Results: Лідери зосереджуються на ключових ресурсах для свого бізнесу та забезпечують їх належну якість та своєчасність.
- Strive to be Earth’s Best Employer: Керівники щодня працюють над створенням безпечнішого, продуктивнішого, ефективнішого, різноманітнішого та справедливішого робочого середовища.
- Success and Scale Bring Broad Responsibility. Ми почали в гаражі, але нас там більше немає. Ми великі, ми впливаємо на світ, і ми далекі від досконалості. Ми маємо бути скромними й уважними навіть до вторинних наслідків наших дій.
На кожен з цих принципів в тебе має бути власний приклад з життя, ти маєш бути готовим відповісти на запитання, повʼязані з ними.
Етапи співбесіди
Інша велика частина — це System architecture design, якщо по-простому, то це проєктування великих систем, оскільки в Amazon все в дуже великих масштабах. Сюди також входить розв’язання алгоритмічних задач: є шматок коду, завдання порев’ювити його і знайти помилки, якщо вони є.
Перший етап — проходження алгоритмічних задач без людей, якщо вирішуєш їх правильно, то просуваєшся/проходиш далі.
Після цього мені поставили наступні 4 співбесіди в один день, по годині кожна. Це були і менеджери, з якими я працюватиму, і програмісти з моєї потенційної майбутньої команди та з інших команд. Співбесіди були в основному про технічні моменти, трохи пройшлися по софт скілах і leadership principles самої компанії. Більш конкретно не можу розповісти, оскільки це виходить за межі NDA.
Протягом тижня після останнього «кола» інтервʼю я отримав відповідь — вона була позитивною.
Далі я спілкувався зі своєю командою, ми обговорювали офер і коли все погодили, розпочався етап документації. Частину потрібних документів я вже заповнив, залишилося ще трішки. Це вже фінальний етап переходу.
В Amazon я долучусь до команди Amazon Flex та займатимусь BackEnd. Якщо ж говорити про мови, з якими я буду працювати, то, найшвидше, це буде Java та Kotlin. Можна сказати, що я повертаюся до початків свого шляху у програмуванні.
Якщо підсумувати розповідь, то можу сказати точно, що досвід, який я отримав на попередній роботі, став у пригоді. В мене була можливість обирати проєкти і працювати саме з тими технологіями, які мені цікаві, були й умови для професійного зростання.
Тепер я в офісі Amazon у Торонто, і продовжую свій шлях. Можливо, я повернуся до України з досвідом, який здобуду, а можливо, залишуся тут надовше. Час покаже. Проте зараз я живу з думкою, що «можливо все», якщо вірити в себе та багато працювати.
32 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів