Як тримати під контролем особисті фінанси. Мій досвід з різними додатками

Привіт, мене звати Андрій Старовий, я працюю Product Manager в EXMO.com. Ще в школі я зацікавився сферою фінансів, мріяв купити акції й бути вовком на Хрещатику ;). Саме тому, власне я й опинився у сфері криптовалют, а за ці роки отримав цікавий досвід ведення особистих фінансів.

Тож вирішив поділитися власними порадами зі спільнотою. Ця стаття може бути корисною як тим, хто вже у темі планування особистих фінансів, так і читачам, які тільки планують розпочати цю цікаву практику.

Для чого мені цей локальний фінансовий менеджмент

Це, взагалі, найпоширеніше запитання. Його ще підкріплюють аргументом «мені на все вистачає, тому мені це не потрібно». Пропоную розібратися.

Насправді керування фінансами — це про те, щоб навести лад з грошимата дійти певної запланованої фінансової чи матеріальної цілі. А коли ти вже почав і знаєш, для чого ти це робиш, увесь процес стає легкою ненав’язливою звичкою.

Так, мені подобається все максимально прискіпливо відмічати і я легко можу сказати, скільки витратив на кінотеатр рік тому, а скільки грошей міг би інвестувати, якби не та вечірка з друзями (тут можна посперечатися, що цінніше — проте зараз ми все ж таки виключно про фінанси, а не про емоції :)).

Цей процес можна порівняти з підрахунком спожитих кілокалорій. Багато хто розповідає з власного досвіду, що коли вони почали рахувати калорії, то стали їсти на 20-30% менше.

Вже з власного досвіду можу підтвердити, що схожа динаміка прослідковується й у світі фінансів. Коли ви записуєте свої витрати, то починаєте набагато свідоміше витрачати. Я настільки вже до цього звик, що якщо тиждень не записую свої платежі, то не розумію, що взагалі відбувається.

Однозначно разом з плануванням реально дійти своєї цілі набагато швидке, ніж здається на початку.

Сервіси для обліку фінансів — що спробував і можу рекомендувати

Взагалі, як більшість, я починав зі звичайного excel-файлу, куди копіював виписки з банку. Тут мені пощастило — я майже ніколи не мав справи з готівкою, тому це було легко. На початку. Та з плином часу з’явилось багато різних рахунків, збережень, а exel не те щоб мав топовий UI, тому я почав шукати зручніший спосіб.

Перший додаток, який я знайшов був CoinKeeper. Він мав все що, мені потрібно:

• комфортну вартість повної версії;
  • відносно хороші UX/UI;
  • можливість додавати безліч рахунків;
  • кастомізацію полів витрат (різні іконки).

Скріни давати не буду, як і свої рекомендації. Виявилося, що команда додатка знаходиться в рф. Далі пояснювати зайве.

Тож, коли я оговтався від шоку війни й почав повертатись до «звичного» життя, наскільки це взагалі можливо — трекінг фінансів по-новому став нагальною проблемою.

Я перетицяв увесь ТОП-30 апок, що були рекомендовані, і які знайшов сам. Серед них: Monefy, Money Pro, Spender, Wallet, Monobudget, BUDGT, Pennies, 1SecMoney та інші.

Критерії пошуку

В мене були наступні вимоги:

• простий, але інформативний інтерфейс. Це доволі суб’єктивний критерій і багато додатків вилітали на етапі скрінів або перших хвилин клацання;
  • можливість додавати декілька рахунків (готівка, карти, різні валюти);
  • наявність експорту даних і бажано — в нормальному форматі;
  • зручна та гнучка аналітика;
  • бюджетування витрат за категоріями;
  • однозначно не російська.

Збіг за всіма моїми пунктам трапився тільки з Money Manager. Відразу перевірив, звідки компанія — виявилося, що з Кореї. Тут варто сказати, що додатків українського походження я не знайшов, але я й шукав спершу за критеріями, а тільки потім дивився, чия вона. І якщо ви знаєте круті українські маніменеджери, буду радий рекомендаціям в коментарях та залюбки протестую їх також.

Тож, я обрав Money Manager і за час активного користування можу відмітити такі зручності: доволі простий та плаский інтерфейс, базовий набір фіч, опція налаштування рахунків, нормальний експорт даних і вебверсія. Апка безкоштовна, має pro-версію, але для старту і напрацювання звички вистачить і базової версії.

Iнсайти, які отримав завдяки своїй звичці та підходу до фінансів

Постійне бюджетування збільшує суму, яку можеш інвестувати

Завдяки постійному бюджетуванню, я знаю історію своїх витрат, що дозволяє будувати прогнози й складати бюджети. Мені це допомагає отримати відповідь на питання: «Скільки ж мені треба грошей, щоб прожити комфортно?» та «Скільки я можу інвестувати?».

Як тільки відповіді на ці два питання були знайдені, з ростом своїх доходів я поступово виходив на плато свого «прожиткового мінімуму», і тим самим вилучав більше коштів для інвестицій.

Сімейний бюджет допомагає уникнути непорозумінь

Бюджетування витрат допомогло мені врегулювати фінансові запитання, коли я почав жити разом з дівчиною. В нас жодного разу не було непорозумінь через гроші, тому що ми разом бюджетуємо витрати на наступний місяць для нас двох, а потім пропорційно нашим доходам формуємо суму на спільній банківській карті.

Наведу приклад, цифри вигадані :) Уявімо, що один заробляє $1000/міс, другий — $500/міс. Бюджет на місяць складає 30 000 грн. З них 10 000 квартира + 10 000 продукти + 2 000 комунальні платежі + 8 000 дозвілля.

Тоді, перша людина вносить на спільний рахунок 66% (19 800 грн), а друга — 33% від сімейних витрат, тобто 9 900 (1% з’їв хаос :)) Це дозволяє прозоро розпоряджатись грошима кожному з нас, і навіть, коли наш дохід суттєво відрізнявся, то це допомагало зберегти відчуття справедливості. Рекомендую.

З бюджетом досягнути планів можна швидше

В якийсь момент я став помічати, що дуже часто пересуваюся на таксі. Тож вирішив поцікавитися у друзів (так, я і друзів підсадив на цей трекінг витрат), які володіють автомобілем, скільки в них в середньому йде на обслуговування машини.

Я попросив врахувати все: СТО, паливо, нерегулярний ремонт, ламання, навіть мийки. В результаті вийшло, що машина класу Ford Fiesta обходиться десь до 60 000 грн на рік = 3 000 грн на газ * 12 місяців + 20 000 грн ТО та інші витрати.

На таксі в мене йшло на 15% менше на рік, але навіть при різниці в 50% я б для себе розглядав варіант власного автомобіля, бо люблю машини та все-таки траплялося, що я відмовлявся від поїздок саме через відсутність авто.

Звісно, це дуже суперечлива тема — своя машина проти таксі. Але я б віддав перевагу власному авто:) Тим паче зараз, коли надважливо бути мобільним та пересуватися самостійно по місту та країні. А підрахунки підштовхнули почати реалізовувати план купівлі.

Я уважно подивився, як я витрачаю, скільки інвестую щомісяця та зрозумів, як можу перенаправити витрати.Тож, план побудовано, буду рухатися до цієї мети.

Правила у формуванні бюджету та як їх змінила війна

Для бюджетування я використовую свою попередню історію витрат. Я знаю, що дуже популярно бюджетувати у відсотках, типу 50% на життєві базові потреби (квартира, продукти, комуналка тощо), 30% на дозвілля, 20% на інвестиції.

Але в цьому методі є одна проблема: скажімо, ви отримали підвищення або премію і ваш дохід в цьому місяці, умовно, складає 2X від попереднього. Ви почнете різко витрачати на продукти вдвічі більше? Мені здається, що ні.

Тому я вважаю доцільним бюджетувати суми в абсолютних значеннях, підтримуючи комфортний рівень життя. Для прикладу: до війни на двох було достатньо витрачати 10 000 грн на місяць на продукти. Після початку повномасштабного вторгнення цю суму довелось збільшити на 50%, щось типу індексування через інфляцію. Також, звісно, додалася ще одна позиція у витратах — донати.

Короткі висновки

Я дійсно раджу задуматися над бюджетуванням власних витрат, якщо ви ще цього не робите. Відразу може здаватися, що на це буде витрачатись купу часу, якого і так завжди нема.

Але насправді це не так. Навіть, коли я пропускаю тиждень, а то й більше, то потім внести всі дані в програму займає хвилин 10. Тож, тут тільки переваги, якими можна і треба користуватися. Бажаю усім у новому році позитивних фінансових справ!

👍ПодобаєтьсяСподобалось28
До обраногоВ обраному9
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Як на мене абсолютно безтолкова витрата часу та ресурсів. Виняток — як вже тут казали, у вас проблеми з самоконтролем і ви схильні брати якісь кредити або робити імпульсивні покупки. І то навряд чи вам допоможе. Мій кум веде 2 роки баланс витрати в екселі — якось його запитав, яка з цього користь, чи зроблені якісь висновки, щось покращилось?) Відповіді була — ні, просто знає куди ділись гроші.

Дякую, Андрію, що ділитеся досвідом. Українцям варто досліджувати різні підходи до ведення фінансів, бюджету та інвестування, і добре коли щораз більше авторів діляться власним досвідом. Якщо буде цікаво від бюджетування (що цінно саме по собі + для аналітики і досягнення цілей) подивитися також в бік відслідковування вартості всіх активів (net worth) та їх динаміки — запрошую заглянути на наш сервіс firekit.space . Розгорнута аналітика, транзакції, а також forecasting для виходу на (ранню) пенсію. Поки там ще небагато інтеграцій, але є хороші плани розвитку, постійні апдейти і понад 800 інвесторів вже працюють з нами.

Про що сервіс? Коротко тут youtu.be/0pjIUlk6xLg, довша версія тут youtu.be/rkpRqkfBVp4, а тут ділюся своїм досвідом того як інвестую і чим FIREkit може допомагати українському інвестору для прийняття рішень youtu.be/jCpG_5jrQjc.

Просто перекидую на окремий рахунок передбачену суму витрат від отриманого доходу та додаю певний відсоток на непередбачувані витрати. В мене банк показує аналіз витрат, але мені навіть влом туди дивитись. Якщо у вас немає ніяких кредитних зобов’язань та ви не схильні до імпульсивних дорогих покупок, то трекінг витрат це трата часу (хіба ви дуже хочете контролювати своє життя).

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я студент-розробник, і в рамках курсової роботи маю створити додаток для трекання грошових витрат, хотілося б туди інтегрувати дані клієнтів з моно. Чи є можливість таке зробити, хто знає?

Можливо, у Моно є АПІ для доступа к даним про операції, як для свого власного рахунку так я до рахунків інших людей (звісно з дозволу власника того рахунку)
api.monobank.ua/docs/index.html

Є і чат де можна позадавати свої (бажано не дуже наївні) питання, посилання там де і вся інформація.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Привіт) Шукаю людей для інтервʼю, які користувались або користуються Monefy, Money Wallet, Goodbudget, або іншим сервісом для обліку персональних фінансів. Готуватись не потрібно, цікавить ваша особиста думка, це допоможе мені при створенні нового сервісу. Іінтерв’ю займе близько 20хв. Буду дуже вдячна за допомогу 😊

виникає питання — а як же безмежні можливості людського мозку... пам’яті ? 🙂

мені екзеля достатньо, хоча я сам базовик

Дякую за цю інформацію. Я, звісно, полізла шукати ще кращій варіант :), але мусила визнати, що Money Manager зі свинкою на іконці — саме те, що мені потрібно зараз, бо має цю бюджетну частину, а не тільки відслідковування витрат. Ваш досвід допоміг.

Для него есть десктопная версия? Мультивалютность поддерживает?

Так, мультивалютність є, схоже десктопна версія також є, але в повному функціоналі, треба доплатити, зараз це приблизно 7 долларів, мені поки що не дуже актуально, без оплати можна робити бекап та імпорт в таблиці, наприклад.

Хотів подививтись але “This app is not available for any of your devices” маю Xiaomi mi8

Saldo краще чим? Я встановлювала і цей додаток, але інтуітивно мені Money Manager більш зрозумілий, якщо в планах немає мети стати фінансовим експертом або бухгалтером.

Синхронізації з банками в Money Manager немає?

Ні, немає. Але ті, що мають, мають доступ тільки до Монобанку і зарубіжних. Навіть Приватбанку немає. Довше корегувати потім. Я не роблю багато дрібних транзакцій.

Тримати себе в розумних межах.
Не робити необдуманих імпульсивних покупок як дешевих так і дорогих.
Контролювати витрати дружини якщо у вас ситауація «ето же общіє дєньгі» ))
Та наче і все. )))

Всім привіт😉
Зараз я проводжу дослідження про сервіси обліку особистих фінансів.
Якщо в когось є такий досвід, я буду дуже вам вдячний, якщо ви відлити свій час щоб відповісти на мої питання, це інтервю займе(близько 20-30хв).
В свою чергу зможу допомогти вам, якщо буде в цьому потреба😁
P.S.Cтавте +.Дякую😊

Вітаю. Є синхронізація з українськими банками? Пумб, моно, А-Банк?

Підкажіть чи за останні півроку зʼявлилися якісь варіанти з інтеграцією з приватом?

скоріше тільки якось вручну гратись можна, через API, додатки походу так і не підтримують....

Найфлексибільніша апка — це Excel з парою корисних функцій аля SUMIF

Класна стаття

За пошуком «Money Manager» видає більше десятка різних апок. Виходить, подумав я, це якийсь зовсім зелений джун написав пост, але ж ні — на початку пише що автор цілий Product Manager!

Вважаю, що це нелюхідна річ, щоб зрозуміти весь стан справ, особливо коли багато рахунків і ще в різних валютах. Висувала схожі очікування до додатків — зупинилася на Wallet by Budgetbakers. Крім того що все доволі просто та зрозуміло, можна заходити як через мобільний додаток, так і веб-версія, що дуже зручно для перенесення записів, також є бюджетування та аналітика (бо як на мене наступною сходинкою після розуміння скільки куди йде, є аналіз тих витрат і чи можна щось змінити). Тому рекомендую.

Однак маю disclamer: можливості на різних платформах обмежені. З власного досвіду найбільш повний функціонал на Android. В iOS ще немає окремої сторінки про борги та позики, а у веб версії не переглянеш бюджет, але думаю все попереду

Теж користуюся саме цим додатком, а спробувала більше 15-ти різних, і також відкинула через функції чи інтерфейс. Веду більше трьох років, результат — так, вдалося і вдається накопичувати і інвестувати кошти, при відносно малому заробітку. Рекомендую спробувати хоча би 3-4 місяці вести бюджет щоб зрозуміти, як воно діє.

никогда не дрочил эти проги с манибюджетом, держу гривны минимум на текущие расходы на картах и в кэше, остальную гривну в доллар сбрасываю, поэтому все карты у меня кредитные, в конце месяца закрываю все грейс периоды по кредитным картам.
Когда делал ремонт, вел статистику закупок в экселе для себя, чтоб понимать сколько пошло расходов. Записывать комуналку-продукты в прогу нафиг такой дрочь. Заказал в магазе лосося, морепродуктов и еще полную корзину остальных продуктов с бесплатной доставкой курьером в квартиру, даже на бензин не надо тратиться, чтоб ехать на своем авто в ашаны/метро/сильпо в епеня. Курьер занес пакованы прямо в квартиру. Ходим в кафе-кино-рестораны каждые выходные и заказываю жратву с доставкой на дом, благодаря нескольким кредиткам, всегда есть деньги на какой-то из карт. Выплачиваю несколько кредитов (оплата частями холодильник и телек). Нужно уметь жить с головой и не тратить бюджет на финтифлюшки, тогда дрочь с прогами с учетом бюджета не нужен. Иногда раз в 3-6 месяцев открываю статистику по карте в а-банке, ради интереса куда ушли деньги и сколько

Нужно уметь жить с головой и не тратить бюджет на финтифлюшки

Слушне зауваження. Можна застосувати до цього reductio і отримати «роби добре, а погано не роби».

Як на мене, нічого кращого за подвійний запис для обліку не вигадали за останні 500 років + 2-3 аналітики на свій розсуд.
Все це в GoogleDoc. Зведені таблиці і діаграми дають всі необхідні дані.
На питання навіщо це мені і що дає, відповім так:
Полюбляю порядок, і в фінансах теж: — знаю де і скільки лежить, скільки витрат на місяць, скільки постійних витрат, скільки витрат епізодичних, що можу собі дозволити в короткостроковій і довгостроковій перспективі, планування на кшталт «а що буде, якщо ...?»
Якось так.

автор, скиньте лінк на апку, щось не можу знайти веб версію

веб версія генерується через апку, ви підключаєтесь до певного IP, котрий з’явиться у вас в додатку :/

Веду домашню бухгалтерію з 2004 року, до того було постійне відчуття що гроші просто кудись діваються, або я їх гублю. Юзаю десктопу тулзу, і це не зручно, але нажаль ніяк не можу знайти альтернативи, хоч пробував не раз.

Говорю своей женщине каждый день (иногда раз в пару дней) траты, она записывает в эксель.
Раз в месяц собираемся потом посмотреть динамику, обсудить бюджет, планы и прочее.

lunchmoney.app гарна альтернатіва mint

Використовую lunchmoney.app

Так задоволений, що два рази написав )

дякую за комент, можете пліз розказати в чому переваги чи ключові фічі?

Мульті валюта, декілька бюджетів, сінк с банками через Plaid, підтримка іпотеки, можно запросити дружину безкоштовно.

если я правильно понимаю то в монобанке уже есть функционал по контролю бюджета. тегаешь там свои траты и смотришь потом на отчетах когда, куда и сколько ушло.

Жах скільки хейту. Шо такого страшного в обліку фінансів, не зрозуміло. Мова ж більше про фіксацію для розуміння, ніж про обмеження (умовно якийсь жорсткий ліміт, за який виходити не можна).

с лимитом все просто
получили Х, положили Х/2 на карту и тратите

Зручить як бред. Навіщо витрачати обовязково половину, якщо для достатнього рівня може вистачити і меньшої суми. Або є інші доходи і ЗП не єдине джерело. Але то не зрозуміти людям, які не фіксують свої видатки.

x/2 это как пример был
у меня нормальным тоном считается x/3

це дійсно звучить просто, але менш точно, аніж бюджетування від реальної історії витрат)

І де ти побачив «стільки хейту»?

он внизу в коментарях, економлять 5 сек від відрахунку бюджету. З таким же підходом можна написати що марнується час, який витрачається на пиво чи кальяни, чи play station. Кожному своє.

Не бачу хейту. Як то кажуть кожен др... як хоче

-

як ви зробили іконки для категорій та рахунків? В мене ПРО, користуюсь 2 роки, але такого нема

хах, то просто емодзі))
от іконок дійсно не вистачало, щоб око швидше знаходило потрібну категорію, тому довелось викручуватись

Gnucash, вручну і офлайн

трохи треба поміркувати над планом рахунків, але якось призвичаївшись пішло

з якогось моменту перестав розділяти кеш і чекінг, просто зайве для мого рівня контролю

Теж шукав програми з подвійним записом і зупинився на GnuCash. Спершу було незручно через те, що все треба робити вручну. Зараз теж незручно, але це додатковий стимул менше тратити на непотрібну фігню, бо потім це все ще записувати.

теж багато застосунків перепробував, перевіряючи хто розробники.

Зверніть увагу на Five Cents, дуже гарна апка під iOS.
apps.apple.com/...​oney-tracker/id1599077337
Розробник з України ( mobile.twitter.com/degisner ), фіч поки не багато, але в активній розробці, як я бачу

АйОс принципово не використовую

Тримай нас в курсі

Вітаю, підкажіть а яким чином ці апки інтегруються з банкінгом? Що для цього треба зробити?
Я бачив що в монобанка є API який я можу собі підключити. Як це відбувається для апок?

Якщо банк має відкритий АПІ — через нього, але серед укр це моно і може ще декілька? У іншому випадку логін через закритий апі та збереження credentials на боці девайсу користувача, далі або автоматично(періодичні запити) або вручну кнопкою синхронізація з банком

Де почитати про технічні деталі цього? Я хочу зробити фінансову апку яка інтегрується з банками. Куди копати? Там нижче дали якось провайдера, це єдиний спосіб?

Через провайдера це ± 10 банків для України. Для інших банків — потрібно трохи хакнути мобільні застосунки за допомогою наступних програм: проксі сніфер charles + рекомпіляція застосунку для bypass SSL pinning, можна використовувати objection. Мета — зрозуміти як працює авторизація та знайти ендпоінти закритого АПІ. Вже робив декомпіляцію для агрегації транзакцій з приватбанку та форвардбанку. В ідеалі я б хотів застосунок де є якомога більше укр. банків, такого на жаль не існує, а самому розробити — потрібно багато часу.

Вже робив декомпіляцію для агрегації транзакцій з приватбанку та форвардбанку.

Це ненадійно, банки можуть змінити приватний АРІ і розробник альтернативного клієнту нюхне бебри. Це ще крім того що вводити свій логін та пароль у сторонню апку ніхто не буде.

Яким чином працюють «провайдери»? Їм треба гроші платити за доступ до АРІ чи як це відбувається?

нижче писали комент, не знаю як його пошерити, тому просто копіпастну:)

«Михаил Пашнёв Product Engineer at Readdle5 days ago
більшість додатків працює через SaltEdge, там приват є.»

з того як я зрозумів SaltEdge сам контролить підключення до банків, а апки в свою чергу просто інтегрують сервіс від SaltEdge, бо тикаючи апки неодноразово бачив вікно підключення саме через них)

але я так і не зміг підключити монобанк, хоча знайшов у списку "провайдерів"(

500$ баксів найдешевший план наскільки я зрозумів. Дорогувато для пет-проекту.

Це ненадійно, банки можуть змінити приватний АРІ і розробник альтернативного клієнту нюхне бебри.

Звичайно, але АПІ зазвичай не змінюють кожну неділю. Інших варіантів не існує просто.

Це ще крім того що вводити свій логін та пароль у сторонню апку ніхто не буде.

Да ну, а десятки тисяч користувачів zenmoney якось вводили свої логіни і паролі і наче нікого не обікрали. Паролі та логіни у такому випадку зашифровані та зберігаються на девайсі користувача.

Інших варіантів не існує просто.

Як не існує якщо з монобанком можна інтегруватися напряму, а нижче пропонували провайдера даних?

Да ну, а десятки тисяч користувачів zenmoney якось вводили свої логіни і паролі і наче нікого не обікрали

Ясно.

Як не існує якщо з монобанком можна інтегруватися напряму, а нижче пропонували провайдера даних?

Я мав на увазі навіть топ 50% укр. банків не зроблять публічне АПІ, Моно — це виключення з правил. Тому єдиний варіант створити додаток де є майже всі банки — я описав вище. В провайдерах немає інтеграції з Приватом, Ізі, спорт, БВР, Ідея, Обанк, Абанк, Акорд, Нео та ще 80% укр. банків. Те що там є це крапля в морі.

80% юзерів сидять на приваті та моно.

Раджу спробувати Saldo Finance. Українські розробники, є інтеграція з монобанком і наче планують додавати інші українські банки. Плюс там є можливість в окремих спейсах вести персональний і сімейний бюджет, не змішуючи їх.
Судячи зі статті, повністю відповідає вашим критеріям.

Є android, ios, веб.
apps.apple.com/...​nagement-app/id1593860816
play.google.com/...​ails?id=com.saldo.finance

Теж вже 4й рік веду облік особистих фінансів.
З позитивних зрушень — маю дані для відслідковування прогресу по своїм фінансовим цілям, рухаюсь до них швидше. До того, скільки не пробував відкладати, нічого не виходило особливо. Бо не було розуміння прогресу в моменті, а так завжди можу відкрити додаток і подивитись прогрес по конкретній меті за будь-який проміжок часу. Це наче навігатор в світі фінансів, за допомогою якого розумію, чи я на правильному шляху.

Плюс знаю, де у мене в прицнипі розміщені гроші. Бо якщо тільки пару банківських рахунків і гаманець готівки, то можна і обійтись. Але як маю різні рахунки, в різних валютах, в різних країнах, особисті, підприємницьки і інвестиційні рахунки, то я просто фізично не памʼятаю про все. Тому облік дозволяє оцінювати високорівнево ситуацію і мати single entry point до інфи по тому всьому.

В екселе фиксирую балансы по разным картам и наличные в разных валютах. Вычисляю разницу с балансами прошлого месяца (сколько потрачено). Все.

Я зі своєю родиною уже більше 5 років користуємося епкою MoneyPro. Мені, особисто, вона дуже підходить, автоматично затягує виписки із усіх карток, іноді потрібно підкоригувати статтю витрат. І внести руками готівку. Можна робити бюджет, дивитися як я у нього вписуюся чи ні. Великий плюс, це опція сімейного доступу, де уся родина вносить витрати і ми бачимо загальну картину. Хороша аналітика за різні періоди і по статтям та групам витрат. Вміє проводити транзитні операції між картками, між валютами (обмін). Власне я максимально задоволена. Свого часу, але давно, перебрала більш ніж 20 епок і зупинилася саме на цій.

Окрім аппки цікаво було б почути чого вам вдалося досягти завдяки цій діяльності.

Я фінансист і мені важливо розуміти та аналізувати яка діяльність приносить мені більше коштів, яка менше, по статтях доходів і в порівнянні по періодах. Мені також важливо аналізувати чи вписуюся я у встановлені собі бюджети, а якщо ні, то чому. На які групи витрат я готова більше витрачати коштів, а на які ні. Як відбувається кореляція із місяця в місяць і чому. Для мене важливо розуміти коли я інвестую у своє навчання, то коли воно починає відбиватися на моїх доходах і чи починає, ці всі кореляції дуже суб’єктивні, але мені як фінансисту це допомагає приймати рішення і планувати своє майбутнє.
* до того ж, я налаштовую собі нагадування про якійсь обов’язкові/регулярні платежі, страхування, наприклад.

Абстрактний вимір я зрозумів.

А кількісний вимір?

Щось на зразок «проаналізувавши витрати Х, знайшла можливості вивільнити У коштів, що дозволило досягти цілі Й на Ж відсотків швидше»

Ну, наприклад, я проаналізувала, що витрачаю біля 4тис.грн. в міс. на таксі, бо живу за містом і вирішила, що такі піду на курси водіння, які коштують 20 000. За півроку навчуся і отримаю водійське посвідчення і зможу зменшити витрати на таксі. Авто в родині уже є. По факту зараз я всеодно іноді їжджу на таксі, але курси водіння окупилися у мене за наступних півроку.
Іще, наприклад, ми хотіли купити іще одне авто в родину, але коли порахували його вартість + утримання + обслуговування, у порівнянні із уже існуючим в родині авто, то вирішили, що ця покупка відбиватиметься занадто довго для нас, а існуючий автомобіль дуже економічний і прийнятний в обслуговуванні.
наприклад, із цифр, які ми платимо за каско, випливає, що коли літом мені подряпали авто, вартість ремонту обійшлася в 23 500., а за каско за весь рік я заплачу 12 350. Збережених 11 150. Декілька років тому ми потрапили в досить серйозне дтп і у нас також було каско, яке на той момент коштувало 19 520., а ремонт, вартість якого оплатила страхова обійшовся в 72 800. І щороку, коли я знову ставлю собі питання, чи будемо ми страхувати авто, ці цифри мені дають однозначну відповідь, що будемо.
Якось я з подивом для себе зрозуміла, що в одному місяці витратила на солодощі біля 3 500.грн. Але при цьому не могла морально собі дозволити купити книжку за 1 400. Я уклала угоду із собою і в наступному місяці купила замість частини солодощів книгу, яку так хотіла декілька місяців.
Наприклад, у квітні 2022, коли ми повернулися у звільнене після окупації місто, у квартирі уже були підключені комунікації, але були побиті вікна, ми їх позаклеювали плівкою та скотчем, але коли прийшов наступний рахунок за газ (у мене індивідуальне опалення, газовий котел на обігрів), то я зрозуміла, що ми за місяць із побитими вікнами ми оплатили газу у 2,5 рази більше ніж із цілими вікнами зимою — 2 400грн. проти ~ 900грн. зазвичай у зимовий місяць. Ми замовили склопакети на початку травня, а враховуючи, що влітку і восени вартість склопакетів виросла через попит та зростання курсу валют, я змогла зберегти свої витрати на га на тому ж рівні, як і раніше і змогла зекономити на склопакетах біля 40% їхньої вартості, бо замовила їх іще весною, а не в літку чи восени.
Як на мене, Фінанси не можна розглядати окремо від решти життєвих факторів, при цьому фінанси, це дуже яскравий індикатор мого життя і якості мого життя. І у кожного цей індикатор та показники індивідуальні.

Приклад про таксі і власне авто такий потішний.
У таксі і у власного авто є свої недоліки і переваги.
Вибирати, що краще використовувати суто по ціні — це якийсь окремий вид мазохізму.

Віталію, але у всього ж свої переваги і недоліки, абсолютно у всього. Ну і я не писала, що вибирала виключно по вартості, були звісно і інші чинники, але вартість у абсолютних величинах це щось конкретне, що можна порахувати. Мені розрахунки допомагають приймати рішення і аналізувати поточний стан справ. Для мене це хороший індикатор.

Дякую, корисно для мене.

А чи має синхронізацію з Приватбанком?
Бо мені зараз проблемно знайти апку, яка буде завантажувати транзакції з Приват.
А от з Монобанком багато апок працює.

я наразі не користуюся картками привату, але спробувала додати і синхронізувати приватівську картку, і дійсно не вдалося, немає обміну автоматичного між приватбанком і цією епкою, однак вона синхроніхується із отп банком, райфайзеном, наприклад. Іще, якщо є бажання заморочитися, можна робити вивантаження із банку у форматі *csv і їх можна завантажувати таким чином.

Підскажіть будь ласка з яким українським банком вийшло зінтегруватися в MoneyPro? З райфайзен банком не спрацьовує інтеграція

У мене зараз працює синхронізація із отп та моно. (але якщо на моно увімкнути динамічний cvv, то може не спрацьовувати синхронізація.) У мене раніше, пару років тому був райфайзен і добре усе працювало, може зараз щось змінилося.

А як щодо країни розробки?

Пишуть, що розробник iBear LLC — Невада США. Глибше я не копала. Інтерфейс доступний українською мовою, це мені було важливо і це тут є.

Те що я бачу це замасковані під іноземців росіяни (ibearsoft власники)

Цікава тема, веду бюджет для себе від першої парт тайм зарплати. Довгий час сидів на Monefy (Pro версія під кінець), але як тільки юз кейси виповзли за банальні +/- то стало важко. З прикладів — іпотека, десь купівля в розстрочку (звісно під 0%, якщо більше то ні), recurrent payments і борги (їдеш в подорож з друзями де витрати шериш по різному і після вже підбиваєш підсумок). Почав шукати щось більш-менш зручне, просте та з можливістю лайф тайм купівлі, і ще було важливо мати імпорт/експорт даних.
Під усі критерії попав дзенмані. на який я переїхав десь 2021 взимку. Майже купив підписку в січні, але щось затягнув, і в лютому зрозумів що я не хочу ні платити їм, ні користуватися взагалі. Почалися знов пошуки по тим самим критеріям. Залишилися MoneyLover, Wallet, Spendee. Останні два дійшли до «фіналу», і врешті-решт я обрав Wallet через адекватну підтримку (допомагали з імпортом), і купу функцій в апці. Розробник в Чехії, є лайфтайм купівля, аналітика цілком непогана з коробки, веб версія є, імпорт більш-меш зручний.

Інтеграції з банками я не використовую по релігійним причинам (параноїдальним скоріш), тому ця частина була поза критеріями.

Альтернативою цьому я серйозно розглядав beancount + Fava. Але там надто багато роботи щоб воно працювало нормально на смартфоні. До того ж, я тільки мігрував з KeePass і вирішив користуватися опенсорс продуктами тільки якщо є явні бенефіти або не кожен день :D

Можливо комусь буде корисно теж :)

Monobudget український і привязується до моно. Я особисто користуюсь москальским дзен мані, бо купив вічну підписку ще задовго до війни..

Monobudget онлі фор ай ос.

Як на мене абсолютно безтолкова витрата часу та ресурсів. Виняток — як вже тут казали, у вас проблеми з самоконтролем і ви схильні брати якісь кредити або робити імпульсивні покупки. І то навряд чи вам допоможе. Мій кум веде 2 роки баланс витрати в екселі — якось його запитав, яка з цього користь, чи зроблені якісь висновки, щось покращилось?) Відповіді була — ні, просто знає куди ділись гроші.

Саме так — в основному в коментарях описи шляху до вибору конкретної аппки, замість результату якого вдалося досягнути завдяки треку

може люди не знають, що монобанк і так має гарну інфографіку витрат, тому все це роблять десь руками та в іншому місті

інфографіка в моно не сильно допомагає, коли карти в 4 банках.

Залишилось всі гроші перевести в монобанк (читай Універсал Банк і гугли власника). Моно крутий продукт, але це не банк, і партнер в них не найнадійніший з того що є на ринку

Читайте «Iнсайти, які отримав завдяки своїй звичці та підходу до фінансів».
Ще можете в інтернеті пошукати яких результатів досягають люди завдяки введеню обліку.

Якщо вам не треба — то просто не марнуйте тут свій час.
Ніхто нікого тут не переконує в необхідності обліку.

Мені стаття корисна й коментарі стосовно апок.
Бо особисто я ефективніше розпоряджаюся фінансами й планую, коли бачу реальні витрати

Мені стаття корисна й коментарі стосовно апок.
Бо особисто я ефективніше розпоряджаюся фінансами й планую, коли бачу реальні витрати

а чим монобанк не підходить?

Пілходить, я й ним користуюся.
Але маю рахунок і в Приваті.
Тож бажано щоб обидва синхронізувалися

В приваті теж графіки є

Імовірно.
Хіба не зручніше коли в одному місці?

Я користуюся 3-ма банками.
+ готівка

ефективніше розпоряджаюся

Це як? Які показники ефективності?

Зменшення часу досягення фінансової цілі
Зменшення часу планування витрат, покупок
Підвищення точності планування

На скільки зменшився час досягнення фін цілі?
Чи можна було досягнути цілі за той самий час просто відклавши суму Х в сейф і живучи на залишок?

Зменшення часу досягення фінансової цілі
Підвищення точності планування

От є у тебе ціль купити житло чи авто через рік. Звідки ти знаєш яка буде ціна на той момент?

Навряд чи ціна виросте вдвічі)
Але зауваження слушне

Я цього не можу достовірно знати й не можу цим керувати.
Але своїми фінансами можу.

Я ж не збираю на «он ту квартиру» через 3 роки.
А маю ціль «зібрати 10 000 за 2 роки» на квартиру

«зібрати 10 000 за 2 роки»

Фігня якась якщо чесно. А ще інфляція.

Так любую цель можно не ставить) «хочу через 5 лет стать СЕО Фейсбука», а вдруг фейсбук не будет существовать через 5 лет?) «Хочу через год подтягиваться 100 раз», а вдруг вам русской ракетой руку оторвет? И тд.

Варто зауважити що я наголосив «в коментарях», що відповідно не стосується статті.

Якщо брати статтю то інсайти розписані на мій погляд туманно.

Кейсу з інвестиціями бракує конкретних даних про те на скільки трекінг підвищив заощадження.

Кейс про дівчину — для мене не працює)
Брати гроші з дівчини не моя тема.

Про машини кейс з більшою конкретикою, але він не вплинув на прийняття рішення бо все одно схиляєтесь до власного авто.

Це в основному збігається з моїми інсайтами про трекінг як такий

Якщо вам не треба — то просто не марнуйте тут свій час.

Надаю альтернативне бачення ситуаціі із власного досвіду)

Якщо вам не треба — то просто не марнуйте тут свій час
Ніхто нікого тут не переконує в безперспективності обліку.

поки в інфографіці монобанку 1- витрата продукти, 2-га комуналка, а ресторан 1000грн за 2 роки то досраки ці програмив Україні.

Яка сумна іронія долі. Мій кум загинув як герой в день коли я написав цей коментар, вчора була річниця. Світла пам’ять тобі Пашка. Вся русня має здохнути, кляті потвори

треба знати на що і скільки, це елементарна культура життя

мають бути власні кошти у кожного, от просто окремою статтею, цього нема

навчи як кинути істи і перейти на енегрію сонця

Я в свій час перепробував різні апки і в результаті написав свою під іос: apps.apple.com/...​oney-tracker/id1544615622

Для мене покриває всі потреби, нарешті :) З головних особливостей — це корисна статистика і ізі-ту-юз. Якщо ще комусь стане в нагоді, буду радий. Повністю безплатна

Нажаль це приклад хибного шляху.
Коли трекінг фінансів спричинив написання аппки для особистих цілей.

Звісно ви в праві розпоряджатися своїм часом на власний розсуд, але варто зауважити що досить імовірно весь виграш від тренінгу нівелювався затратами на написання і підтримку аппи.

Хотілося б почути на скільки власна аппа допомогла вам досягнути цілей і яку користь ви отримали по відношенню до підходу «половину відкладаю, з іншого живу»

Однозначно писати апку під себе неоправдано по затратах часу. В моєму випадку це більше зі сфери творчої самореалізації. Головний плюс такого підходу, як і таблиць в ікселі і т.п. лайфхаків — можна кастомізувати фічі саме під свої потреби, зі сторонніми апками так не вийде.

Чим саме мені ця апка корисніша порівняно з іншими: теги в транзакціях в додаток до категорії — для точнішої/детальнішої статистики (наприклад, скільки пішло на минулу відпустку, на ЗСУ...), нормальна підтримка різних валют з авто-конвертацією в статистиці, графік приходу/відходу — корисний для аналізу інвестицій, окремий облік боржників, відкритий формат даних (xml/csv) — можна батчем імпортувати транзакції з виписок з банку. Тому, в підсумку дійсно є користь, саме в аналізі фінансів. Багато різного переосмислив — наприклад, що економити на їді взагалі нема сенсу, що машина сама по собі їсть добрий кусок бюджету (включно з амортизацією її вартості), що відношення зп до буденних витрат = константа і не залежить від самої зп :)

Веду облік фінансів вже років 5, і також користуюсь цим додатком (ще з часів до редизайну). Прямо увійшло у звичку що кожну витрату відразу ж заносив туди . Подобається що бачиш де і як розподілені твої кошти, скільки вже витратив і тд. Без цього контролю вже не можу.

З початку війни з усіма цими донатами кожного дня стало важче слідкувати, проте все одно пару раз на місяць підбиваю підсумки.

Не кожен продукт із чеку, проте майже кожен чек. Тобто кожен раз виходячи з умовного сільпо по дорозі додому вбивав сумму та категорію витрат (супермаркет)

9-й рік Google Sheets

Це дозволяє прозоро розпоряджатись грошима кожному з нас, і навіть, коли наш дохід суттєво відрізнявся, то це допомагало зберегти відчуття справедливості. Рекомендую.

Хз, як тільки почали разом жити, то одразу обʼєднали гроші, нема моїх чи її, є лише наші. Рекомендую.

Хз як інакше. Дружина їде в Буковель, а ти — в Куршавель? Дружина летить в економі, а ти в бізнесі? Ти досяг fire жити де завгодно, а дружина нехай далі жебракує на своїй роботі? Це ж твоя найближча людина. Ну і сьогодні ти більше заробляєш, а завтра вона, життя воно таке непередбачуване, що краще йти разом, хоча і повільніше, але набагто більше шансів далі зайти

А от коли обидва умовно «багаті», то вже ні.

Це ж ДОУ, РПЗ — бідні люди.

Без власного ккапіталу ну дуже не комфортно.

Що таке власний капітал? По закону він все одно спільний. В мене взагалі більшість часу картка в мінусах, бо я весь дохід інвестую в нашу пенсію, а живемо на доходи дружини.

Закону пофіг на офіційний шлюб, якщо сумісне проживання

Відповідно до вимог статті 74 СК України, якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.
То активи якими ви можете розпоряджатися на власний розсуд.

Так ми і розпоряджаємся на власний розсуд нашими грошима. Ми не питаємо одне одного. просто купуємо що хочемо. У нас взагалі річне планування бюджету, тож навіть перекоси по місяцям пофігу, аби розривів кешфлоу не було

Дурацький приклад, тому і нема прецедентів. Чому тиждень, а не 24 години, або 10років? Чому обов’язково розходитися після виграшу? Яка ймовірність взагалі виграти в Україні щось що варте звернення до суду?

Думаю ні

Можеш думати що завгодно, але є закон, а там вже як суддя подумає

Ну у меня есть кейс у знакомого, когда жили вместе 10 лет, умерла, родственников нет, квартиру у государства забирали не один год и с кучей судов, свидетелей и тд. Звучит хорошо про вместе жили, работает не очень

если она не мать твоих детей, то это всё очень рогатая затея

Та много кто в парах зарабатывает ± одинаково. Ну и если у вас зп прям в десять раз больше чем у жены, то можете и сами весь отпуск оплатить)) её зп хватит как раз ей на одежду и косметику))

Не всем подходит объединять. Мне как-то комфортнее со своими) но конечно общие расходы стоит обсудить и решить кто сколько туда может закинуть))

Не всем подходит объединять

Так само як і тримати окремо, як рекомендує автор )

Можу помилятись, але якщо розмова іде про особисті кошти, то все дуже просто. Так, те про що писав автор — бюджетування. Кажеш сам собі: скільки я загалом можу дозволити собі витратити за конкретний проміжок часу, скільки потрібно на те, на це, на інше. Тобто ставити собі рамки і намагатись в них вписатись. Це і буде оптимізація. В своїй професійній діяльності я навпаки сказав би, що треба детально аналізувати, будувати прогнози, ділити на категорії та робити ретроспективу і вивчати витрати. Але в даному випадку не бачу сенсу ускладнювати) Є ціль, є доходи, є витрати. Поставив сам собі обмеження, не виходиш за їх рамки, тоді і є те, що можна відкласти на ціль. Але на це питання треба дивитись об’єктивно, тому що у різних людей свої життєві обставини та прибутки... Тобто наприклад задаючись питанням, куди діваються гроші при доході в 10 тис. грн. напевно навіть аналізувати не треба... Або сім’я з дітьми, у якій на пару дохід 20 тис. — навряд вдасться оптимізувати так, щоб і достатньо було і ще й відкласти шось.

Просто перекидую на окремий рахунок передбачену суму витрат від отриманого доходу та додаю певний відсоток на непередбачувані витрати. В мене банк показує аналіз витрат, але мені навіть влом туди дивитись. Якщо у вас немає ніяких кредитних зобов’язань та ви не схильні до імпульсивних дорогих покупок, то трекінг витрат це трата часу (хіба ви дуже хочете контролювати своє життя).

а якщо схильні, то це все одно трата часу, бо не допомагає (з власного досвіду :( )

Якщо схильні, то шукайте інструменти, які підійдуть конкретно вам. Мені підійшов дуже простий лайфхак — маю багато різних рахунків під різні фінансові цілі. І на витратній картці ніколи не є багато грошей. Тому будь-яка імпульсивна покупка без варіантів проходить цикл усвідомлення, бо аби її здійснити, треба спочатку дістати гроші з якогось рахунку, який призначений для конкретної мети. Тобто свідомо здійснити вибір між метою і імпульсивною покупкою. Мета зажди перемагає))

Короче кажучи, імпульсивні покупки тепер тільки на несуттєві для бюджету сумми)

Звучить дуже цікаво!)
Спробую для себе. Це точно покращить планування

Я користувався YNAB + вебхуки від монобанку для автоматичного вводу транзакцій туди. Було зручно, але зараз він став занадто дорогий, і мені тупо влом купляти підписку. Зараз закордоном користуюсь Revolut, де є досить непоганий money management.
З мого досвіду YNAB це найтоповіша аппка.

Доброго дня. Проводимо UX Research. Побачила ваш коментар тут, це саме та тема, яка нас цікавить. Якщо маєте час, пройдіть опитування будь-ласка forms.gle/8ESBp3P1i2jjjSVX7. Буду дуже вдячна вам за приділену увагу :)

Два чи більше роки вів витрати в КоінКіпері — згодом кинув бо заібався вносити витрати)
Жодного разу не мав корисного інсайду з графіків. Можливо це зв’язано з тим що на підсвідомості жив «по карману», а не на широку ногу.
Зі свого досвіду нікому не порадив би трекати фінанси окрім випадку коли аппка сама підтягує всі данні з банку)

Дежу легко, треба забрати кредитку у дружини, та й самому перестати ходити по кнайпах — все, problem solved

Дякую, Андрію, що ділитеся досвідом. Українцям варто досліджувати різні підходи до ведення фінансів, бюджету та інвестування, і добре коли щораз більше авторів діляться власним досвідом. Якщо буде цікаво від бюджетування (що цінно саме по собі + для аналітики і досягнення цілей) подивитися також в бік відслідковування вартості всіх активів (net worth) та їх динаміки — запрошую заглянути на наш сервіс firekit.space . Розгорнута аналітика, транзакції, а також forecasting для виходу на (ранню) пенсію. Поки там ще небагато інтеграцій, але є хороші плани розвитку, постійні апдейти і понад 800 інвесторів вже працюють з нами.

Про що сервіс? Коротко тут youtu.be/0pjIUlk6xLg, довша версія тут youtu.be/rkpRqkfBVp4, а тут ділюся своїм досвідом того як інвестую і чим FIREkit може допомагати українському інвестору для прийняття рішень youtu.be/jCpG_5jrQjc.

дякую, що поділились
нет ворс і прогнозування, якраз робив в ексельці, думаю сервіс буде корисним)

фієста на газу це жесть.

Я ще розумію якби у автора було в автопарку кілька авто і вести трекінг витрат.
Тоді можна вибрати марку на яку менше витрачається.
А так ну маю знання що на авто потратив Х бабла, що далі з цією інфою робити? Ніколи не розумів фанатиків які записують витрати на авто.

На таксі те ж саме. Толку рахувати якщо кількість умовних пянок кожного місяця різна, і кожного місяця це різні витрати. А ще від погоди і коефіцієнтів залежить.

Люди реально придумують всяку фігню або зайняти себе чимось

Та там про будь які витрати можна сказати. Життя і так неспокійне. Ще тратити нерви на трекінг витрат.

Якщо в автопарку є декілька авто то трекінг витрат не здався на***)))

До війни користувався зенмані — там інтегреція з найбільшою кількістю українських банків. Подібних альтернатив на жаль не знайшов

Я знаю, що дуже популярно бюджетувати у відсотках, типу 50% на життєві базові потреби (квартира, продукти, комуналка тощо), 30% на дозвілля, 20% на інвестиції.

Я думаю 20% на заощадження.
Інвестиції то про втрати в тому числі. А особливо якщо ви «інвестор» в крипту.

До речі, я реально не розумію цінність цих аплікацій. Якби хоча б одна з них робила людину фінансово успішною — її б знали та встановили всі. Виглядає що треба трекати витрати і обмежувати себе ото й усе. А в чому цінність, в чому радість?

Я думаю якісні додатки такого типу не можуть бути безкоштовними.

Ще ось такий топік на ДОУ, де ми дискутуємо про податки
Якими сервісами для обліку домашніх фінансів ви користуєтесь?
dou.ua/forums/topic/19480

Андрій ,

дуже дякую що поділись, і сподіваюсь ви не проти якщо я зроблю перепост на Сімейний Бюджет.

Щодо мобільних аппок, давно вивчаю ще питання. Крім класного UI, на мою думку критичною є інтеграція з основним банком (на око 90% клієнти Моно або Приват). Я наприклад обирав би між Wallet, MoneyWiz, Toshl, Spendee

Також було б цікаво від вас побачити публікації про EXMO, як додаток допомагає менеджити криптовалютну частину вашого інвест портфелю, user кейси і т.д

MoneyWiz, Toshl

не знайшов там інтеграцію з Приватбанком

звісно не проти та буду дуже вдячний :)
по апкам, проклацаю дякую

мені певно що треба було прокоментувати це в статті, що особисто для мене не підходять апки, які автоматично записують усі транцакції, бо бувають якісь витрати, які потім діляться, якісь «взаємозаліки», хтось щось позичає/віддає, то через це мені самому зручніше все трекати. З криптоактивами схожа ситуація, є різні агрегатори/портфоліо трекери, але мені зручніше самому то вносити, це займає 5-10 хв на місяць копіпасту, але дає повне розуміння що і де, бо з криптою важлива ціна кокупки а коли робиш переказ між рахунками, то автотрекери вважають то як продаж/купівля і всьо йде не по плану:)

Wallet не підтримує ні Моно, ні Приват

Любомир, немає у жодного з цих додатків інтеграції з Приватом. Нашо тоді ви про них пишете?? Є лише Джен Мані (знайшов у вас на Ютуб каналі) але це російський додаток.

інтеграція з Приватом працювала в усіх додатках, поки в кінці 2022 вони не закрили своє апі((
дземмані я покинув, більше їх не рекомендую.
достойні алтернативи ще вивчаю, для мене критично важливо мати інтеграцію з Моно і Приватом, та повноцінну авто класифікацію витрат

виходить, що підтримки Приват, вже більше не буде, в жодному з додатків?

Можна написати автоматичну синхронізацію з приватом але через приватний АПІ — потрібно вказувати номер телефон та пароль, тобто імітація входу у застосунок . Потім маємо токен який певний час використовуємо для отримання останніх транзакцій. Пишу для себе у вільний час потроху так як готових рішень не знайшов

Доброго дня, знайшли якісь варіанти з інтеграцією карток привату? Бо я поки лиш руснявий дзен мані бачу..

А в цьому додатку Money Manager транзакції по банківським карткам автоматично підтягуються, чи вручну все вводите?

Лінивим можу звести свої правила до дуже простих грубих речей, які займають мінімум часу, і за певний час просто влізають в підкірку без додатків

Раніше вів персональне педантично, скоріше щоб виробити звички, звички це корисно, але це морока яка займає час, а вихлоп хоч кращий але мінімально

1. Оцінити середні витрати на існування й запланувати цю суму наперед щоб не вести кожен похід в магаз

2. Мати поточний бюджет в кеші (гаманець) на кожен день і місяць «на життя», за який не плакатись. Грубо кажучи я дозволяю витратити собі 10 євро на день на будьщо або в сумі 300 євро на місяць. Ці витрати я не веду, але важливо що це кеш а не картка. Психологічно з кешем важче розставатись і пустий гаманець давить на психіку. В цей пункт не входить жодна оплата карткою. Як варіант можна мати окрему картку на випадок+кеш

3. Все що не входить в 1 і 2 — жирок, сюди ж карткові витрати. Збирати кожен чек, і згрібати в коробку зпід взуття. Раз на місяць вигребти й записати й оцінити — займає максимум годину за практики

4. Жодних імпульсивних покупок. Ні в інтернет, ні карткою. Тільки кешем з п 2.
Якщо щось коштує більше 10 євро — відкладіть на завтра, більше 100 євро — на наступний тиждень. Це має бути просто рефлекс.

5. Жодних кредитів, растрочок на 12 місяців ітд. Якщо таке й буває то це має бути рідкісний виняток, рідкісний в плані раз на 5-10 років. Якщо це не іпотека і ви не можете заощадити впродовж кількох місяців на покупку — кредит чи розстрочка вам точно не по кишені. Якщо можете — то в них нема сенсу

Планувати наперед витрати чи ні — кожен вибирає по собі. Я наприклад не планую наперед витрати взагалі, бо якщо треба чи хочеться все одно витрачу. А з такими правилами гроші просто залишаються, то планувати й не доводиться

Цей підхід насправді, як наступний етап трекінгу фінансів. Я приводив аналогію з кілокалоріями і більшість людей через 1-3 місяці вже на око можуть прикинути скільки з’їли без педантичного трекінгу, з фінансами те ж саме і це вибір кожного протрекати трішки щоб зрозуміти паттерн поведінки, чи трекати постійно
1-2 пункти важко зробити з прийнятною точністю без статистики, особливо важливо зберігати нерви і не обмежувати себе занадто з пустим гаманцем і думками «капець я бомж», маючи при цьому купу грошей в «жирку» з 3-го пункту:)
не хочу розводити срач в стилі «кредит за чи проти», але особисто я користуюсь оплатою частинами, навіть якщо можу дозволити собі заплатити за річ відразу. Не бачу сенсу платити одномоментно більше, якщо можна менше і абсолютно без доп витрат.

Ну в чомусь ви праві і тут це більше про особисте обмеження себе

Витрати мають звичку вичищати будьякий гаманець. Замість того щоб вести витрати на поточний дріб’язок, ідея просто відділити життєві витрати від решти, і мати менше кешу під рукою, з яким знову ж таки важче розставатись ніж з картковими платежами.

Весь ікоммерс побудований на ідеї зробити оплату максимально зручною. Перекресліть цей патерн — грошей у вас залишиться стільки ж, але витрачати їх будете менше.

Наприклад просто не запам’ятовуйте картку в гугл пей — і ви двічі подумаєте перш ніж потягнетесь за карткою лежачи на дивані

Майже те саме з кредитом чи розстрочкою — загалом легше непомітно витратити більшу суму. В цьому й ідея розстрочок і кредитів — допомогти покупцю подолати бар’єр ціни
Перекресліть патерн — грошей буде стільки ж, витратите менше.
Тут навіть не у відсотках для мене справа, а скоріше зробити собі самому витрати складними.

Тут скоріше психологічні звички вже мене, і звички жити на мінімалках, я з ними не народився звісно. Але вони досить прості. І в результаті витрачаєте менше, облік стає звісно автоматично простіший до рівня коли можна все навіть на калькуляторі рахувати, не те що в ексель. Найважливіший результат мабуть для мене, що кожна витрата проходить через метаболічні зусилля і тому пам’ятається. Дзен

Роками користувався MoneyLover додатком, проте з часом багато важливих функцій винесли в premium, також там не має синхронізації з нашими банками. Вважаю, що автоматична сихронізація з банком є дуже важливим так як записувати умовне «морозиво» чи поїздку в маршрутці кожного разу з часом стає лінь і так випадає велика кількість дрібних витрат.
Витратив певний час щоб зробити аналіз і обрати щось під свої потреби і зупинився на трохи ще сирому але українському і зручному додатку Saldo (saldofinanceapp.com). Поки повністю задоволений, з моно все підтягує менше як за хвилину після оплати.

Павло,
скажіть будь ласка Saldo це компанія, яка на Львів ІТ Арена пітч робила кілька років тому? Бо тоді вони для малого бізнесу були
Крім Моно, синхронізація з Приватом працює?
Л.

Saldo це компанія, яка на Львів ІТ Арена пітч робила кілька років тому

’ - на жаль цього не знаю, але додатку 1 рік, тому можливо й ні.

Крім Моно, синхронізація з Приватом працює

’ - написали з підтримки що Приват то наступний банк для якого буде додана інтеграція. На даний момент можна сказати що додаток для користувачів монобанку.

Якщо хтось шукає додаток з інтеграцією інших банків крім моно то є Toshl Finance або Spendee, але якось інтерфейс в Saldo більш «до душі» і є все що потрібно особисто для потреб нашої сім’ї (використовуємо з декількох дивайсів).

Поставив апку, синхронізація з Приватбанком відсутня

На початку року Приват закрив синхронізацію зі свого боку, тому зараз вона не буде працювати В ЖОДНОМУ ДОДАТКУ. ПриватБанк розсилав про це лист мерчантам. Причина — безпека.

Використовую HomeMoney.
Я прийшов до того, що є сенс трекати лише витрати, вносити доходи немає сенсу.

Чи бачив хтось таку фічу, коли вводиш витрати в гривні, а додаток зберігає в оригінальній валюті та паралельно конвертує в іншу, напр $?

в більшості додатків ви обираєте основну валюту і статистика буде в цій валюті
нехай ми обрали гривню і нехай зробили витрату з долл. карти
в такому кейсі в агрегованій статистиці тотали витрат будуть в гривні, а якщо перейдете на історію витрат по долл. рахунку то там будуть доллари

Я хотів би вносити витрати в гривні і щоб кожна транзакція паралельно конвертувалась в долари.
Це корисно для розуміння витрат в довгих проектах, коли курс може значно змінитись (ремонт, будівництво) або для порівняння витрат по роках.
Долар в цьому випадку виступає як еталон для оцінки.

Приватні витрати це ж не бізнес витрати які варто трекати щоб тримати нормальну марждинальність.

От захотілось купити морозиво — то мені тепер кожен раз дивитись чи в мене є бюджет на морозиво? А якщо наступного місяця не захочеться?

Це як подивитись

Веду і те і те вже давно, правда бізнес облік не наш. Загалом доросла справжня бухгалтерія дисциплінує до такого рівня, що навіть приватні витрати зручно вести так само. Навіть морозиво

Але навпаки не працює.
Людині, яка не має звички зберігати наприклад кожний чек, буде складно вести витрати в будьякому додатку

Як на мене краще думати як більше заробляти, ніж кожну копійку записувати

Як на мене краще думати як більше заробляти

до лютого так і робив
зараз стратегія змінилася через ситуацію на ринку і треба економити, а після перемоги знову можна буде жити на широку ногу

Ну поки думається можна думати, тут я згоден, але цей ріст не безкінечний для переважної більшості людей

Має бути упор на обидві актівіті, як заробити більше, і як витратити менше. А це в принципі не відрізняється від бізнесу

Зі збільшенням рівня доходів варто уникати пастки інфляції способу життя, а це можливе тільки з самодисципліною

Інфляцію способу життя можна і варто різними способами менеджити, основне не переходити в крайнощі, але розуміти свої слабкі сторони. Писав про це кілька років тому теж simeinyi-budzhet.ua/...​liatsiia-sposobu-zhyttia

Вела блокнот з витратами, зараз ексель) зручного для себе додатку поки не зустріла

Підтримую, той самий досвід

Пошук ідеального додатку ще та чудова форма не робити основне — просто взяти ексель чи навіть зошит і просто вести витрати

Трекінг витрат в ексклі це чудова форма не робити основне — заробляти гроші ;-)

Мій батько вів свою бухгалтерію записуючи у великий такий щоденник. У нас навіть традиція була дарувати батькові на новий рік новий щоденник.
Я теж призвичаївся. Пробував багато застосунків ще з тих часів коли в мене був palm m150. Жодна не підходила. Досі веду у паперовому щоденнику.

Теж багато перепробувала, для мене найзручніша — Money Flow (на iOS), користуюся вже більше 2х років.

Чи є застосунки по персональних фінансах, які підтримують інтеграцію з Монобанк чи ПриватБанк?

більшість додатків працює через SaltEdge, там приват є. Із додактов наприклад MoneyWiz

є усередині share.cleanshot.com/7j0KQzWQ.
в цілому додаток норм

Завантажив на IOS — немає ні привату ні моно ibb.co/pR5ZJqm
У вас і зараз працює синхронізація з Приватом? Підтримка відповіла що у них немає окремих інтеграцій, а публічне API більше не працює.

Доволі хороша програма Coin Flow: Витрати і доходи. Вказано, що розробник з України

чи нормально працюють тут перекази між рахунками? бо в більшості застосунків це рахується як дохід і витрати, через що я забив на ці трекери і довелось написати свій :)

нормально, в цьому додатку перекази між рахунками не попадають в агреговану статистику і не вважаються доходом/витратою. Трансфери можна побачити лиш у вигрузці в ексельці

Єдине що тут «непланово» додає у доходи/витрати це зміна балансу вручну:
ви вели свої витрати, потім через округлення є різниця на якусь суму і якщо ви вручну в рахунку поміняєте суму, то ця різниця піде вам в дохід/витрату

цікаво чи є тут рефанди? бо я собі зробив таку можливість, щоб це теж не рахувалось прибутком, лише був випадок що купив авіа квитки а потім курс підскочив і після рефанду отримав що по цій категорії витратів я в плюсі :)

знаємо, але аппка не розвивається останні 10 років(
я раніше теж із задоволенням рекомендував український продукт

Підписатись на коментарі