Можливий кінець айтішним ФОПам
Disclaimer: весь текст представлений нижче лише моя думка і я не претендую на якусь сильну експертизу.
Абсолютна більшість айтівців працюють через модель ФОП, це ні для кого не секрет. Замість того, щоб платити 19.5% як звичайні працівники, ми влаштовані як підприємці-контрактори і платимо лише 5% + ЄСВ. Багато хто з нас сприймає це як даність, але насправді це просто халява.
Думаю, з початку повномасштабного вторгнення 24.02, більше ні в кого не повинно виникати питання «чому я повинен платити більше податків?». Війна — справа дуже дорога, і держава як ніколи потребує грошей — армія, підтримка інфраструктури, зарплати бюджетникам, матеріальна підтримка вимушених переселенців, виплати по втраті майна, цей список можна продовжувати довго.
Мені здається, вже близько той момент, коли міжнародні інвестори, як то МВФ чи ЄС, можуть змусити наш уряд проводити податкові реформи. Це може означати велике закручування гайок і знищення моделі ФОП-працівників. І всі ми почнемо платити як більшість смертних — 19.5% з зарплатні.
Звичайно, є також варіант з Дія.Сіті, але його вже неодноразово критикували за такі штуки як «договір про неконкурентність». А якщо варіанту з ФОП не буде, то законодавці можуть підняти податки і для резидентів Дія.Сіті в тому числі.
Що думаєте про такий варіант розвитку подій? Чи готові ви платити більше податків для добробуту держави?
Найкращі коментарі пропустити