Есть ли смысл изучать высшую математику со знанием только арифметики?
Здравствуйте, имеет ли смысл начинать изучать высшую математику со знанием только арифметики? То есть знания только за курс математики до 6 класса.
Здравствуйте, имеет ли смысл начинать изучать высшую математику со знанием только арифметики? То есть знания только за курс математики до 6 класса.
13 лет фронт пилю, жду когда понадобятся хотя бы косинусы/синусы.
По факту нужно массив посчитать до десяти или фильтрануть перед рендером (было много айтемов, стало меньше) или чет в этом духе.
Если б был геймдевов и пилил что-то в духе полета пули и ее затухание от скорости/мощности/времени/сопротивления/гравитации — тогда да, там без математики+физики никак.
Если я правильно помню школу в
Как-то давненько был опрос депутатов ВР, кто помнит теорему Пифагора, один даже вспомнил (регионал :) ).
Для політики, бізнеса й распіла в Україні можна обмежитись знаннями про +, -, *, /, %. Ху із піфагор ваще
Дорослому, якщо цікаво, чи тягне для розваги, чи цілитись в якісь області з складними обчисленнями, там графіка чи геймдев, чи ші — так
Дитині чи студенту так однозначно, навіть щоб просто відрафінувати мозок і потім забути.
Теоретична база багато дверей відкриває легко.
Загалом, мабуть певен багато хто з цим не погодиться теж і скажуть що багато дверей відкриваються легко і без матана. Будуть праві теж
90% сінйорів не знають математику вище
Зараз напишуть що да я, да я зараз конспекти достану, перегляну і все згадаю! Та з таким самим успіхом той, який нічого не знав, також почитає пару статей, подивиться пару відосіків на ютюбі, і розбереться в тому чи іншому розділі чи темі. Може займе чуть більше часу ніж у того, хто в універі матан кілька років зубрив.
Но факт залишається фактом, ті хто зубрили матан в універі, і гуманітарії — при інших рівних, мають приблизно таке саме знання математики через 5 років після універа — ніякі, знають лише арифметику зі школи, яку доводиться застосовувати в побуті кожен день.
Я начал программировать, когда мы в школе еще не прошли отрицательные числа.
P.S. Отрицательные числа лучше знать все таки для программинга)
Но на первых порах можно и забить
Держу пари в троем за одной машиной по очереди набивали текст программы на бейсике из методички учительницы кружка ? Компьютер Искра 1030 или ДВК-3М. Это довольно сложно назвать программированием, скорее знакомство с компьютером, зато на зелено-черном экране возникала морда робота под дикий восторг всех собравшихся. Современного ребенка скорее полезно как продвинутого пользователя накачать, вернее не мешать учится.
Не, я был мажором, был у меня ноут в 96 году, x86.
И делал я это сам в 10 лет без учительниц, перед началом 5 класса.
А в 5 классе, да у нас был учитель информатики, это была частная школа и там был компьютерный класс с компами нормальными на тот момент с Windows 3.11.
Но там в основном учили работать с Excel.
Опять же сначало я научился программировать и только потом переключать язык в Windows 3.11, это действительно меня научил учитель.
Держу пари в троем за одной машиной по очереди набивали текст программы на бейсике из методички учительницы кружка ? Компьютер Искра 1030 или ДВК-3М.
А вот такое у нас было кажется в 9 классе обычной школы.
ru.wikipedia.org/wiki/Корвет_(компьютер
Там я узнал, что комп не обязательно должен иметь HDD.
комп не обязательно должен иметь HDD.
Персональний комп’ютер не обов’язково може мати дисковод, монітор чи навіть повноцінну клавіатуру... І це я не кажу про промислові контролери чи великі ЕОМ. Спектрум зазвичай завантажувався з касети, ЮТ-88 мав варіант лише із цифровими індикаторами.
В
Ну не скажитє
Зовсім недавно місяць тому пояснював реляційну алгебру знайомій гуманітарію і як зрозуміти pandas та sql, бо їй треба було на pandas там нашкрябати лабу в уні
pandas я не знав взагалі, серйозний хардкор sql писав мабуть років 5 тому. Але через теорбазу вкурив пандас за 5 хв і зробив їй лабу. Без теорбази це зайняло б тиждень вчити там сям запам’ятовувати й зв’язувати невідоме
По перше вона охуєла скільки інформації я видав їй за дві години нонстоп пояснень
По друге я сам охуїв скільки всього сиділо в голові, років пройшло з 15, я думав уже усе забув, і що я бренькав майже дві години нонстоп аж горло пересохло. Я взагалі віднєкувався зразу і боявся що нічо не згадаю гарно пояснити й тільки заплутаю, а вийшло навпаки
Те саме з матаналізом. Чи будьчим. Да, я може забув купу всього, не певен що квадратне рівняння розв’яжу навіть стидно, майже все за стільки років, але хто не відрафінував мозок раз матаном, не вкурить швидко що треба згадати.
Вивчити, зрозуміти й забути і потім згадати зовсім не те саме що не знати й зрозуміти невідоме з нуля. Просто забагато невідомого й нема готових концепцій в голові
Але про перший абзац що воно не треба середньому сінйору задля 5к то на жаль згоден
Стоп-стоп-стоп. У тебе ж не університетскі знання SQL, ти реально працював з ним, писав хардкорні запити, хоть і 5 років тому. тобто у тебе не тільки були теоретичні знання, но і практичні, досвід і повне розуміння. Звісно що таке не забувається а якщо забувається, то швидко згадується. А ось умовний Вася який після універа піде бізнес мутити, так як крутив він SQL як і матан на чоловічому статевому органі, ось він SQL не згадає, і йому доведеться об’ясняти з нуля так же само як твоєму гуманітарію.
З матаном так же само. Якщо чувак після універа піде в науку приміняти свій матан, так як його пре від матана, попрацює так 5 років Потім візьме паузу в 5 років, і все-одно цей матан згадає, на відмінну від студента який після універа пішов бізнес мутити чи в якусь іншу сферу.
Ну може не з того боку почав пояснювати
Алгебру реляційну я якраз вивчив в уні раніше за той яскравий день коли став погромістом. Так що десь було так теорія (дискретка, потім рел алгебра). Але потім так практики купа, ти прав, коли кодив.
Але з теорбазою можна розуміти а не просто зубрити наприклад sql. І потім наприклад pandas. Замість того щоб зубрити зразу sql, потім зубрити пандас, окремо без дупля як вони взагалі пов’язані
Воно з теорбазою легше, і якось зв’язується в голові краще все. Ну чи мені так здається.
Тому мені досі здається що в уні нема непотрібних програмісту дисциплін. Але життя є життя, не всім воно треба в погоні за лаве
Теоретичну базу ти зрозумієш якщо вона тобі цікава. І то, не так завдяки універу як завдяки тому що ти додатково сам будеш щось дочитувати, пробувати, гратися з цим, тому що тебе від цього пре. Взагалі вся радянська вища освіта розрахована на те, що ти сам будеш в підручниках в бібліотеці доучувати, прєпод тобі лише напрямок дасть і в загальних рисах на лекції розкаже і все. Деякі теми взагалі пропустить і задасть самостійно пройти.
Тому якщо воно тобі цікаве, ти будеш знати. Якщо ні, як матан, ти лише заучиш щоб екзамени здати, і після універу успішно забудеш.
У нас в універі був практичний екзамен з sql. 3й курс десь. Всіх зачинили і змусили писати код
Пофіг. А тепер візьми будь-якого гуманітарія, який не мав хисту до програмування ні до універа, ні під час універу, ні після універу і який зараз працює не за фахом. Можу поспорити що його знання в тому ж SQL зараз на нулі і він нічого не згадає, і навчити SQL його буде так же важко, як такого самого гуманітарія який в універ взагалі не ходив.
Взяв звичайний підручник з вищої математики. Елементи аналітичної геометрії та математичного аналізу, елементи теорії ймовірностей і математичної статистики. Ціль увійти до ІТ. Зараз цікавить інформаційна безпека. Буду вивчати програмування також, пітон, асемблер та інше, що знадобиться. Також напевно буду вивчати дискретну математику.
Вища математика для ІТ нафіг не потрібна. Вчіть Пітон.
ЗІ Тут вже з десяток, мабуть, було тем за відносини математики та програмування.
інформаційна безпека.
Головне хакера піймай
А там аби кулаки великі були
А там аби кулаки великі були
Или чтобы были уроки ножевого боя
Якщо ціль увійти до айті, то тобі не треба математика, тобі треба опанувати відлагоджувач. Бо це, як на мене, головний бар’єр. Опануєш — є шанси та й одночасно зрозумієш, що треба з математики. Не опануєш — то уся та математика буде марною витратою часу.
Це як тобі сказати... Це як координація рухів у фізичному спорті, та загальна фізична підготовка. Якщо у тебе з цим проблеми, то сенсу обирати футбол або фігурне катання ніякого.
В принципе я бы советовал покурить справочник по элементарной математике для начала, чтобы разобраться с основами алгебры и тригонометрии. Последнее, пожалуй, самое сложное, куда въехать самостоятельно не так просто. Ну и нужно знать основы геометрии, чтобы понимать, откуда берутся табличные значения тригонометрических функций. Только вот маленький вопросик, а на кой икс та высшая математика Вам нужна?
Спасибо за ответ! Хочу войти в IT. Сейчас заинтересовался информационной безопасностью. Также буду изучать программирование. Питон, асемблер и тд.
Будьте уважні, щоб відразу не хапнути шмат, якій не зможете переварити і в результаті не кинути то все. Я б радив почати із классики:
pll.harvard.edu/...-computer-science?delta=0
www.youtube.com/.../UCcabW7890RKJzL968QWEykA
Для ИБ математика и программирование — не самые важные штуки. Советую начинать с английского.
Берете підручник, знаходите перше визначення, у якому є незрозумілі для Вас терміни. «Впираєтесь». Берете інший підручник, де є визначення цих незрозумілі термінів. Якщо і там є щось незрозуміле — берете третій підіручник... і так далі. Головне бажання. Буде довго і складно, але ніхто ще не народився відразу із знанням вищої математики.
Але такі знання будуть уривчастими, не буде цільної бази та кругозору.
Як хобі — то зійде. Як професія — не дуже.
Є така проблема, але:
— цей підхід покаже, чи дійсно людині цікаво те, чим вона планує займатись та чи достатньо в неї буде сили волі, щоб подолати перешкоди;
— після такого навчання (за умови, що зацікавило і «зачепило») повноцінні підручники, курси тощо будуть заходити на одному диханні.
Підручники, особливо радянскі дно. Береш тему яка не зрозумла, гуглиш відосік на ютюбі — на тобі, гарні тривимірні візуалізауції і все пояснюється простою мовою так, що ти розумієш матеріал, а не зазубрюєш як з шкільними підручниками.
Дивишся кілька таких відосіків якщо не зрозуміло. Головне індусів не дивитися. А то зараз напишуть: «ну да, індуси тебе научать зараз»
Так, якщо на потрібну тему є лекції — можна дивитися і їх. Я про сам «ітеративний» підзід до навчання.
А потім розумієш, що три строки з підручника тобі розʼяснювали 10 хвилин. Прикидуєш, скільки часу ти хочеш приділяти математиці або який обʼєм тобі зараз потрібен — і повертаєшся до ефективного способа її вивчення — до підручника, конспекта, вікіпедії тощо — до текстової форми.
Нехай ютюб залишається співакам ртом і танцюристам тілом, де текстова форма дійсно має певні недоліки.
Та не завжди, анімації багато коли рішають — від наочної демонстрації «як і чому змінюється значення тригонометричних функцій при зміні аргументу» і до розуміння роботи складних механізмів чи навіть можливості «посмикати» будівельні конструкції за стики.
На практиці навпаки, за
Конспекти і лекції в універі взагалі дно і минуле сторіччя. Ти не можеш перемотати якщо щось не зрозуміло, поставити на паузу, навпаки, занятий тим що намагаєшся законспектувати кривим почерком ніж зрозуміти матеріал, і потім більше часу тратиш на розібрання того, що написав/намалював ніж на розібрання матеріалу.
Да не обов’язково ютюб, в текстовій формі також купа матеріалу в Інтернеті є. Суть в тому що сучасні технології позволяють донести цей матеріал набагато ефективніше ніж книжка з простими ілюстраціями чи крейда на дошці. Перший же приклад з гугла, впевнений що є набагато краще і більше:
www.mathsisfun.com/...gration-introduction.html
Вот ru.wikiversity.org/...имости_последовательности одна из первых теорем курса мат. анализа, изучается в начале первого семестра первого курса. Куда в ней тулить видео?
Для справки — в первом семестре мат.анализа таких теорем будет около 50, они превратятся в 50 вопросов, в каждом билете на экзамене будет три из них, чтобы сдать нужно по названию привести формулировки и доказательства. Кроме мат. анализа будет 50 теорем курса аналитической алгебры и 50 теорем курса дискретной математики, интервал между экзаменами
при условии что на лекции пытался понимать, иначе времени не хватает. Видосы — не нужны, на них просто нет времени, использовать их — неэффективно.
Іменно, при умові що ти лекції намагався розуміти. Но лекції зроблені таким чином що тільки задроти у яких нічого в житті крім матана не існує — зрозуміють. А всім іншим, набагато простіше буде мати наглядну демонстрацію з можливістю поставити на паузу і перемотати назад.
42 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів