Іпотека в США через один рік на L візі. Плюси, мінуси, бенефіти та ризики

Всім привіт мене звати Вікторія і зараз я працюю тестувальницею у компанії Tesla. Ми сім’єю вже рік в США, і пару тижнів тому взяли іпотеку на будинок. Після моєі статті на DOU про те, як я влаштувалася в компанію Tesla, яка викликала чимало запитань про життя в США в цілому, я хотіла б поділитись, чому ми віришили взяти іпотеку в США і як нам це вдалось лише через 1 рік перебування на L1 візі.

В цій статті я хочу розповісти які є плюси і мінуси іпотеки, які ризики та бенефіти від володіння будинком, а тих, хто хоче побачити огляд будинку — запрошую на наш YouTube-канал.

День заїзду і подарунок компанії-забудовника від Tiffany

Усі ми родом з дитинства

21 рік тому, або приблизно так. Один з епізодів з мого дитинства. Вечір, батьки пішли відпочивати, а я сиджу на кухні в хрущовці і в мене в руках циганська голка з ниткою, складеною вдвоє. Я зашиваю свій кросівок, бо, як то кажуть, він захотів їсти, а завтра у школі фіз-ра. Майже закінчила, і тут заходить батько.

«Що ти робиш?» — запитує батько і відкриває кран, наливає собі у кружку трохи холодної води. «Та в мене завтра фіз-ра, а кросівок розклеївся, і я вирішила його підлатати». Після цих слів батько подивися на мене трохи по-іншому, його погляд перетворився в мить з якогось безтурботного у страшний, він присів на стілець біля мене і почав плакати.

Інший епізод. Я і сестра з нетерпінням очікуємо на повернення мами від її двоюрідної сестри! А чого очікуємо так сильно? Бо сестра мами передала для нас декілька пакетів з речами, які її родина вже не носить.

Ура! Стільки пакетів! Клас! У нас із сестрою ніби змагання, хто перший знайде гарну річ, а після знахідки хто може влізти в цю річ. Якби ви знали, якою я зіркою себе відчувала на наступний день у школі в «нових» речах.

Згадуючи це зараз, мені дійсно себе шкода, але на той час здавалося, що так жили всі. А, може, так і було? Всі багато працювали та виживали, як могли. Взагалі, ми багато чого переживали: зиму на одних макаронах, які підігрівали на сухому спирті, постійні борги та несплати, радість від купівлі Coca-Cola та багато іншого...

Повернімося до нас із чоловіком. Ми з ним також багато складнощів пройшли, спали на одномісному ліжку, купували продукти на 7 гривень і робили з них плов без м’яса, їли мівіну і жили від зарплати до зарплати та у кредит, працювали на двох роботах одночасно, при цьому навчались у ДНУ на денному відділенні.

Так, ми разом з університетських років, я допомагала робити замість нього курсову, поки він працював і годував нашу маленьку сім’ю, потім я і сама робила кар’єру, від оператора в Call Center до старшого спеціаліста в центрі обслуговування абонентів. Одного разу Марк прийшов додому після роботи і сказав, що треба змінювати професію на «IT».

Слухай тільки себе

Я довірилась Марку, хоча рідні були в шоці: «Ти ж маєш гарну роботу, офіційну заробітну плату, це все „капає“ на пенсію, не можна так ризикувати». Це історія про те, що треба слухати тільки себе, бо це тільки ваше життя й відповідальність. А то якісь стереотипи з радянського часу: «Не висовуйся, головне — стабільність, будь, як всі!».

Протягом 9 місяців я проходила різні курси і також сама навчалась і не без допомоги свого чоловіка та його підтримки — я стала тестувальницею. У перший же рік витрачені кошти окупилися і я стала відчувати себе на своєму місці. Марк також вже був тестувальником й швидко набирав обертів та більше почав вчити автоматизацію тестування, ооп, java core тощо.

Марк давно хотів спробувати пожити в Штатах, тож я його підтримала, хоча спочатку було дуже страшно. Ми переїхали по робочій L візі рік тому, про це ми розповідаємо на нашому каналі. Якщо ти ще не підписаний, будь ласка, підписуйся.

Плюси, мінуси, ризики та бенефіти від володіння будинком

Будинок новий, 160 кв. м, два поверхи, три кімнати, дві з половиною туалетні кімнати, лівінг рум, невеличкий бек ярд і гараж на дві машини.

Плюси/ Бенефіти

Через те, що ручна праця в США оплачується на достойному рівні і handy-man («чоловік на годину») заробляє достойні кошти для життя, то, наприклад, найняти таких спеціалістів для облаштування двору (озеленити, залити бетон тощо) на невеличку площу може коштувати $10 000-20 000, поміняти кондиціонер в будинку — $7 000-15 000, поміняти застарілу кухню $20 000-80 000 і т. д.

Тобто, перший бенефіт нового будинку — «low maintenance». Ми вирішили шукати більш менш новий будинок, хоч і далі від роботи, але це означає, що витрати на обслуговування будинку будуть меншими у порівнянні з 50-70-річними будинками біля San-Francisco, Bay Area.

Наступний бенефіт в подачі податкової річної декларації, а саме: можна вираховувати interest payment суму з податкової декларації. Наприклад, чоловік отримує 100К і дружина отримує 100К, загалом — 200К в рік.

Візьмемо стандартний податковий відсоток в Каліфорнії 30%, і виходить, що потрібно сплатити 60К податків (140К з 200К залишиться, ми не рахуємо інші відрахування тощо). Але, якщо ви взяли іпотеку і ваш щомісячний платіж, наприклад, 5К в місяць, з яких 3,5К — це bank interest (тобто, з початку 3,5К буде отримувати банк собі і лише $500 буде погашатись в тіло кредиту, а решта — то різні внески, як property fee, HOA fee тощо). Разом ми маємо за рік 12*3.5К=42К interest payments, і можна зробити наступне: ми вказуємо, що ми вдвох отримали не 200К, а 200К-42К=158К і сплатити 30% вже від 158К(47К), а не від 200К. Тобто, замість 60К податків ми б заплатили 47К.

Ну, і звісно, можна голосно дивитись телевізор, помірно шуміти, є більша площа, більше свободи, можна вішати що завгодно на стіни, фарбувати їх, як заманеться тощо. Ми до цього жили рік в апартаментах, де шумоізоляція між квартирами була дуже і дуже погана, чутно, як людина ходить. Тож коли є маленька дитина в сім’ї — це жах для сусідів.

Мінуси/ Ризики

Чоловік на L візі і, відповідно, якщо закінчиться його проєкт і не знайдуть інший — ми продаємо будинок, швидше за все, в мінус, і повертаємося додому. Або якщо новий проєкт буде в іншому штаті — нас попросять переїжджати до іншого штату, і що ми робитимемо у цій ситуації — ми ще не знаємо. Отримати грін карту є можливість, і якщо все йтиме добре, це займе приблизно 3 роки, тобто нам залишилося приблизно 2 роки.

Зараз, ми працюємо вдвох і якщо, наприклад, мене скоротять, то на одну заробітну плату чоловіка буде дуже і дуже складно виживати з великим щомісячним платежем за іпотекою.

І, відповідно, володіння в перші ~ 5 років будинком менш вигідно, аніж просто оренда, особливо с теперішніми відсотковими ставками на будинок 6,5-8% (економніше просто орендувати, якщо плануєте жити в будинку лише 2-5 років, звісно, багато чого залежить від світових економічних циклів, але ми говоримо про «середню температуру в лікарні».

Тобто, якщо купити будинок і продати через 2-3 роки — це буде дуже не вигідно, оскільки при купівлі ми сплатили ~2% від вартості будинку на оформлення, а при продажі зараз, коли ціни на будинки падають після попереднього фантастичного зростання на тлі ковіду і низьких відсоткових ставок в 2,5-3% — то ви продасте будинок в мінус, ще й сплатите ~5% від вартості будинку як комісію рієлтору продавця і покупця.

Або пан, або пропав

Ми, можна так сказати, пішли ва-банк, було дуже ризиковано, але живемо в такий час, що треба робити щось зараз і нічого не відкладати. На нашому YouTube-каналі вже є огляд облаштованого будинку та більше інформації про вартість та умови кредиту.

Одразу скажу, наш YouTube ми перевели на українську мову, і попри зменшення переглядів — ми будемо вести канал саме українською, бо це історія не про гроші та монетизацію, а про підтримку українського контенту.

Мені дуже приємно було поділитися з вами нашою звісткою. Став вподобайку цій статі, якщо сподобалась або надихнула! Вір у себе!

Мої мрії на майбутнє:

Відвідати Україну!
Побувати у Львові і у Карпатах!
З’їсти херсонський кавун!
Відпочити в Кирилівці і, звісно ж, обійняти всіх своїх рідних у вільній Україні!

👍ПодобаєтьсяСподобалось77
До обраногоВ обраному13
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я можу поділитися своїм досвідом іпотеки в штатах, я вже десь тут на доу про це розповідав, але можу ще раз:

1. Я придбав мій перший таунхаус за $400k в 2013ому році. Взяв 300k в кредит під 3.5% річних, мав можливість виплатити кредит через 3 роки, але за місць цього продав для того щоб звільнити готівку на покупку будинку більшої площі. Ринок вже був на підйомі, мій таунхаус придався за декілька днів.

2. В 2017ому році придбав дім за ~$1M, кредит декілька разів пере фінансовував, а також зробив mortgage recast, останній кредит був під 3.2% річних, можна було знайти ще краще, але замість цього я вирішив повністю виплатити всі кредити і деякій час не мати боргів. Станом на сьогодні всі кредити які я брав на житло повністю виплачені. В літку сусіди продали такий точно будинок як мій за $2M+. Зараз ціни на нерухомість значно впали, і я вважаю що будуть далі падати, перед тим як почати знову зростати.

Мій таунхайс і будинок були новими будівлями які я придбав у забудовника, географічно знаходяться на Seattle Eastside, в радіусі 20 миль в центру Сієтла.

Передбачаючи потенційні питання, спробую дати відповіді на деякі самі очевидні з них:

1. Чи варто було виплачувати мортейдж? Ні, достроково виплатити нерухомість це не найкраща фінансова стратегія, найкраща була перефінансувати будинок під 2% річних коли була така можливість та продовжувати робити мінімальні платежі.

2. Чи варто було продавати мій перший таунхаус? Ні, в літку максимальна ціна на нього буда десь в районі $1M. Але краще було його здати в оренду і отримувати з нього позитивний кеш флоу, як це зробив наступний власник.

3. Чи міг я виплатити свою нерухомість ще швидше? Так, можливо десь за пару трійку років, але для цього треба було виймати гроші з моїх інших інвестицій, я цього вирішив не робити, щоб, так кажучи не тримати, всі яйця в одному кошику.

4. Що фінансово вигідніше, орендувати чи володіти нерухомістю? В моєму випадку було дешевше володіти, тому що платіж за моргейдж + страховка + податки були значно менше ніж місячна оренда за такий дім як в мене. Але мене ні хто не змушував жити в будинку на 300 квадратів, можна знайти в оренду щось скромніше і заощаджувати гроші.

5. Чи зміг би я придбати мою нерухомість без кредиту? Якщо розмова про тупе збирання кешу на рахунку в банку, то точна ні, якщо замість моргейджу вкладати грощі в сток маркет, то можливо це було би на багато вигідніше. Але ризики цієї фінансової стратегії значно вищі.

Ще раз, окремо, для любителів цитувати рашко-пропаганду про обов’язкове кредитне рабство на 30 років в сша, я вже багато разів тут на доу казав і знову скажу, що це все казки для дурників які не вміють в раціональне мислення. Я виплатив свою нерухомість за 10 років, і мав фінансову можливість зробити це на багато швидше. Середнє статистичний РПЗ © тримає свої кредити довше тому що для багатьох це найкраща фінансова стратегія, вони вкладають свої гроші в щось інше, а не в виплату дешевих кредитів за нижчою ніж інфляція ставкою, такі кредити давали в 2021, зараз їх більше не має, але на довгому рані таки умови з’являться знову коли ставки знову впадуть.

Ничто не скрепляет брак сильнее,чем общая ипотека...за границей... без вида на жительство или гражданства...

Стаття ні про що, відверта реклама каналу 🤮 Могли б прикласти хоч трошки зусиль, може й підписників стало б більше ...

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
і можна зробити наступне: ми вказуємо, що ми вдвох отримали не 200К, а 200К-42К=158К і сплатити 30% вже від 158К(47К), а не від 200К.

це ваше «ми вказуємо...» називається itemized deduction. Ви вказуєте income як зарепортив роботодавець в w2, що пішла в irs, або отримаєте аудит. І ви або забули вказати або не знали, що коли ви використовуєте цю стратегію, то ви втрачаєте можливість отримати standard deduction, 25,900$ на 22 рік на двох. Тобто різниця буде 42 — 25.9=16.1. Сподіваюсь, що ви в курсі, що туди ще можна додати податок, що сплачений штату, але там є обмеження. Тема складна, то я б так не формулював, щоб не вводити людей в оману.

Можешь плиз подробнее объяснить? Куда учитываются mortgage payments? Те они могут или itemized deduction (и тогда в расходы они эти 42к пишут), или standard deduction? Насколько я помню, можно Или itemized deduction, Или standard. Тогда она правильно все указала, им выгоднее 43,а не 25 воспользоваться, чтобы уменьшить базу налогообложения. Я не пойму, почему написал: 42-25.9

Куда учитываются mortgage payments?

тільки в itemized deduction, тоди можна ще податок штату сюди вписати.

Или itemized deduction, Или standard

так

42-25.9

Зменьшення вигоди. Тому що ваше твердження правильне про «или». Вона не правильно порівнює дві стратегії.
Це я вказав різницю між стратегіями. З її слів виходить наче так, що або списуємо interest з доходів, або нічого. Не нічого, а standard deduction

Також, в мене є сумніви, що вона може включити всі 42к в itemized deduction. Я так розумію, що з цієї суми лише частина сплачена за поточний рік, а інша частина — за майбутні роки.

А цікаво

Турботакс розпитує таке всяке а потім каже що ітемізація не вигідна

про те й мова. Все не так просто, як писала авторкА. Я думаю, що як тільки почати копати, то може виявитися, що і в її випадку standard deduction вигідніший.

Молодці! Ваші гроші, ваші рішення, ваші ризики, але це ваше життя. Хай все вдається.

Розгляд Президентом України можливості присвоєння звання Герой України загиблим на території ворога учасникам диверсійно-розвідуальної групи.

Ну при срср давали.
Зоя Космодемянська.
Правда записали до дітей-героїв

Небольшая история про последнюю поездку в Швецию и размышления касательно европуровости, коммунизма и sustainability)))
Все началось с того, что мы решили совместить пляжный отдых в декабре с посещением моего кума в Стокгольме и празднованием там НГ. План был следущий — Мюнхен-Лас Пальмас-Стокгольм-Мюнхен.
За день до вылета на Канары моя жена слегла с температурой в 40 и первую часть поездки пришлось отменить. При этом у нас остался забукан перелет Стокгольм-Мюнхен, отель и машина. А отменили мы весь сегмент Мюнхен-Лас Пальмас-Стокгольм, с парковкой в аэропорту, отелем и машиной на острове.
Жена выздоровела и было решено слетать хотя бы в Швецию, а не отменять уже второй сегмент поездки. Т.к. решено было лететь с сегодня на завтра, прямых билетов Мюнхен-Стокгольм уже почти не оставалось, кроме очень раннего вылета. Пересадку не хотелось делать и я в итоге нашел прямой рейс Зальцбург-Стокгольм.
Но до Зальцбурга надо тоже как-то добраться)) Изначально я думал попросить своего отца просто отвезти нас на авто в Зальцбург — 1.5 часа от двери до терминала, но решил затестить sustainable way, который так рекламируют различные экоактивисты (привет VladN)). Вылет был в 12.50, в аэропорту нужно было быть хотя бы в 11.30. Поэтому я купил билеты на так обожаемый урбанистами прямой поезд Мюнхен-Зальцбург на 9.00 утра. До мюнхенского восточного вокзала запланировали доехать на метро, от главного вокзала Зальцбурга до аэропорта можно добраться на автобусе.
Итак, 28.12.22, 8.15 утра — за 15 минут мы дотащили ребенка и 3 чемодана до метро (километр) и без особых проблем доехали до восточного вокзала. Т.к. мы приехали раньше, пришлось 20 минут ждать поезда на холоде на перроне. Поезд прибыл вовремя и мы отправились в эко-путешествие. Про сам поезд не могу сказать ничего особо хорошего. Были сидячие места, временами из окна открывался красивый вид, но было реально душно и туалет в нашем вагоне не работал.
imgur.com/cWicZQ8
imgur.com/vQUKKAJ
В принципе мы уже достаточно устали, тягая чемоданы и малого по поездам и вокзалам, и на семейном совете было принято решение забить на sustainability и взять уже такси от вокзала до аэропорта. Сказано — сделано и я забукал через booking такси от вокзала прямо в аэропорт.
imgur.com/epToc2p
До аэропорта в Зальцбурге нас довезли без проблем, полет также прошел хорошо. Но, как оказалось, нас ждал следующий квест — забрать забуканную машину из Стокгольмского аэропорта. Это было не совсем чтобы просто))) Обычно арендные компании или находятся сразу в терминале, или присылают по звонку машину, которая отвозит в офис аренды — чего я и ожидал. В Стокгольме зачем-то сделали третий вариант — в терминале нет ни одной арендной компании, они находятся в каком-то Rental Village, в которое надо ехать на обычном автобусе, т.к. машину компании не присылают. До автобуса надо было идти около 20 минут, часть из этого пути без тележки под чемоданы — зачем-то на входе в один из траволаторов стоит барьер, перед которым надо оставить тележку и оставшийся довольно долгий путь тянуть чемоданы на себе.
Короче говоря, мы таки добрались на автобусе до арендной компании и здесь нас ждал новый сюрприз — забронированного Ford Galaxy на две семьи не оказалось и мне выдали электрокар Skoda Enyaq. Мы уже были уставшие для руганий, у кума своя машина все-таки есть и было решено затестить электротачку)) Нас спасло еще и то, что прямо возле отеля были в наличии зарядные станции. Без них все было бы очень печально. Зарядки удобно менеджить через приложение))
imgur.com/I7NkBxJ
imgur.com/qCn8kiR
Сама машина оказалась удивительно тесной внутри при достаточно больших внешних габаритах — кучу пространства сьела огромная торпеда. В среднем заряда по зимней погоде хватало на 380-400 км с вкшлюченным климатом и подогревами. Сделал вывод, что для повседневной жизни (дом-работа-магазин-развлекухи-ребенок) заряда должно хватать на неделю. А если смотреть на версии long range и быстрые зарядки (которых довольно таки много по Европе), то можно прекрасно жить и с электротачкой. Задумался :)
imgur.com/CweWgyB
Стокгольм нам порадовал зимней погодой, мы посещали музеи и много гуляли. Особенно мне запомнилась композиция в Шведском Техническом Музее, посвященная sustainability))) Там было прямо и однозначно показано, чем жителям европурий прийдется заниматься в ближайшем будущем))) Именно то, о чем я всегда говорил — крутить педальки в «городе будущего», чтобы зарядить телефон)))
imgur.com/boH1GH0
В предпоследний день я встретился с товарищем Борисенко за парой бокалов бельгийского эля)) Обсудили различные варианты еврокоммунизма, ближайшее будущее термояда в США и зачем Европе необходим свой big firewall — отключить ненавидимые американские сервисы)))
imgur.com/RSTD1Uv
Обратное путешествие тоже принесло немного интересного. В стокгольмском аэропорту прямо по советски организована автоматическая сдача багажа))) Как сдается багаж в других аэропортах — чекинишься в киоске, получаешь багажную этикетку, цепляешь ее и тут же скидываешь чемодан на ленту. 5 минут и все готово. Как сдаются чемоданы автоматический в стокгольмском аэропорту — привычных лент и киосков нет, но есть места для так называемого self-drop на обычных окошках для чекина. Отстояв очередь в окошко, нас обрадовали тем, что необходимо вернуться обратно, остоять еще одну очередь до киосков, получить и прицепить этикетку и опять отстоять очередь на self-drop. 30 минут потеряно, на всю схему задейстововано 4 сотрудника аэропорта. Э — эффективность)))
Обратно мы долетели без особых проблем, кроме размера самолета — SAS выдал нам маленький Bombardier, который нещадно кидало на посадке и эшелоне. Самолет был настолько небольшой, что в туалет я еле поместился :D
imgur.com/vK2bf2k
Из аэропорта я уже взял каршеринг, на котором мы добрались домой, заехав в процессе поужинать. Мне правда пришлось немного прогуляться — прямо у моего дома нет зоны покрытия, я выгрузил семью и поехал оставил машину в 10 минутах ходьбы.
imgur.com/Gen77MN
Выводы:
1. Sustainable way — оставлю его тем, кто так пропихивает. 8.15-11.30 с двумя пересадками и парой километров пешком с тремя чемоданами и ребенком, зато sustainable. Или «социально безответственно», дороже но насколько удобнее — 1.5 часа на авто (не было бы рядом отца — взяли бы такси) от двери до двери. Что выберете вы?)))
2. Стокгольмский аэропорт в многих моментах сделан неудобно — аренда авто через жопу, каршеринг отсутствует, автоматическая сдача багажа забюрократизиривоана в лучших советских традициях. Но сам аэропорт в плане дизайна красивый и живой. Красивее Копенгагена, Осло или Хельсинки.
3. Стокгольм без проблем можно «готовить по американски» — перемещаться исключительно на авто между всеми локациями и питаться в ресторанах и кафе. Развязки в наличии, ездить даже в центре удобно, парковки тоже без проблем находились. Ресторанов и кафе для питания хватает на любой вкус. Дороже? — определенно, но мне удобство важнее.
Ну и мне «так приготовленный» Стокгольм понравился — удобно, быстро, комфортно. Понравился ли бы город мне, перемещаясь везде с детьми в дождь и снег на ОТ/великах и мучаясь с кастрюлями на две семьи? Я очень сомневаюсь)))

Т.к. мы приехали раньше, пришлось 20 минут ждать поезда на холоде на перроне.

Співчуваю, ти вижив? В Німеччині якраз +20 було на Новий рік :)

С авто и sustainable way, на самом деле, все вопиюще просто
Ездишь на ОТ, такси и пешком, и авто... Даже не пробуешь!
Потому что как только попробовал — все, ты на игле! :-)

Главное, что б это было свое авто, маленькое, пусть бу, но свое! Я вот за год стал addicted))

А прокат и каршеринг это не то)

Там было прямо и однозначно показано, чем жителям европурий прийдется заниматься в ближайшем будущем))) Именно то, о чем я всегда говорил — крутить педальки в «городе будущего», чтобы зарядить телефон)))

100%! Ну так екологічно і сустейнебл :)

До автобуса надо было идти около 20 минут, часть из этого пути без тележки под чемоданы — зачем-то на входе в один из траволаторов стоит барьер, перед которым надо оставить тележку и оставшийся довольно долгий путь тянуть чемоданы на себе.

Ну раз ти вже зачастив до нас, то там для прямо біля того ескалатора є ліфт. Але сподіваюсь наступного разу вже відкриють повністю 5 термінал і не треба буде кожен раз іти пішки в 4 :)
Мені не доводилось брати оренду там, але так, розумію про що ти. Хз чого так зробили, згоден що зручніше коли орендні гаражі прямо біля терміналів, особливо коли діти-чемодани. Мабуть просто дорого для прокатних контор, хз.
Про сдачу багажа щось взагалі не зрозумів про що ти і що сталося.

Про сдачу багажа щось взагалі не зрозумів про що ти і що сталося.

Про то, что у киосков нет транспортных лент. Нельзя получить жтикетку и прямо там же сбросить багаж. Нужно стоять очередь в окошко.

а, зрозумів. Ну так, недопрацювали наші лівачкі :)

они как раз все по заветам сделали — максимально забюрократизировать и дать какую попало работу 4 лентяям)))

яка різниця що написано в тайтлі поточного доу-контейнера для емігосрачів?

я там в техничному музеї якось теж зробив фотку — як виглядало рЫно в старі добрі часи, поки ліваки не набігли зі своїм СО2 і сустейнебіліті :)
imgur.com/5Tf6f1k

Іван в кросівках для бігу вирішив піти в гори. Було не зручно. Пішов дощ ще й в придачу. Після цього Іван вирішив що його кирзові чоботи набагато комфортніші і він більше ніколи не одягне кросівкі для бігу. Висновок: кирзачі рулять, кросівки — безтолкова фігня бо в них намокли ножкі.

А я все якось очікував що після переїзду з нори в нове житло Буряка якось відпустить трохи, але ні, ситуація в деякій мірі навіть усугубилась. Тепер рейндж самогіпнозу звузився, i з загального «чому гермаха це рай» перейшло на «чому всі інші квартири та хати гавно». Починаючи від «в вас вся техніка не німецька» і закінчуючи «ви в пустелі живете і платите дорого кредити страховки, і вообщє всі ніщери».

Звісно що кожен куркуль хвалить своє болото, але коли це вже доходить до такого абсурду, то навіть якось не знаєш як на це реагувати... чи толерантно з цього сміятись, чи потрібно проявляти співчуття в першу чергу...чи так багато вчені знають про вплив на психіку тривалого життя в підвалі... все більше питань та все менше відповідей...

А я все якось очікував що після переїзду з нори в нове житло Буряка якось відпустить трохи

Якби не він, тут половина срачних топіків заглухла б :)

Буряк — розробляє поклади біогазу польских младотракторістов :)

польских

Борисенко як якась істерична дівка, придумає щось сам собі та бігає фіг зупиниш)

перекатался на велике в польскую зиму?)))

Після того, як я побачив на відео місячний платіж по іпотеці 5k, за самий базовий будинок, американські зарплати вже не здаються мені такими великими, порівнюючи з європурами.

та всі вже зрозуміли, що в Європі краще, а особливо в дойчлянді
американці можуть тільки мріяти про німецькі Ганновери

Всі зрозуміли, що краще жити у Європі і мати величезну територію навколо будинку, ніж жити посеред пустелі і мати територію 2×2 метри. До речі, якого дідька посеред пустелі (!) людям продають територію 2×2 метри? :)

в європі безробітні родичи на німецькій соціалці на різдво об"їхали пів-Франції

а я на різдво мав ялинку на 65 дол
і скромненьку вечерю

бо нема бюджету

в європі безробітні родичи на німецькій соціалці на різдво об"їхали пів-Франції

В мого знайомого родичі за 8 місяців зібрали на квартиру в своїй області в Україні :)

Радости то сколько))) твои же налоги пошли на это, смекаешь?

Та то нема сенку говорити, там ж фанатизм махровий)
Нагадує совкодрочерів, які апелюють в стилі «квартири роздавали», не розуміючи що пахавши стільки при хоч якомусь подобію капіталізма вони би 3 квартири купили, і не через 20 років.

1. Тобі знизили податки з січня
2. Твоїми податками ти допомагаєш українцям.

Що тут може бути не так?

налоги снизили, чтобы хоть как то перекрыть дополнительные расходы домохозяйств из за инфляци (только не надо говорить, что инфляции нет и как доказательство тому, что молоко по 0,99 и у тебя расходы не увеличились).

молоко за 0.99 это разведенный шмурдяк
оно не пахнет коровой
и под крышкой нет прослойки сливок

только не надо говорить, что инфляции нет

Річна інфляція 7.9%, звичайно вона є. Але вона є в кожній країні, який сенс на неї звертати увагу? Куди б ти не поїхала, там теж інфляція, і теж не маленька.

и как доказательство тому, что молоко по 0,99 и у тебя расходы не увеличились

А воно таки по 0.99 :)

Одне єдине, усе інше 1.3-1.5 та вище :-) а з ароматом корівки і вершками під пляшкою — то усі 2.0 може буди

Але вона є в кожній країні, який сенс на неї звертати увагу?

а причем тут это?
правительство сделало налоговые послабления, чтобы компенсировать домохозяйствам возросшие расходы, а не вот это

1. Тобі знизили податки з січня
2. Твоїми податками ти допомагаєш українцям.

Що тут може бути не так?

ну я рада, что ты ешь только молоко и не в курсе, что привычная человеку еда подорожала.

Що тут може бути не так?

То, что за мои налоги другие жульничают, покупая себе имущество.
Они надеюсь задекларировали купленную недвижимость в Jobcenter/Sozialamt? Если нет, то я могу помочь)))

Ти пропустив збільшення відсоткової ставки? Чи в Німеччині- відсотки за кредитами не виросли?

Чи в Німеччині- відсотки за кредитами не виросли?

Не настільки. Та й в Німеччині немає такої фігні, як усі ці страхування, HOI, в рази, а то й на порядок, вищий щорічний податок на нерухомість і тд. При тих самих умовах, що були показані на відео, в Німеччині зараз ти будеш платити 2.5-3k, проти 5k+ в США.

В Німеччині не страхують будинок в іпотеці?
HOA — це комунальна благоустрою території в основному, цього теж нема?
Ну тут сильно від штату залежить, ти ж здається писав що в Мюнхені вищий податок на нерухомість ніж в СФ. Хоча я може плутаю.
Насправді ці всі платежі що ти перерахував — мізерні порівняно з тілом кредиту і відсотками по кредиту.

В Німеччині не страхують будинок в іпотеці?

Страхування не є обов’язковим, проте всі страхують, бо це коштує 10-20 євро на місяць, проти $500-700 в США. У мене це 12 євро на місяць.

HOA — це комунальна благоустрою території в основному, цього теж нема?

Тут є витрати комунальні у приватних будинків, але не за благоустрій території. Хоча може в когось є і за благоустрій, не можна ж знати за всі регіони Німеччини. У кожного свої витрати, тому важко сказати скільки це буде. Наприклад є вивіз сміття, або раз на рік приходить дядько чистити димар.

Насправді ці всі платежі що ти перерахував — мізерні порівняно з тілом кредиту і відсотками по кредиту.

Ці «мізерні» витрати сумарно більші, ніж я плачу на місяць за іпотеку квартири, або мій товариш платить за іпотеку будинку.

Страхування не є обов’язковим, проте всі страхують, бо це коштує 10-20 євро на місяць, проти $500-700 в США. У мене це 6 євро на місяць

М... і яку страхову суму покриває страхівка така? А вони тобі покриття доставку продуктів скажемо, якщо в тебе кухню затопить? Або, чи покрив твоя страхівка заміну підлог, якщо ти забудеш виключити кран в ванній?

І 500 боксів на місяць — це страховка в Остіні будинку в 300 квадратів приблизно ціною вище ляма. І то при умові що ти не сильно шукаєш по дешевше. Моя страховка на будинок, коштує 2к на рік десь.
Доречі в США страхівка теж не обовязкова, якщо будинок не в іпотеці.

приходить дядько чистити димар

Ну так за це ти і платити НОА. Якщо в тебе частина цих витрат (наприклад ремонт доріг, дитячих майданчиків) перекривається іншими податками — суті це не міняє.

або мій товариш платить за іпотеку будинку

Нагадую, що ти живеш не в Мюнхені. Але чомусь рівнянь Ганновер з СФ.

М... і яку страхову суму покриває страхівка така? А вони тобі покриття доставку продуктів скажемо, якщо в тебе кухню затопить? Або, чи покрив твоя страхівка заміну підлог, якщо ти забудеш виключити кран в ванній?

Є три види страхування:
— страхування будинку
— страхування твоїх речей всередині квартири
— страхування від шкоди третім особам
Всі вони дуже маленькі по сумам, десь 70-150 євро на рік кожна. Те страхування, про яке писав вище, це перше, тобто страхування самого будинку. Ось воно у мене 139 євро на рік і входить до комуналки (у приватних будинків десь стільки ж). Покриває все, що пов’язано з будинком, наприклад річка затопить, або трубу прорве, або вікно розіб’ється через будівельні роботи поряд. Якщо ж ти не закриєш кран і затопиш сусідів, то це вже третє страхування.

По сумам, хз скільки там покривається, гадаю від півмільйона до десятків мільйонів євро, в залежності від вартості будинку. В мене після заселення була проблема, через яку стіни в коридорі прийшлося розібрати і зібрати (я потім все це розкажу і покажу на відео). Це коштувало близько 30k євро, але ми взагалі нічого не робили, і ні за що не парились, просто приходили люди і все робили. Страхова все сплатила, без питань, ми навіть не приймали участь.

Ось моя комуналка, до речі, може кому таке цікаво ibb.co/ZL0pkm2

Нагадую, що ти живеш не в Мюнхені. Але чомусь рівнянь Ганновер з СФ.

Ціни на будинки в Ганновері зіставні з цінами на відео — 700-800k.

В мене після заселення була проблема, через яку стіни в коридорі прийшлося розібрати і зібрати

Ты ж вроде в новострое брал? Гарантии нет?

Ось моя комуналка, до речі, може кому таке цікаво ibb.co/WcD0Xc4

А скок метраж?

Ты ж вроде в новострое брал? Гарантии нет?

Так це ж і було по гарантії. Якби я знімав квартиру в старому будинку, то ці зміни типу повинні були робити по другому страхуванню і я сам мав би за все відповідати і домовлятись. Але, оскільки будинок на гарантії, то робили по першому, тобто по страхуванню самого будинку.

А скок метраж?

А там же написано, 174.2 метри. Але це сумарний метраж квартира + гараж + підвал. Комуналка рахується по загальній площі, якою ти володієш.

Але, оскільки будинок на гарантії, то робили по першому, тобто по страхуванню самого будинку.

При чем одно к другому? Если дом построен с дефектом и это вина строителя, то он сам не будет за свой счет исправлять дефект?

При чем одно к другому? Если дом построен с дефектом и это вина строителя, то он сам не будет за свой счет исправлять дефект?

Уяви, що в тебе висить Мона Ліза на стіні і вона не застрахована. Прорвало трубу над картиною, по вині забудовника. Трубу і стіни забудовник відремонтує по гарантії за свій рахунок, а як бути з картиною? :)

Це жарт звичайно, але поміняй картину на нову кухню або дорогий паркет і тоді стане зрозуміло, що я мав на увазі.

Ну так это страховкой номер 2 из твоего списка покрывается. Что-то у тебя смешалось и гарантия и страховка, всё в одно

Ну так это страховкой номер 2 из твоего списка покрывается. Что-то у тебя смешалось и гарантия и страховка, всё в одно

Я ж пояснюю, що не завжди, тим більше другого страхування в мене взагалі немає ще. Якщо шкоду твоїм речам було завдано з вини забудовника, то це покривається першим страхуванням, хоча це й може трохи не логічно. Але в моєму випадку саме так і було. У забудовника є ще й страхування від шкоди третім особам, може це воно бере на себе.

Якщо ж ти не закриєш кран і затопиш сусідів, то це вже третє страхування.

Ні, я говорю про випадок, не закриєте кран і затопиш себе.

Ціни на будинки в Ганновері зіставні з цінами на відео — 700-800k.

Ціни може і одинакові, агломерації не співмірні.

Це коштувало близько 30k євро, але ми взагалі нічого не робили

30к євро це ізагалі ні про що і масштабах ремонтів тут. В мене в сусіда після прориву труби зимою 2020 рахунок став на 56к.

Плюс, реально з тих сум — великі лише податки на нерухомість. Але ті гроші ідуть туди ж, куди і твої податки з зп.
Тому, тут як і з ХОА — ти просто платиш з іншої кишені.

Ціни може і одинакові, агломерації не співмірні.

СФ цілком зіставний з Ганновером по населенню.

Якщо ж мається на увазі Metropolitan Region, то й тут однаково по населенню
СФ — 4.6 млн
en.wikipedia.org/...​opolitan_statistical_area
Hannover — 3.9 млн
en.wikipedia.org/...​sburg_Metropolitan_Region

Де ти взяв цифру 4.6?

en.m.wikipedia.org/...​ki/San_Francisco_Bay_Area

Не кажучи вже про доступ до фінансів в регіоні.

San Francisco Bay Area це просто уявна територія, це не офіційний статистичний регіон. Список офіційних регіонів я дав вище.
en.wikipedia.org/...​opolitan_statistical_area
Якщо ж брати якісь уявні території навколо Ганновера, аналогічної площі, то туди і Гамбург з Бременом потраплять і населення знову буде зіставне, десь 9 млн.

Не кажучи вже про доступ до фінансів в регіоні.

Це вже інше питання, я тільки про кількість населення. Але і по ВВП буде теж зіставно. В Німеччині досить велика щільність, тому багато великих міст розташовані поряд.

Якщо ж брати якісь уявні території навколо Ганновера, аналогічної площі, то туди

А на роботу ти добирався статистично, чи по дорогах?

Відкрий карту і подивись околиці СФ і на околиці Ганновера..

Ака неперервна забудова.

А на роботу ти добирався статистично, чи по дорогах?
Відкрий карту і подивись околиці СФ і на околиці Ганновера...

Околиці, це скільки годин на авто? В мене в 1 годині вже Бремен, а в 1.5 години вже Гамбург. Ти, напевне масштаб не той поставив :)

Околиці, це коли прямо на офіційному кордоні СФ — я бачу забудовані міста з усіх боків.
А довкола Ганновера- ліс протяжністю в годину.

Околиці, це коли прямо на офіційному кордоні СФ — я бачу забудовані міста з усіх боків.

Так ти вибери, чи рахуєш міста, які прилягають до СФ, чи всю Bay Area, до якої теж багато пустих територій входить. Бо якщо перше, то там же населення не всієї Bay Area, а тільки цих міст.

В обох варіантах кількість насіння буде вдвічі вище порівняно з Ганновером.

обох варіантах кількість насіння буде вдвічі вище порівняно з Ганновером.

Та не буде, регіони цілком зіставні по населенню :) . Ти ж сам дав посилання на San Francisco Bay Area. Так якщо ти візьмеш територію такого ж розміру навколо Ганноверу, там буде стільки ж населення.

Тільки при умові, якщо Ганновер вважати передмістям Гамбурга :)

А по факту — так рахувати не можна, тому що є агломерації типу СФ або Дюссельдорфа в Німеччині.

В є невеликі міста типу Ганновера або Остіна в США.

Ганновер вважати передмістям Гамбурга :)

о, вот это хорошая идея!

коштує 10-20 євро на місяць, проти $500-700 в США

$800 на рік за мій будинок в WA, старахування теж не обовʼязкове

$800 на рік за мій будинок в WA, старахування теж не обовʼязкове

Але ж це не все можливе страхування, на відео про це розповідається.

я не дивився що там на відео, у мене все застраховано

Так а в тебе все можливе страхування?
Ти так і не відповів чи твоя страхова відшкодує якщо ти:
1. Затопиш СВОЮ квартиру?
2. Оплатить тобі проживання на час ремонту твоєї квартири.
3. Буде оплачувати тобі харчування, якщо твоя кухня стане недоступною

Так а в тебе все можливе страхування?
Ти так і не відповів чи твоя страхова відшкодує якщо ти:
1. Затопиш СВОЮ квартиру?
2. Оплатить тобі проживання на час ремонту твоєї квартири.
3. Буде оплачувати тобі харчування, якщо твоя кухня стане недоступною

В мене взагалі немає страхування зараз, я не страхував ще саму квартиру, ризикую :)

Є тільки гарантія на будинок і страхування від забудовника за 139 євро на рік.

1. Таке страхування я візьму собі, хоча підозрюю, що там купа гемору довести, що ти не зробив це навмисне.
2-3. Забудовник одразу запропонував переїхати у квартиру з кухнею, ще й меблі вони б перевезли, але в цьому не було сенсу, бо ремонт був тільки у коридорі і частково ванній, тому ми залишились.

Лол. Тобто «не мати страховку» дешевше ніж «мати страховку». Дякую за пояснення.

Лол. Тобто «не мати страховку» дешевше ніж «мати страховку». Дякую за пояснення.

Ти не зрозумів, ось те страхування за 139 євро на рік, це і є аналог страхування будинку за 1-2k в США. Якщо в мене лопне труба або трісне скло, це вже застраховано. Додатково, я можу взяти страхування домашніх предметів, приблизно за 70 євро на рік. Типу, якщо в мене їх вкрадуть або я сам не закрию кран з водою. Ось цього страхування в мене ще немає. Але я сумніваюся, що крадіжка речей входить в ті 1-2k страхування в США. Гадаю, теж потрібне додаткове.

Ти не зрозумів, ось те страхування за 139 євро на рік, це і є аналог страхування будинку за 1-2k в США

Ні, це ти не зрозумів.... хоча я намагавс пояснити :)

Гадаю, теж потрібне додаткове

Wrong

Є тільки гарантія на будинок і страхування від забудовника за 139 євро на рік

Ну так ти порівнюєш мвоє страхування з страхівкою яка покриває абсолютно все.

що там купа гемору довести

Нема ніякого гемору, принаймні в США.

Таке страхування я візьму собі,

Питання не в тому що ти візьмеш чи ні, а скільки воно коштує.

2-3. Забудовник одразу запропонував переїхати у квартиру з

До чого тут забудовник?
В тебе трубу на кухні прорвало. Тобі страхова оплачує харчування ресторанного на час ремонту кухні (все що поверх твого бюджету з супермаркету)

В тебе будинок згорів — страхова покрив Тобі оренду поки твій буде відновлюватись

Ну так ти порівнюєш мвоє страхування з страхівкою яка покриває абсолютно все.

Абсолютно все, це що? Якщо в тебе вкрали ноути з квартири, це покриває страхування будинку під час іпотеки в США? Дуже сумніваюся

Але якщо серйозно просто є багато страховок.

Home builder warranty — це то що мабуть в вас важається страховкою. В нас просто зазвичай включено в ціну, перші років 10 ремонтують безкоштовно, є всякі нюанси де lifetime warranty але досить обмежено.

Homeowner warranty — опціональна. Страхувати пралку, кондиціонер і всяке таке.

Homeowner insurance — це те що покриває перебудувати хату і всяке таке. Обікрали дім, кіт покусав сусіда, друг втопився в басейні, гість впав зі сходів, щось знесло дім і треба повністю перебудувати, пройшовся ураган чи великий град і треба ремонт, затопив сусіда і їм треба ремонт і покрити житло протягом ремонту — це все покриє*.

Flood/earthquack/etc insurance — окрема від стихійних бідствій. Досить дорога, багато не беруть.

Renter insurance — покрити свої особисті речі в житлі яке арендуєш. Десь 120-150 в рік.

Якщо не хочеться це все брати — то you do you. Більшість тут бере. Я краще заплачу 1-2к в рік за таке і не буду паритись. Якщо хтось вирішує що YOLO, то це не значить що щось дешевше.

Але якщо серйозно просто є багато страховок.

Так яке саме страхування було вибране тут на відео $200 на місяць.
www.youtube.com/...​tch?v=njNAbjOoq20&t=1177s
Тобто одне тільки Homeowner insurance це $2400 на рік? Саме про це я й казав, бо в Німеччині таке 150 євро на рік.

www.tdi.texas.gov/...​insured for up to $20,000.

На почитай про стандартний іншуранс будинку в США...

Мова іде про
Homeowner insurance звісно

На почитай про стандартний іншуранс будинку в США...

Навіщо мені читати (та й посилання не працює з Німеччини), я дав посилання на відео, автор топіку живе в США, він бреше і не платить $2400 на рік за страхування будинку?

Фейспалм...
Автор платить
Homeowner insurance

Автор платить $2400 на рік за один вид страхування. В Німеччині всі можливі види страхування будинку коштують приблизно 150 + 80 + 80 = 310 євро. Та ще й ліміти, судячи з усього набагато вищі. Ось у цьому різниця.

Ну давав по лімітах пройдемся.

А можна пруф, що страхова поселить тебе на рік часу у разі якщо настане відповідний страховий випадок в страхівці за 80 євро. Наприклад, пжежа?

По лімітаї, в разі втрати будинку мені страхова відшкодує 450к. Скільки відшкодує тобі?

А можна пруф, що страхова поселить тебе на рік часу у разі якщо настане відповідний страховий випадок в страхівці за 80 євро. Наприклад, пжежа?

В мене немає повного тексту страхування, це ж забудовник страхував.

Ось наприклад страхування шкоди третім особам для мешканців трьох будинків мого ЖК на 10 млн євро. На рік ми платимо 300 євро або ~6 євро з квартири.
ibb.co/8gKGS0Y

А ось страхування будинків, теж на 10 млн. євро. На рік ми платимо 8000 євро або ~140 євро з квартири.
ibb.co/sqjbnXW
Це доречі досить висока ціна і спеціальне страхування, яке називається Elementar Schaden Versicherung. Бо будинок знаходиться на березі річки.

По лімітаї, в разі втрати будинку мені страхова відшкодує 450к. Скільки відшкодує тобі?

Hausratversicherung — страхування домашніх предметів. Ліміти приблизно 650 євро на кв.м. Тобто у квартирі на 100 кв.м. можна застрахувати ноутів на 65k євро. Типу, якщо квартира згоріла, то це повернуть. Коштує небагато, десь 70-80 євро на рік.

Wohngebäudeversicherung — це страхування самого будинку. Тут власне відшкодують вартість будинку, якщо його не стало. Коштував 450k, то стільки і відшкодують. 150-300 євро на рік, в залежності від пакету страхування. Може бути і вище, наприклад 1000 євро, але це, якщо будинок розташований десь у дуже небезпечній місцевості, типу там, де потоп був нещодавно.

А ось страхування будинків, теж на 10 млн. євро. На рік ми платимо 8000 євро або ~140 євро з квартири

На 3 багатоквартирних будинки 10 ляхів? То скільки отримаєш ти в разі чого.

Тобто у квартирі на 100 кв.м. можна застрахувати ноутів на 65k євро. Типу, якщо квартира згоріла, то це повернуть. Коштує небагато, десь 70-80 євро на рік.

Це все включено в хомовнер іншуранс, і воно справді коштує копійки.

рік, в залежності від пакету страхування

Тобто, попередніх 300 додамо цих триста — вже 600. І ми всебічно не дотягуємо до рівня покриття стандартної страхівки в сша?

Тобто, попередніх 300 додамо цих триста — вже 600

Ні, всього 300, в мене навіть менше, десь 280.

Не знаю, я з таким не стикався, це треба читати про тих людей, у кого потоп зруйнував будинки минулого року. Якщо типу мого будинку не стане, то напевне виплатять повну суму по обом страхуванням, тобто десь по 400к на квартиру.

Ні, всього 300, в мене навіть менше, десь 280

Ти рахував 150 + 80 +80 +300

Ти рахував 150 + 80 +80 +300

Ні, всього три: будівля, майно, шкода. 300 це типу те ж що і 150 але по верхній межі, типу 150-300

Ось тобі приклад пропозиції по іншурансу від агента.
ibb.co/nQ6kdkS

Кожен пункт можна аджастити і через кілька ітерацій — ви виходите на щось прийнятне.

Плюс, можна здешевити, якщо в одної страхової брати інгуранс на авто і хату

Тут ще треба розуміти, що якщо пожежею буде знищено 1-2-3 квартири, то на відновлення грошей вистачить з головою. А якщо не стане всього будинку, або багатьох будинків, через природну катастрофу, то відновлює вже держава, як і в Україні.

Ну тобто страхівка цього не покриває. А цей пункт — найдорожчий в хоум овнерс іншуранс

в нього ж кондо, що там страхувати взагалі, це ж аналог штатовського рентрс іншуранс, якій покриває тільки те що в квартирі знаходиться, якій теж дешевий був. Чувак схоже не розуміє що він порівнює страхування всього будинку зі страхуваннями тільки його персонального лайна, тому що в цому будинку він володіє тільки повітрям. Я б на його місці теж за це не платив, майно копійки коштує. З іншого боку дуже цікаве питання, хто буде платити за ремонт якщо чергова інспекція виявить проблеми наприклад з фундаментом або несучим каркасом його багатоповерхівки. 10 єуро на місяц цей ремонт не оплатять ніяким чином, доведеться мешканцям ще одну іпотеку брати щоб оплатити ремонт.

Чувак схоже не розуміє що він порівнює страхування всього будинку зі страхуваннями тільки його персонального лайна, тому що в цому будинку він володіє тільки повітрям

Я все прекрасно розумію, навіть дав посилання на свою комуналку, де є сума повного страхування всього будинку, точніше там три будинки застраховані за 8000 євро, тобто десь 2600 євро за будинок на рік. У кожному будинку по 17 квартир, на них і ділиться ця сума.

Страхування окремого приватного будинку коштує приблизно стільки ж, моя сестра платить 150 євро на рік.

З іншого боку дуже цікаве питання, хто буде платити за ремонт якщо чергова інспекція виявить проблеми наприклад з фундаментом або несучим каркасом його багатоповерхівки. 10 єуро на місяц цей ремонт не оплатять

Звичайно що оплатять, там загальні суми страхування на десятки мільйонів євро, а може й на сотні. Та в мене навіть приватна страховка на шкоду третім особам на 50 млн євро.

З іншого боку дуже цікаве питання, хто буде платити за ремонт якщо чергова інспекція виявить проблеми наприклад з фундаментом або несучим каркасом його багатоповерхівки. 10 єуро на місяц цей ремонт не оплатять ніяким чином,

вероятность очень и очень мала, поэтому 10 ойро. а так например если дом с подвалом, то обычно на случай затопления подвала (встречается не так чтобы часто, но и не так уж и редко)- для этого нужна уже дополнительная страховка и это будет уже не 10 ойро.

Вчора ж ще наче Німеччина була дорожче СФ, сьогодні вже будинок в пустелі США. Можна якось остаточно визначитись?

сьогодні вже будинок в пустелі США

А ти сам скажи де він
www.youtube.com/...​atch?v=njNAbjOoq20&t=250s

Пофіксав для точності:
сьогодні вже будинок в пустелі США [дорожче ніж в Німеччині]

А ти сам скажи де він

Майже вся Каліфорнія це пустеля або має клімат пустелі. Відомий Palm Springs це пустеля. З цим щось не так?

Майже вся Каліфорнія це пустеля або має клімат пустелі. Відомий Palm Springs це пустеля. З цим щось не так?

Буквально все?

Кожному своє. Багатьом клімат Каліфорнії подобається більше Німеччини.
Так шо там з цінами на житло? Ми можемо вияснити де дорожче?

Кожному своє. Багатьом клімат Каліфорнії подобається більше Німеччини.

Люди їдуть світ за очі, щоб втрачати у якості життя і жити тупо посеред пустелі, замість того, щоб жити в Європі, посеред нормальної природи. Ось, сьогодні зняв, вид від будинку
ibb.co/yF9n4zn
Борисенко зацінить :)

Так шо там з цінами на житло? Ми можемо вияснити де дорожче?

Що там порівнювати. Сторічний сарай, в годині від Мюнхена, коштує на півмільона більше, ніж щойно побудований будинок мрії, такої самої площі, в годині від СФ :)
www.immobilienscout24.de/...​225&searchType=district

посеред нормальної природи

Я чув що в США теж є «нормальна» природа.

А могли би сарай купити в годині від Мюнхена на зарплати в двічі меншу. Навіть не знаю що б я вибрав би.

Це їх starter home. Через рік перефінансують, піде PMI та рейт буде менше. Впаде оплата до 3-4к. Через 5 років буде кар’єра краще й вже зможуть за накоплені гроші купити житло краще, можливо там де «краща» природа. Навіщо порівнювати пік життя в Німеччині де ти купив трьошку і працюєш на одного з трьох роботодавців в місті з тим що в них є на початковому рівні в США?

США — об’єктивно одна з небагатьох країн в якій є довгострокові перспективи. Енергетична та військова незалежність, забезпечує (або може забезпечувати) майже всіма*(крім чіпів і то це в процесі) ресурсами себе сама, відсутність довбанутих сусідів, відсутність кризи населення протягом 100 наступних років, один із основних beneficiary деглобалізації. Звісно є багато проблем, але чім поганий варіант?

Коли Німеччина вирішить свою енергетичну проблему, тоді вже можна буде щось казати про абсолютну перевагу.

Я чув що в США теж є «нормальна» природа.

Є, але на відео її немає. Бо чомусь вони купили будинок посеред пустелі, а не серед гарної природи.

Назбирають грошей в поїдуть нормально жити в Ганновер.

Коли Німеччина вирішить свою енергетичну проблему

З 01.01.2023 Німеччина більше не отримує з раші: газ, нафту, вугілля. Якось тримаємося :)

Питання не тільки раші. Там хватає інших рєбят які не то шоб сильно краще.

От який план зараз?
— Імпортувати з інших країн 50+%
— Набудувати сонячних панелей в несильно сонячній Німеччині
— Блокувати нові розробки вітряків бо кококо птічкі помирають
— Закривати атомні електростанції (тимчасово відтянули звичайно, але не виглядає як шо хтось хоче це змінити)
— Єдиний спосіб мати безперебійну зелену енергетику — батареї. Які дуже дорогі, майбутні постачання матеріалів заброньованно на 5+ років, сирих матеріалів знову ж таки в Німеччині немає. План що хтось розрулить раптово цю проблему і тут раз і зелена енергія працює?

Поки нажаль я не бачу щоб вони щось намагались вирішити. Тільки рандомні кроки в різні напрямки щоб короткостроково задовольнити приклеєних до дороги активістів.

От який план зараз?

Так, інші країни змістили рашу. Ціни вже нижчі, ніж до війни. В чому проблема?

Це те до чого ми усі маємо прийти, якщо є бажання полетіти на Марс і далі

«Я тобі — нафту, газ і вугілля, ти мені чіпи та авто»

Сподіваюсь рашка стане розумною і до цього дійде у наступні десятиріччя

Ну от це такі досить оптимістичні погляди. Всі стануть заможні і дружні. Але на практиці воно так не працює.

Чому країни (хоч якось важливі на світовій арені) ніколи не розраховують на 100% імпорт їжі? Бо це величезна діра в безпеці і тільки чекатиме поки ті хто шле більше всього тобі їжі почне давити тебе.

Чому країни як Німеччина продовжують це ігнорувати в сторону енергетики не розумію.

Але на практиці воно так не працює.

Спрацює якщо буде багато стосунків між країнами і не буде монополії на ресурс/виробництво =)

Чому країни як Німеччина продовжують це ігнорувати в сторону енергетики не розумію.

Тому що добрі та трішки наівні =)

ibb.co/yF9n4zn

О, я відшукав твій будинок :-) один з цих трьох
www.bing.com/...​le=h&v=2&sV=2&form=S00027
Гарне місце! Мені подобається!

О, я відшукав твій будинок :-) один з цих трьох

Ну ти даєш, а я гадав що це я добре по зображенням шукаю :)

Гарне місце! Мені подобається!

Воно найкраще тут :)

Ну ти даєш, а я гадав що це я добре по зображенням шукаю :)

Мені не варто показувати фото зроблені з вікна :-) якщо є хоча б один гео-тег на фото + google street view, я відшукаю точну адресу з номером квартири :-)

Оце зашквар, до найближчого дитсадка 1.5 години пішки, тенісний корт — 2 години, кінотеатр — 1 година. Де ж все в пішій доступності? :)

А взагалі таке краще онлайн не шарити. Люди різні бувають, будуть знову спори в кого європа більш комуністична і поїде хтось Юрі обличчя бити. Думаю краще видалити.

Оце зашквар, до найближчого дитсадка 1.5 години пішки, тенісний корт — 2 години, кінотеатр — 1 година. Де ж все в пішій доступності? :)

Чекаємо відповідь Юрія :D

А взагалі таке краще онлайн не шарити. Люди різні бувають, будуть знову спори в кого європа більш комуністична і поїде хтось Юрі обличчя бити. Думаю краще видалити.

Вже піздно
Не я зроблю деанон, так хтось інший
Ну і взагалі може то він гуляв, і просто зробив фото з підписом, а насправді його будинок якийсь dachgeschoss в 10хв пішки :D

Це ж супутникові знімки дворічної давності, зараз тут перша черга ЖК майже добудована. Новий дитсадок в 100 метрах від будинку, дитина вже півроку ходить туди, я б сказав, це досить круто, батькам зручно. Загалом буде 5 нових дитсадків у мікрорайоні.

Це район нового типу, аналогічний Файна тауну у Києві, тільки менша висотність і щільність, і забору немає. І, звичайно, розташування на голову вище, бо тут дві річки і природа скрізь, як мінімум з мого боку. Один з перших мікрорайонів у Німеччині (і перший у регіоні), який отримав золотий сертифікат DGNB за якість життя (німецька організація, яка оцінює нові проекти).

Тут все буде, і торгові центри, і ресторани, і спортмайданчики, і стоматологи, і тд. Все, в радіусі 300-400 метрів від будинку. Кінотеатр навряд чи побудують, не чув про таке, але ми у будь якому випадку їздимо у центр, 12 хвилин, бо тільки там кінотеатри, які показують кіно в оригіналі, англійською.

А взагалі таке краще онлайн не шарити. Люди різні бувають

Згоден

Тут все буде, і торгові центри, і спортмайданчики, і стоматологи, і тд. Кінотеатр навряд чи побудують, не чув про таке, але ми у будь якому випадку їздимо у центр, 12 хвилин, бо тільки там кінотеатри, які показують кіно в оригіналі, англійською.

классный район и город компактный, удобный для жизни

имхо очень хороший выбор

классный район и город компактный, удобный для жизни
имхо очень хороший выбор

Я про це давно пишу, але всі тільки троллять і сміються. Нічого-нічого, пора почати знімати відео про урбаністику в Німеччині :)

Ну кінотеатр ще ладно. А тенісний корт? Без корта цей ваш золотий сертифікат — не вартий і туалетного папіру!

Ну кінотеатр ще ладно. А тенісний корт? Без корта цей ваш золотий сертифікат — не вартий і туалетного папіру!

Я не граю в теніс, але якщо дитина буде грати, то проблем у Німеччині немає, тут же найбільше тенісних кортів у світі і найбільший тенісний клуб по кількості членів. Біля мене паркова зона і в радіусі 800 метрів відразу 6 спортивних клубів, до яких можна на велосипеді за 5 хвилин доїхати. Там і тенніс, і футбол і ще десяток видів спорту.

Я не граю в теніс, але якщо дитина буде грати, то проблем у Німеччині немає, тут же найбільше тенісних кортів у світі і найбільший тенісний клуб по кількості членів. Біля мене паркова зона і в радіусі 800 метрів відразу 6 спортивних клубів, до яких можна на велосипеді за 5 хвилин доїхати. Там і тенніс, і футбол і ще десяток видів спорту.

А більярд у вас є? Snooker
У мене в селі з цим целичезна проблема :(
Я знайшов клуб спортивний, там є пул та карамболь (!!), але снукеру нема :(

А більярд у вас є? Snooker
У мене в селі з цим целичезна проблема :(

В нас є великі комплекси розважальні по всьому місту, ми туди ходимо в боулінг грати, але більярд там теж є і багато чого іного
www.google.com/...​!3d52.3706211!4d9.7397983

В нас є великі комплекси розважальні по всьому місту, ми туди ходимо в боулінг грати, але більярд там теж є і багато чого іного
www.google.com/...​!3d52.3706211!4d9.7397983

Ага! Але це більше розважальний заклад, а не спортивний
Там буде інша якість гри (гірша)
Треба спортивне шукати

пора валити :)

У Харків
Там був хороший стіл для гри і зала тиха

це треба в «обрані критерії для переїзду» додавати :) Переїзжати кудись де нема снукеру в радіусі 800м від будинку — гроші на вітер.

це треба в «обрані критерії для переїзду» додавати :) Переїзжати кудись де нема снукеру в радіусі 800м від будинку — гроші на вітер.

Абсолютно усе потрібне для життя в радіусі 800м від будинку — я вважаю за невроз =)
У Харкові я їздив 25хв до місця де ми грали і норм було

І так, для мене снукер це один з критеріїв коли я буду розглядати наступне місто для життя

І так, для мене снукер це один з критеріїв коли я буду розглядати наступне місто для життя

Судячи по рейтингу ТОП100 снукеристів, тобі в Британію :)

Судячи по рейтингу ТОП100 снукеристів, тобі в Британію :)

Я б їздив у Брауншвейг грати, але ліньки 45хв сидіти за кермом авто в одну сторону =)

якщо є хороша, зручна і безпечна вело та транспорта інфраструктура, то як раз це розширює оцю комфортну зону для потрібних сервісів до десь 2-3 км.

якщо є хороша, зручна і безпечна вело та транспорта інфраструктура, то як раз це розширює оцю комфортну зону для потрібних сервісів до десь 2-3 км.

КМ взагалі не грають ніякої ролі — 800м або 20км. Важливі час та флексабельність.

Яка різниця між 800м та 5км, якщо 800м це 10хв пішки, а 5км це ті самі max 10хв на авто або 15хв на громадському транспорті? Тільки радіус 5км порівняно з 800м це в 39! разів більша площа з парками-розвагами-магазинами-гуртками-інше.

Коли операція щоденна, наприклад школа, то звісно їздити в один кінець одну годину то таке =) 5хв-40хв норм буде

Але коли відвідування чогось наприклад один раз на тиждень — можна більше часу витрачати на дорогу.

Нічого особливого. Але я 800м вважаю сильним звуженням вікна можливостей. Я сам планую місце так, що б за 20хв дістатись _майже_ всюди, саме _майже_ тому що неможливо усе всунути в одне маленьке місце для життя. Буде 10-20% місць до яких треба буде їздити.

Правильно, якщо хорошої інфраструктури нема, то виходить будувати все як в київських жк, де одоробли по 25 поверхів, і десять стоматологій і аналізів на квадратний километр. Якщо додається зручний локальний транспорт або велосмуги — то вже «зона комфорту» розширюється з 2 квкм до приблизно до 12,5-28 кв км. І відповідно можна жити з будинками людського масштабу і потрібною інфраструктурою і сервісами доступними всім, а не тільки тим хто на авто.

Правильно, якщо хорошої інфраструктури нема, то виходить будувати все як в київських жк, де одоробли по 25 поверхів, і десять стоматологій і аналізів на квадратний километр. Якщо додається зручний локальний транспорт або велосмуги — то вже «зона комфорту» розширюється з 2 квкм до приблизно до 12,5-28 кв км. І відповідно можна жити з будинками людського масштабу і потрібною інфраструктурою і сервісами доступними всім, а не тільки тим хто на авто.

Харків мене вимусив придбати дорогу квартиру біля станції метрополітену. Будинок стоїть прямо напроти виходу ))

Тому що без підземки у Харкові пересуватись — одна суцільна жопа ) дуже довго. Тролейбус рятує, але є тільки напрямки де він швидко їде і їм зручно користуватись.

так в Києві та ж сама біда — без метро поряд тільки на авто всюди. Наземний транспорт ніякий.
Ну ось чого Святослав ходить зі своїми 800м? Тому що живе в комфорт-тауні, який далеко від будь-якої станції метро, а за забором цього «комфорт-тауна» — доволі сумнівний і неприємний район. І виходить таке різнокольорове гетто навпаки, де треба бути постійно всередині вольєру.

Найближча ст.м. до нього це Лівобережна?

дарниця або лівобережна. Але пішки до них далеко, і треба під’їзжати цими вбитими маршрутками-богданами.

дарниця або лівобережна. Але пішки до них далеко, і треба під’їзжати цими вбитими маршрутками-богданами.

wat? 25-35хв пішки до метро? ну тоді зрозуміло чому усе повинно бути поруч з будинком... генплан міста просто вогінь!

поруч з будинком. А территорія цього жк — окрім будинків це суцільний паркінг.
якось так www.google.com/...​3d50.4379539!4d30.6214466
хоча так є й дитячі майданчики, і спортивні поля, і різні сервіси, і дорожки для прогулок, які правда потім упираються в забор :)

Ну таке
Особисто я б їздив від будинку 40хв кожен раз
Зате будинок свій

Ну зараз ми пойдемо знову по кругу квартира vs будинок :)
40 хв кудись їхати означає одне — що це треба сильно хотіти, щоб це робити. І це дуже звужує різні варіанти і дуже зменшує доступність всього — від потрібних сервісів, до того щоб зайвий раз побачитись з друзями.
А якщо це ще й треба не тобі, а твоїй дитині наприклад, то ще її треба буде кожен раз везти кудись 40 хв.

і десять стоматологій і аналізів на квадратний километр.

значит есть спрос на стоматологов и анализы

та про київські аналізи це мем із «ніщей європи» )

да, я помню

просто ты сказал, что вот надо строить так, чтобы всем было удобно, а не только анализы и стоматологии. но, получается, что если эти анализы на каждом шагу — значит это именно то, что надо людям и без анализов на каждом шагу им придется куда-то ездить, там будут очереди, etc.

Тут мені так бачиться декілька факторів. Наприклад в Києві реально забагато аптек. Можна звичайно сказати — що є спрос, є й пропозиція. Але насправді, просто це така експлуатація ситуації, коли з однієї сторони нема регуляцій з продажу мед препаратів без рецептів (чув що ось тільки недавно ввели заборону на вільний продаж антибіотиків), з іншої дуже багато людей приоритезують саме трати на іжу і лікі — як базові потреби, до того ж люди звикли споживати дуже багато різних ліків при будь-якому випадку — згадайте всі ці переліки засобів і таблеток від терапевта при звичайній застуді. При цьому, низька медична грамотність і багато хто просто приходить в аптеку як до лікаря: «в мене болить живіт/горло/голова, дайте щось від цього, що порекомендуєте?».
І комерція дуже користається можливістю заробити на цьому, тому буквально в кожному будинку по аптеці.

а з приводу «щоб всім зручно» — маю на увазі, що якщо зручної інфраструктури нема, і треба іти тільки пішки — то виходить ті самі 800м радіуса, або 2 кв км площи. А якщо інфраструктура є, і можна зручно і швидко під’їхати 1-2 зупинки на автобусі/трамваї, або під’їхати 5-10 хвилин на велосипеді, то ця зона комфорта, коли «біля дому» вона розширюється до 2-3 км радіусу, і тому умовні 12-28 кв километрів площи.

В нас забудовники в основному козиряют нордік эко-сертифікацією
www.nordic-ecolabel.org/nordic-swan-ecolabel

В нас забудовники в основному козиряют нордік эко-сертифікацією
www.nordic-ecolabel.org/nordic-swan-ecolabel

В Німеччині такого немає, тобто оцінка екологічності є, але вона лише частина загальної оцінки і ніколи не ставиться на якесь видиме місце. Тут два критерії оцінки новобудов:

— енергоефективність, у кожного офісу, магазину або ЖК є паспорт, який тулять у всі реклами. Це досить прикольна штука, бо якщо будинок енергоефективний, то його, наприклад, не треба опалювати, взагалі. Ось так паспорт виглядає, якщо у будинку A+ або А, то це типу дуже круто
snapshotsfromberlin.com/...​rgy-performance-scale.jpg

— і DGNB сертифікація. Це німецька архітектурна спілка, яка оцінює новобудови за багатьма критеріями, за соціальну значимість, екологічність, якість життя, технологічність, навіть за локацію. Тут можна подивится проекти 2021 року, на 22 сторінці ще один ЖК в Ганновері отримав золоту медаль
issuu.com/...​_2021?e=32742991/92251791

енергоефективність — це теж частина екологічності.
Ось наприклад критерії для сертифікації кофешопа
www.nordic-ecolabel.org/...​oup/?productGroupCode=100 — кофе-машини повинні бути енергоефективні і використовувати енергоефективний транспорт для доставки.

Так то не супутник. Я просто шукав на гугл мепс «daycare» але наче по kindergarten шось дійсно знайшло.

Ще воно не пройшло мій фільтр гарної кави поруч. Я дивлюсь чи є «cortado» або аналоги в меню, якщо немає, то зазвичай там так собі барісти. Всі місця що глянув не мають його. Так що все :)

Але звичайно жартую, гарний район.

Намагатися щось знайти в Німеччині по гуглмапс — дохла справа. У них чомусь дуже повільно там все оновлюється

Намагатися щось знайти в Німеччині по гуглмапс — дохла справа. У них чомусь дуже повільно там все оновлюється

Це все що треба знати про «іновації» тут ((
Будуть до останнього тягнути кота, а потім швидко робити коли припече

ну до чого тут іновації — гуглмапс не німеччина ж розробляє.
У нас тут стрітв’ю як мінімум в популярних місцях оновлюються дуже часто — по декілька разів на рік. І інформація про об’єкти на мапі.
А у вас чогось і стрітвью застарілі і багато чого просто не позначено.
Я спеціаліст по гуглмапс і стрітв’ю і багато їй користуюсь, тому звертаю увагу :)

ну до чого тут іновації

Напряму. Це про відкритість країни. Сюди навіть убер не зміг зайти нормально...

У нас тут стрітв’ю як мінімум в популярних місцях оновлюються дуже часто — по декілька разів на рік.

А у нас гугл стріт вью за 2008 рік і багато чого заблурено тому що «приватність кококо не показуйте наші будиночки»

І інформація про об’єкти на мапі.

Я вручну вносив часи роботи донерної, спитав «коли працюєте? мені треба до гугла додати», мені турки відповіли «до 19:00, але твій гугл фігня»

А у вас чогось і стрітвью застарілі і багато чого просто не позначено.
Я спеціаліст по гуглмапс і стрітв’ю і багато їй користуюсь, тому звертаю увагу :)

див. вище
Але Apple вже оновлює дані з весни 2022, у мене є надія що вони змогли додавити керівництво країни і тепер і гугл підтягнеться за ними.

приватність — це фіча, а не баг.
Але так, може бути не зручно в деяких аспектах.

приватність — це фіча, а не баг.
Але так, може бути не зручно в деяких аспектах.

Коли це ось так imgur.com/a/BkvlpRa то це скоріше баг =)

мда уж, виглядає забавно :)

Але не дивлячись на це, країна усе одно чудова для життя і вона іде своїм шляхом у майбутнє =)

Приватність це дуже важливо, але в випадку Німеччини це як чувак який обклеїв всю квартиру фольгою щоб ілюмінаті не змогли його прослуховувати.

Будуть до останнього тягнути кота, а потім швидко робити коли припече

не будут, потому что Datenschutz

А як це огризку вдалося обійти?

А як це огризку вдалося обійти?

Ніяк, просто німці ще не побачили =) З гуглом же яка була ситуація, у 2008 році німці масово стали видаляти свої будинки зі стріт в’ю. Кількість запитів була настільки велика, що сам гугл відмовився оновлювати стріт в’ю, а зі сторони Німеччини ніяких заборон не було.

Ніяк, просто німці ще не побачили =)

лол )))) ну ок, почекаємо

Я просто шукав на гугл мепс «daycare» але наче по kindergarten шось дійсно знайшло.

В Німеччині наявність дитсадка біля будинку нічого не значить, тому шукати на мапі немає сенсу. Головне потрапити туди, садки ж безкоштовні, тому туди всі хочуть. Нам пощастило, що головним критерієм нашого дитсадка було проживання у цьому ж ЖК.

Ще воно не пройшло мій фільтр гарної кави поруч. Я дивлюсь чи є «cortado» або аналоги в меню, якщо немає, то зазвичай там так собі барісти. Всі місця що глянув не мають його. Так що все :)

На даний момент тут нічого ще немає, за кавою 1.5 км треба їхати. Але, починаючи з літа, з’являться малі бізнеси, десь 30 штук у першій черзі. Гадаю кава там буде.

Але звичайно жартую, гарний район.

Дякую

Та взагалі треба сказати, що оці всі утілітарні 5 хв до садочка, 10 хвилин до аналізів — вони не ознака хорошого міста чи района. Це як раз в місті де не дуже то й приємно хочеться всі свої утілітарні справи зробити якомога швидше, бажано на авто і повернутися якомого швидше додому. В зручному і красивому місті можно спокійно прогулятися зайвий кілометр-два в умовний магазин чи ще кудись навіть якщо є супермаркет прямо біля будинку. Тому що це просто само по собі приємно.

.. або навіть проїхатись. Це ж команда Європа топила, що все має бути під домом.

Ні, то команда оставунь топила, що поки не покажете місце де все можливе навколо в 800м, то нікуди не поїдемо! :)

Такі пред’яви в свій бік я чув лише від збірної євроуєжунь :)

Мені як євроуезжуні в американському підході не подобається тільки тотальна залежність від авто і відсутнусть адекватного вибору варіантів в більшості міст крім того самого будинку в плотнозабудованій сабурбії. Хоча думаю в містах типу Чикаго, Бостона, Сієтла я б знайшов шось що подобається. Не знаю правда чи не коштувало б воно тоді ще дорожче.

Чикаго, Бостона, Сієтла

Это то откуда уезжают, но для

євроуезжуні

ближе в плане сравнения.

Ну можливо, у вас там своя атмосфера :)
А які основні причини чому виізжають з тих міст?

Левачки у власти

Іван, дивись, у нас забирають паркомісця, щоб робити нові парки :)
www.competitionline.com/...​roup/zuschlag-160796.html

ой, ну на крыше 3,5 дерева это дичь какая-то.
разве что пивной сад там делать — вот это было бы неплохо.

ой, ну на крыше 3,5 дерева это дичь какая-то.
разве что пивной сад там делать — вот это было бы неплохо.

Так не на одній, там буде не менше 15-ти таких криш, і всі поєднані повітряними містками. На одній буде кафе, на іншій ресторан, на третій пивнушка і тд :)

это новая европейская фишка, типа пилим зеленые крыши, чтобы воздух в городе был прохладнее. Но кондиционеры все равно не разрешим.

ну насправді такі криші досі популярні для барів і місця потусити :)
там і правда прикольненько так, з видом на місто.
www.youtube.com/watch?v=lhc-1E-QGic
www.youtube.com/watch?v=kc7dwzjs9-4

та я у принципi не маю нiчого проти. У жилому секторi є конкуренцiя, чи панелi там запилити, чи зелений дах.

Просто на районi декiлька людей похилого вiку померли пiд час heatwave на цокольних поверхах, як їм б це допомогло — незрозумiло. А ось кондицiонери допомогли б. Але як раз на цьому i пiар йде, мовляв озеленимо дахи, та стане прохолоднiше

та я у принципi не маю нiчого проти. У жилому секторi є конкуренцiя, чи панелi там запилити, чи зелений дах.

Просто на районi декiлька людей похилого вiку померли пiд час heatwave на цокольних поверхах, як їм б це допомогло — незрозумiло. А ось кондицiонери допомогли б. Але як раз на цьому i пiар йде, мовляв озеленимо дахи, та стане прохолоднiше

Озеленяти місто та дозволяти ставити кондиціонери треба одночасно. Зелене місто, дійсно має меншу температуру повітря.

Одне інше не виключає.

Але чомусь обрали тільки перший варіант ((

ну бары на крышах это нормально и везде есть.
но не десяток деревьев в кадках с претезией на зеленую зону.

А как можно запретить кондиционеры? Есть реально запрет? я думала это стеб.
насчет зеленых крыш и климата — не думаю, что это работает. Деревья на крышах мало того что вырастить это дикий труд, так еще и я хз, какой масштаб должен быть...
туристу будет прикольно. жителю города — до лампочки.

если в доме его изначально не предусмотрено, то хрен поставишь, даже если дом совсем не монумент

А как можно запретить кондиционеры? Есть реально запрет? я думала это стеб.

Ніхто нічого не забороняє для нових будинків, став собі у приватний будинок, якщо хочеш. В новобудовах високого рівня зараз встановлюють системи кондиціонування за замовчуванням. Та й переносні кондиціонери тут зараз скрізь, у кожному магазині.

Просто, ще буквально 13 років тому, коли я приїхав вперше до Німеччини, вони реально були непотрібні, бо не було настільки жарко. А зараз клімат змінився кардинально, минулий рік був найсонячнішим і найтеплішим в історії. На Новий рік у деяких регіонах Німеччини було +20! Але будинки навіть не були пристосовані для них, а тому неможливо встановити у старі будинки.

ну в Україні теж ніякі будинки не були пристосовані для встановлення кондиціонерів. Але ж встановлюють :)
Не встановлюють бо не дозволяють. І не тільки в якихось історичних будинках.

ну в Україні теж ніякі будинки не були пристосовані для встановлення кондиціонерів. Але ж встановлюють :)

Так і в Німеччині всі встановлюють в старих будинках, тільки от такі :)
microsites.pearl.de/i/07/nx9766_13.jpg
Тобто, заборона не на самі кондиціонери, а на те, щоб щось вішати на стіни будинків

Так і в Німеччині всі встановлюють в старих будинках, тільки от такі :)
microsites.pearl.de/i/07/nx9766_13.jpg

Боже мій, яка гидота )))
Я краще буду дивитись на кондиціонери ззовні в України, ніж на подібне каліцтво в квартирі в Німеччині.

а тому неможливо встановити у старі будинки.

Як так? А спліт для кого вигадали? :-) Треба зробити лише одну дірочку 3см у стіні.

Як так? А спліт для кого вигадали? :-) Треба зробити лише одну дірочку 3см у стіні.

Так не тільки ж дірочку. Ще ж треба повісити декілька величезних байд, які будуть шуміти як потяг. А тут у всіх відчинені вікна і тераси, де люди люблять проводити час. Та й хз, чи немає якихось обмежень на те, яку стіну можна довбити і якої товщини, 60 см можна?
ibb.co/Y8PdzZS

саме так. Мені тому і подобається що тут неможна кожному на свій розсуд вішати кондиціонери в квартирах — в Києві влітку неможиво було вночі відкрити вікно через те що завжди у когось капало комусь на підвіконня, та і просто шуміло.
Але в нас і досі нема прям потреби в кондиціонерах, у вас мабуть влітку все-таки побільше жари буває.

ну можно ж договориться с соседями.
просто у нас вот есть места размещения и все вешают только там в корзинах.
зато рациональное использование ресурсов. если все правильно настроено, греешься тем носителем, чем удобнее/комфортнее или дешевле.

Це тільки в теорії. На практиці якщо заважає чийсь кондиціонер вночі не домовишся

ну я хз, короче, есть куча плюсов в кондеях и вполне решаемые минусы (по крайней мере в новостроях так точно).
но тут уже кому что. я вот открытые балконы и террасы не люблю. непрактично, неуютно.

То тому що у вас не вміють їх готувати. Та в в 25-поверховому домі це дійсно під питанням. У нас тераси і балкони — це і практично і затишно

не знаю, мне не нравится. сколько не жила, в отпусках/командировках в том числе.
мне как-то уютней когда большие окна, но я в помещении.

просто у нас вот есть места размещения и все вешают только там в корзинах

Така фіча масово з’явилася тільки в останні 7-8 років, а до цього вішали куди хотіли, та й зараз продовжують на старих будинках. Та й корзини не захищають від шуму.

в Києві влітку неможиво було вночі відкрити вікно через те що завжди у когось капало комусь на підвіконня, та і просто шуміло.

Шота у вас нервова система розхитана :-) я спав як вбитий навіть біля свого кондиціонеру, а сусіда взагалі не чути

Я теж можу спати в будь-яких умовах, якщо сильно хочу то і сидячи засну, але дружина чутлива до шуму. Та і взагалі багато людей, у кожного є якісь різні особливості.

туристу будет прикольно. жителю города — до лампочки.

Як раз місцевий житель і буде ходити на ті самі криші в якійсь бар. Туристи як раз до лампочки — вони якось окремо існують від життя міста.

Як раз місцевий житель і буде ходити на ті самі криші в якійсь бар.

Згоден, в мене дружина регулярно ходить з подружками саме в ресторани на дахах, в нас їх вистачає
www.visit-hannover.com/...​DE/Schone-Aussichten3.jpg
Причому, всі належать не німцям. Та й взагалі, всі прикольні ресторани, київського типу, належать не німцям.

ресторани «київського типу»? :)
щось новеньке в рестораному світі.

щось новеньке в рестораному світі.

Київ можна вважати ресторанним містом і брати приклад. Ми називаємо так модні хіпстерські ресторани, з гарними дизайнами, з гарним меню, з зонами для дітей. На щастя, в Ганновері таких вже вистачає.

Просто вже довели сто разів що уєзжуні не можуть жити без берізок/ресторан/інше яке нагадує про рідний край :-)))

Я якось живу :)

На форумі dou :-) як і я (хник)

І при цьому пасеться на доу.
Оце і є оте

берізок/ресторан/інше

у кожного воно своє.

А я тут до чого?
Це ж не я казав, що

без берізок/ресторан/інше яке нагадує про рідний край :-)))

Ага, доу-емігосрачі — національна скрєпа?

Тут звичайнi, плюс тiж самi тополi та акацiï

тополi та акацiï

Три рази прочитав поки зрозумів що мова про дерева...

в бар да. детей на крышу на велике кататься выводить? ну я хз, себе бы такого детства не хотела бы.

Ну и флаг вам в руки))) мне то в гановере точно не жить))

Ну и флаг вам в руки))) мне то в гановере точно не жить))

Та почекай, ваша влада це побачить і теж зробить :)

Давно думал в Гармиш свалить))) видимо скоро прийдется))

Давно думал в Гармиш свалить))) видимо скоро прийдется))

Будешь в Партнахкламм ездить на велосипеде охлаждаться ))

Сьогодні в Ганновере, завтра в Дойчевелле, а післязавтра і до Мюнхена докатиться :)

Слабенько, в Сіетлі бомжі віджали було один з центральних парків щоб зробити город.

Іван, дивись, у нас забирають паркомісця, щоб робити нові парки :)

тебе что парков мало? ты бомж или белка что ещё одному парку радуешься?

Ось, сьогодні зняв, вид від будинку
ibb.co/yF9n4zn

там на деревьях напротив какие то гнезда
фу так жить!

(а вообще красиво)

там на деревьях напротив какие то гнезда

Там природний заповідник починається, буквально в 50 метрах від будинку. Багато диких птахів і звірят. Гуляти і на них дивитися одне задоволення.

Багато диких птахів і звірят. Гуляти і на них дивитися одне задоволення.

А не дивитися і не чути їх постійне щебекання — інше :)

Майже вся Каліфорнія це пустеля або має клімат пустелі. Відомий Palm Springs це пустеля.

Ніт, переважна частина, де живуть люди — це (відносно) приємний Середземноморський клімат
en.wikipedia.org/...​mate_Types_California.png
на карті warm-summer mediterranean.
Тільки трохи відʼїждаєш і починається hot summer mediterranean, а далі напівпустельний (semi-arid).

Я побудував так фразу навмисно.
«They have the same characteristics, but California is not yet considered a desert.»

20 миль від океану і пересічна людина скаже, що це пустеля. Самої пустелі там 20-25%.

5k — це небагато при нинішніх відсоткових ставках.

Таунхоум вартістю 1M
10% down payment
Zillow mortgage calculator на 30 років показує щомісячний платіж $7,123

Якщо таунхоум 1.25М і все ті ж 10% на даунпеймент, то платіж уже $8,877

Це включає платіж за кредитом, страхування, податки, PMI, але не включає HOA fee.

Таунхоум вартістю 1M
10% down payment
Zillow mortgage calculator на 30 років показує щомісячний платіж $7,123

І яким чином звичайні люди купляють житло з такими місячними платежами?

І яким чином звичайні люди купляють житло з такими місячними платежами?

Працюють вдвох + minijob :D

Це не так, щоб вже й багато.

1.65М www.redfin.com/...​ya-Way-95008/home/1727535, школи непогані 8, 7, 8, але не прям супер
1.43М меншого розміру і в гіршому районі (школи 6, 3, 6) www.redfin.com/...​-Way-95117/home/183558198
1.15М за «із г*вна і палок» www.redfin.com/...​Bed-Ct-95054/home/1522706 і з поганенькими школами 6, 5, 7.

5к це дофіга як для родини з максимум 300к в рік в калі. Але їм видніше.

Значит надо

максимум 300к в рік в калі.

поднимать!

Вот Токио, на который так яростно матсурбируют урбанисты)))
c8.alamy.com/...​city-of-tokyo-2BAFYH8.jpg
Ну а сегодняшний Париж — к сожалению коммунистическая помойка. Советую съездить и убедиться, раз ты уже в ЕС.

Париж — к сожалению коммунистическая помойка.

Про помойку на 100% согласен, но что там коммунистического?

Мэр коммунистка до мозга костей.

Забрала автомобільні дороги у нормальних пациків і віддала їх пішоходам та велосипедистам. Іван такого не зміг витримати :)

Забрала автомобільні дороги

Юр, а давай у тебя что нибудь заберём и отдадим кому нибудь? не, не просто кому нибудь, а детям, что находятся за чертой бедности. им вот точно нужнее чем тебе. ты как нибудь переживёшь без очередной поездки, а вот без еды и воды сам понимаешь. как тебе такая идея?

Я предлагаю просто переехать Юре в парыж)) там же все так прогрессивно, по комуняцки, как он любит)))

там же все так прогрессивно

прогрессивно по типу как в селе — вышел во двор, сел на лавку, любуется на кустик, а вечером Марусю на багажник лисапета и педалить 40 минут на дискатеку

Потім прицеп у Марусі буде

Це якщо Марусю бросять))

вот такое я думаю

А ти плануєш бути згори, чи знизу? :)

А ти плануєш бути згори, чи знизу? :)

смотри, подорожало
www.rbb24.de/...​is-nudeln-kartoffeln.html

или врут все?

смотри, подорожало

Я ж там викладав всі ціни вересня. От по ним і можна порівнювати у майбутньому

викладав всі ціни вересня. От по ним і можна порівнювати у майбутньому

для сравнения в будущем не хватает только цен в 1986 году, говорят колбаса была по 14 копеек

В супермаркет Alnatura будут ездить))

Судячи з назви, вид оплати там своєрідний :)

Судячи з назви, вид оплати там своєрідний :)

Хз я дебетовою платив :-)
Магаз крутий, там для мене величезний вибір фруктового мила твердого
Я обожнюю різні аромати для душа — полуниця, ваніль, лаванда, огірки, авокадо, цитрус та інше :D

Шлепки с носками фуфуфу))))

Я даже не знаю что на этом фото хуже ) шлепки с носками или кроссовки без носков )))

Шлепки с носками фуфуфу))))

это не просто шлепки, это Биркенсток — любимая обувь хипстерни

это не просто шлепки, это Биркенсток — любимая обувь хипстерни

Даже не кроксы?

Ноги в них можно не мыть дома — опять таки экономия ресурсов)))

Ноги в них можно не мыть дома — опять таки экономия ресурсов)))

Это наверное подготовка к времени когда ноги не будут мыть вообще =)

так як у селі на городі працювати то треба мити
чи в армії на наіч бо душ раз на тиждень

а так я спеціально ноги мию може раз на рік якщо явно брудні

душ звичайно щодня

а давай у тебя что нибудь заберём и отдадим кому нибудь?

Я взагалі-то тільки за, у нас те саме роблять з дорогами. А на рахунок забрати, так у мене й забирають — податки, дітям, як раз, і Україні.

А на рахунок забрати, так у мене й забирають

мало забирают
мой свекр вырос в квартире, которая располагалась на вилле. вилла была конфисована коммуняками после войны и поделена на квартиры. бывшей хозяйке этой виллы досталась самая маленькая квартира во флюгеле на самом верху, где она и жила до конца своих дней. и ничего с ней не случилось. жила себе и жила.

давай заберём пару комнат в твоей квартире и пусть туда поселятся беженцы. надо забрать

у нормальних пациків

жилье и отдать его нуждающимся. в конце концов ты ещё на одну квартиру заработаешь, особенно если откажешься от всех путешествий.

давай заберём пару комнат в твоей квартире и пусть туда поселятся беженцы. надо забрать

Там вже живуть біженці, нажаль.

Там вже живуть біженці, нажаль.

из за глобального потепления Европу ожидает +25 млн беженцев в следующие 10 лет

после победы Украины напишешь какие беженцы живут в твоей квартире )

мой свекр

Вместо свекр я прочитал сквер
Надо поменьше читать темы про урбанизм...

Вместо свекр я прочитал сквер

мой сквер вырос в квартире)))))))

В Барселоне то же самое.
Но местные начали что-то подозревать когда магазы стали щакрыватся и слать всех нафиг из за сложной логистики.
Теперь оказалось что загазованность выросла просто сдвинулась на те улицы где есть трафик.

twitter.com/...​tatus/1608773755924541440
До чого ліваки довели прекрасне всього лише 10 років тому місто! :)

та там одні маври біля метро чого варті
в темряві ще й не видно

какое мимимими и конечно же летом в хорошую погоду

в конце ролика не хватает только медведя на велосипеде в дополнение к этому цирку

Там еще не успели потереть твит
«I was in Paris in October 2022 and it looked very much the clip from 2012. The change didn’t really take...»
twitter.com/...​&t=WHgBqFgGax5b0xMnnwEqYg
Вместо борьбы с мусором, попрошайками, карманниками, крысами и сцаками комуняки занимаются херней, что вполне ожидаемо

Те що Париж перенаселений може бути. Але «парижскый трафік» ще 10-20 років тому був відомий на всю Європу. Коли жалілися на корки в Москві чи Києві завжди відповідали типу «то ви в Парижі в корок не попадали».
І ця проблема великою мірою вирішена, і вона нічим не меньше сміття чи жебраків.
А для всього іншого «краще б..» давно вже є рішення krasche.a3.kyiv.ua

Так намного лучше, да xD

Уяви на цьому місці 15 автомобілів

Они были бы припаркованны не на тротуаре.

Тут можна подивитися старі фотографії. Це світ автомобілів, який ви так любите
www.unjourdeplusaparis.com/...​ris-parking-a-ciel-ouvert

Уяви на цьому місці 15 автомобілів

15 автомобiлiв НАТО, ага.

Один момент. Авто не паркують на тротуарi, i це навiть видно на фотках, велосипеди та самокати так, що якщо iнвалiд на колясцi чи хтось з дитиною буде змушений обходити оте усе по дорозi.

Ого, давно я таких свободных тротуаров не видел. Было время, да.

цю проблему на порядок легше і дешевше вирішити. У нас пішли по шляху штрафів для прокатних контор якщо самокати валяються де попало, і в більшості випадків це вирішило проблему.
порахуй просто наприклад скільки тут людей запаркувалось www.google.com/...​CUXwkA!2e0!7i16384!8i8192
і скільки місця зайняли приватні авто як альтернатива?
ось ще патріотичний приклад з той самої вулиці :)
www.google.com/...​00kg0Q!2e0!7i16384!8i8192

В нас заборонили прокатнi вели, проблему не змогли вирiшити. Мопеди поки живуть.

Заборона — теж рішення. Авто ж заборонити не вийде :))

Так, одне з типових. Друге — обкласти податком)

може бути

Не может быть, а полностью перенаселен вплоть до невозможности нормально и комфортно жить. Стокгольм как прерия в сравнении. Странно что ты этого не видишь)))

Але «парижскый трафік» ще 10-20 років тому був відомий на всю Європу.

Он и сейчас известен. Посмотри на гугл пробки в час пик. Проблема не решена никак. Зато вони на весь мир. Типичный коммистайл))

нічим не меньше сміття чи жебраків.

Сколько еще десятилетий понадобиться чтобы «решить эти проблемы»? А так, чтобы их действительно решить?
Токио как-то смогло все разрулить, при размерах в 10 раз больших парыжу. Надо всего-лишь нормальную власть у руля, а не лево-зеленое-комми нечто, способное только генерить новые проблемы в дополнение.
Э — эффективность))))

Не может быть, а полностью перенаселен вплоть до невозможности нормально и комфортно жить.

Ну так новий мер же і змінює місто, щоб там можливо було жити. А ви цим незадоволені :)

Чето за несколько лет особых изменений нет. Несмотря на все набережные, город все равно помойка. Решать то надо проблемы с бомжами, карманииками, сцаками первоначально. Смысл делать набережную, на которой спят крысы вперемешку с бомжами и воняет мочой?

Я був в Паріжі в жовтні, щось не побачив там всіх цих ваших крис, ссаків і бомжів. Як і якихось великих автомобільних корків. Трошки брудновато якщо порівнювати зі Стокгольмом. І іноді трапляються якісь чорні райони. Але загалом — місто як місто.
Може я не там ходив? Чи це ви не там ходите? :) Окрім Сен-Дені є і інші місця подивитись :)

Невже пацюко-friendly дизайн смiтникiв змiнили?

Он и сейчас известен. Посмотри на гугл пробки в час пик. Проблема не решена никак. Зато вони на весь мир. Типичный коммистайл))

Был там в мае, всё так. В радиусе пары километров по времени что на такси что пешком одно на одно. Одна большая пробка. Только теперь к этому добавились засранные тротуары)

twitter.com/...​&t=WHgBqFgGax5b0xMnnwEqYg

и среди этого велосипедно-самокатного мимими всего один пожилой человек и всего один человек с ребенком, и то ребенку лет 8-10. ещё было бы интересно увидеть как обстоят дела с мимими зимой в дождь.

на самом деле была проблема, проблема и осталась. тем, кто ездит на велосипеде стало полегче, но с другой стороны по своему опыту могу сказать, что когда я любила ездить, то меня не останавливала ни слабая велоинфраструктура Берлина, ни плохая погода. а когда надоело, то хоть мне к дому проведут персональную велосипедную дорожку с подогревом, то все равно не поеду 😝

что когда я любила ездить, то меня не останавливала ни слабая велоинфраструктура Берлина, ни плохая погода

В Харькове нет инфраструктуры
Но мне это не мешало перемещаться по всему городу на велосипеде :-)

В Харькове нет инфраструктуры
Но мне это не мешало перемещаться по всему городу на велосипеде :-)

❤️
что ещё раз доказывает — наличие/отсутствие велоинфраструктуры не влияет на количество тех, кто хочет ездить

❤️
что ещё раз доказывает — наличие/отсутствие велоинфраструктуры не влияет на количество тех, кто хочет ездить

С инфраструктурой чуть чуть приятнее
И её надо не так и много
Типа отдельные веломагистрали отдельно от дорог
Через парковые зоны, вдоль рек, через дворы, насквозь человейники

Как это сделано в Цюрихе, Амстердаме или Мюнхене

И то и другое перенаселенный муравейник. Теперь с комуняками у руля)))

До чого ліваки довели прекрасне всього лише 10 років тому місто! :)

Один перекресток за 10 лет стал пеший? :-) вот это достижение!

Один перекресток за 10 лет стал пеший? :-) вот это достижение!

Та ні, там зміни дуже масштабні, набережні тепер вело-пішохідні, а їх там дуже багато
compote.slate.com/...​032,2688,x0,y0&width=1600

Автобус стоïть, бо стрьомно ïхати?

Ты не шаришь. Вело жи — модно, молодежно, уребанистично)))

Количество бомжей в палатках там как-то не очень смахивает на коммунизм)

Количество бомжей в палатках там как-то не очень смахивает на коммунизм)

Так бомжі там не французи

Там навіть французи не французи

Доречі за статистикою кожен 5 курив за останній рік траву
Кожен 3 вживав антидепресанти у Франції за останній рік

Вот Токио, на который так яростно матсурбируют урбанисты)))
c8.alamy.com/...​city-of-tokyo-2BAFYH8.jpg

Токио часто приводиться в пример некоторые аспектами, это же не значит что там нету ошибок или каких то bad practice :)

Токио часто приводиться в пример некоторые аспектами, это же не значит что там нету ошибок или каких то bad practice :)

Там є щось, що можна поставити у приклад урбаністики? Та ну нах, Токіо, це ж трешак і жах, з хаотичною забудовою без будь-якого плану.

Там є щось, що можна поставити у приклад урбаністики?

Есть — настоящие платные парковки для велов. Хочешь запарковать у метро свой ржавый хлам — будь добр плати, а не просто бросай его посреди троутара.

Есть — настоящие платные парковки для велов. Хочешь запарковать у метро свой ржавый хлам — будь добр плати, а не просто бросай его посреди троутара.

И много мест для парковки по улице
Столбики, деревья
Все равно велосипеды будут привязывать к всему что тонкое и вертикальное
С этим учетом и надо планировать деревья-столбы

Я буду платить за велопарковку с удовольствием
Мне надоело искать свободный куст-штангу для пристегивания, а еще находятся несознательные люди что могут толкнуть велосипед и поцарапать :( у меня он 3500 евро стоит, я его всегда отдельно от других привязываю

Ещё лайфхак, на каждой жд станции, где бываешь, держать по велу. Итого 2/3 мест заняты даже глубокой ночью.

Я всегда с собой беру в...велосипед :-)

Вот Токио

я коли там був зафоткав типовий гараж: imgur.com/eKouhMW

ви там в баварії балувані просто

а де фото душу суміщеного з унітазом
або умивальника на бачку унітазу?

i.redd.it/qm47qmkh93471.jpg
viva-spo.net/...​hoto/ibuki/IMG_1980_R.JPG

я там такого не бачив, але ти правий, по зрівнянню з японськими туалетами те чим ми користуємось в штатах або європі це кам’яний вік

Сейчас всякие зелёные хипстеры ещё хейтят Париж потому что там аренду электро самокатов запретили

Правильно зробили. Чекаю поки у нас також заборонять.

Давно уже пора для любого транспорта где скорость > 10 км/ч права сделать и номера прикрутить. Ну или разрешить их сбивать xD

Коли кількість смертей від аварій із самокатами буде хоч у 100 разів менше за кількість смертей у автоаваріях, тоді і введуть. Тут питання не про сферичну справедливість, а про реальну шкоду.

Коли кількість смертей від аварій із самокатами буде хоч у 100 разів менше за кількість смертей у автоаваріях, тоді і введуть. Тут питання не про сферичну справедливість, а про реальну шкоду.

А если в процентах?

Дело даже не в смертях. На примере Эстонии. Если я возьму машину в аренду и запаркую её на тротуаре — мне прилетит штраф. Если я возьму самокат и запаркую его поперёк тротуара, перекрыв проход (тут в целом достаточно много узких тротуаров, и при этом очень много самокатов) — нифига мне не будет. Сейчас реально самокаты летом для пешеходов создают куда больше проблем чем машины.

Яких саме проблем? Я знаю, мені вони (самокатники) теж не подобаються, ні на дорозі, ні на тротуарах. Але це суб’єктивно, а об’єктивно небезпека авто завжди буде на декілька порядків вище через вагу та швидкість.

кількість смертей від аварій із самокатами буде хоч у 100 разів менше за кількість смертей у автоаваріях,

а должен быть обязательно смертельный исход? если случается дтп с участием автомобиля и пешехода, то это в 99% фиксируется полицией не зависимо смертельный исход или лёгкое телесное повреждение. когда самокат на скорости задевает человека и тот падает, то самокат просто едет дальше. поэтому статистика дтп по самокатам если и есть, то очень «смазаная»

Ні, з цим не можу погодитися :)
Це знизить мобільність і ускладнить пересування людей.
Але так, відповідальність треба робити за порушення ПДР.
Просто «на око» помітно що велосипедисти набагато більш відповідально пересуваються (у нас по крайній мірі), ніж ті що на електроскутерах.

Ні, з цим не можу погодитися :)
Це знизить мобільність і ускладнить пересування людей.

В моём понимании какие-то права для таких категорий не должны быть перебором. Ну т.е. водителям самокатов нафиг не надо понимать все знаки на дорогах, где знак аварийки ставить, всю разметку, сигналы регулировщика и т.д. Но они точно должны знать где им можно ездить, как парковаться, у кого преимущество на тротуаре/дорогах. Курс на 2-3 часа + экзамен на 15 минут. Хотя без нормальных способов идентификации тех самых самокатов на дорогах это всё равно личная ответственность.

Просто «на око» помітно що велосипедисти набагато більш відповідально пересуваються (у нас по крайній мірі), ніж ті що на електроскутерах.

У нас в целом так же. По крайней мере на великах я точно не видел поездок вдвоём и с детьми на плечах)

Э, нет. Знаки знать надо. А то будем иметь ситуацию, как в Украине, когда на велах прут под кирпич против движения, что нельзя. Аналогично с сигналами регулировщика. Хотя их иногда и сами регулировщики не очень знают, судя по наблюдениям.

у нас тоже самое, но это касается самокатов, что в аренду. а те, кто ездят на своем — те ведут себя на дороге нормально и одевают шлем.

там жеш на тому креативі написано що це Париж якби там було стількі нових авто як в Мумбаї, про автомобілістів які щось там будували ти сам все навигадував

Новий тег для європурів #ВонючаЄвропа :D

Germany’s ZDF Public Television Suggests Bathing Once a Week Would Be Beneficial

Принюхайтесь, може ваші сусіди вже почали

twitter.com/...​zDvv-i9hxIRK5aEHU11w&s=19

Тут вже писали, що Європа замерзає та економить електроенергію. В результаті, це різдво було наймасштабнішим, в тому числі в плані освітлення.

Ну насправді це частина позиції екопартій, я десь розповідав, що на обіді одна з фанатів цієї партії розказувала яка це гарна ідея митись всією сім’єю в одній воді, щоб не використовувати зайве.

Тож як би це смішно не було, а якщо дати владу приклеєним до асфальту, то приблизно так і буде.

Ось вже телебачення почало потроху пропаганду

а якщо дати владу приклеєним до асфальту, то приблизно так і буде

За них вже взялися в Берліні, чомусь Мама і Мапа про це скромно замовчують :)
www.reuters.com/...​many-police-idAFKBN2SX11V

что тебе сказать?

они у нас спилили верхушку городской елки у Бранденбургских воротах на глазах у полицаев. пригнали машину с вышкой, забрались наверх и спилили. полицаи сказали, что они просто не поняли, что происходит. активистов в итоге отпустили и теперь будет просто штраф за порчу гос. имущества

смотря на весь этот цирк и беспомощность властей я начинаю симпатизировать этим фрикам 😝

что тебе сказать?

они у нас спилили верхушку городской елки у Бранденбургских воротах на глазах у полицаев. пригнали машину с вышкой, забрались наверх и спилили. полицаи сказали, что они просто не поняли, что происходит. активистов в итоге отпустили и теперь будет просто штраф за порчу гос. имущества

смотря на весь этот цирк и беспомощность властей я начинаю симпатизировать этим фрикам 😝

Это стационарная елка? Что растет из земли?

В Харькове за такое сейчас набутыливают сразу, до приезда полиции

Это стационарная елка? Что растет из земли?

не, обычный привозной Nordmann

ідея митись всією сім’єю в одній воді

а потом этой водой унитаз сливать (такое кто то из политиков тоже морозил)

это должно быть ясно всем

купаться раз в неделю, а так обтираться тряпочкой

вице-канцлер Хабек принимает душ 2 минуты — подаёт пример и так должны все

вице-канцлер Хабек принимает душ 2 минуты — подаёт пример и так должны все

Лол
Я тоже моюсь быстро
А еще я перед намыливанием выключаю подачу воды, что б зря не текла в канализацию
Мне так нравится, потому что результат тот же, а за целый год получается приличная экономия воды :-)

Я тоже моюсь быстро

я тоже так делаю, меня раздражает когда течет «без дела»

но я и в Украине так делала, ещё задолго до того как экоактвизм стал единственно правильной жизненной философией

я тоже так делаю, меня раздражает когда течет «без дела»

но я и в Украине так делала, ещё задолго до того как экоактвизм стал единственно правильной жизненной философией

Да
Я начал делать в тот момент когда поставили счетчик воды)) на квартиру

Я начал делать в тот момент когда поставили счетчик воды)) на квартиру

все правильно
РПЗ — бідні люди

Усі бідні
З ростом прибутку ростуть і трати) завжди не буде вистачати

З ростом прибутку ростуть і трати) завжди не буде вистачати

ну це далеко не завжди так)

завжди не буде вистачати

да, если кругозор развит и не невротик

У меня за 20 мин полива идет больше воды чем на помывку в месяц.

Так же летом бассейн сильно испаряется.

Помывка это вообще ниочем в плане расходов.

блин, как мне теперь ванну в Украине принимать после этого?))))

Норм идея, я на удалёнке уже давно до этого докатился xD Ну ладно, пока не раз в неделю, а 2-3. Есть куда стремится

Европуров с Рождеством! С White Christmas в нищеевропке как обычно пролет))) Ну а гирлянды вы хоть включали? Или все-таки сэкономили с таким трудом отложенные после общих налогов в 70% еврики? ;)

С Рождеством))

Ну а гирлянды вы хоть включали?

Я включал! У меня с января лежал довоенный повербанк заряженный в Харькове )) от него и запитал лампочки.

лампочки

Я после года на местной мивине с жуками смог отложить на светодиодную гирлянду)))

з Різдвом, не забувайте помeнше дихати, щоб со2 не виділяти. гарних свят

Про метан тоже не стоит забывать)))) пробка под елкой европурам в помощь)))

С Рождеством!

гирлянды включали и я вчера отопление возле кровати поставила аж на пятерочку! 🎄

я вчера отопление возле кровати поставила аж на пятерочку!

Я, навпаки, вимкнув. На вулиці +11 :)

Правильно, нічого в Німеччині грітися в комфорті.
Це буржуазні капіталісти-американці можуть собі дозволити обігрів і нормальну темературу в будинках, в соціалістичній Німеччині люди економлять )))

и подогрев полов тоже? Оо

Так подогрев стула же остался
Его так просто не выключить

и подогрев полов тоже? Оо

Так у квартирі 23 зараз, без обігріву. Замерзаємо тут, пропагандони сказали :)

Так у квартирі 23 зараз, без обігріву.

А что, кондиционер не работает ?
У меня из всех комнат батарея только в одной включена. Комфортные 17-18.
Ну сейчас 18.5 и уже жарковато, когда уходил оставил окна на проветривание, но температура всеравно вверх поползла.

А что, кондиционер не работает ?

Вентиляція працює автоматично, я на неї не впливаю. Опалення ще два дні тому виключив, зараз 23.0 — 23.5 в кімнатах, для мене це сама оптимальна температура, але дружина іноді відчиняє вікно.

отопление возле кровати поставила аж на пятерочку! 🎄

Эх а как же народные методы согрева? ;)

Эх а как же народные методы согрева? ;)

ты имеешь ввиду станцевать? 😂

Какое станцевать, ты же не на ибице, а на берлиновке. Крутить педали динамомашины)) заодно и гирляндой перед соседями можно козырнуть)))

заодно и гирляндой перед соседями можно козырнуть)))

прекратии ))))))))))) 🤣🤣🤣

у меня кстати ёлки ещё нет
жду когда повыбрасывают те, кто Новый Год не празднуют

у меня кстати ёлки ещё нет
жду когда повыбрасывают те, кто Новый Год не празднуют

А я с елкой из тех, кто «еще один слабак сдался»
Она у меня до середины февраля стоит))
А потом я ее садовыми ножницами разрезаю на куски и вывожу выкидывать в лес))))) естественно на велосипеде и сумка в руке

чет завидую я тебе

Я целенаправленно ехал жить в село
Поближе к природе, что б кататься
Иначе зачем вот это вот все? :-)

Соседи через дом вчера выбрасывали полугнилые тыквы с Хеловина — тебе есть куда стремиться)))

У них нет балкона)) всего лишь вынесли в коричневый контейнер

А в сша спеціально навчений сміттєвоз забере від паребріка хоч влітку

Так гирлянды на солнечных батареях.
Экономим-с

Так гирлянды на солнечных батареях.
Экономим-с

Мажор
У меня гирлянды от динамки на велосипеде
Повербанк сел((

У меня гирлянды от динамки на велосипеде

крутите с женой и малым по очереди?

крутите с женой и малым по очереди?

Кошка крутит, в большом колесе как для хомяка)

Це ж треба дерева зрізати щоб не затягяли батарею

Правительство кинуло 190 евро на оплату счетов, хватило на гирлянду.

Это ты злой такой, потому что у тебя велосипеда нет xD

Это ты злой такой, потому что у тебя велосипеда нет xD

Спорт на свежем воздухе наэндорфинивает)) в целом велосипедисты среднестатистически будут более удовлетворены жизнью))

у тебя велосипеда нет

У меня их два :D надо бы собраться, навести порядок в гараже и выкинуть этот ржавый хлам. Под кабрик нужно место)))

Под кабрик нужно место

Бесполезная хрень, имхо.
Либо дует, либо жарит, либо всё сразу ради получаса понтов

Я в него не помещусь)) как-то раз попался такой в аренде — сидение максимум назад и все равно скрюченный сидишь.
Я думаю насчет а3 или бехи 2, а жена течет от мини купера, хотя мне он не особо нравится. Есть еще разные мустанги, но тоже как-то не мое

Мелкий, но я туда норм помещаюсь и удобно сидеть. Но он мне совсем не нравится.

а3 или бехи 2

да!!
(и производитель отечественный)

Мінікупер якщо передні сидіння зняти і сісти на задні маєш поміститися

Бесполезная хрень, имхо.

ездить на кабрио — это как носить силиконовые сиськи
куча гиммора, но зато ведь красиво

Це точно, ось переїхав би в штати був би сніжок на різдво як ось зараз в штаті Нью-Йорк
www.youtube.com/watch?v=ohWf9V59kbI
Та і в Сіетлі теж добре, зручно коли всюди тільки на авто.
www.youtube.com/watch?v=2oNYkozPfhw

Ну и отлично)) зимой должен быть снег и холод.
Кстати, а автобусы так не скользят? А велики?)))

так в мене теж зараз сніг і холод, тільки без піздеца як на відео :)

То ж не снег. Снег это когда сантиметров 10-15 выпадает)))

Сьогодні в цьому «не сніг» застряг правою стороною на половину колеса ще й в 10 см від забору, так що думав за трактором вже йти доведеться. Але німецькопурський автопром не підвів, виїхав таки сам після 10 хвилин гойдалок :))

німецькопурський автопром

Как же патриотизм?)))))

до того був «відчизняний» виробник :) Але у них невигідні умови для лізингу.

В Эстонии так недавно на Сааремаа (самый большой местный остров) насыпало, народ потом неделю без электричества сидел xD

так в мене теж зараз сніг і холод

Цікаво як перекладається назва першого відео «ONCE-IN-A-GENERATION BLIZZARD!»

Цікаво як перекладається назва першого відео «ONCE-IN-A-GENERATION BLIZZARD!»

Ви прієхалі в нєудобноє врємя

І світло вчора пропало по всьму узбережжю від мінус 10
Бєдсивіє

Есть ньюанс...
"
The ship charges an additional $2,100 a month for all-inclusive services, which include food, drinks, alcohol, gym membership, routine healthcare check-ups, onboard entertainment and laundry.
"
Как размножаться то ?
Плюс один, это 8400/мес за троих. А если родилась двойня ?! Лол

Wells can work from the ship because his job with Meta is fully remote.

Наскільки я знаю, ще й за інтернет треба платити, не менше ніж $20 на день за один девайс. Та й навіть зі старлінками, які тільки починають встановлювати на круізних лайнерах, щось мені здається, швидкість буде занадто малою для нормальної роботи.

Мета не торт... А лиз подписан на годы да и семья это подольше чем лиз.

Btw he is PM ;) popcorn

Швидкість нету на лайнерах — це п**ц...
Як варіант, купуєш Гугл фі за 65 баксів на місяць і поки недалеко від берегу — насолоджуєшся норм інтернетом :)

Вика, может не услышала в видео, но какой размер даунпеймент был? 10%? И ещё интересно, как вам апрувнули кредит если вы только за 21й подавали декларацию и проработали меньше года в США? Это не считается весомым фактором в Кали? Нам банки говорят, что в первую очередь смотрят на 2 последние декларации, и что минимум год, 2 надо проработать, что и логично ведь это показатель платёжеспособности заемщика.

Поскольку муж на L визе, то он показал письма от работодателя и доказал, что есть более 2 лет опыта на рабочем одном месте в одной сфере(пусть и в разных странах, но L виза — перевод внутри компании между филиалами компании), что является один из важных фактов, плюс debt to ratio необходимый для аппрува. Вцелом да — это необычный кейс и мы тоже думали, что нужно минимум 2 года, но искали в разных местах, пробовали и нашли где аппрувнули. Пробуйте не только банки, но и разные кредитные компании и моргедж компании от застройщиков, если у нас получилось — то у Вас тоже получится при большом желании, удачи.

Насправді, вимога мати декларації за саме 2 роки це якийсь старий міф. Я, наприклад, в 2021 брав іпотеку лише з декларацією за неповний 2020р. Правда не в банку, а в Rocket mortgage. Без проблем апрувнули, але я сам запропонував 20% даун.

Вирішили вам зробити подаруночок до Різдва і опублікували довгоочікуваний випуск про розумний будинок, а також озвучили нарешті ціну та умови кредиту!
Хо хо хо, Merry Christmas 🎁🎄

youtu.be/PEImuKHMAxM

Чогось завжди вважав, що розумний дім це щось інше, але тепер бачу що це «вмикати щось маленьке, лежачи на дивані» :)

Ще мене здивували телевізор LG, пралка Samsung і купа дешевих китайських девайсів, які в реальності не вбудовані в будинок, а просто навішані на стіни. Не знаю який там в США вибір і які можливості у сімей, але в Німеччині я принципово купив все німецьке у житло, щоб підтримати свою країну. Маю на увазі не тільки побутову техніку, а й меблі з натурального дерева Made in Germany. Власне кажучи, тільки що подумав, що абсолютно все стаціонарне у мене з Німеччини, включаючи всі електронні системи, двері, вікна, сантехніку, плитку, паркет, систему обігріву, систему вентиляції, цеглу.

А ви не хотіли підтримати США, куди переїхали?

P.S. Ціну і відсоток ми тут й так вгадали з точністю до 2%, тому ця інформація була зайвою. Нажаль, те, що ми вгадали, означає, що при двох айтішниках в сім’ї, ви змогли дозволити собі тільки саме базове житло, хоча і нормальне, у якому живуть абсолютно всі, в радіусі багатьох кілометрів. При тому, що в Україні ви явно входили в ТОП1% найзаможніших громадян.

Ми дистанційно керуємо сигналізацією з датчиками руху, датчиками відкриття дверей, датчиками вуглекислого газу, камерами по периметру, різними побутовими приборами, кондиціонером, обігрівачем, водою, гаражними воротами, дзвінком, освітленням, шторами, вхідними воротами,тощо (додатково за для фану підключили пральну і сушильну машину і телевізор, а ви зробили акцент тільки на останньому)
У вас здається якісь проблеми в голові, якщо ви вважаєте LG чи Samsung непотрібом, або не можете скласти 2+2 і зрозуміти, що купуючи будь що тут — ми сплачуємо податки як в штат Каліфорнія, так і в бюджет США і тим самим «підтримуємо» США. Працюючи тут ми сплачуємо ~30% відсотків доходів і нормально до цього відносимся.
Те, що ви маєте техніку Made in Germany — рада за Вас, але старайтесь жити оффлайн життям, а не строчити по 500 безглуздих коментарів кожну годину.
Ми в штатах рік і отримуємо базову зарплату, покищо купили середній по вартості Каліфорнії будинок, це наш перший крок, що Ви там вважаєте — вважайте далі. В який відсоток ми входили чи не входили в Україні — нас не цікавить, зараз ми живемо в штатах, але ми дуже любимо Україну і хто зна, може через декілька років повернемось.

Датчики — це не розумний дім, хоча можуть бути його елементами

У вас здається якісь проблеми в голові

фу такою бути

А я розумію авторку. Вона почала топік про іпотеку в США. Тут приходить Меламен, і починає втирати щось взагалі ліве, наче з переляку, про свою відпустку. А коли його питають — а ти топіком не помилився, дядя, він починає вихвалятись своїм меблевим гарнітуром. Ну блін, був же у тебе топік про Німеччину, тільки ти його так засрав своєю неприємною похвальбою, що туди гидко заходити! У мене б також нерви здали.

Нажаль, те, що ми вгадали, означає, що при двох айтішниках в сім’ї, ви змогли дозволити собі тільки саме базове житло, хоча і нормальне, у якому живуть абсолютно всі, в радіусі багатьох кілометрів. При тому, що в Україні ви явно входили в ТОП1% найзаможніших громадян.

а чому нажаль?
в Германии айтишники тоже никакая ни особая каста и ты вроде не считаешь, что это печально

в Германии айтишники тоже никакая ни особая каста и ты вроде не считаешь, что это печально

При двох айтішниках в Німеччині далеко не середнє життя.

далеко не середнє життя.

а у них разве не далеко не среднее если сравнивать с другими эмигрантами айтишниками, которые всего год назад прибыли в США? все купили дом, обустроились, оба работают да?

ты сравниваешь в общем, тогда как по-хорошему сравнение имеет смысл с такими же, т.е. со своей референтной группой

«ви змогли дозволити собі тільки саме базове житло»

Інше діло квартира в Ганновері :))

Не зовсім вірно. Коли ти айтішник і можеш жити де хочеш, то чому б не поїхати туди, де ти можеш собі дозволити мешкати у житлі, набагато вищому по класу, ніж середнє. Сан-Франциско явно не таке місце. Україна в цьому плані була набагато попереду до війни.

Якось це не корелюється з життям в Ганновері, коли ти айтішник і можеш поїхати куди хоч, але замість того ж Мюнхена обрати Ганновер.

Якось це не корелюється з життям в Ганновері, коли ти айтішник і можеш поїхати куди хоч, але замість того ж Мюнхена обрати Ганновер.

У Мюнхені ціни вищі за Сан-Франциско. Айтішник не зможе дозволити собі там житло вище середнього, а в Ганновері зможе. І я не мав на увазі Мюнхен, а хоча б Остін або Іспанію.

У Мюнхені ціни вищі за Сан-Франциско.
Ні)

Звичайно що вищі, я маю на увазі купівлю житла, бо жити може й дешевше у Мюнхені
Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre
Munich — 13,023.57 $
San Francisco, CA — 11,435.14 $

Та намбео то таке
Відкрий zillow
Там майже нема цін <1 мільон долл
А у Мухіно є

Та намбео то таке
Відкрий zillow
Там майже нема цін <1 мільон долл
А у Мухіно є

Ти дивись не загальну ціну, а ціну за квадрат. Наприклад, ось новобудова 2022 року, $8600 за квадрат
www.zillow.com/...​-monarch/2063382108_zpid
Таких цін на новобудови не те що у Мюнхені, їх і в Берліні вже давно немає. Я вже мовчу про Гамбург.

О, уже и в коммифорнии блевотные муравейнички))) в сша же земли так мало)))
Верной дорогой идете, товарищи ггг

Ти дивись не загальну ціну, а ціну за квадрат. Наприклад, ось новобудова 2022 року, $8600 за квадрат

Ну ось ми і довели, що статистично баварці бідніші ніж каліфорнійці. Тому що зп нижче, а житло за квм дорожче :-)

Де ты нашел этот треш? Даже в моем районе 2х бедрум столько стоит.

15000/sqft ну в метры переведи сам.

По-перше, це не новобудова. Щоб точно порівнювати ціни, треба дивитися тільки новобудови, а то може там в квартирі Стар-Трек знімався. А по-друге, привіт математикам, не 15000/sqft, а 1500/sqft, або $16k за метр квадратний.

Тобто видова видова квартира, в самому центрі Сан-Франциско, в комплексі з басейном, спортзалом, сауною, власним кінотеатром, коштує лише трохи більше, за середню ціну Мюнхена.

Тобто якщо переітерувати аргументи з інших тредів:
— Житло в Німеччині (чи в певних частинах?) дорожче
— Зарплати значно менші (як мінімум для програмістів)
— Податки майже в 2 раза більші
— Електроніка/одяг дорожче (через VAT і тд)

Але при цьому всьому жити дешевше? Це через дешевші дитсадки і вєлєкі? Шось якось не стикається.

Але при цьому всьому жити дешевше?

Я лише написав дані з нумбео, що в Мюнхені дорожча нерухомість ніж в Сан-Франциско, а американці чомусь сильно збудились.

Я тоді не уловив до чого тут СФ, автор живе не в СФ.

Це через дешевші дитсадки і вєлєкі?

Це через прострочку)))

Верно заметил, это даже не новостройка;)
Наверное новостройка была бы дороже ?
В СФ нет земли под строительство, он уже упакован, искать там застройку глупо.

коштує лише трохи більше, за середню ціну Мюнхена.

Хз чтом там за средняя в мюнхене, но уже есть сомнения что мюнхен не так дорог.
Поройся хорошо на зиллоу, варианты дороже есть.

А по-друге, привіт математикам, не 15000/sqft, а 1500/sqft, або $16k за метр квадратний.

Математика тут причем? С телефона тайпал, не спецом лишний ноль.

У Мюнхені ціни вищі за Сан-Франциско

Ну нет же. Я даже не знаю что такое мюнхен.
Что там в нем, ну кроме тебя лол?

Ну нет же. Я даже не знаю что такое мюнхен.

Ще раз

Average price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre
Munich — 13,023.57 $
San Francisco, CA — 11,435.14 $

Нумбео еще ту аналитику показывает...
Возможно он и прав и в мюнхене новострои дороже;) но только потому что в сф их попросту нет! Сф ограничен в земле под застройку и давно застроен. Сравнение изначально неверно.
Я нашел пару за фантастические 25к/кв м. Ну тут мюнхен сравнивать даже не надо.

Нумбео еще ту аналитику показывает...
Возможно он и прав и в мюнхене новострои дороже;)

Нумбео дає статистику по всьому житлу, просто середня ціна.

Я нашел пару за фантастические 25к/кв м. Ну тут мюнхен сравнивать даже не надо.

25к/кв м — це звичайна ціна в Мюнхені гарної нової квартири. Проблема тільки, що ці квартири звичайна людина, навіть вище середнього, не купить, не сьогодні, ні завтра, ніколи.

25к/кв м — це звичайна ціна в Мюнхені гарної нової квартири.

Капец
Это же цена одной четверти хруща!
Один хрущ по цене четырех квадратных метров Мюнхенской кубышки((

Один хрущ по цене четырех квадратных метров Мюнхенской кубышки((

Ну не кубишки, я ж кажу такі ціни у гарних квартир. А у квартир для тебе і мене, ціни менші, десь 17-18k за квадрат :)

Щось ти різко зависив ціну хруща.
Моя трьошка в Києві коштувала 110 тис, до війни сусід продавав поверхом вище (але уже у зданому) уже за 210 тис.
Так що одна трьошка в центрі (майже) Києва як 4.5 кв. метри в Мюнхені.

Щось ти різко зависив ціну хруща.
Моя трьошка в Києві коштувала 110 тис, до війни сусід продавав поверхом вище (але уже у зданому) уже за 210 тис.
Так що одна трьошка в центрі (майже) Києва як 4.5 кв. метри в Мюнхені.

Та я ж на Київ і роблю естімейт))
У Харкові я цілий хрущ зможу знайти
Але є два нюанси))

Один хрущ по цене четырех квадратных метров

один хрущ по цене уборной Мюнхенской кубышки )

де ти можеш собі дозволити мешкати у житлі, набагато вищому по класу, ніж середнє.

если здесь не врут, то первое время в Германии ты вообще в подвале жил.

если здесь не врут, то первое время в Германии ты вообще в подвале жил

Було таке, але це до переїзду. Компанія знімала житло на декілька місяців, коли відправляла мою тушку працювати на клієнта. Коли я переїхав, то звичайно знімав вже нормальне житло.

То інше. То не просто подвал, а топ 1% подвал Ганновера.

если здесь не врут, то первое время в Германии ты вообще в подвале жил.

Все жили в чем-то особенном
Я вот жил на чердаке
Дахгешосс с косыми крышами
Ходить не согнувшись можно было в узкой полоске шириной 2м :-)

Но поскольку я знал что все наладится, то я продолжал жить на чердаке целый месяц, и затем переехал в нечердачную квартиру :-)

С «усилителями» вайфая что-то надо делать.... Или не упоминать айтишники в теме.

Вот неплохая статья показывает нищету европки:
fee.org/...​ost-of-the-united-states
Европуры что скажете? Опять будет очередное кококо по типу медицины (по факту она более-менее доступна и адекватна только в германопурии) или отпусков (айти в сша в большинстве имеют нормальные отпуска)))))
Кого может интересовать шведопуровый отпуск в 6 недель, когда свободного кеша хватает только на велопоездку в соседний парк?
Или бельгопуровое образование, когда после магистра кеша на руках остается чуть больше водителя автобуса?
Или нидерландопуровая медицина, лечащая все парацетамолом?
Или германопуровый бомже-ОТ, который ездит как попало?

когда после магистра

Добавлю — «после phd в 30 лет с правом только на minijob 500 евро в месяц» когда уже и детишек хочется, и на корабли бороздящие просторы космоса теперь как заряд у повербанка на сильном морозе))

нищету европки:

Значит ты еще этот видос не видел.
Луизиана, не отдельный район, целый штат как сегоднешний Мариуполь
www.youtube.com/watch?v=1i_AHii-y6c

Все зависит от локации.

От нехай Іван подивиться це відео, а потім подумає, чи можна таке побачити в Німеччині. Питання риторичне. І нехай подумає, чому таке є у країні, де всі типу багатші, ніж європури.

чи можна таке побачити в Німеччині

в Германии есть Миссисипи?

чи можна таке побачити в Німеччині
в Германии есть Миссисипи?

Справа не в самій локації, а в тому, що в США є цілі райони і навіть містечка, які виглядають, як після ядерної війни. При всьому цьому, там живуть люди! Чому ж там не поремонтують все, не зроблять гарні суспільні простори, не прокладуть тротуари, якщо країна така багата?

вот тут тоже живут люди

www.youtube.com/watch?v=oiZzUXQHB6E

и это ж не единичный случай, хватает такого

вот тут тоже живут люди
www.youtube.com/watch?v=oiZzUXQHB6E

А ти просто відкрий гугл мапс і подивись, що це просто один такий будинок у лісі (притулок для бомжів). А навколо цілком нормальний район
www.google.com/...​2!3d51.5487011!4d9.913511
Впевнений, його скоро перебудують.

В Ганновері є таке саме місце для бомжів, і теж в лісі
www.google.com/...​-ro-0-fo100!7i8704!8i4352
Сказати що це місце якесь страшне смішно, ми туди літом з дитиною на велосипедах їздили, бо там цікаві історичні будинки

А ти просто відкрий гугл мапс і подивись, що це просто один такий будинок у лісі (притулок для бомжів). А навколо цілком нормальний район

конечно нормальный
рядом с нормальным районом обязательно будет вот такое и эти люди, что там живут, они из дома не выходят

(притулок для бомжів)

это не божми, а социально незащищенные слои населения. там в конце на видео даже какой то фрик с PhD, который решил пойти против злой системы

вот целый район в Дюйсбурге
(видела на Иммобилиенскаут, там целый отель продавали за 80к)
www.youtube.com/...​atch?v=uC6qAnt506w&t=982s

вот целый район в Дюйсбурге

www.youtube.com/...​atch?v=uC6qAnt506w&t=982s
О, так це ж тітка, яка із Криму не хотіла їхати, бо там дуже душевно :)

Ich möchte die Krim gar nicht verlassen, so heimelig ist es hier, so gedanklich

Цікаво що Юра розбирається в поганих районах США краще ніж в Німецьких.

Ну ти ж не перший день на форумі, чому тут дивуватись))

А на відео щось не так?
www.youtube.com/watch?v=1i_AHii-y6c
чи тут
www.youtube.com/watch?v=KeOtk0mMEmE

а вот Альвине, поселение продали за 140к

вообще снести хотели нафих, типа че там живут три пенса, но потом пожалели бедняг

www.youtube.com/watch?v=9v9DMdqITSA

Все що ти показуєш, це якісь одиночні локації, розкидані по всій країні. Напевне в кожномі місті є такі, напівзруйновані, будівлі. Більш того, про них навіть відео знімають, тобто комусь є до цього справа.

А тепер подивись відео з США, там не будинок, не вулиця і не район, там 100 кілометрів ядерної війни і найгіршої в світі екології. І всім це до одного місця, як жили в жопі, так і живуть, і будуть жити. Бо «багата» країна.

ты берешь страну, которая в 27.5 раза большая чем Германия и говоришь «а в Германии нет такого масштабного п****ца». в абсолютном исчислении нет, а в процентном — ну я тебе выслала первое, что Ютуб выплюнул.

по поводу экологии — тут да, согласна

А тепер подивись відео з США, там не будинок, не вулиця і не район, там 100 кілометрів ядерної війни і найгіршої в світі екології. І всім це до одного місця, як жили в жопі, так і живуть, і будуть жити. Бо «багата» країна.

Саме погане те що Німеччина випереджує США по показнику «homeless people per 10k» — майже вдвічі
А Швеція та Люксембург попереду навіть Німеччини ))
Більша соціальна захищенність — більше бомжів?)

Саме погане те що Німеччина випереджує США по показнику «homeless people per 10k» — майже вдвічі

это при том, что в Германии социальная система, которая теоретически исключает, что человек может оказывается на улице.

Ось тільки німецькі бомжі живуть у свої більшості у притулках. А про американських тут хтось недавно викладав відео, де хлопець їде 20 хвилин по Лос Анжелесу і там кілометр за кілометром, тисячі бомжів сидять вздовж вулиць.

Ось тільки німецькі бомжі живуть у свої більшості у притулках.

За наші податки
Замість того що б їх навчити робити хоч що небудь — прибирати сміття наприклад, їх просто безкоштовно селять у будинки

А про американських тут хтось недавно викладав відео, де хлопець їде 20 хвилин по Лос Анжелесу і там кілометр з

Вони не хочуть, їм так норм
У них є можливість узяти їжі у пунктах бомжів та шелтер де можна погрітись-помитись
Але вони ставлять намет під мостом

Раньше же была 1 euro job. Что с этой программой случилось?

За наші податки
Замість того що б їх навчити робити хоч що небудь — прибирати сміття наприклад, їх просто безкоштовно селять у будинки

На рахунок того, що когось тримають у будинках за наші податки.

Кількість ув’язнених:
США — 2100000 або 639 на 100000 населення
Німеччина — 57600 або 69 на 100000 населення
Євросоюз — 463700 або 103 на 100000 населення

Іван, це ж логічно, що у країні, де всі такі заможні, мільйони сидять у в’язницях? :)

Логічно, якщо вчити історію і розуміти тонкості. Цікаво порівняти дані нормалізовані по людях які закінчили школу.

Їх би з радістю чомусь навчили і для багатьох робіт навіть вчити не потрібно.
Проблема в том, що багато з них не хочуть або не можуть працювати. Численні хронічні та психічні захворювання, наркоманія тощо.

В Німеччині їм не дають опускатися на саме дно, в США — «свобода». Але тут проблема як зі здичавілими собаками. Якщо вона вже спробувала людьску кров і когось вкусили, то тут без варіантів — лише усипити. Тому краще, щоб собаки по вулицям не бігали і були притулки для тварин.
Так і з бомжами. Якщо вони вже опустилися до крайму та бандитизму, то найчастіше пиши пропало.
Один, другий, третій раз когось обікрав, розбив скло — вліз в машину і в людини закріпляється патерн поведінки, немає табу в голові чи думки, що це погано. Зате одразу можна отримати винагороду: розбив скло — витяг гроші чи ноута. Але на відміну від собак ми людей не усипляємо, окрім надзвичайних випадків і лише в парі розвинутих країн.

От в США дають людям опуститися на саме дно, що веде до високого крайму та бандитизму. І прогулятися дитині одній без батьків подібним місцев — це щось з області фантастики. Навіть якщо з дитиною нічого не буде, то вами займеться служба у справах дітей. В Німеччині віддають перевагу запобіганню того, щоб людина перетворювалась на подобу скаженої тварини.

Так, звісно
Хотіли як найкраще, а отримали цілу купу людей які живуть з однією цілью — нічого не робити, а тільки отримувати гроші від країни

Так, звісно
Хотіли як найкраще, а отримали цілу купу людей які живуть з однією цілью — нічого не робити, а тільки отримувати гроші від країни

Імхо, проблема в тому що на соціалі ти отримуєш ті ж гроші, що і вджобуючи на роботі з мінімальною зп. А на інша ніхто мігрантів без зняння мови та європейскьої освіти ніхто не візьме. Звідси і виходить що простіше сидіти на соціалі, або ще й додатково працювати десь вчорну.
П.С. Доречі німці теж юзають цю систему в хвіст і в гриву. Наприклад звільняються, релаксують собі пару місяців поки держава платить їм по 60% зп і потім вже виходять на нову давнознайдену роботу.

Наприклад звільняються, релаксують собі пару місяців поки держава платить їм по 60% зп і потім вже виходять на нову давнознайдену роботу.

Це як раз норм. Це включено в податки які працюючий платить. Так само як якійсь декретні чи лікарняні.
Все ж таки коли жаліються на соціальщиків — то говорять про хронічних безробітних, які отримають базові соцвиплати, компенсацію оренди житла і не збираються працювати, якщо їх не змусять.

Наприклад звільняються, релаксують собі пару місяців поки держава платить їм по 60% зп і потім вже виходять на нову давнознайдену роботу.

это только если договоришься, чтобы уволили, если по своему желанию, то пособие только через 3 месяца

П.С. Доречі німці теж юзають цю систему в хвіст і в гриву. Наприклад звільняються, релаксують собі пару місяців поки держава платить їм по 60% зп і потім вже виходять на нову давнознайдену роботу.

Це трішки інше
Це щось на кшталт unemployment insurance

Коли на соціал йдеш, то там набагато менше грошей дають та ще купа обмежень є (трушним дармоїдам таке ок, той хто працює скоріше піде коробки з їжею розвозити по домам, ніж оформляти собі соціал)

Наприклад, на соціалі якщо оренда в тебе — можуть не дати грошей тому що «у вас дуже велика квартира, треба змінити місце»

На high-level я маю на увазі, що система сама до цього веде. але звичайно хз. як це краще пофіксити. Все ж таки підхід штатів, імхо, більш гірший ніж цей. Можливо замість живих грошей взагалі краще видавати пайку соціальщикам. Але це мабуть створить купу корупційних схем.

А що ти знаєш про цю тему щоб давати поради і що вони роблять щоб повернути цих людей в суспільство?

У них є можливість узяти їжі у пунктах бомжів та шелтер де можна погрітись-помитись
Але вони ставлять намет під мостом

Там багато наркоманів, яких не беруть ні в які шелтери. Тому і на вулиці.

Шо характерно, на днях встретил прославление шведских налогов и Лагом в сборище духовно богатых дев от МС

це із-за різниці крітеріїв які визначають що таке «homeless» для підрахунків.
Очевидно, що якщо брати саме тих, хто живе на вулиці ніде ні в Німеччині, ні тим більше в Швеції ти не побачиш таких картин з вулиць як в багатьох містах Америки.

Просто в США место еще есть. А в Германии — неособо.

В Германии можно похожее увидеть, особенно в восточной части и ты это прекрасно знаешь.
Но во будешь ли ты жить в кройцберге например? Так же ты не будешь жить и в подобных американских жопах ))

В Германии можно похожее увидеть, особенно в восточной части и ты это прекрасно знаешь.

Я не знаю де таке знайти. Закинуті, напіврозвалені будинки є скрізь, але вони одиночні. Такого, щоб був у занепаді цілий район, я не бачив, ніде. На острові Рюген стояв напіврозвалений гігантський готель Гітлера, але й його вже реконстроювали. На моїх фото 2018 року реконструкція тільки почалася
www.pizzatravel.com.ua/ukr/nimechchina/9/prora

На острові Рюген стояв напіврозвалений

ты так говоришь, как будто Рюген — это какая то жопка, где совсем никто не хочет иметь дом/квартиру ))))))))))

это ж надо не по автобану ехать, чтобы все это видеть.

Чувак заехал в активную химическую промзону, по которой недавно прошелся ураган, и удивляется «вот оно как, дома разрушены, много заводов, какой кошмар».

по которой недавно прошелся ураган,

Во-первых, недавно это 5 мес назад, он вроде гдето это упоминал.
Во-вторых, все дома из говна и палок. Не единой добротной кирпичной застройки.
В-третьих, там вообще все видео треш. Начиная от того, что по всей дороге он не может чашку горячего чая купить, заканчивая заболеваемостью, постоянной борьбой с подтоплениями и сотнями км. трешовых дорог, которые наверное тоже на ураган можно списать.

Во-первых, недавно это 5 мес назад, он вроде гдето это упоминал.

5 месяцев недостаточно для того, чтоб отстроить/отремонтировать все дома после природного катаклизма. Они кагбэ все находятся в частной собственности и ответственны за ремонт сами домовладельцы. У кого-то не было страховки и нет денег для ремонта, кто-то мог просто забить, бросить дом и уехать из этого забытого богом места. Кому-то приходится судиться со страховой из-за каких-то непонятнок и это занимает время.

и?

по всей дороге он не может чашку горячего чая купить

Возможность купить на дороге чашку чая это какое-то конституционное право? Чтоб на дороге можно было купить чашку горячего чая, нужно чтоб на дороге был кто-то, кто хочет ее продать. Если ты заехал туда, где люди не хотят продавать чай, ты его там не купишь. Какой вывод из этого делается?

заканчивая заболеваемостью

Это как бы химическая промзона, похоже, что построена и безнадежно загрязнена еще в 50-х годах, когда экологические нормы были менее жесткими, чем сегодня.

и?

І це ніяк не в’яжеться з тим, що США заможна країна

В обожаемой прогрессивной скандинавии большая часть частных домов — каркасники «из говна и палок».
Тоже не вяжется у тебя?
В прошлом году мы ездили зимой на север Финляндии и жили в −40 в отличном каркасном доме. Было тепло, тихо и приятно.
Ну и я всегда предпочту каркасник с территорией типичному прогрессивному муравейничку)))

В обожаемой прогрессивной скандинавии большая часть частных домов — каркасники “из говна и палок”.

В Скандинавії люди будують будинки з дерева, бо заможні, а в США — бо бідні.

Most houses constructed in the United States have been made of wood because it’s been relatively abundant and cheap. This is particularly true throughout California and the western U.S.

В Скандинавії люди будують будинки з дерева, бо заможні, а в США — бо бідні

На цену самого каркасника это не влияет никак. Т.е. богатые скандинавы выходят беднее американцев))) что и следовало доказать)))

Если бы теория «фреймы/гипсокартон для бедных, кирпич для богатых» была верной, то в районах мультимиллионеров дома бы строили из кирпича, но их строят из тех же фреймов и гипсокартона.

Если бы теория «фреймы/гипсокартон для бедных, кирпич для богатых» была верной, то в районах мультимиллионеров дома бы строили из кирпича, но их строят из тех же фреймов и гипсокартона.

У сучасному будинку є і цегла, і з гіпсокартон.

Я видел как эти районы строятся с «breaking ground» до сдачи в эксплуатацию и никакого кирпича там нет.

Я видел как эти районы строятся с «breaking ground» до сдачи в эксплуатацию и никакого кирпича там нет.

Я не знаю, про які райони ти говориш. Ось стіна мого будинку прямо зараз
ibb.co/fYXgYY5

там, скоріше за все, під цією цеглою простий каркасник

там, скоріше за все, під цією цеглою простий каркасник

Це низькоповерховий багатоквартирний будинок. В моєму в місті не будують каркасні багатоквартирні будинки.

у Південній Флориді все теж з бетону (приватні будинки теж)

у Південній Флориді все теж з бетону (приватні будинки теж)

Ось свіжі фотографії з Флоріди, мені важко там зрозуміти, ці сараї, вони з бетону?
npr.brightspotcdn.com/...​d9bae2262a4422bcca/a1.jpg
ewscripps.brightspotcdn.com/...​a89d19ab194199e29/ian.jpg
images.english.elpais.com/...​VCWZULMCEVEUAYATV4YVI.jpg
d3i6fh83elv35t.cloudfront.net/...​-IAN-FLORIDA-1200×800.jpg
Або ось розбирають завали у Флориді, це бетон? Мені схоже більше на стіни з пресованої бумаги
www.tampabay.com/...​QGUAVGZBARLFFQZCDTMQQ.JPG
s.abcnews.com/...​37911_hpMain_16×9_992.jpg

західне узбережжя це не те, що мають на увазі, говорячи про Південну Флориду

5 месяцев недостаточно для того, чтоб отстроить/отремонтировать все дома после природного катаклизма.

Омг, за 5 месяцев невозможно отремантировать крышу.
Расскажи это Украине, которая в течении часов под обстрелами чинит электросети. А за месяц восстанавливает фасады зданий после снарядов.

www.youtube.com/watch?v=kbMkCW7FECc

Омг, за 5 месяцев невозможно отремантировать крышу

Если это страховой случай, то вполне вероятно.

Вот поставил себя на их место. Жду 5 месяцев страховую, живу в трейлере (фактически в машине), смотрю как на мебель в доме затекает дождевая вода. Зато страховая, сразу стало легче.

Если в районе внезапно разрушилось много крыш, ты не найдешь свободного «руфера» — будешь ждать как все пока кто-то не освободится.

в україні сусідка 20 років чекала на нову хату
бо та що їм побудували на переселення мала грибок і плісняву
так і жила 20 роківу плісняві (якщо жива, живе й досі)
хату таки побудували
через дорогу на відстані 30 метрів
там живе донька її

Не живи в машині, купи страховку яка покриває витрати проживання на період і навіть покриє тобі харчування на цей період.

Есть разница между ремонторм электросети, которая нужна миллионам человек в т.ч. военным за счет международной помощи и ремонтом крыши частного дома какого-то чувака, у которого не было страховки на случай урагана в районе с большим риском ураганов.

Насколько я знаю в США есть отдельный фонд для всяких дизастери, обычно там миллиарды долларов.
Ну и как бы при свободном капитализме руферы должны были бы озолотиться в том штате, ну или хотя бы позаработать на высоком спросе.

В США Велика нехватка робочих рук. Особливо після ковідної дупи...

Більше того, в кого була страховка і є гроші, можуть по Ів року на вільних контрактова чекати.

Не единой добротной кирпичной застройки

Зачем нужен кирпич если в большинстве случаев каркасник теплый и тихий сам по себе? :-)

так урагану пофигу из чего ваш дом вообще говоря. развечто монолит с фундаментом в 10м, но сильно дорого.

Начиная от того, что по всей дороге он не может чашку горячего чая купить

И борща со стаканом сметаны тоже нету(

Начиная от того, что по всей дороге он не может чашку горячего чая купить

По дорозі жодного старбаксу? Не вірю :)

по которой недавно прошелся ураган

А типу у Європі не буває природних стихій. В Німеччині он сотні загинули через потоп кілька років тому, багато населених пунктів було повністю зруйновані. Як думаєш, європури їх відновили (відновлюють), чи забили болт, як в заможних США?

А типу у Європі не буває природних стихій.

Although around 10-25 tornadoes occur in Germany per year on average (Dotzek 2001), many of these are relatively weak events. Severe tornadoes, leading to major destruction and loss of life, are much less frequent in Europe, as a whole, than in the U.S. Midwest

vs

In an average year, 800 tornadoes are reported nationwide in US

Як думаєш, їх відновили (відновлюють), чи забили болт, як в США?

На видео чувак жалуется, что дома накрыты «синей пленкой» — это обычно делает контора, которая специализируется на ремонте крыш, чтоб дом не залило дождем пока в нем не отремонтируют или не сделают крышу заново. Это один из примеров того как «забили»?

Although around 10-25 tornadoes occur in Germany per year on average (Dotzek 2001), many of these are relatively weak events. Severe tornadoes, leading to major destruction and loss of life, are much less frequent in Europe, as a whole, than in the U.S. Midwest

В Німеччині теж бувають урагани, уяви собі, в мене в регіоні 2-3 категорія буквально кожного року. Власне кажучи, мій регіон самий ураганний.
fichtelbergwetter.wordpress.com/...​tuerme-ueber-deutschland
І стоять будинки, нормально. Бо вони з цегли, як у Наф-Нафа, а не з говна і палок, як у Нуф-Нуфа.

Наглядный пример того, что остается от кирпичного дома vs что остается от дома из говна и палок.

upload.wikimedia.org/...​k_and_dbl-wide_houses.jpg

Ну смешно же. Стена полуторка.
Кстате в той же Луизиане видно что тотже Капитолий многоэтажный — целый. И дома плантаторов целые. Видимо сто лет назад белые люди себе дома построили такие как надо, а не из фанеры.

Кстате в той же Луизиане видно что тотже Капитолей многоэтажный целый.

Разумеется, целый. Это небоскреб, которые проектируются и строятся с большим запасом прочности. Если бы там и были какие-то косметические повреждения типа выбитых стекол, их бы быстро отремонтировали, ибо государственная собственность.

И дома плантаторов целые и крыши не синие.

Посмотри видео еще раз и увидишь, что рядом с целыми домами плантаторов стоят такие же целые сараи из соломы. Почему они все целые? Потому что это видео снято в каком-то другом месте, которое ураган обошел стороной, смекаешь?

youtu.be/1i_AHii-y6c?t=1895
Если б по этому «дому плантатора» прошелся ураган, там были бы такие же повреждения как везде. Крышу бы снесло в первую очередь, а по ней видно, что к ней не прикасались последние лет 30.

не потому. Плантаторы могли себе позволить строится между холмами. Они что-то знали. Район с сильными ветрами же, некомфортно. Земли дофига.
а в современной застройке — не все могут. Земли уже нету.

Вот еще любители кирпича vs любители дерева
www.youtube.com/watch?v=cjW2XnoDRus

И у тех и у других «total loss» — дома нужно будет полностью сносить, расчищать участок и строить дом заново. От того, что там уцелело пару кирпичных стен ни холодно ни жарко.

вы ничего не обьясните людям, которые никогда в жизни не находилися в зоне ветра выше 30мс. В Украине это событие.
в том же египте — обычный сильный ветер.
«штормовое предупреждение» в Украине — 13-15мс. При 22-25 в Одессе летают крыши.
А ураган — 50-70мс.
Энергия ветра отличается в ~50 раз.

Энергия ветра отличается в ~50 раз.

Не знаю что там за энергия, но даже по хим заводам видно. Эпические парусные конструкции в десятки метров высотой — все целые. Одноэтажные сараи высотой в 2.5 метра, каждый второй в хлам.

Кто не верит в идиотизм застройки, просто посмотрите на телеграфные покосившиеся столбы. Они все деревянные. Почему в Украине везде столбы бетонные, а там деревянные ?
Где логика ?

закон сохранение энергии.
а энергия ветра — ρ*S*V³/2
и скорость ветра в ней В КУБЕ.

можно построить и деревянный сарай,с пособный выдержать ураган. Проблема не в материалах, а в том, что спроектированный так сарай будет стоить в 10 раз дороже, если не в 100.

в Украине вы видите инфраструктуру расчитанную на ветровую нагрузку до 30мс. Ветровая нагрузка 50мс — к примеру на курортах Египта можете посмотреть. Бетонных столбов там НЕТ, они там гладкие и стальные. Не закопанных длинных участков проводов(ну кроме ЛЭП) — тоже нету, рвет их.

На ветровую нагрузку больше 50мс проектируют только небоскребы. И то, из-за того что вследствии закона кубов-квадратов и возрастания ветра с высотой она им и так нужна.
зы кстати в Украине не везде бетонные столбы, вдоль трасс так и стоят деревянные.

можно построить и деревянный сарай,с пособный выдержать ураган. Проблема не в материалах, а в том, что спроектированный так сарай будет стоить в 10 раз дороже, если не в 100.

Украина строит более добротные здания даже с учетом штиля. Почему в Луизиане строят дома которые каждые три года сносит ветром. Где логика ?

в Украине вы видите инфраструктуру расчитанную на ветровую нагрузку до 30мс. Ветровая нагрузка 50мс — к примеру на курортах Египта можете посмотреть. Бетонных столбов там НЕТ, они там гладкие и стальные. Не закопанных длинных участков проводов(ну кроме ЛЭП) — тоже нету, рвет их.

Я не знаю что здесь написано, но бетонный столб точно крепче деревянного, Т-образного, которые там не меняли с времен рабовладельческого строя.

потому, что каждый конкретный дом сносит раз в 10 лет. Срок его службы 30-50. а построить такой, который не сносит луизианский ураган — стоит в 10 раз больше. 3-5 меньше 10, не?
Спросите еще, почему в украинских селах не стоят дома из мрамора.

Еще раз. В Украине НЕТ ВЕТРОВ. Вы не понимаете что значит ветер в 40мс. Вы хоть когда-то были в таком шторме? А это еще не ураган.

потому, что каждый конкретный дом сносит раз в 10 лет. Срок его службы 30-50. а построить такой, который не сносит луизианский ураган — стоит в 10 раз больше. 3-5 меньше 10, не?

Хорошо, стоит в 10 раз больше. А сколько стоит удовольствие жить на улице в трейлере, пока твой дом пятый месяц заливает дождевая вода через крышу, пока доходит твоя очередь от страховой ? На чем они экономят в своем климате и почему в других странах на этом не экономят ?

Еще раз. В Украине НЕТ ВЕТРОВ. Вы не понимаете что значит ветер в 40мс. Вы хоть когда-то были в таком шторме? А это еще не ураган.

Я так и не понял приимущества телеграфного деревянного столба перед бетонным в зоне, где такие ветра есть. И вопрос все еще актуальный. Почему там деревянеые столбы, треть из которых рисуют угол 45 градусов после урагана, а не бетонные ?

это так не работает.
Ну вот у вас есть 100 тыс на дом. Или 150, сколько там сейчас в Луизиане.Вернее не 100 тыс, а 15 на пре-пеймент на кредит.
Откуда вы найдете 1млн на устойчивый дом?

В других странах нет таких ветров!!! а где есть — дома тоже из говна и палок.

если столб стоит «с времен рабовладельцев» — какого его менять то?
деревянный у них тупо дешевле.

а какого у нас в деревнях столбы деревянные? если что, в городе в 50тыс столбы вдоль трассы поменяли на бетонные в прошлом году только. В частном секторе — частично поменяли, очень частично. А за городом — так и стоят деревянные.

Наклонены они, кстати, не из-за ветра — а из-за мягкой мокрой почвы.

Ну вот у вас есть 100 тыс на дом. Или 150, сколько там сейчас в Луизиане.Вернее не 100 тыс, а 15 на пре-пеймент на кредит.
Откуда вы найдете 1млн на устойчивый дом?

Перестроить одноэтажный деревянный сарай миллион долларов ? Там что по 5000 долларов ведро цемента стоит ?

если столб стоит «с времен рабовладельцев» — какого его менять то?

Ну действительно, посносили глиняные мазанки, позастраивали монолитом. Эти мазанки еще 200 лет бы простояли.

В других странах нет таких ветров!!! а где есть — дома тоже из говна и палок.

Да неужели. Жаль Испания, Италия, Греция, да даже Турция и даже внезапно Египет не переняли передовой опыт. И смеют строить свои дома из бетона а не фанеры толщиной в ультрабук

Перестроить сарай — не поможет. Надо его построить совсем по другому.
30мс — вы можете ходить, вам в лицо!! прилетают песчинки до милиметра. В Одессе летают крыши. 35мс — вам в лицо летят камешки до полусантиметра и для хождения прямо нужна определенная сила, крыши в принципе не держатся кроме плоских. 40мс — лучше лежать, благо долго я не был в таком ветре.
50мс — ураган 3й категории — при ходьбе по улице есть шанс, что вас снесет на пару метров на пики забора. Открыть дверь проблематично, выбивает окна и двери.

А в Украине мазанки так и стоят. Поездка в днепропетпровскую область вам в помощь.

Египет строит из блоков вообщето. Вообще гавняных, хуже херсонского песчанника. А монолитный у них каркас. А знаете почему монолитный? нет, не потому, что есть ветра. А потому, что количество землетресений в год выше 5 баллов — от 3х до 10. И ксттаи, дешевых крыш в Егпите нету, но и должди там пару раз в год.
А еще деревянные дома в Египте есть, но они живут лет 10 ибо влажность. Просто не везде, только в средине застройки и только для туристов.

Сейчас живу в Испании, не видел тут ни одного дома бетонного. Тоже монолит каркас плюс местная порода.И стоит раз в 5 дороже домов в Луизиане.
С другой стороны, дома тут строят в закрытых от ветра скалой участках да и ветров выше 25 я не видел за год.

В Италии не был. Турция постоянно свои «дома» в стамбуле восстанавливает после землетресений, они там нефига не бетонные на большей части, ветров тоже нету. Вы были то в Стамбуле в нетуристической части?

Ох уж эти теории заговора.
А всеголишь надо было внимательней видео смотреть, где мужик рассказал почему Луизиана такая нищая. Потому что заводы не платят за землю штату. Штату теперь приходится вдыхать аромат заводов, а казну наполнять придорожными забегаловками.
Отсюда и убитые дороги, сараи и столбы которые не могут поменять с времен плантаторов.
Хитрый архитектурный план оказался просто небольшой колизией в законодательстве штата.

а причем тут частные дома до налогов штата?
если у вас есть время смотреть каждое двухчасовое видео в интернете — ну удачи.

лично я считаю, что вам надо просто для развития разок попасть в тропический шторм и все вопросы отпадут.
Я тоже не понимал, почему нельзя дешевый дом устойчивый к урагану построить.
Еще раз. В украине ветра не дотягиваю даже до «шторм». Потом «тропический шторм», и 4 категории ураганов.

Возможно, были какие-то причины освободить заводы от земельного налога. Например, чтобы стимулировать их строительство и создание рабочих мест.

В будівництві я розбираюся поганенько, та з написаного Вами в мене склалося враження, що в Єгипті кращі дахи ніж в Луїзіані, в Іспанії будинки в 5 разів дорожчі ніж в Луїзіана і взагалі Юра правий в тому що в Німеччині люди живуть заможніше ніж в США.

В Египте они плоские и часто текут. Ибо в Египте вообще не нужны по большому счету крыши, там дождь — событие, два раза в год. В испании дорогие дома. Такой дом, как в Луизиане 100тыс тут будет тысяч 500 стоить. Квартира будет стоить тысяч 100, да. Кусочек дома.
Если сравнивать одну из ведущих экономик Европы и самые бедные штаты США — конечно он прав.

Стовюи в селі гніють при землі.
Економ варіант бетонний стовпчик перехідник.
Або бетонний повний стовб

ну смотря какая земля и как обработан столб. Видел в селе прабабки столб, стоящий с 1915го года.
Там же видел кучу столбов, у которых «переходник» из местной акации.

Я так и не понял приимущества телеграфного деревянного столба перед бетонным в зоне, где такие ветра есть.

Гибкость и амортизация
По той же причине почему крылья самолета можно согнуть вот так: preview.redd.it/...​328c9956aee5c079b70287c09

Гибкость и амортизация
По той же причине почему крылья самолета можно согнуть вот так: preview.redd.it/...​328c9956aee5c079b70287c09

С этим сложно спорить. Не каждый бетонный столб сможет проявить гибкость в 45 градусов.

С этим сложно спорить. Не каждый бетонный столб сможет проявить гибкость в 45 градусов.

Ты не согнешь деревянный столб на 45 градусов — он с треском сломается задолго до этого. Те «погуные столбы», которые ты видишь, ровные сами по себе, но они стоят не вертикально, а под некоторым углом к земле. Или изначально не были достаточно сильно закреплены в землю, или со временем соединение столба с землей ослабилось. И под действием ветра или каких-то других сил столб из вертикального положения «наклонился».

Если бы там вместо этого был железобетонный столб или металлический, ситуация была бы такая же. Железобетонный скорее бы под собственным весом мог бы упасть.

Они все деревянные. Почему в Украине везде столбы бетонные, а там деревянные ?

Дерево:
— само растет из земли
— легкое
— дешевое
— экологически чистое (можно потом закомпостировать)
— теплое

Железобетон
— требует вредного производства
— тяжелый
— дорогой
— скользкий (сложно на него залазить)
— вредит экологии, нельзя повторно использовать.
— холодный

Сарказм оценил.
Достаточно тонко юморишь, молодец

Сарказм там про теплое/холодное, все остальное — реальная инфа, которую ты можешь нагуглить сам, если попробуешь.

Сарказм там про теплое/холодное, все остальное — реальная инфа, которую ты можешь нагуглить сам, если попробуешь

Скажи, а почему в Маями ниодного деревянного столба ? Только железо или бетон. У них на побережье океана нет ураганов как в Луизиане ?

youtu.be/roVYGP6Pp9E

Сорян, у меня нет времени разбирать еще одно видео от русскоязычного эмигранта в США.

Вылезай из информационного пузырька, смотри разносторонние источники информации и найдешь ответ на свой вопрос.

Тебя обманули. Фотки с рендомных районов
goo.gl/maps/6JDY3SuEdCvKWnn58
goo.gl/maps/xdbVtHL4ZvMeaWHw5
goo.gl/maps/Auc32qAuvi7WCUef7

Пока что это подтверждает мою теорию — новые городские районы, которые недавно застраивались, все получили бетон и железо.
По одноэтажным селам пооставались деревянные столбы.

в Маями ниодного деревянного столба

была такая фраза, ничего о «новых районах» не было

Вот еще любители кирпича vs любители дерева
www.youtube.com/watch?v=cjW2XnoDRus

Как же я рад что родился и вырос в Украине
А не в зоне где буйствуют торнадо

Як думаєш, європури їх відновили (відновлюють), чи забили болт, як в заможних США?

Ahrtal — картинки после потопа и через год. местами выглядит как то не очень.

www.swr.de/...​tastrophe-ahrtal-100.html

Ahrtal — картинки после потопа и через год. местами выглядит как то не очень.

От ти правильно сказала — місцями, причому ці місця, якщо не помиляюся, не жилі. Але, погодься, більшу частину, а тим більше будинки мешканців, вже відновили, причому навіть не скажеш, що була масштабна катастрофа.

ці місця, якщо не помиляюся, не жилі.

та нет, жилых это тоже касается

вот блог www.swr.de/...​g-hochwasser-rlp-126.html

некоторые до сих пор не получили полностью компенсацию, плюс нехватка строителей и бюрократия

некоторые до сих пор не получили полностью компенсацию, плюс нехватка строителей и бюрократия

Я прокрутив там на пару тижнів. Бачу тільки що реконструкція іде регулярно, навіть на різдво буде. Ну і бюрократію бачу, звичайно. Але все рухається.

почти через 1.5 года все ещё забитые фанерой окна и изуродованные наводнением фасады

youtu.be/S1C56QGbtI0

(хз, может это и норм темп. надеюсь Украину будут быстрее восстановливать)

З нетерпінням чекаю коли клоуни почнуть постити відоси з Нью Орлеана після Картини. Їх хрущі дуже гарно виглядить на фоні знищених ураганом і затоплених будівель.

Нью Орлеана після Картини

Вот тебе без урагана и промзоны. Только там вообще пц. 21+
www.youtube.com/watch?v=KeOtk0mMEmE

Луізіана єдиний з південних штатів в якому від’ємний приріст населення, коли в США — тенденція мігрувати на південь.
Ні на яку думку не наводить?

Гроші можуть бути мірялом конкретно для айтішників і у конкретній локації, але середня зарплатня або GDP серед усіх громадян абсолютно не показник між Європою і США. Я вже показував, що в США безліч якихось страшних, жопних районів, чого просто не знайдеш у тій же Німеччині, не говорячи вже про Скандинавію, Данію, Нідерланди, Швейцарію. Мене це завжди дивувало і наводило на роздуми про те, що в США вища кількість не тільки багатих, але і бідних. Тобто гроші там є, але чи йдуть вони всім — хріна з два.

Іван, ось ти знав, що в США купа міст входять в найнебезпечніші міста в світі? Наприклад у Балтіморі, Сент Луісі, Детройті і ще сотні міст, кількість вбивств на 100k населення у десятки і навіть СОТНІ разів вища ніж у Мюнхені або Ганновері. Таке може бути у країні, де типу всі багаті? Ото ж бо й воно.

Самый цимес что это южный штат, с живой рабочей промышленностью (!) ,судоходной рекой и выходом к теплому океану. Ладно было бы какая то Аляска, разорившийся Детройт или пустыня Техаса в середине континента, можно понять, но нет. По сути теже края что Калифорния\Флорида. Просто менее богатая.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

По правде говоря насрать на то, что в Детройте или Балтиморе разгул преступности. Жить то айтишник будет в хороших районах Raleigh или Boulder.
Ты же тоже предпочитаешь хороший район Ганновера. Или ты в свободное время шатаешься по разным Нойкельнам?

Ты же тоже предпочитаешь хороший район Ганновера. Или ты в свободное время шатаешься по разным Нойкельнам?

В Ганновері немає районів або вулиць, де б моя дитина не змогла самостійно і безпечно дійти за школи додому. Гадаю, і в Мюнхені теж немає. Навіть самі «жопи» виглядають, як звичайні жилі райони, нехай і не цікаві. Ми часто катаємось на велосипедах по різним передмістям і все це бачимо.

Скажи цей факт середньому американцю і подивись на його реакцію.

В берлине, дортмунде, дрездене такие районы есть.
Ну а в гановере — пустишь ребенка одного прогуляться по райтвальштрассе? ;)

В берлине, дортмунде, дрездене такие районы есть.

Покажи

Ну а в гановере — пустишь ребенка одного прогуляться по райтвальштрассе? ;)

А дитина там буде гуляти з друзями, це ж дуже близько до центру і я ж не буду слідкувати. Це в нас типу вулиця красних ліхтарів, 100 метрів. Що в ній страшного? :)
mapio.net/images-p/32431782.jpg
previews.123rf.com/...​ada-dei-bordelli-di-h.jpg

Це в нас типу вулиця красних ліхтарів, 100 метрів. Що в ній страшного? :)
mapio.net/images-p/32431782.jpg

О, у мене там співробітник тримає однокімнатний бордель :) 1000 євро кешу кожен місяць він йому приносить

щось малувато)
1к можно тупо з оренди мати

щось малувато)

Так він тільки площу здає
Дівчат селить інший чувак і він з них багато отримує

Треба бути і арендодавцем і сутенером що б це було вигідно ))

щось малувато)

Он пока один работает

А дитина там буде гуляти з друзями, це ж дуже близько до центру і я ж не буду слідкувати. Це в нас типу вулиця красних ліхтарів, 100 метрів. Що в ній страшного? :)

та все норм
очень приятное место для прогулки
развивает хороший вкус и стремление к прекрасному

В Ганновері немає районів або вулиць, де б моя дитина не змогла самостійно і безпечно дійти за школи додому

В навіщо твоїй дитині ходити в школу в США в поганому районі?

Жить то айтишник будет в хороших районах Raleigh или Boulder.

Палку лудита уже приготовил, чтобы ворваться в серверную майкрософт и разламать стойки с gpt ?

В Детройті і Балтіморі (а також Чікаго якій зараз дуже часто з’являється в новинах) злочинність зосереджена в декількох районах, в яких, якщо тим там не мешкаєш, робити нічого. Російська пропаганда полюбляє постити відосики з цих місць, але до життя середнє статистичного американця воно не має ніякого відношення.

Мене це завжди дивувало і наводило на роздуми про те, що в США вища кількість не тільки багатих, але і бідних.

Тому що розслоєння суспільства та ієрархія це натуральний стан речей. Система США багато-компонентна та сама приходить до балансу. Навіть таким чином як Детройт або Луізіана.

Таке враження що статтю писав протагоніст Юри :)

Написати таке:
«Living Standards Are Markedly Higher in the United States» — З статистики GDPrc та ICI, ну це хз на кого розраховано, на реднеків хіба якихось.

Я не стверджую чи вищі Living Standards в EU чи US в середньому, але аналітика статі на рівні 3-го класу. Таке повинно бути стидно викладати людині, яка хоч трохи вміє працювати з інформацією)

це факт, що європа це совок, люди втішають себе, що ковбаса є завжди в холодильнику і дають відпустку погуляти на повітрі, як в санаторії.

по факту не можливо щось зробити без бюрократії та недовольних пик працівників, нормально зняти квартиру наприклад, навіть за наявності грошей (підкажіть чи потрібно в штатах дофіга доків і черг, щоб орендувати квартиру?)

перед новорічними святами відміняють 200 000 квитків на поїзди у багетляндії в знак протесту через низьку плату чи щось таке

в єс жити сумно і це життя овоча. для драйва і досягнень це повне дно.
якщо ви прагнете змити в унитаз всі свої амбіції і прагнете крокувати однакова як піонери, їдьте до європи

якщо цікаво як жити в європі, без ментальних проблем з цього приводу, почитайте атлант розправив плечі, там все розписано(спойлер потрібно робити приблизно нічого, перевірте, це працює, але це не підходить людям, які прагнуть щось таки робити корисне)

Та щас везде дно, ибо сравнивают с тем, что видят в интернете.

почитайте атлант розправив плечі, там все розписано(спойлер потрібно робити приблизно нічого, перевірте, це працює, але це не підходить людям, які прагнуть щось таки робити корисне)

охохо, лол тобто мяу.
Скажіть вам вже більше 16 років?

Вот неплохая статья показывает нищету европки

Зі статті
Speaking of European prosperity, here’s a fascinating map I saw on Twitter. The reporter from the Wall Street Journal who shared it remarked that “Purple areas are rich as US states. Yellow areas poorer than Mexico.” In other words, the few dark areas (a handful in Germany and one each in a few other nations) are the only parts of Europe that are economically equal or better than the United States.
twitter.com/...​status/566270061946478592
Іван, ти живеш як раз у Purple area, але все тобі не так :)

Мне не так то, что скоро из purple станет yellow стараниями леваков

Мое сэло тоже перпл!)

вот видишь, скоро построят ЖК с квартирами за 1+ млн

Я морально готов
У меня 3 велосипеда уже приготовлено

У меня нет собачки) Есть только котик) Но прицеп я ему не купил!

каргобайк

Cargobike? Это в Германии будет выглядеть как будто я потомок «верните наши велосипеды» :D

У нас бакфитсами зовутся.
Экологично же, помещается до 3х детей)

У нас бакфитсами зовутся.
Экологично же, помещается до 3х детей)

Больше похоже на багфикс
Багфикс молодости
Посадил детей в этот гробик, попал в дтп и пофиксил все))

И всяких модных кресел не надо, сплошной профит)

прицеп Thule

классная штука, я его как коляску использовала для старшей, почти до 5ти лет катала 😝

классная штука, я его как коляску использовала для старшей, почти до 5ти лет катала 😝

Я в нем вожу продукты
Водители думают что там ребенок и сразу шарахаются от меня в стороны))

У нас в таких реально собак и котов возят)

У нас в таких реально собак и котов возят)

У нас для собак специализированные прицепы продаются)
www.babymarkt.de/...​a-moss-green-a333484.html

Этот подороже детского 🤣

зато стильно
и вообще — никто не обещал, что будет легко

у вас собак в рюкзаках возят? www.123tierbedarf.de/...​cksack-fuer-grosse-hunde

Так не видел. В маленьких ящиках впереди вела — да.
Это ж надо было собаку так обездвижить, чтоб туда засунуть.

У нас есть рюкзак для кота, чтоб до машины донести, когда его к знакомым сплавляем на время отпуска.

Это ж надо было собаку так обездвижить, чтоб туда засунуть.

у нас в таких рюкзаках собак на велах возят, ещё бывает, что задние лапы тоже торчат. то, что я видела — у собак был очень довольный вид.

рюкзак для кота

типа сумки? у него ж лапы оттуда и морда не торчат?

блииин))))))))))🤣🤣🤣

Как ты не видела котокапсулы? Это ж самое хипстерское что есть для зверушек))

легче и не такое громоздкое, как стандартная переноска

легче и не такое громоздкое, как стандартная переноска

и почесать котика через дырочки можно

да, штука вместительная
разве только пиво или воду ящиками не загрузишь

GDP per capita такой показатель, что я вас умоляю.

GDP per capita такой показатель, что я вас умоляю.

думаешь берлиновка бомжатнее ханновера?

Хз. В Берлиновке наверное дофига всяких головных офисов и там платятся налоги.
Уж лучше б сравнивали деньги на руки после выплат ипотеки, аренды и прочих обязательных платежей

Хз. В Берлиновке наверное дофига всяких головных офисов и там платятся налоги.

Так і є. В Нижній Саксонії є містечко Wolfsburg, так там GPD per capita 182K EUR, більше, ніж в Монако і різних Баваріях :)

Да чёт обнищала европка. Зашёл в лидл, а там устрицы по той же цене, что и в прошлом году, но 6 штук вместо дюжины и размер поскромнее.

у меня что-то засела картинка в голове до сих пор — первые числа марта в Днепре, я захожу в Wine Time и там в аквариуме тусят устрицы.
В этом время в АТБ народ выносит муку/хлеб/каши.
Какой-то полнейший психодел.
Я еще по городу походила — некоторые районы центра абсолютно пустые были, часть центра в баррикадах, села пить кофе в кофейне возле баррикад (там ментовка и сбу, они огородились на тот момент) во время тревоги.

аквариуме тусят устрицы

Може не купує ніхто

ну как бы, через неделю войны точно не до устриц было)))
поэтому и контраст такой. в магазинах нет хлеба (выпекают и все выгребают), зато можно купить устриц.

А вообще, в чём пойнт?
В Мюнхене вроде Гугл и МС имеются, устраивайся туда и есть шанс ощутить все прелести L1.

Я не жалуюсь на «прелести», с этим все ок.
Просто надоело смотреть как с начала короны взят резкий курс налево. И всем все ок(((

После визгов, мол сажать в тюрьму тех, кто вышел из дома и не спасает бабушек, я уже ничему не удивляюсь.

Мол давайте как в Китае и Корее 🤦‍♂️

Просто надоело смотреть как с начала короны взят резкий курс налево. И всем все ок(((

Есть много людей что by design верят евро правительствам. Недавно я столкнулся как оправдали перестилание куска 20м ровного асфальта на остановке. Без единой продавлины от колес автобуса и без колей. Просто «у них было плановое обслуживание секции дороги» :-) хотя по факту просто освоили деньги...

Я можу поділитися своїм досвідом іпотеки в штатах, я вже десь тут на доу про це розповідав, але можу ще раз:

1. Я придбав мій перший таунхаус за $400k в 2013ому році. Взяв 300k в кредит під 3.5% річних, мав можливість виплатити кредит через 3 роки, але за місць цього продав для того щоб звільнити готівку на покупку будинку більшої площі. Ринок вже був на підйомі, мій таунхаус придався за декілька днів.

2. В 2017ому році придбав дім за ~$1M, кредит декілька разів пере фінансовував, а також зробив mortgage recast, останній кредит був під 3.2% річних, можна було знайти ще краще, але замість цього я вирішив повністю виплатити всі кредити і деякій час не мати боргів. Станом на сьогодні всі кредити які я брав на житло повністю виплачені. В літку сусіди продали такий точно будинок як мій за $2M+. Зараз ціни на нерухомість значно впали, і я вважаю що будуть далі падати, перед тим як почати знову зростати.

Мій таунхайс і будинок були новими будівлями які я придбав у забудовника, географічно знаходяться на Seattle Eastside, в радіусі 20 миль в центру Сієтла.

Передбачаючи потенційні питання, спробую дати відповіді на деякі самі очевидні з них:

1. Чи варто було виплачувати мортейдж? Ні, достроково виплатити нерухомість це не найкраща фінансова стратегія, найкраща була перефінансувати будинок під 2% річних коли була така можливість та продовжувати робити мінімальні платежі.

2. Чи варто було продавати мій перший таунхаус? Ні, в літку максимальна ціна на нього буда десь в районі $1M. Але краще було його здати в оренду і отримувати з нього позитивний кеш флоу, як це зробив наступний власник.

3. Чи міг я виплатити свою нерухомість ще швидше? Так, можливо десь за пару трійку років, але для цього треба було виймати гроші з моїх інших інвестицій, я цього вирішив не робити, щоб, так кажучи не тримати, всі яйця в одному кошику.

4. Що фінансово вигідніше, орендувати чи володіти нерухомістю? В моєму випадку було дешевше володіти, тому що платіж за моргейдж + страховка + податки були значно менше ніж місячна оренда за такий дім як в мене. Але мене ні хто не змушував жити в будинку на 300 квадратів, можна знайти в оренду щось скромніше і заощаджувати гроші.

5. Чи зміг би я придбати мою нерухомість без кредиту? Якщо розмова про тупе збирання кешу на рахунку в банку, то точна ні, якщо замість моргейджу вкладати грощі в сток маркет, то можливо це було би на багато вигідніше. Але ризики цієї фінансової стратегії значно вищі.

Ще раз, окремо, для любителів цитувати рашко-пропаганду про обов’язкове кредитне рабство на 30 років в сша, я вже багато разів тут на доу казав і знову скажу, що це все казки для дурників які не вміють в раціональне мислення. Я виплатив свою нерухомість за 10 років, і мав фінансову можливість зробити це на багато швидше. Середнє статистичний РПЗ © тримає свої кредити довше тому що для багатьох це найкраща фінансова стратегія, вони вкладають свої гроші в щось інше, а не в виплату дешевих кредитів за нижчою ніж інфляція ставкою, такі кредити давали в 2021, зараз їх більше не має, але на довгому рані таки умови з’являться знову коли ставки знову впадуть.

Зараз прийдуть люди в кого найбільший asset за все життя була машина і розкажуть про нерухомість в Японії.

Питання. А як ви прибираєте в хаті на 300 квадратів? Як часто, хто цим займається, чи використовуєте сторонній сервіс?

робот
і багато хто тьотю наймає що інколи приходила

близько 400 на місяць

У меня несколько роботов пылесосов ( по одному на этаж) плюс на том где в основном все тусят еще один моющий.

А холодильників сіки? Взагалі тут холодильниками та мілфами міряються, правда нещодавно виявлось що мілфи не настоящщі, а віртуальні )))

холодильник пока один , первый и последий сайд бай сайд — фигня полная, буду убирать его на улицу под напитки и ставить модульный сименс iq 700 серии.

Скорей всего он имел ввиду этот пост =)
dou.ua/...​rums/topic/41300/#2535483

Кстате, этот сайт написан за 5 минут, уже сейчас можно было бы неплохо монетизировать. Буржуи просят за подобное 50 баксов\мес за подписку.
Но для меня это конечно не цель, а всего лишь один из многих примеров применения технологии, которая в десятки раз обходит существующие.
Там скоро будут совершенно другие цифры, о которых я бы не хотел распротранятся перед анонимусами у которых проблемы с капчей ))

Доречі, ради бачитий\читати знову :-)

Я питав не про це. Давайте перфразую: хто прибирає розкидані речі, щоб ваші роботи могли працювати? Хто витирає пил з меблів, миє ваш унітаз (соррі, але це важливо), відчищаю вапняний наліт з кранів у ванних кімнатах? Хто миє дзеркала і вікна? Ну ви зрозуміли, мабуть, до чого я веду. Володіння великим будинком — це прибирання, поміж іншим. В усіх цих кімнатах, де ніхто не живе, в гостьових санвузлах. І якщо ви це аутсорсите, то я вам заздрю. Якщо ж ні... Є підозра, що весь вас багатоповерховий побут тягне на собі ваша дружина. Ви такий, пишаючись собою, купляєте на Амазоні чергову Румбу, і вважаєте, що ваша справа на цьому закінчилася. Ну, сміття можна винести за нею. В той час, як все, що я описав вище, робиться якось само по собі, без вашої участі. І тоді все ніби ок: і будинок великий, і в хаті чисто, роботи знову ж таки їздять туди сюди.

Я придбав мій перший таунхаус за $400k в 2013ому році
в літку максимальна ціна на нього буда десь в районі $1M

Зараз сяду в машину часу, повернусь в 2013 рік, щоб придбати пару-трійку таких таунхаусів.

А якщо серйозно, ваш досвід це з розділу, коли зірки зійшлися: з однієї сторони нерухомість майже на мінімумі після рецесії 2007-2009 років, коли ціни впали настільки, що самі американці кажуть про можливості після падіння як once in a lifetime opportunity. А з іншого скористався шансом, не прогавив і купив в потрібний момент.

А як будуть справи у тих, хто приїхав пізніше і придбав таунхаус за 1М як своє перше житло під 5-6% річних, а не за 400к з перефінансуванням під 2-3%?

кожен бачить своє
хтось достві і можливості
хтось труднощі

А хтось вміє в математику, але то такоє.

300к кредит на таунхом за 400к під 2-3% — виплата одних лише відсотків це жалюгідні 6-9к на рік.
900к кредит на таунхом за 1М під 6% — це на виплату одних тільки відсотків необхідно 54к. А щоб гасити тіло кредиту виплати повинні бути куди більшими. Zillow показало, що виплата буде $5,840 або 70к на рік за відсотки і погашення тіла кредиту.

Але ви розказуйте «я смог і ви сможєтє» або «кожен бачить своє».

американці лічать не абсолютними цифрами а навантаженням на бюджет
тобто місячним платежем

Надо ж сравнить с квартиркой, которую снимать если нет дома.
Они живут в локациях, где за 3000 ты сможешь снять только маленький 1бедрум и на 200тыс жить можно, но сложновато.
При 300 тыс(сенйор строивший карьеру в Долине после 5-7 лет опыта) 70 на дом — вполне ожидаемые траты.

В 2010 на піку ... ахаха ... о, почалися байки дядька Панаса.
Відкриваю статистикук historical housing prices in the US
fred.stlouisfed.org/series/ASPUS
2007 Q1 — $322k
2010 Q1 — $275k
2010 Q2 — $269k
2010 Q3 — $266k
2010 Q4 — $278k

Ринок відновлювався десь до 2014 року, коли ціни обійшли докризовий рівень
2014 Q1 — $331k
Але й тоді, якщо врахувати інфляцію за ці роки, то на докризовий рівень вийшли значно пізніше.

Оце вікно можливостей (після кризи і до 2015-2016 року) і назвають once in a lifetime opportunity. І приклад code monkey, який придбав таунхомчик за 400к, який тепер коштує 1М яскраво це ілюструє.

Я згідний з вами, що і зараз і, напевне, в майбутньому програмісти в США зможуть без проблем придбати житло в кредит.

Але я не згідний з усією цією бравадою «я смог і ти сможешь» або «будєт только дорожать», коли люди приводять свій experience з минулих років, який кардинально відрізняється від сьогодення.

І приклад code monkey, який придбав таунхомчик за 400к, який тепер коштує 1М яскраво це ілюструє.

Це не зовсім вірно, а може бути зовсім не вірно, залежить від конкретних цифр. Code monkey заробляє добре, тому може дозволити собі купляти будинки, хоч кожні 5 років, він не показник.

Але якщо взяти звичайну середню іпотеку, яку зазвичай беруть на десятки років, то 400k під 3.5% це далеко не так і круто. І якщо хтось у 2021 році купив такий же будинок за 1 млн під 1% (просто приклад), то він може заплатити сумарно менше.

тепер коштує 1М

коштує чи долар подешевшав?
і так і так вигідно

ну хз хз )) чи краще було виплатити чи в сток макрет вкласти )

Чому ні, якщо є така можливість? Хіба краще віддавати % банку, навіть якщо це низькі відсотки?

Чому ні, якщо є така можливість? Хіба краще віддавати % банку, навіть якщо це низькі відсотки?

Гроші дешевшають. Якщо сума іпотеки фіксована, то чим довше платиш, тим менше платиш.

Дивне твердження. Тобто віддавати % банку, це менше платиш?
А можна ваші цифри? Мої розрахунки кажуть протилежне.

о-о, вумних безіменних тролів підвалило

Дивне твердження. Тобто віддавати % банку, це менше платиш?
А можна ваші цифри?

Например, средний перформанс фонда S&P 500 — 11.9%.

Если у тебя есть на руках, скажем, тысяча долларов, лучше ее отдать банку в счет до