[Test Engineering Weekly] Про практику у програмуванні, поради Гарваду для вашого CV, внутрішню роботу JS та SQLite
Привіт! Це Олександр.
Давно вже я не писав дайджестів. Але цікаві статті та інструменти з’являються щодня). Як же знайти час, щоб усе це прочитати? А ще ж треба спробувати той модний Playwright, який використовують усі, крім тебе.
Доводиться дуже ретельно підходити до вибору та споживання нової інформації. Тому пропоную вам підбірку кращих статей з тестування та інженерії. Як завжди — мікс корисних та хардкорних постів).

Найкраще
- У минулому випуску нашого теплого та лампового подкасту «Не баг, а Фіча!», я згадував про репозиторій Build your own X. Це просто скарб для тих інженерів, які вивчили трохи базових знань, але яким не вистачає реальних задач для практики. У цьому репозиторії зібрано дуже багато проєктів (клонів) відомих аплікацій — блокчейни, бази даних, боти, пошукові системи, вебсервери — навіть невеличкі операційні системи! Ви можете просто подивитися на щось більше цікаве, ніж простий калькулятор чи UI тести :). А можете взяти звідси ідею та написати класний проєкт власноруч!
- А для тих, хто вивчає Python — є крута книга з купою дійсно корисних проєктів для практики — Automate the Boring Stuff with Python. Вона абсолютно безплатна — тож можна брати, читати та будувати своє).
Тестування
- До свята Гелловін пропоную невеличку, але страшну історію про помилку, яку було дуже важко відтворити.
- Для тих, хто хоче трохи подивитися на світ тестування безпеки — Monika Krysiak дає детальний огляд базових вразливостей (з прикладами). Для новачків — вкрай корисно!
- Вивчили трохи програмування? Не знаєте, куди можна зробити ваш перший pull request? Nicola Lindgren пропонує деякі варіанти таких проєктів з відкритим кодом. Авжеж, ви завжди можете зробити PR у Bitcoin чи Cardano.
- Думаєте, чи почати вести свій власний блог про тестування? Не знаєте, з чого почати? У мене є для вас пост на цю тему.
Інженерія
- Для тих, хто полюбляє Javascript та вчить його — маю просто офігезну підбірку статей про те, як працюють деякі речі у JS: Event Loop, Hoisting, Generators, Promises and Async/Await. І що саме головне — у кожній статті є дуже багато прикладів коду та схем! Дуже круто.
- Одна з причин, чому ви можете отримувати відмови у співбесіді (особливо у західні компанії) — це погано оформлене резюме. Рекрутер повинен дуже швидко дізнатися про ваші навички та сильні сторони. В іншому випадку, ваше CV так і буде «збирати пил» десь у далекому куточку жорсткого диска. Що робити? Я тут приніс вам рекомендації з оформлення CV та cover letter від університету Гарварда. Воно дійсно варте уваги.
- До речі, якщо вам потрібно трохи «прибрати» у ваших підписках в Twitter — цей інструмент мені особисто дуже в цьому допоміг.
- Для любителів хардкору — ще одна стаття про внутрішню роботу бази даних SQLIte. Цього разу — як там працює віртуальна машина.
- Легке та практичне пояснення деяких базових концепцій зі світу великих розподілених систем: Scaling, Durability, Sharding, Quorum та інше.
Що я читаю зараз
Цього місяця я читаю більше художньої літератури. Переважно це твори Стівена Кінга та Айзека Азімова. Книжки я намагаюся читати виключно українською мовою — навіть придбав багато книг в електронному форматі.
Але й технічну літературу не оминаю увагою. Останні книжки, які я прочитав (деякі починав ще влітку):
На обидві книги я згодом зроблю огляд.
Наступна технічна книга вже визначена — разом з колегами будемо читати та обговорювати свіженьку Self-Sovereign Identity: Decentralized Digital Identity and Verifiable Credentials.
Більше цікавого про інженерію в тестуванні, блокчейн та розподілені системи читайте в моєму каналі.
1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів