Особливості роботи ФОП з Deel

Підприємці, які працюють у сфері ІТ, напевно знайомі з такою платформою як Deel, адже її часто використовують іноземні замовники для роботи з українськими ФОП. Часто можна помітити, що підприємці ототожнюють Deel з такими платіжними системами як WISE чи Payoneer, проте це зовсім різні речі, адже Deel не є фінансовою установою. То що ж таке Deel відповідно до українського законодавства, і які особливості роботи з такою платформою? Розбираємось у сьогоднішній статті.

Що таке Deel?

Якщо ознайомитися з розміщеним на сайті Deel договором оферти, дізнаємось, що Deel позиціонує себе як платформа, яка дозволяє легко керувати відносинами з підрядниками. Deel допомагає структурувати договори з контрактними співробітниками, виставляти рахунки й організовувати страховки, інтегрується з HR-сервісами. Let`s Deel також дозволяє підписати контракт і виводити кошти одним кліком та має близько десяти варіантів виводу коштів (ФОП, Payoneer, PayPal, Revolut і навіть Coinbase). По суті, Deel оформлює ваші відносини з замовником та виплачує вам винагороду за надані для нього (замовника) послуги.

Особливості роботи з інвойсами на Deel

Приємним бонусом є й те, що Deel генерує власні рахунки, які, як часто вважають підприємці, можна використовувати у своїй підприємницькій діяльності. Проте ці рахунки не зовсім підходять для наших контролюючих органів, адже не зовсім відповідають ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Для того, щоб інвойси дійсно могли замінити первинні документи, підприємцю потрібно готувати свої рахунки, а не використовувати ті, що автоматично генерує платформа Deel. Нагадуємо ст. 9 ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», де передбачені реквізити, які повинен містити первинний документ, серед них:

• назва документа;
  • дата його складання;
  • назва підприємства, від імені якого складено документ;
  • зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції;
  • посади осіб, що є відповідальними за здійснення господарської операції та правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Такий інвойс, який містить всі обов’язкові критерії зазначені вище, замінює акт приймання передачі наданих послуг і може використовуватися ІТ підприємцем для підтвердження своїх доходів. Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг» від 03.11.2016 набагато раніше було введено можливість використання рахунків (інвойсів) у сфері експорту послуг, а також створено необхідне законодавче підґрунтя для визнання рахунку (інвойсу), у тому числі електронного, первинним бухгалтерським документом.

Також Мінфін у своєму листі від 16.02.2017 № 31-11410-06-5/4339 зазначив, що оформлений належним чином рахунок-фактура (інвойс) може бути використаний для відображення в бухгалтерському обліку господарської операції з постачання товарів, робіт (послуг) без використання акту приймання-передачі лише у разі його оплати, що має бути підтверджено відповідними документами.

Звертаємо увагу, що ще одним нюансом інвойсів, автоматично згенерованих Deel є те, що вони складаються англійською мовою. Ми ж радимо нашим клієнтам робити двомовні інвойси, адже позиція податківців з цього питання наступна: ті документи, які вважаються підставою для записів у бухгалтерському обліку і при цьому складені іноземною мовою, повинні мати впорядкований автентичний переклад українською.

Оговорка про Deel в договорі

При роботі з Deel ми радимо також зазначати цей момент у вашій угоді з замовником. Подібний пункт договору може виглядати наступним чином: «Замовник погоджується здійснювати всі платежі Виконавцю, використовуючи один із способів оплати, які підтримує платформа Deel. / Payment under this Invoice is made using payment systems not prohibited by law. Client agrees to make all payments to Contractor using one of the paymentmethods supported by the Deelplatform.» Це вказуватимете на те, що такий спосіб проведення розрахунків ви погодили сторонами.

Рекомендації спеціалістів BIP

• Загалом, питання співпраці ФОП з платформою Deel чинним законодавством не регулюється, також, відсутні будь-які роз’яснення податківців стосовно отримання коштів таким чином. В будь-якому випадку, при взаємодії з Deel підприємець має слідкувати за правильністю бухгалтерського обліку ФОП та наявністю первинних документів. Готувати та зберігати власні інвойси, які відповідатимуть законодавству України. Якщо вам потрібна допомога з веденням такого обліку, бухгалтер на аутсорсі — чудовий вибір, записуйтесь на консультацію.
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чи може іноземна компанія бронювати працівників від мобілізації якщо працює через deel?

Тему створили давно, але для когось вона періодично актуальна, а інформації дуже мало про цю платформу.
Тому, хотів би поділитися своїми враженнями про Deel як компанію.
Про сервіс я не буду говорити, тому що я не користувався ним як звичайний контрактор (хоча завантажив всі документи і виписку із ЄДР і т.д. для верифікації профілю)

Вся справа в тому, що Deel продовжує працювати із росією. Спілкуючись із підтримкою щодо транзакцій і виводу коштів мені порадили переглянути наступний гайд help.letsdeel.com/...​ing-To-Russia-And-Ukraine
Тобто, пройшло вже майже два роки і цей гайд ще актуальний і як вони пишуть «Deel is not accepting new clients from the Russian Federation at this time.» Як я правильно розумію, саме рос компанії не можуть користуватися сервісом, АЛЕ якась компанія із США/ЄС може найняти собі співробітника із росії. Вони навіть радять як правильно виводити кошти.
Мене це дуже обурило, я поговорив із замовником (компанією) і ми будемо й далі продовжувати використовувати прямий SWIFT переказ. Також компанія не буде використовувати цей сервіс для інший контракторів.

Ще два НЕ самих важливих моменти:
1) При використанні SWIFT переказу на ФОП рахунок в деталях буде просто «Deel.Inc» і все. Тобто не номера інвойса і за що ці кошти отримані не буде. Гадаю, якщо будуть питання у податкової за що отримані кошти, буде складно це все довести.
2) Сума яка прийде вам на ФОП рахунок не буде дорівнювати сумі яку ви відправляєте в інвойсі, тому що є комісія за переказ 5-10 доларів.

Схема наступна якщо ви контрактор — ваш замовник переводить на сервіс Deel вашу компенсацію і ви потім її знімаєте зручним для вас методом. Якщо ви плануєте це робити на ФОП рахунок то враховуйте два вищевказані моменти.

Щиро дякую, що поділилися інформацією!

) При використанні SWIFT переказу на ФОП рахунок в деталях буде просто «Deel.Inc» і все. Тобто не номера інвойса і за що ці кошти отримані не буде

І що, немає можливості ввести призначення платежу?

Посилання вже не працює, а редіректить на основну сторінку

Чи є можливісь при пересиланні на ФОП рахунок написати призначення платежу , щоб він був схожий на реальний інвойс ?

Доброго дня, Леонід!
на жаль, не можна вказати самостійно призначення платежу. Можна тільки вивести за попередньо вказаними реквізитами

Доброго дня, Леонід!
на жаль, не можна вказати призначення платежу самостійно. Можна вивести тільки на попередньо вказані реквізити. Призначення платежу встановлюється за замовчуванням.

Deel не наймає з рф і рб, це точно. Є вакансії через цю платформу і всюди вказані такі обмеження.

Підкажіть, будь ласка, хто наразі працює з цією платформою і може пошерити досвід з налаштування, який тип оплати краще використати?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Компанія в якій я працюю рекомендує перейти від прямих контрактів на Deel але при цьому наполягають на тому що Deel може працювати в Україні лише із локальною валютою, тобто UAH.
Це означає що при коливаннях курсу (а умови для коливання білш ніж вагомі) ЗП у долларовому чи євро еквіваленті буде зменшуватися.
Цей момент виглядає дуже дивно. Майже весь ІТ ринок України працює на конвертації зарплат з EUR/USD на UAH (таким чином захищений від коливань курсу)

Добрий день. Євген, не впевнена що Deel працює в Україні лише із гривнею. Можливо були якісь зміни..Як варіант приймати оплати на платіжні системи, Payoneer чи Wise, але тут знову ж таки, не зовсім зрозуміла позиція податківців при роботі з платіжними системами. Тому звісно що отримання оплат безпосередньо на рахунок ФОП — найбезпечніше.
Так, для компаній це часто зручне рішення, бо там автоматично налаштовані відправки оплат, генеруються рахунки, але якщо вам такий варіант не зовсім підходить — погоджуйте це із Замовником та залучайте до цього юристів ;)

Дякую за відповідь.

не впевнена що Deel працює в Україні лише із гривнею.

для мене це виглядає так само дивно.
Наразі я отримую оплату безпосередньо на рахунок ФОП, перехід на Deel виглядає цікаво з точки зору мед. страхування та відпусток. Але з іншого боку якщо це означає податок у 41.5% та оплату у UAH — маю відмовитись

Марина, в даній статті саме йде мова про платформу Deel

:))))

Дякую, але я не Марина. А Del означає видалений коментар ;)

Я вважаю, що на 100 % бути впевненим при роботі з Deel не можна бути, адже ми розуміємо суть платформи по-своєму, і розуміємо, що це не може бути перешкодою для ФОП, але у зв’язку з відсутністю роз’яснень, коментарів і кейсів від податкової по даній співпраці — важко передбачити як той чи інший інспектор до цього віднесеться. Але й порушень я тут не бачу.
Головне мати документи, і я думаю можна буде аргументувати, в разі питань, свою позицію.

Так, якщо дивитися виписку банку, платіж надходить саме від Deel, а не від клієнта.
Саме тому ми радимо, робити додатково на ваші оплати окремі двомовні інвойси, а не використовувати шаблонні що генерує платформа Deel, щоб було зрозуміло, що Deel є посередником, а кінцевий замовник зовсім інший. Ну і звісно, кошти мають надходити на ваш валютний рахунок, мають бути задекларовані та з них сплачені податки.

Я так понимаю, что основная проблема работы с данным сервисом и ему подобными (Payoneer и т.д.) заключена как раз в последнем абзаце? Тоесть можешь им пользоваться, но потом к тебе могут быть вопросы за то, что это не бизнес счет в банке и придется все прошедшие платежи по 20% налоговой ставке закрывать (как доход физ. лица) и повезет, если без штрафов?

Так, одна із причин ризиків при роботі через сервіс це саме ризик того, що податкова при перевірці може визнати що були допущені порушення при перебуванні на спрощеній системі і тоді підприємця переведуть на загальну систему, та нажаль можливі податки там не 20%, а 41,5%.
Тому важливо максимально мінімізувати ризики та запастися вірно сформованими первинними документами.

якщо податкова визнає що це дохід підприємця, але були порушені умови перебування на спрощеній — то цей дохід оподаткується за ставками для загальної системи (18% — ПДФО, 1,5% війс. збір та 22% — ЄСВ із суми чистого прибутку)

Навряд чи це визнають доходом фіз особи де б ви оплатили лише 18% та 1,5%

Ну Deel не можна назвати платіжною системою(як Payoneer та інші), але так, ви праві, через неврегульованість від наших контролюючих органів можна очікувати що завгодно. Та і найбільш зрозумілий спосіб отримання доходу (і з боку нашого законодавства найбільш правильний) — отримання коштів напряму на свій рахунок ФОП. Якщо не хочете мати ризиків — раджу дотримуватися його. Якщо ж варіантів немає, то при роботі з Deel ми радимо мати первинні документи і в разі запитань, зуміти обгрунтувати, чому дохід отриманий таким чином є законним і є вашим підприємницьким доходом, а не фіз.особи :)

Підписатись на коментарі