Як дізнатися, коли ввімкнули електропостачання (зовнішнє), коли працює резервне і вимкнутий ввідний автомат?

Ще до того, як почались блекаути — купив собі Ecoflow river Pro (по ходу капітловкладення краще біткойна, зараз вже просять 2х від початкової ціни). Спочатку юзав «по старінкє» — вмикав в нього роутер + ноут і так працював. В хаті ходив з ліхтариком. Захотів заживити всю квартиру (щоб і в розетці можна було телефони заряджати і світло щоб було) — «склепав» кабель вилка-вилка, виключив ввідний автомат, підключив в систему — вуаля, працює.

Але тепер задався питанням, а як дізнатись, коли світло увімкнули. От які варіанти знайшов

1. Поставити cronjob на свої ноги — ходити кожні 5 хвилин в коридор перевіряти на сходовій клітці чи дали світло — 100% буду забувати.

2. Кум запропонував (я думав, що жарт, а він серйозно) — дати сусідові 100 грн, щоб дзвонив кожного разу, коли світло буде — варіант ненадйний, сусід може болт забити, може вдома не бути.

3. Сам придумав — так як у сусіда зверху нема додаткового живлення, то коли світла нема — його Wi-Fi точка неактивна. Світло зявилось — точка є. Тобто варіант — зробити апку, яка буде кожні 5 хв чЕкати чи не зявилась Wi-Fi точка з таким-то іменем. Якщо би у нього був статитчний ІР — можна би було пінгати його роутер і дивитись, коли пінг зявився.

4. Варіант фантастичний чисто гіпотетичний (тупо поржати), поставити камеру (яку треба буде живити теж), яка буде дивитись на автомат води на вулиці — якщо світиться — вжа дали світло.

5. Напевно найправильніший, поставити якийсь модний ввідний автомат, який буде сам перевіряти — не знаю, чи є таке, але думаю, що мало би щось бути.

Мені варіант № 3 подобається. І автоматизація, і можна буде щось нове спробувати (колись мав невеликий досвід з андроїд апкою, але то було ще за часів мезозойської ери тріасвого періоду).

Може ще хтось накидає варіанти.

UPD: Вже вирішено, електрик поставить перед ввідним автоматом дзвоник, який буде дзвонити при увімкненні зовнішнього електропостачання.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Такий індикатор поставив на din рейку rozetka.com.ua/445465151/p445465151
У мене щіток в коридорі із прозорими дверцятами тому повністю влаштовує
Ще електрики садять реле із дзвінком (цю схему вже ставить будь який електрик). Буде дзвонити доки не перемкнеш на основну лінію.
Але я вважаю що це зайве.

Подивитися у вікно

Особливо вдень :) Я теж, як i автор, поставив дзвiнок у щиток з автоматоми на ввiдний кабель. Дуже проста штука, до того ж icyнує дзвiнок на din рейку. Зараз як собака Павлова реагую на нього.

TUYA WIFI умный выключатель с измерением 1P 63A din-рейка для умного дома беспроводной пульт дистанционного управления с помощью приложения TONGOU
a.aliexpress.com/_EyVP9R3

Доброго дня, дякую що поділились досвідом. Хочу спитати за варіант використання екофлоу за допомогою кабеля вилка-вилка: яка тут техніка безпеки? Який кінець цього кабеля варто підєднювати першим: до розетки чи до станції? Ввідний автомат це той що на лічильнику?

1. Ввідний автомат — так, той що «біля» лічильника (частіше — після лічильника, але ж кожен сам собі фантазує, як все це з’єднати). Дуже бажано (я б сказав обов’язково, але існує думка що навпаки пофіг), щоб цей автомат був двухполюсним, тобто він має розривати і фазу, і нуль, а не тільки фазу (а теоретично можно нарукодупити що і нуль буде розриватись замість фази — це не добре).
2. Небезпечність безпосередньо дроту вилка-вилка у тому, що в нього оголені контакти. Отже вмикання в екофлоу має бути останнім (бо «в стіні» електрики нема), а вимикання — першим. Інакше ризикуємо доторкнутися до контакту під напругою. Але насправді на екофлоу є кнопка для вмикання/вимикання 220, тож ми маємо можливість робити всі ці маніпуляції з під’єднанням та від’єднанням при повністю знеструмленому кабелі.
3. Набагато критичніше виконувати послідовність роботи з автоматами. Спочатку вимкнути ввідний автомат, і тільки після цього під’єднувати екофлоу. Потім у зворотньому напрямку: спочатку від’єднати екофлоу, і тільки після цього вмикати автомат. Якщо забути щось зробити або переплутати послідовність, то екофлоу прийде гаплик (добре якщо хоча б без пожежі). Розповідають, що сервіс завалений пристроями саме з цією поломкою. Вона не є гарантійною, і в самому пристрої нема взагалі ніякого захисту від «зустрічної фази» (здається так це називають електрики), бо пристрій не розрахований на такий сценарій використання.

1. В моєму випадку, ввідний автомат має 2 «ступені захисту» — ввідний автомат у щитку в квартирі і ввідний автомат у щитку на сходовій клітці. З одного боку, деколи в 2-3 ночі не хочеться йти на сходову клітку, але щоб «підстрахувати», то кожного разу вимикаю обидва щитки.

2. Саме так, вмикання в екофлоу останнім (і тільки після того кнопку 220 вольт вмикати на екофлоу).

3. Знаю, так, кожен це робить на свій страх і ризик. Забув — екофлоу здох.

Я би хотів у себе зробити по-правильному, але у щитку в квартирі тупо нема місця, а довбати стіну зараз не хочеться.

але у щитку в квартирі тупо нема місця, а довбати стіну зараз не хочеться

Так можно же навесной щиток рядом повесить и в нём развести недостающее.

як варіант це довбати (вішати в шафі)

Поставив перед рубільніком ревун від сигналізації...

m.youtube.com/watch?v=_ZW3xUUzMMY
Dual power automatic transfer switch
Напевно можна знайти на алі. Місяць тому на початку ажіотажу купив собі на промі останній у продавця. Якщо комусь потрібно продам за ті самі гроші 1760 грн. Новий, не підключав, бо придбав для генератора готовий щиток АВР в зборі

Upd. Віддам за донат 1760 грн на ЗСУ (ДОУ + Коло)

У мене на приватному будинку біля лічильника є розетка, яка підключена перед головним автоматом, який я вимикаю при підключенні генератора.
З цієї розетки живиться IP камера.
У Home assistant налаштована автоматизація відправити нотіф на телефон, коли камера стає онлайн.

Норм рішення, але у мене такої розетки нема, але вже як сказали нижче — перед ввідним автоматом поставлять дзвоник.

В мене в чатику ОСББ всі пишуть уррррраааа!

В мене від ajax сповіщення приходить при приєнанні до wi-fi, і навпаки)

в твоём щитке, в квартире, если с умом, то должен быть один или несколько реле-автоматов напряжения с индикаторами. И рядом рубильник для всех фаз входящих в квартиру. Вырубили свет -> отключил рубильник -> подключил батарейку. Дали свет -> на реле-автоматах увидел циферки -> проделал обратную операцию.
Хотя, наверное, это всё уже было сказано, не перечитывал.

У меня для этой цели светоиндикатор в щитке стоит. Когда есть электричество в сети, он загорается. Как это все работает, не знаю, все устанавливал специально обученный человек.

Самий простий варіант — поставити перед ввідним рубільником zubr, там і напругу видно і пищить він досить гучно) Ціна питання ~500грн.
Ну й буде вимикати якщо з напругою щось не так (це як раз основна його функція).

Дякую, якраз планував ставити реле напруги.

Хм.. мій зубр не пищить. Раніше був бар’єр — теж не пищав. Навіть якщо не ставити реле напруги, то всеодно на лічильнику світиться діод, якщо на нього щось приходить. Але так — це треба ходити ногами.
Щоб не ходити ногами — 3й варіант (не встаючи з крісла/дивану раз на ХХ хвилин перевіряти точки доступу сусідів). Автоматизації тут не більше ніж у варіанті з лічильником, але з меншим розходом сала з пуза 😁

prom.ua/Sirena-220v.html ;)
Ну или светодиод для бойлера(20грн), у него резистор для 220в.

виключив ввідний автомат

Надеюсь именно вводной рубильник (на N и L1) а не автомат=)

3. Сам придумав — так як у сусіда зверху нема додаткового живлення, то коли світла нема — його Wi-Fi точка неактивна. Світло зявилось — точка є. Тобто варіант — зробити апку, яка буде кожні 5 хв чЕкати чи не зявилась Wi-Fi точка з таким-то іменем. Якщо би у нього був статитчний ІР — можна би було пінгати його роутер і дивитись, коли пінг зявився.

Костыльмейкеры они такие) На работе так же все усложняете?)
Вон ниже Alexander Merkulov написал рабочий вариант, обычный дверной звонок за 100грн возьмите и воткните по той же схеме.

Ну варіант 3 — це на 70% чисто спортивний інтерес вирішити хардверну проблему софтверним способом (так, трохи костильним, просто цікаво).

А если именно автомат стоит вводной, только фазу разрывает, в чем проблема? Я подключал экофлоу, когда включили свет, все ок было

Потому что если он заземляется — есть шанс кого-то убить из электриков на линии.

В теории. На практике он достаточно часто просто в воздухе висит.

Или по какой-то причине электрику надо будет перекомутировать шину земли с нулевой. Ну айтигосподам слишком дорого позволить рубильник за 200 грн=)

Не, электрики выжили только ученные, они сначала чекер суют
А вот ваш сосед — легко. У меня у соседа снизу стиралка заземлена на корпус щитка, шурупом(а корпус щитка этого вообще в воздухе висит, ибо он проходной и там все заизолировано, вокруг щитка — сухой гипс, изолятор). А заземления у нас в доме вообще нету в щитках(51го года дом). Да и на нуле там 57вольт переменка(не знаю, как это возможно, может, радиоточка).

Проблема в том, что он может быть только на фазе. А экофлоу даст на ноль «фазу».

самый простой вариант
1) ПОСЛЕ входного автомата ставите еще один, отключаете его
2) между ними ставите два провода, пищалку, выключатель. Если сложно — просто лампочку.

А вообще есть специальные приблуды для контроля линии и ввода резерва(правда, сейчас фиг вы его купите, наверно).
А еще более правильно — иметь в доме много линий, отдельно свет, приоритетные розетки, неприритетные розетки, высокой мощности. И соответсвенно запитывать резервом только свет и приоритет. У меня так на даче сделано(мной, достали электрики качеством своей работы). К примеру, на кухне у меня две группы розеток по 5, одна приоритетная другая — нет.

А еще более правильно — иметь в доме много линий, отдельно свет, приоритетные розетки, неприритетные розетки, высокой мощности.

Правильний підхід. А ідеально — ще й закласти окрему «резервовану» лінію і місце під потужний UPS для неї на етапі ремонту. Від неї ж заживити освітлення.

Найпростіший варіант, це мати хороші відносини із сусідами. Мені у групу зі всіма сусідами по вулиці завжди 2-3 людини пишуть як світло дають навіть у 1 ночі.
Ви пропонуєте варіант як треба правильно підключати світло, але коли воно вже підключено неправильно, то не завжди вийде його переробити.

Ну так я живлю від екофлоу тільки ноут, роутер, котел (час від часу, коли холодно) і світло. Ну ще холодильник, коли дуже довго не було світла, щоб продукти не попсувались. Інші девайси вимикаю (на щитку). З сусідами відносини нормальні, але ніхто в чат не пише у нас про світло.

В мене за вікном приватна лікарня, і там генератор дизель. Коли світла не має він тарахтить разом з десятком інших. Як світло дають(ми з лікарнею на одній лінії), то одразу глохне, і сигнал пора перемикатися. Крім дизеля, є ще ряд прикмет: загуділа газова труба(ввімкнулися котли індивідуального опалення), у вікні стало світліше(будинок навпроти «засяяв»). Але, живити всю квартиру через єкофлоу(теплу підлогу, рушникосушку у ванній, і ще десяток всяких «непомітних» приладів що жеруть дофіга), це якось не розумно, а виключати все з розеток — тупо і не комфортно(задовбешся бігати). Правильно мати "резервну безперебійну лінію"(як в багатьох офісах), до якої тільки обрані розетки підключити. До цього я поки що тільки планую йти.

Ну я погоджуюсь, що живити все — це тупо, але коли потрібно роутер + котел + ноут (і деколи холодильник, коли вже дуже довго нема і не хочеться, щоб продукти псувались) — і всі 3 девайси в різних кімнатах, то є 2 варіанти
1. Продовжувачі і купа кабелів по підлозі (як у мене і було).
2. Заживити систему і на щитку залишити увімкненим тільки котел + 2 розетки + бонусом світло (туалет,ванна).

На рахунок варіанту «за вікном» — ввечері працює такий варіант, за вікном дитячий садок і зараз бачу — є світло, значить і у мене є, але вдень не працює.

Если у вас электрика разведена на 2 магистральные линии — просто запитайте одну из них, а не всю квартиру, на второй включите что-то заметное — свет или шумный девайс.
Таким образом во время отключений будут кушать только «самые нужные девайсы», а если свет появится и Вы будете дома, то заметите сразу.

Дякую, але магістральна лінія одна.

Встромити лампочку в розетку в стіні?

Чесно я вже замучився відписувати одне і те ж, світло є в системі через екофлоу. Треба знати, коли зовнішнє електропостачання зявиться (а резервне у мене буде).

Напевно читають тільки заголовок, а сам топік ні.

UPD. можливо мій провтик, змінив тему топіка.

Тут скоріше ще провтик DOU — вони дали Вашу гілку для обговорення взагалі того, як взнати коли дали світло... наприклад я тому і дав опис того, як зроблено у мене, не зосереджуючись на тому, що цей топік про індівідуальне рішення, а не взагалі. t.me/doucommunity/3531

Юзаю роутер Keenetic, він присилає нотіфікейшини на телефон у випадку коли він втрачає живлення (вирубується) або інет і коли він отримує живлення (бутається) або з’являється інет від провайдера.
Думаю, інші роутери, які хостяться у клауді, теж можуть в таке.

Мав таку саму проблему. Завів дельту2, яке резерв, але не знав, коли вмикають світло. Попросив у коридорі поряд з дельтою зробити 2 розетки, які навіть коли квартира «на резерві» все одно під’єднані до загальної мережі та не перемикаються на резерв. Екофлоу завжди встромлена у ці розетки. Якщо дають світло — починається заряд. а це і шумно, і в апці видно. Також дуже комфортно залишати холодильник на ніч на резерві, тощо.

Дякую за такий варіант. Проблема в тому, що я на електрика чекаю вже другий тиждень, щоб реле напруги на планку поставив (заодно і обговорив би отаку річ). Ще трохи почекаю і певно сам піду розбиратись. Хоча з електрикою не дуже дружу.

Ще один надійний метод — якщо сусіди починають сверррррдлити, значить світло дали. Перевірено тільки що на собі :(

Ну не повірите, але як тільки чую якийсь нестандартний шум згори, зразу йду перевіряти світло, 2 рази сьогодні вже так працювало.

P.S. Новобудова ,але забудовник зекономив на звукоізоляції, та й дитина у сусіда як коняка бігає.

electro-market.com.ua/...​on-mls10-230-k04-iek.html
Поставити перед вхідним автоматом в квартиру. Є схожий 3 фазний, якщо треба.
Для віддаленого моніторингу (при умові що інет є постійно) будь-яке смарт реле із апкою перед вхідним автоматом. Вже писали про це.

Стоять такі на деякому обладнанні. За 5+ років постійної роботи вигоряють не гірше програмістів :) Не повністю дохнуть (там неонка, нема чому перегоряти), але яскравість втрачають майже повністю.

Не думаю, що прям аж так критично, просто згадав.

В мене стоїть просто паралельно для моніторингу, без навантаження.
Раніше через схожу був під’єднанний бойлер. Підтверджуюю, згорів через 5 міс.

Ну супер, якраз на цю зиму, плюс за таку ціну можна раз в місяць їх міняти )

Індикаторна лампа під’єднується паралельно навантаженню, через неї струм навантаження не йде. З кетайським залізом завжди «як пощастить», але в мене на різних щитках таких ледь не десяток, і всі вже ледь жевріють.

Паралельно це я не про лампу, а про реле.

То посилання тоді виправте, будь ласка, бо те веде саме на сигнальну лампу. Щодо модулю АВР — так, вони «дрисляві» для серйозних навантажень, через них треба заживлювати контактор ампер на 25, а вже через контактор — хоч бойлер, хоч котел, хоч НВЧ підсилювач на пару кіловат :)

electro-market.com.ua/...​on-mls10-230-k04-iek.html
Поставити перед вхідним автоматом у квартиру. Є схожа для 3 фазного вводу

Оце виглядає найпростіше (в моєму випадку рішення).

«Найправильніший» варіант називається АВР, або «автоматичне введення резерву». Шукайте за назвою «реле АВР» чи «блок АВР». Ну і з електрикою трохи дружити треба.

Дякую писали нижче, трохи дороге задоволення — ± 5К грн

Оце ви навигадували приколів... Охорона, ардуіно, распбері, статичні адреси)))

Є рішення набагато простіше — розумне релє sonoff mini r2 за 250грн.
Підключаємо його туди де нема резервування ее. Додаємо його в аппку ewelink, активуємо оффлайн сповіщення, а також якусь авто дію при включенні і все — на телефон приходять сповіщення коли світло зникло і коли зʼявилося, плюс в додатку можна ще й подивитися весь журнал.

Но как оно отправит сообщение если вайфай при отсутствии энергии скорей всего лежит?)

Так це не воно відправить, а сервіс через додаток на телефон про те що девайс в офлайні. Якщо wi-fi лежить то через мобільний інет. Миттєво мобільна мережа не зникає, та й інет як правило тримається ще якийсь час в залежності від провайдера. Ще й роутер як правило висить на тому ж екофлові.

Так, інтернет буде (оптоволокно підключають), роутер на екофлоу висить.

Дякую, гляну або ваш варіант, або варіант вище з сигнальною лампою.

Тут можна поєднувати, сигнальна лапта також норм, в мене їх навіть дві)) Перша світить зеленим напругу загальної мережі, друга червоним напругу резервної, та що з гени.

Спочатку юзав «по старінкє» — вмикав в нього роутер + ноут і так працював

Такий оффтоп — а хіба воно не занадто шумить, як заряджається? И чи є у нього режим pass-through для підімкнених пристроїв?

Не сильніше шумить, ніж мій мак, коли там 3-4 докер контейнери запущені.
Плюс, у мене роутер в коридорі, сидів в кімнаті, то переноски юзав (сам екофлоу стояв в коридорі).

Зовсім не відчувається шум.

Люди вже генератори ставлять на балконах в багатоквартирних будинках (мені теж рекомендували, але я собі не уявляю це, чесно кажучи — шум, безпека).

Дельта (стара модель) шумить завжди, а рівер тільки коли нагрівається, тоді і включається кулер.

У мене River pro (перша генерація), доволі тихий.

Підрядився в своєму ОСББ вмикати/перемикати насос системи опалення (чомусь автоматика не працює). Коли зовнішнє живлення зʼявляється, то я точно дізнаюсь з чату ОСББ)

Я чекаю робот пылесос если он онлайн значит свет есть.
+ роутер присылает пуш когда появился интернет

так у мене роутер буде підключений до екофлоу — інтернет буде завжди, робот-пилосос — так само, або буде заряджатись від екофлоу, або вимкнений, тоді і він не буде знати, коли зовнішнє електропостачання буде.

так у мене роутер буде підключений до екофлоу — інтернет буде завжди, робот-пилосос — так само, або буде заряджатись від екофлоу, або вимкнений, тоді і він не буде знати, коли зовнішнє електропостачання буде.

В мене так кавоварка. Вмикається і проходить ініціалізацію(диринчить помпа). Тому вимикаю її нафіг.

Маю raspberry pi та мікротік на різних локаціях, вписав обидва звітуватись на healthchecks.io, підписався на телеграм бот. Все.

Це ніяк не вирішує мою проблему, бо інтернет у мене буде завжди (екофлоу буде живити роутер).

От я б так заявляв).
У нас ланет може бути коли свіила немає, і викчитись крли світло з’явиться).
Хіба що у вас старлінк, і то можуть бути зникнення

за 60 гривень купуєте плату Wemos d1 mini, прошиваєтет dneese.github.io/svitlobot2/, налаштовуєте або svitlobot або healtcheck, і вмикаєте ту плату десь в загальному коридорі , до вашого вхідного перемикача

у баті стоїть своя сигналізація(шось на аліку або в інеті куплялось) на комірку між поверхами. досить дешева і проста.
коли пропадає світло — ця сигналка робить виклик на телефон і кричить шо тривога) якщо по модному, то думаю можна зробити повідомлення кудись у тг чат

Маю 2 локації на різних кінцях міста. Арендував фіксовану ІР адресу у провайдера, повісив безкоштовний сервіс что пінгує раз у 5 хвилин та має програму для телефона. Тепер як мінімум бачу або відсутність єлектроненергії або інтернету

Живлення і так буде (резервне від екофлоу), питання в тому, щоб дізнатись, коли зявилось зовнішнє живлення.

багатий варіант :) SmartMAIC вимірювач напруги — сервер надсилає імейл коли зникає живлення

В мене і до війни був планшет на андроїді, який показував у домі важливі показники — поточний час, дату, температуру в кімнатах і інше.
Додав до нього умову — якщо у нього живлення перемикається з батареї на мережу і назад — відправляє повідомлення у телеграм. У телеграмі канал (не чат), куди запросив охочих з основного чату.
Звісно, є ньюанси: при відключенні світла повинен працювати вайфай, тому роутер зарезервував через 3G-модем на сімку оператора. Плюс, якщо відправити повідомлення не вдалося, планшет це повинен розуміти, і намагатися відправляти повідомлення поки не відправить (звісно, із своїми таймерами та кількістю повторів).
Ну, і на додачу планшет робить трасировку адреси, і якщо трасировка не така як звичайний провайдер — значить мережа вайфай зараз на резервному живленні — в той-же канал в телеграмі сповіщає, що провайдер впав.

Так живлення не буде перемикатись, бо живлення буде від екофлоу. Можливо не уважно прочитали, але суть дізнатись, коли зявилось зовнішнє живлення, щоб перейти з резервного (екофлоу) на основне. І трасування не допоможе — інтернет буде такий самий.

Ну, я пишу не гіпотетично — в мене так все організовано. Саме цей планшет живиться не від екофлоу, а від звичайної мережі.

Якщо я підключив екофлоу у мережу (і вирубив ввідний автомат) — то у мене зараз вся мережа від екофлоу.

Так чи інакше Вам потрібно буде щось доєднати до зовнішнього живлення, щоб зрозуміти що воно з’явилося.
Я описав свій варіант — Ви можете або взяти з нього якісь моменти, або ні, якщо нічого в нагоді не стане.

Саме так, треба щось підключити до зовнішнього (або перед ввідним автоматом), або пінгувати роутер сусіда раз в 5 хвилин. )

Бачив готові рішення: невеличка коробочка з своїм АКБ і можливістю вставити сімку. Підключаєте перед ввідним автоматом — пропало світло — прийшло смс і відповідно навпаки. Є такі ж з різними реле, котрі дозволяють робити якісь дії при змінах.

Взагалі, в теорії можна підключити еко флоу через авр (автоматичний ввід резерву), не досить бюджетне рішення, але буде працювати так, як ви хочете.

В теорії ще можна на головний щит у будинку поставити якийсь gsm модуль та запрограмувати, щоб при появі мережі він відправляв смс-ку чи робив дзвінок на ваш телефон. Коштувати буде близько 50-100$

Теж зіткнувся з такою проблемою, але в мене генератор (авр коштує дорожче ніж генератор, та немає стартера на ньому). Не дуже хочеться, кожні 30 хвилин перевіряти чи з‘явилась мережа.

Ну це мій 5 варіант, не дешевий, але правильний, дякую.

Поставити якусь простуьпіщалку, вмикажться світло — дає сигнал.
У мене такий сигнал подає сигналізація, коли переходить з акумулятора на розетку)

Дістав новорічну гірлянду за 50 гривень.
Блищить. Сгорить і ладно.

Я не розумію.
Підключати напряму в щиток перед ввідним автоматом чи як ?

Перевірені на власному досвіді варіанти:
1. Купуєте в інтернет-провайдера статичну адресу. Пінгуєте адресу/порт вашого роутера. Є онлайн сервіси, які пінгують IP/port кожні N хвилин.
2. Купуєте домашню сигналізацію. Пульт управління сигналізації надсилає SMS коли зникає/з’являється живлення. Я собі колись брав сигналізацію в квартиру десь за 30 $ з Aliexpress, але то було декілька років назад.

1. Взагалі не розумію, як допоможе, інтернет (оптовококно) і світло у мене буде від екофлоу.
2. Знову ж таки, куди його підключати ? як варіант в загальному коридорі в розетку (але рано чи пізно можуть вкрасти).

Я поставив в щиток лед-індикатор на вхід. Тепер, коли вмикають світло, він яскраво світить червоним. Тоді іду перемикатись на централізоване живлення. Ще можна дійсно дзвінок причепити на автомат — тоді і дзвеніти буде

Так він тоді завжди буде світити, коли є живлення зовнішнє, правильно ?
і Лед-індикатор перед ввідним автоматом, так ?

нехай вас добавлять у вайбер чатик вашого будинку і все будете знати до хвилини)

Не повірите, не пишуть, будинок невеликий — 4 поверхи, 3 підїзди і ще ні разу не писали

Купити розумну розетку, дивитись в додатку якщо розетка в мережі — значить світло є

Так вона і так буде в мережі, бо електрика є — від екофлоу, питання, як дізнатись, коли з’явилось «світло» ззовні

В мене іноді буває світло, а мій провайдер — лежить.

В домовому чаті пишуть, коли зʼявляється. Не дякуйте.

Не повірите, не пишуть, будинок невеликий — 4 поверхи, 3 підїзди і ще ні разу не писали

Хіба у вас домовий час не замʼючений? Та і не у всіх інтернет є під час блекаутів.

Ajax досить непогано справляється з цією задачею але рішення не з бюджетних.

щоб і в розетці можна було телефони заряджати

Сумнівна історія. Ви перетворюєте 12В від батареї в 220в, а потім зарядкою перетворюєте 220в в 5в. Не задумувались скільки трачаєте на таких перетворюваннях?

Так, приклад поганий, погоджуюсь. Інший приклад — світло у ванні, туалеті (щоб дитина з ліхтариком не ходила). Котел на кухні, ноут в кімнаті, буде 100500 переносок (або 2 екофлоу). А взагалі то з чого це почалось — холодильник стояв 15 годин без світла, захотів включити його, щоб нічого не попсувалось там, прийшлось його висувати, бо розетка для нього дуже далеко в стіні захована.

світло у ванні, туалеті

Та теж не дуже з точки зору ефективності(. Я от купив 12в лампочок 7ват, кабелю, вимикачі. Наколхозив освітлення від 12в акума. Так, естетично це паскудство, але ефективне паскудство))

Ну у мене вдома 4 чи 5 ліхтариків (2 налобних туристичних), то ходив півдня з ними по хаті, забував зняти, так і в машину раз сів і поїхав з ліхтариком на чолі.

І то більше, щоб малий ті ліхтарики не брав,а світло мав.

У нашому приміському селі часто виключають світло — деколи на півдня, але найчастіше на годину дві. Тому коли робив прибудову перед самою війною (нова кухня, коридор, ванна), то протягнув проводку на 12 В. У ванні, коридорі і кухні зробив так, що кожен з трьох вимикачів вмикає/вимикає одночасно і мережу 220 В, і мережу 12 В (проведено відповідно в три світильники обидві мережі до ламп відповідної напруги). А на аиході акумулятора 12 В поставив реле, що відключає його від мережі 12 В коли з’являється 220 В. Тепер, коли відключають 220 В, тут же аварійно включаються лампи на 12 В у ванні, коридорі, кухні — але якщо вимикачі були до того включені.
Буду робити ремонт у решті будинку — проведу і туди мережу 12 В.
У якості вимикача на одну чи дві клавіші, що може одночасно вмикати/вимикати дві окремі мережі можна використати звичайний ПРОХІДНИЙ ВИМИКАЧ.
Хто планує ремонт в будинку чи квартирі — раджу! Тоді вас ніколи зненацька не застане темрява у самий невідповідний момент на кухні чи в ванні, все спрацює автоматично!

Дякую за інформацію, думав про те, що рано чи пізно можу забути. З електрикою не дуже дружу, але має прийти електрик до мене, поговорю з ним про це.

Досить просто автоматизував: esp32 (аналог arduino з wifi) на liIon батарейці від телефону, також ups на роутер і модем типу Eaton 3s mini щоб вистачило відправити повідомлення що світло зникло. Зовнішнє живлення 5в подається і на плату заряду батарейки, і на один з пінів esp32 через дільник напруги до 3.3в (два резистора), це і є сигнал що світло зникло. Esp32 має енергонезалежну пам’ять, єдиного біту достатньо щоб зберігати статус на момент вимкнення і інформування було абсолютно надійним. Повідомлення відправляються телеграм-ботом в чат громади (є готова бібліотека) щоб не тільки для себе, всі задоволені. Єдина залежність: щоб інтернет не зникав разом зі світлом хоч хвилину.

Чесно, виглядає не досить просто. :)

Мій сусід поставив у ел.щит дзвоник, який вмикається коли включають світло і тобі треба руцями його вимкнути (він на окремому автоматі). Так дізнається коли вимикати генератор.

Ахаха, і так сирен вистачає з тривогами. Дякую.

Трушний сусід. Дякую за підказку, це виглядає як № 5 — ціна трохи дорого, як для такого задоволення — 120$.

У мене ввідний автомат і набір з 12 автоматів на окремі розетки, але реле контролю напруги нема (але цього тижня мають доставити). Але я вимикаю зараз автомат загальний (ну і окремо ще холодильник вимикаю, щоб не жер, коли не треба з екофло).

Підписатись на коментарі