Чи забере штучний інтелект роботу у програмістів?

Питання від початківця в програмуванні:

1.Цікавить думка розробників із досвідом чи замінить штучний інтелект програмістів?

2.Як вплине ШІ на побутове життя?

3.І чи варто взагалі зараз навчаться розробці ПО?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

у 2005 році я писав дисертацію в професора, який колись працював з Глушковим. Коли я сказав, що почав працювати програмістом він почав розказувати , що це дурниці , скоро програмістів замінить ШІ і я марно витрачаю час.
Але він не вгадав.

Ми якраз на тому тижні на цю тему дискутували трохи: www.youtube.com/watch?v=P66ktl4ScxA

Якщо хтось повідомить ChatGPT щось цікаве, і той запомнить це, а тоді хтось інший спитає про це, і ChatGPT відповість, то
ChatGPT буде такий собі посередник у обміні знаннями між людьми?
З усіми звідси витікаючими наслідками?
Чи він так не працює? Тоді почнемо свій стартап?

Чекаю появи страртапів, в яких кілька сеньойрів + ChatGPT буде перформити як 100 звичайних розробників. Якщо це станеться, і такі стартапи будуть мати успіх — тоді це буде проблема для професіі і для галузі.

где будем майнить сеньоров?

Цікавить думка розробників із досвідом чи замінить штучний інтелект програмістів?

Якщо він колись буде створений, то може й замінить. Але на сьогодні це все ще фантастика — так, нейромережі демонструють вражающий прогрес в певних класах задач, але складний аналіз чи синтез їм поки що не під силу (в першу чергу тому, що ми поки що й самі точно не знаємо як ми це робимо).

1913 рік — «чи забере у нас конвеєр роботу по збиранню авто?»

Всё уже придумано до нас ©
Читаем, восхищаемся тем, как Азимов всё давно уже предсказал
uk.wikipedia.org/wiki/Фах_(повість

Автоматизація постійно забирає роботу програмістів, але при цьому просто ростуть вимоги по складності систем і програмісти продовжують робити те що робили тільки швидше.

Коли я починав Java не вміла в стріми і половини бібліотек ще не було. Писати сервіс було довго, конфігурація зберігалась в xml.
Зараз пустий сервіс в докері і з веб інтерфейсом на амазоні піднімається за день
ШІ ймовірно ще пришвидшить набор коду, що дозволить автоматизувати вибір програми на пральній машині, але то все одно хтось буде робити

Думаю, творча та складна робота все одно залишиться за людиною. А от автоматизацію та багато рутинних задач — забере.

Хоча, купа народу і так робить лише рутинні задачі, тому...

Коли буде створений універсальний інструмент, виникне проблема із скінченностю, лімітованністю ресурсів та принципом їх розподілення по классах запропонованих людством задач.

Я перепрошую, а чи вже хтось з шановних коментаторів писав про те, що для того, щоб штучний інтелект замінив живого программіста, треба щоб клієнт навчився викладати свої побажання чітко та сам розумів, чого хоче?

Це ШІ автоматизованого допиту клієнта, від якого клієнт буде щасливий бо ображатися буде ні на кого.

Це як раз не є проблема. Наприклад, я хочу лого. Для початку я просто даю нейромережі назву фірму. Дивлюся на результати. Розумію, що мені подобаються більше піксельні варіанти. Додаю слово й генерю нові результати. Це працює.

Аналогічно можна уявити, що клієнт поставив задачу — ШІ нагенерив проект. Клієнт подивився та поставив нову задачу щось переробити. ШІ перегенерив проект. Більше того, це як раз притаманно до сучасного ШІ, бо він гарно працює, коли задача поставлено нечітко. А чим більше конкретики, тим треба більше аналізу, тим гірше результат. Нагенерувати код не питання. Виправити існуючий — проблема.

Аналогічно можна уявити, що клієнт поставив задачу — ШІ нагенерив проект. Клієнт подивився та поставив нову задачу щось переробити. ШІ перегенерив проект

1. Малюємо два овали
2. Малюємо залишок сови

1. Малювати щось схоже на сову, доки замовник не погодиться що то сова.

Я тут подумав і вирішив розкрити таємницю, яку хотів зберігти для себе щоб збагатитися. Але... подякуєте мені потім.
Ші треба вчити. Вчити на мусорних даних — які загальнодоступні у інтернетах — це швах. Не успіх.
Вчити треба експертним знанням. Такі знання мають бути підготовані для ШІ.
Тобто якщо якійсь експерт навчить ШІ рішати _к_о_ж_н_у_ таску із своєї предметної області тоді цей ШІ зможе замінити експерта у більшості випадків.
Що ще... Вже є багато програм вирішуючіх бізнес проблеми. Це наче і є — експертні знання у формі інтерфейсів. Якщо ШІ пройде капчу і буде знати і вміти користуватися цими програмами — а це вже більш формалізоване користування — бо тут є кнопки, є інпути.
Наче таке експертне навчання ШІ дуже дороге, але ШІ навчиш один раз, а працювати він буде десять років, двадцять? Покоління?
Якщо знання стануть неактуальними треба буде поновлювати їх. Експертами.
Ось так і виходить — необхідність у експертах ще нікуди не поділася. У дослідниках.
Навіщо ШІ? Щоб винайти якісні знеболювальні, якісні інші лікі, збалансувати екологію, економіку, дослідити юридичні закони на колізії, темні плями та таке інше.

Так, насправді штучний інтелект тупий, як дерево. І його постійно треба водити за руку.

Я бачу щось на кшалт роботизованих перчаток, або екзоскелетів. Це трохи відмінить загрозу що ці перчатки вчепляться вам у горлянку.
Ну й звісно — рухи — тобто дії у програмах, можуть бути записані та продані розробникам ШІ

Якщо зараз на усіх сайтах є “ми використовуємо печиво” то через 5 років буде Our site uses ChatGPT:

Our site uses ChatGPT, a large language model trained by OpenAI, to assist with answering questions and providing information. By using this site, you confirm that you understand and accept the use of ChatGPT in this manner.

ого, а пам’ятаєте як UML вже замінила мови програмування :D

О так. Хоча та ж UML виявилась вкрай незграбною і там де все ж почали використовувати візуальне програмування (той же blueprint від unreal engine або ж scratch для навчання дітей) використовують не UML
А ще з`явився PlantUML — мова розмітки яка малює UML :-)

Sure! Here is a joke about a CEO, developers that don’t want to do their jobs, and ChatGPT:

The CEO of a tech company is fed up with his developers constantly complaining about their work and not wanting to do it. He decides to bring in ChatGPT, an AI language model, to help with the coding.

At first, the developers are skeptical, but ChatGPT proves to be an excellent coder and is able to complete tasks faster and more efficiently than any of the human developers.

The CEO is thrilled with ChatGPT’s performance and tells the developers that they can all take the rest of the day off.

The developers are overjoyed and can’t believe their luck. As they leave the office, they turn to ChatGPT and say, “Thanks for taking care of everything! You’re the best boss we’ve ever had!”

I hope you find this joke amusing. Let me know if you have any other questions.

Написав сьогодні ці запитання в ChatGPT то відповів «Запитав на DOU й сам чекаю відповідь».

Ні тому що складність роботи програмістів зростає швидше за розвиток АІ.
А от всякі адвокати, технічний супорт, колл центри, психологи і т.п. під загрозою.

20 років тому було достатньо знати один SQL щоб мати сіньор+ ЗП.
Думаю що сучасний АІ зможе генерити квері на основі запиту звичайною мовою.
Але таких вакансій вже немає, тепер треба знати ще 3-4 технології щоб працювати програмістом.

отож, ніби знаєш в рази більше чим 20 років тому, а складність проектів така, що постійно працюєш із синдромом самозванця, чого не було раніше

Про адвокатів та психологів це ви загнули.
Адвокати будуть існувати до тих пір поки людство довіряє управління державою людям, а не машинам. І оскільки рішення приймають люди, то і оскаржувати ці рішення будуть люди. Судова система багато в чому основана на «моральних принципах» і рішення судді часто приймають не по шаблонам if-then.
Психологія то взагалі дуже про взаємовідносини між людьми, створення довіри між клієнтом та спеціалістом і все таке, особисту присутність на сесіях, тут машинам робити нічого. Ніхто не піде до чат бота за психологічною допомогою, окрім упоротих техноаутистів що мріють перед сном про тян-роботів.

Для еліти адвокати і психологи будуть людьми, для класу середнього і нижче їх замінять АІ.

Як приклад, екрани самообслуговування в Макдональдс vs офіціант в ресторані.

Ні, не будуть. Специфіка роботи психолога та офіціанта зовсім різна: в заклади харчування люди приходять поїсти, а не поспілкуватися по душам та вирішити особисті проблеми. Допоки машини не здобудуть повноцінного інтеллекту та sapience в тому вигляді, в якому маємо його ми, цього не відбудеться.
Машинний переклад існує вже бог зна скільки років, але люди усе одно використовують професійних живих перекладачів для чогось більш-менш складнішого ніж переклад опису товарів на аліекспресі бо машини не здатні правильно перекласти чисто людські аспекти мови типу іронії, сарказму, культурних нюансів тих чи інших фраз, символізму та інше. І таких прикладів маса, машини просто не здатні замінити людей там де основний (а не другорядний) критерій якості — людський фактор.

повноцінного інтеллекту та sapience в тому вигляді, в якому маємо його ми

— ви дуже переоцінюєте людей. Більша частина «теплого людського спілкування» це витвори рівня брєдогенератора із початку 2000х, на фоні якого ChatGPT виглядае якщо не розумнішим, то точно більш вихованим і освіченішим співрозмовником.

В тому то і суть, що люди не шукають «ідеального» співрозмовника, а «свого», оцей «коннекшн». Я особисто в близькому спілкуванні надам перевагу дуркуванню та брєду з нульових перед холодною «вихованістю та освіченністю» бо сам не ідеальний і мені комфортніше з такими ж трохи притрушеними. І психолога б обрав такого, хто б мене зрозумів на «людському» рівні, а не чат-бота, що буде видавати суху усереднену компіляцію зі статтей по ключовим словам з мого запиту.

Та воно вже все так, або майже так. Якщо люди обслуговують — то лакшері і преміум сервіс. Якщо подешевше — сам тицяєш по екрану, сам пробиваєш на касі. Ви, доречі, помітили, як LCD монітори, що раніше були ознакою статусу перетворилися на буденність, а скоро, мабуть, будуть асоціюватися із соціалкою і бідністю? Вангую, наприклад, що скоро хтось із преміув автовиробників почне робити авто з аналоговими приладами, повністю ручним керуванням і без моніторів взагалі (або з гарно зарно захованими моніторами).

Якщо люди обслуговують — то лакшері і преміум сервіс.

Машини для нанесення манікюру вже давно існують, але жінки усе одно ходять до майстрів, бо їм часто не стільки сам манікюр потрібен, скільки потріщати в жіночій компанії. Можу ще багато прикладів подібних навести.

що скоро хтось із преміув автовиробників почне робити авто з аналоговими приладами, повністю ручним керуванням і без моніторів взагалі (або з гарно зарно захованими моніторами).

Давно існують такі машини, закос на «ретро» для багатих колекціонерів.

20 років тому було достатньо знати один SQL щоб мати сіньор+ ЗП

Ні, окрім SQL, а ще краще конкретного Oracle SQL, а ще краще знати Тома Кайта, його книга як раз й вийшла 20 років тому. Розуміти оптиміщацію, ...

А ще треба було знати, наприклад, Delphi, VCL, додаткові компоненти, наприклад RX, мати досвід у розробці власних, а ще сюди COM та інтерфейси, взаємодію з Windows API, мати досвід багатопоточності, як на мене це можна порівняти. Один SQL нікому не потрібен :-)

Більше того я не бачу щоб складність продуктів дуже сильно зростала. Так, раніше базу даних нерухомості міг написати один програміст на clipper, і вона працювала собі на 486 з мегабайтами ОЗУ. Зараз це буде ціла команда, яка буде використовувати SQL сервери, багато прошарків API...

Робота програмістів змінюється, раніше більше частину коду ти писав самостійно. Зараз більше використовуєш готові рішення та гугління.

Я бачу ситуацію приблизно так. До останніх років була невирішена задача реалізації людської інтуїції, або несвідомого. Шахіст підходить до дошки, дивиться на позицію та відразу бачить декілька ходів, які має сенс розглянути. Дитина дивиться на малюнок та бачить що на ньому зображено. Хтось читає речення на іноземній мові та перекладає його на рідну. Усі ці задачі наш мозок розв’язує несвідомо: ми не можемо відповісти на запитання, як саме крок за кроком як саме це відбувається. Так ось, останні досягнення такі, що якщо у нас є велика якісна вибірка що ми хочемо бачити, то комп’ютер в принципі може видавати порівнювальні результати. І це велике досягнення. Так, людина має перевагу, що зазвичай їй треба значно менше даних, але у багатьох галузях дані це не проблема.

Але окрім цього є це аналіз. Тут поки що значних досягнень не видно. Так, звісно багато людей також не мають навичок аналітичного мислення. Так, коли поле гри формалізовано та обмежено, як у шахах, то тут нейромережі аналізують краще за людину. Однак при цьому навіть у мене на слабенькій відеокарті нейромережа передивляється тисячі позицій за секунду, що значно перевищує можливості людини. Так, теоретично нейромережа може допомагати, які варіанти слід розглядати, але на практиці у нас немає таких формалізованих оточень.

Що робить розробник 90% часу? Виправляє помилки. Чи є нейромережа, якій на вхід дається опис помилки а на виході патч? Поки що до цього трошки далеченько. Бо тут треба аналізувати, перебирати варіанти, створювати план дій, ... А код... Код можуть писати джуни, індуси, нейромережа, люди після курсів. Але це усе маячня, бо помиляються усі, а без навички пошуку помилок це сміття. А ось доку графоманити саме те що треба! Навряд чи тут якість буде гірше, ніж є на багатьох проектах, а ось актуалізація буде вище на порядок.

Тому

1. Поки що не замінить
2. Якщо брати інформаційний простір, то його суттєво погіршить: якщо зараз 90% людей генеруюсь сміття в інформаційному просторі, то тепер туди підключиться ще й нейромережі.
3. Чи варто навчатися? А що робити? Саме це робить нас людьми.

3. Чи варто навчатися? А що робити? Саме це робить нас людьми.

творити,
уява важливіше знань

Якщо творити не маючи знань, доведеться починати з наскельного живопису.

Чукча не читач, чукча письменник, зрозумів.

Скоріше ні, ніж так.

Щоб відповісти на це питання («Чи забере штучний інтелект роботу у програмістів?») треба уявити як це може виглядати та оцінити реалістичність такого сценарію.

Уявімо собі умовного бізнесмена у якого є якась потреба яку можна вирішити за допомогою веб-додатка. Наприклад це власник фізичної галереї який хоче мати власний онлайн магазин з аукціоном, де люди можуть дивитися/купувати все те, що є в галереї.

Як би він міг сформулювати завдання для ШІ у світі, де взагалі не залишилося програмістів? Чи сказав би власник галереї щось типу: «Напиши мені код онлайн-магазину з аукціоном та онлайн-оплатою, де код бекенду написаний на РНР, код фронтенду написаний на React, дизайн схожий на Rozetka але з домінуючим синім кольором, в якості БД буде використовуватися MySQL, код буде залитий на Bitbucket, а вся хмарна інфраструктура буде від AWS. І ще не забудь купити домен та розгорнути весь проект».
Дуже сильно сумніваюся.

Бізнесмени (от так сюрприз) мають хорошу експертизу у своїй справі, але не у тому, як взагалі працює інтернет та софтверні проекти. Тому навіть якщо ШІ зможе робити дуже круті штуки, які ще 10-20 років тому виглядали фантастикою — перед ним всеодно треба буде ставити більш-менш корректні завдання, а також вцілому займатися організацією процесу роботи проекту.
І от саме це і буде обов’язками software engineers. Можливо, написання коду стане менше, але всеодно треба буде мати специфічні знання, яких немає у більшості людей не з ІТ.

Професія трохи зміниться, з’являться нові інструменти, але не зміниться сама суть і головна мета — вирішення проблем бізнесу та business value delivery.

Тут проблема в тому чи не зможе ШІ проаналізувати бажання бізнесмена, задати йому уточнюючі питання і на основі цього видавати рішення? Так, зараз до цього ще далеко, але цілком можливо що після аналізу мільйонів або мільярдів подібних діалогів між власниками та розробниками вдасться зробити модель, яка розуміє бізнесмена краще ніж людина розробник )

Тут проблема в тому чи не зможе ШІ проаналізувати бажання бізнесмена, задати йому уточнюючі питання і на основі цього видавати рішення?

А на стороне бизнесмена — GPT Chatbot.

А що, мені подобається, на виході отримуємо готовий продукт, залишається лише карту підв’язати

Проблема у тому, що триндіти та аналізувати дані це дві дуже великі ризниці.

Неа. С чего это бизнесмен должен знать про реакт, пхп или мускл?
Это вы знаете, ему до лампочки.
Он опишит просто «хочу онлайн магазин» — опа. есть. Хочу чтоб выглядело где-то как розетка — ок. Хочу цвета ближе к синим — оп. Ерунда получилося, но дизайнера то нету.
И так далее.

Так а при чому тут програмісти? Потрібно буде більше БА. Котрим стане набагато простіше працювати...

Бізнесмени так не говорять, ні з ШІ ні з реальними программістами.
Вони ставлять задачу створити канал реалізації (наприкад через веб-апп).
Як то буде зроблено — бізесмену фіолетово. Голове ціна\срок розробки і мейнтейну.
І якраз такі стандартні задачі ШІ вже в найближчі дні буде реалізовувати миттєво і красіво.

Я думаю що забере. До цього ше багато років, але схоже що ми цю конкуренцію вже програємо. В кінці кінців більшість робіт будуть автоматизлвані за допомогою ШІ.
І тоді цікаве питання, як взагалі буде жити суспільство. Треба спитати в chat gpt )

ага ШІ буде фіксати баги іншого ШІ, рекурсія, а третє ШІ буде писати код для перших двох

Та такого вже не буде. Баги це по суті непорозуміння між людиною та машиною, або між людьми. ШІ просто навчиться розуміти людей краще за інших людей. Таким чином кількість людей які будуть потрібні для створення софта з кожною ітерацією покращення ШІ буде все меньше і цілком можливо що через якийсь час ШІ буде сам генерувати ідеї для софта, створювати його та тестувати на користувачах. В якийсь момент це стане радьше філософським питанням для кого буде працювати ШІ якщо більшість людства вже без роботи. Але до цього ще повзти і повзти )

ШІ тільки для стандартних задач, на які він надресирований, крок вліво — крок вправо

Ну вот на какие задачи надресировано СhatGPT? а это ж еще даже не близко то поколение, которое похоронит программистов.

на що, на роботу по принципу «калейдоскоп»?
калейдоскоп замінить роботу дизайнерів, гагага

Ну сначала да. А вообще уже сейчас вон психоделику рисует на достаточно хорошем уровне.

Это неверно. ИИ по типу chatGPT основан на нейросетях, а значит он как и обычный человек учится путём проб и ошибок. Он и сейчас генерирует не идеальные ответы, и в будущем будет генерировать такие. Этим и достигается последующая эволюция (есть вероятность случайно что-то сгенерировать лучше, чем есть сейчас).

Ідея не в тому що ШІ буде ідеальним. Ідея в тому що він буде виконувати роботу краще ніж людина. І це вже не за горами.

у быдлокодеров заберет у програмистов — нет

Всі ці питання активно задавали на форумах ще 20 років тому, нічого не змінилось.

Я більше скажу. Подібний технологічний перехід відбувався в інших галузях людської діяльності вже багато разів. Той, хто тут згадував тут лудитів, власне, правий. Певна турбулентність та «перегиби на місцях» можливі, але в цілому все буде добре. Необхідність у експертах нікуди не подінеться.

Ні, не забере. Йди роби код.

Ну, цікаве ж питання, насправді. Ні, не забере. А скоріше навіть створить ще більше робочих місць. Але точно змінить самих програмістів. От згадайте, як програмували до інтернету: реально читали товсті книжки, щоб бути в курсі усіх нюансів. Прийшов інтернет, і виявилося, що доскональне знання от прямо всього-всього — не потрібне, якщо чогось не знаєш, можна нагуглити за 15 секунд. Я розумію, це холіварне питання, але ж з реальністю не посперечаєшся: є купа успішних людей в індустрії, які не паряться щодо того, як там працює операційна система, і що робить процесор, хоча в 80х над ними б кепкували, а ще раніше просто не пустили б в машинний зал. Те ж саме з навичками типу уміння читати перфокарти і валідувати синтаксис «на льоту», вони перестали бути потрібними.
А тепер уявіть: із приходом ШІ у програмістів не буде необхідності програмувати. Ну, не геть повністю, щось залишиться, звичайно, але зовсім не в тій мірі, як зараз. А головним скілом стане уміння порозумітися з ШІ, ставити правильні питання і формулювати вимоги. Кількість коду, реально написаного руками, зменшиться до десятих долей відсотка. При тому, що роботу буде ще більше, і вакансій більше, адже " войті в айті" стане ще легше.

що доскональне знання от прямо всього-всього — не потрібне, якщо чогось не знаєш, можна нагуглити за 15 секунд

Зазвичай в тих хто так каже спостерігаються проблеми навіть з гуглінням. І роблять 3 дні таску, яку за годину знаюча людина зробить

По різному буває. Іноді олд-скул сіньйор починає городити щось своє, олдскульне, на місяць роботи і половину проекту щоб переписати, коли проблема вирішується на стек оверфлоу за 15 хв.

Забере роботу у тих хто створює непотрбіні топіки😎

1.Цікавить думка розробників із досвідом чи замінить штучний інтелект програмістів?

ні

2.Як вплине ШІ на побутове життя?

ніяк

3.І чи варто взагалі зараз навчаться розробці ПО?

ні

Програмісти ліниві, а ШІ — ні. Тому треба вчитися на програміста, який може у спілкування із ШІ для того, щоб разом із ШІ відтепер створювати всіляки дива.
До речі, мабуть воно так: нейронки дуже добре розпізнають про який саме контекст ідеться, але далі, ШІ потрібно уміти у логіку та тестування своїх відповідей перед тим як віддати відповідь користувачеві.

Это вопрос времени. У ИИ пока сильно затруднён процесс получения фидбека от реального мира. Без этого невозможно нормально эволюционировать в этом самом мире. Чтобы ИИ мог протестировать свои умозаключения, ему нужно их высказывать специально обученным людям, которые будут это читать, анализировать, и давать ответы или выполнять действия. Когда ИИ будет контролировать что нибудь, способное взаимодействовать с окружающим миром без участия человека, он станет достаточно автономным, чтобы начать самообучаться.

Уверен, мы скоро прикрутим к chatGPT сенсоры звуков, видео, аудио, тактильные и всевозможные прочие. Может даже позволим управлять бостондайнемиковыми спотами и атласами.

Підписатись на коментарі