Порівняння супутникового інтернету від датагруп та старлінк

Через загрозу блекаутів ще заздалегідь підготувався докупивши додаткові акумулятори для ДБЖ. Але мій провайдер не виконав цю домашню роботу, тому при наявності світла все одно не попрацюєш толком, бо навіть базові вишки 4G суттєво гасять свої потужності, так що телефон ледве тягне текстові через месенджери. І тут мимоволі почнеш шукати варіанти. Так от що я собі надумав:

1) Окремий 4g/wi-fi роутер з додатковою MIMO антеною. Відкинув цю ідею, бо під час тривалого відлючення не факт що взагалі стільникові вежі зв’язку будуть працювати. З плюсів цього варіанту є те що є модеми з міні usb роз’ємом живлення і навіть внутрішнім акумулятором.

2) Starlink — наче найкращій варіант за швидкістю, та найдорожчий. Крім того суттєвим мінусом є конструкція БЖ обладнання, що поєднана з осноаною платою, а це значить що доведеться пускати живлення через інвертор, або безперибійник = втрати. Є також варіант переробки БЖ, але це знову зайвий клопіт.

3) Останній варіант що спав на думку це теж супутниковий інтернет, але від датагруп. Про нього взагалі дуже мало інфи. На офіційному сайті нема зазначених тарифів, лише форма зворотнього зв’язку (на котру мені так і не відповіли). Відгуки в інтернеті досить суперечливі. За чутками ціни більш приємні ніж у Маска, шаидкість, знову ж таки за неперевіриними джерелами більш-менш придатна для нормальної роботи в якості резервного каналу зв’язку. Але ніде нема інфи про обладнання. Тому виникла ідея може серед спільноти є щасливі користувачі, що можуть більш детальну інформацію про супутниковий інтернет від Датагруп. Аспекти що цікавлять -

• Гарантована швидкість (при різних погодних умовах)
  • Адекватність та наявність підтримки
  • Вартість послуг/обладнання (окрім підключення, зазначено 2 тис грн)
  • Потужність обладнання (з точки зору автономності).

Якщо я пропустив ще який варіант — додавайте в коменти, обговоримо. Оптика в квартиру — нема технічних умов у провайдерів. Додавання резервних БЖ в росподільчіх шафах зі світчами теж не розглядаємо — по-перше провайдер мені так і не відповів на цей запит, а подруге — лише в моєму під’їзді таких шаф 2, скільки ще стоїть комутаційного обладнання на шляху до провайдер а залишається твльки здогадуватись.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Датагруп прийняли заявку, сказали що виїде бригада у продовж 10-ти днів щоб перевірити можливість підключення (багатоквартирний будинок) Через місяць так ніхто і не приїхав
Подзвонив, сказали що нема можливості типу сусідні будинки закривають сигнал.
Я спросив чому не можна було подивитись дах, відповили що вони на дахи не ставлять — політика компанії. ХЗ яка там політика
Підозрюю що вони нікуди і не їздили.
Думаю над можливістю самостійно підключити той KaSat
Видписались Британці Bentley Telecom
Супутник Viasat
Ціна обладнання 100 фунтів (голова + модем). Сенсу тягнути доставкою сюди копієчну тарілку та інші kit причендали нема, її можна купити за дешево локально.
Тарифи 25Мб/с Прийом/ 6 віддача починаються від 19 Євро за 10Гб

Ще надибав за дешево Ku діапазонний kit повністю новий (антена, модем, кабелі, кріплення) за 2000 грн. Повідписувався провайдерам, подивлюсь що там в Ku діапазоні за тарифи ще

Дякую що відписалися, досить корисно.

UDP Як виявилось на KU Band нічого ловити.
Швидкість дуже мала. Прийом десь під 7Мб/с передача взагалі в кілобітах там вимірюється.
Крім того провайдери якщо Європейські то по KU Band не працюють із фізичними особами. Це більше для ентерпрайзів (скоріш за все через те, що в них просто залишилось старе обладнання з якого не хочуть злазити) По фіз особам працюють якісь стрьомні Африканські провайдери, з якими не сильно хотілось мати справу.
Буду шукати KaBand — пару варіантів нарив. Коротше прийде, встановлю, напишу статтю. Буде цікаво

Касательно Датагруп, основные аспекты расскажу, как пользователь:
1. После оформления заказа и оплаты будете ждать крайне долго (от месяца и больше).
2. Интернет стабильный, не падает, есть задержка, ощутимая лишь при звонках в вайбер-телеграм или Зум, т.п.
3. Вся система (антенна и модем) потребляют 40 Вт (это без роутера). Роутер нужно иметь свой, к тому же оператор вам его привязывает по Мак-адресу и поменять его скорее всего можно будет только в ходе звонка в колл-центр. Но роутер можно найти на 6 Вт спокойно.
4. Да, от нечистой синусоиды (китайского инвертора) тоже работает.
5. Скорость (максимальный тариф 2000 грн в мес.) — 25/5 (download/upload). Хватает почти для всего, если не считать задержку.
6. Как поведёт себя система, если спутник окажется на территории БД — сложно сказать. Но Старлинк, как система, используемая военными и армией в целом, скорее всего, перестанет работать почти сразу.
Заключительное: Ну и конечно, если вы читаете этот комментарий и всё ещё не обладаете ни Старлинком, ни антенной от ДатаГруп, вам, вероятно, стоит поспешить. На мобильный интернет точно не стóит рассчитывать, т.к. уже отдельные районы Киева оставались без какой-либо связи). Спутник же будет себя неплохо чувствовать на связке Солнечная панель — Аккумулятор. Для зимы солнечная панель нужна минимально 200-250Вт, ну и аккум, желательно от 80АЧ смотреть... Если контроллер не PWM, а MPPT поставить, можно и от зимнего солнца ловить неплохие ватты.

6. Как поведёт себя система, если спутник окажется на территории БД — сложно сказать.

не спутник, а место куда приземляют сигнал. У датагруп это место в Киеве

5. Скорость (максимальный тариф 2000 грн в мес.) — 25/5 (download/upload). Хватает почти для всего, если не считать задержку

А минимальный тариф сколько стоит и какая скорость?

Звонил только что в датагруп, сказали в Киеве в многоквартирных домах спутниковый интернет не подключают, кто-то знает какие есть ещё варианты спутникового не-старлинка в Киеве?

По скорости что-то рассказывали?

Обладнання від 17к.

А за установку сколько? Сколько электричества жрет их оборудование?

adsl же пропустил, от укртелекома например. Протянули на днях, всё устраивает, скорость до 20мбит, для работы и ютуба вполне норм

И выключается вместе с пропаданием света на АТС

пока не выключался, что-то делаю не так видимо

ну макс. 7 часов не выключали, на дольше у меня не было возможности проверить (Киев, Дарницкий район)

Чтобы Датагрупп получил хоть какое-то конкурентное преимущество над Старлинком, им нужно цены в 2-3 раза снизить.

Мав три точки підключення Датагруп в різних місцях Київської області. Із мінусів:
1) Наведення антени на супутники тільки спеціалістами. При механічному зсуві — телефонувати в підтримку.
2) Латенсі дійсно суттєве — через rdp працювати незручно.
3) При бойових діях потухло чи не найперше в березні. Відновили в червні.
4) Обладнання в оренді.

Із плюсів:
1) Ціна, дійсно дешевше ніж Старлінк.
2) Підтримка вітчизняного (?) провайдера.

Підключення датагруп 6000грн. Плюс тарифи 1000-2000грн

мені ще по телефону сказали, що обладнання треба буде повернути при завершенні користування їх послугами

А за демонтаж оборудования тоже 6 к ?

Из относительно автономного интернета есть только спутник, всё остальное гарантировано ляжет при блекауте больше 6-8 часов (на части станций есть аккумы, но они сядут по опыту за это время).
Datagroup выходит дешевле что по оборудованию что по абонплате, но вроде как не является портативным в отличии от старлинка. + даже заявленная скорость в самом лучшем тарифе — 20мбит\сек. Если реальная скорость ± такая же, для созвонов хватит.

тільки супутники ДатаГруп на в рази вищіх орбитах і там затримки до 600мс в одну сторону.

Ну в игры играть не выйдет и возможно будет некий дискомфорт на созвонах, но сильно дешевле

И дешевле и быстрее, чем ждать старлинк непойми сколько из заграницы.
А учитывая вчерашние новости и текущую тенденцию, не вижу смысла донейтить ни в один из вариантов, финансово выгоднее на случай блекаута приехать в офис или коворкинг.

У меня не было ни одного рабочего дня, когда бы я сидела без интернета.
Кто считает деньги — едет ради смешного по длительности интернет даунтайма в офис, а кто не анализирует ситуацию — хватает старлинк за все деньги мира и как-то пытается оправдать то, что он пригодился пару раз.

всё остальное гарантировано ляжет

тарелка твоя тоже ляжет когда разрядится батарейка. При отсутствии генератора на балконе конечно

Тут вопрос интернета всё таки обсуждается. Безусловно, в случае недельного полного блекаута сидеть в городе даже при наличии генератора очень проблемно ибо топлива надо таки дохрена. Но если рубят на 10-50 часов, спутник вполне может выручить.

топлива надо всего поллитра в час. Для заряда батарей мне хватает 4-5 часов, а их, в свою очередь, хватает на полный рабочий день. Почитайте про инверторные генераторы если интересно

Я пока ИБП + тяговый аккум взял
В четверг должно всё приехать
Если будет надо, ещё генератор возьму.
Но спасибо за наводку)

Тут вопрос интернета всё таки обсуждается.

тарелка без решения вопроса питания не имеет смысла вообще. ADSL жрёт до 10ватт, тарелка до 100 (наверное), с учётом обогрева или что там у неё. Имейте это тоже в виду

Те обладнання Датагруп що у мене, модем і його блок живлення.
Але враховуйте можливість того що обладнання в них є різне.
i.postimg.cc/...​2022-12-01-105500-002.jpg
i.postimg.cc/...​2022-12-01-105500-003.jpg

А що по реальній швидкості?
На мітінги з шерингом дисплею вистачає?

В мене такі мітинги раз на один-два місяці, тому не пробував. Пробував Youtube відео в HD якості — тягне нормально

Дякую, по інших аспектах — вартість, швидкість, підтримка можете оприлюднити інфу?

І по енергоспоживанню теж цікаво

Ну там на фото характеристики вказані. А так окремо реальне споживання не міряв

По тарифах що існують, швидкість на отримання може бути від 5 до 20 мегабіт, на відправлення — приблизно половина. У мене тариф 10 мегабіт — повністю відповідає заявленому. Вартість мого тарифу 1500 на місяць.
Реально не користуюсь взагалі окрім кілька хвилин перевірки що працює кожні кілька днів. бо це просто резерв який поки що не знадобився реально, бо в мене ще оптика. В підтримку на звертався

Дуже цікавить, як поводить себе цей супутниковий інтернет при масштабних блекаутах, бо мій локальний провайдер «лягає» вже через кілька годин після вимкнення електроенергії, хоч у нього і все на оптоволокні.

Мені складно уявити яким чином блекаут може впливати на супутниковий інтернет сама суть існування якого доступ до інтернету з місць де на землі немає ніякої інфраструктури. Інакше кому б він був треба з такою швидкістю за таку ціну

Якщо навіть наземна станція знаходиться в Україні, то підключена вона до магістральної оптичної лінії і точно має генератор. Також думаю навряд супутник буде мати підключення через одну єдину наземну станцію і більше ніяк.
Якби все було так вразливо побудовано ми б сиділи всі без зв’язку в лютому

Проясніть будьласка уточнення, бо я не зрозумів його суть. Я ще тільки розмірковую над придбанням і обираю — то з чого я мав би змітати сніг?)

У старлінків вбудований підігрівач для цього, думаю щоб не доводилось бігати туди-сюди на дах (якщо це не старлінк), то можна приладнати гріючий дріт щось типу такого epicentrk.ua/...​o-termo-0-6-0-7-kv-m.html

Офигительное решение, ничего не скажешь. Ватт сколько потребляет этот обогреватель?) Батареек ваших надолго ли хватит?

Конечно куда удобнее бегать туда-сюда при каждом вопросе к председателю ОСББ за ключами и на крышу

На антенні Старлінку немає ніяких фізичних перемикачів, все керується програмно.

Підписатись на коментарі