Підготовка до зими: опалення, електроенергія, автономність та робота. Мої поради з досвіду

Поділюсь своїми ідеями та напрацюваннями щодо автономності узимку, враховуючи мій досвід підготовки в січні-лютому та знаходженні на окупованих територіях в лютому-березні 2022.

Що я приготував для життя

Заміський будинок:

• 2 груби + запас дров твердих порід (машина на 10 кубів ~16 000 ₴)
  • 2 газові балони б/в червоні на 50 л по 3000 ₴ за штуку (заправляти буду по 40 л кожний, щоб було безпечніше) + газова плитка і набір для приєднання за 1000₴
  • генератор бензиново-газовий на 6.5 кВт за 1200$, тому що машина також на бензині + 40 л бензину в каністрах + завжди заправлена машина на 3/4 як мінімум (40 л)
  • тепла підлога та конвектори
  • електрична плитка на 1 кВт
  • бойлер на 100 л

Конвектор на 20 кв. м

Переносне:

• пальники, декілька туристичних газових балонів, набір посуд
  • декілька павербанків
  • набір спальників, намет, надувні килимки
  • термобілизна в асортименті (замовив нашим воякам та близьким технологічний верх від Uniqlo)
  • зимовий одяг та взуття + можливість використовувати «шари», включаючи Ultra Light Down від Uniqlo та всілякі Heatgear / Therma-fit / Dryfit та інші технології спортивного / трекінгового одягу
  • кресало, запальнички, сухий спирт

Продукти й вода:

• крупи, макарони
  • олія, борошно, дріжджі
  • консервоване (кукурудза, «тушонка») + домашня консервація + малі відкривачки
  • Snickers
  • запас води + автономні свердловини + система й таблетки для очищення води + система осмос
  • алкоголь + мініатюрний штопор

Інтернет та зв`язок:

• мобільний інтернет від телеком-операторів + підсилююча антена та 4g модем і роутер
  • провідний канал інтернету
  • супутниковий інтернет від Starlink
  • скачані мапи формату Open Street Map

Автономія:

• аптечка + запас критичних медикаментів
  • ніж та мультитули, набір інструментів
  • перчатки для роботи з інструментами в різних умовах
  • ліхтарики + батарейки й акумулятори, свічки
  • протигази та таблетки від радіації
  • набір посуду легкий та складний, мангал
  • армований скотч та набір для ремонту одягу
  • AM/FM радіо в асортименті, рації Баофенг
  • копії документів, паперові роздруківки та книги з виживання
  • мініатюрні спресовані серветки «додай води»

Що я приготував для роботи

Ноутбуки, планшети, зарядки, освітлення:

• перше і головне — завжди заряджені
  • якщо є змога придбати — рекомендую Макбук на M1/M2, тримає батарею приблизно робочий день

Також непоганий варіант — будь-який iPad з під`єднаною мишкою через перехідник lightning-usb та usb клавіатурою на батарейках (в мене це давно Logitech K480 Wireless).

До сучасних ноутбуків ми придбали всім колегам павербанки 20000 mAh Trust Laro USB-C Laptop 65W та перехідники тим, у кого не macbook з type-c, наприклад під наші ASUS.

Рекомендації від мого сисадміна:

1. Ноут заряджати тільки через кабель type-c — type-c.
  2. Бажано не заряджати одночасно ноут та телефон. 65W — це сумарна максимальна потужність на 2 виходи (один 65, другий 18, але сумарно трохи більше 65).

Ноути не у всіх можуть бути на 45W, можуть бути і на 65W, тому краще відразу сказати всім, що якщо підключати ноут — то тільки ноут.

Військові також купують такі батареї.

Я придбав для себе ще інвертор до акумуляторів від мого інструменту Ryobi (в мене все одно є 3 акума на 10 Ah сумарно).

Часто використовую легкі й потужні GAN зарядки.

Ліхтарики наключні, потужні разом з будь-якою склянкою перетворюються на lantern, бажано брати з зарядкою від usb / 220 або на батарейках типу 18650 в залежності від іншого сетапу.

В мене дуже багато ліхтарів, згадаю найбільш доступні:

• Nitecore Tube
  • Olight I1R
  • Nitecore TUP (дуже потужний, я таким лякав п`яного тракториста на тракторі на Кінбурнзькій косі :) ), 4 регулювання потужності
  • аварійні світильники від 220 / 18650 — забрав 2 останніх.

Інтернет:

• Starlink не згадую
  • комплекти для мобільного інтернету на основі досвіду окупації та досвіду, коли базові станції телеком-операторів працюють на батареях або генераторах.

Є 2 комплекти, простий та більш надійний.

1. На основі 4G модему (працює від USB, тобто павербанку або ноута, якщо ноута — ви маєте сидіти в декількох метрах від вікна/антени) + кабелі + антена типу такої.

Ціна: трохи більше 3 тисяч ₴

2. На основі роутера (працює з акумом до 10 годин) + кабелі + антена

Ціна: близько 4.5 тисяч ₴

Обидва варіанти роздають wi-fi, тобто й у ваших близьких буде інтернет.

Обидва варіанти можуть зачепитися на ту базову станцію, що має інтернет (якщо в радіусі 6 кілометрів така є, наприклад, точний радіус не підкажу, треба тестувати).

Антену треба буде встановить максимально високо за вікном або в вікні (навіть на книжках або стремянці).

Сімку можна використовувати свого мобільного оператора (у Київстар є окрема сім пара, щоб не платити ще раз з обмеженням 40-60 гб на місяць в більшості пакетів) або придбати за 300 грн на місяць сімку Київстар з 300 гб інета.

Якщо берете подорожче — можете хлопцям V3G казати «як взяли Roman.ua» :)

Можливо, щось забув написати, додавайте в коментарях. Також якщо є додаткові питання — пишіть, буду намагатися відповідати.

Якщо вам сподобалося — зафоловте мене @Cooluck , щоб читати більше таких тредів.

👍ПодобаєтьсяСподобалось14
До обраногоВ обраному10
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

https://kseonics.com.ua/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%96%D0%B2-Kseonics-Technology/kseon%202500/#wbs1 брал здесь. На вечер с ноутом тельчиком , и старлинком хватает с лихвой, но проверки реальной ёмкости не делал. Может кто брал и делал тесты ?

Nitecore TUP
3500грн

хех блін :))) Ще й з цілим OLED дисплеем, щоб заряд акк показувати. От зараз зароблять на іграшках собі майбахи )) Видно світло там якась особливе «лампове», не таке як від відверто китайских ліхтариків за декілька баксів.

1200mAh

у цього алюмінієвого китайця за три копійки — 800мА і теж приблизно 1000 люмен та регульований фокус. І так світло на сотню метрів точно, якщо фокус виставити, але нащо я хз.
www.aliexpress.com/...​tem/1005002882035836.html
Звичайно при такій потужності він світить десь 40хв, так як яскравість не регулюється і це ліхтар для понтів, але це зовсім вже бюджет, а той агрегат за ціну в 50 разів вище, однозначно має мати супутниковий зв’язок та Netflix на борту :)

Я брав Nitecore TUP на заході за 50$ по розпродажу. Українські ціни не відслідковував.

Я брав Nitecore TUP на заході за 50$ по розпродажу.

У китайців бачу він $37.67 www.aliexpress.com/...​tem/1005001639218802.html
Але це ж не якийсь серйозний ліхтар з ємністю на десятки тисяч мА. Бренд маркетинг і т.д

Скажу чесно, поради трохи дикі і відірвані від реальності.
Для чого вам в хаті дві груби і тепла підлога? Чому рекомендуєте максимально неефективні конвектори? Чому не вказали, що не всі газові плити можуть працювати від газу в балонах...
Список, який варто значно скоротити і відредагувати.
Одразу видно людину, що не жила в сільських умовах.

що не всі газові плити можуть працювати від газу в балонах...

Всі працюють. Там лише треба замінити жиклери, для газу в балонах в них меньші отвори. Для деяких плит такі жиклери йдуть в комплекті. Але багато хто їх викидає чи кладе кудись, де потім не знайти. Можна купити в Епіцентрі.

Я описав свій досвід на прикладі своїх ресурсів.

Як буде електроенергія — буду догрівати останній 2 градуси теплою підлогою для комфорти. Як не буде — тільки грубами.

Конвектори доступні зате, дешево і є в наявності.

Ви маєте накладати власні ресурси, наявність, бюджет і тд. Ніхто не відміняв вивчення теми детальніше та вирішення під себе.

А можете дати адресу, де ви живете? Ну так, про всяк випадок. щоб мати на увазі ))))))))))

Ахаха, ви вже п`ятий питаєте, чи варто мені нервуватися?)))

Капец, Джуманджи какая-то 😅🫣

Fallout mode — це детекторний приймач АМ діапазону без батарейок, хоча в нас і станцій АМ напевно 1.5 штуки лишилось.

При nuke attack никакая полупроводниковая электроника не выживет, даже солнечные панели сгорят. Разве что ламповая электроника будет работать

Просто нужно поместить всю электронику в клетку Фарадея.

Согласен, но ее нужно сначала построить, а для авто это также актуально

Если вот прям всю электронику поместить в клетку, то куда же тогда девать Фарадея? Или там места на всех хватит? И как можно связаться с этим Фарадеем по поводу клетки то? Он есть на booking.com? Хотелось бы (на всякий случай) уже как-то эту клетку забукать...

проще забукать одну яму 2×1х2, ну или комнату в мавзолее

здається, тільки включена.

Ну мы этого не знаем наверняка, реальные испытания проводились давно, зависит от типа взрыва, мощности etc. ЭМИ вызывает наводимый ток в полупроводниках и возникает т.н. «пробой» транзисторов

Вот тут есть подробнее: www.empcommission.org/...​73-EMP_Commission-7MB.pdf

Крупы сложно запасать.

Многие наши хитрожопые сети магазинов прокалывают сзади пакеты с крупами и т д. Через время такой пакет плесневеет.

Я так закупил кучу гречки после начала войны еще по 4х грн, а потом выкинул из-за плесени.

Не треба шукати змову там, де все можна пояснити просто поганим врахуванням та вивантаженням. P.S В metro можна купити краще запакованих 10-20 таких круп, якщо вже треба.

Суть не в упаковке от производителя, а в прокалывании упаковок. Еще до войны многократно замечал такое в АТБ, Сильпо в плане круп, орехов и т д. В Сильпо даже у творога.

Так экономят место в транспорте и на полках, но это нарушает герметичность упаковки продуктов и приводит к их порче. Не зря же утопленную технику советуют покласть сразу же в банку с какой-то крупой, чтобы она впитала влагу.

Так як їм знати, що а) люди не побачать ту дірку і не відмовляться брати такий товар б) що воно раніше не пропаде в них на полицях

Выбора часто нет. Надо определенная крупа, а она вся проколота — берем, что есть.

Я просто ніколи не був ув ситуації де це було тенденцією, що пакети проколоти. Але часто бачив, як люди хапають за край а воно рветься, бо лайно, а не пакет. Корочше, на змову магазинів не тягне.

Это не сговор. Так магазины экономят на доставке, выпуская воздух. Загуглите.

может потому что когда 100 пакетов крупы то нижние лопаются от избыточного давления, вот их и стравливают, а не ради экономии. а запаковывать в вакуум не способны

от ні разу от не зустрічав плеенявку
та деяки крупи взагали у паперовому не герметичному пакети продаються, та більшисть пакетив після пошкодження починають повністю розповзатись

Хм... так получилось что у меня в прошлую зиму запас круп зимовал в сыром месте (осенью накупил по акции). К герметичности упаковки не присматривался, но ничего не испортилось.
В принципе если раз в месяц делать ротацию, то наверное всё будет ок, хотя это уже конечно более хлопотно, чем просто «купил и забыл».

Купили гречки чи рису — прогріли в духовці трошки — пересипали у сухі пластикові півторашки — загвинтили пробку — профіт. До двох років зберігається точно, більше не пробував, бо ротація.

Вони спеціально проколоті, щоб крупи не задихнулись і не затхнули. В мене теж такі, лежать вже не знаю який місяць, проблем немає. Просто треба знайти більш підходяще приміщення для зберігання. Закритий шкаф на кухні, де постійно підвищена вологість через приготування їжі не дуже підходить.
Чомусь же макарони не проколюють.

Плесень заведется при высокой влажности. А в квартире по нормам влажности до 60%

Погуглите. Работники магазинов сами ответили в интернете, что прокалывают крупы для экономия места в коробках

А в квартире по нормам влажности до 60%

ага)) особенно сейчас)) через день дождь, отопления нет, в квартире 16-18 градусов и 80-90% влажности, постиранные футболки 3й день высохнуть не могут))

Через время такой пакет плесневеет.

Как это? Оно же всё сухое.

Влажность в жилых помещениях от 30 до 60% по нормам. В общем пакеты круп не зря делают герметичными

Дуже потужний сет, але по грошам теж дуже потужно 😂

Сподіваюсь в місті можна буде вижити без цього всього.

як на мене — міста більш крихкі по концепції Талеба, краще села з хатами які й так іноді без світла жили

40 литров бензина очень мало, особенно учитывая что его вообще может не быть.

Ще 40+ літрів в баці машини завжди. Але не багато, так

Гарна стаття. Чи можна антену з телефоном використати без модему?

Дякую. Ні, в телефоні немає таких роз`ємів, наскільки я знаю. Хіба що в вас якийсь industrial телефон :)

Ех вже прочитала за роз’єми.

Нормально, правда без возобновляемой энергии это всё не годится
Фонари тоже занимают руку, надо налобник на аккумуляторе + светильников с солнечными панелями пара штук, себе выбрал luci lux + candle, 10/10

Налобники теж потрібні, погоджуюсь, забув свої Petzl описати. Дякую! В сонячні панелі у наших широтах взимку я не дуже вірю, якщо чесно.

генератор бензиново-газовий на 6.5 кВт

Зачем столько?

Бойлер, насос для скважин(и), холодильник, освітлення, модем(и) й тд. В мене ще тепла підлога більш ніж на 3.4 кВт але не планую її запускати від генератора.

Обирав з запасом, по наявності та хотів на 2 видах палива: бензин + газ.
І ще якщо генератор буде працювати не на повну потужність — буде менше шуму.

Если запас окажется слишком большим, то расход топлива будет неоптимальным.

Так, я готовий до цього ризику.

дык топливо имеет свойство заканчиваться, а это всё на 40/2=20 часов

Десь 1.5 л на годину судячи з даних тут vsegeneratori.com/...​-and-sohnen-ks-9000e.html , але треба буде перевірити під реальним навантаженням скільки споживає + газові балони.

Десь 1.5 л на годину судячи з даних

Мм.. в мене сотка стоїть в каністрах, але й гена жре більше судячи з практичних вимірів — десь 2,5 на 5 квт.
Але все думаю що цього замало буде, тому скоріш за все куплю ще пару двадцяток.

дякую, задумався про бочку

200 литровые бочки дешевые, дешевле канистр. Главное купить насос (ручной) и заливать под горло (бензин меньше будет портится)

А там металеві чи якісь пластикові підійдуть?

Бензин в пластике не хранят, разве что в специализированном.

Ну от каністри є пластикові. Для бензину. Тому і в питанні мав на увазі який пластик має бути.

Только метал. 200 литровую бочку можно купить за 500 грн (б/у), вопрос в том, что это небезопасно хранить столько бензина вместе. Солярка предпочтительнее (ее можно хранить в пластике и она почти не портится).

Скорее всего 6.5 киловатт китайские. Он максимум 5 выдаст + нужно учитывать пусковые токи.

Цікава стаття, дякую) Спочатку побачив у твіттері

Дякую, цей профіль на DOU з 2009 року, зараз оновлю.

Так, в Тві вже ~1600 лайків, завірусилося twitter.com/...​tatus/1583892126869630976

Звідти й редактори DOU прийшли й запропонували перенести сюди. Ми й доробили цей матеріал разом та додали додаткові фото з мого архіву.

Підписатись на коментарі