На своєму прикладі: як організувати енергонезалежну квартиру на випадок блекауту
Мене звати Сергій і я старший керівник проєктів в компанії ЕPАМ, зараз відіграю роль клієнтського партнера (цю спеціальність також називають акаунт-менеджером). Моя робота полягає в залученні нових клієнтів та підтримці і розвитку співпраці з існуючими клієнтами компанії. Безумовно, за обставин що склались, це робити, м’яко кажучи, непросто.
Клієнти зараз звертають особливу увагу на ситуацію у країні і нам важливо демонструвати стабільність процесів. Тому я спробував облаштувати у власній квартирі безперебійність на максималках. Зараз в мене є впевненість у роботі побудованої системи до 48 годин. Можливо, мій приклад буде корисним для інших, хто думає про енергонезалежність вдома.
Я проживаю в будинку на останньому 25 поверсі. Наді мною тільки дах, тому в моїй квартирі може бути холодніше ніж у сусіда знизу. Також кожен додатковий поверх відчувається, коли не працюють ліфти, та треба підійматися додому пішки.
Вперше я замислився над облаштуванням «автономного житла» після першого масового обстрілу по інфраструктурі, який відбувся 10 жовтня. З того часу система у моєму житлі пройшла кілька ітерацій. Отриманий результат за класом буде, мабуть, ближче до об’єкта малого бізнесу ніж до квартири, але часи зараз такі, що «мій дім — це і моя фортеця, і офіс».
Що вдалося забезпечити
Світло
Перші відключення у жовтні були за розкладом і можна було працювати з перервою на 4 години в середині робочого дня. Інтернет-провайдер гарантував за бізнес-тарифом 24 години безперебійної роботи, тому для живлення ноутбука та телефона мені знадобився лише ecoflow mini з ємністю близько 660 Вт∙год. На повному заряді ecoflow вистачає близько 8 годин роботи маршрутизатора та ноутбука. Як заряд закінчувався, я їхав до офісу, де є генератор.
Згодом з ініціативи сусіда на моєму ж поверсі, очікуючи, що «буде тільки гірше», ми на дві квартири завели бензиновий генератор 5.3кВт, він споживає 2л/год на повній потужності. Розмістили його на балконі, який поєднує сходи та ліфт.
У двох квартирах нас проживає 5 людей, тобто у кожній мешкає середньостатистична сім’я — два дорослих та дитина. Зараз взимку ми споживаємо 1200 кВт∙год на квартиру на місяць, середнє споживання виходить — 3,5 кВт. З суттєвою економією та готовністю до пікових навантажень — обрали генератор потужністю 5,3 кВт. Але з часом ми «апгрейднули» обладнання до потужності 7 кВт.
Це означає, що в одній квартирі можна заживити всі дрібні електроприлади (лампи, ноутбук, телефон, телевізор) та два «важких» пристрої: до прикладу — кондиціонер та чайник, або бойлер та пральну машину, чи порохотяг з праскою.
На щитку ми встановили трипозиційні перемикачі між містом та генератором (ніяких суїцидок!) і AVR контролю генератора — дуже зручна штука що дозволяє автоматично перемикатись з генератора назад на «місто», коли світло повертається. Ціна за цей комфорт кусається, але, на щастя, у сусіда десь в коморі валявся такий пристрій.
Реле захисту від стрибків напруги — обов’язкове, тому що генератор при запуску кілька секунд розганяється до цільових 220/50.
Незнижуваний резерв в коморі — 30 літрів пального. Якщо настає «повний блекаут», то з залишку бензину в баку генератора і раціональним використанням (по
Приготування їжі
У висотному домі, коли немає світла, не працює і плита. Після жовтневого обстрілу ми придбали туристичну плитку на стандартних цангових балонах 220 г. Працює відмінно — засмажити яєшню на сніданок чи закип’ятити чайник цілком можна. На одне приготування, за замірами, — 20 г газу.
Згідно з розрахунками запасу
Інтернет
Досвід блекауту на 30 годин показав, що у провайдера, який обіцяв добу з інтернетом, після
На жаль, коли був блекаут понад 30 годин, почали гаснути маршрутизатори магістральних провайдерів. Тут вже навіть магія GPON не допоможе. Залишається лише супутник. Starlink у нас є завдяки сусіду, який займається телекомунікаційними мережами. На щастя, ще жодного разу не довелось скористатись.
Ця безперебійність обмежена лише запасами бензину, а це — 48 годин після того, як на заправках зникне
Вода
Ще один недолік: за відсутності електропостачання у висотках вище 9 поверху немає води. Коли Київська міська адміністрація сповістила про відновлення водопостачання по місту — це у першу чергу стосувалось лиш тих, хто живе нижче
Тому для надзвичайних гігієнічних потреб я запасся п’ятьма класичними бутлями по 18,9 літра і відрами, в які завчасно набрали воду для технічних потреб. А класичний фільтр питної води «зворотного осмосу» має свій резервний бак на 5 літрів плюс кілька «баклажок» по 6 літрів — такого резерву на день-два без води точно вистачить.
Серйозності рішення набуло, коли ми обладнали власну міні водонапірну станцію в загальному коридорі з резервним баком на 500 літрів і невеликою помпою. Бак наповнюється водою, коли є світло від міста і насоси будинку подають воду. Поплавок, як у баку унітаза, не дає воді перелитися та відключає насос.
Коли зникає електроенергія — вмикається генератор, автоматично починає працювати «резервна» помпа, а релейні крани перемикають систему на роздачу води з бака. Тепла вода йде з бойлера, в якому вона тримається добу, потім можна підігріти, — бойлер заживлений через генератор.
Така система дозволяє з комфортом помитись в душі, у порівнянні з «помити голову, нагрівши води в чайнику на газовій плиті». Одного разу вдалось перевірити — людина в ду́ші, коли зникло світло, навіть не помітила, що воду вже подавала резервна помпа, а не насос в будинку.
Наше загальне споживання становить близько 20 м3/місяць. Не змінюючи способу життя, резервного бака вистачить на 18 годин, але воду можна економити набагато краще ніж світло.
Тому, думаю, що запасний варіант — носити воду відрами від товариша-сусіда з 9 поверху — доведеться запроваджувати тільки після 48 годин повного блекауту. А в ще гіршому випадку — привозити воду від джерела за 2,5 км (в умовах блекауту в найближчому бюветі води також не буде).
Тепло
Обігрів житла — це найслабша ланка у моїй системі. Наразі єдиний резерв — це обігрів кондиціонерами від генератора, він обмежується запасом пального. Потенційний наступний крок — це газовий обігрівач для квартири, але це вже, мабуть, на випадок резервування на понад 48 годин.
Запаси їжі
Певен, кожному буде не до роботи, коли бурчатиме в животі, тому, думаю, що це — чи не найважливіша складова підготовки. Тема розлога, але головне, на мою думку, це різноманітний раціон продуктів середньо та довгострокового зберігання. Каші, крупи, макаронні вироби, рибні, м’ясні та овочеві консерви, кранчі зі злаків з фруктами, ультра пастеризоване молоко, яйця, копчені ковбаси, горіхи, сушені фрукти.
Ще одне дивовідкриття — заморожені напівфабрикати (м’ясо, риба, овочі, фрукти) або навіть готова їжа (котлети, млинці, бульйон, шакшука, овочеві/ м’ясні фарші). Можна готувати, коли є світло на енергоємній плиті і морозити, а споживати, розігрівши газовим балоном, дуже економно. Зараз думаю над тим, щоб додати невеликий запас сухпайків в харчовий резерв крайньої ланки.
Розрахунок на ту тривалість, на скільки ви хочете мати «резерву» чи на те, що вам дозволяє ємність вашої морозильної камери/ комори. За приблизними підрахунками продуктовий запас моєї сім’ї — «до кінця наступного тижня».
Скільки все це коштувало
Капітальні вкладення на світло, воду, інтернет та плиту — близько $5 000, точніше боюсь рахувати. Добре, що ділили навпіл з сусідом. Для ще більшої економії потенційно можна об’єднатись з більшою кількістю сусідів,
Щомісячні «додаткові витрати» близько 6 000 грн (потенційна витрата бензину — десь 100 л на місяць та трохи на газові цангові балони).
Хоч загалом все це і недешево, та середньостатистичний Java Senior цілком може собі дозволити такий набір агрегатів, особливо, якщо нарощувати все це поступово. До того ж, будуючи цю систему, варто враховувати і вартість часу — скільки ви витратите, якщо будете займатись самостійним збором-підбором акумулятора/ інвертора/ зарядної станції замість покупки готового рішення типу Ecoflow/ Bluetti/ Bandera Power? А найбільше тут гріє і мотивує те, що без роботи залишитись — набагато дорожче!
Звісно все це доцільніше робити, маючи заміський приватний будинок. Може, з часом і в мене такий будинок з’явиться — тоді зможу перевикористати обладнання, коли (сподіваюсь, що скоро) воно втратить свою актуальність у квартирі.
Легальність домашньої системи
Це питання відкрите. Чисто технологічно всі підключення реалізовано після вхідного автомату світла від обленерго та після запірних кранів від водоканалу, і не може вплинути на загальнобудинкові мережі. Це також є відповідальністю власника квартири, але хто захоче поскаржитись — завжди знайде причину та спосіб.
Колег та рідних я вже приймав попрацювати — помитись — переночувати неодноразово. Якщо прийдуть скаржитись інші сусіди — планую задобрювати їх, також запросивши підзарядити телефон, посидіти на Wi-Fi чи скористатись гарячим душем.
Що можу порадити
- Звісно, в нас усіх в основі піраміди Маслоу знаходиться інтернет, але подумайте також про біологію — про зберігання їжі (і, може, повісьте на резерв в першу чергу холодильник, а не маршрутизатор/ ноутбук) і туалет/ гігієну.
- Плануйте в розрізі «часу до відмови» — чого і на скільки вам вистачить: не має сенсу забезпечувати себе інтернетом на 30+ годин, якщо у вас немає запасу води на 12 годин. Порахуйте свої типові споживання і нарощуйте резерви рівномірно.
- Пам’ятайте про потреби домашніх улюбленців — у мене це корм і туалет для кота.
- Займіться собою — якщо стане гірше, доведеться пішки багато ходити і далеко, і вгору, носити каністри, відра та балони з газом, а в найгіршому сценарії — рубати дрова. Качайтеся.
- Майте «план Б» — якщо блекаут триматиме понад 48 годин і мої резерви «відмовлять», я знаю, куди я виїжджатиму. А що робитимете ви?
Якщо ж ви таки дочитали до кінця, то мій вам уклін та питання: напишіть в коментарях про «перші відмови» у ваших обставинах, що «здалось» першим (у мене — зламався холодильник), це допоможе іншим читачам дізнатись про свої потенційні ризики.
Найкращі коментарі пропустити