Чи є кримінальна відповідальність за роботу через український ФОП у Польщі?
-
-
Я думаю, що цю статтю писали для інших кейсів, аля став фургоном біля дороги і погнав хотдоги за кеш продавати — тоді можуть і забрати як поліція приїде і подивиться на вакханалію.
У випадку ремоут роботи вони задовбаються тільки кінці шукати. На моєму прикладі, платять з США по контракту з ФОПом України ще з 2019 року, в Український банк де й так нормальна купа грошей лежала до заїзду в Польшу і до війни. Щоб довести один тільки факт того, що я хоч щось «заробив» сидячи в Польщі, треба:
— польским органам сидіти трусити українськи органи,
— українським органам трусити банк
— банку ще трусити компанію в США (з якої платежі шурують)
і тільки якщо компанія-платник скаже що ці конкретні платежі за такі то місяці 2022 року, тоді польські органи зможуть звірити з місяцями мого перебування і щось уже вирішити хоча б питанню «чи я взагалі щось тут заробив» і чи взагалі у мене настало податкове резидентство (бо поки що не схоже).
Звісно що роками халяву не дадуть, але до кінця 2022 року під тимчасовим захистом їм це нафіг не упало.
українці що перебували більше 183 у 2022 році у Польші мають подати у Польщі декларацію на закордонні доходи і оплатити податок. Ось подаємо платимо, і на додаток палимось і отримуємо кримінальну справу. Не подати — спалять через CRS
Справа не в тому чи готуються чи ні і чи є інсайд чи ні. Наразі договір про CRS підписаний(, але для його імплементації потрібно прийняти ще кілька законів та підзаконних актів, теоретично закони можуть прийняти до кінця року і ще кілька місяців піде на підзаконні акти. — Перший обмін запланований на 2024 рік за 2023 податковий рік, і цей термін може бути ще відтермінований у зв’язку з війною (у нас без війни його відтерміновували вже 4 роки). Зівсно його запустять рано чи пізно і чомусь вірю що таки у 2024 році, але знову ж за 2023 рік. І потім щорічно за кожен наступний.
Яка інформація надається:
— назва (ПІБ), юридична адреса, ІПН (або інший ідентифікаційний податковий номер) та місце народження (для фізичних осіб);
— номер рахунку або його аналог;
— найменування фінансової організації та її реквізити, в якій знаходиться даний рахунок;
— залишок коштів(обороти за рахунком) на кінець звітного року (31 грудня) або на дату закриття рахунку.
tax.gov.ua/..._MoF_presentation_fin.pdf
У будь якому разі продовжувати свою діяльність українським ФОПом на территорії Польщі ідея погана.
Сплата податків з таких доходів дійсно може підняти питання звідки кошти, несплата теоретично теж може стати проблемою(хоча механізму сплати усі заявники з Польського мінфіну так і не презентували, просто сплатити на податковий мікрорахунок звучить прикольно, але подаючи звіт, як вказувати джерело доходів та чи не виникне питання ще й про соціальні внески не зрозуміло).
У той же час дізнатися про ваші кошти зароблені в Україні зараз не так просто, не неможливо але це довга процедура по кожній окремій людині. Чим раніше ви почнете працювати у Польщі за легальними механізмами тим менше вірогідність що до Вас будуть питання.
я 3 місяці і 1 тиждень працював, а після вже оформив ФОП у Польші, хз що робити — оплатити за ті 3 місяці — тоді є ризики або криміналки або ЗУС за ті 3 місяці. Не оплатити — то можуть спалити і отримаю значно більше проблем.
Щодо податків то я так скажу ви в Польщі по спецуставі про тимчасових воєнних мігрантів. В Польщі ви ТИМЧАСОВО, центр життєвих інтересів умовно я так розумію у вас в Україні.
Звісно ваші плани могли і можуть змінитися і відкривши польский ФОП шляху назад на роботу за українським ФОПом у Польщі вже немає, але те що ви пару місяців пропрацювали поки не було зрозуміло що взагалі відбувається не має бути ніякою проблемою. Я особисто знаю людей які живуть в Польщі роками і працюють тут, додатково мають в Україні ФОПів, здають в Україні житло і крутять мені пальцем у скроні коли я питаю чи вони за то сплачують податки у Польщі. Я звісно думаю це не правильно і ризики краще мінімізувати, особливо враховуючи обмін данними за наступний рік, але такі факти є.
центр інтересів переношу до Польші і збираю якнаймога більше підстав для цього, бо якщо залишити його в Україні, вону буде вимагати 19.5% податків з польского ФОПа ( ніяке положення умови про запобігання подвійному оподаткуванню під цей кейс не діє нормально )
Український ФОП подав на закриття, він у процессі призупинення
В такому разі буде гарно якщо ви також закриєте усі українські рахунки, хоча б до 2023 року, від майна теж було б непогано позбутися але це вже складніше питання.
Український ФОП подав на закриття, він у процессі призупинення
Поділись досвідом як це робити з Польщі, плз.
Тобто
1. подати заявку через дію
Чи є ще якісь кроки? Ви закривали ФОП рахунки до подання заявки чи після?
закривати рахунки після, і перед закриттям разунків всі виписки зберіг.
так, подав завяку, мені прислали документ виписку з реєстру що закрили через 10 днів.
як закриють, то бухгалтер має подати фінальну декларацію — - ну і все оплачено має бути ( це з бухгалтером поспілкуйтесь )
бухгалтер має подати фінальну декларацію
Спасибі за відповіді, це було дуже корисним.
Я свого ФОПа вів сам тому бухгалтера в мене немає.
± алгоритм дій зрозумілий
1. Подати заяку через Дію
2. Зберегти виписки, закрити рахунки
3. Подати квартальну звітність і сплатити податки/ЄСВ
4. Чекати на елекронну пошту виписку з реєстру що закрили.
1. Подати заяку через Дію на закриття
2. Чекати на елекронну пошту виписку з реєстру що закрили. Також буде видно на порталі дія у розділі отриманні документи.
3. Зберегти виписки
3.1 закрити рахунки
4. Сплатити податки
5. Подавати квартальну звітність якщо фоп ще не закритий. Після закриття фоп треба подати звітність за останній квартал роботи майже негайно після підтвердження закриття фоп, і там поставити відмітку що ці фінальна звітність.
в мене свій бухгалтер з самого початку фоп з 2012 :)
перед закриттям разунків всі виписки зберіг
Це онлайн чи була людина з довіреністю яка сходила у відділення банку?
Не оплатити — то можуть спалити і отримаю значно більше проблем
Ти заїхав по бізнес візі з дозволом на роботу? Якщо ні то ніхто не буде з туриста вимагати податки на дохід. Тут всі перших кілька місяців отримували гроші на український фоп/чи як укр працівник. Це сотні тисяч людей тільки в Польщі.
Тому я не парюсь, чим більш це масово тим менша ймовірність проблем.
ну в мене є польский jdg фоп, де при реєстрації я вказував іпн українського фоп, на переверці можуть перевірити його також
плюс тут податківці реально працюють — нещодавно пройшлися по домах перевірити тих хто взяв лікарняний і по факту не сидів дом хворіючи, кого спалили вжарили, массово, тисячі випадків — і то реально по домах ходити, а у можму випадку просто листа в українську податкову написати
плюс тут податківці реально працюють — нещодавно пройшлися по домах перевірити тих хто взяв лікарняний і по факту не сидів дом хворіючи,
а яке відношення податкова має до цього?
Схоже на яких бред якщо чесно. Приходить податківець перевірити чи я сижу дома, щоб що?
ну можливо або лікарняні оплачує частково державний фонд куди внески ідуть, або на час лікарняного туди не платяться внески, тобто це так чи інакше втрата грошей з общака
Лікарняні зазвичай сплачує ZUS, до якого податкова немає відношення.
Не розпускайте чутки аля бабка на базарі сказала, бо це навіть в теорії смішно звучить що податковий інспектор ходить по домам та пасе хто не дома сидить :)
міг помилитись і то не податкова а хтось інший poland2day.com/...plat-simulyantov/?lang=ru
читав новину що реально процшлися по домах і перевірили.
А тих кого не заставали дома — зразу в інтерпол в розшук.
Фотофакт: «Податківці ідуть на черговий рейд перевіряти чи Марек сидить дома. Лодзь, 2022 рік.»
ic.pics.livejournal.com/...7392/5557392_original.jpg
так вже закон прийнято у 1му читанні, залишилось лише підписати.
доречі, по темі топіку — я взяв консультацію адвоката, він проваждження кримінальне вважає маловірогідним за короткотермінову роботу через ФОП з терену Польщі і привів аргументи чому його не має бути.
Та оно и в прошлом году где-то так же было. Говорили вот подпишут в декабре(позопрошлого).
Не подати — спалять через CRS
Нет. Страны не буду обмениваться информацией о своих налоговых резидентах. А для юриков там нижняя граница для авто обмена такая, что 99.9% ФОПов не грозит
так а при чому тут юріки? Доходи з ФОП на особовий рахунок виводяться. Його і спалять.
Первую часть не? Украина не будет автоматом выдавать информацию о своих налоговых резидентах. С ФОПом ты дефолтно налоговый резидент Украины.
закрив нещодавно український ФОП, щоб було якнаймога менше ознак для українского резиденства, хоча якщо їх не чіпати, то вони і не будуть знати ща я польский резидент
так давно вже через польский працюю, але було 3 місяці через український з терену Польщі, подав на інтерпретацію індівідуальну як саме треба платити ( за яким піт формуляром звітувати і чи треба було залічки платити ), плюс зараз сплачу за формуляром pit-36 з прзрахунку що залічки не треба було
Польщі за ввесь період буде найпростіше.
Навіть ,кщо фопу платив.
А от фоп краще закрити
і ви не зовсім зрозуміли проблему — нормальної процедури виходу з українського резиденства нема, вона може вимагати навіть з закордонних доходів грощі, навіть через кілька років
Це якщо фоп відкритий
А так через 6 місяців податкове резиденство україни втрачається
Це інше ніж печптка пмж чи позбавлення громадянства
немає такого що втрачається через 183 дні ані в податковому кодексі ані в угодах про запобігання подвійного оподаткування.
183 дні застосовується правило якщо в обох країнах є постійне місце проживання або в обох країнах його нема. це головний критерій. В Україні в мене є реєстрація постійного місця проживання, з якої не знятися так просто, а також право житт там необмежений строк. В Польщі є замельдованіє на пия часовий. Тобто в Польщі тимчасово проживати маю право і прописку а в Україні постійно. Це правило перебиває всі інші.
Так з CRS тобі треба бояться української податкової, а не польської. З України до Польщі дані по громадянам України не підуть, а ось назад підуть. Наша податкова тебе вважатиме податковим резидентом України.
Так, але 100% гарантії що з України не підуть немає. За те що Україна может отримати польскі дані — так, але в мене польска податкова резиденція зараз, хоча на початку була українська, хз можуть помилитися і вислати дані яу українського резидента.
Сильно сомневаюсь, что сейчас кого-то из беженцев будут реально за это судить в Польше.
Наличие статьи недостаточно. Ещё нужна такая штука, как политическая воля. Подобный суд спровоцирует сейчас большой международный скандал, который властям Польши ни к чему. Поэтому я хочу посмотреть на того прокурора, который потащит подобное дело в суд. Это раз. Во-вторых, судьи в Польше, как и везде, «руководствуются внутренним убеждением». И мне интересно увидеть судью, который согласится фигурировать в большом международном скандале.
1) кримінальна відповідальність з першого дня
2) як стаєш польским резидентом ( нехай після 183 днів ) - то податки на іноземні доходи платиш за весь строк що був на території Польші
2) як стаєш польским резидентом ( нехай після 183 днів ) - то податки на іноземні доходи платиш за весь строк що був на території Польші
нет
Там даже не за весь срок в польше, а с НАЧАЛА ГОДА. С начала того года, в котором 183 дня.
во всяком случае за весь год надо задекларировать. А с каких из доходов платить — надо точнее смотреть.
Читайте внимательнее.
зы пруф от гетьманцева не подходит, он дятел.
читав уважно, декларувати може і весь рік, але сплата податку у Польщі саме за послуги виконані особисто з терену Польщі. Тут засада, що то що було до приїзду може вплинути на порог прогресивнрго податку, і якщо на терені Польщі 120к злотих під 12% не перевищені, то з урахуванням початку року до заїзду, вони можуть бути перевищені і частину сплачцвати по 32%
Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.
55 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів