Живлення для інтернету у блекаут своїми руками
У моїй попередній статті я пояснив, яким способом забезпечити свій будинок електроенергією під час відключень. Із власного досвіду тепер можу сказати, що ідея буда вдала. Додатково я докупив акумулятор та зарядний пристрій, щоб заряджати їх одночасно. Тепер я майже не відчуваю відключень та користуюсь дрібними приладами спокійно. Сиджу за своїм робочим столом з моніторами та ноутбуком, і можу працювати комфортно.
Але є одне але!
При відключенні енергії в будинку зникає і інтернет. Оскільки я мешкаю у високому багатоповерховому будинку, мобільний інтернет розбирають дуже швидко та мені залишається лише на отримання повідомлень раз у 5 хвилин. Можна сказати, що працювати так неможливо. До цього часу я брав свій інвертор (з попередньої статті) і виїжджав на авто у сусідній район, де мобільний інтернет присутній, та працював прямо з машини. Але ж так незручно, а я за своїм фахом звик знаходити незручності та виправляти їх або автоматизувати (як у процессі розробки, так і в домашніх справах).
Отже, розберемося, хто може отримати інтернет у блекаут.
Для того, щоб дротовий інтернет потрапив до вашої квартири/будинку, треба кілька умов:
- Працює обладнання провайдера.
- Працює проміжне обладнання.
- Працює ваш роутер.
Обладнання провайдера
Обладнання провайдера майже усюди підключено до резервного живлення та генераторів. Я вважаю, що цей пункт можна пропустити, як виконаний на 100%. Якщо у вашого провайдера не так, міняйте його на іншого.
Проміжне обладнання
Проміжне обладнання буває не завжди. У приватному секторі є випадки, коли прямо від обладнання провайдера відразу вам в будинок заходить оптоволокно. У такому випадку, переходьте до третього пункту. Але, якщо вам не пощастило, не поспішайте засмучуватися, адже є варіанти розв’язання проблеми.
У правильному варіанті прокладання інтернет мереж у будинки, провайдер тягне оптоволокно зі свого обладнання до точки розподілу інтернету серед групи користувачів (комутатор). Зазвичай такі комутатори ховають або у підвалі будинку, або на технічному поверсі. І вже від нього розводять звичайні дроти витої пари, які ви встромляєте собі у роутер. Тому, при відключенні будинку від електромережі, зникає живлення також і у комутатора, внаслідок чого зникає інтернет у квартирі. Отже, якщо провайдер зробив все правильно, то до кожного комутатора буде підведено оптоволокно. А якщо це Київ, то тут усім пофіг і, коли закінчуються місця для підключенння нових абонентів у комутаторі, встановлюється другий комутатор, до якого інтернет підводять з першого. Тому, якщо вам не пощастило і ви на другому комутаторі, то до вас інтернет доходить вже через дві ланки.
Отже, якщо у блекаут забезпечити живлення комутатора (-ів), то і до квартири інтернет долетить.
Як це можна зробити? Є найочевидніший спосіб — це UPS. Підключити комутатор до невеликого ДБЖ, який зможе тримати хоча б 4 години без світла. Але, якщо ви читали мою попередню статтю, то знаєте, що цей легкий шлях не для мене )
Всі комутатори використовують постійний струм. Якщо підключити його до стандартного ДБЖ, ми зробимо живлення DC-AC-DC. Тобто, акумулятор (постійний струм) буде живити інвертор (змінний струм), який буде перетворений знову у постійний струм у блоці живлення комутатора.
Але ж комутатор потребує 12В на вході, стільки ж, скільки дає наш акумулятор! Навіщо тоді посередники? До того ж схема DC-AC-DC має ККД десь 70% (тобто, з 5 годин автономності ви отримаєте лише 4).
Виявляється, вже існують готові рішення для подібних систем: я собі замовив от такий безперебійний блок живлення. Ця штука просто працює аналогічно до звичайного UPS, тільки на виході має постійний струм, при цьому з височенним ККД. Також, до нього купуємо 12В акумулятор.
І схема готова. Приєднуємо до ББЖ акумулятор, живлення 220В, та підключаємо усе це до комутатора. У моєму випадку (пощастило), між мною та провайдером лише один комутатор, але в будинку цих комутаторів три (комусь не пощастило).
От і все! Коли вимкнеться живлення у будинку, мій комутатор працюватиме ще біля 9 годин.
Роутер
Вже дуже давно не бачив квартир, де інтернет-кабель вмикають відразу у ноутбук. Роутер — це звичайна річ у кожній квартирі. Якщо ви з тих людей, хто вмикає кабель у ноутбук, або може це зробити, то вам цей пункт не потрібен.
Якщо ж ваш кабель дотягує лише до роутера десь під стелею, то цей роутер також повинен працювати, щоб отримати інтернет. І знову є найочевидніший способ — це UPS, але зараз їх складно та дуже дорого купити. Також, як я писав вище, будуть сильні втрати ККД через DC-AC-DC перетворення. Я цю проблему вирішив просто: підключив роутер до своєї «електростанції» і все працює. Та є ще один цікавий спосіб.
Я гадаю, що вже у кожного є якийсь PowerBank. І тут він може стати в нагоді! Було б дуже просто, якби наш роутер потребував 5В, адже саме стільки на виході дає звичайний PowerBank. Але зазвичай це 9 або 12В. Для таких випадків існують підвищувачі енергії. Я планую зробити кілька для друзів та родичів, тому замовив отакі
Є кращі дроти відразу USB — DC 5.5, але ціни на них зараз скажені (раніше були 20-30грн, зараз вже
Фінансові розрахунки
Батарея 1500грн + ББЖ 800 грн + проводи/роз’єми 100грн = 2400грн. Я знайшов UPS, з гіршою батареєю (7Аг), який ще є в наявності за 4500грн. Профіт!
Оскільки інтернет потрібен не лише мені, то ці витрати можна розділити з сусідами, які на тому ж комутаторі.
Про перехідник для роутеру складно сказати, тому що всі комплектуючі зараз дуже популярні. Я встиг придбати останні перетворювачі за 40грн, тому в мене такий перехідник вийде 65грн. Співробітниця кілька днів тому купила готовий такий за 400грн і це не межа!
Висновки
Дуже сумно, що наші співвітчизники скажено накручують вартість на такі необхідні людям речі. Сподіваюся, комусь стане в нагоді стаття, та ви зможете не витрачати всі гроші світу на готові рішення.
А оскільки сайт айтішний, додам думки вголос. Жили собі й думали, що все необхідне навколо є і доступне будь-якої миті. Тому стали забувати, як щось робиться руками. А якщо трапиться «катастрофа» в світі розробки і не буде можливості використовувати готовий фреймворк? Цікаво буде подивитися на всіх шанувальників готових рішень, яким доведеться HTTP-сервер писати на сокетах (як у давнину), або якісь складні алгоритми. Ото була б комедія )))
53 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів