Можливий кінець айтішним ФОПам

Disclaimer: весь текст представлений нижче лише моя думка і я не претендую на якусь сильну експертизу.

Абсолютна більшість айтівців працюють через модель ФОП, це ні для кого не секрет. Замість того, щоб платити 19.5% як звичайні працівники, ми влаштовані як підприємці-контрактори і платимо лише 5% + ЄСВ. Багато хто з нас сприймає це як даність, але насправді це просто халява.
Думаю, з початку повномасштабного вторгнення 24.02, більше ні в кого не повинно виникати питання «чому я повинен платити більше податків?». Війна — справа дуже дорога, і держава як ніколи потребує грошей — армія, підтримка інфраструктури, зарплати бюджетникам, матеріальна підтримка вимушених переселенців, виплати по втраті майна, цей список можна продовжувати довго.

Мені здається, вже близько той момент, коли міжнародні інвестори, як то МВФ чи ЄС, можуть змусити наш уряд проводити податкові реформи. Це може означати велике закручування гайок і знищення моделі ФОП-працівників. І всі ми почнемо платити як більшість смертних — 19.5% з зарплатні.

Звичайно, є також варіант з Дія.Сіті, але його вже неодноразово критикували за такі штуки як «договір про неконкурентність». А якщо варіанту з ФОП не буде, то законодавці можуть підняти податки і для резидентів Дія.Сіті в тому числі.

Що думаєте про такий варіант розвитку подій? Чи готові ви платити більше податків для добробуту держави?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Более 10 лет прожил и проработал в Харькове. Вырос с джуна до техлида.
Прошёл путь от аренды 1к кв до своего собственного дома в Харькове.
Ощутил на себе прелести Харьковгаз (горите в аду).
Ощутил на себе прелести полицейской системы с вымогательством взяток.
Ощутил на себе прелести судовой системы после ДТП, в котором в меня вьехали (но виновнику достаточно было сказать — «это он виноват», что бы меня 1 месяц таскали по даче показаний и судам).
Ощутил на себе прелести бизнесс системы. Когда купил тачку, её вовремя не привезли. А потом война и как оказывается, не так то и просто потребовать вернуть предоплату за автомобиль в нашй стране (салону Вольво в Харькове пламенный привет).

И внезапно из-за войны я сначала переезжаю в Португалию на более, чем 4 месяца. И после в Оттаву (уже 3 месяца почти).

Пожив в Португалии и в Канаде у меня крутится один вопрос — Какого хрена в Украине не так?
Один просто пример — новейшие Украинские дороги. Они в разы лучше Португальских и тем более Канадских по качеству поверхности. Но в дождь на них стоит вода. Нету водостоков. Система вьезда/выезда не продумана. Иногда налево повернуть просто невозможно.

Тротуары, парковки, парки, велосипедные дорожки, работа полиции, работа служб (как вспомню как решал вопрос с нашей налоговой... бррррр) и еще 100500 мелочей из которых складывается наша рутинная жизнь.

Так вот, прожив такое небольшое время здесь я поймал себя на мысли что я хочу платить 47.5% налогов в Португалии или 36.4% налогов в Канаде. Потому что я вижу куда они идут!

Еще раз банальная мысль — увидеть куда идут твои налоги!

А в Харькове даже сейчас Седой дед (мэра мы так зовём) отмывает бабло на цветочках, рельсах и асфальте, за мои 5%. А в этом время в частный сектор(60% Харьковского жилья между прочем) на танке только можно проехать. И всем пох.
__

Да банально, но я даже 5% не хочу платить в Украине. Не стоит сервис своей цены.

Цитата автора «більше ні в кого не повинно виникати питання «чому я повинен платити більше податків?» — це у вас комунізм головного мозку? Як це не повинно у мене виникати питання які і кому я плачу податки?
З таким розумінням єкономіки Україна ніколи не вибереться з лайна соціаліастичних депутатів і Гетьманцевих.

От знову ми читаємо черговий «зрадницький» топік, що у нас халява.
А якщо подумати, то це просто формат співпраці.
Ми просто надаємо послуги.
Сьогодні надаємо — завтра можуть не платити нам і не просити надання послуг ( читай звільнення одним днем).
У нас немає лікарняних, держава не платить за нас лікарняні.
У нас немає відпусток, держава не оплачує нам відпустки.
У нас максимум — це мінімальна пенсія (бо ми чемно платимо ЄСВ).
Ми самі обираємо на чому і де нам працювати, компанії не зобов’язані забезпечувати нас технікою та офісами.
У нас немає ніяких профспілок та плюшок.
У нас немає ніякого трудового розпорядку та графіку, лише факт виконаної роботи.
Ми взагалі нічого не вимагаємо у держави та платимо 5% у свою громаду. (Податок ФОПа йде по місцю прописки у ту громаду,якщо я не помиляюсь).
Тут питання не халяви, а якраз найчесніший зі всіх договорів. Є робота, є акт виконаної роботи є оплата тієї роботи та є 5 відсотків податок у громаду. Все. Ми нічого не вимагаємо у держави, а держава у нас.

Мені вже за 50, тому з 1999 року як існує спрощена система оподаткування помітив цікаву особливість — як тільки все у країні більш менш налагоджується економічно, влада збирається або закрити фопи або збільшити на них податки — коїться якась срака, всім одразу стає не до цього, тож фопи лишають у спокої. Останні намагання були перед ковідом та перед війною. Може краще їх (нас) взагалі не чіпати?

Чомусь всі думають що це тільки ІТ використовує ФОП для мінімізації податків. Та ви зайдіть у любий магазин, готель, кафе, ресторан чи автосервіс (можна перерахувати багато) то там по 3-10 а то більше ФОПів на один заклад. При тому що ІТ легалізує всю виручку на відміну від інших бізнесів

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Що думаєте про такий варіант розвитку подій? Чи готові ви платити більше податків для добробуту держави?

На ДОУ досі пишуть про податки?! Це смішно!
Чи ви забули що за українськими законами саме ваше життя належить державі!

І знов казки про «зовнішнє управління» яке змусить увесь в білому уряд щось таке погане зробити. Самі вони ні в якому разі, але ж ці поганці з МВФ на ЄС руки викручують. На наявність Гетьмянцевих і Ко не зважаємо. Вони тут ні до чого. Як і ті хто їх обирали. І будуть обирати. Це все ЄС і МВФ. Так воно і є.

Ну що там, кінець уже настав, чи коли очікувати?

Про то, шо ФОПам кінець, я чую приблизно від 2010 року. А за фактом у тій же Польші, в Словаччині й Чехії тебе питають: ти як хочеш, як працівник, але грошей троха менше, чи на грошей троха більше, але як підприємець? Ну і ти прикидаєш ризики й вирішуєш. А якшо ти не ями копаєш, а тіко пакунки розвозиш, то й вибору не дають: або підприємець, або пензлюй звідти.

В німецькомовних країнах на це навіть термін є: Schwarzsystem. Весь ЄС і Швейцарія з ним гучно борюцця, але в основному на словах. Проблеми зі Schwarzsystemʼом не айтішні, там з низькооплачуванішими професіями повний гаплик. Закінчуєцця в основному штрафом якомусь умовному підвиконавцю DHL, ну заплатять вони з заощаджених податків і всьо. Можна танцювати далі. Закриють одного підвиконавця, на його місце прийде два таких самих нових.

Так шо розслабте сфінктери, ФОПів ніхто не заборонить, хоча говорити про це будуть багато. Так само успішно можна, не знаю, заборонити срати навсидячки.

Ну і з якого це дива я маю платити більше податків? Така собі маніпуляція...

Як приклад до чого доводять низькі податкі для ІТ:

Керівницею Довженко-Центру призначена очільниця кінологів

glavcom.ua/...​untry/society/886493.html

А платили би не 5%, а всі 40% то такого би не було.

платилиб 40% то яйця купували б по 300 грн за штуку а не по 17. Щось мені здається що первинна проблема нашої країни явно не в розмірах податків.

Думаю, что у тех, кто хоть отчасти знаком или сталкивался с внутренней кухней гос.аппарата Украины, как проходят тендера, какие схемы по «осваиванию» бюджетных средств, как и кто сидит на «потоках» и т.д., не говоря уже о реальности контроля граждан за целевым использованием средств: «налоги заплатил? Дальше тебя не должно „еб...ть“ на что и кому они пошли», у того не возникнет дилеммы стоит ли платить больше налогов. Эта идея вызывает даже уже не смех и иронию, а агрессивное неприятие. У каждого из нас есть хотя бы один знакомый/родственник/друг, который либо в ВСУ либо в ТРО , и найти кого профинансировать не очень сложно. И можно увидеть на что пошли твои деньги, что было куплено, для каких целей и т.д.

Тоді ті, хто виїхав, не будуть мати сумнівів стосовно переходу на місцеві контракти.

Звичайні люди платять 41,5% 22% ЄСВ яке платить роботодавець

А эти «обычные люди» могут свалить, или и здесь то никому не нужны?

Нема грошей, щоб звалити.
І важко це. Сам знаєш...

19.5%
Звідки 41?
Додали непрямі податки?

ЄСВ 22% від заробітної плати, або від 100500 грн, якщо заробітна плата більша за 100500 грн.

ЄСВ 22% від заробітної плати

Виділене Платить роботодавець.
Найманий працівник не має до того відношення, то ж включати ті 22% IMHO некоректно

Роботодавець це включає у видатки на працівника. Бюджет на працівника у роботодавця від цього не змінюється, а змінюється залишок, який після всіх поборів доходить у кінцевому результаті до зарплатної картки працівника. Тож фактично ці видатки лягають на кінцевого отримувача, і не важливо, хто при цьому фізично жмакає на кнопку «сплатити»

видатки лягають на кінцевого отримувача

Так все так лягає.
Таке вже життя.

Смішно. А звідки він це бере як не з твоєї ЗП?

Як на мене, то смішно думати, що він би доплачував працівнику, якби не було потреби у тих 22%

p.s. До речі, якщо прийняти за аксіому ті «22% з зарплатні найманого платить найманий», то вийде, що найманий ще більше за ФОПА 5%-го ЄСВ платить.
А це ніт, це ж мізки анти-ФОпів просто зварить :-)

Я працював по трудовій та маю виписки. Там по повній платилося 22%

хм.. я теж, і нема 22%
Є як раз приблизно 19.5%, а точніше 20
— Прибутковий 18%
— Військовий 1.5%
— Профвнески 0.5%
Я ж би не стверждував просто так.

22% ЄСВ звичайно є, як без них,
але їх роботодавець перераховує.
До виписок працівників це не вписується, там навіть графи такої нема.

Чи то у різні часи було по різному...
Чи... різні фірми — різні бланки звітності...я хз

Ну, коли я працював за трудовою, то 19,5% від заробітної плати теж платив роботодавець, як і 22% від максимальної бази нарахування ЄСВ. Технічно мені на карточку приходила уже чиста заробітна плата.
От зараз, коли працюю як ФОП, приходить повна сума, а потім я маю сам сплатити податок і ЄСВ — мені бухгалтер каже скільки сплатити, коли і куди. Коли працював за трудовою, мені нічого не доводилося платити з тієї суми, яка приходила на картку.

Ну, коли я працював за трудовою, то 19,5% від заробітної плати теж платив роботодавець

Ну якщо у контексті: «я сам взагалі нічого не платив, за мене це бухгалтерія робила», то все вірно :-)

а потім я маю сам сплатити податок і ЄСВ

Бо тепер ти сам-собі «податковий агент»

Вчіть математику, ці проценти не додаються.

Припустимо, розробник ПЗ сказав роботодавцю — хочу по трудовій, і хочу Х гривень на місяць чистими, де Х менше 100500 гривень. Роботодавець порахував, у скільки йому обійдеться розробник ПЗ. ПДФО + військовий збір = Х*0,195. ЄСВ = Х*0,22. Таким чином розробник ПЗ обійдеться роботодавцю в Х+Х*0,195+Х*0,22 = Х*(1+0,195+0,22) = Х * 1,415.
Якщо розробник ПЗ захотів більше 100500 гривень у місяць, то тоді математика дещо інша.
А, здається, я зрозумів що Ви мали на увазі. Ви мали на увазі, що насправді заробітна плата розробника буде записана як Y, чистими розробник отримає Y*(1-0.195) , а ЄСВ роботодавець заплатить Y*0.22 . Зараз порахую, який буде процент, коли взяти, що Х=Y*(1-0.195).
Отже, Х=Y*0.805 , це сума яку чистими отримує розробник на руки. Роботодавець платить в сумі розробнику, на ПДФО, військовий збір та на ЄСВ Y*1.22. Таким чином, різниця між тим, що платить роботодавець розробнику та на податки, складає Y*1.22 — Y*0.805 = Y * (1.22 — 0.805) = Y * 0.415 . Знову ці 41,5%. Цікаво, де ж тут помилка?
Помилка в тому, що 100500 гривень на місяць отримують недостатньо досвічені розробники ПЗ. У досвічених розробників ПЗ, звісно, як давно відомо на доу, заробітна плата 8к, і 22% для нарахування ЄСВ береться не з 8к, а з 100500 гривень.

Вже 100500 разів повторювали

Ну давай ще один раз, мені не шкода

Хочеш ти отримати на руки 1000 у.о.
Доя цього роботодавець має нарахувати тобі 1232,23 у.о. ЄСВ буде 273.29. Сумарно, щоб заплатити тобі 1000 підприємець має взяти 1515.52 у.о. Але звичайно ж, це не 41.5%, і не 51.5%, а 515.52/1515.52=34.01%

І це верхня межа, дійсно може бути нижче, бо ЄСВ вище якоїсь суми не рахують.

Для того, щоб ти отримав 1000 у.о. за схемою ФОП, підприємець має виплатити з фондів не 1050, а 1052.63.

Дякую за детальне роз’яснення. Цікаво, як розраховуються отримані числа. 1232,23*0,22 = 271,09 що на дві гривні двадцять копійок менше ніж 273,29. Також 1232,23*(1-0,195) = 991,94515 , що на 8 гривень 5 копійок менше за 1000 доларів. Далі, 1232,23 + 271,09 = 1503,32 , а 1503,32 — 991,94515 = 511,37485 . 511,37485 / 1503,32 = 34,016%. Виходить, що помилка в моїх розрахунках була в базі, яку я брав для розрахунку проценту, і ось цей розрахунок був правильний:

Y*1.22 — Y*0.805 = Y * (1.22 — 0.805) = Y * 0.415

А щоб з вищенаведеного розрахунку отримати 34,016%, потрібно здійснити наступний розрахунок:
(Y * 1,22 — Y*0.805)/(Y * 1,22) = (1,22 — 0.805)/1,22 = 0,415 / 1,22 = 34.016%
Зараз спробую вивести формулу для розрахунку проценту при зарплатах більших за 100500 гривень і перевірю, який процент вийде для славнозвісних 8к.
Отже, при зарплаті більшій за 100500 гривень 22% беруться з 100500 гривень, а не з Y. Загальна сума виходить не Y*1.22, а Y + 100500*0.22 = Y + 22110. Процент потрібно рахувати за формулою:
(Y — 0.195*Y)/(Y + 22110) = 0.805*Y/(Y+22110)
Припустимо, що розробник бажає 8к чистими, тобто 0,805*Y = 8000*36.6 = 292800. Тоді Y = 292800/0.805 = 363726.71 . А загальна сума 363726.71 + 22110 = 407946,71.
Процент для славнозвісних 8к чистими буде (407946,71-292800)/407946,71 = 28%
А щоб заплатити розробнику ПЗ славнозвісні 8к чистими, роботодавець буде змушений підготувати 407946,71/36,6 = 11146 доларів та 8 центів.
Цікаво було б додати до розрахунку різницю між курсом, за які ці 8к можна придбати, і курсом НБУ.

диви, податкова нагрузка на зп рахується так:
(0.195x + 0.22x)/1.22x = 0.34.
Коли тут дурні намагається понаслкадати всі можливі податки щоб отримати лякаючу цифру всіх податків, для цього існує інший показник tax revenue to GDP ratio
В Україні він на рівні 19% в 2020 році.
tradingeconomics.com/...​rcent-of-gdp-wb-data.html

Це коли зарплата менша за 100500 гривень на місяць, а якщо більша, то тоді:
(0.195x + 22110)/(x+22110)

Звичайні люди платять 18+1.5% ПДФО+ВС та 22% ЄСВ, тобто «на руки» отримують 58.5% від заробленого.
Далі у магазині на товарі за 1000 грн висить цінник 1200 грн, бо ПДВ. Щоб мати 1200 грн (58.5% від заробленого) треба заробити 2051 грн.
Отже звичайні люди платять (2051 — 1000) / 2051 = 51% податків (у дуже базовому варіанті, без додаткових акцизів на паливо/алкоголь/тощо, без додаткових поборів на конкретні операції типу придбавння нерухомості, без пенсійного збору при сплаті за мобільний зв’язок та ще багато без чого).

ПДВ платять в багатьох країнах ЄС, але й податки на дохід можуть бути більшими за 18+1.5. Також є свої аналоги ЄСВ і без оптимізації можна заплатити більше ніж в Україні. Не знаю до чого тут ці калькуляції

Калькуляції — уточнення до коменту, на який я відповідав. А в цілому для того щоб коли одні кажуть «ой та що там за податки в Україні — всього Х%» (навіть не ХХ%), щоб інші не дуже в це вірили а рахували. Не такі вже й малі у нас податки, щоб бачити навколо себе таку дупу, на яку вистачило грошей, що залишились після розкрадання податків

Ребят привет
Подскажите пытаюсь собирать на ниву племяннику на херсонском направлении
Может кто подскажет кто может помочь или куда можно обратиться
Нужно 86к грн
Насобирал почти 30к плюс задаток 100$

www.instagram.com/...​My4_/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

автор, щипатель гусей, иди к гетьманцеву на зарплату!

Я на армію віддав більше грошей ніж заплатив податків за останні років 10, не тільки ФОП, але й ПДВ. І я впевнений в тому що ними розпорядилися краще ніж може наша держава. Питання, нахіба автор тисне на цю зламану ручку?

А в итоге все мы поплывём по течению)))

Якщо співпрацювати лише з контрагентами з-за кордону, то іншого варіанту ніж ФОП і платежі SWIFT поки що не існує. Для великих оборотів ТзОВ.

Ну как сказать, если глянуть американские контракты внимательно, то существует, но их не стремятся заключать обе партии почему-то)))) с ЕС более фигово — левый уклон)))

В Україні співпрацю айтішника-фопа з українським ТОВ можуть визнати трудовою діяльністю. А якщо айтішник-фоп співпрацює з іноземною компанією, в якої нема юридичної особи в Україні, тоді причепитися на тему трудової діяльності дещо складніше.

Мені лінь шукати. Це вже багаторазово обговорювалося тут на форумі.

Тому що я з одного боку теоретично на боці фопів, а ще мешкаю поза межами юрисдикції української податкової та мінфіну, тож не маю зацікавлення у доведенні будь-чого. Натомість вважаю за потрібне нагадати про ризик можливості кваліфікації діяльності фоп як трудової діяльності, як тільки в податкової і мінфіну для цього будуть розв’язані руки.

Проблема не в кількості чи величині податків, а у тому, куди і як вони використовуються. Для початку потрібно впевнетись, що вони не осідають у карманах певних людей, а вже потім підвищувати.

що вони не осідають у карманах певних людей

Податки платяться на казначейський рахунок.
Навряд чи з нього можна «у кишеню» покласти.
От розподілити по інтересам, це да...

Навряд чи з нього можна «у кишеню» покласти.

Тільки не в Україні :)
economics.segodnya.ua/...​rammov-zolota-578659.html

Так прикол в тому, що це не робиться по принципу — зайшов і взяв, а все через мутні схеми аля тендера для своїх, помідори на 40 лямів як критичний імпорт і треба ше по цій нитці йти не один день з палками від людей котрі в долі. На словах все просто, а по факту це коло продовжується роками з новими обличчями і мутками.

аля тендера для своїх

Що зробиш, своїх багато, і всі вони такі ж як ми

а яйця по 17 грн за які кошти купують?

З коштів, які виділяються на відповідні статті закупівель.
Це напевно робить не одна людина.
Про «по 17» не ясно, що у ту вартість входило, і чи була вона поза уявою «кореспондентів».

До цих пір неясно? Серйозно? А те що Резніков не знав сам чи то за одне яйце, чи за 10, чи зі кілограм — це ясності не додає? Є багато білш ясних питанб — на яких бабки йдуть явно не по призначенню — так мотивує більше платити податків... Ця прутня про неможливість вкрасти з казначейського рахунку... прямо з рахунку може й не крадуть, а от «яйця» по захмарним цінам купують. Я б з радістю перестав би платити податки взагалі — один хрен ВСІ послуги від держави так чи інакше платні.

Я з Резніковим не знайомий.
Та й хз чи він повинен знати все-про-все, чи повинен взагалі відповідати на такі питання у ефірі.

Щодо «перестав би платити податки».
Це погроза чи відчай?
Кожен сам вирішує, що йому робити.
Ви ж і так у ЄСВ вказуєте мінімалку.
Отже вже «частково не платите».
Ну от, Ви вже чуток «на**буєте», то навіщо волати, коли на**ли вас?

Ну тоді, мабуть, як міністр, він не повинен був гиндіти відверту прутню про закупку яєць кілограмами і тому подібне. Ні... нах він тоді треба якщо він не повинен нічого знати про те що робиться в його відосттві.

На рахунок податків — про погрозу тут писати недоречно, я ж не можу взяти і не платити податки, я ВИМУШЕНИЙ це робити, але було б непогано якби можна було вімовитися ві того буцімто за що сплачуються податки. Медицина платна, поліція і пальцем не ворухне якщо її не зацікавити, дороги в мічтах лайняні — хоча на дороги ВСІ водії справно сплочують податки. і т.д. і т.п.
Я в ЄСВ сплачую все чітко по законам, який там процент від мінімалки, а що ще я там маю вказувати? Де саме я тут кого нац*обую? Звісно треба волати коли тебе відверто намахують — ми ж не «кацапи», вірно?

Висновок: від Вас я не побачив жодних аргументів на користь того що в нас мають платитися збільшенні податки, не в тому контексті який в нас існує вже дуже багато років. Да і Ваша мотивація не зрозуміла.

від Вас я не побачив жодних аргументів на користь того що в нас мають платитися збільшенні податк

Так я ж про це ніде і не писав 😎
То Ви свої думки до мене відносите.
Нафіга?

Де саме я тут кого нац*обую?

У даному контексті тих хто зараз на пенсії, бо у нас хренова пенсійна система, Ви платите їм.

Для початку потрібно впевнетись, що вони не осідають

для початку треба впевнетись, що податки, котрі не заплатили IT-ні контори за час перебування в Україні (особливо галери, ховаючись за наднизьким іт-фопним податком), не пішли на фінанансування ракет, запущених з рф та білорусі (не факт, що епами, глобами, лохсофти, т.д платили за своїх рашистських співробітників такий же 5%-й податок, а не 20-40%).

Я навіть хз що гірше:
— той факт що на форум приперся якийсь нонейм «Данило» з історією аж в 4 комменти та висрав дурний топік з клікбейт заголовком?
— чи те що місцеве ком’юніті це все схавало, роздуло до ~700 комментів та не навішало за таке?

все люблять показати які вони вумні і що думають про ФОП :)

якщо нема проти, значить всі за, і завтра ОП наклепає, післязавтра ВР прийме а Зе підпише покращення

на питання «чому в Украіні не так, як десь там» є дуже проста відповідь — «тому що ми не такі як, хтось там». В поліціі, уряді, держ. установах і т.і. працюють люди з іншоЇ планети? та наче ні, всі наші, такі самі як ми. Якщо не влаштовує — можна звалити, де травка зеленіше, а можна пробувати себе краще зробити, і можливо, поступово, дуже повільно воно буде все змінюватись на краще (так як і відбувається завжди). А чи платити 5 чи 19 % це другорядне питання, і не думаю що ойтішнічки сильно обідніють

Ну це взагалі філософське питання. І починати дійсно потрібно з себе, але це не працює, поки всі не почнуть починати з себе.
Я почав з себе, перестав бігати де попало через дорогу, але інші продовжують це робити.
Я не маю взагалі собаки, але люди все ще продовжують викидати на вулицю своїх псів, підкормлювати інших безхатніх псів, та вигулювати своїх без повідка.
Я взагалі не палю, але мені все ще важко знайти не задимлене місце: зупинка, базар, кафе (влітку ж хочеться посидіти на «свіжому повітрі», а не в затхлому залі), та навіть вдома (через вікна та вентиляцію) — скрізь накурено.
Я прибираю своє сміття після вилазки «на природу» (і, доречі, кого не спитай — всі ніби роблять так само), але хтось же кидає у лісі пакетики з-під чіпсів, пляшки та інше
Я плачу податки, а мій умовний сусід як отримував ЗП «в конверті», так і продовжує це робити.
І коли ти про все це з людьми починаєш спілкуватися, то приходиш до висновку що людям все це не потрібно. Їм подобається коли поруч насрано. А я ніби намагаюсь зламати їх бачення світу, намагаюсь нав’язати «свої» порядки.
Коли мова йде про то, щоб меншість перевиховувала більшість, то ось тут і приходить думка що це якось не правильно. Більшість має диктувати умови меншості. Якщо диктувати починає меншість, то чи дійсно не легше поїхати туди, де більшість розділяє твої цінності?

А вони ніколи не почнуть, бо навіть щоб витерти собі зад треба прикласти деяких зусиль, що вже казати про щось більше.
Велика більшість людей взагалі не виходить за «базові потреби» й це, на мій погляд (та й деяких лікарів/науковців), неможливо змінити для дорослої людини. Бо вихід за «базові потреби» це отримання задоволення від нематеріальних сутностей, а цьому можливо «навчитися» тільки у дитинстві — хоча є декілька художніх творів, у котрих це стається з дорослою людиною (й не викликає в мене несприйняття).
Більшості людей досить комфортно на «базовому» рівні — все просто, вдарив — приємно, отримав у відповідь — погано. А «бажати будувати космічні кораблі» — одразу виникає питання — а навіщо.

Ну й з цього витікає, що «поступова зміна соціуму» то дуже повільний процесс й мені вже не доведеться «побачити зміни».

Мойсей. Вони вдвох (з Господом) примусили — всіх. Але все одно 40 літ. Так щоб за життя — то тікай. (((

Кстати, Вы в курсе о способах принуждения, которые использовал Моисей? Там такие способы были, что по неофициальной версии его свои же камнями и забили. А способы очень хорошо описаны в официальной версии событий.

Якщо читати офіційну версію, то афтар сам розказує як його поховали :)

Та якби тільки 19% податку, але ще є ЄСВ 22%

Ну пока, вроде как нельзя, как победим — возможно стоит озаботиться гос тратами, а конкретно структурой НКРЕКП))) ну это если реальные изменения интересуют, ну или таки я прав, как и прочие кто не дома(((

Таке враження, що автору заносять за такі пости.

Почитав-почитав коментарі, і так сумно стало, що немає бажання навіть з кимось вступати у словесні сперечання.

Лишній раз переконуюсь у правдивості твердження, що «не платиш податки — не відкривай рота, що тобі держава щось повинна надати-зробити-видати-допомогти».

А щодо платити чи ні податки і у якому розмірі — у кожного свій шлях до цього і його довжина. У мене він зайняв близько 5 років фрилансу. Просто через аналіз переваг і мінусів. Хоча і основна причина була більш соціальнішою — але це вже моє особисте.

PS Перемоги і Миру нам всім пошвидше.

"не платиш податки — не відкривай рота, що тобі держава щось повинна

Ой, а наоборот можно?

Государство: я тобі нічого не должен © (тм)

Можна. Тільки не довго. І спочатку перечитайте законодавство у розрізі не тільки розділ з вашими правами, але і розділ з вашими обов’язками.

Ви трошки плутаєте поняття «демократія» і «вседозволеність» :) Успіхів у читанні.

Ну, то есть принцип «коси и забивай» правильный?

Хто вам сказав що щось не так, Денис? Працюйте, сплачуйте, молодець.

Так вам приблизно половина з іншого боку скаже що ви лох, бо «чесно платите свої 2% + єсв» в країні де живете і працюєте і де «все так погано і х**во». ))))

Мені цей топік (більше коментарі) нагадав виступ Лисого з Кварталу про «українців-еммігрантів»: а ви сумуєте за Україною? Таааак, ми дууууже сумуємо за Україною! 20 років з Канади сумуємо за Україною". Зате у вишиванках і патріоти ))

«не платиш податки — не відкривай рота, що тобі держава щось повинна надати-зробити-видати-допомогти».

так держава сидить на податках і не те що відкриває хрясало, а порушує базові свободи людей

Відкрию таемницю. Відкриваеш ти рота чи ні, платиш ти податки чи ні — держава тобі нічого не винна. Welcome to real world.

Моя думка буде відрізнятися від більшості коментаторів, але я її скажу.

Воювати — це дорого. Ілюзій що прилетить феєчка і буде після війни фінансувати нам сектор оборони у мене немає. Мало би сенс збільшити цільовий військовий податок до 4-5%, який має витрачатися виключно на закупівлю/модернізацію ОВТ і обкладати їм також і фопів.

Й цього (5%) буде достатньо ?
Вам самому «не смішно» ? Порахуйте кількість фопів (та й взагалі увесь «заробіток» держави) й прикиньте скільки це буде, й що ви зможете придбати за ці кошти...

Воювати наша держава може тільки коли її фінансують (та й озброюють) зовні...
А головна проблема майбутнього — відсутність робочих рук, яка була дуже сильною й до війни, а після... В нас «повна жопа» з фінансуванням пенсійного фонду, й немає ніяких варіантів як це може покращитися вже зараз...

Чи буде вистачати — це десь $4-5 млрд на закупівлю зброї на рік. До цього збирали майже мільярд при 1,5% і без фопів. Насправді не так вже і мало, якщо не фінансувати закупівлю крейсерів та інші вундервафлі.

Проблем у країни в цілому достатньо, так. Думаю, тут в першу чергу коментаторам треба самім для себе зрозуміти вони емігранти і Україна іх не цікавить, чи вони планують вкладатися в проект під назвою «Україна».

це десь $4-5 млрд на закупівлю зброї на рік

Или около 30 комплексов IRIS-T. Без расходников. Которые закроют чуть больше, чем ничего.

30 комплексів всю країну закриють :) Але так, фінансувати треба все і в великих обсягах :(

30 комплексів всю країну закриють :)

72 9К37М из той же весовой категории что-то не сильно закрыли...

Але так, фінансувати треба все і в великих обсягах :(

Именно так. И дополнительные 4-5 млрд — это сильно лучше, чем 0 млрд, но принципиально ситуацию не меняют, увы :-(

радіус до 25 км для одного, ну-ну

Ну так це радіус 1 пускової, а не комплекса. Радіус Київа з Броварами <20км. А в полях ніхто його ставити і не буде

збивати над містом щоб падало на голову

Ну, якщо вам все ще хочеться обговорювати пускову, а не комплекс — то збивайте над містом

Нажаль ні... Це радіус радару. А як пояснювали в якійсь статті, навіть якщо в комплексу кілька радарів — радіус в них всерівно 25км, оскільки вони працюють як дублюючі і як захист від anti radiation ракет.

Ну, публічна інформація по РЛС видає 60км дальність виявлення ракет: defence-ua.com/...​rimaje_ukrajina-9374.html

Офіціали кажуть до 250км, але тут точно є нюанси. А де ви знайшли інформацію про дублюючи радари і 25км? Бо я такого ні на Defence Express ні на Мілітарному не бачив — там зоввсім інша інформація

Бачив чиєш довге полотно в твіттері з поясненням, чому не можна розтягнути іріс на сотні км... Зараз вже не знайду

На сотні не закриє — це правда. Бо чим нижче ціль — тим менше дальність виявлення — це так. Крилаті ракети на висоті 50-150м літають, що і обмежею дистанцію виявлення. Ну і ландшафт місцевості

Ілюзій що прилетить феєчка і буде після війни фінансувати нам сектор оборони у мене немає.

Як на рахунок феєчки яка посадить всіх корупціонерів? А то знову айтішники винні у всьому, а не казнокради.

Я тут подумав, було б «цікаво» якщо військові приблизно так само думали: «чому я буду нараджати себе на небезпеку, якщо в Україні потужні казнокради? Нехай вони і воюють». Але, феї по казнокрадам теж не їснує. Хоча зараз тут доволі позитивна динаміка — і Микітась і Шевченко і навіть по Дніпровській мафіі відпрацювали.

Енівей, хтось шукає можливості, хтось шукає виправдання. Якщо ви не асоціюєте себе з Україною, то гарним для вас рішенням може бути еміграція. Во всіх інших випадках придеться впрягатися і вирішувати різноманітні проблеми як з фінансуванням держави, так і з іншими питаннями накшталт казнокрадів.

На розуміння не сподіваюся — буду тут білою вороною :)

Якщо ви не асоціюєте себе з Україною,

Кто такая «Украина»? Думаю в это каждый вкладывает своё, для меня — просто территория где живу

арним для вас рішенням може бути еміграція.

Зависит. Если закрутят гайки по налогам — конечно

Владимир как всегда рубит правду-матку. Уважуха за честность. И презрение за позицию. Но наверно всетаки больше уважуха, большинство айтишников думают также, но сказать об этом не могут: даже на это у них смелости не хватает.

И презрение за позицию.

Чтобы позиция изменилась нужно предложить аргументы какие-либо. В студию!

гарним для вас рішенням може бути еміграція

Якщо виживемо тут після зими. Та й є інші причини чому досі тут хоча давно хотів.

якщо військові приблизно так само думали: «чому я буду нараджати себе на небезпеку, якщо в Україні потужні казнокради? Нехай вони і воюють»

то якісь не військові, а нетрадиційної орієнтації,
чого тоді йшли в армію, штани протирати до вислуги та швидкого виходу на пенсію?

Не усі йшли туди «за бажанням».
Декого призвали ще «на попередню війну».
Й дехто з них каже що їм 3-4 років (попередньої) війни достатньо.

я про «професійних воєнних» а не мобілізованих

Якщо ви не асоціюєте себе з Україною, то гарним для вас рішенням може бути еміграція

До країни, з якою людина теж себе не асоціюватиме?

А сенс тоді який?

Звідки їй з’явитись, феї, що посадить?
Особисто я не назву і 20 однодумців, які б пішли на це, відмовившись від кейсу з $$$ для себе, якщо нагода отримати кейс буде.

Та не применшуй, таких досить багато.
Отдам «все що маю» хоч завтра — Де Фея ?
І як будемо розраховуватися — Вона садить, ми розраховуємося, чи Ми розраховуємося, а потім, сподіваємося, що вона садить ?

Та не применшуй, таких досить багато.

Таких, хто відмовиться від хабаря у мільйон?
Ну.... а як то напевно взнати? :-)

Середньостатичний ІТ-шник залюбки піде «через дорогу на +$500», а тут пропонують набагато більше....

Отдам «все що маю» хоч завтра — Де Фея ?
І як будемо розраховуватися — Вона садить, ми розраховуємося, чи Ми розраховуємося, а потім, сподіваємося, що вона садить ?

Це я не зрозумів :-(

... то був заклик до Феї, ну може «сумнівається»...
Хоча змушений визнати — мільйона в мене немає :(

мільйона в мене немає

Мілліон — то хабар.
Нехай не мілліон, нехай 200к, не важливо
Я про те, що дуже важко визначити, чи чесна людина відмовиться від такого хабаря...

і багато ти без світла та інтернету в холоді напрацюєш?
це не кайлом махати.

І воюємо за золотий мільярд, вони на черзі, то і платять

Мало хто розуміє, що ми платимо не з прибутку, а з усіх надходжень на рахунок. Немає взагалі ніякий опцій мінімізувати чи оптимізувати податки, отримати якісь повернення. До того ж нам не світять державні «соціалочки» у вигляді нескінчених лікарняних або 1.5-2 місяці відпустки.

На общей системе возможно списывать расходы. Но это муторно и для ФОПа, и для налоговой.

«Так просто» це як ?

Все буде «так самє просто» — просто підійдуть та скажуть — с завтра маєш на роботу не приходити — Заяву зараз напишеш, чи 3 місяці «почекаєш» ?
Й якщо це буде саме так — то все взагалі дуже гарно й тебе поважають (солідна контора).

А якщо ні
— ти знаешь які в тебе «офіційні робочі години» ?
— а чи завжди твої часи роботи збігаються с цим часом?
— а чи немає інших «проблем» ?

Все буде «так самє просто» — просто підійдуть та скажуть — с завтра маєш на роботу не приходити — Заяву зараз напишеш, чи 3 місяці «почекаєш» ?

Якщо працівник у штаті по КзОТ, то так можна лише того, хто не знає про власні права. :-(

А якщо ні
— ти знаешь які в тебе «офіційні робочі години» ?
— а чи завжди твої часи роботи збігаються с цим часом?
— а чи немає інших «проблем» ?

Якщо це у роботодавця є задокументовано, і сам працівник був ознайомлений під розпис з задокументованим (догана, попередження про, наприклад «а чи завжди твої часи роботи збігаються с цим часом») — то да, гайки.

А на словах оце «ти знаешь які в тебе» — то фількина грамота.

Хіба що нема бажання «бодатись» за себе, і працівник махне рукою та піде.
Власне багато хто так і робить, бо нерви дорожчі.

p.s.
є досвід колег, яких скоротили, але попередження про звільнення невчасно видали (до війни за два місяці до скорочення), ті колеги звільнились, а через рік — позов до суду, контора програє (звичайно, що адвокат толковий був у позивача), і виплачує....
Да, да, і таке буває.

Війна — справа дуже дорога, і держава як ніколи потребує грошей — армія, підтримка інфраструктури, зарплати бюджетникам, матеріальна підтримка вимушених переселенців, виплати по втраті майна, цей список можна продовжувати довго.

думаю, що автор не проти відпрацювати трудодні за 2Ккал круп. і вже почав

Враховуючи, що в Польщі місцевий аналог фопа може бути 8,5% (а у деяких випадках навіть менше) + аналог ЄСВ, то щось мені здається, що більшість таки почне обирати трактор, а не платити більше податків.

У тебя получается «8.5 или даже меньше» ? :)

Не ФОП-ом — так.

Було 8.5%, з липня цього року 6%, але після певної суми податок «трохи» збільшується. Тож, хоч на деякий час, ствердження, що є «8.5 або менше» це правда :)

Не ФОП-ом — так.

Можна й фопом, берете собі ryczałt 8,5% і все.

У тебя получается «8.5 или даже меньше» ? :)

У мене ні, бо я працюю по аналогу кзота, але розглядаю перехід на польський аналог фопа і буду обирати собі ставку 8,5%.
Але мої знайомі мають 5-8,5% + аналог ЄСВ.

5% — это IP Box? Тема потенциально интересная, но слишком уж на виду у налоговой придется быть. Я видно люблю душевное спокойствие больше денег, так что ну его пока что. Это как с НДСом — пока платишь ты «невидим» (один из многих), но стоит начать каждый месяц возвраты просить... :)

буду обирати собі ставку 8,5%

Ты выбираешь виды деятельности и форму налогообложения, а не ставку. Ставка зависит от PKD. 8.5% — это ставка для очень ограниченного числа видов деятельности, в которые НЕ входит разработка ПО.

Если твоя работа — писать код (хотя-бы частично), то ты однозначно попадаешь под 12%. Декларируя 8.5% в таком случае ты просто будешь искать себе на пятую точку приключений. Возможно галера помогает петлять, и в инвойсах которые выставляют кодерки написано шопопало кроме кодинга, но нужно понимать что это называется уклонение от уплаты налогов и за это больно бьют по рукам (если поймают, что не факт).

Можно делить сумму инвойса аккуратно выписывая строки так, чтобы часть попадала под 8.5% (например, разработку и тестирование софта биллить отдельно). Но нужно чтобы вторая сторона была готова такие инвойсы оплачивать — может потребоваться правка в контракте и т.п.)... Хз стоит ли овчинка выделки.

Так же учти, что на сегодня с точки зрения польских банков чем ниже твоя ставка на рычалте, тем ниже твоя кредитоспособность (звучит как анекдот, но таковы реалии на сегодня :)). Есть надежда что это отношение к упрощенцам поменяется, но пока так у большинства банков.

5% — это IP Box?

Так.

Тема потенциально интересная, но слишком уж на виду у налоговой придется быть. Я видно люблю душевное спокойствие больше денег, так что ну его пока что.

Мої знайомі люблять ризик)

Ты выбираешь виды деятельности и форму налогообложения, а не ставку. Ставка зависит от PKD. 8.5% — это ставка для очень ограниченного числа видов деятельности, в которые НЕ входит разработка ПО.

Це то зрозуміло.

Если твоя работа — писать код (хотя-бы частично), то ты однозначно попадаешь под 12%.

Тут все таки ж різні люди зібрались, тому є ті хто без проблем може мати 8,5%.

8.5 % наче для тестерів, а для звичайного девелопера буде 12%
Але так, значно менше 40% у середньому

Странно, почему ни в одном обсуждении темы ФОПов\налогов не увидел следующих очевидных фактов о правовом поле, в котором мы находимся:
1) микробизнес (оборот менее 10 млн евро в год) не подлежит налогообложению (см. статью 2 https://zakon.help/zakonodavstvo-ukraini/996-14#o36)
2) украинские налоговые почему-то имеют код ЕДРПО, хотя в Гражданском кодексе в статье 8.1 написано «Держава, органи державної влади та органи місцевого самоврядування не є суб’єктами господарювання»
3) украинские налоговики заблокировали 300 млрд грн НДСа, с целью получить на лапу и разблокировать. Разъяснение для хипстеров: ДПС и аффилированные с ними структуры — мародёры
4) ЮЛ плательщиков НДС в Украине уже меньше чем налоговиков-контролеров. Больше 1-го налоговика на 1 ЮЛ-плательщика НДС

Исходя из этого, обычный украинский «ФОП» никому ничего не должен, одного НДСа, который в каждой булке и 10-ков разных акцизов более чем достаточно, если их не разворовывать

А де там про звільнення про оподаткування мікро підприємств? Там тільки звільнення від деяких видів звітності

тута люди зробили репорт по ситуації в Україні. вказують, що Україна віїдає валютні резерви для утримання курсу гривні, і що кінець близько.

cepr.org/...​022-08/RapidResponse2.pdf

окрім того, цитата-рекомендація щодо прогресивного податку

Ukraine has a flat personal income tax with a rate set at 18%. The existing military levy (introduced in 2015) is also a flat 1.5% of income. If the government cannot make these taxes progressive, it can introduce a progressive ‘war surcharge’ (for example, the surcharge would apply only to income or capital above a certain threshold) that may be easier to accept politically and could be rolled back after the war. Higher taxes on luxury items can also help to make taxation more progressive.
Україна віїдає валютні резерви для утримання курсу гривні, і що кінець близько.

Що, нарешті відпустять курс бакса, і буде нормальний плаваючий замість ідіотського фіксованого? Пошвидше би)

Знову українці стануть мільйонерами!

Прогресивний податок на дохід це тільки питання часу.

А администрировать его как? Я уже писал, как в 90-е выстраивалась очередь в налоговой из совместителей, а потом такие же очереди в банках, чтобы доплатить разницу между тем, что насчитали бухгалтерии и что нужно заплатить по закону.

Кожен буде мати бухгалтера, і це будуть його проблеми. Звичайно його послуги будуть коштувати не копійки як зараз.

Это серьёзно только для самозанятых (ФОПов и т.п.). Это раз. Во-вторых, во сколько обойдётся работа инспекторов по проверке этих самых деклараций и платежей?

Чомусь в Польщі коштує копійки (50 чи 100 зл. в місяць)

Це тому що у Польщі є варіант з фіксованою ставкою для ФОП :)
Якщо серйозно, то там всі подають декларації, тому система працює краще

там, якийсь базовий набір по фіксованій ціні (N фактур в місяць), якщо більше, то там вже за кожну проводку додаткова сумма (напр. для оптимізації податкової бази через списання витрат на машину, бензин, ноут, інтернет і т.п.)

Якщо фіксована ставка, то нема списань у витрати. То якщо звичайна, то з прибутку податок. Хоча ще є ПДВ.

я про вартість послуг бухгалтера

Так, але там залежить від бухгалтера. Може бути 10-15 фактур чи навіть більше за базову ціну, чого може бути достатньо.

Що ви таке цікаве пишете... Це не коштує «так дорого» ніде (ну якщо ви не «оптимізуєте» сплату налогів від наркотрафіку).
Там не повинно бути нічого складного.
Більшість звітності (форм та законів) «у гарних країнах» не змінюється десятками років. Єдині «складності» можуть виникати під час «оптимізації» податків. Ну так захочете «оптимізувати» один раз наймете «знаючого» робітника й потім будете користуватися цією схемою поки Ваші умови не зміняться — не забажаєте більшої «оптимізації» :)

Наша «складність» налогового обліку така, бо її такою зробили — постійна зміна порядків та форм звітності, й все що з цим пов’язано. Це саме для того, щоб ти не зміг «відв’язатися» й працювати спокійно.
Майже кожна дія «записана» так що може бути «прочитана» по різному — це знов таки, щоб ти був постійно щось винен «налоговику». Бо сьогодні він може її прочитати так, а завтра інакше.

Й це починається з самого базового, наприклад, як обліковувати валютні надходження — бо сплачувати ви повинні їх у гривні...
Ніде не вказано як це робити, або «сам вигадуй», або «роз’яснення» від налогової читай, які сьогодні одні а завтра інші, бо це не закон.
Й більш того, саме ВАШ інспектор, може сказати що він це «читає» інакше й ніякі «роз’яснення» йому не указ й ви нічого не можете вдіяти, тільки «підтертися» — звичайно в більшості випадків для «комах» типу ФОП такого не роблять.

такие же очереди в банках, чтобы доплатить разницу между тем, что насчитали бухгалтерии и что нужно заплатить по закону.

Не доплтатить, а скорее наоборот. С совместителей брали 20% подоходного, а в конце года налоговая делала перерасчет.
Я в конце 90-х параллельно с учебой работал в одном образовательном учреждении — так вот в итоге мне чуть больше тамошней зарплаты возвращали 2 года подряд (правда зарплата та была $15, но это уже совсем другая история)

Такое впечатление, что все как зайки заплатят

И плавающий курс вернётся, и упрощёнка 2022 года по 2% исчезнет, вернув нам 5%. Важен другой момент. Законодательство ЕС будет позволять нам проводить и в дальнейшем подобную практику? Ведь, в последствии, можно будет стать налоговым резидентом нашей страны с ФОПовской системой и Дія.City. Позволят ли? Вопросы, вроде как, звучали.

зачем ЕС балласт? не будет такого никогда в странах без номад виз, хватит уже фантазировать

ЄС дозволяє ФОП із зменшенням податкової бази на цілі бізнесу, тобто можна багато чого списати і платити менше 5%.

Тут вопрос в другом, сколько нужно будет отчислять в «общак» ЕС.

Ну, вообще-то у ЕС тоже есть бюджет, куда отчисляют страны-члены. И членство в ЕС потребует от Украины тоже туда отчислять.

Польщі знаєш скільки набашляли? Крім того відкриваються такі кредитні лініії, що те башляння... в МВФ Україна теж башляє.

Если при этом жить в ЕС, то в большинстве стран будут требовать налоги по месту. Заводить деньги в свою страну — опять же налоговая спросит.
Конечно если переехать в Украину, тогда да :)

Є нюанс. Чим тоді Україна буде більш виграшна ніж умовна Польща? Часи «где родился там и пригодился» пройшли. Принаймні я сприймаю державу як сервіс.

Чим тоді Україна буде більш виграшна ніж умовна Польща?

Ну, наприклад, тим, що в нас не католицька держава.

en.wikipedia.org/wiki/LGBT-free_zone

Взагалі байдуже :)
Але добре, замінимо Польщу на Чехію і повторимо питання

С каких это пор 19%? Мы платим 41% плюс НДС и кучу других мелких налогов.

ЕСВ это взнос, типа такая благотворительность

Чи готові ви платити більше податків для добробуту держави?

Благосостояния государства? Что, лол? :)

Вообще-то вся суть существования современных государств в том, чтобы делать жизнь своих граждан легче, в том числе это и забота о благосостоянии его граждан. Зачем гражданину государство, которое о нём не заботится? Чтоб було?

ну наброс можно считать успешным, провокатор жуёт попкорн

Оставь надежду всяк сюда входящий... На ДОУ невозможно обсужать тему упрощенки — глаза моментально начинают слепнуть от зарева :)

Цитата автора «більше ні в кого не повинно виникати питання «чому я повинен платити більше податків?» — це у вас комунізм головного мозку? Як це не повинно у мене виникати питання які і кому я плачу податки?
З таким розумінням єкономіки Україна ніколи не вибереться з лайна соціаліастичних депутатів і Гетьманцевих.

Добре, я вам поясню що я мав на увазі. З початком повномасштабного вторгнення держава стала потребувати колосальних коштів на цю війну. І не тільки щоб кормити і екіпірувати армію, а ще тому, що багато людей залишились без крову. Так зрозуміліше?
І ви підміняєте поняття. Я не оспорюю ваші справедливі питання «куди йдуть податки». Мова йде про «скільки».

И чего? Государству не доверяю — денег не дам

Я правильно розумію що ми повинні платити більше просто тому що держава замість того, щоб випустити людей які втратили робоче місце, на роботу тримає їх на соціалках? При цьому сервіс краще не стане, правоохоронна система, судова система, медична система точно краще не буде, інфраструктура не на часі, та навіть не впевнений що можна буде стабільно працювати. А чому тоді краще платити тут податки? Якщо Україна стане абсолютно не конкурентоспроможною.

держава стала потребувати колосальних коштів

Назовите цифру для старта.
Когда Вы ее назовете то окажется что 70% населения, должна отдать 70% своего дохода, чтобы прокормить 30%. Это как-то на голову не налазит.

Того року я жив у Харкові та працював вбілу. Тому в мене звісно виникає багато питань після 24 лютого, наприклад як воно допомогло державі.
Це звісно окрім питання, а нахєра я жив у Харкові...

Також така дивна ситуація, що люди не хочуть відправляти гроші у благодійні фонди держави, а замість того волонтерам. Цікаво чому так?

Автор потребує термінової декомунізації

Лівацька ментальність це загальнолюдське явище, просто такий тип психіки. Ліваки відчувають себе чимось на зразок ройових комах — пчіл чи мурах. Відповідно в них немає твого й мого, все має бути спільне, всі мають добросовісно вкалувати на загальне благо, всі мають виконувати накази матки і старших трутнів. А хто проти колективу, хто має власну думку — той зло.
На рівні комах це непогано працює і допомагає їм виживати. От тільки люди не комахи. Слідування лівацькій ментальності як правило приводить до того, що лівачок ударно вкалує все життя на інших, проте сам залишається ні з чим. А всякі хитросракі, які розуміють і експлуатують таку психологію, влаштовують для себе персональний рай повний розкоші.
На цьому явищі базуються тоталітарні державні ідеології, релігійний фанатизм, різноманітні секти і таке інше.

Ліваки відчувають себе чимось на зразок ройових комах — пчіл чи мурах.

Зерги?

Так, підходять просто ідеально. В багатьох н/ф фільмах, книгах, іграх та інших творах ворожі раси інопланетян зображуються саме як ройовий інтелект, колективісти-максималісти. «День Незалежності» наприклад, де треба вбити матку, щоб перемогти всю расу.
У абсолютно різних творчих людей по всій планеті саме така форма соціальної організації асоціюється зі злом. І це зовсім не випадково, швидше інтуїтивне відчуття істини.

всі мають виконувати накази матки і старших трутнів.

Це ж РФ, КНР, КНДР, Іран, Венесуела...

На цьому явищі базуються тоталітарні державні ідеології

Таки да. Це воно. До речі, ось дуже ржачний семпл з ліхих 90-х. Я просто надривася зі сміху коли переглядав:

youtu.be/cjesOw_Ecbs

Американський уряд, котрий пропагував під час Другої Світової не їздити на автомобілях одному щоб зекономити паливо для армії — це теж ліваки?

Звісно ліваки. Рузвельт був саме ліваком, причому радикальним.

Нацисти у котрих райх убер аллєс — теж ліваки

Повна назва партії Гітлера: «Націонал-соціалістична робітнича партія Німеччини». Тут тобі і робітники і соціалізм — ні про що не нагадує?
До речі, в Совку не використовували слово «нацисти», а замість нього використовували «фашисти». Як думаєте, чому? Вірно, бо «націонал-соціалізм» і «соціалізм» це надто близькі поняття. У радянських людей могли виникнути певні підозри.

Мало хто тут збирається в одиночку захищати свій будинок від орд болотної русні.

Війна це виключення з правил. Люди змушені поступатися індивідуальними свободами і сліпо виконувати накази заради швидкості прийняття рішень. На війні саме швидкість є критичною. Там немає часу на голосування, вивчення суспільної думки і таке інше. Краще неправильне рішення ніж запізніле.
Але в мирний час такий підхід надзвичайно шкідливий. Він приводить до деградації всієї системи. Лівацькі країни типу Совка, Куби, Північної Кореї, Венесуели через колективізм, централізацію, жорстку ієрархію просто не можуть конкурувати з капіталістичними країнами. Виняток лише Китай, де впровадили капіталізм в економіку, а соціалізм залишили лише для політики. Проте й це виявилось тимчасовим. Бо ми вже зараз бачимо, як їх виборний лідер фактично узурпував владу та почав закручувати гайки. Тому китайському економічному диву скоро може прийти кінець.

Шо вони типу «вільнодумці що йдуть проти натовпу», а тому праві.

Мітинг то вже натовп. То «ми — натовп, йдемо проти натовпу» — LOL

А засилля таких людей у Кремнієвій Долині Вас не дивує?

Чесно кажучи, ні... Для тамтешніх ліваків, комунізм це щось типу ери хіппі. Вони занадто ліниві щоб вчити історію про криваву гебню...

Ну авжеж, у Каліфорнії мемчики про Сталіна не знають ;)

Тут не в тім справа, просто існує наратив, що всі історичні спроби побудувати комунізм неправильні і треба його побудувати врешті правильно.

Одна справа мемчики. Інша — усвідомлювати що там масштаби побільше голокосту...
З гітлером ж мемчиків таких не роблять...

Інша — усвідомлювати що там масштаби побільше голокосту...

А що, ініціатива з прирівняння радянського режиму до нацистського має успіх не лише в ЄС, а у США теж?

З гітлером ж мемчиків таких не роблять...

Та й такі роблять, тільки в окупованих лівачками місцях за них банхамером по голівці луплять, от і вся різниця :P Або навпаки, як-от у випадку з Derpibooru, де SJW-авторами влаштовано масову кампанію з гуцяння дверми, бо адміністрація, на їх думку, приділяє недостатньо уваги видаленню нацистського контенту.

А що, ініціатива з прирівняння радянського режиму до нацистського має успіх не лише в ЄС, а у США теж?

По моєму, вона ніде крім колишнього соц табору не має успіху. Не бажання вчити історію, або не бажання вірити...

Ну так самі подумайте: це виходить, що лендліз здійснено подібному до нацистського режиму. І угоди щодо розділу Німеччини здійснено з таким режимом, замість його дочавлення. Одразу купа неприємних фактів вилазить, воно їм треба? Статус-кво зі спільною перемогою набагато зручніший, інакше результати WWII якісь на пів шишечки виходять.

Тепер це вилазить боком. При тому, американці, які трохи знають історію, люблять цитувати Паттона в плані, що не ту країну назвали гондурасом і совок треба було давити...

Ну треба≠можливо, з таким же успіхом можна звинувачувати Україну в невідвоюванні Донбасу ще в 2015-му :P Хоча зачавлення совку в доядерні часи набагато простіше, звісно.

Ну ідеї були серед вищого керівництва. Тут, імхо, питання було не в технічній можливості, а можливості це продати електорату...

А як їм (саме їм) це «вилазить боком» ?
США взагалі «у повному шоколаді» після другої світової. Починаючи зі збору «розумників» з усього світу й закінчуючи «отриманням» Японії.

В плані ідеології і росту кількості комуняк...

А чом не розглядати це як якусь вітрянку: всі мають перехворіти?

Головне щоб не переросло в пандемію :)

Так пандемія вже в минулому. Власне, лише Північна Америка і є чи не єдиним не зачепленим нею острівцем (якщо Кубу не враховувати). Південна Америка і Африка теж мають багату історію соціалістичних режимів, а для Східної Азії це досі актуальне. Ну ще для земель колишньої Британської Імперії і для французьких колоній такі режими не характерні.

пандемія вже в минулому.

ЕвроСовок категорически не согласен

Так в нём благодаря постепенному поглощению Центральной и Восточной Европы совочность потихоньку и размывается как раз.

У вас досі маски вимагають? Чи сертифікати?

Пандемия относилась к коммунякам а не короне)) Но с тем, что европка становится типичным унылым совком, ты согласен))

А, та я не читав увесь тред і не зрозумів про що ти. Розповіді про Євросовок я сприймаю приблизно так як розповіді що цією зими Європа замерзне :)

ЕвроСовок категорически не согласен

Шо, апять?))

А в чому комунізм? Я від цих ідей дуже далекий.

Навіть не піднімаючи питання моральності податків як явища, перш ніж казати про необхідність збільшення податків поцікавтесь структурою нашого бюджету. Чи оптимізувала держава свої витрати? Чи скоротила непотрібні міністерства, чиновників та регуляції?
Відповідь — ніт. Держава продовжує закатувати ваші гроші в асфальт причому в колосальних об’ємах.
Отже збільшення фінансування нашої держави без оптимізації її витрат це все одно що лити воду у сито. Якщо вас мучить сумління стосовно ваших доходів, краще поділіться з «Повернись Живим» користі точно буде більше. А де брати гроші на війну, вже розповів Володимир Поперешнюк.

Стосовно ідейно-етичної сторони питання рекомендую коротку книгу ’Закон’ Бастіа

Автор, таблетку не принял?

І всі ми почнемо платити як більшість смертних — 19.5% з зарплатні.

большинство в стране вообще нихрена налогов не платит, не смеши мои тапки.
Отменят фоп — закрою, и тоже платить не буду. Я и сейчас хз нафига это делаю, скорее просто «по инерции»

Вопрос ещё в том, как отменят. Могут отменить упрощёнку и перевести на общую систему, а закрыть не давать без того, чтобы отвалить огромные деньги решалам за закрытие.

значит нужно будет успеть пока закон будет «на рассмотрении»

До речі, гарний варіант. Не хоче держава 5%, отримає 0 і релокейт як тільки так одразу.

відмінять ФОП піду на заслужений відпочинок, або виїду геть, тільки комуняцький от 18/60

От знову ми читаємо черговий «зрадницький» топік, що у нас халява.
Ми просто надаємо послуги.
Сьогодні надаємо — завтра можуть не платити нам і не просити надання послуг ( читай звільнення одним днем).
У нас максимум — це мінімальна пенсія (бо ми чемно платимо ЄСВ).
Ми самі обираємо на чому і де нам працювати, компанії не зобов’язані забезпечувати нас технікою та офісами.
У нас немає ніяких профспілок та плюшок.
У нас немає ніякого трудового розпорядку та графіку, лише факт виконаної роботи.
Ми взагалі нічого не вимагаємо у держави та платимо 5% у свою громаду. (Податок ФОПа йде по місцю прописки у ту громаду,якщо я не помиляюсь).
Тут питання не халяви, а якраз найчесніший зі всіх договорів. Є робота, є акт виконаної роботи є оплата тієї роботи та є 5 відсотків податок у громаду. Все. Ми нічого не вимагаємо у держави, а держава у нас.

Багато хто недооцінює відсутність лікарняних. А я поясню, у друга батько в свої 55 отримав інсульт. Йому дали 120 днів оплачуваного лікарняного.
ІТ в основному молода сфера з людьми молодшими. Розумію, що багатьом із нас дають бонус в якості страхової (хоча теж не зобов’язані).
Але що якщо трапиться серйозна хвороба. А можуть бути різні — від травм і до онкології.
ФОП сам за себе, ніхто йому нічого не повинен і тримати багато днів із відсутністю працездатності скоріш за все не будуть.
Це теж ризик і ми його свідомо приймаємо, відмовляючись від держави, платячи нижчий податок.
Це не сіра і не чорна схема, бо ми платимо

Ну есть уникалы, которым ссы в глаза, а они все равно будут стелить «5%», «наепуете государство, ка же так».

А може бути офіційне працевлаштування з трудовим договором, де буде прописано, через яку кількість днів можуть звільнити. В мене так було.

Доречі лікарняний оплачував хто та за якою ставкою? Повна його зарплата? Чи якась середня ЗП?

Ми взагалі нічого не вимагаємо у держави

Окрім нових доріг, аеропортів, інфраструктури, захисту від ворогів, системи ФОП і тд.

А якщо подумати, то ніхто не повинен гинути, щоб захищати таку непотрібну державі людину, яка десятки років користувалася всим державним, а тепер хоче відсидітися.

Комусь буде легше гинути із усвідомленням, що айтішники сплачують більше податків? Не верзіть дурниць

Читай уважніше, він пише, що нічого не вимагає від держави, користуючись, при цьому, системою ФОП, яку йому дала держава.

Что значит дало государство? Вообще-то, любая система — это часть общественного договора.

Вообще-то, любая система — это часть общественного договора

Возможен ли общественный договор при нелегитимности государства?

А с чего Вы взяли, что государство нелегитимно?

В теории игр легитимность достигается только при согласии всех его участников, что заведомо невозможно в рамках любого из современных государств. Тогда о какой легитимности идёт речь? А если нет легитимности даже в рамках уже существующего государства, что вы подразумевает под

Вообще-то, любая система — это часть общественного договора.

?

Теория — это хорошо. Но давайте перейдём к практике. Возьмём, скажем, первобытное племя или древнегреческий полис. Сии политические организмы легитимны по-Вашему или нет?

Теория — это хорошо. Но давайте перейдём к практике

О чём вы вообще? Теория игр — раздел прикладной математики. Это и есть самая что ни на есть практика. Или вы подумали, раз там слово теория, значит явление нельзя исследовать и дать точную оценку?))) Заблуждаетесь.

Возьмём, скажем, первобытное племя или древнегреческий полис. Сии политические организмы легитимны по-Вашему или нет?

Ещё раз внимательно прочтите мой ответ относительно того, чем является легитимность в теории игр и сопоставьте с Вашим вопросом. Это легко.

Вы так и не ответили, что вы подразумеваете под

Вообще-то, любая система — это часть общественного договора.

?

Ну вообще-то есть «правило принятия услуги» или как оно там еще называется.
Ты либо принимаешь «услугу» и тем самым соглашаешься со всеми «правилами» и тем самым признаешь легитимность «сервиса»
Либо не принимаешь — уезжаешь, борешься и т.д.

Так что все, кто остался «в государстве» уже признали его легитимность. А голосовали ЗА или ПРОТИВ, значения не имеет.

принимаешь «услугу» и тем самым соглашаешься со всеми «правилами» и тем самым признаешь легитимность «сервиса»

Класс... Государство у тебя забирает деньги, большую часть ворует, но кому-то может быть когда-нибудь что — то даст. Не убежал — значит ты с этим согласен

Не убежал — значит ты с этим согласен

але 18/60 для втікуна з МПХ

Ну все-же я озвучил, как минимум, 2 варианта — там было еще что-то про «борешься» :)

Но, в целом, да, все как всегда — истинной справедливости в этой вселенной нет. Про другие не знаю.

Есть ещё один: прячешься. Ловить каждого нет ресурсов

Ты либо принимаешь «услугу» и тем самым соглашаешься со всеми «правилами» и тем самым признаешь легитимность «сервиса»

И тем самым несешь вину за преступления этого «сервиса». Да-да, где-то уже это проходили.. с Россией, к примеру.
Очень хорошая цепочка договорённостей, вот только без самого договора и без возможности выйти из под юрисдикции этого «сервиса» в случае не согласия. Это как «без меня меня женили».

На деле же:
— так называемые услуги и обязанности ты получаешь по факту рождения, получение паспорта ещё раз это подчеркивает, возможности отказа нет (если только родители заранее не подстелили соломку, что бывает весьма редко)

— государство как единственная монополия с узаконенным правом на насилие гарантирует его соблюдение, хотя его самого за частую это не касается, поэтому за всякого рода преступления государство не несёт наказание, хотя и кичится словом «верховенство права».
К примеру, кто понёс ответ за этот парад коронабесия и его последствия, как и враньё о чудодейственности вакцины, или насильственной изоляции? Как ответило государство США за все развязанные войны? Как ответило государство России?

— государство всегда стремится применить репрессивный аппарат (полицию, армию и других), дабы скорректировать неугодное поведение под понятие «нормальности». Где-то вас научат кланяться чёрным, где-то любить и почитать царя, а где-то отдать жизнь «за Родину», на деле же за кучку лиц у власти, которые и прячутся под этим словом.

Так что все, кто остался «в государстве» уже признали его легитимность.

Это манипуляция, ибо нету возможности выйти из юрисдикции при не желании больше ассоциироваться с ним (даже если представить, что такой договор был).

А голосовали ЗА или ПРОТИВ, значения не имеет.

Вот здесь верно подмечено, ведь государству всё равно на Ваше ЗА или ПРОТИВ, контроль над государством в любом случае осуществляете не вы, как народ, а само государство, а вам лишь остаётся поверить в его адекватность и терпеть на себе все последствия от его неразумной внешней, или внутренней политики.

Ну Да, все (или почти все) так ... и что ?
Так устроен текущий мир — Вам никто ничего не должен. Максимум — ваши родители могли «подсуетится» до ... ну или «Маєте, що маєтє» :)

Много раз было сказано (и даже мною на этой ветке), что если Вы ожидаете справедливости — то это «не здесь», а «в церкви».
Но по дороге (даже до церкви) «кормить не обещали».

Я вимагаю від громади міста, в конкретно яку йде податок 5%. Я активно слідкую за роботами, звертаюсь на гарячу лінію з локальними проблемами, голосую у Громадському бюджеті (у Львові була така програма, де фінансували з міста проекти, які взяли найбільше голосів) тощо.
Аеропорти здається працювали добре до повномасштабного вторгнення русні. Нові аеропорти не будувались у таких містах як Тернопіль, наприклад, бо поруч у Льовові є аеропорт, підозрюю непогано заробляв, бо дуже багато різних рейсів було.
Стосовно гинути, ну не знаю, я доначу певний відсоток фондам типу повернись живим або знайомим, де я точно знаю куди йдуть гроші. Якщо був би обов’язковий військовий збір кілька відсотків для ФОПів, то я не проти.
Платити 20% за абстрактні переваги , які надає держава, не хотів би, бо не користуюсь ними, власне їх я перелічив вище.

Ну ок, а на что содержать учителей, налоговиков, армию, полицию? Или им зп не нужна?

Там деякі люди порахували, що якщо прибрати корупцію, то вчителі будуть отримувати по 4000 дол кожен, при поточній системі оподаткування. Хто ми такі щоб не вірити зе експертам?

Там деякі люди порахували, що якщо прибрати корупцію, то вчителі будуть отримувати по 4000 дол кожен

А Ви розрахунок бачили? :-)

Так це все дають і інші, але на голову краще :)

Правда там дорожче, але якщо буде тут дорожче, то навіщо воно мені? І я не думаю що хтось йде захищати умовного айтішника, а йде захищати сім’ю, майно, землю, може ще якась ідеологічна мотивація, когось просто змусили шантажем кримінальною справою. Мене захищати не потрібно, я можу жити й в умовній Аргентині цілком безпечно.

За нові дороги ти платиш коли купляєш бензин, або квиток на транспорт. Ти ще платиш — ПДВ, акцизи, різні збори, наприклад в пенсійний фонд при купівлі авто, мита тощо. Загалом в Україні діють 135 податків та зборів. Це найгірший показник серед усіх країн планети. А ВВП зокрема і через це ганебний, 14 тисячі доларів на одну людину на рік. Для порівняння в США 69 тисячь на рік, Франції 51 тисячі, Польщі 37 тисяч. ru.wikipedia.org/...​П_(ППС)_на_душу_населения Ще більше інформації на подумати — cost.ua Насправді Україна як країна не може собі дозволити таке перепосподілення грошей через державу. 135 податків це маніпуляція з метою приховати справжні ставки, яких більше 50%. Будь якій державі постійно не вистачає грошей, скільки їй не дай, так вони побудовані. Навіть якщо усе віддати — всеодно мало буде. Та є ще і економічні показники які показують скільки економіка може собі дозволити і скільки ні.

Якщо чесно, то Держава не оплачує ні лікарняні (там 3 дні всього за рахунок Держави (здається)), ні тим паче відпустки.
Решта все вірно.

Я міг погано написати. Державою впринципі передбачено, що відпуск повинен бути і навіть встановлена кількість днів. У ФОПа такого немає. Просто компанія, з якою співпрацюєш, тобі платить за дні, коли ти не працюєш, якщо хоче. А може і не хотіти) є компанії, де таких днів всього 10 в рік

Я міг погано написати.

Не погано. Неоднозначно, я б так сказав.

Державою впринципі передбачено, що відпуск повинен бути і навіть встановлена кількість днів.

+500
Це здається десь у КЗоТ прописано (але точно не скажу).
ФОП же працює не по КЗоТ?
Відповідно, я так думаю, на нього і не росповсюджується все те, що державою передбачено. :-(

А може і не хотіти) є компанії, де таких днів всього 10 в рік

На жаль так....
Хоча я чув, що у США відпустка теж маленька...
Може то й не зовсім правда.

просто компанія враховує це в твоєму рейті

Большинство фопов вступило в зговор со своим фактическим работодателем.
Работодатель крадет деньги у государства(а значит у народа).
Работник за взятку(часть украденного) покрывает роботодателя.
Рассуждения: я это не ел значит платить не обязан — даже звучат смешно.
В США например это преступление. Нам было бы неплохо «передереть» их законы. Чтобы не изобретать велосипеды на которых инфантилы хотят прокатится.

Нелогічно. У мене немає жодної ознаки трудових відносин. Це не інфантильність, а факт надання деяких послуг

Клієнт з США, ФОП з України... Кто на ком стоял? ©

Я не пойму, Вы про «абстрактную справедливость» или «про закон» ?

Если «про закон» — то все ЗАКОННО. Не пойму какие у Вас вопросы...
А если про нее самую (абстрактную справедливость), то та самая «америка» одно из паскудных мест, где она (абстрактная справедливость) крайне редко, хотя бы на ночь «останавливается».
И суть, в том числе, в том, что она «абстрактная», а значит несуществующая. А в реальности она у каждого «СВОЯ собственная».
Вот, например, те кто безоговорочно и безвозмездно «любят» животных вроде должны любить и людей ибо люди тоже животные :)
Но в реальности оказывается, что на людей эта «любовь», почему-то не распространяется.
И таких «странных» особенностей несчесть.

різниця між ФОП та «простим смертним», що в мене немає лікарняного, немає відпуски (да-да, це залежить від того, на яку галеру працюєш, у всіх різні умови, но от я то на галеру працюю, то сам шукаю контракти, то відпусток 2 за 6 років), ну і по факту — немає пенсії. Я сам вирішую на чому і де мені працювати (тоб то за свій рахунок). Схералі ми маємо платити стільки ж податків як і ті, котри немають вирішувати ці питання ?

Якщо не помиляюся, то у ФОП є лікарняний та відпустка — на цей період звільняють від оплати ЄСВ.

гадаєте, «пауза» в податках равноцільно оплаті за лікарняні та відпуску ?

Лікарняний однаковий з лікарняним для мінімальної зарплати, якщо хворіти більше 6 днів. Все що менше — то за свій рахунок. Відпустка — по факту просто пауза в роботі. Пенсія буде однакова з працюючими на мінімальну зарплату.

Як на мене, то стандартне працевлаштування втрачає сенс в сучасності: в ньому не вистачає гнучкості. Я можу працювати X годин з однією компанією, Y годин з іншою, на вихідних залити свій додаток в appstore, поїхати в табір відпочинку і там навчати дітей програмуванню, взяти перерву від всього і поїхати подорожувати на декілька місяців, прочитати платну лекцію, безкоштовно працювати для опенсорсного проєкту, тощо. ФОП найкраще такому відповідає.

проводити паралелі з мінімальною ЗП та доходом сеньора і скільки він платить податків (навіть із розрахунку 5%) — ну таке.

ну і по факту — немає пенсії

Якщо спрачується ЄСВ — то пенсія буде.
Мізерна.
Але... у працівника за КЗоТ пенсія теж буде — ну така собі....
Родич, PhD, все життя у науці, все життя працював за КЗоТ, пенсія десь 4500грн.
На жаль так воно у нас влаштовано

Мала зп == мала пенсія. У сеньйора помідора на кзоті пенсія буде максимальна (на даний момент 20270 грн). Що звісно мало, але і не 4500 грн.

Мала зп == мала пенсія.

+500

У сеньйора помідора на кзоті

Не впевнений чи таких багато є

Не впевнений чи таких багато є

Їх звісно мало, але вони є. Особисто таких знаю. В їх випадках фірма не працює інакше (іноземна). Сам з таким теж зустрічався.

Це скільки буде? 50 долларів, як ми вийдемо на пенсію?
Як в моєї бабусі в 90сті.

Це скільки буде? 50 долларів, як ми вийдемо на пенсію?

Невідомо. Максимальна сума росте 2 рази на рік, тому явно буде більше 50 доларів. Але звісно розраховувати на хороші суми не варто.

Що це за чергове ІПСО від щипачів гусаків!?

Думаю, з початку повномасштабного вторгнення 24.04, більше ні в кого не повинно виникати питання «чому я повинен платити більше податків?»

виникає питання:
— Куди ішли (ідуть) мої податки, і хто їх бездарно пролюбив (пролюблює).

фоп взагалі чітерство
більшість ту не справжні підприємці

тільки зайчики справжні

Какой ужас! Критерии настоящего предпринимателя от поддельного в студию

3+ контрактів/замовників за рік
інакше це звичайні трудові відносини а не підприємницька діяльність

а я про якісь інші хіба писав?

а тепер що таке підприємницька діяльність будь ласка

А если контракты с люксофт плюс, люксофт минус и люксофт *** вам а не налоги?

А якщо моє підприємство робить умовну цеглу тільки для одного замовника?

Точно,а якщо той замовник Держава — то мабуть вже «Держслужбовець» :)

В принципе до войны с ТОВ было так можно, если обороты не превышали верхнего предела третьей группы. Но в ТОВ как правило есть работники, на которых подаётся отдельная отчётность. И из ТОВ сложнее выводить деньги. В общем, заводиться с ТОВ для фрилансера-одиночки в любом случае не вариант.

Более 10 лет прожил и проработал в Харькове. Вырос с джуна до техлида.
Прошёл путь от аренды 1к кв до своего собственного дома в Харькове.
Ощутил на себе прелести Харьковгаз (горите в аду).
Ощутил на себе прелести полицейской системы с вымогательством взяток.
Ощутил на себе прелести судовой системы после ДТП, в котором в меня вьехали (но виновнику достаточно было сказать — «это он виноват», что бы меня 1 месяц таскали по даче показаний и судам).
Ощутил на себе прелести бизнесс системы. Когда купил тачку, её вовремя не привезли. А потом война и как оказывается, не так то и просто потребовать вернуть предоплату за автомобиль в нашй стране (салону Вольво в Харькове пламенный привет).

И внезапно из-за войны я сначала переезжаю в Португалию на более, чем 4 месяца. И после в Оттаву (уже 3 месяца почти).

Пожив в Португалии и в Канаде у меня крутится один вопрос — Какого хрена в Украине не так?
Один просто пример — новейшие Украинские дороги. Они в разы лучше Португальских и тем более Канадских по качеству поверхности. Но в дождь на них стоит вода. Нету водостоков. Система вьезда/выезда не продумана. Иногда налево повернуть просто невозможно.

Тротуары, парковки, парки, велосипедные дорожки, работа полиции, работа служб (как вспомню как решал вопрос с нашей налоговой... бррррр) и еще 100500 мелочей из которых складывается наша рутинная жизнь.

Так вот, прожив такое небольшое время здесь я поймал себя на мысли что я хочу платить 47.5% налогов в Португалии или 36.4% налогов в Канаде. Потому что я вижу куда они идут!

А в Харькове даже сейчас Седой дед (мэра мы так зовём) отмывает бабло на цветочках, рельсах и асфальте, за мои 5%. А в этом время в частный сектор(60% Харьковского жилья между прочем) на танке только можно проехать. И всем пох.
__

Да банально, но я даже 5% не хочу платить в Украине. Не стоит сервис своей цены.

даже 5% не хочу платить

і не треба тут просторікувати.

А Балаганову две, он и на две не наработал©

А як за кордон виїхав? Хабар?

Якщо за хабар, тоді дивно що людина дивується про відкати і тд.

Де ти заздрість побачив у питанні?

Любые апелляции к зависти должны рассматриваться как манипуляция и вызывать как минимум насмешку.
Мудак запарковал машину на детской площадке — «ЫАЫАЫАЫ, ты просто зовидуиш што у человека есть машина, потому и недоволен!!1»
Это как (говорят) было в фидонете: тот, кто в споре стал сравнивать оппонента с нацистом и Гитлером — автоматически считается проигравшим и неправым. Так и с «завистью» нужно.

каждый о своем, может человек «для друга» интересуется, а ты тут про зависть

По болезни. У меня была опухоль на плевре еще в 2010. Как сейчас помню в «бесплатной» медицине мне загадали главврачи больше 1к $ в четвертой неотложке и 13 больнице. Выбрал 13 по отзывам (и не нужно мне говорить, что можно было не платить, были у меня на глазах случаи тех, кто не платил). Так что если провести связь, то можно сказать что да, за хабар. Только вынужденный.

Так а тебе там ее вырезали или так и приходится жить с ней?

може в людини 3 дітей чи знятий з обліку?

Я ж не проти. Просто запитав

А зараз уяви, що ти не встиг втекти! І застряг у тому ж Харкові до кінця життя. Бо тепер вже не випустять до кінця війни.

"Если ты уверен что сможешь — ты прав; если ты думаешь что не сможешь — тоже прав"© Генри Форд. Проблема в том, Бобёр, что ты вместо решения проблем ноешь.

Конкретно по текущей ситуации: люди с Украины как-то уезжают всё — же. Основания выезда известны из массы источников, вот почитай эти источники и выясни что можно сделать.

тобто

до кінця життя

?
хіба програміст не знайде спосіб виїхати?

Не у всіх програмістів є родичі у ТЦК

Жил в Харькове те же 10 лет. Тоже покупал машину, квартиры, оформлял это все и т.д. Зубы лечил. За исключением транспортной системы — Харьков вполне норм по всем этим пунктам даже при традиционно высокой коррупции (увы). Не возникает желания платить даже 6% здесь в ЕС, не то что больше

Ты точно программер ? Столько жить и не надебажить ответ в стиле кэпа ? :)))

Один просто пример — новейшие Украинские дороги

Даже в Германии они тоже местами как в Харькове.... это как едешь 10км и там Германия... а потом свернул и там сразу Харьков и можно колеса и себя там и оставить :)))
Еще не стоит забывать про диких животных... кто ездил поздно на велосипеде то меня поймет :)))

А в Харькове даже сейчас Седой дед (мэра мы так зовём) отмывает бабло на цветочках, рельсах и асфальте, за мои 5%

Так и тут тоже самое только за другие таньга :)))
И при этом не факт что сделают сразу и как надо :)))

работа полиции

боль и слезы... :))) ничего больше кроме видимости работы
немецкий дискутирен и все :)))
чуваку который меня сбил не было аж ничего.... даже штраф не заплатил

Вот это вообще мечта от слова не сбыточная :)))

а потом свернул и там сразу Харьков и можно колеса и себя там и оставить :)

Мені цікаво де ви такі єбеня в німеччинах знаходите. Я об’їздив дофіга околиць Берліну, Мюнхена і Фанкфурта — в сумі тисячі км, і такого не бачив...

Мені цікаво де ви такі єбеня в німеччинах знаходите. Я об’їздив дофіга околиць Берліну, Мюнхена і Фанкфурта — в сумі тисячі км, і такого не бачив...

В мене вже більше 100.000 по Німеччині. За багато років я бачив два рази погану дорогу. Один раз після сніжної зими, з’явитись дірки на дорогах, навіть на автобанах. Але їх відремонтували за 2-3 дні, у всіх місцях. І ще бачив дірки в індустріальній зоні, але навіть там їх залатали через декілька років.

Почему ебеня ? :)))
В Берлинах и Муниках не был сравнить не могу... но по Франкфурту поездил :)))
В столице Гессена даже на дороге для машин не везде все гут.
Исколесил на велосипеде почти пол Гессена и Рейнланд-Пфальца немного. Только за этот почти год проехал 21k км.
Везде одно и тоже.

і такого не бачив..

Видимо машиной ездили... :)))
Да автобан это не велодорожка :)))
До Франкфурта сегодня прокатился... чуть больше 100км... и днем это не поздно вечером ехать...
Велодорожки вообще очень классно сделаны... ты можешь ехать и в какой то момент впереди окажется или столб или дерево.... днем с этим проблем нет... но поздно вечером это агонь :)))
Ну и качество да местами и в городе все зачетно... но только город закончился и считай ухабы :)))

Ну велодоріжка за містом — це вже успішний успєх :)

Обычно они и есть... даже вдоль больших дорог... не автобанов
И вот на них все очень даже ничо
А особый экстрим вечером добавляют сами немцы... ты можешь ехать полем или лесом... и вокруг темно и никого...
и тут он/она могут идти навстречу или просто стоять в темноте... :)))
Особенно такое запоминается в лесу :)))
Или ехать без фонарей на велосипеде по темноте и на большой скорости... :)))
Я с одним таким покатался как то... как он никого не сбил хз... видимо упырь и видел в темноте :)))
В общем если нервная система барахлит... то лучше поздно не ездить ибо риск поймать кондратия очень велик :)))

А в Харькове даже сейчас Седой дед (мэра мы так зовём) отмывает бабло

Його між іншим обрали самі харків’яни. До речі, ви ходили голосувати?

Що вас пов’язує з Україною, крім місця народження?
Ви за 50 років не змогли вивчити жодного слова українською.

Що вас пов’язує з Україною, крім місця народження?

Ничего. Дальше?
А — да, 5% и соотношение доходов и расходов очень вкусное

ви Java evangelist чи мовний патруль?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

а хто має це виправити за ваші 5% якщо навіть їх не хочете платити? :)
то спочатку треба платити податки, і бути активним громадянином чи хтось безплатно має щось зробити?

ви просто висрали ще один жалюгідний коментар як все погано, не приймаючи минулого, не приймаючи на себе відповідальність за майбутнє і просто переїхали в систему де все зробили за вас, за останнє не зневажаю, але може б ви закрили рота, бо тільки заважаєте ідеологічній пропаганді в Україні

а хто має це виправити за ваші 5% якщо навіть їх не хочете платити? :)

Есть хороший способ: отъебаться от граждан. Не хочешь срать — не мучай жопу. Официально принять, что сервиса нету. Зато ввести институт гражданского оружия и люди сами разберутся

але гараж?! в стране война, какой нахер сервис??? после войны проблемы с сервисом будут решатся, а сейчас страну спасать нужно.
Все равно что дом горит, а он вместо того, чтоб помогать тушить рассуждает что комуналка дороговатая и вахтер хамит.
вы там в Харькове клоуны за допу и гепу всю жизнь голосуете, а потом у вас вся страна виновата

ну ти просто тільки переїхав ) а потім появляться виявиться що до лікаря в канаді ти через пів року на запис зможеш попасти, пофіг що нога болить, на хату прийдеться все життя горбатитися і якщо що то станеться то тоже копняка під зад дадуть .

Згодна в цілому з вашою думкою. Але бентежить один момент — якщо ви не любите корупцію і виїхали вже після 24 лютого, то як? Бо вже 24 лютого на кордоні чоловіків не відпускали і вони прощались із дружинами та дітьми, йшли назад пішки. Чула що деякі платили 5000$ на кордоні щоб виїхати, але особисто нікого не знаю, то на рівні пліток

Гарний вброс, але нічого не зміниться суттєво ще багато часу, бо це додатковий стимул для міграції, та й в нас час ця зміна суттєво не допоможе все одно залатати діри в бюджеті.
А так багато людей хоче в айті, галузь росте — все топ, коли війни нема.

Зараз після війни ще й людей повертати треба, а у країнах сусідах теж є багато таких, там де податки знижені на айті. То вважаю, що більше за 10% не буде, у найближчі 15 років. Все одно підвищеними податками на айті не відбудувати всю країну.

бо це додатковий стимул для міграції

Так можна просто не випускати.

После войны, с тем количеством оружия,
что у населения на руках? Не смеши

А что, если те, у кого оружие на руках, как раз и начнут топить за невыпускание, ибо «не служил — не мужик»?

Какое отношение? Вот я не служил и шо?

Слова типа «не служил — не мужик» я чаще слышу от тех, кто сам сидит на диване. Воюющие как правило наоборот высказывают благодарность за донаты и в целом за тыл. Хз конечно, у каждого свой круг общения, и соответственно впечатления могут быть другие, но у меня вот так

Пройдіть курси по такмеду чи навчіться керувати дроном. Бо цю тему на доу вже навіть у публічний будинок не візьмуть, стара й потаскана, дуже стара і дуже потаскана.

Добре, давайте порівняємо, наприклад, зі Швецією. Там аналог ФОП це Enskild Firma і це 30% податків. Але це ніяких обмежень при роботі з валютою. Це безкоштовне медичне обслуговання (щоправда з чергами). Це можливість повернути податки з витрат які безпосередьо ідуть на бізнес (наприклад, придбання ноутбука). І це Швеція, де такі податки досить високі, в інших країнах справи можуть бути ще кращими. Тому буде виникати питання «навіщо?»

Що входить у ті 30% податків? Чи входять соц. внески? Яка база оподаткування 100% доходу чи менше?

Соціальних внесок немає. 30% якщо брати дохід до 700 000 SEK на рік, та 75% на усе що вище. Повертаються податки з витрат, які пов’язані з бізнесом, тобто покупка комп’ютерної техніки точно підпадає, а ось готелі, оренда, тут я не впевнений.
Якщо доходи вище 700 000 SEK на рік, то вигідніше стає AB.

Самый главный вопрос — насколько сложно вести бухгалтерию? Потому что главное преимущество упрощёнки то, что учитывается только оборот и не нужно делать отчёты по расходам, которые налоговая может и завернуть.

Ну.. у данному випадку досить просто, плюс податкова не пресує. Багато шведів мають Enskild Firma, серед них багато літніх людей.

Ну так это в Швеции. В Украине немного другие традиции по этой части. Именно потому у нас и ввели упрощёнку, чтобы не напрягать ни ФОПов, ни налоговиков, которые чисто физически не справятся проверять сотни тысяч отчётов.

А де можна почитати про те, що немає соц.внесків?
Мені Skatteverket відповіли, що є:

If you register as a sole trader you should pay municipal income tax according to the percentage that applies in the city where you live. Normally it is around 30 %.

The percentage of the social contributions (= egenavgifter) depend on what year you are born. If you for example are born 1957 or later, full social contributions needs to be paid. The percentage is 28,97.

If you want to register as a sole trader you will need to inform about the expected profit from the company (= överskott av näringsverksamhet). You do this on the application. The profit is being calculated if you deduct your expected costs from your expected income. You are also allowed to deduct another 25 % from the profit if you have an “aktiv näringsverksamhet” (= active business). This is called “schablonavdrag” or “schablonmässigt avdrag för beräknade egenavgifter” in Swedish. So what you actually fill out as your expected profit is 75 % of your calculated profit.

пф, буде, звісно. Мої витрати на «роботу з валютою», «безкоштовні медичні черги» та «придбання ноутбука» навіть не близькі до 20% (чи скільки там умовна різниця між українським фопом та вашим) щомісячної ЗП

Мені вже за 50, тому з 1999 року як існує спрощена система оподаткування помітив цікаву особливість — як тільки все у країні більш менш налагоджується економічно, влада збирається або закрити фопи або збільшити на них податки — коїться якась срака, всім одразу стає не до цього, тож фопи лишають у спокої. Останні намагання були перед ковідом та перед війною. Може краще їх (нас) взагалі не чіпати?

Краще прибрати цю економічну шізофренію коли в країні існують дві радикально різні системи оподаткування. Але прибирати не шляхом виключно скасування спрощеної системи, а й шляхом спрощення (радикального!) системи загальної. І я зараз навіть не про ставки податків, хоча зрозуміло що а ні на 5, а ні на 10 відсотків утримувати сучасну державу з інфраструктурою, армією итп не вдасться. Я про принципи адміністрування всього цього. Щоб пересічному айтішнику, який хоче працювати як контрактор, не доводилося наймати бухгалтера.

Думаю податок на виведений капітал був би шагом у вірному напрямку, бо його значно легше адмініструвати ніж податок на прибуток. Тим більше перехід на нього наче розглядали. Але все одно всім працювати на одній системі буде непрактично бо відсоток праці у прибутку дуже відрізняється у промислових підприємств і у нас.

ПНВК так, це був би важливий крок. На жаль, проти нього потужне лобі. Тепер, враховуючи війну і ії наслідки, ми це навряд чи побачимо за свого життя :(

Щоб пересічному айтішнику, який хоче працювати як контрактор, не доводилося наймати бухгалтера.

Пересічний айтішник настільки ідіот, що не здатний вести бухгалтерію ФОП самостійно? 🤦‍♂️

Я мав на увазі гіпотетичну ситуацію коли спрощена система (ФОП, до речи, може бути і на загальній) буде згорнута і залишиться загальна у своєму поточному вигляді. Вести самостійно можна і це, але, як на мене, зусилля і ризики штрафів будуть надмірними.
І по друге. Мені самому це дивно, але свої фопи самостійно не веде переважна більшість гребців на галерах. Мені відомі випадки коли відмовлялися від оферу після того як дізнавалися що такого «сервіса» нема. У своїх дописах я завжди намагаюся переконати товариство що вести ФОП нема нічого складного і ми займаємося набагато складнішими речами кожен день.

хоча зрозуміло що а ні на 5, а ні на 10 відсотків утримувати сучасну державу з інфраструктурою, армією итп не вдасться

Думаю, якщо б не було розкрадання то вдалося б.

е доводилося наймати бухгалтера

Так зараз із цим простіше, можна фрилансера найняти, який одразу десятки таких ФОПів тягне без значного клопоту.

Так, забираю всі свої коменти проти підвищення поадтків назад. www.facebook.com/...​RdbVSoYKu9stmUwbdGoczLL2l

Ну что друзья, день, которого мы так долго ждали, наконец-то настал!
Предприятий-плательщиков НДС стало меньше, чем количество инспекторов, контролеров, проверяющих. На 80 000 предприятий теперь приходится 56 000 инспекторов разных инспекций и 43 000 работников ДПС, ДФС, БЕБ.
80000 против 99000
Есть ещё органы разрешающие и лицензирующие, но имеет ли смысл их упоминать на этом сословном празднике жизни?
Остались ФОПы, надо посмотреть их количество. Шансов у экономики нет. Госаппарат победил.

Логічно, що якраз зараз треба підвищувати податки.
А в динаміці ще круче: www.facebook.com/...​Jp6aotFw6ry65FaGl?__cft_[0]=AZXfEBsZimC3VjeaqLGsS39qyZRoiKHoOFpitecDZCSN5cVGh7wz0NfODUyPQDBQ_yHtXr-QBa9Un3MjHwVZS644HDCkA6EfiKe_Ff3tqPC3h3WxngviInFV5magH_cq-F4LP0QfE93BkG5Zoe5Mlz1nbprXAc6Go44UNUZGr0CJuQ&__tn__=%2CO%2CP-R

Ну что, друзья. Пришёл срок считать цеплят. Точнее — гусят. 20-е число каждого месяца срок подачи декларации по НДС. 20-го числа можно узнать, сколько плательщиков НДС осталось в строю, т.е.подают ненулевую отчетность.
Как я писал неоднократно — администрирование НДС ведёт к закрытию предприятий. Система электронного администрирования НДС (СЕА ПДВ) с системой блокировки (СМКОР) накладных используется гетманцевыми, как инструмент пополнения бюджета путём конфискации средств налогоплательщика. Средства блокируются и считаются поступившими в бюджет. Пусть лохи судятся.
К чему это приводит? Короткая история:
2014 год 350 000 предприятий плательщиков НДС
2019 год 279000 предприятий
2022 год 232000 (январь)
2022 год 140000 (сентябрь)
2022 год 80000 (октябрь)
Политика гетманцева привела к закрытию 199 000 предприятий за три года. Ну и последние 8 месяцев путин даниле помогает.
Предсказать вам, что будет через месяц такой налоговой политики?

Треба більше податків, мілорд

На 80 000 предприятий теперь приходится 56 000 инспекторов разных инспекций и 43 000 работников ДПС, ДФС, БЕБ.
80000 против 99000

Браво!

Так все просто, всі переходять на 5% (чи й 2%), нащо платити якісь ПДВ? Не вигадуйте про збільшення податків, будь ласка.

Так все просто, всі переходять на 5% (чи й 2%), нащо платити якісь ПДВ?

Підприємства закривалися шаленими темпами, ще до війни, причому тут ФОП і 2%?

П.С. Завжди хотів запитати, якщо пан працює як ФОП, то надіюсь платить ЄСВ не з мінімалки а з усього доходу? пан же думає про майбутнє, пенсію іт.д.?

пан же думає про майбутнє, пенсію іт.д.?

Есть ограничение на размер пенсии, то есть даже теоретически её платить не с минималки нет никакого смысла

Есть ограничение на размер пенсии

Но все же пенсия минимальная, меньше 2000грн, и, допустим 6000+грн, когда платил не совсем с минималки, разница таки есть.
Это сейчас, в 40+ кажется «да фигня...» :-)

Платить больше сейчас, чтобы получать меньше потом стратегия так себе

Платить больше, чтобы потом получать чуток больше.
Таков вариант.
А выбор за плательщиком.

Підприємства закривалися шаленими темпами, ще до війни, причому тут ФОП і 2%?

З чого ти взяв? Просто масово переходили на ФОП модель.

П.С. Завжди хотів запитати, якщо пан працює як ФОП, то надіюсь платить ЄСВ не з мінімалки а з усього доходу? пан же думає про майбутнє, пенсію іт.д.?

Подвійне ЄСВ.

З чого ти взяв? Просто масово переходили на ФОП модель.

З чого ти взяв? Є якісь пруфи?
Кількість ФОП-в зменьшилась з 2.66 млн в 2013 до 1.89 млн. в 2020 р.

Подвійне ЄСВ.

Ахахах, себто якщо зп > ніж макс. база ЄСВ = 100.5k грн. ~ 2.5r$, ти платиш не ~ 22к грн, а всього 3к грн? Хоча це в цілих 2 рази, або на 1.5к грн більше ніж інші ФОПи.
Героя України цьому патріоту.

П.С. Можна придумати метрику патріотичності для ФОП-в: платиш з мінімалки = 0, платиш з макс. бази = 1. Ви патріот на ~ 0.07

Ну так ФОП были не только IT-шные. Некоторые разорились. Некоторые были сезонными и когда ввели обязанность платить ЕСВ независимо от дохода на общей системе, то закрылись. Кто-то уехал, кто-то умер, вот ФОПа и не стало. Плюс не нужно забывать, что в 2013 г. без решалы ФОП закрыть было нельзя, поэтому многие забивали. Поэтому данные за домайданные ФОП не очень репрезентативны.

Що, знову? Подібні дописи тут з 2012, а до того про кінець вангували персонажі у 2009-2011, обговорюючи перхід з 200 грн на 5%
Клоуни

Поясняю популярно: никому не интересно платить за национальную державу

Помилково вважаєте — не за національну державу, а за хитросраку

Воване, тобі вже 100500 разів казали, ти — це не всі. Коли тобі настільки проста річ дійде?

Так никому не интересно. Многих знаешь, которые платят?

Ну то це початок кінця. Кінець -це ж процес. Чомусь ніхто не підтримує ідею __єдиного__ податку — від $100/рік для овочів на ринку до $300/місяць для іт/зед і так, без обліку та адміністрування -тіко чек про сплату.

Ліберально, чо. і 200 грн ввели ж не тому що не жадібні — а тому що інакше х.й хто платив би

Тоді чекаємо овочевих картелів з мільярдними оборотами та податком 100 баксів

Попередні рівно те саме казали. Все це блаблабла не має ніяких шансів.
У 2035 році зайди на доу — і черговий ноунейм буде розказувати за кінець фоп-іт в Україні

Пассажирский самолёт «Бройлер-747» терпит крушение над водами Атлантического океана в течение 325 серий...

1 липня 2010 / Встреча IT-шников с Михаилом Бродским

dou.ua/...​a/events/mihailobrodskiy

Вступительное слово Михаила Бродского не отличалось свежестью подхода, но радовало слух экспрессивностью выражений. Вкратце: вот в IT средняя зарплата порядка 10000 грн, средняя зарплата по Украине — 2000 грн, рабочие промышленности получают около 4000 и платят налоги. Все должны быть в одинаковых условиях, а вы налогов не платите. По-хорошему, упрощенку надо бы отменить, поскольку это явно популисткое решение Кучмы десятилетней давности, которое привело к тому, что практически все на упрощенке и казна пуста. Если так пойдет дальше, то через 2-3 года дефицит пенсионного фонда превысит бюджет страны. Денег нет — надо их где-то взять.

Форумчани!
Пишіть будь ласка заголовки форумних топіків відповідно до суті обговорення. Ви ж не контекстну рекламу продаєте. Пожалійте час людей.

Встречное предложение — снизить не ФОП до 5%

Розумні люди вже порахували і запропонували реформу 10 — 10 — 10. Виглядає дуже цікаво. Враховуючи той факт, що до 2019-го року вже збирались піднімати податки айті по одному відсотку на рік. До 10 відсотків.
Мене такий варіант влаштовує.

Жаль що ініціативу таких «розумних» людей не схвалила МВФ, бо це буде катастрофа для бюджету.

Врахуйте, що ви вже платите десь 33% від свого доходу:
1. Відкриті податки: ЄП+ЄСВ — 7-8%
2. Приховані податки: НДС+акцизи+мита — 25%

Чиновники типу Гетьманцева дуже не люблять згадувати про приховані (непрямі) податки. Зате завжди розказують, як мало платить IT, акцентуючи саме на 5% ЄП.
Послухавши Гетьманцева економічно безграмотній людині здається, що IT тільки ті 5% і платить. А це вже грунт для класової пролетарської ненависті.

Послухавши Гетьманцева економічно безграмотній людині здається, що IT тільки ті 5% і платить.

Так 5% + ЄСВ з мінімалки (2000грн десь?) + непрямі
НЕ IT-шники платять 19,5% + непрямі.

Все однозначно — непрямі скорочуємо, чому ні?
Іх же платять ВСІ.

Замовчується лише те, що 5% від ІТ-шника з платнею у 2000долл ==> 4000грн (умовно)
А 19,5% від Не ІТ-шника з платнею у.... яка там середня температура по лікарні зараз?
20 000грн (?) ==> 3900 (знов умовно)

Що у середньому майже однаково.
Хоча усереднювати платню, така собі справа.....

Правда у НЕ IT-шника ЄСВ не з мінімалки мабудь, і платить роботодавець.
Вірогідно, що у сумі НЕ IT-шника «обТаксують» навіть на більшу суму, але то таке.... Не цікво, бо він «не зміг добитись» :-)

Все однозначно — непрямі скорочуємо, чому ні?

Ок, скорочуйте непрямі до нуля і я готовий платити 33% прямих. Я б навіть підтримав таку ініціативу, бо коли людина власноручно віддасть третину зарплати державі, то вона буде ВИМАГАТИ з держави.
А не так як зараз, коли за роботягу платять податкові агенти (роботодавець і магазин), а сам роботяга навіть не знає скільки у нього тих податків. І, відповідно, нічого не ВИМАГАЄ з держави.

Чисто з цікавості: у яких країнах немає непрямих податків, зокрема ПДВ на продукти харчування та послуги?

Здається є декілька штук. Але сходу назвати не готовий. Потрібно гуглити.

то вона буде ВИМАГАТИ з держави.

Вимагати ніхто не забороняв.

а сам роботяга навіть не знає скільки у нього тих податків. І, відповідно, нічого не ВИМАГАЄ з держави.

Це аморфність людська. «Я нічого не знаю та й знати не хочу...»
Тут нема рішення.

Але до чого це у контексті 19,5 vs 5?

Це аморфність людська.

Аморфність саме тому, що платять не власноруч а через податкового агента. Чисто для експерименту — отримайте місячну зарплату, а потім третину чи половину роздайте на вокзалі циганам. І прислухайтеся до свого самопочуття. Як вас жабка душитиме. Гарантую, душитиме як анаконда з Амазонки.
А от коли отримаєте зарплату вже ПІСЛЯ всіх відрахувань, то все буде ок. Жаба грошей не бачила, відповідно їй пофіг.

Але до чого це у контексті 19,5 vs 5?

До того, що краще знизити всім до 5 ніж підвищити всім до 19,5. Вимагайте свою корову, а не отруїти сусідську, щоб в підсумку ні в кого корови не було. Бо труять сусідську тільки Шарікови виховані Совком.

Гарантую, душитиме як анаконда з Амазонки.
А от коли отримаєте зарплату вже ПІСЛЯ всіх відрахувань, то все буде ок. Жаба грошей не бачила, відповідно їй пофіг.

Ну то таке....
Я особисто бачу відомості, де розписані мої податки. І нічого не давить мене.
Бо такі вже правила гри...
Звичайно було б круто не платити, але ж так не вийде.

До того, що краще знизити всім до 5 ніж підвищити всім до 19,5

Так я ж у першому коменті навів розрахунки (приблизні), що ті 5% віт ІТ приблизно ті самі гроші, що 19,5% від НЕ ІТ :-)

Щодо знизити — так, то прикольно,
але якби ж то можна було забекапитись,
а потім, якщо посля зниження настала срака (хз наприклад з чого платити лікарям, вчителям, копам....) — різко restore from backup

Я особисто бачу відомості, де розписані мої податки. І нічого не давить мене.

Ту то таких як ви небагато. Абсолютну більшість все таки жаба давить. Тому від них і ховають ті відомості.

а потім, якщо посля зниження настала срака

В нас завжди вистачало на будівництво президентських університетів, роздачу смартфонів бабусям перед виборами, розпильні супутники Либідь-1 і Либідь-2, плавучий космодром, мільйон дерев, купу академій, державних спілок письменників, поетів і художників. А от вчителям і лікарям завжди не вистачало.
Тому, я думаю, що срака не настане, бо ми вже давно в ній знаходимось. Що стосується війни, то за неї однаково платять західні партнери і суспільство через волонтерів. А державі скільки не дай, все зникне як в чорній дірі.

Абсолютну більшість все таки жаба давить. Тому від них і ховають ті відомості.

Якщо не помиляюсь то ті відомості зобов«язані на руки видавати....
То бухгалтери занадто «вумні», якщо ховають...

В нас завжди вистачало на будівництво президентських університетів, роздачу смартфонів бабусям перед виборами, розпильні супутники

Але ж кожному з нас відомо, що чиновник краде.
І, якщо десь садять 200 дерев, ми знаємо, що 900 дерев вкрали :-)
Кожен на ФБ про це знає та пише :-)

У нас біда не з кількістю тих грошей (хоча їх не вистачає теж), а з тим, що прийняття рішень, що і куди йде через сраку....

То бухгалтери занадто «вумні», якщо ховають...

В відомостях є далеко не все. Та й роботяги не вміють їх читати. От оселедець завернути, то інша справа.
Можливо ви здивуєтесь, але є купа людей, які навіть не знають про ПДВ, хоч він є в кожному магазинному чеку.

Але ж кожному з нас відомо, що чиновник краде.

Вірно. Чим менше довірите йому грошей, тим менше він вкраде.

В відомостях є далеко не все.

Там нема ЄСВ

але є купа людей, які навіть не знають про ПДВ

Інфа відкрита, якщо не знає, то не хоче.

в Україні у відомості не все податки вписують, наприклад ЄСВ більше ніж 20% платить поверх зарплатні роботодавець, а в зарплатній відомості лише податок на доход та платіжний збір 19.5% в суммі, тобто навіть в платіжці показують лише половину

Так ясніше:

20% платить поверх зарплатні роботодавець

У відомості те, що
«платить» найманий працівник

Все вірно.

А потім перерахували і стало 10-13-15. А потім порадились, їм сказали ходіть лісосмугою.
Поки Гетьманцев в кабміні, можемо вважати це мріями рожевих поні.

Вы знаете, пофиг. Пока идет война и так большая часть идет на донаты, когда война закончится постараюсь не остаться здесь ни дня.

+1, демобілізуюся, видихну пару місяців і піду по посольствах. Життя поза айті-бульбашкою показує що країна в сраці, і краще не буде.

Та ну брось, я смотрю на улицу и вижу новый немецкий премиум сейчас через окно, во время войны, давай будем откровенны — это явно не айти, так что айти-бульбашка — это не о чем, так то.

Айті-бульбашка не в плані бізнес-бульбашки, а а плані того що в айтішному житті ти живеш в кращій, платній Україні і можеш не помічати, що в середньому навколо та сама Україна нульових з тотальним порішаєм

Я думав в армії мотивація зростає

Типу — як тільки потрапляєш «до армії» так й починає зростати ?
А з чого це, на ваш погляд" повинно витікати ?

Ага, давайте розорену війною країну ще й обкладемо височезними податками. Нехай звідси виїдуть всі, хто взагалі здатний виїхати.
Росія буде просто щаслива. Перемогу в війні їй принесуть не танки й гармати, а довбо**би-державники, на зразок обскубувача гусей комсюка Гетьманцева.

Хочете в Європу — плотіть високі податки.

Я не хочу в Європу. Я хочу в США, штат Техас.

Якийсь карго-культ високих податків.
Я правильно розумію, що якщо підняти податки ІТ-м то:
1. Коломойський віддасть 5.5 млрд. $ вкраденого рефінансу і взагалі сам запроторить себе за грати?
2. Депутати зроблять те саме?
3. Суди почнуть норм судити, а більша половина суддів звільниться взагалі?
4. СБУ, БЕБ, податкова теж очиститься?

Коли наша економіка вийде на рівень Європи — тоді і будуть високі податки. Всьому свій час.

в Польщі податок на аналозі нашого ФОП — 12% плюс 200€ ЄСВ, і знаєте — я прямо бачу за що тут його плачу. Хоча і за 5% в Україні взагалі не нив — на цю сумму вони відробляють без питань ( якісь дороги є, якась поліція є, якась пожарна є і тп — як платиш так і маєш )

Для повноти картини — 12% від доходу, тільки для певних категорій послуг. В тому числі програмісти яких тут (на форумі) переважна більшість. Ще можна вибрати 19% від прибутку (може бути вигідно, якщо є великі витрати — машина на приклад) або 12/32 від прибутку — тут можеш спільно з дружиною/чоловіком заповнити декларацію плюс всякі пільги на дітей.

Думаю, что это лишь твои фантазии!

Всі не виїдуть, бо не всім підходить еміграція.

Выедут единицы. Рассуждения как будто в других странах не нужно платить налоги, там тоже высокие налоги. +цена жизни, в Европе все довольно дорого. Не просто так под 90% наших беженцев хотят вернуться домой. Я уже не говорю о том что там всегда будешь чужим.

А где можно узнать точнее про 90% беженцев? уж очень хочется что бы это была правда)

Треба розуміти, що то відсотки від відсотків. З Туреччини на кінець вересня, з десь 270000 тих, хто заїхав після 24.02, повернулося десь 230000. Не 90% але близько. Це по офіційній статистиці іміграційної служби. Причина одна і цілком підтверджена — нема халяви, як у Європі чи деяких інших країнаї. Нікому тут українці не потрібні. Треба дивитися на конкретні умови у конкретних випадках. Усе інше — маніпуляції.

Якщо всі активно повертаються, чому влада навіть студентам на зустріч не пішла, бо не дай Боже, мобілізаційний резерв зменшиться! Хай кожен має змогу виїхати і повернутись.

Не в курсі конкретно за Турцію, але 90% виглядає, як фейк, щоб настрій у населення не падав. Спілкуюсь зі знайомими з декількох компаній. Є всього пара випадків повернення в Україну, а так всі виїжджають, і не дуже про це шкодують.

Звісно виїждають. І 90% фейк, я ж написав, що то відсотки від відсотків. Звичайне персмикування фактів. А Туреччина як приклад чого повертаються — нема усілякої шари і дармовщини. Приїхали, міркували що тут медом намазано яку у Європі, а на додачу ще пальми і море. А коли виявилося що усе за свій кошт, та ще й трохи більше, то швиденько звалили назад.

Рассуждения как будто в других странах не нужно платить налоги,

В других странах ты за налоги что-то получаешь

Не просто так под 90% наших беженцев хотят вернуться домой.

У них нет свободного, или хотя бы приемлемого английского + востребованной специальности

всегда будешь чужим.

Я и сейчас чужой в среде пьяного быдла

Факт того что неадекватная страна под боком это дополнительный мотиватор. 5-10 процентов налогов это не так важно как по мне(учитывая то что программисты и так неплохо получают) в отличии от возможности быть призванным если Россия в очередной раз нападет

Статистика по моим бывшим/текущим подругам. Всего 8 человек. УЕХАЛИ тупо все, лгу из 11 остались 2. ДВЕ ИЗ 11.

Якщо є мізкі — ніколи.

одна повернулась з ОАЕ бо дістала спека. інші поки закордоном..

Если найдут работу или мужика — Никогда...

Можна жити на декілька країн, Поки перша тридцятка моїх жінок 18-20 закордоном, 10 в Україні.

Понимаете в чем дело, здесь собрались люди котрые, по большей части, точно знают в каких странах какие налоги. Знают какая в этих странах цена жизни. Поэтому неа, не работает.

ну це треба дивитися які варіанти в яких країнах є — Польща на ФОП 12% +200€, як я вище писав, ціни на все такі самі, плюс є іпотека

Никто не выедет, во первых война ближайшие несколько лет не закончится, а во вторых вы охереете от налогов в других странах, а над Грузией тоже висит угроза войны и чем это обернётся там — неизвестно. В третьих, большинство из вас с ума сойдёт от эмиграции в той же Польше, я уже молчу про Германию и другие страны.

В Грузії у банкоматі можна зняти долари так само як і ларі.

Никто не выедет,

Почему?

война ближайшие несколько лет не закончится

Как будто, меня какой-то там закон интересует. Вопрос в целесообразности

большинство из вас с ума сойдёт от эмиграции

Говори о себе

Почему?

границы закрыты

Говори о себе

я выехал 7 лет назад, и все 7 лет наблюдаю как 80% ноют и как им тяжело

границы закрыты

Есть категории граждан которым можно, стать одним из — вопрос цены

я выехал 7 лет назад, и все 7 лет наблюдаю как 80% ноют и как им тяжело

Цель не выехать, а жить хорошо

Есть категории граждан которым можно, стать одним из — вопрос цены

может стать источником проблем

Цель не выехать, а жить хорошо

жить хорош не столь обусловлено местом, а сколько головой. большинство выезжающих хотят как дома, только за границей, а оно так не работает. язык другой, ценности другие, правила другие — все другое. ты скорее всего будешь из тех кто захочет ныть

Не знаю — не знаю. Я выбрал несколько стран куда могу переехать, если гайки по налогам закрутят. Грузия мой фаворит, но есть и другие

все выбирают, даже приезжают посмотреть на месяц другой, а когда живешь — оно все иначе выглядит

Тут вопрос ещё в том, будет ли «как дома» теперь вообще где-либо.

Начебто в Україні комусь заважають закриті кордони. Умовні 3-5 тисяч і ти псевдо волонтер

Никто не выедет, во первых война ближайшие несколько лет не закончится

Я залишусь за двох умов:
1. Безпека — або вступ в НАТО за 5 років після стабілізації, або розвал рашки (утопічна мрія)
2. Нормальна економіка — прибирання марскистів на чолі з Гетьманцевим; мінімізація корупції до рівня норм. країн ЄС: жорста судова реформа, реформа всіх старих служб на три букви, з нових — перезавантаження БЕБ та ДБР.

а во вторых вы охереете от налогов в других странах

Ви просто не вмієте правильно рахувати: дохід — податки + норм. пенсія + норм медицина у випадку піздецоми у когось з сім’ї + норм. безпека + норм дохід у дітей якщо вони не захочуть бути ІТ-ми, депутатами, суддями і т.д.
Один мінус — це нерухомість. Вірніше ставлення до нерухомості: прийдеться жити все життя в орендованих квартирах, але за пенсію зожеш собі спокійно знімати щось маленьке; мене ще дуже харить що не можна все зробити під себе повісити ТВ де хочеш, провести розетки скільки і де хочеш і т.д.

Я ещё после первого Майдана на это надеялся в 2004м. Не будет ничего из вышеперечисленного — доказано несколькими Майданами, одной войной и множеством мировых кризисов.

Імхо це ітеративний прочес, з кожною ітерацією ми все ближче і ближче.
+ наразі ми повністю залежимо від Заходу, тому розповідати байки про ВАКС, протягувати поправками знищення антикорупційних законів вже не реально. Буквально місяць тому смішні депутати Зе хотіли протянути одну таку поправку і вихватили люлей ще до включення в порядок денний.

норм медицина у випадку піздецоми у когось з сім’ї

Навіть на ДОУ по різному про це розповідають.
То ж фіг його знає, яка вона там нормальна.
Ясно, що краща за нашу....

Другий пункт буде рано чи пізно, але не за 5 років.

Один мінус — це нерухомість. Вірніше ставлення до нерухомості: прийдеться жити все життя в орендованих квартирах, але за пенсію зожеш собі спокійно знімати щось маленьке

Залежить від країни і локації.
Поза великими містами всюди відносно дешево (доступно для купівлі айтішнику).
У Польщі і у великих містах доступно.

Toronto Great Area — то поза великими містами чи ні?

Toronto Great Area — то поза великими містами чи ні?

В Україні подібного немає, тому немає з чим порівнювати.

Я залишусь за двох умов:

— дядь, можешь смело уезжать.

Один мінус — це нерухомість. Вірніше ставлення до нерухомості: прийдеться жити все життя в орендованих квартирах

Не хвилюйся, при нинішніх відсотках ніхто не зможе купити, всі будуть жити в оренді, так що тобі не буде сумно одному :)

Для простого смертного не з ІТ, з зп в 400$ і в Україні нерухомість то суцільний мінус

Для простого смертного не з ІТ, з зп в 400$ і в Україні нерухомість то суцільний мінус

Тут просто +100500. Тому не ІТ-і спеціальності масово виїжджали в ту же Польщу ще до війни...

з зп в 400$

це треба ще, щоб дуже повезло таку зарплату мати не в ІТ

ну не треба, багато на яких роботах можна мати хороші зп. Мої одногрупниці (інженери не IT) непогано заробляють. Навіть аграрії)

ну насчет недвиги не все так страшно. квартира на канарах не дороже чем в киеве стоет.

Людина не знає, що вона (не)здатна витримати.

Отчего Вы планируете сойти с ума в той же Польше?
Мы сейчас тут. Цивилизованная страна, почти ничем не отличающаяся от Украины.
Выучите язык и живите в своё удовольствие..
Я вообще не вижу никаких проблем, если Вы работаете в IT.

я не схожу с ума, я тут сижу достаточно давно, но многие сходят

Шайя Лабафф — сошел с ума.
Ролик такой есть :-)
А он в Голливуде, не в Польше

Я уже сейчас понимаю, что альтернативе эмиграции просто нет.

Все залежить від того, що буде після війни. Якщо Україну засиплять грошима, всякими планами Маршала, а держава буде робити реформи — то чому б не залишитися?

Це можливий варіант розвитку подій. Тому для Заходу важливо показати Китаю на прикладі Росії, що маленької переможної війни не буде.

Сін Дзин Пін може подумати що Путін ідіот, а у нього вийде, це як варіант варіант розвитку подій.
Стосовно допомоги, домога Україні в сфері інтересу демократичного світу.
Якщо захід на нас заб’є то тоді отримає такі проблеми.

так, тут напасти з 3х сторін, через суходол,
а там будуть брати чималий острів в океані... таки вийде, може

В принципі донати на ЗСУ доводять що людей лякають не стільки податки, скільки те, що вони пійдуть не цілеспрямовано на покрашення життя й роботу держави, а в кращому випадку на піар-компанії влади, в гіршому — по кишенях.

Ці види «треба більше сплачувати» якраз в роблять ті в чиї кишені хочеться ті зароблені нами гроші. Звісно на те, що нам треба — наприклад ВСУ, а не чиновникам, нам не шкода. А от абстрактному і гетьманцеву не шкода тільки дати по пиці.

Перейшов на 2% з початку повномасштабного, після заяв влади про шашлики, ігнор розвідувальної інфи від США, вибір в сторону доріг, а не армії, розкрадання гуманітарки, я не готовий платити більше.

А те що зекономили на армію передаєте?

пусть батальон монако платит
бог в помощь
но за долю от активов от природных монополий и госпредприятий или членство в набсовете я подумаю

Так ты же в Польше, зачем тебе об этом думать?

ні в кого не повинно виникати питання «чому я повинен платити більше податків?». Війна — справа дуже дорога

І.... 90% війни сплачує НАТО. Хоча, може й 99%, ми ж не знаємо точно. Чи форма у вояків і хімарси за твої податки?

1. Податки відповідають умовам проживання.
Який смисл програмісту платити 20% податку на дохід в Україні якщо в Польщі для нього податок 6% (для працівника на дохід 50к$ в рік)?

2. ФОП модель є у кожній країні, називається по різному але це те саме B2B. Тому відміняти її ніхто не буде.

3. Співпраця через ФОП насамперед вигідна компаніям а не гребцям. Бо 0 обов’язків перед ФОПами і державою, «звільняти» можна заднім числом і це все законно.

Вибачте, але не могли б ви надати деталі щодо 6% у Польщі? Я замовляв консультацію, і вийшло десь біля 16% перші 2.5 роки, а потім десь біля 22%. Тому й цікаво, як працює система «6%», і чи включає вона медицину для сім’ї, та соціальне страхування. Дякую.

Вибачте, але не могли б ви надати деталі щодо 6% у Польщі

Якщо працювати через бізнес-інкубатор (±300zlt/місяць) то вас оформлять як захочете. В мене umowa o dzieło + я програміст. Ставка податку в Польщі на суму до 120к zlt 12%. Є знижка в 50% якщо передаєш авторські права, і тоді стає 6% при сумі до 240к zlt.
+ я віддаю 200zlt за державну медичну страховку для себе і сім’ї (напевно навіть менше, інкубатор вміє мінімізнути такі платежі).

Після 240кzlt податок 26%. Обнуляється з початком квлендарного року, тому якщо почали працювати з квітня-травня або пізніше то швидше ща все за дохід в 2022 році вийде 6%.
В загальному, при ЗП 4к$ річний податок виходить 6%, 5к=> 9%, 6к$ => 12%, 7к=>14% і опціонально незначні платежі по соцзабезпеченню (NFZ для всіх однаковий пофіг чи ти платиш 100zlt в місяць чи 5кzlt, пенсійний внесок є але він такий малий що хз чи рахується як стаж).

Маючи дітей і непрацюючу дружину можна НЕ суттєво зменшити податки, я до цього ще не дійшов)

@Просто Антон,

240к річного ліміту це завдяки тому, що дружина не працює, і ви подаєте спільну декларацію, чи неодружений теж може мати ліміт в 240к?

Мені всюди траплялася інфа про 120к / 12%. А де можна почитати, як можна сами ліміт 240к, та ще й з податком 6%?

Все так, крім 6%. Якщо ви про IPBox, то там спочатку платите 12% / 19%, а потім чекаєте з моря погоди (точніше повернення від податкової), по ходу справи заповнюючи погодинно аналог жири що саме інноваційного ви там робили.

Дякую за розгорнуту відповідь!
До речі, ща скажете за коментар від Олега? Це дійсно IPBox, та

по ходу справи заповнюючи погодинно аналог жири що саме інноваційного ви там робили

?
Дуже цікаво, як працює ваш спосіб на практиці.

До речі, ща скажете за коментар від Олега? Це дійсно IPBox

Олег говорить за роботу як JDG, це аналог нашого ФОПа. Не знаю всіх деталей але там суттєво вищі соцвнески, треба наймати бухгалтера і (як і в нас) JDG відповідає всім своїм майном.
Я говорю за роботу по найму, я не відповідаю ні за що, податки рахує і платить працедавець (бізнес інкубатор). Клієнт (умовна галера в америці) платить брутто гроші інкубатору як Б2Б(на основі місячного інвойсу в $, все як і з нашим ФОПом), інкубатор рахує і сплачує податки і платить нетто мені як працівнику (можна в zlt або $ без подвійної конвертації).

Для мене з серйозних плюсів інкубатора є допомога з легалізацією, я оформив Blue Card. При роботі як JDG це неможливо.

якщо не 5% чи меньше який сенс в Україні? Зараз вже 30%+ мінус з ЗП.... Війна показала хто прості смертні в «демократичній» країні (пс: Гусаки, а якщо немає що щіпати то іди бомжуй). Наразі всі ненавидять орків но це не значить «любов до неньки» яка дала нам.... а ні*** точно. Так шо які налоги.... Було би 0, платив би 0 і на волотерскі збори ЗСУ поки війна і різні притулки для тварин ( безсрочно ).

Які 30%? Будь ласка, обгрунтуйте наведені числа

Розрахунок вже був в іншій темі. Лінь шукати але алгоритм такий:
ЗП в дол > продаж 36.6 > налоги > купівля по 41

І це не говорячи про інші податки, які включені в все підряд (товар, топливо т.д) які платимо також ми... но у же на касі без подачі звітності....

Це найгірший варіант. Натомість можна тримати долари на ФОП рахунку або купляти безготівкові долари під 3-місячний депозит по 37 з чимось на 100 тис.грн на місяць.

а якщо потрібно щось купити? квартира/машина чи ще щось. від пошуку спасіння результат один і він вище сказаний

По-перше, якщо ФОПів не буде, то більшість IT поїде з України і податків стане ще менше (не у %, а у сумі). Таку маячню может зробити тільки Гетманцев, тому що все що він робить — не для користі держави. У воєнний час піднімати податки — всім гірше, крім росії.

А по-друге, ви якось не так рахуєте податки. ПДВ, воєнний збір, ЄСВ — це все не рахується? Коли ви не знаете про податки — не означає що їх немає. Навіть непрацююча людина платить 20% із своїх витрат як ПДВ.

По-перше, якщо ФОПів не буде, то більшість IT поїде з України

Через 2-3 тижні? Арестович чітко сказав на днях, що ми переможемо, але всім прийдеться повоювати. А якщо вже зараз є такі плани, то кінця війни не видно, і тим більше відкриття кордонів.

Если дадут дальнобойные ракеты, в феврале выезд откроют

В лютому хіба що піврічні тури в Бахмут в піксельному камуфляжі

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Пока война не окончится никто не повысит налоги, как только окончится могут но выезд откроют.
p.s. Никогда государству денег не дам, лучше сожгу

Сподіваюсь, ви поїдете з України і спалите паспорт

Не сожгу потому, что это можно трактовать как надругательство над госсимволами. По поводу переезда, если гайки закрутят с налогами , да — ехать придется

дуже шкода, що ви матимете можливість повернутись назад. Краще не приїжджайте

Ничё такие.. Но взгляд вообще не сексуальный(

Не переймайтесь, як показує життя, не повертаються за звичай найщіріші українці. З Канади воно саме українське.

Ну если Вы сможете описать хотя-бы несколько РАЦИОНАЛЬНЫХ причин «зачем оставаться», то возможно кто-то вернется...
Ну, хотя-бы я, рекомендации своим детям рискну изменить с «нечего здесь делать» на что-то иное.

Ну ви то спетляли, с супругом?

Та забей. Человек спетлял и «за» это лучьше чем «пофиг» или «против»

Ви платите податки в Україні? Я — так. Якщо моє житло обстрілюється — де мені правильно бути? Ви краще знаєте?

Я где-то указывал, что патриот? Напротив, везде и всегда говорю: своя рубашка ближе к телу

Ну так это ж ты осуждаешь Валадимира, а не он тебя, при этом находишься с супругом, небось, призывного возраста за бугром, о чем разговор? Если сам спетлял, нех заливать другим, как жить нкжно, баста.

ви через сраку мабуть читаєте)))))

бути інвестором в іноземній компанії не означає заробляти в ній гроші і не означає заборону мати ФОП в Україні. На все добре!

Мда, так сочно вляпаться в стыд это надо уметь. Слив засчитан

ви вже визначтесь, що вам кортить більше знати. Начорта у всіх трьох тредах писати?)

Зачем? Я везде говорю на русском. Хочешь, чтоб перешёл на украинский — сделайся мне зачем-то нужной

А ви платите податки в країні проживання? Якщо ні, то чому? В Україні платите ЄП 2% чи 5%? А ЄСВ платите з якої суми?

ні, я не перебуваю в жодній країні більше 6 місяців, щоб стати резидентом-платником податків. Плачу в Україні, 5%, ЄСВ — 22% від мінімалки, все як для ФОП 3 групи.

Мадам, ви або дуже дурна, або маєте поганого податкового консультанта. Якщо в двох словах, то всі країни Європи мають таке правило щодо айті — «відкрив ноутбук — платиш податки». 183 дні це кейс про автоматичне визнання податковим резидентом, а ще є й не автоматичне визнання, а по визначенню tax authority. Ви починаєте сратись з форумом де є різні люди, є й такі що можуть просто настучати на вас в %insert country% податкову й ви довго й нудно будете пояснювати, що ні-ні-ні ви навіть жодної строчки коду не зробили на території цієї країни. А враховуючи як людей бісить, що ваш чоловік виїхав — я б на вашому місці закрив аккаунт в інсті й на доу. Щастя любить тишу на «канадщині».

Пост за квітень? Ви серйозно?) Вам ще показати квитки, які я купила в грудні, щоб в квітні опинитись на Балі?))

так пошукайте мій цифровий слід, чого ж ви. Здувся?!

Ні. На момент початку вторгнення ми були у Азії, планово. Потім повернулись в Європу. Так, ми не пішли на фронт, продовжуємо працювати, платити податки в Україну і найняли ще 2х українців в команду, донати армії само собою

Так и я продолжаю платить налоги и нахожусь в Украине и трачу деньги здесь, и других не осуждаю, типа неибацца самый умный, но закордоном.

ви не прослідкували весь тред. Людина говорить, що не платить і не буде платити податки і краще спалить гроші, але не віддасть їх державі.

И чего? Почитай на что идут деньги. На озеленение Мариуполя, например!

Классная получилась классическая иллюстрация как женщина спрятавшись с военнообязанным мужем в мирных странах и с барского плеча отстегивая 6% налогов при этом шеймит мужчин находящихся взаперти в Украине которые платят 6%(единый+есв)+15%(воровство банков на курсе) +20%(пдв), и требует чтобы они убирались из страны, найс

ви трошки поплутали, я шеймлю слова «ничего платить государству не буду, лучше сожгу». Вони не платять!!! а я плачу все вище сказане і мій чоловік теж

Может подскажете как можно не заплатить едыный, есв и пдв в Украине так чтобы не сесть в тюрячку? Я бы тоже государству (по крайне мере этому) не платил если мог бы.

не знаю) але там вище в треді є експерти, в них запитайте

Ну так если не знаете, то зачем пишите? Если вы сами убежали, то зачем обвиняете тех, кто остался? Зачем вот весь этот стыд, если по факту вы платите меньше чем Кожаев или другой айтишник оставшийся в Украине?

так я і не пишу про «не платити податки», я пишу «за платити».
тобто бути на момент початку війни закордоном і втекти після початку — це одне і те ж? коли в місті ведуться обстріли, якби ви були закордоном — ви би повернулись? чого я плачу менше?? я плачу ті самі 5%. А потім я продаю євро в гривню і купую євро, бо плачу за своє життя закордоном. Я витрачаю гривню лише на донати, допомогу рідним і комуналку. То в чому ви мене звинувачуюте? що я не сиджу під обстрілами? я подумала, що я так зможу продовжувати працювати як мінімум. А решта точно не ваша справа! але привселюдно розказувати про те, що живете в поганій країні і нічого нікому не винні, навіть жалієте 5% заплатити (навіть зараз можна 2%) — мене тіпає від того і хочу, щоб такі люди жили в іншому місці

Вы реально не понимаете в чём ваша проблема? Проблема не в возвращении, и не в том когда вы выехали и когда захотите вернуться, вы вольны делать что хотите. Проблема в том, что находясь в другой стране вы имеете совесть делать замечание людям которые продолжают тут находится, рискуют своей жизнью, платят больше налогов (пдв, акцизы, покупка товаров и оплата услуг внутри Украины) и еще и отдают 15% банкам из-за махинаций зеленского с двойным курсом. Вот реально, вам не стыдно? Не позорьтесь, пожалуйста.

та нема в мене проблем, крім сусіда. В мене вистачає совісті робити зауваження на те, як особа обсирає мою країну! він платить не більше, бо він не платить.

Ладно, я умываю руки. Желаю удачи, терпения и везения вашим коллегам, им это очень понадобится.

Так вони вже «живуть у іншому місті», бо Ви ж не з ними?
Чи Ви насправді сподіваєтеся повернутися у найближчі роки?

Я на попередній роботі був «звичайним працівником», то за мене бухгалтерія справно платила і 19,5% від повної суми доходу, і 22% від тодішньої максимальної бази нарахування ЄСВ.

Та ні, коли я туди влаштувався, то закрив ФОП. Насправді є чимало компаній, які оформлюють розробників ПЗ за КзПП, навскидку NVIDIA, Vimeo, Lyft, Samsung, Oracle, ну і звісно, моя улюблена Ubiquity, в якій я з великим задоволенням попрацював кілька років. Була колись тема тут на доу де збирали список, називалася IT компанії з повністю білою зарплатою. А, ДОУ та Джинні, до речі, також співробітників за КзПП влаштовують

Так, мабуть неправильно зрозумів що Ви мали на увазі під словосполученням «звичайний працівник». Я був розробником ПЗ з сімома роками досвіду в аутсорсі. Чесно кажучи, тоді обрання мною шляху працевлаштування за КзПП було фінансово вигідним не лише державі за рахунок більшої кількості отримуваних з мене податків, а і мені — чистими виходило більш ніж на тисячу доларів більше, ніж на попередній роботі, де працював як ФОП, а через рік на дві тисячі доларів більше, і це при тому, що там де я був оформлений як ФОП, мав титул сеньйора — тоді в аутсорсі ще не було поширеним платити такі заробітні плати, як зараз.

Дитячий садок, чесно.
Як приклад. У Німеччині є ФОП, але податки ідентичні найманому працівники і заборонено працювати 100% на одного клієнта довше 1 місяця в середині країни. За порушення умов праці аж до карної відповідальності юр особам. І немає жодних варіантів обійти. Податкова все моніторить. І не вручну. Використовують розумний софт (чи ви думаєте, що це фантастика?). А податок на доходи прогресуючий. Чим більше заробляєте, тим більше платите. І на суму більше 65 тис євро на рік вже застосовується максимальна ставка у 45%. А на зарплати вище 73 тис євро на рік гросс додається солідарний податок у 5.5% на розвиток інфраструктури держави та допомогу дружнім країнам (привіт фінансуванню української перемоги). І це одна з країн-лідерів в ІТ в світі і взагалі 4 економіка світу.
Щодо еміграції. Чомусь всі вважають, що емігрувати це просто сказати я хочу, і тебе там одразу перевезли як шейха і все видали. По-перше, ти пройдеш купу етапів співбесід, підготовки документів з юристами, офіційних екзаменів на знання мови, переклад і підтвердження дипломів і на це все піде більше року точно, а потім міграційна служба тієї країни не видасть тобі робочу візу, бо хз чому. І коли це станеться, а це стається трохи частіше, ніж здається, то роботодавець почне шукати іншого кандидата. А цьому кандидату треба буде шукати іншого спонсора на візу і в історії додасться відмова, яка буде ще погіршуватися шанси. Я знаю людину, яка вже ледь не продавала квартиру бо пройшов важкий конкурс і отримав запрошення на контракт на роботу в США в одного із найбільших ІТ вендорів в світі,тдлкументи всі готували юристи цієї контори, подавали, він чекав 6 місяців, а потім йому міграційна служба США відмовила в H1B. І все. На цьому історія закінчилась. Зрештою він лише через 8 років мігрував в Канаду і вже за зовсім інших умов. І живе він набагато простіше, ніж жив раніше в Україні, бо життя дорожче в декілька разів. А коли ще є дружина, дитина, то це все ускладнюється, бо ддюля дитини стрес змінювати країну, мову, школу, і стрес, який може відбитися на всьому майбутньому дитини. У дружини може бути своє життя і кар’єра, які можуть просто знищитись переїздом в іншу країну. Тому точно всі не виїдуть. Так, спробувати виїхати можуть ледь не всі, але по факту виїдуть далеко не всі, а частина навіть повернеться, навіть після виїзду.
Схему з ФОП замість роботи в штаті приберуть після перемоги у війні 100%. Україні треба буде повертати багато кредитів і допомоги, отриманої під час війни, і відновлювати інфраструктуру. У Німеччина після Другої Світової пахали всі по 6 днів на тиждень років 15 з високими податками. Так, там ще були репарації, але суть не в цьому. В СРСР теж пахали на відновлення. У В’єтнамі так само, у Японії так само. У Великобританії перші 2 десятиліття після Другої Світової було дуже важко просто виживати. Тому з автором посту я скоріше погоджуюсь. І повторюсь, закрутити гайки це кілька голосувань у ВР і все. А займатися процесом міграції ви можете роки 2-3. Плюс якщо Україна вступить в ЄС по закінченню війни, то відбудеться гармонізація законодавства. І тут можуть бути також нюанси. Якщо країна захоче інвестицій на відновлення з загальних фондів ЄС, то треба буде підвищити податки і захистити соціальні права працівників і всі ці схеми почнуть відмирати. Тому що ані бізнесу, ані суспільству це не буде вигідним. Подивіться що відбувалося у тій же Чехії та Польщі зі вступом у ЄС. Навіть у Болгарії. А податки в жодній країні не люблять платити. Це нормальне природнє ставлення до податків. Але за приховування доходів у Німеччині наприклад індивідуальна кримінальна відповідальність. Тобто людина має завжди подавати податкову декларацію і контролювати самостійно, щоб сплачувати податки з усіх доходів. І розмір податків ще залежить не лише від доходів, а ще й від податкового класу, який визначається сімейним статусом та розподілом доходів в родині. І без спеціальних податкових калькуляторів взагалі хрін розберешся скільки ти зрештою отримаєш чистих грошей і яке повернення податків зможеш потім подати через рік. І нічого, купа людей живе, працює і створює міжнародно відомі і успішні бізнеси. Тому і українці зможуть. Схема ФоПів з’явилась як спосіб переходу до цивілізованих процесів з зп у конвертах. І так працювали майже 80% контор, коли я починав шукати роботу в ІТ на останніх курсах універу у 2005-2006 роках. Але зараз більшості компаній може бути вигідним перейти на варіант в 10% зі переходом в штат, якщо це зробить одночасно весь ринок. Тому що з точки зору загальних видатків компаніям вигідно перекласти наприклад ті ж лікарняні на фонд соц страхування, а не платити зі своїх доходів. І після перемоги про це дуже швидко домовляться. Жінкам, які нещодавно одружилися і плануючи дітей в штат взагалі вигідно, бо 5 зарплат при виході в декрет з фонду соц страхування. Тому це взагалі-то швидко вирішується. І це проходили всі цивілізовані країни. Схему з ФОП замість штатного працівника точно прикриють. Просто до війни не встигли, хоча загальний консенсус між державою і ринком вже був, а зараз просто не на часі.

1. Давайте краще візьмем більш успішну країну. Наприклад для Цюріху брутто дохід VS відсоток податків :

• 120к — 25.6%
  • 150к — 28.3%
  • 200к — 32%
Теж для кантона Цуг:
  • 120к — 20.1%
  • 150к — 22.5%
  • 200к — 24.7%
При цьому рівень життя там значно вищий. як же так, а як же податки?
2. Давайте ще глянемо які податки в кого по ЄС — migronis.com/blog/taxes-in-europe
  • Finland — 56.95%
  • Denmark — 55.90%
  • ..
  • France — 45.00%
  • Germany — 45.00%
  • Greece — 44.00%
  • Italy — 43.00%
  • ..
  • Hungary — 15.00%
  • Romania — 10.00%
  • Bulgaria — 10.00%
І що ми бачимо? По-перше країнам в яких слабка економіка ЄС дозволяє платити собі цілих 10%. А що ж так? Альо Гетьманцев, що ж такоє? По-друге, у Німеччині, Італії та Греції майже такі ж податки. А чому ж такий різний рівень життя? Невже німці так добре живуть не через високі податки? Невже якщо ми зробимо 45% , то в нас може вийти не Німеччина, а Греція?
Та ні, маячня якась.

Без прихованих податків (ПДВ, акцизи, мита) ці цифри не мають значення.
Але якщо в кантоні Цуг 25% прямих податків, і ще (наприклад) 10% непрямих, то це приблизно те саме, що платить IT ФОП в Україні. Хоч за якістю життя кантон Цуг і Україна це, звісно, небо й земля.

Що означають наведені відсотки? Це частина від 100% брутто доходу на всі обов‘язкові податки, збори відрахування, включаючи соц.захист?

Це частина від 100% брутто доходу на всі обов‘язкові податки, збори відрахування, включаючи соц.захист?

На скільки розумію, то це ще більш розмитіше — скільки забирає держава від брутто доходу в середньому по країні. Тобто хз, як там враховуються видатки на приватну медицину, приватну пенсію і т.д.

Тому і українці зможуть

Зачем? Куча стран с низкими налогами, а Украина коррумпированной и раздолбаной быть не перестанет

Якщо подивитись на динаміку, то на початку 90-х Україна була в рази корумпованішою і роздовбанішою. Різниця колосальна. Такими темпами рівень життя хоча би як в Центральній Європі не за горами.

Як ви вимірюєте рівень корумпованості? Мені складно порівнювати бандитські розбірки й первинний поділ капіталу на пострадянському просторі з часом, коли все поділено, сфери впливу визначені і всі звикли до такого стану речей. На скільки років, на вашу думку, ми відстаємо від Польщі?

Мне не интересно когда-то и для кого-то: нужно сейчас и для себя

Справа не розмірі податків, а з того куди вони витрачаються. Я усе життя працював як найманий з отими усіма дикими податками. І тільки рік тому перейшов на ФОП, бо соточортіло оплачувати віли в Італії, кораблі і яхти усілякої пиздоти при владі і біля неї. Платити кожній прибиральниці у отих обідраних лікарнях. Бачити, що замість пенсії в мене буде хер. А з оцим совковим підходом до вілютного регулювання, ще й заощадити нічого не вийде. І оці базікання про

це проходили всі цивілізовані країни

не має відношення до України.

Бачити, що замість пенсії в мене буде хер.

Як перейшов на ФОП, то пенсія зросте?
Навряд чи :-(

Звісно ні. Але тепер я сам вирішую ккуди і як заощадити оті додаткові 15%. Хоч у банку на городі хоч у якісь інші способи. А не якийсь мудаковатий дебіл на самокаті

Але тепер я сам вирішую ккуди і як заощадити оті додаткові 15%

В Україні прикол у тому, що пенсія не накопичувальна :-(

Є приватні пенсійні фонди, накопичуй скільки влізу, якщо є бажання

Є приватні пенсійні фонди, накопичуй скільки влізу, якщо є бажання

+500
Знаю.
Але.... у нас доволі просто «Вибачте, ми збанкрутували, виплат не буде» може статись.
Ми ж не у США живемо....

у нас досі було надійний пенсійний фонд, то квартира біля метро в Києві і дача під Києвом, а тепер те саме, але ще вна ЗУ.

то квартира біля метро в Києві

Це luxury
Не всім дано :-)

Почав слухати лекції Тімоті Снайдера Making of modern Ukraine. То він каже, що в Україні було те, що було в інших країнах, але більш гостро й драматично.

Меньше усіляку хню читайте. В мене перед очами Польща і Словаччина з 90-х до сьогодні пройшла. Почав їздити туди ще по совковому паспорту. Торгували як усі по підворотням, щоб не здохнути з голоду з нашими купонами. Потім десь 20-25 років у IFPAN. Бачив усе особисто з середени. Не було там такого як ви описуєте. Усе було гладко, кошерно і красиво. Бо ЕС накачував Польщу грошима як не в себе. І НАТО за розміщення баз відбашляло огоого. Усе було майже ідеально (Войцех, звісно, лоханувся, що пішов на поводу у попів, але то вже окрема тема), допоки хуло не замочив у Смоленьску усіх адекватних. А от потім ... Вже років з 10, як Польша, так само як і Грузія відкочується до 90-х. Чекаю коли отих усіх інших європейських хуйложополізів черга прийде.

Німеччина — газонюх в одному, газонюх у всьому.
А що якщо я не хочу щоб держава мені давала соціальний захист? Оці пенсії, захисти від безробіття, медзахисти — я сам собі буду підписуватись на що мені вигідно і сам нести відповідальність?

ФОП-подібні речі непогано вирішують цю проблему, а законодавство газонюхів вирощує овочей що сподіваюстья на державу-няньку, і ускладнюють працевлаштування для компаній.

І це проходили всі цивілізовані країни.

вони багато чого іншого проходили на що в Україні хера поклали.
Десь мені колись попадалась гарна стаття в який були перелічені більші діри бюджету нашої країни, то 5% ФОПів там десь на останьму місці було.
Тож для початку нехай почнуть з митниці, Нафтогаза, судової системи (це взагалі топ-1 якщо планують хоч якісь інвестиції залучати), наприклад. А вже потім переходять до податків.

Але зараз більшості компаній може бути вигідним перейти на варіант в 10% зі переходом в штат, якщо це зробить одночасно весь ринок.

це ви зараз про яку країну? В Україні геть інші податки для працівників в штаті

Схему з ФОП замість штатного працівника точно прикриють.

мантра кожного такториста, бо інакше дупа тракториста буде палати наче Везувій

платив 19.5% від повної суми доходу,

Ті, хто отримує повністю «білу» платню?
Відсоток таких? Поняття не маю.

19.5% від 25% доходу це і є 5% (бінго!), але в них ще є типу соцальні гарантії.

Хіба у тих, хто «по сірому» отримує є соцгарантії? 🤔
Максимум на ті 25% від доходу...
Та й взагалі, що таке соцгарантії у нас.
Лікарняний, що його виплату затримують на «до півроку», а ліки купуй сам?
Оплачувана відпустка?
Що ще?

Черговий наброс на вентілятор. Треба менше завзято боротися з вітряками"валютними спекулянтами" та займатися хернею «у смарфоні». Якщо раніше у наших айтівців ще були якісь сумніви чи нерозуміння, у силу відсутньості конкретної інформції «шо там за кордоном?», і острах невідомого, бо еміграція була дуже малою, то зараз цей досвід массово опробуваний на практиці і добре висвітлений в усіх подоробицях. І там, за кордоном, будуть тільки раді нашару прибрати до рук кваліфіковані кадри. Так що у них єдиний вихід тримати у рабствівоєнному стані айтішників якомога довше і викручувати руки усіма спсобами. Бо вони атлічна знають, що як тільки знімуть заборону на виїзд — буде велике об’єднання сімей. І це об’єднання точно буде не в Україні. А при таких зехерах, то і прогнозувати ничого не треба.

Чомусь після подій 2014-2016 всі поголовно не звалили, а деякі навіть повернулись. А якщо перемога буде повноцінною і безкомпромісною (а вона така і буде), то їхати людям, в яких тут залишились родичі, квартири, машини та інше майно, не буде сенсу.

Как это нет смысла, а налоги?

Если не брать во внимание страны «налоговый рай» (Грузия?), то в том же ЕС та налогов, стразовок и прочих обязательных вещей, заплатишь больше чем в УА.
Да, на те налоги ты что-то получишь.
Просто это эфемерное «что-то», оно мне не всегда понятно.
Школы?
Дороги?
Честный суд?
Нам оно зачастую и не нужно, ибо привыкли и без 😬

Чомусь після подій 2014-2016 всі поголовно не звалили

Якраз на території де були ті події звалили поголовно всі хто міг, не ІТ-ки

Ну не всі. Якось у мене було інтерв’ю на один скандинавський проєкт, і чувак, що його проводив, жив у Донецьку. Це була осінь 2021. Цікаво, що з ним зараз.
Так що навіть з таких територій не всі звалювали.

В 2014 под хвост ракеты не прилетали.
Условным Киевлянам/Львовянам до войны было так же как сейчас Бразилии до войны в Украине.
Сейчас же когда прилетело всем — Сильно по другому чувствуется.
Когда победа будет и какой и кто не доживет до нее — это все открытые вопросы.
Так же как и «после войны все зацветет буйным цветом, инвестиции» — как могут состояться, так и быть просраны.
Кто болел романтичен и менее востребован — вернётся, скептики и востребованные предпочтут третий раз на прочность судьбу не проверять.

І не п***или внаглу зароблені гроші.

Ну таке. Гривня подешевшала в 2.5-3 рази з 2014 по 2016. Хтось на цьому точно заробив.

Не таке. 12500 на тиждень — оце усе що мені залишили від моїх зароблених грошей.

Як я розумію, це ліміт на зняття готівки за кордоном. Тобто обмежили швидкість виведення готівки, але гроші не забрали. На додачу до цього 100 тис на місяць для оплати карткою і на 100 тис можна купити валюти по хорошому курсу на 3-місячний депозит.

А валютой депозит забрать можно? или опять по курсу НБУ грн отдадут?

Ці гроші потім потрапляють на картковий валютний рахунок, а з нього можна поповнювати всякі революти й вайзи. На зняття готівки я не розраховував, тому припущу, що залежить від банку.

їхати людям, в яких тут залишились родичі, квартири, машини та інше майно, не буде сенсу.

По собі скажу що пофіг на майно коли йдеться про безпеку сім’ї.
Ну і авто їздить а квартири можна продати)

Вже повністю відпрацьована схема як через довіреность завірену у консульстві можна усе продати відалено і машини і квартири.

Повернулися з країн де немає ніякої підтримки українців (наприклад Туреччина) чи з наскрізь кацапячах сраколизів на кшталт Болгарії. А таких країн не так і багато. А оте усе продається без потреби повернення аж бігом. За родичів вопще мовчу. Одна справа їхати у невідомість, і зовсім інша коли там вже є добре влаштовані люди, що забезпечуть підримку і проведуть через усі інстанції. Як на мене, оця заборона виїзду є найбільшим стимулом ніколи не повертатися і забрати родичів якомога швидше.

Ви не вкурсі, що у нас війна з 2014?

Повернулися з країн де немає ніякої підтримки українців (наприклад Туреччина) чи з наскрізь кацапячах сраколизів на кшталт Болгарії.

про Болгарію не згоден — підтримка українців там є(як мінімум була). До травня місяця там була програма за якою українців безкоштовно селили до готелей біля моря (в несезон вони все одно пусті стоять), після травня здається в гірськи готелі переселяли. Спонсором цього, ящо я не помиляюсь, був ЕС. Як воно далі було — треба шукати та питати.
Місцеві в цілому непогано ставляться до українців, принаймі серед тих кого я знаю ніяких неприємних історій не було. (звичайно якщо пошукати то всяке буває — бачив в ФБ писали що номера з машин знімали, хоча мені здається негативні історіі знайдуться в кожній країні де дали прихисток багатьом українцям) Так, в Болгарії є деякі прорасейскі настрої — як мені казали це пов’язано з тим що у Болгарії та Туреччини давні погані відносини. І Болгарія сподівається що кацапія їх захистить якщо що від Туреччини.

Я нічого не писав по підтримку в Болгарії. Болгарія була згадана як яскравий приклад негативного відношення до українців.

Ви там були? Чи «знайома знайомої так казала»?

Мені здається

Я думал тут что-то серьезное обсуждают, а оказалось, что тема для обсуждения буквально высосана из пальца.

Як би саме ІТ не перестало існувати із-за атак на енегро інфраструктуру і відключення енергії і зв’язку. Вангую що скоро всі українці будуть мінімум по пів дня без електрики сидіти, а в деяких містах/районах будуть включати на кілька годин щоб люди встигли зарядити гаджети і набрати воду.

Головне Крим

головне щоб твоїх дітей та дружину не згвалтували а потім по черзі розстріляли, як це було в Бучі.
П.С. наче Україна не нападала на рашку через Крим. Чи я щось плутаю?

П.с.п.с. Головне не Крим, головне не Донбас, головне не Лівобережжя, головне не Україна, головне не твоя дружина, головне не твоя дитина..

Пам’ятаю користувача Olexandr перед війною, наче більш-менш адекватна людина була. Тут краще розберуться мозгоправи, але виглядає як якась версія стокгольмського синдрому.

В тебе жінка/дівчина є?
Як тебе терплять?))

А я думав, що я токсичний пессимiст)

Эти 5% халява только в том случае, если компания, где ФОП работает как контрактор предоставляет минимум 4 недели отпуск и мед страховку.

А про це ж не всі думають 😉 і не думають, що далеко не всі ФОПи це отримують. І якщо захворів на 2 тижні, а тобі фігушкі, або лише 3 дні компенсують, то потім порахуєш (якщо вмієш) і з’ясуєш, що не так вже й багато втрачаєш, працюючи в штаті.

Уже мені набридло одне і те саме мусолити. Податків треба не % більше сплачувати, а більше грошей. Все вже з’ясовано вченими економістами, закон Лаффера та крива Лаффера. 19,5 % прямих податків + 22% ЄСВ разом становить 41,2% до цього додаємо ще і 20% ПДВ мало не з кожного товару і послуги інші додаткові податки та збори яких в Україні загалом 135, що є найгіршим показником серед усіх країн на планеті. День коли аутсурс втратить профіт через податки бо ціна стане такою самою як і в США чи західній Європі, а може ще більше бо податки ще більші, стане днем остаточного виходу цього американського і європейського бізнесу з країни. Зараз іде активна експансія на країни Латинської Америки. Продукти виробляти в Україні на цей час теж дуже мало ресурсу, навідміну скажімо від долини нема доступу до венчурних інвестицій та фактично відсутній внутрішній попит. Якщо уряд хоче знищіти українське ІТ, а ворожий уряд і агентура цього безперечно прагне щоб остаточно збанкрутувати країни і захватити її без бою — може закривати ФОП та звинувачувати податкові ставки ще далі. Ефект як відомо буде чудовий не для бюджету в для ворога, ІТ приєднається до решти Українського виробництва.

Криву Лаффера вже давно розбили в пух і прах економісти. Google > «Laffer curve debunked»

Те же экономисты посчитали, что собранные налоги достигнут максимума при нагрузке в 70%, однако никто не ручается за устойчивость такой модели.

Пока в Украине можно жить в 1к гостнке 19м2 вчетвером и квартиры стоят не 3к, а 500, и средняя зарплата 6к в год — не выравняются никак, извините. Как можно выравнятся со штатами со средней в 60к? 10 раз разница в средней зарплате же.

Кому потрібно ??? Галузі не потрібно її таким чином роблять неконкурентної здатною на світових ринках. Зараз навіть в таких умовах галузь дає 6 міліардів в бюджет на пряму і ще через ПДВ та різні збори яких в нас загалом 135. Як клієнти підуть (а вони і так пішли небувалими темпами) то галузі не стане як і 6 міліардів і відповідно донатів і усього іншого. ІТ-шники втратять роботу, а кожний ІТ-шник ще дає роботу 3 іньшим людям, когось утримує тощо. Що може бути для ворога краще ніж це ? От якраз ворогу це і потрібно.

додаткові 7%, які б наростили наприклад наступні 5 років на нашу галузь не вплинули б ніяк.

50% свалит и все — державе дулю

Як варіанти на додачу до США: ЮК і Канада. Робота ітшнику є, дорого, високі податки, але жити можна.

люди, які обрали Британію часто кажуть, що на руки получається в кращому випадку — стільки ж, скільки в Україні

Можливо на якихось галерах так і виходить, в більшості випадків можна заощадити ± те саме, що в Україні, але з набагато вищим рівнем життя. Якщо не жити у Лондоні, то можна ще більше заощадити і купити житло швидше.

думаю якщо хочеться тримати такий же рівень життя як в Україні, а він у вас був якісний (наприклад хороші ресторани через день, доставка їжі при будь-якій потребі, якісь цікаві і не зовсім дешеві хобі)

Погоджуюсь, хобі трохи дорогі, хоча якщо подорожувати, то навіть дешевше ніж з України. В Лондоні з їжею свій особливий вайб :D
Не думаю, що якщо час від часу харчуватись на доставках чи кудись ходити, то воно дуже сильно вдарить по кишені.

доступ до супер-якісної і швидкої страхової медицини є, якою вона буде в Лондоні — не знаю

Залежить від роботодавця, якщо є приватна страхівка то те саме + дантиста покриває. Якщо NHS, то як усюди в Європі, зі всякими легкими болячками футболять, щось серйозне або перманентне, то нормально лікується. По історіях знайомих в Лондоні можна в emergency кілька годин прочекати в черзі, але тут не буду казати, бо не стикався особисто.

для тих кому важлива соціалка і пів року нічого не робити і отримувати гроші — мейбі в ЮК таке покривають,

Тут таке не пройде, якщо хочеться нормально жити. Якщо приїджий по візі то наче взагалі такого немає, якщо по українських схемах то наче ситуація трохи краща, чув від знайомих, що їхнім батькам-пенсіонерам держава навіть за оренду платить.

Думаю єдиний спосіб справді відкладати більше в ЮК — жити не в Лондоні і витрачати теж не по Лондонських мірках, а прямо скурпульозно.

Як варіант, або можна ще трохи пофрілансити, щоб покрити оренду. В мене багато колег, ще у якомусь стартапі підробляють, але то швидш за все для задоволення, а не від відсутності грошей. Оренда це переважно до отримання IRL, далі вже можна взяти моргейдж, прискладавши за 5 років грошей на перший внесок.

різниця між зарплатами продактів в нас та продактів в Лондоні більша, ніж та сама різниця в інженерів

Щоб вирівняти зарплату з брітами, то треба трохи більше часу ніж інженерам, при умові якщо ти приїхав сюди вже з мовою С1. В мене продакт зі Словенії, то вона приблизно за 5 років нормально влилась в тусовку. Дуже залежить від компанії, якщо це велика корпорація то легше, якщо щось місцеве або вузькоспеціалізоване, то взагалі 3.14здец.

думаю, тут є ще додаткові мотиви: такі як доволі адеватний ворк-лайф беленс в Британії, от і не вистачає якогось екстріму.

Ну в Лондоні енівей знайдеться екстрім в будь-який час доби, особисто мені подобається дивитись наскільки тут різні люди збираються і як вони тут мирно (хоча й не завжди) співіснують, решту країни виглядадатиме як провінція порівняно з Лондоном.

Але коли повертаємось до сабжу, де розказують як всі виїдуть, бо піднімуть податки на пару %% — думаю такого не буде)

Мені ок платити ~40%, але в мене немає мети купити 10 квартир біля метро під здачу юним айтішникам. Не впевнений, що хтось буде піднімати податки зараз. Щоб їх збільшувати, треба давати взамін, за роки в Україні я цього не дочекався. Не просто так люди зі всього світу їдуть в Штати чи ЄС. Все залежить від тривалості війни і на яких умовах буде перемога, якщо буде інтеграція в ЄС разом з бажанням влади (нашої та ЄС, бо ми там нічого не вирішуємо) зробити тут середовище для бізнесу в умовах єдиного ринку ЄС, щоб отримати притік інвестицій, то треба якось їх сюди завести, звісно через податки та хоча б якусь стабільність. Україна не в складі ЄС та НАТО (читай поки ми не поборемо 3.14здец всередині країни) не буде спокійним місцем для ведення бізнесу, допоки раися існує в поточному вигляді. Якщо далі буде сильний відтік клієнтів, то айтішників (тих хто може виїхати) швидш за все поставлять перед фактом, переїзд або звільнення і це вже буде питання не податків.

еміграція в думках != еміграція в житті,

Якщо їхати з рожевими окулярами та переносити не найкращі практики з українських реалій в чуже середовище, то звісно що буде складно і вас будуть уникати, як бріти уникають Джонсона, бо він rule breaker :D. Але якщо ви звертаєте увагу на особливості життя в певній країні та спілкуєтесь з місцевими/ адекватними експатами, вони найчастіше будуть готові вам допомогти з різними лайфхаками і ви нормально інтегруєтесь.

Сінь Дзя Пін вже показав, що дурний приклад заразний. Уся ота Європа гигнеться бо усе наскрізь загазонюхано. І третина відкрито підтримує хуйла. Шукайте інші напрями.

Сэр почему — то в упор не видит стран типа Грузии

стран типа Грузии

Грузия пророссийская же (?)
А что если.. по щелчку путинскому рраз и все там изменится?

То и значит :-(
В Москву же ты сейчас не моехал бы.

Почему... не поехал бы сейчас в Москву?
Вероятно потому, что к врагу ехать не айс.... но если такие вопросы

Враги это всегда люди или животные, а не страны, названия или камни. Соответственно речь о том, зачем мне ехать в Москву — что там делать? О целесообразности.
К примеру, я могу волею судеб оказаться на оккупированной территории, выезд вполне может возможен только через Москву — самолёт оттуда летит, из других городов нет. Ферштейн?

зачем мне ехать в Москву — что там делать?

Смотреть фильмы в кинотеатре без украинского дубляжа

Тогда к чему бравады про ножички 😎

Когда вы перестанете пить коньяк по утрам?

И как, говорят нету похмелья — правда?

Никогда.
Я мозги набекрень не сносит

зараз там просто занадто багато росіян, та і уряд проросійський.

Абсолютно пофигу

людина яка наприклад побудувала вже життя в Україні

Ну смотри, мне собраться -только подпоясаться. Вещи отправить грузовыми перевозками, работа с собой, спорт там есть, достопримечательности исторические в изобилии. А тут что я забыл? Мне пофигу где жить

Вообще-то, если украинский ФОП закрыл и получил местное налоговое резидентство, то в Украине официально ничего платить не надо. Что касается аренды. Какая разница арендовать где-то в Украине или где-то ещё?

в Грузії ви платите той 1% не звільняєте вас від податкового навантаження в Україні,

і це як виглядиме?
сам прийдеш до своєї податкової в Україні із бланком з мокрими печатками з податкової Грузії?

На легальность насрать, важно что будет реально — ничего

Сэр почему — то в упор не видит стран типа Грузии

Якщо рашка не розвалиться, то Грузія це остання країна куди треба їхати. От де провести рашці наступну маленьку «побєносную» войну? А Грузія сама аж проситься — проросійський уряд, який саботував вступ в ЄС та НАТО. Населення меньше ніж в Києві. 110 км від кордону до столиці.

навіщо нападати, якщо там проросійський уряд?

навіщо нападати, якщо там проросійський уряд?

Тому що владі у рашці наср.ть на всіх крім себе. Треба буде підняти собі рейтинг -> окупують Грузію.

треба підняти рейтинг — Україну окупують,
треба підняти рейтинг — Польщу окупують,
треба підняти рейтинг — ФРН окупують,
треба підняти рейтинг — США окупують,
треба підняти рейтинг — Марс окупують...

Ой. ну камон. В першому же мессаджі чітко написано:

Населення меньше ніж в Києві. 110 км від кордону до столиці.

Якби рашка могла вона би вже все зробила зі списку..

Я прямо зараз плачу суттєво більше 20% свого доходу на добробут держави і перемогу у війні, мені не потрібно для цього закон який змушуватиме це робити.

Без проблем погоджусь платити 20% податку після перемоги у випадку проведення реформ аби підігнати наше законодавство під ЄС аби нас нарешті туди взяли.
Також вважаю, що життєво необхідним для економіки є пенсійна реформа і відмова від солідарної системи. Якщо це не зробити в найближчі роки, то через дуже скоро вся економіка буде працювати виключно на пенсії.

Ворогу, армії чиновників начолі із абстрактним гетьманцевим тільки це не влаштовує. З донатів вкрасти важко. А як все можна буде вкрасти та ще ти втратиш роботу, це саме чього ворогу і треба. Далі ти вже будеш допомогати знести цей уряд сам.

Ну если примут — то вне зависимости от того готов, не готов — будешь платить.
Другое дело что:
1. многие ФОПы выехали, будут ли они возвращаться зная, что по приезду им нужно будет платить +/- тоже что во многих странах ЕС, вопрос.
2. кроме 19.5 с работника, там еще 22% есв с работодателя, готовы ли заказчики покрыть рейз на 22% или конечная з/п разработчика упадет на 22+14.5=36.5%, а общая налоговая ставка получается будет 41.5%. Если я что-то неверно считаю поправьте.
3. сколько людей хотят выехать сейчас как только откроют границы и сколько их будет если не станет ФОП, который был важным сдерживающим от релокации фактором до войны.
4. если не станет модели ФОП, но при этом фрилансер работает напрямую на клиентов ЕС, Канада, США, которых с Украиной связывает только этот самый фрилансер, как быть таким фрилансерам? Я сомневаюсь что таковых незначительное количество от общего числа IT-фоп, чтобы ими можно было пренебречь.

Если я что-то неверно считаю поправьте

Там якщо зарплата перевищує 100500 гривень, то ЄСВ 22% не з усієї зарплати, а з 100500 гривень. Тобто зі «стандартних» для доу 8к по курсу 36.6 вийде 8к×36.6 = 292.8к, 0.22*100500=22110, 2211/292.8 = 7.55%
Загальне податкове навантаження для «стандартних» 8к буде 19.5+7.55 = 27,05%
Це, звісно, без врахування різниці між реальним курсом та курсом НБУ, яка робить розробників ПЗ ще біднішими.

Благодарю, по прямым налогам так, а дальше каждый отдельно взятый разработчик может смотреть Польшу, Чехию, Португалию, [любую страну на свой вкус] и строить планы не отталкиваясь от низких налогов Украины, как преимущества

Та поки що не кожен, тільки той кому якимось чином вдалося за кордон вирватися.

1. Судячи з опитувань, багато таки повернуться.
2. То проблема роботодавця, а не працівника. Так, айті компанії трохи менше зароблятимуть, але рейти «грязними» так і залишуться, тільки придеться платити не 5%, а 19.5%.
3. Хочуть виїхати тому що війна. Навіть якщо після війни виїдуть, то багато все одно повернуться. Тому що навіть при податку в 19.5% айтішники будуть все одно одними з найкраще оплачуваних професій в Україні і зароблятимуть в рази більше ніж середній работяга.
4. Я думаю це питання не так важко вирішити, було б бажання і політична воля.

1. На момент проведения опросов вводными данными было наличие ФОП-а, посмотрев тему про грузию, к примеру, модно сделать вывод что отсутствия ФОП-а подкорректирует эти настроения, насколько сильно — не знаю.
2. Это не проблема работодателя, это не проблема работника — это проблема конкурентоспособности отрасли. Исходя из моего ограниченного опыта видна тенденция на аутсорс в Румынию, какие налоговые ставки и условия для бизнеса там? Можно также посмотреть страны в которые конторы релоцируют людей после 24 февраля, просчитывать будет ли Украина достаточно привлекательна при условии окончания войны(даже не принимая во внимание возможность повторной эскалации в будущем), поднятии налогов, все еще не части ЕС и SEPA зоны. Я давно не видел никакой статистики по среднему почасовому рейту разработчиков по странам, раньше upWork выкладывал их статистику и разработчики из Украины были в среднем дороже тех же Румынских. Возьмут ли на себя аутсорс конторы дополнительные 7.5-22% растрат или вычтут с з/п разработчиков — хороший вопрос.
3. Вопрос индивидуальный к каждому конкретному разработчику. Кому-то при тех же налогах захочется выехать в страну, где будет возможность взять ипотеку под 2% например, кого-то заинтересуют соц гарантии, мало ли что ещё.
4. Конечно, любой вопрос можно решить, если иметь волю и желание, но вот пенсия — все еще социальная, медицина — всё ещё не страховая. Много чего хорошего сделать модно и нужно было бы, но всё не время всегда и пока не вижу чтобы эта тенденция кардинально изменилась — хотя безусловно улучшения на лицо.

Згідно опитування мало не уся рашка за путлера, а як мобілізація — массовой почали тікати замість йти воювати українців та НАТО. В СРСР ще зі школи привчали надавати «соціально прийнятні відповіді» коротше кажучи брехати, а хто не буде хором повторювати — отримає неприємності в піонерах чи комсомолі тощо. Тому ті самі німці та чехи і платять грошей більше ніж біженці зможуть заробити на простих роботах, бо як вже влаштуються — то назад не поїдуть. Хоче зараз вони дивляться, що в них дефіцит робочої сили особливо кваліфікованої тобто є варіант, що почнуть працевлаштувати біженців. Після цього буде абсолютно усе те саме, що і в Боснії та Герцоговині.

Як цитувати гіда, що нас возив — «Найпрестижніша робота — це заробітчанин в Німеччіні чи Італії, мрія більшості боснійців — звалити з Боснії і ніколи не повертатись».

Давати соціально прийнятну відповідь — це всюди так. І чим вище ти знаходишся, тим більша ціна помилки. Особливо в контексті cancel culture, коли можеш втратит все через пост 10 річної давності.

достатньо зробити плавний перехід, і наприклад не до 19.5%, а до 12% — бо це відповідає B2B в Польщі.

ага, відповідає, тільки є один ньюанс (Польща в НАТО/ЄС) і на її території не йдуть бойові дії

2. То проблема роботодавця, а не працівника. Так, айті компанії трохи менше зароблятимуть, але рейти «грязними» так і залишуться, тільки придеться платити не 5%, а 19.5%.

Ти або сліпий або тупий) як рейт може залишитись таким самим якщо компанії треба буде заплатити 22% ЄСВ за тебе?

кроме 19.5 с работника, там еще 22% есв с работодателя,

А спитайте у компаній, чому перед війною був консенсус на Дію сіті. Вже все пораховано 100500 разів. Не буде 22% Єсв, буде менше, але компаніям вигідно. Бо штатні працівники збільшують акціонерну вартість компаній і перекладають соціальні видатки на державу (лікарняні, декретні і т.д.), плюс юридично дають відповідальність за розголошення і можливість вищих ставок у замовників, коли ключова команда не контрактори (менші ризики у сприйнятті іноземних замовників).

То проблема роботодавця, а не працівника. Так, айті компанії трохи менше зароблятимуть, але рейти «грязними» так і залишуться, тільки придеться платити не 5%, а 19.5%.

А мы это уже видели, в виде закона о НДС на цифровые услуги — те, кто его вводил, именно так и говорили «Google чуть меньше заработает», в итоге google и все остальные просто увеличили чек на 20%. И те, кто считает, что налоги работника это проблема работодателя, немного не разбираются в экономике :)

І що далі? Ви припинили платити за послуги гугл? Ні, просто держава отримала додаткові податкові надходження. Так і з зп буде працювати. Якщо перейде весь ринок одночасно і у вас не буде альтернативи. Хоча альтернатива у вигляді якихось маленьких контор буде, які можуть навіть повернутися до практики зарплат у конвертах, але якщо ви захочете робити кар’єру, то підете в штат на вищі податки. І так систему в суспільстві створять швидше, ніж вам здається.

Какая карьера та оутсорсинге? Бабло рулит

Т.е. у условного мидла будет два варианта: пойти в маленькую контору на $3к в конверте, либо в большую на $2.4к официально с возможностью сделать карьеру? Кстати, а что такое «робити кар’єру» с учетом того, что в среднем в одной конторе больше пары лет мидл обычно не задерживается?
Кстати, у меня вопрос: раз Вы считаете, что можете прямо сейчас безболезнено отдавать государству +15%, то я надеюсь Вы это уже делаете и перечисляете на ЄСВ не минимум, как это делают все, а 22% со своих реальных доходов? Если да, то достаточно прошлогодней декларации, чтобы это показать, если нет, то все Ваши высказывания это как минимум лицемерие :)

Кстати, а что такое «робити кар’єру»

отримувати вищий тайтл і рейт

В той же компании? Насколько я помню, это всегда было проблемой, проще для этого перейти в другую компанию... Т.е. смысл во фразе «якщо ви захочете робити кар’єру, то підете в штат на вищі податки» — есть только в случае, если человек растет внутри компании, а это редко когда бывает

це ти про постовкові галери, бо не працював за кордоном в їх корпо

А при чем тут работа за границей, если мы говорим о налогах в Украине? И сильно сомневаюсь, что при повышении налогов сюда зайдет куча зарубежных IT компаний... собственно их не очень много и сейчас. А тем, кто собирается строить карьеру, работая за границей, повышение у нас налогов — просто дополнительный стимул уехать :)

працювати на іноземні корпо можна віддалено

А смысл? Жить тут и платить те же самые налоги, что и на Западе? Не спорю, что будут всякие варианты... но причин переехать будет уже больше.
Ну и у меня обычно есть станданртная просьба ко всем, которые выступают за повышение налогов: покажите, что платите ЄСВ с реальных доходов, а не разрешенный минимум... правда обычно после этого перестают отвечать :)

ще раз: «підвищувати тайтл і рейт», працювати В2В, які ті самі податки? ти не можеш працювати в штаті будучи нерезидентом

Ну и у меня обычно есть станданртная просьба ко всем,

ти щось переплутав, я не з того табору, тому відповідати не буду

Изначально тут говорилось о том, что будут фирмы, которые будут платить в конверте и те, которые будут работать официально и платить налоги с зарплаты с соотвествующим уменьшением чистой зп.
Согласен, если B2B, то не те же самые, учитывая, что у нас предлагается 20%, а в условной Польше, как тут писали 12%, то работая у нас придется платить всего в полтора раза больше :)

Слабо віриться у 20% для ФОП, так як на ЄП ІТ не є основним бенефіциаром системи.

Таке рішення негативно вплине на післявоєнну відбудову України бо знизить привабливість України для українців. Якщо податки і підвищать, то не більше як до 10% (просто тому що поряд в Польщі 12% і відкритись в Польщі ніхто не заважає).
Збільшення податкового навантаження в моменти криз — дика маячня і сподіваюсь влада на це не піде, бо позитивних ефектів від цього не буде взагалі. ЄС може вимагати приведення податкового законодавства до норм ЄС і це добре, бо призведе скоріше до зниження податків і більшої прозорості податкової системи. Якщо після перемога влада не докладе всіх можливих зусиль до створення привабливих умов для інвестицій і репатріації виїхавших українців нас чекає ще одна економічна криза як мінімум і саме тому я б не переживав з приводу значного підвищення податків.
Також «більшість смертних» платить з зарплати біля 40% податків і це більше ніж в більшості країн ЄС.

+ Польську податкову систему можна просто скопіювати та й усе та трохи по зменшувати ставки, щоб мати хочь якісь переваги, замість повторного винайдення велосипедів, дій сіті тощо.

Справа не тільки і не стільки в податковій системі. В першу чергу проблема в судовій системі (яка взагалі не реформована) і поліції (яка типу реформована), бо коли немає прозорих судів і невідворотності покарання, то інвестиції в країну сильно зменшуються

Яким коштом реформувати ? Замкнуте коло виходить. Щоб реформувати судову систему — треба її замінити на нову, тобто впровадження нових законів та перегляд старих щоб прибрати те, що не працює та залишити те що добре. Навчання і перекваліфікація існуючих юристів, створення нових інституції, відбір на посади і вибори окружних судей тощо. Це силленна часу і грошей на це потрібна, не кажучи вже про політичну волю, коли в раду, уряд та офіс президента можуть завітати бігунки від існуючого конгломерату рішайл із кейсом зеленої готівки, причому цей кейс то «доброго дня!» бо прийшли оформлювати бізнес домовленість де ця готівка буде процентом відкатуватись за кришу. А повнісенький кейс готівки одразу, та офшорний рахунок в Панамі це насправді вагомий аргумент для будь кого. Будь хто буде подумає — що я буду робити після своєї каденції, як житиму пенсію, влаштую дітей та онуків тощо. Як король у відставці з курортів та яхт і лімузинів, чи як жебрак, що читає лекції як він героїчно боровся за правду — а тепер їздить на метро і самокаті, дякую що прийшли тепер я зможу сплатити за комірне в купити харчі. З чогось треба починати, Польща почала з економіки — бо коли ресурсів достаньо той кому принесуть кейс готівки спокійно викличе охорону і відповідні органи та зарештує бігунка, позаяк існуючі активи і так дозволять жити на пенсії королем. Потрібно зберігати систему в якій активи працюватимуть. Авжеш корупційна система, тобто неофеодалізм, сама по собі це актив для тих хто вже на пенсії чи досі в ній і вони за неї битимуться і вже б’ються, бо її центр це Москва.