Як я створив Chrome-розширення для дерусифікації YouTube

Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!

Привіт, мене звати Тарас, я працюю Python b/e інженером в продуктовій компанії Plentific. Мрію зробити продукт, який допоможе багатьом людям.

Ця стаття про мій шлях розробки stopRU — розширення для Chrome, яке допоможе очистити YouTube від російських відео. Це спроба подивитись на створення мікропродукту з різних точок зору: b/e, f/e, дизайну чи то маркетингу.

Проблема

В дитинстві я мріяв вирішувати великі та складні проблеми. Після декількох спроб та невдач, наразі я намагаюсь зосереджуватись на менших чи навіть найменших проблемах/ продуктах. Світ не врятувати, почавши велику справу, та закинувши її. Більше користі буде від маленьких, але завершених перемог. Так можна отримати продукт та користувачів набагато швидше. І вже далі ітерувати покращення хоч на щодень.

Ідея мікропродуктів прекрасна тим, що за одиницю часу можна зробити більше помилок, отримати більше уроків і просунутись далі. Особливо це актуально, якщо ви — одна людина, яка над цим працює в позаробочий час.

Для цього проєкту я обрав проблему впливу російського інфопростору на Україну. Зменшивши її, зосередившись тільки на одній платформі YouTube. На саму проблему можна поглянути з трьох сторін:

Локально

Я, як користувач YouTube, хочу мати можливість відмовитись від російських відео у видачі. Наразі це неможливо зробити, просто задавши відповідний критерій у пошуку. Все, що можна — це налаштувати свою мову та локацію на українську/ Україну, відписатись від російських каналів. Це допоможе, проте не матиме яскравого ефекту.

Глобально

В масштабі країни — в трендах присутні російські відео, їх рекомендують, їх дивляться, алгоритми YouTube підхоплюють і рекомендують більшій кількості людей, і так утворюється замкнене коло. Я б хотів, щоб у людини був вибір, бачити ці відео чи не бачити. Є гіпотеза, що колись це вплине на стрічку Guest User в Україні.

Для дефініції: «російським» є будь-яке відео російською мовою. Тобто тут ми не шукаємо хороших росіян теж.

Ідейно

Російська — не є випадковою іноземною мовою. Для нас — це мова ворога, який веде прямий військовий конфлікт з нами протягом кількох останніх років. А культурний конфлікт — протягом декількох останніх століть.

Дивитися «цікаве відео» російською зараз — це з тієї ж серії, що й «читати Пушкіна в оригіналі». Ми боремось з імперією та намагаємось увійти у світ західних демократій. Залежність проявляється в різних площинах: політичній, економічній та культурній. Де спільною ниткою є і мова контенту. Чим швидше ми позбудемось російської, тим швидше ця залежність нівелюється.

Рішення

Простим рішенням є наполегливо та невпинно переконувати YouTube, що Ви не бажаєте бачити російські відео, ручками натискати кнопку «Не цікавить». За деякий час це справді спрацює. Саме цей процес я й вирішив автоматизувати.

Як це працює

Алгоритм

Сам алгоритм досить простий: перевірити кожне відео, чи є воно російською, якщо так, то вилучити, натиснувши «Не цікавить» або «Не рекомендувати канал».

Для перевірки достатньо проаналізувати назву відео та каналу на наявність літер, які присутні в російській абетці та відсутні в українській (ё, ъ, ы, э). Так, не всі рос. відео відповідатимуть цьому правилу. Та практика показала, що цього достатньо. Тобто, якщо на одній ітерації ми пропустимо відео, то на іншій вже інше відео цього ж каналу буде вилучене, і це дасть необхідний зворотній зв’язок.

Досвід користування (UX)

Основним в налаштуванні розширення є вибір між «Не цікавить» або «Не рекомендувати канал», відповідна реакція stopRU на конкретне відео чи канал.

Дію можна скасувати відразу, на місці відео натиснувши «Відмінити», або пізніше скасувати всі одночасно.

Для користувача все мало б відбуватись непомітно. В ідеальному випадку, певні відео зникають і на їхньому місці з’являється напис «Відео вилучено», при завантаженні сторінки та перегляді стрічки.

Також є можливість глянути статистику з історією видалень. Це така собі гейміфікація.

В реальному житті трапляються випадки, коли все йде шкереберть: скрипт не підвантажився вчасно, виконується із затримкою тощо.

Технічна частина

Саму реалізацію я вирішив імплементувати у вигляді Chrome-розширення. Chrome — найпопулярніший браузер, через який дивляться YouTube (на телефоні розширення не працюють). Нагадаю, що розширення — це маленькі програми, які можуть змінювати чи доповнювати вебсторінки. Напевно, найпопулярнішим прикладом є AdBlocker.

PoC (Proof of concept) я зміг написати за декілька годин, і він знаходив рос. відео та їх позбувався, у випадку вправно схрещених пальців на двох руках. Все виглядало нестабільно та без UI, до продукту йому було ще далеко, проте це надало оптимізму.

Програма відстежує всі відео на головній сторінці при завантаженні та при її зміні. Перевіряє і видаляє, якщо потрібно. Для видалення відкриває попап, швиденько клікає на пункт в меню. Це недосконалий підхід. Мої намагання використати API провалились. Розширення я ніколи не писав до цього.

Заглиблюючись у суть, і намагаючись реалізувати початковий задум, стикнувся з рядом питань та викликів.

MV3 not MV2

Розширення має відповідати певному стандарту, і Google перейшов на новий MV3 на заміну старого MV2. Все стало безпечніше, та велика частина функціонала втратилась. Таким чином більшість прикладів, які доступні в інтернеті та документації просто не працювала. Та все ж маємо MV3, і виходу немає, бо MV2 вже не підтримується :(

Зберігання даних

У ролі продакта, мені дуже хотілося зробити збереження даних на сервері. Щоб можна було логінитись з різних ПК під тим же ж акаунтом і бачити свою історію видалень.

Так почалась історія з пошуком бекенду. Як такого бекенду мені не треба, а чисто БД з API, і я вирішив, що Firebase — саме те, що треба. Не одразу, та все поїхало. Я прив’язав Firebase і там зберігав історію видалень, налаштування профілю. Наступним кроком стало бажання якось обмежити можливість людей писати в мою БД. Єдиний спосіб, який я знайшов, — авторизувати всіх користувачів. Так я прикрутив логін, аутентифікацію від Google.

Тут варто розповісти історію про внутрішню боротьбу інженера з продактом та стартапером. Де перший хоче детерміновану задачу і зробити все так, як йому скажуть. Є БД, треба обмежити кількість записів на людину — ОК, додамо логін.

В той час стартапер каже, так-так, скільки це буде часу, це все довго, нам треба швидке, а не ідеальне рішення. В гру вступає продакт, який, зі свого боку, розуміє, що логінитись будуть не всі, далеко не всі, й тоді нам треба або два сценарії підтримувати, або позбутись гостьових користувачів.

Наразі перемогла ідея зберігати дані в локальному сховищі, нікого не логінити і мати один сценарій. Для мене досить важко перемикатись між цими ролями та дебатувати в «колективі». Тому стараюсь виписувати кожен з поглядів і аналізувати після.

Аналітика

Якщо не поміряв, то все пропало, а може взагалі й не існувало. Треба аналітику. У веб все просто: є Google Analytics, яка інтегрується швидко та відповідає більшості запитів. Схожі очікування були й тут, та історія з MV2 -> MV3 натякала, що легко не буде.

І, так, я не зміг прикрутити її. В результаті інтегрував Mixpanel — наразі працює.

Дизайн

То я сам зробив :) Так, треба делегувати, і справді треба. Але в мене було велике бажання спробувати самому, а до цього важко апелювати та заперечувати, і мені ще й сподобалось.

Залучав друзів дизайнерів давати відгуки та пробував потім їх враховувати. А лого — то вже таки справа не моїх рук, а подруги Олесі, за що їй велика дяка.

Розвиток

З ідей для подальшого розвитку — є бажання адаптувати все під Safari та Firefox. Також були думки створювати «чорні» та «білі» списки, перевіряти кожне відео в БД, чи не в «чорному» воно, навіть, якщо по літерах все гаразд.

Та в підсумку зупинився на тому, що це було б невиправдане ускладнення продукту.

Бізнес-модель

Це місійний проєкт, та хочеться, щоб він і заробляв. Тоді буде можливість системно його покращувати чи працювати над іншими.

Додав можливість підтримати проєкт на Patreon та купити мені каву (Buy me a coffee) — що з того вийде, побачимо пізніше, наразі це гіпотеза. Зароблені кошти планую розподілити так: 70% на ЗСУ, 30% на розвиток проєкту.

Є ще думка додати платну версію, яка матиме щось цікаве, як варіант — це вже згадані «білі» списки. Тобто, якщо ви хочете зберегти канали, навіть, якщо вони російською, доведеться платити.

Підсумок

Я радий, що зміг знайти рішення для проблеми, яка мені болить, реалізувати цю ідею — і продукт вже в публічному доступі! А ця стаття — спосіб поділитись досвідом розробки маленького продукту, знайти однодумців та користувачів stopRU. Встановлюйте за посиланням.

Діліться своїми думками в коментарях чи надсилайте на форму.

Якщо ви дочитали до цього моменту, то моя порада: не відкладайте на завтра ідею, яка у вас є. Запишіть все, обміркуйте з друзями, розбийте на етапи — та вйо до пригод! Дякую за увагу.

👍ПодобаєтьсяСподобалось116
До обраногоВ обраному34
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Функція, яка з досить великою точністю визначає, чи текст написано язиком окупанта, чи ні:

function iSru(words: string[]) {
  // prettier-ignore
  const marker = new Set(['больше', 'будет', 'будут', 'во', 'вообще', 'вот', 'время', 'всего', 'всем', 'всех', 'где', 'его', 'если', 'есть', 'еще', 'и', 'из', 'или', 'им', 'именно', 'интересно', 'их', 'к', 'как', 'какие', 'какой', 'когда', 'конечно', 'кто', 'лет', 'ли', 'либо', 'лучше', 'меня', 'мне', 'много', 'может', 'можно', 'надо', 'налоги', 'например', 'нет', 'ни', 'но', 'нужно', 'они', 'отвечаю', 'очень', 'под', 'после', 'почему', 'работать', 'с', 'сейчас', 'со', 'стоит', 'такое', 'такой', 'теперь', 'только', 'украине', 'чем', 'что']);

for (const word of words.slice(0, 50)) {
    if (/[ыэёъ]|ии|ее|шь/.test(word) || marker.has(word)) {
      return true;
    }
  }
  return false;
}

Як правило, достатньо проаналізувати всього до 50 слів. Хоча ясно, що чим більше слів, тим точність визначення буде вищою.

Код написано на TypeScript. Для тих, хто не знає його, — на вході приймається масив слів, який буде перевірятись за словником характерних літер чи слів. Цей словник я створив на основі частотного входження слів у коментарях на DOU.

Ще пропоную не блокувати відео в яких є і українські, і рос символи. Наприклад таке відео блокується :( Русский военный корабль іде на... ДНО завжди! | Історія для дорослих

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

btw, станом на зараз в Firefox 128.0.3 не працює

Корисне розширення, дякую!

дозвольте поцікавитися, чи є таке ж розширення для браузера Опера?

В маркеті в Опері немає, та кажуть, що можна Хром розширення легко встановити на Оперу.
В майбутньому планую додати на ринок Опери теж.

Дякую, встановив, тепер теститиму рекомендації справа — в мене зазвичай тільки там вибивається

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Дякую, завдяки вам на десктопі ютуб став адекватним!
Дуже жаль, що ґуґл не зацікавлений у розширеннях для телефону, бо після переважного користування фоновою ютуб-вкладкою на пк мобільний ютуб буквально шокує кількістю русні в рекомендаціях

Всрата фігня, купа російського лайна як була так нікуди і не ділась. Тільки засмутили мене гарними новинами, які розбились мов об скелю з першого ж запиту! Українські дурні які продовжують творити російський контент на місці, і нікуди не зникли. Треба щось що банить навічно за росіську літеру, не кажучи вже про інші необхідні моменти. Та взагалі на державному рівні, так щоб навіть не потрапляло нікуди у світі жодної російської літери або навіть думки.

Зроби краще блокування будь-якого контенту з росії,а також російськмовного з білорусі.

нам потрібна локалізація і завдяки цьому ми зможемо витіснити кацапську

почему бы уже тогда просто не удалять куски с разметки, где нет украинских букв и есть русские? проще делается и лучше работает

Молодець! Дякую за це розширення :)

Російська мова не зникає з браузеру на компютері дружини.
Чистив декілька разів.
Але іншії програми по дефолту показують російською.

Доброго дня, чи може ви знаєте розширення для хром, яке пише чи є монетизація канала ютуб, є юми, але воно с московіі, перевіряється монета просто у коді пишешь monitization і якщо тру, тоді є.

Доброго дня,
про таке розширення не знаю.

Розкажіть, будь ласка, для чого воно потрібне, яку проблему вирішує і більше про те, як воно має працювати. Дякую

Я займаюсь ютубом і інколи мені потрібно знати чи є монетизація на каналі, для цього я заходив через ф12 і в пошику писав monetezation, якщо true то є, є розширення для хром від кацапів, при встановлені біля Підписатися пише монета є чи нема, є аналог американський і вони навіть код на гід хаб скинули, але у них не зручно, тому що кнопка схована і її погано видно.

Дякую за пояснення,
напишіть, будь ласка, назви аналогів рос та американських. Гляну, що там. Можливо зроблю наш аналог, та ще точно не знаю.

Youme, рос, is YouTube channel monetization, анг. У анг посилання на код на гідхабі, якщо б можна було б зробити як кнопка, як у юмі, біля Підписатися було б топ.

Дякую за ідею, я гляну детальніше, якщо зроблю напишу вам. Зараз не можу сказати про терміни, працюю над stopRU у вільний час.

Прикольно конечно, но к сожалению слишком много полезного русского контента, без украинских аналогов — с удовольствием бы воспользовался.
Таки не забываем, что приблизительно половина украинцев — русскоговорящие.

Таки по языковому признаку фильтровать — тупо.

Обычно рашнявые блогеры оставляют ссылки на яндекс, указывают реквизиты рашнявых банков. ссылки на русскую версию алиэкспресс — и т.п — вот по этим признаком годно бы убирать из результатов поиска.

А вот чисто технические статьи в ютубе — без всяких донатов и рекламы русского говна — не вижу пользы от блокирования.

На мій погляд, це інша проблема. Зараз мова йде про те, щоб створити можливість людям обирати чи хочуть вони бачити рос рекомендації, чи ні.

Ринок вільник, якщо маєте бажання та натхнення робіть продукт та поширюйте.

Як на мене, тупо продовжувати бути російськомовними (можна ж хай і з помилками, хай навіть суржиком, але починати розмовляти, а не разґаварівать).

І тупо споживати російський контент для навчання коли є англомовний.

тупо продовжувати бути російськомовними

По причине?

Па прічінє специфіки людської істоти.

Ми далеко не такі раціональні, як нам здається. Набагато більше рішень ми приймаємо на основі асоціацій і образів.

Так от більшість українців до 24 лютого, переважна більшість вважали росіян своїми, чимось близьким.

Потім почалась напіввелика війна. Розруха, удар по економіці, еміграція. Буча. Величезний стрес перших місяців. На деякий проміжок часу більша частина на рівні образів і асоціацій почали боятись і ненавидіти росіян. З часом фронт стабілізувався, психіка адаптувалась, стрес почав забуватись і такі як ти почали все більше вертатись до життя внє палітікі, нє всьо так адназначьна, ета майо дєтства, я такім раділся, мєня так васпіталі.

Пройде років десять. Ти чисто на рівні розуму будеш пам’ятати частину жаху війни (реальний жах ти скоріше всього так і не відчув). Але на рівні образів, на рівні підсвідомості ти майже повністю забудеш що таке братікі.
Імунітет від вірусу москаля в тебе дось і так надто слабенький виробився, дось років через 10 він зникне повністю.

Твої народжені після війни діти не будуть знати що таке війна, в них не буде в голову вшито захисної реакції, не буде «***ана русня здохніть звірі на***», на буде імунітету. І ти з ними ним не поділишся, бо в тебе самого його майже нема (інакше ти б не задавав такі питання) і з часом ставатиме все менше.

І так пройде років 20-30, твої діти будуть розказувати моїм (в яких імунітет буде), що мої діти просто ненависливі сученята і що росіяни не такі вже й страшні. Он вони дивляться ті ж фільми, що і ми. Мовою тою ж говорять. Глянь скільки в них класних пісень і блогерів. Розв’язана ними в 2022 році війна — то було давно й неправда. Да і ваабщє нє всьо так адназначьна. Украінци тоже вінавати. Карочє нам нада дружить с расєянамі.

І так років через 50-70 русня знову їбане з новою війною (це класика. Вже не перший раз цикл повторюється). Де мої внуки підуть проливати кров, а твої будуть рейвити під Вова їбаш їх блять і бідкатись «ми нє зналі, нас нє прєдупрєждалі, ми думалі расєянє харошиє. Тот же язик, та же вєлікая культура. Ми і павєріть нє маґлі, што наші братья акажуца такімі чюдовіщямі». А потім вечерком в коментах заявляти, що «я канєшна протів вайни, но па какой прічінє разґаварівать парускі єта тупа? Да і ваабщє к чєму етат хейт спічь. Ти какойта очєнь таксічьний і нічєво нє панімаєш. Єбал я твоя рот і в рот єбал мєняться. Буду і дальше разґаварівать па акупансткі, какая разніца»

Я чудово живу без «полєзного контєнта» вже багато років.

Єдине що доводиться клацати ті «не рекомендувати канал» вручну. А це вже, напевно, десятки тисяч кліків.

Я навіть не клікаю.
Проходимо повз 😂

Яка половина? Звідки дані, що 50% українців російськомовні

То просто некоректне висловлювання.
Краще казати «велика кількість українців російськомовні».
А скільки саме — не так важливо.
До прикладу, регіон не російськомовний.
Переміщені особи, був свідком, «негодують» з приводу: «Мой ребенок в школе не понимает мову, вам (учителям) нужно перейти на русский»
А на зауваження про те, що ваша дитина ОДНА на весь клас, хто не розуміє, відповідь : «Ну пусть они (всі інші діти) учат» 😂😂😂

Не повірите, але дуже багато хто просто шукає можливість не бачити руснявий контент взагалі, незалежно від виробника- поганий, «хороший» рюскій чи просто зросійщений українець.
Давно шукав можливість блокувати русню в автоматичному режимі — вручну практично неможливо, правда дуже допомагає VPN.

Скільки часу в сумі пішло на розробку? PoС був уже у вигляді розширення? Мені теж прийшлося трохи буксувати через перехід на маніфест V3))

Важко відповісти, це моє перше розширення, та брак f/e досвіду дався в знаки.
Саме PoC — вийшло зробити за вихідні. Досить примітивне, візуально видно, як відкривається попап, клікається і т.д. Я був вражений, як це просто. Декілька рядків коду покривало більшість випадків. Так почистив собі стрічку.

Складність почалась, коли я захотів зберігати кудись історію видалень, аналітику і мати UI частину — попап.

Найбільше часу пішло на опрацювання крайніх випадків, щоб довести % успішних видалень до 100% (зараз десь ~98%).

PoС було готове ще в листопаді 2021) З того часу, з різною інтенсивністю щось покращую. Декілька разів переписував архітектуру, розширював функціонал. От сьогодні має вийти оновлення, опрацювання коментарів та сторінки трендів.

На мій погляд, це інша проблема. Зараз мова йде про те, щоб створити можливість людям обирати чи хочуть вони бачити рос рекомендації, чи ні.

Пока я вижу — вы тупо по языковому признаку делаете фильтрацию — считаю некорректным. Ни о каких «рос рекомендаций» у вас речи нет, вы чуток забрехались.

Ринок вільник, якщо маєте бажання та натхнення робіть продукт та поширюйте.

А я вважаю некоректним спілкування російською. В мене воно асоціюється з дуже нехорошими людьми.

І шо?

А от питання: може я не знайшла просто, але в пошуку хром мені весь час доводиться ставити «-и» щоб не видавало сайти — навіть українські! російською — чи є така надбудова щоб автоматично добавляти це в пошук?

І якщо немає — чи важко це зробити?

Для того є чудовий плагін «Лагідна українізація».

Але Google звичайно русняві свині. Така наполегливість у вивалюванні в результатах пошуку quassabського контенту, при тому що в налаштуваннях користувача абсолютно чітко вказано, що контент російською мені не потрібен — це явно їх цілеспрямована позиція.

І до держави тут також є питання, чому не відбувається комунікацій з того приводу.

Але Google звичайно русняві свині. Така наполегливість у вивалюванні в результатах пошуку quassabського контенту

А OS?
Там точно не ставилась спочатку руська вінда, а потім змінювалась мова інтерфейсу і так далі....
Або провайдер щось не змінив ...

P. S. У мене є наприклад.
Один і той провайдер.
1) РС Windows де ставилас русская
2) laptop з manjaro, English only.
На (1) Аліекспресс робить редірект на.ru
На (2) — ніякого редіректу нема.

Там все нормально в OS — у мене російською мовою ніде навіть не пахне.

Значить ip location як варіант.
Ми для них все ще одна країна :(

тільки що заблокувало мені відео з відео-блогу Стерненка))))
з такою назвою «Германия дает танки! Россияне шокированы будущим и ноют, что ничего не могут»

Ех, сподіваюсь, що це Стерненко повернувся до вас у стрічку.

Дякую, що ділитесь відгуком. На жаль таке трапляються. Це досить рідкісний випадок.
Концептуально я не прихильник російських цитат, якщо відео на укр аудиторію.

Користуюсь досі, результатом дуже задоволений! Враховуючи що навіть затяті укр блогери які ніколи не говорили і не знали укр мови перейшли на укр мову проблем не виникає. Вже більше нема відосіків з рекомендацією рос серіалів. Дякую вам за роботу!!!

Дякую за відгук,
залишайте відгук, якщо буде змога в магазині, chrome.google.com/...​nbddnlcmcjmlipkbldndkhhaj

Було б не погано мати мод додатку на android, особливо корисно дітей обмежити від такого контенту!

Дякую за відгук,
погоджуюсь, що це крута ідея. Роздумую про це, з варіантів, то взяти якусь відкриту обгортку для ютубу і позбутись там рос відео. Якщо буде змога, то займусь цим теж.
Чи є у вас можливо красивіший підхід?

Для дітей краще зробити додаток, який буде дозволяти показувати тільки сторінку з підписками (обраними каналами). Поки стабільного такого додатку в Гугл Плей немає, ніша пуста (це я до Продакт менеджера аппелюю))

Як користувач з дитиною скажу, що це легко зробити. В своєму браузері чистите першу сторінку під дитячим аккаунтом і тоді в дитини на андроіді синхронізується.

Має бути опція нічого не робити тільки виділяти відео, робити якісь дії без робору і без погодження погано, особливо якщо це дія по замовчуванню

Доброго дня,
дякую за відгук, така опція є, гляньте, будь ласка, в налаштуваннях.

Дуже цікава стаття та корисне розширення, дякую!

Дякую за відгук.

Питання: навіщо розширенню дозвіл на «...переглядати й змінювати ваші дані на ВСІХ сайтах, які ви відвідуєте »? Було б чудово якщо вибрано б по замовчуванню тільки ютуб.

Дякую за запитання.
Можу помилятися, оскільки розбирався з дозволами давно. Здається, що я хотів, щоб попап розширення відкривався на всіх вкладках браузера. Саме розширення (скрипт) працює тільки на сторінках ютубу, це прописано в маніфесті.

В планах ще є істотно скоротити дозволи.

дякую. попап відкривається на всіх сайтах, незалежно від вибору чи дозволити змінювати на всіх чи тільки на вибраних(зараз так).

Тобто, якщо ви хочете зберегти канали, навіть, якщо вони російською, доведеться платити

Як моментально забути про місію, візію, цінності і кілька століть конфлікту, коли є натяк на бабло)

Не варто так критично.
Якщо хтось хоче залишити собі всі рос відео — він цього розширення не ставитиме. Це люди, які хочуть їх позбутись та мають ще декілька каналів рос, які дивляться.

Є опція додати білі списки безкоштовно і толерувати не ідеальний підхід до місії. Про це наразі просять багато користувачів. І я не знаю, що краще не мати їх чи мати і очищати там 90% рос відео.

Інший варіант — це зробити їх платними. І отримати додаткові кошти на розвиток того ж продукту чи інших місійних.

А які ви бачите способи монетизувати продукт?

Було б добре добавити в пошук ютуба ще один фільтр «Країна», щоб не попадало відео з каналів які вказали цю країну. Ну і для рекомендацій теж треба налаштування зі списком країн з яких не рекомендувати відео.
Думаю це б вирішило проблему на 90%.

Так, було б добре. Та поки цього немає користуйтесь stopRU. Планую покращувати розширення.

API ютюба не дуже охоче ділиться такою інформацією

Автор, трохи пізно дійшла до вашої статті, але дуже дякую вам!
Мене ця проблема мучить вже 8 років (стільки моєму старшому сину).
Знайти б ще змогу запатчити додаток YouTube Kids.
Все на що я спромоглася, просити гугл
support.google.com/...​be/thread/181298639?hl=en

Дякую за відгук!
Є проблема з дітьми. І тут важко, бо це на мобільній платформі. Наразі обдумую над цим, та скоріш з все доведеться робити обгортку.

До критерію видалення можна додати " и " сигнатуру, окрім літер. В українській цього не зустрінете.

Дякую за відгук.
Наразі обдумую над цим підходом.

запрацювало щойно розширення з увімкненим uBlock, дякую)) Але все ж таки деякі відео пропускає. Тому, думаю, краще додати щось на зразок переліку слів з коментаря в топі

Гарні новини. Так, пропускає та проміжку часу має спрацювати. Я боюсь додавати чисто рос слова у фільтр.

Цікава ситуація
www.youtube.com/watch?v=JqSQyBUI3HA
Відео з українським описом, але назва каналу рососійською. Не те, щоб саме це відео мало якусь цінність, але...

Є така проблема, зустрічав раніше теж. Взагалі бачив випадки, коли опис і назва були рос, а відео укр мовами) Вирішив, що це проблеми авторів контенту.

Та незабаром вийде оновлення, і розширення вже не видалятиме відео, в яких присутні рос і укр унікальні літери. Це мало б вирішити таку проблему.

А можна не видаляти відео автоматом, а помічати кольором і виводити кнопку щось на кшталт «Видалити 1 кліком». Я б хотів спочатку подивитись, як детектяться відео, а потім вже довіряти автомату.

Дякую за відгук!
Сьогодні вийшло оновленням. Вам мало б сподобатись:
* Зберігаємо інформацію на екрані про відео та канал після видалення (так зрозуміло, що видалено)
* Додали режим, де рос відео виділяються і без жодних дій

Пост про ваше розширення непогано зайшов
t.me/korysnosti/916
Хоча одразу пішли питання про фф =)

Дякую за поширення! Працюю на ФФ, там одна з проблем, що Ґуґл підтримує версію MV3, де ФФ ще не тільки MV2.

тиждень толкових корисних добрих хороших постів на доу

Дякую за відгук, сподіваюсь, що вам сподобається!

І навіщо такі складнощі, коли можна просто не ходити на YouTube? Я вже років 5 втрапляю туди майже виключно за посиланнями на відео, і ті відкриваю в mpv. Не знаю й знати не хочу, що він там рекомендує з метою затягти мене і вкрасти побільше мого часу, ще й реклами напхати.

скрипт не підвантажився вчасно, виконується із затримкою тощо

Їжаки плачуть, колються і продовжують жерту кульгаву поробку замість оглядача?

Pale Moon досі підтримує повноцінні розширення, які фоново працюють у самому оглядачі, а не інжектуються на кожну сторінку окремо, і можуть вирізати вміст ще на етапі запиту. Кульгаві WebExtensions же настільки врізані, що фактично вже є радше юзерскриптами на стероїдах, а не розширеннями. Сучасний Firefox Quantum теж недалеко від цього, тільки там API трошки більше.

Дякую за відгук.
Відмовитись від YouTube — теж рішення, та не всім підходить.

multi-account containers не підтримує — видалив

Дякую за відгук,
розкажіть, будь ласка, про вашу проблему детальніше. Який саме сценарій ви б хотіли бачити реалізованим?

я про Pale Moon. StopRu чудове розширення, але було б чудово додати щось для mobie

я про Pale Moon. StopRu чудове розширення, але було б чудово додати щось для mobie

можно тоже самое, только чтоб не показывало видео про Притулу?

Click Not interested in the channel on the YouTube homepage every time you see a video in Russian. So, you teach YouTube algorithms, and perhaps one day the service will stop recommending videos in Russian.

Саме це й автоматизовано тут, і результат буде швидше ніж в обіцяній вище статті, з практики, вже за декілька днів.

Основна перевага розширення — це системність у відмові до рос відео.

До речі, питання до тих, хто пишуть ці браузерні розширення. Чи можна додавати дату додавання відео, та полосу прокрутки у плеєрі для відео із «YouTube Shorts»? Дивно що розробники забрали ці корисні, і я б сказав, необхідні фічі.

Думаю, що можна, адже ця інформація є в описі. Та, на перший погляд, проблема виглядає не релевантною до теми, тому не бачу доцільності імплементувати це в stopRU

Не знаю чи дозволяють це зробити браузерні розширення, але в теорії можна було б автоматично лише підсвічувати окремі відео у списку, та додавати дві кнопки для закриття підсвічених відео у цілому ряді. Одна кнопка «Не цікавить», друга — «Не рекомендувати канал».

Так, в теорії це можливо. Дякую за цікаву ідею. Схожа пропозиція (без кнопок) вже звучала нижче, тому додаю ’+1′ в списку)

Ідея цікава, але виключень — досить багато. Із гучних прикладів — Немчинський (бо російськомовний, хоча і 100% проукраїнський), ті ж Гітарні Історії (там де американський морпіх родом з Донбаса х.єсосить рашку на кожному стрімі, але мова у нього здебільшого російська бо українською він володіє не супер, як і деякі гості з країн Балтії та тієї ж Молдови, наприклад) та наприклад Стерненко та Дурнєв, що роблять обзори на русню. Їх теж банити? У них досить цікавий контент.

Я б дивився у першу чергу на країну походження каналу.
Щодо мови ж — хотілося б мати виключення, бо в житті їх поки що багато, і сліпа цензура — це не вихід. Хоча, якщо розвити ідею і додати опцій — то буду користуватись, бо зможу це підлаштувати саме під своє інфополе, де немає проросійських чортів, але мови різні, а не тільки укр+en (бо якщо розвити ідею до абсурду, то угорську мені теж банити? А ватні англомовні, у яких стоїть раша у походженні каналу і савецкій гєрб на обложці, не підпадають під «санкції» тільки тому що в них «дозволена» мова?). Тому якось так.

У той самий час, наприклад, можна було вивчити як писати навігаційні застосунки з картами для Android. Як я пам’ятаю ВСУ зараз шукають людей, які це вміють. Як завжди просто програмісти нікому не треба, треба програмісти які володіють якоюсь предметною областю завдання автоматизації.

Вчіть,
чи якщо вивчили напишіть статтю про ваш досвід, цікаві best practices.

Гігієна — така штука, яка змиває разом із брудом і корисні бактерії, але вона таки є необхідною, бо приносить незрівнянно більше користі. Саме через відсутність такої гігієни, була неприпустима толерантність до язика окупанта, через що наші люди інфікувались русским миром, привели до влади партію регіонів — яскраво-виражену антиукраїнську силу — і в кінцевому підсумку привели війну в Україну.

Кажете цензура — це погано? По-моєму, цензура присутня завжди, питання лише у її межах. Середньо-статистична людина не на стільки сильна, щоб їй дати безмежну свободу, навіть якщо це стосується строго її вподобань і безпосередньо не зачіпає інших людей.

В якості хорошого прикладу можна взяти заборону на наркотики. Чому б повністю не зняти цю заборону на будь-які наркотики? Здавалося б люди вирішують самі за себе — що і коли їм вживати. Чому хтось за них повинен вирішувати, можна це вживати, чи ні? Відповідь буде точно такою ж як і по відношенню до інформаційної заборони, бо люди не на стільки сильні, щоб протистояти вільному поширенню наркотиків. Дуже швидко особистий вибір кожного наркомана перетвориться на проблему тих, з ким ці наркомани живуть.

Аналогічна фігня відбувається з інфікованими русским миром людьми. Мова є вирішальною при виборі джерела інформації, а росія є самим великим генератором російськомовного контенту. Більшість людей має не на стільки сильне критичне мислення, щоб зрозуміти, що їм брешуть з екранів телевізора. Рашисти успішні у своїй пропаганді саме через те, що націлені на середньостатистичного громадянина, який має слабке критичне мислення.

Причому це стосується не тільки росії. Українці також вибрали в президенти собі януковича завдяки образу Ющенка у якості нациста, який ділить українців на три сорти. Більшість не змогла оцінити, що то була відверта брехня. Ну і Зеленського зі «слугами народу» люди вибрали завдяки точно такому самому механізму, бо більшість не може розрізнити де є герой серіалу, а де є реальна людина, яка без читання з листочка перетворюється на туповатого персонажа, який вміє хіба що бикувати...

Тут, звичайно ж, виникає питання на скільки широкою повинна бути цензура. Покищо люди нічого кращого не придумали за формулу: «Бачимо що це деструктивна штука, робимо її заборону».

Українці також вибрали в президенти собі януковича завдяки образу Ющенка у якості нациста, який ділить українців на три сорти.

Ого.
Вперше чую таке пояснення 👌
Я ж думав: «Що ж це таке, 4 роки тому саівали Ющенко так, януковіч мудак. А потім ***кс і обрали януковича. Маячня якась...»

Скільки років вам було у 2004 році? Мені тоді було 24 роки, я добре пам’ятаю що і як тоді відбувалось.

>30
Про сорти Українців не пригадую.
Мабудь то десь у головах було, чи просто таку херню блочив мозговий червак 😎

Оу, ну якщо у цьому віці не пам’ятати таких яскравих рекламних білбордів, реклами на каналі Інтер і т.д., то це ви або маніпулятор-брехун, або не були в цей час в Україні. Ось такої реклами було хоч відбавляй, особливо «на юга-вастоке»: www.chesno.org/political-ads/4136

Все життя в УА.
Не було в моєму регіоні такої херні.
Про «юго-восток» не знаю, не був там.
Інтер, як і ТБ загалом не дивлюсь бозна скільки років. Тож вибачайте 😎

То ви вважаєте, що нарід обрав вчорашнього шапкокрада-проффессора тому, що Ющенко ’тіпа на сорти поділив’?
Моє ж питання було скорше про «а чому саме шапкокрада, якого херососили, а не кооось іншого»?

P. S. На картинці 2й сорт кольору партії янека.
Це випадково, чи вони самі себе 2м сортом вважали?

а чому саме шапкокрада, якого херососили, а не кооось іншого

Тому що рашистам потрібна лялька, за ниточки якої можна посмикати щоб ця лялька щось ніби говорила і робила. Адекватна людина не стане зрадником свого народу.

Але ті люди, хто голосував за нього.
Що з ними таке?
Здуріли?
Я власне про це....

Причина саме така, яку я описав вище, — середньостатистична людина має слабке критичне мислення, через що вона не може розрізнити правду від брехні.

Я давно кажу, що потрібно давати право голосу на виборах лише тим людям, які за минулі 5 років заплатили хоча б мінімум податків, які можуть покрити бюджетні витрати на армію, поліцію, суди, бюджетну освіту, бюджетну медицину, дороги і т.п. В такому разі відсіялись би 80-90% пенсіонерів, студентів, і решти розтратників бюджету. Пенсіонери вже своє майбутнє вибирали в минулому, нехай тепер його вибирають ті, хто в даний момент заробляє гроші. Студенти також ще «зелені» в плані самостійних рішень, нехай покажуть що вони можуть забезпечити хоча б себе грошима.

Впевнений, що в такому б разі якість виборців різко покращилась би.

Не можу з вами погодитись. В такому випадку влада буде задовольняти потреби людей які голосують, а всі решту опиняться покинутими.

Це приблизно те саме, коли заходиш в магазин і кажеш: «У мене немає грошей, але справедливо буде щоб ви дали мені щось поїсти, бо я буду голодний». Відповідь для таких людей: «Ідіть працюйте, заробляйте гроші, і після того, як ви їх заробите, вже матимете вплив на те, як ними розпоряджатись».

При теперішній системі виборів, навіть умовний безхатько може голосувати, якщо у нього є паспорт, і він має такий самий вплив на вибори, як і людина, яка платить до бюджету гроші щоб утримувати цього безхатька...

А Французька революція, це не про теж? Голосували ті, хто мали гроші й владі. Та більшості це не сподобалось.

А Французька революція, це не про теж?

Це ви мені скажіть, схоже ви про це більше знаєте. У Франції могли голосувати абсолютно усі громадяни, хто платив мінімальний рівень податків?

Радикально.
Фіг знає що б з того вийшло 🤔

Радикально, але справедливо.

Ну, я ось думаю, що всі дії вважаються на початку справедливими.
А потім вже як вийде

Мій поінт стосувався лише сліпої цензури, я не кажу що вона непотрібна. Цензура, гігієна — називайте як хочете, але між тим, щоб мене мили кожен день, і тим, щоб мені казали, що мені рекомендовано митись кожен день, але рішення приймаю я сам — різниця величезна. І я завжди буду відстоювати право вибору. Саме це відрізняє нас від росіян, за яких «наверху» обрали і мову, і президента. Тому моя позиція незмінна: покажіть хто є хто, але обирати кого і навіщо слухати, я буду сам.

Ок. Тепер для повноти картини скажіть, чи згодні ви з відомою тезою «какая разница...»?

лозунг «какая разніца» — це сліпота, маячня та популізм: різниця була, є і буде. Я хочу цю різницю бачити, саме для цього мені ютуб і потрібен. І я хочу бачити реальність і реальних людей з різних країн (окрім країни-ворога — на них вистачає і обзорів), а не слухати тільки переможних блогерів, гарні новини та нейтрально-познавальний контент. Я хочу бачити весь спектр і вирізати з нього непотріб, а ви мені про «яка різниця» — перечитайте, будь ласка, уважніше те, що я написав. Я проти сліпої цензури, бо саме це і є «яка різниця», тільки на український лад, коли усіх російськомовних з усіх країн рівняють з росіянами по одній ознаці (мовній), ігноруючі інші. Change my mind

Усі, хто дотримується ідеології «какая разница» вдають, що війни не існує, що українцям не нав’язували язик окупанта сотнями років, і що мова — це всього лиш інструмент спілкування. Це по-перше. По-друге, вони вдають, що російська мова — це всього лиш одна із мов, і знову таки, «забувають» про те, що це саме мова окупанта, а не просто «інша мова». Судячи з ваших коментарів, ви таки близькі до ідеології «какая разница»:

Хоча, якщо розвити ідею і додати опцій — то буду користуватись, бо зможу це підлаштувати саме під своє інфополе, де немає проросійських чортів, але мови різні, а не тільки укр+en (бо якщо розвити ідею до абсурду, то угорську мені теж банити? А ватні англомовні, у яких стоїть раша у походженні каналу і савецкій гєрб на обложці, не підпадають під «санкції» тільки тому що в них «дозволена» мова?). Тому якось так.

Тут ви явно намагаєтесь показати, що ви розділяєте проросійських від проукраїнських блогерів, і начебто мова тут не грає ролі. І цей момент з угорською мовою. Ви намагаєтесь показати, що ми банимо не окупантів, а критиків (зокрема угорців), але ж це не так. Не можна вдавати що війни не існує. Угорці нас критикують і не є нашими симпатиками, але вони не воюють проти нас, тому ви і не чуєте ніде щоб заборонити їхню мову, чи китайську, чи сирійську...

Тут логічна помилка — так я розділяю, так це різні речі, але де я сказав, що мова не грає ролі? Де я казав, що нема різниці, якою мовою контент, якщо він хороший? Вона грає важливу роль, але чому це повинно означати, що мова окупанта дорівнює грі на окупанта? Я казав про весь спектр, а ви мені знову про те що все чорно-біле бо війна. Якщо б воно так було — всі російськомовні становились би мскалями, а воювали б на фронті тільки повністю україномовні. Як бачите, реальність трохи складніша, і окрім мови є багато ознак, які в сумі можуть важити більше ніж мова, особисто для мене. Те, що мова важлива — не відміняє того, що не всі проукраїнські діячі ведуть діяльність на ній. Тому дайте людям (особливо не українцям) вибір, бо ця гібридна війна ведеться не тільки на україномовному полі, подобається це всім нам чи ні.

але де я сказав, що мова не грає ролі?

Дивно що ви цього не бачите. Ось тут ви фактично це говорите:

де немає проросійських чортів, але мови різні, а не тільки укр+en

Причому ви тут язик окупанта ховаєте у категорію «різні мови» і вдаєте, що хтось з українців блокує усі мови окрім «укр+en». Цей прийом якраз дуже характерний для ідеології «какая разница».

Я казав про весь спектр, а ви мені знову про те що все чорно-біле бо війна.

Чому ж чорно-біле? Ви знову вдаєте, ніби українці намагаються блокувати усі мови окрім української? Чи без російської мови світ для вас стає чорно-білим? Залишається ще рівно стільки мов, скільки і раніше, мінус одна.

Російська мова нероздільно пов’язана з русским миром, подобається це комусь, чи ні.

всі російськомовні становились би мскалями, а воювали б на фронті тільки повністю україномовні.

Російськомовні люди привели війну в Україну, коли привели у владу януковича, партію регіонів та ОПЗЖ — яскраво-виражені антиукраїнські сили. Ще не вистачало щоб вони ще й не виправляли своїх помилок на полі бою.

Тому дайте людям (особливо не українцям) вибір

Ви громадянин України і вас притісняють українською мовою?

Російськомовні люди привели війну в Україну, коли привели у владу януковича, партію регіонів та ОПЗЖ

З цього твердження можна зробити висновок, що російськомовних більше ніж україномовних?
Або російськомовні більш активні?
Навряд чи це так... Але сталося як сталося 🙄

З цього твердження можна зробити висновок, що російськомовних більше ніж україномовних?

У жодних виборах не приймали участь 100% виборців, тому ваш висновок безпідставний. Коли вибирали януковича і партію регіонів, справді антиукраїнські сили виявились активнішими. Ну а про підлість регіоналів та проросійських сил думаю додатково й розказувати не потрібно, чого тільки варте отруєння Ющенка.

Передвиборча кампанія партії регіонів була мега-брудною. Рясно поливались брудом усі проукраїнські сили, для цього були задіяні абсолютно усі засоби: реклама на білбордах, на телебаченні, в інтернеті, в соцмережах, і вважаю, що навіть «95 квартал» із Зеленським працював на ригів, ще й спеціальний мультик випустили, де теж робили дискредитацію проукраїнських сил.

Весь цей бруд безслідно не пройшов і таки зіграв свою роль.

Ну а що поробиш.
Активні перемогли, «а яка різниця» програли 🙄

Так, ви любите «дурня включати», давно це вже помітив за вами. Ще з того моменту, як ви мені доводили що за радянських часів в Україні не нав’язували язик окупанта, зокрема в закладах освіти. А в цій дискусії, ви як з Місяця звалились не чули про рекламу з «трьома сортами українців», яка абсолютно тотально кругом була у 2004 році. А прямо зараз ви також включили дурня і ніби й не пам’ятаєте і не бачите згадки у моїх коментарях про мега-брудну кампанію з дискредитації проукраїнських сил, про отруєння Ющенка і т.д. і називаєте результати виборів не наслідком цієї брудної кампанії, а начебто українці самі винні, через зайняту позицію «а яка різниця».

Продовжуйте в тому ж дусі, і рано чи пізно ви пожнете ті плоди, які самі посіяли.

Ну що я можу сказати про нав’язування.
Школа, де вчився, 3 класи українські, один — російський (лише через те, що військова частина поряд)
Університет, ну 1-2 професори російською читали, решта українською.
Рекламу брудну в регіоні мого проживання не розміщали.
Принаймні я не бачив.

Схиляюсь до думки, що живу я там де «а яка різниця» — люди відсутні (ну майже, бо вони всюди є)
А Ви навпаки, там де їх забагато.

Іншого пояснення не маю.
Звинувачувати вас у чомусь не маю права, бо то у дебатах не є вврним ходом 😎

Схиляюсь до думки, що живу я там де «а яка різниця» — люди відсутні.
А Ви навпаки, там де їх забагато.

Я народився і прожив в Харківській області 15 років, в Миколаївській області 17 років, в Києві 10 років.

За радянських часів картина була майже кругом однакова — чим більша адміністративна одиниця, тим більше нав’язували язик окупанта.

В Лозовій, Харківської області, зробили єдину україномовну школу «у чорта на Кулічках» на все місто, і це при тому, що абсолютно усі навколишні села були україномовними.

Я вчився в Київському Політехнічному Інституті у 1999 році і формально нам повинні були викладати українською мовою, але фактично майже усі викладачі були російськомовними.

Кажете ви живете в другому регіоні? Виходить, що на заході України. Може там справді більш стійкі були люди до зросійщення, але ви якось не асоціюєтесь з людиною із західної України через свою проросійську позицію. Ви згадали за військову частину поруч. Можливо хтось із ваших батьків були військовими, і тому ви таким чином опинились на західній Україні. Це вже може пояснювати багато що... Такий собі аналог шуфрича.

Я вчився в Київському Політехнічному Інституті у 1999 році і формально нам повинні були викладати українською мовою, але фактично майже усі викладачі були російськомовними.

Прикро.
Я так розумію, що студенти вимагали, але їх не бажали слухати?
Дуже прикро

Так, я на заході.
Западенец, як одного разуща кордоном почув від русского 😂
А переселенці на машинах АХ говорят здесь по русски без заметного акцента и у розмові не переходять на українську взагалі...
Ну, як вже є...

ви якось не асоціюєтесь з людиною із західної України

Можливо ви погано розумієтесь у людях. Або асоціації невірні?

через свою проросійську позицію

Опс, та взагалі не розумієтесь 🙄

Можливо хтось із ваших батьків були військовими, і тому ви опинились на західній Україні.

І тут мимо.... 😂

У додачу.
А)

не чули про рекламу з «трьома сортами українців», яка абсолютно тотально кругом була у 2004 році.

Так, не бачив.
Ця реклама повне лайно.
Але....

В)

Я давно кажу, що потрібно давати право голосу на виборах лише тим людям, які за минулі 5 років заплатили хоча б мінімум податків, які можуть покрити бюджетні витрати на армію, поліцію, суди, бюджетну освіту, бюджетну медицину, дороги і т.п. В такому разі відсіялись би 80-90% пенсіонерів(1), студентів (2), і решти розтратників бюджету (3).

Отже 1, 2, 3 і 4й — ті, хто голосуватиме.

А — проти трьох сортів.
В — за чотири сорти.

Ну як же ж так?
Тому я, і сказав:"Радикально"

Я запропонував давати право голосу лише тим людям, які платять податків не менше, ніж держава витрачає бюджетних коштів на одного середньо-статистичного громадянина. Де ви бачите поділ на «сорти» українців?

Це поділ платників податків, які делегують у владу своїх представників, щоб ті розпоряджались їхніми грошима. Якщо одна й та сама людина може мати, а може і не мати права голосу, то це явно не поділ людей, а поділ людських можливостей.

Пронумерував, щоб було однозначно.
Бо ж сама людина часто не помічає того, що може ховатись між рядками.

Фразу The road to hell is paved with good intentions придумали не ми.

Звичайно, що ви не мали це на думці, але якщо вашу ідею я зміг «повернути», то профі з неї таке зробить, що нам і не насниться

@
Из-за русскоговорящих началась война в 14м.
@
Зеленский, который всю жизнь разговаривает на русском, приходит ко власти, еле-еле сумел научиться говорить на украинском и английском, имея команду из таких же русскоговорящих всю жизнь.
@
Война в 2022м году.
@
Зеленский: «не, не из-за меня война, мамой клянусь!»

еле-еле сумел научиться говорить на украинском

Це ж про Азарова мова, не? 😬

Та не только про Азірова, но и про Зеленского и, пожалуй, половину ОП, которые ещё со времён Яныка продолжают работать там.

Вообще я уже как-то говорил человеку, подобному патриоту как тут, что культура это последнее, что нужно поднимать в стране. Культура поднимется сама как только страна начнёт развиваться, и люди(в том числе иностранцы) будут сами хотеть познавать культуры страны когда та станет хотя бы как Польша. А смотреть в прошлое, и говорить «вот россияне должны все сдохнуть» из-за 1го поца, то это как Путин с его «можем повторить» и «не будем забывать что мы победили нацизм», и отмажки лишь бы сидеть на жопе ровно, и дальше несли шекели в казну дабы высшие чины дальше воровали.

Культуру поднять вообще сложно, если возможно.

Якщо я вихований на фільмах з Арнольдом, то скільки мені Невского не показуйте, я не буду його дивитись 🤣

Якщо я змалку читав Бредбері, Шеклі, Азімова, то мене не переключити вже на «аналоги»

Ну Невский это нечто. Когда услышал, что вестерн снимает, сразу мысль :"лишь бы рокстары не посмотрели это и не решили сделать по нему 3ю часть рдра...«.

Культуру можно поднять, это не сказать что невозможно, или супер сложно. В этом должны быть заинтересованы как сами люди, так и гос-во. Только не тупыми запретами или ограничениями, как тут предлагают. Те же владельцы заведений могут популяризировать украинских исполнителей попросив их у них выступить, и я думаю что какие-то малоизвестные даже за бесплатно захотят это сделать чтобы их как-то заметили. Вот, например, есть DAKOOKA, классная девчёнка. Хоть и нашёл в ютуб мьюзике, но я бы даже стал слушать после того как увидел бы её выступление в какой-то кафешке или ресторане. Начать поднимать как зп учителям, так и инструменты в муз школах/училищах/консерваториях. Я сам закончил муз школу давно, и тогда народ не особо попробовал своих детей в плане музыки, а сейчас и подавно. Что происходит в тех же училищах — боюсь представить.

Я выше затронул рокстаров и рдр. Вот есть у нас игровые студии, почему бы им не сделать что-то в духе рдр, но про украинца? Или сделать игровую версию какого-нибудь романа украинского писателя? Однажды так Глуховский прославился со своим Метро. CD Project’ы так с Ведьмаком стали известны.

И идей как можно поднять, и популяризировать укр культуру — достаточно, и не требуют 200 iq. Но опять же, в стране столько проблем, и она в такой жопе, что подобным надо заниматься в последнюю очередь.

Про аналоги тоже 50/50. Ведь бывают действительно хорошие аналоги, и пусть тебя они не переключат, но зато интерес доставили, и можно посоветовать. У меня так, к примеру, с режиссёром Быковым, ибо ну вот не знаю кто может у нас сделать что-то в духе «Майор» или «Жить» и также зацепить. Но ведь развитие человечества не может происходить лишь благодаря одному какому-то народу. Вклад приносят люди абсолютно из разных стран и народов. Можно сколько угодно призирать совок и то, сколько херни он натворил. Но всё же его люди принесли в мир и что-то хорошее(один Рахманинов чего стоит для истории мировой музыки, его произведения мало кто может сыграть). Тоже самое и американцы. Сами достаточно много херни делают, но и параллельно с этим что-то хорошее приносят. И когда у нас люди поймут, что они также виноваты в нынешних проблемах, и начнут переучиваться, когда поймут что гос-во строится на том какой народ в нём — тогда у этой страны есть шанс на хорошее будущее.

Я почну з кінця, бо в кінці ви допустили найбільшу логічну помилку, на якій побудували інші тези.

Російськомовні люди привели війну в Україну, коли привели у владу януковича, партію регіонів та ОПЗЖ — яскраво-виражені антиукраїнські сили. Ще не вистачало щоб вони ще й не виправляли своїх помилок на полі бою.

Так привели російськомовні, чи російські колаборанти? Є категорія ширше — українці або громадяни України, є категорія вужче — російські колаборанти, агентура та фріки, є ще ідіоти. Чому ви називаєте їх російськомовними? Багато хто з них знає як мінімум дві мови. Це демагогія. Якщо людина робить ідіотські вчинки — вона ідіот, якщо злочини — вона злочинець. Називайте речі своїми іменами, якщо вже комусь щось пред’являєте, бо виглядає смішно. Ви ж не називаєте харків’ян окупантами — то якого біса об’єднуєте більшість харків’ян з ними у одну категорію, кажучи, що це одна категорія? Це не так, і ніколи так не було. В Харкові живе багато російськомовних, які використовують російську у побуті і роботі, і більшість з них — це українці. Чи по вашому не українці? Чий тоді по-вашому Харків?

Чому ж чорно-біле? Ви знову вдаєте, ніби українці намагаються блокувати усі мови окрім української? Чи без російської мови світ для вас стає чорно-білим? Залишається ще рівно стільки мов, скільки і раніше, мінус одна.

Російська мова нероздільно пов’язана з русским миром, подобається це комусь, чи ні.

Окей, загадка: німецька у ІІ Світову була нероздільно пов’язана з третім рейхом. Її хтось забороняв? Кенселили — так, але ЯКБИ її заборонили — як би працювала розвідка?

Причому ви тут язик окупанта ховаєте у категорію «різні мови» і вдаєте, що хтось з українців блокує усі мови окрім «укр+en». Цей прийом якраз дуже характерний для ідеології «какая разница».

Знову логічна помилка — де я що ховав? Українська плюс інгліш — це набір середньостатистичного продвинутого користувача ПК, російську я навмисно викинув з цього списку за неактуальністю. Ваш аргумент нагадує той бородатий анекдот про логіку де «нема сірників — значить ти ***». Що ще мені пред’явите з того, що я НЕ говорив, але по вашій логіці повинен був?

Ви громадянин України і вас притісняють українською мовою?

Ні, а я хіба казав що державна мова когось притісняє? Ми наче сліпу цензуру обговорюємо, а не базові поняття державності.

Я почну з кінця, бо в кінці ви допустили найбільшу логічну помилку, на якій побудували інші тези.
...
Так привели російськомовні, чи російські колаборанти? Є категорія ширше — українці або громадяни України, є категорія вужче — російські колаборанти, агентура та фріки, є ще ідіоти. Чому ви називаєте їх російськомовними? Багато хто з них знає як мінімум дві мови. Це демагогія.

Взагалі то на підтвердження своїх слів я ще й дав лінк на наукове дослідження. Схоже ви його не прочитали уважно і безпідставно почали говорити що у мене є ніби якась логічна помилка.

Перейдіть почитайте. Там зокрема є поділ по одномовності та двомовності. Якщо взяти строго одномовних, хто говорить українською чи російською, то виходить що за януковича голосувало 88% російськомовних і 5% україномовних. От ви мені і скажіть, чи можна в такому разі звинувачувати російськомовних у тому, що вони януковича привели до влади?

Називайте речі своїми іменами, якщо вже комусь щось пред’являєте, бо виглядає смішно.

Ем... А ви мені нічого не пред’являєте? Може нагадати вам що ми знаходимось на форумі і тут саме місце для дискусій? Одні говорять одне, інші — інше. Чи як по-вашому тут має бути?

Ви ж не називаєте харків’ян окупантами — то якого біса об’єднуєте більшість харків’ян з ними у одну категорію, кажучи, що це одна категорія? Це не так, і ніколи так не було. В Харкові живе багато російськомовних, які використовують російську у побуті і роботі, і більшість з них — це українці. Чи по вашому не українці? Чий тоді по-вашому Харків?

По-перше, як я вже і сказав, 88% російськомовних голосували за ригів. По-друге, раз ви вже згадали за Харків, чи чули ви що там ледве розігнали антимайдан? А чи знаєте ви, що завдяки сумнозвісним харківським угодам злочинно продовжили перебування окупантів в Криму, що зіграло вирішальну роль в анексії Криму? Ні, не чули? А кого харків’яни вибирають собі у мери? — Регіоналівські нечистоти, які свого часу брали участь у з’їзді, де хотіли оголосити малоросію. А чули як теперішній мер говорить, чули щоб він хоча б інколи говорив українською? Харків’ян це не бентежило аж поки їх не почали бомбити...

російську я навмисно викинув з цього списку за неактуальністю

Не смішіть людей... Ми знаходимось в темі, яка присв’ячена розширенню для браузера, яке викидає зі списку саме російськомовні відео. І ви якраз на цю тему і висказали свій протест. От якби ця тема була проти усіх мов, окрім «укр+en», отоді б можна було повірити вашому «я російську навмисно викинув»...

Взагалі то на підтвердження своїх слів я ще й дав лінк на наукове дослідження. Схоже ви його не прочитали уважно і безпідставно почали говорити що у мене є ніби якась логічна помилка.

В теорії, все вірно. На практиці ж — є питання.
От дивіться — більшість після Ющенка обрала яника, через різні причини — комусь його уряд не сподобався, хтось повівся на пропаганду, хтось за росію, хтось просто нічого не зрозумів, хтось просто ідіот, хтось не проголосував за Ющенка або взагалі ні за кого. Там вище вже питали — та я продублюю: то обрали ідіота через те, що більшість в Україні — російськомовна? Чи через те, що російськомовна більшість тих, хто ПРОГОЛОСУВАВ? По такій логіці — більшість, як ви кажете, привела війну. От прям привели російські танки додому, от прям запросили? Ви взагалі спілкувались з російськомовними, чи просто придумали собі внутрішнього ворога і вирішили звалити все на нього? Ви впевнені, що вони саме за війну і голосували — обираючи того ж яника, Зе? Більшість повелась на тезу про «братні народи», «закінчити війну», і що лукавити — «какая разніца», як би прикро не було це визнавати. Вони хотіли бути максимально нейтральними і непричетними, і не бачили у росії те, що зараз бачать всі. То цим вони запросили війну? А в тому, що росія хотіла «денацифікувати» населення і вирізати націоналістів, і «врятувати» російськомовних, теж винуваті російськомовні? Може все ж таки винуватий той, хто напав — росія та росіяни? Чи якщо б всі кричали «рсню на ножі» та дивились український ютубчик і не знали хто такий бедкомєдіан, щось би у цій схемі помінялось?

От ви мені і скажіть, чи можна в такому разі звинувачувати російськомовних у тому, що вони януковича привели до влади?

Вище відповів. Це приблизно те ж саме, що звинувачувати австрійців, що привели гітлера, бо взагалі на одній мові з ним розмовляли. Не відбитий фюрер і не перша армія Європи в цьому винні, ні — а саме австрійці і німецька мова. Дивіться не переплутайте.

Ем... А ви мені нічого не пред’являєте? Може нагадати вам що ми знаходимось на форумі і тут саме місце для дискусій? Одні говорять одне, інші — інше. Чи як по-вашому тут має бути?

По-перше, ви з’їхали з теми і перевели стрілки, по-друге — ні, не пред’являю. Це ви напали на мене за те, що я захищаю російськомовних, які по-вашому привели сюди війну. Я же доводжу вам, що тут ви не праві. Так, війна ведеться за російськомовний світ, так серед російськомовних у Україні є фанати росії навіть зараз, але якщо б їх дійсно була більшість — україномовним не було б за що тут воювати, і нічим — на війну проти російськомовних елементарно не дали б зброю. Ви ж не вірите у те, що для того, щоб в Україні всі були щасливі, треба просто перестріляти усіх російськомовних? Ви здивуєтесь, але більшість росіян саме так ваші тези і розуміють.
І ні, якщо б більшість була україномовна — глобально це б не допомогло уникнути війни, тому що у росіян у образі путіна і тих, хто за або не проти нього, комплексна ціль:
— захист російськомовних
— «денацифікація» і блаблабла
— погроза розширення НАТО (таке ж блаблабла)
— ісконно русскіє зємлі, пьотр пєрвий
— «а чому б ні, вторая армія міра, бровь поднімєм»
— Зєлєнскій щось не те сказав
— біоголубі із біолабораторій
Я вам більше скажу — всі ці пункти це БРЕХНЯ, і що? Не допомолго, все одно напали. Чому? Тому що росіяни. Чи ви досі думаєте, що все тільки через мову? Ви в курсі, що російська пропаганда ведеться на різних мовах? Ви в курсі, скільки там грошей було вкладено? яник з медведчуком відпочивають. Ви ДУЖЕ недооцінюєте ворога, якщо кажете, що він сюди прийшов через мову. Я вам нагадаю, що Білгородщина, Кубань та ще декілька «суб’єктів» рф колись були україномовними. Чи допомогла їм їх україномовність здолати цю махіну? Як бачимо по ракетах, які летять по нам вже з їх території — НІ.

По-перше, як я вже і сказав, 88% російськомовних голосували за ригів. По-друге, раз ви вже згадали за Харків, чи чули ви що там ледве розігнали антимайдан? А чи знаєте ви, що завдяки сумнозвісним харківським угодам злочинно продовжили перебування окупантів в Криму, що зіграло вирішальну роль в анексії Криму? Ні, не чули? А кого харків’яни вибирають собі у мери? — Регіоналівські нечистоти, які свого часу брали участь у з’їзді, де хотіли оголосити малоросію. А чули як теперішній мер говорить, чули щоб він хоча б інколи говорив українською? Харків’ян це не бентежило аж поки їх не почали бомбити...

Тут я з вами згоден, нічого не поробиш. Харків’яни тих років були дуже нейтрально-пасивні щодо влади, і ця влада та її посіпаки наробили багато помилок, коли «прості» люди дистанціонувались від влади та політики. Та впору вам нагадати, що це місто заводів і університетів, і росіяни дуже недооцінили цих людей, коли почали їх бомбити. Саме ці люди дали путіну прізвище, яке стало відомим на весь світ. При всій їх пасивності — що росіянам не треба було робити, так це чіпати їх домівки. І я дуже хочу вірити, що нарешті до них дійде, хто брати, хто — вороги, а хто — зрадники. Та навіть я, оптиміст, не очікував би, що більшість з них стане україномовними по одному кліку. Якщо ви очікуєте — то, мабуть, погано знаєте характер цих людей: вони не слухають тих, хто надіває біле пальто і каже їм, якою мовою правильно розмовляти і з ким. Навіть якщо правильно каже.

Не смішіть людей... Ми знаходимось в темі, яка присв’ячена розширенню для браузера, яке викидає зі списку саме російськомовні відео. І ви якраз на цю тему і висказали свій протест. От якби ця тема була проти усіх мов, окрім «укр+en», отоді б можна було повірити вашому «я російську навмисно викинув»...

Окей, давайте ще раз проговоримо — «а не тільки ukr+en» я сказав, маючи на увазі «а не тільки те, що залишиться у мене, якщо викинути з мого списку мов, які я розумію, мову країни-ворога», бо її нема у мене в преференціях — але вона просто є в Україні (подобається це вам чи ні, вірите ви мені чи вірите у казки), їю все ще спілкується все ще багато людей з мого оточення, а також з МОГО інформаційного поля. МОГО, розумієте? Коли розширення всліпу фільтрує по спорному признаку МОЄ інфополе, і мені кажуть що це ок, і не дають пояснення чим, окрім того, що це мова путіна — я кажу, що це маячня, і для більшості — надміра. Ви мені кажете, що фільтр по мові — це гігієна, я же вам кажу, що возводити цей критерій в абсолют — то є не гігієна, а ізоляція. Ви вважаєте ізоляцію ефективною? Мовна ізоляція від німців теж була ефективна? Бо щось вона перемогти гітлера та геббельса не допомогла. Патріотизм — допоміг, ефективна зброя — допомогла, об’єднання з потужними союзниками — допомогло. Ізоляція — НІ.

В теорії, все вірно. На практиці ж — є питання.

Оскільки я дав лінк саме на практичне наукове дослідження, а не на теоретичне, то виходить що у вашій процитованій фразі моя сторона є практикою, а ваша — теорією. В такому разі я з вами згоден.

Ви свої переконання аргументуєте приблизно такими формулюваннями: «Хоча я згоден, що харків’яни продовжили перебування чорноморського флоту рашистів в Криму і це зіграло вирішальну роль в анексії Криму, але харків’яни придумали кричалку „путін — хуйло!“» — це виглядає прямо дуже смішно. Причому ж ясно що ви намагаєтесь знайти аргументи, які типу доводять, що на практиці харків’яни в більшості патріоти. Але кричалка «путін — хуйло!» — один з небагатьох проявів протестів харків’ян проти русского мира.

обрали ідіота через те, що більшість в Україні — російськомовна? Чи через те, що російськомовна більшість тих, хто ПРОГОЛОСУВАВ? По такій логіці — більшість, як ви кажете, привела війну. От прям привели російські танки додому, от прям запросили?

Ну не перекручуйте.

1. партія регіонів — це яскраво-виражена антиукраїнська сила, яка завжди декларувала наративи русского мира, зокрема, заперечувала голодомор українців.
2. Усі виборці, які голосували за ригів, плювати хотіли на Україну та на українські цінності. Їм явно було важливіше «мне удобно говорить на русском языке», ніж якась там історична справедливість їхнього власного народу, якісь там голодомори, якісь там розстріли їхніх найближчих предків і т.д. Якщо б це було не так, януковича та партію регіонів не привели б до влади.
3. Визначальну роль у розв’язанні війни зіграла саме партія регіонів, оскільки війна по-суті почалась з підписання так званих «харківських угод», яка дозволила залишитись рашистам в Криму.
4. На той час, рупором кремля і партії регіонів в Україні був в основному телеканал Інтер, продюсером якого був Зеленський — наш діючий президент. Цей телеканал майже повністю був російськомовним.
5. Мова визначає джерела інформації, якими будуть користуватись люди. росія — самий великий генератор російськомовного контенту у світі, який по-суті є такою собі інформаційною планетою, навколо якої рухаються невеличкі інформаційні супутники, створені на теренах колишнього совка.
6. Харківські угоди, антимайдан та з’їзд, де чуть не проголосили так звану малоросію, де брав участь зокрема кернес, добкін, труханов, і решта ригів, як на мене, по-суті таки «запрошували танки».
7. Оскільки навіть після анексії Криму харків’яни продовжували обирати собі у мери кернеса, одесити продовжували вибирати труханова і т.д. Цим самим люди таки показали що їх не злякала анексія Криму та початок війни на сході України. Вони продовжували вперто обирати «мне так удобно» та «какая разница».

Ось таким чином, російськомовні громадяни через вибори привели по-суті русский мир в Україну.

Ви взагалі спілкувались з російськомовними, чи просто придумали собі внутрішнього ворога і вирішили звалити все на нього?

Я народився і проживаю в Харківській області, а ще я жив в Миколаївській області, в Києві 10 років прожив, працював в колцентрі Дельта Банка, де приходилось телефонувати по всій Україні включно з Кримом. Як ви думаєте, спілкувався я з російськомовними, чи ні?

Ви впевнені, що вони саме за війну і голосували — обираючи того ж яника, Зе? Більшість повелась на тезу про «братні народи», «закінчити війну», і що лукавити — «какая разніца», як би прикро не було це визнавати.

Ось той сьомий пункт, який я вище написав, показує що російськомовні люди продовжували обирати собі русский мир навіть після анексії Криму і початку війни на сході України.

Та навіть я, оптиміст, не очікував би, що більшість з них стане україномовними по одному кліку. Якщо ви очікуєте — то, мабуть, погано знаєте характер цих людей: вони не слухають тих, хто надіває біле пальто і каже їм, якою мовою правильно розмовляти і з ким.

Ні, не очікую я цього, я роблю усе, що можу щоб язик окупантів викинули на смітник, де йому і місце. Зокрема, як бачите в цій темі, допомагаю точніше визначати язик окупанта.

Спершу — давайте зафіксуємо тези та відповіді, які ви вміло проігнорували:
— мовне питання у німецькомовній Австрії
— питання мовної ізоляції, ви так і не відповіли чим вона ефективна, окрім особистих вподобань та бажання не бачити ворога (see no evil, hear no evil)
— моє пояснення, чому росіяни все одно б напали, якою б мовою більшість тут не розмовляла

Тепер же по пунктах.

Оскільки я дав лінк саме на практичне наукове дослідження, а не на теоретичне, то виходить що у вашій процитованій фразі моя сторона є практикою, а ваша — теорією. В такому разі я з вами згоден.
Ну не перекручуйте.

Не дуже вміла маніпуляція. Ви возводите в абсолют якусь научну роботу, на яку посилається та стаття в вікіпедії — та чи ви самі вчитувались? Чи релевантні зараз ці ж самі дані для тих же людей, та причини, по яким вони голосували за тих та інших? І чи розглядаєте ви саме мотивацію людей, яка стоїть за цими цифрами? Чи просто кажете, що вони це зло, бо розмовляють на мові країни-агресора? Чи було це релевантно в 12 році, до Криму? Чи знали ці люди, що голосують за війну — чи це тільки ваша додумка? Може на це скинете мені научну статтю?

Причому ж ясно що ви намагаєтесь знайти аргументи, які типу доводять, що на практиці харків’яни в більшості патріоти. Але кричалка «путін — хуйло!» — один з небагатьох проявів протестів харків’ян проти русского мира

Харків’яни розділяють поняття «русскій мір» від мови — так, їми через це багато маніпулювали у руснявій пропаганді і теж додумували за них що «значіт, оні любят расію», та коли ви кричите що вони кликали до себе війну, бо не стали в одну мить російськомовними — то маніпулюєте вже ви. Якщо без крайнощів — вони були здебільшого нейтральні та дещо пасивні. Їм було начхати на соцопроси і на тих хто хоче сіяти ворожнечу на мовному полі. Це факт. І я їх прекрасно розумію — легко бути україномовним в Києві, та спробуйте такими бути, коли росія ближче за Європу і більшість мала з ними якісь стосунки — будь-то рідні, друзі або «міжнародне» партнерство по бізнесу, яке, на хвилиночку, тоді було законним. Навіть Порох, якого ще досі протипоставляють легковажній політиці Зе, мав там фабрику у Липецьку — то він теж був зрадником? А Ющенко, який привів яника прем’єром, теж зрадник? А ті, хто використовував російський газ? Давайте будемо чесними — якщо б хтось прийшов 10 років тому у Верховну Раду і сказав, що російський газ не можна качати бо росія це ворог — йому б не повірили, бо передумов для цього ще не було. І про війну тоді ніхто не думав — більшість ходила на паради 9 травня з колорадськими стрічками, це була єдина війна яка тоді була у всіх на умі. Ви тоді були проти всього цього? І що вам на це казали ваші рідні?

1. партія регіонів — це яскраво-виражена антиукраїнська сила

Україномовний Ющенко, який зробив багато для визнання Голодомору перед світом, привів яника до уряду — то він теж зрадник? Привів війну? Як ви це поясните? Ніхто тоді не вбачав у партії ригів загрозу для держави, якою вона була, і тим пач не передбачили Майдан, Крим, Донбас, тітушок та сепарів. Це зараз вам зрозуміло, хто є хто — а прикиньте час, коли мобільний інтернет був не у кожного, і всі дивились тєлік або читали газету, та бачили всі ці паради з дитинства. Я вам також нагадаю, що яник та азіров як раз намагались в українську мову, щоб зайти електорату та бити себе в груди, що вони україномовні. І до майдану це працювало.

2. Усі виборці, які голосували за ригів, плювати хотіли на Україну та на українські цінності. Їм явно було важливіше «мне удобно говорить на русском языке», ніж якась там історична справедливість їхнього власного народу, якісь там голодомори, якісь там розстріли їхніх найближчих предків і т.д

Не можу казати за всіх, але скажу за своє тодішнє оточення: що таке Україна для російськомовного українця? Що таке «Україна понад усе» для харків’янина? Не більше ніж якась мантра з минулого сторіччя, щось на кшталт «Deutchland uber alles». Вони такі тези просто ігнорували, і єдина війна, яку вони пам’ятали — це війна з германськими нацистами, яка тоді пропагувалась з кожного утюга. Вони рахували себе частиною постсовка, людьми які живуть на своїй землі у своїй державі. Вони чули державну мову змалку, але націоналізм був не дуже популярний серед них, бо тезу про братні народи та спільну перемогу вони теж чули змалку. І саме на цій мові ця перемога диктувалась — давайте будемо чесними. Здебільшого, російська мова з’явилась тут в такому обсязі саме через спільну перемогу (як вона тоді подавалась) — це те, що її насадило. А тридцяті роки більшість вже забула, бо війна пошкодила зв’язок з тим минулим.

3. Визначальну роль у розв’язанні війни зіграла саме партія регіонів, оскільки війна по-суті почалась з підписання так званих «харківських угод», яка дозволила залишитись рашистам в Криму.

Не спорю, так і є. Але під яким приводом? росія не хотіла НАТО під боком, їх мотивація була зрозумілою. А мотивація України, вам нагадати? росіяни платили за це гроші, і всіх це влаштовувало, бо не бачили загрози зі сторони «братнього народу». Тоді ніхто не передбачав, окрім радикалів, яких не сприймали всерйоз. А якщо б ці угоди підписались десь у іншому місці — зміст би не помінявся. А якщо б не підписались — ви думаєте, росіяни просто так звідти би уплили? А якщо б вони напали — то НАТО просто так би захистило і Крим, і всю Україну? Ви дуже наївний, якщо думаєте що ці угоди були вирішальними, вирішальною була саме відмова яника підписувати асоціацію з ЄС та репресії, які він почав робити проти протестуючих. І в Харкові атак на протестуючих було теж достатньо, хоча і не порівняти з Києвом. Але щоб що? Правильно — щоб потім ви звинувачували у всьому цьому російську мову. Та ви сліпий, якщо не бачите купу інших чинників, завдяки яким ми спочатку відстояли перед росією бульшу частину держави, а потім отримали за це війну. «єсли драка нєізбєжна — бєй пєрвим», ця цитата вам знайома? То хто спровокував — ті хто обрали яника, чи ті хто його викинув? воно б все одно напало, тому що хворе та має на це гроші та зброю.

4. На той час, рупором кремля і партії регіонів в Україні був в основному телеканал Інтер, продюсером якого був Зеленський — наш діючий президент. Цей телеканал майже повністю був російськомовним.

То тепер Зеленський, виходить, винен? Чи ті хто його обрав? Хто на кого більше вплинув — російськомовні на російськомовного Зе, чи Зе на них? Бо я щось заплутався. Так, російська це зараз атата на державному рівні, але мені здається, ви тут плутаєте причину з наслідками: Зе — це пристосуванець та той ще популіст (на той момент був), він просто підстраювався під більшість публіки. Можете судити його за це, та по-перше люди це хавали, а по-друге люди згодом його обрали президентом, коли він трохи перевзувся. Якщо це спрацювало на 70% — то що ви від них хотіли 10 років тому, коли російська ще не вважалась такою загрозою, як зараз? Чи ви з тих, хто у білому пальті стояв весь цей час, а тепер кажете «я ж казав»? Ви допускаєте, що вас не слухали не через те що вони російськомовні а ви україномовний, а через те що ви наділи біле пальто а їх вважаєте ідіотами, які у всьому винні? Ви не враховуєте контекст. Більшість цих людей залежить від контексту — якою мовою спілкується оточення, такою мовою спілкуються і вони, щоб бути почутими. Ви же закриваєте очі і кажете, що меншість права, а більшість — ні. Ви цим нагадуєте радикально лівих активістів, що намагаються зробити «всіх» прогресивними, натомість думаючи про себе, і «всіх» міряючи по собі. Це тільки розколює/поляризує суспільство ще більше.

5. Мова визначає джерела інформації, якими будуть користуватись люди. росія — самий великий генератор російськомовного контенту у світі, який по-суті є такою собі інформаційною планетою, навколо якої рухаються невеличкі інформаційні супутники, створені на теренах колишнього совка.

Частична правда — не все російськомовне стосується росії, і не все російське ведеться на російській мові. Це НЕ одне і те ж, і не всі інфопотоки впадають в «океан» з лайна просто тому що він великий. Тому я знову наголошую, що російськомовне та російськоцентричне — це не одне і те ж, принаймні для мене і таких як я. Нажаль, литовську, естонську та грузинську я не знаю, і не кожен з цих народів знає українську або англійську. Є культурне пересічення, але прямого мовного нема. Спільний знаменник поки що — це російська. То що мені правильно робити — ізолюватись? Надівати шапочку з фольги? Я, на відміну від деяких ідейних, все ж таки живу у реальному світі, а не видуманому. Україномовний світ — так, він буде. Але якщо він замість інклюзивності обере ізоляцію — далеко він не зайде. Тому моя позиція незмінна: російська — це сіра зона: монополію на неї не має ні росія, ні Україна, і ця мова належить насамперед людям, як і ті численні надбання, що їю були зроблені. Так, росіяни мають до неї відношення, і саме з ними треба боротись у інфополі, а не з тим, до чого вони мають відношення або чим вони користуються. Зробити так, щоб нікому не захотілось підтримувати росію, як свого часу нацистську Німеччину, а наш Ютуб зробити самодостатнім. Ізолювати росію, а не наших людей, вважаючи їх за дебілів які не вміють відрізняти пропаганду. Натомість розвивати критичне мислення та тренувати людей відрізняти хороше від поганого, слухаючи їх фідбек — замість того, щоб подавати їм пережовану інформаційну «їжу» та подавати це за незрівненний еталон.

Ось той сьомий пункт, який я вище написав, показує що російськомовні люди продовжували обирати собі русский мир навіть після анексії Криму і початку війни на сході України.

Ви на мапу дивились? Тоді повномасштабна війна не здавалась нікому кращим вибором, і на неї не було достатньо зброї (її і зараз не вистачає для рішучих дій). Total war і зараз не є кращим вибором ні для русаків, ні для нас — просто вона вже почалась, інфопростір розкачаний, і діди потребують перемоги рашки «любой ценой». Ще рік тому цим навіть не пахло, підготовка велась, але воювати повномасштабно ordinary people не хотіли. Вони хотіли урегулювання питання Донбасу та Криму мирним шляхом. Ви судите їх за це? А які варіанти рішень по цих територіях ще були, кинути туди недостатні сили щоб їх перемололи і рашка отримала справжній привід для вторгнення? І хто був би в цьому винен цього разу по вашій логіці, теж російськомовні?

Ні, не очікую я цього, я роблю усе, що можу щоб язик окупантів викинули на смітник, де йому і місце. Зокрема, як бачите в цій темі, допомагаю точніше визначати язик окупанта.

Визначити — це легко, ви довели це тією функцією на TypeScript. «Зкоротити» її — довгий і кропотливий процес, та вже навіть є непоганий результат. Але викинути повністю, знищити — можна хіба що вбивши останнього російськомовного в Україні. Тут я з вами не згоден і підтримувати цю радикальну міру я не буду. А якщо ви думаєте, що можна буде знищити мову повністю, не репресуючи людей — то ви утопіст і мрійник. Я теж люблю помріяти, та все ж таки я живу у реальному світі, в якому все ще є сірі зони, бо люди та суспільство не ідеальні, і це не можна вирішити просто закривши на них очі і сказавши що цього не існує бо у вашій інфобульбі цього немає.

Мені не цікаво з вами сперечатись. Ви не визнаєте навіть очевидних речей, ставите під сумнів результати опитування, які проводили науковці, а самі не можете опертись навіть на таку ж статтю, але яка говорить на вашу користь. Купа теорії і майже нульовий фактаж та дуже погане знання предмету обговорення (Кучма привів януковича у прем’єри, а не Ющенко. За часів президенства, Ющенко лише затверджував януковича прем’єром, і мав право не робити це лише у випадку порушення процедури висування чи голосування за нього. Більшість у Верховній Раді тоді складалась із ригів.)

))) те ж саме можна сказати і про вас, тільки про вас це буде правда — з усього просіяного у підсумку ви змогли причепитись тільки до неточності щодо Ющенка, проігнорувавши найнезручніші для вас тези. Так, я ставлю під сумнів все, що мені нав’язують — це називається «критичне мислення». Ви шукаєте підтвердження своїх тез у якихось науковців, щоб абстрагуватись і побудувати навколо цього цілу теорему про те, що російськомовні це абсолютне зло — я же вам доводжу що це маячня — та ви як віруючий. Чи варто говорити що колись людство вірило у алхімію та ефір, а хтось розробляв вічний двигун — це теж були науковці, і вони це робили з таким же серйозним обличчям. Люди роблять помилки, і ви, як програміст, повинні знати це на практиці, а не з чийогось дослідження. Можете скільки завгодно вірити у свою теорію, і будувати своє життя навколо неї — та соціум дещо складніший, ніж якесь одне дослідження 10-річної давності. І хіба воно релевантне зараз? Того яника та ригів вже давно скинули, а ви все носитесь з ним і кажете що його фанати у всьому винні, ви давно чистили кеш? На дворі 2022 рік і президент, який на початку року (і вторгнення) звертався до росіян і називав путіна «нормальним мужиком» щоб провести перемовини (а рік тому взагалі виступав у косоворотці на День Незалежності), зараз каже діаметрально протилежне. Часи міняються, люди міняються. Кажуть, що не міняють думки тільки мертві — то ж я бажаю вам залишатись живим. Ну а час покаже ще багато цікавого. А наразі я вважаю цю дискусію вичерпаною, бо схоже ми з вами про різних російськомовних говоримо, і мій досвід нерелевантний для вас — як і ваш для мене.

тезою «какая разница...»?

Увага! Крамола!
Для більшості ordinary people дійсно нема ніякої різниці.
Хто рулитиме, хто сратиме у голову....
Підтверджено прикладами Росії та Німеччини

Я не проти, якщо за замовченням там будуть стояти радикальні преференси, але якщо система не дає вибору і вважає себе розумнішою за мене — то для мене це буде неконтрольований блекбокс, і довіряти йому я не зможу — не тому, що я захищаю російськомовних, а тому що я не бачу що я не бачу, а отже — не можу оцінити ефективність та «подходящість» цього рішення та звірити його з реальністю.

Відповідь буде точно такою ж як і по відношенню до інформаційної заборони, бо люди не на стільки сильні, щоб протистояти вільному поширенню наркотиків. Дуже швидко особистий вибір кожного наркомана перетвориться на проблему тих, з ким ці наркомани живуть.

Пиздить отменили?

на скільки широкою повинна бути цензура.

Цензуры вообще не должно быть.

Дякую за розлогий і небайдужий коментар.
1. Я стараюсь вирішити проблему: позбавитись російського інфопростору і залежності від нього. І так це стосується саме мови. Можливо у вас немає такої, і це теж нормально.

Я б хотів, щоб у людини був вибір, бачити ці відео чи не бачити.

2. Я не проти, якщо ви реалізуєте рішення, що дивитиметься на країну походження. Та для мене не має значення хто несе рос культуру і з якої вони країни.
3. Ідея з білими та чорними списками активно обговорювалася нижче і розумію, що для багатьох це потрібна річ, тому додаю ’+1′ в переліку фіч до реалізації.
4. Угорська vs російська — в статті є пояснення в чому особливість російської, не дублюватиму.

Ідея прикольна, тільки я не дуже зрозумів, яка реальна користь від цього. Ютуб доволі розумний, і після деякої кількості відхилених руснявих відео — я їх більше не бачу в своїх рекомендаціях. Хоча, каюсь, до 24 лютого дивився дофіга руснявого контенту (бедкомедіани всілякі).

Якщо коротко, то це автоматизує процес, який ви робили руками та забезпечує системність рішення, що важливо для AI.

З дитинства мріяв про таке розширення! Дякую за Твою працю) Встановлюю...

Дякую,
сподіваюсь, що все вийде! Чекаю на ваші відгуки за декілька днів.

вже є відгук. не працює, якщо включене розширення uBlock. Воно не дозволяє скрипту дії на сторінці. Якщо виключити, тоді працюватиме

Дякую, гляну. Наразі не користуюсь uBlock.

Класна штука. Але я дивлюсь ютюб на смарт-телевізорі...

Розумію,
сподіваюсь, що придумаю щось і для телевізорів

фактично додаток просто буде відфільтровувати русняву мову, а не руснявий контент

Так,

Для дефініції: «російським» є будь-яке відео російською мовою. Тобто тут ми не шукаємо хороших росіян теж.

Так але цей додаток банить і наших український блогерів, які не перейшли на українську (поки що)

Саме так, та не варто від цього сумувати:
1. Ви завжди зможете їх побачити у своїх підписках
2. Це мотивація перейти на укр, якщо їхній контент направлений для України (не знаю, хто ще робить контент для України та робить це рос)
3. Якщо вам це дуже важливо, то скоріш за все stopRU вам не допоможе, наразі.

Олег Жданов
Майк Наки
Цих теж блокуватиме? 🤔

Якщо в назві відео чи каналу є російські літери, тоді так, буде.

Олег Жданов

Цього п***обола у першу чергу потрібно.

Ну а для мене Арестович такий. Але то мабудь «другойе»

Та два однакові. Погугли, Жданов у битві екстрасенсів брав участь :)

Жданов у битві екстрасенсів брав участь

:-)))
Не, не буду я таке гуглити, нафіг воно :-)
Як на мене — всі ті «обозревателі» просто хайп ловлять.
А те що відбувається — простим людям і знати не можна.

Який наступний крок? Книги написані російською спалювати? Будете брати приклад з фашистів і рашистів? Краще б допоміг нашій оборонці в написанні мозгів для ракет і дронів.

Дивитися «цікаве відео» російською зараз — це з тієї ж серії, що й «читати Пушкіна в оригіналі».

Угу. Це із розряду якщо подивитися фільм з геями чи сходити на гейпарад — то станеш геєм. Короче ті ж самі аргументи що і у російської пропаганди.

Взагалі, я бачу що наші ура патріоти повторюють все точно за рашистами, і симетрично роблять ті ж дії, за які критикують рашистів:
Ті заборняють українську, ці забороняють російську
Ті нищать українські пам’ятники, ці нищать радянські пам’ятники
Ті носяться зі Сталіним, ці носяться з Бандерою (день народження святкують, з факелами ходять)
Ті носяться з «дєдами-воювали» і «можем повторить», ці носяться з голодомором

Ну камон, 21 століття. Треба дивитися вперед а не на минуле. Треба будувати країну, розвивати науку, оборонку, культуру, робити із України Південну Корею.

Так рашистів треба ненавидіти і по можливості мочити (донатами, в окопах з автоматами, будуючи сучасну зброю, диверсіями в рашці і на окупованих територіях, якісною інформаційною війною). Но, воювати з російською мовою, ходити з факелами по Хрещатику з портретами Бандери, підстерігати українських-російських артистів на виході із концертного залу щоб вилити відро лайна, ходити по ватним паблікам, писати примітивні образи і розпалювати ненависть — ну камон, чим це допоможе? Толку ніякого, лише картинка для російських пропагандонів «А ми казали що там русофобія і фашизм!!!» і ще більше ненависті, ще більше бажання і бажаючих їхати сюди вбивати.

Треба думати раціонально, стратегічно, а не емоціями.

А ще Гітлер пив воду, як і я. Значить я = Гітлер.

Це притягування за вуха 😁

Якщо росія переможе

Не потрібно про таке «може» навіть думати.
Бо НЕ може!

Тож Гітлер, що пив воду, тут досить до речі.

Гітлер, якби переміг, то був би тепер «Народним героєм Дойчланда», або всієї Европи.
Але він обісрався, то і хер до нього....

Я б хотів, щоб у людини був вибір, бачити ці відео чи не бачити.

Я не впевнений, що вам вдалось звернути увагу на це рядок в статті, тому дублюю його тут.

тільки у нас ніхто не забороняє, а люди самі хотят відмовитися, тому що воротить

Крута ініціатива! Сподобалась ідея від Boris, який пропонує не блокувати відео, де в назві присутні і унікальні російські символи, і унікальні українські. Можливо, це тоді пропустить русняві тайтли в стилі «Как ’нєзалєжная’ страдает от атак нашыми кинджалами», треба дивитись, але я думаю таких назв досить мало.
Я б не робив білий список російських каналів навіть в платній версії. Для українських це має сенс. Успіху у розвитку!

Дякую за ваш відгук.
Обдумую ідею з унікальними укр літерами, щоб залишати ці відео. Скоріш за все так і буде.
А що робити з людьми, які хочуть бачити в рекомендаціях Золкіна?

Вітаю, сьогодні вийшло оновлення, і Ваш запит втілений в життя! Дякую за підтримку!

Якщо зайти в тренди чи просто вбити що не будь українською в пошуку — а звісно вибиває купу російського лайна, то додаток просто нічого не робить... Так має бути?

Так, так має бути, наразі. Я планую і тут щось робити.
Вирішив, що краще релізитись із MVP — теж матиме цінність.

А щоб ви хотіли, щоб з тими відео в пошуку робилось?
а) їх просто забирати із сторінки. Нижні елементи підтягуватимуться.
б) робити невидимими чи підсвічувати іншим кольором
в) тиснути ’Поскаржитись’ - це досить агресивна дія, можливо опційно
г) ваш варіант

Це звісно субєктивна відповідь, але опція а) мене б цілком задовільнила. Дуже не хочу бачити цей шлак.:) Якщо звісно результат буде порожнім, а таке теж можливо бо нажаль українського контенту ще не так багато, тоді буде гарний стимул робити аналог або ж шукати де інде.

Після тривалого користування stopRU, скоріш за все, з часом в пошуку буде все менше рос відео. В мене є таке суб’єктивне відчуття, що його стало менше)

Тарасе, красно дякую!! Я вже змучилась роками фільтрувати російськомовний Youtube-контент для своїх дітей, та й для себе прикро, що ті рекомендації російські весь час лізли.

Вам дякую, сподіваюсь, що все вийде!

Ще варіант — аналізувати країну яку вказав автор каналу, багато хто вказує росію, хоча досить багато каналів з певних причин зазначає зовсім іншу країну.
За таким принципом колись зробив розширення яке парсить країну каналу і відображає її в описі відео:
chrome.google.com/...​fpnemkkekoonccjidinipogpd (доступне також для інших браузерів)

Ого, круто! Вітаю, ви теж пройшли цей шлях із створення розширення))
Як саме дістаєте інфо? Це АРІ кол?

Є невеличка проблема!
А саме, на YouTube є украйнські (російськомовні) блогери, наприклад: Роман Цимбалюк.

Непогано би мати «Білий список», який знаходився на боці розробки проєкту і локально.
Що я маю на увазі? Це дві кнопки в інтерфейсі:
— WhiteList — запит на сервер про відміну помилкового блокування (цей список повинен перевірятися і модеруватися)
— WhiteList [LOCAL] — просто додати локально (є блогери з України, які дивляться цей контент, потім роблят огляд з коментами, інколи і російською мовою).

Сподіваюся, причини зрозумілі!

Підписуйтесь на Твіттер twitter.com/stopRUbot, я там планую ділитись статистикою, ідеями та всім пов’язаним із stopRU.

Дякую, завантажу. Хоча за роки фільтрування видачі змусив Ютьюб не сувати у рекомендації усяку хєрь свино-собачою мовою.

Кожен раз коли я чую «свино-собаки» в мене спрацьовує тригер, що це досить неточний опис рашистів, особливо для тих, хто любить свиней чи собак. На скільки я розумію, саме поняття «свино-собаки» пішло від зневажливого опису ведмедя, бо він справді є чимось середнім між свинею та собакою, але мені здається що таке порівняння з рашистами — це образа для цих тварин, які є більш безневинними і благородними, ніж рашисти.

Краще таки на рашистів казати рашисти чи окупанти.

На мою думку, найкраще казати на них «росіяни» — по-перше, це найправдивіше; по-друге, так поступово саме це слово й стане синонімом (може, згодом і визначенням) до «окупанти», «рашисти» тощо

Цікаво почути аргументи, чому ви вважаєте що на рашистів «правдивіше» говорити «росіяни», а не рашисти.

Не те щоб я особисто вважала це правдивішим за інше. Я як раз знаю, що «росіяни» = «рашисти». Але поки що ця правда очевидна лише українцям (і то не всім...), а іноземці все ще думають, що «рашисти» — то окремі «росіяни». Маємо довести вживання цих слів до синонімічного вжитку всюдисвітно. Це, звісно, моя особиста думка, з мого досвіду спілкування з іноземцями :)

а іноземці все ще думають, що «рашисти» — то окремі «росіяни»

Бо у них нема узагальнення.
Може заборонено, або нетолерантно.

До речі, так, погоджуюсь. Виходить, що узагальнення в цілому йде в розріз з принципами diversity, celebrating difference etc.

Англійською — безумовно, Russians, нашою — йобана б***ь русня.

Згоден. До того ж свині і собаки можуть образитися. Чим більше злочинів цих нелюдів ми бачимо, тим більше слово «рашисти» стає токсичним.

На скільки я розумію, саме поняття «свино-собаки» пішло від зневажливого опису ведмедя, бо він справді є чимось середнім між свинею та собакою

Це просто на русофобських пабліках типу «Укр.Наступу» (ще давно, в ВК) придумали образливе слово, яке усім сподобалось, його зафорсили і воно потім стало популярним. Не шизуй так сильно про ведмедів якихось :)
П.С. В німецькій культурі є швайнхунд, але там теж не про ведмедів, як і не про підорахенів.

.

Дуже хороша ідея!

До цього не один десяток відео вручну блокував, щоб не було рекомендацій російською.

Біда у тому, що україномовного контенту на youtube недостатньо багато.
Отже ті, хто не знайшов аналогів, все одно буде слухати російськомовний.
Нікуди не подітись.
Звичайно, що розумна людина просто вимкне у голові те, що «то русські роблять той контент», а якщо побачить там імперські нарративи — просто вимкне.

Біда у тому, що україномовного контенту на youtube недостатньо багато.

Він то є, але не завжди цікавий і професійно знятий.

Є, з"являється потроху.
Але саме так, як ви й написали.
+ є таке як звичка.
Ось слухав хтось на постійній основі руський канал, а тепер... ну не кине він, якщо нема аналогічного україномовного.

З навчанням те саме.
Купа літератури (фіхика, хімія, математика) російською (знаю, юо спілкуюсь з професорами старшого покоління / так, вони понівечені СРСР-ом трохи, але то таке/) + доступна.
Української стільки нема :-(
Що робитиме пересічна людина?
Візьме те, що є.
Вірогідно у голові перекладатиме, але ж то таке собі....

Деякі професійні ютубери кинули свої російськомовні канали і перейшли на українську. Але там в рази менше переглядів, тому сумніваюсь що тупі алгоритми ютуба охоче ті відео просувають(

для початку варто зазирнути на ці два сайти: manifest.in.ua і tydyvy.com

на ці два сайти

Круто.
І.. прикро, я про них тут вперше почув.

можливо, тому, що звикли шукати лише російською.

Англійською, якщо чесно.
Вказані Вами сайти навіть з доменних імен не порозуміти «про що це», то ж ні, причина у іншому.
Маркетингу не було вірогідно...

manifest.in.ua
5 тисяч ютуб каналів — недостатньо звісно, але я не впевнений, що існує тема, яку не покриває український ютуб, але покриває російський. Окрім вєлікой руской літєратури чи отого балєту, звісно.

що існує тема, яку не покриває український ютуб

Кавери англомовних пісень заспівані українською.
Я не зустрічав.
Русский парень є такий.
Правда то дуже на любителя, то ж нерелевантне.
Просто згадав.

Кавери англомовних пісень заспівані українською.

А це що?

www.youtube.com/c/Eileena/videos (23 602 487 переглядів у каналу, більше, ніж у www.youtube.com/c/DOU_youtube навіть)

www.youtube.com/...​/MetalCoverUkraine/videos

+500!
Тут ще питання у стилях.

Я б таке не проти почути
youtu.be/lBuwRrRhY0o

Або таке
www.youtube.com/watch?v=kQj0y_2ohI4

купа каверів українською на найвищому рівні www.youtube.com/c/Grandmassmuzi/videos

Grandma’s... Manowar warriors....
Перше на екрані «Подпишись на канал».
🙃

Жартую.

Є купа всього англійською, можна все життя провести перед екраном і не передивитися все

Є купа всього англійською

Насправді англійською володіють далеко не всі 🙃
Навіть у ІТ

Але ж ви зібрались робити англійські кавери, тобто там пісні англійською мовою)

Але ж ви зібрались робити англійські кавери

Та я ж писав з початку:

Кавери англомовних пісень заспівані українською

Хіба цю фразу можна зрозуміти як «англійські кавери»?
... може дійсно я висловлююсь не так?

Я мав на увазі — береться классна англомовна пісня, робиться хороший литературний переклад (я сам цим «страждаю» подеколи), і вже з українським текстом преспівується.

Алілуя!!! Нарешті хтось це зробив ❤️

Для перевірки достатньо проаналізувати назву відео та каналу на наявність літер, які присутні в російській абетці та відсутні в українській (ё, ъ, ы, э). Так, не всі рос. відео відповідатимуть цьому правилу. Та практика показала, що цього достатньо.

Якась у вас дивна практика — ці букви зустрічаються не більше ніж в 2% слів, згідно статистики частотності:
ru.m.wikipedia.org/wiki/Частотность

Я не бачу підстав вважати, що в заголовках відео їх частота буде помітно відрізнятись. А значить, що такий фільтр не дуже багато зможе відфільтрувати.

Я розумію вашу логіку, та практика показала інше. Тут спрацьовує такий собі кумулятивний ефект. Задача не в тому, щоб на сторінці знайти максимальну кількість рос відео, а щоб робити це системно, можливо з меншим % детекції. Я сам вражений, та воно працює. Спробуйте покористуватись декілька днів. От цікаво почути ваш відгук за 3 та 7 днів. (В мене вже гугл профілі закінчились для тестування розширення :) )

Шикарна ідея! Працюю UX дизайнером — гоотовий долучитись допомогти з розвитком

Привіт) Працюю UX дизайнером хотів би допомогти якщо є потреюа в цбому проекті!

Воу, дякую дуже. Напишу, як буде потреба. Зараз, напевно, буду фіксити баги та мігрувати на інші платформи.

www.facebook.com/vasyl.yavorsky мій фб! Можемо бути в контакті) просто давно мріяв щоб ютуб става лише україномовним у нас тому буду радий)

Дякую, додав! Справді, дуже елегантне рішення важливої проблеми.

Супер ідея, дякую. Питання на скільки важко буде додати white list каналів, щоб не ламати алгоритму ютуба, коли ти ніби підписаний на якийсь канал, а додаток переводить ті відео в «не цікаво» ?

Це можна зробити,
1. Якщо це російські канали, тоді це саму ідею продукту нівелює.
2. А ви готові отримати такий white list в платній версії?
Розкажіть свій приклад, чому ви хочете залишити декілька каналів?

є декілька каналів на які я підписаний, у яких наприклад в назві є російські літери, але після 24-го там український контент, чи наприклад частина відео виходить на російській, а частина українською. Плюс можливість кастомізації роботи додатку.

Як для MVP ок, та далі треба або рухатися до визначення мови відео через апі-запит, або до власної бази-блекліста каналів.

Дякую за відгук. Який додатковий результат нам принесе імплементація

визначення мови відео через апі-запит, або до власної бази-блекліста каналів

?

Це допоможе позбавитися false-positive спрацювань, наприклад відео з назвою «Чому треба переходити з ’языка’ на мову» у вас попаде під бан, а не мало б.

Ми не зможемо вирішити цю задачу на 100%, це не чиста алгоритмічна річ. Треба зійтись на якомусь відсотку похибок, який прийнятний, суб’єктивно.

1. Я міркував про рішення, що ви описали. Це вирішить проблему в прикладі, що ви навели, та породить декілька інших. Модерація чорного списку — це дуже багато часу. Його також можна й автоматично створювати. Якщо відео з рос буквами було виявлено, надсилати канал в чорний. Та зараз є багато каналів, що перейшли.
2. Питання який відсоток цих відео, як з вашого прикладу. 1%, 10% чи 90%. Я схиляюсь до думки, що ближче до 1%. Така похибка мене задовільняє, як розробника та користувача.
3. Філософія продукту. Я не прихильник ідеї виправдання російської мови.

В підсумку, є відчуття, що ускладнення, додаткова розробка не принесе значного покращення, тобто похибка не стане на порядок менша. Я визнаю і приймаю, те, що багато крайніх випадків не враховано.

Спробуйте покористуватись 3 — 7 днів, цікаво почути ваш відгук після. Дякую.

Теж підтримую базу. Але і «білого списку» теж.

Ідея крута, але автор, схоже, не чув про російськомовних українців, яких дуже багато і вони такі самі українці. Прикро

Мусимо терпіти їхню іноземщину, коли вони вже самі не люблять рідну мову :(

А якщо серйозно, то це якийсь до 24.02-ний наратив.
Знаєш, чому я з кінця 2019 року не пишу тут російською? Тому що після вбивства в Бахмуті Артема Мирошниченка, коли навіть припущення виникло, що причиною нападу могла стати українська, я зрозумів, що всі ми, русішшпрехер-ферштеєри, частково винні в тому, що в нас удома когось вбивають за нашу ж мову, бо принципові люди виявляються у меншості.
Ну а після 24 лютого перейшли чи не геть усі, хто чимось українці, вибач.

Ну а після 24 лютого перейшли чи не геть усі, хто чимось українці

Тут помилка.
Зустрічаю дуууже багато переселенців (автономери наприклад AA, KA, AX), які не перейшли, і, схоже навіть не думають про це.
То ж «боротьба з вітряками» все це.

не перейшли => не

хто чимось українці

)))

Вони громадяни, то ж чимось українці.

Звичайно шпарина.
Але має бути і «заплатка» :-)

Дуже вже «чимось». Як в орків чмобіки, так і тут чмукраїнці :)

Даже, не дуже....
Мірила ж нема, та і не потрібне воно.
Якщо людина майже все життя розмовляла іншою мовою, то, напевно не так і просто «рраз і перейти».
Проте — необхідно хоча б постаратись.
А ліньки :-)
«Ніхачу» — це скорше виняток, то не для всіх :-)

Вони громадяни

нє, у них паспорт

there is a difference

Імінно, у азарова теж паспорт, чим не найросійськомовніший українець, топив за свою версію України

мабуть за логікою сінуса косінуса треба в нього питати, бо прикро ;)

У Азірова можна було питати тоді, коли він був на коні :-)
Та й паспортів у нього мабудь не один.

.. але він, ржачно, але пробував українською....
На відміну від тих, хто но Ви зрозуміли

Дякую,
так само можна сказати про україномовних, що про них не думають, рекомендуючи рос відео. Дивіться, це програма, яку кожен сам собі може встановити. І сама ідея полягає в тому, що людина робить вибір ’не бачити рос відео у своїх рекомендаціях’. Щодо зросійщених українців, то в них теж є вибір, ставити чи не ставити.

І до чого ваш комент взагалі? Ну не користуйтесь цим плагіном))

такі самі

вони ж не люблять українську, які ж вони такі самі?

Функція, яка з досить великою точністю визначає, чи текст написано язиком окупанта, чи ні:

// prettier-ignore
  const marker = new Set(['больше', 'будет', 'будут', 'во', 'вообще', 'вот', 'время', 'всего', 'всем', 'всех', 'где', 'его', 'если', 'есть', 'еще', 'и', 'из', 'или', 'им', 'именно', 'интересно', 'их', 'к', 'как', 'какие', 'какой', 'когда', 'конечно', 'кто', 'лет', 'ли', 'либо', 'лучше', 'меня', 'мне', 'много', 'может', 'можно', 'надо', 'налоги', 'например', 'нет', 'ни', 'но', 'нужно', 'они', 'отвечаю', 'очень', 'под', 'после', 'почему', 'работать', 'с', 'сейчас', 'со', 'стоит', 'такое', 'такой', 'теперь', 'только', 'украине', 'чем', 'что']);

for (const word of words.slice(0, 50)) {
      return true;
    }
  }
  return false;
}

Як правило, достатньо проаналізувати всього до 50 слів. Хоча ясно, що чим більше слів, тим точність визначення буде вищою.

Код написано на TypeScript. Для тих, хто не знає його, — на вході приймається масив слів, який буде перевірятись за словником характерних літер чи слів. Цей словник я створив на основі частотного входження слів у коментарях на DOU.

Дякую не тільки за ідею, а ще й код!
Я обдумував схоже рішення, воно допоможе в швидших термінах позбутись рос відео. Та маю страх, що в довших такий підхід може позбуватись відео, назви яких написані суржиком, тобто українською з русизмами.

Я прямо дуже рідко бачив написи під відео суржиком. Ну і з такою логікою можна взагалі сказати, що і російські літери можуть бути і в суржику, тобто ваш теперішній механізм теж це не враховує...

Може має місце для спірних моментів виділити «сіру» зону? Бо все не передбачиш, і все ж таки це юзер повинен приймати остаточне рішення, бо інакше це нічим не краще за цензуру, де система розповідає «що гарно, а що погано», не враховуючи контекст.

Для доведення словника до ідеалу ще у сет додайте кожне слово Кожаєва тут нижче

Звучить, як ідея окремого продукту, окремого розширення.

Зараз побачив, що в оригінальному коді в мене ще й кожне слово приводиться до нижнього регістру. Тобто правильніша версія така:

// prettier-ignore

for (const rawWord of words.slice(0, 50)) {
    const word = rawWord.toLocaleLowerCase();
      return true;
    }
  }
  return false;
}

Додам зразу після того, як число жертв від англомовних окупантів досягне рівня жертв від рашистів.

«Вот» може бути діалектизмом, як і деякі інші короткі слова, тому з ними спірно, я б розглядав їх як «ворожі» тільки у комплексі з іншими, а в іншому — файне рішення! Саме для детекції потенціально ворожого контенту, бо у реальному житті буде багато false-positives через обзори на р**ню )

«Вот» може бути діалектизмом

Як кажуть на Миколаївщині, — ну і срав морді з ними. З моїх спостережень, таких приблизно 0.0001%.

Бред собачий, рубить по языковому признаку — это тупо!

Тупо спілкуватись мовою окупанта, та ще й пишатись цим

Чудова ідея. А можно теж саме тільки для фільтрації крітпто біткоін нфт та всього цього блокчйн контенту?

На превеликий жаль вам розширення з цим не допоможе :(

Дякую за ідею, можливо додам опцію налаштовувати ключові слова. Треба поміркувати над цим.

Ще пропоную не блокувати відео в яких є і українські, і рос символи. Наприклад таке відео блокується :( Русский военный корабль іде на... ДНО завжди! | Історія для дорослих

Дякую за ідею, додаю до списку!

Вітаю, сьогодні вийшло оновлення, і Ваш запит втілений в життя! Дякую за ідею!

Єй, велика подяка, піду подивлюсь як воно працює тепер

Так, це теж проблема, та наразі ще не маю ідеї, як це красиво вирішити

для початку додавати в пошукові запити -site:ru

www.google.com/search?q=<Пошуковий запит>&tbs=lr:lang_1en%7Clang_1uk&lr=lang_en%7Clang_uk

В Firefox на любій платформі можна плагіни ставити.
Також можна розширити плагін і блокувати росіянські сайти в гуглі. Наприклад по домейну.
Подумай про це.

Багато росіянських сайтів самі заблокували доступ з українських айпі. А щоб їх не бачити у видачі гугла: Інструменти -> Шукати сторінки такою мовою: англійська та українська. Можливо треба буде зайти в налаштування гугл акаунту і видалити російську мову: Коліщатко справа, вверху сторінки -> Переглянути всі налаштування -> Мови

К сожалению, удаляет и украинские каналы. У меня удалило МИР НАИЗНАНКУ

А также, каналы Сергей Немчинский, ЖИВЯКОМ, Андрей Буренок, Супер Сус, ГРОШІ, 1+1, Больше золота, Ukraїner.
Это все украинские ни капли не пророссийские каналы.

у Ukraїner відео підписані українською. Але деякі, чомусь, кацапською — «Мемы войны».

А що я їм зроблю, не варто нести рос мову.

Топчик! Андрійович з лазерами — окремий лайк. Маєш патрона :)

Дякую вам! Сподіваюсь все вийде)

Код було б непогано викласти десь на гітхаб все таки

Бо ставить подібне наосліп не дуже

Дякую за ідею. Я думав про це, та код всіх розширень, можна глянути з браузера. Тому відмовився від публікації на гітхабі. Можливо таки варто викласти, хтось та й гляне)

НАРЕШТІ! це просто топ! дякую! а то гівна руснявого купа в ютюбі!

удаляет проукраинские каналы я поставил и мне украинские удалило афтар мудак

Знайдете в пошуку ваші канали, проукраїнські )

Я би ще додав налаштування типу «Не блокувати творців з України» яке не буде блокувати російськомовні відео каналів в локації яких вказана «Україна». Також я би видаляв, незалежно від мови, всі відео в локації каналів яких вказана Росія чи Білорусь

Дякую за ідею. Тут є дві проблеми:
1. Щоб дізнатись локацію каналу, то треба до кожного зробити АРІ кол, бо цієї інфи на видачі нема.
2. Наразі вирішив не шукати поділу між гарними та поганими рос каналами. Так це захоплює трохи вужчу аудиторію серед користувачів. Та з іншої, глобальної сторони, це, можливо, швидше наближає нас до моменту незалежності від рос інфо простору.

Привіт! Дуже крута ідея! Як варіант, було б круто зробити режим, щоб була можливість лише хайлайтити ру контент, бо у місцях окрім хрома воно буде продовжувати зʼявлятись, а в браузері можна буде проставити «не рекомендувати канал»

Поясність свою ідею детальніше, будь ласка. Про які місця окрім Хрома ви міркуєте? Якщо розширення підсвічуватиме рос відео, то воно зможе це робити тільки в браузері, бо тільки там і працює.

Можливо я не зовсім зрозуміло написав, але поточний функціонал приховує відео і зручніше було б, якщо була можливість саме лише хайлайтити такий контент, щоб мати ще змогу вимкнути рекомендації таких каналів саме в браузері у зручний спосіб. Я розумію що розширення працює лише в десктоп хромі :)
Бо зараз на кожне відео натискати «Відмінити», а потім «Не рекомендувати канал» — не дуже юзер френдлі.

Це лише ідея для покращення) Дякую за роботу!

Здається, що зрозумів.
1. Спершу я хотів зробити так. Позбуватись відео, але залишати шапку назву з картинкою. Та технічно не зміг це реалізувати. Сподіваюсь, вдасться, як покращення зробити це колись.
2. Режим просто підсвічення — не думав про це. Технічно — дуже просто зробити, треба обрізати пайплайн)

То ви б хотіли опцію #2?

Так, було б дуже круто! Тільки не рожевим))

Вітаю,
сьогодні вийшло оновлення:
* Зберігаємо інформацію на екрані про відео та канал після видалення
* Додали режим, де рос відео виділяються і без жодних дій
Ваша ідея втілена в життя. Дякую за пропозицію!

Какой ***ней люди бесплатно страдают

Потому, что если не нравится можно не смотреть просто

Если плагин не нравится, можно было просто не комментировать.

Мне пофиг на плагин, не нравится желание делать какую-то херню бесплатно. Так же можно и поработать на шару предложить

Херня для тебе, а не для того, хто зробив.
В тебе просто палає, що серед українців з’явився тренд гидувати російською мовою.
P.S. мені цей плагін теж не потрібен, але — бач, комусь треба

Ти свої тисячі коментарів на DOU за гроші написав? Ні? Тоді ти еталонний «страдач ***ней».

Скільки коштував цей коментар? Там за кількістю символів тарифікують чи як воно все працює? Я б платив за кількість реплаїв до коментаря, так можна креативність провокувати.

Ну если при всем этом не бегать от военкома — то вполне цельная позиция.

Как это, не бегать? А кто будет бороться за язык в Польше?

Дуже дякую! Було б класно щось подібне створити для Youtube Kids

Дякую, а розкажіть, яка там проблема. Цікаво детальніше зрозуміти її. Можливо вдасться адаптувати алгоритм і для цього. (основна проблема, що розширення працюють на ПК, а діти часто на телефонах чи планшетах все дивляться)

Так і є, я навіть не знаю, чи є браузерна версія YouTube Kids
Проблема в тому, що видається контент схожий на те що дитина дивиться. І якщо дитина розуміє російську і дивиться російською, то і далі видається контент російською. Ну і плюс, дітям мультики як правило дають, щоб зайнятись своїми справами, тому вручну банити ще важче, ніж на «дорослому» ютубі.

Розумію, а YouTube Kids, там нема білого чорного списку каналів для дітей чи чогось такого?
Мені важко зараз про це говорити, спробую більше розвідати це питання. Та я згідний — це проблема.

Загалом там видається тільки контент, що підходить для дітей. Я точно не знаю, як він фільтрується, бо моя дитина іноді ще там знаходить кулінарні блоги — але це єдине не зовсім дитяче, що я там бачила. І в той же час деякі ютуб канали з мультфільмами чомусь не можна знайти в Кідс.
Блокувати можна і відео окремі, і канали — але тільки вручну через меню окремого відео.

Зрозумів. Я ж то думав, то там гарний ’батьківський контроль’ :)
Коли завантажуєш відео на YouTube, то там питають чи підходить цей контент для дітей. Думаю, це і є та фільтрація.

На перший погляд, виглядає, що треба робити свою обгортку, окрему апку для YouTube з білими списками та алгоритмом, як тут, щоб рос відео видаляло.

Там проблема така ще є — пишеш запит українською типу "мультики українською чи пепа піг українською а тобі видає мультики расєйською ту ж саму пепу, тракторець молодець а отримуєш сіній трактар

Дякую за доповнення

Якщо вам і ще комусь потрібно буде користуватися беком, а саме БД + Api, то AISTA.com — чудове рішення

Дуже крута ідея. Я б встановила таке собі у хром. Щоб покращити пошук російськомовного тексту можна ще спробувати алгоритми по визначенню мови, сам тайтл чи дескріпшен не є об’ємними — тобто розпізнавання яка це мова — займе не багато часу (що важливо для швидкості)

Це я до того, що Лев Толстой и муки совести (всі літери схожі на українські) — але по факту — москальська мова

Дякую за ідею. Я думав над таким. Та на практиці побачив, що перевірки за літерами наразі достатньо. Якщо не вийде, то буду вигадувати щось схоже, або зберігати в БД рос канали. Тобто відео ’Лев Толстой и муки совести’ не видалиться, та наступне з цього каналу скоріш за все матиме рос літери. Воно працює, спробуйте і цікаво Ваш відгук через декілька днів.

Ви так Золкіна і Казанского заблочіте та інших руськомовних блогерів

За бажання на них можна підписатися та дивитися їхні відео у списку «Підписки».

«Не цікавить» та «Не рекомендувати канал» прибирають лише прибирають відео з головної сторінки, а не блокують їхніх авторів.

Так, вони випадуть. І моє бачення, що не варто тягнути рос культуру в наш простір. Якщо є бажання їх дивитись, а всього решту позбутись, то можна дивитись в категорії ’Підписки’.

Ідея така, що ідеально задачу важко вирішити, тому зосередився на випадку, коли люди хочуть позбутись всього рос контенту. І все ж це вибір людини встановлювати розширення чи ні.

він давно не український , мух з котлетамі не треба мішати

ем.. ви мабуть не знаєте хто такий золкін? :)

Весь руснявий контент блокується в тому і ідея)

Для перевірки достатньо проаналізувати назву відео та каналу на наявність літер, які присутні в російській абетці та відсутні в українській (ё, ъ, ы, э)
Алгоритм: перевірити кожне відео, чи є воно російською, якщо так, то вилучити, натиснувши «Не цікавить» або «Не рекомендувати канал».

Аплодую простоті і ефективності рішення.

Дякую, цікаво почути ваш відгук після користування протягом декількох днів.

На жаль, я користуюся Firefox, тому або чекатиму, або портую, коли буде вільний час.

Працюю над міграцією на FireFox — не знаю коли вийде, та стараюсь

Топ. Ще б таку штуку в пошуковик гугловський(задовбав спамити руснявими посиланнями) і порт на FireFox.

Олексію, вдалось портувати на Firefox, та стандарт MV3 буде підтриманий, аж у версії 109, що стане доступною 2023-01-17. Та зараз теж можна його встановити:

* Відкрити сторінку `about:config`
* Змінити `xpinstall.signatures.required` на `false` значення
* Відкрити сторінку `addons.mozilla.org/uk/firefox/addon/stopru`, натиснути `Завантажити файл`, натиснути ’Add’
* Вдячний, якщо увімкнете аналітику, для цього перейти на сторінку розширення `about:addons` та увімкнути `Access your data for all websites`

Забув додати ще налаштування ’extensions.manifestV3.enabled’ на ’true’

який план розширення на інші платформи?

Спробую адаптувати все під Safari та Firefox.

Є ще думка додати платну версію, яка матиме щось цікаве, як варіант — це вже згадані «білі» списки. Тобто, якщо ви хочете зберегти канали, навіть, якщо вони російською, доведеться платити.

У такому разі можна не встановлювати це розширення)

Якщо я хочу позбутися всього російського, але щось все ж таки хочу залишити, то я повинен заплатити
Вправно придумано, так одразу і не здогадався)

це вже зовсім не лагідна украінізаця

’Лагідна Українізація’ - це інше розширення, я до нього не маю відношення.

Топчік!
Питання — наскільки складно портувати на Firefox?
Я б точно юзав.

Дякую. Наразі не знаю, та спробую це зробити.

Олександре, вдалось портувати на Firefox, та стандарт MV3 буде підтриманий, аж у версії 109, що стане доступною 2023-01-17. Та зараз теж можна його встановити:

* Відкрити сторінку `about:config`
* Змінити `xpinstall.signatures.required` на `false` значення
* Відкрити сторінку `addons.mozilla.org/uk/firefox/addon/stopru`, натиснути `Завантажити файл`, натиснути ’Add’
* Вдячний, якщо увімкнете аналітику, для цього перейти на сторінку розширення `about:addons` та увімкнути `Access your data for all websites`

Забув додати ще налаштування ’extensions.manifestV3.enabled’ на ’true’

Підписатись на коментарі