Мої враження та поради після навчального курсу на оператора FPV БПЛА

Вітаю, ком‘юніті. Мене звати Віктор. Я працюю розробником в американській продуктовій компанії. Також я служу в Києві військовим капеланом з 27 лютого 2022 року. Сьогодні розповім вам про те, як я навчався керувати FPV (First Person View) БПЛА.

Я вирішив навчитись керувати дроном тому, що вважав і вважаю — кожен має робити на фронті те, що він вміє найкраще. А моя фіча, як і більшості розробників, — це швидко опановувати нові для себе речі. Це є маст хев, якщо ти хочеш бути ефективним в керуванні коптером.

Тому, якщо прийде час мені бути мобілізованим, я піду служити пілотом дрона в аеророзвідку. Це доволі цікава робота. Ти можеш кидати воги на окупантів, можеш робити розвідку, можеш коригувати артилерію та навіть знімати відосики з побратимами. Такій собі фулстек воїн. Кажуть, що доволі часто пілота дрона супроводжує два піхотинці та іноді сапер, роблячи його роботу ще ефективнішою, та тому, що вбити пілота дрона — це серйозна ціль для ворога.

Можу одразу сказати, що навчитись управляти FPV дроном це набагато складніше ніж керування седаном. Якщо в автошколі інструктор дозволив мені керувати автівкою в трафіку вже на третю годину занять, то з дроном ти літаєш, літаєш вже годин десять та думаєш про себе: о, я вже майстер, пізнав дзен.

І тут тобі включають режим PRO, де відсутня стабілізація — і ти розумієш, що взагалі ще не вмієш керувати.

Про Академію, в якій я навчався

Наша школа називається Aero-combat. До речі, вони зайняли перше місце зі своїм дроном-розмінувальником на останньому хакатоні.

Сюди влітку мене запросив мій приятель Віталік, c котрим ми потім купували пікап на фронт.

Навчання складалося з декількох тижнів теорії та мінімум 20 годин практики на симуляторі. Складність практичних завдань збільшувалась наростально. Головна мета — навчити тебе реагувати на зміну обставин під час польоту, а також зависання та приземлення.

Якщо першим двом пунктам ти навчишся досить швидко, то зависання — це мрак. Фішка FPV дрону, що в нього немає програмної стабілізації, і тільки від пілота залежить, як він себе буде поводити «на завданні». Ти нон-стоп рухаєш джойстики буквально на долі міліметрів.

З побажань до академії дронів на майбутнє: було б круто, якби інструктор більше часу приділяв кожному студенту біля симулятора, як в автошколі, коли ти керуєш автівкою. Навчання було б набагато ефективнішим. Я думаю, 3 години з інструктором замінить 10 годин керування дроном, коли ти один.

Після симулятора ми вийшли на полігон і почали літати на А-85. Це навчальний маленький FPV дрон. Мені дуже сподобалось.

На вулиці в цілому за весь час у мене вийшло 4-5 годин нальоту. Всього — 25 годин в моєму випадку. Я знаю, що Віталік налітав набагато більше, ніж я на симуляторі. Що є чудово. Чим більше практики, тим впевненіше ти себе будеш відчувати.

Я знаю, що досить велика кількість випускників академії досить давно успішно знешкоджує ворогів на фронті. І їх відоси ви можете побачити на сторінках багатьох наших відомих експертів та в популярних пабліках.

Про обладнання на навчанні

Варіантів FPV дронів дуже багато. Це можуть бути перегонові дрони, котрі розвивають швидкість до 150 км; це можуть бути дрони з високою вантажністю, і далі за переліком різновидів БПЛА.

Є цікава фішка комерційних дронів типу DJI та Autel. У них є свій принцип — не завдай шкоди людині. Він вбудований в них програмно. Ти не можеш з ним пролетіти в декількох сантиметрах від людини. А з FPV ти можеш зробити коптер-камікадзе та вклепати орків прямо в окопі.

Так може виглядати дрон-бомбардувальник

Якщо в тебе «прямі руки» і є деякі навички, то ти просто купляєш каркас та компоненти — і паяєш собі термінатора. Якщо не пощастило з мануальними талантами, як в моєму випадку, — знаходиш хлопців, котрі вміють це робити, і вони побудують тобі коптер під твої потреби. За гроші, звичайно.

Такий коптер може бути, за бажанням, з цифровим та аналоговим керуванням (зв’язок налаштовано через аналогову антену). Можеш замовити поставити туди більш моцні контролери, і він буде в тебе розганятись до 200 км на годину. Навіть звичайний дрон буде летіти швидше, ніж Mavic. Я керував дроном, котрий розганяється до 140 км на годину. Можна поставити модулі камер будь-якої якості. Навіть можеш свою GoPro туди вкрутити.

Пульти керування та окуляри для FPV дронів універсальні, тобто ти можеш під‘єднати ту саму апаратуру до безліч дронів. Найпопулярнішими пультами є TBS Tango 2 Pro та Radiomaster TX16s.

Фото пультів керування

Висновки

Так виглядає мій сертифікат

Чи є кар’єрний шлях у пілота квадрокоптера? Так, є. Під час війни завдяки своє досвіду ти можеш вирости до кермувальника більш серйозною технікою чи навіть Байрактаром, хто зна.

Чи пораджу я йти в школу дронів? Так, звичайно. Це дуже цікавий час. Буде важко, але це щось геть нове. Коли ти після симулятора злітаєш перший раз — це супер відчуття. Розумієш, що не просто так витратив стільки сил та часу. Після нашої перемоги можна залишити це собі як хобі або стати відеооператором. Вони, здається, заробляють дуже і дуже непогано.

Ти не народжуєшся з думкою, що треба навчитись вбивати чи допомагати вбивати людей. Звичайно, я хотів би навчитись керувати дроном в інших обставинах, але ми маємо те, що маємо. Наші вороги — рашисти, нам потрібно будь-яким можливим способом знищити усіх, хто окупував нашу землю. Вони воюють за совковими стандартами, а ми — за сучасними. Ви мали змогу побачити самі, наскільки ефективні БПЛА, такі як Байрактари та інші.

Всі ми зараз страждаємо від «шахідів» з Ірану. Буде круто, якщо з’явиться програма швидкого реагування, типу: наші дрони проти їхніх навколо великих міст України та інфраструктурних об’єктів. Ми змогли б зносити їхні дрони ще на підльоті. Це відносно дешево, та може довести свою ефективність.

Я із задоволенням приєднаюсь до такої програми. Звичайні consumer квадрокоптери типу DJI чи Autel, той Шахід-136 не наздоженуть, а FPV дрон — зможе.

Якщо цікаво, можете почитати ще про плюси та мінуси комерційних дронів в цій статті.

Якщо у вас є питання щодо процесу навчання (або будь-чого іншого стосовно мого досвіду), пишіть у коментарях чи мені в особисті повідомлення в Telegram-каналі.

Нижче цикл моїх статей про полон та участь у війні з росією:

• Стаття про те як, я став капеланом в лютому 2022 року.
  • Стаття про героїзм людей під час війни.
  • Стаття про мій полон у 2014.
  • Стаття про евакуацію. Від 23 лютого 2022 року.
  • Стаття про Схід моїми очима.
  • Стаття про Нашу допомогу Азову та думки про те, що нас чекає далі.
  • Стаття про Шлях в Слов‘янськ і трагедію підрозділу аеророзвідки.
  • Стаття як ми пікап купляли, та що я почув від жителя ЛНР.
👍ПодобаєтьсяСподобалось27
До обраногоВ обраному7
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Доречі! З’явилося дуже чудове ком’юніті fpvua.org
Багато новачків і профессіоналів. Дуже легко і просто допомагають стати на вірний шлях

Добрий день. Думаю спробувати навчитись керувати FPV дроном. Звичайно, поки що на ПК. Який не дуже дорогий пульт порекомендуєте? В інтернеті рекомендації всі різні

Наскільки сильно відрізняється в симуляторі реакція від справжнього пульта і ігрового джойстіка?

На симуляторі ти літаєш тим же пультом, тобто все абсолютно однакове.

так точно. я після 30год. симулятора полетів одразу на сіневуп не відчувая різниці. Єдине були з посадкою трабли

Чи були у Вас тренінги з бомбоскидання?
Я, дивлячись відео, до показують як з дрона у окоп летить «міна» (?), ніяк не порозумію, чому та міна спочатку метліхається так, ніби-то висить на мотузку....
Чи то дійсно вона висить-та-розкачується?
Якщо так, то це б мало заважати точно попасти у окоп/траншею, але на відео попадає...

Они висят на специальном устройстве, клешня имеет подвижную часть что-бы груз висел всегда вниз и что-бы не менял развесовку дрона, если закрепить жестко то физика полета очень сильно поменяется что затруднит полет в целом. А подвижность груза на точность влияет аж никак

А подвижность груза на точность влияет аж никак

Спасибо.
Просто порой на видео мина болтается как yo-yo, вот и подумал, что это странно

мало того, цей пристрій можна склепати самому на 3д принтері

Чи то дійсно вона висить-та-розкачується?
Якщо так, то це б мало заважати точно попасти

це маятникові коливання, тому відхилення у протилежних напрямах фактично постійно компенсують себе
вітром більше від вісі скидання відносить, бо вектор сили зазвичай в одному напряму

але на відео попадає...

ну викладають же найкращі влучання, а не найгірші

Покійні камікадзе такому б позаздрили

А капелани не відносяться до ЗСУ?

Раніше капеланство було як волонтерський рух. Невелика частина була в лавах ЗСУ. Зараз є закон про капеланство, тому зараз стало більше капеланів котрі служать на тій самій основі що й всі інші в ЗСУ.

Скільки це коштувало? Коли проходять заняття? Як суміщати роботу та навчання?

12 000 для цивільних, безкоштовно для ЗСУ зараз. Але я платив пів суми тоді. Розклад є на сайті. На симулятор можеш записуватись в зручний тобі час, якщо є вільні місця

The Drone Racing League Simulator, спочатку на цьому потренуйся, бажано с пультом

В академіі як раз цей симулятор стоїть на ПК

Фішка FPV дрону, що в нього немає програмної стабілізації,

Чому? З чим це пов’язано?

Думаю причин декілька. Але я в ще далеко не профі в цьому. З відсутністю авто стабілізації легше керувати дроном в вузьких місцях. Маневрування виконується швидше без стабілізації ніж з нею. Зависнути на одному місці з FPV і щось зняти, то ціла наука, в комерційних дронах кнопку нажав та й все.

в чому проблема автоматично чи мануально вмикати стабілізацію якщо джостики в нульовому положення?

ХЗ. Це вже питання до виробників. Якщо ти поставиш тротл в нульове положення, дрон впаде

Те, що ви називаєте «авто стабілізація» — це стабілізація по горизонту, яку доволі часто неможливо вимкнути на консʼюмерських дронах, проте за бажанням вона може бути увімкнена на саморобних дронах (cleanflight, betaflight та інші прошивки)

А те, що ви називаете PRO режим — являється режимом ACRO, і в ньому дрон також стабілізується і намагається тримати завдані йому кути по Roll/Pitch/Yaw

Ага. Про betaflight та ACRO я чув. Зависання без ACRO через годин 3-5 становиться ізі. А коли тобі його включають, отоді становиться цікаво. Десять годин літаєш, а зависання більше 5 сек. на одному місці та одній висоті дається дуже і дуже складно

Це ще мабуть складніше ніж вертольотом курувати. Хоча тут джойстік а там і руки і ноги

Гелікоптером складніше звичайно. Але теж можна опанувати. Таксю само, як і літак.

Підписатись на коментарі