Податися на 60 позицій і не з’їхати з глузду: як українські ІТ-спеціалісти шукають (і знаходять) роботу в Канаді

Усім привіт, я Маріанна Гринишин, засновниця і керівниця ІТ рекрутингового агентства AboutHR. Я поспілкувалася з кількома українцями, які знайшли роботу в Канаді в IT за останні пів року, додала власних спостережень і створила цей гайд про особливості місцевого працевлаштування.

Деякі поради можуть здатись очевидними, але в цілому ринок Канади має свої особливості, тож сподіваюсь, текст стане в пригоді багатьом.

Ми з сім’єю опинилися в Канаді у квітні — війна нас застала в Польщі. Мали візи, бо планували їхати в Канаду у відпустку до родичів. Лишалося тільки поміняти дати квитків. За фахом я ІТ-рекрутерка, вже 10 років маю своє агентство, до війни ми підбирали українських спеціалістів для західних замовників.

Тому мені здалося логічним, що тепер маю допомагати українцям шукати роботу в Канаді. Часто такі люди розгублені, дуже стресують (від війни, раптової евакуації, незнайомої країни) та не знають специфіки ринку рекрутингу Канади. А ще, життя в Канаді дороге і без роботи (чи, принаймні, офера) важко орендувати житло: тому роботу хочеться знайти якнайшвидше.

«Та ви тут в Канаді роботи не знайдете. Треба мати місцеву освіту або місцевий досвід роботи — без цього ніхто не візьме». Так лякають новоприбулих українців досвідчені емігранти, які приїхали в Канаду 10-20 років тому.

Не знаю, чому вони це роблять. Можливо, в ті часи, коли світ був менш глобалізований, це дійсно було так. Деяких це справді відлякує. Зустрічала випадки, коли ІТ-фахівці з досвідом, які евакуювалися в Канаду після 24 лютого, збиралися йти на некваліфіковану роботу: просто тому, що не вірили у свої сили.

Але це вони даремно: роботу у сфері IT в Канаді знайти реально. Тут не менший попит на розробників, ніж в Україні. Компанії готові розглядати українців — тим більше, що Україна і до повномасштабної війни була відома якістю своїх IT-кадрів. Звісно, є специфіка та особливості менталітету, але це все не можна назвати нездоланними перешкодами.

Що таке «канадське резюме»

Такий вислів вживають місцеві мешканці, бо резюме в Канаді має певні особливості. По-перше, в ньому не повинно бути фото, віку, статі, національності, складу сім’ї тощо. Такі резюме навіть не розглядають: через антидискримінаційне законодавство. Компанії остерігаються юридичних наслідків: раптом кандидату відмовлять після співбесіди, а він вирішить, що його дискримінували за однією з цих ознак.

По-друге: пишіть резюме за допомогою дієслів в доконаній формі («зробив», «завершила», «досягнула»). Описуйте не що ви робили на попередніх місцях роботи, а ваші результати. Чим більше цифр тут буде — тим краще.

По-третє, не просто вказуйте компанії, у яких працювали, а додавайте їх короткий опис: країна, галузь, масштаб. Назва української компанії нічого не скаже канадцям, тому краще пояснити, про що йдеться.

По-четверте, уникайте зайвих дизайнерських наворотів, не користуйтеся графічними програмами і не мудруйте з колонками: так рекрутерам буде легше додати ваше резюме в базу кандидатів. Резюме додаються автоматично (парсяться) в ATS (applicants tracking system), які не дружать з графічними редакторами. Тільки найбільш наполегливий рекрутер захоче перенести дані в систему вручну, інші — просто відкинуть таке резюме.

До речі, часто перший скринінг резюме робить не людина, а машина. Тому використовуйте ключові слова з вакансії, на які ви подаєтесь. Якщо цих слів в резюме не буде, штучний інтелект вирішить, що ви не підходите, і не пропустить резюме на наступний етап.

А ще використовуйте формат pdf, а не Word. Ось тут є дуже докладний гайд, як скласти канадське резюме.

Не забуваємо про Linkedin: він тут в топі

LinkedIn та indeed — основні платформи для пошуку роботи в Канаді. Якщо ви seniour, то гарний профіль на linkedin може привернути увагу місцевих рекрутерів і так знайти роботу буде в рази легше. Але для цього потрібно працювати над мережею контактів: додавати керівників та рекрутерів з компаній, які вас цікавлять.

А ще на LinkedIn дуже легко відгукуватись на опубліковані вакансії. Також можна писати керівникам і рекрутерам direct messeges. Ці повідомлення повинні бути дуже короткі та змістовні, нічого зайвого: пояснення, хто ви, яку роботу шукаєте, і питання про те, чи є відкриті відповідні вакансії.

Але краще будувати власний нетворк

В Канаді до 70% вакансій «приховані». Їх не публікують на джоб-сайтах: про них повідомляють працівникам і просять рекомендувати своїх знайомих і друзів. Тому варто використовувати будь-які можливості для нових знайомств з українцями чи з канадцями — від сімейних пікніків і дитячих концертів в школі до мітапів і професійних конференцій.

Ярмарки вакансій тут також проводять. Йдіть туди з резюме, знайомтесь з представниками компанії, обмінюйтесь контактами на LinkedIn та пропонуйте свою кандидатуру на відкриті вакансії.

Один з українців, з яким я спілкувалася, познайомився зі своїм майбутнім роботодавцем в українській церкві в Калґарі на благодійному заході.

Розсилати десятки резюме за день — це норма

Я написала, що українцям можливо знайти роботу в Канаді, але не обіцяла, що це буде легко. Доведеться заморочитися. Одна з моїх співрозмовниць, Вікторія, за місяць подалася на 50-60 позицій. Вона мала 7 років досвіду в IT в українській компанії, до того ще 7 років працювала графічною дизайнеркою. Евакуювалася в Канаду, продовжуючи працювати віддалено на українську компанію. Але довелося шукати роботу в Канаді. Каже, що за день подавалася від 7 до 26 позицій.

Вікторія радить відповідати на кожен лист-відповідь, навіть з відмовами, хоч це і довго. Вона витрачала на такі відповіді по 3-4 години на день. Краще цим не нехтувати: канадці люблять особистісний контакт, а ваш контакт можуть додати в базу — це вам знадобиться на потім.

Інша моя співрозмовниця, Леся, пішла ще далі: вона розсилала по 50-70 резюме на день. Часто це були рекрутингові агентства. Вони відповідали і ставилии уточнюючі питання щодо її досвіду. На такі листи також потрібно відповідати.

В Канаді на все потрібно почекати: і з цим треба навчитися жити

Найважче — пережити перший час після того, як починаєш розсилати резюме. Канадський рекрутинговий процес не такий швидкий, як український. Усі українці, з якими я розмовляла, в один голос зазначають, що в перші тижні пошуку була суцільна тиша. Важливо не опустити руки в цей період і зрозуміти: в Канаді це нормально. Відповідати почнуть через півтора-два тижні.

Усі наступні етапи також будуть просуватися не швидко. Наприклад, Вікторія більше ніж місяць проходила розгляд в одній компанії. Після першої співбесіди компанія не давала про себе знати два тижні. Потім покликали на другу, технічну співбесіду, а після неї знову зникли на півтора тижня. Коли повідомили, що беруть Вікторію на роботу, була й третя пауза. Вікторія просила надіслати їй офер, щоб вона могла нарешті орендувати житло, але компанія не поспішала відповідати ще тиждень. Вони робили багато перевірок, обдзвонювали усіх попередніх роботодавців.

Врешті Вікторія просто не дочекалася, переїхала в іншу провінцію і знайшла роботу вже там. Цей процес зайняв близько двох місяців, пройшла 4 співбесіди: у вересні почала переговори з компанією, і вже 31 жовтня у Вікторії був перший робочий день. Для канадського ринку — це швидкий процес. Хоча мені траплялися кандидати, в тому числі джуни, які знаходити роботу за місяць.

Схожа історія була у ще однієї українки, Юлі. Вона прийняла офер в червні, а вийшла на роботу 11 липня. Весь цей час її перевіряли: просили навіть виписки про отримані платежі від попереднього роботодавця. Передивлялися документи про освіту та усі можливі дані. Це було стресово, бо ніколи не знаєш, чи пройдеш security check, і що може не сподобатися.

Зараз вона працює у великій компанії, яка має 11 000 співробітників. Головний офіс знаходиться в Торонто, але туди Юля літала лише раз — працює віддалено з іншого канадського міста.

Долаємо скептицизм роботодавців: починайте з джуна, навіть якщо ви мідл

Здебільшого українських спеціалістів (та й усіх емігрантів) розглядають на нижчі позиції, ніж вони займали вдома. Не треба вважати це приниженням: за пару місяців доведеш свою крутість і підвищиш рівень.

Це перший час збило з пантелику Юлю, про яку я писала вище. В Канаді вона опинилася у квітні. Місяць пішов на оформлення документів та пошук житла. З середини травня вона сформувала резюме і почала розсилати роботодавцям. Маючи півтора року досвіду розробки в Pyton, розсилала резюме на middle-позиції. Але відповідей не отримувала. Місцеві спеціалісти підказали: потрібно претендувати на позицію та зарплату джуна. Якщо маєш менш ніж 2 роки досвіду: на мідла навіть не пробуй. Коли Юля знизила свої апетити, їй все вдалося.

До речі, в Канаді розробники працюють не з однією мовою програмування, як це поширено у нас в Україні. Окрім основної мови потрібно знати ще 2-3 додаткові. Тому часто працедавець запитує в кандидата, чи він не проти вивчити нові мови.

Також в Канаді немає, наприклад, спеціалістів QA Manual. Про те, як перейти на автоматизацію потрібно думати заздалегідь ще до переїзду в Канаду.

Співбесіди: їх буде багато

Майже в 100% випадків вас чекатиме співбесіда з ейчаром компанії. HR-інтерв’ю націлене виключно на перевірку софт скілів. Є навіть перелік запитань, які завжди на ньому ставлять. Варто погуглити, які можуть бути питання, і які «правильні» відповіді потрібно на них давати, щоб потрапити на наступний етап — технічне інтерв’ю.

Технічні співбесіди в канадських компаніях мало чим відрізняються від українських. Проводять їх у відеорежимі, інтерв’юери спостерігають за тим, як кандидат виконує завдання, просять прокоментувати, чому він робить саме таким чином. При оцінці виконання завдання враховують методику його вирішення і витрачений час.

А ще можуть морочити голову

Наприклад, мій співрозмовник Дмитро з Гостомеля, який 24 лютого зустрів в Бангкоці, а потім перелетів в Канаду, пройшов цілих три інтерв’ю на керівну технічну позицію в банку. Роботодавець сам знайшов його в LinkedIn, всі три співбесіди були з різницею в тиждень і тривали до 1,5 години. Після всього витраченого часу Дмитра не взяли — аргументували, що відповідної посади у них зараз немає. Зараз українець продовжує працювати на ту ж компанію, на яку працював і раніше — Upwork. Компанія сама запропонувала йому укласти трудовий договір з канадським офісом.

Схожу історію розказала Леся. Вона пройшла кілька співбесід в урядову організацію, і тільки в кінці дізналася, що у них є вакансія лише на декретну позицію — причому людина вже скоро мала виходити на роботу. Час даремно втратила і компанія, і вона.

Рекрутингові агенції: з ними в Канаді краще дружити

Рекрутингові агентства на ринку Канади — більш розповсюджене явище, ніж в Україні. У деяких з них штат доходить до 1000 людей. Тому кандидатам варто зробити так, щоб рекрутери мали їх резюме. Рекрутингові ІТ-агенції не беруть гроші з кандидатів — лише з компаній.

Наприклад, саме через агенцію знайшла роботу Леся. Рекрутер оформив її як власного працівника (поширена схема для Канади), але фактичний роботодавець — велика логістична компанія. Тепер Леся працює в її IT-департаменті, який займається автоматизацією процесів.

Агенції легко гугляться. Ось, наприклад, їхній перелік в Калґарі. Або ще один лінк.

А можна й пройти курси

Одна з українок, з якими я спілкувалася, Аліна — перекваліфікувалася в IT, вже живучи за кордоном. В Україні вона працювала проджект-менеджеркою у фармацевтичній компанії. Після початку повномасштабної війни з восьмимісячною дитиною евакуювалася в Канаду, бо там жив рідний брат. Чоловік лишився в Україні.

Аліна намагалася влаштуватися у фармацевтичну сферу, але в Канаді для цього потрібно мати релевантну освіту — навіть якщо претендуєш на позицію проджекта. Ще коли тимчасово проживала в Польщі, пішла на курси SHE CODES і почата вивчати frontend. Щоб отримати диплом і скласти іспит, вчилася до другої ночі.

Зараз Аліна безкоштовно працює в українсько-канадському стартапі — щоб отримати практику, набити руку і мати можливість влаштуватися в IT вже по-справжньому. В стартап потрапила через знайомих: розповідала усім підряд, що шукає можливості для досвіду і роботи, і пощастило.

Леся, яку я вже згадувала, приїхала в Канаду в березні. Але не з України: до цього вона 6 років прожила в США. Вона навчилася кодити за допомогою курсів типу Coursera та закінчила американську школу за IT-напрямом. Такі школи після навчання допомагають створити реальний проєкт, який можна показати майбутньому роботодавцю, а ще допомагають отримати сертифікати і сформувати резюме.

Як це все оформлюється

В Канаді можна бути працівником, а можна контрактором. Система схожа на таку, як у нас: штат або ФОП. Якщо ти працівник — підписуєш трудовий договір та маєш стандартні офісні плюшки: страхування, бонуси, відпустки. Якщо контрактор — стаєш підприємцем, який надає послуги, і сам розбираєшся з податками. У таких людей на 20-30% вища зарплата, але бонусів ніяких, та й звільнити можуть за день.

Також популярна історія в Канаді, коли людина має договір не з компанією-роботодавцем, а з рекрутером. Рекрутингова агенція бере тебе на роботу або підписує С2С (по-європейськи — це В2В) договір. Про зарплату також домовляються з нею. Загалом переговори про винагороду на етапі отримання офера — дуже поширена практика.

І трохи про менталітет

Є велика різниця між українським та канадським офером. В Україні це кінцева пропозиція роботодавця. В Канаді — фактично початкова точка для переговорів. Тобі пропонують роботу, але про умови ви ще не домовилися.

В Канаді працедавці з великою повагою ставляться до особистого часу працівників. Якщо потрібно працювати додаткові години, то працедавець не дає завдання, а питає про таку можливість за додаткову оплату. Телефонувати у не робочий час колезі на приватний номер вважається неприйнятним.

А ще канадці досить закриті в онлайні. Наприклад, лише кожна третя людина, якщо не менше, піде на контакт в LinkedIn, щоб налагодити професійні стосунки. Але якщо знайомишся з людиною особисто, вона охоче допоможе і підтримає. Тож підкреслю ще раз: активніше знайомтеся і не нехтуйте івентами.

Словом, усе можливо

Так, працевлаштування українців в Канаді не можна назвати легким. Треба бути готовими, що це буде довго: доведеться розіслати десятки резюме, відповісти на купу листів та витримати місяць-два випробовувань, співбесід і спілкування. Це не має демотивувати, адже кожна співбесіда, кожна відповідь на резюме дає розуміння, як себе презентувати, які питання очікувати, що хочуть роботодавці і як поводитися. У фіналі цього квесту отримаєте стартову роботу в IT-сфері з перспективою розвитку. Ключове тут — наполегливість і віра в себе.

👍ПодобаєтьсяСподобалось23
До обраногоВ обраному13
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Дивився недавно відос ІТшника про зарплати в Канаді. Там можна хіба бомжувати як у Німеччині.

www.youtube.com/watch?v=zqyRp6pAwu8

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

5000 резюме на позицію, ось вона реальність за океаном.
https://******.it/2023/09/12/senior-qa-in-usa/

ATS це міф, ну якщо не міф — то вас відфільтрують і не помітять якісь рекрутерські прокладочні контори, що є добре
huyenchip.com/...​k-for-in-a-candidate.html

Дані ChatGPT, все в американських доларах:

Junior software engineer:
US: $70,000 — $110,000
Canada: $55,000 — $80,000
Australia: $60,000 — $90,000

Mid-level software engineer:
US: $100,000 — $140,000
Canada: $85,000 — $120,000
Australia: $90,000 — $120,000

Senior software engineer:
US: $120,000 — $200,000+
Canada: $100,000 — $160,000
Australia: $110,000 — $150,000

Топ 10% сінйорів:
US: $175,000 — $300,000+
Canada: $140,000 — $220,000
Australia: $140,000 — $200,000

Приблизно воно так і є)

Зважаючи на вартicть життя, то не так вже i погано в Канадi ))

Погано тим, хто звик до сирів за 500 кілобаксів, а тут чеддер всіх сортів повсюди (то я драматизую, бо інші сири теж є просто треба знайти)

Не впевнений про інші країни, а стосовно Канади GPT ДУЖЕ прибільшив зарплати! Навіть якщо то в канадських доларах то суми виглядають нереально особливо для джуна.

Якщо в канадських дол, то суми навпаки — виглядають заниженими, з власного досвіду, в US дол так, трішки завишені.

Та не дають в Канаді джуну 74000 — 108000 кад! У переважній більшості випадків. Також з власного досвіду. Для джуна та і інших категорій, ті вказані трампом мінімальні суми в реальності є максимумом значно вище середнього по країні.

Знаю джунів, яким дали. Треба розрізняти канадських джунів/мідлів/сенйорів і епамних/софт сервних/ і т.д, місцевий джун тут ± на рівні мідла-сенйора з епаму.

про епамівстких джунів і мови не іде, все виключно про канадський убогий ринок.

Цікаво, а чого Канадський ринок убогий? Бо треба заслужити високі зарплати?

до чого тут служити? процес набору розтягнутий на місяці, незрозумілі вимоги в більшості вакансій знати все(часто взагалі не пов’язані скіли і технології), відсутність аби якого фідбеку... і ще 1000 і одна «особливість»

Ну тут залежить куди подаєтеся. В мене був досвід отримання оферу за тиждень, так і був досвід отримання оферу за місяць. Ніколи не було співбесід на місяці. Хіба що може Гугл трохи довго відповідав, але я і не мав цілі туди пройти.
А стосовно купи скілів і не повʼязаних технологій: в Канаді як і в США не шукають спеціалістів SDK чи мастерів одного фреймворку, а навпаки шукають колег із нормальними софт скілами, які можуть бути самі собі (мідли+) і можуть розібратися із усім чи знайти потрібну людину. Це не так як в Україні, коли менеджер єдине звено із розробником і усіма. Так в Канаді є Менеджери, але вони розказують, що сказали зверху, а ти вже далі собі рухаєшся 🤷‍♂️ Тому всі ці співбесіди такі не однозначні, а вакансії не завжди зрозумілі.

та які там мастера одного сдк?! =))) геймдев, ява скріпт, бази данних і ембедед С в одному списку виглядають дуже дивно.

Просто цікаво, а що за вакансії взагалі шукаєте?😅 ну і може є пару посилань для прикладу? Я просто теж всіляке бачив, але зазвичай зоопарк одного типу)

А про одне SDK, то я розповідаю про девів мастерів однієї фронт енд ліби

я не шукаю, в мене вже все є. ;) я не зберігав для колекції ті дивні вакансії. Але після того як побачив що публікують тут канадські HRи... вважаю українських HRів взірцем професійності.

Прочитав коменти нижче — погоджуюсь, що хайрінг процес часто розтягнутий і ghosting дуже поширений.

З загальним твердженням, що ринок убогий — ні, принаймі минулого літа ок було, вакансій достатньо на різні смаки, зп мені особисто пропонували суттєво вищі, чим в Європі (Бельгія, Нідерланди), але не штати звісно.

Знаю джунів, які в Україні би не отримували такої зарплати як отримують тут) сеніори/мідли дуже не однозначна думка в мене, бо з однієї сторони я б міг в рази більше отримувати із 5% податком, але з іншої сторони було б набагато важче знайти таку зарплату зараз в Україні із прям контрактом.

60 позицій? Лол, згідно з експорту лінкеда я подався на 200+, ще 50+ джин і хз скільки на інших сайтах, думаю три сотні набереться х_х

Та видимо, хотя годом ранее все было отлично

Цікаво, чи не думали на тим, щоб зробити LinkedIn профайл більш привабливим для рекрутерів? Бо якщо його зараз відкрити, то найбільше кидається в око секція з зарплатними очікуваннями (погодинно, b2b) й досить скромний опис минулих проектів з фокусом на використовуванні технологіх, але без вказання деталей в чому був ваш вклад в минулі проекти з точки зору бізнесу.
Після українського аурсорсу/аутстаффу це виглядає незвичиним, але наприклад в компанії де зараз працюю, подібний профайл не пройшов би початковий скрінинг і кандидата не запросили би на інтерв’ю. Бо наймаючих менеджерів цікавлять минулі професійні досягнення в вигляді «зробив Х що дало компанії Y», а не почасовий рейт. І це не якийсь там FAANG, а середнього розміру продуктова компанія, що працює на європейському ринку.

Профайл перероблюю постійно, зарплати і все інше в секції About — для фільтрації вхідного. Зараз якщо 20% вхідного закидують релевантного по стеку і ЗП — вже успіх.

Проекти недавно почав розписувати в окремій секції, уже 7 штук назбиралось. Деякі лідив і доштовхав від скретчу до продакшену — хз куди вже більший вклад для бізнеса зробити. Загалом буду дарий дуь-яким порадам щодо профайлу.

p.s. навіть на top cv найбільший пакет замовляв, але якусь жесть прислали о_О

зарплати і все інше в секції About

Прибери

Ок, для тесту поставив рибу з TopCV.

Як тоді фільтрувати польські вакансії по два кілобакса та наплив всяких фулл-стеків/ангуларів? о_О

Вони шапку не читають все одно.
Пристріляєшся -будеш вичисляти їх.
Інколи прямо питаєш вилку.
Я не в польщі, але точно знаю що наприклад контракт від галери це буде найдешевше.

До цього було досить просто — слав читати профіль, якщо ок, то повертаються і далі продовжуємо. Кореляцію між галера/не галера поки що не бачу. Усе що виглядало більше-менш прямим в тих же вилках що від галер. Зарплати Польщі усі на дні, хз чому.

Це тільки джинні допоможе
Але ж туди всіх поляків не заженеш.

Гугль непогано агрегує вакансії. Навіть апворк підтягує. Знову ж таки не знаю про польщу

але якусь жесть прислали о_О

Ота жесть пройде ATS робота що читає резюме.
Кадровиці його люблять, їх мова

Якраз почав в сторону ATS копати.
Все б нічо, але резюме від TopCV пишуть гуманітарії і з’являються дивні речі типу accuracy замість coverage і загалом враження, що я контентом на сайті займався, а не його розробкою.

Ну ти тіпа вмикаєш іх прошивку і говориш мовою довбаків

Та рекрутер роботам пофіг

А зарплатню прибери

Я подався на декілька десятків думаю.
Але спрацювало тільки коли в дірект написав в лінкеді менеджеру в компанії куди подався, тпс швидко запроцесили і дали оффер. Хоча на сіві що я кидав через форму фідбек так і не прийшов

Самое интересное в этой ветке то, куда подевался Майк_всея_Канады_Горчак
Раньше в каждом топе всплывал, а тут тишина.
Странно

Може воювати повернувся в Україну

Телефонувати у не робочий час колезі на приватний номер вважається неприйнятним.

А що тут дивного? хай телефонують у робочому месенджері якщо треба
Взагалі дзвонити на телефон то не дуже, бо людина побачить невідомий номер, замість вашого імені. Тому краще через месенджер, там хоч ім’я і фото буде

Я з невідомих зазвичай навіть не беру слухавку, бо там зазвичай якийсь спам/шахраї

Так і в менеджері нічого дзвонити без попередження

А підкажіть, будь ласка, такі моменти по таймлайнам на фул-тайм/контракт позиції:
1. скільки зазвичай готові чекати виходу на роботу (у меня зараз нотіс період 3 місяця — чи це ок зазвичай стілки чекати на мене в Канаді?)
2.Який probation period на фул тайм/контракт? І які зазвичай умови для працівника розірвати договір на цьому періоді?
3. Який notice period зазвичай при звільненні на фул-тайм / контракті, якщо я захочу швидше змінити роботу?

1) Чекати можуть довго. На мою першу роботу мене чекали 2 місяці, якщо навіть не 3. Все як домовишся. Із LMIA зазвичай теж все довго, тому, якщо готові чекати, то готові чекати. Ну окрім МААНГ — там і контракт можуть відкликати😅
2) на фултайм зазвичай норм практика 3 місяці. Про розірвати нічого не скажу, бо не думав про це, а зараз вже й не згадаю. Контракт зазвичай все просто — захотів пішов, але період на піти десь 2 тижні.
3) місяць десь на фултаймі, 2 тижні десь на контракті

1. Залежить. Якщо позиція горить, то чекати не будуть, якщо не горить можуть почекати. Мене чекали біля 3х міс.
3. Розглядав лише фул тайми, при вибірці (коли питав) ± 10 компаній, всюди було 2 тижні.

резюме в Канаді має певні особливості. По-перше, в ньому не повинно бути фото, віку, статі, національності, складу
сім’ї тощо

Ви будете здивовані, але в Україні також це все заборонено на законодавчому рівні.
Але не має значення які у країні закони, якщо суспільство їх ігнорує.

«Та ви тут в Канаді роботи не знайдете. Треба мати місцеву освіту або місцевий досвід роботи — без цього ніхто не візьме». Так лякають новоприбулих українців досвідчені емігранти, які приїхали в Канаду 10-20 років тому.
Не знаю, чому вони це роблять.

Вони це кажуть тому що це є так для майже всіх інших профессій не пов"язанних з АйТі.
А ще 10 років тому відсоток безробіття був вищим.

Та це рекламна стаття щоб більше людей скористались послугами цієї агенції, звичайно що будуть писати що там все супер

додам від себе з досвіду північно американського і як на мене більш узагальненого західного бізнес світу

Телефонувати у не робочий час колезі на приватний номер вважається неприйнятним.

усе на справді трохи гірше )) телефонувати на приватний номер узагалі вважається апріорі не прийнятним на стільки що ці номери і не «шаряться» як контактні і мають справу з ними здебільшого hr і коли тобі треба «контактувати» людину ти пишеш чи дзвониш hr і вони контактують якщо вже справді треба (людина не прийшла на роботу типу)

те ж саме коли приватний номер отримав «приватно особисто» то тут ще складніше окрім прямого випадку коли номер саме «по роботі» а в усіх інших то є хитре скажімо тобо хлопець.дівчина дав.дала номер ти будеш їй дзвонили «по роботі»?

ЗЫ: сучасний світ таки має певні рішення таких питань і чат простіше ))

А ще канадці досить закриті в онлайні. Наприклад, лише кожна третя людина, якщо не менше, піде на контакт в LinkedIn, щоб налагодити професійні стосунки. Але якщо знайомишся з людиною особисто, вона охоче допоможе і підтримає. Тож підкреслю ще раз: активніше знайомтеся і не нехтуйте івентами.

щиро кажучи за усю «практику» активно можна рахувати з 16-го року мав тіко 2 дивних випадки «людина не піде на контакт в LinkedIn» один випадкове особисте знайомство у офісі при чому людина «з наших» і навіть на пиво встигли сходити але чомусь «людина не піде на контакт в LinkedIn» дивно було але я не став «заморочуватися» і ще було на кухні іншого офісу зустрів людину розбалакалися ок кажу чувак було круто а давай законтачимо у лінкедін диктуй профіль ось приніс ручку і папірець ніт каже людина ніт лінкедін гм... ну типу електронну пошту таки законтачили але чесно було дивно може то прибиральник був?

в усіх інших випадках частіше з затримкою але був контакт завжди правда в усіх випадках я писав «супровідного листа» «йо чувак це той чувак що щойно на мітингу обговорювали оту фічу а давай законтачимо» ну це на «горизонтальні» контакти а от з «вертикальними» при чьому «в гору» тут певно має бути складніше і тут я вже сам ставлюся обережніше і «супровідного листа» відповідно на 2 порядки ввічливішого і з акцентом «розкажіть про себе» чисто як на співбесіді )) тож практика на багато вужча але здається 100 із 100 ну чи принаймні 4 з 4 ))

тож якщо у вас

лише кожна третя людина, якщо не менше, піде на контакт в LinkedIn

то ви щось робите не так

Описали звичайний пошук роботи контрактника.
Так, це не наш аутсорс, коли на ізі йдеш куди пошлють, треба доводити, чому ти крутий)
Але так і контракт можна гарний взяти.

Дивився недавно відос ІТшника про зарплати в Канаді. Там можна хіба бомжувати як у Німеччині.

Так це ж руснявий місцевий дурачок, який живе в найдорожчому місті Канади, лол. Зараз би по цьому якісь висновки робити.

Можеш розписати свої дані 😉
Ну і ще питання чому у найдорожчому місті низенькі зарплати.

Та можу розповісти свої дані, але що це змінить? Все одно буде вибірка з однієї людини (хоч і не руснявого дурачка).

Більш об’єктивно www.levels.fyi/...​engineer/locations/canada

(ну і врахувати що при роботі на місцеві продукти зп не така цікава, тому як писали раніше, зразу шукати американський проект)

А чікаго гарний приклад теж такого

правда? а ну ок ))

Ти хоч коменти почитай до відео, де нативні канадці погоджуються в більшості з цим «дурачком».

Канадці завжди погодяться з будь-якою тезою, де буде згадана житлова ситуація в Ванкувері :))

І ще де кажуть про Трюдо гівно😅

Живу у Ванкувері. Згоден в автором відео. Місцеві зарплати ростуть значно повільніше ніж витрати. Витрати підраховані ним трохи завищені але в цілому відповідають дійсності. Тому багато хто, я в тому ж числі, працює на США. Працюючи на США отримати PR набагато складніше, особливо в ВС. Зараз я б не поїхав в ВС, якби обирав куди переїхати, а одразу в Альберту. Бо перспектива не мати власне житло ніколи трохи давить.

як саме пов’язано отримання PR із працею на Штати? це щось новеньке :)

Бо такий досвід роботи не враховується (не додає бали) в express entry як canadian experience. Такий договір не можна використати для отримання номінації від провінції. Залишається тільки на загальних підставах в express entry, де прохідний бал останні роки дуже високий. Звісно можна пробувати через компанію посередника працювати, але чи врахують такий варіант як canadian experience мені ще доведеться дізнатися ;)

це як мінімум некоректе твердження. я працюю на американську компанію, так само як і моя дружина, і наш досвід успішно врахувався. ти мабуть мав на увазі за контрактом — так, контракт не враховується в Canadian Experience

Так ти ж напевно на Salesforce Canada працюєш, а не на Salesforce USA. І в договорі зазначена компанія зареєстрована в Канаді, чи не так? Дійсно я, напевно, не зовсім точно висловився) Employment в принципі можливий тільки з компанією зареєстрованою в Канаді, все інше буде контрактором вважатись.
Контрактором, чи самозайнятим не залежно на кого працюєш то так, досвід не враховується.
В моєму випадку компанія зареєстрована в США і ніякого представництва в Канаді не має.
Якщо не секрет, який рівень зарплат в Salesforce Canada?

ну я працюю як фулл-тайм (це не можливе в принципі на зарубіжну компанію), та і контракті позиції мені не цікаві загалом. досвід роботи за контрактом насправді може враховуватись, якщо контракт укладений із місцевою компанією, яка потім продає твої послуги в US (в принципі, як і всюди). якщо контракт напряму — то так, не враховується, але це як я знаю доволі геморно в багатьох нюансах. ну але цілком припускаю що так роблять

Ну саме це і малося на увазі, що ви юридично працюєте на канадську фірму, а насправді задачі глобал або із США. Я так само працював на банк через фірму посередника в Канаді, так зо формально маю канадський досвід

та ні, нема такого «задачі з сша», це не аутсорс. в продуктовій компанії це інакше працює — distributed development

Я знаю, зо так продукт) Я може терміни використовую не правильні, але суть та ж сама. Взагалі продукт — це прям мана небесна для мене😅 Найкращі умови праці, самі собі господар, прямий вплив на продукт (в біг тех, напевно, трохи важче з цим, але теж круто)

Все одно ж приїдуть і будуть розказувати, що все погано) І буде як на останньому інтерв’ю у Дудя (я не дивився випуск, знаю з коментарів і вирізок) — все фігня, але громадянство іншої країни, ледь виживаємо, але їздимо на Мерсі або БМВ)

По програмі "кожному нищеброду по німецькому кориту"😅 Прям в аеропорту під підпис видають, разом із правами😅

Доречі прикол, десь тижні два тому бачив араба в Оттаві на VW на німецьких номерах😅 І ладно б хочаб Touareg був так ні був здається Passat

в мене сусід на форді (рік як приїхав)
а його брат все як водиться: мерседес

Я теж дивився цей відос і хотілось матюкнутись, бо чувак явно і не намагається нормально розпоряджатись фінансами. Витрати відверто в нього сажені і апетити скоріш за все теж. Якщо так жити і витрачати, то можна звісно і казати, що все лайно в Канаді

А що саме там не так? Rent, car loan, utilities, food на 3-х людей?

Не бачу чогось оверпоайснутого для Ванкувера, але я не в Канаді і можу помилятись.

В Україні теж жити дорого, якщо купувати все в Goodwine. Якщо я не помиляюсь зовсім не вказано, де він закупає все. Машина може буде дорога, якщо банально немає нормальної кредитної історії, а може бути просто дорога тачка, що теж буде не логічно. Аренда — ну тут вже нічого не скажу, бо вона реально дорога.

Мені просто здалося, що витрати надто скажені для того, що він описував

Якщо в goodwine прям все, то так, недешево. Але мені витрати в відео здались більш-менш реальними і що багато там вже не заощадиш. Ну може декілька сотень, що здається не принциповим.

Ну в мене відрізняється 3 параметри: місто/провінція, аренда (1500 тисячі), кількість людей (без дітей). І на одного прибуток 8000-10000 кадів на місяць. І виходить нормально відкладати (прям взагалі не економлячи). Тому дуже якось великі витрати.

Ну так відмінності суттєві — не Ванкувера, та нема дитини.

А що там чувак з відео ниє собі, то його суб’єктивне, мене не чіпає. Більше цікаво було про витрати в Ванкувера та для 3-х.

Це правда, але все почалося з

і можна цілком жити не в Ванкувері із «six-figures salary». І зарплати в 45-60 тисяч для джуна це тупо прикол, бо в мене є декілька знайомих і вони цілком спокійно знайшли на джунів зарплати 60-90. Мідлом тут цілком можна претендувати на 90 — 140. Сеніор цілком нормально шукати зарплату 120+. В гарних компанія можна просити зарплати 150+. Працюючи на компанії із США цілком нормально побачити цифри 200-350 тисяч звісно ж на рік.

Просто треш всього відосу в тому, що ви берете їдете в Ванкувер, який є одним із найдорожчих міст Канади і сподіваєтесь, що зп в 100к вистачить, що занадто наївно. Щоб комфортно там жити треба мінімум 200к на рік на сімʼю, а щоб дозволити будинок треба десь 350 тисяч. В Канаді можна отримати такі зарплати, але це часто буде робота на США або топові позиції. Ну й не можна забувати про нафтодобувну сферу, але то скоріше в Альберту, Саскачеван чи північні території. Сама ідею переїзду в Ванкувер на 100к (все в канадських долларах звісно) я вважаю от просто дебільною, бо це всеодно, що переїхати в Лос-Анджелес із зарплатою до 100 тисяч американських доларів і казати, що усе США дуже дороже і сидіть краще в Україні.

Дякую за інфу.

Мій перший комент був взагалі не через порівняння країн, зарплат чи якихось емоцій відносно Канади. А саме по тому переліку витрат з відео, тому що воно більш-менш збігається з моїми уявленнями для Ванкувера. І хотів уточнити що там не так, щоб розуміти більш реальний стан речей.
Взагалі то можна вважати питання закритим, дякую.

Ну може декілька сотень, що здається не принциповим.

це і є кумедна «не брехня» для бідних )) декілька сотень це скільки? най це буде 300-900 тож на рік максимум 12,000 але що таке «не є принциповим»?

правильно бо треба дивитися на те а скіко же ж чел має і в нього виходить (перша цифра яку я зміг вишкребти з відео) $6,200 після податку на місяць

тож $300-900 є 4.8-14.5% від суми бруто

мінімум 5%

що здається не принциповим.

а ну ок тут казка про качечку та лебедів самий кінець як мораль ))

— Збирав собі хлопець, збирав по 12k на рік.
— І що, мільйонером став?
— Та ні, бабуся померла і у спадок 10М залишила )

а ну ок тут казка про качечку та лебедів самий кінець як мораль ))

Та ну, краще вже будинки робити замість такої економії ))

Чи хоча б нову роботу з підвищенням знайти, Ванкувер як-ніяк — місто можливостей )

Consumer Prices in Germany are 4.4% lower than in Canada (without rent)
Consumer Prices Including Rent in Germany are 9.7% lower than in Canada
Rent Prices in Germany are 21.3% lower than in Canada
Restaurant Prices in Germany are 10.5% lower than in Canada
Groceries Prices in Germany are 20.1% lower than in Canada
Local Purchasing Power in Germany is 6.5% higher than in Canada

What about compensation? 40% lower than in Canada😉

Канадскую ЗП переведи в евро сними 30 процентов налогов и сравни cost of living, который тоже выше в Канаде и ты удивишься какую чуть ты написал про 40%

Rent Prices in Germany are 21.3% lower than in Canada

як будівельник (чи як воно?) скажу що у канаді якісь ахові проблеми з цінниками на будинки і просто жилу (що до комерційної не знаю) не рухомість взагалі єдину гіпотезу про це яку маю я та моє пряме оточення з цього бізнесу це що у канаді забагато «інвесторів» з китаю та ймовірно близького сходу бо локальним ринком грунтувати такий «попит» просто не можливо

у меня такое же мнение про недвигу в германии, спекуляции с ценой, уберкапитализм
да и вообще она везде спекулятивная

Як повинні виглядяти нормальні ціни на житло в Канаді можно подивитися на прикладі Quebec Ville. Там немає «інвесторів» та ін., там житло купують здебільшого ті хто там живе.
Років 3 тому, до пандемії нормальні ціни також були у Монреалі, за майже 3 роки ціни подвоїлись.
С початку ціого року запровадили дві зоборони — на купівлю житла іноземцями та на перепродаж житла без податків раніше ніж через рік (щоб зменшити кількість flip).

Але здається, то ще не всюди прийняли. В Онтаріо і БС точно пряцює вже, а от в інших провінціях здається ще ні

В Квебеку ці заборони були впроваджені також.

the ban was passed by Parliament, so it’s on federal level

І прекрасно) Може трошки впаде напруга (сподіваюсь). Треба ж вскочити в цей ринок

ми ледь встигли, прямо перед ковідом, варіанти дуже швидко уходили і вже довелось хапати що є. ще думали що люди будуть обережно купувати і в нас буде більше можливостей — ага, щаз, всі як раз почали купувати як скажені. якщо зараз буде кул офф, то це добре, але якщо чесно, я не вірю що ціни просядуть сильно. думаю як коштував норм будинок у Ванкувері і сюбурбах не в дупі в районі 1.8-2М, так і коштуватиме

Я відверто сподіваюсь, що ціни хочаб на пару сотень впадуть і я хочу вскочити в маркет Оттави, а там вже можна потім продавати, не продавати. Головне, щоб зафіксуватися і ціни твого будинку росли і ти не втрачав шанси. А там вже можна буде перескочити в інші провінції заробивши свої мільйони😅 Трохи мрійливо, але я ще на початку свого життя (всього 26ть), то є ще час

Я не думаю що ти будешь порівнювати життя в Едмонтоні с життям в Мюнхені наприклад тому все відносно правильно в порівнянні країн.

Consumer Prices in Stuttgart are 10.8% lower than in Calgary (without rent)
Consumer Prices Including Rent in Stuttgart are 10.5% lower than in Calgary
Rent Prices in Stuttgart are 9.9% lower than in Calgary
Restaurant Prices in Stuttgart are 12.9% lower than in Calgary
Groceries Prices in Stuttgart are 19.4% lower than in Calgary
Local Purchasing Power in Stuttgart is 12.1% higher than in Calgary

Якось дивно порівнювати Штутгарт, який як половина Калгарі і в популяції в три рази менше.
Але навіть якщо так, то якщо взять ще цифри із levels.fyi, то медіана вище в Калгарі для Software Engineer — різниця всього 7 тисяч, але ж і податки треба врахувати.

Нехай ти отримуєш 100000 кадів в Калгарі і ті ж 100000 тисяч в Штутгарті (69000 Евро приблизно).
В сухих цифрах у тебе буде в Штутгарті:
На одного: 46865 Евро (32%)
На сім‘ю: 54782 Евро (20%)

В Калгарі це буде:
В обох випадках: 78000 (22%)

Ну а далі вже йде різниця за житло, медицину і тд у витратах. Але треба ж не забувати про інвестиції і відкладання на старість. В Канаді в цьому плані добре, бо можна списати до 18% із зарплати, але не більше 29100 (в Тому році) на RRSP, який йде на інвестиції і банки із фондам обіцяють 3-5% (треба шукати, бо ж різні опції). Також є TFSA (tax-free saving account), на якому ти теж можеш інвестувати і проценти ніяк не оподатковуються поки ти не зняв ці гроші. Ліміти теж змінюється із року у рік, але ще десь 6 тисяч на рік, зо теж непогано.
Що в цьому плані в Німеччині і Штутгарті?

Я взяв просто щось не з самих популярних. Я не розумію просто скільки можно порівнювати зп Канада/Німеччина як що там різниця може 5% максимум 10% в сторону Канади, але швидко зникає з тачкою, та дітьми. Тому це шило на мило й ці країни не про зп. Є купа локальних плюшок в обох країнах. Але я не бачу ЗП як якийсь нереальний плюс Канаді тільки якщо використати її як бридж для США, але це інша історія.

Це він ще трошки зменшив такси. По таблиці www.taxtips.ca/taxrates/bc.htm зі 100К такси 2571. Очевидно, щось скирдує до пенсіонного фонду. Кажете, що живе в поганому місці. По перше, до роботи він їде електричкою 40 хвилин. Тобто це не сам Ванкувер. По друге більш дешеві провінціі можуть бути ще гірші в плані такс. Ось Квебек з 41% такс www.taxtips.ca/taxrates/qc.htm.

Такси вищі, це так. Проте житло значно дешевше — немає прорблем придбати собі житло. Також освіта для дітей дешевше (універи, приватні школи, дітсадочки). Автострахування дешевше раз в 5.
Тобто жити в Квебеку відчутно дешевше навіть при вищих таксах. А зарплати Онтаріо vs БК vs Квебек майже рівні.

100К і вище в Монреалі платить дуже мало компаній. Знаю безліч людей що працюють в діапазоні 60-80К. Дуже багато людей живе в будинках, куплених в попередні роки, які зараз би вони не в змозі були купити.

Не погоджуюсь. За останні 3 роки зарплати суттєво збільшились. Зарплати рівня 130-160К почав бачити часто. 200К бачив також.
Але навіть з цінами що в Монреалі зросли удвічи за останні 3 роки все ще можливо придбати нерухомість. Якщо не будинок то кондо. Але можливо думаю будинок також ящо розлядати, наприклад, Шатоге.

В соціалістічних країнах (Франція, Німеччина, Канада), де права робітникив захищені до абсурду і звільнити працівника дуже складно, існують компанії паразити (в статті названі рекрутинговими), які беруть на себе всі пов’язані зі звільненням ризики. Це найгірший варіант працевлаштування.

Вони і в сша є

Навіть єпам те ж робить на місцевому ринку

права робітників в Канаді не захищені ніяк, так само як і в Штатах. нещодавні лейоффз пройшли абсолютно ідентично: зранку ти просинаєшся unemployed, читаєш лист про те який саме severance package на тебе чекає, і на цьому все. поскаржитись на це все можна хіба що другану за пивом, у всіляких позовів шансів бути виграними нуль цілих нуль десятих. хоча, якщо в тебе PR або громадянство, то претендуєш на welfare

Welfare краще, ніж нічого) Плюс у кожної провінції мвої приколи

дик хто ж проти що це краще ніж нічого. мова про захищеність емплойменту — він не захищений

Взагалі треба переглянути мій останній договір з працедавцем в Онтаріо, бо щось мені здається, що захист таки є (виплати, термін звільнення, штрафи і тд). Бо контрактники точно ніяк не захищені, а працівники в цьому плані мають щось мати.

з мого досвіду, US компанії це не роблять. в сенсі, що в договорі написано, що вони можуть звільнити за власним розсудом (і це ось прямо написано в договорі у дружини). власне, лейоффз так і проходять — severance package вони дають щоб підтримати репутацію, але все це на їх власний розсуд

До речі, а як в Канаді з можливістю працювати одночасно на декілька компаній? Я так розумію, що контрактором це можливо, а у штаті в більшості випадків буде заборонено?
Що у них по нон-компіт умовам? Чи заборонено переходити до конкурентів після звільнення і тд?

з можливістю працювати одночасно на декілька компаній?
Ні, вони берунь найгіршк від слова контрактор
Такивони можуть тебе послати в декілька компаній.
Але ти не можеш консалтити сам.

Дурна підміна понять. Майже як галери з фопами

Чи відчувається в Канаді хвиля скорочення в IT секторі?

Я шукав роботу під кінець року, тому не можу сказати на скільки правда, бо найм в Грудні-Січні дуже тугий. Але відчувається, що найм сконцентрований в основному в Торонто, Ванкувері і в містах хабах — Оттава, Ватерлоо, Калгарі і тд. Бюджети точно скорочують, але поки що по лінкедину не бачив скарг від девелоперів саме з Канади

так, всі американські big tech хто скоротили зробили це і у Ванкувері: Amazon, Salesforce, Microsoft. з місцевих: Hootsuite, Shopify, Thinkific

Але ж це саме американський ринок, тому ясно його трясе. І це big tech, в якому далеко не всі будуть працювати)

канадійський ринок дуже залежний від американського, тому його також трясе. присто малі компанії не так гучно оголошують про звільнення, а скорочуються по-тихому через фцнансові складнощі, чи значне урізання бюджетів

в середовищі рекрутерів, з якими я спілкуюсь, не відчувається. знайома рекрутерка з Торонто була рада, що я її додала до однієї з груп українців в ІТ в Канаді і пропонувала їм вакансії. знаю, що один хлопець завдяки їй підписав договір, ще перебуваючи в Україні.

в тих компаніях, куди реально варто йти працювати, а не в місцевий шлак, відчувається ще й як. бо штати зараз відчутно так трясе, а Канада від них дуже залежна, в тому числі і в айті

Відчувається. Далі є пропозиції і найми, але якщо роки два тому без проблем можна було назбирати QA оферів за пару тижнів, то зараз ринок далеко не такий гарячий. Багато наших жаліються, що шукають роботу місяцями: і девелопери, і QA.

П. С. Не хочу розбирати по пунктах, але шось стільки міфів в статті: і що беруть імігрантів на нижчі позиції, і що після роботи не подзвонять, і що інтерв’ю майже не відрізняються, ... :)

Стаття відверто в рожевих окулярах) Але мені важко судити за ринок праці, бо я шукав якраз під час зимових свят, коли найм зазвичай низький.

А стосовно міфів:
— на роботу дійсно беруть на нижчі позиції, але тих хто зазвичай не відповідав своїй позиції в Україні. Але інші іммігранти з Індії, країн Азії набагато частіше з цим стикають (багато статей і коментарів на Quora про це)
— про після розмови не подзвонять: тут напевно залежить від того куди ти подаєшся, бо особисто в мене така ситуація була всього в 3-5% випадків. А напевно люди подаються в сумнівні місця, де працюють вихідці з інших країн, де прийнято не дзвонити.
— про інтерв’ю: ну це зовсім міф, бо інтерв’ю в порівнянні із українськими зовсім інші — в Україні часто знання ідуть по одній технології чи по фреймворках, а в Канаді — по алгоритмах, загальному мисленню і може ще все раніше перераховане, але в області, який ти працюєш

шукав 3-4 місяця роботу QA в асашай
ринок у жопі

цей «гайд» — просто нереальне фуфло згори до низу

Якщо критика неконструктивна — той хто критикує вважаеться токсичним.

Якщо критика неконструктивна — той хто критикує вважається неконструктивним.

Ринок великий але зп гівно. Моєму племіннику пощастило й він знайшов місце у ПЗ землях на 450 тысяч КД. Живе в якомусь мухосраньску на 8000 людей, але він молодий й просто хоче заробити й звалити. Він каже що дуже багато, в його індустрії, потрібно автоматизаторів з досвідом шнайдер або сіменс. Зарплати майже безмежні але й вимоги не просто кодити але й розуміти схемотехніку, плюси, асемблер й вміння читати проектну документацію, тому 99% випускників чисто дев спеціальностей не катять.

Фаанги також сиплють добре. Думаю стафф інженер на 450к ТС також б вийшов.

це зарплата прінципала

Principal Eng. == Staff Eng.

Нє) Це все одно, що сказати джун == мідл

Зарплати майже безмежні

Це скiльки?

З того що знаю 850 КД керівник SCADA напрямку в оіл компанії.

зп гівно якщо працювати на місцевих. us компанії тут платять нормально, ну але звичайно треба готуватись і проходити інтервью по повній програмі, як і в штатах

Ну комусь 8-10к на місяць гівно, а комусь норм🤷‍♂️ Дуже суб‘єктивно

А можно поподробнее насчет этих вакансий, а то вот однокурсник в Канаде как раз ищет вот такую работу, как раз с правильным бекграундом по электронным системам. Если автоматизатору с опытом шнайдера или сименса платят такие зп, то похрен, переберется туда с Онтарио. Все есть и ассемблер, и умение читать техническую документацию. Готов даже вахтенным методом на такую зп поехать работать, оставив семью в торонто или перевезти в тот же эдмонтон. Вообщем че то как то очень жирно по зп пусть даже и у нефтянников. И берут ли они переселенцев с Украины (без пмж статуса но с рабочей визой переселенца). Да если шо — «канадского» опыта у него нет. Это будет его первая работа. Есть диплом одесского политеха и опыт. Ну английский без франсе.

Працює в Ріо Тінто. Нєфтянка одна з топів але на тому ж рівні й майнінг. Хай дивиться на вакансіях але хай відправляє навіть якщо немає вакансії, може бути що довго не могли знайти й закрили, або зробили її на рівні Глобал серч замість Канада. Канадсьский досвід то таке, на 90% зп буде залежати від кількості років в цій галузі (тобто майнінг або ойл). Якщо взагалі немає, то я б починав запроси з 150-180 тисяч КД, це десь 100-130 ЮСД. До речі, там дуже-дуже добрі соціальні пакети й відпустка 48 днів.

До речі, там дуже-дуже добрі соціальні пакети й відпустка 48 днів.

доречі поділися як ви її витрачаєте? або може колеги сусіди придивлявся як вони бо мені справді цікаво як люди живуть

с такой зп можно раскрыть большие горизонты куда потратить 48 дней отпуска подальше от Канады например. Моя зп конечно намного меньше в Го, тут прям такой космос, но наверное это компенсация за работу с логикой сименса :) и тяжелые географические широты-климат, хотя я бы на вахту на годик поехал чтоб на второй дом заработать... но от Канады я отказался 12 лет назад и мой пмж канадский прокис давным давно. Но вообщем тут в Го у меня тоже отпуск 37 рабочих дней, что почти 2мес календарных. Вообщем тратимс, не проблема, если бы была больше зп, то и тратить дни отпуска было бы еще проще, можно было бы легче находить отдых для семьи за пределами Го.

доречі поділися як ви її витрачаєте?
Вообщем тратимс, не проблема, если бы была больше зп

узнаю брата колю ))

Говорят:

— Мы еще и сами не знаем, что учиним, а только будем на бога надеяться, и авось слово царское ради нас в постыждении не будет.

Так и Платов умом виляет, и туляки тоже.

Платов вилял, вилял, да увидал, что туляка ему не перевилять, подал им табакерку с нимфозорией и говорит:

— Ну, нечего делать, пусть, — говорит, — будет по-вашему; я вас знаю, какие вы, ну, одначе, делать нечего, — я вам верю, но только смотрите, бриллиант чтобы не подменить и аглицкой тонкой работы не испортьте, да недолго возитесь, потому что я шибко езжу: двух недель не пройдет, как я с тихого Дона опять в Петербург поворочу, — тогда мне чтоб непременно было что государю показать.

Оружейники его вполне успокоили:

— Тонкой работы, — говорят, — мы не, повредим и бриллианта не обменим, а две недели нам времени довольно, а к тому случаю, когда назад возвратишься, будет тебе что-нибудь государеву великолепию достойное представить.

А что именно, этого так-таки и не сказали.

(к)

Спасибо за инфу, кинул однокурснику, а то он уже с конца августа сидит в Торонто и не может никак найти первую работу, хоть какую то близкую к специальности... говорит что совсем тухляк. Честно говоря, с голландских широт даже не особо это и понимается, как такое возможно. Ну там ноябрь-декабрь ок, рождество, нет найма, но все остальные месяцы почему такой фейл непонятно.

ну це все я вмію, і навіть працював в АСУТП

По-перше, в ньому не повинно бути фото, віку

вік можно вирахувати, от вам наприклад трохи більше 40 років

всім насправді пофіг на вік, це не українські галєри. але якщо його вказати — таке резюме до розгляду ніхто не візьме

звичайно, що можна. вони, мабуть, і вираховують. але є юр сторона питання — резюме з фото не хочуть розглядати через те, що є ризик звинувачення в дискримінації.

не треба вводити в оману людей своїми стереотипами з українського наскрізь дискрімінаційного ейчар середовища. особливо якщо ви тут і року не пробули, а вже роздаєте поради. в Північній Америці в айті ніхто ніколи не дивиться на вік — по перше, через законом заборонену дискрімінацію за будь-якою ознакою, по-друге — на відміну від України, більшість компаній тут продуктові, а значить нема потреби в пошуку «молодий але вже сіньйор», щоб просто напарити подорожче за схемою аустаффу. всім важливе резюме (background) та soft skills, оскільки культура коммунікацій тут доволі висока. всьому іншому, як то стеку технологій, вчишься вже в процесі, компаніі це суцільно заохочують, бо якщо тебе взяли то в тебе вже треба вкладати і ліпити експерта

не треба вводити в оману людей своїми стереотипами
через законом заборонену дискрімінацію

Тобто ви написали те саме що й автор, але з негативним посилом

українського наскрізь дискрімінаційного

Просто експерт) Я саме через весь цей негатив вирішив переїхати до Канади, бо його тут відверто менше

вам тут все не подобається, я бачу.) нащо тоді ваш цінний час тратити на це все )
і ви там щось писали про культуру комунікацій.. це ви десь в теорії це поняття вивчали?... бо щось у вас з цим ділом не сильно ))

я ділюсь інформацією, при чому, цитуючи людей, які ВЖЕ знайшли роботу в Канаді. якщо комусь цікаво, він може цим скористатись чи надихнутись. якщо ні — жодного примусу )

а про дискримінацію ви не так розумієте. антидискримінаційне законодавство захищає саме працівника від того, щоб його випадково хтось не дискримінував за віком, кольором, расом, статтю чи ще чимось. тому компанії хочуть, щоб їм присилали резюме без усіх цих деталей. бо наприклад подалось 10 білих і 10 чорних людей, всі резюме були з фото, запросили лише білих на інт. то чорні люди могли б це сприйняти як підставу подати до суду на упереджене ставлення. якщо фото немає, то і упередженого ставлення немає. в Канаді дискримінації щодо віку дійсно немає. можливо саме тому, що добре працює антидискримінаційне законодавство.

нащо тоді ваш цінний час тратити на це все )

Приблизно так само як нашо доу публікувало цю рекламну статтю )

ну в принципі воно так і виглядає, що написано за «цитатами людей» :) без власного особистого розуміння специфіки, яка приходить після того як хоча б декілька років тут поживеш і маєш можливість порівняти компанії між собою, в тому числі і us big tech.

щодо антидискрімінації — навколо мене працюють доволі багато людей старших за мене (при тому, що я сам вже далеко не хлопчик), різних орієнтацій тощо. ніхто і ніколи не буде дивитись і щось там вираховувати по резюме, просто тому що це не має жодного сенсу — є bar, і ти маєш meet or exceed the bar, все дуже просто. тому залиште свої стереотипи на повернення в Україну, продавати там далі «молодих сіньйорів», і не тягніть їх сюди в цю прекрасну країну

в Північній Америці в айті ніхто ніколи не дивиться на вік — по перше, через законом заборонену дискрімінацію за будь-якою ознакою, по-друге — на відміну від України, більшість компаній тут продуктові

за канаду не скажу там узагалі усе дивне як на мене а у північно американських штатах аутстафу контракторів грубо 50/50 за моїми особистими враженнями

більшість компаній тут продуктові, а значить нема потреби в пошуку «молодий але вже сіньйор», щоб просто напарити подорожче за схемою аустаффу.

не знаю що ти пишеш ти сам пишеш що дивляться за резюме і відповідно сіньор не старий за віком а має 7 років (узято зі стелі) у резюме і на цьому власне все і то є однаково що аутстаф що ні

ЗЫ: але з іншого боку «прикрашене резюме» на стільки популярна практика що одні знайомі люди з бізнесу «продажу резюме» розповідали мені типу «пиши все що можеш написати а раптом їм треба а з іншого боку може їм і не треба а вони просто у об’яві написали а раптом знайдеться а так ти прийдеш то ніхто і не спитає» тож так «резюме» приходять такі шо я чисто капець майже 100 із 100 і тут мені стає зрозумілим той старий жарт «половину пачки резюме у сміття адью невдахи»

всьому іншому, як то стеку технологій, вчишься вже в процесі, компаніі це суцільно заохочують, бо якщо тебе взяли то в тебе вже треба вкладати і ліпити експерта

тому маємо те що маємо і звичайна практика «продуктових компаній» ти приходиш дивися а там такий реальний капець страшенний код «наліплений експертами зліпленими у процесі» а «як то стеку технологій» краще узагалі не згадувати а разом з тим тепер я розумію як взагалі існують «курси сі++ за 4-8 занятть за $4,000-$8,000» бо контора платить а усе інше ні кого не цікавить )) подумаєш код головне «резюме (background) та soft skills»

тут дуже багато слів і різних думок, я чесно кажучі не можу вхопити загальний сенс цього написаного :) так, всюди є контрактори, так всюди є аутстафф, так всюди є говнокод — і що? тут, в Північній Америці, це все в першу чергу про opportunities — вони насправді безмежні. проходиш в хорошу компанію (через сім кіл пекла, принаймні в мене інакше ніяк не виходить, може комусь легше це дається) — отримуєш проекти з величезним імпактом і візібіліті, вкупі з хорошою TC. хіба це не круто? ось тут їх можна отримати, і навіть вибирати з них (не так правда їх багато, як в US, але все одно вистачає), і як на мене, це основна няшка, яка варта переїзду сюди.

і як на мене, це основна няшка, яка варта переїзду сюди.

сорян я чесно не доганяю які у тебе з цього приводу претензії саме до мене ))

Податися на 60 позицій

ринок роботодавця

Податися на 60 позицій
ринок роботодавця

ніт )) бізнес культура практики резюме спаму більшість з якого я вже тут писав і не одноразово писав «лотерея попав чи ні чим більше надіслав тим більше шанс що кудись попав саме випадково» а далі вже як тут хтось писав «головне резюме (background) та soft skills» тож буквально означає що резюме щось на зразок лотереї пробитися на інтервью де знову же ж таки «виграти своїми soft skills» у розрахунку на

всьому іншому, як то стеку технологій, вчишься вже в процесі, компаніі це суцільно заохочують, бо якщо тебе взяли то в тебе вже треба вкладати і ліпити експерта

цю «штуку» сильно підсвітив remote беремо вакансію ремоте сі++ доволі конретний рівень афігєть пробачте 100 аплікантів (так буквально) беремо схожу вакансію вже локально місто село і оппа 4 кандидати гм...

... і з тих вхідних 100 «резюме» буде ну тих самих 4 реальних просто по резюме з яких 1-2 реальних уже як кандидати з яких обом можна давати офер з яких 1 ще поторгується і врешті скаже «на жаль прийняв чужий офер» а 2 торгуватися не стане і або просто зникне або відмовиться просто без пояснень і процес починається знову селяві ні чого особистого просто бізнес

ринок роботодавця

my a...ss ))

безкоштовно працює в українсько-канадському стартапі

контакти можна?

саме ця дівчина попросила не називати її справжнього імені. тому, на жаль, не можу поділитись.

я її спитала чи можна дати вам контакт її компанії. якщо скаже, що можна, напишу вам.

Є навіть перелік запитань, які завжди на ньому ставлять. Варто погуглити, які можуть бути питання, і які «правильні» відповіді потрібно на них давати

Думаю, що було б доречно додати їх у текст

переговори про винагороду на етапі отримання офера — дуже поширена практика

Не розкрито питання як і коли правильно домовлятися про розмір компенсації. В абсолютній більшості кейсів в Україні про це варто питати з самого початку, щоб не витрачати даремно час. Але питання як себе правильно оцінити і не прогадати. Адже навіть на доу цифри зовсім не такі як можна і потрібно отримувати в реальності

Теж цікаво — просиш 100 приходить офер на 80. Все ясно, про що і як говорити. Але якщо приходить на 100, то про що тепер торгуватись?
Чи фішка в тому щоб цифру до офера взагалі не називати?

Фішка в тому, щоб максимально не називати цифру або називати вище. Якщо ти цікавий кандидат, то все одно будуть спілкуватись, а на першому інтерв’ю скажуть, що це забагато,є і можемо таке запропонувати

максимально не називати цифру або називати вище

І а чому прикол витратити 2 місяці часу, купу нервів і в решті дізнатись, що вони не готові платити стільки, скільки ти хочеш?

Особисто в мене було так, що вони зразу казали вилку в 90% випадків. Я казав ок чи не ок. Було й таке, що я казав відверто великі суми (із запасом на торги), то вони зразу казали, що ми можемо хіба що таку вилку запропонувати в повідомлення, якщо було ок то ми влаштовували перші інтерв’ю, а якщо ні то зразу прощались.

Буває й таке, що самі зразу кажуть яка вилка, а буває, що ти тактовно відморозився (я ще досліджую ринок чи я ще оцінюю свої навички у порівнянні з ринком).

На справді вартує завжди проводити не одну співбесіду, а 4-5 паралельних співбесід, щоб потім мати на руках декілька оферів і там можна вже торгуватись із фірмами, в які хочеться. Якщо ви реально гарний кандидат і прекрасно пройшли співбесіду, то можна завжди виторгувати кращий офер. Порада: намагайтесь завжди симпатизувати компанії, бо так легше побудувати нормальну бесіду і будуть йти на зустріч. Ну і власне ніхто не вкусить вас, якщо ви попросите переглянути умови оферу

Дякую за розгорнуту відповідь. Саме такі речі хотів би читати у статті про пошук роботи

Ну в паралелі декілька це ще треба постаратися.
І щоб були і час організувати

Мені везло🤷‍♂️ Все одно зазвичай відгуки на кожному етапі дають через 1-3 дні/тижні. А етапи від години до двох. Можна спокійно навіть в обідні перерви проходити. Звісно за 2 місяці вимотує, але після перших невдалих співбесід далі все як на конвеєрі

В обідні перерви дзвінок з камерою?
З офісу?

Я останні 3 роки з дому працюю) Хоча був момент, що і в офісі була співбесіда (кімнати для переговорів ідеальні😅)

І а чому прикол витратити 2 місяці часу, купу нервів і в решті дізнатись, що вони не готові платити стільки, скільки ти хочеш?

прикол у тому (і це не тільки моя особиста думка) що вайті тут не розглядається як відокремлена частина загального бізнесу а як загальний бізнес узагалі а там культура бізнесу така що ти буцімто «витрачаєш купу часу і нервів» тим самим показуючи що ти хочеш цю роботу от прямо реально вона тобі треба і ні чого особистого просто бізнес

О, узнаю старого доброго Алекса, ты куда пропал? Это правда, что в Техасе все клавы без запятых?
А по теме: если ты не джун, а рекрутеры хотят бонус за найм, то они не будут страдать такой фигней.

Это правда, что в Техасе все клавы без запятых?

та не просто блекаут и мороз

а рекрутеры хотят бонус за найм, то они не будут страдать такой фигней.

какой фигнёй? рекрутеры всё что делают получают от тебя резюме делают общее интервью где смотрят что ты вообще можешь говорить и отвечать «да сэр» на вопросы по списку «а это знаешь?» и дальше пересылают твоё резюме в контору заказчика и больше тебя не видят скорее ни когда

ЗЫ: конечно есть другие специальные случае как писал великий поэт лев николаевич достоевский «а все не счастные не счастные по своему» т.е. скажем рекрутеры хотят бонус а эта контора тебя зареджектила а тут давай подадим тебя ещё в другое место а то мы же ж уже страдаем фигнёй время потратили хотим вернуть профитЪ заработать бонус и потом ты подписал контракт

треба питати вилку зп, зазвичай її називають. ще часто можуть сказати «орієнтир». якщо не кажуть — значить, це рекрутінгова агенція, які в Канаді дуже гавняні і непрофесійні, і їх треба слати лісом

Дивно, наче тут писали, що рекрутингові компанії це ок. Я так розумію, що це по типу наших галер і якщо так, то не бачу великих проблем, якщо зп влаштовує

я раджу не працювати тут із рекрутінговими компаніями, вони по суті просто піявки, і до них звертаються хіба що місцеві говнокомпанії. у хороших компаній свій налагоджений рекрутінг процес і їм ці дурацькі агенції не потрібні. я працюю тут вже більше 5 років на доволі відомі в світі айті імена і якби орієнтуюсь трохи більше, ніж хтось хто став експертом за пару місяців по приїзду

по суті просто піявки

Згоден.
Але якщо вони дають вам роботу с пристойною зп, а напряму ви не можете влаштуватись — то не бачу проблем. Особливо для початку кар’єри у новій країні, поки ще не розбираєшся у всіх нюансах, а витрачати місяці часу на пошук нема можливості.
У будь якому випадку дякую за фідбек.
До речі, я там вище питав про умови нон-компіт угод — можете прокоментувати?

Я поки що не стикався із такими угодами. Але я поки не працював в багатьох компаніях, щоб подібне точно стверджувати. Із bigtech проходив співбесіди тільки в Google, але далеко не зайшов, тому теж не скажу багато)

та нема наспраіді ніяких нюансів «в новій країні розібратись» — ось це якраз одне з те, що роблять агенції, розповідаючі що поки в тебе немає «кенедіан ікспірієнс» ти мусиш погоджуватись на шлакову TC. а питаєш їх в чому полягає ікспірієнс — вони мичать. ще популярний прийом який просто вбиває — не називати імені компанії, поки не погодишся на інтервью. я їх питав «а ви б пішли працювати на незрозуміло кого по такому скудному опису, витрачати час на інтервью тощо» — вони знову мичать. майже завжди в компанію куди вони тебе пхають можна спокійно влаштуватись самому, і домовлятись про все напряму без нав’язливих тупуватих дзвінків і пушів «давай, погоджуйся, камон». з першого дня роботи стає очевидним, що це така сама робота які всюди і ніяких мегавідмінностей, для яких потрібен аж цілий унікальний ікспірієнс, тут немає
працювати на декілька компаній можна лише за контрактом і якщо це контрактом не заборонено. якщо ти фулл-тайм — ні (принаймні, в моїх всіх трудових угодах тут це було прямо написано)

Досить очікувано, дякую за фідбек

якщо ти фулл-тайм — ні

Мабуть це стосується тільки робочого часу на цю компанію, типу щоб 8 ваших робочих годин не перетиналися з роботою в іншому місці. А у вільний час ви можете робити те, що вважаєте за потрібне. Адже в іншому випадку це явне обмеження прав і свобод людини і це звучить дико навіть для України

майже завжди в компанію куди вони тебе пхають можна спокійно влаштуватись самому,

отут 2 варіанти чому нє:
— контора вже знає кого найме (можливо навіть привезе і найме з сонячних країн) але зарегульована провести співбесіди (як у нас на держслужбу). Рекрутери нагоняють оленів — статистів
— місце контракторське і всі при ділі на попилі бюджету. Найбільш схоже на наші декретні позиції. Всіх на мороз таких контракторів в кінці року

не будуть вони давати таку зп, повір. її дає тільки big tech, і в них завжди свій рекрутінг

знову ж таки має бути канадська специфіка але там і справді трохи стрьомно з того що знаю я )) і північно американських штатах я би б сказав що «агенції» загалом нормальні люди і то є просто бізнес ні чого такого особистого і доречі вони фактично займаються лише збором резюме і самим першим інтервью на адекватність але для себе особисто я вивів 2 основні «стоп флаги»

№ 1 присилають «пропозицію без пропозиції з пропозицією «прислати резюме якщо вас зацікавила пропозиція»

№ 2 якщо контактна особа не англо саксонсько європейського імені і більш того профайл має усі явні ознаки що особа не американець або «понаїхали» )) сорі ні чого особистого просто бізнес

Ні, зустрічав прямо в вакансіях, шо фірма не буде розглядати рекрутингові агентства.

Ні, іменно в продуктових компаніях таке зустрічав теж.

ось типові питання з ейчар інт в Канаді з «правильними» відповідями. www.thebalancemoney.com/...​-and-best-answers-2061225
таких питань в Україні давно не задають. принаймні ті люди, яких я знаю. тут це правило.

щодо компенсації говорять на початку. ніхто не хочу марнувати час. але якщо в Україні надісланий оффер — це часто фінальна пропозиція компанії. То в Канаді — це стартова точка для переговорів.
щодо самооцінки — моніторинг вакансій, спілкування з рекрутером (якщо агенція). погоджуюсь, що на доу огляди зп взагалі не відображають реальності.

дивіться зарплати на levels.fyi і на них орієнтуйтесь, ці дані з мого досвіду доволі релевантні

Дуже ліцемірно виходить. В резюме фото вік, гендер не вставляйте та профіль LinkedIn додайте🤣🤣

Про фото нарешті прада
Всі попередні статті радили добавляти.
Ну і таке резюме в мене було і в україні

Ну по правді мало хто з рекрутерів на Лінкедін заходить😅 Заходять вже часто, коли пройшли якісь етапи співбесід і хочуть глянути, який там лінкедин. Резюме тут все ж основний інструмент.

Але є такий прикол, що коли подаєшся через сайти із посилань на лінкедині, то проходиш анкету, в якій запитують про гендер, статус ветерана і тд. І це ніби зроблено, щоб наймати не тільки там чоловіків, жінок, а й інші групи людей, але це якось виглядає як зовсім протилежне від не вкатувати вік, додавати фото і тд. Дивне відчуття

Це інфа для статистики, не для того щоб наймати майнорітіс.

Я знаю, просто все одно дивне відчуття від цього.

Ну по правді мало хто з рекрутерів на Лінкедін заходить😅 Заходять вже часто, коли пройшли якісь етапи співбесід і хочуть глянути, який там лінкедин. Резюме тут все ж основний інструмент.

абсолютно так є реальна історія я змінив поштову адресу у профілі вже років зо кілька і всі ці роки мені приходять на стару поштому «ми йшли мімо і вражені вашим профайлом розгляньте вакансію пазязя»

... історія ще кумедніше якийсь час я розглядав його не як спам а як «контактні точки» але певно там тупий скрипт бо на спроби «змінити адресу листування» реакції не було зате майже 100% був follow up ... знову же ж таки на стару адресу )) на що я ще трохи відповідав «йо чувак я же ж тобі кинув нову адресу шото я відчуваю ти робиш це без поваги» а потім і на це забив

Мене кофаундер компанії в Ванкувері ще до співбесіди у Лінкедині (перейшов з резюме) додав. І то на джунову позицію))

Ну так він же і резюме ваше буде читати, і співбесіду проводити. Так що добре, що сам і написав все, як є.

Коли вже нарешті резюме навчиться для мене складати і роботодавцям його розсилати? ...і співбесіду замість мене проходити ...а потім і працювати

немає, наприклад, спеціалістів QA Manual

А куди ж вони ділися?

Часто замінені Automation QA. Звідси купа дебільних багів

пишіть резюме за допомогою дієслів в доконаній формі («зробив», «завершила», «досягнула»).

Для минулих посад.
Доя тієї що зараз «роблю»

пишіть резюме за допомогою дієслів в доконаній формі («зробив», «завершила», «досягнула»).
Для минулих посад.
Доя тієї що зараз «роблю»

кумедно читати такі «резюме» на чисто лінійні ролі як от на зразок «просто програмістів» якщо ти читаєш щось на зразок «підняв надої компанії на 146%» у технічному резюме перед тобою 146% «насяльніка кар’єрист» )) з точки зору decision makers з найму тут як на мене 50/50 «або зустрінеш динозавра або ні» або вдається пояснити що потрібен не «достігатор» а тупо гребець або не вдається ну селяві

Взагалі тут практика цікава, бо можна написати, що «збільшив надої компанії на 146%», що звучить із роду нереально, бо звідки тобі про надої знати, а можна написати «зменшив ціну умовно одного запиту із 2 центів до одного», то це бюджет більш реальне. Тому це теж скіл правильно продати себе

Випиляв усi логи та зекономив на ïх зберiганнi 🤣

Теж не вірно, але цікавий варіант😅 Правильно буде сказати «оптимізував систему логування, для передачі більшої кількості інформації із меншим об‘ємом логів»

є просто робота

(на)писав систему логів для програми

є досягнення

за минулий рік моя компанія що пише систему логів наростила продажі на 146%

є курйозні історії на розказати як воно взагалі на інтервью

якось я спростеріг що наша програма на проді на справді пише дебажні логи я дослідив вихідний код на пл1-пітоні і знайшов як працює ця опція і як можна нею керувати і запропонував вимкнути її на проді чим ми досягли +146% performance бо на справді усі жалілися на performance але ніхто не звертав уваги на дебажні логи

ця корява порада від двомісячного експерта по нюансах роботи в Канаді, має насправді читатись так: в резюме цінуються конкретні метрики. справа не написати "

", а вказати в чому саме полягало досягнення і як саме ти його виміряв. приміром "я покращив test frameworks на 20% відсотків, виміряв це метриками test coverage, це в квартальному підрахунку developer productivity відобразилось як покращення її на стільки то. якось так. можна так детально не розписувати (резюме взагалі в ідеалі має бути на 1-2 сторінки, не більше), але треба бути готовим це пояснити на співбесіді, таке в хороших компаніях дуже люблять, конкретику

а вказати в чому саме полягало досягнення і як саме ти його виміряв

а чого саме ти його «вимиряв»? щоби що?

приміром «я покращив test frameworks на 20% відсотків, виміряв це метриками test coverage, це в квартальному підрахунку developer productivity відобразилось як покращення її на стільки то. якось так.

просто залишу це тут )) схоже люди щось про це знають

youtube.com/watch?v=xdemHRBORZY?t=81

... отже суто по бізнесу ні чого особистого та резюме у стилі

а тим паче з «метриками» то є майже 100% «резюме досягатора» і для мене це такий самий «дзвіночок» як би б у резюме написано було що знає сі++ чи то навіть пітон

тобто ще раз поясню бо я вже бачу складність мовлення

у резюме написано «знаю сі++» то є «дзвіночок» що чувак знає сі++
у резюме написано «знаю пітон» то є «дзвіночок» що чувак знає пітон
у резюме написано

за допомогою дієслів в доконаній формі («зробив», «завершила», «досягнула»).

... то є дзвіночок що чувак «досягатор»

ЗЫ: дивися класику «як правильно написати у резюме що поміняв лампочку» це ж не те щоб я сам це вигадав ))

я ділюсь власним досвідом форматування резюме таким чином, щоб воно подобалось hiring manager в компанії, куди мені хотілось потрапити (так званий, big tech), а також досвідом своїх друзів, які успішно робили теж саме. я чесно не розумію яка саме мета ось того що ти написав. в тебе інший досвід — ну окей, ділись. приміром, коли я проходив співбесіду в Salesforce (де я потім пропрацював 3.5 роки), по кожному з цих пунктів була доволі детальна і предметна розмова — і так це працює з іншими, з багаточисленного досвіду моїх друзів і знайомих, які також через таке проходили

Резюме досить цікава тема для полеміки, бо в кожного свій досвід) У мене от було цілком нормальне резюме до переїзду в Канаду, по якому я знайшов роботу за декілька тижнів. Коли подавався в тому році, то воно погано працювало. Оновив більше з ухилом до канадського і кількість відповідей по відчуттям збільшилась🤷‍♂️

на моє «нормальне резюме до переїду в Канаду» мені теж сипалось купа всього від агенцій та локальної хріні. для того щоб воно зацікавило «реальні» компанії його довелось перероблювати ось таким чином, як я вишче написав (власне, мені це також колись порадили), і це реально допомогло

я ділюсь власним досвідом форматування резюме таким чином, щоб воно подобалось hiring manager в компанії, куди мені хотілось потрапити (так званий, big tech), а також досвідом своїх друзів, які успішно робили теж саме. я чесно не розумію яка саме мета ось того що ти написав. в тебе інший досвід — ну окей, ділись.

досвід не «інший» досвід «по інший бік»

Рекрутингові агенції: з ними в Канаді краще дружити

Вони спам скриптом шлють

І так і ні. Із мого досвіду вийшло так, зо через агенції процес найму швидше, бо вони зацікавлені в цьому, бо отримають відсоток від твоєї річної ЗП (не з твоєї ЗП звісно) чи просто якусь суму за найм.

Не можу не погодитись) Бо в реальності там таке бабло, що можна галери джунів в Україні зробити😅

Чому статті та відео про пошук роботи за кордоном кажуть про те, як це важко, і при тому ніби то воно того варте?
А чому тоді власне варте? Адже мова не про якесь стрімке кар’єрне зростання чи роботу в MAANG. А лише про пошук більш менш схожої роботи, тільки в Канаді замість України
Ще не вмерла українська айтішечка, аби так напружуватися заради Канади

Так тут же стаття для тих хто емігрував або розмірковує над еміграцією в Канаду.

Саме тим хто розмірковує стаття підказує, що не треба цього робити )

Правильно, краще під обстрілами та без світла тут сидіти 😝 в ванні на підлозі

Та ніхто ж не змушує працювати на українську айтішечку з України. Особливо жінок

Емігранту потрібно бути працевлаштованим в місцевій компанії, якщо бажаєш залишатися в країні на тривалий час.

Я маю на увазі, що до Канади взагалі не треба їхати. Можна тільки тим, у кого там родичі чи хоча б друзі. Чи якщо в української айтішечки буде колапс (що малоймовірно)

Я маю на увазі, що до ХХХ взагалі не треба їхати. Можна тільки тим, у кого там родичі чи хоча б друзі. Чи якщо в української УУУУ буде колапс (що ймовірно)

виправив

Як я розумію в Канаду їдуть не заради заробітку як такого, для заробітку треба їхати туди (або лишатись) де 5% податок.

І це куди, наприклад?

мій намір не був таким ) вибачте, якщо склалось таке враження. навпаки хотілось описати успішні історії конкретних людей, щоб інші не переживали, коли перші 2 тижні немає дзвінків після надісланих резюме.

До вас то претензій нема. Навпаки, дякую, що попередили.
Але бажання їхати до Канади принаймні не збільшилося. Тепер хіба що українську айтішечку доб’ють російськими ракетами чи українськими податками. Тоді доведеться їхати до Канади

як і будь якій імміграції в Канаді нікого медом не мажуть одразу після приїзду ) в нас все було чудово в Україні. ми не планували нікуди їхати поки москаль не вирішив йти війною...
але в мене діти 6 і 9 років. старший з аутизмом. вони не можуть вчитись онлайн або не вчитись. а для людей з особливими потребами Канада, мабуть, одне з найкращих місць на землі.

багато ІТ людей вже в Канаді або збираються найближчим часом. тут процес пошуку роботи відрізняється. не можна сказати, що це дуже важко. просто треба пройти інші етапи. це створює певний дискомфорт. але для ІТ що в Канаді, що в іншій країні немає особливих проблем знайти роботу. якщо ти не джун, звичайно. бо тут є свої джуни після місцевих університетів. що значно ускладнює завдання.

для ІТ що в Канаді, що в іншій країні немає особливих проблем знайти роботу

Усього півроку побігати за роботодавцями і благати їх взяти тебе і все, офер отримано )
Хоча світчери без досвіду і в Україні півроку бігають і більше

так, це значно відрізняється від того, як це було, наприклад, минулого року в Україні ))) а зараз я бачу багато людей з ІТ без роботи. в нас всі клієнти в один момент відмовились брати українців, як війна почалась. (( не можна передбачити чи буде світла і чи на того програміста завтра бомба не впаде ((( а проект робити тре (

Як думаєте, чи можуть кадрові агенції допомогти українським айтішникам в пошуку роботи за кордоном? Чи краще самому шукати?

шукати самому
бо нашо ви їм треба якшо повно місцевих які вже у Канаді/США і вони мають грінку або громадянство..

та не їдь Сашко, сиди там де сидиш :) нам дуже важливо знати що тобі це не підходить

Справа не в суб’єктивному підходить/не підходить, а в тому чим Канада об’єктивно классна. Що об’єктивно классно в Канаді то це дуже простий та прозорий шлях як залишитись надовго (отримати громадянство) порівняно з іншими країнами. А в пошуку роботи, згідно цієї статті, нічого хорошого не бачу. Але звісно про це корисно знати, за що дякую автору статті. Цікаво чи хтось вважає інакше

чим Канада об’єктивно классна

я тупо почав вбивати у ютубі why canada і воно одразу ж видало пошук why canada is the best place to live

Об‘єктивно і Україна гарна країна, бо ІТ зарплата годує добре, але війна, роботодавці намагаються вийти на більш безпечні регіони і за кордон чоловіків не випускають. В Канаді є багато плюсів, які багатьом перекривають мінуси у вигляді довгого пошуку роботи і великих черг в Emergency Room. Хтось і з 100к на рік купує будинок, але не в Торонто, бо воно йому не треба, а хтось із 300к на рік каже, що платять мало 🤷‍♂️

Особисто для мене в Канаді є такі плюси:
— школи і безпечне середовище для дітей: в школах піклуються за безпеку і батьків не пускають у школи. Діти тут люблять школи, бо в школах цінують твої таланти і особливості. Звісно, тут в порівнянні із укр школам дуже повільно навчають всьому, але тут і не пічкають знаннями, від чого багатьох просто вивертає в Україні.
— величезний ринок праці: завжди є альтернатива у вигляді компаній із США.
— Природа: вона просто крута. Навіть враховуючи, що тут багато машин тут реально легше дихати, ніж в Україні.
— Наявність медицини фінансованої за рахунок податків: в США реально медицина це вже бізнес і багато американців особливо ра старості скаржаться, зо вони не можуть дозволити собі не працювати, бо ти не знаєш покриє тобі страхування лікування чи ні, а рахунки не 100-300 доларів, а часто набрано більші за звичайний рентген яи не дай Боже МРТ.
— середовище для іммігрантів: ти ніколи не відчуваєш, що ти зайвий. Ти можеш погано знати мову, але ти не будеш «понаїхавшим», бо тут всі такі.

Цей список буде довгим, але мені це прям дуже важливо в Канаді.

ну тому що ця стаття написана тим, хто походу просто написав підзаробити, і абсолютно не відображає реалій. сюди в першу чергу їхати має сенс за: 1) роботою, 2) прозорою системою іміграції, 3) здоровим середовищем і суспільством. стосовно роботи — тут вже багато про це написали, в тому числі і я з власного досвіду — за умови знаходження роботи на US компанію з іменем вона дає змогу забезпечити себе всім що хочеться — зарплати вистачає на доволі комфортне життя. і воно справді комфортне, навіть в глибинці тут цивілізація. тут дуже багато можливостей все це побудувати і не скиглити, за умови здорової оцінки власних бажань та можливостей.

Це все звичайно круто, але я зрозумів таке:
— вакансій вистачає але зп таке собі (якщо враховувати витрати)
— вакансій для контракторів більше, чим у штат (зп більше у контрактора) але ПР контрактором не отримати!
— працюючи у штаті є нюанси при зміні роботи

Проблема не в тому що треба починати з джунських позицій... а в тому що я хочу отримати ПР, але прицьому і далі працювати на американців за контрактом

хочу отримати ПР, але прицьому і далі працювати на американців за контрактом

У багатьох американських контор є для цього канадські представництва, через які вас оформлюють

Я переїхав до Канади, ще до війни і приїхав на контракт. Так як їхали через навчання дружини в університеті, то більше сенсу мав саме контракт і я вдало пропрацював майже півтора роки. Страхування було від університету, а потім просто подався на OHIP. Зараз вже настав той час, коли нормально подаватись на ПР, то я знайшов роботу на фултайм. Стаття насправді дуже точно описує все те, що зараз в Канаді:
— нормально шукати роботу 2 місяці, бо зараз ще й рецесія і вакансій стало менше. А є ще такий прикол, що багато нормальний вакансій в Торонто чи Ванкувері, а я б не хотів переїзждати, тому шукав ремоут і це важко.
— зарплату нормальну можна знайти і на фултаймі — зазвичай на контракті зарплати вище, бо в тебе немає відпусток, бонусів і тд (все за твій рахунок). Я знайшов компанію, в якій з урахуванням всіх бонусів я зовсім не втратив в зарплаті, а тільки більше переваг маю.
— Працюючи у штаті є нюанс тільки в тому, що треба заздалегідь повідомити про зміну роботи, але на контракті теж треба повідомляти, просто строки менші. В штаті краще, бо якщо твої права порушать, то все буде відповідно трудового законодавства, а,
наприклад, в Онтаріо це дуже багато привілегій.
— ну і головне — зарплата — в порівнянні із іншими сферами в ІТшці тут норм. Так це буде нижча зарплатам, ніж в США, але цілком можно знайти ЗП 150к+ для сеніора, просто треба шукати і нагліти) Якщо хочеться нагліти, то треба просто максимально навчитись викручуватись від питань про зарплату — в ютубі є багато відео про те, як це правильно робити.
Із мого досвіду можу сказати, що в 90% випадків вони самі кажуть вилку і ти просто вирішуєш чи підходить тобі чи ні (можна розпитати про всі бонуси і це теж врахувати в зарплату).

в 90% випадків вони самі кажуть вилку і ти просто вирішуєш чи підходить тобі чи ні

На якому етапі вони називають вилку або коли краще про неї питати?
В Україні гарний звичай з цього починати будь яке спілкування з рекрутером, щоб не витрачати зайвий час

Ти або сам вказуєш вилку при подачі через сайт (бувають форми, які не можна скіпнути) або ви обговорюєте це на першому HR інтерв’ю. Зазвичай на перших етапах ти вже будеш знати на що будеш претендувати

зарплату в 150к зараз не проблема знайти взагалі. бо це насправді для місцевих реалій маленька зп, на яку жити доведеться доволі обмежуючі себе. хорошу зп (база) дають тут тільки американські контори, яких тут доволі багато, і це вже те, за чим насправді сюди варто їхати. плюс як правило дається бонус та стоки. я б чесно не радив іхати сюди на таку зп і аплаїтись через агенції, щоб слухати муйню про «канадійський експірієнс» і нити як все дорого

150к мала зарплата для місцевих? Жарт?

“Average Canadian Salary in September 2022 is deduced from Labour Force Survey as $59,300 per year. ”

це як середня температура по лікарні, яка абсолютно не показова. і так, місцеві із такою зп всі валять в глуш, бо в BC/Ontario це анріал, не жити а виживати

Ми можемо довго сперечатись, але є офіційна статистика, за 2020р, правда — www150.statcan.gc.ca/...​Periods=20160101,20200101

Медіанний річний інкам в ТОРОНТО людей віком 25-54 роки 48 400 ( середній 62 200). Окей, хай буде з ковідом зп виросли на 50% ( цифра з голови, підозрюю, що в реальності менше) — навіть 75 000/90 000 — вдвічі менше ніж «150к мало для місцевих»

У нас просто інше бачення) Я і ви намагаєтесь порівняти до всіх, а Vova бере до уваги тільки касту програмістів. Я погоджуюсь, що треба із іншими порівнювати, а не тільки із вищою кастою програмістів😅

Ні, загалом я згідний з Вовою — якщо працювати на американські проекти, то тут зарплати дуже хороші. А америнканських проектів, з мого ( і не тільки) пошуку роботи тут суттєво більше, ніж місцевих. Тому і зп в айтішці тут дуже ок.

Але за межами іт все не так весело. Тут навіть для отримання «преміум» банківських карток треба мати інкам від 90-100к всього ( не пам’ятаю точне число), а на реддіті люди розказують як їм зі 100к зручно жити в Торонто.

Погоджуюсь, просто мені здається, що занадто велике обсиралово всієї ІТшки в Канаді йде, а я не люблю, коли люди кажуть, що все фігня і далі живуть, емігрують в іншу країну. Це трохи на біполярку схоже🤷‍♂️

Щодо преміуму: треба мати десь 100-120к, місцями може менше. В мене infinity cash back карта в TD і мені норм🤷‍♂️ Коштує, щось типу 125-150 баксів на рік, що на ізі перекривається кешбеком

Обсирають ті, хто попали на жлобський місцевий проект, або ті, хто ніколи не був в Канаді, але судять по відбитих руснявих блогерах.

саме так. я ще повторюсь — тут самий цинус працювати в big tech (це абсолютно без образ тим хто не працює з якихось своїх причин, і це окей, кожному своє) — там і платять гарно, і культура роботи інша (не на користь місцевих, які сильно як на мене позаду у всьому, на жаль). на це також впливає те, що багато контор перевозять в Канаду зі Штатів тих, в кого проблеми з візами, і при цьому зарплата скорочується, але все одно вона значно вишча за те що дають місцеві, і це дуже позитивно впливає на компетішн на ринку

Коли ви пишете про роботу на штати то маєте на увазі канадське представництво?

Я може якийсь не правильний, але я б навпаки в глуш вибрався. В Канаді в цьому плані добре те, що навіть в глуші буде необхідний мінімум у вигляді школ, магазинів і тд. А за необхідності можна на авто їхати в найближчі великі міста і влаштовувати розваги там🤷‍♂️

ну це знову таки кожному своє. в нас тут і не в глуші іноді ведмеді на бекьярд приходять (мені правда ні, бо мій будинок в сюбурбі, але все одно близько). уявляю собі що в глуші :)

уявляю собі що в глуші :)

у глуші ведмедів нема бо вони всі на бекярді у сабарбах ))

мій друг тут боровся з ведмедєм за сміттєвий пакет, який той приходив і діставав зі сміттєвого баку, розкидуючі половину, що його (мого друга) підзамахало, і він його підловив в момент коли той це робив :) це сюбурб, приблизно в 30-40хв від даунтаун Ванкувер

перше правило життя з ведмедем не годуй ведмедя це не жарт це саме навіть без долі жарту ок ай сі ю у подальших «дискусіях» я пас ))

З Єнотами не спрацювало😢 Жруть гівно собаче дурники😅😱

сірьозно чуваки це якась стрьомна реально туса з вами ((

... єноти не жруть тебе (тут узагальнення) а ведмеді цілком можуть образитися і піти прямо питати шо за на

cs12.pikabu.ru/...​_5/166668372912776785.jpg

Єноти теж можуть нормально напасти) Кажуть котів нормально хрумквють😅 То я своїх ганяю від вікон

У вас видно свій досвід чи хтось вас образив. Зарплата від 150к не таке вже й часте явище в Канаді в цілому, бо середній дохід на сім‘ю як написали раніше явно менше за 100 тисяч канадських долларів. Зарплата від 150к (я не кажу про тотал, я кажу саме про базу), це може зараз вже й не таке нове явище, але і не у кожного другого канадця.

до чого тут кожен другий канадієць? з таким успіхом можна і зп на «кожного другого американця» порахувати, вона вийде взагалі ледь не мінімалкою. треба дивитись на вилку зарплат яку дають хороші компанії, а не притягувати якийсь нерелевантний стат. хоча якщо хочеться себе заспокоювати «я живу як кожен другий канадієць» — то звичайно вперед. але я тут живу вже багато років і просто попереджаю: на такий family income в BC/Ontario жити буде важкувато, про нерухомість взагалі забудьте

Ви ніде не згадували про прив‘язку до BC/Ontario) ну про нерухомість в БС правда — там здається порахували, щоб купити будинок в БС треба мінімум 300-350 тисяч на сім‘ю заробляти, що цілком реально, якщо хтось буде на американську компанію працювати, але краще отримувати 150-200к на кожного члена, бо банально податки будуть нижче. Просто ви так розповідаєте, що наче працювати через агенцію принизливо, працювати на зарплати нижче на початку, бо не знаєш ринку принизливо. І звучить так, наче не виживеш в Канаді, якщо не маєш зп під пів ляма на рік.

не будуть податки нижче — рахується family income. щодо інших провінцій — якщо дохід не дуже то треба їхати туди, але це звужує доступність вакансій до віддалених, бо роботи там насправді майже нема. вона є у вищевказаних провінціях, тому й треба орієнтуватись на них, якщо хочеться заробляти

Я буду сперечатись стосовно цього, бо в Канаді немає різних категорій для оподаткування як це в Германії, де є Single, Family, Family with kids і тд (це взяв умовно з голови, бо реальних назв не знаю). В Канаді є бенефіти від сім‘ї, але щоб списати податки. Можна офіційний сайт CRA глянути і там ніде не вказується про сім‘ю/не сім‘ю там вказано про personal income.

Щодо реального прикладу, то я Візьму Онтаріо і turbotax калькулятор для 2022-2023 (одна людина із 350000 тисячами):
After-tax income $198,177
Average tax rate 42.16%
Marginal tax rate 53.53%

І те ж саме якщо уявити, що двоє в сім‘ї отримують по 175000.
After-tax income $114,587
Average tax rate 32.06%
Marginal tax rate 47.97%
Total for family. $229,174

Різниця виходить в майже 31 тисячу (30997 якщо точно) і це ніфіга собі виходить. А якщо використати RRSP, TFSA та інші плюшки, то можна ще норм зберегти податків.

так, соррі, я не вірно висловився. все вірно — податки файляться окремо, але є family benefits. щодо RRSP/TFSA — як на мене, сильно багато воно зекономити не дає (але в кожного мабуть своє «сильно багато»). при цьому, дико дратує, що в півгодині їзди — Сіетл (Вошингтон), де просто tax paradise

Ну в Америці цікаве відношення до зброї і навіть в штатах без зброї вона є, бо ніхто не чекає на межах🤷‍♂️

ці страхи насправді дещо перебільшені. так, там є міста де із цим стрьомно, але у всіх розвинених локаціях там не гірше ніж в Канаді

То звісно так, але легше жити знаючи, що в Канаді з цим суворіше.

кому як. мені як раз не подобається що будь-який крімінал може мати зброю, а я ні. до речі, саме так висловлювався і чувак, який мені тут викладав курс для отримання ліцензії на зброю :)

Погоджуюсь😢 Взагалі зброя це може й добре, але не коли вона у кожного вдома. Тому в Канаді все одно напруга менша)

Який ще фемілі інкам? В Канаді ж кожен за себе податки платить, навіть в подружжі.

На вашу думку де більше вакансій BC чи Ontario?

В Канаді зазвичай кажуть про кади, тому я про кади😅 Коли іде розмова про американський доллар, то це вказують

І про роботу на Америку: трохи чекаєш поки отримає ПР, а з ПРом можна відкрити фірму і працювати через неї😅 А там вже можуть бути цікаві пропозиції із 200к+.

Але на Америку співбесіди із Літкодом, алгоритмами, System Design і тд. В Канаді часто є співбесіди в більш легкій формі або з тестовими. Із мого досвіду 50% буде як в Америці співбесіда, а в 50% буде легенькі задачки із лайв кодінгом або домашка і теорія. Інколи ще зустрічається систем дизайн із концентрацією саме на твоєму напрямку (front-end, back-end чи mobile), але це все практикується на співбесідах і із книгами/ютубом

Дякую за поради)

Невже тільки провінції Онтаріо чи Британська Колумбія?
Тобто суватися у Альберту айтішнику намає сенсу (на час до отримання ПР)?

є на віддалену роботу, якщо зима не бентежить, яка там доволі сувора. але як раз Альберта доволі affordable в плані податків, житла і доступності послуг, як то daycare тощо

Віддалена робота як написали є, але помітно менше вакансій. Для ПРу треба фултайм шукати. Із плюсів Альберти я б назвав дешеве житло, яке модна купити легше, бо воно банально дешевше, але і зима суворіша🤷‍♂️ Із мінусів Альберти є те що, зараз там наплив українців, які часто наймагаються свої звички і традиції притягнути, а мені це не подобається🤷‍♂️ в Британській колумбії красиво і тепло, але там треба дуже добре працювати, щоб купити будинок. В Онтаріо помітно більше пропозицій, але багато із них в GTA (Great Toronto Area), що тільки зробить складною імміграцією. В Онтаріо здається одна із найскладніших еміграцій, бо дуже багато заявок.

Як бачите є альтернативе, треба шукати, що вам цікавіше) Але я вважаю, що місце знайдеться всім, хто готовий адаптуватися

«Віддалена робота як написали є, але помітно менше вакансій. Для ПРу треба фултайм шукати.»

Так фул тайм/контракт не залежить чи ремоут чи ні.

Фігню написав🥲 Фултайм ремоут чи в офісі — пофіг чесно кажучи. Хотів сказати, зо треба не контракт)

І ще на додачу до Альберти: я зараз товаришую із студентом, який навчався в Едмонтоні по напрямку фізики і переїхав в Оттаву по роботі, то він каже, що ІТшної роботи в Едмонтоні набагато менше, ніж в Онтаріо (Торонто, Оттава).

Там є якась робота, але ви читали, що там не всі витримують той клімат? Купа людей жаліються на мігрені... Заради ПР — чому б ні..

про роботу на Америку: отримуєш громадянство, потім офер від амер контори (або просиш перевезти поточну), їдеш на кордон за візою TN, там її отримуєш і їдеш вже потім у Вошингтон або Бей Ереа за норм TC. потім, коли заробиш всі гроші світу, можна й повернутись — все буде можливим купити за кеш :) доволі популярний кейс, до речі

Я шарю) Я просто кажу, що можна вже почати шлях раніше із фірмою) Я знаю вже по декілька таких випадків

якщо у ваших американців немає офісу в Канаді, тоді треба таки шукати місцеву роботу на трудовий договір. розумію, що це не сильно зручно.

Загалом зі всім згідний з власного досвіду.

Здебільшого українських спеціалістів (та й усіх емігрантів) розглядають на нижчі позиції, ніж вони займали вдома.

Ну звісно що ЕПАМні сеньйори тут як мідли, а ліди в кращому випадку як сеньйори. Але це вже проблема українського айті, де весь аутсорс побудований на скамі замовника.

А ще смішно, коли проходиш співбесіди в галери, які представлені в Україні, тобі проводять співбесіди українці (часто) і пропонують тобі мідла замість сеніона, а в канадських компаніях ти вже на серюніора проходиш, бо співбесіда більш логічна 😅 Це не тільки мій досвід, а й інших знайомих, тому це прям правило)

Не знаю, чому вони це роблять.

Та по тій самій причині чому «бабусі» не признають всякі сучасні штукі для немовлят\дітей: «я колись страдала, тому і ти повинна».
Також «старожили» частіше інших гіперболізуюсь про складність чи крутість якогось аспекта в новій країні, щоб здаватись крутішими «олдскулами» і справити враження.

Звісно, що працювати роками нелегалом або мутити мутки з доками в тій же Англії наприклад, що зараз «втікти від війни» зі Львову і спокійно влаштуватись на оф роботу ще й жити на халяву — гіперболізація така шо аж зводить олдскули)))

В тебе якісь дивні звязки всього зі Львовом. Признавайся, хто там образив тебе?) покараємо цих негідників

Замініть Львів на Тернопіль, Франківськ, Рівне тощо і не додумуйте маячні — у авторки статті освіта Франка Львівський

Я просто не зовсім розумію хід думок.

Ви про те, що типу раніше еміграція була набагато важча, бо треба було дозвіл на роботу і т.д. А зараз жителі західної України, яким нічього не загрожує, виїхали на все готовеньке?

жителі західної України, яким нічього не загрожує, виїхали на все готовеньке?

В абсолютній більшості в Канаду виїхали мешканці Польщі та інших европейських країн, які часто вже думали про Канаду, а тут отримали шанс поїхати просто так, без років підготовки і набору космічних балів по ЕЕ, ще й на безкоштовних літаках і з подарунком у 3000 кадів на людину

В абсолютній більшості в Канаду виїхали мешканці Польщі

це на око чи э якась статистика?)

Звісно, що на око — з досвіду спілкування, ютуба та інших джерел типу тг каналів по куаету.
Офіційно інфа може бути тільки від Канади, але вони дають лише загальні цифри.
Але зважаючи, що у Канаду в принципі набагато важче виїхати ніж у Європу (як мінімум потрібно отримати візу + знайти квитки) і життя там набагато дорожче, без знання мови ніяк — їдуть туди у більшості своїй не «біженці», а заробітчани з Європи, де чоловіки вже були за кордоном на початок війни.

Я досліджував еміграцію, ще до КУАЕТ і відверто скажу, що раніше по ЕЕ буле набагато легше. А в програмах від провінцій було або менше умов, або англійська та ж була нижче. Щодо канадського досвіду: це часто не міф, можуть запитати, але я із цим стикався не часто. Чи треба він? — Та непевно ні. Чи буде це перевагою? — точно так! Це просто особливість Канади як і те, що Канада не для всіх) Просто треба звикнути 🤷‍♂️

дуже погоджуюсь. загалом Канада — нормальна країна, але як і всюди є свої мінуси і свої плюси. думаю, ідеального місця немає ніде. дуже багато залежить від ставлення людини і від готовності міняти свої паттерни. )

питання чим цей досвід такий унікальний відразу ставить рекрутерів в ступор і вони на це іноді чешуть таке, що ще більше розумієш що це просто інструмент для lowball. в нормальних компаніях цей ідіотизм ніколи не питають, це хороший індикатор про компанію

Може це і індикатор, але він все рідше і рідше з‘являється у співбесідах. Якщо коли я приїхав 1.5 роки тому чув декілька разів, то зараз я вже не разу не чув таке запитання. Тут вже скоріше запитання для вас чи готові ви змінити себе і всі свої думки, щоб працювати в такому середовищі. Якщо ні, то не варто рухатися в напрямок Канади і старатися, бо це життя нічим особливо не буде відрізнятися від українського окрім того, зо все буде не так і погано

Цікаво де знайти стільки нових вакансій, щоб відправляти по 50 — 60 резюме на день. Або навіть 7-26? Звісно, ринок праці в Канаді значно більший ніж в Україні, але ж...

В Канаді до 70% вакансій «приховані»

Беремо список компаній, працюучих у цікавій вам сфері, відкриваємо їхні сайти, сторінку Career — і грузимо туди резюме з коротеньким персоналізованим супроводжуючим текстом. Навіть якщо нічого схожого на потрібне вам у відкритих вакансіях немає. Достатньо підозри, що в них є відповідний відділ. Чи колись буде :)

лінкедін і глассдор
і слати не тільки по своєму штату а й у наближчі штати

А звідки пані втікала від війни, зі Львову?

Це найбільше цікавить в цій статті?

Тебе якимось чином стосується що мене цікавить?))))

тебе якимось чином стосується, звідки пані втікала?))))

як і всі в Україні до 24 лютого, моя сім"я розуміла, що від москаля чогось хорошого очікувати марно. ми розуміли, що треба готуватись до різних варіантів розвитку подій. щоб організувати деякі приватні питання на тижні 21-24 ми поїхали в Польщу. в дітей якраз були канікули в школі. готель мали замовлений до 24го лютого. в 5 ранку 24-го подзвонила сусідка з нашого села. ми жили в селі біля Василькова в Київській обл. Сказала, що почалась війна. Ми вирішили, що повертатись додому вже не будемо.
в нашому будинку в селі біля Василькова зараз живуть наші друзі, які до того винаймали квартиру в Києві. в селі спокійніше, ніж в Києві. якщо не враховувати атак васильківського аеродрому на початку.

Те саме запитання зможеш задати працівникам автосервісу у Львові на Левандівці, куди прилетіла руснява ракета і вбила їх? Чи може 22-річній дівчині з Хмельницького, яка була на заправці, коли туди прилетіла ракета? Чи може тим, хто по кілька днів сидить там без світла з системою опалення, яка без світла (котел на п’єзофорсунках + помпа) не працює і зв’язку по пару днів немає?

Дуже хотів швирнути поспішним висновком про токсичність українського ком’юніті, але хочеться вірити, що це тільки поодинокі випадки. Шкода, що айчери перед наймом не моніторять коменти ось таких унікумів, щоб фільтрувати токсичних мудаків ще на етапі найму.

О, пан перейшов на особистості і почав бичити — дуже достойно. Я хіба десь казав що немає підстав тікати закордон зі Львову чи Хмельницького, чи до чого в тебе претензія? Справа тут в тому, що люди котрі навіть не стикалися з тим що ти описав все рівно повсюди будуть трубити що вони «втікли від війни» і виїхали в Канаду щоб «допомагати українцям». Так що хто тут токсичний мудак з поспішними висновками храм треба гарно придивитись.

А зможеш показати пальчиком, в якому моменті автор статті «втекла від війни»? Там на початку статті все дуже чітко описано, звідки і з якою метою автор їхала в Канаду.

І ні, ти не казав, що зі Львова або Хмельницького немає підстав втікати від війни, але ось це:

А звідки пані втікала від війни, зі Львову?

Читається ніяк інакше, ніж пасивна агресія та знецінення чужого досвіду.

Ого, як ти своє суб’єктивне враження видав за трушечку бо тобі «читається».
Якщо вже юзати цей дешевий популізм на емоціях то можеш людям зі Сходу котрі дійсно втікли від війни з розбомблених міст в той же Львів і тд розказати як тут небезпечно і треба рухатись далі до Канади.
І так, я знецінюю досвід потерпання від війни на зах Україні, того що цей досвід доволі сумнівний і дуже часто перебільшується для того щоб зкористатись становищем і вибити собі життєві плюшки.

Ти так і не відповів на запитання, де авторка статті писала, що «втікала від війни», як ти писав вище.

дуже часто перебільшується для того щоб зкористатись становищем і вибити собі життєві плюшки.

Я з тобою погоджуся, що дійсно існують «біженці», котрі в перші дні війни виїхали з умовно «безпечних» областей, здали там свої квартири за штуку баксів і активно юзали плюшки «біженства» в країнах, де таке є. Більш того, навіть особисто знаю історії, але в контексті цієї статті та твого комменту вище, я не бачу, щоб авторка статті писала, що вона «втікала» від війни, на щось жалілась («перебільшувала») або робила з себе жертву, ось в чому мій поінт.

Твій поінт був почати зходу бичити і називати люедй мудаками, а потім вже щось намагатись кларифікнути)))

Ти не тільки статтю неуважно прочитав, але і мій коммент. Як про Львів промахнувся, так і про «втікала від війни», але досі продовжуєш розганяти незрозуміло що зачіпляючись хоч за щось, аби продовжити дискусію, тільки незрозуміло для чого. Можемо не тратити далі час один одного, бо все одно не порозуміємось. :)

Я тобі уже все відповів що хотів, можеш сплітати далі))

Евакуювалася в Канаду,

А це що? Вона стільки пережила у Львові. Треба ж було зібрати спокійно речі, випити каву, вирішити через який кордон їхати, подумати кому всучити свою халупу за 1000 баксів. А скільки вона натерпілась, коли не змогла купити ход-дог й каву на ОККО, бо вони працювали тільки на бензин. Та ще й стояла в пробці на кордоні. Бідна дівчинка, стільки пережила. Слава Богу, що найбільш постраждалу змогли евакуювати. Люди з Ірпеня, Бучі й Маріуполя спати не могли знаючи скільки вона пройшла.

Ще один, хто не читав статтю, але вирішив накидати поспішних висновків. З яких пір Васильків Київської обл. називають Львовом?

Бідна дівчинка, стільки пережила[...]

Гарна іронія яку дійсно можна було би заюзати до певної категорії «біженців», але поза контекстом відносно цього треду.

Справа тут в тому, що люди котрі навіть не стикалися з тим що ти описав все рівно повсюди будуть трубити що вони «втікли від війни»

Це лише твоє припущення.

і виїхали в Канаду щоб «допомагати українцям»

Ні. Рішення виїхати в Канаду було прийнято до війни.

Так що хто тут токсичний мудак з поспішними висновками

Ти. Але найбільша проблема у тому, що ти навіть перші речення не прочитав, а одразу почав задавати тупі питання.

Для ще одного пана любітєля повчити і бичити процитую перші речення, котрі я не прочитав)))

Мали візи, бо планували їхати в Канаду у відпустку до родичів

ніт, бо це звичайна візітор віза, на яку дають ворк перміт і можливість подаватись на пр :D

Ты с каждым комментарием закапываешь себя глубже и всё остановиться не можешь. Пан, пан, пан...
Тебе уже написали, что твой сарказм и комментарии не в тему — это просто токсичность и пассивная агрессия. Попробуй хотя бы какое-то время не писать ответы и начать рефлексировать.

зараз модно писати що «вже були в польщі»

І що ти хотів цим сказати? Що в 22 люди не можуть заробити собі на машину (пофіг, це буде таврончик за 500 баксів чи биток за 10к, 23-річних сіньйорів зараз хоч убавляй наплодилось)? Чи може, що на заправці не можна опинитись пасажиром, або касиром, або проходити повз? :)

Навіть якщо це троллінг, то це якась дичина.

31 грудня Оксана їхала за подарунками для племінниці. В авто був наречений Оксани Назар, а також друзі пари — Марина Штейдер та її хлопець. Раптом позаду машини пролунав вибух.
t.me/ukrpravda_news/26069

UPD: побачив в профілі 11к комментів на доу, питань немає

Підписатись на коментарі