Q&A про податки. Відповідає Мирослава Нечай, старша юристка Totum

Привіт, спільното!

Податки, валютні обмеження, корпоративне право — вічні теми, які викликають багато питань. Мирослава Нечай, старша юристка Totum, допомагатиме вам розібратись з ними.

Можливо, ви заплутались у правилах податкового резидентства? Або не знаєте, як краще отримати валюту на ФОП? Які переваги і недоліки ведення ФОП самостійно? Або вас цікавить щось інше — пишіть!

Ви можете залишити своє питання в коментарях. Відповіді на них отримаєте тут же.

Просимо дотримуватись цих пунктів при складанні запитань:

• Надсилайте запитання українською мовою.
  • Ми не прийматимемо запитання з нецензурною лайкою та прямими образами.
  • Формулюйте запитання якомога чіткіше.

Чекаємо на ваші запитання!

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я вважаю, що якщо ви виїхали, але збираєтесь повертатись -продовжуйте працювати на укр ФОП, платіть податки тільки в Україні, туди ж отримуйте дохід. А місцеві податки не платіть. Все.

Добрий день, можете будь ласка відповісти про релокацію:
— У Конвенціях про уникнення подвійного оподаткування часто йде мова про «постійне представництво». Як можна б було його уникнути? Якщо орендувати квартиру не через договір, а, на приклад, через сервіс Airbnb, чи буде вважатись таке житло постійнем місцем проживання?
— Або якщо проживати у квартирі, яку орендують родичі, чи можливо уникнути визнання постійного житла?
— ​Чи можливо уникнути визнання постійного представництва постійно змінюючи країну перебування?

Добрий день! Питання постійного представництва у вас може виникнути, якщо ви зареєстровані ФОПом в Україні, залишаєтеся резидентом України з точки зору іноземної держави, де ви знаходитися, але підприємницька діяльність ведеться фактично ведеться з цієї іноземної держави. І тут, на мою думку, немає значення, яким чином ви орендуєте майно, з якого фактично ведете підприємницьку діяльність: за договором оренди, чи через Airbnb, тощо.

При цьому, теоретично, тим, що ви постійно змінюєте країни перебування, з яких ви як український ФОП ведете свою фактичну підприємницьку діяльність, ви лише збільшуєте кількість країн, де у вас може виникнути постійне представництво.

Вітаю! Я ФОП на 3-й групі, 5 %. Сплатила ЄП 3-го жовтня прийняли, а декларацію за квартал подала 5-го жовтня її також прийняли і з‘явився в кабінеті термін сплати ЄП з 5-го жовтня по 21 листопада. Чи треба через це перейматися, можливо я зробила щось не так?

Вітаю! Я ФОП на 3-й групі 5%, сплатила 3 жовтня ЄП за квартал, платіж зарахували, а 5-го подала декларацію, її прийняли і в кабінеті з‘явився термін сплати податку з 5-го жовтня до 21 листопада. Підскажіть, чи все добре, чи ще раз треба сплатити?

Добрий день! Ви заплатили авансом ЄП 3 жовтня, а декларацію подали 5 жовтня? Я правильно вас зрозуміла? Якщо так, то вам передплату мали зарахувати. По дивіться в електронному кабінеті вкладку «стан розрахунків з бюджетом». Якщо не зарахували, зверніться до податкової з заявою про зарахування.

Добрий день! Я — найманий працівник української компанії, зараз працюю віддалено з Чехії. У Чехії податок на доходи фізичних осіб — 15%, і ще 10% загалом соціальних податків. Якщо я вважатимуся податковим резидентом Чехії за 2022 рік, чи матиму я сплатити тільки соціальні податки (адже український податок на доходи вже сплачено, і він вищий за чеський)? Або ж я маю сплатити все повністю (15+10), а потім в України попросити відшкодування сплаченого там податку на доходи? В останньому випадку — це взагалі реально, отримати таке відшкодування?
Дуже дякую!

Ви плануєте в Чехії на завжди залишатись? Якщо ні, нічого капітального там купувати не будете — то не думайте навіть про ті місцеві податки. Додому повернетесь і будете жити як і жили.

Добрий день! Сплата соціальні податків не залежить від сплати ПДФО в Україні, а також вони не передбачені у Конвенції про уникнення подвійного оподаткування між Україною та Чехією, тому їх зарахувати не можна буде.

Яка ваша позиція щодо роботи ФОП через платіжні системи Payoneer/Wise, за умови сплати ним 5% єдиного податку?
Законно (хоча дпс думає інакше)
Не законно
Законно, але платити 18% як фіз особа
Ваш варіант)

Добрий день! Ви маєте на увазі, чи не буде такий розрахунок підставою для того, щоб «злетіти» з спрощеної системи оподаткування? Так, дійсно п. 291.6 ПКУ встановлює, що платники єдиного податку першої — третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Визначення того, що таке грошова форма розрахунків законодавством не надано. Водночас є деякі роз’яснення НБУ (наприклад лист від 16.05.2019 р. № 57-0007/26039), у яких фактично вказується, що зарахування коштів на рахунки торговців, незалежно від способу ініціювання цих переказів є безготівковими розрахунками. На мою думку, по суті перекази через платіжні системи Payoneer/Wise є все ж таки безготівковою грошовою формою розрахунків, оскільки все одно є прив’язка до банківського рахунку, але ініціювання переказу здійснюється за посередництва цих платіжних систем. Але для ФОПів, які хочуть здійснювати розрахунки за цією системою, рекомендувала б все ж таки як мінімум отримати перед тим роз’яснення у НБУ. Якщо буде позитивне роз’яснення в НБУ, додатково можна також звернутися до ДПС за індивідуальною податковою консультацією.

Тема заповнення дикларації ФОПом якщо фізик купував війскові облігації і всі податки сплатив банк

Добрий день! Військові облігації є різновидом цінних паперів, а тому отриманий з них дохід оподатковуватиметься за правилами для інвестиційного прибутку. Податок у такому випадку дійсно утримується і сплачується банком як вашим податковим агентом, але за результатами звітного року вам потрібно буде подати декларацію про майновий стан і доходи (це інший вид декларації, ніж та, яку ви подаєте як платник єдиного податку). У такій декларації про майновий стан та доходи ви заповнюєте відповідний рядок, який стосується інвестиційного прибутку (наразі це рядок 10.5 декларації) та додаток Ф1. Така декларація має бути подана до 1 травня року, що настає за звітним. Тобто, якщо дохід ви отримали у 2022 році, то декларація про майновий стан та доходи має бути подана до 1 травня 2023 року. Додатково сплачувати податок не потрібно.

відповідно до п.179.2 ст. 179 ПКУ Декларація не подається, якщо платник податку отримував:

— доходи від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
— доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених IV розділом ПКУ;

Військові облігації звільнено від всіх податків, тому якщо у вас з інвестиційних активів лише депозити та облігації, то можна не подавати декларацію.
Однак якщо є інші інвест активи, тоді ви подаєте декларацію, і в ній ввказуєте дохід від військових облігацій.

п.179.2 ПКУ — це загальна норма, але для інвест.доходу є спеціальна, передбачена п. 170.2 ПКУ, за якою декларація з інвест.доходу подається, навіть якщо податковий агент утримав і сплатив податок.

В теорії так, є 170.2, але якраз в даному випадку податку немає і податковий агент нічого не утримує.

На практиці я не бачив кейсів, листів чи індивідуальних консультацій ДПС, де вони вимагають подавати декларацію тільки задля овдп чи депозитів.
Яка у вас практика по цьому питанню?

Это та Мирослава, что агитировала сломя голову бежать в военкомат?

Тогда прошу прощения. Действительно, то Эмилия была

Так Сол і партнери з іньших питань. Як там: «Заборонена любов ? Я можу зробити її легальною! Краще дзвонить Солу».

Якщо я стаю податковим резидентом Польші та плачу податок з прибутку фізичних осіб (17%), але при цьому заплатив в Україні 5% як ФОП, то я повинен буде в Польші заплатити 17% чи 17-5=12%?

Добрий день! За загальним правилом, сплачені 5 % податку в Україні не зараховуються в рахунок сплати податку в Польщі, оскільки конвенція про уникнення подвійного оподаткування не поширюється на єдиний податок.

Доброго дня! Ця думка дуже поширена, але не зовсім розумію чи є обгрунтування. Адже згідно пункту 4 статті 2 ДТА між Польщею та Україною конвенція розповсюджується на будь які податки подібні або ті що заміняють податок фіз осіб чи податок на підприємство. Чи можливо прокоментувати цей пункт?

Добрий день! За загальним правилом податку з доходів не звільняє від сплати соціальних платежів. Аналогічно у нас ви теж з певних видів доходів, окрім ПДФО або єдиного податку,
сплачуєте ЄСВ.

Доброго дня! Ця думка дуже поширена, але не зовсім розумію чи є обгрунтування. Адже згідно пункту 4 статті 2 ДТА між Польщею та Україною конвенція розповсюджується на будь які податки подібні або ті що заміняють податок фіз осіб чи податок на підприємство. Чи можливо прокоментувати цей пункт?

Добрий день! На практиці іноземні податкові органи не зараховують єдиний податок, оскільки він прямо не передбачений конвенціями про уникнення подвійного оподаткування. Крім того, й в нашому ПКУ єдиний податок сплачується в межах спрощеної (спеціальної) системи оподаткування, замість сплати декількох інших видів податків. Хоча в професійному середовищі дійсно існують дискусії, що можна попробувати обґрунтовувати, що єдиний податок — це теж спеціальний вид податку з доходу, на який фактично можна поширити ст. 2 Конвенції. Але це в теорії, загальна практика, наскільки мені відомо, поки така як описана вище.

Дякую за відповідь. Скажіть чи є практика в вашій компанії або у вас особисто спроб зарахування єдиного податку згідно 2.ст конвенції конвенції у будь якій країні? І чи була надана офіційна відповідь податковим органом іноземної держави згідно чого вони відмовляють у зарахуванні? Ну і звичайно було би дуже цікаво ії опублікувати.

Мирослава,
я запостив вашу відповідь на @uataxesyou і читач в чаті пише що Конвенція розповсюджується на всі види податків.
Ви могли йому там відповісти?
t.me/c/1769115663/3180

Доброго дня. Цiкавить таке питання.
Я знаходжуся у Румунii з початку вiйни (8 з половиною мicяцiв якщо бути точним). Продовжую працювати на Украiнську компанiю. Працюю по КЗоТ (не ФОП). У Румунii отримав TPS (temporary protection status). Чи потрiбно менi турбуватися про подвтки у Румунii, якщо я офiцiйно працюю на Украiну.

Добрий день! За загальним правилом, якщо ви проживаєте на території Румунії більше 183 дні, то податкові органи Румунії мають підстави вважати вас своїм резидентом, а отже й вимагати, щоб податки теж сплачувалися у Румунії. Водночас для того, щоб зберегти статус резидента України ви можете попробувати отримати в ДПС довідку про підтвердження статусу податкового резидента України. З цією довідкою (попередньо перекладеною румунською мовою) вам потрібно буде звернутися до податкового органу Румунії, де ви заповнюєте відповідну анкету, у якій вказуються інші ознаки, які можуть свідчити, що ви є резидентом України (наприклад, доходи, отримується в Україні, сім’я проживає в Україні, банківські рахунки в Україні, тощо).

Добрий день! Відповідь фактично буде аналогічна. Якщо ви набули статус податкового резидента у Румунії, податкові органи цієї країни можуть вимагати, щоб ваші доходи теж оподатковувалися в Румунії

А те ж саме щодо Латвії, якщо володієте інформацією? Була інформація влітку від податкової, що «у загальному, громадяни України, що перебувають у Латвії на підставі тимчасового захисту, не є податковими резидентами Латвії», але після того жодних апдейтів чи пояснень. Дякую

Добрий день! Якщо чесно, мені не відома інформація про те, що українців, які отримали тимчасовий захист, фактично звільняють від оподаткування в Латвії. Але за загальним правилом, питання оподаткування залежить від того, резидентом якої країни є відповідна особа. А тому, на вашому місці я б не надіялася на будь-який загальний лист, а принаймні попробувала отримати індивідуальне роз’яснення від податкових органів Латвії, виходячи з вашої конкретної ситуації (наприклад, місце знаходження постійного житла, центру життєвих інтересів, тощо).

Підписатись на коментарі