Допоможіть визначитися з мовою програмування та напрямком

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Всім привіт!

Напевно часто створюють новачки такі теми на кшталт цієї, але потрібна ваша допога, досвідчених)

Загалом я можна сказати світчер, але не визначився куди, так як і бек і фронтенд наче подобається, але точно не можу визначитися.

Звузив коло і зупинився на Java та JavaScript.

Промоніторив вакансії, на фронтенд звісно більше, і на Джава теж не мало. Наче вже й вирішив зупинитися на Java, та знайшов курс на EPAM, але на ютубі наткнувся на відео різних, які кажуть, що Java, це супер важко, поріг входу великий занадто, математику і алгебру і все,за 8 місяців ти її не вивчиш і т.д., а ще що робота тільки офіс( віддалена робота це прикольно).

Напевно мені мотивація потрібна ? Бо я почавши вчити мову на Епам все одно дивлюсь в сторону фронта, тому що там наче менший поріг входу.

Можливо хтось має пораду?

Та й просто можна поспілкуватися тут.

Дякую!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Java — важко, та не боги горшки опалюють. Поріг входу як на мене приблизно рік. Frontend насправді приблизно те саме, сучасний фронтенд надскладний. Я скажімо, як бекенд на Java робитиму ту саму Frontend роботу, що і професіонал з Frontend мало не в двічі довше, або отримаю гірший результат. Зараз рекомендую Python — а не Java і не Frontend. Індустрія чітко пішла на новий технологічний цикл, де перевага і попит за AI/ML та BigData. Бум інтернет розробок і web mastering вже в минулому. Сьогодні стоїть вже питання не в стартах цифрових бізнесів — усі хто вижив і так вже цифрові або гібридні, сьогодні стає питання прибутковості і конкурентності таких бізнесів, тобто опрацювання статистичної інформації, науковий підхід до маркетингу врахування персональних рис характеру покупців і клієнтів, вплив на психіку покупця через інстинкти і таке іньше. Це зветься Business Intelligence (BI). Такий BI потребує обробку великих масивів інформації. Людському мозку обробка таких масивів данних не доступна без підсилення новітніми BI інструментами. Тому AI/ML зараз в тренді і на коні, відповідно є сенс вчити Python — а не Java чи Frontend. Якщо ви зараз підете на вкладку «робота» і виберете Python то побачите існуючі вакансії з тайтлом Junior. На Java чи Frontend — просто без шансів, величезна конкуренція. Це один з показників стану світового ринку.

Доброго Вам дня. Давненько мене тут не було, прочитав Вашу відповідь. Дуже дякую!!! Якраз переглядав вакансії на Djinni та Dou, Python Junior , зараз поменшало вакансій, зимою їх було більше, та і конкуренція менша між іншими мовами програмування. А вазагалі реально в Україні влаштуватися Python розрробником, я читав десь статтю, не памятаю який саме ресурс, що Python більше можливостей влаштуватися закордоном та зарубіжні компанії. Хоча я сподіваюсь, що просто зараз трохи літо і не сезон, а зимою знову почнеться ріст найму працівників!

IMHO якщо вже Python, то разом з AI/ML...

Там вакансії щоправда здебільшого — на Django :) Тобто бекенд звичайний . AI/ML вакансій не дуже, в Україніі, щоправда напевно поки що. BigData то більше Apache Spark — це усе більше Scala, хоча і Java теж підійде, або R. Справа в тому, що просто знань з програмування для BigData не достаньо, це по суті математична статистика і сучасний маркетингові досліди з використанням технічних інструментів. Там різне аналізують, але здебільшого продажі, клікстріми і т.п. звичайнісінька рутина, хоча насправді через складність перетворюється на цікаву задачу

Для Big Data однозначно потрібна технічна освіта) а ось бекенд на Django, думаю самому навчитися можна)

Спробуй займатись тим, що подобається.

Ну дивіться, по-перше джава не складна мова програмування, але високий поріг входу через те що в джави купа фреймворків, тобто якщо в js ти вибираєш щось одне між vue, react, angular чи щось інше, то в джаві цілі стеки фреймворків які потрібно вчити. По-друге, я думаю якщо вам подобається Java, то вчіть і не партесь, тому що роботи що на джаві, що на джаваскрипту багато, головне щоб вам подобалось, бо якщо я не помиляюсь, головним критерієм серед компаній при пошуку кандидата (джуна) є те, щоб у кандидата горіли очі

Дякую за відповідь😉
Напевно JS, там і фронт і бек можна спробувати)

що Java, це супер важко

правильно, поэтому берись за с++ ))

математику і алгебру

в это вероятно трудно поверить, но учить матан или нет — решать тебе самому. Если считаешь, что твои будущие проекты будут его содержать, то можешь начинать углубляться. Вне зависимости от языка.
Но вообще, более 90% софта (вроде бы), не требуют этих знаний

правильно, поэтому берись за с++ ))

Не знаю, тоді вже чистий Сі. По-перше, він простий як двері, тобто вивчити можна швидко. Далі, прокачує знання архітектури, що необхідно для того ж самого С++, та й взагалі корисно. Дале, у разі embedded вакансій його може навіть вистачити. Ну і після буде база, яка допоможе рухатися далі хоч у C++, хоч у інші мови...

насчёт с++ я пошутил конечно :)
Просто улыбнуло что java сложный. В моём случае в сравнении с с++ конечно.
Вобщем куда там с++, он же скоро умрёт (в очередной раз) — нет смысла начинать учить :)

Подивись в сторону пхп, роботи багато, бажаючих менше ніж в фронтенд, як закріпишься та отримаешь декілька років досвіду зможешь вирішити шо тобі ближче.

Не знаю чи мова актуальна, хоча вакансії є бачу)
Просто всі пишуть шо вона "вмирає"😃

А яка розквітає — там вакансії мало і не беруть восновному людей з досвідом ув інших мовах.

А з чим це пов’язано? Ти повинен тільки php знати ?

Я мав на увазі, що аргумент «мова не актуальна» може стосуватися наприклад Perl-у наприклад, але не мови на яку є 139 вакансій під час війни на тлі світової рецесії.
В той час як нові молодні молодіжні мови не мають зрілого ком’юніті, де на будь який чих є відповідь на стаковерфлоу. І відповідно, потрібно щоб людина мала релевантний досвід на іншій мові з більш зрілим ком’юніті, щоб здогадуватися як вирішувати задачі навіть не маючи стаковерфлоу треда

Це все виглядає як «на якій жінці мені одружитися, на багатій чи красивій, чи...?» Як на мене краще спробувати та обрати те, що більше заходить. Задоволення від процесу це головна мотивація, яка потрібна. Але тут важко щось передбачити.

Можливо і так)
Але до жінки ти почуття маєш, а тут вибір стоїть)
Дякую за відповідь!)

Якщо не маєш почуттів, то маю сумніви чи варто взагалі.

Правильно, щоб вони з’явились, потрібно спробувати! Дякую. Буду пробувати.

Так і що від того як заходить? От я полюбляю ще з університету писати 3D графіку, зробив і бакалаврській і диплом спеціаліста по темі OpenGL. Але такої роботи на ринку я не знайшов по закінчені. Більшість роботи на аутсурсі — це цифрове забеспечення торгівлі, чи банківської справи, чи якихось спеціальних приладів, наприклад медичних. Коли стає питання — треба заробити на хліб бажано з маслом, та під власним дахом, то будеш займатись тою роботою за яку платять на ринку. Звісно як вже на кармані щось є, з’являються інші запроси. У Junior-а стоїть питання навіть не стільки в грошах — а як закріпитись в професії, щоб стати мідлом і почати заробляти на життя.

Ну... по-перше, тоді вже далі Unity, Unreal і такі спеціалісти вже потрібні. По-друге, якщо почати з банківської справи, то дуже велика ймовірність, що просто закинули би це й не досягли того рівня, коли можна свічнутися де смачніше.

математику і алгебру і все,за 8 місяців ти її не вивчиш і т.д., а ще що робота тільки офіс( віддалена робота це прикольно).

Брехня по кожному з пунктів тут.
Чим менший поріг входу тим більша конкуренція, тим важче знайти роботу навіть дописавши рік-два досвіду.

А як же всі відомі курси, які обіцяють навчити за 4-6 місяців на фул таймі і обіцяють офер?))

Брехня) Я вчу Джаву більше року, тільки зараз почав пробувати кудись влаштуватись. На курси я не ходив, всім знайомим розробникам вони не подобаються, тому вчив сам по книгам/курсам/статтям

Розробники занадто уперевжені по відношенню до курсів. Частина профіцит від курсів це комьюніті що може надихати.

Яке ком’юніті на курсах? Невдахи-викладачі, які не зуміли війти в айті? А інколи попередній слухач курсів? Або студенти?

А як же всі відомі курси, які обіцяють навчити за 4-6 місяців на фул таймі і обіцяють офер?))

Я з технічною освітою до курсів при компанії готувався майже рік (кілька годин на день, англійська + програмування).
+ самі курси 3 місяці. І то було більше 10 років тому.

Тобто за 4-6 місяців навчити людину на джуна з нуля це нереально.

Тому що «на Джуна» не тільки вчаться, а й працюють рік+

Це зрозуміло, і я думаю кожний хто мріє і вчиться то не проти і працювати, і починати навіть не з Джуна а з інтерна за досвід чи 200-300$, хто як домовиться)

Ну ось, вже більш менш картина малюється. Бо всі побачили, що курс 5 місяців і влаштовують в ІТ із зп 2к$+, і гоу. Але не все так просто, дякую за відповідь!)

Джава норм. Рекомендую alishev
По джavaScript — skillcrucial.

Тут можна побачити співвідношення вакансій та кандидатів в різних темах jobs.dou.ua/...​rends/categories/2022-12

Там між іншим одразу можна побачити що із інженерних спеціальностей най затребуваніші спеціалісти на ринку зараз це — dev ops, при тому дуже низька пропозиція. Класна метрика, чудово зроблений репорт.

Менший поріг входу то більша конкуренція.

Раніше описував в схожій темі.

Підписатись на коментарі