Чому Ви не на війні?

Привіт, мене звати Павло, з початком повномасштабної війни в мене сильно загострилось почуття провини, через те, що я не захищаю державу зі зброєю в руках.

Я вже більше 2 років живу і працюю в Штатах, проте ніколи не планував тут залишатись, а навпаки, завжди хотів повернутись додому з кращим досвідом. Також в мене поки немає дружини і дітей, що робить мене менш залежним і більш мобільним.

В мене немає військового досвіду, але в багатьох моїх друзів, які взяли зброю до рук після 24 лютого, його теж не було, тому я не вважаю це виправданням. Я доначу кожного місяця, але все одно відчуваю, що був би корисним на війні. З іншої сторони, це може бути тільки моя субєктивна думка і мої донати важливіші (або я тільки хочу так думати).

Я знаю, що в кожної людини, яка зараз не на війні, є своя причина:

— хтось працює (не можуть ж всі воювати!);

— хтось волонтерить і є об’єктивно кориснішим у своїй справі;

— в когось є дружина і діти або родичі, за якими треба доглядати;

— хтось не може фізично;

— хтось просто боїться (розумію і не засуджую);

— комусь все одно на країну і він хоче виїхати, як тільки відкриють кордони (теж розумію і не засуджую);

Отож, чи варто повертатись, щоб брати зброю до рук? Чому так? Чому ні?

P.S. Я не сподіваюсь знайти відповіді на питання вище. В кожного своя історія. Хочеться почути думки людей.

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

На, дякувати Закарпатському військомату, який гріб усіх немісцевих. Зсередини кажу — вдруге максимально намагався б не потрапити. В тилових підрозділах срака з я начальник-ти дурак і неефективності. Вперед я сам не дуже хочу, бо там потрапити в нормальний підрозділ-рулетка. А ставки в цій рулетці трохи зависокі. Потрапити по спеціальності-той ще квест. Якщо маєте вибір, заходити чи ні-подумайте про шлях виходу, якщо потрапите не туди, де приноситимете користь. Найкраще заходити в підрозділ, де є знайомі, щоб вас вже в військоматі чекав мобофіцер з відповідного батальону. А то є шанс стати солдат-стрілець і поїхати копати окопи в мерзлому грунті. Або ще раз подумати, вхід безплатно і швидко, вихід набагато складніше.

Задача українців по всьому світу перемогти у війні проти московії й розвалити нарешті тюрму народів, щоб уникнути повторення великої війни.

Якщо ви вважаєте, що будете максимально ефективні у фінансовій підтримці ЗСУ то ви праві.
Якщо ви вважаєте, що будете максимально ефективні у ЗСУ то ви також праві.

" В мене немає військового досвіду, але в багатьох моїх друзів, які взяли зброю до рук після 24 лютого, його теж не було, тому я не вважаю це виправданням. Я доначу кожного місяця, але все одно відчуваю, що був би корисним на війні. З іншої сторони, це може бути тільки моя субєктивна думка і мої донати важливіші (або я тільки хочу так думати). "

Я мобілізований з березня місяця і повір мені від твоїх донатів користі набагато більше ніж від тих кого мобілізували, включаючи мене.

не парься, сиди в штатах и донать
так ты в разы больше пользы принесешь чем в сапогах
все что рассказывают про кацапскую армию, тоже самое и у нас, идиоты, мясные волны и тд

Вам варто відвідувати психолога, як і будь якій нормальній людині, якщо маєте такі думки

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Привіт, екс-колеги

Замість спроб пошуку відмазки «чому я не воюю» на форумі варто підійти до справи прагматично: з-за кордону ті, хто знають куди і чому — вже повернулись. Їхати сюди і сидіти в умовній другій лінії чи охороняти штаб — сенсу не багато.

А от тим, хто в країні (і невиїзний) варто було б задуматись, куди йти і що робити. Чи то курси зброя/тактика, чи то знайомих шукати і мобілізуватись в нормальні частини.

Врешті-решт «межі країни закінчуються там, де зупиняється нога піхотинця».

погоджуюсь, що їхати для того, щоб сидіти і щось охороняти десь далеко від фронту сенсу не багато
але зараз є багато можливостей долучитись до добровольчих підрозділів або новостворенних бригад, як, наприклад, 47, пройти якісне навчання і бути корисним ближче до місця бойових дій

Тому що, враховуючи як держава ставилася до людей попереднi 30 рокiв (i буде так само ставитися пiсля вiйни) — нема сенсу ризикувати життям заради синочкiв можновладцiв

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

пусть сначала власть пойдет на фронт, вся..я бы начал с этого
и желательно вместе с детьми

Мова не о можновладцях а об iх дiточках призовного вiку якi щось не хочуть воювати за краiну котру обкрадають iхнi батьки

Ну так я так само до армii не хочу це ж не прiблiзiт побєду

Для мене головне життя і здоровья мене, моїх близьких і рідних, а не ідеалістична «перемога», ціною їх життя, вже бачили як попереджали і допомагали виїжджати.

С этим не спорю. Мой комментарий был исключительно об отправке на фронт власти вместе с их детьми

Да, это помогло бы победить.

Наличие во вражеском плену детей тех кто принимает критичиски важные решения действительно поможет победить. Врагу

Потому что «власть» — это херовые, но менеджеры-бюрократы, из-за которых работают какие-то процессы, о которых ты даже не подозреваешь. Но если их начать тупо выдёргивать из этих процессов, всё начнёт тормозить и сыпаться.

воювати в першу чергу потрібно за країну (і перекладати вину на когось теж не найкраща ідея як на мене)
але якщо ви не бачете свого майбутнього в цій країні, тоді це хороше виправдання

Шановний Anatoliy Sova мав на увазi що попереднiй умовний договiр(влада краде, а вам низькi податки) був для нього прийнятний, але вiн не готовий помирати на таких умовах.

Я нiколи ФОПом не був, працював у банках, i зарплата була бiла тобто податки як у всiх, так що мiмо каси

тому що двоє дітей, меншому на момент вторгнення було 9 місяців. А старша народилась за місяць до початку війни у 2014-му — так само не пішов тоді. І постійні коливання між двома крайностями. З одного боку, «треба йти, тільки в цьому буття набере якогось сенсу» і якийсь мабуть хлопчачий авантюризм з’являється а з іншого — усвідомлення, що нікому про твоїх дітей буде подбати у найгіршому для тебе випадку.
Тому поки що цивільний, працюю, донатю, чекаю на мобілізацію. Але, чесно, в думках ще чекаю, що мобілізують і не доведеться самому робити цей непростий вибір (хоча і розумію, що просто цим перекладаю відповідальність).
P.S. Тут вже десь писали, що не вірять, що хтось ходив у військкомат і його не взяли, але у мене як раз така ситуація — двічі ходив у березні, оновив контактні дані, сказали чекати. Та й знайомі є, яких з першого разу не взяли

Вірю в Бога. Задонатив небагато, десь відсотків 50 з місячної зарплати за раз. Крім того, я є жінкою (морально, за переконаннями). Операцію не роблю через медичні ризики.

В воєнкоматі повинно прокатити, відпишись потім.

А хіба в нас досі SRS вимагають для зміни ґендерного маркера в документах?

У нас в этой сфере практика и законодательство даже менее либеральные, чем в России. Будешь в дурке три недели доказывать, что ты не шизик, и по итогу документы все равно не меняют. Словом полнейший и махровейший совок.

Да, путаю, с 2016-го года только медицинская помощь упрощена: пациент может от части процедур отказаться и при этом легально получить остальные. А в юридической части всё по-старому вроде: без комиссии и стерилизации никуда. То-то я думаю, почему даже Зианджа до сих пор доки сменить не может, хотя на гормонах уже лет 10.

Операцію не роблю через медичні ризики.

— держи нас в курсе, дядь, ой, теть.

Неадеквати. А потім кажуть що хочуть в Європу. З такими поглядами в Європі жити некомфортно.

Навіть якщо просто жартуєте — тема занадто делікатна щоб так жартувати.

" В мене немає військового досвіду, але в багатьох моїх друзів, які взяли зброю до рук після 24 лютого, його теж не було, тому я не вважаю це виправданням. Я доначу кожного місяця, але все одно відчуваю, що був би корисним на війні. З іншої сторони, це може бути тільки моя субєктивна думка і мої донати важливіші (або я тільки хочу так думати). "

Я мобілізований з березня місяця і повір мені від твоїх донатів користі набагато більше ніж від тих кого мобілізували, включаючи мене.

Отож, чи варто повертатись, щоб брати зброю до рук? Чому так? Чому ні?

Повторю свою відповідь тут — вона саме підходить:
dou.ua/...​rums/topic/40154/#2490342

Я вважаю що вирішуючи «чи варто йти на війну», стать аж ніяк не має бути вирішальним фактором. Логіка підказує, що найбільш корисними на війні будуть ті, хто:
1) Мають більше шансів вижити. А це ті, хто:
1.1) мають якусь підготовку чи досвід (навіть пеінтбол краще ніж нічого)
1.2) знаходяться у гарній фізичній формі (принаймні щоб встигти втекти та сховатися)
1.3) мають навички виживання поза межами квартири (не помруть від сирої води і багнюки).
1.4) не мають хронічних захворювань.
1.5) мають нормальний а краще підвищений больовий поріг (тут жінки навіть попереду).
2) Психічно мотивовані і витривалі. Щонайменше:
2.1) не впадають у ступор чи паніку від вибухів.
2.2) не бояться виду крові та ран і не втрачають свідомість.
2.3) морально готові вбити людину дивлячись їй у обличчя.
2.4) вміють жити «одним днем» — не впадаючи у рефлексію та сум.
3) Вже мають корисні навички.
3.1) Медична допомога.
3.2) Водіння автомобіля.
3.3) Технічні навички ремонту авто, техніки, електрики.
3.4) Знання у будівництві (типи ґрунту, гідроізоляція, опалення і т.і).
3.5) Талант куховарити.
Отже, якщо розмірковувати суто логічно, чоловіча стать аж ніяк не надає відчутних переваг, враховуючи цей список. Більше того: якась 20 — річна танцівниця має набагато більше шансів вижити на війні, ніж 40-річний любитель пива.

Отже тверезо оцініть скільки ви розраховуєте прожити на війні та скільки орків встигнете убити.
Тоді буде зрозуміло — чи корисніше донатити до кінця війни, чи воювати до свого кінця.
Останнім часом з під Бахмута усе частіше чую історії що мобіків тільки привезли, сунули в окоп — вони ворога навіть не бачать. Через два дні вже везуть у зворотній бік 300.
Сучасна війна така, що з автоматом навіть жодного ворога не вб’єш, як залишишся калікою. З іншого боку працювати «гарматним м’ясом та брати вогонь на себе теж комусь потрібно.»

не охота без ног, или без рук, или с банкой на животе вместе почек провести остаток жизни...
это в худшем случае..
или вернуться на гражданку с больной головой куда потом не то что в айтишку, мыть посуду не возьмут..

или работать в плену рф оказаться и жрать там пахлебку из хвоста рыбы.

или просто червей кормить хрен знает где...это лучший вариант

Конечно, тем более что страну защищают в первую очередь не воины. А политики

Сірьога, ти ж виїхав уже, то про що мова тоді?

Вам треба позбутися провини вцілілого. Це часто зустрічається в наш непростий час. Проблема в тому, що її не втамувати — це як чорна діра. «Хлопці там воюють, а я ні», «Займаюсь волонтеркою, а хтось воює», «Хлопці на передку, а я в тилу», «Товариші в окопі, а я на відновленні», «Побратими в пеклі, а у мене тут відносно спокійно», «Хтось пішов на штурм, а я сиджу за 300 метрів в заслоні», «Я лише 4-й у групі, що йде по замінованій ділянці, а хтось йде попереду». Важливо прийняти, що ви там, де ви є і працювати на перемогу. Ваш вклад важливий.

Є категорія людей «Не буду воювати, бо я краще міг би [корисну дію вставити сюди].» З досвіду, оце «міг би» ніколи не відбувається. Тупа лінь. Якщо ви цю дію ще не робите, то ви просто використовуєте війну як пояснення для своєї прокрастинації. Дія — це допомога, це наближення перемоги. Роздуми про дії, це не самі дії.

Також, всі хто хоче йти воювати — це не те, що ви думаєте. Ніякі слова ніколи це не передадуть. Будьте готові до цього. Та як би не готувались, все одно буде розрив шаблону.

Чому я не на війні? Відповіді на це запитання дати не можу, на війні.

Знаю людей хто вірив у війну ще з 1991
Серйозно задумався в 2014
На мене офісні жителі дивилися як на дурачка

Знаю людей хто вірив у війну ще з 1991

Всі хто народились західніше Хмельницького?)

Ні. Північ і схід

Тіпа нас дуже легко відпустили.
Навіть не як прибалтику.

Для історії, перший ковбасний бунт був у чернігові

Спочатку раджу вам підвищити самооцінку, тому що це не слова особистості.
А потім коли ви зможете тверезо аналізувати ситуацію, то ви вирішите що для вас буде краще.

в яких словах ви бачите низьку самооцінку?

"

в мене сильно загострилось почуття провини

"

Не на війні, бо сцикотно.

Мабуть більш не самі бойові дії, а попасти у підрозділ до довб***бів і з командиром-довб***бом. Також мати і дружина інваліди, що з ними буде, як я піду на добриво, хз.

Я говорил с военными пока ездил в Испанию. Скажу так: кому действительно нужно воевать, он не спрашивает — идёт и воюет, потому что не может по другому. На нуле, в подразделениях сходящихся с россиянами на длину выстрела и ножа других нет: погибают, или отсеиваются.
Проблема только в том, что военкомам нужно выполнить план, поэтому если не готов выполнить любой (!!!) приказ ради чего-то большего, чем твоя жизнь лучше воевать не идти

Якщо ви бажаєте допомогти перемозі, не обовязково ставати під автомат, особливо коли голова на плечах та унікальні навички є.

Мені автомат видали, але тримають в більш менш безпечному віддаленні від фронту, де можу робити софт, щоб рятувати більше життів та надавати більше втрат ворогу. Для розробки залучаю цивільних волонтерів.

Якщо ви программіст/qa/devops/embed, є час, можливість та бажання допомогти армії, є цілий ряд проектів які наразі активно розробляються.

І в них є можливість прийняти участь без мобілізації чи це паралельні процеси і десь на волонетских засадах допомогати але офіційно залишатися потенційно мобілізованим з подальшим рандомним розподіленням?

Є ж «офіційні» військові вакансії для розробників, наприклад в цьому каналі t.me/lobbyx/5412

«офіційні» :)
Глянув декілька вакансій і всі починаються з:
«офіційна мобілізація до кінця воєнного стану або робота за контрактом».

У будь якому випадку дякую за посилання. Бо я певний час намагався щось знайти на волонтерських засадах і не мав успіху.

починаються з:
«офіційна мобілізація до кінця воєнного стану або робота за контрактом».

А так хотілося б фрілансером та на ремоуті, шоб якщо що на зв’язок не виходити, не?

Не розумію сарказм. Це питання, яке одразу містить хибне ствердження? Всі працюють на ремоуті лише «шоб якщо що на зв’язок не виходити»?

Не все буквально.
«не виходити» тут = «на фронт не попасти»

Ну так. Welcome, captain obvious.
Не виправдав ваших очикувань?

Які очікування?
На ДОУ мало хто хоче служити, та й взагалі серед ІТ мало хто реально бажає цим займатись.

І навіщо отак агритись?
У мене в селі у таких випадках казали: «Що, правда очі коле?»
І я б не сказав, що то гарно звучало. Навпаки — вельми грубо.

p.s. Я теж служити не хочу....

Ви спробуйте туди потрапити — жодного фідбеку на подачу резюме(

Треба мати офіцерське звання то зацікавленного в Вас командира, який би офіційно провів оформлення до себе. Так просто «направити лист у відділ кадрів і пройти співбесіду» не працює

Та вже зрозуміло:) виходить це розміщення вакансій — це аби було, а беруть лише по приватним каналам/знайомствам. Питання лише як ті знайдмства отримати...

Де можна дізнатися про такі проекти?

Як до вас потрапити і хто потрібен?

Задача українців по всьому світу перемогти у війні проти московії й розвалити нарешті тюрму народів, щоб уникнути повторення великої війни.

Якщо ви вважаєте, що будете максимально ефективні у фінансовій підтримці ЗСУ то ви праві.
Якщо ви вважаєте, що будете максимально ефективні у ЗСУ то ви також праві.

Теж за кордоном з довоєнного часу, війни на власні очі не бачив.
Найбезпосередніший аргумент — співвіднести вплив і користь на своєму місці і там, у невідомості, без підготовки, без попереднього досвіду, звань і практичних навичок.
Виходить, що зробиш рішучий і гідний поваги вчинок, але є дуже великий ризик, що користь від того буде неспівставна з ризиками для того, що ти робиш, для тих, хто від цього залежить і для твого повоєнного життя, якщо воно взагалі буде.
Виходить, що на одній шальці терезів моє розуміння власного обов‘язку і хлоп‘яче бажання повоювати, а на іншій все, що від мене залежить (а від мене залежить і розвиток проєкту, людей для якого ще до війни вирішено наймати на прямий контракт в Україні)...

Я для себе це абстрагував іще до певної міри дивною, але й логічною паралеллю — думати, що єдина користь і самореалізація чоловіка на війні це умовний «окоп», що б він не робив, це десь так само як усі досягнення жінки перекривати лише питанням її материнства (в Лесі Українки дітей не було, так, до слова)... Головне не халявити в тому, що ти робиш. Якщо ти українець за кордоном, то навіть твоя компетентність і фаховість це бренд України в очах твоїх колег.

Ще одне важливе — ми резерв країни. Невідомо, що ще станеться, і де ми знадобимося. Банально захистити українок від ватних наїздів уже дорогого варте.

Я ж не перед вами виправдовуватися зібрався, а писав людині, яка в темі.
Банально від гоп-атак на українські публічні акції, раптових і зухвалих.

Сорянчик, чувак, я одним своїм видом людей захищаю (здоровий з досить важким впевненим поглядом), писав від себе.

твоя компетентність і фаховість це бренд України в очах твоїх колег

яку перекреслюють твої співгромадяни, що шукають як fuck the system щоб витягнути з неї максимально багато плюшок з мінімальним напрягом.

ми резерв країни

батальйон Монако? :D
нажаль більшість людей просто юзають бенефіти українського паспорту, це не добре і не погано, це просто факт.

Та все чекаю, коли Кожаєв піде воювати ;)

Справедливости ради, Кожаев в Испанию выезжал, и все таки обратно вернулся, хотя мог бы и остаться и никто его в Испанию не поехал бы арестовывать. Многие из форумчан бы вернулись?

Я був би радий що такого ватного жлоба, який вболіваю з російську культурку і церкву позбавили громадянства. До війни кожаєв обіцяв всіх порізати ножем і побити як чемпіон джиу джитсу. Багато форумчан в армію або допомогають, а що зробив кожаєв? Поїхав відпочивати в Іспанію?

Бісить що говноїди на форумі досі облизують такого виродка як кожаєв.

Я не знаю сделал ли что то Кожаев, вроде деньги какие то собирал в начале, можем посоревноваться кто больше задонатил, но это уже после войны, наверное. Я вообще не против подколов Кожаева и прочих бойцов ножа и кулака с айтишних форумов, но у тебя прям ненависть какая-то. Объективно Кожаев не сделал никому, ничего плохого, а дурачки, которые выгоняют из страны за расхождение в мнениях о культуре, живут по восточную сторону от границы.

не против подколов Кожаева и прочих бойцов ножа и кулака с айтишних форумов

Сэр предлагает танк лупить кулаками, или ракету ножом сбить?

Танк нет, но экипаж можно раскидать.
Бразильское Джиу Джитсу, видел на соревнованиях в детстве, это моща.
Но нужно напарников, которые бы танкистов выкурили сперва 😊

Я не бразильским занимаюсь, но не суть. На фронте рукопашный бой вовсе не основное и нужен точечно

Ну я только Бразильськое видел.
И они побеждали вообще всех на боях без правил

На Украине побеждают самбисты: партер адаптированный под удары + броски

Ну на тех соревнованиях не было наших.
Да и давно то было. 90е вроде

був би радий що такого ватного жлоба, який вболіваю з російську культурку і церкву позбавили громадянства

Запрещено конституцией

що зробив кожаєв?

Выжил, надеюсь выжить и дальше — закон не запрещает

такого виродка як кожаєв.

Сам дурак

Справедливости ради наблюдаю, как люди с возможность выезжать (по разному достигнутой) по другому относятся к происходящему по сравнению с теми, кто таковой не имеет.

Знакомые моряки не возвращаются именно потому что снова выехать не смогут.

Так ось ти який, Боневтік!

Я не вважаю, що є кращі і гірші способи наближати перемогу.
Будь-яка допомога важлива.
А якщо докори сумління не дають спокою — це ок.

не парься, сиди в штатах и донать
так ты в разы больше пользы принесешь чем в сапогах
все что рассказывают про кацапскую армию, тоже самое и у нас, идиоты, мясные волны и тд

Є Верховний Головнокомандувач (Зеленський), міністр оборони (Резніков), Головнокомандувач ЗСУ (Залужний), Генштаб і т.д. Вони ставлять завдання не грести якомога більше, а проведення мобілізації в необхідній кількості, що відповідає вимогам та викликам, які стоять перед ЗСУ.

Простіше кажучи, нікому не потрібні мільйони голих босих мобілізованих, яких неможливо забезпечити зброєю та провести необхідну підготовку. Навіть прогодувати їх всіх стало б викликом для держави та економіки, а вони стали б тягарем для держави замість того, щоб наблизити перемогу. Тому кожен повинен приносити користь на своєму місці (на фронті, в тилу чи за кордоном).

Армії завжди потрібне м’ясо, просто треба час його переварити, тому зараз поменшало роздач повісток. Після НГ знову буде. Ми тут не дуже відрізняємось від русні. Просто почитайте навіть що тут на Доу пишуть ті хто в армії зараз — совок ще той. Авжеж є й нормальні бригади але поки це вийняток

Це де стало менше повicток ? У Харковi аж гай гуде по всiх станцiях метро, супермаркетам 7 днiв на тиждень роздача, роздача та ще раз роздача. На перетинах центральних вулиць на блокпостах. Не знаю як це працює, але десь тихо взагалi. Ось кажуть в Києвi тиша повна по повicтках, та чоловiки спокiйно ходять. Правда ?

В Запоріжжі так само як ви описали про Харьків, а от у сусідньму Дніпрі ні пазу не бачив, тому можна зробити висновок що повістки роздають в прифронтових містах

В Вінниці, яка далеко в тилу, роздача на кожному кроці

В свободной стране любой человек может отказаться и решить где ему быть, тут или не тут.

Фіг там, в Франіку он теж роздають мало не всім.

Влітку пам’ятаю що не було і дня коли не йшов десь у магазин і не бачив поліцію яка комусь щось виписувала. Зараз не пам’ятаю коли бачив останній раз у себе на районі поліцейську машину. (Захід). В центрі багато знайомих живе — теж саме кажуть. В Києві ніби і раніше менше роздавали, а може просто місто велике і не так помітно. Зайшов нещодавно в тг канал про повістки, влітку там по 50 постів було де хто отримав. Зараз дивлюся що вже пару тижнів просто новини якісь пишуть, про ялинки, погоду

Дехто розказує як всім виписують-виписують повістки, але серед знайомих за останні 5-6 місяців нікого щось на вулиці або в магазині не схопили і повістку не вручали (Львів, Київ).

На, дякувати Закарпатському військомату, який гріб усіх немісцевих. Зсередини кажу — вдруге максимально намагався б не потрапити. В тилових підрозділах срака з я начальник-ти дурак і неефективності. Вперед я сам не дуже хочу, бо там потрапити в нормальний підрозділ-рулетка. А ставки в цій рулетці трохи зависокі. Потрапити по спеціальності-той ще квест. Якщо маєте вибір, заходити чи ні-подумайте про шлях виходу, якщо потрапите не туди, де приноситимете користь. Найкраще заходити в підрозділ, де є знайомі, щоб вас вже в військоматі чекав мобофіцер з відповідного батальону. А то є шанс стати солдат-стрілець і поїхати копати окопи в мерзлому грунті. Або ще раз подумати, вхід безплатно і швидко, вихід набагато складніше.

тому, як на мене, при достатній фізичній підготовці краще йти в добровольчі підрозділи, де нормальні командири і є шанс потрапити на спеціальність, яка цікавить

Семен Семенченко такоже був командиром добровольчого батальйону, і чьо?
Добровольчий — не значить якісний і що командування там адекватне і професійне.

Я в тилову частину потрапив, тут просто п*зда. Бажання служити взагалі немає.

Какие факторы отбивают мотитвацию?

В мене є і малі діти і дружина, але мені все одно страшно було б іти в ЗСУ. Я ще був морально готовий на початку вторгнення до такого розвитку подій, що орки доходитимуть до Дніпра і я б тоді пішов по калаш, або що б там роздавали б, та намагався б за допомогою знання місцевості чинити бодай якийсь опір, як було на Київщині, але отак їхати воювати на 0 сміливості не маю.

22 роки
Хочеться ще трохи пожити для себе

Але розумію, що чим далі, тим більші шанси бути безпосередньо на війни, потрохи готуюсь

Цікаво як ви готуєтесь? Хочете дам невеличкий інсайд як воюють? На відстані десь 45 метрів в тупу гранатами перекидаються, а потім стрільба. Тому раджу тренуватися у кидках гранат, а не тільки в стрільбі.

я лучше поработаю.. сам кидай гранаты

Хочете дам невеличкий інсайд як воюють? На відстані десь 45 метрів в тупу гранатами перекидаються, а потім стрільба.

Схоже ви ще першу світову застали. Зараз, звичайно, ніхто за 50 метрів від ворога не сидить. Мінімум — 500. І кидають не гранати, а вже є міномети, автоматичні гранатомети, «шмелі», «мухи» та інша зброя на 500 — 1000 м.

Тому раджу тренуватися у кидках гранат, а не тільки в стрільбі.

Тренуватися треба копати — тільки це захистить від арти, мінометів, від дронів. Стріляти не треба — на дистанцію стрілкового вогню ходять тільки ССО. Буде твоя голова стирчати з окопа — відразу куля від снайпера за 1000 м.

он вроде в армии сейчас, ему виднее какие там дистанции

В такій логіці є одна проблема — їхні ДРГ теж виходять на дистанцію вогню 😉.
Ну і в районі Бахмуту — теж близькі бої.

Стріляти не треба — на дистанцію стрілкового вогню ходять тільки ССО.

Це неправда. Також штурмові дії виконують підрозділи ДШВ(десантно-штурмові війська), в яких опинитися досить реально. Також, іноді і ТРО виходить кошмарити орків.

Крім того, як вірно вже сказано, не ви прийдете — до вас може зайти ворожа ДРГ, або штурмова група.

В лісистій місцевості дальність гранатомету визначається густотою дерев і 100м вже буде за щастя.

То вам так здається що до 50 метрів не підходять, коли штурмують то такі бої є. Це вам не АТО, зараз воюють не так як до цього. В мене інфа з передової.

Моя незграбна туша, боюсь, буде скоріше заважати своїм, аніж ворогу. Якась інша фізично підготовлена та вмотивована людина може недоотримати зброї чи боєкомплекту, яку видадуть мені і яку скоріш за все я бездарно про*бу.
Коротше кажучи, я можу виступати на фронті хіба що в ролі мʼяса. А мʼясо не дуже й потрібно нашій армії, на відміну від русні. Основна потреба нашого війська зараз — більше зброї, а не більше людей.

Набагато більше користі я можу принести, беручи участь у кібервійні, та надсилаючи чималі донати (які й допоможуть закуповувати більше необхідної зброї).

ну про то что кто то желающий и мотивированный не получит автомат — это зря. Все желающие и мотивированные давно ушли, остались все остальные, которые по той или иной причине не хотят, или не могут. Теперь и повар будет говорить что лучше всех накормит, и программист займется кибервойной, и финансист сэкономит на тепловизорах — но стрелять с автомата тоже нужно будет кому то.

Та конечно. Есть люди, которые записались сами ещё весной, и их до сих пор не вызывают

Обычно все такие истории на самом деле когда кто-то там записался хз куда но точно не в военкомат

Реальные истории говорят об обратном, тех кого вызвали еще в марте то до сих пор на ротацию не отпускали

записались сами ещё весной, и их до сих пор не вызывают

Если честно, то вот эти «я ходил, меня не взяли» — это все форс, чтобы мужчины сильно не грызли себя.

так, це головне місце, де потрібно бути, якщо дійсно хочеш, захищати свою країну. Служити у західній чи центральній частині України, це не про захист батьківщини, це про заробляння грошей.

Всі 19000 грн на місяць? Навряд люди зараз в армії через гроші

Під час війни, тобто з 24 лютого, всім військовослужбовцям (виняток — строковики), окрім основної зарплати, виплачується додаткова винагорода у розмірі 30 тис. грн на місяць. В сумі зарплати в тилу більше 42 тис грн. Вважаю, що це не погані гроші, для тих хто втратив роботу, або працював за 10-15 тис грн, тому що на службі військовослужбовець ще додатково отримує безкоштовне проживання, харчування, одяг.

Проміняти 5+к на 1, чудовий бізнес, я б сказав. Зароблю на все життя вперед.

Це виключення з правила, таких людей одиниці в армії.

трейні змушувати закривати пріорітетні баги на проді

Це так і є. Що таке зараз Бахмут? Це ніякий не укріп-район, не Брестська фортеця — це майже «випалена земля» де не залишилося жодного цілого будинку. Оборонятися там, відверто кажучи, вже ніде і нема навіщо. Але просто так віддати Бахмут ворогу теж не можна — бо це буде зрада.
Тому бої у Бахмуті ідуть так: орки посилають натовп своїх мобіків, 80% у першу добу нищить наша арта. 20% окопуються десь по підвалах. Україна відправляє свої мобіків вибити ворога — свідомо розуміючи що 80% також знищить ворожа арта. Тому, звичайно, на загибель відправлять не кращих бійців, а кого війскомати наловили!
Боєць, який хочаб 2 місяці вижив на війні — то вже цінний кадр! Від розуміє де ховатися, на прочув знає хто, з чого і куди стріляє, має «очі на потилиці», «шосте відчуття» та не аби яку вдачу (бо найменшеньке 50% менш щасливих загинули за ці два місяці).
Тому на 0, під обстріл арти, найчастіше відправляють саме зелених «мобіків». Бо там не треба навіть стріляти у ворога — він далеко. Треба просто працювати мішенню для арти, «гарматним м’ясом», яке відволікає вогонь на себе. І їх не шкода, як своїх побратимів: швидко прийшли — швидко пішли. М’ясо є м’ясо.

Якби так було, то на фронт взагалі б не посилали проф військових, можна ж слати тоді тільки мобіків поки не закінчаться, а потім вже воювати по справжньому

Десь так зараз і роблять — професійних воїнів, зокрема хто пройшов підготовку у НАТО бережуть для наступу:

Нехай солдати в окопах вибачать мене, — каже генерал Залужний. — В даний час важливіше зосередитися на накопиченні ресурсів для більш тривалих і важких битв, які можуть початися наступного року

Взагалі дуже толкова стаття, яка розвіює «головокружение от успехов» та натякає що замість «2-3 тижні» може бути «2-3 роки». І перемога не єдиний варіант:
Володимир Зеленський та його генерали пояснюють, чому війна висить на волосині
www.pravda.com.ua/...​icles/2022/12/17/7381185

занадто товстий посил «дайте зброю» до західних партнерів

Бо війну на виснаження вочевидь виграє Хуйло! У нас нема «непотрібних» людей яких можна місяцями кидати у м’ясорубку. Чим довше ЗСУ не зможе продвигатися уперед — тим вірогідніше ставатиме «перемир’я».
А це — справжня поразка України. Парашка досягне усього потрібного: вода до Криму, сухопутний коридор, Азовське море, навіть атомна станція!
Захід не тільки припинить давати великі гроші — він ще вимагатиме повернути сучасну зброю аби її не продали Парашці!
Про вступ до НАТО можна не мріяти, репарацій жодних Парашка не захоче платити.
Вкладати гроші у відбудову не буде сенсу — бо усі розуміють що через декілька років Парашка нападе знову і цього разу вже не так тупо.
Отже для України зараз один шлях до перемоги — звільнити свою територію силою! А потім — вступити до НАТО. Поки Парашка не оговталася, поки не набрали нового м’яса, поки не закупили іранськи ракети.
І поки Китай не вирішив допомогти з забезпеченням російських «мобіків». Цілком вірогідно що десь у Сибіру на території Парашки вже строять заводи де трудолюбиві китайці будуть кувати «зброю перемоги».
Як то кажуть «вікно можливостей» для України зачиняється. Час не на нашому боці.

Бо війну на виснаження вочевидь виграє Хуйло!

ВВП НАТО + країни Європи не в НАТО 45 трлн, ВВП Росії — 1.5 трлн.
Населення НАТО + союзники більше 1 млрд, населення Росії — 145 млн.

Насправді це НАТО, а точніше США, ще не починало. Їх ВПК тільки-тільки розганяється, надходять нові замовлення від американського аналогу міністерства оборони. Буде переозброєння американської армії на десятки мільярдів, а «старьйо» віддадуть Україні. Тільки це «старьйо» надійніше і якісніше за совкову зброю, якою воює росія. Плюс нам перепаде щось новеньке типу хімарсів та снарядів до них.

«РФ воює з НАТО» це ж російський наратив, не?

спробуй уловити суть, а не тільки абревіатури

Суть не только в оружии, которое нам до сих пор по остаточному принципу дают, но и в количестве людей. Своих солдат ни Европа ни НАТО сюда не отправят, а это тоже не бесконечный ресурс.

Не зрозумів вашу думку. Яке це має відношення до мого коментаря?

Ці 45 трлн ввп нато+єс це не ввп жодної зі сторін конфлікту і з того ввп ми не отримаєм ні 50%, ні 20, ні навіть 10, тому порівняння, звичайно, прикольно, але абсолютно позбавлене сенсу
Якби Україні справді хотіли ввідати ВСЕ «старьйо», то уже би віддали, хоча би тисячі умовних м113, що просто стоять десь на консервації про якісніше за совкову зброю, ну таке, броневик, як броневик

і з того ввп ми не отримаєм ні 50%, ні 20, ні навіть 10, тому порівняння, звичайно, прикольно, але абсолютно позбавлене сенсу

Сенс в тому, що з цього «ВВП позбавленого сенсу» нам виділили близько 100 млрд військової і невійськової допомоги лише у цьому році. І це лише пряма допомога від країн-союзників.
Окрім неї непряма допомога: донати від мільйонів небайдужих, сотень міжнародних недержавних організацій, корпорацій тощо. В суммі також, напевне, десятки мільярдів доларів.

На наступний рік США вже заклали як мінімум 45 млрд фінансування. Враховуючи незаплановані витрати та додаткові джерела фінансування допомога лише від США може сягнути 55-70 млрд дол. Ще ± стільки ж від інших союзників.

Ви так кажете, наче в росії 100% ВВП йде на війну. Це просто фізично неможливо. Навіть в найбільш замілітаризованих країнах видатки на армію складють 6-10% ВВП. Виключення Північна Корея 24%, але до них росії далеко в прямому і переносному сенсі.

Якщо прочитати про що ці всі міларди, то може випадково виявитись, що вони самі у себе купили по ціні, яку самі назначили і нам передали або ще дуже часто буває коли купують щось нове умовній Греції, а нам віддають бмп-1. Я і не казав, що у рф йде 100% ввп на війну, я про те, що такого великого перекосу в нашому сторону, як може здатись і близько нема

Так і є. Йде оцінка вартості хімарсу з урахування depreciation при ціні, як на експорт; вартість снарядів; вартість транспортування спочатку в Європу, потім в Україну; вартість підготовки українських військових на базі десь в Польщі чи Британії тощо.
А як ви хотіли? Це все коштує грошей, всі ці видатки враховані як частина допомоги Україні.
Бо підготовка, то недешева справа. Якщо реально готуватись, реально проходити бойові навчання, а не як у нас до війни або в росії, коли строковики за рік «підготовки» відстріляли 2-3 патрони.

Усе так — але НАТО то демократичні країни з ринковою економікою. Військові замовлення коштують великих грошей — це не СССР де жінки на заводах усе для фронту роблять за шматок хліба. А звідки гроші? Напечатають? — Так вже потерпають від інфляції. Піднімуть податки — люди будуть незадоволені, бізнес придушать, почнеться рецесія.
Це здається що у США та НАТО грошей скільки завгодно — а насправді вже вітає примара нової фінансової кризи.
Як ви думаєте: якщо буде криза, життя у США та Європі погіршиться — а влада буде казати що це через війну — як швидко люди оберуть до влади когось — хто скаже «досить нам цієї війни — себе треба рятувати»? Повернеться якийсь Трамп і скаже «годі годувати НАТО», скаже «хай Хуйло забирає Україну — тільки до нас не лізе».
У сучасному світі глобальної економіки війна не може бути довгою — бо це зруйнує світову економіку! Затягнеться війна — і Хуйло отримає пів-України.

А потом вторую половину Украины. А потом Молдову. А потом Грузию. А потом Казахстан. Балтийские страны — как только возникнут сомнения в единстве НАТО

Для мировой экономики, вы правы, помощь Украине — не очень важна. Но решение российского вопроса — очень даже

А потом вторую половину Украины. А потом Молдову. А потом Грузию. А потом Казахстан. Балтийские страны — как только возникнут сомнения в единстве НАТО

Ага, а потім Європу, а потім Китай, а потім усю Євразію та Африку, а потім увесь світ і міжгалактичний простір.

Ахахаха голосуйте за Пороха, а то Путін нападе гигиги

Дякую за коротку вижимку руснявих ЗМІ

Затягнеться війна — і Хуйло отримає пів-України.

чому пів? Ну, Закарпаття Орбану віддасть, за вірну службу. А без ЗСУ — до західного кордону забере.

як швидко люди оберуть до влади когось — хто скаже «досить нам цієї війни — себе треба рятувати»?

невідомо. суспільна думка вже в них змінилась, за 2022ий рік.
як ще зміниться — невідомо.

Трамп і скаже «годі годувати НАТО»,

а він правду казав. І зараз це й вспливає — Німечина хитрожопо зменшила свої внескі в бюджет НАТО. Слідом і купа інших членів. «Нехай США платить!»

як пишуть про ті ж Леопарди 2 — та там чималий їх відсоток потребують капремонту. Тобто то на папері у Німетчини вони є. А насправді — економили. Бо вірили своїм пацифічним ідеям:
Чим тісніше економічна співпраця — тим менше вірогідність агресивних конфліктів. А ми оно як тісно співрацюємо з Рашою!
А поза Європою — то нехай собі там Америка опікується. У нас в Європі вже настав рай та вічний мир.

...то не Раша їх обдурила. Вони самі себе дурили. Починаючи мабуть з яскравої «The End of History and the Last Man» Фукуями.

а елементарної штуки про яку ми тут роками знаємо не хтіли знати:
москалі типові агресори — і любу миролюбність, любий пошук компромісів сприймають як слабкість. А слабкість — це фактично примус агресора до дій.

як в анекдоті:
Судять боксера, який вбив дружину
— Чому вбили?
— Та не знаю. Просто трохі скандалили, і вона відкрилась. Правий боковий по печінці...

а насправді вже вітає примара нової фінансової кризи.

і яка ж причина?
от від їх відповіді самім собі — і будуть залежати дії «досить цієї війни»
бо війну можна припинити двома способами
капітуляція — стоп постачанню зброї, нехай оту Україну Раша забирає
ескалація — дайте їм все і стільки скільки просять, щоб рознесли вщент раша армію!

Нам немає куди відступати. Для нас це війна екзистенційна, для росії — загарбницька. Навіть при розміні 1 на 1 рано чи піздно на росії скажуть «хватіт». Або народ не захоче більше в мʼясорубку, або економіка загнеться. У нас же постіне надходження грошей і допомоги, а воювати готові до перемоги. Якщо потрібно — один, два, три роки!

Навіть при розміні 1 на 1 рано чи піздно на росії скажуть «хватіт».

Тобто воюватимо до останнього москаля?

Або народ не захоче більше в мʼясорубку, або економіка загнеться.

Добре що українська економіка живе за рахунок інших країн. Навіть якщо усі дорослі громадяни підуть у мʼясорубку — вона не загнеться.

У нас же постіне надходження грошей і допомоги, а воювати готові до перемоги. Якщо потрібно — один, два, три роки!

Дуже добре що у нас не закінчуються ті, хто хоче у мʼясорубку, хто не скаже «досить» і у кого вистачить сечі терпіти ці пекельні борошна і два і три роки!
Це означає що я можу без докір сумління втекти цього року від війни на берег теплого моря! Україну є кому рятувати і без мене. А з мене досить терпіти.

Тобто воюватимо до останнього москаля?

Чому до останнього? Навіть Третій Рейх не воював до останнього німця.

Ще раз повторю. Для орків — це загарбницька війна. Багато (70-80%) підтримують війну, сидять перед телевізором та плещуть в лодоні. Для них це як гра, де «у нас родіна увєлічілась» (це так казали після референдумів). Це все «па-пріколу», поки війна десь там. Коли ж встала загроза мобілізації, то сотні тисяч летіли навипередки у «ворожі фашистські» Латвію, Грузію, Казахстан і т.д. Раптом вони забули, що в Латвії «рускіх прітєсняют». І це все часткова мобілізація лише на 300 тис.

Коли постане питання, що мобілізувати будуть не 300 тис, а в перспективі мільйони, а кидати їх будуть в мʼясорубку на забій під керівництвом паркетних генералів ... то багато з них прозріють і будуть не готові воювати чи навіть почнуть бунт проти путіна.

Для українців — це екзистенційна війна, тут взагалі на порядку денному існування України як держави або загарбання і перетворення в федеральний округ оркостану. Тому українці готові захищати свою землю, готові до затяжної війни, готові терпіти, якщо потрібно для пермоги і два, і три роки. Багато хто вже розуміє, що слова Арестовича про європейський Ізраїль — це не вигадка, а цілком може стати реальністю (коли ми перможемо, то обстріли не закінчаться і росія ще багато років буде шкодити Україні).

Коли постане питання, що мобілізувати будуть не 300 тис, а в перспективі мільйони, а кидати їх будуть в мʼясорубку на забій під керівництвом паркетних генералів ... то багато з них прозріють і будуть не готові воювати чи навіть почнуть бунт проти путіна.

Не треба перебільшувати, у них багато побігло, але так само багато і залишилося готових «нациків» мочити. Більше того, їхня машина пропаганди не запущена зараз на повну. Там є люди аполітичні, для яких справді «війна — це десь далеко в Україні нас не стосується». Коли хуйлу знадобиться мільйон орків, він включить кожну праску пропаганди з тезами «батьківщина в небезпеці, воювати чи померти, питання про виживання», тоді порушать набагато більше. Наразі ще стримують зомбі машину.

Давай ты не будешь расписываться за всех украинцев ? Если ты готов сидеть в войне , то сосед не готов

ти ж румун уже, сірьога
як до речі виїхав, інвалідність?

Как пользователю с ником UserUser даю ответ — за 12.000$ перевезли через молдавскую границу и выкинули на трассе с одним несчастным ноутбуком и сумкой где был 1 бутерброд.

12.000

дорого щось
тут на форумі нормальні розцінки в районі 6к

а куди спішити то, сірьога?
однотипні коменти на доу про те як все погано могли б і зачекати

в другой странє, сергей
с каторай ві уєхалі

от и славненько! спасибо за нотификейшн с вашей стороны

вистоїть Олег Винник — вистоїть Україна

Нагадайте мені коли саме зупинився той 3й рейх у загарбницькій війні, випадково не пісяля взяття столиці, повністю розбомблених як Дрезден міст і окупації країни? В протести я не вірю, до речі тоді теж були німці то не хотів воювати...

У цьому випадку фронт на нашій території і ближче до нашої столиці. PS. Якщо весною війна не закінчиться буду переїзджати закордон з кінцями, перспектива доживати у країні «фортеці» не для мене.

Навіть при розміні 1 на 1 рано чи піздно на росії скажуть «хватіт»

Ахахахах. ви погано розумієте рашистів і оцінюєте їх з людяної точки зору
вони будуть до останнього перти за сцаря, а сцарь кине в топку стільки, скільки захоче

Нам немає куди відступати

— у нас на западной границе не край земли, есть куда.

при розміні 1 на 1 рано чи піздно

сначала закончатся у нас люди.

Ти тільки що обезцінив вклад сотень тисяч військовослужбовців, які захищають 1000-1500 км фронту, кордони з росією, білою росією, забезпечують захист тилу, постачання фронту, ротацію тощо.
У нас величазна за європейськими мірками держава. Не можна її захищати зосередившись лише в одній точці, інакше завтра орки попруть з будь-якого напрямку на Харківщину, Київщину, Житомирщину, Волинь і т.д., бо ж «головне місце, де потрібно бути» це Бахмут.

Військові служать у Львівській і Вінницькій області на посаді стрільця і помічника гранатометника, в зоні бойових дій, ніколи не були, кого і як вони захищать або яким чином вони беруть учать у війні?

Моя незграбна туша, боюсь, буде скоріше заважати своїм, аніж ворогу.

Это да
Проблема в том, что почти у каждого уклониста такие отмазы...
Вот у меня вырезан желчный пузырь, теперь последствия — мне по большому надо ходить ровно по часам и строгая диета иначе прям в штаны наделать могу буквально. Но какая диета и график посрать в окопах?
Да еще и зрение −5, что закрытми, что открытыми глазами стрелять — эффект тот же
Кого ни возьми — у всех проблемы, которые оправдывают их отсутсвие на фронте.
Но воевать-то все равно кому-то надо, хз какой процент мужчин без серьезных физических недостатков к общему количеству мужчин

Проблема в том, что почти у каждого уклониста такие отмазы...

но далеко не каждый донатит на армию треть айтишной зарплаты.
а что получается, если на войну посылать тех, кто не хочет и не умеет — хорошо видно на примере росийской педерации.

Воєнкому на ето похер. Якщо, звісно, не донатити воєнкому.

я никуда не уехал и ни от кого не прячусь. если призовут — не буду наряжаться бабушкой и убегать за границу, а пойду и буду пытаться делать что прикажут.
если закончатся в стране воины, то пойдут воевать крестьяне и рабочие, и я пойду. выбора не будет.
пока что он есть.

чем дольше война, тем больше шансов что солдаты кончаться .

В 2014-2015 теж мобілізовували, війна в такій фазі йшла 8 років. Шанси, що солдати скінчаться, тільки зменшилися з часом.

Чому ні? Мобілізація в Україні була? — була. Люди гинули? — гинули

Длинна фронта, интенсивность боев, количество тяжелого оружия и артиллерии . Сравнивайте адекватно .

Несравним масштаб потерь, за предыдущие 8 лет официальные потери 13К, куда включены потери ВСУ (4К) + мирных + пропавших и т.д.
Только за 10 месяцев этого года потери ВСУ десятки тысяч, если учитывать потери мирного населения, коллаборантов и орков, то счет идет на сотни тысяч.
Чувствуешь разницу в масштабе?

На картах теж маштаб відносно реальної місцевості, але орієнтуватися на місцевості вони допомагають. Здатен проводити паралелі?

Я цифри називати не буду, але по пліткам, втрати з початку повномасштабного вторгнення втричі більші, а можливо і більше, ніж за весь час АТО.

урсула фон дер ляйн уже заявляла в ноябре — около 100к трупов

Там втрат, тобто не всі мертві, більшість отримала поранення. Але навіть половина полеглих воїнів вже звучить страшно і сумно

Она имела в виду потери а не убитых. А вообще судя по отдельным оговоркам военных и тех кто в курсе то убитых около 40-50к. Где-то столько же и у орков (каждая сторона всегда завышает чужие потери и уменьшает свои)

Я про військових без цивільних. Там я чув менше 100к

Яка різниця, скільки в нас загиблих? Головне Перемога!
Краще загинути на полі бою, ніж під окупацією.

Які чудові варіанти, мабуть 19 — 20 річні юнаки що полегли так і вважали.

щас модно говорить — «а какие у нас варианты?»

крестьяне и рабочие

на війні відпочатку воюють

В державі при потребі є способи підрегулювати ці ваги

Якщо у вас це все в сумі не змогло переважити інстинкт самозбереження

. Те що потреби поки особливо нема — велика подяка добровольцям.

Воно або «клацає» в голові,

Я б поділив на:
1. Клацає без причини
2. Клацає при потребі в нормальниз умовах
3. Клацає при потребі в критичниз умовах
4. Не клацає.

Зараз воюють 1 і 2.
3 — моб. резерв.
4 — баласт, але їх неможливо відрізнити від 3 без випробного терміну.

Тому що не хочеться залишитись інвалідом і стати тягарем для рідних

А ось це:

— хтось працює (не можуть ж всі воювати!);
— хтось волонтерить і є об’єктивно кориснішим у своїй справі;
— в когось є дружина і діти або родичі, за якими треба доглядати;
— хтось не може фізично;

це все відмазки в стилі Рогозіна: «Віддав би все щоб оказатися в окопі під Слов’янськом, но не можу»

Нє, ну рагозін все ж таки віддав. Не все, але жопу точно

Вам варто відвідувати психолога, як і будь якій нормальній людині, якщо маєте такі думки

Підписатись на коментарі