Роль фінансиста в українському IT

Привіт! Я — Альона, керую фінансовим відділом в IT аутсорс компанії Syndicode. На ринку ми вже більше 8 років, основний фокус — dedicated teams для tech продуктів компаній Європи, США та Канади. За 8 років наші команди запустили багато крутих проектів, серед них маркетплейси, платформи для навчання, оренди транспорту, та інші B2B i B2C сервіси.

В цій статті я поділюся порадами з власного досвіду про те, як фінансисту реалізувати себе у сфері технологій.

Фінансовий відділ відповідає за матеріальний стан компанії і все що з ним пов’язано. Прибутки, збитки, зарплати, видатки, податки, надбавки, платежі, інвойси, прогнози прибутків, прогнози збитків і тд. Це — комплексна система, без якої жодна компанія не зможе рухатися вперед.

Звісно, можна спробувати передати фінансові процеси на аутсорс. Але практика показує що від аутсорсу не варто очікувати генерації прибутку, лише контроль та облік витрат. Чудово, якщо вам пощастить з фінансистом на аутсорсі, і він «підсвітить», де та що можна оптимізувати і покращити, але закривати це потрібно буде уже внутрішнім ресурсом.

Які ключові ролі фінансиста в організаційній структурі компанії та за що відповідає кожна з ролей?

Фінансист — це не завжди про звітність :)

CFO — відповідає за фінансову стратегію компанії. Лідить фінансову і податкову команди. Основна задача спрямовувати свою роботу на те, щоб фінансовий департамент, не лише відповідав за витрати компанії, а й робив все для того, щоб генерувати дохід компанії.
Співпрацює з керівниками інших департаментів для прийняття рішень щодо напрямку розвитку компанії. Приймає фінальне рішення куди інвестувати або навпаки звідки залучити кошти.

Head of Finance Department — відповідає за фінансову команду. Наймає і навчає спеціалістів в своїй команді. Такий собі «диригент», який вміє робити все, і приймає фінальні рішення в складних ситуаціях.

Treasury Manager — відповідає за всі кошти компанії. Контролює кеш-флоу, оптимізує витрати, відповідає за всі платежі, шукає і запроваджує усі можливі способи оплат. В курсі руху всіх вхідних і вихідних грошових потоків. Шукає шляхи оптимізації витрат.

Invoicing Manager — відповідає за продажі. Тісно співпрацює з відділом продажів. Надсилає рахунки клієнтам, відповідає на всі запити стосовно рахунків клієнтів. Перевіряє відповідність умов контактів. Контролює дебітороську заборгованість та дружнього нагадує про оплати (інвойси) клієнтам.

Payroll Manager — відповідає за оплати команді, контракторам. Тісно спавпрацює з HR- відділом. Завжди знає хто і за що отримує бонуси. Рахує бонуси, контролює компенсації. Завжди готовий прийти на допомогу з запитами, щодо оплат.

Financial Analyst — готує аналітичні звіти, економіку проектів. Тісно співпрацює з Delivery командою і Sales командою. Відповідає за управлінські звіти. Готує діаграми з фінансовими результатами для команди.

Head of Tax Department — відповідає за податкову команду. Контролює подачу всіх податкових звітів. Виявляє та мінімізує податкові ризики. Займається інноваційним податковим плануванням.

Accountant — відповідає за податкову звітність компанії. Вчасно сплачує податки, комунікує з податковими органами, закриває всі податкові питання. Завжди в курсі останніх податкових новин.

Internal Auditor — відповідає за здорову звітність і злагоджені процеси в компанії. Готує все для того щоб відкрито показати, як справи в компанії. Конторює чи всі закупки відповідають тендерам, чи є супровідна документація, тощо. Завдяки такому детальному аудиту можна відкрито показати звітність компанії, залучити інвесторів або отримати кредит в топ-10 банків світу.

Багато компаній виділяють ще інші ролі в своєму фінансовому департаменті. Я описала лише кілька основних. Також хочу відмітити, що якщо є досвід в фінансовому відділі і виникне бажання змінити департамент, можна розвиватися і продовжувати кар’єру як Business Analyst.

Що потрібно фінансисту в ІТ?

Хард скіли:

• Знання МСФО, в ідеалі підкріплені відповідними сертифікатами.
  • Володіти Excel/ Google sheet на високому рівні.
  • Уміти працювати з інструментами які зазвичай використовуються найчастіше саме в ІТ компаніях ( Jira, TeamTailor, HiBob, Zoho, Quikbooks, Xero, Power BI, Tableau, та інші).
  • Уміння аналізувати і прогнозувати в форматі «а що якщо?»
  • Технічні знання, наприклад SQL базово. Коли інформації дуже багато, таблички Excel/ Google sheet уже не достатньо.
  • Ну і, звісно, англійська не нижче B1.

Софт скіли

• Найголовніше — володіти здібністю ефективної комунікації.
  • Уміння працювати з великим об’ємом даних.
  • Стратегічне мислення.
  • Уміння себе презентувати, готувати презентації і переконувати, якщо це необхідно.
  • Уміти відстоювати свою точко зору.
  • Чесність, не знаю чи доречно її описувати, це наче і так очевидно:)
  • Вміння пояснювати «важке» простими словами.
  • Базові знання як працюють інші департаменти (operations, sales, marketing, hr, recruitment).
  • Дуже важливо бути обізнаним не лише у сфері фінансів: читати ділову пресу, бути в курсі економіки, політики світу. Щоб знати як впливає на фінанси те що відбувається в світі.
  • Корисно читати best-practice кейси інших компаній.

До чого потрібно бути готовим фінансисту в ІТ?

1. Твій робочий день не завжди буде з 9 до 18.
  2. Іноді тобі потрібно побути на самоті :)
  3. Будь готовим, що часто може щось змінитися.
  4. Гніватися, коли знаходиш помилки — це нормально.
  5. Пояснювати іншим людям, те що тобі здається елементарним — завжди потрібно.
  6. Тобі все таки потрібно розуміти чим відрізняється «фронт» від «бека» і чому «full stack developer» коштує дорожче чим «project management» або «quality assurance» :)

Сподіваюся ця стаття знайде свою аудиторію і буде цікавою для всіх хто шукав щось подібне. Я в свій час, коли готувала організаційну структуру в для компанії, в якій я зараз працюю, дуже мало знайшла корисної інформації українською. В роботі часто доводиться користуватися англомовними ресурсами, і англомовними підписками на топові видання (Bloomberg Businessweek, Reuters, Financial Times).

Дуже вдячна буду за зворотній зв’язок і коментарі. Також рада буду обговорити додаткові питання.

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дякую за матеріал! Чудовий лаконічний опис основних аспектів.

Для початківців, зверніть увагу, автор говорить саме про ролі, не про окремі робочі позиції. В компаніях невеликого розміру часто одна людина виконує кілька ролей водночас. Загалом, побудова структури залежить від спільного бачення CEO та CFO, вміння і змоги сформувати ефективну команду, що відповідатиме вимогам власників бізнесу. Є співрозмірні сервісні компанії з кількістю персоналу 300+, де одним для ефективної роботи вистачає 5-6 фінансистів, іншим і 12ти мало.

Для професійного розвитку і розширення світогляду як початківцям, так і досвідченим фахівцям раджу почитати:
www.amazon.com/...​tle_o00_s01?ie=UTF8&psc=1
www.amazon.com/...​-Partnering/dp/0648342301
www.amazon.com/...​tle_o02_s00?ie=UTF8&psc=1
www.amazon.com/...​_rwt_hsch_vapi_tkin_p1_i1
www.amazon.com/...​tle_o00_s00?ie=UTF8&psc=1
stevemorlidge.gumroad.com/l/tgqns?layout=profile

...just to name a few :)

Валерій, дякую комментар і корисні посилання😊

Дякую за цікавий матеріал! Є що почерпнути собі для роботи)

Дякую за фідбек:)

Класна стаття, дякую! Зберегла😊

Клас!
Задумався, ще реально всього треба для підтримання порядку в фінансах 🤔

Шановні фінансисти, підкажіть будь ласка, які застосунки (приложения) використовуєте у своїй роботі, крім 1С?
Уточнюю, оскільки я фінансовий менеджер, і в основному все через ексель звожу та 1С, але може є ще якісь хороші програмки для нашої фінансової роботи)

Лариса, можу порекомендувати спробувати перейти на QuickBooks або Xero, якщо вони допоможуть покрити ваші запити.
Також Finmap finmap.online — досить не погана альтернатива 1С.

Помилка то розширення уявлення про стан речей. Чого тут гніватися — так, це вихід за рамки зони комфорту, але це навчання. Помилка вчить, ще й як! Пропоную помилку зустрічати як старого друга. Якщо помилилися це означає що хтось чи щось спробувало щось нове. Відкрився якійсь новий шлях. Відкрилося нове знання. До помилки ви не знали, що тут можно помилитися, а тепер будете знати. Гнів тут ні до чого, а ось якісь інші, більш позитивні емоції — мабуть будуть більш корисними.

Олег, дякую за комментар.
Цікава позиція, стосовно помилок.
100% погоджуюсь і підтримую ваш комментар.

Підписатись на коментарі