Як саме ви скоротили електроспоживання?

НЕК «Укренерго» опублікувала список компаній і приклади, як вони зменшили споживання електроенергії.

🔹Нова пошта — перестала підсвічувати вивіски відділень
🔹Comfy — вимкнули телевізори, рекламні екрани та вивіски
🔹ОККО — зменшили споживання електроенергії в офісах
🔹ПУМБ — вимкнули підсвітку вивісок на відділеннях
🔹 SOСAR Energy Ukraine — зменшили використання світла на заправках та в офісах
🔹 SINEVO — вимикають освітлення, вивісок вітрин та підсвітку лого в приміщеннях
🔹 Київстар — вимикають підсвічення вивісок магазинів
🔹ТРЦ Gulliver — перестало використовувати фасадні телеекрани та оптимізували систему клімат-контролю, змінили графік освітлення
🔹АЛЛО — перестали користуватися в магазинах енергоємними електроприладами
🔹Епіцентр — знизили яскравість освітлення в торгових залах
🔹АТБ — відмовилися від підсвічування вивісок тощо на фасадах магазинів та освітлення прилеглої території, освітлення приміщень, що не використовуються
🔹 VARUS — відмовився від підсвічування вивісок та холодильників з напоями
🔹 Foxtrot — відключили вивіски та екрани

Також українці почали ділитись своїми способами економії:

Раніше ми також публікували просту інструкцію, як зменшити споживання електроенергії.

А що робите ви? Як обмежуєте споживання електроенергії? Розкажіть!

Чи економите електроенергію ви?

37%
48%
5%
5%
5%
500 голосів  ·  показати результати
👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

У мене є радикальне рішення задля економії і порятунку планети. Треба повністю відмовитися від JavaScript !
Подивиться на якого монстра перетворився сучасний фронтенд! По-перше не тільки UI, але вже й більшість логіки і функціоналу перетягнули на сторону клієнта. Це вимагає усе потужніших смартфонів і ноутів. А це — не тільки витрати енергії, але і корисних речовин на акумулятори смартфонів.
Я вже не кажу, що зараз фронтенд аплікейшин збирається довше, ніж колись ентерпрайзи! Node + npm = стягнути та запроцесити гігібайти (!) жабаскрипта. Не треба обігрівача — ноут за робочій день опалює кімнату.
Візьмемо, наприклад, сайт новин. Раніше HTML генерувався один раз на сервері, клався у кєш і віддавався тисячам юзерів. Зараз той же сайт новин — це фронтовий веб апликейшин. Спочатку юзер скачує 100+ Мb жабаскрипта — а потом цей жабаскрипт «малює» йому сайт. І так для кожного юзера! Тобто витрачається у тисячі раз більше комп’ютерного часу.
Колись браузер був «тонким клієнтом», який тільки показував результати з серверу. Сучасні браузери — це жахливі, ненажерні монстри! Подивіться скільки процесів вони запускають і скільки ресурсів вижерають.
У тім же Реакті чи Ангулярі частина, чи увесь ДОМ браузера пере-генериться та пере-мальовується на будь-яку зміну. Чи справді це потрібно?! Чи ми просто пхаємо «інтерактивність» усюди, тільки тому, що так побудован фреймвок?
Моя особиста думка: шонайменьше 80% сайтів чудово працювали б як тонкі клієнти взагалі без JavaScript чи з мінімумом ванільного коду! І можливо працювали б краще і швидше — бо не займалися б зайвим перемальовуванням контенту.
Відмовимося від засилля Жабаскрипту — врятуємо планету!

Ну і користуючись нагодою можу ще раз наголосити, що в багатьох кафе та магазинах (в основному техніки) абсолютно неадекватна температура близько 24-26 градусів. Заходиш туди в куртці і неможливо знаходитись.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

1. Чайник на газу замість єлектричного.
2. Прання — вночі.
3. Відмовився від єлектрообігрівача.
4. Режим дня змінив так, що б максимально використовувати світлу пору доби.
5. Звичайний температурний режим знизив з 22 до 17 градусів. (Не холодно).
Наче все.

З’їв заморозку і вміст холодильника і вимкнув. Готувати на 1-2 прийоми їжі або доставка готової

мейк сенс, але якщо вдома купа дітей, то не сильно цей варіант підходить

экономил неделю-две сверх обычного, везде старался не тратить лишнего
на прошлой неделе 3 дня из пяти в моем частном секторе выключали свет на 5-6 часов в рабочее время, потом выходил курить вечером и наблюдал в многоэтажках через дорогу иллюминацию в каждом окне
купил аккумуляторную станцию, на экономию забил, играю в элден ринг когда свет есть и работать не надо

купил аккумуляторную станцию

какую модель, если не секрет, и на сколько хватает?

речь о каком-то ноуте конечно, а не о ПК?

конечно. Основное — чтобы роутер работал, ноуты можно периодически подзаряжать

1. пока не использую для обогрева кондей / єлектрообогреватель. Отопление централизованное, у нас еще не включали.
2. не использую єлектродуховку. варочная поверхность и горячая вода от газа. На всякий случай купила туристическую горелку, балоны и несколько кг бакалеи быстрого приготовления (мелкая вермишель, овсяные хлопья).
3. подогрев воды электрикой в минимально достаточных обьемах (для чашки кофе грею обьем чашки кофе). Подогрев воды в больших количествах на газу.
4. посудомойки / сушильной машины / кофеварки/ электрогриля и так нет. Б/п наушники не использую.
5. не использую электросушилку (перешла на туристические полотенца, они сохнут и так. По-максимуму использую флисовые вещи — сохнут быстро, теплые.)
6) использование фена — по необходимости, после 23. Пылесос роботный, берет немного.
7) стараюсь стирать максимальный комплект вещей и на минимально достаточной программе (не в ущерб качеству стирки)
8) лампочки енергосберегающие еще до войны
9) долгоготовящееся из еды готовлю на газу. быстроготовящееся стараюсь в непиковое время / на маломощном девайсе
10) исключила блюда, требующие дополнительного использования электроприборов (миксеров, мясорубок и т д)

єлектрообогреватель

А чого пані пише расєйською за допомогою української розкладки?

не звернула уваги, сорян. А редактування постів обмежено за часом, нажаль.

Грію воду на плиті, а не електрочайником. А так, особливо нічого не змінилося, і так мало споживав електроенергії

— вимкнув окремо-стоячу морозилку, бо якщо вимкнуть світло на довго то і так усі запаси можуть спортитись
— пралку стараємося включати після 23:00
— електро-духовкою стараємося не користуватися, якщо включаємо то не в години пік
— освітлення не залишаю увімкненим якщо воно не потрібне
— відключив з розеток усі прилади якими не користуємося
— ігри на ПК з донькою граємо набагато рідше
— ліфтом стараюся не користуватися
— утеплив квартиру ще минулого року
— плита газова, котел газовий

Використовую навушники замість колонок, вони споживають менше електрики і в вуха тепліше :)

Також тут dodosocks.com/...​t-category/men/men-socks купив багато шкарпеток, щоб рідше користуватись пральною машиною.

Також купив такий маленький газовий чайник epicentrk.ua/...​kiy-1-l-viola-idilia.html замість електричного і нагріваю мінімально-потрібну кількість води.

Збираючи свою малу пічку (димова труба із пустих консервних бляшанок) наштовхнувся на такі ідеї:
1. Якщо на таку коротку трубу надіти диск із лопатями, та до кожної причепити неодимовий магніт, то можно якось здобути електричну енергію.
2. Якщо в саму пічку додавати горючу газову суміш, то вийде швидке сгоряння та швидше крутіння диску.
3. Якщо газова суміш буде із кисню та водню...
4. Якщо здобуту електричну енергію частково застосувати для видобутку із води кисню та водню...
5. Отримаємо таку малу піч із турбіною на неодимових магнітах яка буде давати електричну енергію спалюючи просту воду (у робочому режимі)

На трубы нельзя ничего надевать, особенно если они меньше 6-7м. Там и так тяга может обратится в связи с внешним ветром. Вобщем, СНИП запрещает даже колпачек одевать.
Добавляя газ в печку сгорание вы замедлите. Для этих целей подают КИСЛОРОД. Дрова прекрасно сами выделяют горючий газ.

Заборонити лампочки розжарювання.зовсім.

Были слухи, что LED-лампы зрению вредят. Может, люди боятся.

С чего бы?
Моргающие люминесцентные раздражают, это да

Были слухи, что LED-лампы зрению вредят.

Ну так взагалі то таке не виключено, особливо для дешевих ламп, де коефіцієнт пульсацій дуже великий та індекс передачі кольору поганий. Куча дешевих ламп на ринку з баластним БП.

Я щось їх і не сильно бачив у продажу. Потрібно спеціально пошукати

може десь в сарай чи комору у підвалі багатоповерхівки, куди заходиш раз на рік на 5 хвилин / є риск що поцуплять. Або може на комуналку субсидія частково, але за лампи платять із своєї кишені.

але за лампи платять із своєї кишені.

ті, що згодяться для підвалів, коштують хіба може на третину дорожче, чим лампа розжарювання.

Led сгорают регулярно (запланировано производителем конечно), не успев отрабатывать свою цену. Не всем нравится искать в продаже «правильные» led-лампы, снимать с них пластиковый флакон, чтобы продлить срок и т.п.

Led сгорают регулярно
Не всем нравится искать в продаже «правильные» led-лампы

Якось 10 років тому купив на Алі партію в 50 шт дешевеньких 5вт ламп менше як 1$ штука :) Ні одна все ще не згоріла. Не треба купляти більше 5-7вт (реальних) в пластиковому корпусі і не більше 12вт в корпусі с алюмінієвим радіатором і буде все норм. А то по накупляють по 12-15 вт в пластиковому відрі які їм маркетологи підсунуть і потім скаржаться, що дохнуть швидко.

5вт ламп

и как, видно что-нибудь от такого «освещения»?)

та видно, коли у тебе нормальні люстри по 3 — 5 ламп :) Заодно рівномірне освітлення і лампи «вічні».

коли у тебе нормальні люстри по 3 — 5 ламп :)

Хтось це совкове лайно ще вішає?)

А не совкове лайно це яке? Освітлення як в офісі чи як в барі з шестом на LED стрічках?

Наприклад led панелі по типу такого: epicentrk.ua/...​a6-a95d-1bdf3f099134.html
Ідеально для натяжної чи гіпксокартонної стелі і дозволяє нормально зонувати освітлення у великих приміщеннях (в мене у кухні-вітальні на 40 квадратів 4 зони, у сумі 10 світильників по 9 ват), але якщо потрібно дорохо-бохато, то так, треба вішати люстри, бажано з позолотою

Наприклад led панелі по типу такого
і дозволяє нормально зонувати освітлення у великих приміщення

І ще тоді можна змонтувати опенспейс, щоб рідні краї дома відчувались)

але якщо потрібно дорохо-бохато, то так, треба вішати люстри, бажано з позолотою

То треба брати вже ЖКХ світильники — буде саме воно) Точкові світильники в контексті житлового приміщення годяться (так само як і LED стрічки) як допоміжна дизайнерська підсвітка для акценту на якихось елементах декору, для прохідних приміщень, чи приміщень де обмежений простір. Як головне джерело світла в вітальні чи спальні це повне дно.

Як головне джерело світла в вітальні чи спальні це повне дно.

Насправді люстри — оце дно. Бо не дає можливість нормально дозувати освітлення і у більшості випадків тупо світить у очі.

Чому? Дімер наскільки знаю, можливий. Напрямок освітлення також буває різним.

Так, деякі приклади люстр можуть завдати естетичної травми, але якщо попалась та,що влаштовує, чому б ні. Врешті решт за свої гроші та в своїй оселі людина має право забацати хоч брутальний лофт, хоч вінтаж з килимами в оленях по стінам.

Зонувати, дозувати і довільно бавитися з освітленням — трекові системи epicentrk.ua/...​ya-trekovykh-svetilnikov

Оце вже дійсно зайве ускладнення)

Якщо про світло — то повне дно. CRI (Ra) en.m.wikipedia.org/...​iki/Color_rendering_index не вказаний, тобто точно <80. Не кажучи вже про спектр. Щоб не виглядати як зомбі і більш менш натуральні кольори були повинно бути >95. Є led з сонячним спектром і це дійсно круто, але там вже зовсім інші ціни.

Це реально нікому (окрім окремих фріків) не потрібна кацманавтика. Якщо світла достатньо та кольорова температура не ріже око, то ото і все.

то так тіко для тих, хто ніколи не пробував якісне світло

то так тіко для тих, хто ніколи не пробував якісне світло

це як сказати — хто на майбаху не їздив, той не пробував якісне авто))

дайте вгадаю, в вас дизельний пассатік?)

якщо по темі, так, спробувавши ліхтарики і освітлення з хайкрі і хорошою температурою, боюсь, бажання повертатись до синюшних тонім з пульсацією не виникне

дайте вгадаю, в вас дизельний пассатік?)

Ні, в мене здоровий американець з атмосферним бензом на 300 коняк))

якщо по темі, так, спробувавши ліхтарики і освітлення з хайкрі і хорошою температурою, боюсь, бажання повертатись до синюшних тонім з пульсацією не виникне

Це в вас зір якийсь особливий? Бо я різниці не бачу взагалі. А раз не бачу, то це непотрібно. Можливо це як з дорогим вином — не всі можуть оцінити якесь вінтажне бордо 20річної витримки) Але це не означає, що воно потрібне багатьом)

Щодо машини, ок, питань нема, сам поважаю 6+ атмо.

По освітленню і кольоропередачі, допустимо, ви справдф не бачите різниці, біс з ним. Дівчину пофоткайте в темну пору з дорогим і дешевим світлом, вона оцінить кольоропередачу) і так, спалаху айфона не завжди достатньо)

Дівчину пофоткайте в темну пору з дорогим і дешевим світлом, вона оцінить кольоропередачу) і так, спалаху айфона не завжди достатньо)

Бгг... Я вночі тільки тепловізором можу сфоткати, і це буде скоріше за все не дівчина))
Та й взагалі мені непотрібно щось фоткати, останнє що я пам’ятаю було фото лічильника)

Та ні, я просто себе і свій комфорт шаную :-)

По всему миру как вешали люстры, так и вешают. Даже в скандинавском стиле, который уж минимализм так минимализм, люстры все равно присутствуют, хоть и легковесные, практически из проволоки, но лампочек имеют помногу.

В классическом стиле и провансе без люстр вообще никуда. Регулировка уровня освещенности достигается с помощью побочных светильников — настенных бра, накладных или встроенных точечных светильников с вкручиваемыми лампочками, той же или меньшей цветовой температуры, что и основной источник света — люстра. Если регулировок не хватает, хорошую люстру можно посадить на многокнопочный выключатель или вообще на диммер.

В наших широтах подавляющее большинство людей живет в низкого класса жилье с потолками по 2,5-2,7 метров, а люстры долгое время вешали от бедности и безысходности, имея только одну электроточку на потолке. Сейчас времена изменились и обыватели ударились в другую крайность — переусложнение электросхемы объекта, избавление от всех признаков «старого мира» и насыщение всего и вся точечными светильниками и лед-лентами, чаще всего — китайскими и самыми дешевыми.

А первоначальная обывательская проблема, которая вызвала такую ненависть к люстрам у бедняков — низкий потолок так и не была решена даже в современном жилье. Ведь до сих пор, подавляющее большинство объектов эконом, а часто и комфорт класса имеют ту же самую высоту потолков, что и брежневки семидесятых годов постройки. И вот уже наше платежеспособное поколение абсолютно добровольно покупает такое дерьмо, а затем пытается избавиться от люстр. :)

Не знаю, не знаю. Ніколи не жив у приміщенні зі стелею нижче 3 м (окрім десь року після переїзду до Києва, бо орендував), але люстри в мене завжди викликали відчуття зайвої речі. Я вже не кажу про «кавказький» підхід до дізайну житла))

У тебя люстры нормальной не было значит. Не знаю о каком кавказском подходе речь, но подавляющее большинство интерьеров в нашей стране, в т.ч. после ремонта сделаны на китайском дерьме.

Поэтому посмотри что Германия делает. Maytoni, например. maytoni.de

Навіщо мені цей пережиток середньовіччя?

Не знаю о каком кавказском подходе речь,

Це евфемизм фрази «армянський стиль», вони часто люблять щоб було дорого/богато.

Поэтому посмотри что Германия делает. Maytoni, например. maytoni.de

Не полінився подивитися — трешачіна страшна.
Навіщо викидати гроші на таке лайно? Рівна натяжна стеля дає простір, а це просто якась херня яка у очах муляти буде.

Мне пространства хватает и в высоту и в ширину. А люстра — это декор.

А, ну тобто бразулетки полюбляєш. Буває))

теж не люблю великих люстр, але лед споти підходять тільки для ванної кімнати чи підсвітки для кухонної робочої поверхні.

ну я взагалі-то не про споти писав, а про світильники
вони можуть бути різними, я бачив і 50см у діаметрі

GU10 бувають 10-110 градусів кут освітлення. Можна створити і загальне освітлення і акцентувати окремі місця.

Закупив дрова.

Купив інвертор до гелевих батерей на заміну тому, який вже пів року не можуть відремонтувати.

До того зробив все освітлення на світлодіодних лампах.

Солом’яна хата, за теплоізоляцією кращого не бачив.

Вимикаю холодильник на 3-4 дні, на 1 день вмикаю. Комп’ютер працює 5-6 годин, не більше, у день. Інших електроприладів не використовую.

тут ще питання, що ощадніше: щоб він нагрівався і охолоджувався, чи щоб підтримував сталу температуру

Згідно закону збереження енергії на достатньо довгому періоді часу кількість енергії потрібно потратити однакову, але при більшій амплітуді стрибків температур характер навантаження на енергосистему буде сильнішим, внаслідок потужних короткострокових всплесків на нагрівання/охолодження.

Ну вообщето нет. Утечки тепла пропорциональны второй степени разницы температур. А расход пропорционален утечкам. Другой вопрос, что в случае с холодильником надо еще чтоб продукты не испортилися, а они не любят смену температуры.
Да и сам холодильник не любит работать без перерывов.

Випромінення — четверта, теплопровідність — перша. Звідки друга?

А як вам треш з «винахідом» якогось сашка тернопільського, котрий світлодіод до двох батарейок поєднав і усім парить, що воно буду працювати рік? ))
Мільйони переглядів, усі діоди та батарейки зміли

і усім парить, що воно буду працювати рік?

Ну технічно буде, якщо виставити початковий струм в декілька мА. Він же не уточнює, що під кінець життя батареї світлодіод тільки блищати буде без активної стабілізації струму.
Але так як він там без резистора пхає його, то це якесь ДРГ по псуванню світлодіодів, при тому наче ліхтарів на батарейках не вистачає. Одні люди куплять світлодіод з падінням 3,6в, а інші 3,2В і він згорить.

Если светодиод на 4.5, то ему и не особо то надо резистор при 3.2 вольта то.

Если светодиод на 4.5

Логічно, бо 4.5 ще більше ніж 3.6в, але не знаю звідки Ви взяли аж 4.5в, адже у однокристальних типове 3-3,5в. А те що люди можуть видрати в побуті з ліхтариків, то там взагалі з самим низьким падінням, і можуть на 2,8в мати струм по ВАХ в 100мА і їм буде торба, як не зовсім зразу, то швидко деградують.

У зеленых для мигания(5ма) 4.5В спецификация. Используются в учебных проектах на ардуинках при питании в 5В детьми. У меня много таких разных.
У белых — 3.7 вполне ообычно.
ledjournal.info/...​02/tablitca-znacheniy.png

У зеленых для мигания(5ма) 4.5В спецификация

Так то мабуть 2-х кристальні світлодіоди, бо щось я сумніваюсь, що там раптом відбулися якісь технологічні зміни в матеріалі кристалу. Багатокристальні то таке, вони є на різні напруги і звичайно їх «дотягують» до стандартних напруг типу 5, 12в щоб менше на резисторі втрачалось.

Вот, к примеру, «батарейный» светодиод, на 3.2В падения.
Но на 4.5 у них тоже были в магазине.
radiodetali.com.ua/...​-teplyy-matovyy-5mm-42870

Не втримався і перевірив: sl8.online/...​ojPpxGcydPAZpyGS7Qm0VvRCE Рік світити не буде (хіба сам себе підсвічувати), але на декілька місяців має вистачити.

экспорт на паузу поставили? А то слухи уже разные ходят — экспорт в порядке, а «свои потерпят»

согласен, но на 100% официальной тоже не доверяю. Например, нифига не верю, что положено уже 70к орков. Именно умерло как это преподносят. А не ранено/обездвижено и т.п. Думаю в районе 40к возможно. Звиздят везде, но со стороны рашки конечно гораздо больше.

Вся официальная информация это либо вранье, либо признание уже очевидного. Так принято на войне, информация это оружие. Нужно держать население в нужной кондиции.

За все время стало понятно, что доверять можно только спецслужбам США и независимым экспертам не из Украины или рф.

Кто хочет прозреть, читайте новости с опозданием в несколько месяцев.

Ніяк. Поки ціна на ресурси буде популістичною, ніхто не буде економити.

Ремонт в процессе. На бетонной голой стене висит бойлер на 100 литров. Не дешевый. Решил утеплить его для интереса еще до ударов по инфраструктуре. Знакомые смеялись с этой идеию

Недавно приехал дешевый фольгированный утеплитель 10 мм (не работаю я еще в айти, чтобы покупать самые мажорные). Слишком крупнозернистый.

Когда в той комнате было 22*, то выключенный бойлер за сутки терял с деления 70* до 50*.

С утеплением боковых стенок и верха бойлера при температуре в той комнате 19 — 20* за сутки на выключенном бойлере падает с деления 70* до 60*.

+ еще можно утеплить низ и трубы от бойлера.

Щось тут не теє з тим бойлером, бо двадцять градусів падіння за добу — це дуже багато. Що в нього в маркуванні вказано?

Маю 150-літровий бойлер, на якому написано 1317 кВт-год/рік витрат — це разом зі споживанням води в певних лабораторних умовах. Тепловтрати не вказані, але бойлер класу B, це, для 150-літрового бойлеру якщо загуглити формулу, дає від 40 до 72 Вт втрат або від 5 до 10 градусів зменшення температури за добу.

Це як в тому анекдоті старому «так цих ми усно опитували, а у тих — міряли». Не можна порівнювати «що написано» і з тим, що людина реально виміряла.

Ну оце треба дивитись для початку що там написано. Бо лишати на день без споживання, таке я теж робив

внутри бойлера полиуретановая пена гдето 5см толщины. Тоесть если утеплять, то 10+см. Иначе смысла нету. Трубу возле бойлера лучше утеплите и клапан проверьте.

Навпаки знизив температуру у морозилці та набив її акумуляторами холоду у вигляді ПЕТ пляшок з водою. Хоча це трохи збільшує енергоспоживання, проте під час відключень світла на одну-дві доби має зберегти вміст від розморожування.

В цьому плані більше цікаво, що роблять при вимкненні живлення на півдоби наші супермаркети. Ладно там морозильні камери — вони зі своїх −18 будуть ще довго нагріватися. Але оця вся молочка, риба і м’ясо в торговому залі — там же значно вища температура. Воно хіба все не загнеться буквально після першого ж такого відключення?

В цьому плані більше цікаво, що роблять при вимкненні живлення на півдоби наші супермаркети

У них генераторы есть. Или откуда в них свет когда всё выключено?

Або якщо мають генератори, то який сенс тоді їм зачинятися під час відключень і втрачати прибуток?

Так они и не закрываются.

В цьому плані більше цікаво, що роблять при вимкненні живлення на півдоби наші супермаркети. Ладно там морозильні камери — вони зі своїх —18 будуть ще довго нагріватися. Але оця вся молочка, риба і м’ясо в торговому залі — там же значно вища температура. Воно хіба все не загнеться буквально після першого ж такого відключення?

Відповідь очевидна, кладуть що можна переморозити назад до морозилки коли є світло. І покупці купують переморежене багато разів пастоподібне «щось», а не рибу наприклад. Таких магазинів більшість.
Є винятки, які бережуть репутацію, але це скоріше виняток.
Відмовився по цій причині від придбання морепродуктів (всіх що неконсервовані).
Тільки іноді ходжу до профільних Львівських крамниць.

Я такую для аквариума с черепахой покупала. Она именно для обогрева и используется.

Честно говоря, пофигу. Обычная лампа дает 2-3% как свет, остальное как инфракрасное излучение. Если их последовательно включить две, то меньше 1% как свет.
Ящеркам совершенно всеравно, что их греет(кроме некоторых, которым для кожи еще и синий нужен). А уж яйцам и подавно.
Я зимой тоже включаю лампы накаливания, помещение я и так и так догреваю электричеством.

А в ельфіях лед лампочко провайдер електрики роздає безкоштовно

Ефективніше акцизами задавити.

У моїй (західній) області просто почали вимикати світло з 9:30 до 17:00, економлю весь робочий день =)

Виходжу на дзвінки з вулиці і телефону, працюю коли є світло. Поки замовник ставиться з розумінням, але вони вже перестали наймати з України, тому не знаю наскільки того терпіння вистачить. Генератор у мене є, але це не виключає проблему відсутності інтернету (а для розробки мого проекту він потрібен), Київстар пропадає через деякий час.

Можливо не було б так критично, якби працював з США =) А тут Європа, парне програмування і ще купа активностей зав’язаних на онлайн і дзвінки. Ще весело те, що корпоративний ноут тримає 1 годину браузеру :D Людям на М1 макбуках ще є як розгулятись і підзарядитись від якогось павербенка

Як людина з макубком М1: без інтернету його автономність нафіг не потрібна :(

Відповів вище, коротко кажучи — бюджетно викручуюсь, бо купувати старлінки та сонячні станції дорожче, ніж якимось чином виїхати =)

та даже и на балконе такое себе. Соседи будут жаловаться на ароматы и всё такое. Из той же оперы что и шашлыки на балконе жарить

Ну в мекне в планах якщо довго, більше доби не буде світла та інтерернета це вийти на двір, включитти генератор на 4-5 годин, роздати старлінк людям і собі, зарядити повербанки, якщо це буде довше 3-4 днів то їхати за місто к родичам в будинок.

Старлінк коштує до 500 долларів
+ 60 в місяць

Якщо на двох, то взагалі нормально.

Можете датагруп підключити супутник.
6000 грн встановлення, і два тарифи, 1100 наче і 2000+ (5 і 50мб наче)

Я не встановлюю, бо не моя кв і хто зна де я буду.

А стосовно виїзду, там ціни трохи дорожче і без гарантій :D
Бо я давно збирав доки на еміграцію, але війна поламала плани, але не змінила їх.

Вже безліміт. Я спілкувався сьогодні з ними.
Із плюсів, можно швидко підключити, а не чекати старлінк. І все ж таки дешевше як мінімум саме обладнання.
Із мінусів, якість, те що обладнання стаціонарне.

Але, знову ж таки, не моя квартира, тому я не хочу ставити обладнання сюди. Не знаю де буду завтра.

6000 грн встановлення, і два тарифи, 1100 наче і 2000+ (5 і 50мб наче)

С такими ценами лучше взять Starlink. Вот если бы было что-то с оплатой по факту использования, а если оплата помесячная, то лучше платить 2000+ за Starlink, чем за Датагруп.

По факту використання я б взяв не думаючи. Наприклад, 100 грн / доба (що буде дорожче ніж Старлінк в місяць).

Їм варто замислитися над такими тарифами, можуть стати доволі популярні. Бо багатьом треба резервні канали зараз.

Это будет выгодней старлинка так как нужен запасной канал на некое непродолжительное время, а не на года.

В чем выгода? Помесячная абонплата такая же, а скорость и качество соединения гораздо хуже, чем у Starlink. Экономия только на оборудовании.

Да, речь именно об оборудовании. Я крайне сомневаюсь, что сам старлинк понадобится больше, чем на пару месяцев.

Я крайне сомневаюсь, что сам старлинк понадобится больше, чем на пару месяцев.

Так-так, два-три тижні — не більше ©
Звідки ви такі оптимісти беретесь?

Ти ж військовим віддаш це все барахло, якщо влада скаже, що подача електроенергії стабілізована, так?)

Щоб влада не сказала, я їй не повірю, це по-перше
А по-друге — в мене і в нормальні часи взимку світло зникало часто, та й взагалі у приватному будинку генератор це обов’язкова штука

Ну да ну да)))
За 8 років — жодної потреби у ньому не було)

В тебе може і не було, а в мене минулою зимою тричі горів трансформатор, і у сумі світла не було тиждень.

Угу, а потом раз — у меня город в 2020м на две недели обесточили, весь.

Питання живлення станцій Датагруп при блекауті.

Так у них супутник же. Чи наземні станції теж є? Я думав напряму.

Поки що таку фічу планують додати лише в наступні версії супутників старлінка) Хоча наземна станція не обов’язково має бути в Україні.

Значит стоит рассмотреть польских провайдеров?

не розглядали варіант переїхати в інше найближче місто с кращим графіком відключень?
зараз живу в Києві — якщо така фігня буде тут, просто ще раз переїду в інший обласний центр

Почитав коментарі, стало соромно, пішов викрутив в лампочки в люстрах (залишив по 1-й) і трохи збільшив температуру в холодильнику. Намагаюся не вмикати енергозатратні прилади в пікові години.
Але як серйозно економити, якщо все електричне (чайник, пічка, бойлер)? Відмовитися від використання всього цього не готовий.

В мене вся кв на електриці

Мы бойлер на день выключаем, работает только ночью. Целый день температуру держит отлично. Также посудомойку ставим на ночь (после 12). Выключили теплый пол в прихожей) больше ничего не придумали пока)

Энерция теплого пола — 3 дня. Для энергосистемы будет лучше, если вы его будете ВКЛЮЧАТЬ на ночь, как и бойлер.

Готовить ночью (или очень рано утром) например (23:00 — 7:00)

Туристическая горелка с дихлофосниками (цанговые баллоны).
Девайсы малой мощности типа рисоварок на 170 ватт ,
Использование мощных приборов ночью. Пылесос/ стиралку, конечно, соседи не одобрят, но бойлер/ духовка никому не повредят.

Використовуйте мультиварку замість електроплити. Перша споживає приблизно у 2,5 рази менше електроенергії. Для додаткової економії обирайте моделі, де приготування відбувається під тиском. Також мультиварка може замінити електродуховку.

ukrainer.net/hotuvannia-ta-zapasy

Вимкнув теплі підлоги. А більше і не знаю, що можна зробити — від холодильника і робочого ноута ж не відмовишся, лампочки теж давно економні.

треба не скорочувати споживання, а перенести вмикання потужних приладів на не пікови години, бо:
1. Оператор відключить когось, якщо він не в змозі буде збільшити генерацію. і не факт що відключать велике виробництво
2. якщо дуже сильно сменьшити споживання, то електростанції будуть аварійно вимикатися

ЗИ: мені здавалось що всі у кого є бойлер для наргіва води вже років так 5-6 вже мають 2-тарифний лічильник та реле, що вмикає бойлер у нічний час...

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

У мене є радикальне рішення задля економії і порятунку планети. Треба повністю відмовитися від JavaScript !
Подивиться на якого монстра перетворився сучасний фронтенд! По-перше не тільки UI, але вже й більшість логіки і функціоналу перетягнули на сторону клієнта. Це вимагає усе потужніших смартфонів і ноутів. А це — не тільки витрати енергії, але і корисних речовин на акумулятори смартфонів.
Я вже не кажу, що зараз фронтенд аплікейшин збирається довше, ніж колись ентерпрайзи! Node + npm = стягнути та запроцесити гігібайти (!) жабаскрипта. Не треба обігрівача — ноут за робочій день опалює кімнату.
Візьмемо, наприклад, сайт новин. Раніше HTML генерувався один раз на сервері, клався у кєш і віддавався тисячам юзерів. Зараз той же сайт новин — це фронтовий веб апликейшин. Спочатку юзер скачує 100+ Мb жабаскрипта — а потом цей жабаскрипт «малює» йому сайт. І так для кожного юзера! Тобто витрачається у тисячі раз більше комп’ютерного часу.
Колись браузер був «тонким клієнтом», який тільки показував результати з серверу. Сучасні браузери — це жахливі, ненажерні монстри! Подивіться скільки процесів вони запускають і скільки ресурсів вижерають.
У тім же Реакті чи Ангулярі частина, чи увесь ДОМ браузера пере-генериться та пере-мальовується на будь-яку зміну. Чи справді це потрібно?! Чи ми просто пхаємо «інтерактивність» усюди, тільки тому, що так побудован фреймвок?
Моя особиста думка: шонайменьше 80% сайтів чудово працювали б як тонкі клієнти взагалі без JavaScript чи з мінімумом ванільного коду! І можливо працювали б краще і швидше — бо не займалися б зайвим перемальовуванням контенту.
Відмовимося від засилля Жабаскрипту — врятуємо планету!

Звучить як іронія, але насправді так і є.
Теж саме стосується мікросервісной архітектури.
І теж саме — сраного біткоіна.
Відчувається, що оптімізація всього софта може знизити залежність світу від енергоресурсів і знизити СО2-викіди мінімум на декілька десятків відсотків.

І теж саме — сраного біткоіна.

Ну це для мене завжди було за гранню здорового глузду. Палили дороге залізо, мільйони кіловат енергії аби тільки порахувати ... що?! Наскільки я розумію для усіляких «коїнів» розрахунки не мають практичного сенса — вони просто «доводять зроблену роботу».
Тому у мене є значно краща ідея: майнінг будь-яких коїнів заборонити, а замість компьют роботи робити, наприклад, сортування сміття! Розгріб 10 тон сміття — генерувався один коїн. Якщо не важливо що роботи — то чому замість марно палити енергію і перегрівати планету не робити щось корисне. Можна ще вигадати якісь дерево-коїни: саджаєш дерево, воно росте і твої коїни ростуть разом з ним. Дерева поглинають СО2 та «майнять» кисень — набагато краще ферма дерев аніж відео-карт.

ну так, було б зрозуміло навіщо це якщо умовно кажучі ці орди чуваків з nvidia відеокартами генерили цінність через якийсь crowdcomputing — ну типу підключились в якійсь обчислювальний ботонет і продавали б свої потужності для обчислення якихось космічних досліджень чи навіть просто фінтех-установ або моделек AI.
А виходить аля — ось фотографія того як ми палимо 1000 баксів, тому ця фотка повина коштувати 1000 баксів — ми ж витратили на її створення цілу штуку баксів!

Это вы еще не знаете, сколько стоит печать долларов.

мови це одна справа, але фреймворки — зовсім інша. Якщо на с написати сучасні фронтенд фреймворки, вони звичайно будуть більш ефективними, але все одно будут робити багато того, що насправді не сильно потрібно.

Та й не треба на С. Там є Ada, Lisp, Ocaml.

А ще мітинги, особливо із включеними камерами та екраном майстра розмовного жанру в режимі презентації.
Де можуть півтори години теревенити про одне і теж саме, де важлива для конкретної людини інформація та її обговорення будуть протягом декількох хвилин, але люди мають слухати все підряд.
Але ж набивають 20+ людей в віртуальну кімнату і починають гаяти їх час.

Ефективність — не про айті нашого часу. А хто міг би виступити проти даного порядку — вони на L1 візах прив’язані і не хочуть втратити роботу.

Бойлер налаштований гріти вночі. Пралка працює вночі з розрахунком, щоб під ранок почати віджимати. Їжа, якщо це просте каша-м’ясо готується вночі в мультиварці (по таймеру, щоб під ранок) та повільноварці. Скоротив також споживання чаю.

А якщо ще скоротите відвідування туалету...

Воно також скорочується, якщо менше чаю пити

з меленькими дітьми з бойлером так не виходить. пробую вимикати хоча б на години пік 17-23

Ніяк. У порядку спадання споживання енергії:
1. Ноутбук + монітор + кастомерське залізо споживає в середньому 150-200 Вт по 10 годин на добу, перебої з електрикою насправді тільки погіршують ситуацію через витрати часу на рестарт системи, повторні запуски обірваних тестів, релогіни через кляті двохфакторні авторизації і т.п.
2. Електрочайник і індукційна плита, в квартирі немає газу. Економити шляхом використання газових туристичних пальників і витратно, і вони на фронті чи на випадок повних блекаутів нам ще знадобляться. Варки супів годинами не практикую, чай заварюю великим термосом на півдня, мінімізувати далі без витрат часу замість виконання проектних завдань нікуди.
3. Холодильник.
4. Пральна машина.
Решта споживачів (освітлення саморобними регульованими світлодіодними лампами, зарядка телефону,...) ледь помітні в загальному балансі, посудомийками, пилососом, кондиціонером не користуюсь.

— купив невеличкі сонячні панелі — в сонячні дні ноут і різні зарядки працюють від сонця
— ПК, за яким працює дружина відразу вимикаємо або відправляємо в сон, якщо діти просять мультик а КП вимкнений, то лише на ноуті.
— кавоварка максимум 2 рази на день
— ще більш фанатично вимикаю світло
— пилосос 1 раз на тиджень, в решту днів — віник
— посудомийка лише вночі і раз на 3-4 дні
— пралка теж вночі, точніше під ранок, щоб віджим не заважав сусідам
— газ і воду теж економлю — дітям ніяких теплих ванн з іграшками, лише швидкий душ
— намагаюся не користуватися ліфтом, якщо без дітей і нічого важкого не несу
— їжу з холодильника розігріваю не відразу, а коли вона нагріється до кімнатної температути
Планую в цьому місяці вийти на споживання 100кВт в місяць замість 130 у вересні.

А нормально жить то когда будете? Надеюсь вы воду тоже экономите, помылись — набрали в бачок унитаза для смыва или прокипятили и чай заварили.

Коли війна закінчиться. Для мене «нормально жити» це приватний будинок з басейном і Ford F-150 у дворі, а не ваше хіпстерське — увімкнути додаткову лампочку.

За допомогою 30квт в міс наекономиш?

Це допомога енергетиці держави шляхом скорочення енергоспоживання на 23%

Поки ти економиш 23%, через державу яка не думає про людей, мої батьки калорифером гріють кімнату цілий день бо там тільки центральне опалення. І так більшість людей. Тому ця економія на лампочці до одного місця.

Моя держава думає. А ще, не знаю де живуть твої батьки, але я в своїй квартирі з автономним опаленням ще ніякого опалення не вмикав — і так +21.

В 70+ років розкажеш про +21...

не думали про таке надбання цивілізації як одяг?

Шуточки з 95го кварталу?

Для дыхания лучше низкая температура 16-20. Для обогрева лучше электроодеяло или электро-рубашка. И платить меньше тож.

Це ж менше ніж забортна, як взагалі таке може бути?

В харківських підвалах може й так бути. Харків — це окрема релігія, не лізь туди)

був в харківській квартирі тиждень тому — було 13. квартира з цегли утеплена, але там ніхто не живе.
на наступний день дали опалення. у знайомих також дали

Ну от через таких як твої батьки світло й вимикають по кілька разів на день.

І так більшість людей.

Яка ще більшість? Як міряли? Де дані брали?
Якщо у місті, то чого не утеплили будинок? Не провели аудіт тепла в квартирі?
Як ти піклуєшся про своїх батьків? Що ти зробив, Senior, щоб в них все було добре? Якщо вони тобі не потрібні, то нашо вони державі?

На які ще питання тобі відповісти?

А які сонячні панелі використовуєте, що їх вистачає?

2*50Вт Але так як вони стоять впритул до вікна,тобто вертикально, плюс частину світла відбиває віконне скло, то максимум вони виддають в сонячний день десь 50-55вт разом. Я їх підключаю до павербанка в якому є вбудований контролер для сонячних батарей, а до нього вже навантаження. В сонячний день вистачає на ноут і зарядку телефонів.

О, ось ця тема також цікавила, чи працює через вікно. Маю панорамні вікна, то думав може поставити в кімнаті. А в хмарний день щось є?

Скажу так, щоб була генерація потрібно світло, яке може створити тінь. Тобто в повністю хмарну погоду буде 0, а от якщо сонце світить через тонку хмару то вже є невеликий виробіток.

До речі, для Києва є тг-бот Ясно @Yasnoonlinebot, який повідомляє, коли навантаження сильне. В боті немає опису — почитати про нього можна тут t.me/s/korysnosti/880

коли навантаження сильне

Або можна просто глянути на напругу в щиті :)

Падає?

Звичайно- що ж їй ще робити при дефіциті генеруючих потужностей :) Я і 176в бачив в логах.

Бігати в під’їзд? При умові, що індикатор там взагалі є =)

Якщо вам прилад простіше ніж бот, то ок. Не помічав просідання напруги ні в піки, ні в ночі. То ж навряд чи це 100% показник

Ну щит він в квартирі, а там уж точно по феншую повинне бути реле напруги з індикацією, це вже як там нема ватметру на DIN рейці (типу www.aliexpress.com/item/4000571797301.html, www.aliexpress.com/...​tem/1005004439033253.html)

Тобто ви пропонуєте замовити за 1к грн, чекати місяць, два, викликати електриків з управляючої компанії, щоб зняли пломби, вмонтувати те все, потім викликати електриків опломбувати це все і т.д.?
В щитку тільки дисковий лічильник і все, будинок не новий.

Так, таке там буває... кукіси треба потерти чи в інкогніто зайти...

Все освітлення світлодіодне, зайве не вмикається, посудомийки немає, бойлера немає. Чай на газовій плиті.
Вимкнув 2й монітор на вихідні =)

на вихідні

Ще й на вихідних не працює... На мороз!

Встановив сонячну станцію

Нічого не змінював, все що можливо вже давно було на нічному тарифі

у цій ситуации краще було би зробить розумне обмеження споживання, а то що вище за норму x5 прайс

Могли б примусово перевести принаймні на двозонні лічильники (а то й тризонні, де й так тариф у навантажені години 1.5 )
Але енергокомпанії робили цей перехід дуже незручним, принаймні раніше.

Можна просто підняти тарифи.

А можно просто урезать ЗП смузихлебам до средней по регионах.

«Ви хотіли пошуткувать, але у вас не вийшло»
Проблема ж не у смузіхльобах, а в людях, які мають дохід як в середньому по регіонах, але все рівно не економлять електроенергію через її дешевизну. Я вважаю найкращими стимулами є економічні, а рішення заморозити ціни до кінця війни — неправильними.

Проблема ж не у смузіхльобах, а в людях, які мають дохід як в середньому по регіонах, але все рівно не економлять електроенергію через її дешевизну.

Нет, проблема таки в смузихлебах, которые считают электроэнергию у нас «дешевой».
И эти смузихлебы думают, что почему бы еще не ужаться этим пересичным со своей лампочкой и телевизором в такие времена, если царь во дворца может заплатить больше за свои энергетические нужды, чем они?
Как я уже сказал, надо таких потерявшие всякую связь с экономической реальностью людей садить на 6000грн на руки, чтобы они могли на своей «дешевой электроэнергии» крутить себе джакузи где то в Ватутино. И это если забыть, что в большинстве провинциальных городов, нет центральной горячей воды, как и часто центрального отопления.

Я вважаю найкращими стимулами є економічні, а рішення заморозити ціни до кінця війни — неправильними.

На 6000, потом будете рассказывать правильно ли замораживать цены на энергоресурсы в условиях не тогда когда у тебя баксовый контракт с забугром и ты такой щедрый заплатить за квт не 4 цента, а целых 40, а когда ты остался без работы в условиях выросших цен на продукты в 3 раза, с огромной финансовой подушкой, насобиравшейся с твоих условных 6-8к грв зп до этого.

Как я уже сказал, надо таких потерявшие всякую связь с экономической реальностью людей садить на 6000грн на руки, чтобы они могли на своей «дешевой электроэнергии» крутить себе джакузи где то в Ватутино

Відірванність від реальності в тих, хто вважає що ціна на енергоресурси повинна визначатися середньою зарплатою людей в місці її споживання. Ви б ще ціну на бензин так визначали б. Як раз через те, що Україна доволі бідна країна вона повинна в першу чергу бути максимально енергоефективна, а не умовно багаті країни, які «можуть собі довзолити надлишки».
Якщо вже на то пішло, то залежність України від Рашки, а тому і війна стала можливими саме через енергетичну неефективність країни, і довгий час штучно занижені ціни на паливо — саме через це вийшло корумпувати більшість політичної еліти, встановити олігархічну модель країни, а найбільші підприємства прив’язати залежністю від ціни на газ. Все що відбувалося після 2004, а потім і після 2014 є вже наслідком.
До речі ті ракети Х-101 і інші, які сьогодні падають на українські міста в свій час Україна віддала Росії як раз як виплату по газових боргах

Відірванність від реальності в тих, хто вважає що ціна на енергоресурси повинна визначатися середньою зарплатою людей в місці її споживання.

Вот и средняя зарплата не должна определятся местом жительства, и за ту же работу должны платить одинаково, но реальность иная.

«можуть собі довзолити надлишки».

Повторюсь, я хочу увидеть эти «энергетические излишества» при 6к на руки (а это ведь не предел еще), а так это полный сюр с колокольни смузихлебов.

бідна країна вона повинна в першу чергу бути максимально енергоефективна

мискузи, но это синдром Греты Тунберг... Ну давайте будем еще меньше дышать? Можно есть один раз в день, все таки соя калорийная. Бедность уже давно заставляет всех экономить с 14 года, но вот смузихлебы все об енергоефективности- никто ведь не додумался, пока они не сказали. Люди только и могут себе позволить оплатить сотню-другую квт. Дальше уже только педали с генератором крутить. Все остальные технологические новшества, позволяющие сэкономить 5-10% условной минимальной социальной нормы потребления энергии и близко не по карману при таком уровне доходов. Кто тогда оплатит эту энергоэффективность? Это такая же дорогая штука как и зеленая энергетика- дело похвальное, но нам не по карману. Это просто полное непонимание ситуации и летание в облаках.

Вот и средняя зарплата не должна определятся местом жительства, и за ту же работу должны платить одинаково, но реальность иная.

так вона і не визначається. Вона визначається економікою і продуктивністю ринка труда в місці де ця робота виконується.
А ціни на глобальні товари визначаються глобальним ринком — як раз нафта та газ з цієї категорії. Електроенергія напряму залежить від газу на нафти теж, ну ще від ціни на ядерне паливо для АЕС звичайно.
Ви ж не кажете, що айфони в Україні повинні бути дешевше тому, що люди бідні? Ні, просто бідні люди не будут купувати айфони. А ще бідні люди повинні економити на енергоспоживанні, а не відкривати форточки взимку бо жарко, одночасно отримуючи субсідії на опалення від держави.

Кто тогда оплатит эту энергоэффективность? Это такая же дорогая штука как и зеленая энергетика- дело похвальное, но нам не по карману.

Про зелену енергетику мова і не йшла. Штука дорога, але зараз Україна платить ще набагато дорожче за те, що всі роки не думала про енергоефективність і політично повністю залежала від россійського газу до 2015 року.

Минулого року пройшов совковий фінт який довго використовувався з цінами на газ — ціна для приватних споживачів в 3 рази меньше ніж для підприємств. На цьому роками робились міліарди окремими олігархами. Ціна повина бути ринковою, інакше ніякою енергоефективності не буде.

А ціни на глобальні товари визначаються глобальним ринком — як раз нафта та газ з цієї категорії.

Газа и нефти в Украине, как и урана, достаточно для населения, если уж кому то хочеться эскортировать народные ресурсы по глобальной цене за бугор, когда непокрыты внутренние минимальные социальные нормы, возникает целый ряд вопросов.

Ви ж не кажете, що айфони в Україні повинні бути дешевше тому, що люди бідні

Цены на социально значимые категории всегда регулируются государством, а ваши эти Айфоны входят в группу социально значимых товаров только у смузихлебов.

На цьому роками робились міліарди окремими олігархами. Ціна повина бути ринковою, інакше ніякою енергоефективності не буде.

И опять 25. Тем у кого вопрос стоит в плоскости выживания, плевать на Вашу неэффективность и прочую философию. Долой эти популистские лозунги Греты, давайте по существу — откуда Вы лично предлагаете брать деньги на оплату гипотетические килловаты, возросших в цене в 5 раз, если Вы живите на 6к? Предположим, Вам нужно 200квт/мес, чтобы хоть как то жить в своей квартире среднегогодичного потребления. Предположим с подачи смузихлебов, которые на 1000 грн пиццу жрут в день, сделали рыночные 15 грн за килловат. Имеем счет 3000 грн за электроэнергию. Дальше, холодное водоснабжение станет не 50 грн за куб (да сюрприз, в регионах бывает и в 3 раза дороже Киева) тоже вырастает в цене, ибо насосы, потому имеем при скромных 100 грн/куб при 10кубах на 3 человека — еще 1000грн.
Дальше вслед за электроэнергией ползет все вверх, наверно тут не стоит уже продолжать.
С чего Вы предлагаете это платить? Буду ждать решения этой математики. Ибо у людей уже нет чем платить при такой инфляции, а Вам повышение давай. Любое повышении приведет к тому что эту разницу придется покрывать государством, чудес не бывает.

А ще бідні люди повинні економити на енергоспоживанні, а не відкривати форточки взимку бо жарко

Пардон, но на это слов даже подобрать не могу. Бред уровня аргентинской муки, уж простите. Мне приходится своих бабушек/дедушек дотировать каждый отопительный месяц по 100-150 баксов с их субсидией, на которую можно разве что собачью будку обогреть, а у вас форточки кто то открывает, при том что сидят все ровно в 17 градусах. Может мне потом 20 кусков зелени вложить, чтобы их дом, за который и 10к никто не даст в базарный день, стал на 20% эффективнее? Или как? Тут вопрос к знатокам- Через сколько лет покроет +20% энергоэффективности выброшенные деньги на апгрейд и возросшие тарифы на 1000%? Ну или хотя бы на 300%?

С чего Вы предлагаете это платить?

Поднимать жопу, работать — не?

Ти, завжди важкий шлях пропонуєш. Кожаєв, заїбав))))

Вибачте, але ж те, що ви кажете це маніпуляція і популізм.

Любое повышении приведет к тому что эту разницу придется покрывать государством, чудес не бывает.

Якраз саме зараз держава і покриває різницю між реальною ціною, і тою, яку сплачують люди. А точніше не держава, а саме ті люди зі своїх податків, за яких ви і переживаєте.
Але вони цього не бачать в платіжках, і тому не економлять, що призводить до замкнутого кола.
А рішення насправді просте — поступове збільшення цін до ринкових і субсидіарна программа для найбідніших верств населення (яка в принципі вже існує) + дотації на збільшення енергоефективності будинків (що також вже існує).
Просто дуже просто виграти вибори в нас пообіцявши дешеву комуналку (загадємо «тарифний геноцид» і іншу лабуду).

Цены на социально значимые категории всегда регулируются государством,

Регулюються в даному контексті — це регулювання максимальної націнки та прозорість закупки. А те, що зараз, і те, що ви захищаєте — це просто оплата різниці за рахунок податків.

і тому не економлять, що призводить до замкнутого кола.

Капец какойто =)
Это Вы решили, что у каждого украинца джакузи включена дни напролет, и окна открыты зимой и вокруг этой бредовой идеи и строите логическую цепочку. Ну точнее, не Вы, но эту ахинею как я вижу тоже поддерживаете.
Скажу еще раз — НЕВОЗМОЖНО НЕ ЭКОНОМИТЬ на те жалкие доходы, что имеет средний украинец. Относительная халява кончилась еще 8 лет назад. Как вообще по вашему выглядит эта не экономия? Они бойлером свой 15м басейн наполняют каждый день, или как?

А рішення насправді просте — поступове збільшення цін до ринкових і субсидіарна программа для найбідніших верств населення

Ну если собираетесь субсидировать 75% населения то ок. Хотя с ценами на энергоресурсы в х10, бедными станут уже 90%.
При пенсии в 3400грн сложно представить каких величин должна эта быть субсидия.

Тим хто живе на зп в 6к на 3 людей я пропоную чогось навчитись і влаштуватись на нормальну роботу а не відсижувати сраку по 8 годин за мінімалку.

Може працювати, а може відпочивати. Може йти в офіс, а може з дому щось поробити...
Яка оплата, така й праця.
Тож 8 годин ніхто не сидить на сраці

Тим хто живе на зп в 6к на 3 людей я пропоную чогось навчитис

Ангуляр месить небось? Ну я же говорю- безбожно оторванный наш люд от несмузихлебной жизни.
Не 6к на 3-х людей, а 6к на одного работающего чистыми. Прикиньте, у других налоги не 5%.
Технолог пищевой промышленности достаточный навык? Вот 9к грязными в городе на 70к. Или по вашему если в городе средняя зп 11к, то только потому что висят десятки тысяч вакансий на 100к,а туда никто не идет?

а не відсижувати сраку по 8 годин за мінімалку.

Гениально! Все х*и пинают. Смузихлебы вообще вкуривают, что на периферии вообще хоть какую то работу найти еще та задача, не то чтобы выше средней по местности? Или всем им переезжать в Киев и топ 10 городов, в анонсе инфантильных проектов с энергоэффективностью тех кто живет с украинскими ценами на забугороные зарплаты? Я уже не говорю за сейчас, когда роботу потеряли куча украинцев, а вместе с переселенцами вообще там жопа.

Ангуляр месить небось? Ну я же говорю- безбожно оторванный наш люд от несмузихлебной жизни.

Я сам з такого містечка на 100к і я добре знаю що я говорю. Зазивчай такі люди ходять 30 років на одну і ту ж роботу за одну і ту ж зарплату і підняти сраку і щось зробити — це надскладна задача, це ж треба щось робити, а на роботі все знайомо і можна комфортно туди ходити.

Или все им переезжать в Киев и топ 10 городов

Ти ж напевно дивився багато західних фільмів, там коли сім’я кудись переїзжає через нову роботу — це нормальна ситуація. У нас нормальна ситуація — сидіти там де роботи немає і клянчити у держави субсидію на комуналку.

Зазивчай такі люди ходять 30 років на одну і ту ж роботу за одну і ту ж зарплату і підняти сраку і щось зробити

Ну Вы же в бизнес не пошли? Ну вот ©

а на роботі все знайомо і можна комфортно туди ходити.

Куда пойти? лол. Если бы Вы были из таких мест, то знали, что там даже обычная вакансия на местные средние копейки появляется, если кого то выносят ногами вперед.

У нас нормальна ситуація — сидіти там де роботи немає і клянчити у держави субсидію на комуналку.

То есть ответ — все переезжаем в Киев. За какой шиш непонятно. Не говоря что не у всех там свободная шея.
Ты понимаешь что это не может работать для широких масс? Предложения все гениальнее.

Газа и нефти в Украине, как и урана, достаточно для населения,

Ну и що? Яке це має відношення до ціноутворення крім популістичного бажання влади? Маючі ринкові ціни на енергоресурси держава змогла б більше заробити на їх розробці, та допомогти тим самим бідним слоям населення. А так виходить, що бідні слої населення залишаються бідними, богатіють всякі Ахметови, які маєть неефективні підприємства але прибуткові за рахунок неринкових цін, а країна залишається бідною.
Та ж сама розробка газових родосховищ — затратна штука і потребує великих інвестицій. А звідки возьмуться інвестиції на неринково занижені в ціні товар?

Цены на социально значимые категории всегда регулируются государством,

В нормальних країнах с ринковою економікою не регулюються ціни. Приймаються різні рішення які впливають на ціноутворення плюс є різні види адресної допомоги від держави.

Любое повышении приведет к тому что эту разницу придется покрывать государством, чудес не бывает.

Доведеться, але тільки частково. Зараз держава покриває це для всіх, а буде тільки для деяких.

Через сколько лет покроет +20% энергоэффективности выброшенные деньги на апгрейд и возросшие тарифы на 1000%? Ну или хотя бы на 300%?

Слухай, якщо захворювання не лікувати, то через якийсь час доведеться ідти на доволі болючі кроки — операцію проводити, а то і ногу відрізати. Якщо б лікування не затягувалося б, то можна б було цю трансформацію зробити менш болючою. Але не робили ж :(
Навіть в самих багатих країнах є немало бідних людей яким також може не вистачати на те, що іншим здається конче потрібним. Звичайно в меньш заможній країні буде більше таких, як інакше?
Треба вчитись жити «на свої» — всі інші варіанти приводять ще к більшій бідності.

Маючі ринкові ціни на енергоресурси держава змогла б більше заробити на їх розробці

И что? Как это улучает жизнь медианного украинца? Ему заплатят за продажу этих «народных» энергоресурсов? Или что? Или они должны возрадоваться, что собственники энергокомпаний больше заработают? Заработают на ком? На них же? Ну вообще гениально.
То есть средний украинец должен платить в 5 раз больше, чтобы компании больше доход имели? Это похоже на кешбек- плати больше на 500%, возможно тебе государство субсидирует 10% потраченого.

та допомогти тим самим бідним слоям населення.

Эти слои — 60+% населения, а не 5% как в Вашем представлении небось. И это население в основном распределено вне мегаполисов. Хотя это не бедные, а нищие, тем более с вашими ценами за энергоресурсы. А возросшие цены на энергоресурсы, это возросшие цены на абсолютно все.
Давайте так:
Для среднего частного украинского дома без излишеств в 80м кв. нужно:
— 200квт
— 250м газа
— 5-10к$ чтобы средне утеплится и достичь таких результатов, потому что по факту эти цифры потребления надо множить на 1,5
Обрисуйте мне:
— какую сумму будет платить украинец
— откуда на это он должен взять денег
— ухудшит или улучшит возросший тариф уровень его благосостояния
— а в случае, если ухудшит, то не побую ли украинцу что там у условного Ахметова?

В нормальних країнах с ринковою економікою не регулюються ціни. Приймаються різні рішення які впливають на ціноутворення плюс є різні види адресної допомоги від держави.

В нормальных странах, и нормальные доходы и соответственно уровень жизни, при котором коммуналка на отнимает 50% доходов в зимнее месяцы. Давайте посчитаем по европейским нормам какой процент украинцев будет считаться бедным? Предлагаете субсидировать 90% населения? Ну ок. Еще в «нормальных» странах прогрессивная шкала налогообложения и налоги не 5% как в ИТ.

Навіть в самих багатих країнах є немало бідних людей яким також може не вистачати на те, що іншим здається конче потрібним. Звичайно в меньш заможній країні буде більше таких, як інакше?

Менш зажиточные живут там где пальмы и +30 в тени круглый год.
Опять будете сравнивать айфон с пищей или газом для обогрева?
Если ваши предложения не делают жизнь украинца широких масс лучше, то нахрена они им нужны. Логично?

Треба вчитись жити «на свої»

Ок. Покажите пример. Устройтесь в бухгалтерию бюджетной конторы компы обслуживать за 250$. Сразу все эти проекты пропадут из вашей повестки.

Ему заплатят за продажу этих «народных» энергоресурсов? Или что?

Схєралі це народні ресурси? Що за совок? Компанія яка видобуває ресурси платить за це ренту і продає за якими хоче цінами, так працює капіталізм, але у нас свій глях з субсидіями, народним газом і комуналочкою. Наслідки такого шляху добре видно у порівнянні з поляками.

Схєралі це народні ресурси?

«Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією»

Я знаю про це) Я ж кажу, свій особливий хлях, результат добре видно.

Ну чомусь влада Аляски платить народу за видобуток ресурсів. Самі написали компанія що видобуває платить ренту.

Правильно, платить ренту, з цієї ренти місцева влада вирішила платити гроші жителям аляски. А зараз можна сходити в гугл і подивитись скільки населення Аляски і скільки там нафту видобувають, потім можна погуглити скільки у нас газу і розділити на населення.

ну то хай народ і займається видобуванням.

Схєралі це народні ресурси? Що за совок?

Блеать, а чьи тогда? Олигархов? То что тут не нравится некоторым, когда Ахметка греет руки?

Що за совок? Компанія яка видобуває ресурси платить за це ренту

Кому? Богу? Государство это менеджмент, который избран народом для обслуживания интересов народа. Этот менеджмент ищет исполнителя/подрядчика, который будет добывать народные ресурсы и получать за это свою комиссию.

і продає за якими хоче цінами

С какого перепугу это мою долю газа добывает не пойми кто и за какими хочет ценами? Его дело добыть и получить свою долю. Все. Если ему хочется продавать по дохера денег, то государству == народу хочется получить налог и экспортную пошлину в дохера денег или бартером. Таким образом должно происходить регулирование цены. Распоряжаться чужим имуществом как своим это конечно отъявленная хитрожопость.

Наслідки такого шляху добре видно у порівнянні з поляками.

Помнится, у поляков когда зазывают работников «добывать» клубнику, почему то добытую клубнику не дают продавать кому хочешь и за сколько хочешь, а сдали клубнику получили деньги за выполненную работу и послали нафиг. Можно конечно арендовать поле, но не с готовым ведь урожаем. Можно еще собрать клубнику, и унести домой, но при этом заплатить собственнику поля часть цены.

Кому? Богу?

Ні не богу, а в держбюджет.

С какого перепугу это мою долю газа добывает не пойми кто и за какими хочет ценами? Его дело добыть и получить свою долю. Все.

Лунає гімн савєцкава саюза

Ем? 10 кубов на 3 человека это сильно. У нас на семью — 7, 4 человека без экономии.

У нас на семью — 7, 4 человека без экономии.

Это типа мыться и в туалет ходить в офисе, а еду на дом заказывать? Тогда да.
Одна кухня с готовкой и мойкой 2-3 куба требует. 50 л на душ каждому в день уже 4,5 куба, да 10500раз руки помыть да в туалет сходить, а постирать? Если домой приходить только переночевать, и почти ничего дома не делать, то оно так. На удаленке и картинах и в 10 кубов не вложишься, когда все дома снуют.

Это работа из дома, фрилансер и жена тоже дома.
не знаю как можно больше 10 получить.
Вот у меня в квартире сейчас живет брат(тоже работает дома, переселенец), у него 21 куб за 3 месяца тоже.

Чувак, я виріс в 90х, коли в шкільних класах зимку +15 було за щастя, світло постійно вимикали, в батьків затримка виплати зарплати була більше року, в 5 класі я вже з матір’ю сапував колгоспні буряки на полі, щоб заробити бартером мішок цукру, пас гусей і збирав з батьком в лісі хмиз щоб було чим топити грубу взимку. Так що не треба прибіднятися й імітувати злидні, зараз люди жирують навіть в твоєму Ватутіному

Чувак, я виріс в 90х, коли в шкільних класах зимку
зараз люди жирують навіть в твоєму Ватутіному

Ну а в 33-м корни жрали и соседей. Но наверно сейчас не 33-й.

Якщо дозволити собі програти війну, і 33-й буде.

надо таких потерявшие всякую связь с экономической реальностью людей садить на 6000грн на руки

То есть, ты хочешь устроить денежную разверстку для программистов? Здоровья хватит?

А до мене тиждень тому прийшли з енергокомпанії та безкоштовно змінили лічільник на двозонний ;)

Дніпро, Україна, якщо що.

При тому, що попередній лічильник простояв всього років за 10. кажуть, що знімати його на перевірку і вішати дорожче, ніж замінити на новий, тож вони всім по вулиці міняють.

Дива трапляютья! :D

А взагалі я цілком згоден, що найкращій путь до регуляції — економічний. зробіть в пікові години великий прайс — проблема вирішиться в наступні 2 дні.

Ще є один хінт для енергопостачальника від такої заміни, можливо це ваш кейс. Нові цифрові лічильники мають можливість відключати подачу електрики при перевищенні потужності на певний час. Наприклад для квартири розраховано потужність 5.5 Квт., яку раніше не можливо було лімітувати, тобто фактично ви могли використовувати і 7Квт і більше, обмежувалось лише це автоматом чи запобіжником. Це спричиняло перевантаження електромереж, бо ж таких багато як ви.

Так і є. Але все одно в мене стояв автомат на 16А, тобто це 3.5кВт...

А він може не вибивати на 3.5 Квт.
Він більше від короткого замикання.
3.5 Квт це дуже мало на квартиру.

На квартиру по замовчуванню 5 КВт, якщо газова плита, все що більше — треба докупляти через напівкримінальні структури(від 2000 грн за 1 КВт по одній фазі). І в загальному випадку — ці структури міняють тільки вхідний автомат.

У мене за договором на будинок — 2.5кВт.

Але взагалі — мені достатньо. У мене майже всі прибори енергоефективні.

Щодо підвищення, то мої сусіди робили. офіційно, ніяких напівкриминальних стуктур. Платиш по 1к грн за додатковий кВт разово та й все. Але єдине, що для них змінитося — поставили більший автомат. А так їх провода йдуть до того-ж стовпа, що і мої ;) І така саме дупа з напругою взимку — як опалення вмикають.

Мої колеги підвищували — завжди з’являлась купа чмонь і саме у цих чмонь треба робити якісь незрозумілі плани і техумови, а без цих доків саме від цих чмонь — кіна не буде. Все від локації залежить, в деяких котеджних містечках під Києвом — взагалі в доларах беруть, але там своя атмосфера.

Я знаю, що у нас можна поїхати у офіс енергокомпанії, замовити послугу, вони там щось перевіряють, так, але самі, нічого збирати не треба, через тиждень чи два дають (або не дають, але я не чув, щоб комусь не давали) дозвіл, тоді сплачуєш у касу відповідну суму і ще через тиждень приїжджають бригада, що замінює автомат. Все.

А, нє, треба у сусідей зібрати підписи, що ми не проти. но то таке. Один раз вийти ввечорі та пройтись. по сусідніх будинках.

Може у багатоквартирних будинках якось складніше — дозволи від ОСББ потрібні, чи щось таке...

Дом с газовой плитой — еще с доисторических времён, 1.3Квт :)
Но таки да, чаще всего ставят не автомат на 6А и даже не ПЗР, а автомат на 16А, и получается 3Квт. Или на 25А и получают 5.5Квт. А потом в подъездах горят стояки из люминия-десятки.

У мене за договором — 2.5 кВт. І взагалі-то достатньо. у мене майже всі прилади вдома — енергоефективні.

Вибивати починає, коли напруга взимку починає знижуватись, а ток — рости, бо в мене стабілізатор...

3,5КВт на трёшку (если без электроплиты) — нормально.
У меня ОМ стоял на 14А (на сигналку, не на отключение), среднее потребление было до киловатта, иногда (когда не угадывал и включал одновременно, скажем, бойлер, посудомойку и пылесос)- могло выходить за 15А. А так — неудобств не испытывал.

А до мене тиждень тому прийшли з енергокомпанії та безкоштовно змінили лічільник на двозонний ;)

Дніпро, Україна, якщо що.

Те саме зробили для моєї квартири у Києві. Походу по всій країні. Тепер орендар заощаджує на нічному тарифі. Але то ще в серпні було.

А чого орендар? ви не самі сплачуєте спожиті комунальні?

У мене всі знайомі сплачують аренду + коммунальні по лічильникам. Тобто двозонний лічильник вигідно для того, хто споживає, перш за все.

Ну і користуючись нагодою можу ще раз наголосити, що в багатьох кафе та магазинах (в основному техніки) абсолютно неадекватна температура близько 24-26 градусів. Заходиш туди в куртці і неможливо знаходитись.

В аптеці кондьор був умікнений на 30

+ у мене багатотарифний лічильник електроенергії. Тобто я перейшов на нічну пральню, посудомийку та бойлер вже рік як.

Тобто я перейшов на нічну пральню, посудомийку

Маю надію, що це в приватному будинку :)

Тоді сусіди просто в захваті від вашого нічного прання :)

Дуже залежить від пральної машини. Ми коли купили ту, що зараз — я ввімкнув, і стоїмо поруч розмовляємо з дружиною, хвилин за 10 вона каже — а чого не ввімкнув пральну машину? Я кажу, так 10 хвилин вже працює О_о ;)
Вночі не чути її, якщо тільки сісти поруч...

Ми коли купили ту, що зараз — я ввімкнув, і стоїмо поруч розмовляємо з дружиною,

Це була б прямо фантастика, якщо вночі в повній тиші, вібрації які вони не є, не будуть поширюватись по несучих конструкціях до сусідів, особливо коли віджим буде.

Ну звісно, якщо жити в будинку, як в анекдоті: «та яке чую, я тебе бачу!», де навіть справити малу нужду не можна так, щоб не почули у іншому під’їзді — то, мабуть, так.

Дійсно, в те, що пралка може працювати тихо важко повірити після gorenje та інших whirlpool за 300 баксів. Але такі машинки є. І вібрації там мінімальні, бо вона сама по собі дуже важка — це не магія, це фізика. І доволі розумна електроніка, яка не розкручує барабан якщо маса не збалансована.

Модель, доречі, німецька, і проектувалась для Німеччини саме для того, щоб вмикати її вночі і нікому не заважати. Бо вдень — дорого і вода і електрика. А за шум вночі може «прилетіти» від сусідей.

Коли ми приїзжали до Львова у березні, там, в арендованій квартирі, була саме gorenje — мене, після своєї машинки аж «типало», яка вона гучна — бо дійсно, я чув її у кімнаті. Хоча машинка була нова — її привезли в той же день, коли я підписав договір з арендодавцем. Навіть моя стара Bosch 2006 року випуску не така гучна. Кілька разів їздили на море і арендували квартиру — там були чи то індезіт, чи то щось таке — і кожного разу я боявся, що вона розвалиться від вібрації під час віджиму. Тож, я розумію вашу точку зору щодо гучності машинки, але вона не відповідає дійсності.

Є тихі машини де суттєво зменшені вібрації. Також можна поставити на гумові антивібраційні прокладки. А якщо зверху ще сушка стоїть, то взагалі супер.

Так сусіди теж так само роблять. Ну і максимальте стоживання йде на нагрів води а максимальний шув чів час віджиму. Я сьогодні увімкнув пралку в 5-30, з розрахунком, що віджим буде о 7-00, коли більшість вже не спить.

А як економити якщо по графіку заплановані вимкнення припадають на той час, коли можна використовувати пристрої? Тобто доводиться юзати бойлер, плиту, пральну машинку вдень, коли запланованих відключень немає 🤷‍♂️ Які графіки така й економія

Але морози вдарять і все капут.

А хіба кондиціонера немає? 12-й інвертор 400-550вт їсть на мінімуму...

Проблема трохи не в цьому.

Проблема в тому, скільки з цих квартир мають інвертор та бажання, щоб тепер їх використовувати замість котлів. Це ж скільки цінної електроенергії спаленої дарма.
Взагалі якась слабке було просування владою теплових насосів в рамках програми енергозбереження. Чогось робили акцент на твердопаливних котлах та звичайних електричних, при тому що для нашого теперішнього клімату навіть звичайний інвертор вже витягує в 90+% часу опалювального сезону, що вже казати про спеціалізовані.

Хіба тепловий насос не потребує більшої потужності електрики на вхід до житла?

більшої потужності електрики на вхід до житла?

Більшої від чого? Тепловий насос використовує в 4 рази менше енергії (грубо), чим електричний котел, так як він нічого не нагріває, а тільки відбирає тепло у вулиці.
Тобто якщо він відбирає 5квт тепла, то він затрачає на це до 1,5квт електрики, це менше навіть праски чи чайника (2-2.2квт). Там є моделі і від 0,8квт десь, якщо вже зовсім скрутно з проводкою. Хоча впевнений із стандартних 3,6квт на вході квартири виділити 1,5-2квт на обігрів та (опціонально) гаряче водопостачання можливо, тим більше далеко не завжди ж воно на 100% потужності працює.
Більшості нормально утеплених квартир типової квадратури (40 — 70м2) вистачить агрегату на 4 — 7квт (теплової енергії), який буде їсти десь 1 — 2 квт електричної.
В принципі, до −10 на вулиці можна використовувати і звичайний 12-й інверторний кондиціонер, або інвертор с зимовим комплектом (до −20). Буде трішки не так ефективно і без гарячої води, але це в рази дешевше, а температури нижче у нас рідкість.

Мала на увазі договірну потужність подачі електрики до квартири, якщо не помиляюсь, раніш було щось біля 4 кВт. Дякую.

Тепловий насос використовує в 4 рази менше енергії (грубо)

Это теория.

В реальности, чем ближе уличная температура к граничной работы теплового насоса, тем меньше у него кпд — больше потребляет для обогрева помещения до нужной температуры.

больше потребляет для обогрева помещения до нужной температуры.

І? Ну ККД залежить від температури зовні- яке тут відкриття чи що це змінює? Ну буде він трішки не такий продуктивний на сильному морозі, біда яка. Треба сказати гіпермаркетам, щоб на дрова переходили :) Для нашого клімату, де температури менші за −10 вже лише декілька днів на рік ніяких питань щодо доцільності не може бути. Більшість вже і звичайним інвертором може грітися.

У нас средний доход меньше 10тыс на семью.
Какие тепловые насосы, вы о чем?

У нас средний доход меньше 10тыс на семью.

І що? Мова ж про державну програму. Ця ж середня сім’я зараз змушена витрачати декілька тисяч на тепло та і дохід трішки занижений на повну сім’ю з 2-х працюючими особами. Неважливо їх це гроші, чи субсидовані державою, гроші витрачаються.
При тепловому насосі та нічному тарифу на електроєнергію, витрати можна скоротити в 5-8 раз, покращити енергобаланс, зменшити витрати вугілля на маневрових станціях.
То що заважає державі провести експертизу та міжнародний тендер, і замовити у виробника декілька затверджених моделей в дуже великих кількостях по самій оптимальній ціні, імпортувати без мита і відпускати по державній програмі, видаючи ті ж самі безпроцентні «теплі» кредити на 10 років? Не виключено, що якщо затвердити з виробником меморандум на викуп 100к теплових насосів в рік з передплатою, без мита та націнок, то і кінцева ціна була б в 1,5 рази меншою. Багато сімей не зможе дозволити собі 2000-4000$ на гіпотетичні 10 років?

Ну да, а держава их из воздуха возьмет.
Вообще вопрос окупаемости тепловых насосов дискусионный даже там, где температура не опускается меньше −20.
Если средняя 10тыс грн(250 долларов), то наверно 4тыс — неподьемно в среднем, не?

Ну да, а держава их из воздуха возьмет.

На дороги ж знайшли? Думається вони коштували нам більше, ніж 300 млн$ в рік, а в масштабах держави і її витрат на субсидії дельта не така вже значуща була для мирного часу.

Если средняя 10тыс грн(250 долларов),

a) До повномасштабної війни це було 350$
б) Це нижня планка середньої зп одної людини

то наверно 4тыс — неподьемно в среднем, не?

Ні. 4000$ на 120 місяців це 34$ в місяць, це якщо 4000$, а не 2000$, бо за 2500$ і зараз є в магазинах, тобто це поточна повна ціна в умовах війни. То 17-20$ в місяць це все ще недосяжні суми для сім’ї з доходом в 18000-20000грн?

Там коротше дуже багато людей досі обігріваються керосиновими обігрівачами.

А як по ютубу судити, то навіть в квартирі 3 на 3 метри є інвертор :) І завжди казали, що так як там нема іншого опалення, то гріються ними. Але це таке собі джерело.

Цікаво на скільки ще повинна бути багатою країна щоб забезпечити усіх інверторами?

А телевізорами чи холодильниками? Не за рік же всіх.
Держава взяла би на себе тільки трати за «безвідсотковість» кредиту (інфляційні процеси), все інше б з часом виплатили самі люди. Крім того, це не тільки витрати, а й:
— заощадження на відсутності трат на централізовану інфраструктуру опалення
— на дорогі субсидії на газ/електроенергію
— звільнення енергоресурсів на внутрішньому ринку, які можна буде експортувати по вищій ціні і одержати в країну $
— балансування енергосистеми, а значить менше дорогого вугілля і ТЕЦ треба
— краще екологія, бо менше викидів від ТЕЦ
Тобто економія та навіть деякий заробіток перекрив би трати на обслуговування «теплого» кредиту.
Якісний китайський 12-й інвертор коштує 400-500$ від гігантів типу TCL чи Midea. Невже це так дорого порівняно з іншою побутовою технікою? Тепловий насос звичайно в декілька разів дорожче, але там і гаряче водопостачання є.
Та і хто знає яка б була ціна для покупця, якби це організовано по підписаних угодах в великих кількостях завозилось напряму від виробника морем, без будь якого державного мита.

А хто їх буде обслуговувати? На них же певно й гарантія має бути. Роки 3-5. ДержНасосОбслуговування зʼїсть всі економії ще на етапі створення)
До мене у село, за 40 км від Камʼянця, навіть транспорт вже не ходить. Абсолютно всі доставки, які я замовляв за ці 8 років, питали, як туди проїхати.
І от зараз на конвекторі зламалася автоматіка. Йде 10 день, як майстер має приїхати й полагодити...

До мене у село, за 40 км від Камʼянця, навіть транспорт вже не ходить.

Мабуть таки якби була така програма, то доцільно було в першу чергу переводити міста, де централізоване опалення, і де його інфраструктура на межі колапсу. Тобто замість того щоб замінювати всю інфраструктуру центрального опалення, витратити гроші на організоване переведення мешканців на теплові насоси. Якщо буде переведене все місто, то будуть чіткі результати і можна буде порахувати практичні показники. В місті і обслуговування дешевше.

І от зараз на конвекторі зламалася автоматіка. Йде 10 день, як майстер має приїхати й полагодити...

Справжній тижпрограміст лагодить все сам- від пк, до шатлу :)

То хіба у статистиці офіційній. В реальності все зовсім не так

В реальности вне дефаулт сити еще хуже.

— підвищів температуру у холодильнику
— взяв лед лампу з акумулятором- тож заряджаю уночі та хватає на 4-5 годин
— чайник за потреби на 2 чашки не більше
— нема ні бойлеру ні теплої підлоги... тобто споживання по мінімуму
залишилився тільки ноути мій та дуржини — тут складно тому що це для праці

взяв лед лампу з акумулятором- тож заряджаю уночі та хватає на 4-5 годин

5-10вт навряд чи буде хоч якось помітним, хоча і компресор це 80-90вт...

Я був душним щодо вимикання лампочок і моніторів ще з дитинства. Особливо нічого не змінилось. Тільки почав довше накопичувати брудну білизну перед пранням.

Підписатись на коментарі