Мій досвід пошуку першої роботи в ІТ. Як готуватись до співбесіди, щоб отримати офер
Перед тим як ви почнете читати цю статтю, познайоммося. Мене звати Галина Захарова, я Junior QA Engineer у компанії Customertimes. Колись я також, як і ви, шукала свою першу роботу в ІТ, складала резюме, писала супровідний лист та розсилала їх рекрутерам, а потім ще нервувалася, очікуючи відповідь.
Моя стаття буде про те, як правильно шукати роботу в ІТ, коли ви новачок у цій сфері та не знаєте, з чого почати. Я також до цього не працювала в ІТ, і тому для мене все це було нове і трохи лякало, але, пройшовши цей шлях, я розумію, що з інструкцією під рукою все достатньо легко. Зараз ринок праці трохи змінився, але шлях той самий, тому давайте разом визначимо ідеальну формулу.
Мій YouTube: www.youtube.com/@qaquest_HalynaZakharova
Крок 1. Резюме
Резюме — це ваша візитівка на аркуші А4. Тому важливо, щоб воно було інформативним і читабельним. Робіть його на одну сторінку, щоб рекрутер міг швидко пробігти очима та не витрачати час на перечитування мемуарів життя.
Я писала резюме англійською, тому що в планах було працювати на міжнародну компанію, де треба знати англійську мову.
Можливо, занадто очевидні поради, але не зайве нагадати ще раз, що варто додати в резюме:
- Ваше ім’я та прізвище.
- Контактні дані: номер телефону, електронну адресу, посилання на LinkedIn.
- Місто проживання.
- Фото: краще щоб було портретним, світлим, гарної якості, бажано не селфі. Якщо фото поганої якості, то не додавайте.
- Позицію, на яку ви претендуєте.
- Інформацію про себе. Опишіть у кількох реченнях свій досвід, мотивацію та освіту.
- Попередні місця роботи з місяцем та роком, коли ви там працювали, і ваші обов’язки. Ідеально, якщо ви коротко опишете минулі проєкти, технології, які використовували, і склад команди. Рекрутери звертають увагу на те, чи не часто ви змінювали роботу, оскільки є шанс, що й у їхній компанії ви також затримаєтесь.
- Свої hard та soft skills.
- Сертифікати з навчання, релевантні посаді, на яку подаєтесь.
- Знання мов.
- Хобі, щоб показати свою різносторонність.
Що НЕ варто вказувати в резюме:
- Кількість дітей та сімейний стан: це не стосується вакансії.
- Програми чи технології, з якими ви не працювали, а лише чули про них чи прочитали кілька статей.
- Не використовувати шаблони, де навички вимірюються кружечками.
Ось приклад, як виглядає моє резюме:
Крок 2. Супровідний лист
Супровідний лист — це лист, який потрібно надсилати разом з резюме, щоб показати рекрутеру, що ви прочитали про компанію, ознайомились з вакансією і не наосліп надсилаєте резюме. Я писала такого листа англійською, щоб показати себе якнайкраще, тим паче — куди в ІТ без цієї мови.
У листі варто вказати, що ви можете бути корисними для компанії і покращити її результати, прикріпити свої проєкти, якщо є. У мене таким проєктом була дипломна робота, де я тестувала сайт і складала тест-кейси, баг-репорти, використовувала техніки тест-дизайну, писала юзер сторіс та вимоги тощо.
Наприклад:
Dear Recruiter, (або вказати імʼя рекрутера, бо всім подобається, коли називають його імʼя)
My name is Halyna, and I am a beginner QA/QC Engineer.
I`m looking for a company where I can effectively use and improve my soft and hard skills in order to get the best results for the project I`ll be involved in.
Few words about me: I got practical experience by preparing my diploma for the course «QA/QC Engineer». I successfully passed it with 200/200 points. [посилання на дипломну роботу або інший проєкт]
I`m focused on growth within the company to become a Senior QA/QC Engineer in the future.
If you have position relevant to my experience, please let me know. I’ll be glad to tell you more about myself.Thank you for your time.
Have a good day!Halyna Zakharova
+380******
[email]
Цей приклад радше узагальнений, але ви можете ще від себе додати щось, спираючись на конкретні вимоги компанії чи свої персональні ідеї. У кінці можна вказати зарплатні очікування, щоб рекрутери знали, на що ви розраховуєте і як це співвідноситься з пропозицією компанії.
Крок 3. Підготовка до питань на співбесіді
Імпровізація в ІТ навряд чи спрацює, я не пробувала так ризикувати, але і вам не рекомендую. Найкраща імпровізація — це підготовка, тому варто приділити їй увагу.
Нашукайте перелік ключових питань, які ставлять на співбесідах на вашу позицію, зберіть їх в окремому файлі та давайте на них свою письмову відповідь. Раджу одразу готуватися відповідати англійською, бо інтерв’ю частково проводять саме англійською мовою.
Я ходила по кімнаті та проговорювала ці відповіді, щоб не розгубитись під час співбесіди. Це класна практика. Ваша задача на співбесіді — продати себе як спеціаліста, а для цього треба бути впевненим у собі.
Тут зібрала приклади питань від рекрутера, які я найчастіше чула на співбесідах:
- Розкажіть про себе
Описувати всю історію життя не варто. Від вас очікують почути лише те, що стосується вакансії. Розкажіть про своє навчання: де ви навчались, що вивчали, можливо, у вас була найкраща дипломна робота з курсу — також про це розкажіть. Варто наголосити на своїй вмотивованості та здатності й бажанні швидко вчитися. Також розкажіть про хобі, бо робота — це не все наше життя і не забуваймо, що важливість софт скілів ніхто не скасовував.
- Ким ви себе бачите у майбутньому, як плануєте розвиватись?
Начебто просте питання, але подумайте над ним ретельно. Рекрутер таким чином складе для себе уявлення, чи плануєте ви надовго затримуватися в їхній компанії і чи повʼязані ваші далекі плани з ІТ взагалі. Може, ви хочете потім перейти у менеджмент чи інший напрям.
- Які ваші слабкі сторони?
Використовуйте «правило бургера», бо можна на себе такого наговорити, що точно не візьмуть на роботу. Правило бургера — це правило, за яким ви свої слабкі сторони обертаєте на вашу користь. Наприклад: «Я перфекціоністка і для мене важливо, щоб все було на своїх місцях, моїх близьких це іноді дратує, але в роботі тестувальника ця риса мені дуже допомагає, тому що уважність до деталей неабияк важлива».
- Які ваші сильні сторони?
Хвалити себе важче, ніж сварити. Але пригадайте свої заслуги на минулій роботі чи під час навчання. Наприклад, ви могли стабільно виконувати план на роботі, що свідчить про вашу відповідальність.
- Чому пішли з минулої роботи?
Тут можна розказати про те, що ви захотіли змін. В моєму випадку, це звучало приблизно так: спробувала себе на курсах тестувальника, це мені сподобалось і я зрозуміла, що це те, чим я б хотіла займатись.
- Чому ІТ?
Ні для кого не секрет, що ІТ — це про стабільність, розвиток, здорову атмосферу в колективі, про цікаві проєкти і приємну зарплату. Але про зарплату не варто казати :)
- Яку останню книжку прочитали і про що вона була?
Навіть якщо не читали давно, то підготуйте хоча б ту книжку, яку ви обожнюєте, та розкажіть про неї.
- Чи були у вас конфліктні ситуації на минулій роботі? Якщо так, то як вирішували?
Буде плюсом, якщо ви не конфліктна людина. Але якщо все ж була неприємна ситуація і не з вашої вини, то розкажіть, як ви владнали все. Сподіваюсь, без бійки :)
- Розкажіть про свій минулий колектив
Розповідаємо тільки хороше, варто фокусуватись на позитивних моментах, нікому не приємно, коли навіть про минулий колектив кажуть погано. Адже ви так само можете й про майбутній колись розповідати погане. Не будьте токсік.
- Який цікавий життєвий досвід допоміг вам стати краще?
У кожної людини бувають ситуації, які їх змінюють на краще, відкривають світ по-іншому. Наприклад, після подорожі на Шрі-Ланку, острів, де звичайні люди не живуть заможно, я усвідомила, що в мене дуже класне життя й умови проживання, у мене є їжа, вода і всі блага цивілізації. Після цієї поїздки я почала більше цінувати, що в мене є.
- Які складні ситуації були у вас на минулій роботі? Як ви з ними впорались?
Відповідь на це питання покаже, як ви вмієте вирішувати проблеми і чи вмієте взагалі. Наприклад, ви не встигали вчасно закінчити задачу, але пішли до своїх колег, попросили допомогти і виконали завдання у визначений термін.
- Вам краще працювати в команді чи самостійно?
ІТ завжди про командну роботу, не забувайте. Тому буде великим плюсом, якщо вмієте працювати у команді.
- Чому обрали нашу компанію?
У кожного своя мотивація. І я раджу обирати лише ті компанії, які вам дійсно цікаві. Почитайте про них, виділіть для себе переваги компанії та скажіть, що саме тому ви і обрали цю компанію.
Це лише невелика частина можливих питань, але вони найрозповсюдженіші. До технічного інтерв’ю треба буде готуватись особливо ретельно, для цього я перечитувала всі свої конспекти, шукала в інтернеті питання для джунів та проходила їх.
Якщо у вас немає досвіду, то вас запитуватимуть теорію і цікавитимуться, чому ви обрали тестування. Якщо є досвід — запитають про ваші обовʼязки на попередній роботі, як були побудовані процеси, в якому середовищі ви працювали. Виходячи з цієї інформації, ставитимуть технічні та теоретичні питання.
Не намагайтесь завчити відповіді, це все одно випливе. Важливо розуміти, що і як працює.
Крок 4. Розміщення резюме на сайтах
Нарешті ми дістались до більш практичної частини. Тут нічого складного немає, оскільки всю підготовку ви вже зробили. Я брала всі популярні сайти пошуку роботи для технічних професій та розміщувала там своє резюме. Серед них були:
- DOU.
- Djinni.
- LinkedIn.
Крок 5. Підбір вакансій
Тут також все просто. Достатньо вказати в рядку пошуку потрібну вакансію для рівня Junior та почати пошук. Вакансій буде випадати дуже багато, але раджу не надсилати резюме всім підряд.
Коли відкриваєте вакансію, дивіться на вимоги — важливо, щоб ви їм відповідали. Якщо це не ідеальний збіг, але ви можете щось швидко підучити, то це ваше. Потім почитайте відгуки працівників про компанію, дізнайтесь, чим займається компанія.
Якщо вас все влаштовує, то можете надсилати резюме з супровідним листом. Що більше відгуків на вакансії у вас буде, то більше шансів швидше знайти роботу. Не чекайте, що вам будуть самостійно писати. Скоріш за все, не будуть, тому що попит перевищує пропозицію.
Будьте проактивними та пишіть першими. Я кожного дня надсилала приблизно по 10 відгуків. Але зараз ситуація інша, тому що більше, то краще.
Варто окремо написати про LinkedIn. Це соцмережа для пошуку роботи і встановлення професійних контактів, тому там можна шукати рекрутерів та писати їм напряму. В Україні цей метод розповсюджений та дієвий. Хто стукає, тому відкриють обов’язково!
Але не забудьте заповнити профіль, він також як ваша візитівка. Розвивайте його: додавайте більше людей у контакти, лайкайте, коментуйте, робіть репости інших користувачів, пишіть дописи від себе. Що вища ваша активність, то частіше ваш профіль відображатиметься у результатах пошуку.
Крок 6. Співбесіда
Ви вже однією ногою в ІТ. Це останній етап перед тим, як потрапити в компанію мрії. Я пройшла співбесіди у 6 компаніях, де було декілька етапів: співбесіда з HR, технічна співбесіда, а далі іноді з РМ, іноді тестове завдання давали, іноді ще друге технічне інтерв’ю було.
З кожною співбесідою мені ставало спокійніше, хоча я вже після другої не дуже нервувалася, була спокійною і знала, що моя компанія мене десь чекає. Спойлер: дочекалась, і вас дочекається :)
На співбесіду я завжди йшла з гарним настроєм, усміхалась та була відкритою, як у звичайному житті. Пам’ятайте, що рекрутери — такі самі люди, як і ви, вони не покусають, не будуть ображати чи ще щось, ви просто будете розмовляти про ваші знання. Іноді можна пожартувати, якщо це доречно, у мене було й таке.
Наприкінці вас запитають, чи є у вас питання, і буде добре, якщо вони у вас будуть.
Для себе я виділила такі:
- Який розклад роботи?
- Що входить у соцпакет?
- Скільки людей в команді та який проєкт?
- Як можна розвиватись у компанії? Чи є тренінги, вебінари тощо?
- Чи надає компанія техніку для роботи?
- Чи можна працювати віддалено?
- Коли можна очікувати від вас зворотній зв’язок?
Не треба просити взяти вас на роботу, особливо з формулюванням «хоч безкоштовно, хоч на пів ставки».
Далі залишається чекати відповіді. Але щоб не втрачати час, продовжуйте шукати та проходити співбесіди. Якщо прийде відмова, попросіть фідбек, запитайте, які у вас слабкі місця, щоб працювати над ними. Мені не завжди відповідали — це нормально, але запитати все одно варто, хтось точно відповість.
Рано чи пізно ви отримаєте бажаний офер від компанії мрії! У мене вийшло, і у вас вийде!
Підсумок
Варто підсумувати, що отримати роботу в ІТ може кожен, хто готовий:
- вчитись,
- безперервно працювати над собою,
- стукати у всі двері,
- брати відповідальність за своє майбутнє,
- не опускати руки.
Так, я розумію, що зараз важче, але ж все одно все цілком реально, якщо дуже сильно хотіти та працювати у цьому напрямі. З кожною співбесідою ви ставатимете більш впевненими у собі та почуватиметеся спокійніше. Як кажуть: «що нас не вбиває — робить сильнішими».
Не важливо, ким ви були у минулому, змінити професію може кожен. Я, наприклад, раніше працювала і офіціанткою, і турагентом, і SMM-менеджером. Тому, заручайтесь підтримкою друзів та рідних і вперед підкорювати світ ІТ!
Мій YouTube: www.youtube.com/@qaquest_HalynaZakharova
Якщо ви вже проходили співбесіди, то як це було? Поділіться своїми історіями, будь ласка. Буде дуже цікаво почитати про ваш досвід також.
Найкращі коментарі пропустити