Где проекты интереснее будут PHP или Java?
Выбираю из двух языков и столкнулся с такой дилеммой , где проекты интереснее?
По java слышу, что много рутины в плане переписывания старого кода на новый и т д
Php, что все рутинно в плане проекты очень похоже
И ещё вопрос по поводу ЗП: если одинаковые скилы то кто то получает больше или ± одинаково
31 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДуже вузький вибір.
Бери ширше — є багато мов (частину з них тут згадали).
Доречі, Голанг здається перспективний.
В одній з попередніх компаній, де я працював, мій колега джавіст розробляв щось для атомної електростанції (не пам’ятаю, що точно, але не сайт, а саме щось для її роботи). Маю великі сумніви, що проекти на РНР хоч близько мають такий же серйозний інженерний рівень. В 99% випадків РНР це буде бекенд веб-додатку.
Тому я б радив обрати Java і попрацювати хоча б2-3 роки джавістом. А вже потім, якщо відчуєте, що «не ваше» — освоїте РНР за декілька тижнів/місяців і пересядете на нього.
Хоча з власного досвіду, мені не сподобалися ні Java, ні РНР. Але дуже сподобався Python — обрав його 5+ років тому і горя не знаю)
Головне не писати управління реактором на джаві. А то знаєте, в справді критичний момент ваща програма може вирішити зайнятися «збором сміття».
Так буде у будь якому випадку коли використовується зборка сміття. Колектор можна налаштувати таким чином, щоб він діяв прийнятно не блокував усі потоки застосунку наприклад. Взагалі колеги справді казали, що розробляли програму для керування насосами ЗАЕС на Java і що цікаво вона 10 років про працювала ще і невірно заімплементованою математичною функцією :) Та всеодно навіть так, авто керування було набагато вигідніше за ручне, а після виправлення помилки економічний ефект був ще більше.
Макбук про з жаба-монолітом на докері живе від батарейки години три-чотири, із яких половину часу — це компіляція. Пехепе можна писати в блокноті на ейрі, і заряджати його раз на три дні. Думайте.
Вопрос жавистам. Вот например у вас большой проект и вы делаете изменения в каком-то классе это типа нужно весь проект компилить и ждать полчаса или как ?
Якщо прям дуже великий то буває треба почекати 1 — 5 хвилин, буває і більше якщо залізо слабке. Але в норм проектах або модулі або мікросервіси та такої проблеми немає.
Так, весь компілити і чекати
Тому ми тут, поки воно там компилиться.
Що, реально? В С++ перекомпілюються лише ті шматки, що зачепило змінами. Але перелінковується усе.
Так. Якщо зробити говносталагміт можна і 20 хвилин чекати компіляції. Можливо і більше. Вирішується це розбитям моноліту на менші сервіси. Мікросервіси, якщо можливо, якщо ні — просто меншого об’єму сервіси, які відповідають за свою частину функціоналу.
Якщо ж лише змінна в одному класі, і запуск іде локально через IDE, то IDE це розуміє (не завжди :( ) і робить автомагію (зараз не можу згадати чи вона компілює одразу зміни, чи лише змінені класи) тому запускати проект\тест локально можна одразу
Build работает — программист отдыхает
На джаві платять більше, в довгостроковій перспективі на програміста краще джаву
Якщо ж ні, то джаваскріпт. Там роботи більше, порог нижче
чого це раптом?
історично так склалось. Почати можна з фронт-енду, і там добити бек і стати фул-стеком. На джаві чи пхп так не вийде
Ну это такой себе фулстек. Обычно под беком имеют ввиду Java или С#.
welcome to 202X. Вже ні. Вже можна і через javascript+node.js
Чет не слышал, чтобы серьезные проеты (медицина, банки, и.т.п) делали на nodejs
Серйозні проекти це не тільки легасі :)
Але думаю скоро буде і таке. Питання часу
Там куча библиотек готовых и оттещеных годами и экосистема. Строгая типизация и комьюнити. Зачем нужен nodejs я вобще хз. Есть ли в ноде что-то типа спринга, который дефакто стандарт для энтерпрайза сейчас.
Мені здається, що на фронт-енд зараз пороги вишче, ніж на Java чи навіть Python. Дуже багато чого знати треба
та ні, поріг низенький, але дуже широкий і плавно переходить у підлогу, що й не помітиш, а тій підлозі і краю не видно :)
PHP цікавих проектів немає апріорі. На Java купа легасі і трошки проектів на мікросервісах з event sourcing. Якщо обирати між цими двома, то я б обирав джаву.
На джаві легше потрапити на хороший проект і прокачати скіли, а не клепати сайтки на вордперсі.
Взагалі питання що топікстартеру цікаво: якщо системне програмування, то можна взяти C, С++, якщо блокчейн, то Rust і Solidity, якщо з математикою добре, то можна піти в ML, дата саєнс, фінанси і писати на C++/Python.
Якщо тупо грошей хочеться з мінімальними зусиллями, то фулстек js/typescript.
выше высказали сомнения, что фулстек на js это «минимальные усилия»
Аксіома Ескобара
Дiлема
Вибираючи мову думай як потім дітям в очі дивитись будеш.
Далі в твоєму дописі було б логічно запропонувати Го :)
Доречі, цікаво — чому топік-стартер про нього не запитав?
Ти сам собі відповів — від мови це не залежить. Як приклад — dou.ua/forums/topic/41224
Від мови це не залежить, лише від того як себе зможеш продати.
Мова то взагалі другорядне. За останні півроку, наприклад, я писав на Java, PHP, Go, TypeScript, CoffeeScript, Python, Groovy, Ruby і все це в одному проекті, в одній команді.
і за 1 зп?!