Потрібна фінансова порада

Добрий день шановне ком’юніті, хотів би отримати від вас пораду тому що сам у цьому питанні від частини чайник, але хотілося б розібратися чи може порадите того, хто може в цьому допомогти.

Суть питання в чому, як на вашу думку на даний момент краще чинити із зарплатою/поточними збереженнями в гривні?
(передумова, перебуваю в ЄС, залишатися не планую тому резидентство, відкриття місцевих рахунків не цікавить)

Нові надходження (зарплата):

— Отримувати безпосередньо у валюті та зберігати на ФОП рахунку та продати колись за вигідним курсом.
— Знімати в ЄС із грн. карти все по максимуму в наявності не дивлячись на 2% комісію + курс 37.4± при тому що останній продаж був по 35.5± і потім завозити в Україну при поверненні.
— Знімати в ЄС з євро МОНО ФОП відрядження напряму все по максимуму в готівку і потім завозити в Україну при поверненні.
— Ваш варіант?

Поточні заощадження у гривнях:

— Не чіпати, хай так і лежать у гривнях
— Знімати в готівку поки в ЄС все по максимуму
— Взяти депозити
— Ваш варіант?

+ питання, якщо вибирати між МОНО та Приватом, що ви оберете?
+ питання, якщо є варіант перейти на прямі виплати у валюті, чи варто переходити чи залишатись на виплатах у гривні?

Заздалегідь вдячний.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Открыть счёт у брокера в США, пополнять на свободные суммы. Купить гособлигации США под 5% годовых. Далее разбираться

Частину можна обміняти на валютні 3-місячні депозити по курсу близькому до НБУ. Частину залишити на валютному рахунку ФОП в надійному банку.

Да, но не стоит забывать про риски такого варианта. Just saying

В поганому випадку повернуть гривнями по курсу каси банку на здачу валюти (або в зовсім поганому по курсу НБУ). Тобто втрата лише 2-3%. Проте якщо розмістити в нормальному банку (Приват/УкрГаз/Райффайзен) то шанс отримати валюту досить великий. Принаймні доларовий депозит в Привату як фізособи не гірше ніж долари на ФОП рахунку в тому ж Приваті.

В поганому випадку повернуть гривнями по курсу каси банку на здачу валюти (або в зовсім поганому по курсу НБУ).

Или не вернут. Или по невменяемому курсу. Или через 10 лет. Короче, риски есть, риски нужно прорабатывать и каждому думать своей головой.

Принаймні доларовий депозит в Привату як фізособи не гірше ніж долари на ФОП рахунку в тому ж Приваті.

С этим согласен, но приват уже разрешил покупку валюты через депозит?

С этим согласен, но приват уже разрешил покупку валюты через депозит?

Да, с конца прошлого месяца приват продает онлайн по курсу 37.45. Чтобы снять без комиссии надо завести диджитальную долларовую карту для выплат (бесплатно в Приват24).

Які документи потрібні для декларації кеша на кордоні > 10к евро? Банківської виписки на українській достатньо? Чи достатньо для польського банка щоб покласти на рахунок? Чи треба подакову декларацію чи переклад?

передумова, перебуваю в ЄС, залишатися не планую тому резидентство, відкриття місцевих рахунків не цікавить

В якій країні перебуваєш? І скільки часу, тобто чи ти вже податковий резидент тої країни?

Що б зробив я.
0. Не тримав багато готівки в чужій країні в орендованій квартирі.
1. Відкрив рахунок в $ в місцевому банку.
2. Всі гривні перевів у валюту.
Як саме це вже тобі вирішувати. 100к грн в місяць через депозит можна по вигідному курсу міняти.
Якщо сума більша 400к то однозначно обмінники і пофіг на курс.
3.

Знімати в ЄС з євро МОНО ФОП відрядження напряму все по максимуму

і складати на євро/$ рахунок в банку. До 15к€ ЗА РАЗ можна приносити без всяких документів (в Польщі).
4.

якщо є варіант перейти на прямі виплати у валюті,

Я так і зробив, в Польщі через інкубатор 92% нетто. Війна надовго і хз які ще валютні обмеження введуть.
Працювати через ФОП і перебувати більше 6 місяців означає що ти маєш сплатити (принаймі по закону) податок на дохід з ФОП доходу в тій країні де ти є (крім Литви).

Як війна закінчится то знімеш готівку з іноземного банку і по 10к€/поїздку ввезеш в Україну.

Якщо є за що жити, попри поточні надходження (тобто є заощадження), то
— що приходить на валютни ФОП тримати на ньому (якщо це не стрьомна банка, а таки Приват, чи ще який моцний банк)
— гривню по мірі можливості закидати на конвертаційні доларові(євро) рахунки, то й же Приват дозволяє робити онлайн, Альфа теж, і ще деякі банки (тут є список mustbe.ml/tables/club100k і можна глянути хто дозволяє онлайн відкриття)
— залишки, які не вкладаються в конвертаційні депозити, перекидати в гривневі ОВДП, будуючи так звану «драбинку»,
fi202x.blogspot.com/...​2022/05/blog-post_25.html
щоб можна було кожного місяця мати «живі гроші»

з.і. вже піднімалася подібна тема
dou.ua/forums/topic/40142
fi202x.blogspot.com/2022/10/blog-post.html

Я бы держал на валютном ФОП счету в большом банке и не продавал до лучших времен.

коли за 8 місяців там назбиралось овер 40к. то починаєш нервувати з приводу того, що воно лежить там в банку, а не в тебе під подушкою.

Мне кажется сейчас в каком-то Привате безопасней чем под подушкой.

Онлайн валюта по 37 краще ніж налік по 42?

Автор дал входные данные что он хочет обязательно заводить в Украину. Ждать лучших времен с нормальным курсом я считаю лучше чем бегать по обменникам и терять на каждом баксе 5 гривен чтобы они лежали под подушкой, чтобы через пол года ты их снова понес в банк. На жизнь он может делать себе депозиты в том же Привате и покупать по 37.45.

Складний маршрут: Запишись на консультацію до фінансового радника, як Любомир пише.

Простий маршрут: Якщо є можливість покласти бакси на Інтеректів Брокерс — вкладай все у S&P500.
Якщо нема такої можливості — купуй готівковий бакс і купуй військові облігації 50/50.

Якщо в тебе монобанк, там дозволяє відкрити доларовий депозит на 1300$, при цьому купивши безготівковай бакс за гривні по курсу ± 37. Депозит на 3 місяці під 0,1% річних.

Ви мабуть не в курсі, що на сьогодні майже всі банки дозволяють зробити депозит у долларах онлайн на сумму до 100 тис. грн.
А інфа типу «Якщо в тебе монобанк», не актуальна вже майже 2 місяці.

У моно, до речі, не самий низький курс купівліпродажу. Чи це компенсується наявністю пріложєнькі?

Хто ще з банкі продає бакс за гривні по курсу близькому до офіційного?

А-банк = 38,02 грн/$
Монобанк = 37,95 грн/$
Райф = 37,95 грн/$
Укргазбанк = 37,49 грн/$
ПриватБанк = 37,4532 грн/$

Я багато баксів по озвученому курсу вам вдалося купити?
Той факт, що у них намальовані на табло якісь цифри, абсолютно не значить, що вони вам продадуть. Точніше я б навіть сказав, що при реальному курсі 40+, по 38 вам гарантовано жоден банк не продасть.

Банки зараз валюту не продають, лише приймають, по озвученому вами курсу.

Саме тому я й зробив акцент на Моно, бо це чи не єдиний банк, який дозволить зараз купити бакс по 37-38 і через три місяці отримати цей бакс у вигляді баксу на карту, а не в гривні по курсу 37.

Ви не правий. Будь-який з вищезазначених банків продає доллар на депозит за зазначенним вище курсом.
Я відкрив таке депо у Приваті та Сенс (альфа)

Сенс? Гроші таки не пахнуть? Навіть після вчора?

Не пахнуть. Це не моє рішення. Керівництво компанії десь у 2019 році перевело всіх співробітників на ФОП і їх бухгалтерія всіх обслуговує (безкоштовно). Чомусь вибрали Альфу. З тих пір нічого не міняли. У компанії прицює понад 350 спіробітників.

сенс націаоналізують і запах пропаде, навіть для тих хто нюхає

Що я щойно прочитав? 🤦‍♂️ Вам, до речі, рекомендую теж перечитати ще пару разів. Який продаж валюти, до чого тут Монобанк? Мова йде про купівлю валюти на мінімально 3-місячний депозит. Зазначені мною курси взяті з форуму валютних бариг на мінфіні. Так що там з курсом Монобанку у порівнянні?

не єдиний банк

до того в Моно жадний до курсу, а долар знімати тільки у відділеннях Універсал Банка, які лише в Києві, та Львові, і ще може десь.
Ліпше таки Альфа та Приват.

А дайте відповідь, скільки із цих банків продадуть вам долари по 37 і повернуть потім долари вам на руки чи на доларову карту?

Взяти в клієнта фізичні бакси і покласти їх на рахунок, це не хитра справа.

Всі з цих банків дають можливість купити доллари на трьохмісчний депозит за курсом 37-38. Так само як і Моно.
Дайте відповідь, з чого ви вирішили, що Моно вам відасть ваш депо у долларах, а всі інші банки чомусь цього не зроблять?

..., хотів тебе запитати. Завдання ось яке ...
— Чекай, чекай, тобі пораду чи консультацію?
— А в чому різниця?
-Порада безкоштовна, консультація за гроші.
-Порада, звичайно!
— Моя тобі порада: запишись на консультацію.

Це само собою, якщо у вас є рекомендації хто б міг професійно проконсультувати на платній основі, поділіться

хто б міг професійно проконсультувати

Ніхто бо немає відповідного досвіду, війна і тимчасовий захист в ЄС це щось нове, експертів по цьому немає

хто пережив розвал СРСР і кільки криз та має активи та кешфло, от тобі і експерт

Порада — поговоріть з фінансовим планером iPlan.ua про свої фінансові цілі.
Мало того що зрозумієте оптимальні варіанти по комісіям, ще й задумаєтесь для яких цілей вам потрібні гроші)

Снимай в валюте максимально. Нет ничего лучше налика

Просто обміняй в валюту $ не дивлячись на втрати і все
В банки зараз не заводь і не тримай, так як ситуація може змінитись в будь-який момент і будут нові ліміти

В банки зараз не заводь і не тримай

В мене для вас понагі новини — у більшості айтішників (якщо не у всіх, не знаю, може комусь зараз ще дають гроші в конверті), гроші з самого початку з’являються у банках.

Якщо у вас вони у гривні і їх більше ніж ви витрачаєте на життя, то так, купуйте готівковий доллар. Якщо вам їх вистачає лише на місяць, то просто живіть на них. Життя за цей місяць здорожчає менше, ніж ви втратите на різниці курсів.

Якщо гроші вам приходять у долларах на карту фізичної особи, то вам пощастило, знімайте їх готівкою.
Якщо у долларах на ФОП, то тут три варінти:
— нехай там і лежать до кращих часів (продавайте їх у гривню на міжбанку для ваших поточних витрат)
— продавайте їх у гривню на міжбанку і купуйте на цю гривню доллари на вулиці
— продавайте їх у гривню на міжбанку і купуйте доллар через тримісячні депозити

та у всіх мабуть схожі проблеми.
що можете — донатите, інше — в різні кошики складаєте.

Оце прям актуальний топік, та якісь зовсім інши проблеми у людей. Зараз актуальний тільки обмін та донат на ЗСУ або на інші джерела

Якщо вам все одно не свої заощадження, доходи — ваше право, моя тема ніяк не скасовує донати та іншу підтримку країни.

Де ви в цій темі побачили якісь схеми якщо це все офіційно дозволені варіанти розпорядження коштами?

Хіба законно знаходитись в ЄС, більше трьох місяців, і отримувати кошти на рахунок ФОП?

Так, до 180 днів ти не податковий резидент

Поки тимчасовий захист деякі країни дозволили залишатися на українській резиденції

Так, поки тимчасовий захист деякі країни дозволили залишатися на українській резиденції

Підписатись на коментарі