Обман на благо. Чи варто «вигадувати» власний досвід в резюме?

TelegramУсі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Підписуйтеся на DOU | QA!

Війна в Україні наситила і без того високонкурентний ринок праці по спеціальності QA engineer. Тільки людей, які втратили роботу з 24.02.22 щось близько 6 млн. І звісно, багато хто з них кинулись в IT сферу (і правильно зробили). А де є робота в IT без необхідності знань «страшного» коду (принаймні так кажуть на рекламі курсів QA)? Вірно.

За даними djinni, на деякі вакансії junior QA є по 2-3к переглядів, та по 1к відгуків за перший тиждень публікації.
Разом з цим, кожного дня з«являється с десяток нових он-лайн курсів для майбутніх тестувальників.

Опишу реальний кейс, який яскраво відображає те, що відбувається зараз на ринку праці повсякденно і чому від цього програють як самі QA так і роботодавці.

Ситуація.
Є два новоспечені QA engineer, без комерційного досвіду тестування, але з теоретичною базою і кількома реальними кейсами тестування.

Звісно, курси QA бувають різні за якістю (локалізацією, глибиною і строком), і навчатися на них можна також різному.

Першому нашому джуну на курсах QA «з гарантованим працевлаштуванням» розповіли про теорію тестування, що з метою отримання пропозиції на роботу або хоча б співбесіди, необхідно «додати» досвіду в резюме. Краще вписати зайвих (несправжніх) рік, півтора, пару IT компаній з «Інтернету» як роботодавців, тощо. Такий джун буде далі називатись «амбітним».

Другому джуну, на інших курсах QA, викладачі більше звертали увагу на теорію і практику тестування, залучали до реальних проектів, інструментів, видів тестування тощо. Такий джун буде далі називатись «НЕамбітним».

По закінченню курсів обидва джуна мають різні знання, складають різні резюме і починають їх розсилати (активно, з супровідними листами, по правильній формі).

Що маємо через два-три місяці та після 50-70 відправлених резюме кожним?

Амбітний має за плечима 20-30 співбесід, можливо навіть деякі співбесіди пішли далі ніж з HR. Але він не отримав роботи, бо при етапі співбесіди з Lead-ом ставало очевидним невідповідність заявленому в резюме досвіду, з дійсним.

НЕамбітний не має навіть жодного відгуку на резюме і тим більше співбесід, я вже мовчу про пропозицію (офер). І він, очевидно, також без роботи.

Що маємо у висновках (по мірі негативних наслідків для ринку праці в цьому сегменті):
1. Даремна витрата часу (=грошей) працівниками роботодавців на Амбітних кандидатів;
2. Амбітний розносить DOU на предмет безперспективних співбесід, бо роботодавці «завищують» вимоги до джун-кандидата.
3. НЕамбітний але більш кваліфікований, не отримує навіть запрошення на співбесіду, бо в його резюме немає «вигаданого» досвіду.
4. Шукачі без роботи- роботодавці без фахівців.

Тут має бути висновок, але хай його кожен зробить для себе. Я свій вже зробив давно.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я б не зводив питання до абсолюту «купатися чи не купатися». Розглянь інші варіанти що компенсують відсутність досвіду: хороше сіві, мотиваційний лист, пет проєкти. Найбільш ефективний спосіб привернути увагу, це занетворкітись з хайрінг менеджером через лінкдін, напиши імейл, забукай дзвінок. Поспілкуйся про специфіку продукту/проєкту, які особливості технічних рішень, ітд. Коротше, ситуація прикра, але є купа варіантів напротивагу fake it till you make it.

Колись свого часу прибрехав собі 2 роки досвіду і знання мови на рівень більше, що ви думаєте?) Працюю в цій канторі до цих пір і ще й начальство хвалить іноді АХАХХАХАХ

Якщо я цілий рік писав баг репорти та тест кейси (інколи допомагав писати тест-план) — чи вважаеться це за рік комерційного досвіду?)

Вважається звісно. Є компанії, де джуни сидять роками виконуючи тест кейси, а не пишучи їх. Знаю особисто одну таку людину. Не розумію, як від такої «високоінтелектуальної» роботи людина не застрелилась, але працює так вже третій рік. Чесно кажучі, я вже готовий і на таку працю. Бо писати хрінь в резюме для співбесіди не можу наважитись. Можливо в тому і є моя проблема.

Просто зараз вимоги дуже серйозні, і типу усюди вимоги і по вмінню працювати з JSON, і якісно працювати з Postman. Але ж я за рік тільки й робив, що працював з базовою документацією... Похизуватися перед HR або Team Lead нема чим =( Тому таке, сподіваюсь що для нас всіх все налагодиться дуже скоро

типу усюди вимоги і по вмінню працювати з JSON, і якісно працювати з Postman

То так важко погуглити «interview questions qa postman/json senior» і кілька тижнів повчитись під час роботи (замість того щоб ютуб дивитись)?
А на співбесіді скажеш що працював та й все, після такої підготовки в тебе знання будуть кращі ніж в більшості з тих хто з тим працював але до співбесід по тому не готувався

Купа снобів, гейткіперів та найчесніших любителів смузі на доу завжди кажуть одне й те саме: все складно, треба не брехати, вчити всього Кнута на пам’ять, і т.і.
Досить вже драматизувати і вигадувати як компанії втрачають гроші бо джун за 500 баксів заскочив на роботу. Будь який спосіб, який дозволив людині пробитися серед 1000 конкурентів і залишитися на роботі — це гарний спосіб, окрім хіба що погрожувати пістолетом HR’у.

Є люди чия робота перевіряти кандидата, робити прескрінінг, готуватися до співбесід. Таким людям платять гроші за те, щоб отримувати кадрів. Якщо виявилося, що кадри не ті — це проблема перш за все менеджменту, HR та цих самих людей які за це несуть пряму відповідальність, а не кандидата, який прогриз собі роботу через пекельні 5 етапів інтерв’ю щоб поклікати готові кейси.

Щоб пройти етап «відбору кандидатів» потрібно мати в резюме ключові слова і прибрати тригери, типу зробив один місяць перерви між двома роботами. Інакше отримаєте 100 запитань від HR’у чому, як, і що ви робили цілий місяць. Або чому ваша вища освіта не профільна. Не бачу нічого поганого в тому щоб змінити своє резюме аби уникнути цього.

Найм — це загальна проблема індустрії :)
Не вміють знаходити людей собі в команду/компанію.

1. Потрібно не брехати, а розпитати друзів/знайомих відносно першоі роботи, можливо щось знайдеться
2. Трейні без досвіду непотрібні
3. Розносити фб, лінкедін та доу остання річ, яку потрібно робити
4. Курси, які вчать брехати в cv «не дуже гарні»

Трейні без досвіду непотрібні

Ти що не бачив мідів від яких більше шкоди ніж користі?
Алекватна і кмітлива людина яка хоча працювати завжди буде корисна. І якщо треба трохи при брехати для того щоб клієнт за неї платив, то ІМХО це ок. З мого досвіду галери трейні так і розпихають по проектах.
Сіньорами не народжуються)

Я не працював на галерах, ну майже не працював. Ізмісту від трейні в продукті не багато. Мідлів можно відсіяти на співбесіді. А те що галери брешуть кастомерам, це шкодить ринку

трейнішко, це не тільки цінне хутро те що він робить.

Це і те чого він не робить. Не отримує зарплату умовного мідла, наприклад.

Ну і... Кожен нинішній лід колись був трейні, нє? :)

1. В продуктах зазвичай меньше економлять гроші, тому я не бачив щоб наймали джунів чи мідл- спеців. На минулій роботі наймали виключно сіньор+ спеців. Економія 1.5к баксів на місяц і час сіньора на навчання приблизно рівні в грошах.
2. Так я був трейні і дуже довго шукав першу і другу свою роботу, але в cv не брехав.

Так я був трейні і дуже довго шукав першу і другу свою роботу, але в cv не брехав

(Поки відповідав, знайшов багу в додатку клавіатури, тре зарепортить)

То були, певно, інші часи? :)

В Україні і до війни з роботою було складно, а за 9 років краще не стало. Зате всі знали що в «айтішці» золоті дощі (добре що не всі знають що це). Вторгнення рашки призвело до появи гігантської кількості як і світчерів, так і безробітніх. І зараз тре бути дуже сильно «вмотивованим» не лише щоб не стрибнути на оффер з рашки (чи рб), а й щоб не прикрасити резюме. Раз вже відомо що це, типу, дієвий метод дійти до технічного етапу співбесіди.

Життєвий досвід каже що загалом вся ота чесність, це як прислів’я «з милим рай і в курені». Але це до першого дощу.

:(

Я свічнувся в іт в 14-15, і так було досить складно. Але коли такі приходять на співбесіду, я би бан давав перманентний

Я не працював на галерах, ну майже не працював. Ізмісту від трейні в продукті не багато

Між продуктом і аусорсом немає різниці тому хз до чого тут то.
Кажу зі свого досвіду 5 років досвіду в галерах і 5 в продукті і стартапі.

Ізмісту від трейні в продукті не багато

Хаха, і це ти про ручних тестерів? Бо топік про них.
Те що людина потратить додатково тиждень (до того що потратить мід) щоб вивчити терміни і процеси ніякої погоди не робить.

я би ще зрозумів якби ви написали джуніор без досвіду.... але Трейні...хлопці, трейні за визначенням є без досвіду, на то вони і трейні.

Та в чувака понти, він ж на ПРОДУКТІ працює)
А те що він ручний тестер його не напрягає)

У різних людей різний рівень здібностей — фізичних, інтелектуальних і т.д.
Умовно, за 6-місячні курси людина з IQ 120 може стати значно кращим спеціалістом, ніж інша людина з IQ 80 маючи 2 роки комерційного досвіду роботи.
Аналогічно, наприклад, людина великої статури за 6 місяців зможе тягати значно важчі штанги, ніж хтось удвічі менший, навіть якщо у нього 2 роки досвіду у важкій атлетиці.

Це був вступ, тепер сама ідея. Ідея в тому, що роботодавцям насправді чхати на роки досвіду та інші метрики кандидатів, бо головне для них — «get shit done», щоб робочі задачі виконувалися. Просто «в середньому» людина з 2 роками досвіду та середніми здібностями значно краще справляється з «get shit done» ніж людина з середніми здібностями і 0 років досвіду, тому роботодавці і роблять на це акцент.

Але якщо ви вважаєте себе «кращим за середнє», то єдиний спосіб це перевірити та довести (роботодавцям і самому собі) — це набрехати в резюме, пройти HR бар’єр і нарешті дібратися до технічного інтерв’ю.
Один з показників, що ви скоріш за все є «кращим за середнє» — якщо під час курсів інші одногрупники зверталися до вас по допомогу.

Проте якщо ви звичайна людина, або навіть людина якій навчання ІТ-спеціальності давалося важко і ви були тим, хто звертається по допомогу до інших — не робіть так, не брешіть у резюме. Бо цей шлях не для вас і станеться те, що описав автор для амбітного кандидата.

І в чому саме проблема на ваш погляд?
З вищеописаного бачу три проблеми:
1. В нездатності пройти співбесіду першим.
2. В нездатності створити нормальне резюме та зацікавити роботодавця другим.
3. В херово налаштованих ейчар процесах в конторі якщо у них відсутній адекватний тріаж резюме та нездатності рекрутера провести прескринінг бесіду на якій визначити кого пускати далі, а кого ні.

Тебе просто не беруть до уваги, якщо бачать що немає досвіду (навіть з гарним резюме).
І так, це проблема культури найму яка зараз є на ринку праці :)

В контексті дева:
Одне діло, якщо ти робив проекти своїм друзям, якісь пет проекти. Типу досвід в тебе загалом є, але не комерційний. Тут може проканати.
А з іншого, коли ти висмокчуєш його з пальця. В другому випадку ти швидко спалишся.
В контексті qa я взагалі хз. Хіба що окремі сайти спробувати «похакати» методом «чорного ящика».

Я вже багато разів натикався на один і той же кейс:

1. Публікую резюме чесно, вказуючи всі прогалини в роботі (були сабатікали по 1.5 і 3 роки). Результат — купа зафейлених співбесід на етапі співбесіди з ейчаром, через те шо мозок пересічної ейчар-істоти просто не може оминути той факт, що ви якусь кількість часу не перебували ні під чим ярмом, а значить стопудово все вже забули. І не намагайтесь переконати ейчар-істоту у зворотньому, вона краще за вас знає рівень вашої підготовки, тому вирок буде простий: ви хочете забагато грошей, а нічого не вмієте, хєр вам а не технічну співбесіду. Вирок оскарженню не підлягає.

2. Закриваю усі прогалини в резюме фейковим досвідом (просто подовжив досвід в уже наявних місцях роботи, нових не вигадував). Результат — жодних проблем на етапі співбесіди з ейчаром, ніяких тобі психологічних брейнштормів на тему того, як ти за 3 роки втратив властивість кодити, спокійно проходиш на технічні співбесіди.

Отже, мій висновок: брехати в резюме в деяких випадках — необхідність, спричинена специфікою наймального процесу.

Ейчари на співбесіді вам так само брешуть про компанію та роботу, тож навіть і мови не може бути про якісь етичні докори на вашу адресу. Брешіть сміливо та впевнено, не переймайтесь. Спокійно кладіть хєр на всіх, хто намагається вас засоромити шо ви типу нечесна людина — ви не маєте нічого цим лошарам доводити :) Але брешіть розумно, враховуючи конкретно вашу специфіку досвіду та знань, інакше на технічній співбесіді лошара вийде вже з вас :)

Після невдачі з війтивайті в Україні я отримав статус постійного жителя Канади. Ви не уявляєте який тут попит на технічних спеціалістів. Один раз на індід резюме закинь і тижнями сиди відбивайся від телефонних дзвінкі та мейлів. І все дякуючи українському IT. Як казав Джим Кері лежачи на асфальті після того як його турнули з роботи: Оце та мотивація яка мені була потрібна!
Тут має бути висновок, але його не буде :)))

Можна будь ласка більше деталей ) Я так розумію що Вам відразу після приїзду в Канаду дали

статус постійного жителя Канади

? І в Канаді настільки великий попит на ІТ фахівців що там багато фірм беруть без досвіду?

Я працював в Україні на посадах Інженер АСУ, Інженер КІПіА,. В Канаду їхав по робочій візі. Канадський досвід роботи дав додаткові бали. Статус я отримав за 2 роки. Що вони там кого в АйТі беруть без досвіду я не не знаю, бо цілком собі існую по основній спеціальності, кажу ж, в АйТі я так і не війшов. Це в Україні щоб бути людиною потрібно бути в АйТі або хабарником. В Канаді достатньо бути спеціалістом. Простий механік, електрик, столяр, сантехнік заробляють стільки що йти в AйТі й сушить там цілими днями голову нема великого сенсу.
ЗІ Щоправда в Канаді інженерами інших людей називають.

МАУ в Борисполі сів, в Будапешті пересів на Air Canada до Торонто. А що?

людям интересно как выехать во время войны :)

Дійсно, а як же виїхати з країни синонім якої корупція? Де гаїшніки вимагають хабарі, де депутати дають хабарі виборцям? Де українські солдати на постах брали 30000 грн за перетин авто на межі зіткнення?
Ото вже не знаю (пожимання плечами).

Шукачі без роботи- роботодавці без фахівців.

Роботодавці з фахівцями. Бо мають можливість вибирати. Та і фахівці з роботою. Але не ті, що накручують собі рік комерційного досвіду у CV.

Резюме — це документ.
Недостовірний досвід у цьому документі — це шахрайство.
Шахрайство — кримінальний злочин.
Матеріальна шкода у цьому злочині також є (ці самі оплачувані години співробітників на ці 50 співбесід).
Питання — чи скоювати злочин прикриваючись «вищим благом» чи ні? Відповідь на це кожен повинен дати сам.

Недостовірний досвід у цьому документі — це шахрайство.

Ошибка уже тут, так что дальше вся цепочка ошибочна

В епаме всем такую лапшу на уши вешают или только самым доверчивым?

Я би рекомендував не переходити на особистості — це ознака поганого виховання

А с уверенным видом нести чушь по теме, в которой очевидно вообще не разбираешься — это признак чего?

Только тем кто готов джунов как синьёров клиентам впаривать

Документ — это трудовая книжка, а резюме это фуфлобумажка. И еще у вас нет сотрудников, у вас предприниматели сидят.

Ну тоді скільки HR вже притягнуто до відповідальності за пусті обіцянки надати фідбек?

Уявіть себе на місці роботодавця. Ви б хотіли працювати з брехливою людиною, з шарлатаном?
Нормальний роботодавець відсіє всіх кандидатів з фейковим досвідом. Не потрібно витрачати свій та чужий час. Якщо компанія відсіює кандидатів без досвіду, значить або вони реально не потрібні, або проблема менеджменту.
Одним словом, потрібно здобувати освіту і підвищувати кваліфікацію. Робота знайдеться обов’язково.

А компанія перепродує мідлів як сіньйорів, ще й резюме готує під клієнта.

Я б в такий компаніі не працював, і на місті кліента також

4. Шукачі без роботи- роботодавці без фахівців.

Першою частиною згоден, а другою ні. Хто сказав що роботодавці без фахівців? Вони знайдуть інших котрі їх влаштують більше. Саме це зараз і відбувається в ситуації коли сотні кандидатив на одне місце. Якими б геніальними не були кандидати на всіх роботи не вистачить.

Можливо варто не зупинятися на досягнутому, а думати над тим які технології/підходи варто освоїти щоб їх можна було записати в резюме. Зробивши його більш привабливим серед інших.

Висновок — обидва лохи, які повелись на усе це «ввійти в айті»

Так, це зовсім не легко. Особливо, коли не навчають саме у ключі — «увійти вайті піпец як важко»

А хто ж буде платити бабки дядьки який скаже «ви всі гівно і нікому не потрібні і це буде диво якщо отримаєте офер у горизонті з пів року». Усі підуть навіть не дослухавши до «але отримаєте кілька порад щоб підвищіти свої шанси»

«Ви всі молодці, і я десь за пів року навчу вас гуглити і працювати із чатБотомГПТ щоб ви дещо запамятали, що можливо допоможе вам пройти співбесіду із якимось тимлідом на англійській мові ... 7. і ви станете трейні на стажуванні без зарплати»

Робота тестувальника дуже важка. Краще хай навчаються на програмістів.

Висновок: московити-росіяни винні у війні.

Підписатись на коментарі