Endless Java legacy

Так сталось, що майже за всю кар’єру мені попадались старі легасі проекти.

І я вже відчуваю, що не стягую цим всім займатись, а до пенсії ще далеко.

Дійшло до того, що я пішов у відпустку на рік — робив свої справи, підтянув здоров’я, читав книжки, катався по Азіям-Європам, думав попустить — але ні, зараз відкриваю документацію або ІДЕшку і відчуваю лиш бажання пошвидше закрити і зайнятись чим завгодно крім роботи.

Можливо це я такий простофіля везучий, але постійно потрапляю на унилий саппорт, хоча на співбесіді розказують одне, а на практиці виявляється що там не зовсім те, що обіцяли. Де всі нормальні проекти на свіжих технологіях?

Трохи передісторії. Ще будучи зеленим джуном потрапив на монструозний проект на EJB 2.0, JSF i JBoss, де після зміни в коді треба редеплоїти і чекати 5 хв, поки це все перестартує (хто працював з цим, відчуває мій біль). Тиждень треба було тільки налаштовувати локально, купа модулів, величезний code base. Поки я в це все в’їжав, клієнт посрався із нашим менеджментом і проект прикрили.

Потім був single sign-on solution для банків і госпіталів, написаний в 2000х. Класична історія — американці зробили MVP, знайшли перших клієнтів, віддали розробку на аутсорс смуглим ковбоям із сонячного Бангалору, через кілька років зрозуміли, що «что-то пошло не так», перенесли розробку в Україну, а наші аутсорсери тільки і раді доїти клієнта і роздувати штат. Хоча проект працював і приносив мільйони клієнту, але з технічної точки зору це була повна жесть — 4та Java (це та така ugly без дженеріків і інших елементарних речей), сервлети і самопальний SOAP, класи на 10к рядків і методи на 3к (!), без жодного юніт / інтеграційного тесту. Замість тестів — стадо QA манкіклікерів, які по 100 разів все перепровіряли перед релізами. В якийсь момент придумали «а давайте це все покриєм тестами», найняли пачку мідлів-джуніків і кинули їх в бій. досі пам’ятаю одного, який сидів біля мене і вголос матюкався від того, як це можна покрити. Через кілька місяців він звільнився.

Я теж довго там не засидівся і пішов на іншу галеру. На співбесіді мені розповідали, що тут все круто, цікавий проект і тд, насправді виявилось все так само — купа протухшого легасі, всраті технології типу GWT, парне програмування, де половина команди сидить і нічого не робить і інші веселі речі.

Ну посидівши якийсь час в цьому болоті — перейшов в інший «лідер ринку», там вже було кілька більш-менш нормальних проектів з 0, але після релізу вони переходили на стадію суппорту і дрібного допилювання, я старався іти далі щоб не закисати.

Але знову потрапив на проект, де вигорів від ковиряння в багні. Найбільше демотивувало те, що кілька місяців працював над одною інтеграцією, зробив апішки, написав документацію, а потім виявилось що це нікому не треба — чуваки просто забили на ту інтеграцію з нашим продуктом.

І ще кілька проектів середньої паршивості.

Були і нормальні з технічної точки зору і організації процесів, але з різних причин вони швидко закінчились.

В якийсь момент я пішов у довгу відпустку, відпочив, вернувся на свою галеру цього року. Почали шукати мені проект — і знову одне «щастя» з 2000х — початку 2010х, після співбесід від пятьох позицій відмовився. На 6 наобіцяли всякі AWS, кубернетіси і кафки. Коли застафили і почали вводити в курс справи — виявилось, що тут зараз займаються зовсім іншим, а то все обіцяне буде колись там, ніхто не знає коли. А зараз ковиряєм репорт сервери. За кілька місяців не написали ні рядка коду, а займались якоюсь ахінеєю, для якої можна було найняти кілька QA джунів. Вашу мать, я розумію що зараз війна і нових проектів не так багато, але ж для чого розповідати одне, а на ділі інше. Від цього в мене вже люто бомбануло і я просто звільнився.

Ну не можу я займатись тим чим не цікаво, хоча робота це лиш робота, гроші платять, але робити 6-8 годин на день те, що здається неймовірно нудним мені не під силу.

Хоча у мене було немало колег, які роками сиділи на таких проектах і їм було норм, мабуть.

Інша проблема це сфера застосування Java — всякий нудний ентерпрайз софт для внутрішнього користування всередині корпорацій, який сам по собі тобі не цікавий, всякі поддєлія для банків, інтеграції із сторонніми древніми системами, бездушний є-комерс, внутрішні портали для сейлзів / маркетологів / hr, таски типу парсання xml і генерація csv, безкінечні CRUDи і формошльопство.

Ну і ще — 90% вакансій на джаві це Spring (Boot) / Hibernate, де ти половину часу весело (ніт) навішуєш анотації і підганяєш всю логіку-архітектуру в рамки спрінга.

Такий собі Spring-driven development. Відчуваєш себе не програмістом, а «оператором спрінга».

Коротше, я для себе бачу 3 виходи:

1. Шукати щось нове на джаві, хоча я не знаю де — на аутсорс-галерах 90% проектів відверте лайно, в продуктових компаніях теж швидше за все legacy і там не буде опції поміняти проект, якщо поточний не подобається. Шукати стартапи? (Хоча які там стартапи на джаві).
  2. Спробувати інший стек — схиляюсь до go / rust / python. На гошечці трохи писав для себе, і нових проектів таке враження більше (з того що присилали). Rust — виглядає само по собі цікаво, але для освоєння треба значно більше часу і дуже мало вакансій — основна маса це якісь всраті криптостартапи, більше схоже на попіл бабла інвесторів, ніж щось корисне. Python — цікавить що на ньому ще пишуть крім бекенду. Ну і синтаксис на любителя.
  3. Забити болт на це все ІТ і іти таксувати шукати нову професію.

А у вас були схожі історії?

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Шукати щось нове на джаві, хоча я не знаю де

Шукай проект де максимум 10 інженерів і деплой на прод не рідше раз на кілька днів. Стартапи на джаві теж є. Але, ІМХО, це не допоможе.

Теж починав з галерного джава легасі, доріс до архітекта, працював лідом у великому продукті, девом в стартапі з кількома інженерами, рік тому вернувся в джава ентерпрайз (хоч кафки, амазони і є але все одно дно).
Ентерпрайз з старими технологіями має кучу плюсів, типу зробити роботу плановану на спрінт за 2 дні, ± стабільність, релізи раз в квартал і т.п.

якщо є сім’я з малими дітьми то це ідеальна робота. або якщо треба час на фріланс чи свій проект.

Я в то дно вернувся свідомо, по грошах майже топ найми на доу + реально 20-30 годин в тиждень на роботу йде.

Рано чи пізно ти зрозумієш що робота це ніщо і rust/лямди/AI нічого не змінять.
Ти думаєш що тобі фігово бо робота фігова але це життя в тебе фігове. Ніякі нові технології, нові компанії, наявність тестів чи релізи кожного дня не замінять тобі розвиток в інших сферах типу здоров’я, духовності, сім’ї, грошей, соціуму. Гугли як стати щасливим)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Забити болт на це все ІТ і іти таксувати шукати нову професію.

Нє-а

Ти задаєш правильні питання, от тільки треба поштовх і мотивацію
Рекомендую по кругу слухати ось це

Joe Rogan & Akira The Don — EXPERIENCE
www.youtube.com/watch?v=uLdxyHwjY38
Там є тайм-коди на композиції, що я раджу нижче, або окремі відео (тільки от відеоряд відволікає від суті).

Або на Spotify (краще на Spotify) -
open.spotify.com/...​um/4OdaRG0vEpMtFV8XJW2met

А саме треки
Be the Hero
Happy as fuck
Do Something!
Do Shit That’s Difficult
Discipline Gets Things Done
Be the Hero II

По кругу, раз за разом, мотивує, атвічаю :-)

З посту лише зрозуміло що legacy проекти вам не цікаві. А що цікаво?
Опишіть проект мрії (який звісно має більш-менш відповідати вашим наявним скілам).

Ви пишете:

було кілька більш-менш нормальних проектів з 0, але після релізу вони переходили на стадію суппорту і дрібного допилювання, я старався іти далі щоб не закисати.

Оце вже дуже показово. Написати прототип чи навіть готовий до використання проект з 0 — це взягалі-то не так і важко. Нетривіальні челенжі — знамениті «unknown unknowns» — не виникають на цьому етапі взагалі (звісно якщо ви не накосячили прям зі старту і з вибору технологій/архітектури, але тим не менш: для досвіченого інженера це зрозумілий і нескладний етап, і челенжі там лише нетехнічного плану). А от усілякі проблеми перформансу, eventual consistency баги, single points of failure, переробка архітектури у наслідок інциденту, щоб зменшити blast radius, оптимізація костів AWS/GCP etc, онбоардинг нового інженера з ціллю щоб перформив через 3 місяці, це усе виникае з часом і з розвитком проекту. І власне саме такі задачі допомогають вам рости, а не знання Spring vN+1.

Констатую факт, якщо нічого не зміниться, конкретно ті самі Google та VMWare разом із Red-Hat/IBM не почнуть активно контрибьютити в OpenJDK як вони анонсували, з технологією Java усе буде дуже погано. Затухне як це сталось свого часу із Delphi. Не дивлячись на те, що на Java є доволі не мало сучасних технологічних рішень, Spring Boot мікро-сервіси де факто стандарт для claud native, нема Java програміста який не стикався би із Legacy. Тобто пересічний інженер який працюватиме зі стеком Java персонально меньше ефективний, скажімо за .NET, Python чи Go lang. Через це на команди які працюють на легасі стеці постійно будуть тиснути менеджмент, бо менеджер сусідньої команди на сучасному стеці демонструє в двічі кращі результати виграє в внутрішньо-корпоративній конкуренції і отримує підвищення і бонуси тощо. Тоді як команди змушені працювати із legacy більшу частину часу витрачають на боротьбу із драконом medium.com/...​ud-computing-f5d1731208d4 не приносять того business value в тому самому обсязі, що і сучасні тех стеки розроблені з метою підвищення продуктивності праці програміста. Не дивлячись на те, що технологія Java досі актуальна, якщо використовувати сучасні фреймверки, Oracle в вочевидь фінансово не тягне розробку і розвиток технології. Тому і займаєтся різним патентним тролингом намагаючись отримати роялті за Android, тимчасово зробили JDK платним тощо. Це усе методи пошуку монетизації проекту, якій коштує силенну ресурсів та коштів і не виправдовується фінансово, тобто ключова проблема Sun Microsystems була фактично продана Oracle разом із технологією. Оця уся катавасія в решті і призводить до прокрастинації — саме професійного вигорання, тобто замість того щоб робити роботу яка цікава сама по собі, бажання закрити геть ноутбук і поїхати десь в Тайланд чи на Мальдіви. Бо як не старайся із застарілими технологіями всеодно отримаєш від менеджера наганяй та притензії , що працюєте занадто повільно постійні у вас проблеми, блокери тощо. Тоді як менеджер сусідньої команди, у яких нема ніякого легасі — отримує чудовий результат. Що цікаво чим довше то буде, тис усе більше йтиме відставання і тим більше будуть тиснути в решті решт усе перетвориться на COBOL.

Цікаво, вже 20 років пройшло від цих розмов що java помре, чи все ж таки 15?

Якщо те, що тут написано — то ні не помре vived.io/...​y5dlUFeFx1CDlsbHj2jS0ubWI Інакше може і хана настати.

Вибачте, але те, що ви пишете це емоційна брехня. Розберемо по тезах.

Затухне як це сталось свого часу із Delphi.

Java пережеве нас.

Не дивлячись на те, що на Java є доволі не мало сучасних технологічних рішень, Spring Boot мікро-сервіси де факто стандарт для claud native, нема Java програміста який не стикався би із Legacy.

А знаєте чому? Бо 8 років не вистачило інвестувати у те, щоб просто перейти від JDK 8 до JDK 17 (LTS), а там вже й до JDK 23. Я бачив такі компанії для яких навіть супер-круті бенчамарки показували, що перехід на нову JDK дасть 2-4х приросту продуктивності. Я вже не кажу про фактичне використання нового функціоналу.

Не дивлячись на те, що технологія Java досі актуальна, якщо використовувати сучасні фреймверки, Oracle в вочевидь фінансово не тягне розробку і розвиток технології.

Oracle вкладається в проекти OpenJDK так як ніхто із інших компаній просто не може, навіть якщо зібратися гуртом (тут є візуальне підтвердження) dou.ua/forums/topic/40030.

Констатую факт, якщо нічого не зміниться, конкретно ті самі Google та VMWare разом із Red-Hat/IBM не почнуть активно контрибьютити в OpenJDK як вони анонсували, з технологією Java усе буде дуже погано.

Вони й не роблять нічого для OpenJDK. Усі сучасні проекти типу Amber, ZGC, Loom, Panama, Valhalla, Leyden — це ініціативи та код моїх колег по Java Platfrom Group.

сучасні тех стеки розроблені з метою підвищення продуктивності праці програміста.

Знов невірно, за продуктивність відповідає мова. У Java є хороший приклад — Project Amber. А все інше це підвищення продуктивності застосунку.

Це усе методи пошуку монетизації проекту, якій коштує силенну ресурсів та коштів і не виправдовується фінансово, тобто ключова проблема Sun Microsystems була фактично продана Oracle разом із технологією.

Знов мікс фактів і фантазій з емоційним забарвленням. Фактично, акції ORCL (NASDAQ) ростуть, кількість клієнтів росте. Продукт Java SE — один із найуспішніших у Oracle.

Ба більше того, ми працюємо над тим, щоб робити Java кращою мовою на ринку технологій, і й особливо на ринку cloud-native, та cloud-ready технологій, чого лише вартує новий сервіс для розробників Java Management Service! Разом із тим ми маємо такий стек, який не існує у жодній мові програмування:
* Oracle JDK (binary, container)
* GraalVM
* Java Advanced Management Console
* Java Management Service
та ще набір ентерпрайзних рішень для JDK 8.

Ну у вас теж емоційний набір фактів виходе, я насправді люблю цю технологію і професійно працюю з нею з 2006 року, починав з Java 1.4. Також мав справу з вашими колегами в багатьох партнерських програмах. Нажаль ситуація, що склалась навколо платформи дуже не приємна не стільки через технологію як таку, а через політику. JDK 1.8 (а подекуди і 1.6) використовують безліч проектів, зокрема ті хто досі мають сапортити скажімо ATG, BI, Sibel, Fusion тощо і вони жодним чином не працюють на нових версіях Java, тобто хтось теж не зпромогся вкластись. А супорт деяких платформ взагалі припинили, полишивши і клієнтів і партнерів м’яко кажучи в фрустрації. От просто так взяти і викласти міліони доларів щоб замінити те, що було поставлено мало хто погодився. Судова тяганина с Google підірвала комерційний інтерес у багатьох замовників. А політика платної JDK взагалі призвела мало не до року різних корпоративних зборів організованих різного роду технічними директорами, щодо подальших комерційних перспектив платформи як такої.І різні CTO клієнтів просто пішли на іньший стеки зокрема .NET, Python та Node. Щодо мікро-сервівсної архітектури, тобто сучасної Java то тут всеж більшість використовує Java 11 та Spring Boot від VM Ware. А замість Java розробники усе частіше обирають Kotlin.

А політика платної JDK взагалі призвела мало не до року різних корпоративних зборів організованих різного роду технічними директорами, щодо подальших комерційних перспектив платформи як такої.

Де це ви таке прочитали?! JDK безкоштовна за обома ліцензіями типу NFTC та GPLv2+CP.

Судова тяганина с Google підірвала комерційний інтерес у багатьох замовників.

Тут коментувати важко, Google знали що робили і робили це із повним усвідомленням наслідків.

А замість Java розробники усе частіше обирають Kotlin.

Це взагалі не так, все більше людей чи перейшли, чи планують переходити від Kotlin на Java згідно останнім опитуванням розробників. Наразі нема сенсу взагалі дивитися на kotlin, якщо ви не пишете під Android. Та й то, багато хто пише на Flutter і їм норм, бо кросс-платформа.

з технологією Java усе буде дуже погано.

ГА ГА ГА ГА
Фєєрічнєнька чушь. Далі не читав

.NET, Python чи Go lang

Проблема в .Net в другом, в том что вчера работало нормально и было основой технологии — сегодня отвалилось. И это не баг, а фича по версии Microsoft. На .Net можно писать только те проекты, которые ты готов на 90% переписать через 5 лет.

Так что джаве я немного завидую, у неё даже awt работает.

Проблема в .Net в другом, в том что вчера работало нормально и было основой технологии — сегодня отвалилось.

ну не знаю, Forms на венді працюють до сих пір — у рибьонка лабораторка була, то я встиг помацати — підозріло схоже на Delphi/VCL, навіть DoubleBuffered знайшли і заюзали

А вы попробуйте их запустить на .Net 5 и Linux, работать будет, но очень большим бубном.

Кому вообще нужно запускать приложение под винду на

Linux

о котором 99% людей и не слышали никогда.

Ну .Net Core web-app сейчас довольно много хостится на Linux, вот только куча базовых библиотек от MS там или не работает или работает криво.

Проблема в .Net в другом, в том что вчера работало нормально и было основой технологии — сегодня отвалилось.
На .Net можно писать только те проекты, которые ты готов на 90% переписать через 5 лет.

Це ж що відвалилося? MS пише свої власні продукти для бізнесу на .Net: офис, CRM, Power BI — працює вже десятиріччями.
Подивися скільки вакансій на ASP.Net Web Forms — а це легасі щонайменше 10 років.
Навіть не уявляю де ще існує обратна сумісність краще, ніж на MS. Запускай програму хоч на VB6 — буде працювати як 20 років тому! Не кажучи вже про .Net.

Починаючи із Java 9 усе те саме. Зворотню сумісність зламали, том багато хто і сидить на 1.8. І дурня ситуація в тому, що багато кому доводиться цим займатись тому що вони підтримують проекти на базі технологій Oracle, які сама Oracle закупила разом із BEA Technologies, Art Technology Group, Sun Microsystems тощо. І весь цей застарілий парк технологій, за який свого часу заплачено міліони долларів, не оновлюється новим власником. Тому багато кому просто доводиться займатись COBOL-лізмом. У той самий час паралельні команди просто роблять нові платформи, де техліди ставлять умови будь що не потрапляти в умови де з бізнесу знову знімуть міліони за ліцензії на проприєтарнтй софт, який за якістю виявиться повним неподобством.

Хєрню пишете.
При переїзді з 8 на 9 зламались тільки довбойоби, які продакшн код писали через sun.misc.Unsafe. Туди їм і дорога. Все інше треба тільки версії ліб в помніках оновити. А якщо написали продукт, а команду розігнали бо «ми успєшниє бізнесмєни а ви задроти нам ні нужни», то ті також сидять на пляшці заслужено, ефективний менеджмент такий ефективний

Спробуйте для себе написати на джаві апки під андроїд.Там цікаво, ніякого маст хев спрінга, є де розгулятись.

Я вибачаюсь, але де ви бачили апки на джава у 22 році?

А в чому проблема вам ніхто не забороняє писати їх на джаві. Звісно якшо мова про ’стильно, модно, молодьожно’ в галерах, то треба писати на котліні)

6 годин тому бачив табун мікросервісів в стартапі. Де ось не скажу, але жава цвіте й не вмирає і живенько навіть ганяє цікаві нові речі

It’s not the plane, it’s the pilot ©

Та навіть там як подивитись, буде якась інтеграція з legacy.

А представляете с каким легаси работают те, кто печет банальный батон нарезной?

Батон штука всім потрібна і корисна, а от про багато проектів я б так не сказав

Батони не конкурують на IT ринку

Зміни відношення просто, і не шукай ідеальний проект. Всюди одна чи інша лажа.

Якщо легасі то забий болт, працюй 11-16 в ритмі ентерпарайз і насолоджуйся життям, поки колєги на ненудних стартапах впарюються і розказують які вони щасливі впарюватись 24×7 в недофінансованому кіоску

Так чи інак 90% проектів лайно, з іншого боку так чи інак 90% не лайно. В кожному проекті є щось цікаве, навіть в найнуднішому легасі, просто не концентруйся на негативі

Для того щоб робити ненудні проджекти чи випустити пар не обов’язково міняти професію, досить знайти якийсь опенсорс на гітхабі до душі.
Порефлексуй на таку тему. Звісно тоді питання ’а чого я маю працювати задурно’, на що має бути відповідь — якщо ти не хочеш попрацювати задурно пару годин на день на цікавому проекті, то ти й не так то сильно хочеш працювати на унікальному проекті, щоб міняти щось. Цікаві речі не обов’язково робити на основній роботі.

В більш широкому контексті, нам як виду платять за вирішення проблем, а не використання модних слів. Те що називають легасі — це якраз і є 99% всього айті з «нудними» проблемами відповідно, які ніхто не хоче чи не знає як вирішувати. 1% — це стартапи з новин і цікаві побрехеньки у всіх на слуху.

Більшість автомеханікив світу працює не в командах раллі Париж-Дакар, і не в цехах по виготовленню концепт карів а на СТО. А в Україні ще й вимушено обслуговувати євробляхі.

Зовсім інше питання чому конкретно ти постійно вимушений ремонтувати оті євробляхі, хоча мрієш про роботу в команді формули 1.

хоча мрієш про роботу в команді формули 1

Треба їхати до мiсця, де є бази гоночних команд.
А якщо ще подорожувати з командою, то ще треба бути дуже спритним
Зп не мiльйони

Мабуть тому, що працюю в компаніях, які займаються в основному «євробляхами», в нормальні «СТО» не потрапляв. Sad but true

Моя аналогія про те що в світі набагато більше звичайних автівок, а тому й потреба в їх обслуговуванні набагато перевищує потребу обслуговування формули 1. І це мало залежить від мови програмування.

А з враженням з форумів що кожен другий працює в якихось цікавих проектах тої ж природи як враження звичайної дівчини від тік-току де симпатичні дівчата набирають лайків.

Роботу ж яка подобається по яких завгодно критеріях прийдеться шукати. Як не знаходиться — аналізувати чому ти не проходиш кастінг

Більшість автомеханікив світу працює не в командах раллі Париж-Дакар

Найпоширеніша професія у світі — водій. Тільки одні камазисти виграють Дакар, системно з року в рік, а іньщі возять сміття чи навоз. І взагалі є цілі народи в світі, попуаси, що досі живуть в палеоліті (кам’яному віці), не знають — а ні металів, а ні колеса, медицини тощо. Буряти як ми усі бачили — пробивають ломом поли в приміщені, бо не знають як користуватись унітазом. Певно що як треба заробити на хліб то і навоз розвозити не зазор, робота є робота. Та солдат — який не хоче стати генералом, то поганий солдат.

Та солдат — який не хоче стати генералом, то поганий солдат.

Це затасканий мотиваційний булшит.

А ви «вигравали Дакар» ? Чи «не дуже то і хотілось» ? Коли «не дуже то і хотілось» то може якийсь WRC етап виграли. Булщіт не булщіт, та особисто я всеж маю такий план. Наступний «Дакар» — перемога, далі подивимось.

А ви «вигравали Дакар

Не вигравав бо мені не цікави призи за це :) навіщо прикладати зусилля ради того що тобі не потрібно?

Булщіт не булщіт

Цей булшит — гонитва за чимось не тільки висміювася тисячоліттями, а й нерідко призводить до лікування у психотерапевта :)

особисто я всеж маю такий план.

майте, це ж ваша справа. А досягнуте чи ні — всім начхати. То ж всього навсього — ваша мета, ваше задоволення від призу :)

«Дакар» — перемога, далі подивимось

Для вас. А для когось сміття :)
Ще для когось — приклад, надія що як отримати отой приз — ото буде щастя. От на них і діє той мотиваційний булшит :)

Ну в шалащі племінні Тумба-Юмба, на одинці з природою щастя по любому, а ще гола срака. Та ось, тільки як побачать іншого туземця із племені, яке має контакт із цивілізацією — негайно кидають в нього списи із ціллю забрати резинові шлепки та футболку із секонд-хенду і привласнити худобу, що він пасе. Але звісно +, ловити єдинорога сачком теж іньша крайність і не спіймати і у мозкокопателя лікуватись. Різні Камаз-майстри чи Пежо виграють за рахунок того, що діють, розумно раціонально, колективно і системно. В них є мета і вони її послідовно досягають. А не ура-ура і мордою об бетонну підлогу.

Про туземців — брехня, з того ж мотиваційного булшиту. Антропологі вже чимало про це писали. Популярно можна почитати у Харарі.

А Париж Дакар дивлюсь регулярно. Цікаво, але участь би не брав, якби й запропонували надавши все необхідне за так.

В них є мета і вони її послідовно досягають.

У купи качків є мета досягти успіху як Шварценегер. Нехай досягають.

Але булшит казати що кожен справжній чоловік має мати мету досягти успіху Шварценегера.
От ви маєте таку мету? Ні? Який сором!

P. S.
Про солдат брехня, бо більшість солдат світу воює або за гроші, або за ідею (зазвичай у міксу) а не за те щоб зробити кар’єру військового

Типова мотивація солдата армії США — відслужили 3-5 років щоб отримати преференції для вступу в юридичний коледж. В генерали мріють відсотки

Водії далекобійники, або краще — маршруток, взагалі у більшості раллі й не дивляться.
Погані вони водії...

Як і програмісти які не хочуть рости у піеми а далі в топи, власників бізнесу — погані. Так?

А в чём проблема евробляхи обслуживать?

Ни в чем. Просто как пишет топикастер — ему скучно, приносит страдания.

Но аналогия была о другом.

Просто на Java мало нових проектів. Я в схожій ситуації вивчив Scala, додав курси в LinkedIn та змінив роботу. Ваш другий варіант теж можливий, але стек може бути іншим.

Фігня. Багато на джаві нових проектів.

Scala ще жива?

В Лондоні більш менш. В big data використовують, також деякі стартапи і банки.

Ну років 5 назад хіпстота в неї кинулась, понаписувпли мабуть гівносервісів які на 146% складаються з лямбд і позвільнялись бо котлін став більш модний. І от тепер є певна кількість вакансій на підтримку.

Ні, є різні проекти. Є фанати ФП, є просто замінник Java, зі Spark взагалі дуже зручно працювати.

Просто на Java мало нових проектів

шта?

Не згодний, а ні трохи. Із появою підтримки C ABI через Foreign Function & Memory API (OpenJDK Project Panama) відкрився новий цілий ринок технологій яких не існувало написаних на нативній Java (без С/C++).

До того ж, відбуваются революційні зміни у самій Java, чого вартують віртуальні потоки, value-types, foreign native і так далі.

Ці революційні зміни запізнились років на 10.

Авжеж, авжеж, чому не на 20 років одразу?

Подивіться на інші мови програмування, наприклад Python, ця технлогія майже така ж за віком як і Java, але чомусь досі не вирішені ключові проблеми мови типу 1 потоку, неоптимізованного компілятора. Подивіться на C та С++ — ці мови все ще складні та важкі для опосередкованого девелопера, rust — не робить життя краще. Єдиним щось новим став Golang, але ця мова вкаладає більше проблем у розробці та підтримці, а ніж його бонуси. Про JS я взагалі мовчу, бо поки я пишу цей текст народився і помер новий фремворк та зʼявилася нова альтернатива до TypeScript...

Тому що ті фічі, які тільки зараз додали в Java, вже були в Scala 10 років тому. А багато з них навіть були у c#. Ці програми можна запускати навіть на тому самому JRE.
Python також гівно. Як і старий js.

З іншими мовами я мало знайомий.

і тому Scala — одна з найменш популярніших мов програмування за останні роки, вона не потрапляє в ТОПи зовсім, прос С# я взагалі мовчу, бо ця мова специфічна і хоч входить в ТОПи, але не є вибором № 1, 2, 3, 4 і навіть 5 для будь яких розробок.

А багато з них навіть були у c#

Так можна сказати про довільну мову програмування, наприкла, C++ Boost мав фічі яких не було в C++. С має все чого не має Python і так далі.

Я скажу вам так, можна говорити, що певні фічі Java зʼявилися досить «піздно» відносно інших мов, але швидкість адаптації нового функціоналу у додатках стала на стілки повільною і млявою, що хоч релізь усі нови проекти в OpenJDK зараз, все одно їх адаптують за десятеліття післе релізу (про це й ця стаття, все застаріле й даб Боже JDK 8, а не 6).

прос С# я взагалі мовчу, бо ця мова специфічна і хоч входить в ТОПи, але не є вибором № 1, 2, 3, 4 і навіть 5 для будь яких розробок

це дуже сміливе твердження :)

наприкла, C++ Boost мав фічі яких не було в C++

Boost є набором бібліотек для C++, він не міг мати фічі, яких не було в C++
Просто темплати у C++ — це така собі мова у мові, тому накрутити там можна було ого-го, але все тільки у межах синтаксису і семантики самого C++

С має все чого не має Python і так далі.

апельсини та огірки

прос С# я взагалі мовчу, бо ця мова специфічна і хоч входить в ТОПи, але не є вибором № 1, 2, 3, 4 і навіть 5 для будь яких розробок
це дуже сміливе твердження :)

це не мої слова, це фактична статистика від чотирьох різних джерел.

Boost є набором бібліотек для C++, він не міг мати фічі, яких не було в C++
Просто темплати у C++ — це така собі мова у мові, тому накрутити там можна було ого-го, але все тільки у межах синтаксису і семантики самого C++

С++ в вакуумі не існує, С++ без буста — не є досить розповсюдженим рішенням, бо всі хто писав на С++ знає, що Boost і є C++ та його стандартна бібліотека: кращій інтерфейс роботи із потоками, L7-програмування (beast) та низькорівневе мережеве програмування, коллекції, і так далі.

Тому що у Scala високий поріг входу. Люди ліниві, але ті, які таки змогли, зазвичай дуже звдоволені.

Не настiльки великий як комусь хочеться думати. Проблем також багато.

і які проблеми в скалі, що люди її кидають і йдуть назад на джаву?

Про це достатньно вже написано у цiх ваших iнтернетах. Тепер Котлiн моднiше)

занадто складна і не дає переваг для проектів які зазвичай пишуться на Джаві.

Такої складності мови — ніколи не стануть мейнстрімом.

Та й приколи, коли мiнорний релiз ламає binary compatibility, нафiга воно? В Scala 3 з цим краще, але трохи запiзно.

Не настiльки великий як комусь хочеться думати.
занадто складна

то scala занадто складна чи не дуже складна, але не дуже хотілось?

не дає переваг для проектів які зазвичай пишуться на Джаві

Ну так не треба на скалі писати спрінгові моноліти? На скалі наче пишуть якусь бігдату і even-driven фінтех. Нє?

Не дуже хотілось це по факту і є — нафіг воно здалося, якщо не дає переваг? Щоб перед якимось пацанами з форума не було соромно? Чи яка ще мотивація?

Що ж до бігдати — то там купа пітону. Як і у фінтєху. Ну і евент драйв мікросервіси теж на пітоні або на ноді. Ну, або на го, джава, дотнеті. Нафік скала? Кому і навіщо вона треба — якщо сама ідея мікросервісів — у їх простоті?
Якраз для монолітів би підійшла.

Нє, ви звісно пишить на тому що подобається.
Ну а тим кому не сподобалось — на скалі і не пишуть. І їм байдуже до того що там якийсь пацани вважають :)

Я Скалою цікавився у період її хайпу. Коли розвиток Джави, вірніше його відсутність всім набрид, і надії були — Groovy чи Scala майбутнє?
За Скалою — впевнено не побачив.

то scala занадто складна чи не дуже складна, але не дуже хотілось?

Ні те ні інше.
Вона не потрібна.
І саме тому нікому вже крім трьох з половиною анонів не цікава.
100% роботи на скалі які я бачу — це підтримка старого гівна, який кілька років тому назад на хвилі хайпу накидав який духовно-багатий рахітектор, який через півроку роботи захопився котліном і лівнув. Оце і є доля скали. А через кілька років помре остаточно.

на джаві краще ситуація? Дивно що ОП тоді створив цей тред...

Лоліще, канешно краща!
А топікстартер просто потрапив в бульбашку, з якої просто треба вилізти і все.

Такої складності мови — ніколи не стануть мейнстрімом.

з огляду на те що зараз типовий програміст це вчорашній курєр глово чи масажист після трьох місячного буткемпу, то це взагалі не показник.

Ну, які вже є. Знаєте рецепт де набрати інших, або суттєво зменшити час розробки при збільшенні якості? Бізнес вас озолотить.

А живих маргінальних мов повно. Скалою більше, скалою менше, то тільки фанів турбує.

Ха, колись дуже давно я теж от прямо такий же топік створив, с тими ж питаннями. Проблема вирішилась за допомогою переїзда в Штати. І от зараз я себе піймав на думці що хотіб би декілька місяців посидіти на тих простих проєктах, де не треба думати зовсім. Бо наша команда вирішує задачи де простих проблем не буває взагалі і я от трохи втомився :)
До речі ось цей топік — dou.ua/forums/topic/9686

Оо, дякую, не бачив цей топік, почитаю.
Підозрюю, що ти працюєш у ФААНГАХ, можеш поділитись, що саме напрягає в роботі там?

Я можу приблизно привнести таку аналогію, яка врятувала мене від бажання пертись свого часу в фаанг і допомогла пізнати дзен.

Не сприймай як типу не осіліл, — я пройшов і за кілька міс відмовився, пішов у консалтинг і фріланс

Маю теж багато друзів в фаангах, жоден ще не сказав як це круто. Складно так, от круто — от тут проблема. Але й жалітись не пожалієшся ж, хто ж жалітиметься про таке, що він в гуглі нещасний ))

Коли мені подобається наприклад швидко бігати, час від часу в задоволення я швидко бігаю. Коли це треба робити по розпорядку кожен день, це вже не задоволення і не любов. Це ярмо, де навіть не тебе витискають як лимон кожен день, а ти сам себе вже витискаєш, а потім тебе пережовують і випльовують, коли ти не витримав конкуренції з колєгами. Ну або хтось гордо сам іде чи робить мінімум щоб не бути в повністю в ботомі.

Всі чують про фаанги, але щось не чути всюди щасливих тисяч інженерів що там працюють, одні легенди від одиниць ;)

мабуть цікаві складні задачі вирішують, і часу нема, поки хтось поклавши ноги на стол, комітить два рядки в день на трьох-чотирьох легасі і пиляє собі що подобається і не париться за кризу бо легасі всюди є. Тут ще треба визначитись хто розумніший і що таке розум.

Фаанг чи стартап — це коли ти вже так довго біжиш, що забув чому колись любив швидко бігати, бо не бігти швидко значить просигналити хру що ти черговий на вихід чи скорочення, чи тебе просто обійдуть чи засунуть допилювати за новенькими.

Звісно комусь в кайф сушити мозок заради маска чи цукера чи когось, вірячи що їх код полетить на марс, комусь приємно чесати чсв за досягнення, чи хтось гарно всівся на ненапряжному місці, але в середньому це не така вже кайфова робота, постійно сушити мозок на 120%, там вистачає і свого легасі, і заради чого все — щоб мати хай золоту зп і якісь опціони. Не в грошах щастя, особіно якщо це йде в купі з напрягом і золотими кайданами.

ПС забув про дзен. Дзен у тому щоб іти серединним шляхом і за серединною течією на серединній швидкості, достатньо показувати на пару відсотків перформанс краще за середнє в команді. А от наскільки ти справді краще за середнє — це вже твоє. Можна кайфувати собі в задоволення вже цікавими проблемами тоді, коли мозок хоче цікавого. Амінь :)

Всі чують про фаанги, але щось не чути всюди щасливих тисяч інженерів що там працюють, одні легенди від одиниць ;)

Ну тут я не согласен. Это чисто психология людей, когда все хорошо, они не пишут об этом, но когда все плохо — пишут
Например, вот блэкауты были, много людей в чатах жаловались что света нет, но у некоторых он был и они сидели молча, тупо не хотели «сглазить», психология.
Так же с фаангом, я думаю кто попал туда действительно довольны, но не особо отсвечивают, не хотят «сглазить», а вот жалоб от галерных гребцов много — значит жизнь не сахар, блэкаут

Ну я не намагаюсь довести що в фаангах отстой. На рахунок щастя від роботи от я дуже сумніваюсь.

Для мене це як щастя коняки, яку добре кормлять, щоб добре їздити ;)

я вже не у фаангах, але рівень проблем схожий. Я у одній з core команд, у нас мільйони запитів на секунду і із-за цього рівень задач завжди досить високий. Простих задач майже не буває. Пишеш код — завжди думаєшь про усі можливі оптимізації. Працюєшь над архитектурою — постійно питаєш як це буде скейлитися під наші задачі. Щось просідає по перформансу — копаєш де можна оптимізувати. Іноді це буває важко і ловиш себе на думці «от би зараз шось простіше». Хоча це майжи завжди цікаво.
От, наприклад, зараз є задача у нашої команди — мігрувати декілька кластерів redis з on-prem серверів у хмару. Без даунтайму, без втрати даних. При чому на редісі активно використовуються атомарні операції, тобто прості техніки типу dual read не будуть працювати. Але це не така велика проблема. Реально проблемою це завдання стає коли додається вимога щоб новий хмарний редіс працював тільки через mtls, коли зараз on-prem кластер працює на plain text протоколі. І сервіси, що використовують редіс, відкривають на секунду в 3 рази більше коннекшенів, які, за нашими тестами, ми зможемо гарантувати при додаванні mtls, віддавши усі процесорні ресурси кожного редіс інстанса на ініціалізацію коннекшена (mtls handshake забирає набагато більше процесорних ресурсів і часу)
І от ми вже досить довго обговорюємо варіанти як цю проблему вирішити. А хотілося б ***к-хуяк і в продакшен хочь іноді :)

мільйони запитів на секунду

Кіко запитів? :)

Що за сервіс якщо не секрет?

Хуже. Игровой блокчейн. Скорей всего 99,99% запросов чтото бесплатно валидируют.
Теперь осталось выяснить, превысят ли доходы от 0,01% платежеспособных игроков облачные счета за AWS + решение «сложных задач».

Визнай, ти просто бісишся від того, що всі навколо щасливо собі користуються існуючими технологіями, а у твоєї «вбивці ентерпрайзу» лише 1 користувач.
*троллфейс.жпг*

Так я вроде как еще не зарелизился.
Можешь спать спокойно, твой уютный джава легаси в полной безопасности.
Обеспечит тебя пшеном и рисом еще не на одну зиму.

От, наприклад, зараз є задача у нашої команди — мігрувати декілька кластерів redis з on-prem серверів у хмару. Без даунтайму, без втрати даних. При чому на редісі активно використовуються атомарні операції, тобто прості техніки типу dual read не будуть працювати. Але це не така велика проблема. Реально проблемою це завдання стає коли додається вимога щоб новий хмарний редіс працював тільки через mtls, коли зараз on-prem кластер працює на plain text протоколі. І сервіси, що використовують редіс, відкривають на секунду в 3 рази більше коннекшенів, які, за нашими тестами, ми зможемо гарантувати при додаванні mtls, віддавши усі процесорні ресурси кожного редіс інстанса на ініціалізацію коннекшена (mtls handshake забирає набагато більше процесорних ресурсів і часу)

А у тому топіку старому — dou.ua/forums/topic/9686
«А хочется высоконагруженных систем, биг дейта, сложные задачи и тп и тд. » :-)

Як то кажеться — будьте акуратні із своїми бажаннями, вони іноді збуваються Ж-)

Та нє, мені норм. Просто іноді хочеться трохи відпочити на простих задачах :)

Ну в мене повністтю зворотна історія, я з легасі майже не зтикався. Й повірте, там ніхріна не краще. Дибільні прототипи, зміни кожні 3 години, пишеш щось дибільне неперспективне, у проекта грощі закінчується, інвестор покидає бо нікому він не треба цей проект, СТО — даун, якого й стажором не варто брати, пише без фреймворків на голому SQL з дофіга копіпасти. Або навпаки манія на мікросервіси й там зʼявляються мікросервіси які обслуговують інші мікросервіси й це на 3 людини команди. Ну так, іноді сучасні технології. То й що?

Ну не можу я займатись тим чим не цікаво, хоча робота це лиш робота, гроші платять, але робити 6-8 годин на день те, що здається неймовірно нудним мені не під силу.
Хоча у мене було немало колег, які роками сиділи на таких проектах і їм було норм, мабуть.

Спробуйте погуглити що таке РДУГ. У нас в країні «його не існує», психологи навіть не знають що це таке (нормальні знають), плюс з-за гіпердіагноситики дітей на заході у цієї штуки «bad name». Але це не значить, що його не існує, тому гуглити бажано англійською. Й навіть якщо це мимо й в вас його немає, то техніки КПТ все одно працюють на всіх людей, корисно буде.

Досить довго програмую на Java, але не використовував майже жодної технології, про які ви згадуєте :) Особливо, на Java не варто писати web! ... якщо http — то тільки api.
... а ... ну і мобільні додатки — краще flutter + шматки на java, якщо треба. Чистий java в android безнадійно архітектурно/ідейно зламаний і підібрати адекватну архітктуру під додаток — практично не можливо.

Java — норм мова, норм середовище, можна писати досить багато всього. Не вистачає тільки корутин, але їх можна зловити в котліні.

Про legacy ... якщо у вас є клас на 10к стрічок і метод на 3к ... і так сталося, що вам його треба правити ... ну ... ем ... перепишіть/відрефакторте його ... хоач б частково. Щоб щось змінити, розібратися все-рівно треба буде. А якщо розібратися, то стане або зрозуміло чого так зроблено, або що треба порефакторити. Піде більше часу — так, але, в будь-якому випадку, часу піде багато. Боїтеся щось зламати? Ну ... страх то нормально, всім страшно, і що?

Можливо, мені легко говорити, так як сам провів проект від java 6, який сам і починав писати (аля код який знаєш, легше рефакторити). Але, навіть якщо сам пишеш і стараєшся робити як найкраще, в кінці часто виходить монстр. І це не залежить від «крутості» програміста. Щоб зробити проект нормально, умовно, слабшій команді треба переписати його разів 5, сильнішій, можливо, рази 3.

Про legacy ... якщо у вас є клас на 10к стрічок і метод на 3к ... і так сталося, що вам його треба правити ... ну ... ем ... перепишіть/відрефакторте його ... хоач б частково.

Ви мабуть ніколи не були на такому проекті. Як правило такі штуки, вище керівництво не дозволяє рефакторити бо є проблеми гірші за це, які вимагають уваги. Насправді самий кращий вихід це просто звільнятись із такого, якщо звісно не подобається)

Бывают классы на 10К строк в которых состояния всего 100-200 строк. Не вижу никакой проблемы, особенно если побить на регионы.

Ви мабуть ніколи не були на такому проекті. Як правило такі штуки, вище керівництво не дозволяє рефакторити бо є проблеми гірші за це, які вимагають уваги.

Скорей всего даже не поэтому. А потому что, в таком методе наверняка есть очень и очень давние баги, которые уже стали частью спецификации. Тоесть его физически невозможно переписать так, чтобы он «правильно» работал. Никогда. У людей в зависимых системах цифры не сойдутся.
Проще написать новую систему, с нуля. И сказать здесь немножко другие стандарты подсчетов, более правильные.

В нас є старі проекти, але, можливо, не на стільки старі і не на стільки монструозні, як могли б бути. Тому, частково, тут ви праві.

вище керівництво не дозволяє рефакторити

Будь-який проект, навіть самий крутий проект-з-нуля можна споганити. Якщо бачення керівництва сильно розходиться з вашим, так, треба шукати інше місце ... незалежно від того який це проект: великий чи малий, з нуля чи legacy.

бо є проблеми гірші за це, які вимагають уваги

Часто, це ... перебільшено. З того, що я бачив, великі проекти на то і великі, що вони ... працюють. Глючать, з костилями, з поганими процедурами, але їх можна не чіпати і вони працюють. Якусь підтримку вимагають, звісно, але не прям писати/правити код. Виключенням, є, хіба всякі системи, де постійно міняються правила та умови (бухгалтерія, наприклад).
Тому, поки воно працює, можна взяти чкусь частину на місяць-два і зробити інкрементальне покращення разом з фіусом десятка багів з беклога, що це зачіпає. ... але це сильно узагальнено, звісно.

Java — норм мова, норм середовище, можна писати досить багато всього. Не вистачає тільки корутин, але їх можна зловити в котліні.

дивіться на Virtual Threads починаючі із JDK 19. Ось тут я детально описав dou.ua/forums/topic/38676

Треба буде їх спробувати. На скільки я розумію, це щось к концептуально новеньке. В тому сенсі, що корутини та їх модель кооперативної багатозадачності зараз всюди ± однакова і всі точки зупинки явно маркуються в коді. А тут все сховано в глибини jvm. Дуже цікаво що з цього вийде.

Дуже рекомендую, бо впровадження такого нового функціоналу має вплив на усю JDK. Скажу так, що мені власно не вистачило сил передивитися чейндж-реквест для virtual threads в 11 тисяч файлів, але мав змогу протестувати код і можу сказати, що нововведення — радикальні з точки зору фунціональності, але майже зовсім непомітні з точки зору програмування.

Чи можна взагалі любити це програмування? Щось мені здається що ні. Тобто, сідаючи за ноутбук, відкриваючи прожект, треба мати на увазі це:
I hate this process. My brain hate this process. I lie myself when i think something else about this f*king programming.
But...
А далі, признавшу цю гірку правду, вже можна вистроювати щось реальне.
Бо програмувати насправді важко.

Ощущения автора знакомы мне, 50% проектов в моей карьере жуткий легаси энтерпрайз, саппорт и мейнтененс с добавлением чего либо или рефакторингом только по остаточному принципу.
Тоже больше полугода на таком г..не не выдерживаю, прошу новый проект или ухожу в другую галеру. Сейчас из-за войны немного стремно дергаться, то, может, просижу и больше.

Я хз що тобі не так. Більшість Java проектів на яких я працював — міграція легасі на нові технології. Просто тому що всякі нові фішки типу «ми пилимо проект на блокчейні» мною відкидаються зразу, потім відкидаються варіанти «саппорт/багфіксинг і нічого нового найближчий рік» (тут бажано переговорити з техлідом проекту який тобі пропонують перед тим як приймати офер).
Так, копатись в легасі часом нудно, особливо якщо воно все ще і без тестів, з іншого боку іноді цікаво і подебажити.
Не хочеш ентерпрайзу — йди пили якийсь UI чи мобільні апки. Тільки потім не приходь через пів року знову плакати ))

А у вас були схожі історії?

Не було у нас схожих історій. Деяким людям здається, що вони пиляють щось нудне і не цікаве, але:
1. Якщо за нього хтось платить — значить воно комусь потрібно. Значить хтось вважає, що віддати за це ваші пару кілобаксів зарплати в місяць для нього більш правильне рішення, ніж їх пропити.
2. Ти не визначаєш стан проєкту на момент початку роботи у ньому, але ти точно визначаєш, яким він стане в наслідок твоєї роботи. Нема такого проєкту, де не можна було б запровадити якусь нову практику, покращити якийсь код, вирішити якусь проблему.

Менше страждать, більше роботи.

Деяким людям здається, що вони пиляють щось нудне і не цікаве, але:
Якщо за нього хтось платить — значить воно комусь потрібно

Цікаве (тобі) і потрібне (комусь іншому) — це різні виміри. Проста ситуація: є старезна легасі система, але найняти Миколу з України її підтримувати дешевше і менш ризиковано ніж зібрати всі вимоги зараз і зробити нову.

Ти не визначаєш стан проєкту на момент початку роботи у ньому, але ти точно визначаєш, яким він стане в наслідок твоєї роботи. Нема такого проєкту, де не можна було б запровадити якусь нову практику, покращити якийсь код, вирішити якусь проблему.

А ось тут з’являється така метрика як ККД. Можна різ сидіти на «комусь іншому дуже потрібному проекті» і впровадити 1 бест практику (хто наприклад покривав тестами легасі проекти, то розуміє, що навіть це не так вже й просто), а можна піти на інший проект отримати там досвід з 5 бест практиками і ще 5 впровадити.

Хтось використовує слово «легасі» як щось погане, а для мене от це найбільший комплімент системі. Це означає, що хтось колись згенерував правильну бізнес-ідею, хтось написав гарну робочу реалізацію, хтось зміг це монетизувати, десь у системи з’явилися користувачі, все це продовжувало жити і працювати роками (іноді — десятиліттями) і от тут приходить якийсь новомодний хіпстер і морщить носа бо в проєкті, ти диви, не використовується фреймворк про який він вчора на ютюбі нове відео подивився. Ну прямо біда.

Це означає, що хтось

Бла-бла-бла, «у мене непопулярна думка» :)

А людині про приходить в цей проект, що з того що хтось колись добився успіху?

Які можливості все оте дає новому працівнику? (ось це основне питання)

Якщо всі рішення вдалі і ефективні, то люди що будували проект будуть комфортно отримувати з нього дивіденди. В чому тут інтерес нового працівника?
Якщо проект вийшов невдалим, то __кращі__ люди, що його починали, потроху порозбігаються і тоді перспектива ще краща — працювати з тими хто провалив проект і не зміг знайти собі нове місце, багато ж ви у них навчитесь :)

В фотосфері під «легасі» мають на увазі старовинні механічні об’єктиви, суворо зроблені з заліза та скла (те скло теж з заліза робили), і які легко та невимушено переживуть сучасні пластикові вироби.

Прекрасно працюють і нині :)

Але, для успішного використання, вимагають певних навичок, яких в хіпсторів нема.

Прекрасно працюють і нині :)

А ще вінилові платівки та «теплий ламповий підсилювач» дають такий звук, який не здатні відтворити найсучасніші 100500 канальні системи.
Але справжні експерти кажуть що ніщо не зрівняється за звучанням з органом 14 сторіччя!

А задачі які? Розривати чи генерувати картинку? :)
Все ж, в фотографії кінцевий продукт не лінії на міліметр, а зображення.

Це означає, що хтось колись згенерував правильну бізнес-ідею, хтось написав гарну робочу реалізацію, хтось зміг це монетизувати, десь у системи з’явилися користувачі, все це продовжувало жити і працювати роками (іноді — десятиліттями) і от тут приходить якийсь новомодний хіпстер

і вигадує Хром замість IE ! Тим самим руйнуючи десятиріччями працюючи легасі бізнес — системи та сайти.

Хтось використовує слово «легасі» як щось погане, а для мене от це найбільший комплімент системі.

Хай тебе тішить що я точно знаю що десь у Англії зараз за пузатим монітором сидить сивий дід і замовляє канцлерські прилади для офісу на сайті, який працює тільки під IE 6. Він так робить останні 20 років — і не збирається нічого міняти.

а можна піти на інший проект отримати там досвід з 5 бест практиками і ще 5 впровадити

А можна і не отримати і не впровадити. Тут питання чи ти відступаєш перед челенжами тому що дуже легасі, дуже складно, дуже сумно, дуже Spring Boot або ще щось, чи ти працюєш з проектом, виділяєш та декомпозуєш проблеми, будуєш шляхи їх вирішення, впроваджуєш те що вважаєш за потрібне. Як написав автор коменту, на будь-якому проекті є що покращити та що впровадити, якщо не сидіти і не нити. Але якщо у автора 5+ проектів поспіль гівно, то мб проблема не в проектах?

Тут питання чи ти відступаєш перед челенжами

Ні, тут питання

А ось тут з’являється така метрика як ККД

Який ККД буде у ваших дій?

дешевше і менш ризиковано ніж зібрати всі вимоги зараз і зробити нову.

Саме так.
Гроші там рахують от і все.

Нубське питання.
Саме про Spring (Boot) / Hibernate
Є Легасі проект.

What we have now:
— CentOS 5.11,
— Apache Tomcat/5.5.25,
— MySQL Ver 14.14 Distrib 5.5.17,
— Java version 1.6.0_17
And we have Java based (jsp) application running on the server.

What we are going to do:
We are going to migrate to the new server with the latest CentOS distro (CentOS 8) or to the latest Debian, since the CentOS is rather dead and the latest versions of Tomcat, Java etc.

The source code у MS Visual SourceSafe, це взагалі напевно мамонт.

Дуже довго шукали людину, хто б взявся.
Не найшли.
Потім знайшли Індуса (точніше їх контору), який років 10 тому саппортив то все.
Звичайно вони погодились.
Взяли і за 3 місяці описали резалт

Here are the updates,
— Apache Tomcat version upgraded from 5.5.25 to 10.0.14
— Java version upgraded from 1.6.0_17 to 17.0.2
— MySQL version upgraded from 5.5.17 to 8.0.27
— Apache Ant version used 1.10.12
— Apache HTTP Server version upgraded from 2.2.34 to 2.4.52
— Apache Tiles project that the application uses for views rendering was retired in 2017. We have made it to work with our technology stack.
— We are currently working to get the Hibernate ORM version of the application to work with our new Java version. This is the only task that we are left with.

І от з Hibernate ORM version of the application to work with our new Java version застрягли вже більше ніж на 8 місяців :-(

Власне питання: “Що ж то за херня така, що її подолати славні Індуси не можуть ” :-)

p.s. Я не Джава кодер, і навіть близько не стояв

А-ха-ха. Перекладаю з індуської: «ми тупо проапгрейдили все що могли до останніх версій які знайшли, після чого воно перестало працювати. Зараз намагаємось скомпілювати/запустити».

Перекладаю з індуської

Ну прикол у тому, шо вони років 10+ то успішно саппортили та дописували.
А тут бац.. І хз що далі.

До речі з отакої

до останніх версій які знайшли, після чого воно перестало працювати.

В мене: «Яка ж це гидота ваша Джава» 🤣

Якась індуська східна хітрость непонятна шожтаке.... Ну хто здаватиме проект за місяць, який можуть оплачувати безкінечно?

Чому всі думають що індуси всі дибіли..

Скажіть їм що тіпа знайшли іншого підрядника який готовий взятися, може гібернейт швидше запуститься на новій жаві ;)

І що це за latest centos 8? Centos вже всьо, мігруйте на рхел чи рокілінукс, ну чи дебіан якщо просто

with our technology stack

це теж щось смердить мені, але вже дивіться самі, якщо треба і цікавить, пиши, зможу зробити незалежний асесмент б2б за шоколадку, якщо недовго то й за референс чи відгук зроблю

Так це...
Там же написано

or to the latest Debian, since the CentOS is rather dead
Ну хто здаватиме проект за місяць, який можуть оплачувати безкінечно?

Індуси за фіксовану ціну взялись.

пиши, зможу зробити незалежний асесмент б2б за шоколадку, якщо недовго

Так вже є людина,
+ був Українець, який подивився і здався, саме через легасі...
Та і навряд це недовго.
Та й не я вирішую.

Чому всі думають що індуси всі дибіли..
Індуси за фіксовану ціну взялись

Беру слова назад

Я от реально не в курсі як умовний західний замовник дивиться на:

Ну хто здаватиме проект за місяць, який можуть оплачувати безкінечно?

Особисто я вважаю, що такий підхід — зовсім не ОК. :-)
А Ви вважаєте навпаки.
ХЗ хто правіший.
Або тут нема такого опняття навіть.
Там було спершу подано Індусам на
естімейт = «час» + «скільки грошей»

Результат був «стількі-то годин» та «стількі-то грошей всього»
Термін звичайно просрали.

І так. Замовник можливо нічого і не отримає, але і не заплатить, бо в нього є досвід роботи з Львівській ІТ конторою (назву не скажу, бо нафіг), яка спромоглась зробити за ТЗ+договором лише Minimal Viable Product, а потім пробувала довго і нудно клянчити додаткові гроші на виправлення багів у тому MVP.

Як результат — послані на йух, а з Українцями бажання працювати вже у замовника нема.
Чи потрібно нам таке?
Ну, у глобальному розумінні.

Ок чи не ок вирішує ринок а не я

Я не вважаю це ок, але таке буває, коли найобують і тягнуть щоб подоїти

Ну і тут меч з двома краями. Якщо фіксед прайс і найобують то добре для замовника тобто вас.

Але фіксед прайс теж означає що в індусів нема мотивації щось робити, можливо початкова ціна не співвідносна зусиллям, навіть якщо вони не найобують. І вони звісно розраховують потенційно підтримувати її далі, що добре для вас.

Якщо апка критична, то варто поговорити з ними.

А українці чи індуси то дарма і найух то дарма. Знову ж якщо апка критична — заплатите за міграцію в будьякому випадку. Задурно ніхто не буде старатись

Вони оцінили і... ще не зробили.
Додаткову суму може і просили, я не в курсі.
Я тут замовника не вважаю винним.
Та й ніхто про задурно не каже.
Я лише проти схем найобки типу «доїти поки можна», бо.. ну так не повинно бути.
Ідеаліст :-)

p.s. Як на мене — додаткову суму запросто і навіть коректно просити на етапі «все зробили у репозиторії — деплоїмо на новий сервер...»
Це теж час та зусилля.
А тут, я так розумію, що вони застрягли на етапі «ще ніц не працює в мене вдома у докері.»

Дуже знайомо. 15+ років гребу на галері. І, звичайно, 80% проектів — то гнілий легасі ентерпрайз. Цілком зрозуміло чому: це найбільш вигідний тип для галери. Продати щобільше людей сидіти фарбувати «мертву конячку». Відповідальности за результат — нема, бо усе вирішує клієнт. Еспертизи ніякої не потрібно бо більшість тасків це «переставте наліво — поверніть як було». Поки грошикі капають — усіх усе влаштовує, усякого хто пропонує зміни — чморять і намагаються заткнути.
Було декілька цікавих проектів «з нуля». Але вони були фіксед прайс — отже були успішно зроблені, і клієнт пішов щасливий. Замість роками платити за багфікс і доробки — переробки, як на типових галерних проектах «з гівна і палок».
Що з цим робити? Зараз — радіти! Я цілком задоволений що зараз можу «красити траву» — і отримувати грошикі на ЗСУ. Повноцінно працювати над складним проектом я б зараз усе одно не зміг. Через війну, стрес, невизначеність і відсутність відпустки та повноцінного відпочинку мені вже хочеться тільки заснути і не прокинутися — щоб усе це нарешті скінчилося.
Якщо війна закінчиться, чи вдасться від неї утекти наступного року — по-перше заведу собі лінкедін профайл і буду працювати над портфоліо. Щоб надалі була можливість обирати проекти на фрилансі чи влаштуватися працювати у якусь невелику продуктову компанію, можливо навіть у стартап де мій досвід робити проекти з нуля може стати у нагоді.

В усіх твоїх постах прослідковується перманентна депресія, але я не буду тобі радити йти до мозгоправа (думаю тобі вже радили), мені це не помогло (помогло дещо інше).

Про стратегію наших галер — все так. Згадав одну контору, де клієнт дуже хотів, щоб в нас працювали парним кодінгом — сидять 2 чувака, один пише код, інший дивиться-поправляє-пропонує і тд. Але так працювали на стороні клієнта, в нас же реально 1 працює, інший шариться весь день в мордокнизі-грає доту-колупається в носі. Коли я прийшов на проект, був чуток в шоці від такої організації, сказав про це ПМу, він ж мені дав явно зрозуміти, що всіх все влаштовує, сиди і не висовуйся, «парний кодінг» крутиться — бабки мутяться :)

сказав про це ПМу, він ж мені дав явно зрозуміти, що всіх все влаштовує, сиди і не висовуйся, «парний кодінг» крутиться — бабки мутяться :)

Толковий в тебе ПМ був)

З точки зору бізнесу/контори — так :)
Тільки від цього страждала ефективність роботи і атмосфера в колективі.
Були смішні ситуації, коли 1 дев не дає клавіатуру іншому і чуть не б’ються.
Або роблять чергову ротацію, садять разом 2х людей, які не можуть терпіти один одного.

мені це не помогло (помогло дещо інше).

Що саме допомогло?

На початковій стадії — антидепресанти-нейролептики, підібрані з 3 спроби приватним психіатром. Це нормалізувало загальний стан, прибрало перепади настрою, приступи тривоги і тд. «Задушевні» розмови із психотерапевтами (а у мене було 3 різних) не помогли, як згадую — даремно потрачений час і гроші, краще б витрачене пробухав чи спустив на жінок з пониженою соціальною відповідальністю, чесне слово.
Потім зміна обстановки — поїздка закордон на півроку, довгі піші прогулянки на природі, відключення від роботи і інформаційного сміття. Переосмислення життєвих цілей і позбування всяких нав’язаних і підліткових.
Прибрав алкоголь, сів на дієту, перевірив організм, зайнявся здоров’ям, записався в зал на кросфіт — часто після занять вилажу фізично зай*баний, але щасливий.
Якось так.
Повністю це все не вилікувало, але помогло вилізти із депресивного стану.
Ну зараз через війну, неможливість кудись поїхати і українську зиму деколи криє, але то таке, часи такі.

Дякую за відповідь.

Здається мені теж без ферми на деякий період вже не обійтися.
Думаю вже самі розмови не допоможуть.
Нерви розхитані нормально так.

У фарми можуть бути всякі побічки, тому треба пробувати і підбирати суто індивідуально, норм спец допоможе з цим.
Головне щось робити і не запускати до стану, коли вже лежиш на ліжку півдня і пялишся в потолок.

Буду пробувати, тягнути далі вже не можна.

Прибрати алкоголь — це дуже вірно. Один з найсильніших депресантів. Якщо комусь потрібна підмога з цим, то рекомендую «Rational Recovery: The New Cure for Substance Addiction» by Jack Trimpey. Книга стара, але сильна. Допомагає відмовитись і отримувати від цього задоволення, а не страждати через втрату.

Депресію досить непогано прибирає вітамін D щоденно (навіть влітку). Якщо вже з ліжка вибратись важко, то так, простіше через сильнішу фарму.
Ще гарний варіант (а-ля self service) — це «Feeling Good: The New Mood Therapy» by David D Burns M.D. Прямо must read, якщо в принципі щось в цьому житті турбує і хз, що з цим робити. Заодно непогано пояснено, що таке Cognitive Behavioral Therapy (CBT).

Переосмислення життєвих цілей — це щось схоже на кризу середнього віку. Рано чи пізно усіх наздоганяє. Щоб ще сильніше переосмислити рекомендую «Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals» by Oliver Burkeman. Також must read. Автора взагалі дуже приємно читати (в оригіналі).

На джаві дофіга хороших проектів з норм технологіями. Одного разу мене також надурили на співбесіді обіцяючи мікросервіси і реактив, а вийшов п’ятнадцятирічний моноліт який планували десь колись розпилити. Пропрацював я там 3 місяці і пішов, в таких випадках краще лівати в перший тиждень.

І де такі проекти шукати?
В продуктах-стартапах, в лінкедіні-джині-іноземних бордах?

Я і в продуктах бачив люте легасі і в галерах круті проекти на нових технологіях. Наприклад досить багато девопс скілів з кубернетісом і ажуром отримав в аутстафі. Зрозуміти можна тільки по опису вакансії і співбесіді.

Та є нормальна робота, закінчуйте скігліті.

Якщо тебе щось не влаштовує — ти щось робиш невірно. Це загальне правило життя. У твоєму конкретному прикладі — ти якось невірно підходиш до вибору місця роботи.

Наприклад, ти себе недооцінюєш і підсвідомо шукаєш не краще місце, продаючи свої переваги, а шукаєш «не гірше ніж попереднє» (але такеж хуйове) даючи своїм слабким сторонам керувати твоєю кар’єрою замість тебе.

Я підозрюю що ти просто на рівні майндсету налаштований на пошук старого легасі гівна. Так само як, наприклад, людина зі схильністю до трудоголізму буде запахуватись на будь-якій роботі, або людина, що не може сказати «ні» насяльнику, буде завжди вивозить всю найхєровішу роботу. У купі контор сидять такі собі джуни-переростки з досвідом 10+ років, яких насяльніке лякають балачками про те що вони нічого не вміють і нікому не потрібні за межами рідного болота. І воно сидить на свох 25 тисяч гривнів на посаді «головний кампухтирщик», хоча хард скіли є.

Так, мій крутий капітане, існують інфантильні джуни-переростки з досвідом 10+ років, існують люди які бояться будь-якого начальника (починаючи зі шкільної вчительки), існують ті, кому важко сказати НІ.
Те, що ти зневажаєш таких невдах — це в першу чергу характеризує тебе! За життя я бачив багато таких «крутих» та «успішних»: «лох — це доля», «терпіли повинні страждати», «інтелігентішка сраний» — вони чморили усіх, крім тих від кого можна отримати у пику.

Якщо тебе щось не влаштовує — ти щось робиш невірно.

Це зветься Victim blaming — улюблена тема «успішних». «У мене у житті усе круто — це не тому що пощастило, а тому що я такий крутий і усе роблю вірно! У тебе погане життя? Так це ти сам у всьому винен — бо робиш усе неправильно, не так як я!»

Так, мій крутий капітане, існують інфантильні джуни-переростки з досвідом 10+ років, існують люди які бояться будь-якого начальника (починаючи зі шкільної вчительки), існують ті, кому важко сказати НІ.

Меняй себя, я — же изменил.

«лох — це доля», «терпіли повинні страждати», «інтелігентішка сраний» — вони чморили усіх, крім тих від кого можна отримати у пику.

Что значит «чморили», вот я как тебя трогаю?

мене у житті усе круто — це не тому що пощастило, а тому що я такий крутий і усе роблю вірно!

Потому, что не сдаюсь когда что-то не получается. Не опускаю руки
Знаешь сколько раз не получалось у меня? Больше, чем ты вообще пытался.
Тебе десять раз сказали: пойди на бокс, запишись к психологу — меняй свою жизнь, но ты, задрот жирный, предпочитаешь ныть

Никто не родился успешным, дядя

пойди на бокс

І вмри там героєм 😂

То не міняє суті. Я про ниття
p.s. якщо б тебе там мудохали по голові регулярно та сильно,
то кодером би не працював вже...

якщо б тебе там мудохали по голові регулярно та сильно,
то кодером би не працював вже...

Сирьозна? Дядя, я призёр чемпионата мира, по джиу-джитсу. Как думаешь, меня пиздят сильно, или не очень?

я призёр чемпионата мира, по джиу-джитсу

Ну, мабудь що так.
Бо всього за дві години минуло, а вже забув, що було

пойди на бокс

:-)

Eric Berne “What Do You Say After You Say Hello”

Видихай, бобер! ©

Я ніде не сказав, що зневажаю таких людей. Більш того, кільком таким я допоміг виборсатись із такого стану. Але часто буває, що самим таким людям не вистачає мотиваційного пєндєля, який починається, о боже, з чесної і різкої як удар по яйцях констатації факту — «щось принципово вронг і треба шось мінять іначе смерть, пизда і тлєн».

І шоб ти знав, я сам через це пройшов, так шо не треба тут слюні розмазувать який я віктім блеймінг, бо це ***ня.

Тепер підітри свої лівацькі сопельки і почитай, як топікстартер відреагував на мій комент. Набагато конструктивніше ніж ти.

Та мабуть ти правий, я щось неправильно роблю при пошуку роботи.
Ну принаймні робив в перші роки кар’єри точно — через якісь психологічні загони типу «часто стрибати і міняти роботу погано» і подібна дічь, хоч випробувальний термін він для обох сторін.
Ну от принаймні почав відмовлятись від подібних проектів, але всеодно не вберегло %)

Наприклад, ти себе недооцінюєш і підсвідомо шукаєш не краще місце, продаючи свої переваги, а шукаєш «не гірше ніж попереднє» (але такеж хуйове) даючи своїм слабким сторонам керувати твоєю кар’єрою замість тебе.

Мені здається я себе більш-менш реалістично оцінюю, свої хард скіли. Всі очікують на спвбесіді кулсторі як ти перебирав петабайти даних і тримав нагрузку в мільйони запитів в секунду, але ж мій досвід в основному — колупання спрінга-хібернайта ненайсвіжішої версії.

мій досвід в основному — колупання спрінга-хібернайта ненайсвіжішої версії.

Ты хоть — бы билет купил

Вова, давай його зразу ANTLR-ом )))

Та я думаю мне можно. Ты знаешь, что я сделал в первую очередь, чтобы получить работу? Я выучил ANTLR. Прикинь, выучишь и можно хотя-бы пытаться, а не выучишь — низя

Та чого, на носі новорічні свята, і так шукати роботу нема смислу в цей період.
Якраз буде час подумати що робити далі

Та чого, на носі новорічні свята, і так шукати роботу нема смислу в цей період.
Якраз буде час подумати що робити далі

Не знаю, як там у вас на районі, але на Галичині — «від Романа до Йорданя — український Рамадан» (1 грудня — 19 січня). Щось планувати і робити не дуже вдавалося, якісь іменини, підпивання по знайомим та на роботі, ті всі релігійні та державні свята, ті всі родичі/гості — одні й ті самі розмови по кругу, як заїджена пластинка, і нема куди від того подітися. Десь певно з 2008 року я уже й Новий Рік не святкував, як ото загалом заведено, десь припертися в гості, банячити до ранку, потім ще півдня спати в гостях, і т.п. Просто завалювався спати об 10-й вечора, спав крізь феєрверки та салюти.

У Штатах (ну окей, у Долині) — просто празнік какой-то. Родичів нема, до церкви можна не ходити, іменини не святкують, Новий Рік теж. На роботах — максимум shutdown week з 25 грудня по 1 січня. Відпочивай, не бухай, плануй/виконуй майбутнє.

Коротше, міняй обстановку, видирайся із оточення
(звісно, що після війни це легше буде).

Я і знаходжуся на Галичині, лол.
Цей період свят якраз хороший, щоб порефлексувати і подумати, чого я хочу далі — рекрутери не пишуть, на ринку затишшя.
Зараз б із задоволенням поїхав кудись в теплі азіатські єбеня, подалі від української зими, тільки не пускають.

У купі контор сидять такі собі джуни-переростки з досвідом 10+ років, яких насяльніке лякають балачками про те що вони нічого не вміють і нікому не потрібні за межами рідного болота. І воно сидить на свох 25 тисяч гривнів на посаді «головний кампухтирщик», хоча хард скіли є.

Це шо госконтори имеется ввиду ?

Пффф, та не тіки.
Такого скрізь навалом, і в банках, і в різних компаніях, для яких ІТ не профільне. Ти насправді б здивувався якщо б дізнався скільки по факту ІТшників сидять на гівнороботах окуклившись, про доу не чули, а про долларові зп думають шо то тіки по кумовству у олігархів.

Шукати щось нове на джаві, хоча я не знаю де

Шукай проект де максимум 10 інженерів і деплой на прод не рідше раз на кілька днів. Стартапи на джаві теж є. Але, ІМХО, це не допоможе.

Теж починав з галерного джава легасі, доріс до архітекта, працював лідом у великому продукті, девом в стартапі з кількома інженерами, рік тому вернувся в джава ентерпрайз (хоч кафки, амазони і є але все одно дно).
Ентерпрайз з старими технологіями має кучу плюсів, типу зробити роботу плановану на спрінт за 2 дні, ± стабільність, релізи раз в квартал і т.п.

якщо є сім’я з малими дітьми то це ідеальна робота. або якщо треба час на фріланс чи свій проект.

Я в то дно вернувся свідомо, по грошах майже топ найми на доу + реально 20-30 годин в тиждень на роботу йде.

Рано чи пізно ти зрозумієш що робота це ніщо і rust/лямди/AI нічого не змінять.
Ти думаєш що тобі фігово бо робота фігова але це життя в тебе фігове. Ніякі нові технології, нові компанії, наявність тестів чи релізи кожного дня не замінять тобі розвиток в інших сферах типу здоров’я, духовності, сім’ї, грошей, соціуму. Гугли як стати щасливим)

Ти думаєш що тобі фігово бо робота фігова але це життя в тебе фігове. Ніякі нові технології, нові компанії, наявність тестів чи релізи кожного дня не замінять тобі розвиток в інших сферах типу здоров’я, духовності, сім’ї, грошей, соціуму.

Правду кажеш — життя паскудне ось причина.
У ІТ ми ще здатні чогось досягнути. У інших сферах нема сенсу і намагатися. Слона не навчити танцювати балет, хоч би як він хотів. У кожного у житті є доволі вузьке вікно можливостей. Казки про те що кожен здатен досягти усього — тільки казки.

Дивлячись що за балет. У індусів і різних циркачів ще і як танцюють www.google.com/...​iw=360&bih=560&dpr=3#ip=1 Та медвідь в цирку на велосипеді може кататись www.123rf.com/...​sing-bear-riding-bik.html Та справа в тому, що треба не просто кататись — а вигравати чемпіонат формули 1. І у медведя на велосипеді із командою чарлідерів — слонів на підтримці, жодних шансів це зробити. Хоча навчити медведя кататись на велосипеді, а слонів танцювати в рази складніше за проектування спортивного боліда з карбону і титану.

Гуглив, якусь дурню пишуть ;)
Проблема в тому, що щастя у кожного своє — хтось любить тихо сидіти, щоб його не чіпали і платили гроші. А комусь хочеться чогось більшого. Ми всі різні.

якщо є сім’я з малими дітьми то це ідеальна робота.

Ну мабуть тому більшість моїх колег з сім’єю-дітьми і сидять роками на цих протухших проектах, бо так більше часу на сімейні справи, кожному своє.
Я дітьми не обтяжений, хотілось би якоїсь самореалізації і творчості, ніж колупати джавакруди.

хотілось би якоїсь самореалізації і творчості, ніж колупати джавакруди.

Шукаєш по таких сайтах, по суті ти хочеш в малі B2C проекти. Таких і на джаві багато.
angel. co/role/java-developer

Я б ентерпрайз не кидав перших 2-3 місяці. Всякі напряги там перекрив б відпусткою.

Знайдіть проект де можна працювати пів дня, іншу половину дня займайтесь своїми проектами.

Усе про це пишуть, але:

65% опитаних працюють стандартний робочий тиждень — від 35 до 45 годин. Понад 45 годин на тиждень зайняті 17% айтівців

Менше 20 годин на тиждень працюють 3% девелоперів, а менше 35 годин — 15%.
dou.ua/...​a/articles/portrait-2022
При цьому:
45% написали що хотіли б працювати меншу кількість годин.
dou.ua/...​a/articles/portrait-2018
Отже: як завжди мрії та реальність — майже ніде не дозволять працювати пів-дня!
P.S. Чекаю відповідей «альфа-ІТшників» які вже давно працюють не більше 10 годин на тиждень за середній рейт 100 баксів / година. Живуть на теплих островах де їм 4К вистачає на усе.

То будьте тими 3%

1% людей володіє стількома є багатствами, як решта 99%. Що робити? Будьте цим 1%!

Це наступний крок.

хтось любить тихо сидіти, щоб його не чіпали і платили гроші

Із таким підходом є одна неочевидна проблема.
Спочакту ти радієш стабільності.
Потім стабільність потроху затягує, починаєш відставать від навколишнього світу.
А потім оппа і виявляється шо страшно шось мінять. А потім ще приходить насяльніке і каже «сиди і радій, шо тут у тебе розкішна зарплата в 20к гривень, ти таку більш ніде не знайдеш».
І опа, пастка замкнулась.

І шо?
Якщо так людині ОК то ОК :-)

Свій мозок не надуриш. Будеш казати собі що усе ОК — але мозок розуміє що таке життя не має сенсу і умикає режим самознищення (депресія — суїцид).

і умикає режим самознищення (депресія — суїцид).

Та ну нафіг.
Не будемо приймати до уваги реально хворих на голову.

Бо едине завдання любого живого організму на планеті, це захопити найбільше ресурсів за найменші затрати і розмножитись.
А сушіння мозку по 8 годин — мінімум антибіологіче з такої точки зору.
Мозок був створений для ефективнішого виконання завдань, що я описав вище.
Все інше, вже просто артефакти супутні.
Головна ціль не змінилась.

Game Dev ? Між іньшим на Java теж можна, ті самі сервери для мультиплеєрів движки на Java, Android ігри тощо.

Имхо в любой професии пкрвые 10 лет интересно а потом рутина и все делается по протоколу

Думаю, надо вылазить в консультанты/архитекторы/лиды — передавать опыт молодежи, которой еще интересно кодить.

Нажаль, таких людей треба набагато менше, всім місця не вистачить. Але треба, щоб кожен спробував, щоб після 35 годин мітингів одного тижня сказати, що краще непоспішаючи легасі колупати

Багато хто виїздить з досвідом роботи — місце звільняється.
А мітингами чи архітектурою займатись — то вже що ближче.

Багато хто виїздить з досвідом роботи — місце звільняється.

1) Нагадую, що в ІТ у нас все ще більшість — чоловіки
2) Архітектори виїздять часто «до замовника», тобто на те саме місце

1) Нагадую, що в ІТ у нас все ще більшість — чоловіки

це локальна в часі ситуація

Вчи інший стек

Теж схиляюсь до цього варіанту, хоч якась новизна буде певний час, ще б вибрати правильно :)

Йди у архітектори. Там треба лише малювати та балакати — ніяких джейсонів та легасі.

Чим тоді це відрізняються від роботи дизайнером? (риторичне питання, якщо що)

Враховуючи кількість книг з назвою «System Design», мабуть не дуже і відрізняється xD

Rust — виглядає само по собі цікаво, але для освоєння треба значно більше часу і дуже мало вакансій

Цікавих вакансій дійсно мало:

Дякую, Ярослав.
Читав твої статті по go до речі.
Можеш будь ласка описати типовий проект на го? Мікросервіси? Якісь мережеві тулзи?
А якщо скажем якийсь монолітний SaaS?

Переважно мікросервіси, навіть у випадках де було достатньо моноліта.

Був один моноліт, а також був другий моноліт, який красиво перетворили на менший моноліт з мікросервісами без залежностей.

Ото галерам таке віддають
Заводь трактора

Люди, которые идут в программисты ради денег, не заслуживают нормальной творческой жизни. Они выбрали деньги и этим подписали себе приговор.

Ти працюєш і не отримуєш за це грошей?

Люди приходят в этот мир не ради денег, а ради возможности прожить интересную жизни, найти настоящего друга, вырастить детей и т.д. И только дебилы приходят в этот мир ради денег.

Все зрозуміло, запитань більше не маю.

В мене теж саме, тільки в Php галузі.
Оцінював теж перехід в інший стек, на Java наприклад. Поки дійшов до висновку, що воно не варте тих зусиль.
Всюди плюс-мінус теж саме.
Коли сам вивчав програмування, і перші роки кайфував від нових можливостей, але пропрацювавши на роботах запал стих.
Все тепер здається нудною рутиною.
А саме гірше, що ця вся робота не має ніякого сенсу окрім грошей.

Ще досі кайфую від своїх домашніх проектів, але дуже мало часу і сил після роботи залишається. І це мене гнітить.
Виходить те що я хочу робити, я не можу робити. А те що потрібно для заробітку не хочу капець як.
І я не бачу з цього реального виходу.
Всі поради про відпочити і хобі не працюють.

Мабуть мозку хочеться займатися творчістю, створювати щось нове, а рутина викликає в ньому тільки вироблення гормонів стресу і депресії. Більшості людей норм. працювати з рутиною, а таким як ми це протипоказано.
Ми просто інші, які неповністю вписуються в існуючу економічну систему.

Схожі відчуття. Перші роки було цікаво це все освоювати, набивати шишки і тд. Зараз вже одна рутина. Ну це ше мабуть вікове, в 30+ гормональний фон падає і вже менше пре від таких простих речей.
Тому та, хотілось би якоїсь творчості і самореалізації, а не просто закривання тікетів і джирі і отримування зп в кінці місяця.
Читав історії чуваків, які відкладали грошей на кілька років, звільнялись і починали займатись своїми проектами, зазвичай якийсь дуже специфічний SaaS / desktop / mobile app. Ясно більшість таких спроб нічим не закінчувались, але поки не спробуєш — не взнаєш. В офіс завжди можна вернутись.
У мене теж є пачка ідей для SaaS, тільки я у фронтенді не сільон, треба прокачуватись.
Коротше, якшо сімейна обовязки не обтяжують, можна піти у саббатікал і спробувати щось своє, це краше ніж роками сидіти на ненависній роботі і потім жаліти що не спробував щось змінити.

Наведу ще приклад.
Колись я хворів ковідом і сидів вдома 2 тижні. Перший тиждень була слабкість, температура. Хоча в цілому, я вважаю легко перехворів. На другий тиждень я почував себе краще і пробував щось робити, нове спробувати.
Час від часу я цікавлюся історією.
І вирішив вникнути в історію свого краю, села де виріс. Думав, що нічого цікавого не знайду, бо це типове село і район.
Але вже почитавши різні статті в Інтернеті я дійшов висновку що історія мого краю насичена і налічує тисячі років.
Далі спробував за допомогою програми гугл мепс десктоп продивитись знімки цієї місцевості за різні роки та сезони.
І я майже відразу знайшов артефакти історичні, залишки давніх валів.
Я почав рити глибше і знайшов ще десятки різних історичних артефактів. Це і зруйновані кургани і рови, і давні вали, частини давніх доріг.
Потім я усвідомив, що деякої частини цих знахідок не має в реєстрах і архівах.
Люди навіть не здогадуються що у них під боком.
І це було неймовірне відчуття першовідкривача, ейфорія наповнила мій мозок. Декілька днів я був наче під наркотиком.
Схожі відчуття були, коли я починав вивчати програмування і код після запуску працював.
Я це до того як мозку потрібна нова діяльність, система інформації.

Нажаль я не встиг виїхати на місця знахідок, щоб побачити ці артефакти на власні очі.
Можливо після перемоги буде можливість.
Якось так.

Сьогодні ввечері закінчив ПР по переізду на php 8.2. Зранку також вмержили мій ПР по переізду на сімфони 6.2. До цього був пих 8.1 та Сімфоні 6.1 А до цього — 8.0 та шоста сімфони, достатньо довго. На восьму версію пиха переіхали доволі швидко після його релізу, правда прийшлося достатньо бандлів форкнути та самостійно апнути до восьмоі версіі. В проекті до сих пір є патч деяких вендорів для пітримки 8.1 бо вони не спішать з апдейтами.
7.4 версія мови здається диким легасі.

Працюю у продуктовій компаніі, я б сказав — що невеликого розміру. До цього вибирав теж тільки продуктові компаніі, і тільки в одній ( ну то перша робота, звісно) була діч, поки проект не переписали на сімфу свіжу.

Але продуктова компанія — не панацея від легасі. Дуже багато залежить від коллективу. На вичищання тех боргу треба вміти і бажати шукати час. І в цьому повинні бути люди заохочені.

Чим цікаве кодування відрізняється для вас від нецікавого?

Опишу свій приклад, в мене час від часу з’являються різні ідеї для програм.
Я обдумую функціонал, різні підходи, архітектуру, і тому подібне. Це все з нуля, звісно на існуючих технологіях.
Потім це реалізую в коді і воно працює!
Це відчуття ніби першовідкривача. Це насолода в чистому виді.
І на противагу робота в офісі на якомусь проекті.
Тобі спускають таски — виправити 3 баги, розібратися з блукаючим багом, або розібратися з купою гівна на 10к рядків, після індусів.
Мабуть є різниця?
І так роками, десятиліттям.

І ще, розумова праця не може бути по 8 годин на день. Є ще така штука як натхнення.
Ми не коні, і не фабричні працівники.

Я тут поспілкувався із духами із майбутнього і ми вирішили, що ці наші проблеми
стосовно не бажання просто кодити за гроші вказують на існування альтернатив більш вагомих до реалізації. І чим більше тих альтернатив існує тим менше бажання просто сидіти і фіксити баги.
Але, ці альтернативи можуть бути і навіяними, і намріяними, і іллюзорними. Як і оцінка їх цінності та вагомості.
Наприклад, уявіть ситуацію — вам треба пофіксити баг, але ви можете також зайнятися чимось іншим. Що вам перше спадає на думку — Чим займетеся?

Можу різним зайнятися, подумати над своєю домашньою програмою, поспати, поїхати на природу, написати рукопис роздумів на теми, що мене цікавлять. І ще кучу речей.

Саме так — у вас тепер є дуже багато альтернатив. Ось, раніше їх не було, а тепер виникли. Їх настільки багато, що вони налізли друг на друга і витісняють одне одне не встигнете ви про них подумати та хоч трохи захотіти. Хоча, це я про себе все. Ось зараз спілкуюся на форуме, п ю чай а думаю що треба встановити VMware, хоча ще хотілося б пофіксити той баг у уі свого пета

І що робити на вашу думку?
Визначатись з пріоритетами?
Легко сказати, а тяжко реалізувати.

Думаю має бути якийсь компроміс, який треба прийняти, я для себе цю проблему ще не вирішив.

Якщо брати кодування для бізнесу за гроші — то мабуть цікаве вирізняється новизною і складністю вирішуваної проблеми і потрібність цього людям (наявність фідбеку від них). Ну ще було б добре якби сам по собі продукт для мене представляв якийсь інтерес саме як продукт, а не з точки зору технологій і тд (але це рідко буває, зазвичай ми вирішуєм якусь внутрішню специфічну проблему замовника і умовна CRM система чи внутрішній портал для маркетологів мені не дуже цікавий).
Новизна / складність — цього не так і багато, в типових продуктах рішення теж типові, коли ти 100500 раз пишеш ті самі CRUD, генериш csv файли, проектуєш чергову рест апішку, ганяєш дані між базою і веб-мордою, то це все дуже швидко приїдається. Ну а щодо складності — на легасі проектах найбільша складність вїхати в це все, зрозуміти чому попередні розробники зробили саме так, які можливі підводні камені при внесенні змін в код і тд. Ти вчишся працювати саме з легасі, додаєш якісь дрібні фічі і фіксаєш баги, нема де розвернутись щоб спробувати / прикрутити щось нове і цікаве, спроектувати з 0, просто закриваєш тікети на автоматі.
Інша проблема — це мати фідбек від юзерів, знати що хтось користується цим продуктом. З цим по-різному бувало, було що люди зі сторони клієнта давали позитивний фідбек і це мотивувало продовжувати працювати. Часто просто працюєм, закриваєм спрінти, контактуєм з клієнтом, ну шось робим і робим. А бувало що ти працюєш над чимось кілька місяців, а потім виявляється що це нікому не потрібно — клієнт передумав, обрізали бюджет і тд. Таке найбільше демотивує.

Якщо брати в загальному, то мабуть б займався трохи іншим, я пішов в кодінг, бо в школі подобалось малювати всякі штуки на Паскалі, клєпати десктопні приблуди на Дельфі, писати якісь загрузчики і простенькі ОС. Ну для геймдеву і системного кодінгу я старуватий — якщо думати про це як про роботу. А так на це все через основну роботу залишається не так багато сил і часу.

Я теж вже наївся легасі коду, більше не хочу.
Поки буду продовжувати працювати.
Але в цілому проблема для мене не вирішена.
Піти з іт, це сильне провалювання по грошам, тим чим хочу займатися грошей не принесе. А якщо і принесе, то не так багато і хто знає чи взагалі взлетить.

Так виходить, що поза межами іт нормального життя немає, або я його не бачу.

тим чим хочу займатися грошей не принесе. А якщо і принесе, то не так багато і хто знає чи взагалі взлетить.

Ну поки не спробуєш — не взнаєш.
Навіть якшо нічого не взлетить, здобутий досвід можна буде продати/використати в роботі.
Да і головне отримувати задоволення від процесу, а результат вже як бонус.
В ІТ роботі навпаки — задоволення від процесу уже не отримуєш, лиш результат — зп в кінці місяця (да і та вже не радує).

От і я думаю, якщо 30+ то вже поїзд пішов.

1. Якщо хочеться нових технологій — шукайте стартапи, проекти що тільки стартують. Такі проекти існують, перевірено.
2. Змінити стек це ок, якщо наявний задовбав, але будьте готові що типовий проект на python з rest api, dependency injection та реляційною БД з ORM буде не так вже і відрізнятись від Spring. Можливо ви хочете займатись не web, а чимось іншим і справа не в мові програмування?

шукайте стартапи, проекти що тільки стартують

только в таких проектах всегда все надо на вчера, часто горят таски и засиживаться до вечера, или пахать как конь в поту

В цьому світі немає нічого ідеального)

А ось GPT3 проектами не перебирає.

Нічо, кілька років напрацюється на таких проектах і теж почне перебирати

Тут вопрос, научился ли gpt решать проблему останова по Тьюрингу. Если научился, то любой говнокод разгребет аж бегом.
А вообще ребята, похоже это начало конца. Те кто постарше, думайте как побыстрее вылететь на пенсию. Те кто помладше, думайте чем будете заниматся вторую часть жизни

тоді вже замінять майже всіх людей, буде базовий доход чи щось таке

оказалось, что если внести все знания мира в один алгоритм, то он будет тупее тупого джуниора
можно было бы поглощать знания Интернета по снэпшоту 2003-го года, когда там еще не было школоты и интаграмных блондинок с накачанными губами, но и полезных знаний тогда было на несколько порядков меньше
а теперь хрен отделишь зерна от плевел )

а теперь хрен отделишь зерна от плевел )

Как раз весь машин лернинг построен на том, что на фоне плевел ты можешь различить зерна. Нормальный ИИ невозможно обучить на «википедии», ему нужен муссор и в больших количествах. И именно благодаря муссору, он со временем обучается вытягивать из этого хаоса действительно ценную и полезную информацию.

Вот такой вот парадокс.

пока что это чудо едва ли может написать без ошибок три строчки кода

Он уже проблему останова неплохо решает, а ты про три строчки кода )

в этом и проблема
с одной стороны супер гений, с другой — совершенно детсадовские ошибки
я не стал бы полагаться на такого рода «экспертизу»

Так он код который пишет даже не запускает. Ты много знаешь экспертов, которые напишут большой кусок кода не запуская в блокноте хотябы без опечаток ? Ему бы сейчас песочницу с дебагером прикрутить и цены не было бы.

та виходь вже на пенсію, не чекай поки chat GPT замінить тебе :)

У меня есть теория. Что если создать инструмент для программирования настолько простой, что лучше самому все сделать чем обьяснять чтото GPT а потом вылавливать после него баги, то он составит отличную конкуренцию =)

розвиток роботи програміста всі ці десятиріччя — це просто робота на наступному рівні абстракціі — перфокарти -> ассемлер -> с -> Java/.NET/c++/etc -> інтеграція різних бібліотек -> інтеграція різних API.
В найкащому випадку якщо з цього chat GPT щось вигорить — то всі знову перейдуть ще на +1 рівень абстракції і забудуть як писати елементарний код так само як зараз майже ніхто не вміє в ассемблер, хоча ми його всі вчили в універі.

Начало конца — залупа тобишь ? Проходили мы все кризисы, конечно дело пахнет откровенным керосином, причем на внушительное время, англичане прогнозируют минимум до конца следующего года. Дальше будет новый виток «Внутри торнадо», то что нужно думать в перед на новые технологические стеки и главное концептуально новые типы работ, другой тип заказчика, которые сегодня с виду кажутся полной ахинеей и не рентабельным мероприятием. Ваннгую Цукерберга подставили за бан Трампа, очевидно он двигался именно туда куда надо (в 18 году на черной пятнице самый продаваемый товар оказался — шлем виртуальной реальности). Китайская электроника разные мобильные приложения, разный милтечь, навигаторы, карты с офлайн работой и т.д. На сегодняшний день от этого воротят носом из-за низкой рентабельности и высоких рисков поэтому там нет того кол-ва людей которая есть скажем в фронтенде.

:) ну так його було за що, підставити. Да прибуде з вами Чічь і Чонг.

Підписатись на коментарі