єСвітло — телеграм-канал, що повідомлятиме про наявність світла

Коли вимикають світло, я мушу десь шукати місце де попрацювати, бо зі світлом зникає і інтернет. Одразу ж мені стало цікаво, як зробити так щоб я завжди міг знати коли вдома зʼявляється світло, тому що тоді я знатиму що зможу повертатись додому. За допомогою статичної IP адреси від мого інтернет провайдера, та AWS Lambda, яка щохвилини пінгує мій роутер, і телеграм каналу, тепер я знаю коли в мене вдома є світло: t.me/esvitlo_k69

На цьому я не зупинився, я зробив статичні IP у своїх родичів, і підключив телеграм канали і туди, тож я можу тепер знати коли я можу заїхати до них в гості щоб попрацювати:

t.me/eSvitlo_v35a

t.me/esvitlo_dr7

Також я поширив ці телеграм-канали і серед мешканців цих будинків, і вони виявились корисними навіть тим хто не програміст, бо ж всім цікаво чи важливо знати є світло чи нема.

Зараз працюють дві паралельні AWS лябмди, одна пінгує, інша перевіряє коли останній раз бот відповідав, лямбди обмінюються даними через AWS DynamoDB нереляційну базу, яка ідеально працює з лямбдами.

Якщо раптом хтось має або готовий підключити статичну IP адресу, можемо спробвати налаштвати такий же телергам канал і у Вас.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я не дуже знаюсь на вебі, але якщо вже тримати вдома статичну адресу, чому не можна апкою пінгувати свою статичну адресу з телефону напряму, без приплітання AWS?

Теж рішення. Але дві лямди об’єктивно простіше написати (хоча не розумію нащо там дві)

Телефон може бути вимкнений, рдозряджений, поза зоною (під час того ж блекауту). AWS lambda завжди онлайн

Ну так, коли ввімкнеться, тоді і пінгувати, інакше хто ж отримає повідомлення. Чи це потрібно для пушів?

Щоб усе працювало стабільно, потрібно мінімізувати залежності від пристроїв які піддаються впливу блекаутів. Саме тому lambda надійніша за мобільний телефон.

В чем проблема подключить АДСЛ? Я понимаю, что оптику далеко не всюду тянут, но укртелеком везде.

А ви не думали що русня також буде користуватись вашим телеграм каналом? Наприклад в Києві багато цілей і багато пво. Для русні дуже складно визначити які ціла вони можуть вразити та знищити, а які ні. І кожен запуск для них це лотерея. А ви прям готовий аналіз удару приносите.
Якщо хочете організувати для свого будинку якийсь бот — вперед. Однак, будь ласка, не робіть цього для району Києва або усього міста або територіальної громади. І, будь — ласка, не повідомляйте в паблік як зайти в ваш телеграм канал з інфою про ваш будинок.

Сильно притягнуто за вуха. По тому де зникло світло практично неможливо визначити куди уїбало. Адже відключення крім в наслідок прямого пошкодження елементів мережі можуть бути:
1. Стабілізаційними через брак потужності
2. Бувають відключення перед атаками щоб зменшити наслідки
3. А бувають відключення просто через планові ремонти і у великих містах таких десятки за день.

Сценарій — я п..р з рашки готую удар по по Києву 26,09,23(це завтра). У мене є 100 цілей для удару. Це буде 3 хвилі по 10 цілей з періодом в 3 години(щоб була можливість змінити цілевказання). Це все трансформатори. Я не знаю на 100% який трансформатор відповадає за який район. Однак я знаю де знаходиться цільовий трасформатор і шукаю через ВАШ застосунок наближчі дома до обраних цілей(за допомогою банальної гугл карти) + я знаю час(плюс мінус 30 хвилин) коли буде нанесений удар. Далі я просто покриваю увесь Київ + разні маршрути заходу на ці райони. Далі по вашому застосунку я зясував що саме в цей час зникло світло. Наприклад на оболоні біля 1 з цілей(який чудернацький збіг). 6 наступних цілей будуть на оболоні(і це вже будуть не тільки трансформатори, а, наприклад, лікарня чи склад ПММ) і ще 4 по різним районам Києва. З цих 6 цілей будуть вражені 4. Результат — смерть, припустимо, 10 людей і поранення ще 20, а також знищення складу ПММ.

І у мене до вас питання — чи це ок ціна за дану зручність?

Для мінімізації вказаних Вами ризиків робимо наступне: підключаємось до API повітряних тривог. І під час тривоги не надсилаємо жодних сповіщень.

Я робив собі бот 1:1 як у статті і ним користувалося все ОСББ. Але він має недолік, через який я його вимкнув: коли в інтернет провайдера пропадає інтернет на кілька хвилин, або якийсь нічний maintanance, а це ставалося досить чвсто (привіт, Datagroup), то Лямбда вважала роутер оффлайн і був false alarm.

якщо в 99% випадків alarm правдивий, то чому б не користуватись?)) мої сусіди з розумінням завжди ставились до того що щось може піти не так, адже «дареному коню в зуби не дивляться»

Розуміння це одне, а продукт, на який можна покладатися — це інше. У моєму випадку Датагруп дуже паскудно працював і в них навіть були проблеми з ІР адресою, яка чомусь перестала бути публічно. Не вийшло зробити продукт, на який можна покладатися саме через інтернет провайдера.

Ділюся своєю ідеєю для чатБота. Коли лямбда трігериться, нехай стукає ChatGPT API для генерації якось веселої фрази, яку можна додавати в телеграм бот) У моєму випадку це був predefined list, який ChatGPT нагенерував на всі випадки, а лямбда рандомно щось з нього вибирала.

А зараз взагалі можна зробити ChatGPT плагін, який буде казати, чи є в конкретному будинку світло. І скейлити продукт можна ого-го)

Давайте зробимо мапу, де географічно прив’яжемо адреси до телеґрам-каналів. Щось типу такого esvitlo.github.io. Готовий купити окремий домен для цього.

Взагалі зараз майже у кожному місті є телеграм канали, які не офіційно ведуть місцеві електрики. У мене була колись ідея парсити ці телеграм канали, але головна проблема — в основному називають жаргонні назви районів міста де вимикають.

Гарно придумано! Чи потрібно мені зробити телеграм канал (r18a)? 194.28.182.35

стукаюсь до Вас в приват на LinkedIn

Підписатись на коментарі