Страхування ІТ відповідальності ФОП

Вітаю,

партнер запитує страхування відповідальності для підписання контракту в сфері консалтингу. Поділіться досвідом:

1. з якими страховими компаніями співпрацювали для страхування відповідальності послуг розробки ПО, консалтингу?

2. Чи були випадки, коли замовник просив компенсувати збитки?

3. чи виконувала ваша страхова компанія забовязання?

страховка для ФОП. Але, досвід юр особ також було б корисно почути.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дякую за інфо, також вирішив спробувати працювати як консультант з УкраЇни закордоном в IT як ФОП.
Запросили страховку на 1000000 євро.
Just as an info, once we get to contracting, it is important that you’re registered as a self-employed consultant and obtain business insurance as a self-employed individual. This insurance protects you and your clients against any potential financial losses.

Senior / Lead developer, блище до фронтенд, подивимося, як пощастить)

Як обіцяла, даю фідбек по результатам.
В Україні дійсно тільки Колоннад надає послугу страхування відповідальності ФОП ІТ. Зверталась ще безпосередньо до ARX, ВУСО, Експресс страхування, PZU, в результаті: не страхують відповідальність взагалі, або не страхують саме ІТ.
Зверталась до страховиків в US, GB, Чехії, але відповідь одна — я поза їх юрисдикціі, тому вони не можуть надати мені свої послуги.
Була ще одна рекомендація, але, чесно, після відмов вище вирішила не ризикувати.

Врешті вирішила брати Колоннейд (3.5 рази дорожче ніж аналогічна страховка в США), але домовилась з партнером зменшити в половину суму покриття, щоб збити трохи вартість страховки.
Для себе зробила висновок, що треба спочатку завчасно дізнаватись вартість і тільки потім казати своі рейти замовнику та включати вартість страховки в свій рейт.
Якихось передпосилок до зниження цін на цю послугу Украіні зараз не бачу. Це не популярна, не конкурентна послуга, від того й дорога.

Дякую всім за відповіді й коментарі.

Найбільш адекватний поліс буде у Колонейд. Всі інші взагалі не розуміють що це таке.
Зважаючи на те, що страхування вимагають іноземні замовники, то досвід означатиме судовий процес в іноземному суді. Тому страхування має покривати зарубіжну юрисдикцію та зарубіжне законодавство.
З покриттям на законодавства США та Канади можуть виникнути додаткові складності.
Альтернатива Колонейд — покриття за кордоном. Маю контакти страхового брокера, який може з цим зарадити.
В цілому поліс на 1 млн євро на рік буде коштувати 50-60 тис грн.
Якщо у вас є додаткові питання, звертайтеся

Дмитро, пошерте контакти брокера. З якої країни?
Я зверталась до декількох брокерів в UK але вони не можуть укласти зі мною угоду, бо я не резидент.
Колоннейд коштує трохи більш 1600$ за рік.
Моя колега в США має преміум в Hartford за 450$. Десь стільки ж і у брокерів Великобританії.
Наразі не розумію чому з нашою страховою настільки велика різниця.

Брокер з України, проте страхують вони у закордонній страховій. Напишіть мені на імейл будь-ласка [email protected], та я скину контакти брокера.

Morpheus : This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill — the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill — you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes.

На даному етапі ви ще не взяли жодної таблетки, однак коли почнете реальне спілкування з будь-якою страховою що погодиться з вами предметно говорити на цю тему, можете вважати що обрали червону.

Якщо це страхова компанія не «тзов рога і копита», то вам дадуть заповнити анкету.... Дуже цікаву анкету. В ній будуть запитання щодо вашої інфраструктури, захисту мережі, політики зміни паролів, зберігання даних, ви можливо вперше познайомитеся з різними абревіатурами які стосуються безпеки електронних платежів — і багато іншого, анкета може бути на сторінок 10 дрібним шрифтом.

Ви цілком справедливо доводитимете в розмові з консультантом страхової, що ви простий програміст, в якого з мережевого обладнання лише роутер. Він вас щиро зрозуміє, однак заповнену анкету все одно повинен розглядати головний офіс, а не він особисто.

В результаті цього процесу (а після розгляду анкети в головному офісі вас чекатимуть ще більш цікаві розмови на зовсім іншому технічному рівні) ви нарешті почнете розуміти, чому міжнародні корпорації сплачують за послуги галері 17 тисяч євро на місяць за одного гребця, а до гребця в найкращому випадку доходить лише 8 тисяч євро.

Бажаю захопливої подорожі у кролячій норі. Спойлер алерт: страховку вам не дадуть. Хіба що ви зможете надати у заставу майно чи кошти на суму близько половини від страхової суми.

Якщо цікаво, згодом можу написати сим закінчиться історія з пошуком страхової і підписанням :)
Так, деякі станові мені вже писали, що вид діяльності Розробка ПО або Консультування в області автоматизації не страхують.

І ще раз, цей топік створено, щоб знайти такі компанії. Бо список з однієї не достатній.
Але він все більше перетворюється на бюро Совєтів, хоча Совєти я не питаю) якщо ж реальний досвід — буду вдячна. Але простий флуд не є тим, що я шукаю і для чого створила топік.
Кожен має право мати свою думку. Але мене вона не цікавить. Якщо це тільки не ваш реальний (не фантазійний і не гіпотетичний) досвід.

Описано мій реальний кейс за кордоном. Відкрито аналог ФОП. На вимогу контрагента вів перемовини з п’ятьма місцевими страховими. Далі відпали три бо не захотіли продовжити спілкування, далі одна з двох запропонувала вищезгадану анкету, а друга — надати заставу. Врешті з мого боку довелося відмовитися від співпраці, але контрагенту вже підгорали терміни і він таки погодився співпрацювати без страховки, однак обмежив термін співпраці вдвічі.

Дякую! Цінно почути реальний досвід.
Якщо не секрет, яка країна?
Як зрозуміла, ФОП (аналог) був зареєстрований саме і тій країні?
Бо з’явилась ідея пошукати за межами України.
Покищо я мала бесіду тільки з українською компанією. За моїми кведами сказали, що працюють. Звісно, треба буде детально читати договір. Сума страхового покриття — 1млн євро і ціна страховки ~ 42 тис грн за пів року. Такі умови пропонують.

Польща, аналог ФОП зареєстровано тут.

з’явилась ідея пошукати за межами України.

... де ваш аналог ФОП буде мати від нуля до декількох днів «історії діяльності», жодного майна на території цієї країни яке могло б бути передано у заставу, також жодної мережевої інфраструктури яка б пройшла первинний технічний контроль на вимогу страхової.

Сума страхового покриття — 1млн євро і ціна страховки ~ 42 тис грн за пів року. Такі умови пропонують.

Ви навряд чи пройшли первинну перевірку, інакше ваші запитання були б зовсім іншого рівня, тому швидше за все, це лише попередня калькуляція _за_умови_ якщо первинна перевірка буде пройдена успішно.

З моїх суб’єктивних спостережень, страхування ІТ відповідальності — це для великих компаній або ж для дуже заможних індивідуальний ІТ підприємців. Але не для звичайних ФОП-програмістів. Буду радий почути протилежне, а також як саме було досягнуто.

Збитки які на ФОП (сторона виконавець) може покласти замовник не можуть перевищувати винагоророди яку отримав ФОП за виконану роботу (тобто якщо ваша робота може викликати збитки у 100тис. а замовник заплатив вам за неї 1тис. то найбільше адміністативне відшкодування яке може присудити суд буде складати 1тис.), все що більше це тільки кримінальна відповідальність (якщо ви зумисно нанесли збитки замовнику), а не адміністративна. Вам спочатку потрібно до гарного юриста з такими питаннями, він правильно сформулює ваш договір у відповідності до законодавства пропише межі та суми відповідальності, після чого будь-яка страхова застрахує вашу відповідальність в межах цього договору. Свої операційні збитки від ризиків неправильної роботи будь-якого ПО та невірних незумисних дій виконавців Ваш замовник має страхувати сам у своєї страхової компанії.

Ну в мене запитують страховку, щоб покривала 1000000 євро))) мій потенційний прибуток буде значно меншим ніж ця сума XD
Я розумію, шо можна проконсультуватись з юристом. Але також розумію, що під мої бажання замовник договір не буде змінювати. Бо компанія велика і ці вимоги диктує legal department.
Ще раз, питання не в юридичній доцільності всього поставленого питання, а в страхових які є на нашому ринку.
Я знайшла тільки одну, тому в моєму розумінні ця сфера не має конкурентів і вони можуть вимагати більш високу вартість страховки. П хотілось би знайти за якість «доступні» гроші.

Позиви до суду на СПД виконавців дуже погано впливають на імідж компанії, тому трапляються рідко. Кілька випадків можна знайти на італійському сайті.

Тут ще така справа, що компанія може хотіти заробити на страхувальнику — самі зроблять умови для проблеми, а поті спробують їх монетизувати. Нормальні контори закладають усе передбачуване в ризики та використовують купу методологій боротьби з ними, а не перекладають проблеми на третю сторону.

Погоджуюсь, що позиви трапляються дуже рідко. В принципі, вкрай мала вірогідність, що це може трапитись. Але в крупних компаніях вимога до страхування відповідальності послуг фрілансерів йде на корпоративному рівні. Не більше ніж політика, що їх убезпечує.
Я не питаю про те, чи може бути ця схема спробою перекладати відповідальність на третю сторону, бо знаю і контрагента і замовника. Просто такі політики. Тому питання саме про Страхуві компанії.

а які саме ризики ви хочете продати страховій?

сподіваюсь що замовник розуміє що таки вимоги будуть коштувати значної сумми контракту. як через вартість страхової премії, так і через те що первні процеси вимагатимуть додаткової бюрократії.
ба більше така страховка має сенс, коли проект фікс-прайс, тобто вся документація готова та заапрувлена з обох сторін ще до підписання контракту

а настправді, вимагати якусь страховку у ФОПа — дичина як на мене

Ніколи про подібне не чув.
Страхувати можна щось, що можна виміряти і оцінити.
А як виміряти сіньйорнісь чи чистоту коду чи якість наданої консультації чи продуктивність робітника?

Я буду здивований, якщо існує хоча б одна страхова яка за таке візьметься.

Тут з іншого боку. Є проект, є замовник. Від погано виконаної роботи замовник може отримати збитки. І я такі приклади знаю: помилка в системі, накладні не друкуються, вантажівки з продукцією не відпускають, простий і мільйони втрат. Бо продукція швидко псується.

Наразі я знайшла тільки Colonnade, які страхують ІТ. Хотілось би більше прикладів.

Не знайшов нікого , крім Colonnade. Взагалі. В інших країнах з цим легше

Інше питання, що я ніколи не чула, щоб за це подавати в суд і просили виплатити збитки. Аде партнер просить страховку і це обов’язкова умова контракту.

Це нормальна практика , вимагать public liability and professional indemnity...

Я буду здивований, якщо існує хоча б одна страхова яка за таке візьметься.

Є, недавно на очі попадала. Там з конртакту в 50к хотіли 1500$.
Думаю для її реклами цей топік і створили.

Підписатись на коментарі