За якими критеріями ви обирали б країну для життя?

Намагаюся зробити якусь порівняльну таблицю з країнами для еміграції середньостатистичного програміста, щоб спростити і відранжувати свій вибір.

Думаю хтось уже з цим стикався і може поділитися досвідом? Або коментарем, з якогось із пунктів нижче. Ось щоб я додав до своєї таблиці (список не остаточний):

1. скільки залишається із зп, після сплати податків
2. розвиненість IT (розташування в країні офісів FAANG наприклад)
3. оренда квартири, вартість нерухомості
4. географічне розташування (наприклад, мені бачиться Канада не дуже зручною в цьому плані, або Норвегія, де я читав їздять закуповуватися до Швеції), віддаленість від України в цілому, густонаселеність.
5. медицина
6. інфраструктура
7. погода/дозвілля/витрати на різне споживче (транспорт, їжа, спорт, одяг, комунальні)
8. Терміни легалізації та набуття громадянства, допомога Українським експантам (різні програми)
9. Українська діаспора, місцеве населення

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному9
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

— там
— де
— немає
— довбаної
— русні

Як показав досвід цього року, то критерій один — дотримання державою конституційних прав громадян без дискримінації по статі, віку і тд

1. Унила сірість 5 місяців в рік
2. Температура води у морі круглий рік не вище 22 по шкалі цельсія
3. Податки більше 50%
4. Багато біженців із Сомалі і румунських попрошаєк
6. Неможливість стати місцевим шеріфом
7. Зп програміста як у водія автобуса
8. Великий вибір прострочки в Лідлі.
9. Велика кількість мостів і широкий вибір коробок.

В багатокоітеріальній оптимізації є така річ як «множина Парето» — множина альтернатив, кожна з яких переважає інші по хоча б одному критерію, але поступається по іншому (грубо кажучи) .

В практичній площині це означає, що скільки в твоєму переліку «важливих критеріїв», приблизно стільки локацій і опиниться в шорт лісті — кожна буде в чомусь краще інших, в чомусь суттєво поступатися.

Отже, чим довше твій перелік важливих критеріїв, тим далі ти від рішення :)

Піпл свідомо заводить трактор в двох випадках — коли їде за чимось або від чогось (є ще третій кейс — їду тому що можу, ну таке). Отже, визначись за чим або від чого ти їдеш, і мінімізуй перелік додаткових критеріїв так, щоб у шортлісті залишилось не більше 2-3 варіантів. Інакше це так і закінчиться балачками.

Я вже 8 років живу в Німеччині. Рекомендувати не буду, є багато мінусів. Років через 10 я звідси злиняю, отримавши громадянство і виплативши іпотеку. Куди? Мій критерій: країна, в якій роблять гарне вино. До чого тут вино? Я, доречі, віддаю перевагу віскі і баварському пиву. Але вино — це гарний клімат. Це Франція, Італія, Іспанія, частково Греція, Хорватія. Влавне, все європейське середземноморське узбережжя. І Каліфорнія, доречі, хоча особисто я все ж таки залишусь в Європі. Всі країни, що я назвав, це нормальна, _очікувана_ якість життя, інфраструктура, медичне забезпечення. Там не дуже добре з локальним ринком праці, але останні роки показують, що на локальний ринок можна не звертати уваги: якщо є глобальні компанії, треба орієнтуватися на них. Ну, і ще раз до вина: кількість сонячних днів на рік має значення, і свої 50 я хочу зустріти на терасі будинку недалеко від моря, з чашкою гарної кави і ноутбуком, так щоб фоном в зумі були справжні гори.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Зараз як я розумію лише 1 опція. Там де не було совка... Бо даже 1000000 років буде мало для змін......

Українці, які проживають у Німеччині, тепер можуть скористатися AusweisApp2, щоб подавати заявки на отримання послуг у цифровому вигляді.

Цей застосунок дозволяє подавати заяви в цифровому вигляді, для яких доводилось б особисто ідентифікуватися у державному органі. Тепер це можна зробити не виходячи з дому.

Українці також можуть відкривати банківські рахунки, подавати заявки на отримання підтримки згідно з Федеральним законом про сприяння освіті або зареєструватися у Федеральному агентстві зайнятості за допомогою цього застосунку.

и как? ты юзаешь?

Та ось тільки встановив. Спробую сьогодні підключити свої документи

Отпиши как результат, как раз думаю в Германию переехать)

Та не, скорее всего в Дюссельдорф. Мне бы в кайф куда на север, к прохладному балтийскому климату, но боюсь без немецкого там вообще без вариантов

Дюссельдорф

Там родственники или знакомые? Дюссельдорф все таки специфичный.

Мне бы в кайф куда на север, к прохладному балтийскому климату, но боюсь без немецкого там вообще без вариантов

Гамбург?

Там родственники или знакомые? Дюссельдорф все таки специфичный.

Общался со знакомым там, вроде особо не жаловался. А что там такого?

Гамбург?

Пока особо не смотрел. Заочно, без каких либо детальных исследований, я бы глянул что-то небольшое, типа какой-то Киль или Любек. Но это пока вообще что-то типа случайной идеи)

Общался со знакомым там, вроде особо не жаловался. А что там такого?

преступность, много попрошаек, снобизм, до сих пор есть кварталы, где много «коричневых» вдов и они до сих пор верят в Гитлера (в Берлине такое тоже есть если что). молодежь оттуда валит в Кельн, там же все рядом. Дюссель не особо популярен как направление как для эмиграции, так и в плане переездов немцев. иностранцы там есть и не мало, но это не про истории, когда жил-был например в Австралии, потом захотел покорить в Европу и переехал в Дюссельдорф. в общем это красивый грязный город с налетом пенсионерства, где сложно найти квартиру, есть работа и живут нормально середняково.

ого сколько всего нового про Дюссель)))
кроме

красивый грязный город

а ты можешь сказать, что Дюссель хороший город для украинского новоприеха? хороший в плане, чтобы не сформировалось негативное впечатление о Германии. я вчера немного подвисла — большинство городов слишком типично немецкие, а те, что так сказать по менталитету ближе к украинскому, то там дорого, ну или Берлин, но он некомфортный для жизни. все конечно имхо и про Дюссель предыдущий мессендж тоже )

а ты можешь сказать, что Дюссель хороший город для украинского новоприеха?

Так ми там не мешкали, звідки ми можемо знати? Моя сестра взагалі переїхала в маленьке містечко і дуже задоволена. А в Дюсселі інфрастуктура найкраща в Німеччині, мінімум 5 великих аеропортів поряд.

мінімум 5 великих аеропортів поряд.

да-да, ну куда ж без аэропорта, это очень нужная вещь, особенно 5 штук.

Моя сестра взагалі переїхала в маленьке містечко і дуже задоволена

планирует прожить там всю жизнь? ))

планирует прожить там всю жизнь? ))

Якщо так посудити, то в Німеччині взагалі немає комфортного місця для проживання.

Э і це Нідерланди)), але там свої нюанси))

Якщо так посудити, то в Німеччині взагалі немає комфортного місця для проживання.

та чего? есть. просто доход должен быть повыше.

та чего? есть. просто доход должен быть повыше.

Так ми ж про айтішників говоримо. Для них якраз немає. Тому я й вважаю, що немає сенсу особливо вибирати.

Тому я й вважаю, що немає сенсу особливо вибирати.

ты так говоришь, как будто нет разницы между Мюнихом и Дюйсбургом — оба доступны для айтишника

ты так говоришь, как будто нет разницы между Мюнихом и Дюйсбургом — оба доступны для айтишника

Ось тільки в Мюнику я буду все життя облизуватися на нормальне житло і жити в оренді, а в Дуйсбургу зможу купити і будинок, і гарну квартиру. Маю на увазі, і те, і інше, а не щось одне. Причому новобудови, з новими технологіями будівництва, а не сторічну хрінь.
www.immobilienscout24.de/...​828&searchType=district

можно просто снимать
снять дом у тебя денег хватит

Дуйсбург — це просто така срака це капець, при цьому рядом Ессен реально круте й комфортне місто.

www.immobilienscout24.de/...​828&searchType=district

с того что я нахожу на ссылке (может ты не такую ссылку дал?) там домик на 160 метров на 4 сотках участка домик в 2 этажа 3 спальни 2.5 ванных без гаража и за 500 тыс

Причому новобудови, з новими технологіями будівництва, а не сторічну хрінь.

мне трудно судить по ценам надо знать местные цены но по комфортабельности если без учёта новых технологий строительства то всяко довольно аскетично как и положено видимо «обычному простому евро жилью»

ЗЫ: а какие ставки ипотеки получаются на такой дом 500 тыс? я имею в виду первый взнос и выплаты и срок?

то всяко довольно аскетично как и положено видимо «обычному простому евро жилью»

160 кв.м. у новопобудованому будинку це аскетично? Можемо порівняти з умовами, в яких будуть жити нові понаїхи, які завтра у Мюнхен приїдуть :)

а какие ставки ипотеки получаются на такой дом 500 тыс? я имею в виду первый взнос и выплаты и срок?

Умови постійно змінюються. Але тут важливий сам факт, у Дуйсбурзі айтішник, який приїде зараз, зможе побудувати будинок. У Мюнхені або Берліні — ні.

что тебе показывать? участок 250к, дом 250к — это реально в каком нибудь Хоппегартене — 40 минут на метро до Фридрихштрассе

Ну от Hoppengarten, точно такий же будинок, як в Дуйсбурзі, але ціна вже 720k, і платити 3400 EUR на місяць. Новий понаїх зможе це купити?
www.immobilienscout24.de/...​892&searchType=district

www.immobilienscout24.de/...​892&searchType=district

це вже цікавіше але лише трохи ... гм... беру в зад там уже 1.5 ванних )) нема гаража і досить скромний Büro на цілих 8 метрів (цілком можливо за срср у мене така була спальна кімната за столом у усім що було у мене «мого» тіко в неї ще був не долік бо вона була фактично прохідна за вихід на балкон)

ЗЫ: доречі фішка яку ми (тут я і мої «колеги за бізнесом») уже зустріли у декількох варіантах і вже обговорили і дійшли згоди ща саме так і є карочі тут у америках єтіх вашіх почали продавати реально так тісне ну дуже схоже на оці ваші «євро» і щоб приховати цю тісняву вони точніше рієлтори роблять йому «обстановку» зветься staging і то дуже модну таку яскраву і навіть місцями «по богатому по дізайнерському» але на справді там реально тісно і це одразу же ж впадаї у вічі людині яка встигла «міряти накидати оком одразу у футах» але звичайній людині то все є «замилює очі» буцімто «ой як круто» бо аби там були би б чисто білі стіні без нічого то там би б у саміх би б покупців уже би б трапилася би б клаустрофобія реально

ЗЫ: я чув як граничні варіанти дехто навіть завозив у гараж усіляке «сміття для імітації звичайного сміття у гаражі» тим самим так само «скрадуючи візуально реальні розміри» які в принципі суто теоретично достатні щоби туди влізла машина (а інакше не можна бо «гараж» не приймуть за кодом) але якщо туди поставити машину то стане зрозуміло «підставу» це ще не рахуючи того що у маленький гараз загнати машину треба навичка ))

ЗЫ: тоді з точку зору відсутнього гаража навіть краще еге ж? )) на 7 сотках

ЗЫ: мені пише 650к євро може ти таки не так даєш посилання?

мені пише 650к євро може ти таки не так даєш посилання?

650k + податки під час купівлі, загалом ~720k

купи участок и построй на нем дом, выйдет в 500к

а если не хочешь заморачиваться, то вот тебе тоже самое за 720к под ключ

купи участок и построй на нем дом, выйдет в 500к

Подивився, землю купити можна, хоча й важко. Та й за 250k зараз навряд чи можна знайти щось нормальне під Берліном. Скоріше, це буде 300k, а то й більше. А от будинок сучасний на 150 квадратів за 250k побудувати неможливо в Німеччині. Навіть в Україні найпростіший будинок на 75 квадратів зараз побудувати 100k EUR, це при смішній ціні роботи.

Півтора роки тому повний будинок, з фундаментом, електрикою, територією, енегрофішками, коштував 330k, а зараз ціни виросли мінімум на 30%. Ще треба додати 50k на кухню і всі меблі.

Die Baufirmen haben keine andere Wahl, als die höheren Kosten an ihre Kundinnen weiterzugeben, wodurch sich die Hausbau-Preise 2023 verteuern. Teilweise bis zu 41 % mehr müssen laut Baupreisindex des Statistischen Bundesamtes Baufamilien nun für ein Eigenheim investieren.

Ось ціни зараз (Gesamtkosten für 150 m²)
Neubau schlüsselfertig (günstig) 1.800 Euro m² 270.000 Euro
Neubau schlüsselfertig (durchschnitt) 2.000 Euro m² 300.000 Euro
Neubau schlüsselfertig (gehoben) 2.500 Euro m² 375.000 Euro
Massivhaus schlüsselfertig 2.500 — 3.000 Euro m² 375.000 — 450.000 Euro
Fertighaus schlüsselfertig 2.000 — 2.500 Euro m² 300.000 — 375.000 Euro

За 250k навіть економ варіант вже не можна побудувати. А айтішник же хоче жити мінімум в gehoben

ну невозможно, значит невозможно, а то у меня ощущение, что мне пишет chatGPT

Die Baufirmen haben keine andere Wahl, als die höheren Kosten an ihre Kundinnen weiterzugeben, wodurch sich die Hausbau-Preise 2023 verteuern. Teilweise bis zu 41 % mehr müssen laut Baupreisindex des Statistischen Bundesamtes Baufamilien nun für ein Eigenheim investieren.

все очень очень дорого )

то всяко довольно аскетично как и положено видимо «обычному простому евро жилью»
160 кв.м. у новопобудованому будинку це аскетично? Можемо порівняти з умовами, в яких будуть жити нові понаїхи, які завтра у Мюнхен приїдуть :)

160 метров на 3 спальни с 2.5 ванных? ну в общем да ))

но как я уже сразу и сказал надо делать сноску на местные особенности условий «аскетично»

хотя если смотреть по плану то спальни почти по 16 метров что в общем не так плохо точнее вполне норм но опять же ж тут начинаются детали потому что 16 метров это без учёта шкафа но всё равно всё ещё норм но всё равно там таких деталей к.м.к. наберётся

я бы б продолжил бы б называть это «аскетично» на моих понятиях начинать стоит с 240 метров тем более в 2 уровня но опять же ж там всё это срав чи ни

Можемо порівняти з умовами, в яких будуть жити нові понаїхи, які завтра у Мюнхен приїдуть :)

омг

а какие ставки ипотеки получаются на такой дом 500 тыс? я имею в виду первый взнос и выплаты и срок?
Умови постійно змінюються. Але тут важливий сам факт, у Дуйсбурзі айтішник, який приїде зараз, зможе побудувати будинок. У Мюнхені або Берліні — ні.

классика советского человека «всё не так однозначно» )) я за последниё 1+ год #внезапно стал сталкиваться с этим буквально на каждом углу просто страшненько сирёзно в т.ч. прямо по техническим вопросам по рабочим «всё не так однозначно» ))

— у вас какая версия софта?
— всё не так однозначно
— у вас тут код говно не надо так делать сделайте вот так 146% проще и к тому же ж соотв. промышленным стандартам вот код
— всё не так однозначно

ЗЫ: у меня родители такие ))

— вы сколько вообще за год газа тратите?
— всё не так однозначно
на моих понятиях начинать стоит с 240 метров

Так давай приклад, подивимось, кому це буде по карману :)

классика советского человека «всё не так однозначно» ))

Добре, буду точніше — платити від 2.5k до 5k+ на місяць, так краще? :)

на моих понятиях начинать стоит с 240 метров

хм ну ок сек только что видел надо взять зип по району и посмотреть по улице варианты смотрю...

... вот дуплекс на 320 метров $900,000

www.zillow.com/...​ok-IL-60523/4493849_zpid

вот дом на 315 метров $1,050,000

www.zillow.com/...​ok-IL-60523/4493635_zpid

вот дом на 544 метра уже побогаче но мне не нра $2,199,000

www.zillow.com/...​ok-IL-60523/4498376_zpid

сейчас поищу такое что мне бы б нра...

вот уже совсем не плохо так миленько весьма годно сделано красивое (но я бы б ещё подумал но уже норм не сразу «нет») 915 метров $2,299,999

www.zillow.com/...​ok-IL-60523/4498465_zpid

даже с терасой на крыше для «загорода» это скорее редкость хотя в самом сити такие дома (с терасой на крыше) просто норм

вот дуплекс
вот дом

Built in 1968
Я пишу про новобудови, не вистачало ще жити у сторічному будинку.

Та й будинок за 1 млн, це 10k місячний платіж. Я прямо бачу, як кожен понаїх може це собі дозволити :)

вот тоже интересный симпатично так и свой пруд штоле

«есть в графском парке чорный пруд там лилии цветут цветут» (к) (тм)

зимой когда (а может если) замёрзнет должно быть очень мило

www.zillow.com/...​ok-IL-60523/4498426_zpid

кстати новострой 2002-го года

ща ещё гляну сколько же ж там земли...

... 0.77 Acres это 3116 метров или 31+ соток т.е. грубо в 8 раз больше чем в «евро варианте»

ЗЫ: у на да payment ))

Добре, буду точніше — платити від 2.5k до 5k+ на місяць, так краще? :)

Est. payment: $18,632/mo

ну я уже понял что ты скорее балаболка по вопросу конкретики )) ну бывает

Я не зрозумів, навіщо ти це показуєш, звичайний айтішник таке ніколи не купить. А ти порівнюєш до реальних будинків у Європі, які можна купити.

Я не зрозумів, навіщо ти це показуєш, звичайний айтішник таке ніколи не купить. А ти порівнюєш до реальних будинків у Європі, які можна купити.

я уже и сам не знаю за чем на верное потому что я уже смертельно устал «спорить» с «звичайний айтишник» который ты назвал суммы расходящиеся в 2 раза и сказал что так и надо что это и есть

А ти порівнюєш до реальних будинків у Європі, які можна купити.

ЗЫ: или ты имеешь в виду мне поискать в районе $500,000 ? я сомневаюсь что это будет в пригороде и вероятнее придётся сдвинуться на север в миннесоту но не уверен цены за последних 3 года выросли и сейчас может в $500,000 поместится что-то вполне рядовое что раньше было грубо за $200,000

... а напомни мне а зачем?

который ты назвал суммы расходящиеся в 2 раза и сказал что так и надо что это и есть

Тому що в Німеччині ціна сильно різниться від міста до міста. А відстані тут набагато менші, ніж в США. В одному місті ти будеш платити 2.5k, а вже за 400 км платити треба буде 5k, а в третьому місці вже 10k. Тому, щоб відповісти, скільки треба платити, ти повинен сказати місце, район, ціну.

Тому що в Німеччині ціна сильно різниться від міста до міста.

сорян ти не надто розумний да? бо я дивлюся щось знайоме таке наче мовою розмовляє себто пише але же ж таки прямо дежавю ))

классика советского человека «всё не так однозначно» ))

конкретно (тут епітет за смаком) отой конкретний будинок на який я це питання «скіко буде стоїть іпотека» відповідав скіко він конкретно на конкретні тіх 500,000 євро буде стоїть?

... дежавю я же ж кажу ))

та то ти з графом цілим тут сперечаєшься, і не помітив :)
Цікаво скільки в нашого тракторного графа людей в сім’ї, що йому потрібен будинок на 900 квм. Може це тайний чоловік Анжеліни Джоулі?

та то ти з графом цілим тут сперечаєшься, і не помітив :)

З відірваним від реальності герцогом :). Хоча прямо тут же на форумі, є топік сім’ї, де обидва працюють в техногігантах в долині і при цьому змогли лише купити будинок, без території, за 640k.

Ппц, там люди рік перед покупкою будинку в США переїхали, і це їх перший будинок, якщо не помиляюсь. Ти рік по переїзду де жив? ;)

Ти рік по переїзду де жив?

У підвалі, це ж загально відомо

Ппц, там люди рік перед покупкою будинку в США переїхали

Тобто через 3 роки ситуація б сильно змінилася? Тим більше враховуючи всі ці звільнення.

Тобто через 3 роки ситуація б сильно змінилася?

Я не Ванга, особисто для мене в ретроспективі, ситуація за 2 роки до покупки хати досить сильно змінилась.

Відірваний від реальності. Хоча прямо тут же на форумі, є топік сім’ї, де обидва працюють в техногігантах в долині і при цьому змогли лише купити будинок, без території, за 640k.

чуваче я тобі скажу дуже чесно зі власного досвіду що перед ковідом що поза минулого року що оце вже звіжого то якщо там чуваки

де обидва працюють в техногігантах в долині

і при цьому вони змогли купити будинок у долині за $640k то це вже афігєнська удача і вже можна закривати очі на геть усе інше тобто тут слід розуміти саме буквально саме на _геть_ _усе_ ))

ЗЫ: я наче писав мені оце цього року вже пропонували увійти у проект не долина але сієтл штат вашінгтон пригород 40 миль до сіті даунтауну моцним центральним номерним шосе (зараз навіть номер скажу сєк... 90-те шосе гм ок за шосе я схоже збрехав схоже не шосе но просто дорога але не сільска)

то цінник був $650k за лот щось мені здається якраз 0.7 акрів 30 соток і на ньому будинок буде за $1,650,000 в купі кінцевому покупцю будинок величенький не 160 метрів точно но певно і не 900 мабуть десь посередині 450-500 не пам’ятаю точно уже то цінники такі це пуста земля не село але місто (тобто це не шмат землі у лісі це офіційно саме місто) десь 40 миль від великого сіті «не долина але з техно гігантами»

то $640k у долині це неймовірна вдача як на мене )) нада брать

Може це тайний чоловік Анжеліни Джоулі?

доречі а хто в неї зараз там? бо я останнє що знаю джей ло відшила свого бойфренда зі спортзалу і повернула бена афлєка типу був старий друг ну я їх здається ще пам’ятаю по кіно 90-х так що може бути то оце все що я знаю за чоловіків )) я на виходи у світ що є на фото папараці більше на машини дивлюся та на магазини куди вони ходять ну прямо як у класиці вже «дивилися порно то почали обговорювати як у них зроблений ремонт та скіко метрів площа кухні зали спальні та ванної де то є все відбувалося»

Цікаво скільки в нашого тракторного графа людей в сім’ї, що йому потрібен будинок на 900 квм.

а на скільки метрів мені потрібен будинок? с гаражем чи без? гараж на скільки машин? бо у мене 2 але в принципі «щоденну» у гараж ставлю рідко хіба поїхав куди і то не машиною

а «робочий кабінет» то є самоє «бюро» на скільки метрів мені можна? а «бібліотеку» окремо можна? де книжки на поличках і 2 крісла з понтом «почитати» ну ще там бар не величкий бо крісла 2 же ж не просто так? а «бібліотеку» скільки можна? я страх як люблю десь по ходу прикупити якийсь журнал щось плейбой або ... ну не на стільки «чоловіче» )) особливо ото під Різдво там завжди щось цікавого є саме почитати то 1-2 на Різдво але ж старий я уже то вже трохи набралося по троху на бібліотеку вистачає то мені вже можна?

а ще піаніну бо я вже маю піаніну оце минулого року прикупив таки не саму круту і простеньку але повновісний механізм і то навіть без роялю але куди поставити тож у «бюро» так? чи можна вже окремо?

а перед будинком землі скільки можна? бо я в принципі норм коли ну так просто драйвей шмат бетону щось метрів 5-7 ото тіко машину поставити до гаража але загалом що я люблю коли вже справжній такий під’їзд можна навіть без воріт але просто окремий під’їзд до будинку і то сам гараж трохи окремо гараж на 3 машини і то «з запасом» як в ширину ну там щоб шини покласти? так і у висоту щоб пікапчик загнати ну а що ото буде у мене пікапчик графу звісно не положено але ж і я не граф ))

«для атоса це забагато а для графа де ля фер це замало» (к) (тм)

ЗЫ: а от приїде до мене в гості тайна дружина анжеліна джоулі їй на таксі їхати чи де вона машину ставитиме прямо на вулиці щоб сусіди бачили бо в мене же ж уже 2 своїх ото усі сусіди знатимуть до графа приїхала тайна дружина анжеліна джоулі на ніч ага ага ясно понятно

Як він із зп у 60-70к грос зможе купити будиночок за 0.5м? Щось у мене математика не збігається зовсім

Як він із зп у 60-70к грос зможе купити будиночок за 0.5м? Щось у мене математика не збігається зовсім

Люди купляють житло співставно з їхніми можливостями. Якщо не можуть купити за 0.5, купляють за 0.3, купляють далі від міста, менше квадратів або економніші матеріали.

Але на 60-70k їхати в Німеччину немає ніякого сенсу, якщо тільки одна людина в сім’ї планує працювати, бо стільки студенти після вузу отримують.

Але на 60-70k їхати в Німеччину немає ніякого сенсу,

а он что будет вечно столько зарабатывать? или только Маламен умеет удвоить зэпэ за 5 лет?

Гугл каже що середня зп програмізда в німеччині 78к.

Гугл каже що середня зп програмізда в німеччині 78к.

Гугл каже що середня зп програмізда в Україні $2700 / міс
Гугл каже що середня зп програмізда в США $107k / рік

Хіба це не так?

Ну, якщо в США зарплати $107k на рік, то в Німеччині 78k EUR, все вірно.

Ну так, це середня зп. Дофіга людей в США переїжджало на 80к від галер. Тоді чому в німеччину погано їхати на 60-70?

Ну так, це середня зп. Дофіга людей в США переїжджало на 80к від галер. Тоді чому в німеччину погано їхати на 60-70?

60k брутто, це 3k нетто на місяць для неодруженого. Оренда нормального житла від 1k, їжа 500 EUR, різні страхування, телефон, інтернет ще 200 EUR. Залишається 1.3k на руки на все. Чи можна нормально жити на 1.3k на місяць в Німеччині? Для когось, напевно, можна.

Залишається 1.3k на руки на все. Чи можна нормально жити на 1.3k на місяць в Німеччині? Для когось, напевно, можна.

мне было бы интересно посмотреть куда может сингл потратить 1.3к в месяц с учётом, что аренда, страховки и еда уже оплачены. транжира какой то.

мне было бы интересно посмотреть куда может сингл потратить 1.3к в месяц с учётом, что аренда, страховки и еда уже оплачены. транжира какой то.

Одежа, меблі, квитки на транспорт, техніка, автомобіль, подорожі, преміум на порнхабі?

Одежа, меблі, техніка

каждый месяц что ли покупает? вот жеж модник, не может спокойно пройти мимо новой тумбочки в Икее

подорожі

сингл путешествует каждый месяц... ну оке

преміум на порнхабі

это да, все знают, что немки страшные, а украинки понаехам не дают

вот жеж модник, не может спокойно пройти мимо новой тумбочки в Икее

ну если обстановка дома на 60 метров 3 спальни за 50 тыс то почему нет вешалку в прихожую купил и уже всё тем более что и места то в прихожей тоже нет так что и вешалка только специальная сразу 100500х в цене ))

сингл путешествует каждый месяц... ну оке

один заезд на мальдивы 6 дней от 60к

это да, все знают, что немки страшные, а украинки понаехам не дают

правда места там при этом много больше чем в немецкой квартире и можно напрячься на билеты и +2 немок с собой взять ))

можно напрячься на билеты и +2 немок с собой взять ))

ты имеешь ввиду билет на трамвай и потом попробовать 2х немок уместить в квартире 60 квадратов? ну с трамваем я думаю получится, а вот поместятся ли 2 немки в будку 60 квадратов — я не знаю, они бывают весьма объемные

а вот поместятся ли 2 немки в будку 60 квадратов — я не знаю, они бывают весьма объемные

объёмные то на верное турчанки ))

youtu.be/35nJbkxE4iM

объёмные то на верное турчанки ))

турчанки красивые даже которые объемные. среди них много красивых женщин. единственное, у них объемы с годами растут ещё больше, что конечно непрактично в плане жилплощади и авто. не будешь же покупать ей автобус.

не будешь же покупать ей автобус.

samodelki.org/...​/2010/05/krugloe-avto.jpg
Я понял теперь что я видел давно когда-то
Это была машина для турчанок
Одноместная

турчанки красивые даже которые объемные. среди них много красивых женщин

Вже неоднаразово на форумі тут з‘ясовували, що у чоловіків та жінок дуже різні погляди на красу жінок 😉

Особливо коли кажуть «умница-красавица», а подивишся, то все зрозумiло)

Нафіга сінглу купляти будинок за містом? Нае це опція саме для родини з дітьми, ні?

Нафіга сінглу купляти будинок за містом? Нае це опція саме для родини з дітьми, ні?

Ну добре, добре, я програв. Їдьте на 60k в Німеччину, буде рай :)

Так питання було у «доступності житла для понаїхів айтишників», і я щось не бачу цієї доступності.

Їдьте на 60k в Німеччину, буде рай

Я вже приїхав, і далеко не на 60к (але працюю віддалено, ні на німців) 😉

Так питання було у «доступності житла для понаїхів айтишників», і я щось не бачу цієї доступності.

Ну, якщо приїхати на 60k то думати треба не про доступність житла, будуть інші проблеми: підвал чи напівпідвал, і як його отримати, якщо німецької не знаєш, а разом з тобою пришли ще 60 людей на оглядини :)

А на скільки треьа приїздити? Я так розумію, усі трахтористи тут по 300к+ заробляють, не менше

А на скільки треба приїздити? Я так розумію, усі трахтористи тут по 300к+ заробляють, не менше

Мінімум 100k зараз, якщо плануєш купити житло. Причому, зі 100k ти зараз вже не купиш, тобто це тільки початкова зарплатня, щоб почати жити, накопичувати стартовий внесок і готуватися до підвищення.

Зі 100к і навіть 120к у мене теж арифметика не збігається. Це хіба якщо отой новомодний DINK й кожен по 100k+ заробляє...

Зі 100к і навіть 120к у мене теж арифметика не збігається. Це хіба якщо отой новомодний DINK й кожен по 100k+ заробляє..

Я ж кажу, це тільки початкова з.п. зараз повинна бути. Зараз мінімальний можливий внесок за новобудову, це десь 2.5k на місяць (загальна ціна 500k). При якому нетто на місяць дадуть таку іпотеку? Коли я брав, то мені сказали, що більше ніж на 30% місячного нетто, скоріше за все, не дадуть. Ну може на 40% самий максимум, якщо сподобаєшся :) От і рахуй, скільки треба зараз заробляти на родину, щоб купити житло. Для першої / четвертої категорії ~160k, для третьої ~135k.

Чи може людина, яка їде на 60k мати стільки через 4-5 років? Я сумніваюся, це будуть якісь одиничні випадки, які не мають відношення до загальної картини. Але, якщо ти вже зараз можеш приїхати на 100k, то твої скіли дозволять заробляти з часом необхідну суму.

Ну добре, добре, я програв. Їдьте на 60k в Німеччину

ну мой бывший муж на 42к приехал в 2015 со мной неработающей и дочерью. не помню чтобы было прям так ужасно. через 3 года мы уже смотрели квартиры на покупку, банк согласился дать ипотеку. само собой доход за эти годы изменился.

буде рай

ну да, если приедет на 90к, то конечно же окажется в раю, будет жить во дворце и купит остров.

Після перетину кордону мізки одразу деградують? Не можна будувати карєру далі? )))

Гугл каже що середня зп програмізда в Україні $2700

мені цікаво навіть стало тож я перевірив ))

гугл: what is average salary of software engineer in ukraine

=>
Software Engineer Salary in Ukraine — Levels.fyi
The average total compensation of a Software Engineer in Ukraine is $59,100.

=>
Software Engineer in Kyiv, Ukraine 2023 — Salaries — Glassdoor
The estimated total pay for a Software Engineer is $5,140 per month in the Kyiv, Ukraine area, with an average salary of $3,140 per month.

=>
Average Software Engineer Salary in Ukraine — Payscale
Перекласти цю сторінку
The average salary for a Software Engineer in Ukraine is ₴30120.

=>
Salary: Software Engineer in Kyiv, Ukraine 2023 — Glassdoor
The average salary for Software Engineer is $3,080 per month in the Kyiv, Ukraine.

Гугл каже що середня зп програмізда в Україні $2700
мені цікаво навіть стало тож я перевірив ))

Перевір ще раз, тепер українською мовою
www.work.ua/salary-c++ програміст
jobs.dou.ua/...​022-12&position=Middle SE

Середня зарплата за посадою «C++ програміст» за містами

Вся Україна
60000 грн

иїв
43500 грн

Дистанційно
140000 грн

а 140 тыс гривень це багато? це скыльки в дойчемарках?

Так там і будь те по Европі, повно людей з «бабушкиним хрущем» за 0.5-3КК, тож якщо без оренди, обидва в сімї з 50-70К евросів, це 100-140К, живуть припіваючи працючи на 1\3 не думаючи ні за шо, бо за ними соціал та мегастібльність. Можно десятиріччами ходити в офіс и знати що до пенсії буде так само.

У мого «начальника» зп на рівні «не варто їхати в ЮК» по міркам доу, але в нього власний будинок, на 5 спалень, і ні, це не всі кімнати, а лише спальні.

У мого «начальника» зп на рівні «не варто їхати в ЮК» по міркам доу, але в нього власний будинок, на 5 спалень, і ні, це не всі кімнати, а лише спальні.

«Власний будинок на 5 спалень», це ні про не говорить. У моєї сестри в Німеччині теж будинок на 5 спалень і 8 кімнат загалом. Але йому 90 років, хоча зразу і не скажеш. Далеко не всіх пре жити у житлі побудованому за сторічними технологіями.

Далеко не всіх пре жити у житлі побудованому за сторічними технологіями.

І що саме за технології? )))
Ну і про контекст обговрення — скільки наших сіньорів мають хочаб квартиру на 5 кімнат, не те що дім, до котрого дорога є та інфраструктура навкруги )))

І що саме за технології?

Відсутність сучасної теплоізоляції, опалення дровами або мазутом, погана шумоізоляція, малий розмір тих самих п’яти спалень, погане планування помешкань по нинішнім стандартам і тд.

Боже шо ти мелеш )))) опалення дровами, іксперд мля )))

Боже шо ти мелеш )))) опалення дровами, іксперд мля )))

Ти перший раз почув, що в Німеччині старі будинки топлять дровами або вугіллям?
Mit Kohle heizen weniger als 0,5 Prozent der Haushalte. Immerhin 4 Prozent nutzen Holz oder Holzpellets zum Heizen.

Скільки там той heat pump чи mini split встановити буде, тисячі 4-5? Мабуть третину покриє якась грін програма яких навіть в США вистачає. Слабо віриться що в нормальних містах палять дрова.

Скільки там той heat pump чи mini split встановити буде, тисячі 4-5? Мабуть третину покриє якась грін програма яких навіть в США вистачає. Слабо віриться що в нормальних містах палять дрова.

Я, до речі, дав неправильну цифру по дереву. Ось, найсвіжіша стаття (це для приватних будинків, звичайно)
www.mdr.de/...​umweltfreundlich-118.html
Газ 30.05%
Мазут 25.95%
Дерево або палети 24.3%
Тепловий насос 11.31%
Сонячні панелі 1.92%
Центральне опалення 1.82%
Інше 4.66%

Щось не бачу, щоб всі бігли встановлювати теплові насоси.

Так пеллеты это не дрова :-)

nutzen Holz ODER Holzpellets zum Heizen. Але цифра там невірна, я оновив вже у наступному коментарі. Не 4%, а 24% :)

Далеко не всіх пре жити у житлі побудованому за сторічними технологіями.

если это жилье отремонтированное и фасад утеплён, то оно ничем кроме внешнего вида не отличается от новостроев. ну разве только что планировки нормальные, а не для лилипутов.

ну разве только что планировки нормальные, а не для лилипутов

Покажи мені сторічний будинок з нормальним плануванням. А то я був уже в трьох таких будинках у Німеччині, і скрізь кімнати дуже маленькі, нехай їх і багато.

Ні, я звичайно можу знайти у Берліні такі будинки, і навіть буде утеплений і виглядає нормально ззовні. Але ж всередині все буде «як у бабусі», при цьому всього за 4.2k на місяць
www.immobilienscout24.de/...​8af&searchType=district
Хоча, якщо хтось у такому живе, то йому подобається.

Але ж всередині все буде «як у бабусі», при цьому всього за 4.2k на місяць
Хоча, якщо хтось у такому живе, то йому подобається.

ты хотя бы описание прочитал, бабуся.
это как припереться в мишленовский ресторан и хихикать потому что оно не как в Макдональдсе. или в музее ржать с картин Моне, мол из Икеи картинки веселее, а не эта допотопщина.

Покажи мені сторічний будинок з нормальним плануванням.

ты ж был на Ваннзее и виллы видел.

Мне тут бывший дворец Ротшильдов приглянулся, огромные спальни с персональными ваннами. Рядом гольф-клуб с членством всего за 10к евро.

Мне тут бывший дворец Ротшильдов приглянулся, огромные спальни с персональными ваннами. Рядом гольф-клуб с членством всего за 10к евро.

ужасная планировка наверное, отопление дровами и шумоизоляция никакая (пение птиц в саду будет спать мешать)

А хз, может и мазутом, батареи там поставили 100 лет назад, а так остатки печек в каждой комнате сохранились.

Я бы птиц терпел, щебечут та и щебечут, это ж не чайки орущие в 5 утра, ещё и на кота покушаются, что летом на балкон выйти очкует. А тут подальше от моря, свой парк с каналом и прудом, лес и свои олени.

Но счёт за коммуналку наверняка не детский.

Но счёт за коммуналку наверняка не детский.

я думаю кто снимает эти дома — у них явно есть средства оплатить коммуналку.

В этом дворце выжившие члены семьи собирались раз в год пообедать и потусить, в остальное время — платный музей 🙂

ты ж был на Ваннзее и виллы видел.

Я не можу дозволити собі віллу на Ванзее. А от ті сторічні будинки, що я можу собі дозволити, чомусь виглядають не так презентабельно, і ззовні, і всередині.

Я не можу дозволити собі віллу на Ванзее.

их бывает делят на квартиры и сдают/продают. планировки там классные потому что 1 квартира на этаж. снимать за 1.6 −2к за 120 квадратов ты бы потянул. то, что я видела — утепление точно такой же как в новострое, дубовые полы, плюс ещё стояли воздушные фильтры (а вдруг у вас аллергия на пыльцу). планировка — широкий коридор и из него веером 4 комнаты, кухня, 2 санузла. блин, да там даже розетки были в оконных нишах на каждом окне слева и справа — чтобы гирлянды включать на Рождество.

Покажи мені сторічний будинок з нормальним плануванням.

Ну ось перший приклад, 1909 року gadelius.se/...​astra-norevagen-9-hersby
4 спальні, кабінет, кінозал, бібліотека, спортзал ну і т.д.

Ну ось перший приклад, 1909 року gadelius.se/...​astra-norevagen-9-hersby
4 спальні, кабінет, кінозал, бібліотека, спортзал ну і т.д.

3.5 млн євро? Там 3 млн в ремонт вкладено, а від оригінального будинку залишилось... нічого? Я маю на увазі будинок доступний для програміста зараз.

Якщо у мене буде можливість витратити стільки на ремонт, то я не буду паритись про стан будинку :)

Я маю на увазі будинок доступний для програміста зараз

Це скільки в місяць повинно бути ?

Я маю на увазі будинок доступний для програміста зараз
Це скільки в місяць повинно бути ?

Не більше 30% нетто сім’ї.

Так на більше і іпотеку не дадуть.
ну ось наприклад,
1920 рік, 7 кімнат, 4 спальні, 7 соток землі, 30 хвилин до мальмо, 250к євро, в місяць приблизно 1,3к євро буде.
www.fastighetsbyran.com/...​et.se&utm_medium=referral

Або ось, наприклад теж 30 хв до Мальмо
1926 рік, 6 кімнат, 216 метрів + будиночок для гостей на 26 метрів, 20 соток территорії, 350k євро, або приблизно 1,6к євро в місяць
www.maklarhuset.se/...​pp_lasmer&referrer=hemnet

1920 рік, 7 кімнат, 4 спальні

З них три по 9 квадратних метрів, про що власне я й писав. Краще вже мати дві спальні, але по 16.

А ось тут, я дивлюсь на фото і мені вже погано стає.
cdn.maklarhuset.se/...​f18-b2ba-9ca360398cdd.jpg
І подивись на зумі, наскільки там все роздовбане, ну як так жити? Там ще й підлога мабуть тріщить, коли по ній ідеш. І це ж ще й найкращі і відфотошоплені фото.

І подивись на зумі, наскільки там все роздовбане, ну як так жити?

«ой ну прєкраті» ©
То ми вже зажерлися :-)
Гарний дім, лише колір стін видряпало-очі... Усе інше чудове. Родини з Бахмута не згодні з тим що це поганий інтер’єр :-)

Інтер’єр це найменьша із проблем. Це ж як раз в Україні ці всі дизайнерські ремонти роблять так, що якщо щось не подобається то переробляти доведеться все майже з нуля.
А тут заіжаючи ти будеш мати не місці кухню, ванну і камін, і голі стіни. Всюди де не влаштовує колір стін чи шпалери — легко все перефарбував чи переклеяв і поставив свої меблі, лампи які подобаються.

У нас і в нових будинках буде теж саме. Спальні які розраховані на одну дитину будуть 9-11 квм. Буде типу окрема загальна кімната на другому поверху для іграшек/ТВ/приставки, а спальні чисто для ліжка+письмовий стіл.
Мене теж харять трошки ці комірки, але чисто функціонально вони свою потребу виконують. 16м це буде тільки головна спальня.
Бачив планування же наприклад 3 кімнати по 15квм — таке мені зустрічалося виключно в квартирах десь 60-х і 70-х років, коли вони надихалися «передовим» радянським прикладом у всьому

Статистика по темі

Це типу в Каліфорнії, в середньому платять 63% від нетто на іпотеку? А як же вони виживають взагалі, і чому банки дають таку іпотеку? Це ж дуже ризиковано.

Але ж всередині все буде «як у бабусі», при цьому всього за 4.2k на місяць

От же лохи есть, покупают американские корчи 50+ лет и тратят кучу денег на восстановление. А могли бы гольфик с салона взять. Ну ты понял аналогию.

От же лохи есть, покупают американские корчи 50+ лет и тратят кучу денег на восстановление. А могли бы гольфик с салона взять. Ну ты понял аналогию.

Ні, не зрозумів. 50+ корчі не купляють сімейним авто, це іграшка для тих, в кого вже є гольфик.

Ещё как покупают. Да, не для семей с парой детей и собакой, но даже с 1 ребёнком вполне норм.

если это жилье отремонтированное и фасад утеплён, то оно ничем кроме внешнего вида не отличается от новостроев. ну разве только что планировки нормальные, а не для лилипутов.

Я летом для наших военных дрончик покупал, с рук новый
Мне его отдал в руки немец, у себя в доме
Внешне старый кирпичный дом, немного убогие окна
Но внутри... Сколько там места, кухня-остров, стол обеденный с видом на сад
И я это сравнил с таунхаусом знакомой(( убогость за 350к евро, все микроскопическое, сосед дышит в бок, и т.д..

Так ви ж про понаїхів, чи як? Багато вакансій на 120k+ сходу для українців?

ЗЫ: а какие ставки ипотеки получаются на такой дом 500 тыс? я имею в виду первый взнос и выплаты и срок?

ставка кредита сейчас 4% примерно. первый взнос — как договоришься, но лучше чтобы хотя бы 10% суммы на руках было. выплаты — сам поставишь сколько хочешь. в смысле, что 4% по любому придется платить, это 1667 в месяц, а остальное сам решаешь. вот и считай что тебе выгоднее — арендовать или жить в таком доме.

ставка кредита сейчас 4% примерно. первый взнос — как договоришься, но лучше чтобы хотя бы 10% суммы на руках было. выплаты — сам поставишь сколько хочешь. в смысле, что 4% по любому придется платить, это 1667 в месяц, а остальное сам решаешь. вот и считай что тебе выгоднее

4% это довольно много но учитывая тот фактор что можно не платить тело кредита ... хм интересно теперь кажется у меня есть «гипотеза» как у вас там в евро получаются такие странные цены на житло

хм интересно теперь кажется у меня есть «гипотеза» как у вас там в евро получаются такие странные цены на житло

?

если действительно нет обязательства платить тело кредита то это видимо будет толкать всё вверх именно как «чисто финансовый механизм» а не как экономический определяемый спросом предложением на само житло (и соотв. возможностью реального потребителя за него платить)

ЗЫ: я уже писал как-то но уже очень давно я как-то обратил внимание что «теоретический» рент житла в нью-йорке в сити в даунтауне на манхетене реально не покрывает даже налог (в америках налог на житло от стоимости житла и платится ежегодно) и это не говоря уже что эти квартиры имеют ещё и «квартплату» именно как обязательную maintenance fee т.е. просто «держать» квартиру реально стоит тупо дороже чем её можно сдать и все это «житло» на самом деле это именно чисто «инвестиционное» но здесь именно «спекулятивно инвестиционное» а не как «доходные дома»

ну скажем как картина которая стоит денег но больше ни чего ты с неё сделать не можешь и всё что можешь это продать потом ещё дороже

это есть финансовый механизм против экономического

В чому це проявляється? Що некомфортно у Німеччині у порівнянні з Україною? Що немає моря +26С і так зрозуміло, а що ще?

Тоб-то що воняє на вулиці не хімією, як в українських містах, а біл-навозом? 🤔

Тоб-то що воняє на вулиці не хімією, як в українських містах, а біл-навозом? 🤔

Тем что скоро гайки закрутят на все
Зелёное это только начало...

Німці перестануть їздити на машинах та пити пиво з сосисками? Щось я в це слабо вірю

Німці перестануть їздити на машинах та пити пиво з сосисками? Щось я в це слабо вірю

Ні
Але

3л/день пива кожного жовтня зміниться на 1л/день

Krakauer у пачці схудне від 5 сосисок до 3

GTD/GTI комплектації які зараз дуже поширені у багатих землях — зміняться на 1.5 TFSI і це у найкращому випадку

Каршерінг стане популярним, тому що двигуни внутрішнього згоряння будуть заборонені => б/в авто не придбати, а на нове електричне авто грошей вистачить у небагатьох

І інший маразм, підвищення податків на нерухоме майно наприклад

Це перспектива на наступні 20 років ;-)

Krakauer у пачці схудне від 5 сосисок до 3

блин, а я думала мне показалось, что было 5

блин, а я думала мне показалось, что было 5

Омг
У вас уже 3? Потому что у нас еще 5...
www.rewe.de/...​te/kaese-krakauer/1409971

На 1.0 😉

Це у вас буде 1.0, у нас буде 1.5 )))

GTD/GTI комплектації які зараз дуже поширені у багатих землях — зміняться на 1.5 TFSI і це у найкращому випадку

Які gtd/gti? В нас тут народ на 911, феррарі, корветах та всяких Q8 їздить, та й електричок дофіга преміальних. На фольксах пенсіонери у супермаркет їздять :)

В вас це де?
Про GTI взагалом згоден, якась незрозумiла пердiлка з дешевими материалами для турецькоï молодi, яка йде в букс при мiнимально вологiй дорозi.

Які gtd/gti?

Та я ж у Нідерзаксені
Це бомж регіон на дотаціях
Звідки тут буде 911
Нє, воно є, але це тут не норма)

В чому це проявляється? Що некомфортно у Німеччині у порівнянні з Україною? Що немає моря +26С і так зрозуміло, а що ще?

У Німеччині комфортно скрізь і просто незрівнянно комфортніше, ніж в Україні в мирний час. Ті недоліки якихось регіонів про які тут бурчать понаїхи, це просто привід поговорити на форумі.

Так я ж ось і питаю, бо може чогось не помічаю навколо...

такое себе конечно эти аэропорты, но три я уже использовал по разным причинам)

Меня больше волнует что тут самая крутая плотность рок концертов и концертных площадок чуть ли не в во всей Европе из за плотности городов ))

Я не знаю, я для себя сразу понял что в любом большом городе жить не хочу, из за выше перечисленных тобой причин. Но при этом иметь к нему доступность в 30 минутах транспорта а на тачке и того 15 минут. В итоге живешь в чистом, спокойном пригороде с семьей в быстро найденной квартире и при этом используешь плюшки города что бы то ни было.
Я жил сам в центре Дюсселя, было круто, с семьей в этот гадюшник я был не поехал)

Я жил сам в центре Дюсселя, было круто, с семьей в этот гадюшник я был не поехал)

во-во, тоже самое могу сказать про Берлин — все, что в кольце. ощущения классные, кайфово, но не для семьи.

Но при этом иметь к нему доступность в 30 минутах транспорта а на тачке и того 15 минут.

это плюс небольших городов и наверно Дюссель туда входит. в Берлине 15 минут превращаются в 1 час. не, на самом деле здесь есть и поближе классные локации, просто туда порог входа будет повыше, если к зэпэшке добавить один нолик, то должно хватить :P

во-во, тоже самое могу сказать про Берлин — все, что в кольце. ощущения классные, кайфово, но не для семьи.

Ось це найближче до центру, де я був і мені сподобалось
www.google.com/...​-ro-0-fo100!7i4608!8i2304

ты бы хотел там жить с семьёй?

мне эти дома не нравятся, когда этот комплекс строили, я искала как раз квартиру и там предлагали. но какое то оно неуютное, не понравилось.

ты бы хотел там жить с семьёй?

мне эти дома не нравятся, когда этот комплекс строили, я искала как раз квартиру и там предлагали. но какое то оно неуютное, не понравилось.

Я тут гуляв декілька разів туристом і мені сподобалося. Там великий простір між будинками, тому не буде вікна-в-вікна. Для німецьких новобудов це можна сказати розкіш. І це при тому, що це практично самий центр, де земля uber-дорога. Поряд річка, купа парків, три станції метро. Про садочки, школи і маркети, я, звичайно, не знаю, це ти краще знаєш.

Нічого аналогічного, на такій же відстані від центру, я в Берліні не знаю. ТІльки старі будинки, а їх я не розглядаю.

Нічого аналогічного, на такій же відстані від центру, я в Берліні не знаю. ТІльки старі будинки, а їх я не розглядаю.

а внутри? там все узкое-мелкое если я не ошибаюсь. я жила в Берлине только в Altbau и когда смотрела новострои доступные мне по цене, то каждый раз ощущение, что это для лилипутов строят. а то, что не для лилипутов, то не подходит мне по цене. я не готова платить 2.5к за аренду 60кв.м. или покупку этих же метров за 760к. та и по метражу мало для семьи.

а классические берлинские Altbau постройки начала 20 века, среди них процентов 40 — там очень просторные квартиры, большие окна, широкие проходы, если брать 1-2 этаж, то потолки в 4 метра и стоит такое до 2к в аренду 120-150 квадратов или на покупку примерно 5к за квадрат (это в Пренцл. Берге).

а внутри? там все узкое-мелкое если я не ошибаюсь

Планувань там я не знаю, тільки ззовні дивився. Ззовні мені сподобалося.

60кв.м.

Квартири на 60 кв.м. і не розраховані на сімейних. У мене в будинку на 19 квартир тільки дві сім’ї з дітьми, включаючи нас. Ще 3 сім’ї в сусідніх будинках. Всі вони, сімейні німці, купили квартири на перших поверхах і досить великі. Ось їхнє планування, зверни увагу на кількість вікон
ibb.co/4dBbRDJ
Поки що, ми єдині сімейні, хто купив 3 кімнати, а не 4. Але, що поробиш, РПЗ бідні люди. Хоча я б і так не купив на першому поверсі, не моє взагалі.

Ось їхнє планування
ibb.co/4dBbRDJ

надо смотреть вживую, я за последние полгода столько квартир пересмотрела и в плане новостроев одно и тоже самое — на картинке красиво, вживую все как для лилипутов. но я говорю, что Галя балувана, последние 8 лет живу в Альтбау, во всех квартирах в ванной у меня стоял шкаф (нормальный, не лилипутский), а на кухне минимум один диван и это была не Wohnküche, а просто Küche.

Поки що, ми єдині сімейні, хто купив 3 кімнати, а не 4.

ты просто пока неонемечился. типично ведь «Pärchen ohne Kinder, Ende 30, sucht eine Wohnung 3-4 Zimmer ab 120 qm»

Якщо з однією дитиною та без другої тераси, то мінус 20 квадратів, і скільки там в сумі залишиться?

Поряд річка
вода тепла? ))

Навряд чи це актуально для центру мегаполісу

Но при этом иметь к нему доступность в 30 минутах транспорта а на тачке и того 15 минут.

имхо ни где такого не будет если ставить условие большой «нормальный» город а не такое же ж село только побольше

везде «большой город» можно рассчитывать честных 45 минут с пригорода до «центра» и 30 минут с «спального района» до «центра» либо общественным транспортом если есть либо такси либо своими 4-х только в таком случае добавляй ещё на поиск парковки в центре

15 минут на тачке (без учёта поиска парковки) это по сути жить в самом городе и то в очедь удобном транспортно районе относительно «центра»

это работает на всех известных мне больших городов только самых больших будут ещё накрутки по времени

В итоге живешь в чистом, спокойном пригороде с семьей в быстро найденной квартире и при этом используешь плюшки города что бы то ни было.

имхо надо искать «чистый спокойный пригород» сразу со всеми плюшками доступными в тех же ж максимум 15 минут но по месту по району

«город» это могут быть только существенные культурные события время от времени музей какой-нить или там просто пройтись улицами посмотреть на крещатик сирс что-то такое просто изредка имея техническую возможность уложиться в день «сделать выходной»

если ты рассчитываешь на жить в пригороде как спальный район а «жить» в городе как всё остальное то к.м.к. у меня для тебя есть новости ))

ЗЫ: я проверял

Я ни на что не раcчитываю, я прямо рассказываю свой опыт последних трех лет. Жить полноценно в мелком городке со всей своей инфраструктурой, конечно не будут я ездить в Дюссель что бы ребенка на плавание отвезти или еще куда то. Но большой город это культурно/шопинговое место ну и плюс куча всего развлекательного. Вот и все просто делюсь опытом

Но большой город это культурно

имхо кинотеатр лучше иметь на районе ну и парки разные на каждый день

если я решу что мне надо именно каждый день в метрополитан музей то я скорее поселюсь жить на манхетене целиком хотя конечно в каком-то идеале можно ездить с джерси но по опыту я знаю замахаюсь и музей будет уже не торт

шопинговое место

большой гастроном на районе плюс большой молл со всем не обходимым по универмагу ну и дальше какой-нить home depot на любителя смотреть по вкусу по интересам

ездить в город на шоппинг именно рядовой шоппинг это тот ещё отдельный квест я проверял я в общем так жил про союзе ссср )) ни чего «хорошего» я в этом не вижу на столько что так быстро не скажу где в «моих» больших городах шопиться и скорее я просто пойду в тот же ж большой универмаг месис нордстром

и плюс куча всего развлекательного.

всё на каждый день иметь на районе на пример аквапарк и как я уже писал кино (с аймаксом) в городе можно зоопарк и что-нибудь там конкретно городу уникальное вроде всё того же ж метрополитан музея

Вот и все просто делюсь опытом

имхо ты где-то «придумываешь» )) начал уже сразу с времени комюта

имхо кинотеатр лучше иметь на районе ну и парки разные на каждый день

Ти дивишся на всі речі з точки зору американця. В Європі все по іншому. У мене є кінотеатр на районі, але понаїхи туди не ходять, бо там все тільки німецькою мовою. А фільми в оригіналі (англійською) крутять в великих мультиплексах, які розташовані у центрі.

У мене є кінотеатр на районі, але понаїхи туди не ходять, бо там все тільки німецькою мовою.

сорян тоді я справді не поняв я «доганяю» свою рідну німецьку за пів року до рівня коли я спокійно можу ходити на блокбастерне кіно і ... не знаю в принципі саме німецьке кіно якихось окремих проблем теж не спостерігав може й однаково але най буде максимум за рік

... тоді я понімаю фішку вам понаїхам скрізь швах )) селяві

А фільми в оригіналі (англійською) крутять в великих мультиплексах, які розташовані у центрі.

власне я і кажу що «на районі» таки має бути нормальний мультіплєкс сучасний (бажано) з усім мейнстрімом «першого екрану» і бажано з аймакс тоді взагалі норм

їздити до міста у кіно можна лише на якісь спеціальні події спеціальні «артхауз» кінотеатри ну як ти оце казав щоб будучи на німеччині зумисне подивитися щось саме «у оригіналі» британською чи там французською навіть селяві

тобто все якраз навпаки

але знову же ж таки виходить я просто не понаєх на місцях де я можу планувати своє «на районі» гм це цікаво у такому ключі чомусь не думав

ЗЫ: ти це справді таке розказуєш що у вас люди «на постійному і з дітьми» але так не знають місцеву німецьку щоб не вистачало дивитися у кіно у «місцевому»? ну там що там свіжого «аватар води» чи щось таке? от щойно перевірив мультик frozen певно йшов оригінальною німецькою тобто у повному перекладі бо єсть перекладені пісні дісней таке любить

то ти кажеш у вас «понаєхі» так не ходять?

ти це справді таке розказуєш що у вас люди «на постійному і з дітьми» але так не знають місцеву німецьку щоб не вистачало дивитися у кіно у «місцевому»?

Справа не в тому, що не можуть, багато хто ж вивчив вже німецьку. Просто навіщо дивитися у перекладі? Я й в Україні намагався дивитись в оригіналі.

Просто навіщо дивитися у перекладі?

гм логічно а й справді забуваю за таке вже думати )) прямо анекдот

youtu.be/UT-R4a8k7pY?t=51

Імхо, все так.
Всі речі які ти юзаєш день в день, — басейн, тренажерка, школа, садочок, гуртки, парки, — мають бути до 15 хв комюту.
Те що юзаєш раз на тиждень — гастроном, бібліотека, пошта, аптека, автомийка, шопінг — до 30 хв.
Все що юзаєш раз в місяць, — може бути і до години комюту.
А щось особливе, що юзаєш раз два на квартал — якийсь музей, концертний майданчик, тематичний парк, аеропорт — цілком може бути і в двох годинах.
Все що далі двох годин — це вже міні відпустка з ночівкою :)

Те що юзаєш раз на тиждень — гастроном, бібліотека, пошта, аптека, автомийка, шопінг — до 30 хв.

як на мене 30 хвилин це все ж багато до того що «на тиждень» ти швидко замахаєся бо зверни увагу

гастроном,
бібліотека,
пошта,
аптека,
автомийка,
шопінг

ти порахував 6 штук і на кожних по 30 хвилин на тиждень то є вже чесні 3 години одного лише комюту ну там звісно я трохи «утрірую» бо теоретично оце все і буде знаходитися за однім тім самім місцем «шопінг розважальний мол з універмагом та кінотеатром» але гастроном скоріш за все не факт що буде у шопінг молі або буде але у іншому де більше акцент на гастроном та аптеку і менше на універмаг з кінотеатром

як на мене 30 хвилин це ще терпимо але вже якраз багато усе це має бути усе ще за тіх 15 хвилин це як у місті «за пішої доступності»

у мене у києві я пригадую було рівно 15 хвилин до метро пішки це «від дверей до дверей потягу» то у мене була зупинка транспорту десь навпроти дому то до метра там було 2 чи 3 зупинки транспорту але здається не більше то я постійно бачив так купу народу який реально тим транспортом їздив і від метра і до метра

30 хвилин це я скажу тобі так багато що особисто я дуже дуже подумаю щоб як ти кажеш на тиждень їхати стільки скажімо у бар посидіти з півом піцу так просто «на люди» та то більше навіть я дуже подумаю чи їхати мені 30 хвилин щоб посидіти з дівчиною і вона теж 146% дуже подумає чи варто їй їхати 30 хвилин (це з лише в 1 бік так?) щоб посидіти за мною )) чи не зі мною також

15 хвилин «на тиждень» це вже більш менш норм це можна навіть їздити щотижня але може не кожного

5-7 хвилин до бару боулінгу всьо такоє «на тиждень» то вже єсть норм хоча пішки особисто я би б гуляв би б стіко та я й гуляю власне але то єсть не комют «постійно на тиждень»

А щось особливе, що юзаєш раз два на квартал — якийсь музей, концертний майданчик, тематичний парк, аеропорт — цілком може бути і в двох годинах.

в 2 годин в 1 бік? гм... дай прикинути одне знайоме місце до інше знайоме місце ))

гм... якраз 2.5 години драйвити виходить але відправна точка геть село за моїми уявленнями

а дай ще одну точку перевірю...

ні ну там усього 1.5 години до міста чиста така сільска пенсільванія до пітсбурга як місцевого сіті

аеропорт — цілком може бути і в двох годинах.

аеропорт я якось пробував карочі то має бути міжнародний еаропорт а не місцевий бо я якось пробував ото думаю буду як дядько на самольоті то там з пересадкою виходило 4 години а драйвити вже до самого міжнародного який мені саме був треба 6 чи 6.5 годин то я помучився вечів що вибрати та плюнув та поїхав на своїх і скажу з конкретного випадку не прогадав бо якось «вжух» і вже всьо ото тіко з села вихати трохи дорога а далі тупо падаєш на інтерстейт тільки слідкуючи щоб оминати міста «по об’їздній» і так аж до самого аеропорту

але знову же ж таки то було з села через 2 штати а 2 години до аеропорту то є має бути не населені штати щось там північна індіана де 1 аеропорт і той у вашингтоні дісі а «сіті» так і взагалі немає ))

ну пенсільванія теж норм але то є буде конкретно так село я перевіряв

ЗЫ: доречі за німеччиною як на мене з аеропортами цікава проблема бо знову же ж таки сходиться до «місцевих з пересадкою» а якщо до міжнародних то «пиляти» нічогенько так треба а знайти місце за 2 години до міжнародного то це вже впиратися треба щоб знайти це як на мене

ЗЫ: і ще електричку не погано мати у європках прямо у місті чи то селі

це з лише в 1 бік так?

Взагалі, цифри вище — в два боки. Можливо за виключенням останнього пункту. Всетаки в аеропорт або в якийсь хороший тематичний парк — можна 4 години на дорогу потратити. Якщо ти туди рідко їздиш.

Всетаки в аеропорт або в якийсь хороший тематичний парк — можна 4 години на дорогу потратити.

парк так аеропорт ну як на мене то ні бо аеропорт 4 години то має бути якось реально село

... ну ок заміряв з село до місцевого «міжнародного у мєсному сіті» вийшло 4.5 години )) але на мене це далеко це реально село це не вкладається з усіма іншими «до 30 хвилин»

4 години в обидва боки. Наприклад з центру Сан Антоніо в аеропорт Остіну — 1:20 годин їхати. Звісно є аеропорт сан антоніо, але він печальний.
Але, якщо в селі є всі перелічені пункти, то 2 години до аеропорта в один бік — не так печально.

Я так в пригород Лондона перебрался,там куча средних городков, границу между которыми можно увдеть только на карте, а так все большая агломерация из городишков.
Так вот в тех мелких городках все эти молы, кофешопы, маркеты, залы и бассейны всего навалом.
А вот найти селедку не запаскуженую уксусом так это уже в именно в зе грейт кепитал нужно ехать, ну или гонять раз в месяц в офис на работу, потому что везде где не Лондон, сильно проседает зп...
Вот и выходит что в сабурбе нет толкотни мегаполиса, но если очень хочется прям именно мегасити, то сел на электричку или машину и приехал.

Понятное дело что это лишь частное мнение, но почему Берлин некомфортный по твоему? Оспаривать не планирую, но взгляд со стороны интересен :)

он слишком большой и слишком разный. большой — означает вечные проблемы с передвиженем, общественный транспорт нередко то опаздывает, то авария, то бастуют. если ехать на авто, то каждые 5-10 км ремонты дорог, которые могут длиться годами, часто пробки-тянучки, последние 2 года добавились еще климаактивисты, которые блокируют движение, на выходных в теплое время города часто блокируют движение марафоны или демонстрации. вечные проблемы с парковкой, в кольце она везде платная, за кольцом как повезет, но в планах у сената сделать ее платной по всему Берлину. самый надежный вид транспорта тут велосипед ). также тут все идет к тому, что движение на авто в кольце будет ограничено.

город переполнен, квартир для аренды мало, за последний год аренда для новых контрактов подорожала на 30%. новое жилье строится очень медленно (бюррократия), также есть проблема постройки нового жилья из-за гениальных идей сената в плане изъятия недвижимости у концернов и то, что сейчас нельзя чтобы многоквартирники стояли пустые, хозяин обязан отремонтировать здание и заселить людей, иначе заберут.

несмотря на то, что каждый 8й в городе имеет иностранные корни, местным все равно проще в плане поиска квартир, гос. инстанций и пр., (то есть тут нет принципиальной разницы с другими более спокойными городами). город грязный. один из лидеров по количеству престпулений. также он на первом месте по размеру ежегодных дотаций и тянет почти 4 ярда ежегодно. отсюда здесь экономят на всем. также он в лидерах по количеству людей получающих соц. помощь — примерно каждый 10й здесь социальщик. отсюда много специфичной публики. попрошайки в транспорте.

если человек семейный, то селиться желательно в определенных районах, где есть хорошие гимназии и нет проблем с местами в них. а это на сегодняшний день юго западная часть — Штеглиц, Целендорф, Далем, Грюнау, Ваннзее. ну или селиться в сабурбии, но там также не вся сабурбия — она доступна в плане цены, чтобы была хорошая публика и чтобы удобная в плане транспортной развязки. это район Мюгельзее и немного южнее, а также север Вандлиц, Барним и Ораниенбург.

большинство городов слишком типично немецкие,

В якому плані? Що конкретно «типово німецьке» там, а головне — чого це раптом погано, якщо людина і їде саме до Німеччини?

те, что так сказать по менталитету ближе к украинскому

Знову ж — це як?

В якому плані? Що конкретно «типово німецьке» там

мне так лень расписывать )
только вчера общаламь с коллегой немкой, которая поменяла работу потому что у нас в фирме по ее словам все «слишком по-немецки». минут 15 я пыталась выведать у нее побольше конкретики, но блин, хрен сформулируешь, хотя я прекрасно понимаю о чем она. остановились на том, что нельзя пойти с CEO покурить травы и это как то не очень )

те, что так сказать по менталитету ближе к украинскому
Знову ж — це як?

что «как»?

нельзя пойти с CEO покурить травы и это как то не очень

А це український менталітет такий, в Україні саме так воно й заведено, так?

нельзя пойти с CEO покурить травы и это как то не очень
А це український менталітет такий, в Україні саме так воно й заведено, так?

ты понимаешь юмор примерно как и китайский, угадала?

У меня друг с СЕО курил траву и что? Не в Германии, но рядом, не Нидерланды )))

Когда уже в ЮК легалайз будет?)

Та вроде пока только мед трава по рецепту.

Та летают в Амс упарываться)

Та в инете полно травы с доставкой, как я понял местные не заморачиваются от слова совсем. Но я не проверял пока что )))

Ну хз, но эта традиция после ковида воскресла. Пиво ещё дешевле чем в ЮК, перелёт копейки стоит, веселится народ британский.

Кстати да, пиво дорогое, особенно крепкое.

красивый

для меня это было новостью)

зануда)) ну конечно не Амстердам но и не Ейндховен

Нормальный город. Я там работал в нулевых. Не надо очернять.

Город правительства НРВ, крупных концернов вроде Thyssen/Krupp, Metro или WestLB, но вместо доменных печей чистые офисы с секретаршами.
И пиво там правильное, Alt, похоже на Ale. А не непонятный Kölsch в 200граммовых стаканах. И да, на карнавалах орут близкое нашему уху Helau (= Хеллоу), а не какое-то полуарабское «Алаф!»

Нормальный город для местных реалий, в разы лучше Кёльна или какого-то пролетарского Эссена. На фоне унылой Дермашки вполне себе дестинэйшн

а почему Германия? просто страна весьма пенсионерская, много пожилых, а кто не пожилой нередко имеют «пенсионерский» майндсет — это проявляется, что они лишний раз не напрягаются и из мухи любят делать слона. например когда немец говорит, что у него катастрофа — это может быть какая нибудь фихня типа тостер сломался, а когда закатывает глаза, что у него много стресса — это просто много дел типа надо детей завести в школу, потом на работу, а потом из школы забрать, а потом в магазин еще.

оно может зайти, а может нехило так выбешивать — потому что ты будешь сталкиваться с этим везде.

потому что куча рок-концертов и фестивалей))) и миллион дней выходных
PS Как последний лентяй сказал)

потому что куча рок-концертов и фестивалей)))

да, в этом плане классно. я за собой заметила, что главное не ходить туда где много пенсионерства, стараться избегать гос. инстанций и тогда все топ.

я уже давно не езжу в определенные торговые центры или у меня за углом два ресторана — в один хожу, а в другой нет. потому что во втором 90 процентов публики люди 70+. недавно ездила на окраину в хороший по местным меркам район смотреть квартиру и там конечно печаль. на центральной площади ни детей, ни подростков, одни только старики mit Rollatoren. ну и в доме 4 квартиры, соседи живут там 30+ лет, т.е. тоже старики.

Полностью согласен и даже нечего добавить.

что главное не ходить туда где много пенсионерства

На рамштайн как раз куча пенсионеров приехала)

Что бы я таким был пенсионером и имел столько здоровья пить в том возрасте, кстати в Наймехене( или как он там читается) был просто шикарный концерт Рамштайна в прошлом году.

На рамштайн как раз куча пенсионеров приехала)

брутальные бабки-дедки
они еще бывают с татушками. я думаю как стану бабкой, то тоже наконец то решусь набить себе черепушку или цветочек )

я думаю що відчуття як ти кажеш пенсіонерства просто через те, що а) дійсно багато людей старше, ми в Україні не звикли їх стільки і всюди бачити, б) в них є гроші, в) в них є час.
Тому і здається що вони всюди. Але в тому ж Берліні повно місць де ніякого пенсіонерства :)

я думаю що відчуття як ти кажеш пенсіонерства

дело не в людях пенсионного возраста, дело в майндсете. знаешь, бывают дедки 80+, которые дедками назвать язык не поворачивается. Президент Байден например ) а есть такие люди, которым в 40 уже ничего не надо. вот тут таких много. они еще часто повторяют «ich will endlich meine Ruhe haben!» (я хочу в конце-концов покоя!)

Але в тому ж Берліні повно місць де ніякого пенсіонерства :)

такое есть в кольце. но оно неудобно для жизни с семьей. а там, где удобно, то там снова пенсионерство.

такое есть в кольце. но оно неудобно для жизни с семьей. а там, где удобно, то там снова пенсионерство.

Життя з дітьми і є пенсіонерство :) Маю на увазі що це час коли і дійсно хочеться покоя і щоб без стреса, і ніхто не дьоргав постійно. А як діти підрастуть, то можно знову всередину кільця :)

та да )) просто у тебя дети уже подросли. а так даже до 8 утра не поспишь в выходной день, когда дети маленькие. какое там пенсионерство )

та яке там підросли? 11 і 5 :) Ще років 7 доведеться посидіти на ранній пенсії.

а почему Германия? просто страна весьма пенсионерская, много пожилых

Я не думаю, що в іншій країні процент літніх людей буде сильно відрізнятися. Просто у Німеччині ти їх бачиш буквально скрізь. Якщо я прийду в Україні в ресторан типу «Oxota na Ovets», то там будуть самі хіпстери. А в Німеччині в подібний ресторан на сніданок прийдеш, так там половина, якщо не більше, літні люди.

Германия и Япония две самые стареющие страны, а пенсия в Германии вообще ожидается полное гавно(особенно для понаехав как мы) если нету екстра пенсионного страхования и накоплений(о чем сразу надо думать).
Не хочу говорить о южных странах ибо там вообще печаль с их уровнем дохода только вино на балконе и пить, но если говорить о центральных и северных то у Германии большие демографические проблемы со стареющим населением, из за которого не в последнюю очередь люди отсылают карточку банка почтой.
Средневековость иногда выбешивает, но на фоне других стран с этим можно жить.

Я не думаю, що в іншій країні процент літніх людей буде сильно відрізнятися.

в Италии ещё больше. дело не в том, что я их вижу, это наоборот хорошо, что их видно и они не заперты дома. я про стариканский майндсет, которым пропитано все.

Слушай не могу сказать про своего соседа которому 70, у которого два мотоцикла, машина и несколько гитар. Я его дома не вижу он тусит и ездит, в центре сидит вечером за бокалом пива, вот такой подход должен быть(не скажу что он богат). Но стопудово понимаю о чем ты

стариканский майндсет

просто стараюсь такое вообще не замечать.

Слушай не могу сказать про своего соседа которому 70, у которого два мотоцикла, машина и несколько гитар. Я его дома не вижу он тусит и ездит, в центре сидит вечером за бокалом пива, вот такой подход должен быть(не скажу что он богат)

у меня бывший тренер такой, ему 67 сейчас. мы сидели с подругой и гадали сколько ему лет. ну если у него внуки и сыну 40, то сколько вот ему? ))) но там не скажешь ни внешне, ни касательно майндсета, я ему давала 52-54, но было загадкой почему морда-лица как то постарше выглядит. а так архитектор, занимается консалтингом, тренерство — это хобби, сам соревновался до короны по strict-curl, с женой развелся и личная жизнь кипит. подруга у него была под 60, хобби велоспорт, разошлись потому что она не понимала его strict-curl, а он не хотел каждые выходные ездить по 150 км на велосипеде. короч, я больше не боюсь стареть, вот )

да, и вот он много раз говорил — я не понимаю, что с вами произошло. вы всего боитесь, вы ничего не предпринимаете. «вы» — это в контексте более молодое поколение.

у меня бывший тренер такой, ему 67 сейчас.
короч, я больше не боюсь стареть, вот )

так то только 67 жизнь только начинается )) там ещё остальные 20 лет прожить надо минимум вот там уже да уже надо думать и не очень хочется ))

да, и вот он много раз говорил — я не понимаю, что с вами произошло. вы всего боитесь, вы ничего не предпринимаете. «вы» — это в контексте более молодое поколение.

ну бояться это нормально а «ни чего не предпренимают» они это потому что могут ))

а в Швеції якщо в обід то ще буде купа людей в робочій юніформі сидіти. Теж в Україні не звичне явище.

а почему Германия?

Нет в Европе больше норм вариантов (лично для меня). Ну может Польша ещё, если бы не было границы с рашкой.

Нет в Европе больше норм вариантов (лично для меня).

Якщо працювати віддалено і немає дітей (або вони вже дорослі), то жити треба Німеччина + Іспанія, Португалія, Греція. Півроку там, півроку там. На пенсії, а то й раніше, коли дитина вже вивчиться, ми саме так і будемо жити.

Детей нет, но есть животные (во множественном числе), так что мотаться туда-сюда отнимет большое число сил. А жару я вообще не переношу, так что на постоянку на юг не зайдёт. У меня когда-то в Исландию оффер был, думал даже поехать, но по деньгам там вообще грусть, точно что пришлось бы место под мостом искать)

Якщо працювати віддалено

для этого надо быть именно контрактором для европок это вполне норма но предполагает не сколько другой тип работы аля «консалтинг» из чего происходит частое требование от клиентов находиться онсайт конечно оплачиваемый но есть нюанс в том самом

працювати віддалено
Півроку там, півроку там.

а остальные обычная работа ближе к рядовому гребцу кодить 24/7 в смысле 40 часов в неделю 40 дней отпуска она уже предполагает найм который предполагает если и удалённую работу то с территории государства работодателя что связано со сложностями раздельного социализма который пока что не «евро» но более конкретно в каждом случае отдельный свой национальный и на территорию других стран «евро» вообще-то прямо не распространяется

На пенсії, а то й раніше, коли дитина вже вивчиться, ми саме так і будемо жити.

я бы б сказал интересное здесь фишка во времени во первых с одной стороны как раз детям это может дать вообще очень существенный шанс пожить в том смысле вырасти именно таким детством

то жити треба Німеччина + Іспанія, Португалія, Греція.

просто потому что другого шанса у них уже больше не будет в виду человеческой биологической природы детства

вместе с тем взрослым лично у меня есть большие сомнения что вот это всё

коли дитина вже вивчиться, ми саме так і будемо жити.

реально работает

трудно сказать сужу ли я об себе и обобщаю ли своё на общее тем более сильно чужое как показывает практика общения с человеками )) но я успел «быстро проскочить» штаты по прямо с запада на восток один раз целиком и с востока на запад один раз целиком но другой прямой и в общем есть ещё в запасе кажется ещё 2 ещё севернее то я могу сказать лично у меня есть большое сомнение что если в условных до пенсионных 40 лет это не работало

то жити треба Німеччина + Іспанія, Португалія, Греція. Півроку там, півроку там.

то в условных пенсионных 65 лет оно тоже не сработает явно больше 80/20 лично я бы б угрубил бы б оценку до 98/2 как учёт скорее статистически случайных отклонений чем нормы

лично у меня есть большое сомнение что если в условных до пенсионных 40 лет это не работало

Особисто в мене дуже немало прикладів серед знайомих і знайомих-знайомих місцевих віку 50-60+ з дорослими дітьми які якось так і живуть. І нікого, хто так живе при маленьких дітях — у яких школи, хоббі, друзі і т.д.
Може звичайно від загальної кількості населення їх не буде 20%, може ті самі 2%. Питання не в відсотку від загальної кількості населення, а в тому якій кількості кому хотілося саме такого вийшло це реалізувати.

Питання не в відсотку від загальної кількості населення, а в тому якій кількості кому хотілося саме такого вийшло це реалізувати.

а як ти знаєш що їх не єсть тіх самих 2% від тих хто «ну не дуже і хотілось»? ))

ЗЫ: у мене теж є але це не бідні люди з будинками від 2 млн (не у долині) які будинки не полишають тобто не продають і окремо мають кошт жити деінде в принципі суто теоретично я уявляю собі ще варіант з трейлером таких теж є але знову же ж таки це не надто дешеве задоволення і головне скажімо так то є реальний клопіт щоб таким реально _хотіти_ і то таки мати хист займатися

бо знову же таки «переїзд дорівнює пожежі і потому» і особисто я геть не певен що середні прості люди реально з цим реально справляються

ото якраз може на 2% і набіжить «с натяшкой»

Я ж как то живу почти без немецкого)

Ты ж вроде в Дюссельдорфе? Я там имел в виду больше прям побережье Балтики, всякие деревни типа Любека. Устроился в корпорацию на ремоут и балдеешь до пенсии xD

Да, я под Дюсселем. Да твой план звучит очень даже правдоподобно и реально, а на Нидерланды не смотрел?

а на Нидерланды не смотрел?

Та меня Маламен запугал, теперь страх что как только приеду — пристегнут наручниками к велосипеду.

пристегнут наручниками к велосипеду.

ти так кажеш як би в цьому є шось погане :)

От велосипеда до жуков на обед один шаг)

Так реве та стогне про це тільки Маламен. Шось від нідерландських тракторістів таких ужасів не чутно :)

Так а когда им жаловаться? Пока от офиса до дома на лисапеде педали докрутишь — уже и времени не останется)

Как Португалия умудрилась выйти на топ-4 место в Европе по качеству дорог?

Так же как и остальные страны этого мусорного рейтинга. Хорошо видно, что авторы машинами не пользуются в повседневной жизни, так в маркет раз в две недели ездят.
Для комфортного вождения важна не столько вылизанность дорог и отсутствие других машин, а самая главная вещь — наличие большого числа парковок в любом месте, куда потенциально возможно приехать. Например я возил недавно ребенка на прескул осмотр в центр города (maps.app.goo.gl/rhRtKxveWRWScU169). В одном большом здании куча госорганизаций и огромный подземный паркинг. Приехал в любую погоду, спокойно поднялся на лифте, решил дела и уехал. То же и с другими ведомствами, например у соцслужбы моего района есть большой и бесплатный подземный паркинг, где оставляют свои мерсы просители соцпособий)))
Та же ситуация с банками, госпиталями, универами и т.п.
Кроме этого, важны уличные места, особенно в центре.
Поэтому этот рейтинг можно засунуть в одно место)))
В НЛ и в ДК пользоваться машиной регулярно очень неудобно, как бы обратное не пихали велосоставители подобных говнорейтингов)))

Например я возил недавно ребенка на прескул осмотр в центр города (maps.app.goo.gl/rhRtKxveWRWScU169). В одном большом здании куча госорганизаций и огромный подземный паркинг.

Ти так пишеш наче це щось особливе. Думаю і в нідерландах з данієй теж знайдеш де припаркуватися. В нас точно ніколи не виникає проблем що нема де припаркуватися.

Думаю і в нідерландах з данієй теж знайдеш де припаркуватися.

Знайдеться. Знаєш скільки коштує паркування в Амстердамі на підземній парковці? Навіть не в центрі. Я коли побачив ціни на в’їзді, то зрадів, бо дешево було, всього 2.75 EUR. Але потім, виявилося, що це за 15 хвилин :)

Але це ще не саме погане. В Амстердамі, навіть на околиці міста треба платити. Навіть там, де повно місця. В Мюнхені або Ганновері, або іншому місті 95% паркомісць на вулиці безкоштовні.

В Мюнхені або Ганновері, або іншому місті 95% паркомісць на вулиці безкоштовні.

это пока до вас не докатились best practices берлинского Verkehrsministerium. бесплатно я не могу припарковаться даже на противоположной стороне улицы где я живу, хотя это вообще не центр и до него на метро 30 минут.

это пока до вас не докатились best practices берлинского Verkehrsministerium. бесплатно я не могу припарковаться даже на противоположной стороне улицы где я живу, хотя это вообще не центр и до него на метро 30 минут.

Для Ганновера, і підозрюю для Мюнхена, це щось небачене. Тут все, що далі ніж 2 км від центру вже безкоштовне.

я поэтому и говорю, что Берлин неудобен для жизни 🤷

Я так думаю що колонка motoring expenses to income ratio повина вразовувати це теж. У Німеччини цей показник явно краще ніж в Данії і приблизно такий же як в Нідерландах

Особенное в том, что почти у всех наших госучреждений есть выделенные парковки для посетителей, даже в центре города. И я знаю, что могу приехать в миграционку или там налоговую, запарковаться в выделенном подземном паркинге и подняться на лифте в нужный кабинет. Это банальный комфорт.
Даже во многих биргартенах есть своя парковка. Вот здесь например хорошо видно указатель на панораме:
maps.app.goo.gl/u9dExTQbFDH7iR36A
Тоже очень удобно))
Беспроблемная и недорогая парковка — это главное для убоства вождения. И никакие разукрашенные или выложенные плиткой дороги не заменят большого подземного или наземного паркинга.

Особенное в том, что почти у всех наших госучреждений есть выделенные парковки для посетителей, даже в центре города.

У нас просто нема держінстанцій, в які треба їздити, тим більше в центрі міста. Нікуди не треба їхати, не треба шукати парковку, і підніматися кудись на ліфті, з телефона все зробив підписавшись банкІД і готово — це комфорт :P

Даже во многих биргартенах есть своя парковка.

Ну ось тут точно перевага Німеччини, hands down. В нас дуже строго з водінням з алкоголем, печалька. Та і біргартенів у нас таких нема :(

Беспроблемная и недорогая парковка — это главное для убоства вождения.

Я погоджуюсь. Хоча звичайно недорого і зручність — це ортогональні поняття. Тобто може бути дуже зручно водіти, без проблем паркуватися, просто дорого :)
Наприклад, офіс компанії на яку я зараз працюю, знаходиться в самому центрі міста. Доїхати туди дуже комфортно за 25 хвилин. І там взагалі нема проблем запаркуватися — навколо декілька великих підземних паркінга. Але коштує це 9 євро за годину або 40 євро за день, або 400 євро в місяць :)
Якщо треба туди разово «по справах», то які проблеми? А якщо треба кожень день, то звичайно ніхто туди не їздить на машині, точно не звичайні працівникі. У кого нема опцій зручних по транспорту просто вибере роботу не в центрі міста і буде їздити туди на машині з безкоштовною чи дешевою парковкою.

У нас просто нема держінстанцій, в які треба їздити

Дело же не только в госслужбах. Есть разные госпитали, врачебные кабинеты, языковые курсы и т.п.

Але коштує це 9 євро за годину або 40 євро за день, або 400 євро в місяць :)

Добавь еще за въезд-выезд по 13 за день))

Хоча звичайно недорого і зручність — це ортогональні поняття.

Ну вот в ДЕ пока еще эти понятия не ортогональны. Парковка дешевая, ее много и ездить удобно.

Дело же не только в госслужбах. Есть разные госпитали, врачебные кабинеты, языковые курсы и т.п.

Такого майже нема в центрі де дорого. Тобто мені майже ніколи не треба їхати в самий центр по справах, крім типу в якійсь магазин чи музей. Один раз якось їздив з дитиною в якийсь ортопедичну лікарню в центрі перекласти їй гіпс. Спокійно доїхав за 25 хвилин без жодних пробок і запаркувався па вулиці за 1,5 євро за годину. Прям дорого-дорого це маленький шматочок в самому центрі де всюди вода навколо і фізично не вистачить всім міста щоб їздити зручно на машині. Тому і дорого.
Ще частенько їздим в лікарню в Каролінська, це теж відносно центр. Проблем запаркуватися нема, коштує здається зараз 3 євро за годину, але це можна компенсувати якщо заморочитися, просто мені лінь це робити за 3-6 євро.
Хоча ось від чого мені підгорає що вони побудували надсучасну лікарню на 12 поверхів за якісь нереальні міліарди, а підземний паркінг на один рівень і там взагалі ніколи неможливо знайти місце. Є багаторівневий паркінг десь в 200м, де і доводиться паркуватися, але з дитиною дійсно було б комфортніше підземний паркінг і відразу ліфт. Так що і правда «не все так однозначно» :)

Добавь еще за въезд-выезд по 13 за день))

Максимум туди-сюди вийде здається 9 якщо в найдорожчий час. Але можна спокійно підлаштуватися по часу на 5 сумарно.

Парковка дешевая, ее много и ездить удобно.

Так у нас за межами центра міста теж всюди так. Мені ніколи не доводиться думати що десь якась дорога парковка. В моєму районі я навіть не знаю чи є десь платна парковка, здається що ні. Хіба шо в популярних місцях буде обмеження на 3-4 години.

Ну вот в НЛ и ДК ситуация другая. При этом они на первых местах говнорейтинга))) Четко читается очередная пропаганда — переводите все на педальки и сразу станет так удобно ездить на авто, удобнее некуда))) Клоунада)))

Ну в ваших германиях качество дорог реально хуже, особенно это ощутимо в хороший дождь. Это ж рейтинг дорог, а не парковок.

Это рейтинг удобства вождения а не дорог. А парковка в точке назначения значит намного больше чем сама дорога.

Сделай свой рейтинг и не ной) а то показал парковку возле вокзала как некую невидаль)

Сделай свой рейтинг и не ной)

Та Ваня ж делал, там Болгария (или Румыния?) первое место по Европе заняла.

Осталось дождаться релокейта)

Купит себе на немецкую зп небольшую деревушку и будет жить как аристократ)

Это можно было и в Украине, купить деревню под Ширяево и лупить крепостных на конюшне)

Я паркувався за 7.50 в центрi, коли до дантiста запiзнювався. Але я не люблю в центр суватися на авто не тiльки через дорогу парковку. Вузькi вулицi, лiсапеди та пiшоходи кругом, тупо лячно. Та це й дорогу перекриють, що нi гугл мапс, нi Waze не вивозять. Трамвайчиком чи убером спокiйнiше, чи й навiть педалi покрутити, дупа до автокресла не приросла.

Та я теж в центр їзжу тільки іноді на вихідних погуляти з дітьми. Це складає 10% «експіріенса» від водіння. А плата за парковку в центрі сумарно не знаю чи потягне хоча б на 1% трат на машину. Звичайно що платити по 40 євро за день парковки це дорого, навіть якщо це проводити як витрати компанії. Я краще на них куплю щось більш корисне для себе.

Так же как и остальные страны этого мусорного рейтинга.

Та я почитал, там вообще оказалось что этот рейтинг на опросах строился. Так что ценность может и не 0, но очень рядом

Потому что им наверное в кайф крутить педали. Лично мне не в кайф, поэтому я «реву и стогну»))

ближе к морю мне кроме Хамбурга Росток нравится, чем то очень отдаленно напоминает мой родной Нико и очень нравится Штральзунд. последнее — то у меня вообще любовь с первого взгляда. он маленький, чуть больше 100к людей, порт, и дальше через мост остров Рюген. он огромный и там своя атмосфера, с его северной части можно скоростным паромом до шведского Ystad и дальше на север.

ближе к морю мне кроме Хамбурга Росток нравится

если уж эссен пролетарский то по моих понятиях росток тогда уж совсем ))

... мне балтийское море очень странное по своему очень прикольное тем что эти бесконечные песчаные дюны а я именно такое люблю но в то же ж время само море конечно такое «не настоящее»

за морем к.м.к. это уже надо на запад ламанш и франция а то и испания (хм у испании вообще есть северный берег?) опять же ж если смотреть срав ни то франция интересная тем что у неё сразу 2 берега и по ту сторону на юге ещё одно море снова настоящее уже но совсем южное

плюс франция поддерживает атомную энергетику ))

если уж эссен пролетарский то по моих понятиях росток тогда уж совсем ))

ну нравится. я там знаю почему мне он нравится? пролетарский или нет, а там молодежь на набережной тусит и вечера красивые )) в Эссене я жила месяца 4, город себе и город, ничего особенного.

море конечно такое «не настоящее»

мне главное, что от дома относительно близко. я ж не Юра, чтобы путешествовать.

ну нравится. я там знаю почему мне он нравится?

В мене родичі цей Росток полюбили. Вже третій раз за рік їздять

Спробую сьогодні підключити свої документи

для цього треба отправити лист з паперовою заявою на подключення і почекати 3 місяця прихода спеціаліста з підключення? :)

Німці, які не будуть туди сюди поштою ганяти купу паперу? :) Щось у лісі здохло.

я на днях email написала в одно ведомство, pdf-ку со сканами прикрепила как обычно. отправила и позвонила, чтобы наверняка прочитали. работница сказала мне, что письмо она прочитала, но ничем помочь не может, потому что нет сканов. пришлось объяснять ей куда нажать, чтобы pdf-ка открылась

но я держу кулаки за Юру, может у них там получше. а то у нас сейчас начали реформу по дигитализации всех гос. инстанций. обещают к 2030 сделать, может заодно научат работников pdf-ки открывать :P

А блюкарточникам з нідерласунгом це можна юзати?

та это старая фишка, мне ещё в 2015 приходило письмо вместе с карточкой внж. но Юра — это первый человек, которого я знаю, чтобы этим пользовался.

Я давно пользуюсь. Заказывал разные справки, новый ВНЖ, МВУ и т.п.
У нас эта штука называется BayernID.

В ЮК такий функціонал в gov.uk вже давно, я всі документи зробиф офлайн ще у Польщі, в ніяке посольство не ходив, одразу по приїзду отримав BRP на руки, «віза» прийшла на імейл, усі виплати оформлював також віддалено, так само як і відправити комусь пруфи на ворк пермит та на аренду житла. Фізично ходив лише раз тошо не хотіли пересилати документи поштою коли робили запит на виплати по безробіттю, бо якшо ти не місцевий та без документів то це дуже погано.

Я бы поехал в Болгарию. Просто потому что.
Тепло, море, салатики, люди вроде бы неплохие
Горы, курорты (недорогие) на минеральных водах.
Язык интересный.

Метро в Софии интересное.

100% есть куча минусов и подводных камней, но просто нравится.
Девчонок симпатичных полно :)

а еще там есть «задушено заешко». Аж сльозы наворачиваются.

еміграція не дуже приваблює, але пару місяців зимою поїхати в теплі краї... погріти кості і поясницю.. еххх)

Щось вони взагалі не вчаться:

26.10.2022 В Германии оштрафовали мужчину на 4000 евро за букву Z на машине

21.03.2023 Жителя Германии оштрафовали на 1500 евро за футболку с символом «Z». 49-летний выходец из России носил ее на работу — в противовес украинскому флагу, который его работодатель вывесил на здании компании. Деньги передадут организации, в том числе помогающей украинцам

так хіба це погано? Хоч щось повернеться в бюджет Германії як компенсація за всі витрати пов’язані з війною. Якщо б всі ватнікі німецькі носили б зеткі, було б непогано.

Деньги передадут организации, в том числе помогающей украинцам

а бля. все одно не в німецькій бюджет піде.

интересно оштрафовали ли, или суд вынес постановление, но этот зет товарищ подаст аппеляцию и избежит штрафа.

дело в том, что пока зэт не будет внесена в список запрещенных символов как например свастика, то такое решение с большой долей вероятности можно оспорить. если конечно там кроме футболки были оскорбления, то это другое дело. но тогда, наверное, и оштрафовали не за зэт, а за оскорбление.

сам подумай — если человек который не в курсе происходящего в мире сделал например тату с буквой зэт, только это означало бы не путин рейх, а имя возлюбленной и потом кто то подаст на него в суд и будет штраф. ну бред же

сам подумай — если человек который не в курсе происходящего в мире сделал например тату с буквой зэт, только это означало бы не путин рейх, а имя возлюбленной и потом кто то подаст на него в суд и будет штраф. ну бред же

Всегда можно сказать что ты просто фанат Zorro xD

Земфіра вже пробувала — не прокотило))

она тоже зетнулась? вроде ж она иностранный агент

Так в тому ж і справа, що іноагент — татуху довелось замалювати.

Публічна демонстрація свастики Z в прив’язці до російського вторгнення, в Німеччині вважається кримінальним злочином, це реально прописано в законі. Якщо свастика демонструється вихідцем з раші, то це, скоріше за все, автоматично кримінальний злочин, навіть доводити нічого непотрібно. Я так розумію, цього електрика судили одразу, він там на суді плакався, що не знав, що цей символ це щось погане, бідося.

Неожиданно
Действительно до 3 лет лишения свободы в некоторых землях. Меня Германия поражает — носить футболку с зэт не окей, приклеиваться к асфальту нанося сотни тысяч убытков в год, обливать министерства краской, незаконно проникать на территорию аэропорта — ок, за такое не садят, исключение только Бавария

Проїзний у транспорті Києва — один із найдорожчих у світі
hmarochos.kiev.ua/...​ort-u-sviti-2023.png.webp

Тобто у усіх країнах, крім США ви будете 2-3 покоління людьми другого чи третього сорту для аборигенів, які ведуть родоводи по 5-12 поколінь?
В США нормальне життя почнеться з доходу 500к чи ляма в рік?

Тобто у усіх країнах, крім США ви будете 2-3 покоління людьми другого чи третього сорту для аборигенів

Логіка залізна, ще з 90-их. Тобто, якщо я буду їздити на Q7, то вже не буду другим-третім сортом?

І що з того, якщо не вести себе як рагуль?

Та й нiчого, якщо не паритися стереотипами. Я сам тут чувачок на свiжому bmw.

А що таке нормальне життя? Скільки для нормального життя треба в Україні?

Бляха, доведеться жити ненормально, поки в Остіні метро не збудують:)

Ну, значить в штатах буде від 150-200

Для нормального життя в Україні потрібно власну 3-4 кімнатну квартиру, машину за 25-30 тис дол, 100 тис зелені заощаджень і десь 3 тис дол в місяць на поточні витрати.

Для нормального життя в Україні потрібно власну 3-4 кімнатну квартиру, машину за 25-30 тис дол, 100 тис зелені заощаджень і десь 3 тис дол в місяць на поточні витрати.

Это на одного? Или на семью? Если на семью — то на какую? Потому как трёшка на пятерых, скажем — ну крайне мало.
А 4 на двоих — многовато.
аналогично сумма на текущие затраты. А что насчет «нетекущих»?

Авто дружині, тюнінг дружини, авто дітям :)
3-4 авто в сім’ї це приблизно $2000 щомісяця.
Дітей після 14-18 років на окрему квартиру щоб не заважали і ставали самостійними.
Освіта дітей $10-25к щороку на одного.

А я думав, «нормальне життя» починається з приватного будинку ;)

Кожному своє.
У мене у дитинстві була і 4 кімнатна квартира, і великий приватний будинок діда, збудований 1980 року. Для мене квартира краще.

В діда був сортир, чи кілька туалетів?
Город, чи садок?
Інфраструктура під боком, чи в райцентрі?

Туалет в будинку + сортир на вулиці.
Садок (вишні, яблуні, сливи, абрикоси)
Це й так був райцентр, інфраструктура (центр райцентру) 1 км.
Гараж, гостьовий будиночок. Газ, вода.

Так в чому тоді плюс квартири (якщо відкинути факт що в райцентрі інфраструктура гівно порівняно з Києвом)?

В Києві інфраструктура гівно порівняно з деякими містами України. В Київ треба вкинути $4-8 млрд щоб замінити комунікації, зробити якісний громадський транспорт.

Ну не порівняно з райцентром. Райцентри — це ахтунг. Може хіба якась Біла Церква чи щось таке (не знаю, не був)

Я краєм вуха чув що Біла Церква дуже зручне місто?

Так в чому тоді плюс квартири (якщо відкинути факт що в райцентрі інфраструктура гівно порівняно з Києвом)?

— не треба витрачати час на дуже багато речей, які робить жек: чистити сніг, доглядати галявину, саджати рослини, красити будинок і паркан, багато проблем з садочком і деревами, дуууууже багато проблем з кротом, якщо він оселився і т.д.
— велоінфраструктура прямо від будинку
— басейни, тренажери, фітнес, йога, кінотеатри і тд поряд, в селі їх зазвичай немає
— багато супермаркетів, включаючи гіпермаркети. Мені це важливо, через різний асортимент.
— ресторани, багато самих різних ресторанів
— педіатр поряд, та й усі лікарні
— дитячий садок в 100 метрах, а не в 10 кілометрах
— школа поряд
— дитячі секції поряд і взагалі вони Є всі
— в місті багато гарних дитячих майданчиків, в селах їх немає взагалі, максимум купляють пару-трійку дешевих і девайсів для двору, якщо він є
— немає проблем з інтернетом, в селах далеко не скрізь є швидкий і стабільний інтернет
— актуально для Європи, досить часто виїзд на автобан з села займає багато часу (20+ хвилин), тобто кожен раз втрачається час
— для деяких країн актуальна тема безпека, приватний будинок набагато легше пограбувати
— опалення — сучасні квартири взагалі можна не опалювати взимку, в той час, як опалення в приватних будинках досить дороге
— у разі паводку квартиру не затопить, на відміну від будинку

не треба витрачати час на дуже багато речей, які робить жек: чистити сніг, доглядати галявину, саджати рослини, красити будинок і паркан, багато проблем з садочком і деревами, дуууууже багато проблем з кротом, якщо він оселився і т.д.
опалення — сучасні квартири взагалі можна не опалювати взимку, в той час, як опалення в приватних будинках досить дороге

ці 2 пункти найголовніші

ці 2 пункти найголовніші

Для мене, як дитини, яка прожила половину дитинства у приватному будинку, а іншу половину у квартирі, основною проблемою була наявність лише 2-3 товаришів у районі приватного будинку. А от у районі квартири, дітей було безліч, ми кожного вечора грали у футбол 10 на 10. З кимось ходили на пляж, з кимось на рибалку, з кимось на турніки, з кимось пляшки збирали. Дитині краще там, де є багато інших дітей.

Тепер вони збираються в снепчаті і в роблоксі замість двору :)

Тепер вони збираються в снепчаті і в роблоксі замість двору :)

Не скажи, на вихідних їздили у новий район і там на дитячих / спортивних майданчиках був просто аншлаг. Діти самого різного віку, від повзаючих до футболістів-підлітків.

Цікаво, що найцікавіший дитячий маданчик розташований прямо повередині між новим районом приватних будинків і старим районом багатоповерхових будинків. Мені сподобалось таке поєднання
www.google.com/...​032934,707m/data=!3m1!1e3

ці 2 пункти найголовніші

первое решается деньгами и второе тоже. Юра сравнивает современную квартиру и какой то дом. дома точно также строятся по последним стандартам энергоэффективности, плюс можно поставить ветряную турбину, солнечные панели на крышу, камин. но это конечно не каждому в кайф заниматься.

все ж такі енергоефективність навіть нових будинків помітно нижче ніж у квартир, та і проста фізика підказує що обігрівати 2 стінки легше ніж 4 + дах і підвал.

помітно

помітно — это сколько? то, что для одного помітно, то для другого будет незаметно для бюджета. у нас новые квартиры обычно имеют энергоэффективность 20-25, дома обычно начинается от 40. я живу в квартире в доме постройки начала 20 века с энергоэффективностью 150 и расходы на отопление — это один раз сходить в Кауфлянд

я якраз на відміну від Жука не вважаю, що опалення — ключовий мінус будинку. Я ще не зустрічав хоч одну людину, хто хотів би жити в будинку, але вибрав квартиру через нижчу ціну опалення.
Я просто про те, що на опалення дійсно виходить більше грошей. Питання в відсотках, а не в абсолютних цифрах.

все ж такі енергоефективність навіть нових будинків помітно нижче ніж у квартир,

Почитайте про немецкие «пассивные дома».
Там интересно. Дом вообще без систем отопления.

ну почитати може дійсно цікаво. Але щось я не бачу жодного будинку на ринку місцевому, щоб там показувало трати на опалення в 0. Енергоефективність може відрізнятися помітно, і розрахункові цифри на опалчення можуть відрізнятися в 2-3 рази. Ще бачу рекламу будівельних компаній які пропонують «zero-energy» будинки, але це означає що на кришу ставляться сонячні панелі, які в теорії повинні покрити енергію на опалення.

ось наприклад lenastrom.se/objekt/1655431
будинок відразу будується з сонячними панелями, які по їх розрахунках повинні нагенерувати за рік 5000 квтч, а на обігрів будинка повинно уходити 4 200 квтч. Але це не «пассивний будинок», і опалення там є.

Водяне опалення, нижній поверх — підігрів підлоги, верхній — радіатори. Механічний тепловий насос витяжного повітря. Сонячні панелі

Таких щоб зовсім без опалення я не зустрічав.

І що, 4 сонячних години взимку вистачає щоб обігріти? :)

та я ось теж без дупля :) 4 _сонячних_ години — це ще хороший зимовий день в місцевих краях.
ну тобто так, у нас багато будинків, які мають енергоклас А — це і відповідає вишезгаданному німецькому Passivhaus. І там дійсно витрати на опалення помітно нижче, але і зовсім не 0.

Ïï ще почесним доктором богослов’я нещодавно призначили

я шось ніколи не бачив щоб вона була довольна :)))

Нiт, розраховують на оплату вiддачi у мережу лiтом, але тут нюанси

Гадаю, вони баланс на рік рахують: що влітку піде на генерацію, те взимку потім додатково зжере.

Як мітерінг працює, та як дім «продається» — то ортоганальні речі. Дуже часто воно працює досить криво. А тобі з домом продають відчуття того що спасаєш планету і можливість похвастатись перед друзями за столом. Ліньки рахувати, але майже впевнений що воно у Швеції сенсу немає.

Ніхто не продає це як рятування планети, навіть в рекламі забудовника. Продається як економічна перевага.
1) на півдні Швеції (лінка на об’яву звідти) найвищі ціни на електроенергію. Важко сказати точно, ну хай буде 5000 kwh = $1000 на рік. Я так думаю, що якщо вони заявляють таку виработку за рік, то так воно і повинно бути. Але думаю що взимку дійсно топити доведеться звичайною електроенергією.
2) існує бонус до кредита на будинки з класом енергоефективності A і B −0.5% та −0,25% відповідно. Що при умовній ціні кредита в 500k дає в рік ще хай грубо кажучі 1250-2500$.
Ітого, 2-3к в рік на дорозі не валяються :)

Будинки теж дуже енергетично ефективні стали і коштують десь на 10% дорожче від звичайних. Дивився як мужик в Канаді показував свою хату, взимку пропала електрика на пару днів і температура впала за той час на два градуси. Але навіть якщо взяти стару хату то електронезалежність відносно дешево вирішується, наймати гопників порішати заважаючих сусідів буде гєморніше.

Так квартири ж теж стали більш енергоефективні :)
В мене всю зиму батареї майже холодні а в квартирі тепло.

Так а хто казав інакше? Я кажу що цей момент не сильно актуальний якщо порівнювати квартиру і дім одного класу.

так, якщо розмови вести в категоріях що це означає для гаманця, то різниця не суттєва для нових енергоеффективних будинків чи квартир. Є багато інших витрат, які будуть більше впливати на загальний рахунок. В старих будинка різниця на опаленні вже буде більш помітна.

плюс можно поставить ветряную турбину, солнечные панели на крышу, камин. но это конечно не каждому в кайф заниматься.

Проблема у тому, що це все досить складно, досить дорого і регулярно потребує часу. І так, не кожен хоче цим займатися. І, як правильно написав Борисенко, навіть найсучасніший приватний будинок все одно сильно програє по енергоефективності сучасній квартирі, яку взагалі не треба топити.

Проблема у тому, що це все досить складно, досить дорого і регулярно потребує часу. І так, не кожен хоче цим займатися.

ну да, но кто то занимается таким с радостью, поэтому если говорить об объективных минусах дома — то их немного и часть из них зависит от локации. в квартире имхо самый жирный объективный минус — это соседи от которых нельзя избавиться и ты никогда не знаешь кто завтра будет жить через стенку. и это не решается даже покупкой квартиры в элитном доме. въедет какой нибудь торчок меломан сын богатых родителей и балдей потом

это соседи от которых нельзя избавиться и ты никогда не знаешь кто завтра будет жить через стенку. и это не решается даже покупкой квартиры в элитном доме. въедет какой нибудь торчок меломан сын богатых родителей и балдей потом

А это в Германии как-то решается? А то тут в одной из тем рассказывали историю, как какой-то немецкой бабке шумел кондёр у соседей, так их там после её жалоб чуть не выселили. Хз насколько правда)

А это в Германии как-то решается?

Решается, но тут без решения суда никто выселяться не станет и даже с решением суда человека не так просто выгнать на улицу, если он сам по хорошему не съедет. Если речь о собственном жилье — то это практически нереально, человек должен представлять опасность для окружающих. Длится это все может годами, потому что здесь все очень очень медленно и чиновники весьма пофигистичны.

По крайней мере в Берлине так, может в других городах иначе.

въедет какой нибудь торчок меломан сын богатых родителей и балдей потом

В сучасних квартирах звукоізоляція вирішує проблему звукового забруднення. Музику не чути взагалі. Ми врубали дві колонки на повну і слухали в сусідніх квартирах, 0 звуку, я аж здивувався. Хоча дриль, звичайно, чути дуже гарно. Але це не проблема, якщо квартири здаються вже з ремонтом, в Німеччині по іншому й не буває, наскільки я знаю.

Це якщо на вулиці зима і закрити всі вікна і балкон :)
Але «приватний будинок» — це такий термін дуже неоднозначний. В якомусь таунхаусі питання приватності і звуків від сусідів більш нагальне ніж в квартирі.

В сучасних квартирах звукоізоляція вирішує проблему звукового забруднення.

та какая разница — что в современных квартирах, что в несовременных проблема соседей не решается никак. а это не только музыка или дрель — это люди с которыми твоя жена будет потеть на беговой дорожке в спортзале или с которыми ты будешь пить пиво на Sommerfest — считай знакомства. а еще это дети с которыми будет играть твоя дочь, учиться в школе, ходить на свидания. сколько там квота социальных квартир у вас? у нас она может быть до 66% в новостроях. спасибо, я уж как нибудь потерплю без велосипеда и ресторана под домом

Так а ти наразі в буднику живеш чи в квартирі? Тому що в будинках як правило теж є сусіди :)

Смотря какая плотность застройки.
У меня в субурбе 12.5 человек на гектар.

Смотря какая плотность застройки.
У меня в субурбе 12.5 человек на гектар.

Ось стандартна щільність застройки для нових понаїхів
www.google.com/...​627412,444m/data=!3m1!1e3
Не знаю, чім це відрізняється від квартири. Яка тут може бути звокоізоляція, коли будинок дерев’яний, а до сусіднього метр. При цьому, розташування посеред пустелі. І, якщо в квартирі, зазвичай, тільки одна сторона, або 1-2 вікна розташовані вікна в вікна, то в цих будинках, всі 4 сторони це вікна в вікна. Про якісь дизайни з панорамними вікнами взагалі не йде мова, живеш, як кріт, з малесенькими бійницями і шторами.

Яка тут може бути звокоізоляція, коли будинок дерев’яний

Там у стінах зсередини повно miteralwatte, вона поглинає весь звук. А у цегляних будинках звук «подорожує» відзеркалюючись від стін.

в старих будинках у нас і правда може бути погана звукоізоляція. Я не жив, але чув від знакомих купу історій.
В новому будинку я взагалі не чую сусідів. При тому що надо мною живе сім’я з 3 дітьми, один із яких немовля. Ремонтів у нас ніхто звичайно не робить.
Єдиний шум — це в теплу пору року коли відкриті балкон і вікна — шум від детей на майданчику у дворі. І це ще слава богу майданчик невеликий, дітей зазвичай не більше 10.
В самій квартирі єдине через що проходять звуки — вхідні двері. Стоячи в коридорі чутно коли сусіди виходять із квартир. Хоча мабуть в швеції це й навіть не баг, а фіча — тут люди намагаються не перетинатися з сусідами, якщо хтось вийшов — вони почекають поки ті підуть, щоб не довелось смолтолкать в ліфті з ними :)

в старих будинках у нас і правда може бути погана звукоізоляція.

Ну Юра показав новий район і нові будинки
Там усе норм з звукоізоляцією
Якби я робив собі новий будинок зараз, то побудував його каркасним

Ну так стандартное это для холидей хоум и «инвесторов».

Про окна — так с той инсоляцией панорамные окна или стены с остеклением это ад 9 месяцев в году — я себе механизированную крышу-жалюзи ставил чтоб можно было открывать ставни-жалюзи и использовать эту панораму по назначению ( ходить и смотреть)

сколько там квота социальных квартир у вас? у нас она может быфь до 66% в новостроях

У нас квота не так працює. Якщо будується новий район, то якась частина квартир дійсно йде соціалу, але для цього виділяється окремий будинок, під цю квоту.

я уж как нибудь потерплю без велосипеда и ресторана под домом

І от якраз ресторани, дитсадки і стоматології, вони під соціальними будинками і під тими, що для оренди, якщо район правильно збудований. А в тих будинках де квартири під продаж, там не буде тільки житло і тиша.

Цікаво як. Я за останні 20 років життя у квартирі, ні разу не пив пиво із сусідами, моя дружина не пітніла з ними на беговій доріжці, а мої діти не спілкувалися з іншими дітьми у дворі. І це не «человійник» чи панелька, а доволі пристойне житло у центрі великого міста

я даже не знаю что тут ответить. это как заявить — я за последние 20 лет своей жизни ни разу не ходил к врачу или я за последние 20 лет ни разу не работал. общение и знакомства — это одна из фич хомо сапиенс. можно конечно не пользоваться, но только это чудоковато как то

Ніхто не зобов‘язує заводити стосунки із сусідами — вони частіше за все випадкові люди. Навчання, робота, спортивні секції, дитячі активності — там набагато більші шанси зустріти цікавих саме вам людей для спілкування

спортивні секції, дитячі активності — там набагато більші шанси зустріти цікавих саме вам людей для спілкування
моя дружина не пітніла з ними на беговій доріжці, а мої діти не спілкувалися з іншими дітьми у дворі

не, конечно можно предположить, что вы куда постоянно ездите и спортом занимаетесь не а спортзале на соседней улице, а где то подальше

дети ходят в школу и поэтому странно, что они у вас там не общаются с соседскими детьми. наверное школа у вас тоже подальше от

пристойне житло у центрі великого міста
спортзале на соседней улице

Фітнес-центр був за 2 квартали, але я там за весь час зустрів тільки одного сусіда, і того навіть не знаю, як звуть — знаю тільки на якому авто їздив :)

дети ходят в школу и поэтому странно, что они у вас там не общаются с соседскими детьми

В початкову школу ходили найближчу, в молодшого навіть однокласниця наче в нашому будинку жила. Але у дворі діти ніколи не гуляли — всі інтереси були в інших місцях. Це ж не наше совкове бідне дитинство, де діти тільки у дворі й могли гуляти

Це ж не наше совкове бідне дитинство, де діти тільки у дворі й могли гуляти

а мне нравилось, было прикольно )

Ти можеш не пити пиво з сусідами, зате вони можуть пити пиво під твоїм вікном.
А з дітьми, я взагалі як вийде не пересікатись.

вони можуть пити пиво під твоїм вікном.

Під моїм вікном якийсь час дійсно був пивний ресторан, але там не було сусідів 😂

А з дітьми, я взагалі як вийде не пересікатись.

А нафіга з ними пересікатись? Друзі — в школі, у спортивних та інших секціях, а не у дворі — вже ж давно не 80-90-ті

там не було сусідів

А могли б

а не у двор

Ну я не ігнорував найближчий житячий майданчик, бо по перше — іноді було лінь кудись іти, по друге, до наступного нормального майданчика було хвилин 15

Прямо поруч був парк, трохи далі — ще один, тож нафіг той майданчик у дворі?
Ще раз: зазвичай, із сусідами доводиться пересікатися лише при якихось проблемах накшталт ремонту комунікацій. На звичайне життя та відпочинок сусіди не повинні впливати. Якщо впливають і вам це заважає — або позбудьтесь їх, або самі зваліть ;)

В сучасних квартирах звукоізоляція вирішує проблему звукового забруднення. Музику не чути взагалі. Ми врубали дві колонки на повну і слухали в сусідніх квартирах, 0 звуку, я аж здивувався.

Не удивлюсь если там логитек за 10 евро из ближайшего супермаркета) За одно добавь самый простенький сабвуфер, расскажешь потом про тесты. Хотя что ожидать, все знают что в Ганновере квартиры строят по секретным эльфским технологиям. Топить не надо, звуков нет xD

ты никогда не знаешь кто завтра будет жить через стенку

Та у будинку ти теж не знаєш, хто стане сусідом.
От наприклад, 5 років тому сусідній будинок купив прокурор, і почав по вечорах врубати музон на всю вулицю. І що ти йому зробиш?

я якось орендував будинок під Києвом, і там у сусіда тупо цілий день гавкала вівчарка. А коли він приїзжав, то сигналив щоб йому відкрили ворота. І це в мене був всього один сусід! з іншої сторони в будинку ніхто не жив, а спереди і сзаду не було забудови.

Що правда принципово відрізняється для життя в квартирах тут і в Україні — що у нас ніхто не робить ремонти, тому тема дрелі не актуальна. Музон теж на повну ніхто не вмикає, а не на повну не буде чутно.

я больше в контексте Европы, в Украине — хз, мне кажется там в домах ещё больше беспредела чем в квартирах. заселятся торговцы самогоном или прокурор как ты сказал

У мене знайома захотала пару років тому, пройшла курси, пару місяців попрацювала поліціянткою і кинула — місцеві загнобили, каже. Масачусетс.

Так defund the police же, вас багато, а я один

Когда сравнивают квартиру и дом, то забывают про уровневость, которая отлично работает. Например частенько в домах есть прачечные в подвале и все запахи и звуки от сушко-стиралок не попадают в жилую зону. Еще пример — пока жена занимается фитнесом в мини-спортзале в подвале дома, я спокойно работаю в кабинете под крышей, а малой играет в своей комнате этажом ниже. Никто никому не мешает :)

Когда сравнивают квартиру и дом,

та я не хотела вступать в спор. это как сравнивать велик с авто.

единственный минус дома — это его цена

Единственный минус дома, он не умеет летать)))

Единственный минус дома, он не умеет летать)))

это огромный минус

вот умели бы дома летать, то конечно бы все переехали жить в дома. можно было б летать в садик, к педиатру, на площадку и в ресторан, подлетать к велосипедной дорожке и к автобану, а зимой перелетать на юг, чтобы не платить за отопление

Тоді і справді, всі може бути в радіусі 800м від дому, якщо підібрати правильну точку посадки :)

печка может ездить, я в книжке читал)

В квартирі також так можна, просто треба брати зі спільною пралкою, тоді всі запахи там залишаються. Як плюс можна також інколи приносити трухани сусідів які якимось чином там залишились, але з мінусів точно так же сусід буде твої трухани приносити собі.

Так що так і живеш, спільний двір, спільні стіни, спільні трухани.

просто треба брати зі спільною пралкою

Ты в слух произнес заклинание на вызов Ивана и скандинавов!

Так що так і живеш, спільний двір, спільні стіни, спільні трухани.

)))))))))))

Ну не знаю, бігати зі всією білизною по сходах в підвал і назад — так собі задоволення. Вже краще навіть з шареною пралкою в квартирному будинку — там хоч на ліфті це все возити зручніше :)
Я думаю що все це життя в підвалах — шось із підходів середини минулого століття. Я взагалі не бачу нових будинків які у нас будуються з підвалами. Всюди буде на першому поверсі окрема кімната для прання або в таунхаусах меньшого розміру — в одному з санвузлів на першому поверсі. Сучасні машинки якщо їх рівно поставити на рівну підлогу не шумлять. Запахи теж якось не знаю які маються на увазі? Може витяжка нормальна допоможе? Чи просто машинка/сушилка старі, що в них запах якийсь?

Вже краще навіть з шареною пралкою в квартирному будинку

вопрос гигиены и брезгливости. я бы не смог таким пользоваться, особенно в жилье с частью квартир под социал.

Я взагалі не бачу нових будинків які у нас будуються з підвалами.

С подвалами у вас не строят, потому что:
1. уровни радона в скандинавии высокие
2. это просто дороже

Запахи теж якось не знаю які маються на увазі?

Запахи всегда есть, какими бы новыми не были машинки.
Банально потому что любые порошки пахнут, а сушка, даже с тепловым насосом, все равно выбрасывает часть воздуха.

вопрос гигиены и брезгливости. я бы не смог таким пользоваться, особенно в жилье с частью квартир под социал.

ок, це окремо. Я саме про зручність.

С подвалами у вас не строят, потому что:

у нас дуже багато будинків з підвалами чи з жилими полупідвалами. Типу такого www.google.com/...​1cMrLg!2e0!7i16384!8i8192
Але це все будинки 30+ років.

Банально потому что любые порошки пахнут, а сушка, даже с тепловым насосом, все равно выбрасывает часть воздуха.

Хз, я не відчуваю якогось дискомфорта від запахів від пралки/сушилки, може просто звик хз. Хіба шо коли сушилка працює — то стає занадто тепло в ванній :)

Я не пам’ятаю ніяких запахів від пралки, треба буде понюхати. Але, якщо квартира правильно спроектована, то у пралки є своє місце, і система вентиляції, яка завжди працює у квартирі, затягує свіже повітря в усіх кімнатах, а витягує через кімнату з туалетом / пралкою. Тому запахи аж ніяк не можуть потрапити до жилої зони.

якщо запах саме від прального засобу — то будь-які «еко» варіанти як правило не мають різких запахів.

Ну не знаю, бігати зі всією білизною по сходах в підвал і назад

у тебя столько белья, что ты прям бегаешь с ним туды-сюды?

Я взагалі не бачу нових будинків які у нас будуються з підвалами.

не знаю как у вас, у нас подвал — это дорого и для подвала нужна отдельная страховка на случай если затопит. цена подвала соизмерима со стоимостью этажа. поэтому предпочитают строить наверх, даже в случае брака пофиксить стены проще, чем пофиксить гидроизоляцию подвала

не знаю как у вас, у нас подвал — это дорого

У нас є окрема кімната для пралок у підвалі, там стоїть, аж.. 2 пралки. На 15 заселених квартир. Не хоче народ користуватися, у квартирі ліпше.

може і дійсно воно дорожче мати підвал, хз. Але дорожче + незручно — зрозуміло чому так більше не будують.

Читав якийсь форум по будівництву, то вони пишуть, типу, фундамент має бути нижче точки промерзання землі, тому в місцевостях з суворою землею копнути пару метрів в глиб — не шкода.
В нас в Техасі, нема будинків з підвалини, тому що це справді набагато дорожче.

ці 2 пункти найголовніші

Опалення, при доходів 100к на рік в Україні? Сіріуслі? Сіньйори — вже не ті...

Квартири пограбувати значно простіше. Приватна ділянка прострілюється, зазвичай є собака, охоронна компанія.
Треба вибирати будинок в 20-100 м над рівнем моря, річки.
Сучасні будинки часто не потребують, або потребують мінімального опалення.
Дитячі садки, лікарні, школи, ресторани та їх близькість поняття відносне. В деяких селах, маленьких містах все поруч і гарної якості.
Для догляду за ділянкою є садівники, робочі $5-$15 година.
В квартирах зазвичай є сусіди, звукоізоляція не завжди якісна. В приватному будинку теж трапляються різні сусіди, але можна обирати.
В селі природа, ліс, водойми ближчі та чистіші.

Приватна ділянка прострілюється,

Спасибо, посмеялся.

— опалення — сучасні квартири взагалі можна не опалювати взимку, в той час, як опалення в приватних будинках досить дороге

Ну, не знаю. я в «старом» доме на отопление трачу меньше, чем в «современной» (ну, по отношению к дому) квартире.
И если бы это был ТТК а не печь -вообще было бы супер, не так часто надо было бы следить и было бы удобнее
но если не брать во внимание неудобство обслуживания — то топить дом получается дешевле и в доме теплее, чем в квартире.

Ну, не знаю. я в «старом» доме на отопление трачу меньше, чем в «современной» (ну, по отношению к дому) квартире.

В Україні трати на опалення можна взагалі не враховувати. А в Європі це актуально. Якщо в тебе сучасне житло, то ти можешь витрачати на опалення умовний нуль. А якщо не дуже сучасне, то в залежності від того чим топиш (масло, газ, дерево, тепловий насос і т.д.) можна платити 1000+ EUR в місяць, що, як би дохріна. І от тут замислишся, а може витратити 100k додатково і побувати будинок, який не треба буде топити.

Це порівнюється життя в селі і місті, а не будинок з квартирою.

Це порівнюється життя в селі і місті, а не будинок з квартирою.

Так, в 99% випадків приватний будинок і буде в селі, або в передмісті. В самому місті приватних будинків настільки мало, відностно всього житла, що можна їх не враховувати. Це, про Європу, звичайно, десь в Австралії може й є великі міста тільки з приватних будинків.

в наших «європах» достатьно і в самому місті навіть в Стокгольмі. Не в самому-самому центрі, але в місті прямо поряд з квартирними будинками. А в містах поменьше тим більше.

в наших «європах» достатьно і в самому місті навіть в Стокгольмі

Всі ці будинки досить старі. Я не збираюся жити у старому будинку і, до речі, як раз в них опалення і буде дороге. А от купити землю і побудувати новий енергоощадний будинок в великому місті, це для айтішника досить важка задача. В моєму місті просто неможлива, бо землю у місті купити практично нереально, можна тільки виграти у лотерею можливість купити землю, і там десь 200-300 бажаючих на кожний клаптик :)

По-різному буває. В основному так, старі. Але в кінці кінців є люди які купують старі будинки, зносять їх і будують нові. Новий будинок побудувати це умовно 200к євро приблизно. Ну і всякі таунхаузи теж будують в нових районах. Правда і коштують вони відповідно в межах міста.

Новий будинок побудувати це умовно 200к євро приблизно.

Це явно не ціна гарного, цегляного, енергоощадного будинку. Це ціна базового будинку з панелей. Без підвалу, без електрики, без утеплення і навіть без фундаменту, його самому прийдеться заливати.

Ну і всякі таунхаузи теж будують в нових районах. Правда і коштують вони відповідно в межах міста.

800k-1kk, з нинішніми відсотками купувати за таку ціну не бачу сенсу.

Дивись, я спеціально додав пункт за виключенням інфраструктури. Тому, що це тема специфічна для локації. По решті:
— садочки дерева, ну або ті хто це любить, або таунхаус. Я доречі хз, чому проблеми з деревами, я свої дерева стрижу раз на рік, витрачаю один вечір, непогана зарядка.
— 

набагато легше пограбувати

Не згоден. Особливо в США, де сусіди бдють, плюс можна жити в гейтед комюніті.
— 

приватних будинках досить дороге

Тут згоден, ну але це питання ціни а не зручності.
— 

на відміну від будинку

Ну це залежить де ти живеш, я наприклад на горбі живу. Плюс для цього є страхівка.

Зате, в приватному будинку є місце на:
Басейн, мангал, зону відпочинку, дітей випустити погуляти, відсутність сусідів (або їх мінімізація)

Зате, в приватному будинку є місце на:
Басейн, мангал, зону відпочинку, дітей випустити погуляти

Та бачили ми «територію» досить недешевого будинку у Каліфорнії у тої пари з іншого топіку. Повинен сказати, що це зараз звичайна справа, у Німеччині теж зараз часто продають будинки з територією мінімального розміру, де аж ніяк не буде місця для басейну, максимум для стола і стільців.

Це тоді не будинок, а таунхаус. В моєму розумінні, будинок приватний має мати територію.
Ну і звісно, не Каліфорнію єдиною в нас за лям (знову) можна купити будинок в хорошому районі з басейном в 30-40хв їзди від центру

а податок в рік скільки буде на будинок за лям?

Тисяч 20, але це в даному випадку нереватно, тому що за квартиру за дям доведеться ті самі податки платити

Тисяч 20

Пц, податок це майже річна оренда в Мюнхені, трохи не дотягує за двуху, страшно уявити скільки у вас коштуватиме оренда.

Ну у вас і дорого там жити....

Там є нюанси. Ти платиш податок не від вартості будинку, а від його асесменту, який малюють в міськраді.
Якщо це твій основний будинок — то вони не мають права збільшувати ассесмент більше ніж на 10% в рік. Тому, ті хто купили будинка в 2014 — досі платять за них копійки податку.
Асесмент, вони ж малююьь в основному з сайтів нерухомість типу Зіллов або Редфін, щоб не заморочуватись, але його можна оскаржити. Мені малювали 600к, я оскаржив до ціни продажу в 500к

Орендою я давно не цікавився, але думаю такий будинок за лям, буде десь 4к ± 500 баксів в залежності від стану.

Тому, ті хто купили будинка в 2014 — досі платять за них копійки податку.

Ті, хто купили у 2014, скрізь платять копійки, не тільки податок, а й за саме житло :)
Треба дивитися скільки будуть платити нові понаєхи.

Через 10 років — будуть платити копійки порівняно з новими понаїхами.

Там є нюанси.

А якщо не заплатити податок? Що буде?

Важко сказати, я його не можу не заплатити, тому що воно оплачується в мене разом з іпотекою.
Але я б не ризикував не платити податки, податок це святе. Навіть з кокаїну кажуть податки платити, :)

Але я б не ризикував не платити податки, податок це святе. Навіть з кокаїну кажуть податки платити, :)

Ну просто що треба зробити аби втілити у реальність «звіриний капіталізм викидає людей на вулицю жити?» :) Як стати бомжом у США? Я маю на увазі ситуацію коли іпотеки вже нема, виплачено :-)

Так як і всюди, нарахують пеню, арештують майно / будинок.

Це тоді не будинок, а таунхаус. В моєму розумінні, будинок приватний має мати територію.

Таунхауз у селі? :)
Судячи по відео, це звичайний приватний будинок в Каліфорнії
www.youtube.com/watch?v=7XceoBp7ztc
А ну, помісти там басейн :)

Село з населенням 100к? Місто починається від 532.163 людини? :)
Та і навіть якщо в селі, чому там не може бути таунхаусу? Він від будинку лише розміром відрізняється по суті.

Село з населенням 100к?

Там будинок розташований не в самому місті на 100k, а в передмісті, посеред пустелі. До міста їм ще 10 хвилин їхати.

Всерівно, чим тоді таунхаус відрізняється від будинку, якщо не розміром і подвірям?

Всерівно, чим тоді таунхаус відрізняється від будинку, якщо не розміром і подвірям?

Таунхауз, як мінімум, стоїть впритул до сусіднього таунхауза, а в них окремо стоячий будинок. Та й сама пара на своїх відео жодного разу не використала слово таунхауз.

Якщо ти про спільну стінку, то в нас для цього використовують позначення — кондо, або його різновиди, дуплекс або триплекс.

В нас наприклад по запиту таунхаус видав будинки які з метрах 5-7 один від одного стоять

так, у нас є такі варіанти
1. radhus = row house — це коли будинки мають спільну стіну с сусідними th.bing.com/...​6dbmwHaEu?pid=ImgDet&rs=1
2. kedjehus = chain house — коли будинки розділяє є гараж або сарай uploads-ssl.webflow.com/...​4_Skärmklipp framsida.JPG
3. Parhus = pair house — окремий будинок на дві квартири th.bing.com/...​ORE=&risl=&pid=ImgRaw&r=0
4. Villa — окремо стоящий будинок на одну сім’ю

4. Villa — окремо стоящий будинок на одну сім’ю

Ну от на відео американців як раз вілла

Ну от на відео американців як раз вілла

може формально і так, але фактично це

2. kedjehus = chain house — коли будинки розділяє є гараж або сарай

www.google.com/...​21.4260018!16zL20vMHI1Z3g

. The difference between a townhouse and a villa is a townhouse tends to be 2 storeys while a villa is always going to be on a single level

Най буде :)

The difference between a townhouse and a villa is a townhouse tends to be 2 storeys while a villa is always going to be on a single level

Най буде :)

Та ні, це фігня якась. Одноповерховий будинок називається бунгало. Набери в гуглі villa, там не буде жодної картинки з одноповерховим будинком. Хіба що в перекладі з анлійської 2 storeys це в реальності 3 поверхи, а single level це два поверхи. Тоді пояснення буде працювати. Таунхаузи дійсно зазвичай триповерхові.

The term “villa” typically refers to a large, luxurious house that is designed for comfortable living, and can be of varying sizes and architectural styles. A one-story villa may be designed with a spacious layout that includes large living areas, bedrooms, and bathrooms, as well as outdoor living spaces such as patios or courtyards. While villas are often associated with grand two-story homes or multi-level residences, a one-story villa can still offer plenty of space, comfort, and luxury amenities for homeowners.

Одноповерховий будинок називається бунгало. Набери в гуглі villa

Бунгало то буде одноповерховий будинок з великою верандою майже завжди.

А якщо додати до нього багато дорогих фіч — басейн, гараж на 3 машини, місце для 4 машин гостей, гріль, сад, ігровий газон, бесідка де можна читати книжки, та ще зробити його сезонним (а поза сезоном під наглядом) — то бунгало автоматично стає віллою, навіть якщо вона 1 повехова.

Поверховість до вілли не має відношення, може бути і 1 поверх, але якщо нерухомість дорога.

В мене в селі є villas мікрорайончик, там все одноповерхове. А таунхауси два поверхи. 3 теж є.
Дуже можливо, зо термінологія сша і Європи відрізняється.
Але імхо, різниця між вілла і таунхаус не принципова.

Дуже можливо, зо термінологія сша і Європи відрізняється.

можливо. В нас поверховість взагалі ніде ніяк не враховуються.
що у нас впливає ще на класифікацію — villa — це зажди володіння, хіба шо володарі декількох будинків поряд можуть об’єднатися і створити якусь ассоціацію для сумісного вирішення питань аля вивіз сміття, чистка снігу чи проведення якихось коммунікацій і таке інше.
Квартири і Radhus, kedjehus, parhus — як правило буде кооператив, і кожен володіє часткою в кооперативі. Все з перечисленного має виключення, але в більшості випадків саме так.

Все майже так, але чому порівнюється місто в Європі з селом в Україні? В Україні і в містах інфраструктури майже немає, а у ЄС і в селах все в порядку і з садочками/школами, і з басейнами/стадіонами, і з інтернетом та супермаркетами :)

Плюс квартири в тому, що не треба вести стиль життя як в приватному будинку — не витрачати купу грочей, часу і сил на те щоб його доглядати, займатися їм, вирішувати міліон питань які постійно виникають.
Звісно з високим рівнем доходу всі ці процесси можна віддати на аутсорс, але ж відомо що РПЗ — бідні люди ;)

Плюс квартири в тому, що не треба вести стиль життя як в приватному будинку

плюс для тебя, для кого то минус

Та навіть для однієї ж той самої людини на різних етапах життя може бути по різному. Я саме про те, що це більше про бажаний стиль життя, а не про те що краще _об’єктивно_

Так в чому тоді плюс квартири

Значительно меньше гемора на обслуживании всего этого.

Ні, правильно писати, набагато менше витрат — тоді так. А гемору — однаково. Тому, що завжди може приїхати чувак, і все пофіксати, якщо тобі лінь цим займатись.

Ні, гемору не однаково. Та і грошей на все-все не вистачить навіть у принципалів.
Там де программісти багато заробляють якось так виявляється, що ремонтники будинків теж багато заробляють :)

Ну дивись, біля мене конжо платять 400 баксів в місяць за повний сервіс навколо — трава, кущі, дерева, прибирання, пестициди повний ол інклюзів — в місяць.
Якщо в індивідуальному порядку це робити, може бути навіть дешевше, якщо деякі сервіси непотрібні.

Дорого? Так. Захмарно? Ні.
Решта, обслуговування — це нерегулярні поломки і т д.

та то у вас в пустелі крім кактусів нічо не росте. Тому і не дорого :)

Я теж так думав, поки в Остін не приїхав :)

400 баксів в місяць за повний сервіс навколо — трава, кущі, дерева, прибирання, пестициди повний ол інклюзів — в місяць.

вообще недорого. в Берлине стоит также

Квартира дешевше при покупці і обслуговуванні, плюс може бути високий поверх і гарний вид з вікон. Також частіше з квартирою буде доступна пішки інфраструктура, але це не стосується совкових жилмасивів

Про дешевше — вже писали, правда. По решті, може бути в обидва боки.

Ну високий поверх у приватному будинку доволі складно організувати

Зате можна низький поверх в багатоквартирного;)

Що у вашiй Нiмеччинi на Паску? Зовсiм дохло чи можна погуляти?

Дивлячись, що тебе цікавить. Ми взяли готель з басейном на 4 дні.

Готель з теплим бассейном в нас i тут є.
Погуляти по мiсту, може якийсь музей вiдвiдати. Думаю, чи в Нiмеччину чи в Данiю зкататися

Погуляти по мiсту, може якийсь музей вiдвiдати. Думаю, чи в Нiмеччину чи в Данiю зкататися

В Гамбург їдь, якщо погода буде норм. Відвідаєш цей музей, він дуже крутий
www.miniatur-wunderland.de
Оглядовий майданчик в Ельбській філармонії
www.elbphilharmonie.de/de/plaza#besuch
І погуляєш навколо, там старий район доків, а поряд будується найсучасніший і найбільший район в Німеччині Hafencity, з досить цікавою архітектурою.

О а я як раз туди й зібирався, дяка за

Оглядовий майданчик
О а я як раз туди й зібирався

Я можу й інші цікаві місця дати

Hummel-Bummel-Strich — прогулянка по старому Гамбургу, маршрут позначений grossneumarkt-fleetinsel.de/...​/2019/06/HummelBummel.pdf

Самий канонічний вид у Гамбурзі (53.54601, 10.00213)
upload.wikimedia.org/...​oss_—_2016_—_3223-9.jpg

St. Nikolai Memorial — гарний оглядовий майданичик

Hamburg Dockland — можна піднятися на дах
www.hamburger-fotospots.de/...​d-06.jpg?crop=0,0,100,100

Energiebunker — Бункер з оглядовим майданчиком, нагорі є кафе
www.hamburg.de/...​urg-gmbh-martin-kunze.jpg

Bullerberge Spielplatz — досить незвичний ігровий майданчик, якщо з дітьми, то рекомендую, я таких ніде не бачив. Розташований у гарному парку у центрі
www.google.com/...​-ro-0-fo100!7i5656!8i2828

Політ над Гамбургом на гірокоптері
www.jochen-schweizer.de/...​urg-tragschrauber/p/kyc8w

О а я як раз туди й зібирався, дяка за

Ще сюди залізь: www.google.com/...​9.9966568!16s/g/12hqqkf2m

Високо, видно усе навколо
Але сходинок багато ))) може втомити

а что на Пасху? местные вылазят посидеть на верандах под первым солнцем, дети ищут яйца, туристы шарятся в надежде найти что то интересное. едь если погода будет нормальная, иначе тут нехрен ловить если это не Бавария какая нибудь

тут нехрен ловить если это не Бавария какая нибудь

У Баварії в погану погоду те ж не дуже що ловити

а что на Пасху? местные вылазят посидеть на верандах под первым солнцем

Теперь и я вылезу на веранду погреться :-) Вместе с местными

Теперь и я вылезу на веранду погреться

сейчас придет Юра и скажет, что твоя веранда фихня

Це ж чого? Веранда, це круто :)

а, не знала, что у тебя квартира с верандой, думала балкон

а, не знала, что у тебя квартира с верандой, думала балкон

А що таке веранда? Я гадав це те ж саме, що й балкон. Але тут ще треба дізнатись, що таке балкон :) Ось це, що?
www.neubaukompass.de/...​kt/18462/213382-gross.jpg

веранда стоїть на землі.

Та ну, я жив у будинку з «верандою» у квартирі, типу такого
almont-system.polfirms.com/img/bg/bg03.jpg
Це, якщо я правильно розумію слово веранда

А двері там куди ведуть? На вулицю ж? Значить таки це теж на землі

А двері там куди ведуть? На вулицю ж? Значить таки це теж на землі

Двері ведуть в будинок, а сама веранда на другому поверсі, на гаражі.

Ну, то я просто приклад конструкції навів. Але вона може бути розташована де завгодно, навіть на 50-му поверсі
static2.mansionglobal.com/...​115_EJ_One57_41B-0003.jpg
Взагалі, така конструкція просто жахлива в плані користування, сам прожив з нею 2 роки. То жарко, то холодно, то птахи обсирають, то брудним листям засипає.

у нас такі називають терассами. Хоча мабуть терасси — то відкриті. Хз короче :)

Хоча мабуть терасси — то відкриті.

Не
Это разница фундаментальности постройки
Веранда она уже почти капитальная часть дома, её так просто не получится удалить от постройки, это целое дело

А терраса это «нагребли холмик земельки и положили досочки». Тяп-ляп короче. Даже если застекленная и кое-как отапливается.

ну у нас балкон — це те що «висить», пріатаченим к будинку, а терасса — відкритий балкон, зачастую наверху будинку, який є частиною будинку і «стоїть» над квартирою нижче. І по площі зазвичай вони помітно більше балконів. Короче із категорії лакшері вже.
Типу такого:
irp-cdn.multiscreensite.com/...​building-6-rooftop-v1.jpg

www.bing.com/...​randa&form=HDRSC4&first=1
для мене все що показується в пошуку — це в приватних будинках і на землі :)

да, туплю
веранда — это то, что ты сказал, на земле
терасса — это как балкон, но только не висит в воздухе, а «стоит» либо на крыше, либо на голове у соседей

либо на голове у соседей

Вспомнил салтовских «инженеров» которые балкон удлиняли в в сговоре с первым этажом и делали комнаты длиннее)))

Вспомнил салтовских «инженеров» которые балкон удлиняли в в сговоре с первым этажом и делали комнаты длиннее)))

первый этаж при совке было фу, но потом все поменялось потому что можно было либо продать под магазин либо сделать пристроечку и даже со своим входом. покрасить ее в красивый цвет и если когда заходишь домой закрывать глаза, то это похоже по ощущениям на частный дом ))

Вспомнил салтовских «инженеров»

Это они сейчас доросли до уровня «салтовский учёный» :-)

Но это же смешно
Когда я был в 9 классе и готовился к олимпиаде дома у одноклассника, меня захлестывали эмоции — «вот это район!» (это я по поводу салтовки) :-)

хахах у меня тоже много эмоций, а если коротко «люблю и ненавижу» ))))

В отдельно стоящей 9этажке «дом учёных», с одной стороны была речка, с другой проспект 6 полосный)))

Ладно, я в Харькове был аж 2 раза, не сильно в курсе, но про Салтовку говорят походу все)

Чем твоя 9этажка была хуже ну кроме шоссе?

Ладно, я в Харькове был аж 2 раза, не сильно в курсе, но про Салтовку говорят походу все)

Ну потому что Салтовка это немного более 400 тысяч человек (сейчас из-за русни конечно меньше), для сравнения Ганновер где Юра живёт — 530 тысяч)))
Живя в таком чудесном месте как Салтовка было легко найти друзей, секции и даже жениться/выйти замуж)) до 800м недотягивает, но все остальное на высоком уровне)))

Чем твоя 9этажка была хуже ну кроме шоссе?

Так что социум — это единственное чего мне не хватало в моем центре)

Ну у меня ж веранда возле домика, в котором нельзя ночевать :-) (но это не точно, у нас в
садовой колонии народ ночует постоянно)

Хм, у нас нельзя ночевать с ноября по апрель в садовых домиках, а так пожалуйста

у нас тоже нельзя, но если никто не настучит, то можно

фу, зачем эти домики нужны тогда? неужели чтобы жменю зеленого лука вырастить?

Та это беседка больше
Для хранения инструмента и т.д.
Тут в кооперативе (Германия) — есть участочки 3 сотки и без построек, чисто огород
Я сам за дом с большим садом, но пока его нет, и дачка норм

чтобы жменю зеленого лука вырастить?

И еще пучок редиски и ведерко помидор

не, мне это не близко.
или дом с нормальной территорией (выращивай от души), или уже покупка овощей на рынке. а так — вроде и дом, а ночевать нельзя. небось еще и за барбекю соседи настучат еще куда-то.

не, мне это не близко.
или дом с нормальной территорией (выращивай от души), или уже покупка овощей на рынке. а так — вроде и дом, а ночевать нельзя. небось еще и за барбекю соседи настучат еще куда-то.

Да, это европурия...(((

зато без войны.
я, кстати, наверное все лето прошлое как раз провела в дачном домике, только нормальном.
наверное это и спасло мое психическое здоровье. реально не знаю, как это работает, но офигеть как я тогда успокаивалась под абрикосой с пивом.

реально не знаю, как это работает, но офигеть как я тогда успокаивалась под абрикосой с пивом.

Вот поэтому людям в городе нужны не только достижения цивилизации, а и грамотная урбанистика — парк рядом, зелёные пешие улицы, велосипед :-) это успокаивает и будет делать общество добрее

это успокаивает и будет делать общество добрее

я добрая когда богатая

я добрая когда богатая

А я добрый когда сытый

богатый всегда сытый
я вообще в душе коммунист и верю если всем дать неограниченное колличество ресурсов, то наступит мир во всем мире и это несмотря на то, что большинство будут жить как бомжи

богатый всегда сытый

Необязательно :-) можно быть бедным с дачей и тоже быть сытым :-)

я вообще в душе коммунист и верю если всем дать неограниченное колличество ресурсов, то наступит мир во всем мире и это несмотря на то, что большинство будут жить как бомжи

Вселенная-25 :-)

если всем дать неограниченное колличество ресурсов

У людей і так достатньо ресурсів щоб чудово жити. Що не заважає повномасштабній війні тривати понад рік.

Що не заважає повномасштабній війні тривати понад рік.

мне кажется если каждому орку дать очень много ресурсов, то они просто подохнут от запоя/обжорства/кокса/от какой нибудь херни.

так у них і так завались ресурсів, у глав-орка цілий палац з аквадіскотекою.
не помер, як бачите.

если бы у всех было много ресурсов, то никто бы не пошел воплощать в жизнь идеи кучки садистов

А ось чудова новина, яка показує, це люди в Україні могли б спокійно жити за європейськими нормами, але вони не можуть, бо інфраструктура і держава спонукає людей, вести себе паскудно, в тому числі і на дорогах. Привіт Зеленському і всім іншим можновладцям.

Украинские водители оказались очень даже аккуратными и осторожными в Германии. В течение всего года случаев ДТП с участием виновных украинских водителей фиксируется удивительно мало: около 20 аварий в месяц, при том , что в среднем в Германии регистрируется около 200 тысяч ДТП ежемесячно, и по дорогам ездят несколько сотен тысяч автомобилей с украинскими номерами.

Щось мені підказує що демографія людей хто виїхали та величина штрафів впливає більше ніж сама інфраструктура.

Щось мені підказує що демографія людей хто виїхали

Сьогодні їздили гуляти в інше місто, там чудовий дитячий майданчик у парку, біля нього був припаркований один сув з українськими номерами. Паркуємося поряд, йдемо на майданчик, там реально одна родина і діти голосно сперечаються, хто найкращий президент. В мене вуха пов’янули, бо ці 10-тирічні прийшли до висновку, на російській мові звичайно, що найкращий президент це... Сталін. Судячи з усього, їх батьки не були проти. Зате припаркувалися правильно, без порушень :)

Ну ти їм за це хоть наваляв?

Він гукнув «Слава Україні» і вони усі замовкли до самої ночі ))

Страшно ïм)
Це як статистика аварiй в залежностi вiд досвiду.
Пiсля 2х рокiв досвiду аварийнiсть росте через overconfidence, а пiсля 10 йде вниз.

Сьогоднішня новина позитивніша

Власти Берлина разрешили женщинам купаться в бассейнах топлесс. Согласно заявлению властей, «плавание с обнажённым торсом впредь должно быть возможным также для лиц женского пола и, соответственно, лиц с женской грудью».

Совки в комментах к новостям бушуют просто :D
низзя, все запретить, разврат и т.п.)))))

Что бы по этому поводу сказал Вовочка из известного анекдота?

Совки в комментах к новостям бушуют просто

мне кажется это сильно верующие муслимы. совки были не против FKK, как мне рассказывали местные осси — бабла не было, перспектив тоже, ну разве что переплыть Шпрее в западную часть, развлекались бухлом и пойти поглазеть на голых девок на FKK пляж — это часть ихней культуры как ни как

зважаючи на те що в саунах всі і так голі ходять, то не велика новина.

не только сауны, тут есть бассейны, где только в определенные дни или время можно в одежде, а в остальное время только голышом

лиц с женской грудью

Неоднозначное определение кому можно ходить топлесс))

очень даже однозначное
вот ей теперь можно топлесс www.peoples.ru/...​kurina/DLHmn48yIdpxL.jpeg

(если что очень классная добрая тетка — тренировала детей инвалидов, детей с ДЦП, живет/жила в Нико)

І, на противагу минулій новині, ось свіжа. Не так все й погано у Німеччині :)

Пророссийской активистке в Германии грозит до 3 лет за одобрение войны, сообщили DW в суде Кельна. Согласно обвинительным материалам, жительница Германии Елена Колбасникова на пророссийской демонстрации 8 мая 2022 года публично высказывалась в поддержку российской агрессии в Украине.

Как пояснили в пресс-службе окружного и земельного суда в Кельне, Колбасниковой предъявлено обвинение в «одобрении уголовно наказуемых деяний» согласно статье 140 германского уголовного кодекса, ей может грозить до трех лет лишения свободы. Заседание суда назначено на 29 марта.

После начала полномасштабного вторжения РФ в Украину Колбасникова стала лицом пророссийских акций в Кельне. Она приобрела популярность в российских госСМИ после того, как в мае 2022-го пожаловалась на «русофобию» в ее адрес за участие в прокремлевских акциях в Германии.
www.facebook.com/...​b25vDL8jQXNfa7bgF9oAupmxl

Ну як завжди, мiлку сошку показово покарають, а за хабарi вiд Газпрому я не я i корова не моя

Бо де

жительница Германии Елена Колбасникова

, а де прем’ерша землi

ей может грозить до трех лет лишения свободы

посмотрим на решение суда

«может грозить до трёх лет» — по факту может оказаться штрафом

«может грозить до трёх лет» — по факту может оказаться штрафом

Судячи з інших кейсів, в Німеччині таких не люблять. Так що ще й депортувати можуть

Судячи з інших кейсів, в Німеччині таких не люблять.

надеюсь
еще от земли зависит

в Баерн некоторых климаактивистов, что клеили себя к асфальту, приговорили посидеть в тюрьме. в Берлине им пока кроме штрафов ничего не было — ни за приклеивания, ни за выходку в аэропорту, ни за новогоднюю елку, ни за спиленное дерево под Канцлерамтом, вчера подъехали на пожарной машине и облили оранжевой краской здание министерство транспорта.

посмотрим, что скажет суд в Кельне

Слишьте, а оці клімаксактівісти, у них є якийсь практичний набір вимог? Що повинно статися, щоб вони типу заспокоїлися?

Слишьте, а оці клімаксактівісти, у них є якийсь практичний набір вимог?

пока из конкретных требований — ограничение скорости 100км/ч и билет 29 евро в месяц для всех

ещё иногда они просят поговорить с канцлером, но мое имхо — все эти акции сделаны, чтобы в массах выработалось мнение, что вопросы климата и отказ от нефти — это что то тесно связанное с полным неадекватом

Що повинно статися, щоб вони типу заспокоїлися?

должно прекратиться финансирование шаражки. они уже не раз признавались, что это ихняя работа, штрафы оплачивают они не из своего кармана, туда же аренда техники (они то бетоновоз пригонят, то пожарную машину, то кран, то технику для ремонта дорог). только одна акция с обливанием краской министерства из брандспойта — это ж надо было купить краску, арендовать пожарную машину, пригнать ее, потом они должны почистить бак машины от краски.

и билет 29 евро в месяц для всех

блін, нам теж треба такі клімаксактівісти. Щось наші місцеві не дотумкали.
Правда на днях місцеві лівакі запропонували боротися з інфляцією регуляцією цін на товари :)

запропонували боротися з інфляцією регуляцією цін на товари :)

а ещё можно просто напечатать больше денег, чтобы все стали богатыми :Р

нам теж треба такі клімаксактівісти

у нас в конце марта референдум на местном уровне — вопрос будет ли до 2030 Берлин городом с нулевым уровнем выброса СО2 или нет. если 25 процентов скажут «да», то стоить вся затея будет 112 ярдов, только на велодорожки им ежегодно надо дополнительно 69 млн. ну а так как денег нет, то уже предлагают поделиться местному бизнесу.

Нічого, зараз включиться Китай в допомогу Рашці, проти нього введуть санкції захід і свята велика рецессія допоможе заткнути всіх хто так сильно переживає про СО2 :)

если 25 процентов скажут «да»

якась доволі дивна демократія. я гадав, що повинна обирати більшість, а не навпаки...

жительница Германии Елена Колбасникова на пророссийской демонстрации 8 мая 2022 года публично высказывалась в поддержку российской агрессии в Украине.

Ахаха, ну так, тепер все по іншому :)

Мама программиста, а ну розберись, що там в Берліні не так

Німецький ресторан Gasthaus Krombach, розташований у Берліні, потрапив у скандал через огидну антиукраїнську рекламу. Маркетологи закладу вирішили закликати гостей, називаючи президента України та українців «свинями», яким нібито потрібно припинити фінансово допомагати.

Ресторан Gasthaus Krombach у рекламі, котру запустив, зокрема, на платформі YouTube, написав: «Втомилися годувати цих свиней. Час готувати рульку». На відео обличчя українського президента розмістили на скарбничці в формі порося.

news.obozrevatel.com/...​ktsiya-ne-zabarilasya.htm

іше одне підтвердження повальної ватності в Німеччині :(

повальної ватності в Німеччині :(

Ну не повальної, це ж один випадок. Не здивуюся, якщо заклад тримає русня.

Юр, в сортах говна не разбираюсь и привычки ковыряться в г-не не имею, извини

Раз серед європейських опонентів^W колег заходить тема що є хороша компенсація не тільки в програмістів в США накину ще.

В Лос-Анджелесі, де температура води в океані майже ніколи не підіймається вище 25 градусів за шкалою Цельсія, в 2021 році 20 рятувальників отримали зарплату між 300 та 500к.
english.elpais.com/...​p-to-us500k-per-year.html

Це при тому що на пенсію вони можуть вийти в 55 та отримувати 79% від своєї зарплатні. Треба відмітити шо є ризики отримати засмагу та в уніформу входить носити авіатор окуляри.

Так шо треба знайти John Kelly, сказати що можна й не вчити літкоди. Хай шукає червоні трухани, вчиться плавати ти їде на прінципал рятувальника на 500к.

От ти би сам поліз в воду, температура якої не підіймається вище 25 за шкалою цельсія?!?!?! :)

Тому стільки і платять, бо дурних лізти в крижану воду нема.

Тому стільки і платять, бо дурних лізти в крижану воду нема.

Кого ж вони рятують, якщо дурних лізти у воду немає :)

Своїх колег

Створив баг, пофіксив його, робота іде

В мене є теорія що в основному спасають невитрачені гроші платників податків. Якби їх не було то гроші могли би пропасти.

За 4 роки життя біля океану я лише бачив як вони або стоять з серйозним лицем в окулярах, або спілкуються з друганами про серфінг, з самого ранку ще тренуються і один за одним бігають. Декілька разів як серфиф підходили казали що там хвилі і можна втопиться, я казав дякую за інформацію, не помічав їх.

В нас так само школярів наймають рятувальнивами в басейн. Ходять 3 штуки на 4 басейна, хоча, все вирішиться однією табличкою, swim on your own risk.

А свистять в хоа басейні.
І наз на годину виганяють дітей з води на 15 хв

Хз, в нас ні :) ну але в нас басейн не від ХОА а від кантрі клубу.

150к бейз и 240к за овертайм? І ви ще заперечуєте, що люди в штатах працюють по 120 годин на тиждень?

Ну навіть якщо ігнорувати «всього 150к бейз» і бонуси, то зазвичай овертайми дуже абузаються. Лінь розписувати, але якщо цікаво можна знайти про як накручують їх поліцейські. Ніхто там 80 годин на пляжі не працює бо вони відкриті навіть менше. В 2021 було багато чого в Каліфорнії закрито, тому не здивуюсь якщо ці рятувальники працювали овертайм з дому по зуму.

Я навіть не очікував такого. Звучить як якийсь совок. Накрутки, абьюз публічних грошей, і хто? Поліцейські!! Які типу повинні стежити за порядком і законністю.

Ще й чайові.
Роботодавець не закладає в зарплатню.
Покупець годує тих хто на мініиалцв

Я не знаю який контракт у ЛА лайфгардів, але в більшості випадків овертайм це не обов’язково більше 40 годин на тиждень. Наприклад, в багатьох контрактах працювати на вихідних чи святах це овертайм. В деяких працювати в нестандартний час, наприклад до 8 або після 17:00 — це овертайм. І дуже часто овертайм оплачують по 2х а іноді навіть 3х від базового рейту. В цьому конкретному прикладі наврядчи він працював 120 годин на тиждень.

3х платять хіба шо на різдво і 4 липня :)
А так навіть якщо б він працював тільки в нестандартний час за 2х, то все одно б вийшло 150к бейз + 150к овертайм :)
Ну а так як там ще пишуть що медіані 30к на рік, то значить він працював в 5 раз більше і тільки в незручні години :)

3х платять хіба шо на різдво і 4 липня :)

Булшіт. Конкретний приклад від контори, в якій я працював, не повʼязана з айтішечкою чи лайфгардами, але тріпл овертайм платили за екстрений виклик, якщо людина на резерві не могла зреагувати. І ще там були складні умови для дабл і тріпл при певних комбінациях годин. Майже всі мали можливість букати овертайм, і більшість це робили.

As the lifeguard captain, he earned $150,054 in salary, $28,661 in perks, $85,508 in benefits, and $246,060 in overtime pay
the average annual salary for a lifeguard in the US is about $30,000
the average annual salary for a lifeguard in the US is about $30,000

А ось і реальні зарплатні під’їхали. З 30k в США можна вижити взагалі?

Купа людей живуть на такі гроші. Вони рахуй тих 30к чистими отримують. Плюс фудбанки і т д. Та і США — велике.
Чи ти думаєш що в монтані жити так само дорого як в Каліфорнії?

Чи ти думаєш що в монтані жити так само дорого як в Каліфорнії?

Авто коштує так само, як і відпустка.

Люди з 30к доходу їздять на старому формі і відпочивають в стейки парку.
Старий форд доречі коштує менше ніж в Європі.

Щось незрозумілими буквами

Vi ansvarar för hanteringen av dina personuppgifter på Blocket

Латинський алфавіт не знаєш? :)
“We are responsible for handling of your personal data on Blocket”

То раритетні, старі у вас теж дорогувато (порівняно) крштують, не кожен реднек (чи як влни у вас називаються) собі ф150 дозволить :)

не кожен реднек (чи як влни у вас називаються)

en.wikipedia.org/wiki/Raggare

Ну тобто ми будемо ігнорувати що 118 рятувальників лише в ЛА отримали більше 200к. Медіана 30к це досить ок враховуючи що більшість рятувальників то студенти які підпрацьовують парт тайм.

Все вірно. Я тобі це кажу, як сертифаед лайфгард, який заробляє на цьому $0 на рік. В середньому по палаті 30к і буде.

За те щоб плавати у такій холодній воді, потрібно значно більше платити.
От якби стільки рятувальникам у південно-східній Флориді платили, я б зараз же взяв персонального тренера з плавання щоб підготуватися до цієї роботи.

Европуры как всегда тригернулись))) Подумать только 125к зп менеджера автомойки, еще и с налогами в 18% (тейк хоум 8.5к месячно) + пенсией и медстраховкой, когда в большинстве еропок 125к — недостижимая зп даже для многих синиорно-архитекторных айти, не говоря уже про эффективный налог в 50+ процентов.
Ничего нового в общем. Пора бы уже признать, что ЕС, 90% населения которого стремятся не развиваться, зарабатывать и изобретать новое, а валяться на газоне за социалку или стандартную нищезп, стремительно катится вниз.
Пока в США капитализируют термояд, европка дискутирует по поводу создания 15-минутных человецников и закрытия туда населения под угрозой штрафов.

єдиним аргументом залишається гермашка, яка є топ економікою, але давайте поговоримо про португалію, грецію, австрію або данію і цифри зп дуже швидко поповзуть вниз

щось мені так здається, що зп в данії повище німецьких будуть )

з квора знайшов ось

The average wage of software developer in Denmark is $5,733 per month.
(www.quora.com/...​veloper-salary-in-Denmark)

що залишає * 317,111 kr після налогів, або 3k eur

з квора знайшов ось

да уж, рісерч який ми заслужили )

експерт з доу:

щось мені так здається, що зп в данії повище німецьких будуть )

це і то краще :)

ну це жарти, я вам навів хоч якийсь референс, наведіть кращий, якщо вважаєте, що середній розробник з 10+ роками досвіду заробляє там більше, ніж 3000-4500 чистими після налогів

це ж і є приколом європи, зп стають все більш вирівняними і з урахуванням кредитів принцип такий, що ти працюєш на ці 3-4к і живеш без суттєвих змін в якості життя, це в штатах або україні ти можеш «із грязі в крязі» а тут це скоріше середній клас і нічого супер.

це як їхати на автобусі кудись, так, ти туди доїдеш, але це не гоночний мотоцикл, або не порше, тож всі їдуть собі потрохи з «нормальним» рівнем комфорту

У меня были собесы в данию в прошлом году, чисто ради прикола. Никаких зп больше средненемецких для девопс лида там и не пахнет, ± столько же брутто, нетто меньше, а учитывая стоимость жизни в х1.5-2 выше, выходит совсем печалька.

ну це жарти, я вам навів хоч якийсь референс,

З відповідью п’ятирічної давнини?
До чого тут штати чи україна з якимось «із грязі в крязі», коли йшла мова про данію та німеччину?
По твоїй же лінці з відповіді на кворі, лол,
Данія: www.payscale.com/...​Software_Developer/Salary — 445,648 dkk = €59,850
І Німеччина: www.payscale.com/...​Software_Developer/Salary — €50,614
Хоча звичайно вимірювати якусь середню зп якогось середнього программіста — та ще забава.
В середьному, так в штатах у программістів нижче зп ніж в Швейцарії
www.statista.com/...​oper-salaries-by-country

ну якщо 9к в рік, які після налогів перетворяться в 4к чистими за рік тобі якось змінять життя, то щож

типу в моїй ідеальній країні джун заробляє десь 2-3к чистими, сіньор 20-30к після налогів

ось тут я можу зрозуміти якісний стрибок в рівні життя

а не ось це все

спробуйте осягнути, що вся ця «суєта» життя відбувається заради того, щоб з 2к джунових дорости до 4-5к сіньорських. це ж треш, типу все життя прожити, щоб подвоїти прибуток, це розвод максимального рівня, хз чому це людей влаштовує

це вже інша історія, і якісь там wishful thinking про ідеальну країну.
Я лише казав до вашого коментаря вище, що «на око» зп в данії вище німецьких. Звичайно мова про чисто номінальні зп. Про всякі там «на руки» на окремому податковому класі і враховуючи вартість життя і дитячі гроші в Баварії — то вже із класу «не все так однозначно» і без пари тисяч коментів не розібратися.

це вибір країни як розподіляти прибуток, якщо ви думаєте, що ви не віддаєте свої грощі іншим людям тільки через те, що працюєте там, де працюєте, то ви помиляєтесь

наші всі дискусії, це про капіталізм чи соціалізм

У мене нема з вами діскусії про капіталізм чи соціалізм. В Швеції як і в інших країнах Європи капіталізм. Не дивлячись на те, що багато з публічних сервісів фінансуються із податків чи забезпечується якийсь social safety net. Держава не займається визначенням скільки платити джунам чи сіньорам, це визначає ринок.
Соціалізм був в совку, і в якійсь мірі досі залишається в Україні.

Держава не займається визначенням скільки платити джунам чи сіньорам, це визначає ринок.

ох які казки

скажіть ще, що зп це не тупо «ваші роки роботи» + «скільки готова платити компанія»

в єс не вистачає айтішників, щось я не бачу, щоб зп росли

ох які казки

Не знаю як там в ваших Франціях, а в нас навіть не існує мінімальної заробітньої плати. Тим більше не існує максимальної.

в єс не вистачає айтішників, щось я не бачу, щоб зп росли

А я бачу. І бачу що якомусь программісту набагато легше знайти роботу ніж багатьом іншим, і зарплати помітно вище багатьох інших професій.
Те що в ЄС зп нижчі ніж в Америці в першу чергу диктується тим, шо більшість роботи іде на локальні ринки, які зовсім не такі об’ємні як у американських глобальних тех гігантів, і відповідно прибуток теж не такий. Ну в так, частково ще впливають на зп правила на ринку труда і високі податки.

Держава не займається визначенням скільки платити джунам чи сіньорам, це визначає ринок.

😂

Профсоюз так. Але ж це не держава і не державна інституція. Тобто це колективний договір. Не знаю як у вас, але у нас широкий вибір роботи без всяких профсоюзів. Я за 9 років жодного разу не працював в компанії з профсоюзом.

Не знаю як у вас, але у нас широкий вибір роботи без всяких профсоюзів

І скільки євро на рік можна заробляти?

це якесь дивне питання. Я особисто знаю людей, які в it заробляють по 200-300к на рік. Але це ж не означає, що це доступно будь-кому. Звичайні середні зп десь в спреді 50-100к знаходяться.

це якесь дивне питання. Я особисто знаю людей, які в it заробляють по 200-300к на рік

Мені цього достатньо :-)
У Німеччині, 150к і вище це вже майже виключення. Одне з:
— контрактор як Максік
— фірма яку треба довго шукати та добре торгуватись
— маанг
— зайчік через іншу країну

А 200к+ то взагалі треба своє пиляти, але вони тут мозок винесуть з реєстрацією діяльності...

ну так у нас це теж або маанг чи шось подібне і рівнем повище ніж просто сіньор, або індивідуальне контракторство через свою компанію (тут правда буде скоріше за все _до_ 200к на рік).

Спотiфай ваш ще дуже гордий та працювати там — велика честь, при чому не так щоб супер платять. Навiть не працювати, а попасти на спiвбесiду.

Так, наскільки чув зп там доволі звичайні. Може типу на 10-20% вище ринку. Але думаю, що після Спотіфая є більше шансів потрапити туди, де платять помітно більше.
Ну і у нас все ж такі доволі жорсткі умови по захисту найманних працівників, плюс зверху брутто зп работодавець платить ще 31% social contributions + 5+% доп пенсії + різні доп страховки і в такому ключі, тобто брутто зп 100к реалістично обійдеться як мінімум в 140к для роботодавця. Короче маангі до нас не сильно люблять заходити. Здається всі є крім нетфліксу, але дев офіси невеликі в них.

Прикро, що навiть з ïх рекрутером не побалакав, тiльки автоматичнi реджекти, з фаангами якось простiше було

Що в вас платять амазони, заландо та снiжинки?

Примерно от 85-95 тысяч это при минимальных раскладах
То есть, если прошел собес туда, то будешь сытым даже если джуниор

Верхнюю планку не знаю( 110-140 реально для девелопера

Верхнюю планку не знаю( 110-140 реально для девелопера

Вряд ли...

www.heise.de/...​meisten-Geld-7525541.html

Если отфильтровать манагер-консалтеров, типа Roland Berger или McKinsey & Company, то деву, сениору, без манагерских функций, не контрактору, вряд ли светит что то больше 110к, ну 120к, ок. Обычно диапазон зарплат это ±20% от среднего, который в самых лучших (по зарплате) конторах приведён в статье

Вряд ли...

www.heise.de/...​meisten-Geld-7525541.html

Если отфильтровать манагер-консалтеров, типа Roland Berger или McKinsey & Company, то деву, сениору, без манагерских функций, не контрактору, вряд ли светит что то больше 110к, ну 120к, ок. Обычно диапазон зарплат это ±20% от среднего, который в самых лучших (по зарплате) конторах приведён в статье

Ок, поправочка, я недописал
Это должен быть dev в фаанге работающий на США или на Израиль

Те что не фаанги (и местные компании) с ними давно все понятно =) у меня знакомый 20 лет проживший в Германии до сих пор живет категориями «ты синиором максимум 70 тут получишь, а реально будет даже 62-65» =) (но он совсем не умеет продавать себя, да и по знаниям pre-middle скорее)

«ты синиором максимум 70 тут получишь, а реально будет даже 62-65»

А воно так і є, якщо працювати в звичайній, середній компанії, де може навіть не бути такого, як зростання зарплатні. Якби він був сіньором 20 років у великому концерні, типу Siemens, то зараз би отримував самий мінімум 120k, менше ну просто не реально. А як би був ще й на жирному проекті, то отримував би ще й щорічні бонуси.

Якби він був сіньором 20 років у великому концерні, типу Siemens, то зараз би отримував самий мінімум 120k, менше ну просто не реально

За 20 років можна померти тричі))

На наш проект шукали C++ з знанням safety & mission critical

У мене є 1 знайомий готовий до релокейту, але на ті самі 120к (або більше) — він розробляв ПЗ до nuclear power station

Такий собі принципал на максимальних налаштуваннях))

Концерн увімкнув режим земноводної тварини, і була найнята купа інших людей замість нього)

Концерн увімкнув режим земноводної тварини, і була найнята купа інших людей замість нього)

В мене була така сама ситуація, гарного спеціаліста, якого я рекомендував з України. були згодні взяти на 70k, не більше. І я йому сказав не йти. Але, коли мене перевели на інший проект, то там все стало по іншому. Бонуси-шмонуси, новий офіс побудували суто під проект, тімбілдінги по 4-5 разів на рік. І ось на цьому проекті можуть дозволити собі взяти на значно більшу суму. При чому, це все в одній і тій же компанії.

Та я впевнений, в Україні те саме. В одному офісі сидять сіньори з 4k і такі ж самі, але на жирному проекті, з 8k.

Ок, поправочка, я недописал
Это должен быть dev в фаанге работающий на США или на Израиль

Осталось доказать, что такие «фаанги» занимаются разрабом в существенных объёмах внутри Дерьмании и им подобных. Не поддержкой пользователей или цензурой и прочим комлайенсом по требованию режимов, а чем то для чего нужны сениоры. И что они платят сильно выше рынка. И при чём тут вообще Израиль?
Странно, что если такие конторы есть и даже платят, иногда много, то почему они не названы в списке самых желанных работодателей в статье выше?

Осталось доказать, что такие «фаанги» занимаются разрабом в существенных объёмах внутри Дерьмании и им подобных.

Ну Мюнхенский Гугл как минимум Хромиум пилил, и разные веб сервисы. Не LLVM конечно, но это поинтереснее комплаенса. Что остальные делают не знаю.

И при чём тут вообще Израиль?

Они хорошо платят. Мне 2 таких проекта попадались. Команда маленькая.

Ну Мюнхенский Гугл как минимум Хромиум пилил, и разные веб сервисы

Похоже действительно что-то кодят, поголовье 2500 все таки.

https://about.google/intl/de_zz/google-in-germany/

Правда скорее всего большинство занято маркетингом, датеншутцем, «зелёным» поиском и прочим жутко необходимым бредом

Они хорошо платят. Мне 2 таких проекта попадались. Команда маленькая.

Мы ж зарплаты по найму и немецкому Steuer/Arbeitsrecht обсуждаем, да?
Потому что для контрактника 120к это совсем немного.

Потому что для контрактника 120к это совсем немного.

В случае Израиля то найм был 100-120к для С++, не контрактник

Странно, что если такие конторы есть и даже платят, иногда много, то почему они не названы в списке самых желанных работодателей в статье выше?

Та тому що про них і не знають ті, хто статті пише. Там же середні зарплати у компаніях беруться до уваги. А яка середня зарплата буде, коли у тебе 10000 айтішників? Та й у будь якого автоконцерну, наприклад, зараз є відділи по розробці AI і безпілотних технологій, де потрібні купа гарних айтішників. Але я про такі позиції взагалі не чую ніде, хз, але чомусь це не афішується особливо.

Але я про такі позиції взагалі не чую ніде, хз, але чомусь це не афішується особливо.

Я сам не розумію як вони шукають людей. Є завжди внутрішні вакансії, у нас ціла борда для пошуку людей, на вході є навіть надруковані папірці. Але її неможливо читати, тому що вона за воротами де перевіряють перепустки...

Ну да, heise.de самое авторитетное издательство на ИТ темы — не знает и пишут туда исключительно третьесортные девочки-рекрутерши, если речь за зарплаты. Только на доу знают и слышали

А яка середня зарплата буде, коли у тебе 10000 айтішників?

Погугли, как считается средняя зарплата на круг из 1000 людей, которые занимаются примерно одними и теми же задачами. Это нетрудно, эксель умеет

Погугли, как считается средняя зарплата на круг из 1000 людей, которые занимаются примерно одними и теми же задачами.

І які ж по твоєму однакові задачі в великому концерні? Там сотні проектів, де беруть участь айтішники, і скрізь різні технології і задачі, різні підходи, різні локації, різна вертикаль позицій. В одній кімнаті можуть сидіти люди на одній позиції з зарплатами 60k і 120k. Один може писати сайт для їдальні, а інший розробляє 3D сканування місцевості в реальному часі.

Один може писати сайт для їдальні, а інший розробляє 3D сканування місцевості в реальному часі.

И конечно же сайтоклепатель будет получать 120к :-)

Пошёл по ссылке, там чёт сложно, просят регаться. Потому непонятно, считали ли они только бейс, включали ли бонус и еквити. Бейс больше 120 и у нас сложно поиметь, а там уже нюансы.

Не, там по моему спрашивают согласен ли читать с рекламой или без рекламы, но за деньги. По моему так было, когда меня спрашивали пару лет назад

Всё эти бейсы, эквити, корпоративные медстраховки и прочая муть — это в СШП, может только в Калихфорнии или даже только в долине.
А в цывелизованной Гейропе такое не принято, может есть исключения. Обычно указывают годовой брутто, который может и немного зависит от перформанса, но не сильно. Обычно прописан в договоре и от биржевых котировок практически не зависит

Указанным цифрам имхо можно верить. Юра свято верит, что все намного лучше, но это у него такая аберация сознания. Хвалит свое болото...

Ну амазон, гугл же есть и ещё парочка публичных контор типа ебея и т.д, в которых еквити составляет довольно солидную часть компенсации. Понятно, что заоблачные компенсации от Страйпа и подобных виртуальными деньгами стоит изрядно делить, ну и попасть в топ контору — это не просто поговорить про спринг и солид.

Я за 6 лет и 5 мест работы не видел профсоюзов))) для меня это по совковому звучит)))

90% населения которого стремятся не развиваться, зарабатывать и изобретать новое

а мінуси в чому?

В том, что такое население привыкает пинать и голосует за леваков, вешающих лапшу им на уши

В том, что такое население привыкает пинать и голосует за леваков, вешающих лапшу им на уши

Так в США Трампа вибрали, в Києві Черновецького, а у Бразилії Болсонару. У будь-якій країні популісти пролазять рано чи пізно.

Проблема европы в том, что популисты пролезли везде. Не осталось нормальной оппозиции, все политические программы одинаковы — отнять и поделить, а что не получилось отнять — запретить.

Десь були вiдоси вiд американця, який полював бiлок з воздушки та ïв ïх. А чому нi? Нутрiй ж ïдять.

запретить

у нас очередную улицу, на этот раз в Кройцберге перекрыли для авто, поставили клумбы там, скамейки, а велосипедистам влипили ограничение 10км/ч

любители крутить педальки негодуют и даже один подал в суд, бгг))

а велосипедистам влипили ограничение 10км/ч

😂😂😂😂 А что будет если превысить? Я в городе развиваю скорость до 30 кмч обычно, с горок больше

😂😂 бегают тоже обычно со скоростью больше 10км/ч, вот надо ещё этих бегунов заставить вести себя нормально

А что будет если превысить?

публичная дискуссия, чтобы нарушитель задумался о своем поведении

публичная дискуссия, чтобы нарушитель задумался о своем поведении

А затем приклеить колеса к асфальту?

я тому не дуже люблю іздити в місті. Та ще й відстьобуватись на кожному світлофорі. Але мені зазвичай їхати 1-2 км по місту і 15км за містом без жодного світлофору як раз зі звичайними 30 кмч, кайф :)

15км за містом без жодного світлофору як раз зі звичайними 30 кмч, кайф :)

счастливый человек ))

У нас доречі це і на машині так — тому що використовують багато кругових перехесть замість світлофорів. Умовно кажучі я до центра міста доїзжаю без жодного світлофора. А там де є світлофори — вони смарт, тобто вони детектять трафік. Коли ти до нього під’їзжаєш і нема перпендикулярного трафіка то тобі буде завжди зелений.
Але в центрі майже всюди будуть ті самі 30-40 кмч :)))

Интересно улицы в Грюневальд будут перекрывать и скамеечки ставить?))))

Был у нас случай, что чувак уехал в отпуск, а обратно попасть не может, бо улицу перекрыли. Что характерно, этим занимаются в основном всякие активисты из ебеней, которые чудом получили социальное жильё в центре, теперь всячески превращают город в деревню.

Что характерно, этим занимаются в основном всякие активисты из ебеней, которые чудом получили социальное жильё в центре, теперь всячески превращают город в деревню.

меня ещё прикалывает, что они это аргументируют тем, что необходимо создавать место для времяпрепровождения и для встречи соседей

это напоминает мне моё детство, когда на лавках во дворе сидели бабульки или алкаши, а так ни у кого больше не было времени или желания, чтобы просто сидеть во дворе.

Ага. В моем старом районе в солнечные дни соседи вытаскивали столики на тротуары, радостно здоровались с каждым прохожим, могли даже винишка предложить, но толпы, чтоб улицу перекрывать, никогда не собиралось.

Якщо так подивитися, то в демократії всюду популісти — тому що це суть демократії — подобатися своїм виборцям.
Чи ти хочеш сказать що в штатах MAGA це нормальна опозиція лівакам-демократам і зовсім не популісти?

ну а хто там наразі в опозиції? Елон Маск ще є :)

Отлично видно как у вас в швеции нет промывки со стороны сми. Правые — значит МАГА. ату на них.
Оппозиция сейчас в сша — это респы, у них своя внутрення структура, несколько крыльев которые имеют большие разхногласия.
Хороший пример — внутренняя оппозиция Трампу — крыло ДеСантиса.

Ну в держ смі в нас звичайно вистачає пропаганди. Але думаешь я із шведских смі черпаю свої знання про політику в штатах? :)

Ну ось тендецiя популiстами називати тiльки правих

Мабуть є таке. Лівакі в цьому плані ефективні дуже в наклеювані таких ярликів. У нас правда праваків звинувачують не в популізмі, а в фашизмі :)

Так а мінуси-то у чому? У них вічний чіл, ліваки їм ще базовий загальний дохід підвезуть. Чого їм за ліваків не голосувати?

Минус в том, что такое общество создает условия для ичла, но не для зарабатывания и достижения целей

А для чого тобі заробляти? Щоб чілити, коли тобі буде 60+?

Чтоб отдыхать на условной Ла-Пальме, а не у ближайшего озера))

Чтоб отдыхать на условной Ла-Пальме, а не у ближайшего озера))

Зі 100k на рік (а такі зарплати навіть на півночі не є чимось нереальним, не говорячи вже про Мюнхен) і власним житлом ти можеш хоч на Маврікії і Сейшелах по 3 рази на рік відпочивати. Зі 130k на рік те саме можливе і з іпотекою. Ти говориш, що в Європці всі бідні, але місцевий жонатий айтішник зі 100k на рік і житлом від батьків, живе тут досить розкішно. А якщо ще й дружина працює...

Ти говориш, що в Європці всі бідні, але місцевий жонатий айтішник зі 100k на рік і житлом від батьків, живе тут досить розкішно. А якщо ще й дружина працює...

В Европке не все айтишники, но почему-то у очень многих знакомых айтишников по всей гермашке я наблюдаю другие картины — квартира на пару комнат, где женатый айтишник сидит на кухне на митинге, ржавый велик (доставшийся от дедушки вместе с квартирой), роскошный отдых на курортах бибионе с мутным морем и несущими тебя толпами, одежда из кик и т.п. Канеш может этот сверхсиниор просто откладывает в банку, живя по мнимуму — но такое мне еще меньше понятно.

но почему-то у очень многих знакомых айтишников по всей гермашке я наблюдаю другие картины

та им просто так нравится
у меня есть коллеги, которые живут в коммуналках. самый крутой из них
живет в коммуналке с подругой, а соседи у них семья с ребенком 4 годика

А подруга коммунальная или собственная? А то в єтих ваш європах и вайфшеринг могут практиковать :-)

А то в єтих ваш європах и вайфшеринг могут практиковать :-)

это удобно
как и ребенок из соседской комнаты, с ним можно поиграть, подгузник поменять, спать уложить, а как надоест, то сдать обратно родителям. совсем не обязательно своего заводить.

Напиши новую темку )) «сравнение США vs Европа»
Выбери какие то жирные города-штаты, например Калифорния/Бавария, или Нью-Йорк/Амстердам, или Остин/Стокгольм ))

Напиши новую темку )) «сравнение США vs Европа»

Так він не знає основну тему — нюанси іпотеки у всіх цих місцях. Без цієї інформації порівняння не має сенсу.

Саме для цього і буде існувати нова тема
Почнемо з порівняння 2 міст, а на 5000-коменті будемо знати багато нової інформації))

Боюсь европка продует полностью)))

Ну по километрово-часовой доступности развлекалок, боюся я, Европка Америчку уделает с отрывом))

Ну по километрово-часовой доступности развлекалок, боюся я, Европка Америчку уделает с отрывом))

Краще залишусь без зайвих $3-4k в кишені в кінці місяця, але буду собі тихенько жити у Європці, де ніхто не працює, але й не жебракує. На Ла Пальму ось у Івана вистачає.

Сумнівно, залежить що мати на увазі від развлікаловками.
Плюс, говорять, що для цього НЙ найкраще місто в світі, ;)

Я б так не сказав, наприкл Нью-Йорк:

1. Зарплатные и карьерные перспективы, не слишком высокие налоги
+1 — все ок
2. Местоположение для путешествий, наличие мощного аэропорта рядом
+0,5 — аеропорт мощний, але подорожувати особливо нема куди
3. Наличие большого количества разнообразных развлечений в радиусе 2 часов езды на авто
+1 — все є
4. Социальная система, детская система (садики, кружки, выплаты), доступ к медицине
0 — соціалка слабка, дитячі садки дорогі, дитячих грошей нема
5. Возможность комфортно использовать авто для всех перемещений — бесплатные автобаны, развязки, большое количество недорогого паркинга в городах
0 — центр обмежен для пересування авто, безкоштовних автобанів мало, паркінг дорогий
6. Центристы (в идеале правоцентристы) у власти
0 — Ліваки-демократи при владі
7. Снег зимой, купабельыне озера или море летом (температура 22+)
+0.5 Сніг є, вода холодна
8. Возможность арендовать дом/таунхаус/большую квартиру с участком в пригороде до 2к. Покупка уже не интересует.
0 — оренда дорога
9. Нормальные горы в радиусе до 2 часов на авто
+0.5 — гори є, але невеликі
10. Разнообразие товаров, относительно небольшие цены
+0.5 — вибір великий, але все дорого.
Ітого: 4 бали. Клуж і Софія все ще набагато краще для життя.

З одніє сторони я згоден що Нью-Йорк покраще :)
З іншої якщо в переліку більшість балів мають Софія і Бухарест, а меньшість Скандинавія і Нідерланди, то я сприймаю такий рейтинг як чим меньше балів, тим краще )

Хм, можна тодi поставити iндекс товщини ветсьюта, меньше — краще, Турко сподобається

Лучше всего поехать и пожить месяц-два в выбранные страны, тогда понятнее будет)

Лучше всего поехать и пожить месяц-два в выбранные страны, тогда понятнее будет)

За місяць-два тільки віддаси купу грошей за airbnb квартиру, далеко не найкращу. Клімат зрозуміти не зможеш. З державними інстанціями справи мати не будеш. Садочок для дитини шукати не будеш. Кредити брати не будеш. Взагалі нічого не будеш, крім того, щоб просто погуляти, як турист.

можна зайти в ресторан і отримати засуджуючі погляди (або ні), це і буде індикатором суспільства

Це в якому суспільстві заходячи в ресторан отримуєш засуджуючі погляди?

про париж ходять такі чутки наприклад, на рівні стереотипів це звучить «ще не встиг зайти в ресторан, а офіціант на тебе вже поглянув як на когось, хто йому винен»

про париж ходять такі чутки наприклад, на рівні стереотипів це звучить «ще не встиг зайти в ресторан, а офіціант на тебе вже поглянув як на когось, хто йому винен»

Це ж саме туристичне місце у світі, було б дивно, якби там було інакше. У мене не туристичне місто, в ресторани ми ходимо часто, 99% відвідувачів там місцеві. Ніяких проблем жодного разу не було.

А, ну французікі часто сноби, особливо в їжі. Тому не дивно.

Париж это единственное место где мне в ресторане сказали, что если я не беру основное блюдо, то я не могу взять больше двух закусок xD

Це залежить не від локації, а від ресторану. В ресторанах з кількома зірками мішлену навіть in the middle of nowhere ти можеш не мати мати такого вибору взагалі — ти платиш фіксовану (чималу) суму за вечерю з кількох страв, і вибирати можеш тільки що хотів би на кожну зміну...

згадалася серія Свінки Пеппи про день народження дідуся в ресторані :)

Це від людини залежить. Ми раз з батьками сиділи в ресторані в Сербії, то тато їх бачив, а я ні :)

може і правда від суспільства залежить? Я б і не подумав що може існувати такий крітерій, і що заходячи кудись працюючий там персонал якось косо буде на мене дивитися.

може і правда від суспільства залежить? Я б і не подумав що може існувати такий крітерій, і що заходячи кудись працюючий там персонал якось косо буде на мене дивитися.

Я б сказав, це залежить від знання місцевих звичаїв. Якщо ти в Німеччині зайдеш до ресторану і спитаєш, «Чи є вільний столик?», на тебе реально можуть косо подивитися. Тому що питати треба було так: «Гутен таг, Чи є вільний столик?»
www.westend61.de/...​ite-respect-WDF002403.jpg

У нас за Гутен Таг еще могут дать столик, а вот подальше от Мю уже пошлют)))

З державними інстанціями справи мати не будеш

Чтобы примерно понимать, какая ситуация, достаточно загуглить.
А приехать это уже чтобы реально заценить цены на бытовуху, адекватность местных(тот самый пресловутый менталитет) и понять, нужно ли учить ещё один язык.

Приклад. Ми гуглили, всі плачуться, що отримати дитсадок нереально. Теж саме мені казали люди на дитячому майданчику, коли я там був ще до дитсадка і бачив інших батьків з більш дорослими дітьми. В результаті, ми без проблем отримали місто в дитсадку, і навіть не в одному, вибирали.

ага, на російській мові. Я навіть знаю що ти там нагуглішь про кожну з країн :)

Я всегда гуглю на английском. И если уж мсье вошел в режим граммар наци, то надо говорить не

на російській мові

а «російською»

Я всегда гуглю на английском

Русня и на английском замусоривает интернет через свои ботофермы
В декабре прошлого года на вайнахтсмаркте мы схлестнулись в дядечкой из Греции (!!!) что продавал деревянные игрушки
Он нам доказывал — «Украина дамбила бамбас 8 лет, и вы украинцы после этого удивлены началом специальной карательной операции?»

Он нам доказывал — «Украина дамбила бамбас 8 лет, и вы украинцы после этого удивлены началом специальной карательной операции?»

я вчера врачу пыталась доказать, что меня никто никогда за русский язык не притеснял и это не Украина все начала (((

я вчера врачу пыталась доказать, что меня никто никогда за русский язык не притеснял и это не Украина все начала (((

Мне поляк С++ник (толковый кстати), все доказывает — «несмотря на потуги Запада развязать третью мировую войну руками украинцев — РФ не ведется на это, и готовится отражать удары по другим направлениям, т.к. эскалировать воюя до последнего украинца не получается, жди новых горячих точек например в Прибалтике»

От него полный набор Скабеевой и Соловьева я слышал... 1в1
Русский и Украинский он не знает
Он читает всякую желтую прессу и выборочно «экспертов» из интернетика

Да уж, оце у вас там звичайно і ватна країна. Раз місцеві це все жруть.

Они сытые-наивные просто и не все понимают что происходит

в нас теж є всякі єдінорожкі, які вважають що у всьому віноват тільки путін, а росіяне бідні, обмануті, нічого не знають і їх треба пожаліти. Але тих хто звинувачує Україну я серед звичайних людей навіть не зустрічав. Тільки хіба шо в твітерах серед всяких упоротих коммуністів.

Я двух таких дурачков встречал
Но все равно мерзко(

А от поляки в цьому плані дивують. Більшість ненавидить русню, але звідки там ваті взятись? В мене такий самий знайомий польський айтішник є, і теж, блін, толковий

Но при чем тут российские ботофермы к гуглению информации о госуслугах в сферическом Тае?

Ну потому что я пойду искать на условный реддит информацию, и получу вымышленные истории) Остается только официальный госпортал)

я пойду искать на условный реддит информацию, и получу вымышленные истории)

Все ж таки краще ніж доу :)

Греки взагалі дуже ватні в середньому.