Мій шлях з PhD до UX Researcher: про особливості професії і любов до мобільних застосунків

Привіт! Я Богдана Рущак — UX Researcher в продуктовій IT-компанії Universe з екосистеми бізнесів Genesis. Ми працюємо у двох напрямах: розробляємо застосунки-утиліти на iOS, а також розвиваємо власний R&D-центр.

Я долучилася до компанії нещодавно, фактично це мій перший досвід роботи саме в IT-сфері, проте за плечима маю досвід роботи з українським, європейським та американським ринками. Я — перший Researcher в Universe, що з одного боку хвилююче та має в собі виклик, а з іншого — класна можливість побудувати і налаштувати процеси досліджень.

Наприклад, зараз, я працюю з нашим додатком Cleaner Guru. Ми провели юзабіліті тестування нової фічі і отримали цінні інсайти з модерованих та немодерованих тестів. Як і в будь-якій продуктовій компанії, UX Researcher тісно взаємодіє з продуктовими менеджерами, дизайнерами та аналітиками. Така взаємодія тільки поглиблює експертизу і дозволяє бути T-Shaped спеціалістом.

Цей текст — про мій шлях в IT та інстайти, які допоможуть швидше адаптуватися новеньким у нашій сфері.

«У вас нічого не вийде»

Мені було 25, коли я приїхала в Італію на PhD студії з соціальних комунікацій до Папського Салезіянського Університету, що в Римі. «У вас нічого не вийде. Ви занадто молода. Повертайтесь додому», — сказав мені декан на першій зустрічі. Проте у 28 років я отримала диплом summa cum laude з ректорською відзнакою. Мій декан став моїм рецензентом, який оцінив дисертацію найвищим балом 30/30. Вкотре переконалась, що неможливе — можливе. І ці рамки існують тільки в голові, часто — не у вашій.

Пошук вакансій з PhD

Після того, як захистила дисертацію, вирішила переглянути ситуацію на ринку і зʼясувати, чи потрібні такі спеціалісти в IT-сфері. У 2020 році на DOU було опубліковано 50 вакансій зі згадкою PhD (*переглянути активні можна тут). Вивчаючи список, мені найбільше запам’яталась позиція UX Researcher, точніше мені імпонувало таке близьке і вже рідне слово «researcher». Однак, на цю позицію шукали людину з трирічним досвідом в UX. Закрила DOU, пішла шукати, хто ж такий той UX Researcher.

Свою першу роботу отримала завдяки досвіду написання докторату, адже кожен, хто проходив цей шлях, розуміє обсяги інформації, яку потрібно знаходити та аналізувати, знає методологію і розуміє, як генерувати гіпотези та їх валідувати. Саме ці навички незамінні в роботі UX Researcher. Віра в мене від першого роботодавця дала стимул швидкому опануванню потрібних інструментів.

Від користувача додатків у волонтерстві — до UX Researcher

25 лютого 2022 року, з початком повномасштабного вторгнення, я почала активно волонтерити і допомагати внутрішньо переміщеним особам на Закарпатті. Під час волонтерства побачила, що є постійний запит на сканування документів для переселенців, а у моєму селищі був лише один сканер у школі. Щобільше, сканування документів займало багато часу і рук.

Тоді почала шукати додаток, який би зміг вирішити цю ситуацію. У телеграм каналі Genesis прочитала новину, що компанія Universe надала українцям безкоштовний доступ до своїх додатків, зокрема Scan Guru (сканер документів), а також про те, що усі ці продукти вийшли з ринку росії та білорусії.

Почала розповідати про додаток іншим волонтерам в районі, і так проблему зі скануванням було вирішено за лічені години. Адже застосунок міг працювати з укриттів, підвалів, бомбосховищ — йому не потрібен інтернет. Він є безкоштовним, а за моїми власними дослідженнями люди витрачали 38 секунд для сканування документа порівняно із 7 хв портативного сканера. І знаєте, так я зрозуміла, що є любов з першого погляду і до додатків.

За шаленим ритмом волонтерства перевірка соціальних мереж, особливо Linkedin, відійшла на останнє місце. З часом, коли отримала повідомлення від рекрутера Universe в Linkedin, — стався флешбек до початку війни. І яким же було моє здивування, коли прочитала, що шукають UX Researcher в команду утиліт.

Але був нюанс. Повідомлення прочитала через місяць і була впевнена, що вакансія вже закрита. Однак, вирішила відповісти і того ж дня отримала відповідь. І ось ця швидкість та легкість у спілкуванні дуже сподобалась.

Більше про професію та потрібні навички

UX Researcher — це дослідник користувацького досвіду, який вивчає цілі, потреби, болі та поведінку користувачів, щоб отримати знання, які допоможуть у процесі запуску чи вдосконалення продукту/ сервісу.

В одній статті на Harvard Business Review автор описав UX-дослідника як адвоката користувача. Тобто, дослідник вивчає, як користувач взаємодіє з продуктом, визначає, з якими труднощами зустрічається, а потім ділиться цими результатами з командою. На додаток, UX Researcher перевіряє, як впливають різні гіпотези на досвід і шлях користувача. Ці дослідження допомагають бізнесу покращити досвід і завоювати довіру клієнта.

Далі розповім більше про основні завдання, особливості професії, навички, особисті якості та інструменти, які використовують для досліджень та які потрібні у професії.

Основні завдання UX-дослідника

1. Research design: визначення проблеми, мети і методології.
  2. Рекрутинг респондентів.
  3. Проведення дослідницьких активностей.
  4. Аналіз та синтез результатів дослідження.
  5. Презентація і надання результатів.

Особливості професії

• Відносно нова професія на українському ринку.
  • Науково-прикладна.
  • Робота в умовах невизначеності.
  • Вимагає постійного контакту з іншими людьми.
  • Потребує структурування та вміння синтезувати та аналізувати.
  • Фокусована на способі мислення та емпатії.

Необхідні Hard Skills

• Навички проведення якісних та кількісних досліджень.
  • Розуміння плюсів і мінусів кожного із методів досліджень.
  • Знання принципів User-Centered Design.
  • Вміння аналізувати та систематизувати дані.
  • Досвід роботи в: Qualtrics/ UserTesting/ Zoom/UXPressia.

Звісно, цей перелік досить суб’єктивний, але він є фундаментом, який допоможе вам далі розвиватися в професії та формувати експертизу.

Важливі Soft Skills

• Комунікабельність та привітність.
  • Відповідальність та цілеспрямованість.
  • Допитливість та спостережливість.
  • Гнучкість та емпатія.

Звісно, без вище перерахованих якостей можна працювати, але з ними легше і швидше досягати поставлених цілей.

Топ-5 інструментів для дослідження

1. Figma — дозволяє легко працювати з даними дослідження. Подобається за можливість знаходити патерни та демонструвати їх команді. Крім цього можна проводити конкурентний аналіз чи опис персон — все швидко та інтуїтивно.
  2. Dovetail — це база зберігання інтерв’ю та їх транскрибація.
  3. Notion — цей сервіс я використовую для структурування та синтезу дослідження в текстовому форматі. Усі дані зручно зберігати в одному місці.
  4. Zoom — для проведення користувацьких інтерв’ю.
  5. Google Таблиці — це інструмент як для кількісного аналізу, так і для оформлення результатів — діаграм, графіків та дашбордів.

«Дивись, як тобі зручно»

У ІТ, як і в будь-якій іншій професійній галузі, дуже важливу роль для співробітника грає менеджер. Бо від того як менеджер побудував комунікацію та процес, залежить, чи розкриється потенціал співробітника.

Не менш важлива особистісна комунікація на рівні людина-людина, коли тебе «слухають», а не «чують», коли тобі вірять і довіряють, а не зневірюють. Кожного разу, коли я запитую свого менеджера, як краще зробити, чую відповідь — «Дивись, як тобі зручно». І ось ця «зручність» — це як раз ключова метрика спільної взаємодії win-win стосунків, як професійних, так і особистих.

Замість підсумків. Памʼятка для PhD колег

Якщо ви вирішили з науки переходити в ІТ-сферу, шукайте компанію чи команду, яка поділяє ваші цінності і може посилити ваші soft skills також. Для деяких ІТ-компаній науковий ступінь є тільки бажаним, для решти — обов’язковою вимогою. Наприклад, PhD з Engineering, Mathematics і Physics.

Обирайте місце, де вас цінуватимуть як спеціаліста, навіть якщо ви junior. Як це вирахувати? Все просто — читайте і фільтруйте відгуки на DOU, запитуйте колег про компанію, шукайте тих, хто вже працює там, куди ви плануєте надсилати резюме, переглядайте соціальні мережі і дивіться, яка позиція компанії щодо війни з росією. Раджу звернути увагу і на те, як компанія піклується про своїх працівників, на співбесіді запитуйте, як буде проходити ваш робочий день і як будуть оцінювати роботу.

І головне — не бійтеся! Ви здобули PhD, а значить зможете, якщо захочете, і в ІТ-сфері працювати — бо ви не тільки науковець, а і спеціаліст, який чудово проявить себе в пошуку комплексних рішень для складних задач. У вас є широкий кут зору, який сформувався у результаті взаємодії з великим масивом складної наукової інформації.

Зробіть чіткий план з розумінням, які ІТ-компанії бувають, які вакансії доступні початківцям у вашій галузі чи дотичній до неї. Якщо ви розумієте, що потрібно пройти ще курси перед тим, як податись на вакансію — створіть список цих курсів/шкіл. Якщо можете подужати самостійно — напишіть список YouTube каналів, літератури та інших джерел.

Плануйте свій розвиток в IT — складіть особистий план розвитку з конкретними кроками. Записуйте туди пункти, які хочете вивчити та спробувати на практиці. Ставте перед собою цілі поза smart plan. Робота в ІТ потребує постійного навчання і роботи над собою.

Нехай ваш прихід в ІТ буде багатогранним і захопливим!

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чомусь хочеться жити у майбутньому, де ви прикладетеся розумом саме там, до чого справді лежить ваше величезне серце. І щоб вас саме за це цінували, а айті аби було так, епізодом і цікавим досвідом. Вірю, що так і буде

Успіху і терпіння пройти ці непрості часи.

В чому різниця між науковим ступенем та посадою?

З посади можна звільнитися, а науковий ступінь присвоюється на все життя.

Підписатись на коментарі