Як ми застосували Design Thinking у запуску навчальної програми для розробників
Усім привіт, мене звати Роман Кузів, я Head of Technology в компанії Valtech. Методологією Design Thinking я серйозно зацікавився декілька років тому, коли перейшов на цю позицію та зайнявся розвитком R&D-відділу в Україні. Тоді я дізнався, що такі лідери індустрій як Apple, Google, Airbnb, Uber та Netflix вже довгий час успішно застосовують Design Thinking, і це дозволяє їм стабільно збільшувати прихильність своїх користувачів.
В цій статті я покажу Design Thinking в дії на прикладі простої, з першого погляду, задачі, яку ми вирішували для своєї компанії. Я розповім, як ми створювали навчальну програму для розробників, і що в результаті ми отримали. Сподіваюсь, мій приклад продемонструє ефективність Design Thinking, і спонукає читачів використовувати цей інструмент у своїй роботі.
Реальна боротьба з нереальними проблемами
За 15 років в IT я не раз бачив як бізнеси стрімко втрачали клієнтів через те, що не сприймали рішення, над якими команда фахівців важко працювала місяцями. Наприклад: в 2015 році ми робили комплексний редизайн ecommerce-рішення для відомого ритейл-бренду. Клієнт прагнув збільшити конверсію магазину, роблячи ставку на новий UX та нестандартні для ecommerce рішення. Спеціально під проєкт замовник найняв професіонала, який довгий час створював цифрові версії відомих журналів моди. Всі були переконані, що його новаторський погляд допоможе переосмислити дизайн електронного магазину, і в результаті ми досягнемо поставлених цілей.
Через 6 місяців важкої праці та сумарного бюджету на 6000 годин, ми реалізували задум замовника і випустити у світ дійсно свіже рішення для ecommerce. Результат шокував — конверсія стрімко пішла вниз. Користувачі магазину просто не розуміли новий дизайн, нові фічі — та йшли до конкурентів. Тоді нам довелось витратити додаткові два місяці, щоб розібратись, що не спрацювало, та оперативно внести зміни в продукт.
Познайомившись ближче з Design Thinking, я усвідомив головну причину цього та інших наших провалів: ми відчайдушно боролися з надуманими проблемами неіснуючих користувачів.
Задача для Design Thinking
Минулої весни керівництво компанії поставило задачу R&D-відділу розробити навчальну програму, щоб готувати розробників до проєктів, які базуються на технологіях та архітектурних принципах «MACH» підходу. Перша думка була:
«Все очевидно, потрібно зробити підбірку якісного контенту, написати покроковий план дій з практичним завданням та перевіркою отриманих знань. Всі матеріали закинути в Confluence, і на цьому справу виконано!».
Але тут ми згадали про Design Thinking, і далі все пішло по менш очевидному сценарію. Design Thinking починається з визначення головних проблем — DEFINE. Реальні проблеми відкриваються тоді, коли ви усвідомите реальні потреби ваших користувачів — EMPATHIZE.
Ми провели інтерв’ю з розробниками, їх менеджерами та менторами на проєктах. В приватних бесідах ми цікавились у колег їхнім попереднім досвідом проходжень подібних програм. На цьому етапі ми отримали ряд відкриттів або так званих «insights». Декілька з них для прикладу:
- Стандартизовані онбординг програми недостатньо гнучкі і, як правило, не враховують індивідуального досвіду, знань та вмінь кожного розробника.
- У менторів зазвичай не вистачає часу якісно допомагати і слідкувати за прогресом своїх менті.
- Всі онбординг програми швидко застарівають, а їхньою підтримкою мало хто займається через певний час.
На мою думку, ці та інші insights були безцінними, та в корені змінили наші подальші рішення. Design Thinking пропонує цілий набір технік, як виявити справжні потреби користувачів. Головне правило — навчитись ставити відкриті питання і уважно слухати, відкинувши власний досвід та переконання.
Усвідомивши потреби наших колег, ми перейшли до обговорення ідей — IDEATION. Це був найвеселіший етап, оскільки кожен мав змогу висловлювати будь-яку свою ідею, якою б божевільною вона не здавалася. Важливо було подбати про творчу атмосферу і уважно слідкувати, щоб жодна ідея не була проігнорована чи засуджена.
В процесі у нас визрів концепт: створити ком’юніті людей, які разом навчаються, обмінюються знаннями і вирішують проблеми один одного. Їхні нові рішення, ідеї та знання згодом стають частиною навчальної програми, яка постійно еволюціонує завдяки співпраці учасників ком’юніті. Ми назвали цей концепт «Collaborative Learning», щоб підкреслити головну ідею: «співпраця є запорукою мого успішного навчання».
Як можна побачити, це рішення суттєво відрізняється від того, про яке ми подумали з самого початку. Причина цього — розуміння потреб наших колег.
Втілення ідеї в життя
Перед тим як братися до втілення ідеї в життя, Design Thinking пропонує протестувати найкращі ідеї (TEST) на майбутніх користувачах. Найефективніший спосіб — побудувати простий прототип (PROTOTYPE), використовуючи підручні засоби та інструменти.
За допомогою Miro ми швидко створили описову діаграму всього процесу і показали її колегам з фокус-групи. Ми уважно спостерігали, як вони реагують на наше рішення, цікавились, про що вони думають, що відчувають, і як на практиці справляються зі складнощами, на які вони вказували нам в ході розмови.
Приклад нашого першого прототипу:
Цей етап допомагає переосмислити перші гіпотези, і без значних затрат внести необхідні зміни у кінцеве рішення ще до того, як приступити до його реалізації.
На той момент в нашій компанії не було готового Learning Management System рішення, щоб реалізувати наш задум. Тоді ми подумали:
«Оскільки ядром нашої системи є ком’юніті, то чому б нам не взяти MS Teams, який є головним каналом спілкування в компанії, і вже за допомогою вбудованих інструментів розробити необхідну нам систему?»
Так, в MS Forms ми створили опитувальники для отримання даних про досвід розробників, перевірки знань та збору фідбека на кожну окрему задачу навчальної програми. З Power Automate ми домоглись певного рівня автоматизації. Наприклад: отримавши через форму інформацію про досвід розробника, ми автоматично створюємо індивідуальний план навчання («learning path») з готовими завданнями в MS Planner, де ментор може відслідковувати прогрес свого менті.
Особливо корисними виявилась автоматизація збору фідбеків та результатів тестування знань. Це допомагає нам швидко реагувати і вносити необхідні зміни в навчальний контент чи індивідуальний план кожного менті. Всі матеріали ми вирішили зберігати прямо в MS Teams, щоб забезпечити повний цикл онбордингу в рамках одного середовища.
Так, використавши вже існуючі в компанії інструменти, ми без значних затрат реалізували наш задум. Отриманий результат перевищив наші очікування і був позитивно сприйнятий колегами не лише з України, а й інших локацій Valtech.
Підсумки
Сьогодні «Collaborative Learning» ком’юніті нараховує 500+ учасників з України, Бразилії, Швеції, Нідерландів. Нашим найбільшим досягненням стало те, що учасники залюбки діляться знаннями один з одним, і таким чином допомагають розвивати навчальну програму. Створені нами інструменти економлять час менторів і допомагають відстежувати прогрес кожного менті, який навчається за індивідуальним планом.
Зараз ми обговорюємо перенесення решти існуючих навчальних програм в «Collaborative Learning», щоб стандартизувати підхід до одбордингів в компанії.
Так, завдяки Design Thinking наша навчальна програма не закінчила своє існування, опинившись в архівному розділі Confluence, а вже більше як рік продовжує розвиватись та покращуватись з кожним новим учасником нашого ком’юніті.
Design Thinking не є привілеєм техгігантів, і підходить як для створення нового iPhone, так і для розробки навчальних програм у вашій компанії. Методологія дозволяє покращити ефективність будь-яких проєктів чи продуктів, оскільки вчить концентруватись на потребах майбутніх користувачів. Звичайно, кінцевий успіх продукту залежить також і від інших факторів, але з впевненістю можу сказати, що з Design Thinking ви покращуєте свої шанси створити рішення, яке полюблять і користувачі, і замовники.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів