Живлення для інтернету у блекаут своїми руками
У моїй попередній статті я пояснив, яким способом забезпечити свій будинок електроенергією під час відключень. Із власного досвіду тепер можу сказати, що ідея буда вдала. Додатково я докупив акумулятор та зарядний пристрій, щоб заряджати їх одночасно. Тепер я майже не відчуваю відключень та користуюсь дрібними приладами спокійно. Сиджу за своїм робочим столом з моніторами та ноутбуком, і можу працювати комфортно.
Але є одне але!
При відключенні енергії в будинку зникає і інтернет. Оскільки я мешкаю у високому багатоповерховому будинку, мобільний інтернет розбирають дуже швидко та мені залишається лише на отримання повідомлень раз у 5 хвилин. Можна сказати, що працювати так неможливо. До цього часу я брав свій інвертор (з попередньої статті) і виїжджав на авто у сусідній район, де мобільний інтернет присутній, та працював прямо з машини. Але ж так незручно, а я за своїм фахом звик знаходити незручності та виправляти їх або автоматизувати (як у процессі розробки, так і в домашніх справах).
Отже, розберемося, хто може отримати інтернет у блекаут.
Для того, щоб дротовий інтернет потрапив до вашої квартири/будинку, треба кілька умов:
- Працює обладнання провайдера.
- Працює проміжне обладнання.
- Працює ваш роутер.
Обладнання провайдера

Обладнання провайдера майже усюди підключено до резервного живлення та генераторів. Я вважаю, що цей пункт можна пропустити, як виконаний на 100%. Якщо у вашого провайдера не так, міняйте його на іншого.
Проміжне обладнання

Проміжне обладнання буває не завжди. У приватному секторі є випадки, коли прямо від обладнання провайдера відразу вам в будинок заходить оптоволокно. У такому випадку, переходьте до третього пункту. Але, якщо вам не пощастило, не поспішайте засмучуватися, адже є варіанти розв’язання проблеми.
У правильному варіанті прокладання інтернет мереж у будинки, провайдер тягне оптоволокно зі свого обладнання до точки розподілу інтернету серед групи користувачів (комутатор). Зазвичай такі комутатори ховають або у підвалі будинку, або на технічному поверсі. І вже від нього розводять звичайні дроти витої пари, які ви встромляєте собі у роутер. Тому, при відключенні будинку від електромережі, зникає живлення також і у комутатора, внаслідок чого зникає інтернет у квартирі. Отже, якщо провайдер зробив все правильно, то до кожного комутатора буде підведено оптоволокно. А якщо це Київ, то тут усім пофіг і, коли закінчуються місця для підключенння нових абонентів у комутаторі, встановлюється другий комутатор, до якого інтернет підводять з першого. Тому, якщо вам не пощастило і ви на другому комутаторі, то до вас інтернет доходить вже через дві ланки.
Отже, якщо у блекаут забезпечити живлення комутатора (-ів), то і до квартири інтернет долетить.
Як це можна зробити? Є найочевидніший спосіб — це UPS. Підключити комутатор до невеликого ДБЖ, який зможе тримати хоча б 4 години без світла. Але, якщо ви читали мою попередню статтю, то знаєте, що цей легкий шлях не для мене )

Всі комутатори використовують постійний струм. Якщо підключити його до стандартного ДБЖ, ми зробимо живлення DC-AC-DC. Тобто, акумулятор (постійний струм) буде живити інвертор (змінний струм), який буде перетворений знову у постійний струм у блоці живлення комутатора.
Але ж комутатор потребує 12В на вході, стільки ж, скільки дає наш акумулятор! Навіщо тоді посередники? До того ж схема DC-AC-DC має ККД десь 70% (тобто, з 5 годин автономності ви отримаєте лише 4).
Виявляється, вже існують готові рішення для подібних систем: я собі замовив от такий безперебійний блок живлення. Ця штука просто працює аналогічно до звичайного UPS, тільки на виході має постійний струм, при цьому з височенним ККД. Також, до нього купуємо 12В акумулятор.

І схема готова. Приєднуємо до ББЖ акумулятор, живлення 220В, та підключаємо усе це до комутатора. У моєму випадку (пощастило), між мною та провайдером лише один комутатор, але в будинку цих комутаторів три (комусь не пощастило).
От і все! Коли вимкнеться живлення у будинку, мій комутатор працюватиме ще біля 9 годин.
Роутер
Вже дуже давно не бачив квартир, де інтернет-кабель вмикають відразу у ноутбук. Роутер — це звичайна річ у кожній квартирі. Якщо ви з тих людей, хто вмикає кабель у ноутбук, або може це зробити, то вам цей пункт не потрібен.
Якщо ж ваш кабель дотягує лише до роутера десь під стелею, то цей роутер також повинен працювати, щоб отримати інтернет. І знову є найочевидніший способ — це UPS, але зараз їх складно та дуже дорого купити. Також, як я писав вище, будуть сильні втрати ККД через DC-AC-DC перетворення. Я цю проблему вирішив просто: підключив роутер до своєї «електростанції» і все працює. Та є ще один цікавий спосіб.

Я гадаю, що вже у кожного є якийсь PowerBank. І тут він може стати в нагоді! Було б дуже просто, якби наш роутер потребував 5В, адже саме стільки на виході дає звичайний PowerBank. Але зазвичай це 9 або 12В. Для таких випадків існують підвищувачі енергії. Я планую зробити кілька для друзів та родичів, тому замовив отакі

Є кращі дроти відразу USB — DC 5.5, але ціни на них зараз скажені (раніше були 20-30грн, зараз вже
Фінансові розрахунки
Батарея 1500грн + ББЖ 800 грн + проводи/роз’єми 100грн = 2400грн. Я знайшов UPS, з гіршою батареєю (7Аг), який ще є в наявності за 4500грн. Профіт!

Оскільки інтернет потрібен не лише мені, то ці витрати можна розділити з сусідами, які на тому ж комутаторі.
Про перехідник для роутеру складно сказати, тому що всі комплектуючі зараз дуже популярні. Я встиг придбати останні перетворювачі за 40грн, тому в мене такий перехідник вийде 65грн. Співробітниця кілька днів тому купила готовий такий за 400грн і це не межа!
Висновки
Дуже сумно, що наші співвітчизники скажено накручують вартість на такі необхідні людям речі. Сподіваюся, комусь стане в нагоді стаття, та ви зможете не витрачати всі гроші світу на готові рішення.
А оскільки сайт айтішний, додам думки вголос. Жили собі й думали, що все необхідне навколо є і доступне будь-якої миті. Тому стали забувати, як щось робиться руками. А якщо трапиться «катастрофа» в світі розробки і не буде можливості використовувати готовий фреймворк? Цікаво буде подивитися на всіх шанувальників готових рішень, яким доведеться HTTP-сервер писати на сокетах (як у давнину), або якісь складні алгоритми. Ото була б комедія )))
54 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів-
Доброго часу доби, коротше ось що Вам розповім : стояв близько до кордону, ловило тільки п**даоські оператори, інколи пробивав наш але ледве, й то у одній двох точках (коротше ситуація так собі, враховуючи відстань до кордону, заради розмови по телефону зловити сюрприз з дрончика не хочеться). У селі по початку жили люди і у сусідів був комплект TooWay , люди відзичливі, і ділилися паролем Wi-Fi (мінуси скупчення, а у разі цього небезпечно і нам і їм, а у холодну пору під навісом дуже не постоїш, тай швидкість у 3.2Mb 120ms дуже страждає від кількості абонентів). Я як старший спеціаліст зі зв’язку вирішив щось зробити( чомусь у мого айфона, віджимали усю швидкість андроїди). І оскільки я достатньо ледачий і за деякий час війни втомила ситуація, мені хотілося іноді зайти до інтернету лежачи у укритті ( та й мій о/с відділення звʼязку повинен був мати хоч якусечку перевагу))) Я узяв старий Netis (незнаючи про кабеля до роутеру) відрізав розʼєм від блока живлення(який ну майже підходив до роутеру) , кабель USB , скрутивши їх і замотавши ізолентою , підʼєднав вже достатньо потасканий Powerbank колись на 5000 сумнівного виробництва, якого і у новому стані вистачало лише айфонам. Зробивши міст між Netis та TP-Link ( враховуючи відстань між ними 30м і роутер Netis критому посту, TP-Link у будинку) ми змогли відчути себе як люди з якістю сигналу зʼєднання від 20% до 34% , а у подальшому і 37% винісши роутер за стіну посту павер банк на морозі до −22 тримав від 15 до 18 годин без перебійно дававши нам дар інтернету, у подальшому додався ще один роутер через пач. Такі справи. Пишіть продемонструю фото цього шедевру. @banka_revka_c_ytra Телеграм
Якщо повербанк з Power delivery можна використати тригер Power Delivery, замість DC DC перетворювача. Наприклад www.rcscomponents.kiev.ua/...aryadki-pd2-0_155296.html
Пробував підключення роутера через кабель із підвищувачем напруги 5->12VВ. І чомусь в меш-ситемі з двох роутерів Huawei дочірній роутер стартує від павербанка без проблем, а основний, таке враження, зависає в циклі перезапуску. Пробував 3 чи 4 різних павербанка — все однаково. Підключим тим же кабелем до ноутбука і роутер стартанув. Підозрюю, що щось не так із комунікацією між роутером та павербанком, але не знаю, як цьому зарадити. Може, хтось в курсі, як обійти дану проблему?
В мене була подібна магія. Роутер стартував і у самому кінці йшов у перезавантаження. Довго мучився, виявив, що в якийсь момент напруга просідає до 8В, от і перезавантажується.
Коротше, все було через довжину дроту. Я взяв довгий (пів метра) і опір на такій довжині виявився завеликим. Обрізав до 5-10см і все злетіло!
Цікаво.. в мене теж півметра десь кабель, і з одним із роутерів немає такої проблеми. На жаль, поки немає чим поміряти напругу. Але дякую за наведення) Має прийти павербанк із вбудованим індикатором вольтажу, перевірю на ньому.
І як він допоможе в моніторингу напруги на іншому кінці кабеля з боку навантаження? ))
Такс, питання, то комутатор живиться від 12В чи від 220В? Бо я не розбираюсь, але гуглив рандомні комутатори і там написано щось типу такого
Джерело живлення: від 100 до 240 В змінного струму, 50/60 Гц
Максимальне енергоспоживання: 3.19 Вт (220 В/50 Гц)
Якщо живлення таки від 12В, то чому не можна купити умовний павербанк (наприклад такий ZMI QB826G) з можливістю одночасної зарядки + віддачі та роботи при 12В і використовувати його як ДБЖ?
У мене комбо! Дзвонив своєму провайдеру, по-перше, він каже що мій будинок під’єднано через ще одним комутатор, тобто навіть якщо я поставлю батарею, то треба буде ще один будинок підживити. По-друге, комутатор в нашому будинку живиться напряму від 220В...
Так операторські комутатори майже всі такі. Зазвичай там у них окрема плата живлення всередині 220->12в, і як робили їм безперебійне наші провайдери, то підпаювали після БП роз’єм 12в для UPS, чи взагалі викидали рідний БП з корпуса, і засовували БП з функцією UPS.
Хтось пробував підключати ADSL напряму до ноутбука? RJ11-RJ45 адаптер підійде чи треба ADSL USB модем?
надіюсь що ні, а то такий випадок потребує негайної госпіталізації :)
логічно
Та не дуже, особливо літом з грозами, якщо не хочеться ноутбуки міняти.
Та і який в цьому сенс, якщо є звичайні ADSL ethernet модеми і роутери по 3 копійки за відро на olx.
Опція щодо роутера: MikroTik hAP Lite може працювати від powerbank. Вхідна напруга — 5 В через micro USB. Споживання — до 3 Вт.
А как это все подключить к 220? Надо докупать еще какой то кабель?
ну, в идеале, сетевой провод, который входит в свитч вставляется в разьём от которого можно оторвать внутри проводки и соединить в свой ББП, но я нашел у себя лишний провод С13-C14 отрезал от него С13 и соединил провода в ББП. и подучился такой стандартный разъем для питания 220В
Сергію, як з вами зв’язатися. Я журналістка і дуже хотіла б з вами поспілкуватися. Напишіть мені в ТГ, будь ласка — 097 698 53 13
Та все нормально хлопцы уже вроде подчинили все. У нас сегодня уже не отключали
Хочеш, щоб десь перестали відключати світло — купи у ту локацію генератор))) Вже два такі випадки маю. А то і три, бо в офісному центрі, де я зараз — поставили по генератору на поверх.
💡У Києві сьогодні застосовуються екстрені відключення у значних обсягах через нічні атаки окупантів на енергооб’єкти України — про це повідомив гендиректор субхолдингу ДТЕК Yasno Коваленко
З трьома типовими power bank я теж експериментував.
Із гарного — вони подають живлення з розетки, якщо воно є. Таким чином їх навіть послідовно можна підключити і першим сяде найбільш віддалений ).
З поганого — на перемикання на батарею займає біля секунди в роутер встигає вимкнутися.
Може хтось порадити просту схему щоб це компенсувати?
UPS для роутерів youtu.be/nrGLqg7pnEs?t=245 на випадок, якщо хтось вирішить, що замовити з Алі і почекати місяць буде вигіднішим, чим цей місяць обговорювати різні колхози :)
Якщо оптика в квартиру — то ось такий пристрій — це те, що треба. www.amazon.de/...smid=A2HBRWDIXVHM77&psc=1
Тільки в Україні нема (.
Роутер в мене в широкому діапазоні приймає живлення, а медіа-конвертер 12V, так що вийшло. Навіть штатними штекерами. Без всякого колгоспу.
Тримає мінімум 10 годин.
З мінусів — при повному розряді не стартує роутер і треба off/on зробити на секунду. Але то може бути через слабкий бп чи дуже вибагливий роутер чи особливості заряджання. Ще поекспериментувати треба.
Підключив через USB живлення ще один роутер в інший кімнаті (по резервній UTP), який як раз від USB і питався, 5В. Треба заміряти, на скільки вистачає тепер.
В мене навіть сусіди скидатися не хочуть, сидять без інтернету і їм добре, тому, я вирішив, що можу собі дозволити витратити (не такі вже і великі гроші) за те працювати комфортно. А відносно місяця... Не готовий стільки страждати і з мітингів вилітати у найважливішій момент
Відносно Алі, нагадаю, що Китай це зараз єдина країна в ООН, яка підтримує рашу. На останньому голосуванні про біолабораторії, проголосували «за» лише раша та Китай...
До того ж за ваші гроші постачають компоненти для озброєння рашці.
Я тепер оминаю Алі
Як варіант, можна Raspberry Pi перетворити на Open-WRT роутер і живити від звичайного powerbank-а. Ідею підказав колега в робочому чаті.
Але це актуально лише для тих, у кого є така цяцька. У мене така є і думаю серед IT тусовки таких знайдеться теж чимало.
openwrt.org/...i_foundation/raspberry_pi
Або кому нема чого робити замість того щоб піти купити роутер з usb живленням або конвертор 5v-12v. Крім того не виключено що деякі роутери можуть і від 5в запуститись, там чіпсет все одно на 3.3в, а йогоDC-DC на вході може вже від 4,5в запуститись.
www.youtube.com/watch?v=-Ay4RMOi2s0
www.youtube.com/watch?v=Y65N6EScEjA
Хороший вариант, но стоимость Raspberry сейас уже сравнима с роутером, а покрытие будет похуже.
Цікаво що в мене UPS на 7Аг з підключеним роутером та «онушкою», поки що без проблем тримає по два 4 годинних відключень на день:)
Все залежить від споживання роутера. Можливо йому потрібно дуже мало Вт
А в «ящик» провайдера ви плануєте як влізти ? Зазвичай там «собака на сіні»: самі не поставим ups і вам не дамо ...
вже домовився. Зараз це популярна справа. Багато хто вимагає цього від провайдера, а якщо самі все купили, то «ласкаво просимо» ))
Це може бути і «технічною» проблемою: я тут глянув на розміри «провайдеських ящиків» у себе — ну «такоє»...
Мій провайдер навпаки, постійно пише що у кого є можливість надати свій ups у користування — пишіть, поставимо у ваш «ящик».
що за провайдер?
Best таке пропонує
У Києві Lanet без проблем ставить акуми на своє обладнання. Купив, сьогодні встановили...будемо подивитися...
Цікаво, цікаво — ящик цієї контори біля мене ...
Сьогодні 4 годни не було світла. Інтернет був усі 4 години без перебоїв. Але це при тому, що до цього добу світло не вимикали(тобто акуми зарядились на повну). Думаю якщо світло будуть вимикати 4 чере 4 то є ймовірність, що акуми не будуть встигати заряджатися. Але навіть якщо 2 з 4 годин блекауту буде інет то це теж непогано.
У нас немає вже 6 годин, ланет оптику тримає
Підкажіть будь ласка назву свого акумулятора, підбираємо під ланет, складно знайти щось конкретне під їх вимоги. Дякую!
У мене SSB 100Ah. electro100.com.ua/...lator-ssb-sbl-100-12i-agm ось такий, купував через Olx за 12400грн
www.olx.ua/...sbl-ibp-dbzh-IDQt3N0.html
Який акум брали? Бо в них на сайтi цiлий перелiк акумiв якi пiдiйдуть, а якi нi
Від них була вимога лише по ємності від 7 до 12 ампер на годину та габарити не більше 150×100×98. купив самий простий 7Ач.
Підкажіть будь ласка назву або посилання, теж підбираємо, але на конкретні девайси складно вийти щоб все підходило під їх опис. Буду дуже вдячна
Купляв у Києві в магазині aks. Та їх на олх повно, навіть дешевше, але там треба бути обрежним.
Я б рекомендував брати 12В 12А, бо 7А швидко сідає(
Дякую за швидку відповідь! А щодо балансиру, не знаходжу цього в описі жодної моделі. В ланеті писали у вимогах отаке: «тип AGM, LiFePo4, на крайній випадок LiIon або LiPo, але з балансиром, бо без нього вони довго не прослужать».
До вас у них якісь інші вимоги. Мені тільки розміри задавали, тип акумулятора не казали
LiFePo4 як правило мають BMS вже під капотом(якшо це готовий акумулятор, а не ручна збірка). За інші не скажу, але також мають йти з BMS.
BMS це платка до якої підключаються банки акумулятора. При зарядці ця платка бере на себе контроль за зарядом банок.
LiFePo4 ви зараз не знайдете в наших магазинах. AGM можна знайти. В AGM балансири не ставлять.