Опанування С#: сумніви, підхід, поради

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Вітаю громадо! Нарешті доля розпорядилась , що з листопада матиму вільний час для занурення в розробку і обрав не саму просто мову — Шарп.

Прошу допомогти з порадами:

1. Сумніви. Читав , Шарп звісно легче С++, але очевидно важче за Пайтон.

В звя*зку з чим 2 питання:

1.1. чи не помилка починати з нього? Не маю поки що бажання вчити 1 мову тестово, для більш швидкого опанування розробки(Пайтон), а потім переходити на важчу маючи досвід (Шарп).

1.2. напрямок. Є такий вислів: «вибір нас погубить», це про мене. Якщо є пару чи більше варіантів то я буду місяцями думти який краще, обмозговувати , вагатись, ніж на практиці затестити 1 та 2. Виявилось , Шарп дуже багатозадачний: на ньому і під мобайл і пк пишуть, навіть сайти роблять. А те, що він став кросс платформенний це взагалі відрив башки! :) Але за який напрямок братись я не розумію. Можете сказати — берись за те, що ближче. Але, може умовний варіант(!) написання софту під ПК не кращий вибів. І простіше освоїти інший напрямок.

2. Підхід. Як краще підступитись до мови та фреймворків бібліотек ? Брати довідник чи повноцінну книгу? Писати приклади коду з книги та вирішувати задачки, чи шукати опенсорс проекти та знайомитись з реальним проектом попутньо гуглячи що не зрозуміло?

3. Поради. Якщо мали досвід чи й досі пишите на Шарпі, зі свого досвіту дайти будь ласка поради на чому загостраювати увагу та глибче пропрацювати, що менш важливе і не варто вкладати багато часу

Які книги скачав:

C#_9_0_Карманный_справочник_2021_Албахари Дж., Албахари Б.

C# 8.0. Карманный справочник — 2020_Албахари Дж., Албахари Б.

C# для чайников — 2019_Мюллер Д.П.

Язык программирования C# 7 и платформы .NET и .NET Core — 2018. Троелсен Э., Джепикс Ф.

що з цього легче для сприйняття для початківця, а що краще відкласти? знаю вже 11 версія мови, шукати новіші книги, чи 8-9 версіх не кардинально відрізняються ?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

C# надруковано через кириличну букву С. Недобрий знак.

Рекомендую таку послідовність:

1. Читати Троелсена, в доповнення можна Албахарі «C# in a nutshell». Троелсен як база, Албахарі для поглиблення.
2. Вивчити ASP.NET, головне — ASP.NET Web API. Книгу не пораджу, не знаю що зараз актуальне. Документація офіційна досить хороша. Порадив би подивитись курси на Udemy та Pluralsight.
3. Прочитати книгу Сергія Теплякова «Паттерны проектирования на платформе.NET»
4. Паралельно блог Сергія Теплякова, все що цікавить.
4. Ріхтер CLR via C#
5. Шукати роботу :)

Сумніви

За допомогою сучасного С#11 реалізують різноманітні підходи у розробці — ООП, ФП, асинхронний стиль тощо — для джуна це гарний sandbox для пошуків.

Підхід

Почати з Fundamentals та гратися з якимось пет-проектом, або, туторіали:
— learn.microsoft.com/...​entals/program-structure
— dotnet.microsoft.com/...​net/in-browser-tutorial/1

Щодо фреймворків, це вже вузька тема для окремого навчання.

Поради

1. Зрозуміти глобальну механіку мови.
2. Полистати фреймворкі, прочитати абзац-другий про що це, спробувати на ділі.
3. На цікавих моментах — запланувати окреме навчання.

З повагою до вашого шляху
Happy Coding!

1. Не знаю насколько там простой Пайтон, но как по мне C# не должен вызывать особых сложностей в изучении. Думаю идея начинать с языка, который не планируешь использовать плохая.
2. Не совсем понятны исходные данные/знания в других языках. Если знаешь пару языков уже, то можно и с помощью статей/видео уроков попробовать начать. Если нет (впрочем я бы скорей всего в любом случае выбрал этот путь) — лучше по книге. Лично я сам изучал по Троелсену. Если коротко: то его чтиво поймет и не особо одаренный. Он даёт очень широкую базу и охватывает практически все аспекты платформы, дальше уже можно углубляться. Я читал издание 2005 года правда, но листал новые издания тоже. Альбахари саму книгу не читал, но читал выборочно его блог, особенно про мультитрединг, думаю книга тоже в порядке. Ну а вообще самая топовая книга по .net это Джефри Рихтер. Жаль что не все клоуны это знают. Но ее стоит читать когда уже есть базовые знания.
Что касается веба — тут уже лучше изучать по документации майкрософта или по статьям. Сам я прочитал штуки 4 книги по Asp.NET-там (одна из них была на 1500 сука страниц) и считаю это не самым полезным времяпровождением.
3. Не вздумай лезть в десктопное болото. На счет мобайла не подскажу, но думаю тоже малоперспективное направление в разрезе .net. (превратишься в аналога современного делЬфиста) Не вздумай лезть во все что было до .net core: win forms, web forms, wpf. В идеале тебе нужно смотреть только на .net 5 или 6

Нафіг ті шарпи здались комусь, будеш потім рабом екосистеми мікромягких все життя. Вчи краще Python/Go, або краще вже Java (шарпи злизали з неї), як на те пішло. Вибір проектів більший + ФААНГИ та топові кантори використовують Python/Go/Java, що теж є вагомим плюсом в їхню сторону

не варто наговорювати на Шарп, то вже давно не тільки мова Майкрософту і НЕ прив’язкана до їх єкосистеми (ОС,гаджетів).

Найкращий алгоритм для початку:
подивитись та проаналізувати кількість наявних вакансій початкового рівня.
Спробувати знайти дані по відгуках на одну відчинену вакансію.
Обрати найвдаліший)
Java, js, php, .net — явно в фаворитах по ваках, і саме веб. Усе інше це скоріше за покликом душі)
Тому без проблем можете брати С#, опісля на пайтон перескочити буде легко якщо захочете.
Трохи вищий поріг входу зробить вас більш конкурентним, та дасть більше можливостей у майбутньому.

2 насправді суто індивідуально.
Але явно треба базові знання, а далі побувати) я спочатку робив за прикладом, потім сам вигадував задачі.

3 Головне осягнути за допомогою чого вирішувати поставлені задачі, далі працювати над якістю проектування.
Спочатку працювати з звичним синхронним кодом, потім з розумінням проблематики вирішувати її додаючи асинхронність та многопоточність

напевно якось так, якщо нашвидкоруч)

я не хочу міняти де-кілька мов. І тим більше не цікавить пхп, ява з її довгилезним кодом.
А по напрямку Шарпа що порадите ?

ви ще можете додати , що мову треба обирати виходячи з задач і будете на 110% праві.
ті ж сайти розумію легке і правильніше робити на Пайтоні, а не Шарпі. АЛЕ, в мене не має задачі конкретної. Я планую вивчити за 6-12 міс. мову (і поки хочу почати з Шарпу), і в процесі думати які задачі можу вирішити +обрати напрямок.

Підписатись на коментарі