Енергограмотність: прості правила, яких має дотримуватись кожен
Юлія Усенко, голова у Всеукраїнської Агенції Інвестицій та Сталого Розвитку, опублікувала допис про ефективну поведінку споживачів електроенергії, підтримуючи заклики енергетиків допомогти енергосистемі.
Основні правила:
- Мінімізуйте вмикання електроприладів у пікові години вранці з 8 до 12 та увечері з 17 до 23.
- Обмежте використання декількох електроприладів одночасно, особливо у пікові години.
Основні поради:
- Почніть свій ранок до 8.00, щоб перенести електронавантаження на якомога раніше (електроплита, електрочайник, праска тощо).
- Користуйтеся електроприладами послідовно протягом дня. Наприклад, електрочайник та електрообігрівач можуть мати однакову потужність 2 кВт. Не навантажуйте зайвим: нагрійте воду в чайнику, а потім можете увімкнути обігрівач.
- Заощаджуйте розумно. Вимикання з розеток усіх приладів на час, коли ви ними не користуєтеся, є малоефективним, навіть якщо це дії впродовж місяця. Більш ефективним є відмова від одного кип’ятіння води в електрочайнику, наприклад вранці. Якщо є можливість, краще нагріти воду на газовій плиті.
- Прання. Відмовтеся від щоденного прання. Це можна робити раз на тиждень в позапікові години, краще вночі. Пральна машина споживатиме менше енергії при ощадних режимах: температура 30 градусів, кількість обертів до 800.
- Бойлер. Подбайте про свої водні процедури так, щоб бойлер підігрівав воду поза піковими годинами.
- Обмежуйте використання телевізора. Наприклад, вечірній перегляд новин доступний на інших гаджетах та мобільних додатках. В сучасних телевізорах є функція енергозбереження.
- Електрообігрів. Користуючись кондиціонером чи електрообігрівачем, обмежуйте їх використання у пікові години. Керамічні панелі гріють не гірше масляних обігрівачів, зазвичай мають терморегулятор, забезпечують ефект комфортного тепла при меншій потужності.
- Вимикайте світло там, де ви не перебуваєте. Встановіть датчики руху, де це є доречним.
- Таймер (реле часу). Встановіть розетку з таймером на бойлер та запрограмуйте його роботу в позапікові години. Це значно розвантажить мережу, але дасть можливість забезпечити гарячу воду впродовж дня. Такий пристрій доцільно встановлювати і для електропідлоги.
Коментарі й доповнення, підкріплені практикою, а також зауваження по суті вітаються.
І пам’ятайте: заощаджуючи енергію, ви допомагаєте тримати баланс в енергосистемі та сприяєте уникненню вимушених відключень електроенергії.
25 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівя дивлюся, люди активно поширюють свій персональний досвід на загал... «в мене так — значить і у всіх (повинно/є) так» )))
інтелектуали )
щось я не бачу великого сенсу у датчиках руху — краще просто поставити світлодіодні лампи та й все.
Давайте порахуємо — для освітлення невеличкого приміщення часто достатньо 4-6Вт світлодіодної лампи. Горить вона в середньому, нехай, з 17 до 23 та з 6 до 7 — тобто, 7 годин, якщо не вимикати зовсім. Це 7*5=35 Вт/ч.
Датчик потребує десь 0.5Вт — це 12 Вт/ч за сутки. Майже третину.
А якщо лампу вимикати — то лампа буде тягнути десь ту саму енергію, що й датчик, що не вимикається. А якщо ще й датчик (з ласпою) вимикати -то який сенс, чого не вимикати саму лампу?
Він може мати сенс для якогось промислового освітлення, але для дому?
Крім того, ви або вимушені постійно рухатись (як в тому анекдоті про хлопки у туалеті), або лампа буде працювати довше, ніж ви б її вимкнули — бо встановите велику затримку.
Ну і вішенка на тортику — з датчиком буде більше вмикань/вимикань, а від цього ваша лампа швидше вийде з ладу. Тож, дуже сумнівна економія енергії, додадкова ціна за датчик та вища витрата на заміну ламп на великих термінах експлуатації.
Ні, для виробників датчиків та ламп — це дуже вигідно, звісно.
Ну так, це вже питання не або промисловості або остіплення коридорів і сходових клітин в багаквартирних будинках.
Закликають економите електроенергію не тому, що вона дорога, а тому що її не вистачає. Тож нехай краще лампи виходять з ладу ні електрики не буде.
У багатоквартирних будинках значно краще встановити одне реле часу і тупо вимикати світло у ті часи, коли воно не потрібно, бо 10 (наприклад, по кількості поверхів) датчиків — це вже 5 вт.
Хочете зекономити — чого-б не купити ліхтарики? Вийде ще більша економія. А ліфт буде тягнути точно більше всього освітлення. Зате датчики, ага.
Тут треба щось інше придумати, а мені ніколи, та, як мешканцю приватного будинку — не актуально. але на датчики руху я б дивився в останню чергу. А почав з і звичайного реле часу, краще якась механіка, а потім — на датчики на відкривання дверей.
Світло в місцях спільного користування це не тільки зрічність, а й безпека, тому воно потрібно саме тобі, коли хтось в коридорі перебуває — реле тут не допоможе.
Я мав на увазі, датчики на кодну двер у підїзді — і квартирні і вхідну — таким чином світло вмикаеться так само, як і на датчик руху — при вході у підїзд. Але споживання такої системи можна зробити значно меньше, ніж датчиків руху (і не залежить від кількості поверхів).
У себе у фб якраз робив власні рекомендації:
1. m.facebook.com/...cGTz4ZcUMxl&id=1630135610
2. m.facebook.com/...nmNoT2YpJAl&id=1630135610
Якщо в будинку лише електрика, то чай можна зробити не в піковий період і залити в термос. — яка не яка а теж допомога електромережі.
Телевізори і лампочки це насправді ГОЛОВНЕ!!!
Бо проблема в «час пік», а поняття час пік це коли тисячі чи мільони людей роблять одночасно. От і помножте прості лампочкі, навідь енергозберігаючі на фактор того шо всі прийшли додому і увікнули світло в кожній кімнаті, бо на кухні чайник поставили, в спальні перевдягаються, в кімнаті увімкнутли телек, шоб фоном балакав ,... і так зробили сотні тисяч людей одночасно.
А оті ваші майнінг ферми — це їх скілько — 3 штуки на велике місто?!?!?! У кварті є обмеження на потужність домашніх приборів, тому 1 майнінг ферма у квартирі не зможе споживати більше ніж 1000 людей вимкнуль зайві лампочки ;)
Тому і кажуть, прийшли додому — не вмикайте світло у всіх кімнатах, а лише в тій де знаходитись. Так само і телек, якшо він у вас фоном балакає і новини розповідає, то краще телефон увімкнуть — ефект той самий, а от 40-90Вт зберегли
Якщо лампочки накалу та ламповий телевізор — то важко не погодитись.
Але: у мене монітор споживає щось біля 30Вт. Сучасні пласкі телевізори, якщо не на всю стіну — приблизно стільки-ж, я дивився у мами, модель не пам’ятаю, щось недороге. Лампи, ну, нехай, 6 (всюди ввімкну, ага) по 4Вт — 24Вт. Тобто все це десь 60 Вт. Жах.
У мене стоїть стабілізатор, на табло якого видно скільки вся електрика споживає. Так ось з активною вентиляцією, 2 компа (system-on-chip, маленькі), 3 монітора, десь 4 лампи в середньому (ну просто всі сидять у різних кімнатах), ноут доньки, холодильник, насос на опаленні — все це щастя тягне 200-300Вт. Меньше мікроволновки. Звісно, мікроволновка постійно не працює, а це — працює. Але казати, що найбільший вклад то лампи — ну таке.
І більше за все тягне холодильник, насос опалення та вентиляція. Бо вимкнення ноуту, освітлення та компів майже не помітно — це десь 100Вт.
Все це я перевіряв кілька разів за останні років 5. Більше за все рахунок росте коли починаєш користуватись електрочайником. Чи коли праска (ми майже не використовуємо, але були місяці, коли то донька блузки гладила, то теща спальну білизну всю, коли приїждала погостити). Я по рахунку відразу помічаю.
Тож. праска, електрочайник, пральна машина, сушарка, бойлер, плита чи мікроволновка з мультиваркою — так.
Що до освітлення — встановіть світлодіодне та не дуже потужне і заспокойтесь. ;) Приймачі чи телевізори, кому треба — теж. Просто користуйтеся сучасним. Краще купите своїм батькам новий економний ніж нервуйте їх відключенням і сидянням у тиші без зв’язку зі світом.
То що ти пропонуєш, якщо вся техніка малопотужна, то не порібно економити? Наскільки я ромумію є пропозиція всім пропорційно зменшити проживання принаймні на 10%-20%. Просто в тих, в кого лампи розжарювання чи телевізори з кінескопами є можливість скоротити споживання не на 20 а на, наприклад, 50%. От я чисто випадково виявив, що в мене витяжка на кухні, якою я користуюя годину в тиждень в режимі очікування споживає 0,9вт. В місяць це 650вт просто за те, що вона висить така красива на кухні! Що на фоні середньомісячного споживання моєю сім’єю 130квт 0,5% . Тобто я витягнув вилку з розетки і вже піввідсотка зекономив. Легко і просто.
Я пропоную, перш за все — порахувати. І вже тоді приймати рішення за економію. Бо стверджувати без реальних розрахунків — безпідставно.
Наприклад тупо вимикати світло і замінити всі лампи на світлодіодні з мінімальною для кожного місця потужністю може бути вигідніше та краще, ніж морочитись з детекторами руху. Бо лампа 12Вт та більше + детектор руху буде споживати більше, ніж тупо одна лампа 4Вт, навіть якщо ви її будете інколи забувати відключити...
У підїздах краще просто встановити реле часу (хтось виходить після 00?), світлодіодні лампи мінімальної потужності та вимикати лифт у часи пік — бо дорослі і здорові (хто працює) може і пішки піднятись, а хворі та пенсіонери нехай виходять у не пікові години.
Для міста можна обмежити швидкість електротранспорту. Бо, наприклад, десь бачив розрахунок для Тесли — там найекономніший режим — це швидкість десь біля 35км/ч.
Прання можна ставити на ніч — і це може дати більшу економію у денні часи, ніж освітлення.
У кого стоїть насос на системі опалення — можна перевірити, чи регулюється там потужніть та швидкість? Бо в мене, наприклад, 3 положення — від мінімального в 36Вт, до максимального у 80Вт. Так, коли тільки вмикаєш систему, більша потужність дозволяє швидше прогріти її, але при постійній роботі — різниці у рівномірності прогріву вже немає. (хоча якщо вимкнути насос та перемкнути на байпас — то частина найвіддаленіших батарей не прогрівається, тож, він потрібен) І можна зробити висновок, що перемкнути насос мені важливіше (-44Вт), ніж щось там робити з і так мінімальним за потужністю освітленням (24Вт коли горить світло всюди)
Те саме на електроопалення — купити таймер включеня чи перепрограмувати зниження температури значно важливіше (бо це точно більша потужність), ніж світло, телевізор та вентиляція.
І таке інше. Бо тут же форум інженерів, розрахунки в студію!
Гм. То який? :)
Будь який ніж зекономить ваш час та сили якщо він буде зручний та гострий ;)
А якщо ви за телевізор — то ось перший, що попався:
www.samsung.com/...03t-black-qe32ls03tcuxua
Споживання електроенергії (максимальне) 55 Вт
Клас енергоефективності B
Споживання електроенергії (в режимі очікування) 0.50 Вт
Споживання електроенергії (в енергозберігаючому режимі) 22.7 Вт
Енергоспоживання (типова) 52.0 Вт
І це все-ж таки 32′. А якійсь 20′ - то буде 10-30Вт споживати.
нє, я за ніж бо кома в туди так і проситься, раз порівняння
(набиваю око на тестувальника, промбачте)
:)
Та коли швидко пишу, коми пропускаю, каюсь ;)
Пофіг на сусіда, головне що в мене совість буде чиста.
Щось про Інтел ніц.
встановіть обмежувальний автомат на 16А на вході в квартиру — і відразу увімкнеться економія)
на вході в кваритру сусідів
16 це забагато, я в 99,9% часу такого обмеження навіть не помічу
Сухе тепле приміщення (типовий офіс або квартира з середини жовтня) — це страшне зло.
Прохолодна волога кімната — добро.
Теплі шкарпетки, товста ковдра — це енергонезалежно так добре для здоров’я
ПС: у офісі завжди воював на стороні вимкнення обігрівачів та температурного режиму 20 градусів максимум 😁
...для плісняви. алергіки подякують