У вас виходить делегувати?
Питання до senior та lead розробників. У вас добре виходить делегування? Чи не дуже? А навчання людей?
Поясню, в чому проблема: я дуже люблю програмування, копирсатися в коді, вирішувати складні проблеми, дебажити, займатися проектуванням, думати про архітектуру, деплой, тестування, автоматизацію, скрипти і таке інше. І, судячи з відгуків та результатів праці, це в мене добре та влучно виходить.
За складом характеру я скоріше інтроверт, тобто щоб почати small talk з колегою, мені треба прикласти зусиль.
І тут, бачачи що ти класний програміст, начальство дає тобі падаванів (міддл рівня) — на, навчай та контролюй!
Йой! Що з ними робити? Взаємодія з людьми — це ж не в коді копирсатися.
Проблеми, які виникли у мене:
— Якщо з підлеглим немає нормальних відносин (які налагоджуються як раз через small talk і таке інше) то він боїться до тебе зайвий раз підійти і щось спросити. Тобто, якщо ти весь час зайнятий (а в мене немало роботи) — то це не ОК. Ти маєш бути постійно відкритим до комунікації.
— Дуже часто, бачучи що людина НЕ вивозить задачу (не може зробити її півтора тижні, а естимейт був
— Ступінь розжовування тасок: після роботи в команді сеньорів, звикаєш що НЕ треба розжовувати всі дрібниці в описі таски. А мідлам (моїм, при наймі) якщо не напишеш «на поле з email добав валідацію, щоб перевіряло, що строка є email-адресою» — так він і не зробить! Тобто, треба всі дрібниці писати. Але ще гірше, що ти пишеш ці дрібниці в таску — а вони їх недочитують!
Тобто, в мене три питання про делегування:
— Добрі взаємовідносини — важливі. Як ви підтримуєте їх в час ремоуту? А якщо людина вам не подобається, а вам все одно треба його/її навчати?
— Що ви робите, якщо бачите що людина явно не вивозить задачу? Берете на себе? Сідаєте робити разом, з шерингом екрану?
— Як не харитися від того, що ти вже розжував задачу до дрібниць, а її все одно зробили не так, бо «там недочули, тут недочитали». Або від того, що дав нібито просту задачу добавити валідацію email, а воно бідне сидить вже тиждень зробити не може.
Як ви навчилися навчати та делегувати?
28 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів