Що я змінив у своєму побуті, готуючись до складної зими. Ділюсь досвідом будівництва автономного житла
Усім вітання, мене звати Андрій Поданенко, я IT Architect та CEO в компанії ITCare.LLC. Але у цьому тексті я поділюся не стільки професійним, скільки особистим досвідом, як я готуюсь разом зі своєю багатодітною родиною пережити зиму
Ймовірно, ця зима є однією з найважчих за часів незалежної України. Й справа тут не тільки в тому, що росіяни продовжують руйнувати нашу енергетичну інфраструктуру, а й у тому, що більшість айтівців працюють із закордонними партнерами, і бути «не на звʼязку» дорівнює порушувати комунікаційні домовленості, ставити під загрозу власний бізнес та бізнеси партнерів.
Якщо чітко відповідати на запитання, що робити, щоб вистояти цю зиму, то тут слід виокремити кілька пунктів:
- безпека, їжа, та житло;
- комфорт та тепло;
- електроенергія та живлення;
- безперебійний інтернет.
Почнемо з безпеки, позаяк, якщо на вас летять ракети, то ви не можете лідити діловий мітинг апріорі.
Особиста безпека
Перше, з чим я зіткнувся під час російського вторгнення — це втрата дому(прийшлося виїхати на захід України, будинок вцілів). Адже треба було рятувати сімʼю, в якій троє малих дітей. На заході України трохи спокійніше, але відчувати себе у повноцінній безпеці тут теж не можна. Атаки енергетичної інфраструктури, повітряні тривоги, відключення електроенергії... Все, як у всіх.
Саме тому, перше, за що я взявся — це побудова власного будинку з надійним бомбосховищем. Основними критеріями при виборі локації були: відносна безпека регіону, віддаленість від критичної інфраструктури, яка є основною мішенню рашистів, відносна близькість до садків/ шкіл (з надійним бомбосховищем), продуктових магазинів та супермаркетів, пошти.
Детально про проєкт smart-будинку, який прямо зараз я будую для своєї родини, я розповідаю у блозі на Patreon. Це буде незалежний будинок з усіма необхідними комунікаціями: вода зі свердловини; сонячні панелі, генератори, камін на твердому та рідкому паливі тощо.
Звісно, найважливіше, щоб будинок був безпечним і бомбосховище витримало терористичні припадки росіян, також, щоб там був достатній запас їжі та питної води. Власна свердловина — це must have. Те саме стосується їжі. Достатній запас консервів, сухпайків, їжі в герметичному пакуванні. Також ідеєю майбутнього є так звані аквапоніки, якими я займався ще на Київщині, і які дозволяють вирощувати свіжі овочі та фрукти навіть у підвалах. І рибу.
Будівництво на open source
Будинок будується із СIП-панелей, тому що це швидко та економно. Найбільше ж уваги, звісно, приділяю бомбосховищу біля будинку. Тут міцний фундамент та стіни. Є 2 виходи, вентиляція та все необхідне для того, щоб при потребі перебувати там кілька діб. Ось креслення і планування бункера та льоху.
Це план бомбосховища: вийшла підземна однокімнатна квартира, розрахована на сімʼю з
Натомість найважливіша частина процесу планування та побудови бомбосховища — це open source. Думаю, що бункер має бути у відкритому доступі з огляду на те, з якими ворогами з росії та білорусії ми маємо справу.
Якщо хтось захоче повторити — успіху в реалізації. Я готовий ділитись знаннями та досвідом.
Фото з будівництва
Ось так виглядає бетонний фундамент бомбосховища. Для стін використовуємо блоки для форм. Порожнини заливаються бетоном. 4 ряди формочних блоків = 1 бетономішалка. Це масштабно. Але таким має бути бомбосховище.
Альтернативне живлення
Комфорт та тепло важливі, а особливо тоді, коли вдома малолітні діти. Попереду зима, тому не зайвим буде також утеплити фасад будинку чи квартири. Це допоможе зберегти тепло та зекономить кошти, витрачені на обігрів приміщення.
Позаяк уся техніка, а не лише світло, працюють від електроенергії, то тут ми плавно підійшли до пункту електроенергія та живлення. Росіяни активно бомблять нашу інфраструктуру, бо їхня ціль — це позбавити нас світла і тепла, а також комунікацій із зовнішнім світом. Але якщо кожен дім, кожна оселя буде працювати автономно, то росії нічого не вдасться. Це війна на виживання.
Існує кілька простих та надійних варіантів забезпечення електроенергією:
- акумулятори;
- гібридні інвертори;
- сонячні панелі;
- вітрогенератори;
- генератори на рідкому або газовому паливі.
Якщо брати до уваги мій особистий досвід, то тим, хто живе у квартирах, це, мабуть, мало допоможе, хоча деякі висновки можна зробити. А от тим, хто проживає в приватних будинках, дана інформація стане в пригоді.
Ми з сімʼєю зараз проживаємо у приватному будинку, де світло вимикають від 1 до 3 разів на добу тривалістю від 4 годин. Звісно, що наші енергетики — це просто титани, але дана проблема буде ще довго (мій прогноз — 5+ років).
Саме тому я вирішив не чекати і йти шляхом власного досвіду побудови автономної сонячної системи. Є ймовірність, що даний досвід допоможе комусь іншому в побудові і розумінні.
Особисто я наразі зупинився на наступних кроках:
- куплено 4600W панелей;
- взято з резервів 2 інвертори ( 5Kw клон Voltronic King, та 2Kw клон Voltronic 2kW PWM);
- старт відбувся на звичайних автомобільних свинцевих акумуляторах ємністю 192+192+140+140Ah (так не робіть, якщо не знаєте про те, наскільки це небезпечно);
- пізніше додав 8+5kW (180+100Ah) #lifepo4 збірки, які закупив ще до повномасштабної війни з росіянами, а тепер от тільки знайшов час зібрати разом з #jkbms.
Всі деталі я розповідаю у відповідних відео на моєму Patreon, який є відкритий для перегляду, тож якщо вас конкретно щось з цього зацікавило, можна там переглянути: про проєкт 4600W сонця на зиму, про збірку 180Ah lifepo4 акумулятора, друга збірка 48V 16s lifepo4, та ще відео про те, як коли світла немає ми живемо повністю від сонця.
Також додалася щоденна ранкова рутина з чашкою кави (дякую ЗСУ, що це взагалі можливо в сучасній Україні) — підійти до панелей вранці і почистити їх від снігу. Щоб легше було чистити панелі і для максимуму генерації в зимовий період, я розташував їх на подвірʼї під кутом 70°.
Оскільки ми збираємось мати сонячні системи на даху, легкий доступ є обов’язковим. Це буде драбина безпеки та обслуговування. Тож нам знадобляться невеликі двері з балкона на другому поверсі, щоб мати зручний вихід по драбині, а також поручні на верхній частині драбини для безпечного проходження на дах.
Ще у мене була спроба встановити вітрогенератор. Та, на жаль, вона не мала успіху, бо вітряк не генерував більше ніж 240ват (а я купляв його, як 5кВт). Але тепер я знаю, що з цього вітряка більше 2кВт не витиснути. У цьому відео можна подивитись збірку вітряка.
Наразі електроенергією ми забезпечуємось завдяки сонячним панелям, генераторам та акумуляторам, які час від часу вдається підзарядити від звичайної мережі (коли подають електроенергію централізовано). Щоб розуміти, коли і як можна вмикати пристрої, які споживають багато електроенергії, я все це моніторю за допомогою метрик.
Все це крутиться на маленькому неттопі від Gigabyte, на який вдалося засунути Ubuntu Server
Інтернет
Що ж, коли ми підключені до електрики, то проблем з інтернетом виникати б не мало. Але... Ми памʼятаємо, що в країні війна й підписаний договір з компанією, що забезпечує провідний інтернет, під ризиком вимкнення. Адже відключення можуть бути будь-де, будь з ким та будь-коли. Саме тому я раджу не зволікати та придбати Starlink, або ж альтернативний варіант: супутниковий інтернет від Datagroup (та тут треба зробити уточнення, що для роботи йому потрібно
Завжди бути онлайн — це основне в нашому бізнесі, тому великі, малі, середні компанії роблять усе, для того, аби навіть у таких складних умовах продовжувати жити, працювати, створювати нові робочі місця, залучати іноземних інвесторів й партнерів до співпраці та донатити на нашу армію.
Зараз головне вистояти й перезимувати, а там і перемога не за горами! Вірмо в це та підтримуймо ЗСУ!
Найкращі коментарі пропустити